Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport 2015"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /16 Förvaltningscontroller Marie Broersma Telefon: E-post: Uppföljning med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport 2015 Ärendet Stadsrevisionen har begärt att stadsdelsnämnden ska lämna ett yttrande över vidtagna åtgärder med anledning av Stadsrevisionens revisionsredogörelse gällande Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att godkänna förvaltningens åtgärder med anledning av Stadsrevisionens revisionsredogörelse 2015 samt att översända förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till Stadsrevisionen. Sammanfattning Förvaltningen har vidtagit åtgärder med anledning av Stadsrevisionens samtliga nio rekommendationer. na redovisas i bilaga. Bakgrund Nämnden ansvarar för att verksamheten bedrivs enligt gällande lagar och kommunfullmäktiges mål och riktlinjer samt att räkenskaperna är rättvisande. Revisorernas uppdrag är att pröva om nämnden sköter verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande samt om nämndens interna kontroll är tillräcklig års granskning omfattade följande granskningsområden: grundläggande granskning utredningar enligt socialtjänstlagen avseende barn insatser för elever som riskerar att lämna grundskolan utan fullständiga betyg rutiner för utbetalning av ekonomiskt bistånd via kontantkort brukarnas privata medel miljörisker i förskolan samordnad vårdplanering för sjuka äldre intern kontroll i redovisningsrutiner delårsrapport och årsbokslut Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 1(2)

2 Granskningen visade att delar av nämndens verksamhet hade brister som behövde åtgärdas varpå nio rekommendationer lämnades. I övrigt bedömde stadsrevisionen att nämnden bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt samt att den interna kontrollen varit tillräcklig. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv En fungerande intern styrning och kontroll med gemensamma processbeskrivningar och en fungerande egenkontroll är en god förutsättning för att brukare ska få sina behov tillgodosedda på ett säkert sätt samtidigt som det främjar likabehandling. Förvaltningens överväganden Förvaltningen anser att den bifogade planen redovisar verksamheternas planerade arbete för att förbättra de områden som revisionen lämnat rekommendationer kring. Samråd Pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor får möjlighet till samråd vid de möten då nämndhandlingar gås igenom. Samverkan Information har skett i förvaltningens samverkansgrupp Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Gitte Caous Stadsdelsdirektör Marie Broersma Tf Förvaltningscontroller Bilaga: Redovisning av åtgärder med anledning av Stadsrevisionens rekommendationer Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 2(2)

3 Redovisning av åtgärder med anledning av Stadsrevisionens rekommendationer 2015 Utredningar enligt socialtjänsten avseende barn Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att se till att följa socialtjänstlagens skyndsamhetskrav och tidsgräns för utredningar som avser barn. Nämnden följer månatligen upp antalet barnavårdsutredningar som är pågående, som är över 120 dagar samt utredningar som är över 200 dagar gamla. Förste socialsekreterare har ärendegenomgång en gång i månaden med varje socialsekreterare. Alla socialsekreterare som arbetar med barnavårdsärenden har fått möjlighet till skrivdagar och skrivveckor i andra lokaler i socialtjänstens regi. Flera socialsekreterare har valt att göra det för att få möjlighet att skriva utredningar. Områdeschefen har satt som mål för området att i juni 2016 inte ha några utredningar som är över 200 dagar. I december 2016 skall nämnden inte ha några sena utredningar. Konsulter är anställda och de sammanställer äldre utredningar. Områdets kvalitetsutvecklare har uppföljningsmöten med enhetscheferna samt förste socialsekreterarna i början av varje månad. På dessa möten följs mätetalen upp och utrymme finns även för att diskutera metoder för att stötta socialsekreterarna i sitt arbete. Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att säkerställa att handläggning och dokumentation av utredningar som avser barn följer kraven i lagar och föreskrifter. (erna lämnades år 2014) Barn- och familjenheterna arbetar på olika sätt för att effektivisera arbetet på enheterna samt för att ha ett nära ledarskap för att kunna följa upp samtliga ärenden. Barn- och familjeenheterna har skapat en rutin gällande ärendeöverflytt mellan Mottagningsgruppen (barn 0-17 år) och de tre övriga barn- och familjegrupperna. Syftet med denna rutin är att säkerställa att samliga brukare ska ha en socialsekreterare som utreder barnens behov i god tid. Varje månad har förste socialsekreterarna en ärendegenomgång då de går igenom varje enskild handläggares tjänst/ärenden. Förste socialsekreteraren följer bland annat upp att ärendena följer rättssäkerheten samt hur handläggaren arbetar i sina ärenden. Sedan december 2015 har enheterna fördubblat antalet förste socialsekreterare för ett nära stöd till socialsekreterarna. Området har även utökat med en enhetschef. Inom kort kommer ytterligare en förste socialsekreterare anställas. Samtliga socialsekreterare som arbetar med barn genomgår just nu en utbildning i det reviderade BBIC-materialet. I det nya BBIC-materialet rekommenderas att insamlandet av information till utredningen skall ske under utredningens första 60 dagar. Planeringen är att Barn- och familjenheterna skall följa denna rekommendation. Enheternas förste socialsekreterare har arbetat med att samtliga ärenden skall ha en utredningsplan.

4 Insatser för elever som riskerar att lämna grundskolan utan fullständiga betyg Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att säkerställa att samtliga skolor har dokumenterade rutiner för arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd. Vid årsskiftet 2015/16 gjorde sektor utbildning en egenkontroll på skolenheternas elevhälsoplaner och kunde då notera att 9 av stadsdelens 12 enheter hade en för året upprättad och klar elevhälsoplan. Resterande enheter inväntade stadsdelens nya inriktningsdokument eller reviderade för tillfället befintliga planer. Merparten av rektorerna beskrev sitt förebyggande och främjande barn- och elevhälsoarbete samt hur de arbetar med extra anpassningar. I uppföljningar av kurator, psykolog och hälsosamtal framgår att många skolor arbetar aktivt med olika förebyggande och främjande aktiviteter. Egenkontrollen har också följts upp inom ramen för sektorns kvalitetsdialoger. Vid dessa ställdes frågor om enheternas främjande och förebyggande barn- och elevhälsoarbete samt hur formerna för dokumentation säkrades. Arbetet går i linje med stadsdelens nya inriktningsdokument för barn- och elevhälsa, vilket bygger på processkartorna i stadens Elevhälsans processer. Dokumentet kommer att färdigställas juni-augusti 2016 och kommer bland annat innehålla rutiner och dokumentationsstöd för extra anpassningar. Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att se till att det finns rutiner för att följa upp att arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd fungerar på skolorna. I samband med kvalitetsdialogen vårterminen 2016 ställdes frågor kring upprättande och uppföljning av åtgärdsprogram och extra anpassningar. Tre av stadsdelens 12 skolenheter använde sig inte av Skolverkets blankett och uppmanades då till att göra det. Det samtalades också om hur extra anpassningar dokumenterades, vilket utgör ett stöd för uppföljning (även om dokumentation inte krävs enligt lag). Merparten av rektorerna hade former för att följa upp de extra anpassningarna, ofta inom ramen för elevernas IUP. Arbetet går i linje med stadsdelens nya inriktningsdokument för barn- och elevhälsa, vilket bygger på processkartorna i stadens Elevhälsans processer. Dokumentet kommer att färdigställas juni-augusti 2016 och kommer bland annat innehålla rutiner och dokumentationsstöd för extra anpassningar. Rutiner för utbetalning av ekonomiskt bistånd via kontantkort Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att utveckla sina rutiner så att avstämning görs mellan beslutat belopp och utbetalt belopp före utbetalningar via kontantkort. har påbörjats. Områdets kvalitetsutvecklare har fått i uppdrag att tillsammans med enhetscheferna och verksamhetscontrollern att ta fram en tydlig rutin för utbetalning via kontantkort.

5 Hantering av brukarnas privata medel Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att se till att riktlinjerna avseende hanteringen av privata medel följs. (en lämnades år 2012) Alla enhetschefer har fått ett tydligt uppdrag att säkerställa att det finns överenskommelser, rätt ifyllda kassablad, rätt summa kvar i plånboken och rätt förvaring enligt gällande riktlinjer. Under våren har sektorns verksamhetsutvecklare besökt alla enheter för att tillsammans med enhetschef eller annan utsedd person gå igenom vad som krävs för att riktlinjen ska följas. Framöver kommer även verksamhetsutvecklaren i sektorn att utföra stickprov 4 gånger per år för att kontrollera att riktlinjerna följs. Samordnad vårdplanering för sjuka äldre Stadsrevisionen rekommenderar Östra Göteborg att säkerställa att gällande författningar och rutiner efterlevs så att patienterna får en samordnad och sammanhållen vårdkedja i enlighet med intentionerna i lagstiftningen. Rutinen för vårdplanering har reviderats utifrån de brister som påvisades i revisionsredogörelsen. Ansvar och roller för vårdplaneringar och för systemet SVPL-Klara har förtydligats för berörda professioner. Sektor ÄO-HS kvalitetsenhet kommer att utföra en granskning under hösten 2016 för att följa upp om rutinen är känd och efterlevs. Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att säkerställa att vårdplanen innehåller information som gör att den fungerar som en plan för vård och omsorg av den enskilde efter utskrivning. Detta har förtydligats i stadsdelens utbildning för SVPL Klara. En extra utbildningsinsats för biståndshandläggare och hälso- och sjukvårdspersonal som är användare av SVPL Klara planerades under hösten 2015, men blev inte av. Ny tidsplan är ännu inte gjord. Intern kontroll i redovisningsrutiner Stadsrevisionen rekommenderar stadsdelsnämnden Östra Göteborg att stärka den interna kontrollen avseende personalkostnader i Personec. (en har lämnats sedan 2012) har vidtagits när det gäller att stärka den interna kontrollen gällande personalkostnader i Personec. Information om vikten av att inför varje lönekörning genomföra en kostnadskontroll gavs till alla chefer i samband med en chefsdag. Antalet kostnadskontroller ökade markant efter den informationen. Information kommer även att läggas in i samband med introduktion av nya chefer.

6 Varje månad tas listor ut för att se inom vilka enheter kostnadskontrollen fallerar. Dessa enheter kommer att sökas upp för medvetandegöra ansvarig chef om att kostnadskontroll måste genomföras.

Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport år 2014

Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens revisionsrapport år 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-06-02 Diarienummer: N132-0276/15 Förvaltningscontroller Roland Josefsson Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Åtgärdsplan med anledning av Stadsrevisionens

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll, riskanalys och revision 2014

Uppföljning av intern kontroll, riskanalys och revision 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-07 Diarienummer: N132-0808/14 Förvaltningscontroller Roland Josefsson Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Uppföljning av intern kontroll, riskanalys

Läs mer

Skolinspektionens förslag på åtgärder på huvudmannanivå

Skolinspektionens förslag på åtgärder på huvudmannanivå Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-06 Diarienummer: N132-0470/16 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se SDN Östra Göteborgs

Läs mer

Revisionsredogörelse Stadsrevisionen. Stadsdelsnämnden Norra Hisingen granskning av verksamhetsåret goteborg.

Revisionsredogörelse Stadsrevisionen. Stadsdelsnämnden Norra Hisingen granskning av verksamhetsåret goteborg. Revisionsredogörelse Stadsrevisionen Stadsdelsnämnden Norra Hisingen granskning av verksamhetsåret 2015 goteborg.se/stadsrevisionen 2 Mars 2016 Stadsdelsnämnden Norra Hisingen. Granskning av verksamhetsåret

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016

Redovisning av genomförd granskning enligt plan för internkontroll 2016 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-11-10 Diarienummer: N137-0608/15 Förvaltningscontroller Jannicke Hansson Telefon: 366 10 59 E-post: jannicke.hansson@vastra.goteborg.se Redovisning av genomförd granskning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-13 Diarienummer N138-0403/15 Sektor Utbildning Paula Palmdahl, Päivi Malmsten, Telefon 031-366 50 00, Fax 031-366 60 01 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post:

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post: Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-31 Diarienummer N132-1262/16 Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Redovisning

Läs mer

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret

Hemtjänst för äldre - kvalitet och rättsäkerhet för den enskilde - svar på remiss från revisionskontoret Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-04-12 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Hemtjänst för äldre - kvalitet

Läs mer

Yttrande till Skolinspektionen efter tillsyn i Nordhemsskolan i Göteborgs kommun. Informationen antecknas till protokollet.

Yttrande till Skolinspektionen efter tillsyn i Nordhemsskolan i Göteborgs kommun. Informationen antecknas till protokollet. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-07 Diarienummer N135-0374/15 Sektor Utbildning, Kultur & Fritid Cynthia Runefjärd, Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: fornamn.efternamn@majornalinne.goteborg.se

Läs mer

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Rättssäkerhet för personer med funktionshinder

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Revisionsredogörelse 2014

Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Revisionsredogörelse 2014 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Revisionsredogörelse 2014 REVISIONSREDOGÖRELSE FÖR STADSDELSNÄMNDEN ÖSTRA GÖTEBORG 2014 2 Granskning av verksamhetsåret 2014 Stadsrevisionen har granskat om nämndens verksamhet

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn

Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Rapportsammandrag Stadsrevisionen 7 oktober 2015 Göteborgs Stads mottagande av ensamkommande barn Bakgrund Ensamkommande barn är personer under 18 år som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Under

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Revisionsrapport 2017-09-15 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från uppföljande granskning av insatser till elever i behov av särskilt

Läs mer

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-13 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede- Årtsa- Vantörs stadsdelsnämnd Årsrapport

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Revisionsrapport om skyddade personuppgifter inom individ- och familjeomsorgen remissyttrande

Revisionsrapport om skyddade personuppgifter inom individ- och familjeomsorgen remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-03 SDN 2009-03-19 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Yttrande över revisorernas årsrapport för Södermalms stadsdelsnämnd

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Yttrande över revisorernas årsrapport för Södermalms stadsdelsnämnd SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 528-2011-1.2.1. SID 1 (6) 2011-05-26 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2011-06-16 Yttrande över

Läs mer

Svar på granskningsrapport - Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa

Svar på granskningsrapport - Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.140 Datum: 2016-01-07 Enhetschef Barn- och ungdomsenheten Anne-Marie Blixt E-post: annemarie.blixt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Granskning avseende barn och elever i behov av särskilt stöd

Granskning avseende barn och elever i behov av särskilt stöd Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-11-28 Handläggare: Jan Strid GN 2014.0011 Kommunrevisionen Granskning avseende barn och elever i behov av särskilt stöd Sammanfattning På uppdrag av kommunrevisionen har Deloitte

Läs mer

Årsrapport 2013 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Årsrapport 2013 för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategiska avdelningen Handläggare Marie Janemar Telefon: 08-508 04 012 Sida 1 (8) 2014-06-02 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2014-06-12 Årsrapport 2013

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare

82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Socialnämnden 2017-04-26 1 Sida 82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare (SN-2015-00236-6) Beslut Socialnämnden

Läs mer

Granskning av Borås stads Elevhälsoverksamhet

Granskning av Borås stads Elevhälsoverksamhet 1 November 2015 Granskning av Borås stads Elevhälsoverksamhet Uppdraget Denna rapport innehåller en granskning av kommunens elevhälsa för kommunala grundskolan. Granskningen omfattar inte elevhälsa som

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att godkänna redovisningen och översända denna till Skolinspektionen.

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att godkänna redovisningen och översända denna till Skolinspektionen. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-04-26 Diarienummer: N132-0189/16 Sektor Utbildning Elisabet Åberg och Anneli Holmén Hilding Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Redovisning

Läs mer

Oro för barn och unga

Oro för barn och unga Oro för barn och unga Så här går det till när en anmälan om oro för barn och unga lämnas in. Detta material ersätter tidigare lathund. Laholm 2013-05-24 www.laholm.se Så här går det till på socialkontoret

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Nämndernas serviceskyldighet enligt förvaltningslagen - svar till revisionskontoret

Nämndernas serviceskyldighet enligt förvaltningslagen - svar till revisionskontoret ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-01-25 Handläggare: Inga-Karin Mellberg Telefon: 08-508 14 089 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Nämndernas serviceskyldighet

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Handling 2017 nr 92 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionen Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2016 goteborg.se/stadsrevisionen 2 K O M M U N S T Y R E L S E N Granskningsplan för 2016 Stadsrevisionens uppdrag är att granska och pröva om kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015

Yttrande över revisionskontorets årsrapport 2015 Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1./433-2016 Sida 1 (6) 2016-05-22 Handläggare Ilona Tóth Till Skärholmens stadsdelsnämnd Yttrande över revisionskontorets

Läs mer

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (7) 2018-01-02 Handläggare Fredrik Rådman Telefon: 08-50812199 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Projektrapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen Kulturförvaltningen Administrativa staben Sida 1 (8) 2019-04-03 Handläggare Magnus Hjort Telefon: 08-508 31 986 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Yttrande över revisorernas årsrapport 2018 avseende KuN/kulturförvaltningen

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV

Årsrapport NU-sjukvården Diarienummer REV Årsrapport NU-sjukvården 2017 Diarienummer REV 2017 00067 Behandlad av revisorskollegiet den 14 mars 2018 Årsrapport NU-sjukvården, 2018-02-23 2 (6) Innehåll Årets granskning... 3 Styrelsens ansvar...

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 3. Mål- och inriktningsdokument budget 2019 för stadsdelsnämnden Östra Göteborg (M), (L) och (KD) har

Läs mer

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Södermalms stadsdelsförvaltning

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Södermalms stadsdelsförvaltning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.3-402/2013 Sida 1 (6) 2013-10-24 Handläggare Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Eva Tornberg Telefon: 08

Läs mer

"Stadens arbete med elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan - en uppföljning av tidigare granskning" Yttrande över revisionsrapport

Stadens arbete med elever i behov av särskilt stöd inom grundskolan - en uppföljning av tidigare granskning Yttrande över revisionsrapport Kungsholmens stadsdelsförvaltning _~êåçåüìåöççã Handläggare: Kerstin Oddsdotter Tfn: 508 08 351 Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2006-04-27 qà åëíéìíä í~åçé páçnesfommsjmojnp aåênmqjmvmjms "Stadens

Läs mer

Åtgärdsplan för socialtjänstens Barn- och ungdomsenhet

Åtgärdsplan för socialtjänstens Barn- och ungdomsenhet Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-07-16 Handläggare Lena Thorson Telefon: 08-508 24 801 Till Skärholmens stadsdelsnämnd 2014-08-28 Åtgärdsplan för socialtjänstens

Läs mer

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Sida 1 (7) 2019-05-08 Handläggare Per Onning Telefon: 0850804045 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2019-06-13 Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar

Läs mer

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport

4 Sammanfattning av landstingsrevisorernas rapport KUN 2008-02-14, p 6 Enheten för administration och kommunikation KUN 2007/637 Handläggare: Anders Lundmark Yttrande över revisionsrapport över löpande granskning av intern kontroll 2007 avseende kulturnämnden

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-26 Diarienummer: N132-0689/14 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Redovisning av n i Östra Göteborgs grundskolor

Läs mer

Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening

Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening Beslut Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening Org. nr 716444-9576 Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening efter riktad tillsyn i Martinaskolan belägen i Göteborgs kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f I \e, Skolinspektionen Dnr 43-2017:5443 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

- Extra FSG den 15 april 2016 klockan 08:30-09:30 Ett extra FSG hålls den 15 april med anledning av föreslagna åtgärder.

- Extra FSG den 15 april 2016 klockan 08:30-09:30 Ett extra FSG hålls den 15 april med anledning av föreslagna åtgärder. Östra Göteborg Förvaltningsledningen 2016-04-04, klockan 08.30-13:40 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Gitte Caous, stadsdelsdirektör Andreas Lökholm, sektorschef individ- och familjeomsorg

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober 2018 Haparanda stad Uppföljning granskning av placerade barn och unga Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-07-02 Diarienummer: N132-0604/15 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Andreas Lökholm, Dan Larsson Telefon: 365 00 00 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se

Läs mer

Rätt boende Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende

Rätt boende Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för: 8. Översyn av föreskrifterna om bistånd till boende Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Mål... 4 Tidsplan... 4 Medverkande aktörer...

Läs mer

Arkivnämnden granskning av verksamhetsåret 2017

Arkivnämnden granskning av verksamhetsåret 2017 Stadsrevisionen Arkivnämnden granskning av verksamhetsåret 2017 goteborg.se/stadsrevisionen 2 Mars 2018 Arkivnämnden. Granskning av verksamhetsåret 2017 Diarienummer: 0222/17, REV 2017-00095 Stadsrevisionen

Läs mer

Svar på granskningsrapport Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa

Svar på granskningsrapport Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa PROTOKOLL Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum: 2016-01-21 OAN 3 Dnr OAN.2015.140 Svar på granskningsrapport Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far

Läs mer

Årsrapport 2017 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Årsrapport 2017 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-14 Handläggare Tove Bodin Telefon: 08-508 203 02 Till Enskede- Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd 2018-06-14 Årsrapport

Läs mer

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Handling 2018 nr 75 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Dokumentnamn Gemensam plan för internkontroll i Gällivare kommun

Dokumentnamn Gemensam plan för internkontroll i Gällivare kommun Dokumentnamn Gemensam plan för internkontroll i Gällivare kommun 2019 Dokumenttyp Diarienummer Policydokument KS/2018:111 Beslutad av Kontrollstation Kommunstyrelsen Nämnd- och utredningsenheten Beslutad

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:11119 Distans Strateg Sweden AB Org.nr. 556583-3562 för grundskola efter tillsyn i Distra IRS i Stockholms kommun Skolinspektionen stockholm Dnr 44-2016:11119 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS.

Lex Sarah-rapport: är en rapport om ett missförhållande eller en påtaglig risk för ett missförhållande enligt 14 kap. 3 SoL respektive 24 b LSS. RUTIN lex Sarah Dokumentets syfte Att beskriva rutiner för handläggning av missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden enligt 14 kap 2-7 SoL samt 24 a 24 g LSS och SOSFS 2011:5. Dokumentet

Läs mer

Ledamöter: För arbetsgivaren Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning och sektorns verksamhetsutvecklare, ordförande

Ledamöter: För arbetsgivaren Områdeschef Förebyggande/Kvalitet/Utredning och sektorns verksamhetsutvecklare, ordförande Protokoll LSG 2015-04-14 Ärende: Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård. Tid: 2015-04-14, kl. 13-15 Plats: Sammanträdesrummet Barefjäll, vån 0, Tellusgatan 2 Ledamöter:

Läs mer

fin Beslut efter riktad tillsyn Tallboskolan vid SiS särskilda ungdomshem Nereby i Kungälvs kommun Skolinspektionen Beslut

fin Beslut efter riktad tillsyn Tallboskolan vid SiS särskilda ungdomshem Nereby i Kungälvs kommun Skolinspektionen Beslut fin Skolinspektionen Statens institutionsstyrelse (SiS) Satu Molander satuartolandergstat-inst.se Rektor för Tallboskolan Hans Koljonen harts.koljonen@stat-inst.se efter riktad tillsyn Tallboskolan vid

Läs mer

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg

Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg www.pwc.se Revisionsrapport Inger Kullberg Cert. kommunal revisor Tillgänglighet och bemötande inom individ- och familjeomsorg Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ingrid Fagerström ingrid.fagerstrom@harnosand.se Riktlinje Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Riktlinje Ledningssystem för

Läs mer

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen

Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Revisionsrapport Myndighetsutövning samt dokumentation inom äldreomsorgen Härryda kommun Juni 2009 Lars Näsström Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1 Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Tidigare granskningsarbete...3

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola in Neir Skolinspektionen Dnr 43-2017:5353 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällingsjöskolan i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad.

Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. Rutin för handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah inom hela Socialtjänstens område i Borås Stad. _ Fastställt av: Förvaltningschefer på arbetslivsförvaltningen, sociala omsorgsförvaltningen,

Läs mer

Uppföljning av granskning avseende hemvård

Uppföljning av granskning avseende hemvård Revisions-PM Uppföljning av granskning avseende hemvård Christina Widerstrand Cert. kommunal revisor oktober 2012 Svalövs kommuns revisorer Uppföljning av granskning avseende hemvård Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNING DNR SN VILDANA ZORLAK SID 1/4 AVDELNINGSCHEF

SOCIALFÖRVALTNING DNR SN VILDANA ZORLAK SID 1/4 AVDELNINGSCHEF VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-11-19 DNR SN 2014.187 VILDANA ZORLAK SID 1/4 AVDELNINGSCHEF VILDANA.ZORLAK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Svar på revisionens granskning

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljningar gällande hemtjänst på uppdrag av Äldrenämnden 2013

Anmälan av verksamhetsuppföljningar gällande hemtjänst på uppdrag av Äldrenämnden 2013 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Anmälningsärende Sida 1 (9) 2014-01-13 Handläggare Rana Saegh Telefon: 08-508 24 511 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen Anmälan av verksamhetsuppföljningar

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad

Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Rapportsammandrag Stadsrevisionen 13 september 2016 Granskning av kameraövervakning i Göteborgs Stad Bakgrund Utvecklingen i samhället går mot ökad användning av kameraövervakning. Brottsförebyggande rådet

Läs mer

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst

Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Äldreförvaltningen Utvecklingsavdelningen Sida 1 (5) 2019-01-02 Inför verksamhetsuppföljning hemtjänst Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade år 2017 om ett nytt inriktningsbeslut gällande stadens uppföljningsmodell

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Svar på revisionsrapport "Granskning av ledningsfunktion inom grundskolan"

Svar på revisionsrapport Granskning av ledningsfunktion inom grundskolan Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-28 1 BUN 110 Dnr BUN 2017/0591 Svar på revisionsrapport "Granskning av ledningsfunktion inom grundskolan" Beslut Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2018

Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2018 Stadsrevisionen Kommunstyrelsen Granskningsplan för 2018 goteborg.se/stadsrevisionen 2 K O M M U N S T Y R E L S E N Granskningsplan för 2018 Revisorerna prövar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden

Internkontrollplan 2017 för socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Socialnämnden Dnr SN/2016:65-700 2017-01-0 1/2 Internkontrollplan 2017 för socialnämnden Socialnämnden beslutar att 1. anta internkontrollplan

Läs mer

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen

Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-03 Social- och omsorgskontoret Socialnämnden Yttrande avseende revisionsrapport nr 1 granskning av kommunen arbete med barnkonventionen Dnr: SN 17/064 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Inte Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (7) 6/8/2017 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850822329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-08-31 Revidering av riktlinjerna för

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNING DNR SN MONIKA FERNLUND SID 1/4 AVDELNINGSCHEF

SOCIALFÖRVALTNING DNR SN MONIKA FERNLUND SID 1/4 AVDELNINGSCHEF VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-10-22 DNR SN 2014.187 MONIKA FERNLUND SID 1/4 AVDELNINGSCHEF MONIKA.FERNLUND@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Svar på revisionens granskning

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer

Granskning av stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem

Granskning av stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem Rapportsammandrag Stadsrevisionen 12 september 2017 Granskning av stadsdelsnämndernas arbete mot kränkande behandling i fritidshem Bakgrund Enligt skollagen har alla elever rätt till en skolmiljö som präglas

Läs mer

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR

Samverkan och samarbete 4 kap 1 KRAV GÄLLANDE RUTINER/PROCESSER UPPFÖLJNING/METOD ANSVAR Samverkan och samarbete 4 kap 1 Ledningssystemet ska säkerställa att det finns rutiner som tydliggör 1. ansvaret för samarbete internt och externt som gäller den enskildes behov av insatser t.ex. överföring

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-10-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Innehåll Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019... 1 Inledning... 3 Harmoni och kunskap... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 6 Arbetsgång

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer