Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14"

Transkript

1 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande gällande översyn av stadens Facknämnder arbetsformer, Diarienummer 1454/14 Göteborgs stads Stadsledningskontor fick i uppdrag att genomföra en översyn av stadens trettiotal facknämnder, att göra en kommunikationsplan för arbetet med översynen, att översynen av överförmyndarnämnden och färdtjänstnämnden påbörjas i särskilda spår samt göra en preliminär beräkning av ekonomiska konsekvenser för själva genomförandet av översynen. Sverigedemokraterna anser att det Stadsledningskontoret efter drygt nio månader borde ha varit klara med översynen av flera av nämnderna, kommunikationsplanen och beräkningen av de ekonomiska konsekvenserna för själva genomförandet av översynen. Sverigedemokraterna anser också att det är tråkigt att vi inte får delta i den politiska styrgruppen för genomförandet av uppdraget. Ett nytt parti hade kunnat komma med nya friska idéer om facknämndernas organisation med fokus på nytta för göteborgarna men detta är inte Stadsdelningskontoret, S, Mp, V, M, Fp eller KD intresserade av eftersom de alla föreslår att endast KSAU ska genomföra uppdraget.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1454/14 Repronummer 230/15 Stadsutveckling Mats Odhagen Telefon E-post: Översyn av stadens facknämnder arbetsformer Förslag till beslut I kommunstyrelsen: 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott ges i uppdrag att utgöra politisk styrgrupp för uppdraget att genomföra en översyn av stadens facknämnder. Sammanfattning Kommunstyrelsen (KS) beslutade att genomföra en översyn av stadens facknämnder. Utgångspunkten var ett yrkande i samband med förslaget till budget 2015 och flerårsplaner från S, MP, V och FI. Stadsledningskontoret (SLK) fick i uppdrag att genomföra översynen vars övergripande syfte är att skapa en mer effektiv och transparent organisation med fokus på nytta för göteborgarna. Efter en avstämning i kommunstyrelsens arbetsutskott redovisar här SLK ett förslag till arbetsordning, dels för framtagande av en uppdragshandling för översynen och dels för själva genomförandet av uppdraget. I likhet med den tidigare genomförda översynen av stadens bolag föreslås kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) utgöra den politiska styrgruppen. SLK bedömer det vara nödvändigt att inledningsvis ha vägledande diskussioner och sedermera avstämningar i KSAU för att tydliggöra vilka förväntningar som finns gällande översynens inriktning och omfattning i stort. Förväntningarna ska sedan ligga till grund för den mer preciserade uppdragshandlingen som bland annat ska innehålla beskrivningar av syfte och förväntat resultat tillsammans med en redogörelse av organisationen för omhändertagandet av uppdraget samt en preliminär kostnadsbedömning och tidplan för genomförandet. Den upprättade uppdragshandlingen återrapporteras sedan till KS för fastställande. SLK föreslår vidare att KSAU även utgör politisk styrgrupp för själva genomförandet av uppdraget då det sannolikt kommer uppstå behov av ytterligare preciseringar av uppdraget vilket bland annat kan komma att kräva tilläggsuppdrag från KS. En mer detaljerad beskrivning av arbetsformerna för uppdragets genomförande ska framgå av uppdragshandlingen. Utöver den kommunikation som sker med KS/KSAU är det av stor betydelse att det finns en genomarbetad plan för hur uppdragets fortskridande kommuniceras med stadens fackförvaltningar, fackliga organisationer och med andra eventuella berörda 1 (11)

3 parter. SLK avser därför att redan i ett tidigt skede ta fram en kommunikationsplan för arbetet med översynen. Enligt beslut i KS ska översynen av överförmyndarnämnden och färdtjänstnämnden påbörjas i särskilda spår. Ekonomiska konsekvenser I framtagandet av uppdragshandlingen ingår det att göra en preliminär beräkning av ekonomiska konsekvenser för själva genomförandet av översynen. Beräkningen ska inkludera en bedömning om översynen kan genomföras inom befintlig budgetram eller om SLK hemställer till kommunstyrelsen om särskild finansiering. Barn-, jämställdhets-, mångfalds-, miljö-, och omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte i detta skede av ärendet funnit skäl att belysa några särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Samtliga perspektiv kommer dock beaktas i kommande skeden av översynen vid framtagande av uppdragshandling och vid själva genomförandet. Bilaga 1 Protokollsutdrag KS , punkt 2-3 Bilaga 2 Yrkande Kommunstyrelsen S, MP, V och FI Bilaga 3 Protokollsutdrag KS , Färdtjänstens organisering Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (11)

4 Ärendet Kommunstyrelsen (KS) har uppdragit åt stadsledningskontoret att genomföra en översyn av facknämndernas organisation. Ärendet avser ett förslag till arbetsordning som innebär att kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) utgör politisk styrgrupp för genomförandet av uppdraget. Bakgrund Kommunstyrelsen (KS) beslutade att genomföra en översyn av stadens facknämnder. Utgångspunkten var ett yrkande i samband med förslaget till budget 2015 och flerårsplaner från S, MP, V och FI. Stadsledningskontoret (SLK) fick i uppdrag att genomföra översynen vars övergripande syfte är att skapa en mer effektiv och transparent organisation med fokus på nytta för göteborgarna. Även om ett övergripande syfte med översynen framgår av yrkandet så bedömer SLK att det inför genomförandet finns behov att ytterligare dialog och avstämning kring uppdragets inriktning och omfattning. Det kommer sannolikt uppstå behov av ytterligare preciseringar av uppdraget under själva genomförandet vilket bland annat kan komma att kräva tilläggsuppdrag från KS. Efter en avstämning i kommunstyrelsens arbetsutskott redovisar här SLK en arbetsordning för framtagandet av uppdragshandlingen samt själva genomförandet. Politisk styrgrupp för framtagande av uppdragshandling För den tidigare genomförda översynen av stadens bolag beslutade kommunstyrelsen att kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) skulle utgöra den politiska styrgruppen för genomförandet. I likhet med detta föreslår SLK att KSAU även utgör en politisk styrgrupp för framtagandet av uppdragshandling samt för genomförandet av översynen beträffande facknämndernas organisation. Avsikten med en uppdragshandling Avsikten med att upprätta en uppdragshandling är att utifrån det övergripande syftet, som det framgår av ovan nämnda yrkande, precisera uppdraget i centrala delar så som: Uppdragets huvudsakliga inriktning och omfattning Preciserade frågeställningar och eventuella delprojekt Tidplan och organisering av översynen När det gäller uppdragets inriktning och omfattning är det bland annat viktigt att klargöra vilka bilder det finns kring nuläge och vad som är önskvärt att en framtida organisering av facknämnderna bättre ska kunna tillgodose. Andra möjliga frågor att ta ställning till är huruvida översynen skall omfatta samtliga facknämnder, om omfånget på översynen ska vara likartat för samtliga berörda nämnder samt hur översynen ska förhålla sig till pågående utredningsuppdrag eller ärenden som i olika delar kan komma att påverka facknämndernas organisation i ganska snar framtid. Utifrån översynens inriktning och omfattning kan mer preciserade frågeställningar tas fram. I detta sammanhang kan det finnas skäl att överväga om översynen ska genomföras i olika delprojekt som tidsmässigt följer på varandra eller om genomförandet vinner på att vara mer samlat. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (11)

5 Under genomförandet av översynen kommer det sannolikt uppstå behov av ytterligare preciseringar av uppdraget vilket i sin tur kan komma att kräva tilläggsuppdrag från KS. Detta behöver förhållas till tidplanen för översynen som kontinuerligt behöver uppdateras och kommuniceras mellan berörda parter. Uppdragshandlingen ska vidare beskriva hur organiseringen av översynen ska se ut exempelvis i fråga om styrgrupper, olika referensgrupper och projektgrupp. I sammanhanget ska det också göras en bedömning av de direkta kostnader som beräknas uppstå när det gäller själva genomförandet av översynen. Plan för kommunikation kring översynen Utöver den kommunikation som sker med KS/KSAU är det av stor betydelse att det finns en genomarbetad plan för hur uppdragets fortskridande kommuniceras med stadens fackförvaltningar, fackliga organisationer och med andra eventuella berörda parter. Detta är inte minst viktigt för att etablera en tydlighet och tranparens kring översynen och därmed undvika risken att det uppstår missförstånd eller felaktiga uppfattningar som kan inverka negativt på genomförandet. SLK avser därför att redan i ett tidigt skede ta fram en kommunikationsplan för arbetet med översynen. Stadsledningskontoret Mats Odhagen Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (11)

6 Bilaga 1 Protokollsutdrag KS , punkt 2-3 Protokoll (nr 30) Sammanträdesdatum Dnr Fastställande av budget för Göteborg Stad för år 2015 och flerårsplaner Tidigare behandling Bordlagt den 12 november 2014, 660 och den 19 november 2014, 698. Handlingar Budgetskrivelse från S, MP och V. Budgetskrivelse från M, FP och KD. Yrkande från S, MP, V och FI den 19 november Reviderat yrkande från S, MP, V och FI den 19 november Yrkande från M, FP och KD den 24 november Yrkanden Ordföranden Anneli Hulthén (S) yrkar bifall till yrkande från S, MP, V och FI den 19 november Jonas Ransgård (M) yrkar bifall till yrkande från M, FP och KD den 24 november Propositionsordning Ordföranden Anneli Hulthén (S) ställer propositioner på yrkandena och finner att det egna yrkandet bifallits. Omröstning begärs. Omröstning Godkänd voteringsproposition: Ja för bifall till Anneli Hulthéns yrkande. Nej för bifall till Jonas Ransgårds yrkande. Dario Espiga (S), Kia Andreasson (MP), Marina Johansson (S), Mats Pilhem (V), Johan Nyhus (S), Thomas Martinsson (MP), och ordföranden Anneli Hulthén (S) röstar Ja (7). Jonas Ransgård (M), Kristina Tharing (M), Maria Rydén (M), Helene Odenjung (FP), och tjänstgörande ersättaren Hampus Magnusson (M) röstar Nej (5). Martin Wannholt (M) avstår från att rösta (1). Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget från S, MP, V och FI till beslut i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen beslutar för egen del enligt reviderat yrkande från S, MP, V och FI den 19 november 2014: 1. Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda en ny hyresmodell. 2. Stadsledningskontoret får i uppdrag att genomföra en översyn av facknämndernas organisation. 3. Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda överförmyndarnämnden 4. Stadsledningskontoret får i uppdrag att tydligare följa upp kommunfullmäktiges lönesatsningar inför kommande budgetberedning. 5. Stadsledningskontoret får i uppdrag att se över rekryteringsprocessen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (11)

7 6. Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda konsekvenserna av att införa ett ålderskriterium. 7. Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda konsekvenserna av ett seniorhotell. Expedieras Skrivelse nr 201 till kommunfullmäktige Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (11)

8 Bilaga 2 Yrkande Kommunstyrelsen S, MP, V och FI Yrkande Kommunstyrelsen Förslag till beslut angående budget 2015 och flerårsplaner (S) (MP) (V)(FI) Kommunstyrelsen har tidigare tagit beslut om ett antal uppdrag i samband med att budgeten för 2015 behandlades i våras inför valet. Följande är nya beslut om uppdrag som kompletterar dessa. Lokalhantering Lokalanvändningen kan bli effektivare. Idag kan till exempel lokaler stå tomma under en avvecklingsperiod eller i väntan på en ny hyresgäst. Kommunen ska därför utreda en ny hyresmodell för lokaler som möjliggör snabbare omvandling och att annan kommunal verksamhet eller icke-kommersiella aktörer med sociala/kulturella mål att använda lokaler i övergångsperioder. Vi föreslår därför kommunstyrelsen: Att stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda en ny hyresmodell enligt ovan gällande lokalanvändning. Översyn av facknämnderna Vi har under de gångna åren organiserat om stadsdelsnämnderna. Vi har även skapat en ny organisation för styrning av stadens bolag. Det är nu dags att göra en översyn av facknämnderna. Syftet är att skapa en mer effektiv och transparent organisation med fokus på nytta för göteborgarna. Frågor som bl.a. ska belysas är möjlighet till sammanslagningar och nämndernas storlek. Vi kommer börja med överförmyndarna i ett särskilt spår. Vi föreslår därför kommunstyrelsen; Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av facknämndernas organisation. Översyn av Överförmyndarnämnden Överförmyndare är en obligatorisk verksamhet som finns i alla Sveriges kommuner. I Staden består överförmyndaren av en politiskt tillsatt nämnd och en förvaltning. Verksamheten har över tid kommit att professionaliseras varför en justering av nämndens arvoden är av nöden för att bättre spegla dess arbetsbelastning. Vi behöver även ytterligare se närmare på om arbetsbelastningen minskat så pass mycket att det går att minska ned de politiska heltiderna till enbart mötesarvoden. Om det visar sig vara så, bör det även övervägas om överförmyndarnämnden kan slås ihop med en annan nämnd. Vi föreslår därför kommunstyrelsen; Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda överförmyndarnämnden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (11)

9 Tydligare uppföljning av lönemedel Vi har under flera år satsat på jämställda löner och för 2015 gör vi en låglönesatsning. Uppföljningen av dessa medel har fått viss kritik och vi anser det lämpligt att kommunstyrelsen särskilt följer upp hur lönesatsningarna har fallit ut under de gångna åren och inför kommande budgetberedning ser över förbättringsmöjligheter för detta. Vi föreslår därför kommunstyrelsen; Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att tydligare följa upp kommunfullmäktiges lönesatsningar inför kommande budgetberedning. Mångfald i rekryteringen Vi har i arbetet med att skapa en större mångfald av kommunens medarbetare kvar att göra. Kommunstyrelsen ska vara ledande i arbetet med att öka mångfalden i rekryteringen. Stadsledningskontoret ges därför i uppdrag att se över rekryteringsprocessen med målet att öka mångfalden. I detta ska chefsrekryteringen prioriteras. Vi föreslår därför kommunstyrelsen; Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att se över rekryteringsprocessen enligt ovan. Äldreboendekriterium för 85+ Många äldre känner sig ensamma och oroliga. Att sätta ett ålderskriterium för när en som äldre har rätt att få äldreboende skulle skapa en trygghet för den enskilde. Detta oavsett om en väljer att använda möjligheten eller inte. I dagsläget finns det inget ålderskriterium i lag gällande äldreboende, men heller inte något direkt förbud emot att använda sig av ett sådant. Därför vill vi utreda konsekvenserna; juridiska, ekonomiska och sociala, av att göra det möjligt för den person som fyller 85 år att få rätt till äldreboendeplats. Vi föreslår därför kommunstyrelsen; Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda konsekvenserna av att införa ett ålderskriterium. Seniorhotell Vi vill utreda konsekvenserna av att skapa ett seniorhotell. Syftet är att skapa större trygghet för äldre personer som bor i egen bostad. Personer som tillfälligt kan känna svaghet, oro, ensamhet eller andra sociala behov, ska under en kortare period kunna checka in på hotellet på eget initiativ utan biståndsbeslut enligt SOL. Där ska hen kunna skapa nya kontakter och delta i aktiviteter utifrån lust, förmåga och behov. Den som checkar in behöver vara minst 67 år och folkbokförd med fast adress i Göteborg. När par checkar in gäller att den ena parten måste vara minst 67 år. Vistelsetid ska vara maximalt två veckor. Mellan varje period ska det vara ett intervall om minst 30 dagar. Boende bör inte gälla för personer som har biståndsbeslut om korttidsplats/växelvårdsplats, har diagnosticerad demenssjukdom eller liknande utmaningar. Tanken är att den enskilde, inte kommunen, väljer att checka in personerna. Boendet ska därför inte vara en del i en vårdplanering. Vi ser att utredningen bör se på kostnaderna både för kommunen och den enskilde. Vi ser gärna att avgiften för den enskilde skulle vara i samma storlek som dygnsavgiften för särskilt korttidsboende med biståndsbeslut. Vi föreslår därför kommunstyrelsen; Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att utreda konsekvenserna av ett seniorhotell. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (11)

10 Bilaga 3 Protokollsutdrag KS , Färdtjänstens organisering Protokoll (nr 19) Sammanträdesdatum Dnr Förslag till Budget 2016 och flerårsplaner Tidigare behandling Bordlagt den 20 maj 2015, 298. Handlingar Miljöpartiet, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag till budget 2016 och flerårsplaner Yrkande från MP, S och V den 20 maj Moderaternas, Folkpartiets och Kristdemokraternas förslag till budget 2016 och flerårsplaner Yrkande från M, FP och KD den 2 juni Sverigedemokraternas förslag till budget 2016 och flerårsplaner Yrkande från SD den 3 juni Yrkande från MP, S, V och Fi den 3 juni 2015 (uppdrag). KF-s presidiums förslag till budget för stadsrevisionen 2016 den 13 maj 2015 Synpunkter från fackliga organisationer. Yrkanden Ordföranden Anneli Hulthén (S), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung(FP), David Lega (KD) och Lars Hansson (SD) yrkar bifall till sina respektive budgetförslag för 2016 och flerårsplaner för Ordföranden Anneli Hulthén (S) yrkar bifall till yrkande S, MP och V den 21 maj Propositionsordning Ordföranden Anneli Hulthén (S) ställer propositioner på yrkandena beträffande de olika budgetförslagen och finner att det egna yrkandet bifallits. Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker budgetförslaget från MP, S och V till beslut i kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen beslutar härefter för egen del enligt yrkande från MP, S och V den 20 maj 2015: Sammantagen strategi för badhus Kommunstyrelsen hemställer till idrotts- och föreningsnämnden att i samråd med övriga aktörer i staden utreda organisering och investeringsbehov i stadens bad och återkomma med ett förslag på en sammanhållen strategi i frågan. E-samhället Stadsledningskontoret får i uppdrag att återkomma med ett förslag på fördelning av de kommuncentralt avsatta medlen för e-samhället med hänsyn till de prioriteringar som angetts i yrkandet från MP, S och V. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (11)

11 Fri tillgång till WiFi Stadsledningskontoret får i uppdrag att inom ramen för E-samhället utreda införande av fri tillgång till internet via WiFi i centrala Göteborg och på lokala torg och mötesplatser i stadsdelarna. Samordning av arbetet mot våldsbejakande extremism Kommunstyrelsen hemställer till social resursnämnd att samordna arbetet mot våldsbejakande extremism. Gemensamt finansierad sjukvård och omsorg för multisjuka äldre Stadsledningskontoret får i uppdrag att tillsammans med regionen återkomma med förslag till hur ett försök med gemensamt finansierad sjukvård och omsorg för multisjuka äldre skulle kunna se ut. Justering av stadsdelsnämndernas befolkningsramar Stadsdelsnämndernas egna kapital ska justeras utefter faktiskt befolkningsutfall även i de fall stadsdelsnämnderna fått mer pengar än det faktiska befolkningsutfallet motiverar. Uppdrag om Scandinavium Stadsledningskontorets uppdrag att inom ramen för arenaförstudien utreda Scandinaviums fortsätta användning förklaras fullgjort. Färdtjänstens organisering Stadsledningskontoret får i uppdrag att skyndsamt utreda konsekvenser och genomförande av en sammanslagning av Färdtjänstnämnden och Trafiknämnden. Plan för innovationsprojekt Stadsledningskontoret får i uppdrag att ta fram en strategi för innovationsarbetet innefattande en modell för hur staden ska jobba med innovationsprojekt. Regler och rutiner kring anställningstryggheten Personalutskottet får i uppdrag att utreda tillämpningen och riktlinjerna kring anställningstryggheten och återkomma med förslag på ändringar. Socialsekreterarnas arbetssituation 7 steg Personalutskottet får i uppdrag att återkomma med ett förslag på insatser och fördelning av den centrala reservationen avseende socialsekreterarnas arbetssituation med utgångspunkt i rapportens rekommendationer. Fler korttidsplatser inom äldreomsorgen Kommunstyrelsen hemstället till SDN Örgryte-Härlanda att i samarbete med övriga stadsdelsnämnder ta fram två nya avdelningar för korttid inom äldreomsorgen i staden. Arbetssituationen för anställda som inte anser sig vara kvinna eller man Personalutskottet får i uppdrag att sammanställa nämndernas och bolagens åtgärder med anledning av medarbetarenkätens resultat avseende gruppen anställda som inte anser sig vara varken kvinna eller man och återkomma med resultatet och eventuellt en handlingsplan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (11)

12 Uppdrag angående Företagsutveckling och jobb i hela staden (9 mnkr) Business Region Göteborg AB får i uppdrag att i samverkan med Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, stadsdelar och aktörer från näringslivet återkomma med förslag på hur man ska fördela de 9 mnkr som finns i budgeten och vars syfte är att öka jobbskapandet i staden, stärka företagandet och det kreativa klimatet i staden genom att etablera ett Entreprenörskvarter och konceptet Tillåtande oaser, samt att samordna insatser för att stimulera företagande i olika delar av staden Expedieras Skrivelse nr 85 till kommunfullmäktige Stadsledningskontoret Samtliga SDN Idrotts- och föreningsnämnden Social resursnämnd Personalutskottet Färdtjänstnämnden Trafiknämnden Business Region Göteborg AB Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (11)

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande angående översynen av stadens facknämnder

Yttrande angående översynen av stadens facknämnder Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.2.9 Yttrande angående översynen av stadens facknämnder Det övergripande målet med översynen är att öka facknämndernas förutsättningar att bedriva en

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Justerat yrkande om att utreda överförmyndarnämnden

Justerat yrkande om att utreda överförmyndarnämnden Yrkande V, S, MP, L, KD och M Kommunstyrelsen 2016-06-15 Ärende 2.1.7 Justerat yrkande om att utreda överförmyndarnämnden I tjänsteutlåtandet om att utreda överförmyndarnämnden föreslår Stadsledningskontoret

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24 Närvarande Ledamöter Ordföranden Tord Karlsson (S) 12-19, samt Maria Rydén (M), Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V), Ann Catrine Fogelgren (L) 12-18, David Lega (KD) Övriga närvarande Ingrid Andreae,

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Närvarande. Justeringsdag: Kommunstyrelsen. Protokoll (nr 18) Sammanträdesdatum:

Närvarande. Justeringsdag: Kommunstyrelsen. Protokoll (nr 18) Sammanträdesdatum: Tid: 10:00-10:35 Plats: s sessionssal Paragrafer: 469-511 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), ej 470, Mariya Voyvodova

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 12) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( ej 269), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ersättare Karin Pleijel (MP) (tjänstgörande) Mariya Voyvodova (S), Hampus Magnusson (M), Conny Johansson (S), Ann Catrine Fogelgren (FP)

Ersättare Karin Pleijel (MP) (tjänstgörande) Mariya Voyvodova (S), Hampus Magnusson (M), Conny Johansson (S), Ann Catrine Fogelgren (FP) Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S),

Läs mer

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD)

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 1) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Stöd till Film i Väst 2018

Stöd till Film i Väst 2018 Kultur Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-05 Diarienummer 0498/18 Myriam Mazzoni/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 34 91 E-post: myriam.mazzoni@kultur.goteborg.se Martina Eriksdotter/Kultur/GBGStad Telefon:

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 1. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Stina Svensson (FI) och Marie-Louise Bergström (Vägv), onsdagen den 18 november kl 08:15. 2. Dnr

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

4. Dnr 0687/16 Antagande av bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

4. Dnr 0687/16 Antagande av bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 0531/16 Avgiftsöversyn beträffande Familjerådgivningen, Respons alkoholrådgivning, Kriscentrum för män, Kriscentrum för kvinnor samt KAST 2. Dnr 1668/15 Detaljplan

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10:00. Föredragning av budgetprocessen för Föredragande Eva Hessman

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10:00. Föredragning av budgetprocessen för Föredragande Eva Hessman Föredragning av budgetprocessen för 2019 Föredragande Eva Hessman Anmälan av jäv vid sammanträdet 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1743/18 Antagande av detaljplan för handel, bostäder med mera

Läs mer

1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Dnr 1534/15 Förvärv av besöksnäringens aktier i Göteborg & Co Träffpunkt AB

1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Dnr 1534/15 Förvärv av besöksnäringens aktier i Göteborg & Co Träffpunkt AB Information Information beträffande biogasutvecklingen, Föredragande Lotta Brännström, Göteborg Energi AB, 20 min 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus

Läs mer

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S),

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1760/18 Inriktningsbeslut för stadsutvecklingen inom Älvstadens delområde Backaplan 2. 1419/18 Hemställan från Göteborg Energi AB gällande förslag till justering av

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Handling 2016 nr 33 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

1. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

1. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon 2. Dnr 1319/11 Policy och riktlinjer

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Dario Espiga (S), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715,

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715, Tid: 10:00 10:20 Plats: Kommunstyrelsens sessionssal Paragrafer: 691-733 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), ej 715, samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V) ej

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90)

Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Jonas Ransgård (M) ( 86-89), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (FP), David Lega (KD) ( 86-90) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 09:30 OBS Tiden! 09:30 10:30 Föredragningar 10:30 Beslutsmöte.

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 09:30 OBS Tiden! 09:30 10:30 Föredragningar 10:30 Beslutsmöte. Föredragningar 1. Dnr Uppföljningsrapport 3 fokus på kärnverksamhet 09:30 10:30 Föredragande Karin Magnusson, Kristina Nyckelgård, Ann-Marie Lindell samt Henrik Levin Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Justerande Jonas Ransgård. Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den

Justerande Jonas Ransgård. Justering av protokollet har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla den Tid: 10:00 10:40 Plats: Kommunstyrelsens sessionssal Paragrafer: 519 583 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018 Styrelsehandling 21 Älvstranden Utveckling AB Dnr 0103/18 2018-02-09 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling deltar i Göteborgs

Läs mer

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2019-2020 2. Antagande av detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Sammanfattning. Ekonomiska konsekvenser. Stadsledningskontoret

Sammanfattning. Ekonomiska konsekvenser. Stadsledningskontoret Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-03 Diarienummer 0840/18 Handläggare Kenneth Lexell Telefon: 031-3680475 E-post: kenneth.lexell@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag att

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Dario Espiga Jonas Andrén

Dario Espiga Jonas Andrén Handling 2016 nr 72 Yttrande över motion av Birgitta Simonsson (M) och Maria Rydén (M) om att avsluta pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

4. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

4. Dnr 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 0908/14 Överföring av lagfarten för fastigheterna Alingsås Västerbodarna 1:16, 1:30, 1:31, 1:33, 1:36, 1:58 och 1:440 till stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll Ks 1288/2014. Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset

Kommunstyrelsen. Protokoll Ks 1288/2014. Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset Protokoll Ks 1288/2014 Kommunstyrelsen Datum: 2014-12-09 Klockan: 9:00-9:40 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Lena Baastad (S), ordförande Lennart Bondeson (KD) Anders Åhrlin (M) Björn Sundin

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB

Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB Bilaga F Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0030/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB Förslag

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl

PROTOKOLL Sida 1 Socialnämnden. Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Hotell Post, Oskarshamn, kl. 13:00 15:30, ajournering kl. 14.30-14.45 Beslutande Anita Hultgren (S), Ordförande Göte Pettersson (M) 1:e vice ordförande Lena Fyhr (V) 2:e

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer