Underskrifter: Sekreterare Sara Olsson...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underskrifter: Sekreterare Sara Olsson..."

Transkript

1 Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: Ledamöter Svante Järbur, tillförordnad ordförande (SPF) Rigmor Gustafsson (HSO) Catarina Ahlqvist (Unga synskadade) Robert Kindberg (DHR) Christina Fridén- Svahn (FUB) Herbert Månsson (GDF) Alf Lundberg (SPF) Airi Thorstensson (PRO) Tjänstgörande ersättare Leif Sunesson (Synskadades riksförbund) 29 35, 36 Ersättare Akbar Hosseini (DHR) Asta Jansen (PRO) Ledamöter och ersättare som anmält förhinder Ordförande Pia Andersson (SRF) Ej närvarande ledamöter från rådet Astrid Steen (Unga rörelsehindrade) Airi Thorstensson (PRO) Ej närvarande ersättare från rådet Johanna Andersson (Unga rörelsehindrade) Leif-Arne Ljungholm (HSO) Lisa Ly (Unga synskadade) Närvarande ledamöter från förvaltningsnämnden Anders Meuller (V) Pontus Båth (M) Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Magdalena Lindstrand (MP) Närvarande ersättare från förvaltningsnämnden Birgitta Ling Fransson (FP) Ej närvarande ledamöter från förvaltningsnämnden Margareta Broang (M) Siw Wittgren Ahl (S) Adjungerade tjänstemän Ingemar Karlsson, förvaltningschef Sara Olsson, sekreterare Eva Rödsta, kommunikationschef Anita Almqvist, chef för tillståndsavdelningen Emma Qvarfordt, chef för reseservice Caroline Andersson, trafikplanerare Ulrika Alergård, Kvalitetssamordnare Christer Olsson, avdelningschef för spårvagns- och båttrafiken på Västtrafik 33 Roland Ax, tillgänglighetsstrateg från Västtrafik 33 Underskrifter: Sekreterare Sara Olsson... Ordförande Svante Järbur... Justerande Rigmor Gustafsson... 1(8)

2 29 Öppnande av sammanträdet Ordföranden förklarar sammanträdet öppnat. 30 Val av justerare Rigmor Gustafsson utses att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 31 Godkännande av dagordningen att godkänna dagordningen med följande ändringar: Samverkansforum tillgänglighet utgår. Rekvisitioner och fakturor till synskadade utgår. 32 Anmälan av föregående protokoll från rådsmöte Sekreteraren anmäler protokoll från rådets sammanträden och att vänta med att anteckna anmälan för protokollen till nästa sammanträde. 33 Tema: Västtrafik Rådets arbetsutskott har förberett frågor till Västtrafik, reprensentanter från Västtrafik är med på dagens sammanträde för att besvara frågorna. Frågorna redovisas nedan. Hur är underhållet på de åtgärder som finns för att förbättra tillgänligheten, såsom ramper? Hur är det med annat underhåll, det är inte enhetliga utseenden på hjälpmedel när de lagats, hur är det med upphandlingen kring underhåll? Finns det en redovisning av underhållet? Vad anser Västtrafik problemet är med ramperna? Finns det statistik om ramper, hur mycket används de och på vilket sätt? Finns det en redovisning av åtgärderna kring ramper? Hur är upphandlingsunderlaget kring ramper, ska de vara manuella eller elektroniska? Varför är det inga hållplatsutrop efter kl. 20:00? Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 2(8)

3 Displayerna på bussar slutar lysa på kvällstid, vad beror detta på? Hur många rullstolsplatser finns det på de nya spårvagnarna? Vad händer med de nya biljettautomaterna? Hur ser regelverket ut, ska chafförerna hjälpa personer med rullator eller rullstol? Linje 6,8 och 9 har alltid låggolv, varför prioriteras dessa sträckor? Utrop i vagnen sker detta dygnet runt? Hur går det med ljud och bild som visar information vid hållplatser? Vad gör ni för att hjälpa resenärer med synfel vid Angered Centrums hållplats, fordon stannar vid ett läge för avsläpp och påsläpp är i ett annat läge, detta gör det svårt för synskadade att navigera? Hur går det med utbildning av förare, hur bibehåller och utvecklar Västtrafik förarnas kompetens? Vad är tidsplanen gällande upphandling av nya vagnar? Christer Olsson, avdelningschef för spårvagns- och båttrafiken på Västtrafik och Roland Ax, tillgänglighetsstrateg från Västtrafik, informerar enligt nedan. Chafförer för buss och spårvagn i Göteborg skulle tidigare inte hjälpa till med ramper. Reglerna är nu ändrade, chafförer ska hjälpa till med ramper om trafiksituationen inte kräver något annat. Denna regel gäller för hela Västra Götalands-regionen. Västtrafik har fått tillstånd från Transportstyrelsen att från och med den 30 mars låta två eller flera personer i rullstol att åka tillsammans. Tidigare tilläts endast en rullstol på spårvagnarna från 80- och 90- talet och två rullstolar på de nyare vagnarna. Ledsagarservice finns i dagsläget på 65 hållplatserplatser, bland annat på Nils Ericsonterminalen, men från 1 juni kommer alla kommuner i Västra Götaland ha minst en knutpunkt för ledsagarservice i varje kommun, detta utan att någon av de nuvarande försvinner. Västtrafik ska införa ledsagarservice på 12 nya platser. Realbildskyltarna med tryckknappar togs bort i samband med en uppgradering. De kommer tillbaka på fem platser, bland annat på Mariaplan och på Domkyrkan. Västtrafik ska sätta upp realbildsskyltar med audio på tre platser, det kommer eventuellt sedan på fler hållplatser. Västtrafik får frågan om varför skyltarna inte sätts upp för spårvagnstrafik i båda riktningarna, och represententerna för Västtrafik tar med sig frågan. Västtrafik får en fråga om en utvärdering gällande service och information som gjordes för cirka tre år sedan. De svarar att det inte blev någon vidareutveckling men att svaren sammanställdes. Det kommer att fortsätta att vara gratis att åka men Västtrafik för de med färdtjänsttillstånd till den sista december Efter dess kommer förhoppningsvis en del spårvagnar med låggolv vara reparerade. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 3(8)

4 Västtrafik informerar om ramperna på spårvagnar. Det finns vissa tekniska problem med ramperna, de kan gå sönder om de utsätts för snö, is eller liknande påfresningar. Ramper ett antal år sedan ramper på vagnar med lågt golv. Problem tekniskt system. Västtrafik har ramper från två olika fabrikat, det är samma problem med båda typerna av ramper. Västtrafik försöker att underhålla ramperna, men ofta går de sönder under dagen. De nya spårvagnarna som upphandlas och kommer i drift 2018, kommer att ha elektrisk ramp. De kommer att ha manuella ramper också. Föraren ska hjälpa till med rampen om trafiksituationen inte kräver annat, detta då föraren har ett säkerhetsansvar. Anledningen till att Västtrafik inte har utrop efter kl. 20:00 är att Miljöförvaltningen beslutat att ska vara tyst på kvällarna. Skälet som Miljöförvaltningen gett är att många boenden klagat över ljudet. Utropen av stationer ska ske inne i bussar och spårvagnar oavsett vilken tid på dygnet det är, det är bara utropen som hörs på stationerna som ska sluta på kvällen. En del utrop kan ha låg volym på grund av att det är den inställningen på ljudvolymen som är förinställd i bussen eller spårvagnen. Om displayer i spårvagnar eller bussar är släckta är det något fel på fordonet. Om displayer inte fungerar, vänd dig till kundsynpunkter via e-post eller telefon. Västtrafik gör en daglig översyn av bussar och spårvagnar så att allt ska fungera när de börjar köra på morgnarna. Då ska allt som är sönder lagas. En gång i månaden görs service på fordonen i förebyggande syfte. Om en förare märker att något är fel på ett fordon ska föraren göra en felanmälan. 34 Regelverk för förtroenderesor Rådet frågar förvaltningen om regelverket för förtroenderesor, kan man få extra resor tilldelade om man har förtroendeuppdrag som kräver resor? Kan de tilldelas som väsentliga resor? Chef för tillståndsavdelningen Anita Almqvist svarar på frågan. Väsentliga resor utgör en förutsättning för brukarens dagliga livsföring. Kammarrätten menar att förarbetena till lagen visar att väsentliga resor endast är resor som man absolut måste göra. Resor till och från förtroendeuppdrag är därmed fritidsresor. Om man har ett ökat behov av fritidsresor kan man söka om fler resor. Antalet fritidsresor kan begränsas, vad som bestämmer beviljande av fritidsresor med färdtjänsten beror på brukarens möjligheter att åka med vanlig kollektivtrafik. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 4(8)

5 Väsentliga resor kan också begränsas om det föreligger synnerliga skäl till begränsningen. Detta innebär att det juridiska skyddet är starkare för väsentliga resor än för fritidsresor. När det gäller arbetsresor beviljas man inte mer än två resor per dag. Om man behöver resa inom tjänsten ska arbetsgivaren stå för de resorna. 35 Frågor om hörseltolk Rådet har ett par frågor till förvaltningen om hörseltolk. De gäller bemötande från chaufförer, främst att kommunikationen mellan förare och döva. Hur utbildas förarna för att förstå dövas situation? Hur ska vi få kommunikationen att fungera? Kan förvaltningen förbättra kommunikationen till hörselskadade vid förseningar inom färdtjänst, hörselskadade har ingen möjlighet att ringa och fråga varför bilen inte dykt upp ännu, hur kan vi lösa detta? Det görs en telefonenkät till resenärer där sju personer om dagen intervjuas om bemötandet de fått inom färdtjänsten. Hur kan hörselskadade bidra med sina erfarenheter av bemötande i liknande undersökningar? Förvaltningen svarar att de inte kan informera chafförer om vilken funktionsnedsättning resenärerna har. Detta vore mot lagen, funktionshinder och hälsa omfattas av sekretess. Däremot kan resenärerna själva ange funktionsnedsättning när de bokar resa. Detta kan göra det lättare för förare att förstå situationen och om eventuella kommunikationssvårigheter. Man kan även lämna telefonnummer vid bokningen. Alla förare får en utbildning där man snabbt går igenom olika typer av funktionsnedsättningar. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 5(8)

6 36 Frågor gällande beräkning av körtider Rådet har ställt frågor gällande beräkninga av körtider. Trafikutvecklare Caroline Andersson informerar om matriser/beräkningar för körtider. Hon informerar samtidigt om att förseningar har minskat på grund av en kompletterande upphandling. Körtiderna beräknas i ett vägnät med sträcka och hastighetsbestämda vägar. Färdtjänstområdet är uppdelat i 1500 så kallade planetområden. Det finns en trafiktyngdpunkt i varje sådant område. Körtiden mellan de olika områdena beräknas med hjälp av avståndet mellan tyngdpunkter och olika väghastigheter beroende på hur vägen dit är klassad, oftast är det flera olika mellan två punkter. Körtiderna regleras av ett körtidsschema med fem matriser. De olika körtidsmatriserna sätts beroende på vilket tid på dygnet det är. T.ex. klockan 08:00 på morgonen, vid rusningstrafiken, kan Planet beräkna att det tar 20 minuter mellan punkt A till B. Kl 12:00 mitt på dagen då det inte är så många ute i trafiken kan Planet beräkna att det tar 17 minuter att köra samma sträcka. Det händer att förvaltningen får in synpunkter från förare om felaktiga körtider. Väldigt sällan bottnar sig detta i faktiska felaktiga körtider. Normalt sett är det en försening till följd av tillfälliga vägarbeten eller olyckor. Föraren kan ha gjort ett märkligt val av körväg. Fordonsbrist kan också leda till att föraren blir sen till passtarten vilket kan leda till förseningar långt in på passet. Det kan även bero på att man har pressat in ett uppdrag på passet. I de fall vi märker att här är det faktiskt en felaktig körtid så åtgärdar vi detta. GPS:en väljer inte den snabbaste vägen utan jobbar efter att dra ut trafiken på stora leder. Detta för att det ska vara enkelt för förarna att hitta. Det går dock snabbare att köra genom stadsdelsområdena. Gemensamma körtider med Västtrafik pågående arbete med Västtrafik och PLANit Sweden AB. Vi har precis inlett ett samarbete med Västtrafik om att ha gemensamma körtider. Det innebär kortfattat att Västtrafik kommer att anamma mycket av våra körtider i Göteborg och vi kommer att anamma mycket av deras körtider utanför Göteborgs. Ombyggnationerna i Göteborg, hur jobbar förvaltningen med det? Vägarbeten som beräknas ta mindre än tre månader gör vi ingenting åt. Om en förare påverkas så får han ringa in till trafikledningen och begära mertid. Det krävs idag väldigt mycket jobb för att ändra körtider i enstaka områden där både vi och Planit är involverade för ett vägarbete som kanske tar ett par Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 6(8)

7 veckor. Sedan ska körtiden justeras tillbaka igen. Förare som har god lokalkännedom vet vilka alternativa vägar man ta för att undvika stopp. Marieholmsförbindelsen är ett bra exempel på ombyggnation där förvaltningen tillsammans med Planit har justerat körtiderna för att spegla verkligheten och ändrade vägval. Här har förvaltningen inte fått in några klagomål från förarna. 37 Information från nämnd och förvaltning Förvaltningsdirektör Ingemar Karlsson ger en kort verksamhetsrapport. Den 1 juli 2014 trädde en ny lag i kraft, Lag (2014:132) om mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst. Mobilitetsstöd kan personer som inte har rätt till bilstöd från Försäkringskassan söka i kommuner som valt att ge mobilitetsstöd. Lagen ger kommuner möjligheten att lämna ekonomiskt stöd för anskaffning och anpassning av ett motorfordon till personer med funktionsnedsättning för att öka hans eller hennes möjligheter att förflytta sig. Behovet av antalet färdtjänstresor ska därmed minska. Färdtjänstnämnden gav förvaltningen i uppdrag att utreda frågan vidare och föreslå ett regelverk. Förvaltningens förslag kommer vara att det ska vara egenfinansierat. När färdtjänstförvaltningen hade mobilitetsstöd som projekt åren 2008 till 2010 betalade förvaltningen ut cirka 1 miljon kronor under projekttiden. Projektet innebar att berörda kunde ansöka om maximalt tre basbelopp för inköp av bil och maximalt ett basbelopp för anpassning av bilen. I projektet ingick en överenskommelse med de som beviljats stöd om att de skulle åka maximalt 24 resor per år, men om deras hälsa försämrades skulle de kunna komma in med en ny ansökan om färdtjänst igen. Förvaltningen har gjort en utvärdering av projektet. 20 personer beviljades bilstöd under projektet. Tre av de 20 personerna valde att inte utnyttja möjligheten och tre personer har avlidit. Av de 14 personer som är aktuella för utvärderingen har en person hjälp av någon annan till att köra bilen på grund av brukarens försämrade hälsa. Personerna som fick mobilitetsstöd mellan 2008 och 2010 reser numera med färdtjänst i snitt tre gånger per år, detta är betydligt färre resor än vad de hade rest om de inte fick mobilitetsstöd. Rådet kan framföra eventuella synpunkter på tjänsteutlåtandet gällande mobilitetsstöd den 20 maj. Det slutliga förslaget kommer färdtjänstnämnden behandla den 8 juni Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 7(8)

8 På färdtjänstnämndens sammanträde den 27 april kommer uppföljningsrapport 1/2015 att behandlas. Uppföljningsrapporten visar på ett underskott hos förvaltningen. Därför har en åtgärdsplan tagits fram med förslag på besparingar. En besparing som föreslås är att flexlinjen får ett rastuppehåll vid lunchtid. Färdtjänstnämnden kommer att besluta om frågan den 27 april. 38 Övrigt/anmälningsärenden Inga anmälningsärenden meddelas. 39 Nästa möte Nästa rådsmöte är den 20 maj. Temat nästa sammanträde handlar om bemötandeutbildningen för förare. Rådets arbetsutskott (AU) träffas den 6 maj. 40 Avslutning av mötet Ordförande tackade för ett bra möte och avslutade mötet. Göteborgs Stad Färdtjänsten, protokoll 8(8)

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0035/15. Sammanträdesdatum 2015-09-16. Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: 56 66 ande Ledamöter Ordförande Pia Andersson (SRF) 56 66 Robert Kindberg (DHR) 56 66 Christina Fridén-

Läs mer

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor N /17. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor N /17. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor N444-0003/17 2017-09-18 Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: 29 41 Ledamöter Alireza G Alipour (SRF) 29 41 Anne Johansson (HSO) 33 41 Astrid

Läs mer

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0542/18. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 17:45

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0542/18. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 17:45 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 2018-06-07 Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 17:45 Paragrafer: 28 40 Ledamöter Robert Kindberg (DHR) 28 40 Alireza G Alipour (SRF) 28 40 Astrid Steen, (Unga

Läs mer

Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017

Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017 Konsekvenser för FÄRDTJÄNST BRUKARE i Göteborg gällande budgetförslag Budget i balans 2016 & 2017 Inledning Enligt färdtjänstbrukare och färdtjänstrådets bedömning går budgetförslagen rätt emot vad staden

Läs mer

Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang (M)

Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang (M) Färdtjänstnämnden 0030/15 Tid: 17:00-18:50 Plats: Färdtjänsten Paragrafer: 71-87 Beslutande Ledamöter Ordförande Anders Meuller (V), vice ordförande Pontus Båth (M), Siw Wittgren-Ahl (S), Margareta Broang

Läs mer

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0542/18. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 17:55

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0542/18. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 17:55 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 17:55 Paragrafer: 1 14 Ledamöter Robert Kindberg (DHR) 1 14 Anne Johansson (HSO) 1 14 Astrid Steen, (Unga rörelsehindrade)

Läs mer

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0542/18. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 0542/18. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Plats och tid: Dalheimers hus, 15:30 18:00 Paragrafer: 15 27 Ledamöter Robert Kindberg ordförande (DHR) 15 27 Alireza G Alipour vice ordförande (SRF) Anne Johansson

Läs mer

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 5468/17. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 13:00 15:00

Protokoll Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor 5468/17. Sammanträdesdatum Plats och tid: Dalheimers hus, 13:00 15:00 Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor Plats och tid: Dalheimers hus, 13:00 15:00 Paragrafer: 59 71 Ledamöter Robert Kindberg (DHR) 59 71 Alireza G Alipour (SRF) 59 71 Herbert Månsson (GDF) 59 71

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Lägesrapport december 2016

Lägesrapport december 2016 Lägesrapport december 2016 Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning 2017-01-30 1 (5) Attraktivare kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Västra Götalandsregionens

Läs mer

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde

klockan Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby. 1-8 slutet sammanträde -VÄLLINGBY PROTOKOLL 1:2007 Blad 1(6) Sammanträdesdag 2007-01-03 klockan 09.00 09.25 Justeras / 2007 Hässelby Torg 20 Plaisiren Hässelby Birgitta Wahlman Paragrafer 1-8 slutet sammanträde Berit Kruse Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL s arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 14 KS 476/16 Utredning gällande lagen om mobilitetsstöd som komplement till färdtjänst Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

2014-12. Söka färdtjänsttillstånd

2014-12. Söka färdtjänsttillstånd 2014-12 Söka färdtjänsttillstånd 1 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken och är till för personer som på grund av ett funktionsnedsättning har väsentliga svårigheter att åka med

Läs mer

Uppföljning av färdtjänstavtalet

Uppföljning av färdtjänstavtalet Karin Jacobsen Åsa Enrot MINNESANTECKNINGAR Uppföljning av färdtjänstavtalet Tid Fredag den 20 april 2012 kl 9.00-10.30 Plats Närvarande SL, Färdtjänsten Karin Jacobsen, KSL Åsa Enrot, Färdtjänstavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad

Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Riktlinjer för färdtjänst i Göteborgs Stad Antagna av färdtjänstnämnd 2014-06-09 Version 2 Reviderad 2015-06-08 Riktlinjer för färdtjänst finns för att ge vägledning och rådgivning för frågor som rör färdtjänst

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 11 (22) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-09-10 Kf 92 Ks 131 Au 146 KS/2009 0089 Mobilitetsstöd Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med en varaktigt funktionsnedsättning och som

Läs mer

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg

Så fungerar FLEXLINJEN. i Göteborg Så fungerar FLEXLINJEN i Göteborg Välkommen till Flexlinjen Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare

Läs mer

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Daniel Höglund Stina-Kajsa Melin Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Elisabeth Mörner Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(9) Plats och tid: Alerummet, Kommunkontoret, Alafors Kl. 15.00 16.30 Beslutande Jarl Karlsson Kommunstyrelsen Eva Eriksson Vård- och omsorgsnämnden Rolf Johannesson PRO Surte/Bohus Hans Hellman PRO Ale

Läs mer

Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN

Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN Färdtjänst i Dalarna GÄLLER FRÅN 2018-01-01 På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Landstinget Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för

Läs mer

LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst

LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst LÄKARUTLÅTANDE till ansökan om färdtjänst Information till läkare som skriver utlåtande om ev färdtjänstbehov, se sid 4. Uppgifter om patienten (textas eller skrivs på maskin) Namn Personnummer Utlåtande

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj Nr xx Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Tid och plats Onsdag den 26 mars 2014, klockan 13.00 16.00, i Stöd och service, Österrådaplan Beslutande Ledamöter Daniel Jensen, ordf. (KD) Socialnämnden

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 2013-12-17 1(6) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund och Åre kommun. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst

Läs mer

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Tid: Kl. 15:00-16:30 Plats: Angereds Torg 14, 4 vån. Lokal: Fotö

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Tid: Kl. 15:00-16:30 Plats: Angereds Torg 14, 4 vån. Lokal: Fotö Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Angereds råd för funktionshinderfrågor Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2019-02-13 Tid: Kl. 15:00-16:30 Plats: Angereds Torg 14, 4 vån. Lokal: Fotö Närvarande

Läs mer

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare

FÄRDTJÄNST SKARABORG. 7 jan 2008 tills vidare FÄRDTJÄNST SKARABORG 7 jan 2008 tills vidare Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning. Du kan få färdtjänst på grund av att du har funktionshinder som gör att

Läs mer

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10

Innehåll. Färdtjänst 3. Beställning av resa 4. Trappklättrare 7. Riksfärdtjänst 8. Resor på annan ort 9. Synpunkter och frågor 10 Färdtjänst Innehåll Färdtjänst 3 Beställning av resa 4 Trappklättrare 7 Riksfärdtjänst 8 Resor på annan ort 9 Synpunkter och frågor 10 Telefonnummer och adresser 11 Mölndals färdtjänstområde 12 Färdtjänst

Läs mer

Ansökan om färdtjänst

Ansökan om färdtjänst Plats för datumstämpel då ansökan inkommit till kommunen: Ansökan om färdtjänst Har du frågor? Färdtjänstverksamheten Tel direkt 0304-33 41 38 Tel växel 0304-33 40 00 E-post: fardtjanst@orust.se Ansökan

Läs mer

Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef Gunnar Fransson (m), ej tjänstgörande ersättare. Kommunkontoret 2009-01-15

Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef Gunnar Fransson (m), ej tjänstgörande ersättare. Kommunkontoret 2009-01-15 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Tingshuset, Kopparberg Tid: 13.00 14.50 Beslutande Övriga deltagande Ewa-Leena Johansson (s) Arne Eklund (s), tjänstgörande ersättare Gert Stark (s) Wiveca

Läs mer

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna

Kommunala Funktionshinderrådet. Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10. Örestensrummet i kommunhuset, Kinna PROTOKOLL Organ: Kommunala Funktionshinderrådet Tid: Tisdagen den 7 april 2015 kl. 13:30-16:10 Plats: Örestensrummet i kommunhuset, Kinna Närvarande: Marita Johansson, SRF, ledamot Ingela Börjesson, RMR,

Läs mer

Sid 1. Kommunala pensionärsrådet Kommunala handikapprådet

Sid 1. Kommunala pensionärsrådet Kommunala handikapprådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 Kommunala pensionärsrådet Kommunala handikapprådet Plats och tid Kommunhuset, Skånes Fagerhultrummet, torsdagen den 4 juni 2015, klockan 09.00-12.00 Beslutande Övriga deltagande

Läs mer

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare.

För personer under 18 år ska ansökan göras av vårdnadshavare/förmyndare. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Emma Lindström 2014-11-20 Dnr 2014KS104 539 RIKTLINJER FÖR DEN SÄRSKILDA KOLLEKTIVTRAFIKEN, FÄRDTJÄNST, I HÄRRYDA KOMMUN 1. Bakgrund Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik

Läs mer

Information om färdtjänst

Information om färdtjänst Information om färdtjänst Färdtjänst är en särskild kollektivtrafik och ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken. Färdtjänsten är till för personer med ett varaktigt funktionshinder och som har

Läs mer

Lördagsflexlinjen. Mölndal. Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och till för alla.

Lördagsflexlinjen. Mölndal. Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och till för alla. Lördagsflexlinjen Mölndal Flexlinjen är en del av den allmänna kollektivtrafiken och till för alla. Så fungerar flexlinjen För att åka med flexlinjen måste man ringa och boka sin resa. Bussen stannar bara

Läs mer

PROTOKOLL 2013-09-18. Alf Wahlgren, PwC Mattias Wikner 93-98. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 93-108 Alf Wahlgren. Ordförande...

PROTOKOLL 2013-09-18. Alf Wahlgren, PwC Mattias Wikner 93-98. Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 93-108 Alf Wahlgren. Ordförande... TRELLEBORGS KOMMUN Trelleborgs kommuns revisorer PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-18 Plats och tid Bruna Salongen, 15.30 17.00 Beslutande Övriga deltagare Lena Näslund, ordförande Irene Persson Birgitta

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare

Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50. Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-10 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen kl 17:00 19:00 Ajournering 48 klockan 18:20-18:30 och 18:45-18:50 Utses att justera

Läs mer

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors

Kultur - och fritidsnämnden. Gunilla Wallengren DHR. Eva Borgede. Gunborg Sebestyen Reumatikerföreningen i Ale. Kommunhuset, Alafors 1(14) Plats och tid: Hövdingasalen Ale Torg, kl10:30-13:00 Beslutande Rose-Marie Fihn, ordf Kommunstyrelsen och tjänstgörande ersättare Tyrone Hansson Samhällsbyggnadsnämnden Isabel Korn Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Protokoll fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 6 maj 2015

Protokoll fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 6 maj 2015 4/2015 Sida 1 (6) 2015-05-06 fört vid Kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågor 6 maj 2015 Tidpunkt: Kl. 16 Plats: HSO Stockholm, St Göransgatan 82, nb, Stockholm Närvarande: Se sid. 3 1-10 Justerat

Läs mer

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson

Annika Sällberg, sekreterare. Omsorgs- och socialförvaltningen. Underskrifter Sekreterare Annika Sällberg. Ordförande Anna Johansson Kommunens råd i frågor om funktionsnedsättning 2011-11-23 1 Plats och tid Stadshuset Mjölby, Sammanträdesrum Högby kl. 16.00 18.00 Beslutande Anna Johansson, S, ordf. Iréne Karlsson, M, Sven Törnquist,

Läs mer

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst. norrkoping.se SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 norrkoping.se Innehåll sida Välkommen som resenär Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6

Läs mer

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa

Färdtjänst. Kommunstyrelsen informerar. Reseservice telefonnummer 0771-25 10 20. Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxa Färdtjänsttaxan är densamma som motsvarande resa med kollektivtrafiken plus en avgift på 18 kr/enkelresa. Kommunstyrelsen informerar Färdtjänst Aktuellt taxa finns på närmaste busstation,

Läs mer

Färdtjänst. i Partille kommun

Färdtjänst. i Partille kommun Färdtjänst i Partille kommun Innehåll Färdtjänst särskild kollektivtrafik 3 När kan jag använda färdtjänsten? 3 Tillståndets omfattning 3 Vart får jag åka? 4 Vem får följa med? 4 Beställning av resa 5

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.35 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg S Christopher Thorsson

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Sammanträdesdatum 1(14) Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 17 50 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Anita

Läs mer

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna

UPPDATERAD 2014-10-14. Färdtjänsten Dalarna UPPDATERAD 2014-10-14 Färdtjänsten Dalarna På uppdrag av Dalarnas kommuner ansvarar Region Dalarna för myndighetsutövningen gällande färdtjänsten i länet. Utredning och prövning av tillstånd för färdtjänst

Läs mer

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet

Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli. Alla reser olika. Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Blomquist 2010 Foto Toby Maudsley, Illustration illli Alla reser olika Läs mer på sl.se/planera_resa, välj Tillgänglighet Alla reser olika Har du tänkt på att vi alla reser på olika sätt? Vi kanske sitter

Läs mer

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN

REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ORUST KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING (6.1.14) Antagen av kommunfullmäktige 2001-06-28 56 (KS/2001:146). Reviderad av kommunfullmäktige 2002-04-25 33 (KS/2002:47), 2003-05-22 35 (KS/2003:70), 2005-10-20 78 (KS/2005:167),

Läs mer

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST

FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST Informationsblad om: 091201 1(5) FÄRDTJÄNST OCH RIKSFÄRDTJÄNST för dig som är bosatt (folkbokförd) i Åre, Ragunda, Bräcke och Bergs kommun. Färdtjänst är en form av kollektivtrafik anpassad efter de funktionshindrades

Läs mer

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare

FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA. 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST SVENLJUNGA 8 JAN 2012 och tills vidare FÄRDTJÄNST Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken som beviljas efter individuell prövning, enligt Lag om färdtjänst (LAG 1997:736). Du kan beviljas

Läs mer

Omsorgsförvaltningen. Diarienummer: ON 2018/ Information om färdtjänst och riksfärdtjänst i Tanums kommun

Omsorgsförvaltningen. Diarienummer: ON 2018/ Information om färdtjänst och riksfärdtjänst i Tanums kommun Omsorgsförvaltningen Diarienummer: ON 2018/0466-736 Information om färdtjänst och riksfärdtjänst i Tanums kommun Innehåll FÄRDTJÄNST...3 Vad är färdtjänst i Tanums kommun?... 3 Hur gör du för att få färdtjänst?...

Läs mer

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist

Marianne Ahlqvist. Annika Forslin. Birgitta Medin. Marianne Ahlqvist Protokoll 1 (10) Plats och tid: Forsa Rehab, Fredens Kulle, kl 13:00-16:00 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Birgitta Medin (M) ordf Majvor Westberg-Jönsson (S) Roland Lodén (PRO) Gösta Larsson

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Plats och tid Tibro kommun Bonaren, tisdagen den 6 september 2016 kl 14:00-15:45. ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Pierre Rydén (S) Britt-Marie Sjöberg (C) (ersätter

Läs mer

Färdtjänst. Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se

Färdtjänst. Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se Färdtjänst Här kan du läsa om ditt färdtjänsttillstånd. norrkoping.se INNEHÅLL Välkommen som resenär 3 Färdtjänstfordon 4 Detta kan ingå i ditt beslut 5 Beställa resa 6 Resor utanför Norrköping 7 Färdtjänst

Läs mer

Protokoll Självförvaltningsrådet Dalheimers hus

Protokoll Självförvaltningsrådet Dalheimers hus Protokoll Självförvaltningsrådet Dalheimers hus 2016-04-14 Tid: 2016-04-14 kl 13:30-15:30 Plats: Dalheimers hus Mariaplan Ledamöter: Kjell Emanuelsson HSO/SRF Annelie Eliasson HSO / RBU Anne Nayar HSO

Läs mer

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID

I Il ~ Landstinget. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID I Il ~ Landstinget DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 9-17 Sida 1 (6) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid:, kl. 09.30-12.00. Plats: Landstingshuset, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

Färdtjänst. Ale kommun

Färdtjänst. Ale kommun Färdtjänst Ale kommun Januari 2015 Innehåll Om färdtjänst... 3 Att vara berättigad till färdtjänst?... 3 Så ansöker du... 3 Utredning och beslut... 3 Omprövning av färdtjänsttillstånd... 4 Då behovet förändras

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Brukarrådet Brukarrådet 2012-03-12 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Information från PRO 2 Information om färdtjänst från Länstrafiken AB 3 Äldreplan för Härjedalens kommun, utvärdering

Läs mer

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID

~REGION ,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde PROTOKOLL FRID ~REGION,., DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 11-18 Sida 1 (7) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid: 2019-04 -25, kl. 09.30-12.00. Plats: Regionkontoret, Futurum, Falun

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-09-12 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 10.00-11.00 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S), ordf. Percy

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6) 2011-06-20 1 (6) Tid Måndagen den 20 juni kl.16.00 16.30 Plats Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sunnerbo, Regionförbundet södra Småland, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée, (m) ordförande

Läs mer

Praktiska tips i kollektivtrafiken

Praktiska tips i kollektivtrafiken Praktiska tips i kollektivtrafiken Resan börjar hemma För att resa med kollektivtrafiken måste man kunna ta sig till och från hållplatsen. Denna väg får inte vara ett hinder. Många hållplatser och gångvägarna

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-12-01 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00-12.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd.

6 Tillstånd för färdtjänst prövas av kommunen där sökande är folkbokförd. GEMENSAMT REGELVERK FÖR FÄRDTJÄNST I JÖNKÖPINGS LÄN För den som är färdtjänstberättigad i Jönköpings län finns det möjlighet att ansöka om färdtjänst. Färdtjänst kan efter behov erbjudas i olika former.

Läs mer

Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress. Ja, ange språk Inera AB v Nej. Utdelningsadress. Postnummer. Postort.

Utdelningsadress. Postnummer. Postort. E-postadress. Ja, ange språk Inera AB v Nej. Utdelningsadress. Postnummer. Postort. Sid 1 (5) Ansökan och beslut om färdtjänst Datum.... 741 75 Knivsta knivsta@knivsta.se, 018-34 70 00 Sökande Förnamn Utdelningsadress Efternamn Postnummer Personnummer Postort E-postadress Har sökanden

Läs mer

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers

Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg Andersson, ers SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-02-19 1 Plats och tid Tibro kommun, sammanträdesrum Bonaren kl 14:00-15:15 Beslutande Claes Jägevall, ordf Rolf Eriksson Kjell Sjölund Peter Lindroth Catrin Hulmarker Marie Lindberg

Läs mer

Lokalt Pensionärsråd Västra Hisingen

Lokalt Pensionärsråd Västra Hisingen Protokoll 1/2019 Lokala Pensionärsrådet V Hisingen Sammanträdesdatum 2019-01-30 Tid 10.30-12.30, förmöte för pensionärsorganisationerna 9.30 Plats Östan, Höstvädersgatan 1, vån 4 Närvarande Ledamöter Eva

Läs mer

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4

Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00. Pia-Lotta Lagerlöf Daga Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 1(10) Plats och tid: Konferensrum Barnkammaren på 1:a våning i kommunhuset Alafors, Kl16:00 18:00 Beslutande Jan Skog, ordf Kommunstyrelsen Rolf Gustavsson Miljö- byggnadsnämnden Ingvar Arvidsson Tekniska

Läs mer

Söka färdtjänsttillstånd

Söka färdtjänsttillstånd Söka färdtjänsttillstånd Vad är färdtjänst? Färdtjänst är ett komplement till den vanliga kollektivtrafiken och är till för dig som har ett funktionshinder. Färdtjänst kan du använda för privata resor,

Läs mer

, Västerviks sjukhus

, Västerviks sjukhus SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Tid och plats 10.00 15.00, Västerviks sjukhus ande Jonas Hellberg Ordförande Landstinget Madeleine Rosenqvist Landstinget Rune Carlsson Krister Ekström Vice ordf Nils-Allan Edman

Läs mer

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande:

Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Karin Hansson Nyberg sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Protokoll nr 5 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 21 maj 2012 kl. 15.00 16.00. Justerat den 25 / 5 2012 Ewa

Läs mer

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(8)

PROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 1(8) 1(8) Plats och tid: Hövdingasalen, medborgarkontoret, Nödinge Kl. 13:00 16:00 Beslutande: Boel Holgersson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Eva Eriksson Omsorg- och arbetsmarknadsnämnden Rolf Gustavsson

Läs mer

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun.

Färdtjänst och Riksfärdtjänst. Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. 2019 Färdtjänst och Riksfärdtjänst Information för dig som är bosatt (folkbokförd) i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre kommun. Vad är Färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2010-03-25. Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10

PROTOKOLL. Datum: 2010-03-25. Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10 Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 2, plan 2, Dr Prag Kl. 09.00 16.10 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Alvi Berglund (S) Berit Johansson (C) Yngve

Läs mer

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015

Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING. Gäller från och med 1 oktober 2015 Färdtjänst SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I NORRKÖPING Gäller från och med 1 oktober 2015 Innehåll sida Välkommen som resenär 3 Färdsätt 4-5 Detta kan ingå i ditt beslut 6 Beställa resa 7 Resor utanför Norrköping

Läs mer

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken.

Färdtjänst Färdtjänst är en särskilt anpassad resetjänst inom ramen för den kollektiva persontrafiken. REGLER FÖR FÄRDTJÄNST I ÖREBRO LÄN Nedanstående regler gäller fr.o.m. 2001-11-01. De är fastställda av styrelsen för Länstrafiken Örebro AB 2001-09-27. Senaste ändring beslutad 2013-02-13. Färdtjänst Färdtjänst

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(5) Kommunala Pensionärsrådet 2015-05-18

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(5) Kommunala Pensionärsrådet 2015-05-18 SAMMANTRÄDESTOKOLL Sida 1(5) 2015-05-18 Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna klockan 10.00 11.45 Beslutande Kommunstyrelsen Margareta Lövgren Lisa Dahlberg Äldreomsorgsnämnden Ulla Maj Persson

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(12) - Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen kl 17 00 18 10 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET

PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Sida 1 av 5 PLATS OCH TID Gruvsalen, kl 14.00 16.00 NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Sekreterare Siw Persson, Kullabygdens pensionärsförening

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, Skara. Måndagen den 22 juni 2015 kl

Samordningsförbundet Västra Skaraborg, Malmgatan 36, Skara. Måndagen den 22 juni 2015 kl Plats och tid Beslutande SoF Västra Skaraborg, Malmgatan 36, 53232 Skara Måndagen den 22 juni 2015 kl. 8.30 12.00 Åsa Karlsson, ordförande, Götene kommun Louise Ahlgren, ledamot, Ulla-Karin Gunnarsson,

Läs mer

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01

Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 1 Socialförvaltningen Riktlinjer färdtjänst 2012-07-01 2 1. Vem har rätt till färdtjänst Tillstånd till färdtjänst skall meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt,

Läs mer

Gullmarsstrand, Fiskebäckskil

Gullmarsstrand, Fiskebäckskil 2008-05-19 1 (13) Plats Gullmarsstrand, Fiskebäckskil Tid 19 maj 2008, kl 10.00-11.55. Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista,

Läs mer

PROTOKOLL FRID ... REGION,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde

PROTOKOLL FRID ... REGION,., DALARNA. Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde .,., DALARNA Hälso- och sjukvårdsenheten Sammanträde 1-10 Sida 1 (8) Protokoll från Funktionshinderrådets sammanträde Dag/tid: 2019-02 -21, kl. 09.30-12.00. Plats: Regionkontoret, Futurum, Falun Beslutande

Läs mer

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken FÄRDTJÄNST den särskilda kollektivtrafiken Färdtjänst Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och inte en vanlig taxiresa. All färdtjänst bygger på samåkning. Färdtjänst kan beviljas för personer med

Läs mer

Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder, SOU 2005:26

Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder, SOU 2005:26 Administrativa avdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE NR 23/2005 Kansliet Johanna Vatanen 2005-05-12 FtjN 0504-57 Nämndsammanträde Ärende nr 2005-05-31 3 Färdtjänstnämnden Remissvar: Bilstöd till personer med funktionshinder,

Läs mer

PROTOKOLL. Anja Karlsson Birgitta Larsson RPG Jan-Erik Lövbom SPF-Seniorerna

PROTOKOLL. Anja Karlsson Birgitta Larsson RPG Jan-Erik Lövbom SPF-Seniorerna 1/5 Sammanträdesplats Närvarande Sessionssalen, Regionhuset Linköping Ledamöter Ordinarie Torbjörn Holmqvist (S) Region Östergötland Ordförande Kerstin Nordenberg (M) Region Östergötland Anders Agnemar

Läs mer

Information angående färdtjänst

Information angående färdtjänst FÄRDTJÄNST Information angående färdtjänst Enligt Lagen om färdtjänst (SFS 1997:736) Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken och är avsedd för kommuninvånare som på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

30 mars klockan 16.30, Borgmästaregatan 5A, Kungsbacka

30 mars klockan 16.30, Borgmästaregatan 5A, Kungsbacka KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Sjöallén 9D, Kungsbacka Klockan 15-18.20 Ajournering 16.30-16.47 ande Ledamöter Kristina Karlsson (C), ordförande Kent Stenhammar (S),

Läs mer

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst

Trafikkontoret. Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Trafikkontoret Vad är färdtjänst? goteborg.se/fard tjanst Res med färdtjänst Färdtjänst är en anpassad typ av kollektivtrafik som finns till för dig som har någon funktionsnedsättning som gör att du har

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST

ATT RESA MED FÄRDTJÄNST FÄRDTJÄNST ATT RESA MED FÄRDTJÄNST Den här broschyren vänder sig till dig som har beviljats tillstånd för färdtjänst. VAD ÄR FÄRDTJÄNST? Färdtjänst är kollektivtrafik för dig som har någon form av funktionsnedsättning.

Läs mer

Söka färdtjänsttillstånd

Söka färdtjänsttillstånd 2018-03 Söka färdtjänsttillstånd 1 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är ett komplement till den vanliga kollektivtrafiken och är till för dig som har ett funktionshinder. Färdtjänst kan du använda för privata

Läs mer

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare.

Qerim Maksudi, S Siw Svensson, S. Stefan Filipsson, omsorgschef Helene Håkansson, verksamhetschef Camilla Eriksson, nämndsekreterare. 2010-09-23 Sida 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Sölvesborg, Lageråssalen, torsdagen den 23 september 2010 kl 18.30-19.35 Beslutande Ersättare Övriga närvarande Roine Olsson, ordförande, S Annelie Rosenqvist,

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

PÅ VÄG. mot en resa utan hinder

PÅ VÄG. mot en resa utan hinder PÅ VÄG mot en resa utan hinder KOLLA kollektivtrafik för alla Projektet startades 2005 för att förbättra tillgängligheten i Göteborgs kollektivtrafik. KOLLA har framför allt arbetat med att förbättra den

Läs mer

Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd

Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd Information till dig som har fått Färdtjänsttillstånd Innehållsförteckning Vad står i beslutet? 3 Var och när får jag åka, vad gäller vid resa? 3 Medresenär, ledsagare 4 Beställning av resa 5 Resegaranti

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justering har tillkännagivits genom anslag Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2015-11-02, kl. 13:30-15:00 ande: Susanne Jönsson, ordförande, ledamot kommunstyrelsen Elisabeth Sandberg Kullenberg, ledamot kommunstyrelsen Hans Bengtsson,

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00

Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00 NORRTÄLJE KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRADESPROTOKOLL 2013-03-22 Plats och tid ande Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00 Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef

Läs mer