Remissvar - Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, Daglig verksamhet, DV.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar - Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, Daglig verksamhet, DV."

Transkript

1 Centrum Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /18 Handläggare Helena Wikman Ericson/Centrum/GBGStad, Yvonne Pontén/Centrum/GBGStad Telefon: E-post: Remissvar - Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, Daglig verksamhet, DV. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden Centrum Göteborg tillstyrker med hänsynstagande till synpunkterna i förvaltningens tjänsteutlåtande förslagen i stadsledningskontorets Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet avseende utredningens påverkan på organisation och ekonomi med undantag av punkten Stadsdelsdelsnämnden förordar alternativ 1 avseende transporter. 3. Stadsdelsnämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. 4. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Sammanfattning Kommunstyrelsen har utan eget ställningstagande remitterat stadsledningskontoret tjänsteutlåtande och utredning benämnd Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet. Remissen har tillställts samtliga stadsdelsnämnder, social resursförvaltning, nämnden för intraservice, nämnden för konsument och medborgareservide, nämnden för inköp och upphandling samt trafiknämnden med svarstid senast 2 mars Kommunstyrelsen önskar få remissinstansernas uppfattning hur utredningen om införande om valfrihetssystemet påverkar stadsdelarnas egen produktion avseende organisation och ekonomi. Yttrandet ska tydligt uttrycka om nämnden tillstyrker, avstyrker eller inte tar ställning till förslagen. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 1 (9)

2 Utredningen utgör i vissa delar grund för det förfrågningsunderlag som kommunfullmäktige kommer att fastställa och som säkerställer kommunens krav på förutsättningar och kvalitet för alla aktörer som kommer att erbjuda/ utföra daglig verksamhet. Förvaltningen föreslår stadsdelsnämnden att tillstyrka stadsledningskontorets förslag förutom förslaget avseende transporter och föreslår i stället att nämnden förordar alternativ 1 utifrån kostnadseffektivitet. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden översänder förslag och kommentarer som remissvar. Kommentarerna avser främst ekonomiska konsekvenser, förslag på organisering av transporter, konsekvenser för myndighetsutövning, vistelsetid, hälso- och sjukvårdsinsatser, ekonomi och ersättningsmodeller samt att även nämnden har uttalat hur man ser på genomförande och gemensam organisation i staden. Ekonomiska konsekvenser Enligt Kostnad per brukare (KPB, produktions mått) 2016 har Göteborgs stad höga kostnader för daglig verksamhet i egen regi jämfört med många andra kommuner i landet. Kostnaderna i landet varierar mellan 328 kronor per dag och plats i Gotlands kommun till 907 kronor per dag och plats i Härryda Kommun. För Göteborg är snittkostnaden 731 kronor per dag och plats, och i Centrum Göteborg 829 kronor per dag och plats. En representant från förvaltningen har deltagit i ett testprojekt med att pröva utredningens föreslagna sju nivåbedömningar. Utifrån representantens kännedom om brukarna har förvaltningen gjort en mycket preliminär nivå- och ersättningsbedömning för de brukare som har daglig verksamhet i egen regi idag. Totalt har 103 brukare beslut om daglig verksamhet som verkställs i egen regi eller i annan stadsdel eller hos privat utförare som finns upphandlad. Några brukare har både utförande i egen regi och i köpt plats. Beräkningen grundar sig på bedömningar och antaganden utifrån den ersättningsmodell som föreslås. Det är därför svårt att säga exakt vilka ekonomiska konsekvenser införandet av ersättningsmodellen i LOV kommer att få i stadsdelen. Den ekonomiska ersättningsmodell som utredningen föreslår bygger på att ersättningen ligger 10% under nuvarande kostnadsnivå. Förvaltningen har under 2017 påbörjat ett omställningsarbete både när det gäller utbud i form av verksamhet och antal utbudspunkter som sänkt kostnadsnivån. En fortsatt anpassning av kostnad per plats måste göras. Utöver modellen med nivåbedömningar och ersättning utifrån nivå och vistelsetid blir det även förändringar och ett utökat uppdrag för myndighetsutövningen bl. a. i form av konkurrensneutral handläggning. Någon exakt beräkning av ökad tidsåtgång i myndighetsutövningens handläggning har inte gjorts. Jämförelse kan göras med införandet av LOV inom hemtjänsten. Förslaget om förändrad organisation för resor behandlas nedan. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 2 (9)

3 Transporter I bilagan/utredningen Trafikkontoret som huvudman för resor till och från daglig verksamhet anges tre alternativ för organisering av resor. 1. Ansvaret för resorna ska ligga kvar på stadsdelarna 2. Ansvaret för resorna ska ligga på respektive utförare 3. Att lägga alla resor i en organisation Alternativ 1 Förslaget innebär att stadsdelen ansvarar för transporter och kostnader för brukarna till alla dagliga verksamheter oavsett plats eller i vems regi den utförs. Stadsdelsförvaltningen förordar detta alternativ eftersom det medför att man inom stadsdelen kan arbeta med och anpassa transporterna så att de utförs på ett, ur brukarens perspektiv, anpassat sätt. Alternativ 2 Förslaget innebär att utföraren ansvarar för transporter och kostnader för brukarna till dagliga verksamheter. Alternativ 3 Innebär att Trafikkontoret/Färdtjänsten ansvarar för alla transporter och kostnader för brukarna till alla dagliga verksamheter. Utredningen beräknad en kostnad på kr per brukare och år. Stadsledningskontoret förordar detta alternativ. I Centrum finns sedan tidigare en planering som innebär att resor till och från daglig verksamhet organiseras av stadsdelen. Syftet är att öka upplevelse av kontinuitet och att höja kvaliteten på resor till daglig verksamhet. Om trafikkontoret övertar ansvaret för transporter, finns risk för att stadsdelen måste bevilja ledsagning eftersom vissa brukare inte kan åka själva av trafiksäkerhetsskäl. Det innebär att stadsdelen får ytterligare kostnader utöver själva reskostnaden. Myndighetsutövningen Enheten för myndighetsutövning funktionshinder kommer att påverkas utifrån utredningens förslag, både utifrån roll och uppdrag. Införandet av LOV innebär att socialsekreterarna på enheten ska vara konkurrensneutrala i vägledningen av val av daglig verksamhet. Utredningen föreslår också att socialsekreteraren ska göra en första bedömning när det gäller behovs utifrån den föreslagna 7 -gradiga nivåskala som är grund för ersättning. Den bedömningen ska gälla för de tre första månaderna. Svårigheten med att göra en första nivåbedömning är att funktionsnedsättningens omfattning påverkas av situation individen befinner sig i. En första förenklad nivåbedömning vore därför att föredra. Det finns oklarheter i utredningen i processen när gäller verkställandet av nyval och omval. Det är svårt utifrån utredningen att bedöma i vilken omfattning i tid de nya arbetsuppgifterna kommer att ta för socialsekreteraren. Klart är att enheten och rollen påverkas och att arbetstiden för socialsekreteraren kommer att öka runt varje ärende. Kontroll av vistelsetid, kontroll och attest av ersättningsunderlag som ska utgå Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 3 (9)

4 regelbundet till samtliga utförare och kommer även det att utföras av enheten för myndighetsutövning. Barnperspektivet utan hänvisar till stadsledningskontorets yttrande. Jämställdhetsperspektivet utan hänvisar till stadsledningskontorets yttrande. Mångfaldsperspektivet utan hänvisar till stadsledningskontorets yttrande. Miljöperspektivet utan hänvisar till stadsledningskontorets yttrande. Omvärldsperspektivet utan hänvisar till stadsledningskontorets yttrande Samverkan Information har lämnats på funktionshinderrådet torsdagen den 25 januari Information har lämnats på Lokal Samverkansgrupp IFO samt Funktionshinder torsdagen den 15 februari 2018 Bilagor 1. Tjänsteutlåtande, stadsledningskontoret. Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet 2. Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet enligt LSS 3. Tjänsteutlåtande Trafikkontoret som huvudman för resor till och från daglig verksamhet Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 4 (9)

5 Beslutet skickas/expedieras till Kommunstyrelsen, Göteborgs Stad Ärendet En begäran om yttrande inkom den 8 januari 2018 till stadsdelsnämnden gällande ärende: Kommunstyrelsen uppdras att vidta förberedande åtgärder för att införa valfrihetssystem inom daglig verksamhet enligt lagen om valfrihet. Yttrandet gäller Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet. Kommunstyrelsen har utan eget ställningstagande remitterat stadsledningskontorets tjänsteutlåtande och ovan nämnda utredning med svarstid senast den 2 mars Yttrandet ska tydligt uttrycka om nämnden tillstyrker, avstyrker eller inte tar ställning till förslagen Beskrivning av ärendet Remissen avser tjänsteutlåtande och utredning Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet, och vill ha remissinstansernas uppfattning belyst om hur utredningen om införande om valfrihetssystemet påverkar stadsdelarnas organisation och ekonomi. Yttrandet ska tydligt uttrycka om nämnden tillstyrker, avstyrker eller inte tar ställning till förslagen. Utredningen ligger även till grund för de delar som kommer att föras över till det förfrågningsunderlag, utifrån vad kommunfullmäktige har att besluta om. Utredningen utgår ifrån fem olika områden Organisation, HR och krav på tjänstens utförande IT digitalisering och kommunikation Ekonomi och ersättningsmodell Kontraktstecknande och uppföljande Genomförande I utredningsarbetet har beaktats de slutsatser som framkommit i utredningen avseende förberedelser inför införande av LOV inom hemtjänst i de delar den utredningen har bäring på införande av LOV i daglig verksamhet. Under utredningens gång har ett antal frågor identifierats. I några av de större frågorna finns alternativ där utredningen valt att förorda ett alternativ. Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden översänder förslag och kommentarer till stadsledningskontoret. Kommentarerna avser främst ekonomiska konsekvenser, förslag på organisering av transporter, konsekvenser för myndighetsutövning, vistelsetid, hälso- och sjukvårdsinsatser, ekonomi och Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 5 (9)

6 ersättningsmodeller. Även förslag till genomförande av förändringen och frågor om gemensamt organiserande i staden kommenteras. Förvaltningens bedömning Inledningsvis kan förvaltningen konstatera en mycket kort remisstid. Ärendet inkom den 8 januari och svarstiden är senast den 2 mars. Införandet av LOV för daglig verksamhet är en strategisk fråga för såväl brukare som organisation och förtjänar en genomarbetad konsekvensanalys. Förvaltningen tillstyrker de förslag som utredningen förordar med de kommentarer som anges under varje huvudområde. Däremot förordar förvaltningen när det gäller resor till och från daglig verksamhet det förslag som i utredningen benämnt alternativ 1. Det innebär att ansvaret för resor ligger kvar på stadsdelarna. Förvaltningens bedömning är att det är effektivast både ur ekonomisk synpunkt och brukartrygghet. Nedan redovisas förvaltningen uppfattning om hur utredningen påverkar utifrån organisation och ekonomi avseende utredningens fem områden: Organisation, HR och krav på tjänstens utförande (sidan 14-65) Förvaltningen tillstyrker stadsledningskontorets förslag. I detta avsnitt, som är det mest omfattande i utredningen, behandlas frågor som rör organisation, roller, inriktningar, vistelsetider, kompetenskrav, arbetsrättsliga villkor, öppettider, kvalitet, sekretess, lokaler, genomförandeplaner, Lex Sarah, avvikelser, synpunkter, klagomål, måltider, praktikplatser, hälso- och sjukvård, samt resor till och från daglig verksamhet. Stadsdelsförvaltningens uppfattning om hur utredningen påverkar utifrån organisation och ekonomi Förvaltningen tillstyrker förslagen i utredningen. Med hänsynstagande till följande synpunkter och synpunkter under Ekonomiska konsekvenser ovan. Förändrad organisation Den nuvarande organisationen gör det möjligt att hantera de nya roller som behövs för att besluta om och verkställa daglig verksamhet där deltagaren själv väljer utförare. Transporter Om trafikkontoret övertar ansvaret för transporter, finns risk för att stadsdelen får bistå med ledsagare, och därmed blir det en övervältring av kostnader. Förvaltningen förordar alternativ 1. Vistelsetid / Öppettider En justering skulle behövas när det gäller öppettider. Den som har behov av daglig verksamhet 20 timmar eller färre skulle få den verkställd antingen på förmiddag eller eftermiddag. Ett val mellan förmiddag eller eftermiddag skulle innebära att planeringen för verksamheten skulle underlättas. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 6 (9)

7 Myndighetsutövning Enheten för myndighetsutövning funktionshinder kommer att påverkas utifrån utredningens förslag, både utifrån roll och uppdrag. Införandet av LOV innebär att socialsekreterarna på enheten ska vara konkurrensneutrala i vägledningen av val av daglig verksamhet. Utredningen föreslår också att socialsekreteraren ska göra en första bedömning när det gäller behov utifrån den föreslagna 7-gradiga nivåskala som är grund för ersättning. Den bedömningen ska gälla för de första tre månaderna. Svårigheten med att göra en första nivåbedömning är att funktionsnedsättningens omfattning påverkas av situation individen befinner sig i. En första förenklad nivåbedömning vore därför att föredra. Det finns oklarheter i utredningen i processen när gäller verkställandet av nyval och omval. Det är svårt utifrån utredningen att bedöma i vilken omfattning i tid de nya arbetsuppgifterna kommer att ta för socialsekreteraren. Klart är att enheten och rollen påverkas och att arbetstiden för socialsekreteraren kommer att öka runt varje ärende. Kontroll av vistelsetid, kontroll och attest av ersättningsunderlag som ska utgå regelbundet till samtliga utförare och kommer även det att utföras av enheten för myndighetsutövning. Hälso- och sjukvård, sidorna Förvaltningen tillstyrker stadsledningskontorets förslag för en ökad patientsäkerhet, där den enskildes behov av såväl insatser från arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast som sjuksköterskeinsatser kan säkerställas från stadens hälso- och sjukvårdsorganisation. Det finns några faktafel i texten. - Genomgående: Där det står delegering ska det stå ordination och delegering - All legitimerad personal kan fatta beslut om egenvård, även den kommunala hälso- och sjukvårdspersonalen. - Det finns en fastställd grundutrustningslista avseende medicintekniska produkter. Grundläggande medicintekniska produkter är ett nytt begrepp som staden inte använt. Följande meningar behöver kompletteras med det kursiva för att bli stringenta i sina betydelser. den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan ansvarar tillsammans med verksamhetschefen, för att denne har förutsättningar. Verksamhetschefen är ansvarig för att det finns tid att utföra uppgiften. - Sid 55 Vid egenvård ska socialstyrelsens föreskrifter, meddelandeblad samt rutin mellan region och kommun om bedömning av - Sid 55 Egenvård kan inte överlåtas av annan än den som ursprungligen fattat egenvårdsbeslutet/ordinerat egenvård. sid 57 Detta har ibland ställt till med bekymmer i verksamheterna när man inte har förstått. Privata utförare daglig verksamhet LOV bör följa samma riktlinjer som privata utförare hemtjänst LOV. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 7 (9)

8 SIP- I texten står det att någon av vårdgivarna ska ta initiativ till SIP. Lagstiftning och andra styrdokument säger att även den enskilde själv eller närstående kan initiera en SIP. Ur brukarperspektiv är det ofta en fördel om kontinuiteten kan bibehållas och hälso- och sjukvårdsåtgärder kan ordineras eller delegeras till personal nära den enskilde. Ibland krävs dock särskild kompetens av legitimerad personal. Sidan 59 IT digitalisering och kommunikation (sidan 65-76) I detta avsnitt behandlas frågor som rör IT-stöd, utrustning, licenser, support, datakunskap, fakturering av daglig verksamhet, presentation av verksamhet, att kunna jämföra utförare, kommunikationen för den enskilde i verksamheten, tolk med mera. Förvaltningen tillstyrker förslagen i utredningen. Ekonomi och ersättningsmodell (sidan 76-87) I detta avsnitt behandlas frågor som rör stadens kostnader, ersättningsmodell, behovsnivåer, ersättning per bedömningsnivå, och bonus. Förvaltningen tillstyrker förslagen i utredningen. Med hänsynstagande till följande synpunkter: Efter tio arbetsdagars frånvaro utgår enligt utredningen ingen ersättning till leverantören. Det finns oklarheter om platsen ska räknas som uppsagd efter denna period, eller hur länge platsen ska kvarstå. Fyra veckor (samma som vid omval) borde gälla istället. Det bör även framgå om ersättning utgår för 11 månader eller 12 månader. Det framgår inte tydligt. Detta påverkar budget och personalkostnader. Det krävs kunskaper hos dem som ska göra nivåbedömningar. Personer som bor på BmSS och har Daglig verksamhet borde kunna bedömas vid samma tillfälle, förslagsvis av planeringsorganisationen i Örgryte/Härlanda. I Centrum är det 47 personer. Kontraktstecknande och uppföljning (sidan ) I detta avsnitt behandlas frågor som rör processen för att godkänna utförare, handlägga ansökan, ansvar för skada och försäkring, kapacitetstak, verksamhetsinriktning, behovsgrupper, kontraktstid, insyn och uppföljning. Förvaltningen tillstyrker förslagen i utredningen. Genomförande (sidan ) I detta avsnitt behandlas frågor som rör genomförandeorganisation, förberedelsearbetet i stadsdelarna, val, icke-val, närhetsprincipen som ickevals-alternativ, omval, miljökrav, upphandling, förvalta och utveckla. Förvaltningen tillstyrker förslagen i utredningen. Med hänsynstagande till följande synpunkter: Gemensam organisering i staden av daglig verksamhet Förvaltningen ser att ett fortsatt gemensamt arbete utifrån kostnadseffektivitet och attraktivitet behöver fortsätta i staden. Däremot förordar förvaltningen inte för närvarande en gemensam organisering av daglig verksamhet i staden. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 8 (9)

9 Ingvor Gunnarsson Babbs Edberg Sektorschef Stadsdelsdirektör Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 9 (9)

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Yrkande om Utredning angående avgränsningar, krav samt ekonomiska ersättning valfrihet enligt LOV, daglig verksamhet enligt LSS

Yrkande om Utredning angående avgränsningar, krav samt ekonomiska ersättning valfrihet enligt LOV, daglig verksamhet enligt LSS Yrkande S Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 2.1.15 Yrkande om Utredning angående avgränsningar, krav samt ekonomiska ersättning valfrihet enligt LOV, daglig verksamhet enligt LSS Stadsledningskontoret

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning - valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet enligt LSS

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning - valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet enligt LSS Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-14 Diarienummer 0606/17 Handläggare Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon: 031-366 79 80 E-post: mona.lundahl.davies@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Göteborgs Stad Stockholm Stadsledningskontoret Diarienummer 0606/17

Göteborgs Stad Stockholm Stadsledningskontoret Diarienummer 0606/17 Göteborgs Stad Stockholm 2018-03-05 Stadsledningskontoret Diarienummer 0606/17 Remissvar Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Remiss av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om gränsdragning mellan hälso- och sjukvård och egenvård Remiss från Socialstyrelsen

Remiss av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om gränsdragning mellan hälso- och sjukvård och egenvård Remiss från Socialstyrelsen PM 2008:166 RVII (Dnr 325-1006/2008) Remiss av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om gränsdragning mellan hälso- och sjukvård och egenvård Remiss från Socialstyrelsen Borgarrådsberedningen

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar

Överenskommelse mellan Stockholms läns land s- ting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-09-08 Handläggare: Krister Eriksson tel. 508 25 567 Ulla Fredriksson tel. 508 36 216 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet

Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet PM Rotel I (Dnr 2017/001842) Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Framtida medicinskt

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård

Meddelandeblad. Socialstyrelsens föreskrifter om bedömningen av egenvård Meddelandeblad Berörda: nämnder med ansvar för äldre- och handikappomsorg enl. SoL och LSS, landsting och kommuner (sjukvårdshuvudmän), enskilda vårdgivare, enskilda verksamheter enl. SoL och LSS, samverkansnämnder,

Läs mer

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen

Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) remissvar till kommunstyrelsen Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Avdelningen egen regi Tjänsteutlåtande DNR1.5.1.-406/2014 Sida 1 (7) 2014-09-04 Handläggare Cecilia Schönewald Telefon: 08-508 14 061 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2013-01-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Samverkansrutinen är uppdaterad enligt gällande lag och föreskrifter.

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Utökad valfrihet inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS korttidstillsyn till skolungdom över 12 år

Utökad valfrihet inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS korttidstillsyn till skolungdom över 12 år UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LEDNINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-02-22 Handläggare: Kicki Tepphag Olson Telefon: 08-50833690 Till Utbildningsnämnden 2013-03-14 Utökad valfrihet inom omsorgen om

Läs mer

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr

Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande stadsgemensam upphandling av verksamheten med personliga ombud, mål nr ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN SID 1 (7) 2008-07-23 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd Laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut gällande

Läs mer

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov.

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-05-30 Handläggare: Anneli Hilmersson Telefon: 08-508 29 470 Till Kommunstyrelsen Förslag på ersättningsmodell för basservice i

Läs mer

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp PM 2009:184 RVI (Dnr 327-1363/2009) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Kommunförbundet Stockholms län och Försäkringskassan beträffande personer i behov av andningshjälp i hemmet Rekommendation

Läs mer

EGENVÅRD. Regel för hälso- och sjukvård Sida 0 (4)

EGENVÅRD. Regel för hälso- och sjukvård Sida 0 (4) Sida 0 (4) 2015-03-02 MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 1 (4) Innehåll Egenvård... 2 Definitioner... 2 Ansvar... 2

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad:

Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård. Fastställd: Reviderad: Malmö stad Medicinskt ansvariga 1 (8) Rutin Egenvård Fastställd: 2014-12-11 Reviderad: Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Åtgärd... 4 Ansvarsfördelning... 4 Kommunalt ansvar:... 4 Annan

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Utlåtande 2010: RVI+VII (Dnr /2009)

Utlåtande 2010: RVI+VII (Dnr /2009) Utlåtande 2010: RVI+VII (Dnr 327-2157/2009) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och Stockholms stad om hälso- och sjukvårdsansvar för äldre samt personer med fysisk funktionsnedsättning, utvecklingsstörning

Läs mer

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende

Svar på remiss avseende Förslag till Göteborgs Stads plan för arbetet mot etablerat missbruk och beroende Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer N140-0858/16 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Stina W Björstedt Telefon: 031-366 88 12 E-post: stina.w.bjorstedt@norrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinskt ansvarig rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING VUXNA, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH ÄLDRE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-30 Handläggare: Krisztina Buki Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-10-28 Framtida Medicinskt

Läs mer

Nya riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Nya riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.51.-181-2018 Sida 1 (6) 2018-04-19 Handläggare Till Ingemar Sollgard Kungsholmens stadsdelsnämnd Telefon: 08-508 08 444

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar.

Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

Upphandling av hemtjänst. The Capital of Scandinavia

Upphandling av hemtjänst. The Capital of Scandinavia Upphandling av hemtjänst The Capital of Scandinavia Äldreomsorgens värdegrund Äldreomsorgen ska präglas av självbestämmande, individualisering och valfrihet. Stödet ska inriktas på att äldre personer får

Läs mer

Resor till och från daglig verksamhet - planering för överföring av ansvar samt ramjustering

Resor till och från daglig verksamhet - planering för överföring av ansvar samt ramjustering Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 43 Resor till och från daglig verksamhet - planering för överföring av ansvar samt ramjustering Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden och dagverksamheter för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEULÅTANDE DNR 105-243/2007 SID 1 (5) 2007-10-19 Handläggare: Börje Ferlander Telefon: 08-508 36 216 Till Äldrenämnden den 15 november 2007 Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Riktlinje för bedömning av egenvård

Riktlinje för bedömning av egenvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-10-23 Riktlinje för bedömning av egenvård BAKGRUND Enligt SOSFS 2009:6 är det den behandlande yrkesutövaren inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019

Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård 2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2018-10-05 Diarienummer KSN-2018-2977 Kommunfullmäktige Ersättning inom lagen om valfrihet (LOV) för vård- och omsorgsboende samt hemtjänst och hemsjukvård

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD

RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV STÅTRÄNING GÄLLANDE DELEGERAD OCH ORDINERAD INSATS ELLER EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering

Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig rehabilitering Riktlinje Utgåva nr 3 sida 1 (6) Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar avseende ledsagning och avlösning enligt SoL och LSS, på uppdrag av socialnämnden

Verksamhetsuppföljningar avseende ledsagning och avlösning enligt SoL och LSS, på uppdrag av socialnämnden SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGA OCH FRITI D DNR. 1.2.1/009-2012 SID 1 (5) Handläggare: Daniel Björkegren Telefon: 08-508 24 024 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Verksamhetsuppföljningar avseende

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. 2010-10-08 Samverkansrutin för tillämpning av SOSFS 2009:6, bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Rutinen är gemensam för Västra Götalandsregionen och alla kommuner

Läs mer

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD

EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD EGENVÅRD RIKTLINJE FÖR BEDÖMNING AV EGENVÅRD KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Yttrande över Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV inom daglig verksamhet

Yttrande över Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV inom daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-12 Diarienummer N135-0027/18 Individ och Familj - Funktionshinder Graciela Maksinen, Jan Holmlund, Lotta Callmander, Peter Almgren Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: jan.holmlund@majornalinne.goteborg.se

Läs mer

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen

Remiss om tydliggörande av valfrihetssystem inom omsorgen om personer med funktionsnedsättning enligt LSS - remiss från kommunstyrelsen ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING KANSLI- OCH SERVICEAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-11-02 Handläggare: Krisztina Buki Tornbjörk Telefon: 08-508 21 079 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2012-11- 22 Remiss

Läs mer

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012

Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 PM 2012: RVII (Dnr 001-1132/2012) Bättre behörighetskontroll (SOU 2012:42) Remiss från Socialdepartementet Remisstid 31 oktober 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar

Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar Rutin för samverkan i samband med egenvård mellan Region Kronoberg och länets social- och skolförvaltningar 2013 2015 1 1. Inledning Socialstyrelsen har gett ut föreskriften Bedömning av om en hälso- och

Läs mer

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7321 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Antagen av socialnämnden 2017-09-21, 3 Riktlinje för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt SoL och LSS inom socialnämndens ansvarsområde 1 Inledning Den här riktlinjen kompletterar

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 35-40 Utses att justera Justeringens plats och tid Catarina Deremar Kommunhuset Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-16 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-04-19 Ny lagstiftning om vård

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds delegationsordning

Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds delegationsordning Östermalms stadsdelsförvaltning Kanslienheten Sida 1 (5) 2017-09-29 Handläggare Ulrika Josephson Westberg Telefon: 08-508 10 039 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Revidering av Östermalms stadsdelsnämnds

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga

Malmö stad Medicinskt ansvariga Malmö stad Medicinskt ansvariga Syftet med egenvårdsrutinen är att tydliggöra vilka krav som ställs på hälso- och sjukvården vid egenvårdsbedömningar. Rutinen beskriver processen vid egenvårdsbedömning

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017

Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017 PM 2017:217 RVI+VIII (Dnr 110-1132/2017) Kunskapsbaserad och jämlik vård (SOU 2017:48) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 20 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Kommunstyrelsen Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi Ärende Socialnämnden har i beslut föreslagit att kommunstyrelsen ska avveckla hemtjänsten i

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1/1341-2011 SID 1 (6) 2011-12-01 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 24

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2013:125 RVII (Dnr 325-838/2013) Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper och förmågor hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL eller LSS till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) SDN 2017-08-31 2017-08-09 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd utredning

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Svar Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Sida 1 (8) 2017-07-13 Handläggare Annika Ekengren Telefon: 08-508 01 230 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens äldreomsorg Remiss

Läs mer

Påstått konkurrensproblem Falköpings kommuns valfrihetssystem för hemtjänst

Påstått konkurrensproblem Falköpings kommuns valfrihetssystem för hemtjänst KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2013-11-28 Dnr 228/2013 1 (6) Falköpings kommun 521 81 Falköping Påstått konkurrensproblem Falköpings kommuns valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut Falköpings

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan Regionen Östergötland och kommunerna i Östergötland gällande egenvård Dok-nr 23893 Författare Camilla Salomonsson, verksamhetsutvecklare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa Version 1 Godkänd av Giltigt fr o m Rolf Östlund, närsjukvårdsdirektör, Gemensam stab NSC 2018-04-17

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ku 1 i. Tillämpning av LOV under 65 år BESLUTSFÖRSLAG

Ku 1 i. Tillämpning av LOV under 65 år BESLUTSFÖRSLAG Ku 1 i BESLUTSFÖRSLAG Tillämpning av LOV under 65 år Sociala omsorgsnämnden beslutade 2015-04-21 att tillämpa hemtjänstvalet för personer 18-64 år, enligt uppdrag i budget, för de personer som har hemtjänst

Läs mer

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651

Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-10 97 Granskning av hur kommunen säkerställer att privata utförare följer kommunfullmäktiges mål och riktlinjer KS-2015/651 Förslag till beslut

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Tjänsteutlåtande 2009-05-29 Reviderat 2009-07-16 1(5) Socialnämnden 2009-08-24 SN 2009/0088 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning

Hemtjänst i egen regi inom Älvsjö stadsdelsområde verksamhetsbeskrivning Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområdet äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 7.281-2015 Sida 1 (6) 2015-07-21 Handläggare Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Älvsjö stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer