Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen"

Transkript

1 Handling 2015 nr 66 Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 7 april 2015 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Utdelningsuppdraget för de sociala stiftelser som hanteras av social resursnämnd, enligt bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande överförs till kommunstyrelsen. 2. Förändringen anmäls till länsstyrelsen som tillsynsmyndighet i enlighet med vad som framgår av stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. 3. Ändring av reglemente för social resursnämnd, enligt bilaga 3 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, fastställs. Göteborg den 22 april 2015 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1583/13 Repronummer 48/15 Ledningsstaben Bengt Vänerlöf Telefon E-post: Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Utdelningsuppdraget för de sociala stiftelser som hanteras av social resursnämnd, Bilaga 2, överförs till kommunstyrelsen. 2. Förändringen anmäls till länsstyrelsen som tillsynsmyndighet i enlighet med vad som framgår av tjänsteutlåtandet. 3. Ändring av reglemente för social resursnämnd enligt Bilaga 3, fastställs. Sammanfattning Stadsledningskontoret föreslog kommunstyrelsen att tjänsteutlåtandet (dnr 1583/13) remitterades, utan eget ställningstagande, till social resursnämnd avseende förslag om överföring av utdelningsuppdraget för de sociala stiftelser som hanteras av nämnden. Stadsledningskontorets förslag till förändrad stiftelseorganisation bygger i huvudsak på centralisering av administration och en väsentlig uppgradering av tjänsteprocesserna med relevant IT/systemstöd. Social resursnämnd beslutade att tillstyrka förslaget till förändrad organisation för anknutna stiftelser i Göteborgs Stad. Det innebär en överföring av utdelningsuppdraget för de sociala stiftelser som hanteras av Social resursnämnd till kommunstyrelsen som förvaltare. Ekonomiska konsekvenser Social resursnämnd erhåller för närvarande 548 tkr per år av stiftelsekapitalet för att utföra sitt uppdrag. Denna betalning upphör om de sociala stiftelserna utdelningsuppdrag överförs och centraliseras i enlighet med förslaget. En kostnad för hanteringen kommer att kvarstå men bedöms vara lägre då administrationen som helhet rationaliseras. Kostnaden belastar berörda stiftelser. Barnperspektivet Barns rättigheter och lika värde skall alltid tillvaratas och barnets bästa beaktas i alla beslut som rör barn. När det gäller befintlig såväl som kommande stiftelseverksamhet är 1 (7)

3 barnperspektivet av stor vikt och bör ses som en tillgång för staden i relation till att i huvudsak många av de sociala stiftelsernas ändamål riktar in sig på barn eller familjesituationer där ett beslut kan komma att påverka barn såväl enskilt som i grupp. Perspektivet ska beaktas i samband med beslut om utdelning i den mån det inte strider mot stiftelsens ändamål. Jämställdhetsperspektivet Perspektivet ska framöver beaktas i samband med beslut om utdelning i den mån det inte strider mot stiftelsens ändamål. Mångfaldsperspektivet Perspektivet kan framöver främjas genom informationsinsatser så att mångfalden ökar bland de sökande. Beslut om utdelning måste i första hand göras utifrån stiftelsens ändamål och det bör undvikas att hantera uppgifter om människors ursprung i ansökningsblanketterna. Miljöperspektivet Dagens stiftelseverksamhet innehåller en omfattande pappershantering som kommer att minska genom att ansökningsförfarandet görs med digitalt stöd när den förändrade stiftelseorganisationen är i full drift. I förslaget till riktlinjer för stiftelsernas kapitalförvaltning finns principer om ansvarsfulla placeringar som har betydelse utifrån ett miljöperspektiv. Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har haft kontakter med flera organisationer som förvaltar en större mängd anknutna stiftelser. Mest relevant för Stadens översyn av stiftelseverksamheten är Stockholms Stad, som 2003 beslutade om en väsentlig förändring av sin stiftelseorganisation. Stockholms Stads modell och erfarenheter har varit en viktig referens i översynsarbetet med förändrad stiftelseorganisation. Bilaga 1: Social resursnämnd , 28, dnr 0528/14, och tjänsteutlåtande från socialresursförvaltning - Svar till kommunstyrelsen om remiss för förändrad organisation för anknutna stiftelser i Göteborgs Stad. Bilaga 2: Förteckning över stiftelser som är aktuella för överföring från socialresursnämnd till kommunstyrelsen som förvaltare. Bilaga 3: Ändring av social resursnämnds reglemente. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7)

4 Ärendet Stadsledningskontoret (SLK) redovisade i tjänsteutlåtandet Förslag till förändrad organisation för anknutna stiftelser i Göteborg Stad (Dnr 1583/13) förslag med anledning av kommunstyrelses uppdrag , 534, att utreda hanteringen av de anknutna stiftelserna för att effektivisera handläggningen inför nästa mandatperiod. Kommunstyrelsen beslutade den 19 november 2014, 690, att remittera tjänsteutlåtandet, utan eget ställningstagande, till social resursnämnd avseende förslag om överföring av utdelningsuppdraget för de sociala stiftelser som hanteras av nämnden, med svar senast Kommunfullmäktige beslutade den 11 december 2014, 12, att anta policy för stiftelseverksamheten och att inrätta en gemensam utdelningsstyrelse för ett antal stiftelser med social inriktning, d.v.s. stiftelser som delar ut medel till behövande individer eller organisationer med social inriktning. Detta ärende är ett steg i ambitionen att samla stiftelseverksamheten för en effektivare hantering och ökad följsamhet mot respektive stiftelses ändamål Bakgrund Göteborgs stad förvaltar i dag knappt 100 anknutna stiftelser med olika inriktningar utifrån de ändamål som donatorn angett. Kommunstyrelsen är förvaltare i dessa stiftelser och ansvarar för kapitalets placering och att ändamålen följs. Själva utdelningsverksamheten, innefattande hantering av ansökningar och beslut om vem som får utdelning från stiftelsen, är i dag i huvudsak uppdelad utifrån stiftelsernas inriktning på utbildningsnämnden, kulturnämnden och sociala resursnämnden samt den nyinrättade gemensamma utdelningsstyrelsen. Social resursnämnd har utdelningsansvar för 20 stiftelser med sociala ändamål enligt Bilaga 2. Nämnden har två utbetalningstillfällen per år och hanterar drygt hälften av de totalt ansökningar som årligen inkommer avseende de sociala stiftelserna. Förvaltningsdirektören är på delegation från nämnden ansvarig för utdelning av stiftelsernas medel. För flera av de stiftelser där urkunderna anger det ska finnas en styrelse som beslutar om utdelning, har kommunfullmäktige tidigare beslutat inrätta en gemensam utdelningsstyrelse med fem ledamöter och tre ersättare. Denna utdelningsstyrelse ska besluta om utdelning i 13 anknutna stiftelser med social inriktning. Det finns ett val att göra om utdelningen i de stiftelser som nu föreslås överföras ska vara delegerat till tjänsteman eller uppdras åt den nyinrättade utdelningsstyrelsen. Stadsledningskontoret föreslår att den ordning som varit hos sociala resursnämnden består, i vart fall inledningsvis. Att redan nu initialt lägga ytterligare 20 stiftelser på utdelningsstyrelsen riskerar att försena utdelningsverksamheten. Viktigt att beakta är också att stiftelsernas urkunder inte anger att stiftelserna ska ha en särskild utdelningsstyrelse. Detta innebär att kommunstyrelsen föreslås bli ansvarig för Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (7)

5 utdelningsbesluten. Kommunstyrelsen har delegerat utdelningsbesluten till stadsdirektören som i sin tur vidaredelegerat till förste stadsjuristen. Kommunstyrelsen är som förvaltare av alla anknutna stiftelser ytterst ansvarig för att utdelningen sker i enlighet med stiftelsernas ändamål. Genom den föreslagna förändringen håller staden samman ansvaret med befogenheten att besluta om utdelning. Stadens sociala stiftelser mottar cirka ansökningar per år. I arbetet med att effektivisera ansöknings- och beslutsprocessen handlar det om att förenkla ansökningsförfarandet och underlätta för sökandena att komma till rätt stiftelse och att se till så att stiftelserna får tillräckligt många ansökningar så att medlen kan delas ut. En gemensam process för de sociala stiftelserna bedöms främja såväl sökandena som stiftelserna genom enklare hantering, färre ansökningsblanketter och lägre kostnader. Beslut om utdelning måste uppfylla de förutsättningar som anges i stiftelsens ändamål. Därutöver krävs en urvalshanteringen som bygger på objektiva och transparenta kriterier. I stiftelser med många sökanden kan beslutsfattaren, utdelningsstyrelsen eller delegat, inte gå igenom varje ansökan utan måste kunna lita på att urvalet skett på ett korrekt sätt utifrån stiftelsens ändamål och beslutade kriterier. Detta förutsätter en hantering med god intern kontroll och väl dokumenterade rutiner. Arbetet med denna förändrade ansökningshantering pågår för fullt. En förändring av utdelningsansvarig är enligt 6 kap. 1 stiftelselagen inget som kräver godkännande från Kammarkollegiet genom s.k. permutation. Om det av stiftelseförordnandet (t.ex. testamente), genom beslut av kammarkollegiet eller stadgar antagna av länsstyrelsen, framgår att utdelning ska ske av visst organ, så krävs underrättelse till länsstyrelsen. I övriga fall kan förvaltaren (i detta fall kommunfullmäktige) mera fritt ändra utdelningsansvarig. Exakt var denna gränsdragning går kan vara lite oklart och stadsledningskontoret har gjort avgränsning enligt nedan. Vid en genomgång av aktuella stiftelser har framkommit följande. 1. Eduard Magnus minne, enligt gällande stadgar beslutas utdelning av stadsdelsnämnd Örgryte men fullmäktige har rätt ändra stadgan i denna del. 2. Caroline Wijks donation, enligt gällande stadgar beslutas utdelning av stadsdelsnämnd Örgryte men fullmäktige har rätt ändra stadgan i denna del 3. James J Dicksons stiftelse, Stadsfullmäktige har uppdragit åt socialnämnden att handha förvaltningen. 4. Hugo Scharfenberg, testamentet saknar bestämmelser vem som beslutar om utdelning och stadgar saknas. Utdelning skedde tidigare av De lungsjukas vänner men de har avsagt sig att dela ut. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (7)

6 5. Bostäder åt blinda, Beslut om utdelning ska enligt stadgar fattas av stadsdelsnämnd Örgryte, efter samråd med Synskadades förening i Göteborg. Kommunfullmäktige kan besluta om ändring av stadgarna i denna del. 6. J Conrad Jacobsons donationsfond, inget uttryckt i testamente och det finns inte heller några stadgar. Tidigare har medel ställt till socialnämndens förfogande att efter prövning utdelas till behövande. 7. Olivia Jacobsons minne, inget uttryckt i testamente och det finns inte heller några stadgar. Tidigare har fattigvårdsstyrelsen föreslagit utdelning. 8. AB Göteborgssystemets donationsfond, donation från ett aktiebolag och medlen har tidigare tillställts socialnämnden. 9. Josef och Alida Nordbloms donationsfond, enligt föreskrift i testamente ska en fjärdedel tilldelas socialförvaltningen i Göteborg för bidrag i enskilda fall till barn och ungdom, som är i behov av ekonomiskt stöd. 10. Fredrique Wohlfarts stiftelse, testamentet innehåller inget om utdelningsansvar och stadgar saknas, dock finns ett reglemente för en särskild donationsstyrelse från 15 mars Apotekare H W Nilssons donation, enligt testamente sker utdelning av staden, på förslag av distriktsläkaren jämte fattigfogden. Förslagsrätten tillämpas inte och bör inte heller gälla framgent. 12. Föreningen Mjölkdroppens fonder, kommunfullmäktige har beslutat ta emot föreningens tillgångar och ställt avkastningen till socialförvaltningens förfogande med ändamål enligt föreningens stadgar. 13. Emily Dicksons Stiftelse, kommunfullmäktige har i beslut uppdragit åt sociala centralnämnden att använda stiftelsens avkastning som bidrag åt barnfamiljer. 14. Samfond I, enligt permutationsbeslut ska disponibel avkastning av samfonden enligt beslut av sociala centralnämnden användas till stöd åt behövande inom kommunen. 15. Understödsfonden för Lindholmens verkstadsaktiebolags arbetare, enligt stadgar ska den för utdelning disponibla avkastningen användas enligt beslut av sociala centralnämnden men kommunfullmäktige har rätt ändra stadgan i denna del. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (7)

7 16. Handikappfonden, i stadgar anges att utdelning av disponibla medel ska användas enligt beslut av Göteborgs skolstyrelse, vilka verkar ha antagits av kammarkollegiet. 17. Ida och August Widegrens minne, utdelningen ska enligt testamente ske av en av stadsfullmäktige utsedd styrelse, tidigare hade barnavårdsnämndens utdelningsuppdraget. 18. Olof och Otto Myrbergs donationsfond, enligt kommunfullmäktiges beslut ställs avkastningen till Örgryte stadsdelsnämnds förfogande. 19. Räddningsinstitutet i Göteborg m fl. fonder, utgår från ett avtal och synes inte ange någon särskild utdelningsansvarig. 20. GT Barnens Dag, enligt permutationsbeslut anges endast att stiftelsen förvaltas av Göteborgs stad. Stadsledningskontorets bedömning är att föreslagen förändring gällande utdelningsansvarig i stiftelserna 9. Josef och Alida Nordbloms donationsfond, 11. Apotekare H W Nilssons donation, 12 Föreningen Mjölkdroppens fonder, 14. Samfond I och 16. Handikappfonden bör anmälas till länsstyrelsen. Om länsstyrelsen vid prövningen anser att fler eller färre bör anmälas så kan stadsledningskontoret justera gjord anmälan. Som framgår av redovisningen ovan har utdelningsansvaret förändrats under åren, bl.a. beroende av att stadens organisation förändrats. Stiftelseakterna innehåller inte dokumentation som fullt ut beskriver förändringarna och det är sannolikt att förändringar genomförts utan att dokumenteras. Det kvarstår ett arbete att göra gällande äldre stadgar men det måste prioriteras ned i förhållande till andra pågående utredningsoch förändringsarbeten. Yttrande från social resursnämnd Social resursnämnd ställer sig bakom stadsledningskontorets förslag till en förändrad organisation för anknutna stiftelser i Göteborgs stad, genom att Sociala resursnämndens utdelningsansvar för vissa stiftelser, överförs till kommunstyrelsen som förvaltare av de anknutna stiftelserna. Social resursförvaltnings argument är bl.a: Utifrån enhetens erfarenheter ser förvaltningen fördelar om stiftelseuppdraget kan samordnas i en organisation, baserat på beskrivna komplikationer med att utföra stiftelseuppdraget inom ramen för en organisation som huvudsakligen arbetar med andra frågor Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (7)

8 Stadsledningskontorets förslag Stadsledningskontoret konstaterar att social resursnämnd ansluter sig till förslaget i tjänsteutlåtandet Förslag till förändrad organisation för anknutna stiftelser i Göteborg Stad (dnr 1583/13) att överföra utdelningsuppdraget för de sociala stiftelser som hanteras av Social resursnämnd till kommunstyrelsen som förvaltare. Om kommunfullmäktige beslutar om överföring, kommer den att ske successivt och i nära samarbete mellan berörda förvaltningar. Ansvarsövergången kan fullt ut ske så fort länsstyrelsen meddelat att den inte förbjuder åtgärden. Bengt Vänerlöf Planeringsledare Jan Persson Förste Stadsjurist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (7)

9

10

11

12

13

14

15

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring 1(6) Bilaga 5 Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring Stiftelser med sociala ändamål där kommunfullmäktige idag utser utdelningsstyrelser att

Läs mer

Permutation i Donationen Fredrique Wohlfahrts stiftelse

Permutation i Donationen Fredrique Wohlfahrts stiftelse Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-07-17 Diarienummer 1160/15 Repronummer 200/15 Juridik Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Permutation i Donationen Fredrique Wohlfahrts

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 128 Förslag till förändrad organisation av anknutna stiftelser, inom kultur och utbildning Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut av kommunstyrelsen

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 192 Överföring av lagfarten för fastigheterna Alingsås Västerbodarna 1:16, 1:30, 1:31, 1:33, 1:36, 1:58 och 1:440 till stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs Donation Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan om bidrag ur Stiftelsen Olivia Jacobssons minne år 2014

Ansökan om bidrag ur Stiftelsen Olivia Jacobssons minne år 2014 Ansökan om bidrag ur Stiftelsen Olivia Jacobssons minne år 2014 Stiftelsens ändamål är att lämna understöd till förvärvsarbetande kvinnor, födda och bosatta i Göteborg, med mindre goda inkomster. Ansökan

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tilläggsyrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 2.1.4

Tilläggsyrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 2.1.4 Tilläggsyrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 2.1.4 Tilläggsyrkande angående motionsförfarande 2019 till stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond, stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond och

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Motionsförfarande till Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond och Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Motionsförfarande till Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond och Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 195 Motionsförfarande till Stiftelsen Olof och Caroline Wijks fond och Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden,

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0431/14 Verksamhetsstöd Maria Wannerskog Telefon 031-367 90 01 E-post: maria.wannerskog@socialresurs.goteborg.se Delegationsordning 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad 2011 Foto: Klas Eriksson Göteborgs Stad förvaltar 111 stiftelser och 9 gåvor med olika ändamål. De äldsta stiftelserna är över 100 år gamla. Samtliga stiftelser är

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Kommunstyrelsen 2012-11-12 244 592 2012-10-29 238 494 Dnr 12.593-91 novkf18 Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Bilaga: Förslag på ansökan Ärendebeskrivning Luleå kommun förvaltar

Läs mer

Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 182 Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Permutationsansökan och hantering av donationsstiftelser

Permutationsansökan och hantering av donationsstiftelser KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hermansson Flodin Eva Datum 2018-08-07 Diarienummer KSN-2018-2310 Kommunfullmäktige Permutationsansökan och hantering av donationsstiftelser Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor PM Antagna av regionfullmäktige 2001-03-06, 55 Juridiska avdelningen Referens Datum Diarienummer Björn Ahlberg 2001-01-15 98-2001 Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Arbetsinstruktion för donationsstiftelsegruppen

Arbetsinstruktion för donationsstiftelsegruppen PM 2005 RI (Dnr 140-3196/2005) Arbetsinstruktion för donationsstiftelsegruppen Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Föreslagen arbetsinstruktion för Stockholms stads stiftelseförvaltning

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas

Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 154 Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

Förslag till avveckling av kommunens stiftelser (donationsfonder)

Förslag till avveckling av kommunens stiftelser (donationsfonder) Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou,0550-88 009 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(4) Datum 2015-10-12 Ks/2014:175 044 Fonder/Stiftelser/Donationer Förslag till avveckling

Läs mer

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-30 Diarienummer 1129/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2017 för anknutna

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden

Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-09-23 KS 2014/0131 50111 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Dahmska fonden Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att hos

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Innehållsförteckning Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning... 1 Bakgrund... 2 Ansvarsfördelning... 2 Kommunfullmäktiges

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation

Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-11-19 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Edward Anderssons donationsfond

Permutation av Stiftelsen Edward Anderssons donationsfond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-11-24 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Edward Anderssons donationsfond Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 158 Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Uppdatering av avtal från 1997 mellan Stockholms läns. Internfinans gällande Donationsfondsförvaltningen 5 LS

Uppdatering av avtal från 1997 mellan Stockholms läns. Internfinans gällande Donationsfondsförvaltningen 5 LS Uppdatering av avtal från 1997 mellan Stockholms läns landsting och AB SLL Internfinans gällande Donationsfondsförvaltningen 5 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 Landstingsstyrelsen Uppdatering

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Stiftelser och donationsfonder bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464

Stiftelser och donationsfonder bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464 Sammanträdesprotokoll Ordförandeberedningen 2019-09-23 Sida 1 av 1 Stiftelser och donationsfonder 2018 - bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464 Sammanfattning Sammanställning, årsredovisning och revisionsrapporter

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2012:90 RI (Dnr 013-772/2012) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Pensionärshemsfonden (fd. Ryssby kommun) - reviderad

Permutation av Stiftelsen Pensionärshemsfonden (fd. Ryssby kommun) - reviderad TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-01-21 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Pensionärshemsfonden (fd. Ryssby kommun) - reviderad Förslag

Läs mer

Förbrukande av kapital enligt stiftelselagen (1994:1220)

Förbrukande av kapital enligt stiftelselagen (1994:1220) TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (3) Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten Datum 2018-08-20 Diarienummer 170515 Regionstyrelsen Förbrukande av kapital enligt stiftelselagen (1994:1220) Förslag till beslut 1.

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-18 Diarienummer 1017/17 Stiftelser Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Förslag

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden Delegationsordning 1 (7) Delegationsordning för valnämnden Fastställd: Valnämnden 2017-05-04, 4 Delegationsordning 2 (7) Delegationsordning Förhållandet kommunfullmäktige nämnd/styrelse Kommunfullmäktige

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Delegationsordning för regionstyrelsen

Delegationsordning för regionstyrelsen Diarienummer LS 2018-1166 Delegationsordning för regionstyrelsen Fastställd av regionstyrelsen den 18 december 2018 257 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med 2019-01-15 Dokumentnummer Fastställd av

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Stiftelser (donationsfonder) år 2016

Stiftelser (donationsfonder) år 2016 ionlblca om Revisionsrapport Stiftelser (donationsfonder) år 2016 Ulricehamns kommun Augusti 2017 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag..... 3 2 Sammanfattande och

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresor Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-05 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-06-08 LS 1105-0781 Ankom Stockholms läns landsting Dnr: 2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen l ANDSTIAtöSS f VRELSFN i»1-06-21 005 Årsredovisning

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

1. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

1. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon 2. Dnr 1319/11 Policy och riktlinjer

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 1 (8) DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN sid 2 (8) 1. Allmänt om delegation 1.1 Syfte och avgränsning Barn- och utbildningsnämnden avgör i vilken utsträckning man ska överlåta sin

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Stiftelsen Mossberg, försäljning av skogsskifte

Stiftelsen Mossberg, försäljning av skogsskifte Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-17 Diarienummer 1000/16 Stiftelser Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Stiftelsen Mossberg, försäljning av skogsskifte Förslag

Läs mer

Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser

Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser ." LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Promemoria Diarienummer Sida r.~.'" Göteborgs Stad 2014-09-04 206-30358-2014 1 (13) t.!:~}1 S~dsledningskontoret 2014-09- 04 Diarienr... J.oql/..\~..... Göteborgs

Läs mer

Översyn av stiftelser/fonder som förvaltas av Ekerö kommun Dnr KS14/

Översyn av stiftelser/fonder som förvaltas av Ekerö kommun Dnr KS14/ 2015-11-27 Daniel Lindqvist Bitr. Kommundirektör 08 124 57 088 daniel.lindqvist@ekero.se Översyn av stiftelser/fonder som förvaltas av Ekerö kommun Dnr KS14/205-046 Bakgrund och sammanfattning Ekerö kommun

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Övertagande av donationsstiftelser

Övertagande av donationsstiftelser Utlåtande 2009:35 RI (Dnr 149-2093/2008) Övertagande av donationsstiftelser Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande 1. Staden övertar från Stockholms läns landsting förvaltaransvaret

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ändrade ändamål för och avveckling och permutation av vissa av stadens stiftelser

Ändrade ändamål för och avveckling och permutation av vissa av stadens stiftelser PM 2015: RI (Dnr 112-729/2015) Ändrade ändamål för och avveckling och permutation av vissa av stadens stiftelser Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Tillstånd söks

Läs mer

Riktlinjer för donationsstiftelser

Riktlinjer för donationsstiftelser Dnr KK17/816 RIKTLINJER Riktlinjer för donationsstiftelser kommunstyrelsen 2017-12-18 Dnr KK17/816 2/7 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Förvaltning... 3 3 Övergripande om ansvaret för förvaltningen...

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 159 Stiftelsen Wilhelm Röhss Donationsfond - utdelningsförslag 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Delegationsordning förslag till revidering med anledning av nya riktlinjer för arkiv

Delegationsordning förslag till revidering med anledning av nya riktlinjer för arkiv Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-25 Diarienummer 0254/16 Kansli och kommunikation Lena Gasslander Telefon 031-365 57 26 E-postlena.gasslander@ponf.goteborg.se Delegationsordning förslag till revidering

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:56 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Specifika ägardirektiv för AB Stockholms läns landsting Internfinans Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Ägarutskottet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer 0762/16 Ledningsstaben Strategisk samordning Stefan Granlund Telefon 031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Reglemente för Göteborgs

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2017-07-05 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsförvaltning 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer

Klientavgifter vid familjerådgivningen Hemställan från socialtjänstnämnden

Klientavgifter vid familjerådgivningen Hemställan från socialtjänstnämnden Utlåtande 2004: RVII (Dnr 325-3718/2004) Klientavgifter vid familjerådgivningen Hemställan från socialtjänstnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Avgiften för gruppsamtal

Läs mer

Förslag till sammanträdestider 2019

Förslag till sammanträdestider 2019 Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-09 Diarienummer N137-0628/18 Handläggare Niklas Hall Telefon: 366 10 24 E-post: niklas.hall@vastra.goteborg.se Förslag till sammanträdestider 2019 Förslag

Läs mer