Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén"

Transkript

1 Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 30 november 2015 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Nya månadskortsavgifter fastställs för färdtjänsten i enlighet med förslaget i stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Göteborg den 16 december 2015 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1191/15 Repronummer 212/15 Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon E-post: Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Nya månadskortsavgifter fastställs för färdtjänsten i enlighet med förslaget i detta tjänsteutlåtande. Sammanfattning I detta tjänsteutlåtande föreslås en komplettering av regelverket kring färdtjänstresor för resenärer som regelbundet behöver resa till och från arbete/studier i annan kommun, utanför färdtjänstens reseområde. För närvarande finns inget regelverk för att ta ut avgift för dessa resor. Förslaget innebär att kompletterande månadskortsavgifter införs. Berörda resenärer är få, för närvarande färre än 10, men de bör ändå, enligt förslaget, omfattas av avgiftsregler som är anpassade för deras situation. Stadsledningskontoret avser att i dialog med färdtjänstförvaltningen utreda hur processen med avgifter bör utformas framgent för att om möjligt hamna i fas med Västtrafiks prisutveckling, i enlighet med vad som framgår av tjänsteutlåtande tillhörande kommunstyrelsens beslut avseende Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort dnr 1447/14 vid sammanträde Ekonomiska konsekvenser Förslaget har mycket begränsade ekonomiska konsekvenser eftersom antalet resenärer som berörs av beslutet är mycket få, för närvarande färre än 10. Avgift har tagits ut på en nivå som motsvarar ett månadskort. Barn-, jämställdhets-, mångfalds-, och miljöperspektivet Stadsledningskontoret ser inga konsekvenser ur barnperspektivet. 1 (11)

3 Omvärldsperspektivet Inom Göteborgsregionens kommunalförbund pågår en harmonisering av färdtjänstregler bland annat ett utökat reseområde som ska minst ska innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Bilaga 1 Protokollsutdrag från färdtjänstnämnden Bilaga 2 Tjänsteutlåtande från färdtjänstförvaltningen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (11)

4 Ärendet Ärendet avser en komplettering av regelverket kring färdtjänstresor för resenärer som regelbundet behöver resa till och från arbete/studier i annan kommun, utanför färdtjänstens reseområde. Förslaget enligt detta tjänsteutlåtande innebär att kompletterande månadskortsavgifter införs. Ärendet har hanterats vid Färdtjänstnämndens sammanträde Samråd i ärendet har hållits med färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågor. Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort dnr 1447/14, har hanterats vid kommunstyrelsens sammanträde Bakgrund I de Regler för färdtjänst som kommunfullmäktige fastställt framgår att den som har färdtjänsttillstånd kan vid vistelse utanför färdtjänstområdet resa på vistelseorten resor som är 50 kilometer eller kortare. När reglerna togs fram av färdtjänstförvaltningen och avgift för dessa resor fastställdes av kommunfullmäktige var den tänkta målgruppen resenärer som utför enstaka resor vid ett kort besök. Vissa resenärer har dock behov av resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde, vilket förbisågs vid framtagning av reglerna. Avgiften för en enkelresa inom annan kommun uppgår idag till 70 kr. Det finns alltså en grupp resenärer som efter särskild ansökan har fått rätt att göra resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde. Det finns också periodvis resenärer som vistas i annan kommun och där har fått tillstånd att göra resor till och från arbete eller studier. Dessa resenärer är få, för närvarande färre än 10, men de bör ändå omfattas av avgiftsregler som är anpassade för deras situation. Avgift har tagits ut på en nivå som motsvarar ett månadskort. Förslag till månadskortsavgift De regler som kommunfullmäktige antagit, liksom de riktlinjer som färdtjänstnämnden fastslagit, medger som princip att resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde utförs. Däremot är inte avgifterna anpassade för dessa resor. Med det menas att det i färdtjänstens utbud av månadskort inte finns något som avser den här situationen. De månadskort som färdtjänsten har, avser att följa Västtrafiks prissättning för motsvarande resor. För att täcka upp de behov som beskrivs behövs enligt färdtjänstnämnden ytterligare två månadskort. 1. Det första ska motsvara Västtrafiks periodkort Göteborg+++. Det ska kunna köpas av den resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till Alingsås, Bollebygd, Lilla Edet, Mark, Orust, Stenungsund eller Tjörn. Kortet ska även kunna köpas av resenär som utför regelbundna resor som är 50 kilometer eller kortare, till och från arbete/studier inom annan kommun eller mellan kommuner utanför färdtjänstområdet. Under 2015 uppgår Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (11)

5 Västtrafiks avgift för ett sådant kort till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 2. Det andra kortet ska motsvara Västtrafiks periodkort Regionen runt. Det ska kunna köpas av den resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till annan kommun än de i punkt 1 nämnda som befinner sig inom en pendlingssträcka av 100 km. Under 2015 uppgår Västtrafiks avgift för ett sådant kort till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. Följande nya månadskortsavgifter behöver fastställas för färdtjänsten: 1. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Göteborg+++, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till Alingsås, Bollebygd, Lilla Edet, Mark, Orust, Stenungsund eller Tjörn. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 2. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Regionen runt, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till annan kommun än de ovan nämnda som befinner sig inom en pendlingssträcka av 100 km. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 3. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Göteborg+++, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor som är 50 kilometer eller kortare, till och från arbete/studier inom annan kommun eller mellan kommuner utanför färdtjänstområdet. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. Stadsledningskontorets överväganden Stadsledningskontoret instämmer i färdtjänstförvaltningens bedömning att ett kompletterande regelverk i enlighet med förslaget i detta tjänsteutlåtande behövs. Färdtjänstförvaltningen föreslår vidare att månadskortsavgifterna för de här nämnda resorna ska ha en följsamhet med Västtrafiks framtida förändrade prissättning för nämnda periodkort utan särskilt beslut av kommunfullmäktige. Av färdtjänstnämndens reglemente framgår att färdtjänstnämnden kan, inom ramar för av kommunfullmäktige tagna beslut, anta på kommunen ankommande taxor inom färdtjänsten. Den verkliga ordningen är dock att nämnden föreslår taxor för kommunfullmäktige, som beslutar om taxorna. Stadsledningskontoret avser att i dialog med färdtjänstförvaltningen utreda hur processen med avgifter bör utformas framgent för att om möjligt hamna i fas med Västtrafiks prisutveckling, i enlighet med vad som framgår av tjänsteutlåtande tillhörande kommunstyrelsens beslut avseende Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort dnr 1447/14 vid sammanträde Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (11)

6 Inom Göteborgsregionens kommunalförbund pågår en harmonisering av färdtjänstregler bland annat ett utökat reseområde som ska minst ska innefatta kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Stadsledningskontoret bedömer, efter hörande med färdtjänstförvaltningen, att ett sådan utökat resområde är aktuellt först om flera år. Det nu aktuella ärendet handlar om att hantera dagens situation. Stadsledningskontoret Christina Gustafsson Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (11)

7 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun 57, 0420/15 Bakgrund I de Regler för färdtjänst som kommunfullmäktige fastställt framgår att den som har färdtjänsttillstånd kan vid vistelse utanför färdtjänstområdet resa på vistelseorten resor som är 50 kilometer eller kortare. När reglerna skrevs och avgift för dessa resor fastställdes, tänkte man sig resenärer som utför enstaka resor vid ett kort besök och förbisåg att vissa resenärer har behov av resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde. Avgiften för en enkelresa inom annan kommun uppgår idag till 70 kr. Det finns alltså en grupp resenärer som efter särskild ansökan har fått rätt att göra resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde. Det finns också periodvis resenärer som vistas i annan kommun och där har fått tillstånd att göra resor till och från arbete eller studier. Dessa resenärer är få, för närvarande färre än 10, men de bör ändå omfattas av avgiftsregler som är anpassade för deras situation. Ärendets beredning Samråd i ärendet har hållits med färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågor samt med fackliga organisationer inom färdtjänstförvaltningen. Ärendet fanns med vid nämndens sammanträde den 27 april 2015 för information. Förvaltningens ståndpunkt De regler som kommunfullmäktige antagit, liksom de riktlinjer som färdtjänstnämnden fastslagit, medger som princip att resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde utförs. Däremot är inte avgifterna anpassade för dessa resor. Med det menas att det i färdtjänstens utbud av månadskort inte finns något som avser den här situationen. De månadskort som färdtjänsten har, avser att följa Västtrafiks prissättning för motsvarande resor. För att täcka upp de behov som beskrivs behövs ytterligare två månadskort. 1. Det första ska motsvara Västtrafiks periodkort Göteborg+++. Det ska kunna köpas av den resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till Alingsås, Bollebygd, Lilla Edet, Mark, Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (11)

8 Orust, Stenungsund eller Tjörn. Kortet ska även kunna köpas av resenär som utför regelbundna resor som är 50 kilometer eller kortare, till och från arbete/studier inom annan kommun eller mellan kommuner utanför färdtjänstområdet. Under 2015 uppgår Västtrafiks avgift för ett sådant kort till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 2. Det andra kortet ska motsvara Västtrafiks periodkort Regionen runt. Det ska kunna köpas av den resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till annan kommun än de i punkt 1 nämnda som befinner sig inom en pendlingssträcka av 100 km. Under 2015 uppgår Västtrafiks avgift för ett sådant kort till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. Konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Förslaget har mycket begränsade ekonomiska konsekvenser eftersom antalet resenärer som berörs av beslutet är mycket få, för närvarande färre än 10. Miljökonsekvenser De föreslagna besluten har inga konsekvenser för miljön. Jämställdhetskonsekvenser De föreslagna besluten har inga konsekvenser för jämställdhet. Måluppfyllelse Besluten är viktiga för att färdtjänstnämnden på ett korrekt sätt ska kunna utföra sitt uppdrag att erbjuda arbets- eller studieresor för resenärer vars resmål ligger utanför färdtjänstområdet. Ajournering Färdtjänstnämnden ajourneras kl. 18:25-18:30. Yrkande Siw Wittgren-Ahl (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag med undantag för punkt fyra, det vill säga att månadskortsavgifterna för de här nämnda resorna ska ha en följsamhet med Västtrafiks framtida förändrade prissättning för nämnda periodkort utan särskilt beslut av kommunfullmäktige. Hon yrkar att kommunfullmäktige även i fortsättningen ska besluta om framtida prissättning oavsett Västtrafiks prisförändringar. Vice ordförande Pontus Båth (M) ställer sig bakom Siw Wittgren-Ahls (S) yrkande. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (11)

9 Beslut Färdtjänstnämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Göteborg+++, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till Alingsås, Bollebygd, Lilla Edet, Mark, Orust, Stenungsund eller Tjörn. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 2. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Regionen runt, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till annan kommun än de ovan nämnda som befinner sig inom en pendlingssträcka av 100 km. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 3. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Göteborg+++, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor som är 50 kilometer eller kortare, till och från arbete/studier inom annan kommun eller mellan kommuner utanför färdtjänstområdet. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. Vid protokollet Sara Olsson Ordförande Anders Meuller Justerare Pontus Båth Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (11)

10 Bilaga 2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0420/15 Administrativt stöd Tommy Ståhl Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige 1. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Göteborg+++, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till Alingsås, Bollebygd, Lilla Edet, Mark, Orust, Stenungsund eller Tjörn. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 2. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Regionen runt, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till annan kommun än de ovan nämnda som befinner sig inom en pendlingssträcka av 100 km. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 3. att månadskortsavgift motsvarande Västtrafiks periodkort Göteborg+++, ska uttas av resenär som utför regelbundna resor som är 50 kilometer eller kortare, till och från arbete/studier inom annan kommun eller mellan kommuner utanför färdtjänstområdet. Under 2015 uppgår denna avgift till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 4. att månadskortsavgifterna för de här nämnda resorna ska ha en följsamhet med Västtrafiks framtida förändrade prissättning för nämnda periodkort utan särskilt beslut av kommunfullmäktige. Ingemar Karlsson Färdtjänstdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (11)

11 Sammanfattning I detta tjänsteutlåtande föreslås att månadskortsavgifter införs för resenärer som behöver resa till och från arbete/studier i annan kommun. Ärendets beredning Samråd i ärendet har hållits med färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågor samt med fackliga organisationer inom färdtjänstförvaltningen. Ärendet fanns med vid nämndens sammanträde den 27 april 2015 för information. Bakgrund I de Regler för färdtjänst som kommunfullmäktige fastställt framgår att den som har färdtjänsttillstånd kan vid vistelse utanför färdtjänstområdet resa på vistelseorten resor som är 50 kilometer eller kortare. När reglerna skrevs och avgift för dessa resor fastställdes, tänkte man sig resenärer som utför enstaka resor vid ett kort besök och förbisåg att vissa resenärer har behov av resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde. Avgiften för en enkelresa inom annan kommun uppgår idag till 70 kr. Det finns alltså en grupp resenärer som efter särskild ansökan har fått rätt att göra resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde. Det finns också periodvis resenärer som vistas i annan kommun och där har fått tillstånd att göra resor till och från arbete eller studier. Dessa resenärer är få, för närvarande färre än 10, men de bör ändå omfattas av avgiftsregler som är anpassade för deras situation. Förvaltningens ståndpunkt De regler som kommunfullmäktige antagit, liksom de riktlinjer som färdtjänstnämnden fastslagit, medger som princip att resor till och från arbete eller studier i annan kommun som ligger utanför Göteborgs färdtjänstområde utförs. Däremot är inte avgifterna anpassade för dessa resor. Med det menas att det i färdtjänstens utbud av månadskort inte finns något som avser den här situationen. De månadskort som färdtjänsten har, avser att följa Västtrafiks prissättning för motsvarande resor. För att täcka upp de behov som beskrivs behövs ytterligare två månadskort. 1. Det första ska motsvara Västtrafiks periodkort Göteborg+++. Det ska kunna köpas av den resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till Alingsås, Bollebygd, Lilla Edet, Mark, Orust, Stenungsund eller Tjörn. Kortet ska även kunna köpas av resenär som utför regelbundna resor som är 50 kilometer eller kortare, till och från arbete/studier inom annan kommun eller mellan kommuner utanför färdtjänstområdet. Under 2015 uppgår Västtrafiks avgift för ett sådant kort till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. 2. Det andra kortet ska motsvara Västtrafiks periodkort Regionen runt. Det ska kunna köpas av den resenär som utför regelbundna resor till och från arbete/studier från Göteborg till annan kommun än de i punkt 1 nämnda som befinner sig inom en pendlingssträcka av 100 km. Under 2015 uppgår Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (11)

12 Västtrafiks avgift för ett sådant kort till kr för vuxen resenär och kr för ungdom. Konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Förslaget har mycket begränsade ekonomiska konsekvenser eftersom antalet resenärer som berörs av beslutet är mycket få, för närvarande färre än 10. Miljökonsekvenser De föreslagna besluten har inga konsekvenser för miljön. Jämställdhetskonsekvenser De föreslagna besluten har inga konsekvenser för jämställdhet. Måluppfyllelse Besluten är viktiga för att färdtjänstnämnden på ett korrekt sätt ska kunna utföra sitt uppdrag att erbjuda arbets- eller studieresor för resenärer vars resmål ligger utanför färdtjänstområdet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (11)

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR

Tillståndsavdelningen Anita Almqvist. Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-04 Diarienummer 0318/15 Tillståndsavdelningen Anita Almqvist Remissyttrande gällande Harmonisering av färdtjänstregler inom GR Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler

Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler Kommunstyrelsen 2015-04-01 Yttrande (KD) (M) (FP) Ärende 4.1 Yttrande angående Göteborgs Stads yttrande över remiss från Göteborgsregionens kommunalförbund, förslag om harmonisering av färdtjänstregler

Läs mer

Färdtjänst. i Partille kommun

Färdtjänst. i Partille kommun Färdtjänst i Partille kommun Innehåll Färdtjänst särskild kollektivtrafik 3 När kan jag använda färdtjänsten? 3 Tillståndets omfattning 3 Vart får jag åka? 4 Vem får följa med? 4 Beställning av resa 5

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler

Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler KOMMUNALFÖRBUNDET GR Lars-Göran nsson 2007-04-19 Styrgruppen för det sociala området Sammanställning av GR-kommunernas färdtjänstregler Styrgruppen beslutade vid sitt möte 3 april att göra en uppdatering

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2019-06-05, 72 Dokumentet skall fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST ATT RESA MED FÄRDTJÄNST Den här broschyren vänder sig till dig som har beviljats tillstånd för färdtjänst. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är kollektivtrafik för dig som har någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS

Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS Beslutsförslag 2014-11-21 Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Jenny Antonsson Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS 2014-440. Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2017

Samtliga månadsanställda jan apr 2017 207 206 jan apr 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning längre än 3 månader (men exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2017

Samtliga månadsanställda jan aug 2017 207 206 jan aug 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning (dvs. exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles resultat inkluderar

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 06 07 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,4 6,5 6,6 5,0 Lilla Edet 7,3 7,4 8, 4,9 Tjörn 6,8 7,4 7,6 6, Härryda 7,7 7,5 7,6 6,4 Mölndal 7,7 7,7 7,9 5,9

Läs mer

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Trafikkontoret Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Res med färdtjänst Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik som finns till för dig som har någon funktionsnedsättning som gör att du har

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer

Sammanträde med Valnämnden

Sammanträde med Valnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Valnämnden Tid: Måndagen den 16 Maj 2016, kl 18.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar A/ Principer för indelning i valkretsar och

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871 ALE KOMMUN FÖRSÖRJNINGSSTÖD 2010 011. Arbetslös, otillräcklig ersättning 840 329 012. Arbetslös, väntar på ersättning 92 805 013. Arbetslös, ingen ersättning 1 113 313 014. Arbetslös, flyktingar i introduktion

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott

Sammanträdestider 2019 för kommunstyrelsen och utskott Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-28 Diarienummer 1318/18 Handläggare Christina Hofmann Telefon:031-368 04 11 E-post: christina.hofmann@stadshuset.goteborg.se Sammanträdestider 2019

Läs mer

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper

Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper Dnr: 11-16.012 Styrelseärende 2 Förslag till ledamöter i GRs styrgrupper 2011-2014 GRs valberedning har fått uppdraget att till förbundsstyrelsen föreslå ledamöter i GRs styrgrupper för arbetsmarknad,

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 5 Reviderad 2019-04-01 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Nu byggs det mer än på länge i Region Västra Sverige. Cirka 5 900 bostäder blev inflyttningsklara 2018. Åtta av tio var lägenheter i flerbostadshus. Andelen hyresrätter

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN RIKTLINJER FÖR FÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Gäller fr.o.m. 2011-04-01 1 1 1 INLEDNING Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15, 107 och är fastställt på nytt av KF 2011-03-29. Dokumentet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1905/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-20 Diarienummer 1905/17 Välfärd och Utbildning Individ-och familjeomsorg samt Funktionshinder Jan Svensson Telefon 070-761 10 05 E-post: jan.svensson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 13 maj 2016, kl. 8.30-9.30 Plats: Öckerö kommunhus Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Stefan Svensson (M), Partille Helene

Läs mer

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare.

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Emma Lindström 2014-11-20 Dnr 2014KS104 539 RIKTLINJER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN, FÄRDTJÄNST, I HÄRRYDA KOMMUN 1. Bakgrund Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Information om. Färdtjänst

Information om. Färdtjänst Information om Färdtjänst Vad är färdtjänst? När kan du få färdtjänst? Hur långt får du resa med färdtjänst? Var ansöker du om färdtjänst? Behöver du hjälp på resan? Vad kostar färdtjänsten? Vem planerar

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Styrgruppen för sociala området

Styrgruppen för sociala området Protokoll Styrgrupp Sociala området 2007-05-07 Lars-Göran Jansson Styrgruppen för sociala området Tid: 7 maj 2007 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), Göteborg, tjänstgörande ordförande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 13.00-15.00 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S),

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund Tjänsteutlåtande nummer: 2018-41 Utfärdat:2018-04-19 Reviderat: Diarienummer: 0399/18 Utbildningskansliet Joacim Englund Yttrande: Skolinspektionens remiss dnr 32-2018:545 Ansökan från Tegnestrand Konsult

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

185 Definitivintagningen till gymnasieskolan lå 2005/2006. Kommenterades vid sammanträdet utlämnat material (OH-utläggs på hemsidan).

185 Definitivintagningen till gymnasieskolan lå 2005/2006. Kommenterades vid sammanträdet utlämnat material (OH-utläggs på hemsidan). Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 23 juni 2005, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, Rum 135 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg (m), Göteborg Carola Granell

Läs mer

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl

Protokoll från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl FÖRBUNDSSTYRELSEN GR 1 från förbundsstyrelsens sammanträde fredagen den 11 april 2003 i Lerums kommun, Aspenäs Hotell och Konferens i Lerum, kl. 10.30 12.45 Ledamöter Göran Johansson (s) Göteborg, ordförande

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang (M)

Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang (M) Färdtjänstnämnden 0030/15 Tid: 17:00-18:50 Plats: Färdtjänsten Paragrafer: 71-87 Beslutande Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun

Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun Trafikförsörjningsprogram färdtjänst för Kungälvs kommun 2017-2019 Program Diarienummer: KS2016/1835 Dokumentansvarig: Planchef Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 5 februari 2009, kl 08.30-10.50 Plats: GR-Huset, Rum 255 och rum 253 Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (M),

Läs mer

Sammanträdesdatum. 2014-06-24 Sida 29(39)

Sammanträdesdatum. 2014-06-24 Sida 29(39) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum ~ TRANAs KOMMUN 2014-06-24 Sida 29(39) l6j KOMMUNSTYRELSEN 119 Dnr 328/14 Egenavgift resa dagverksamhet. ksau 125 2014-01-01 övertog Landstinget ansvaret för färdtjänst.

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor GRAA-gruppen Sammanställt av John Nelander, GR U 2016-11-30 Skollagen När en elev börjar eller slutar

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun

Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Regler för färdtjänst i Munkedals kommun Dnr KS 2015-280 Typ av dokument: Regler Handläggare: Färdtjänsthandläggare Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik:

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst.

RIKTLINJER. Riktlinjer gällande färdtjänst. RIKTLINJER Riktlinjer gällande färdtjänst. 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer gällande färdtjänst. Diarienummer: KS/2018:678 Beslutas av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2019-02-18 Dokumentansvarig:

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-29 Diarienummer 2037/15 Repronummer 35/16 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Förslag om att upplösa Kommunalförbundet

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Rips (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Marcus Claesson (L), Mölndal Azar Hedenmalm (MP), Tjörn Lena Hedlund (KD), Stenungsund Mats Nilsson

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 14 juni 2010, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, rum 255 och 253 Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Marie Lindén (V), Göteborg,

Läs mer

Riksnorm för beräkning av försörjningsstöd samt förändrade boendekostnader 2017

Riksnorm för beräkning av försörjningsstöd samt förändrade boendekostnader 2017 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-12 Diarienummer 1858/16 Välfärd Utbildning Avdelning Individ familjeomsorg, funktionshinder Jan Svensson Telefon 031-368 02 99 E-post: jan.svensson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 4 Reviderad 2018-01-22 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Egenavgifter för färdtjänstresa i annan kommun

Egenavgifter för färdtjänstresa i annan kommun Kommunfullmäktige 2012 01 30 3 6 Kommunstyrelsen 2012 01 16 7 12 Arbets och personalutskottet 2011 12 19 256 556 Dnr 11.765 736 jankf13 Egenavgifter för färdtjänstresa i annan kommun Bilaga: Tjänsteutlåtande

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Protokoll från Utbildningsgruppens sammanträde Torsdag 30 maj 1996, kl , Regionens Hus, Göteborg

Protokoll från Utbildningsgruppens sammanträde Torsdag 30 maj 1996, kl , Regionens Hus, Göteborg Protokoll från Utbildningsgruppens sammanträde Torsdag, kl 13.00-15.00, Regionens Hus, Göteborg Ledamöter Vivi-Ann Nilsson (s), Göteborg, ordförande Ingamaj Wallertz Olsson (m), Lerum Agneta Granberg (m),

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer