Anneli Hulthén Lina Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anneli Hulthén Lina Isaksson"

Transkript

1 Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 24 juni 2014 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Uppdraget att för Göteborgs kommun teckna avtal för stiftelserna Otium, Göteborgs sjukhem och Ålderdomshemmet avseende verksamhet inom vård och omsorg inklusive inhyrning av lokaler för detta överförs från SDN Centrum till SDN Örgryte-Härlanda från och med Undantag från punkten 1 gäller frågor som faller på kommunstyrelsen och verksamhet för personer med funktionsnedsättning Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen antecknade representanterna från FP, M och KD som yttrande en skrivelse från den 26 augusti Göteborg den 27 augusti 2014 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Lina Isaksson 1(1)

2 Göteborg den 26 augusti 2014 Yttrande FP, M, KD Omr Kommunstyrelsen Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre stiftelser Vi bifaller förslaget att flytta ansvaret i kommunen för att teckna avtal med Tre stiftelser till SDN Örgryte Härlanda, men vill hänvisa till vår principiella hållning i frågan. Vi anser att det krävs en ökad samordning mellan stadsdelarna när det gäller stadens äldreomsorg och äldreboenden. Staden behöver en central samordning av strategiska äldreomsorgsfrågor för att lyfta äldreomsorgen i Göteborg. Utifrån den bakgrunden har vi tidigare föreslagit att Stadsledningskontoret skulle få i uppdrag att utreda hur kommunövergripande äldreomsorgsfrågor kunde samlas. Vi vände oss mot att samordningen skulle läggas ut som ett resursnämndsuppdrag på en enskild stadsdelsnämnd då vi riskerar att äldreomsorgen kommer bli än mer splittrad med Senior Göteborg på Stadsledningskontoret, äldreboendeplanering i Örgryte-Härlanda och resterande äldreomsorgsfrågor i respektive stadsdel. Detta leder inte till en likvärdig äldreomsorg.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0914/14 Repronummer 204/14 Välfärd och utbildning Avdelningen för äldre och hälso- och sjukvård Sven-Olof Fredrikson Telefon E-post: Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Uppdraget att för Göteborgs kommun teckna avtal med stiftelserna Otium, Göteborgs sjukhem och Ålderdomshemmet avseende verksamhet inom vård och omsorg inklusive inhyrning av lokaler för detta överförs från SDN Centrum till SDN Örgryte-Härlanda från och med Undantag från punkten 1 gäller frågor som faller på kommunstyrelsen och verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Sammanfattning SDN Centrum har sedan 2008 haft uppdraget att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser som driver tre äldreboenden med sammanlagt 335 lägenheter lokaliserade till Örgryte-Härlanda (Otium) och Majorna-Linnéstaden (Änggårdsbacken och Vegahusen). Genom att kommunfullmäktige gett SDN Örgryte-Härlanda i uppdrag att som resursnämnd bland annat svara för verksamhetsuppföljning av verksamheten vid dessa äldreboenden föreslås att även uppdraget att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser överförs till SDN Örgryte-Härlanda. Förslaget innebär inga förändringar i innehållet i de avtal som finns mellan kommunen och Tre Stiftelser avseende äldreboendeverksamheten. Uppdraget att teckna avtal med Stiftelsen Ålderdomshemmet avseende bostäder med särskild service och korttidsplatser för personer med funktionsnedsättning föreslås kvarstå hos SDN Centrum. Ekonomiska konsekvenser Stadsledningskontoret bedömer inte att förslaget medför några ekonomiska konsekvenser samlat för kommunen eftersom avtalen med Tre Stiftelser inte förändras vad avser dess innehåll. Även för berörda stadsdelsnämnder bedöms förslagets ekonomiska konsekvenser vara neutrala. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. 1 (6)

4 Jämställdhetsperspektivet Förutsättningarna för att ta vara på erfarenheter från verksamhetsuppföljningen i överläggningar med Tre Stiftelser om tolkning, tillämpning och förändring av avtal ökar genom att en och samma nämnd har ansvaret för avtal och verksamhetsuppföljning. Mångfaldsperspektivet Förutsättningarna för att ta vara på erfarenheter från verksamhetsuppföljningen i överläggningar med Tre Stiftelser om tolkning, tillämpning och förändring av avtal ökar genom att en och samma nämnd har ansvaret för avtal och verksamhetsuppföljning. Miljöperspektivet Förutsättningarna för att ta vara på erfarenheter från verksamhetsuppföljningen i överläggningar med Tre Stiftelser om tolkning, tillämpning och förändring av avtal ökar genom att en och samma nämnd har ansvaret för avtal och verksamhetsuppföljning. Omvärldsperspektivet Förutsättningarna för att ta vara på erfarenheter från verksamhetsuppföljningen i överläggningar med Tre Stiftelser om tolkning, tillämpning och förändring av avtal ökar genom att en och samma nämnd har ansvaret för avtal och verksamhetsuppföljning. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (6)

5 Ärendet Stadsledningskontoret redovisar i detta ärende förslag med anledning av kommunstyrelsens uppdrag ( 283, beslutspunkt 1.4) att utreda och redovisa förslag avseende nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser. Bakgrund Kommunstyrelsen har ( 283, dnr 1573/13), som en del av behandling av Förslag avseende förstärkt äldreboendeplanering och gemensam boendesamordning inom äldreomsorgen beslutat att uppdra åt stadsledningskontoret att redovisa fördelar och nackdelar med att överföra ansvaret för avtal med Tre Stiftelser om äldreboendeverksamhet från SDN Centrum till nämnd med ansvar för gemensam boendesamordning. Kommunfullmäktige har därefter (KF handling 63/2014) beslutat uppdra åt SDN Örgryte-Härlanda att som resursnämnd för hela staden svara för gemensam boendesamordning inom äldreomsorgen. I underlaget för kommunstyrelsens beslut om uppdrag sägs bland annat följande (sid 11 i Rapport som bilaga till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande): SDN Centrum tecknar sedan 2008 kommunens avtal med Tre Stiftelser om den verksamhet som bedrivs vid stiftelsernas tre äldreboenden (KF , 20). Två av dessa äldreboenden, Vegahusen och Änggårdsbacken, ligger geografiskt i Majorna-Linné och ett, Otium, ligger geografiskt i Örgryte- Härlanda. Bakgrunden till att SDN Centrum tecknar avtalet är att det tidigare var tre SDN som tecknade avtal. Det bedömdes angeläget att lägga uppdraget att teckna kommunen på en SDN, bland annat för att få en samlad och enhetlig dialog samt likalydande avtal med Tre Stiftelser. Tre Stiftelsers äldreboenden ses ofta, i större utsträckning än vad som gäller för flertalet äldreboenden, som en gemensam resurs för hela staden. Beläggning sker också i stor utsträckning från många SDN och det finns en överenskommelse mellan SDN om solidarisk finansiering av eventuella tomgångskostnader (behandlat av KF , 20). För SDN Centrum innebär nuvarande konstruktion att nämnden har att hantera avtal för tre äldreboenden utanför sitt geografiska område med drygt 8 procent av kommunens totala äldreboendeplatser. Även om det inte ingår i uppdraget anser stadsledningskontoret det angeläget att som en konsekvens av övriga frågor som tas upp i utredningen peka på behovet av att överväga att kommunens avtal om verksamheten vid Tre Stiftelsers äldreboenden istället tecknas av den nämnd som ges ansvar för ny gemensam enhet för boendesamordning. Avtal samt ansvar för verksamhets- och avtalsuppföljning för Tre Stiftelsers 330 äldreboendeplatser hamnar därmed inom en och samma nämnd men skiljd från nämndernas befolkningsuppdrag. Eftersom Tre Stiftelser ersätts för full beläggning måste eventuell tomgång av platser solidariskt finansieras av SDN, vilket är fallet redan idag genom ovan nämnd överenskommelse. Denna fråga berörs även nedan under särskilt avsnitt om solidarisk finansiering av tomma platser. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (6)

6 Stadsledningskontoret föreslår att uppdrag ges till stadsledningskontoret att redovisa fördelar och nackdelar med att överföra ansvaret för avtal med Tre Stiftelser om äldreboendeverksamhet från SDN Centrum till nämnd med ansvar för gemensam boendesamordning. Kort om relationen mellan kommunen och Tre Stiftelser Tre Stiftelser är ett samlingsnamn för Stiftelsen Göteborgs sjukhem, Stiftelsen Ålderdomshemmet och Stiftelsen Otium. Stiftelsen Göteborgs sjukhem är förvaltare av Stiftelsen Ålderdomshemmet och Stiftelsen Otium. Stiftelsen Göteborgs sjukhem startade 1862 verksamhet på Husargatan och enligt stadgarna ska stiftelsen bereda sjukhemsvård åt inom Göteborgs kommun bosatta långvarigt kroppssjuka. Verksamhet vid Per Dubbsgatan (Änggårdsbacken) har bedrivits sedan 1902 och utökades kraftigt i samband med tillbyggnader Antalet äldreboendeplatser uppgår för närvarande till 169 fördelade på tre hus. Stiftelsen Ålderdomshemmet bedriver äldreboendeverksamhet på Vegagatan i Olivedal (Vegahusen). Enligt stadgarna ska stiftelsen åt i Göteborg mantalsskrivna personer. I första hand åldringar, bereda ålderdomshemsvård och i fråga om långvarigt kroppssjuka sjukhemsvård. Antalet äldreboendeplatser uppgår för närvarande till 113. Stiftelsen Otium startade sin verksamhet 1968 som ett gästhem och bedriver äldreboendeverksamhet på Stenungsundsgatan i Björkekärr (Otium). Enligt stadgarna är stiftelsens ändamål att inom Göteborgs stad eller i dess närhet förvärva och förvalta fastigheter och tomträtter, samt att uppföra byggnader för att i dessa mottaga vårdbehövande, huvudsakligen äldre personer. Jämsides må stiftelsen driva i samband därmed stående verksamhet. Antalet äldreboendeplatser uppgår för närvarande till 53. Vid Tre Stiftelsers äldreboenden finns således för närvarande 335 platser. Till detta kommer 25 platser för personer med funktionsnedsättning (bostäder med särskild service och korttidsboende enligt socialtjänstlagen) vid Vegahusen. Det kommunala sambandet och beroendet är betydande. Kommunfullmäktige utser styrelser. Stiftelsernas fastigheter eller tomträtter får inte avyttras utan medgivande av kommunfullmäktige. För sin finansiering är stiftelserna hänvisade till kommunen. Kommunstyrelsen godkände ( 57) Överenskommelse mellan Göteborgs kommun samt stiftelserna Otium, Göteborgs sjukhem och Ålderdomshemmet. Överenskommelsen innebär bland annat en utökad samverkan mellan Tre Stiftelser och kommunen i planeringen av äldreboendeverksamheten samt en likabehandlingsprincip. Med överenskommelsen som utgångspunkt har tecknats hyresavtal avseende blockinhyrning av stiftelsernas lägenheter och lokaler till och med 2028 samt Vårdavtal mellan SDN och stiftelserna som längst t o m Kommunfullmäktige beslutade ( 13, KF handling 96/2004) om omfattning och villkor för kommunal utlåning till Tre Stiftelser. Stadsledningskontorets analys och bedömning Tecknande av avtal Motivet till att 2007 ta beslut om att låta en nämnd teckna avtal med de tre stiftelserna var att förenkla och effektivisera kontakterna mellan kommunen och Tre Stiftelser. Stadsledningskontorets bedömning, som också bekräftas av ledningen för Tre Stiftelser, Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (6)

7 är att en avtalspart inom kommunen på ett betydande sätt har förenklat och effektiviserat kontakterna. Tidigare uppstod till och från dubbelarbete och olika förhållningssätt från kommunens sida i relationen till Tre Stiftelser genom att det fanns tre avtalsparter vad avser verksamhetens drift och ersättning. Dåvarande stadskansliet behövde också ibland medverka för att överbrygga situationer som uppstod. Motivet till beslutet 2007 om att uppdra åt SDN Centrum att vara den nämnd som svarar för kommunens avtal med Tre Stiftelser var, förutom att man hade avtal avseende Änggårdsbacken, att SDN Centrum hade många avtal med externa utövare och därmed kompetens och erfarenhet av både avtalstecknande och uppföljning. Sedan 2007 har tre av SDN Centrums avtal avseende äldreboende upphört (Vasahemmet, Neuberghska ålderdomshemmet/bambergerska vårdhemmet och Agaten) och istället har tecknats ramavtal för dessa genom Göteborgs Stads Upphandlingsbolag. Genom att verksamhetsuppföljningen för dessa, liksom för Tre Stiftelsers äldreboenden, framgent åvilar SDN Örgryte-Härlanda finns inte längre de motiv som låg till grund för beslutet Om SDN Centrum även framgent skulle vara den nämnd som tecknar avtal med Tre Stiftelser uppstår ett läge där avtalsslutande nämnd inte ansvarar för verksamhetsuppföljningen. Stadsledningskontoret bedömer att det därmed uppstår nackdelar både för kommunen och för Tre Stiftelser. Till den del SDN Örgryte- Härlanda i sin uppföljning uppmärksammar behov av att aktualisera avtalsfrågor med Tre Stiftelser måste denna fråga i så fall överföras till SDN Centrum som har att föra överläggningar med Tre Stiftelser. Ur Tre Stiftelsers perspektiv har man således att kommunicera med två nämnder i samma fråga och dessa måste samordna sig. Stadsledningskontoret bedömer således att det finns fördelar med att SDN Örgryte- Härlanda tecknar kommunens avtal eftersom avtalstecknande och verksamhetsuppföljning därmed ligger hos en och samma nämnd. I nuvarande vårdavtal används SDN Centrums egna äldreboenden som referens för att beräkna den ersättning som kommunen ska lämna Tre Stiftelser. Det sker med utgångspunkt från överenskommelsen (KS godkännande ) som stadgar att Relationerna mellan kommunen och stiftelserna skall baseras på en princip som innebär att stiftelserna skall ges samma förutsättningar, när det gäller ekonomi, utveckling, framtidsplanering etc, som gäller för kommunens egna äldreboendeverksamhet i de centrala stadsdelarna. En fråga för kommande överläggningar med Tre Stiftelser, under förutsättning att SDN Örgryte-Härlanda ges uppdraget att teckna avtal, är att överväga om jämförelse ska göras med SDN Centrums äldreboenden eller t ex med ett genomsnitt för egen-regi-verksamhet i de centrala stadsdelarna eller för hela staden. I avvaktan på eventuell ny överenskommelse med Tre Stiftelser i denna fråga gäller givetvis enligt nuvarande vårdavtal t o m 2018 jämförelse med SDN Centrums äldreboenden. Stadsledningskontoret har haft kontakter med förvaltningarna i Centrum och Örgryte-Härlanda i denna fråga och konstaterar att det bör vara möjligt att ta fram underlag för prisöverenskommelser oavsett vilket alternativ som väljs. Kostnadseffektivitet och kvalitet I överenskommelsen mellan kommunen och Tre Stiftelser ingår även att kraven på kostnadseffektivitet och kvalité i vården och fastighetsförvaltningen skall motsvara de krav som ställs på kommunens egna boenden. Här finns således avseende kvalité i vården en koppling till kommunens egna boenden generellt sett. Stadsledningskontorets bedömning är att enheten för gemensam boendesamordning, Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (6)

8 inom SDN Örgryte-Härlanda som resursnämnd, är den enhet som har bäst överblick för att följa upp detta och göra jämförelsen med den egna verksamheten. Tomgångskostnader En utgångspunkt för kommunfullmäktiges uppdrag 2007 till SDN Centrum var att alla SDN gemensamt skulle stå för eventuella tomgångskostnader. I kommunfullmäktiges beslut (KF handling 63/2014) ingår införande av solidarisk modell för finansiering av tomma lägenheter och platser inom äldreboendeverksamheten. En överföring av ansvaret för att teckna avtalet med Tre Stiftelser till SDN Örgryte- Härlanda förändrar således inte nuvarande ansvar för alla SDN att medverka till täcka eventuella tomgångskostnader vid Änggårdsbacken, Vegahusen och Otium. Bostäder med särskild service och korttidsboende SDN Centrum har avtal med Stiftelsen Ålderdomshemmet om bostäder med särskild service och korttidsboende enligt socialtjänstlagen för personer med funktionsnedsättning. De motiv som ligger till underlag för uppdraget som besvaras i detta ärende avser äldreomsorg. Kommunstyrelsen har i samband med behandling av budget för 2015 ( , 431) beslutat uppdra åt stadsledningskontoret att inför budget 2016 redovisa förslag om att förändra nuvarande planeringsorganisation inom funktionshinderområdet. Frågan om vilken nämnd som framgent ska teckna avtal med stiftelsen om verksamheten för personer med funktionsnedsättning kan eventuellt påverkas av översynen av planeringsorganisationen. I avvaktan på den översynen föreslås att uppdraget till SDN Centrum att för kommunen teckna avtal med Stiftelsen Ålderdomshemmet om verksamhet för personer med funktionsnedsättning ligger kvar. Sammanfattning Stadsledningskontorets bedömning är således att nuvarande uppdrag till SDN Centrum att för Göteborgs kommun teckna avtal med stiftelserna Göteborgs sjukhem, Ålderdomshemmet och Otium bör överföras till SDN Örgryte-Härlanda, dock med undantag av verksamhet för personer med funktionsnedsättning där ytterligare utredning bör avvaktas innan ställningstagande sker till en eventuell förändring. En utgångspunkt för förslaget är att gällande avtal mellan stiftelserna och kommunen kvarstår oförändrade vad avser uppdraget. Förändringen består i att SDN Örgryte- Härlanda istället för SDN Centrum företräder kommunen i avtalsrelationen. Nämnd med ansvar för avtalen med Tre Stiftelser (f n SDN Centrum) ersätter Tre Stiftelser för den äldreboendeverksamhet som avtalen omfattar. Biståndsbeslutande stadsdelsnämnd ersätter i sin tur f n SDN Centrum för de brukare som man har ansvar för. I den kommuninterna ersättningen ingår även att beakta frågor om avgifter, förbehållsbelopp mm samt täcka SDN Centrums kostnader för administration. En överföring av ansvaret för avtalen från SDN Centrum till SDN Örgryte-Härlanda förändrar således inte kostnaderna för respektive stadsdelsnämnd. Stadsledningskontoret har inför färdigställande av detta ärende haft kontakter med förvaltningarna Centrum respektive Örgryte-Härlanda samt ledningen för Tre Stiftelser. Stadsledningskontoret Sven-Olof Fredrikson Planeringsledare Jörgen Samuelsson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (6)

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Dario Espiga Malin Hagenklev

Dario Espiga Malin Hagenklev Handling 2014 nr 174 Förslag till riktlinjer för prioriteringsordning gällande verkställighet av särskilt boende och korttidsplatser inom äldreomsorg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Handling 2015 nr 66 Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014)

Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet, (Dnr: /2014) Socialförvaltningen Strategiska enheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-08-18 Handläggare Krister Eriksson Telefon: 08-508 25 567 Till Socialnämnden Remiss - Rekommendation att besluta om Hälsooch sjukvård

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

att Judiska servicehuset upphör att definieras som kommunövergripande

att Judiska servicehuset upphör att definieras som kommunövergripande Utlåtande 2005:77 RVII (Dnr 421-863/2001, 327-4326/2004) Judiska servicehuset upphör att vara en kommunövergripande verksamhet Hemställan från Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2001 Hemställan från Skarpnäcks

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende

Den fortsatta driften av Postiljonens vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare äldreomsorg, funktionsnedsättning, individ och familj inklusive socialpsykiatri Sida 1 (6) 2015-12-09 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Michael Boström 08 508 18 156 Till

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension Utlåtande 2009: RI (Dnr 217-2803/2008) Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Ny organisation

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Entreprenadavtal avseende Bergsunds respektive Kampementets vård- och omsorgsboende

Entreprenadavtal avseende Bergsunds respektive Kampementets vård- och omsorgsboende Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-19 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 20 februari 2018 Entreprenadavtal avseende Bergsunds

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förvärv av tomträtten Kampementet 4 av Seniorgården/ JM Bygg Hemställan från fastighets- och saluhallsnämnden

Förvärv av tomträtten Kampementet 4 av Seniorgården/ JM Bygg Hemställan från fastighets- och saluhallsnämnden Utlåtande 2005:138 RIII (Dnr 302-3197/2005) Förvärv av tomträtten Kampementet 4 av Seniorgården/ JM Bygg Hemställan från fastighets- och saluhallsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 192 Överföring av lagfarten för fastigheterna Alingsås Västerbodarna 1:16, 1:30, 1:31, 1:33, 1:36, 1:58 och 1:440 till stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs Donation Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 18 december 2018 3. Månadsuppföljning till och med november 2018 SDN Östra Göteborg I denna rapport följer förvaltningen

Läs mer

Remissvar - Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, Daglig verksamhet, DV.

Remissvar - Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, Daglig verksamhet, DV. Centrum Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-01 Diarienummer N134-0013/18 Handläggare Helena Wikman Ericson/Centrum/GBGStad, Yvonne Pontén/Centrum/GBGStad Telefon: E-post: helena.wikman.ericcson@centrum.goteborg.se,

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen

Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-09-03 Socialnämnden Dnr Son 2018/434 Förändrad inriktning av vissa platser på Kastanjen Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Kastanjens korttidsplatser ställs

Läs mer

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-09 Ärende 2.2.5 Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Göteborgs stads Stadsledningskontor fick 2014-11-26 i uppdrag att

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen

Organisation och arbetsformer för genomförandegruppen för bostäder med särskild service för funktionshindrade - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Organisation och arbetsformer

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Utlåtande 2002:83 RVI (Dnr 1052/02) Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Lars Bäckström. Kommunstyrelsen 2015-06-08

Lars Bäckström. Kommunstyrelsen 2015-06-08 Plats och tid Centrumhuset 2015-06-08, kl 12.15 13.00 Beslutande Patrik Nilsson (s) Lars Bäckström (c) Hans Lindgren (s) Ove Lindström (s), ersättare för Gun Ivesund (s) Kenneth Isaksson (m) Sandra Brändström

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Överlåtelse av överenskommelse om exploatering från Gyllenforsen fastigheter KB i Årstafältet, etapp 1 till HSB Stockholm ekonomisk förening

Överlåtelse av överenskommelse om exploatering från Gyllenforsen fastigheter KB i Årstafältet, etapp 1 till HSB Stockholm ekonomisk förening Utlåtande 2018:37 RI (Dnr 123-2045/2017) Överlåtelse av överenskommelse om exploatering från Gyllenforsen fastigheter KB i Årstafältet, etapp 1 till HSB Stockholm ekonomisk förening Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Förslag till riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i Göteborg

Förslag till riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i Göteborg Handling 2012 nr 174 Förslag till riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer