Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang (M)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang (M)"

Transkript

1 Färdtjänstnämnden 0030/15 Tid: 17:00-18:50 Plats: Färdtjänsten Paragrafer: Beslutande Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang (M) Tjänstgörande ersättare Karl-Henrik Rosberg (S) Närvarande Ersättare Birgitta Ling Fransson (FP), Gärd Backström (S) Färdtjänstförvaltningen Peter Norling tf färdtjänstdirektör, Anita Almqvist avdelningschef Tillstånd, Eva Rödsta kommunikationschef 71 84, Tommy Ståhl avdelningschef Administrativt stöd Sekreterare Sara Olsson Personalföreträdare Gunnar Gustafsson, Vision Camilla Cedgard, Saco Underskrifter: Sekreterare Sara Olsson... Ordförande Anders Meuller... Justerande Pontus Båth... 1(12)

2 71 Öppnande av sammanträdet Ordförande förklarar sammanträdet öppnat. 72 Upprop Nämndsekreteraren genomförde upprop och närvaron framgår av försättsbladet. 73 Val av justerare Pontus Båth (M) utses att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 74 Godkännande av dagordningen Färdtjänstnämnden beslutar att godkänna dagordningen med följande ändring: Översyn av riktlinjer för riksfärdtjänst dnr. 0471/15 tillkommer som ett extra ärende. 75 Anmälan av föregående protokoll Sekreteraren anmäler protokoll från Färdtjänstens sammanträde Anmälan antecknas till protokollet. 76 Budgetläget 2015 Tommy Ståhl, chef för administrativt stöd, informerar färdtjänstnämnden om budgetoch prognosläget för färdtjänstförvaltningen. Färdtjänstresandet fortsätter att öka. Prognosen för resandet år 2015 är nu fler resor än antalet resor som utfördes år I budgeten fanns ett utrymme för en ökning Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 2(12)

3 med resor. Prognosen visar därmed ett resande på resor fler än vad som är budgeterat. Även under år 2014 ökade antalet utförda resor med Det är möjligt att förvaltningen måste ta fram en åtgärdsplan för en budget i balans till nämndens sammanträde den 28 september. Informationen antecknas till protokollet /15 Förslag rörande färdtjänstnämndens finansiering av verksamheten 2016 Sammanfattning De närmaste åren bär med sig flera osäkerhetsfaktorer för utvecklingen av färdtjänstnämndens verksamhet. De politiska ambitionerna att utveckla verksamheten är stora, såväl från färdtjänstnämndens som kommunfullmäktiges sida. Förutom höga mål för service och kvalitet har nämnden också vässat kraven rörande trafikens miljöpåverkan och anställningsvillkoren för färdtjänstförarna. Detta har vävts in i den trafikupphandling som nu håller på att slutföras och kraven kommer att medföra höjda trafikkostnader under avtalsperioden. Nämnden också genom beslut under förra mandatperioden velat förbättra för dem som har sämst förutsättningar att resa på egen hand. Som följd av det har antalet färdtjänstresor ökat kraftfullt under 2014 och hittills under Förvaltningen bedömer att efterfrågan på färdtjänstresor kommer att öka relativt kraftigt även under åren 2016 till Samtidigt som ambitionerna är höga följer finansieringen av verksamheten inte med i samma takt. Förvaltningens senaste beräkningar pekar på att verksamheten kommer att göra ett ekonomiskt underskott under 2016 med omkring 10 mnkr och 17 mnkr för Nämnden har under senaste året på olika sätt flaggat för ett behov av en nivåhöjning av kommunbidraget för att möta den utveckling vi nu ser men någon sådan finns inte i kommunfullmäktiges budget för För färdtjänstnämnden återstår därför ett stort frågetecken kring hur verksamheten ska finansieras de kommande åren. Yrkande Ordförande Anders Meuller (V) yrkar enligt förvaltningens förslag. Beslut Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 3(12)

4 Färdtjänstnämnden beslutar att 1. informera kommunstyrelsen om nämndens avsikt att återkomma med olika förslag för att säkerställa en budget i balans under mandatperioden. Expedieras till: Kommunstyrelsen /15 Politiska inriktningsmål 2016 Sammanfattning Det finns två förslag till politiska inriktningsmål för färdtjänstnämnden. Ett förslag har kommit från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Ett förslag har kommit från Moderaterna och Folkpartiet. Yrkanden Ordföranden Anders Meuller (V) yrkar att färdtjänstnämnden antar Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiets förslag till politiska inriktningsmål Pontus Båth (M) yrkar att färdtjänstnämnden antar Moderaterna och Folkpartiets förslag till politiska inriktningsmål för färdtjänstnämnden 2016 med flerårsplaner. Beslutsgång Ordföranden ställer yrkandena emot varandra och finner att färdtjänstnämnden beslutar enligt ordförandens förslag. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 4(12)

5 Omröstning begärs. Omröstningspropositionen Ja för bifall till ordförandens yrkande och Nej för vice ordförande Pontus Båths (M) yrkande godkänns. Vid upprop röstar Siw Wittgren Ahl (S), Karl-Henrik Rosberg (S) och ordföranden ja medan Pontus Båth (M) och Margareta Broang (M) röstar nej. Då omröstning utfaller med tre ja och två nej har nämnden beslutat enligt ordförandens förslag. Beslut Färdtjänstnämnden beslutar 1. att anta Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiets förslag till politiska inriktningsmål Reservation Vice ordförande Pontus Båth (M) och Margareta Broang (M) reserverar sig mot nämndens beslut till förmån för Pontus Båths (M) yrkande. santeckning Antecknas att ej tjänstgörande ersättare Birgitta Ling Fransson (FP), om hon var röstberättigad, skulle reserverat sig till förmån för förslaget från vice ordförande Pontus Båth (M) /14 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Sammanfattning Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 5(12)

6 Den 1 juli 2014 trädde en ny lag i kraft, Lag (2014:132) om mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst. I lagen ges möjlighet för en kommun att lämna ekonomiskt stöd för anskaffning och anpassning av ett motorfordon till en person med funktionsnedsättning för att öka hans eller hennes möjligheter att förflytta sig. Det är upp till kommunen själv att besluta över tillämpningen. Västra Götalandsregionen har följt arbetet med den nya lagen och dess ikraftträdande. Primärvårdens bilanpassningsbidrag upphörde att gälla Försäkringskassans bilstöd riktar sig till personer i arbetsför ålder och ställer även andra krav som gör att många av färdtjänstens resenärer inte är aktuella för detta statliga bilstöd. När primärvårdens bilanpassningsbidrag upphörde gälla i början av mars finns inte längre några alternativ för personer som inte omfattas av det statliga bilstödet. Som en av tolv kommuner anslöt sig Göteborg 2007 till försöksverksamheten med stöd i Lag (2006:489) om försöksverksamhet med komplement till färdtjänst. Försöksverksamheten pågick under perioden Den senaste uppföljningen som färdtjänsten i Göteborg gjorde under våren 2015, fem år efter projektet avslutades, visar att Komplement till färdtjänst har varit ett lyckat försök. Räknat över de år som gått sedan försöket avslutades kan konstateras att det varit lönsamt för göteborgarna att ge några möjlighet att få stöd till anpassning och/eller anskaffning av fordon. De som tagit del av stödet har därigenom kunnat minska sitt behov av färdtjänst. Tidigare högresenärer använder idag i snitt tre resor vardera per år. Från det att första personen fått sitt tillstånd har det gått sju år. De flesta som beviljades och utnyttjade sin anpassning/anskaffning klarar sig fortfarande, nästan uteslutande, med det stöd som gavs då. Initialt kräver insatsen att förvaltningen investerar i stödet men över tid har det alltså visat sig att det blir en så kallad vinna-vinnasituation. I det aktuella förslaget ska ett antal kriterier vara uppfyllda: Har tillstånd till färdtjänst i Göteborgs kommun. Inte är berättigad till bilstöd enligt socialförsäkringsbalken. Har ett dokumenterat resebehov. Det vill säga reser aktivt med färdtjänsten (mer än 150 resor/150 mil per år) sedan minst ett år. Samtycker till stödet. Kan minska sina färdtjänstresor. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 6(12)

7 Om färdtjänstnämnden väljer att gå vidare med ärendet finns det principiella frågor för kommunfullmäktige att fatta beslut om. Dessa frågor är främst frågan om Göteborg ska införa lag (2014:132) om mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst och att i så fall fatta beslut om att delegera till nämnden att besluta om riktlinjer. God måluppfyllelse utifrån att mobilitetsstöd är en möjlighet för de personer som önskar och har möjlighet att ha egen bil så att de kan bli mer självständiga. Personer som reser många färdtjänstresor kan resa när och hur de vill i större utsträckning utan hänsyn till att boka resa, invänta bil vid en på förhand bestämd tid samt resa med de villkor som färdtjänsten ställer utifrån samplanering, restid, bagage, hjälp från förare och så vidare. De som inte kan ta del av insatsen kan veta att det bidrar till en för färdtjänsten bättre ekonomi vilket gynnar alla färdtjänstresenärer. Sammantaget är detta är en vinna-vinnasituation och i linje med färdtjänstens övergripande mål om den goda resan till ett friare liv. Yrkande Siw Wittgren-Ahl (S) yrkar färdtjänstnämnden beslutar att frågan om mobilitetsstöd återremitteras till att ingå i budgetprocessen för Pontus Båth (M) bifaller Siw Wittgren-Ahls (S) yrkande. Beslut Färdtjänstnämnden beslutar 1. att frågan om mobilitetsstöd återremitteras till att ingå i budgetprocessen för /15 Uppföljning av projekt angående resetilldelning Sammanfattning Sedan juni 2013 bedriver Färdtjänstförvaltningen på nämndens uppdrag ett projekt att tilldela fler fritidsresor i syfte att ( ) öka resenärernas möjligheter till ett aktivt liv och deras engagemang för ett demokratiskt samhälle ( ). Utvärderingen görs innan Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 7(12)

8 projekttiden upphör den 31 december 2015 för att nämnden ska få möjlighet att fatta beslut om eventuell förlängning eller övergång till ordinarie resetilldelning i samband med budgetarbetet under hösten. Muntlig delrapport har lämnats vid färdtjänstens nämndmöte i samband med det förberedande budgetarbetet. Projektets intention att öka färdtjänstresenärers möjligheter till ett aktivt liv har uppfyllts. Under 2014 ökade antalet utförda resor med resor jämfört med Under 2015 beräknas resorna ha ökat med ytterligare resor. En stor andel av färdtjänstens resenärer reser dock mycket lite, eller inte alls. En del klarar sig långt med Flexlinjen, andra reser enbart sjukresor och ytterligare andra är för sjuka för att alls kunna använda sin färdtjänst. Det beviljas betydligt fler resor än vad som sedan utförs. När möjligheten att resa ökar syns detta därför inte enbart i extra tilldelade resor. Även personer som tidigare varit återhållsamma med sina resor vågar nu använda fler resor. Önskan om att kunna resa mer finns alltså inte enbart i den grupp som använder hela sin grundtilldelning. Möjligheter till alternativa resesätt påverkar behovet av färdtjänst. Tillgängligheten i kollektivtrafiken har på senare år minskat genom problem med de nya spårvagnarna. Ramperna fungerar inte alltid vilket skapar svårigheter för personer med rullstol eller rullator. Trängseln i kollektivtrafiken har ökat vilket gör det svårare för personer med funktionsnedsättningar att förflytta sig på ett säkert sätt. Med ökad trängsel har det också blivit svårare att få en sittplats. Hållplatsutropen fungerar inte alltid och gatuarbeten gör det svårare att ta sig fram. Alla ombyggnationer som pågår i staden förändrar tillgängligheten från dag till dag och det är svårt för personer med funktionsnedsättning att förutse hur resan ska fungera. Flexlinjen är organiserad för att fungera inom ett begränsat område. Sammanslagningen av stadsdelar har inneburit att viktig service centraliserats utanför dess täckning i vissa områden. Sammantaget innebär detta ett ökat behov av färdtjänstresor. Generellt sett ökar resandet i samhället, personer med funktionsnedsättning är inget undantag. Allt fler har anhöriga, arbete och aktiviteter på annan plats än där man själv bor. Behovet av att kunna förflytta sig mellan olika platser ökar. Under projekttiden har den absoluta majoriteten av alla aktiva resenärer kunnat resa utifrån de önskemål de har idag. Totalt 56 personer reste under 2014 upp alla sina tilldelade resor upp till maxtaket. Som en följd av olika åtgärder för att förbättra färdtjänstresenärernas nytta med sin färdtjänst och ökad kvalitet fortsätter kostnaderna för resorna att öka. Förvaltningen menar därför att nämnden har att ta ställning till om man ska avsluta projektet helt eller endast minska tilldelning av extraresor. Förvaltningen ser då att det kan finnas skäl att överväga följande: Att grundtilldelningen, som justerades i samband med projektet men egentligen ligger utanför, blir oförändrad även efter projektets slut och att de resenärer som har störst behov av färdtjänst ska kunna beviljas ytterligare 104 extra resor utöver grundtilldelningen. Finns det utrymme och man vill bidra till en mjukare övergång till grundtilldelning för dem i mellangruppen som idag använder hela sin grundtilldelning och extraresor kan man ge handläggarna möjlighet att tilldela förslagsvis ytterligare 24 resor under ett övergångsår. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 8(12)

9 Yrkanden Ordförande Anders Meuller (V) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Beslut Färdtjänstnämnden beslutar 1. att godkänna rapporten Utvärdering av projekt angående resetilldelning. 81 Muntlig rapport från Färdtjänstdirektören Verksamhetsinformation från förvaltningen. Tillförordnad förvaltningsdirektör Peter Norling lämnade information kring följande punkter: I samband med att kommunfullmäktige den 15 juni beslutade om stadens budget för 2016 fattades även ett beslut som rör färdtjänstens organisering. Stadsledningskontoret har fått i uppdrag att skyndsamt utreda konsekvenser och genomförande av en sammanslagning av Färdtjänstnämnden och Trafiknämnden. Utredningen startades i augusti. Utredarna ska träffa färdtjänstnämndens råd för funktionshinderfrågor rådet och facklig samverkansgrupp den 16 september. De 23 september ska ärendet upp till en första behandling i kommunstyrelsen, därefter går det ut på remiss till bland annat trafiknämnden och färdtjänstnämnden. Färdtjänsten har haft en del trafikstörningar den senaste veckan. Orsakerna till det har varit en större efterfrågan på fordon med rullstolsplats än färdtjänsten har haft tillgång till. Taxi Kurir har på grund av fordonsbrist inte kunnat utföra de resor som de ska enligt gällande avtal. En åtgärdsplan har tagits fram för att komma åt problemet. Bengt Knutsson är tillförordnad trafikchef från den 1 september till och med den sista oktober Ordinarie trafikchef Peter Norling arbetar nu som tillförordnad förvaltningschef. Färdtjänsten har upphandlat ett nytt trafikavtal. Det nya avtalet träder i kraft den 1 juli 2016 och berör alla typer av fordon som kör serviceresor. Av upphandlingens 51 delområden har 21 överklagats. Det innebär att 30 Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 9(12)

10 delområden har vunnit laga kraft och inte längre kan överklagas. Sandarna Transporter, Taxi Kurir och Taxi 020 har begärt överprövning av trafikavtalet. Den nya flexlinjen i Björlanda startar den 1 juni och kommer att finnas på prov fram till den 31 december i år. Därefter ska en utvärdering av resandet ske för att avgöra om flexlinjen blir permanent eller inte. Ett beslut från färdtjänsten om att en person inte skulle få liggande transport, det vill säga transport där resenären kan ligga på en bår, har överklagats. Förvaltningsrätten menar att vi ska erbjuda en person liggande transport när personen ska åka riksfärdtjänst. Färdtjänsten överklagade domen till kammarrätten. Kammarrätten gick på förvaltningsrättens linje. Färdtjänstförvaltningen har begärt prövningstillstånd till Högsta Förvaltningsdomstolen. Olyckorna inom färdtjänst har ökat under sommaren, det har skett 17 olyckor hittills i år. Informationen antecknas till protokollet. 82 Postlista Postlista perioden till Postlistan antecknas till protokollet /15 Delegationssärenden 2015 Anmälda delegerade beslut läggs till handlingarna. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 10(12)

11 84 Övriga ärenden Översyn av riktlinjer för riksfärdtjänst dnr. 0471/15 tillkommer som ett extra ärende, /15 Översyn av riktlinjer för riksfärdtjänst Yrkande Vice ordförande Pontus Båth (M) yrkar att färdtjänstnämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att se över riktlinjer för riksfärdtjänst avsnitt 4.1 om färdsätt och avsnitt 6.3 om hjälpmedel. Beslut Färdtjänstnämnden beslutar: 1. att ge förvaltningen i uppdrag att se över riktlinjer för riksfärdtjänst avsnitt 4.1 om färdsätt och avsnitt 6.3 om hjälpmedel /15 Hantering av riksfärdtjänstärende Anita Almqvist, chef för tillståndsavdelningen, informerar färdtjänstnämnden om hanteringen av riksfärdtjänstärenden på förekommen anledning. Ärendet är stängt för allmänheten. Informationen antecknas till protokollet. 87 Avslutande av sammanträde Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 11(12)

12 Ordföranden förklarar sammanträdet avslutat. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 12(12)

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: 56 66 ande Ledamöter Ordförande Pia Andersson (SRF) 56 66 Robert Kindberg (DHR) 56 66 Christina Fridén-

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 14 KS 476/16 Utredning gällande lagen om mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Underskrifter: Sekreterare Sara Olsson...

Underskrifter: Sekreterare Sara Olsson... Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: 29 40 Ledamöter Svante Järbur, tillförordnad ordförande (SPF) 29 40 Rigmor Gustafsson (HSO) 29 40 Catarina Ahlqvist (Unga synskadade)

Läs mer

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Utredning och förslag till riktlinjer

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Utredning och förslag till riktlinjer Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-12 Diarienummer 0405/14 Tillståndsavdelningen Hanna Pettersson Telefon 031-41 96 29 E-post hanna.pettersson@fardtjansten.goteborg.se Mobilitetsstöd som komplement till

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10 Kf 92 Ks 131 Au 146 KS/2009 0089 Mobilitetsstöd Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-08-27 1 [7] Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunkontoret kl 18.30 20.30 Beslutande Förteckning enligt bilaga Övriga närvarande Bo Svensson,

Läs mer

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP)

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP) Socialnämnden Protokoll 1 (8) Diarienummer SO 2015/0212 Socialnämnden Plats och tid Diamanten, Brotorget 1, klockan 17.00 18.30 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Sven-Bertil Persson (V),

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Kallelse Kommunstyrelsen 2015-04-14 Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för ledamot

Läs mer

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-10-05 1 (2) 206 Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1701719 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017

Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017 Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017 Inledning Enligt färdtjänstbrukare och färdtjänstrådets bedömning går budgetförslagen rätt emot vad staden

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Sida 1 (16) Plats och tid Bonaren, tisdagen den 6 november 2018 kl 14:00 15:10 ande Rolf Eriksson (S), ordförande Peter Lindroth (S) Catrin Hulmarker (M) Alda Danial (L) Anders Ståhl (L), ersätter Kjell

Läs mer

Sjukhusstyrelse Kristianstad

Sjukhusstyrelse Kristianstad PROTOKOLL 22 27 Datum 2019-06-26 1 (5) Protokoll från sjukhusstyrelse Kristianstads sammanträde Tid: 2019-06-26 10:00-12:00 Plats: IVÖ, Blekedamm, Centralsjukhuset i Kristianstad Beslutande Patrik Holmberg

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0003/06 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Socialutskottets betänkande 2013/14:SoU15 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:36 Mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.00 14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande J Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Yrkande (S), (V), yttrande (MP) angående serviceresors ekonomi

Yrkande (S), (V), yttrande (MP) angående serviceresors ekonomi Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-12-10 Utfärdat 2018-10-21 Diarienummer 6577/18 Serviceresor Peter Norling Telefon 031-368 29 01 E-post: peter.norling@trafikkontoret.goteborg.se Yrkande

Läs mer

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare

Barbro Johansson, kontorschef Nina Thiel, resultatenhetschef Väsby Vård och Omsorg Lidia Wasniewski, controller Jenny Magnusson, nämndsekreterare Produktionsstyrelsen 2012-05-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Tisdagen den 15 maj 2012, klockan 19:00-21.40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf. Kent Hjalmarsson

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid Svarvaren, måndagen den 12 februari 2018 kl 08:30-10:00 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Catrin Hulmarker (M) Alda Danial (L) Anders Ståhl (L) (ersätter Kjell Sjölund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nämnden för arbete och välfärd Tid och plats Den 7 februari 2018 i A-salen, kl. 09:00-11:53 Beslutande Ledamöter Oliver Rosengren (M), Ordförande Martin Edberg (S), 1:e vice ordförande Göran Kannerby (KD) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 57 66 Datum 2018-10-25 1 (6) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2018-10-25, kl 09:30-11:20 Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken, Andra Avenyn 7, Hässleholm Beslutande Stefan

Läs mer

Sammanträdet ajournerades 9.40 10.00

Sammanträdet ajournerades 9.40 10.00 Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Sammanträdesrum Torsö klockan 9.00-12.05 Sammanträdet ajournerades 9.40 10.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande Marianne Kjellquist (S)

Läs mer

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE Nämndssammanträde 2011-08-23 Sammanträdestid kl 14.00 15.45 Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare sekreterare Amar Sabri (ordförande) Sara Fagnani Nilsson (förste

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. ersättare för Gunilla Palmgren (S) Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. ersättare för Gunilla Palmgren (S) Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot 1(6) KS-rummet, kommunhuset, kl. 18:00 20:30 Plats och tid 71-78 Angela Fasth (M) Bengt Odeholm (S) Otto Natt och Dag (M) Eva Persson (M) Jan Nyström (L) Anders Midby (KD) Marlene Segersson (S) Daniel

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 45 47 Datum 2017-05-29 1 (4) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2017-05-29 09.30 10.40 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken Beslutande Stefan Svalö (S),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Restuarang Kvarnen, konferenslokal Vete, Spannmålsgatan 9, Kristianstad. klockan 18.00-19.50. Beslutande Bo Silverbern (M), ordförande Bernt Lindén (FP) Jessi

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 26 augusti 2013 Tid: 15.30 19.15 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 29 augusti 2013 Paragrafer: 71-81 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP) Underskrifter:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-10 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50 Utses att justera

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid ande Bildhuggaren kl 14.00-15.20, Tibro kommun Rolf Eriksson, ordförande, Socialdemokraterna Peter Lindroth, Socialdemokraterna Alda Danial, Liberalerna Kjell Sjölund, Centerpartiet Marie

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Sida 1 (16) Plats och tid Tibro kommunhus måndagen den 11 februari 2019 kl 14.00 15.20 ande Rolf Eriksson (S), ordförande Per-Olof Andersson (M) Catrin Hulmarker (M) Pierre Rydén (S) Catarina Davidsson

Läs mer

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S)

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S) Protokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen kl. 15.30 15.50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Torbjörn Karlsson (S), Ordförande Jan Isaksson (M) Bertil Larsson (SÖS), Vice ordförande

Läs mer

Framtida inriktning för färdtjänsten

Framtida inriktning för färdtjänsten Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden 2016-08-23

Läs mer

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten

Rapport Framtida inriktning för färdtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-08-01 Handläggare Linnéa Lundbäck Telefon: 08 508 10 100 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Rapport Framtida inriktning för

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Antagna av färdtjänstnämnd 2014-06-09 Version 2 Reviderad 2015-06-08 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid Tibro kommun Bonaren, tisdagen den 7 februari 2017 kl 14:00-15:45. ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Pierre Rydén (S) Britt-Marie Sjöberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL OMSORGSNÄMNDEN Datum Sid (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL OMSORGSNÄMNDEN Datum Sid (10) 2007-11-13 1 (10) Plats och tid Högalid, Storstugan, kl 13.00 14.00 Beslutande Ledamöter John Bruun (fp) ordf Cecilia Tornerefelt (m) 1:e vice ordf Rolf Delcomyn (s) 2:e vice ordf Göran Blomberg (m) Kerstin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden Sammanträdesdatum Plats och tid Solängen, Skedebro kl. 16:00-17:05 Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Tony Bjökberg (S) Kerstin Thompson (S) Leo Steffensen (S) Åke Nises (V) Kent Klarenius (KD)

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 4 Reviderad 2018-01-22 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Kulturnämnden Sammanträdesdatum 2015-02-10 Tid: 15:00 15:40 Plats: Stadsbiblioteket Göteborg Utbildningssalen, plan 3 Paragrafer: 29 44 Närvarande Ledamöter Ordförande Mariya Voyvodova (S), 1:e

Läs mer

Socialnämnden. (C), Sergio Estrada, Olof Lindberg (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M)

Socialnämnden. (C), Sergio Estrada, Olof Lindberg (FP), Margareta Karlsson (M) och Maivor Norgren (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (5) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, fredagen den 4 november 2011, klockan 09.00 10.00 Beslutande Görel Nilsson (S) ordförande, Kristin Fernerud

Läs mer

Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande. Rune Haagel (s)

Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande. Rune Haagel (s) Plats och tid Hotell de Geer, kl. 13.00 13.30 2008-04-15 1 (6) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v), vice ordförande Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande Birgit Svärd (s) Rune Haagel

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Sida 1 (14) Plats och tid Bonaren, tisdagen den 4 september 2018 kl 14:00-15:10 ande Rolf Eriksson (S), ordförande Peter Lindroth (S) Catrin Hulmarker (M) 32-35 Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Pierre

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15-12.00 Plats Kommunhuset, Stollen Närvarande Se sidan 2 Remzija Kolasinac (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset onsdagen den 21 september Justerade paragrafer

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40 Trafiknämnden Datum: 2018-11-08 Tid: 09:00-10:40 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SÖDERHAMNS KOMMUN. Kommunfullmäktige. Rådhuset, 18:00-20:20. Sven-Erik Lindestam (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SÖDERHAMNS KOMMUN. Kommunfullmäktige. Rådhuset, 18:00-20:20. Sven-Erik Lindestam (S) Nämnd Plats och tid Utses att justera Rådhuset, 18:00-20:20 Sven-Erik Lindestam (S) Justeringens plats och tid Rådhuset,, kl. 21:00 Paragrafer 155-161 Underskrifter John Staffas (S), ordförande Stéphanie

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Reglemente för Socialnämnden

Reglemente för Socialnämnden REGLEMENTE 1(6) Reglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-11, 90 Dnr 2006.197 003 Gäller fr. o m 2007-01-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2008-01-28 Nämndens uppgifter 1 Nämnden ansvarar för

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att. Lägga skrivelsen till handlingarn

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att. Lägga skrivelsen till handlingarn stadsdelsnämnd Sida 37 (42) Del 2 Öppna delen 44 Flytta Diskrimineringsombudsmannens verksamhet till Skärholmen - Inkommen Skrivelse, Alliansen (Moderaterna och Folkpartiet samt Centerpartiet som går med

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens protokoll

Samhällsbyggnadsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 3 oktober 2013 Tid: 18:00 20:30 Plats: Elfkungen, Lilla Edets kommunhus Justeringsdag: Torsdagen den 3 oktober, 2013 Paragrafer: 61-65 Utses att justera: Jörgen Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

Henrik Smithsgatan 13, rum Studion

Henrik Smithsgatan 13, rum Studion Malmö stad Servicenämnden 1 (6) Protokoll Sammanträdestid 2015-01-15 Plats Paragrafer 1-9 Henrik Smithsgatan 13, rum Studion Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Ej närvarande Petra Bergquist (S) Ordförande

Läs mer

omsorgskontoret, Skara Thomas Gustafsson (M) Anette Gustafsson (S)

omsorgskontoret, Skara Thomas Gustafsson (M) Anette Gustafsson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid: Tisdagen den 17 juni 2014 kl 13.00--16.00 omsorgskontoret, Skara Beslutande: Ersättare: Övriga närvarande: Michael Karlsson (S), ordförande Margareta Wing Andersson

Läs mer

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Måndagen den 20 juni 2016 kl 15.00-17.20 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) 15.00-16.00 Peter Söderlund (L) ersätter

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte.

ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE I GÖTEBORG Arbetsordningen ska fastställas av ungdomsfullmäktige vid dess första möte. 1 Övergripande uppgifter För att öka möjligheterna för barn och ungdomar att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (8)

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2017-05-30 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 16.30-19.40, ajournering kl. 18.55-19.05. Beslutande Ledamöter Irene Homman (S) ordförande Ann-Gret Olsson (S) Tomas Fredén (S)

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

79 PROTOKOLL 6/2013. och Frölunda Specialistsjukhus

79 PROTOKOLL 6/2013. och Frölunda Specialistsjukhus Plats: Konferensrum Riddarsporren, Kungälvs sjukhus Datum och tid: Måndag den 30 september 2013, klockan 17:00 Beslutande Joakim Larsson (MP), ordförande Morgan Hedman(S) Henrik Nilsson (S Frode Slinde

Läs mer

Plats och tid Meteoriten plan 7, Brotorget 1, Lund, klockan Ajournering , ,

Plats och tid Meteoriten plan 7, Brotorget 1, Lund, klockan Ajournering , , Tekniska nämnden Protokoll 1 (5) Tekniska nämnden Plats och tid Meteoriten plan 7, Brotorget 1, Lund, 2018-02-14 klockan 17.30 21.25 Ajournering 18.40-19.05, 20.25-20.45, 21.10-21.20 Ledamöter Tjänstgörande

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

Protokoll för kommunstyrelsen

Protokoll för kommunstyrelsen 1(6) Protokoll för kommunstyrelsen Plats: Kommunhusets sessionssal, Skutskär Datum och tid: 2014-01-14 Kl. 13.30 14.15 Justering Plats: Kommunhuset, Skutskär Datum och tid: 2014-01-14 Kl. 15.00 Omedelbar

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Ajournering Beslutande

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Lokal Roten, kl Ajournering Beslutande Sida 1/10 Plats och tid Lokal Roten, kl. 14.20 16.00 Ajournering 14.20 14.30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Anneli

Läs mer

Kommunfullmäktige 2010-02-18 1. Se bifogad närvarolista! Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7

Kommunfullmäktige 2010-02-18 1. Se bifogad närvarolista! Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7 Kommunfullmäktige 2010-02-18 1 Plats och tid Forum, Hyltebruk, kl 18.30-20.30 Beslutande Se bifogad närvarolista! Övriga deltagande Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare Utses att justera Bengt

Läs mer

Omsorgsnämndens protokoll

Omsorgsnämndens protokoll Datum: Måndagen den 18 november 2013 Tid: 15.30 17.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 20 november 2013 Paragrafer: 106-112 Utses att justera: Tommy Nilzén (MP)

Läs mer

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum

Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN I HALMSTAD 81-93 Tid: 2003-09-30 kl. 09:00 12:15 Plats: Närvarande: Ledamöter: Tjänstgörande ersättare Vårdcentral Vallås, Vallås Centrum Stefan Bengtsson,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.00 08.55 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann,

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0005/07 SAMMANTRÄDETS Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige den 12 november 2003, 137 med ändring den 9 mars 2005, 48, med ändring den 13 februari 2008, 36 och med ändring 14 april 2010, 70 Uddevalla

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunstyrelsen 2011-05-10 1(6) Plats och tid Kommunkontorets nedre sammanträdesrum, kl.16.30 Beslutande Ingemar Nyman, ordförande (M) Dagmar Schröder, 1: e vice ordförande (S) Maria Bahlenberg, 2: e vice

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Datum: 2019-04-04 Tid: 08:45-09:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande)

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl Social- och omvårdnadsnämnden 2011-09-27 1 (13) Plats och tid Paragraf 94-103 Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (S) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsen 2010-12-28 1

Kommunstyrelsen 2010-12-28 1 Kommunstyrelsen 2010-12-28 1 Plats och tid Kommunhuset kl. 16.00-16.50 Beslutande Övriga deltagande Jan-Erik Wallin (M), ordförande Onni Vehviläinen (M) Göran Persson (M) Lars Gezelius (M) Sven-Olof Johansson

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yvonne Edman, sekreterare Mikael Ingsberg, socialchef, Jurgita Jonsson, IFO-chef, Johanna Lillerskog, SAS, 69 ANSLAG/BEVIS

Yvonne Edman, sekreterare Mikael Ingsberg, socialchef, Jurgita Jonsson, IFO-chef, Johanna Lillerskog, SAS, 69 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Socialtjänsten, kl 15.00-17.15 ande Bengt Andersson, Centerpartiet Susanne Johansson, Socialdemokraterna Jan Hanna, Socialdemokraterna Bengt Ferm, Socialdemokraterna Eva Hallberg, Vänsterpartiet

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-09-24 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa 2012-09-24 klockan 18.00 19.15

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2012-09-24 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa 2012-09-24 klockan 18.00 19.15 Kommunfullmäktige 2012-09-24 1 (10) Plats och tid: Folkets Hus, Kisa 2012-09-24 klockan 18.00 19.15 Beslutande: Se närvarolista Övriga deltagande: Tommy Aarna, 105 Majlis Johansson, kommunsekreterare Utses

Läs mer

Anders Ahvander (SÖS)

Anders Ahvander (SÖS) Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen kl. 14.00 15.35 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Mikael Rubin (M), Ordförande Göran Gärtner (M) Catharina Blixen-Finecke (M) Erik Lundström

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden (10)

Barn- och ungdomsnämnden (10) Barn- och ungdomsnämnden 2014-04-23 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Landeryds skola 13:00 16:15 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice

Läs mer

Yvonne Edman, sekreterare Peter Jonsson, tf förvaltningschef. Susanne Johansson. Yvonne Edman. Bengt Andersson. Susanne Johansson ANSLAG/BEVIS

Yvonne Edman, sekreterare Peter Jonsson, tf förvaltningschef. Susanne Johansson. Yvonne Edman. Bengt Andersson. Susanne Johansson ANSLAG/BEVIS Plats och tid Socialtjänsten, kl 16.00-17.15 ande Bengt Andersson, Centerpartiet Susanne Johansson, Socialdemokraterna Jan Hanna, Socialdemokraterna Bengt Ferm, Socialdemokraterna Eva Hallberg, Vänsterpartiet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (14) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (14) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (14) Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 13:00 17.00 Leif Andersson (S) Tove-Liv Johansson, (S) Anna-Lena Carlsson (C) Sten Brodén (V),

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Version 5 Reviderad 2019-04-01 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst i Göteborgs Stad. Till grund

Läs mer

Individnämndens protokoll

Individnämndens protokoll Datum: Tisdagen den 27 maj 2014 Tid: 17.00 18.55 Plats: Elffröken, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Onsdagen den 28 maj 2014 Paragrafer: 26-31 Utses att justera: Andreas Nelin (M) Underskrifter:

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0005/07 SAMMANTRÄDETS Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M)

Barbro Wallin (M) Kommunkontoret Djurås , kl. 16:45 1. Margareta Marjeta. Ann-Gret Olsson (S) Barbro Wallin (M) Socialnämnden 2018-02-12 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-17:15 Beslutande Ledamöter Ann-Gret Olsson (S), ordförande Daniel Bergman (S) Patrik Andersson (KOSA) Marie Karlsson (L) Tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0003/06 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg (SD) Anneli Persson (S) Ida Andersson (C)

Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg (SD) Anneli Persson (S) Ida Andersson (C) Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer