Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018"

Transkript

1 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen med utgångspunkt från redovisningen efter november månad. Avsikten är att bedöma om budgeten, som stadsdelsnämnden fastställde i oktober 2017, är i balans. Resultatet för befolkningsramen under perioden januari-november 2018 är positivt på cirka tkr. När detta ställs mot förvaltningens periodiserade budget (vilket utfall förvaltningen planerat att ha till och med november) innebär det att förvaltningen gör ett positiv överskott på cirka tkr för den aktuella perioden. Förvaltningen har negativa avvikelser inom bland annat följande områden: Köpt boende Hemtjänst Köpta/sålda platser inom äldreomsorgen Förvaltningen har positiva avvikelser inom bland annat: Ledning och styrning Försörjningsstöd Förvaltningen lämnar en årsprognos för 2018 på tkr. Förvaltningen kan hantera en risk på cirka tkr inom budgeten för Ledning och Styrning. De största riskerna finns inom köpt vård och boende inom individ- och familjeomsorgen samt funktionshinder, volymer inom äldreomsorgen, hemtjänst samt osäkerhet kring betalströmmar inom gamla sektor Utbildning som kan drabba förvaltningen retroaktivt. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutar att godkänna Månadsuppföljningen till och med november 2018, samt att förklara beslutet omedelbart justerat. 4. Intern kontrollplan 2019 Förvaltningen har upprättat förslag till samlad riskbild. Utifrån den samlade riskbilden ska en intern kontrollplan antas för kommande verksamhetsår i enlighet med Göteborgs stads riktlinjer för styrning, uppföljning och kontroll. Den samlade riskbilden baseras på riskbedömningar som genomförts per sektor och stödfunktion på Östra Göteborg, snabbprotokoll 1 (5)

2 väsentliga processer inom verksamheterna under hösten Den beskriver vilka potentiella risker som finns, konsekvenser samt riskreducerande åtgärder som har införts för att minska risken. Förslag till intern kontrollplan för 2019 har tagits fram utifrån förvaltningsledningens värdering och prioritering av vilka processer som ska granskas under kommande verksamhetsår för att verifiera att den interna kontrollen fungerar. Kontroll omfattas av tre riskområden: Informationssäkerhet, korrekt hantering och lagring, tydliga roller och ansvarsfördelning saknas Det saknas information på lätt svenska Risk för patientsäkerhet ökar eftersom avvikelser om farliga händelser inte kommer till MAS och MAR Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutar att godkänna förvaltningens förslag till intern kontrollplan Överenskommelse mellan Kommunstyrelsen i Göteborgs Stad och SDF Östra Göteborg avseende utförande av daglig verksamhet Bakgrund Kommunfullmäktige i Göteborgs stad har beslutat att införa valfrihetssystem, enligt lagen om valfrihet (LOV), för daglig verksamhet. Valfrihetssystem innebär att invånare i Göteborgs stad som har beviljats daglig verksamhet enligt LSS kan välja Göteborgs Stads dagliga verksamhet eller privat utförare. Respektive stadsdelsnämnd ska teckna en överenskommelse med kommunstyrelsen om att utföra daglig verksamhet inom det egna geografiska området. Överenskommelsen bygger på förfrågningsunderlagets kravspecifikation. Syftet är att ge Göteborgs Stads dagliga verksamhet liknande villkor som privata utförare för att nå konkurrensneutralitet i valfrihetssystemet. Den 13 september 2018 beslutade kommunfullmäktige om ett förfrågningsunderlag med beskrivning av de krav som ställs på utförare av daglig verksamhet i Göteborgs stad. Förfrågningsunderlaget gäller privata utförare. Kraven på Göteborgs Stads dagliga verksamhet beskrivs i en kravspecifikation. Kravspecifikationen utgår från det beslutade förfrågningsunderlaget. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutar att anta Överenskommelse mellan Kommunstyrelsen i Göteborgs Stad och Stadsdelsnämnd Östra Göteborg avseende utförande av daglig verksamhet. Östra Göteborg, snabbprotokoll 2 (5)

3 6. Äldreboendeplan för Göteborgs stad Bakgrund Respektive stadsdel har ansvar att planera för sin befolkning. För planperioden är bedömningen, utifrån dagens kända faktorer, att stadens volymmässiga tillgång och efterfrågan på biståndsbedömda äldreboendelägenheter och korttidsplatser kommer vara i balans. För att det ska bli tillräckligt med äldreboendeplatser under perioden behövs både kommunala och privata aktörer. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg godkänner förslaget till äldreboendeplan för Göteborgs stad. 7. Förslag Produktionsplan Bostäder för personer med funktionsnedsättning Produktionsplanen revideras årligen och skickas ut på remiss till berörda nämnder inför fastställande. Förslaget till Produktionsplan innehåller Behovsanalys, Planerad produktion i egen regi, och Analys, samt bilagor med Inventering av behov av bostäder , Analys av behov BmSS , Planerad utbyggnad BmSS , Analys av planeringsvolym BmSS Ytterligare bakgrund och konsekvenser i ärendet beskrivs i bilagda tjänsteutlåtande från Stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda daterat den 10 oktober 2018 Förslag produktionsplan , Bostäder för personer med funktionsnedsättning. Stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda rekommenderar att samtliga stadsdelsnämnder, för att tidseffektivisera planering av BmSS i staden, använder sig av stadsdelsdirektörernas möjlighet att enligt delegationsordningen begära förstudier för BmSS avseende de enheter som finns förtecknade i förslag till Produktionsplan Bostäder för personer med funktionsnedsättning. Planerad utbyggnad BmSS i Östra Göteborg Följande enheter finns förtecknade i förslaget till Produktionsplan Bostäder för personer med funktionsnedsättning : 2019, Inhyrning Hundraårsgatan, 11 lägenheter (ombyggnad av befintliga lokaler). Kortedala torg, 9 lägenheter 2020, Inhyrning Kvarteret Makrillen, 9 lägenheter 2021, Egenproduktion Fjällbo Park/Sysslomansgatan, 6 lägenheter 2021, Inhyrning Gamlestads torg etapp 2, 8 lägenheter Östra Göteborg, snabbprotokoll 3 (5)

4 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutar att godkänna förslaget till Produktionsplan Bostäder för personer med funktionsnedsättning. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. 8. Redovisning av åtgärder på Hundraårsgatans stödboende till Inspektionen för vård och omsorg Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har genomfört en inspektion av Hundraårsgatans stödboende. Efter inspektionen ställer IVO följande krav på åtgärder: De ungdomar som skrivs in i Hundraårsgatans stödboende har behov av och har bedömts lämpliga att bo i stödboendet. Regeln om att ungdomarna inte får ta emot besök i Hundraårsgatans stödboende upphör. Redovisning av åtgärder Åldersintervallet för inskrivning i Hundraårsgatan stödboende justeras till den angivna målgruppen för Stödboende enligt Socialtjänstförordningen 2001:937: 1 a Med ett stödboende avses en verksamhet inom socialtjänsten som tar emot enskilda i åldern år i ett eget boende med individanpassat stöd. Verksamheten har unga inskrivna som är äldre än 20 år. Fram till detta beslut från IVO har Hundraårsgatan tagit emot unga upp till 25 år. Detta åtgärdas nu i och med framtida inskrivningar. Verksamheten kommer framgent även att agera snabbare när behoven upptäcks vara större än vid den initiala lämplighetsbedömningen. Regel om att de boende inte fått ta emot besök på Hundraårsgatan tas omedelbart bort. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg antar förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande och översänder detta till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Stadsdelsnämnden förklarar beslutet omedelbart justerat. 9. Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap SOU 2018:68 Sammanfattning Stadsdelsnämnden Östra Göteborg ska yttra sig till kommunstyrelsen gällande justitiedepartementets betänkande Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68). Betänkandet består huvudsakligen av följande tre förslag: 1. Vid assisterad befruktning ska föräldraskapet för en make eller registrerad partner presumeras (förmodas) på motsvarande sätt som faderskap idag presumeras för en gift man. Äktenskapet får således rättslig verkan för föräldraskapet vid barnets födelse. Med den idag gällande regleringen i föräldrabalken (1949:381) fastställs Östra Göteborg, snabbprotokoll 4 (5)

5 föräldraskapet vid assisterad befruktning genom bekräftelse eller dom. 2. Moderniserade och förenklade regler för bekräftelse av faderskap och föräldraskap för ogifta ska införas, genom möjlighet till elektronisk bekräftelse inom 14 dagar från barnets födelse. Med idag gällande reglering krävs ett besök hos socialnämnden för att bekräfta faderskap eller föräldraskap, alternativt genom dom. Skatteverket ska ansvara för att ta fram en säker process för e-tjänsten för elektronisk bekräftelse. 3. Utredningen föreslår att en ny lag om rättsgenetisk undersökning ska ersätta lagen (1958:642) om blodundersökning m.m. vid utredning av faderskap. Med rättsgenetisk undersökning avses en undersökning som genomförs av en enskilds arvsanlag på uppdrag av det allmänna för att utreda en fråga om faderskap. Den nya lagen är teknikneutral och uppställer inte krav på att undersökningen genomförs med en viss metod som exempelvis blodanalys. Den ska gälla för utredning av faderskap vid domstol och socialnämnd. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg beslutar att tillstyrka förslagen i Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68). 10. Yrkande från (S) - Uppdrag att påbörja lokala åtgärder för att öka brukarnas delaktighet och inflytande inom boende med särskild service Stadsledningskontorets redovisning av lägesbild över brukarnas delaktighet och inflytande över verksamheten inom boende med särskild service har visat att det finns brister när det gäller möjlighet till delaktighet, integritet och inflytande för de boende i stadsdelarnas bostäder med särskild service. Det handlar om bland annat bristande personalkontinuitet, svårigheter att rekrytera personal, samt bristfällig avvikelse- och synpunktshantering. De lokala åtgärder som lyfts särskilt av stadsledningskontoret är: Arbeta mer effektivt och hållbart med schemaläggning, arbetsorganisation och bemanning Utöka stödet till chefer i personalfrågor som rekrytering, introduktion och rehabilitering för att möjliggöra det nära, stödjande och kommunikativa ledarskapet Ta fram individuella och samlade kompetensutvecklingsplaner Ta fram genomförandeplaner för alla boende enligt socialstyrelsens föreskrifter Systematisera uppföljningen av genomförandeplanerna och stärk kvaliteten i enkäthanteringen I väntan på en kommande handlingsplan beslutar nämnden att bordlägga frågan till den 5 februari Östra Göteborg, snabbprotokoll 5 (5)

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss från Justitiedepartementet - Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:6) STK ASN

Tjänsteskrivelse. Remiss från Justitiedepartementet - Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:6) STK ASN Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2018-11-26 Vår referens Paulina Franzén Utvecklingssamordnare paulina.franzen@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Justitiedepartementet

Läs mer

Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2018-11-09 Handläggare Annelie Sjöberg Tfn: 08-508 25 008 Till Socialnämnden 2018-12-11 Nya regler om faderskap och föräldraskap

Läs mer

11 Yttrande över betänkande Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) HSN

11 Yttrande över betänkande Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) HSN 11 Yttrande över betänkande Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) HSN 2018-1201 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1201 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-02-01

Läs mer

Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Protokoll 19 Dnr 00143/2018 Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Ordförandens förslag Jag instämmer i förvaltningens bedömning. Ordförandens förslag till socialnämnden

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Tid och plats 30 januari 2019, kl. 08:30-11:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 7-11 Utses att justera Linda Friberg ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

Remiss - Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Remiss - Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-29 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00640-1.7.1 Individ- och familjeförvaltningen Anne Grundell/Anna Pierrou Kopia till Justitiedepartementet Individ- och familjenämnden Remiss

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-06-21 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 21 juni 2017 2. Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Varje år lägger partierna

Läs mer

Remissvar Remiss nya regler om faderskap och föräldraskap, Dnr Ju2018/04106/L2 (SOU:68)

Remissvar Remiss nya regler om faderskap och föräldraskap, Dnr Ju2018/04106/L2 (SOU:68) Remissvar Remiss nya regler om faderskap och föräldraskap, (SOU:68) Stiftelsen Allmänna Barnhuset tillstyrker de förslag som remissen nya regler om faderskap och föräldraskap innehåller. Betänkandet är

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-30 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 30 maj 2017 2. Yttrande till Stadsrevisionen med anledning av granskning av rutiner för

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 19 juni 2018 3. Mål- och inriktningsdokument budget 2019 för stadsdelsnämnden Östra Göteborg (M), (L) och (KD) har

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD).

Beslut Stadsdelsnämnden avslog yrkandet efter votering som slutade med 6 ja (S,V och MP) mot 5 nej (M, L och KD). Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-12-15 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 15 december 2015 2 a Tillsättning av stadsdelsdirektör Efter att Ulla-Carin Olsson har

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) R2B YTTRANDE 1 (7) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Regeringskansliets

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2017-10-31 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 31 oktober 2017 2. Budget år 2018 SDN Östra Göteborg Stadsdelsnämnden har att besluta

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 april 2019 3. Uppföljningsrapport mars 2019 Uppföljningsrapporten innehåller uppföljning av ekonomi- och personalutveckling

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 PM 2012: RVII (Dnr 001-1132/2012) Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

2. Månadsuppföljning till och med april 2016

2. Månadsuppföljning till och med april 2016 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2016-05-17 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 17 maj 2016 2. Månadsuppföljning till och med april 2016 Sammanfattning I denna rapport

Läs mer

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet -Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-10-12 Katarina Hedberg SDF Centrum Funktionshinderenheten Denna presentation skall handla om Göteborgs stad riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet En ny biobankslag (SOU 2010:81)

Svar på remiss av betänkandet En ny biobankslag (SOU 2010:81) SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2011-02-17 SID 1 (6) 2010-12-27 Handläggare: Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Svar på remiss

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 20 oktober 2015 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-10-20 2. Budget 2016, N132-0605/15 Varje år tas ett budgetdokument fram som

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

PM 2012: RV (Dnr /2011)

PM 2012: RV (Dnr /2011) PM 2012: RV (Dnr 327-2068/2011) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade Rekommendation från

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

För dig och för alla (SOU 2017:40) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 2 oktober 2017

För dig och för alla (SOU 2017:40) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 2 oktober 2017 PM 2017:187 RVI (Dnr 110-1021/2017) För dig och för alla (SOU 2017:40) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 2 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Kommittédirektiv. Modernare regler om faderskap och föräldraskap. Dir. 2017:28. Beslut vid regeringssammanträde den 16 mars 2017

Kommittédirektiv. Modernare regler om faderskap och föräldraskap. Dir. 2017:28. Beslut vid regeringssammanträde den 16 mars 2017 Kommittédirektiv Modernare regler om faderskap och föräldraskap Dir. 2017:28 Beslut vid regeringssammanträde den 16 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över delar av föräldrabalkens regler

Läs mer

Avveckling av Norra hemtjänstenheten

Avveckling av Norra hemtjänstenheten SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG O M PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT NING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2.2.2.-373/11 SID 1 (5) 2011-11-17 Handläggare: Inger Bogne Telefon:

Läs mer

Legitimation för hälso- och sjukvårdskurator (Ds 2017:39) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 29 november 2017

Legitimation för hälso- och sjukvårdskurator (Ds 2017:39) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 29 november 2017 PM 2017:248 RVIII+VI (Dnr 110-1315/2017) Legitimation för hälso- och sjukvårdskurator (Ds 2017:39) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 29 november 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1-537-2013 Sida 1 (5) 2013-09-30 Handläggare Johanna Edlund Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 24 november 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 24 november 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 24 november 2015 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-11-24 2. Ny ersättare i stadsdelsnämnden, N132-0002/15 Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Stockholm den 28 februari 2019

Stockholm den 28 februari 2019 R-2018/1678 Stockholm den 28 februari 2019 Till Justitiedepartementet Ju2018/04106/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 september 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2013:125 RVII (Dnr 325-838/2013) Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper och förmågor hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL eller LSS till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg, /2015 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-07-02 Diarienummer: N132-0604/15 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Andreas Lökholm, Dan Larsson Telefon: 365 00 00 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ledningsgruppen enades om att de som har möjlighet att delta får delta.

Ledningsgruppen enades om att de som har möjlighet att delta får delta. Förvaltningsledningen 2017-05-22, klockan 08.30 12:00 Sammanträdesrum: Nylöse, Förstamajgatan 2 B Närvarande Gitte Caous, stadsdelsdirektör Margareta Hansson, HR-chef Ulrica Johansson, ekonomichef Åsa

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Fastställande av föräldraskap Ersätter: 2005:64

Fastställande av föräldraskap Ersätter: 2005:64 Cirkulärnr: 07:5 Diarienr: 07/1258 Handläggare: Pernilla Krusberg Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2007-04-10 Mottagare: Kommunstyrelsen Socialnämnden eller motsvarande Rubrik: Fastställande av

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Organisation och arbetsformer

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet - Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-02-07 Louise Odengard avdelning för individ och familjeomsorg samt funktionshinder Stadsledningskontoret Denna

Läs mer

Uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV, oktober 2018

Uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV, oktober 2018 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-04 Diarienummer 1452/18 Handläggare Gisela Askne Telefon: 031-368 00 03 E-post: gisela.askne@stadshuset.goteborg.se Uppföljning av utförare i konkurrensutsatt

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014)

Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr /2014) Utlåtande 2015:14 RVI (Dnr 333-878/2014) Revidering av de länsgemensamma riktlinjerna för handläggning av ärenden vid socialtjänsten kring ensamkommande barn Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte

Sammanträde med pensionärsrådet Norra Hisingen. Tid: Torsdagen den 26e januari, kl (Pensionärsorganisationernas förmöte Art: Sammanträde med pensionärsrådet Tid: Torsdagen den 26e januari, kl 09.30-12.00 (Pensionärsorganisationernas förmöte 08.30 09.30) Plats: Hemtjänstlokalen Tuve, Glöstorpsvägen 26 Ledamöter: Kerstin

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden

Sammanträdesdatum Socialnämnden fe? Malung Salens kommun A 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 13.15-16.00 Beslutande Carina Albertsson (S), ordförande Jörgen Norén (S) Birgitta Örjas (S) Lena Aune (S) Birgit Wikström-Gotthardsdotter

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan Marja-Leena Tiitinen (KD) Britta Dalved (V) Barbara Ciolek (SD)

Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan Marja-Leena Tiitinen (KD) Britta Dalved (V) Barbara Ciolek (SD) Protokoll 1 (14) Beslutande organ Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan 17.00 19.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Bitte Myrsell, Ordförande (M) Solweig Sundblad,

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende REMISSVAR 2016-03-18 Dnr 3.9:0100/16 Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om stödboende (Dnr 1953/2016) Inledning Förslaget behandlar föreskrifter

Läs mer

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017

Redovisning av ej verkställda beslut inom avdelning Socialtjänst och fritid kvartal 3, 2017 Bromma stadsdelsförvaltning Socialtjänst och fritid Sida 1 (7) 2017-11-01 Handläggare Suzanne Hartenberger Telefon: 08 508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd inom avdelning Socialtjänst och fritid Förvaltningens

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-07-24 Handläggare Eva-Lena Eirefelt Telefon: 08-508 12 192 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Läs mig!

Läs mer

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-08-08 Handläggare Carin Berg Telefon: 08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-08-29 med ändringar avseende

Läs mer

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås

Remiss - Motion från (M) om att införa Lagen om valfrihet (LOV) för fler verksamheter i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00113-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Jenny Janestam Epost: jenny.janestam@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen, Västerås stad Nämnden

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 2018-09-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SOCN 2018/224 Socialnämnden Ramar och förutsättningar för upphandling av bostad med särskild service enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Läs mer

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011

Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Datum Vår beteckning 2011-06-20 Dnr 2011-7098 1 Socialnämnden Nya Lex Sarah-bestämmelser inom hela socialtjänsten från första juli 2011 Förslag till beslut 1. Socialnämnden

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:253 RVIII (Dnr 152-1632/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017

Välkommen till. Västra Hisingen. 29 mars 2017 Välkommen till Västra Hisingen 29 mars 2017 SDN Västra Hisingen så styrs stadsdelen Jahja Zeqiraj, Stadsdelsnämndens ordförande Så styrs staden Stadsdelsnämnder 11 ordinarie ledamöter och 11 ersättare

Läs mer

Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende

Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende PM 2015:5 RVIII (125-604/2014) Upphandling av enstaka platser i särskilda boendeformer för personer 65 år och äldre i form av profilboende Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden

Tillämpningsanvisningar för köhanteringssystem. vård- och omsorgsboenden ÄLDREFÖRVALTNINGEN UPPHANDLING OCH UTVE CKLING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0801-88/2012 2013-02-26 Handläggare: Marita Sundell 08-508 36 205 Revidering av tillämpningsanvisningar från 2012-04-24 Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) SDN 2017-08-31 2017-08-09 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd utredning

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden Stadshuset, kl 08:30-11:00 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Björn Fagerlund (M), ledamot Leif Johansson (S),

Läs mer

Remissvar - Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, Daglig verksamhet, DV.

Remissvar - Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, Daglig verksamhet, DV. Centrum Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-01 Diarienummer N134-0013/18 Handläggare Helena Wikman Ericson/Centrum/GBGStad, Yvonne Pontén/Centrum/GBGStad Telefon: E-post: helena.wikman.ericcson@centrum.goteborg.se,

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Dnr. 100/

Dnr. 100/ Socialnämnden i Täby kommun vill bjuda in leverantörer att ansöka om att ingå i kommunens valfrihetssystem för dagverksamhet. Täby kommun arbetar aktivt med att öka valfriheten för kommunens invånare inom

Läs mer

Meddelandeblad. Assisterad befruktning och fastställande av föräldraskap när båda föräldrarna är kvinnor

Meddelandeblad. Assisterad befruktning och fastställande av föräldraskap när båda föräldrarna är kvinnor Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnder eller motsvarande, länsstyrelser, kliniker med IVF-behandling. Juli 2005 Assisterad befruktning och fastställande av föräldraskap när båda föräldrarna är kvinnor

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP)

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) PM 2011: RVII (Dnr 326-319/2009) Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17)

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.2-718/ Sida 1 (17) -12-01 Handläggare Gustav Tegman Telefon: 08-508 25 906 Till Socialnämnden 2017-01-31 Rapportering

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-25 2. Uppdrag att erbjuda feministiskt självförsvar till alla stadsdelens

Läs mer