Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige"

Transkript

1 Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut av kommunstyrelsen för egen del har bifallits. Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 8 december 2015 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. I Göteborgs kommun ska det finnas politiska sekreterare att biträda de förtroendevalda i det politiska arbetet. 2. Den av kommunfullmäktige den 11 december 2014, 17, beslutade delegationsordningen justeras i enlighet med vad som framgår av stadsledningskontorets tjänsteutlåtande bilaga 2. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Ordföranden Anneli Hulthén (S) yrkade bifall till stadsledningskontorets förslag. Lars Hansson (SD) yrkade bifall till yrkande från SD den 13 januari Martin Wannholt yrkade att ärendet skulle återremitteras i enlighet med eget yrkande från den 27 januari Vid omröstning beträffande ärendets avgörande idag respektive ärendets återremiss röstade Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Maria Rydén (M) samt ordföranden Anneli Hulthén (S) för ärendets avgörande idag. Martin Wannholt och Lars Hansson (SD) röstade för ärendets återremiss. Kommunstyrelsen beslutade med elva röster mot två för ärendets avgörande idag. Martin Wannholt reserverade sig mot beslutet. Vid omröstning mellan Anneli Hulthéns och Lars Hanssons yrkande röstade Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Maria Rydén (M) samt ordföranden Anneli Hulthén (S) för bifall till Anneli Hulthéns yrkande. Lars Hansson (SD) röstade för bifall till eget yrkande. Martin Wannholt avstod från att rösta. 1(2)

2 Kommunstyrelsen beslutade med elva röster mot en att bifalla Anneli Hulthéns yrkande. Representanterna från MP, S och V antecknade som yttrande skrivelse från den 27 januari Göteborg den 27 januari 2016 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 2(2)

3 Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. I flertal av Sveriges kommuner och Landsting/regioner, samt i Riksdagen lönesätts de politiska sekreterarna av de kommunal- regionråd eller av det kansli de arbetar för. En liknande ordning borde gälla för Göteborgs kommun. Idag är det mycket osäkert hur lönesättningen av de politiska sekreterarna går till. Inga av SDs sekreterare har medverkat vid några som helst lönesamtal. Vi har heller aldrig sett några protokoll från dessa beslut, trots flertalet förfrågningar. Vi har via SLK fått ett antal olika svar på vem som är ansvarig för lönesättningen. Allt från KSAU, KS Presidie, till flera olika namngivna enskilda personer. Sverigedemokraterna föreslår därför kommunstyrelsen och kommunfullmäktige besluta: Att Bifalla justeringen delegationsordningen 7.4 Att avstyrka justeringen delegationsordningen 7.5 Att de kommunalråd som erhåller politiska sekreterare själva får en budget och tar hand om lönesättning av dessa.

4 Kommunstyrelsen Yrkande ärende Martin Wannholt, Samverkande göteborgare Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Enligt kommunallagen ska tillsättning av politiska sekreterare ses som stöd till de förtroendevalda, skilt från partistöd. Alla ledamöter i kommunstyrelsen är förtroendevalda av kommunfullmäktige. Förvaltningsrätten är tydlig i sin dom att beslut om att inrätta system med politiska sekreterare måste fattas i kommunfullmäktige. Vidare att Göteborgs Stad i sitt yttrande över propositionen förutsatt att det ska ankomma på kommunfullmäktige. Men senare fortsatt att bryta mot detta. I nu lagda förslag vill man bara snabbt delegera hela frågan från kommunfullmäktige, helt utan några som helst regler, riktlinjer, omfattning eller budget. Detta trots att kostnaden över en mandatperiod är flera hundra miljoner kronor. Vidare att de förtroendevalda behandlas olika utan att detta framgår för kommunfullmäktige eller medborgaren (styrande minoritet får fler tjänster än oppositionen och en förtroendevald får inget stöd över huvud taget). I domen framgår också att: Göteborg varken fattat något grundläggande beslut om att inrätta system med politiska sekreterare eller beslutat om någon form av riktlinjer för tillsättandet. I nuvarande förslag kvarstår dessa brister varför undertecknad yrkar följande: Förslag till beslut: Att återremittera ärendet till Stadsledningskontoret Att ge Stadsledningskontoret i uppdrag att utarbeta tydliga regler, riktlinjer och omfattning för funktionen politiska sekreterare och återkommer med förslag till beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Att Stadsledningskontoret tydiggör att det i Göteborgs Stad förekommer särbehandling av kommunstyrelsen förtroendevalda ledamöter samt redovisar huruvida detta är förenligt eller ej med de tydliga regler och riktlinjer framtagna enligt ovan. Att Stadsledningskontoret tar fram förslag till modell för opolitisk lönesättning av nämnda sekreterare, exempelvis med fast budget till respektive kommunalråd och/eller politisk grupp.

5 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende Yttrande gällande Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Den vanliga ordningen är att alla partier i kommunstyrelsen tar kontakt inför ett kommande val och diskuterar hur de politiska sekreterarna ska beräknas och fördelas efter detta val. Fördelningen av resurser i kommunstyrelsen har förändrats utifrån detta samtal. Vi ser gärna att fördelningsnycklar för sekreterarnas fördelning och modellen för lönesättning mm som ska gälla efter nästa val, görs i god tid inför detta. Vi ser att en lönepott liknande de som finns ibland annat Västra Götaland och Stockholm är ett alternativ att se närmare på. Vi har tidigare diskuterat detta alternativ och har sedan tidigare sagt oss intresserade av att diskutera en sådan lösning inför kommande val.

6 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0460/15 Repronummer 376/15 Juridik Markus Landahl Telefon E-post: Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. I Göteborgs kommun ska det finnas politiska sekreterare att biträda de förtroendevalda i det politiska arbetet. 2. Den av kommunfullmäktige den 11 december 2014, 17, beslutade delegationsordningen justeras i enlighet med vad som framgår av stadsledningskontorets tjänsteutlåtande bilaga 2. I kommunstyrelsen: 3. Uppdraget den 18 november 2015, 623, till stadsledningskontoret att skyndsamt ta fram ett underlag för att delegera frågan om beslut och tilldelning av politiska resurser till kommunstyrelsen förklaras fullgjort. Sammanfattning Vid sitt sammanträde den 18 november 2015 beslutade kommunstyrelsen att ge stadsledningskontoret i uppdrag att skyndsamt ta fram ett underlag för att delegera frågan om beslut och tilldelning av politiska resurser till kommunstyrelsen, se tjänsteutlåtandets bilaga 1. Stadsledningskontoret föreslår genom föreliggande tjänsteutlåtande att kommunfullmäktige delegerar beslutanderätten om anställning av politiska sekreterare till kommunstyrelsen. Stadsledningskontoret föreslår vidare att kommunstyrelsen vidaredelegerar beslutanderätten om fastställande av de politiska sekreterarnas lön och övriga till anställningen hörande förmåner till kommunstyrelsens arbetsutskott. Avslutningsvis föreslår stadsledningskontoret att kommunstyrelsen vidaredelegerar beslutanderätten om årlig revidering av de politiska sekreterarnas löner till kommunstyrelsens arbetsutskott. Ekonomiska konsekvenser Föreliggande förslag till förändringar är endast avsedda att reglera hur och av vilket organ beslut om anställning av politiska sekreterare och beslut om lön och övriga förmåner till desamma ska fattas. Den samlade resurstilldelningen avseende de politiska tjänstemännen framgår av kommunfullmäktige och kommunstyrelsens budget och är genom nu föreslagna delegation inte avsedd att ändras. 1 (8)

7 Barn- och miljöperspektiv Stadsledningskontoret har inte några aspekter utifrån dessa perspektiv. Jämställdhets- och mångfaldsperspektiv Genom att beslut om anställning och beslut om till anställningen förknippade förmåner samordnas ökar förutsättningarna för att dessa perspektiv beaktas. Omvärldsperspektivet Politiska sekreterare finns anställda i en stor del av Sveriges kommuner. Vissa kommuner har antagit riktlinjer för nu nämnda sekreterare, medan andra kommuner tillämpar en modell som bygger på en politisk överenskommelse. Någon enhetlig modell kan inte sägas finnas. Förvaltningsrätten i Göteborgs upphävde genom dom den 23 september 2015 kommunstyrelsens beslut att inte anställa politiska sekreterare. Av domskälen framgår att kommunstyrelsen vid sitt beslut överskridit sin befogenhet då kommunfullmäktige inte delegerat beslutanderätten i nu nämna ärenden. Föreslagna justeringar av Kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens delegationsordning är avsedda att åtgärda detta. Bilaga 1 Protokollsutdrag samt Yrkande från S, MP, V, M, L och KD den 21 oktober 2015 Bilaga 2 Förslag till ny lydelse av kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens delegationsordning Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (8)

8 Ärendet Vid sitt sammanträde den 18 november 2015, 623, beslutade kommunstyrelsen att ge stadsledningskontoret i uppdrag att skyndsamt ta fram ett underlag för att delegera frågan om beslut och tilldelning av politiska resurser till kommunstyrelsen. Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 18 februari 2015 att avslå Martin Wannholts yrkande om att gruppledaren för Samverkande göteborgare skulle få nominera och anställa fyra politiska sekreterare på samma villkor som övriga gruppledare. Kommunstyrelsens beslut kom att överklagas till Förvaltningsrätten, som genom dom den 23 september 2015 upphävde kommunstyrelsens beslut. Domen har vunnit laga kraft. Förvaltningsrätten anger i sina domskäl (s 7-8) följande. Det förefaller således ha varit både lagstiftarens och kommunens intention att grundläggande beslut om politiska sekreterare ska fattas i kommunfullmäktige. Förvaltningsrätten ansluter sig till bedömningen att beslut om att inrätta system med politiska sekreterare tillsammans med eventuella riktlinjer för ett sådant system är frågor av grundläggande natur som bör beslutas av kommunfullmäktige. Av underlagen i målet framkommer emellertid att kommunfullmäktige i Göteborg varken fattat något grundläggande beslut om att inrätta system med politiska sekreterare eller beslutat om någon form av riktlinjer för tillsättandet. Inte heller har beslutanderätten i dessa frågor delegerats. I sitt beslut anför kommunstyrelsen istället att beslutet grundas på gängse metod och praxis för tilldelning av resurser. I frånvaro av ett grundläggande beslut avseende inrättande, regler eller riktlinjer för politiska sekreterare gör förvaltningsrätten bedömningen att kommunstyrelsens beslut angående Martin Wannholts yrkande om att tilldelas politiska sekreterare istället borde ha fattats i kommunfullmäktige. Eftersom kommunstyrelsen därigenom får anses ha överskridit sin befogenhet är det överklagande beslutet ogiltigt. Stadsledningskontorets bedömning och förslag Stadsledningskontoret bedömer att förvaltningsrättens dom innebär att så länge fullmäktige inte beslutat om att inrätta ett system med politiska sekreterare eller delegerat beslutanderätten i dessa frågor, måste varje beslut om anställning av politisk sekreterare tas av fullmäktige. En sådan ordning ter sig enligt stadsledningskontoret mening som mycket opraktisk. Även om majoriteten av anställningarna av politiska sekreterare görs i samband med att en ny mandatperiod inleds, uppstår ofrånkomligen behov löpande under mandatperioderna att besluta om sådana anställningar. Stadsledningskontoret föreslår därför att kommunfullmäktige efter ett grundläggande beslut avseende inrättande av politiska sekreterare delegerar beslutanderätten om sådana anställningar till kommunstyrelsen. I samband med att beslut om anställning fattas, ska lön och andra till anställningen förknippade villkor fastställas. Eftersom respektive parti initierar och förfogar över rekryteringsprocessen av de politiska sekreterarna är det enligt stadsledningskontoret Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (8)

9 rimligt att respektive parti ges inflytande över vilken lön och övriga förmåner som erbjuds de politiska sekreterarna. Samtidigt är det dock enligt stadsledningskontoret av vikt att samordning av lön och förmåner görs för att uppnå en samordnad, transparent och förutsebar lönesättning. Av denna anledning föreslås inte respektive parti besluta om anställning. Även om kommunstyrelsen i samband med sitt beslut om anställning av politisk sekreterare även kan fastställa lön och övriga förmåner, är det enligt stadsledningskontorets bedömning mer ändamålsenligt att kommunstyrelsens arbetsutskott efter förslag och beredning av det parti som önskar anställa en politisk sekreterare beslutar om lön och övriga förmåner. Stadsledningskontoret föreslår därför att kommunstyrelsen vidaredelegerar beslutanderätten till kommunstyrelsens arbetsutskott att fastställa lön och andra till anställningen hörande förmåner. En till beslut om anställning av politiska sekreterare näraliggande fråga är den om årlig revidering av nyssnämnda löner. Stadsledningskontoret kan inte finna några skäl till att föreslå någon annan ordning än den som föreslagits beträffande beslut om lön och övriga förmåner. På så sätt garanteras en samordnad, transparent och förutsebar lönerevidering. Stadsledningskontoret föreslår därför att kommunstyrelsen vidaredelegerar beslutanderätten till kommunstyrelsens arbetsutskott att årligen fatta beslut om reviderad lön för de politiska sekreterarna. Den sålunda föreslagna delegationen föreslås införas i kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens delegationsordning i enlighet med vad som framgår av bilaga 2. Stadsledningskontoret Markus Landahl Tf förste stadsjurist Eva Hessman Stadsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (8)

10 Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum , Dnr 0460/15 Yrkande från Martin Wannholt angående Nominering av fyra politiska sekreterare för Samverkande göteborgare Tidigare behandling Bordlagt den 21 oktober 2015, 545 och den 4 november 2015, 586. Handlingar Yrkande från Martin Wannholt den 4 februari Yrkande från S, MP, V, M, FP och KD den 21 oktober Yrkande från Martin Wannholt den 18 november Yrkanden Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP) yrkar bifall till yrkande från S, MP, V, M, FP och KD den 21 oktober Martin Wannholt yrkar bifall till eget yrkande från den 18 november Propositionsordning Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP) ställer propositioner på yrkandena och finner att eget yrkande bifallits. Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från S, MP, V, M, FP och KD som förslag till beslut i kommunfullmäktige. Expedieras Skrivelse nr 188 till kommunfullmäktige. Vid protokollet Jonas Andrén Ordförande Ulf Kamne Justerare Jonas Ransgård Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (8)

11 Yrkande S, MP, V, M, FP, KD Kommunstyrelsen Avslag på yrkande från Martin Wannholt om att behandlas som partigrupp och därmed tilldelas politiska resurser Martin Wannholt har i ett yrkande hemställt kommunstyrelsen att han ska behandlas som en egen partigrupp och därigenom tilldelas, de för partierna, grundläggande resursen om fyra politiska sekreterare. De resurser som tilldelas partierna i kommunstyrelsen i form av anställningar för politiska sekreterare bestäms alltid innan en ny kommunstyrelse väljs. Utgångspunkten är sedan många år en basresurs per parti samt en tilläggsresurs per mandat som partiet har fått. Denna metod har tillämpats denna mandatperiod och det parti som tillkommit har fått politiska sekreterare. Wannholt vill istället för den gängse metoden och praxis för resurstilldelning som tillämpats tidigare införa en annan ordning. En ordning där istället för att den kommunala demokratin utgår från partier så ska den utgå från valteknisk samverkan alternativt enskilda personliga mandat. I samband med kommunstyrelsevalet gick Wannholt, dåvarande moderat fullmäktigeledamot, ihop med fem andra ledamöter och bildade en valsedelsgrupp under namnet Samverkande göteborgare. Genom lagen om proportionella val (SFS 1992:339) möjliggjorde denna grupp att Wannholt erhöll en kommunstyrelseplats. Proportionella val genom valsedelsgrupp där flera ledamöter går ihop är normalt i alla kommuner och landsting. I alla val i Göteborgs kommunfullmäktige förekommer därför olika konstellationer valtekniska samverkan. Att, som Wannholt gör gällande, en valteknisk samverkan också skulle utgöra ett parti är däremot varken förenligt med gällande lag eller praxis. Partiväsendet är den organisationsform som den kommunala representativa demokratin bygger på. I förarbetena till kommunallagen (SFS 1991:900) framgår det också tydligt att det är på partiväsendets grunder politiska sekreterare arbetar (Prop. 1990/91:117 ss ). En valteknisk samverkan utgör inte grunderna för ett parti, varken i lagens mening eller i praxis. Samverkande göteborgare saknar stadgar, organisation och medlemmar. Den valtekniska samverkan har inte mött göteborgarna i allmänna val och är inte representerade i kommunfullmäktige. Om varje enskild ledamot skulle tilldelas en partiresurs skulle det möjliggöra ett utnyttjande av systemet med politiska sekreterare även för andra partier och deras förtroendevalda. Det är därför en överenskommelse träffas mellan partierna i den avgående kommunstyrelsen om vilka resurser som tilldelas partigrupperna i kommunstyrelsen i form av anställningar. Annars skulle varje ledamot i kommunstyrelsen kunna lämna sitt parti och därigenom erhålla en ny basresurs. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (8)

12 Martin Wannholts framställan till Kommunstyrelsen behandlades på styrelsens möte den 18 februari 2015, där beslutet blev avslag på Wannholts framställan. Detta beslut har därefter överklagats till förvaltningsrätten som återförvisat frågan till kommunen med motiveringen att beslutet borde fattats av kommunfullmäktige. Domstolens beslut i procedurfrågan ändrar inte vårt ställningstagande i sak utan vi vidhåller vårt yrkande och föreslår därför kommunfullmäktige att ställa sig bakom vårt yrkande och därmed fastställa kommunstyrelsens tidigare beslut i frågan. FÖRSLAG TILL BESLUT I KOMMUNSTYRELSEN OCH KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunstyrelsen beslutar: Att Stadsledningskontoret ges i uppdrag att skyndsamt ta fram ett underlag för att delegera frågan om beslut och tilldelning av politiska resurser till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige beslutar: Att avslå Martin Wannholts yrkande med hänvisning till resonemanget i brödtexten ovan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (8)

13 Bilaga 2 Förslag till justering i den av kommunfullmäktige den 11 december 2014, 17, beslutade delegationsordningen under kapitel 7 Två nya punkter 7.4 och 7.5 markerade kursivt föreslås 7. PERSONALÄRENDEN 7.1. Beslut om skiljande från anställning utan egen begäran i sådana fall kommunstyrelsen beslutat om anställning Beslut om kommunstyrelsens tjänstemannaorganisation Beslut om anställning och till anställning kopplade personalärenden inom kommunstyrelsens område. KSAU Stadsdirektören Stadsdirektören Gäller ej den politiska organisationen. Stadsdirektören äger vidaredelegera uppgiften. Gäller ej den politiska organisationen. 7.4 Beslut om anställning av politisk sekreterare. Kommunstyrelsen Avser tjänst som politisk sekreterare vilket även inbegriper budgetsekreterare, stadssekreterare och utredningssekreterare m fl. 7.5 Beslut om att fastställa lön och andra till anställningen hörande förmåner samt beslut om årlig revidering av lön för politisk sekreterare. KSAU Avser tjänst som politisk sekreterare vilket även inbegriper budgetsekreterare, stadssekreterare och utredningssekreterare m fl. 8 (8)

Yrkande från Martin Wannholt angående Nominering av fyra politiska sekreterare för Samverkande göteborgare

Yrkande från Martin Wannholt angående Nominering av fyra politiska sekreterare för Samverkande göteborgare Handling 2015 nr 212 Yrkande från Martin Wannholt angående Nominering av fyra politiska sekreterare för Samverkande göteborgare Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från S,

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 3 DOM 2015-09-23 Meddelad i Göteborg Mål nr 3025-15 1 KLAGANDE Martin Wannholt, 670302-5012 Ombud: Advokaten Lars Salkola Advokat Salkola AB Norra Hamngatan 18 411 06 Göteborg MOTPART Göteborgs

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90)

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden

Datum Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-11-11 1 (2) 183 Politisk organisation i Region Skåne för mandatperioden 2015-2018 Diarienummer 1402446 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14

Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-09 Ärende 2.2.5 Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Göteborgs stads Stadsledningskontor fick 2014-11-26 i uppdrag att

Läs mer

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Handling 2016 nr 83 Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från KD, M och L den 6 april 2016 med förslag

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-09 Kommunstyrelsen Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638)

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledningskontorets

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715,

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715, Tid: 10:00 10:20 Plats: Kommunstyrelsens sessionssal Paragrafer: 691-733 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), ej 715, samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V) ej

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24 Närvarande Ledamöter Ordföranden Tord Karlsson (S) 12-19, samt Maria Rydén (M), Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V), Ann Catrine Fogelgren (L) 12-18, David Lega (KD) Övriga närvarande Ingrid Andreae,

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533

PROTOKOLL Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-10-19 215 Tillägg till den gemensamma lönenämndens reglemente - sammanträden på distans KS-2015/533 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-08-23 246 Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS 2015-125. KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna

288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-09-26 1 (2) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/156 288 Motion om att inrätta ett integrationsråd. Miljöpartiet de gröna Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson

Läs mer

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD)

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Handling 2016 nr 33 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2012:90 RI (Dnr 013-772/2012) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB FÖRSLAG 2017:61 s förslag till beslut Arvode till styrelsen för Danderyds sjukhus AB, Södersjukhuset AB och Södertälje sjukhus AB 23 ( 62) PROTOKOLL 2017-0084 2017-08-29 Kl. 10:00-10:15 149-187 161 Arvode

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 03:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 03:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 03:1 Kf 29/2003, Kf 125/2009 Dnr Ks 2012/128 Dnr Ks/K 2003.10052 REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige den 17 mars 2003. Senaste

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering

Ärende 1. Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Justerad föredragningslista Göteborgs Kommunfullmäktige sammanträder i Rikssalen i Kronhuset, Kronhusgatan 1 D, torsdagen den 25 februari 2016 kl. 16.00. Mellan klockan 16.00 och 17.15 behandlas bordlagda

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1760/18 Inriktningsbeslut för stadsutvecklingen inom Älvstadens delområde Backaplan 2. 1419/18 Hemställan från Göteborg Energi AB gällande förslag till justering av

Läs mer

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S),

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Demokratiberedningen (extra sammanträde)

Demokratiberedningen (extra sammanträde) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 3 juni 2016 KS-2016/1349 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen (extra sammanträde) Nej Sammanträdesdag 3 juni 2016 Tid och plats Klockan 15:00-16:20, ajournering

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Förslag till ny kommungemensam intern tjänst - organisation för dataskyddsombud enligt EU:s dataskyddsförordning

Förslag till ny kommungemensam intern tjänst - organisation för dataskyddsombud enligt EU:s dataskyddsförordning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-02 Reviderat: 2017-07-19 Diarienummer 0854/17 Juridiska avdelningen Sarah Arlebrink Telefon 031-368 02 43 E-post: sarah.arlebrink@stadshuset.goteborg.se Förslag till ny

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-01 Plats och tid Nämndhuset Nynäshamn, sammanträdesrum Landsort, 2017-11-01 kl. 13:00-13.25 Beslutande Patrik Isestad (S), ordförande Daniel Adborn (L) Thomas

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner

Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Kommunal författningssamling Reglemente för överförmyndarnämnden för Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige i Motala kommun Diarienummer: 14/KS 0024

Läs mer

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier

Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier PM 2017:233 RI (Dnr 102-1487/2017) Delegationsordning för stadsledningskontoret, rotlar och partikanslier Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Listade ärenden och ärendegrupper

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

SOCIALNÄMNDEN. Sammanträdesdatum: Socialförvaltningen, Stationsgatan 12, Uppsala, 09:00-10:50

SOCIALNÄMNDEN. Sammanträdesdatum: Socialförvaltningen, Stationsgatan 12, Uppsala, 09:00-10:50 1(12) SAMMANTRADESPROTOKOLL Plats och tid: Socialförvaltningen, Stationsgatan 12,, 09:00-10:50 ande: Hona Szatmåri Waldau (V), ordförande Ylva Stadell (S), l:e vice ordförande Mohamad Hassan (FP), 2:e

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (5) Plats och tid Sessionssalen 2 vån, Rådhuset, Trelleborg kl. 09.00. Beslutande Anitha Lata (S) Catherine Persson (S) Helmuth Petersén (SD) Ina Liljeberg (M) Lars Mikkelä (M) Nils-Gunnar

Läs mer

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S)

Marie Irbladh (C) Annie Karlsson (S) Martin Cervin (SD) Linn Alenius Wallin (FI) Angelie Fröjdh (M) Håkan Andersson (C) Anders Svärd (S) 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 18.30 19.00 Beslutande Anette Hallberg (S) Teddy Nilsson (SD) Fredrik Jönsson (C) Olof Röstin (M) Ann Böndergaard (S), tjg ers för Karl-Erik Kruse (S) Joakim

Läs mer

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7)

Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över lagrådsremiss, Uppehållstillstånd för studier på gymnasialnivå (Ju2016/08546/L7) är positiv till de grundläggande intentionerna i remitterad lagrådsremiss.

Läs mer

Organisationsutskottet

Organisationsutskottet Organisationsutskottet Tid 2015-03-30 09:00 12:00 Plats Röda rummet, Regionens kansli, Ingelstadsvägen 9, Växjö ande ledamöter RosMarie Jönsson Neckö (S), ordförande Anna Fransson (S) Suzanne Frank (M)

Läs mer