Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 182 Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 30 augusti 2019 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Årssammandrag 2018 för stiftelser med anknuten förvaltning och gåvor enligt bilaga till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antecknas. Göteborg den 25 september 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld Göteborgs Stad kommunfullmäktige 1 (1)

2 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0753/19 Handläggare Ingela Nilsson Telefon: E-post: Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Årssammandrag 2018 för stiftelser med anknuten förvaltning och gåvor enligt bilaga till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antecknas. Ärendet och dess bakgrund Kommunstyrelsen är ansvarig för förvaltningen av stiftelser med så kallad anknuten förvaltning (76 stiftelser) och gåvor (4 gåvor) som donerats till kommunen. Vid 2018 års utgång uppgick marknadsvärdet av den gemensamt placerade förmögenheten till 917 mnkr. Varje stiftelse och gåva har en egen årsredovisning. I detta årssammandrag redovisas den samlade utvecklingen av stiftelsernas och gåvornas kapital tillsammans med en redogörelse för den utdelning som skett under Utdelningsansvariga har under 2018 totalt beviljat 31,1 mnkr ur stiftelserna och gåvorna. Pengar har beviljats för kultur och andra allmännyttiga ändamål med 13,5 mnkr, till elever och lärare med 9 mnkr, till enskilda inom det sociala området med 4,7 mnkr och till organisationer med allmännyttig verksamhet med 3,9 mnkr. Ekonomiska konsekvenser Förvaltningen av de anknutna stiftelserna har följt kommunfullmäktiges policy att stiftelsernas kostnader belastar stiftelserna och inte skattekollektivet. Kostnaderna redovisas i årssammandraget. Ärendet som sådant medför inte några ekonomiska konsekvenser för Göteborgs stad. Utdelningen från stiftelserna har varit till nytta för invånare och organisationer i Göteborg. Barnperspektivet Många av stadens anknutna stiftelser har som ändamål att direkt eller via familjen eller organisationer främja barn med olika behov, främst ekonomiska, och utdelningsverksamheten har inneburit att många barn och barnfamiljer fått ekonomiska bidrag. Mångfaldsperspektivet Stiftelsernas ändamål saknar mångfaldsperspektivet. Av ansökningarna till de sociala stiftelserna framgår tydligt att de flesta ansökningarna kommer från personer med annan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (16)

3 än svensk härkomst och detta förhållande gäller också för de som blivit beviljade bidrag. Därutöver har bidrag givits till olika organisationer som verkar för mångfald i samhället. Jämställdhetsperspektivet De flesta av stadens stiftelser är över 100 år gamla. Vissa stiftelsers ändamål är direkt eller prioriterat inriktade till visst kön och förvaltaren måste följa denna inriktning. I årssammandraget redovisas en översiktlig bedömning hur medel fördelats mellan könen i stiftelser med social inriktning. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit att ändamålen för stiftelserna främjar detta perspektiv. I Olof och Caroline Wijks stiftelse med motionsförfarande i kommunfullmäktige har perspektivet beaktats i det ärendet. Stiftelseverksamheten arbetar med en mera successiv övergång från pappersbaserad till digital ansökningshantering och tillhandahåller digitala ansökningsformulär från och med utdelningsbesluten Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har etablerade kontakter med andra större förvaltare av anknutna stiftelser och medverkar i en användarförening för ett specialanpassat datasystem, för gemensamt utbyte av erfarenheter. Bilaga Årssammandrag 2018 för stiftelser som står under anknuten förvaltning hos Göteborgs kommun och fyra gåvor. Anders Johansson Ekonomidirektör Eva Hessman Stadsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (16)

4 bilaga Årssammandrag 2018 för stiftelser som står under anknuten förvaltning hos Göteborgs kommun och fyra gåvor Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (16)

5 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 1. Allmänt om verksamheten Göteborgs kommunstyrelse, genom stadsledningskontoret, avger i egenskap av förvaltare för de anknutna stiftelserna och gåvorna följande årssammandrag. Med anknuten förvaltning menas att stiftelserna förvaltas av en juridisk person. Göteborgs stad har under tidigare år åtagit sig förvaltarskapet i många stiftelser. Årssammandraget för 2018 omfattar 76 stiftelser och 4 gåvor. Göteborgs stad förvaltar enbart avkastningsstiftelser. Dessa stiftelser delar ut den löpande avkastningen på kapitalet till de destinatärer (mottagare) som enligt stiftelsens urkunder (grunddokument, t.ex. testamente eller gåvobrev) ska vara betalningsmottagare. En majoritet av de anknutna stiftelserna är skattebefriade, eftersom ändamålen anses som kvalificerat allmännyttiga. Med det menas att verksamheten har ett allmännyttigt syfte, t.ex. att främja vård av barn, hjälp till ekonomiskt behövande, främja utbildning, kultur eller vetenskaplig forskning. Stiftelserna och deras inriktning Ändamålen för de anknutna stiftelserna och gåvorna omfattar i huvudsak tre områden med gemensamt redovisade tillgångar på cirka 924 mnkr. Stiftelserna och gåvorna inom kulturområdet lämnar företrädesvis bidrag till stadens museer för inköp till samlingarna och verksamheten. Stiftelserna inom utbildningsområdet delar främst ut stipendier och premier till elever och resebidrag till lärare för studieresor. Stiftelserna inom det sociala området lämnar främst bidrag till behövande personer som är bosatta i Göteborg och till föreningar som bedriver välgörande eller annan allmännyttig verksamhet. För varje stiftelse har det upprättats en årsredovisning med revisionsberättelse och för respektive gåva en resultat- och balansräkning. Dessa finns tillgängliga på stadsledningskontoret. Kortfakta Antal stiftelser Antal gåvor Årets resultat mnkr -7 71,8 23,3 101 Beviljade och återförda anslag mnkr 31,1 22,7 19,8 23,1 Förvaltningskostnader mnkr 3,8 4,1 3,8 5,2 Eget kapital och skulder mnkr 924,1 944,7 900,4 843,6 Under 2018 har stiftelserna Makarna Lindeqvists understödsfond och Oscar Hippels stipendiefond upplösts, eftersom stiftelserna förbrukat sitt kapital. Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation äger fast egendom i Alingsås kommun och stadsledningskontoret har fått i uppdrag att sälja egendomen. Avtal har under 2018 ingåtts med 47 bostadsarrendatorer om friköp av tomter, vilka nu är föremål för avstyckning hos Lantmäteriet. Försäljningsvärdet enligt avtalen uppgår till 45 mnkr, under förutsättning att avstyckning sker enligt avtalen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (16)

6 På grund av en nedskrivning av de finansiella tillgångarna vid årsskiftet, då marknadsvärdet var lägre än det bokförda värdet, uppvisar stiftelserna ett negativt resultat för Utdelningsverksamheten Utdelningsansvariga har under 2018 totalt beviljat 31,1 mnkr ur stiftelserna och gåvorna. Pengar har beviljats för kultur och andra allmännyttiga ändamål med 13,5 mnkr, till utbildningsverksamhet med 9 mnkr, till enskilda inom det sociala området med 4,7 mnkr och till organisationer med allmännyttig verksamhet med 3,9 mnkr. Beviljade anslag till stiftelsernas och gåvornas olika ändamål beskrivs nedan. Stiftelsenamn och mottagarbeskrivningar är förkortade. Kultur och allmännyttiga ändamål (13,5 mnkr) Stiftelse Utdelning kr Mottagare/ändamål 4001 Dan Broström Halva beloppet till Göteborgs Sjöfartsmuseums akvarium och hälften till Göteborgs Universitet för professur i socialantropologi 4002 Carlanders fond Inköp av föremål till Röhsska museets samlingar 4003 Dahlgrenska Inköp av konstverk m.m. till Konstmuseet 4005 Knut J:son Mark Inköp av föremål till Röhsska museets samlingar 4007 Jan K:son Mark Inköp av föremål till Röhsska museets samlingar 4008 Knut K:son Mark Inköp av föremål till Röhsska museets samlingar 4009 Peter K:son Mark Inköp av föremål till Röhsska museets samlingar 4010 Charles Felix Utdelning enligt kulturnämndens förslag: Lindberg kr till Trätorget HSB Brf Björkekärr till Musikens Hus 2 mnkr till staty av Ingrid Segerstedt Wiberg kr till Veteranmonument 2 mnkr till Göteborg HBTQ-staden 1,9 mnkr till omkostnader och markarbeten 4011 Werner Lundqvist Konservering av Sjöfartsmuseets samling av böcker och dokumentation samt förvaringsutrustning 4012 Norlanders Konservering, reparationer och inköp av material för kulturfond förebyggande vård av Stadsmuseets samlingar 4013 Arnulf Olsson Inköp av konstverk till Konstmuseets samlingar 4014 Arnulf Olsson Nyförvärv av konstföremål till Röhsska museet 4015 Per o Alma Olsson 0 Stiftelsen har inte främjat sitt ändamål på grund av pågående permutationsärende 4016 August Röhss donation Inköp till Röhsska museets samlingar samt leasing av montrar för museets samlingars underhåll och förvaring Inköp av konstverk till Konstmuseet samt konserveringskostnader 4017 August Röhss inköpsfond 4019 Teaterhistoriska Inventering av de teaterhistoriska arkiven med fokus på scenkonstgrupper i Göteborg 4020 Carl Wijk fond 0 Utdelning sker vart femte år enligt stadgarna 4021 Carl O Wijks fond Röhsska museet för leasing av montrar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (16)

7 Stiftelse Utdelning kr Mottagare/ändamål 5002 Per o Alma Olsson Pris om kr till byggaktör Svenska kyrkan för (prisfond) Göteborgs krematorium på Kviberg (arkitekt Erséus) m.m Svea Bredal Biblioteksforskning vid Högskolan i Borås 8002 Karin o Sten Röhsska museet för inköp som främjar vetenskaplig Forselius (gåva) forskning och ideell verksamhet 8003 Inköpsfonden (gåva) Röhsska museet för inköp som bidrar till ökandet av museets samlingar Summa Utbildningsverksamhet (9 mnkr) Stiftelsernas ändamål är att främja undervisning och utbildning vid främst de kommunala skolorna genom stipendier, premier och bidrag till elever samt resebidrag till lärare för studier. Några av stiftelserna är direkt riktade till en skola medan andra avser samtliga kommunala skolors elever samt i vissa fall före detta elever som studerar vid universitetet. Några stiftelser är öppna för sökande utan anknytning till Göteborg. Stiftelse Utdelning kr Mottagare/ändamål 3001 Amanda Cervin Bidrag till 1 yngling för utbildning i teologi 3002 Eric Engberg Stipendier till 7 ekonomiskt behövande manliga elever boende i Majorna 3004 Oscar Hippel Stipendier till 32 elever i avgångsklasser och tre elever vid universitet 3006 Hvitfeldska gymnasiets samfond Studiehjälp till 2 elever, lägerverksamhet till Estetprogrammet, fältkurs i biologi för IB-klasserna 3007 Torsten Jansson Stipendier till 16 elever i klass för studiebesök 3008 Therese Kamph Stipendier till 3 elever som studerar estetiska ämnen 3009 Lars Lorentzon Stöd till 11 behövande elever i avgångsklass vid gymnasium 3010 C o H Lundgren Stipendier till 11 elever vid gymnasium 3011 Nordendahl Hvitfeldska elever har beviljats premier för goda studieresultat med kr och 41 lärare har beviljats resebidrag för studieresor med kr 3012 Nordendahl Schillerska elever har beviljats premier för goda studieresultat med totalt kr och 45 lärare har beviljats resebidrag för studieresor med totalt kr 3013 Olof Emanuel Olsson Stipendier till 10 elever vid grundskolor och 8 elever vid gymnasieskolor 3014 Otto o Anna Platin Stöd till 3 behövande elever på yrkesförberedande program i gymnasiet 3015 Samfond IV gymnasieskolor beviljas medel för skolresor och premier till elever 3017 Schillerska gymnasiets samfond Stöd för bok med elevtexter, stöd till behövande studenter och för kulturdag Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (16)

8 Stiftelse Utdelning kr Mottagare/ändamål 3018 Gustaf A Sundberg Stipendier till 3 elever och 2 före detta elever för studieresa och 4 resor för elever i grupp till utlandet 4018 Teaterföreningen Resestipendium till 8 skådespelare med anknytning till Göteborgs Stadsteater 5001 Makarna Lindeqvist Stipendier till 34 personer för studier inom estetiska områdena 5003 August Ringnér Stipendier till 30 personer för studier, arbete och praktik, främst i utlandet 6003 Kontoristföreningen 0 Stiftelsen har inte främjat sitt ändamål. Utredning pågår om nytt utdelningsförfarande J A Hertz Stipendier eller reseunderstöd till 3 unga män 6007 Paulas fond Bidrag till Oscar Fredriksskolan för att bereda skolans elever glädje och uppmuntran 6009 Samfond III Bidrag till 14 grundskolor för belöning och uppmuntran åt elever, studiebesök, skolresor, förvärv eller annat för eleverna gemensamt ändamål 6010 Samfond V Stöd till 12 lärare för studier, studieresor, vetenskapligt eller pedagogiskt författarskap 9002 Fruntimmersförening 0 Saknar utdelningsbara medel 8004 Jubileumsfond för Utdelning till SACO-rådet för personalfrämjande arbetare (gåva) verksamhet 8005 Jubileumsfond för Utdelning till SACO-rådet för personalfrämjande tjänstemän (gåva) verksamhet Summa Stiftelser inom det sociala området (4,7 mnkr) Stiftelsernas ändamål är att främja olika kategorier behövande, såsom barn, äldre, funktionsnedsatta eller ekonomiskt behövande. Inriktningen för utdelning inom det sociala området har varit att barnfamiljer och familjer med funktionsnedsatta personer beviljats kr och vuxna eller äldre kr. Avvikelser i beloppen för enskilda stiftelser beror på bestämmelser i urkunder eller att det varit svårt att få tillräckligt antal behöriga sökande. Ansökningsförfarandet i många stiftelser går till så att enskilda söker på en för stiftelserna gemensam ansökningsblankett. De kryssar för olika frågor och bifogar familjebevis, inkomstuppgifter och när det är aktuellt även läkarintyg. Ansökningarna granskas och om de är kompletta så sorteras ansökningarna ut på stiftelserna. Härvid prioriteras de som tidigare inte fått bidrag eller fått bidrag för mer än tre år tidigare, framför dem som på senare tid fått bidrag. Genom denna prioritering eftersträvas att fler kan få ta del av stiftelsernas avkastning. All utdelning till enskilda har gått till personer som bor i Göteborgs kommun eller som har stöd från stadens sociala myndigheter. Stiftelser med asterisk* har även delat ut till föreningar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (16)

9 Stiftelse Utdelning kr Mottagare/ändamål 1001 Adolf o Gertrud Bratt Bidrag till 6 ekonomiskt behövande kvinnor i form av bostadsbidrag 1002 Hilda Henrique Bidrag till 3 ekonomiskt behövande kvinnor i form av bostadsbidrag 1003 Hyresfond pauvres Bidrag till 42 ekonomiskt behövande kvinnor i form av honteux bostadsbidrag 1004 Martin Jacobsson Bidrag till 7 ekonomiskt behövande kvinnor som är döttrar till avlidna handlande eller hantverkare i Göteborg 1005 Makarna Lindeqvist Bidrag till 18 ekonomiskt behövande änkor med oförsörjda barn 1006 Julius Lindström Bidrag till 28 ekonomiskt behövande personer i vissa stadsdelar i Göteborg 1008 Osbeckska* Bidrag till 55 ekonomiskt behövande äldre personer som varit verksamma inom handel eller hantverk 1009 Samfond VI* Bidrag till 7 familjer med förskolebarn i behov av särskilt stöd 1010 Hugo Scharfenberg Bidrag till 12 ekonomiskt behövande personer 1011 Söderborgska Bidrag till 111 ekonomiskt behövande personer 2001 Emily Dickson Bidrag till 7 ekonomiskt behövande barnfamiljer med höga hyreskostnader 2002 J J Dickson Bidrag till 19 behövande äldre personer i primärt Örgryte men också övriga Göteborg 2004 Göteborgssystemet Bidrag till 3 ekonomiskt behövande arbetarfamiljer 2006 Conrad Jacobsson Bidrag till 4 ekonomiskt behövande arbetarfamiljer 2007 Olivia Jacobsson Bidrag till 14 ekonomiskt behövande kvinnor med anställning 2008 Eduard Magnus Bidrag till hyra för 62 ekonomiskt behövande personer 2009 Mjölkdroppen Bidrag till 4 ekonomiskt behövande kvinnor med barn under 1 år 2010 Olof o Otto Myrberg Bidrag till 38 ekonomiskt behövande personer med barn 2011 H W Nilsson Bidrag till 8 ekonomiskt behövande personer från Gamlestadens församling 2012 Räddningsinstitutet Bidrag till 17 barn eller ungdomar (pojkar) som är eller varit omhändertagna av socialtjänsten 2013 Samfond I Bidrag till 18 ekonomiskt behövande personer 2014 Understödsfonden Bidrag till 9 ekonomiskt behövande äldre personer Lindholmen 2015 Ida o August Bidrag till 84 ekonomiskt behövande barnfamiljer eller Widegren placerade barn i familjehem 2016 Caroline Wijk Bidrag till 10 barnfamiljer med funktionsnedsatt familjemedlem 2017 Fredrique Wohlfahrt Bidrag till 9 föräldralösa eller familjehemsplacerade barn Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (16)

10 Stiftelse Utdelning kr Mottagare/ändamål 6006 Josef o Alida Bidrag till 3 ekonomiskt behövande barnfamiljer Nordblom* Summa Stiftelser som delat ut medel till organisationer (3,9 mnkr) Stiftelse Utdelning kr Mottagare/ändamål 1007 Mossberg Bidrag till 7 organisationer för verksamhet för unga 1008 Osbeckska Bidrag till 2 organisationer för verksamhet för behövande barn 1009 Samfond VI Bidrag till 1 organisation för verksamhet för barn 2003 GT Barnens dag Bidrag till 1 organisation för verksamhet för ungdomar 2005 Donationsfond idrott handikappade Bidrag till 1 organisation för vattenaktiviteter för barn med funktionsnedsättning 5004 Olof o Caroline Wijk Bidrag till 24 organisationer för allmännyttig, kulturell eller välgörande verksamhet 6001 Henrika Bark Utdelat till Oskar Fredriks församling och De Fattiges vänner för utdelning till ekonomiskt behövande 6005 J E Leo Bidrag till 3 organisationer för utdelning till ekonomiskt behövande 6006 Josef o Alida Nordblom Utdelat till Karl Johansskolans Klädfond för beklädnad av behövande barn Summa Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (16)

11 3. Den ekonomiska förvaltningen Vid utgången av 2018 uppgick marknadsvärdet av stiftelsernas och gåvornas gemensamt placerade förmögenhet till 917 mnkr. Den totala avkastningen under året gav ett resultat om cirka 28 mnkr. Kapitalförvaltningen styrs av kommunstyrelsens riktlinjer för förvaltning av de anknutna stiftelsernas kapital med målet att uppnå en real värdesäkring över tid och en årlig direktavkastning på mellan 2,5 3,5 procent beroende på marknadens förutsättningar. Huvuddelen av kapitalet är placerat av Swedbank i Roburs fonder Ethica Sverige Mega, Talanten Aktiefond Mega och Talanten Räntefond Mega. Värdet för dessa fonder minskade med 3,7 procent under året. Kapitalförvaltningen redovisas månatligen i kommunstyrelsens arbetsutskott och det har inte funnits några avvikelser från gällande policy och riktlinjer. RESULTATRÄKNING kr Not Intäkter Utdelningar Övriga intäkter Summa stiftelsens intäkter Kostnader 1 Övriga externa kostnader Styrelsekostnader Summa kostnader Förvaltningsresultat Finansiella poster Realisationsresultat Nedskrivningar Summa finansiella poster Resultat efter finansiella poster Skatter Skatt på årets resultat Årets resultat Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (16)

12 BALANSRÄKNING kr Not TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Byggnader och mark Summa materiella anläggningstillgångar Finansiella anläggningstillgångar Gemensamt placerad förmögenhet Summa finansiella anläggningstillgångar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Summa kortfristiga fodringar Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAPITAL OCH SKULDER 3 Eget kapital Bundet eget kapital Fritt eget kapital Summa eget kapital Skulder Kortfristiga skulder och förutbetalda intäkter Beviljade ej utbetalda anslag Skatteskuld Övriga skulder Förutbetalda intäkter och upplupna kostnader Summa kortfristiga skulder och förutbetalda intäkter Summa skulder SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (16)

13 NOTER Redovisningsprinciper Årsredovisningen är upprättad i enlighet med årsredovisningslagen (1995:1554) och Bokföringsnämndens allmänna råd (BFNAR 2016:10) om årsredovisning i mindre företag. Eget kapital delas in i bundet och fritt eget kapital. Bundet eget kapital utgörs av stiftelsekapital (ursprungligt donationskapital, eventuellt senare donerat kapital och ackumulerad kapitalisering) och övrigt bundet kapital (ackumulerat realisationsresultat med avdrag för eventuella nedskrivningar/återföring av nedskrivningar), som inte är tillgängligt för utdelning. Fritt eget kapital (disponibla medel) utgörs av balanserade medel och årets resultat justerat för omföringar till/från bundet kapital. Not 1 Kostnader I övriga förvaltningskostnader ingår stiftelsen Mossbergs fastighetsavgift på 438 tkr till följd av att stiftelsen äger fastigheter i Alingsås. Förvaltningskostnader Arvoden Revision Övriga förvaltningskostnader Summa förvaltningskostnader Not 2 Gemensam förmögenhet Ingående anskaffningsvärde Årets förändring Utgående anskaffningsvärde Utgående bokfört värde Utgående marknadsvärde Not 3 Eget kapital Bundet eget kapital Fritt eget kapital Belopp vid räkenskapsårets början Beviljade och återförda anslag Årets resultat Nya medel Kapitalisering, rearesultat och nedskrivning Belopp vid räkenskapsårets slut Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (16)

14 4. Utveckling av stiftelseverksamheten Kommunstyrelsen är som förvaltare ansvarig för att utdelning sker i enlighet med respektive stiftelses ändamål. Kommunfullmäktige beslutade den 11 december 2014, 12, att anta policy för mottagande och förvaltning av stiftelser anknutna till Göteborgs stad. Beslutet innebar också inledningen av en omstrukturering av verksamheten med syfte att stärka följsamheten av stiftelsernas ändamål, effektivisera förvaltningen och minska förvaltningskostnaderna. Därefter har en centralisering av ansvaret för stiftelserna genomförts, ekonomiadministrationen tagits tillbaka från upphandlad bank, stiftelser upplösts eller överförts till annan förvaltare, förvaltningskostnaderna minskat, permutationer (ändring av ändamål) genomförts och ny kompetens tillförts verksamheten. Verksamheten består i dag av 2 årsarbetare vid stadsledningskontoret. Avtal har ingåtts med Intraservice som registrerar ansökningar och återrapporter. Kontaktcenter svarar på frågor från enskilda. De effektiviseringar som genomförts gör att stiftelseverksamheten nu minskat bemanningen till en planeringsledare och en stiftelseekonom under ledning av finanschefen. Revisorns noteringar för räkenskapsåret 2018 Revisorn har granskat alla årsredovisningarna i de anknutna stiftelserna och funnit att årsredovisningarna upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och att de ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av stiftelsernas finansiella ställning per den 31 december 2018 och av dess finansiella resultat för året enligt redovisningslagen. Enligt revisorns uppfattning har förvaltaren inte handlat i strid mot stiftelselagen, stiftelseförordnandet eller årsredovisningslagen. Samtliga årsredovisningar undertecknades den 28 maj 2019 och revisionsberättelserna skrevs på den 7 juni Årsredovisningarna med revisionsberättelser har tillställts länsstyrelsen som tillsynsmyndighet den 19 juni Framtida utveckling Stadsledningskontoret har ambitionen att de anknutna stiftelserna ska vara livskraftiga och att ändamålen ska kunna främjas med en bra utdelningsnivå. Alla stiftelser har nu antingen kapital som överstiger 1,5 mnkr, eller så är allt kapital fritt för utdelning vilket innebär att stiftelserna därefter ska upplösas. Det kommer att finnas ett fortsatt behov av permutationer, som kommer att föras fram till kommunstyrelsen för beslut. Ett arbete har inletts om förändringar i den framtida kapitalförvaltningen. Nuvarande avtal har gällt under 4,5 år och marknaden har undersökts. Stadsledningskontoret bedömer att det varit för litet fokus på kapitalets direktavkastning, som är den del som kan delas ut, i förhållande till fokus på värdetillväxten, som inte kan delas ut. En annan stor förändring som genomförts är införandet av digitala ansökningsformulär inför utdelningarna Den digitala ansökan är obligatorisk för elever och lärare, men för sökande som är ekonomiskt behövande kommer det vara möjligt att söka även i pappersform. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (16)

15 Stadens stiftelseverksamhet eftersträvar en god värdetillväxt i kapitalförvaltningen med hög och jämn direktavkastning som delas ut enligt stiftelsernas ändamål samt en korrekt ekonomisk redovisning, så att stiftelserna kan bidra till göteborgarnas utveckling och behov även i framtiden. Stadsledningskontoret Anders Johansson Ekonomidirektör Eva Hessman Stadsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (16)

16 Stiftelser 2018 Stiftelsekod Namn Org.nr Stiftelsen Adolf och Gertrud Bratts donationsfond Stiftelsen Hilda Henriques fond Stiftelsen Hyresfonden för Pauvres Honteux Stiftelsen Martin Jacobssons pensionsfond Stiftelsen Makarna Lindeqvists understödsfond Julius Lindströms stiftelse Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation Stiftelsen Osbeckska fonden Stiftelsen Samfond VI Stiftelsen Hugo Scharfenbergs donation Stiftelsen Söderborgska m fl stiftelser samfond Emily Dicksons stiftelse J J Dicksons stiftelse GT Barnens Dag stiftelse Stiftelsen Göteborgssystemets donationsfond Stiftelsen Handikappfonden Stiftelsen Conrad Jacobssons donationsfond Stiftelsen Olivia Jacobssons minne Stiftelsen Eduard Magnus minne Stiftelsen Föreningen Mjölkdroppens fonder Stiftelsen Olof och Otto Myrbergs donation Stiftelsen Apotekare H W Nilssons donation Stiftelsen Räddningsinstitutets m fl fonder Stiftelsen Samfond I Stiftelsen Understödsfonden för Lindholmens verkstadsaktiebolags arbetare Stiftelsen Ida och August Widegrens minne Stiftelsen Caroline Wijks donation Fredrique Wohlfarts stiftelse Stiftelsen Mamsell Amanda Cervins stipendiefond Stiftelsen Eric Engbergs Stipendiefond Stiftelsen Oscar Hippels stipendiefond Stiftelsen Hvitfeldtska gymnasiets samfond Stiftelsen Torsten Janssons stipendiefond Stiftelsen Therese Kamph Stiftelsen Lars Lorentzons stipendiefond Stiftelsen Karl och Hans Lundgrens stipendiefond Stiftelsen Einar och Sigurd Nordendahls stipendiefond (Hvitfeldtska) Stiftelsen Einar och Sigurd Nordendahls stipendiefond (Schillerska) Stiftelsen Olof Emanuel Olssons Stipendiefond Stiftelsen Otto och Anna Platins fond Stiftelsen Samfond IV Stiftelsen Schillerska gymnasiets samfond Stiftelsen Gustaf A Sundbergs stipendiefond Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (16)

17 Stiftelser 2018 Stiftelsekod Namn Org.nr Stiftelsen Dan Broströms dona vid Gbgs 300-års jub Stiftelsen Hedvig och Axel Carlanders fond Stiftelsen Dahlgrenska donationen Stiftelsen Knut J:son Marks fond Stiftelsen Jan K:son Marks fond Stiftelsen Knut K:son Marks fond Stiftelsen Peter K:son Marks fond Stiftelsen Charles F Lindbergs donationsfond Stiftelsen Werner Lundqvists fond Stiftelsen Norlanders kulturfond Stiftelsen Arnulf Olssons fond Stiftelsen Arnulf Olssons fond Stiftelsen Per och Alma Olssons Grundskolefond Stiftelsen August Röhss donation Stiftelsen August Röhss inköpsfond Stiftelsen Teaterföreningens stipendiefond Teaterhistoriska Samfundets i Gbg Museistiftelse Stiftelsen Carl Wijks fond Stiftelsen Carl O Wijks fond Stiftelsen Makarna Lindeqvists donation Stiftelsen Per och Alma Olssons fond Stiftelsen August Ringnérs stipendiefond Olof och Caroline Wijks fond Stiftelsen Henrika Barks minne Stiftelsen Svea Bredals fond Stiftelsen Göteborgs Kontoristförenings resestipendiefond Stiftelsen J A Hertz donation Stiftelsen J E Leos donationsfond Stiftelsen Josef och Alida Nordbloms donationsfond Stiftelsen Paulas fond Stiftelsen Samfond III Stiftelsen Samfond V Stiftelsen Fruntimmersföreningens flickskolas fastighet Gåvor 2018 Gåvokod Namn 8002 Karin och Sten Forselius donation 8003 Inköpsfonden 8004 Jubileumsfond till förmån för arbetare 8005 Jubileumsfond till förmån för tjänstemän Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (16)

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-30 Diarienummer 1129/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2017 för anknutna

Läs mer

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring 1(6) Bilaga 5 Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring Stiftelser med sociala ändamål där kommunfullmäktige idag utser utdelningsstyrelser att

Läs mer

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-18 Diarienummer 1017/17 Stiftelser Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Förslag

Läs mer

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad 2011 Foto: Klas Eriksson Göteborgs Stad förvaltar 111 stiftelser och 9 gåvor med olika ändamål. De äldsta stiftelserna är över 100 år gamla. Samtliga stiftelser är

Läs mer

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 158 Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning Stiftelsen Helge Bratt Org nr 802480-3681 Årsredovisning 2018-01-01 --2018-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor

Läs mer

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning Stiftelsen Helge Bratt Org nr 802480-3681 Årsredovisning 2017-05-02 --2017-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor

Läs mer

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Handling 2015 nr 66 Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Gävle kommuns donationsstiftelser. Årssammandrag 2017

Gävle kommuns donationsstiftelser. Årssammandrag 2017 Årssammandrag 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsberättelse 2 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Noter 7 Alla belopp redovisas i hela kronor om inget annat anges. Uppgifter inom parentes avser föregående

Läs mer

Gävle kommuns donationsstiftelser

Gävle kommuns donationsstiftelser Årssammandrag 2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor om inget annat anges. Uppgifter inom parentes avser föregående

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 56 Dnr KS/2017:332. Förvaltande stiftelser 2017

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 56 Dnr KS/2017:332. Förvaltande stiftelser 2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-03-12 1 (2) Sida 56 Dnr KS/2017:332 Förvaltande stiftelser 2017 Sammanfattning Kommunstyrelsens förvaltning har upprättat årsredovisningar

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 72 KS/2017:77

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 72 KS/2017:77 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-04-03 1 (2) Sida 72 KS/2017:77 Årsredovisningar och årssammanställningar 2016, förvaltade stiftelser Sammanfattning Kommunstyrelsens

Läs mer

Årsredovisning för år 2015

Årsredovisning för år 2015 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond organisationsnummer 823000-0534 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond Organisationsnummer 823000-0534 Årsredovisning för år 2015 Förvaltaren för stiftelsen avger

Läs mer

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning 845001-7283 Årsredovisning 2013 1 ÅRSREDOVISNING 2013 Styrelsen för Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning får härmed avlämna

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning

ÅRSREDOVISNING. Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr 824000-1043 ÅRSREDOVISNING 2 0 18 Innehåll: Sid 2 Sid 3 Sid 4 Sid 5-6 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Noter Swedbank Stiftelsetjänster

Läs mer

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning 845001-7283 Årsredovisning 2014 1 ÅRSREDOVISNING 2014 Styrelsen för Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning får härmed avlämna

Läs mer

Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond Organisationsnummer: FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅR 2015

Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond Organisationsnummer: FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅR 2015 T..L Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond Organisationsnummer: 802403-4103 Årsredovisning för år 2015 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅR 2015 I stadgarna för stiftelsen Syskonen August och Viktoria

Läs mer

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning 845001-7283 Årsredovisning 2015 1 ÅRSREDOVISNING 2015 Styrelsen för Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning får härmed avlämna

Läs mer

Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser

Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser ." LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Promemoria Diarienummer Sida r.~.'" Göteborgs Stad 2014-09-04 206-30358-2014 1 (13) t.!:~}1 S~dsledningskontoret 2014-09- 04 Diarienr... J.oql/..\~..... Göteborgs

Läs mer

Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser

Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-17 l? Öster A AU 7:9 Dnr. KS 2015/0225 Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser Arbetsutskottets beslut Ärendet

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 1(7) Parkinson Research Foundation Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 128 Förslag till förändrad organisation av anknutna stiftelser, inom kultur och utbildning Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut av kommunstyrelsen

Läs mer

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka Arsredovisning for Stiftelsen for njursjuka 802425-9171 Rakenskapsaret 2014 1 (7) Styrelsen for Stiftelsen for njursjuka far harmed avge arsredovisning for rakenskapsaret 2014. Forvaltningsberattelse I

Läs mer

Stiftelsen Sigurd Johanssons Stipendiefond

Stiftelsen Sigurd Johanssons Stipendiefond Årsredovisning för Stiftelsen Sigurd Johanssons Stipendiefond Räkenskapsåret 2007-01-01-2007-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter

Läs mer

11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190

11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190 11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190 Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsen beslutar att avge årsredovisning för år 2014 för nedanstående stiftelser Ärendet Årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(8) Parkinson Research Foundation Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5

Läs mer

Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser

Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser Sid 1 (8) Dnr 364277 2019-03-26 Pernilla Sandin Telefon 026-17 80 57 Pernilla.Sandin@gavle.se Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser Innehåll Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser...

Läs mer

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-06-08 LS 1105-0781 Ankom Stockholms läns landsting Dnr: 2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen l ANDSTIAtöSS f VRELSFN i»1-06-21 005 Årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning. Brf Kolletorp

Årsredovisning. Brf Kolletorp Årsredovisning för 769633-3686 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

2 3 4 5 6 - - - - - - - - 7 Årsredovisning för Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund 845000-2871 Räkenskapsåret 2014 8 Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund Org.nr 845000-2871 Styrelsen för Södra Sveriges

Läs mer

Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder)

Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-05-30 LS 1202-0219 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-06* 1 9 00007 Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder)

Läs mer

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Skolsamfond

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Skolsamfond ffl LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 (24) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-05-11 Au 80 Dnr KS 0137 /2016 Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Skolsamfond Ärendebeskrivning

Läs mer

Årsredovisning. Järnvägssällskapet Åmål - Årjäng

Årsredovisning. Järnvägssällskapet Åmål - Årjäng Årsredovisning för 862000-4476 Räkenskapsåret 2016 1 (6) Styrelsen för, med säte i Åmål, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016. Förvaltningsberättelse Årsredovisningen är upprättad i svenska

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Lidingö Blomsterfond

Årsredovisning. Stiftelsen Lidingö Blomsterfond Årsredovisning för Stiftelsen Lidingö Blomsterfond 802425-9973 Räkenskapsåret 2017 1 (8) Styrelsen för Stiftelsen Lidingö Blomsterfond får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen

Läs mer

Årsredovisning av donationsmedel

Årsredovisning av donationsmedel 1(3) Datum Diarienummer 2013-05-07 RS130145 Martin Hansson, Avdelningschef Ekonomiservice - Regionservice 035-13 48 00, martin.hansson@regionhalland.se Regionstyrelsen Årsredovisning av donationsmedel

Läs mer

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid Att bidra till en bättre stad Donation till förmån för Göteborgs framtid 2 Donationernas stad Göteborgarnas generositet och vilja att göra något bra för andra har satt tydliga spår i samhället. Det är

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 2 (9) Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Stiftelsen, som tillkom 1975, har som ändamål att med penningbidrag stödja medicinsk forskning, företrädesvis vid Linköpings Universitet. Stiftelsen

Läs mer

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning Stiftelsen Hälsoforskning Org nr 822003-1689 Årsredovisning för räkenskapsåret 2004-01-01-2004-12-31 Förvaltningsberättelse Stiftelsen är en insamlingsstiftelse vars ändamål är att genom bidrag stödja

Läs mer

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Socialsamfond

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Socialsamfond ffl LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4 (24) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOITET 2016-05-11 Au 79 Dnr KS 0137 /2016 Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Socialsamfond Ärendebeskrivning

Läs mer

Årsredovisning 2017/18

Årsredovisning 2017/18 1 (6) Årsredovisning 2017/18 Förvaltaren för, får härmed lämna sin redogörelse för stiftelsens utveckling under tiden 2017-12-19 2018-12-31. Alla belopp redovisas i heltal kr (SEK). INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner

Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner 1 (7) Årsredovisning 2018 Föreningen Filharmonikernas vänner Styrelsen för Föreningen Filharmonikernas vänner får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2018-01-01

Läs mer

FOND- REDOVISNING. FM 2017 Ransberg

FOND- REDOVISNING. FM 2017 Ransberg FOND- REDOVISNING FM 2017 Ransberg 1 STIFTELSEN DAN WINTHERS FOND FÖR SCOUTRÖRELSENS FRÄMJANDE Org nr 802424-0080 ÅRSREDOVISNING Förvaltaren avger härmed följande årsredovisning för verksamhetsåret

Läs mer

Donation till förmån för Göteborgs framtid

Donation till förmån för Göteborgs framtid Donation till förmån för Göteborgs framtid Donationernas stad Göteborgarnas generositet och filantropiska inställning har satt tydliga spår i samhället. Det är inte för inte som Göteborg kalllas för Donationernas

Läs mer

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning Stiftelsen Hälsoforskning Org nr 822003-1689 Årsredovisning för räkenskapsåret 2005-01-01-2005-12-31 Förvaltningsberättelse Stiftelsen är en insamlingsstiftelse vars ändamål är att genom bidrag stödja

Läs mer

Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ulf Kamne Jonas Andrén

Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 179 Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Hylliedals Samfällighetsförening

Hylliedals Samfällighetsförening Årsredovisning för Hylliedals Samfällighetsförening Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer Underskrifter

Läs mer

Årsredovisning. Brf Kvarngatan 9 Marstrand

Årsredovisning. Brf Kvarngatan 9 Marstrand Årsredovisning för Brf Kvarngatan 9 Marstrand 769611-5034 Räkenskapsåret 2013 1 (8) Styrelsen för Brf Kvarngatan 9 Marstrand får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Stiftelsen Hammarlunds donationsfond

Stiftelsen Hammarlunds donationsfond Årsredovisning för Stiftelsen Hammarlunds donationsfond Räkenskapsåret 2007 Stiftelsen Hammarlunds donationsfond 1(5) Styrelsen för Stiftelsen Hammarlunds donationsfond får härmed avge årsredovisning för

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2015/2016. BRF Tapetklistret

ÅRSREDOVISNING 2015/2016. BRF Tapetklistret ÅRSREDOVISNING 215/216 Förvaltningsberättelse 1 Allmänt om verksamheten 1 Väsentliga händelser under och efter verksamhetsåret 2 Ekonomi 3 Resultaträkning 3 Tillgångar 4 Eget kapital och skulder 5 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Styrelsen för. Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse. Org nr får härmed avge. Årsredovisning

Styrelsen för. Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse. Org nr får härmed avge. Årsredovisning Styrelsen för Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2013 Innehåll: sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 2 Balansräkning

Läs mer

2013-06-18. Revisionsberättelse och årsredovisning för Stiftelsen Svenstorpsgåvan för räkenskapsåret 2012. Dnr KS 2013-237

2013-06-18. Revisionsberättelse och årsredovisning för Stiftelsen Svenstorpsgåvan för räkenskapsåret 2012. Dnr KS 2013-237 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2013-06-18 223 Revisionsberättelse och årsredovisning för Stiftelsen Svenstorpsgåvan för räkenskapsåret

Läs mer

Visita Västra. Org nr Årsredovisning 2017

Visita Västra. Org nr Årsredovisning 2017 Visita Västra Org nr 857200-7386 Årsredovisning 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor om inget annat anges. Uppgifter

Läs mer

Årsredovisning. Draered Äsperedsfiber Ekonomiska Förening

Årsredovisning. Draered Äsperedsfiber Ekonomiska Förening Årsredovisning för Draered Äsperedsfiber Ekonomiska Förening 769630-2327 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 .------------------------ -- -- Årsredovisning för Brf Fiskaren 32 Räkenskapsåret 2008 Brf Fiskaren 32 1(7) Styrelsen för BrfFiskaren 32 rar härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2008. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Skrivaren 3

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Skrivaren 3 Årsredovisning för 769631-2615 Räkenskapsåret 2018 1 (7) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årssammanställning för räkenskapsåret

Årssammanställning för räkenskapsåret Årssammanställning för räkenskapsåret 2016-01-01 2016-12-31 Styrelsen för Stiftelsen Victor Schneiders Fond avger härmed följande årssammanställning. Innehåll Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3

Läs mer

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016 1(10) Styrelsen för ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 2016 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte

Läs mer

Årsredovisning. Föreningen Filharmonikernas vänner

Årsredovisning. Föreningen Filharmonikernas vänner 1(9) Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner Styrelsen för Föreningen Filharmonikernas vänner får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret -01-01 - Om inte

Läs mer

BRF Fjällfoten i Idre

BRF Fjällfoten i Idre Årsredovisning för BRF Fjällfoten i Idre Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 BRF Fjällfoten i Idre 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för BRF Fjällfoten i Idre, får härmed avge årsredovisning för 2013.

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Sparbanksstiftelsernas Barn- och Ungdomsstiftelse Org nr 802424-7986 Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 3 Innehåll: Sid 2-3 Sid 4 Sid 5 Sid 6-8 Sid 9 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning

Läs mer

Årsredovisning. Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond

Årsredovisning. Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond Årsredovisning för Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond Räkenskapsåret 2008 Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond 1(5) Styrelsen för Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond får

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6 769619-3304 Räkenskapsåret 2015 2 (7) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015.

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 Årsredovisning för Brf Fiskaren 32.1' Räkenskapsåret 2007 1(7) Styrelsen får BrfFiskaren 32 rar härmed avge årsredovisning får räkenskapsåret 2007. Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Årsredovisning. Brf Perseus nr 4

Årsredovisning. Brf Perseus nr 4 Årsredovisning för Brf Perseus nr 4 716416-3813 Räkenskapsåret 2012 1 (7) Styrelsen för Brf Perseus nr 4 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Information om verksamheten

Läs mer

STIFTELSEN GOODCAUSE

STIFTELSEN GOODCAUSE Stiftelsen GoodCause Org nr 802424-9966 ÅRSREDOVISNING 2006 STIFTELSEN GOODCAUSE Styrelsen för Stiftelsen GoodCause får härmed avge årsredovisning för sitt andra räkenskapsår, 2006. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för Bostadsrättsföreningen Villasyrenen

ÅRSREDOVISNING för Bostadsrättsföreningen Villasyrenen ÅRSREDOVISNING 2015-01-01--2015-12-31 för Bostadsrättsföreningen Villasyrenen 1 Sid 1 Sid 2 Sid 3 Sid 4 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Tilläggsupplysningar Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Årsredovisning. Sörmjöle IT Ekonomisk förening

Årsredovisning. Sörmjöle IT Ekonomisk förening Årsredovisning för 769608-6433 Räkenskapsåret 2017 1 (7) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

STIFTELSEN GOODCAUSE

STIFTELSEN GOODCAUSE ÅRSREDOVISNING 2005 STIFTELSEN GOODCAUSE Styrelsen för Stiftelsen GoodCause får härmed avge årsredovisning för sitt första räkenskapsår, 2005-03-16-2005-12-31 Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse Styrelsen för Insamlingsstiftelsen Perinatalmedicinska forskningsfonden, Födelsefonden får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Förvaltningsberättelse Årsredovisningen är upprättad i svenska

Läs mer

ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA VERKSAMHETSÅRET Foto: Magnus Aronson

ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA VERKSAMHETSÅRET Foto: Magnus Aronson ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA SAMFOND VERKSAMHETSÅRET 2014 Foto: Magnus Aronson Förvaltningsberättelse för stiftelsen Huddinge kyrkliga samfond (org nr 802402-8998) Verksamhetsåret 2014-01-01

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 Årsredovisning för Brf Fiskaren 32 Räkenskapsåret 2006 , Brf Fiskaren 32 1(6) Styrelsen för BrfFiskaren 32 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006. Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen

Läs mer

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB

Årsredovisning. Nyedal Konsult AB Årsredovisning för 556251-3985 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen och verkställande direktören för avger följande årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor,

Läs mer

Årsredovisning för. Brf Stapelbädden Räkenskapsåret Innehållsförteckning:

Årsredovisning för. Brf Stapelbädden Räkenskapsåret Innehållsförteckning: Årsredovisning för Brf Stapelbädden 6 Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar 5 Upplysningar till

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 1 (8) Årsredovisning för räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Styrelsen för Borås Golf AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4

Läs mer

Friskis & Svettis Linköping

Friskis & Svettis Linköping Årsredovisning för Friskis & Svettis Linköping Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Noter 5 Underskrifter 6 Friskis

Läs mer

Årsredovisning. Brf Stenskvättan 15

Årsredovisning. Brf Stenskvättan 15 Årsredovisning för Brf Stenskvättan 15 769630-1485 Räkenskapsåret 2015 05 30 2015 12 31 2 (7) Styrelsen för Brf Stenskvättan 15, med säte i Hägersten, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Stiftelsen. DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad, Broaryd. Org.nr Årsredovisning 2011

Stiftelsen. DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad, Broaryd. Org.nr Årsredovisning 2011 Stiftelsen DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad, Broaryd Org.nr. 828500-0314 Årsredovisning 2011 Johan Petter Davidsson 23.5.1852-30.1.1930 STIFTELSEN DAVIDSONSKA DONATIONEN

Läs mer

Årsredovisning. Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service Ekonomisk Förening

Årsredovisning. Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service Ekonomisk Förening Årsredovisning för Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service 769631-5840 Räkenskapsåret 2017 Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service 1 (6) Styrelsen för Gunnarsbyområdets Lanthandel och Service får härmed

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Falköping

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Falköping 1(8) Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Falköping 1 Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Falköping 1 får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 1 (8) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse Verksamheten Allmänt om verksamheten Föreningen har

Läs mer

Årsredovisning. Sörmjöle IT Ekonomisk förening

Årsredovisning. Sörmjöle IT Ekonomisk förening Årsredovisning för 769608-6433 Räkenskapsåret 2016 1 (6) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årsredovisning för Testbolaget AB

Årsredovisning för Testbolaget AB Årsredovisning för avseende perioden 2016-01-01-2016-12-31 Fastställelseintyg Undertecknad representant för () intygar dels att denna kopia av årsredovisningen stämmer överens med originalet, dels att

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1 793200-0065 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Fanjunkaren nr 1 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap Årsredovisning för Täby Ryttarsällskap Räkenskapsåret 2012 Täby Ryttarsällskap 1(6) Styrelsen för Täby Ryttarsällskap får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Verksamhet

Läs mer

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning Stiftelsen Hälsoforskning Org nr 822003-1689 Årsredovisning för räkenskapsåret 2003-01-01-2003-12-31 Förvaltningsberättelse Stiftelsen är en insamlingsstiftelse vars ändamål är att genom bidrag stödja

Läs mer

Årssammandrag 2013 för stiftelser med anknuten förvaltning. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Årssammandrag 2013 för stiftelser med anknuten förvaltning. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 24 Årssammandrag 2013 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ärende 11 Årsredovisning stiftelser 2018

Ärende 11 Årsredovisning stiftelser 2018 Ärende 11 Årsredovisning stiftelser 2018 Tjänsteskrivelse 2019-03-25 KS 201x.xxxx Handläggare: Christian Westas Kommunstyrelsen Årsredovisning stiftelser 2018 Sammanfattning Kommunstyrelsens ledningskontor

Läs mer

Årsredovisning. Kvismardalens Vind ek för

Årsredovisning. Kvismardalens Vind ek för Årsredovisning för 769610-7247 Räkenskapsåret 2017 1 (7) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Brf Ängö Hamngata Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-04-25-2016-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

DAVIDSONSKA DONATIONEN

DAVIDSONSKA DONATIONEN Stiftelsen DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad Org.nr. 828500-0314 Årsredovisning 2014 www.davidsonskadonationen.se STIFTELSEN DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande

Läs mer

Brf Nejlikan 2 i Borås

Brf Nejlikan 2 i Borås Årsredovisning för Brf Nejlikan 2 i Borås Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Noter 5-6 Underskrifter 7 Brf Nejlikan

Läs mer

Årsredovisning. Österåkers Montessori Ek.För.

Årsredovisning. Österåkers Montessori Ek.För. Årsredovisning för Österåkers Montessori Ek.För. 769602-4020 Räkenskapsåret 2013 2 (11) Styrelsen för Österåkers Montessori Ek.För. får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Årsredovisningen

Läs mer

Ärende 12 Årsredovisning stiftelser 2017

Ärende 12 Årsredovisning stiftelser 2017 Ärende 12 Årsredovisning stiftelser 2017 Tjänsteskrivelse 2018-05-16 KS 2018.0047 Handläggare: Christian Westas Kommunstyrelsen Årsredovisning stiftelser 2017 Sammanfattning Kommunstyrelsens ledningskontor

Läs mer

Stiftelser och donationsfonder bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464

Stiftelser och donationsfonder bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464 Sammanträdesprotokoll Ordförandeberedningen 2019-09-23 Sida 1 av 1 Stiftelser och donationsfonder 2018 - bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464 Sammanfattning Sammanställning, årsredovisning och revisionsrapporter

Läs mer

Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857.

Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857. REVISIONSBERÄTTELSE Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857. Vi har granskat årsredovisningen och räkenskaperna samt styrelsens förvaltning i Bostadsrättsföreningen

Läs mer

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Sida 1 av 6 Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Solbacken 14 lämnar följande årsredovisning för verksamheten under räkenskapsåret. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Verksamhet Föreningens verksamhet består av 9

Läs mer

Årsredovisning ONETOOFREE AB

Årsredovisning ONETOOFREE AB Årsredovisning för ONETOOFREE AB 556729-7758 Räkenskapsåret 2010 07 01 2011 06 30 Org.nr 556729-7758 1 (7) Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Bolaget utvecklar och tillhandahåller spel på internet

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Brf Saltsjön Magasin IV Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3

Läs mer

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a.

Årsredovisning. Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. Årsredovisning för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a. 769000-0356 Räkenskapsåret 2015 1 (7) Styrelsen för Lidköpings Folkets Hus förening u.p.a., med säte i Lidköping, får härmed avge årsredovisning

Läs mer