Förvaltningsledningen. Färdtjänstens införlivande i trafikkontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningsledningen. Färdtjänstens införlivande i trafikkontoret"

Transkript

1 TN 26/17 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 2770/15 Förvaltningsledningen Jan Rinman Telefon E-post: Färdtjänstens införlivande i trafikkontoret Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att införliva färdtjänsten i trafikkontoret från och med 1 mars 2017 att att att bemyndiga trafikdirektören att fatta erforderliga beslut med anledning av införlivandet i övrigt anteckna informationen översända tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som information om tidplan för genomförandet av det utvidgade uppdraget som det nya reglementet innebär. Sammanfattning Trafiknämnden har beslutat att fullfölja överföringen av färdtjänstnämndens uppdrag och uppgifter till trafiknämnden och att ge trafikdirektören i uppdrag att, i samråd med färdtjänstchefen, leda det fortsatta arbetet med hopslagningen och återrapportera till presidiet och trafiknämnden. I detta ärende lämnas förslag till tidpunkt för införlivandet samt information om plan samt inriktning för det fortsatta arbetet. Ärendet utgör också trafiknämndens svar på uppdraget om att redovisa tidplan för genomförandet till kommunstyrelsen. Trafikkontoret och färdtjänsten har under 2016 utvecklat samarbetet, främst när det gäller den gemensamma hanteringen av ärenden till trafiknämnden, samverkan med de fackliga organisationerna samt i viss utsträckning administrativa rutiner rörande ärendehantering och diarieföring. System och rutiner inom bland annat IT, personal och ekonomi samt uppföljningsrapportering har fortsatt hållits separerade. Förvaltningarna föreslår att införlivandet av färdtjänstens verksamhet i trafikkontoret sker per den 1 mars 2017, i anslutning till att nuvarande förordnande av tf färdtjänstdirektör löper ut. Detta innebär att tidplanen för genomförandet är kort och införlivandet utförs därför genom en initial organisationslösning som innebär att färdtjänsten utgör en egen sektor inom befintligt trafikkontor. Befintlig organisations- och ledningsstruktur och lednings- och stödfunktioner bibehålls inledningsvis för färdtjänstens 1(9)

2 verksamhet för att bland annat säkerställa leveranser och nära, tydliga kontaktvägar inom färdtjänstens verksamhet. Nuvarande trafikkontors ledningsfunktioner och funktionerna avseende styr- och stödprocesser kvarstår som förvaltningens centrala och gemensamma funktioner. Förvaltningarna bedömer att detta inledningsvis kan ske utan andra åtgärder än att trafiknämnden fattar ett nytt beslut avseende delegationsordningen. Beslut om justerad delegationsordning behandlas som ett separat ärende. De efterföljande stegen i integrationsprocessen genomförs löpande, allt eftersom kunskapen och mognaden i organisationen ökar. Ett steg i detta är en översyn och samordning av de centrala styr- och stödfunktionerna med tillhörande rutiner. Trafikdirektören föreslås därför få rätt att fatta de beslut som erfordras med anledning av införlivandet. Integration av ekonomisystem och redovisningsstrukturer kräver planering i god tid och bör verkställas i samband med årsskiftet 2017/2018. Förvaltningarna bedömer att införlivandet av färdtjänstens verksamhet i trafikkontoret inte påverkar resursbehoven för den totala verksamheten. Kärnverksamheternas resursbehov förändras inte, och motsvarande resurser som idag kommer fortsatt krävas för styr och stödfunktionerna för färdtjänstens verksamhet. Såväl färdtjänsten som trafikkontoret sitter i dagsläget i nyligen anpassade lokaler och det finns inga vakanta lokalytor. Verksamheterna bedöms därför även fortsättningsvis bedrivas i befintliga lokaler, med smärre justeringar beroende på hur organisationen formas långsiktigt. Samverkan med de fackliga organisationerna har skett fortlöpande genom en förvaltningsövergripande samverkan (FÖS). Samverkan inför beslut om tidpunkt för införlivandet i trafiknämnden samt beslut om initial organisation har fullgjorts per den 1 februari Ekonomiska konsekvenser Ärendet bedöms inte att få några ytterligare ekonomiska konsekvenser, utöver de som har behandlats i tidigare beslut. Barnperspektivet Ärendet bedöms inte att få några särskilda aspekter ur barnperspektivet. Jämställdhetsperspektivet Ärendet bedöms inte att få några särskilda aspekter ur jämställdhetsperspektivet. Mångfaldsperspektivet Ärendet bedöms inte att få några särskilda aspekter ur mångfaldsperspektivet Miljöperspektivet Ärendet bedöms inte att få några särskilda aspekter ur miljöperspektivet Omvärldsperspektivet Ärendet har inte värderats utifrån omvärldsperspektivet. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(9)

3 Stefan Eglinger Trafikdirektör Jan Rinman Biträdande trafikdirektör Peter Norling Tf färdtjänstdirektör Bilagor Bilaga 1 Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) om det fortsatta arbetet med överföringen av Färdtjänstförvaltningen till Trafikkontoret (TN 434, ) Bilaga 2 Protokoll förvaltningsövergripande samverkan (FÖS) trafikkontoret och färdtjänsten Bilaga 3 Protokoll förvaltningsövergripande samverkan (FÖS) trafikkontoret och färdtjänsten Bilaga 4 Protokoll förvaltningsövergripande samverkan (FÖS) trafikkontoret och färdtjänsten Bilaga 5 Protokoll förvaltningsövergripande samverkan (FÖS) trafikkontoret och färdtjänsten Bilaga 6 Riskbedömning inför ändringar i verksamheten, Bilaga 7 Initial kartläggning av åtgärder för att säkerställa införlivandet. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(9)

4 Ärendet Trafiknämnden beslutade den 16 december 2016 om det fortsatta arbetet med överföringen av färdtjänstförvaltningen till trafikkontoret för att fullfölja kommunfullmäktiges beslut om att överföra färdtjänstnämndens uppdrag och uppgifter till trafiknämnden (TN , bilaga 1). Trafiknämnden gav i detta beslut trafikdirektören i uppdrag att, i samråd med färdtjänstchefen, leda det fortsatta arbetet med hopslagningen och återrapportera till presidiet och trafiknämnden. Nämnden beslutade vidare att förlänga tillförordnandet för färdtjänstdirektören. I detta ärende lämnas förslag till tidpunkt för införlivandet samt information om plan samt inriktning för det fortsatta arbetet. Trafikkontoret ser också att beslutet och informationen kan utgöra svar på det uppdrag som trafiknämnden fått om att redovisa tidplan för genomförandet till kommunstyrelsen. Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade den 3 december 2015 om överföring av färdtjänstnämndens verksamhet till trafiknämnden 1, bland annat att trafiknämnden tillförs de uppdrag och uppgifter som åvilar färdtjänstnämnden per samt om nytt reglemente för trafiknämnden. Trafiknämnden fick också i uppdrag att redovisa tidplan för genomförandet och inom mandatperioden redovisa hur överföringen av färdtjänstnämndens verksamhet har genomförts till kommunstyrelsen. I anslutning till trafiknämndens svar på kommunstyrelsens remiss om överföring av färdtjänstnämndens verksamhet till trafiknämnden 2, beslutade trafiknämnden att under 2016 fortsätta att driva verksamheten i två förvaltningar och inrätta ett utskott för att genomföra brukardialog och fatta beslut på delegation. Trafikkontoret och färdtjänsten har under 2016 utvecklat samarbetet, främst när det gäller den gemensamma hanteringen av ärenden till trafiknämnden, samverkan med de fackliga organisationerna samt i viss utsträckning administrativa rutiner rörande ärendehantering och diarieföring. System och rutiner inom IT, personal och ekonomi samt uppföljningsrapportering har fortsatt hållits separerade. Trafiknämnden har uttryckt att färdtjänstens verksamhet ska inrymmas som en avdelning på trafikkontoret, men att detta ska ske på ett bra och planerat sätt för båda förvaltningarna för att undvika onödiga påfrestningar för medarbetarna. Nämnden har vidare uttryckt att integreringen ska ske under 2017, med målsättningen att arbetet skall vara slutfört årsskiftet 2017/18. 1 KF , handling 2015 nr TN , dnr 2770/15 Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 4(9)

5 Förvaltningarnas överväganden Utifrån trafiknämndens beslut föreslås att införlivandet av färdtjänstens verksamhet i trafikkontoret sker per den 1 mars 2017, i anslutning till att nuvarande förordnande av tf färdtjänstdirektör löper ut. Tidplanen för genomförandet är kort och för att säkerställa leveranserna i alla verksamheter utförs införlivandet genom en initial organisationslösning som innebär att färdtjänsten utgör en egen sektor inom befintligt trafikkontor. Detta innebär att färdtjänsten införlivas som en tillkommande verksamhet i en befintlig organisations- och ledningsstruktur och samtliga ledningsfunktioner bibehålls avseende nivå och innehåll för färdtjänstens verksamhet. För färdtjänsten bibehålls initialt också samtliga styr- och stödfunktioner för att säkerställa nära och tydliga kontaktvägar inom färdtjänstens verksamhet. Trafikkontorets ledningsfunktioner ligger fast och styr- och stödavdelningarna på nuvarande trafikkontoret kvarstår som det samlade kontorets centrala och gemensamma funktioner. Detta innebär att förvaltningsgemensamma frågor styrs och samordnas av trafikkontorets centrala styr- och stödavdelningar. Frågor inom färdtjänsten av förvaltningsgemensam karaktär lyfts först till styr- och stödfunktionen inom sektorn, för vidare hantering tillsammans med respektive central styr- och stödavdelning. Den initiala organisationslösningen säkerställer därmed befintlig verksamhet och kontaktvägar för hela verksamheten. Figur 1 Trafikkontorets organisation med färdtjänstsektorn Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 5(9)

6 Figur 2 Organisationsstruktur för sektor färdtjänst Utgångspunkt för organisationen har varit prioriteringen att säkerställa verksamheternas leveranser samt en god ordning och reda. Införlivandet sker på ett sådant sätt, och i sådan takt att hänsyn tas till verksamheterna på såväl nuvarande trafikkontor som på färdtjänsten. Medarbetare och chefers vardag ska inledningsvis påverkas så lite som möjligt och det ska vara tydligt vad som gäller. Fortsatt integrationsprocess De efterföljande stegen i integrationsprocessen genomförs löpande, i takt med att analys och samverkan resulterar i utvecklade arbetssätt, rutiner och en mer långsiktig organisationslösning för trafikkontoret. Målsättningen är att detta ska vara fullföljt vid årsskiftet 2017/2018. Inledningsvis bedöms en översyn och samordning av de centrala styr- och stödfunktionerna med tillhörande rutiner vara det som ska prioriteras. Trafikkontorets ledningsmöten och ledningsstruktur ses också över för att hantera förvaltningens större och bredare uppdrag och storlek på organisation. Under året inleds också en översyn av organiseringen av verksamheten inom färdtjänsten. Den initiala organisationslösningen kan komma att justeras som ett resultat av detta. Pågående översyn av stadens facknämnder behöver följas noggrant och översynens inriktning och förväntade resultat kan påverka förutsättningarna för en mer långsiktig lösning för trafikkontoret. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 6(9)

7 Ekonomisystem, -redovisning och rutiner Förvaltningarna har i dagsläget skilda delar i stadens gemensamma ekonomisystem men följer i huvudsak samma redovisningsstrukturer. För att integrera färdtjänstens redovisning i trafikkontorets krävs anpassning av bägge förvaltningarnas strukturer. Denna integration kräver planering och samordning i god tid före genomförandet och bör göras vid ett bokslut i anslutning till ett årsskifte. Detta kommer därför att göras i samband med årsskiftet 2017/2018. Planering och uppföljning Förvaltningarna har idag var sina delar i stadens gemensamma system för planering och uppföljning. Den struktur som gäller för år 2017 har byggts upp under hösten 2016 för respektive förvaltning. Det innebär att uppföljningen under 2017 kommer att ske i två delar, med manuell samordning av gemensamt väsentliga delar. Under våren påbörjas arbetet inför planering 2018, med gemensam nulägesanalys samt uppbyggnad av gemensam struktur för planering och uppföljning Från 2018 är färdtjänstens system för planering och uppföljning helt integrerade i trafikkontorets system. Nämndhantering Under 2016 har färdtjänstens beslutshantering delvis anpassats till trafikkontorets struktur. Det blir under året viktigt att ytterligare steg tas, dels gällande systemhantering och process i ärendehanteringen och dels genom att färdtjänstutskottets process integreras i övrig nämndprocess på kontoret. Arkiv- och ärendehantering Förvaltningarna har under 2016 hanterat arkivfrågor som två olika förvaltningar, det vill säga separerat från varandra. Hur nämndens arkivorganisation ska formuleras har diskuterats med Regionarkivet men utan att ha nått riktigt i mål. Med beslutet om att trafiknämnden bara ska ha en förvaltning att utföra nämndens verksamhet underlättas vägen framåt i fråga om arkivorganisation, arkivförteckning och klassificeringsstruktur. Trafiknämndens arkivfrågor behöver få en hög prioritet och arbetet med att ta fram erforderliga dokument och organisation behöver genomföras under Lokaler och lokalisering Färdtjänsten är i dagsläget lokaliserad i lokaler i Högsbo, som anpassats väl efter verksamhetens behov. Ombyggnation skedde under 2013 och hyreskontraktet löper till Trafikkontorets verksamhet bedrivs främst i kvarteret Traktören. Lokalerna har nyligen (2016) byggts om för att bli mer ändamålsenliga och ge plats för fler medarbetare. Trots effektivisering och utökning av lokalytorna finns inte plats för ytterligare verksamheter. Planering finns för en större ombyggnad av kvarteret Traktören till ett samhällsbyggnadshus, vilket kan skapa förutsättningar för samlokalisering. Om, eller när, denna plan kan komma att förverkligas är i dagsläget oklart. Om en organisationskultur framgångsrikt ska kunna skapas brukar det vanligtvis underlätta att hela organisationen sitter i gemensamma lokaler, även om det i det här fallet inte bedöms kunna ske inom överskådlig tid. Däremot ser förvaltningarna att viss verksamhet, till exempel ekonomistyrning och -redovisning, behöver samlokaliseras för att verksamheten ska kunna drivas. Vilka verksamheter som berörs och hur detta ska genomföras, behöver bli föremål för fortsatt analys i den nya förvaltningen. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 7(9)

8 Färdtjänsten har i sina egna lokaler också IT-anläggningar såsom servrar för verksamhetsspecifika datasystem och egen telefonväxel. Även trafikkontoret har en omfattande IT-verksamhet med tillhörande anläggningar och serverrum. Att samlokalisera dessa ställer särskilda krav på utrymme, utformning och säkerhet i skalskydd samt driftsäkerhet i el- och IT-miljö. Förvaltningarna ser att detta möjligtvis kan bli aktuellt på längre sikt, men är inget som behöver prioriteras i dagsläget. Verksamheterna kommer därför även fortsättningsvis bedrivas i befintliga lokaler, med smärre justeringar beroende på hur organisationen formas. IT I det initiala skedet har inte identifierats några akuta behov inom IT-området. Befintliga IT-funktioner bibehålls initialt och utveckling sker i takt med att kommande analysarbete resulterar i utvecklade arbetssätt, rutiner och eventuell långsiktig samordning organisatoriskt. En faktor att ta hänsyn till i det fortsatta integrationsarbetet under året är den planering som staden har för att under 2017 utveckla den digitala arbetsplatsen, vilket bland annat innebär byte av verktyg för e-post, kalender och digitala samarbetsytor. På sikt kommer detta också att påverka verktyg för databaser och ärendehantering i LIS. Det bedöms därför lämpligt att under 2017 samordna integrationen av färdtjänstens system i trafikkontorets i de delar som påverkas av stadens centrala teknikskifte. Kompetens och resurser Färdtjänsten har 130 medarbetare och 2 vakanta tjänster inom ekonomi och verksamhetsstyrning. Trafikkontoret har i dagsläget cirka 240 medarbetare och ett stort antal vakanta tjänster. Vakanserna omfattar såväl befattningar som projektledare, trafikplanerare, plansamordnare med flera inom verksamheten, som bland annat administratörer och controllers i stödfunktionerna. Förvaltningarna bedömer att införlivandet av färdtjänstens verksamhet i trafikkontoret inte påverkar resursbehoven för den totala verksamheten. Kärnverksamheternas resursbehov förändras inte, och motsvarande resurser som idag kommer fortsatt krävas för styr och stödfunktionerna för färdtjänstens verksamhet. Färdtjänsten som fortsatt begrepp Färdtjänsten är ett inarbetat varumärke och begrepp såväl externt som internt i staden. Det kommer därför inledningsvis även att användas i, och av, verksamheten. Eventuell förändring behöver planläggas och kommuniceras tydligt i ett senare skede. Facklig samverkan För att hantera samverkan med de fackliga organisationerna så har en förvaltningsövergripande samverkan (FÖS) etablerats. Denna består av representanter från arbetsgivaren samt fackliga förtroendepersoner för de bägge förvaltningarna. Samverkan har skett fortlöpande och vid ett flertal tillfällen i den inledande fasen. Protokoll bifogas, bilaga 2-4. Den förvaltningsövergripande samverkan kommer att fortsätta till och med den 28 februari, för att därefter ske inom ramen för förvaltningens samverkansgrupp (FSG). Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 8(9)

9 Inom ramen för den förvaltningsövergripande samverkan har det också gjorts en riskbedömning (bilaga 6), samt en initial kartläggning av åtgärder för att säkerställa införlivandet (bilaga 7). Samverkan inför beslut i detta ärende, om tidpunkt för införlivandet i trafiknämnden, samt beslut om initial organisation har fullgjorts per den 1 februari Protokoll bifogas, bilaga 5 (publiceras/utsänds senare) Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 9(9)

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension

Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension Utlåtande 2009: RI (Dnr 217-2803/2008) Ny organisation för administration av ålders- och efterlevandepension i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Ny organisation

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (6) 2017-01-02 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 17 januari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:30 Partigruppsmöten Ledamöter Ersättare

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:43 1 (19) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överförande av trafikplanerande verksamhet från regionplane- och trafiknämnden till AB Storstockholms Lokaltrafik Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Dnr KS/2018:370-002 2018-08-07 1/2 för kommundirektören i Strängnäs kommun Förslag till beslut beslutar att 1. anta instruktion för

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010)

Införande av elektroniskt upphandlingsstöd i Stockholms stad remiss från kommunstyrelsen (dnr /2010) ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000381/2010 SID 1 (5) 2010-10-06 Handläggare: Ia Magnusson Telefon: 08-508 14 097 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.156 Datum: 2018-05-08 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Ny förskola Älvängen - genomförande

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 1/17. Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 1/17. Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00 Tid Klockan 09:00-16:00 Ajournering för lunch kl 12:10-13:00 Plats Trafikkontoret, Traktören, Sessionssalen Köpmansgatan 20 Paragrafer 1-42 Justeringsdag 2017-02-20 Underskrifter Sekreterare Eva Nordqvist

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förändring av den politiska organisationen

Förändring av den politiska organisationen www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund & Robert Bergman Förändring av den politiska organisationen Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Färdtjänstförvaltningens internkontrollplan 2017

Färdtjänstförvaltningens internkontrollplan 2017 TN XXX/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-11-24 Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N444-0213/16 Färdtjänstförvaltningen/Administrativt stöd Tommy Ståhl, Susanne Privileggio Telefon 031-41 95 39 E-post:

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer 0762/16 Ledningsstaben Strategisk samordning Stefan Granlund Telefon 031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Reglemente för Göteborgs

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med Förvaltnings AB Framtiden

Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med Förvaltnings AB Framtiden 1 Bilaga E Styrelsen 2017-10-30 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031 368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Återrapportering Handlingsplan 2017 från ägardialogen med

Läs mer

Ny nämndstruktur med tillhörande förvaltningsorganisation från och med 1 januari 2015

Ny nämndstruktur med tillhörande förvaltningsorganisation från och med 1 januari 2015 2014-11-19 1 (6) Kommunstyrelsen Ny nämndstruktur med tillhörande förvaltningsorganisation från och med 1 januari 2015 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll den 27 oktober 2014, 231 med tillhörande

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Delegationsordning förslag till revidering med anledning av nya riktlinjer för arkiv

Delegationsordning förslag till revidering med anledning av nya riktlinjer för arkiv Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-25 Diarienummer 0254/16 Kansli och kommunikation Lena Gasslander Telefon 031-365 57 26 E-postlena.gasslander@ponf.goteborg.se Delegationsordning förslag till revidering

Läs mer

Förslag till sammanträdestider 2019

Förslag till sammanträdestider 2019 Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-09 Diarienummer N137-0628/18 Handläggare Niklas Hall Telefon: 366 10 24 E-post: niklas.hall@vastra.goteborg.se Förslag till sammanträdestider 2019 Förslag

Läs mer

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon TN 28/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-02-11 Diarienummer 3402/15 Dagliga leveranser Anne-Charlotte Fransson Telefon 031-368 25 54 E-post: anne-charlotte.fransson@trafikkontoret.goteborg.se Motion

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Delegationsordning. Delegat. Ärenden där beslutanderätt delegeras. Bilaga 1 TN sid 1(6)

Delegationsordning. Delegat. Ärenden där beslutanderätt delegeras. Bilaga 1 TN sid 1(6) sid 1(6) ionsordning Trafiknämnden delegerar rätten att fatta beslut på nämndens vägnar i nedan förtecknade ärenden. ionsrätten avser i förekommande fall såväl bifall som avslag om inte annat anges. Trafikdirektören

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess

Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ulrick Hultman 2018-03-16 KS 2018/0162 0480-45 00 28 Kommunstyrelsen Svar på revisorernas granskningsrapport av Kalmar kommuns inköpsprocess Förslag

Läs mer

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna Förstudie Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-12-05 325 Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS 2017-440 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning

Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Bilaga 2 Regler och riktlinjer för budget och uppföljning Stadsbyggnadskontoret ska bedriva sin verksamhet på ett sådant sätt att kontoret bidrar till uppfyllelsen av de mål som fastställts i kommunfullmäktiges

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till förvaltningsorganisation för arbetsmarknadsförvaltningen

Förslag till förvaltningsorganisation för arbetsmarknadsförvaltningen ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-29 Handläggare: Charlotte Svensson Till Arbetsmarknadsnämnden Förslag till förvaltningsorganisation för arbetsmarknadsförvaltningen Förslag

Läs mer

Inrättande av centralt ändringsråd (Change Advisory Board)

Inrättande av centralt ändringsråd (Change Advisory Board) Utlåtande 2008:90 RI (Dnr 033-800/2008) Inrättande av centralt ändringsråd (Change Advisory Board) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Ett centralt ändringsråd (Change Advisory

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10

Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 Översiktlig projektplan Ny kommunal styrmodell och organisation Godkänd av finansutskottet 2008-06-10 1. Bakgrund Stora delar av de kommunala verksamheterna är organiserade i en beställar-utförarmodell,

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011.

Reglemente. Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010. Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglemente 2010-12-20 Reglemente för kommunrevisionen KS-221/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2011. Reglementet ersätter det reglemente som beslutades av kommunfullmäktige den 16

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Remiss säkra cykelparkeringar

Remiss säkra cykelparkeringar STYRELSEHANDLING nr 17 Remiss säkra cykelparkeringar Beslut Styrelsen föreslås besluta att: Tillstyrka motionen kring att ta fram om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar. Styrelsehandling

Läs mer

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar

Innovationer och krav på samhällsansvar i stadens upphandlingar Serviceförvaltningen Verksamhetsområde upphandling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-31 Handläggare Lars Ericsson Telefon: 08-508 11 818 Till Servicenämnden samhällsansvar i stadens Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser

Beslut om förnyelse av avtal avseende Microsoft-licenser Intraservice Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-27 Diarienummer 0332/18 Handläggare Malin Lundqvist, Staffan Wikström Telefon: 031-3678397, 031-3678347 E-post: malin.lundqvist@intraservice.goteborg.se,

Läs mer

Beslutsärende Avhändande av allmänna handlingar Kinesiska muren

Beslutsärende Avhändande av allmänna handlingar Kinesiska muren Styrelsehandling 7 Dnr 0898/15 2016-03-21 Helena Fagertun Beslutsärende Avhändande av allmänna handlingar Kinesiska muren Förslag till beslut Styrelsen hemställer att Higab, Stadshus AB, kommunstyrelsen

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (6) 2016-08-30 Handläggare Monica Slama Telefon: 08-508 23 092 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2016-09-22 Strategi

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Socialförvaltningen Administrativa avdelningen. Handläggare Karl-Erik Edlund Lisbeth Westerlund. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Socialförvaltningen Administrativa avdelningen. Handläggare Karl-Erik Edlund Lisbeth Westerlund. Svar på remiss från kommunstyrelsen Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande SoN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Karl-Erik Edlund Lisbeth Westerlund Till Socialnämnden Detaljerad krav- och behovsanalys

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till ny nämndorganisationen Ärende 13 KS 2017/374

Kommunstyrelsens förslag till ny nämndorganisationen Ärende 13 KS 2017/374 Kommunstyrelsens förslag till ny nämndorganisationen Ärende 13 KS 2017/374 Sida 122 av 194 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-11-24 Dnr: KS 2017/374 Kommunfullmäktige Översyn av nämndorganisationen Förslag till

Läs mer

Svar på initiativ (S) Redovisning av öppet kontorslandskap på socialförvaltningen

Svar på initiativ (S) Redovisning av öppet kontorslandskap på socialförvaltningen Tjänsteskrivelse 2017-02-13 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på initiativ (S) Redovisning av öppet kontorslandskap på socialförvaltningen Förslag till beslut Redovisningen

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32.

Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-07 Diarienummer 1929/16 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Reglemente. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. för Kommunala pensionärsrådet ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Reglemente för Kommunala pensionärsrådet program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: Ansvarig: Socialnämnd

Läs mer

Internkontrollplan 2016 för teknik- och servicenämnden, uppföljning i samband med årsrapport 2016

Internkontrollplan 2016 för teknik- och servicenämnden, uppföljning i samband med årsrapport 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Bilaga 8:1 Teknik- och servicekontoret Handläggare Kersti Hellström Tel. 0152-291 37 Dnr TSN/2015:710-003 Teknik- och servicenämnden 2017-02-01 1/2 Internkontrollplan 2016 för teknik-

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Sida 1 (5) 2016-07-29 ÖFN 2016-08-23 9.8 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss

Läs mer

LEDNINGSPOLICY

LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 1 LEDNINGSPOLICY 2002-01-29 2 LEDNINGSFILOSOFI Verksamheten i Vindelns kommun skall vara visions- och målstyrd, samt präglas av ett delegerande arbetssätt med tydlig uppföljning och utvärdering.

Läs mer

Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Klockan , Mäntsälä, Kommunhuset

Sammanträdesdatum Tekniska nämnden Klockan , Mäntsälä, Kommunhuset Tekniska nämnden 2019-01-09 1 Tid och plats Klockan 13.00-13.35, Mäntsälä, Kommunhuset Beslutande Erik Lindström (M), ordf. Lennart Haglund (M) Bengt-Åke Svensson (S), v. ordf. Mikael Zetterström (S) Mikael

Läs mer

Processbeskrivning. Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur.

Processbeskrivning. Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur. Processbeskrivning Översyn av förvaltningsorganisationen, delegationer, administrativa processer och bolagsstruktur. Kommunchef Nicklas Bremefors har fått i uppdrag av politiken att ge förslag på ny organisation

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2014 nr 116 Nämnd med ansvar att för kommunen teckna avtal med Tre Stiftelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

earkiv Kalmar län Rapport 1 - Nulägesanalys inom projekt earkiv Kalmar län hösten 2014 Version 1.0 Kisa 2014-12-10 Ort och datum

earkiv Kalmar län Rapport 1 - Nulägesanalys inom projekt earkiv Kalmar län hösten 2014 Version 1.0 Kisa 2014-12-10 Ort och datum earkiv Kalmar län 1 - Nulägesanalys inom projekt earkiv Kalmar län hösten 2014 Version 1.0 Kisa 2014-12-10 Ort och datum Anki Heimonen Projektledare 1 Bakgrund I uppdraget för projekt e-arkiv Kalmar län

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.35 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg S Christopher Thorsson

Läs mer

Central Samverkansgrupp Protokoll 6/16 Dnr 0284/16 Sammanträdesdatum Arbetsgivare, ordförande. Caroline Löfdahl Gunnar Valinder

Central Samverkansgrupp Protokoll 6/16 Dnr 0284/16 Sammanträdesdatum Arbetsgivare, ordförande. Caroline Löfdahl Gunnar Valinder 1 (5) Central Samverkansgrupp Protokoll 6/16 Dnr 0284/16 (CSG) Sammanträdesdatum 2016-04-28 Tid: Torsdag 2016-04-28 kl 08.30-11.30 Plats: Eken i Traktören Närvarande: Eva Hessman Karin Åhström Catarina

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer