Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32."

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1929/16 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Riskfördelning mellan Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32. Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Informationen om att trafiknämnden avser att underteckna överenskommelsen mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen om riskfördelning i samband med skiljedomsförfarande avseende spårvagn M32, enligt bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, antecknas. Sammanfattning De 65 vagnarna av modell M32 Sirio som köpts från leverantören AnsaldoBreda har i varierande grad visat sig ha stora brister vilket bl.a. har inneburit att vagnarna av säkerhetsskäl efter hand tagits ur trafik för att repareras. Kommunstyrelsen beslöt att bevilja trafiknämnden rätt att ansöka om skiljedomsprocess samt att då fortsätta förhandlingarna med leverantören AnsaldoBreda. AnsaldoBreda har inte levt upp till de avtalade arbetena och efter samråd med Västra Götalandsregionen och Västtrafik beslöt trafiknämnden att häva tilläggsavtal 7 p g a avtalsbrott samt inleda ett skiljedomsförfarande. Dom i målet förväntas i april I samrådet som ledde fram till detta beslut har utgångspunkten varit att Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen har ett gemensamt ansvar för eventuella kostnader. Eventuella kostnader som påförs beställaren fördelas mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen enligt huvudprincipen, 50/50. Ekonomiska konsekvenser Vilka ekonomiska konsekvenser som skiljedomsförfarandet och hävning av tilläggsavtal 7 har kommer att framgå efter det att skiljenämndsprocessen slutförts. Anspråk om ekonomisk ersättning för brister och viten har riktats till AnsaldoBreda vilket slutligen regleras som ett resultat av skiljedomsförfarandet. En sådan process innehåller både juridiska och ekonomiska risker. 1(11)

2 Omvärldsperspektivet Trafikkontoret har genom Projekt M32 tagit del av erfarenheter kring fel och brister vid leveranser till andra köpare och hur dessa hanterats. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektivet. Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Bilaga 1 Bilaga 2 Protokollsutdrag och tjänsteutlåtande från trafiknämndens möte , 419. Överenskommelse mellan Göteborgs Stad genom trafiknämnden och Västra Götalandsregionen genom Västtrafik AB om riskfördelning i samband med skiljedomsförfarande avseende spårvagn M32. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(11)

3 Ärendet Trafiknämnden informerar kommunstyrelsen om att trafiknämnden avser att underteckna överenskommelsen mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen (Västtrafik AB) om principerna för fördelningen av de ekonomiska risker som skiljedomsförfarandet med AnsaldoBreda innebär. Bakgrund De 65 vagnarna av modell M32 Sirio som köpts från leverantören AnsaldoBreda har i varierande grad visat sig ha stora brister vilket bl.a. har inneburit att vagnarna av säkerhetsskäl efter hand tagits ur trafik för att repareras. Problemen med vagnarna har löpande redovisats för leverantören AnsaldoBreda under åren. Göteborgs Stads trafikkontor har ingått flera tilläggsavtal för att komma tillrätta med problemen, varav tilläggsavtal 7 var relaterat till rosten. Kommunstyrelsen beslöt att bevilja trafiknämnden rätt att ansöka om skiljedomsprocess samt att då fortsätta förhandlingarna med leverantören AnsaldoBreda. AnsalsoBreda har inte levt upp till de avtalade arbetena och efter samråd med Västra Götalandsregionen och Västtrafik beslöt trafiknämnden att häva tilläggsavtal 7 p g a. avtalsbrott samt inleda ett skiljedomsförfarande. Dom i målet förväntas i april Överenskommelsen består av tre delar. Första delen avser hävning av tilläggsavtal7 och ny upphandling av de ingående arbetena. Andra delen avser skiljedomsförfarande i fråga om systematiska fel och brister, viten och skador. Sista delen omfattar kostnader för projektledning och juridisk process. Eventuella kostnader som påförs beställaren fördelas mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen enligt huvudprincipen, 50/50. Stadsledningskontoret Undantag från huvudprincipen där särskilt ansvar gäller, skall Göteborgs Stad såsom köpare betala ett eventuellt skadestånd till leverantören. Västtrafik väntas få uppdrag från regionstyrelsen den 7 februari 2017 om att teckna nämnda överenskommelse med Göteborgs Stad. Stadsledningskontoret Bo Carlryd Planeringsledare Ylva Löf Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(11)

4 Protokollsutdrag från Trafiknämndens möte , 419. Bilaga 1 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 11/ Diarienummer 2972/13 Riskfördelning Göteborgs Stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32 Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Axel Josefsson (M) deltar ej i handläggningen av ärendet på grund av jäv. Nämnden beslutar att bifalla trafikkontorets förslag 1. godkänna förslaget till överenskommelsen med Västtrafik AB om riskfördelning avseende skiljedomsförfarande och process kring M32 2. att ge ordföranden i uppdrag att teckna överenskommelsen 3. att översända beslutet till kommunstyrelsen. Vid protokollet Erika Hurtig Justerat Johan Nyhus Christina Hjort Bröndt Rätt utdraget intygar i tjänsten Erika Hurtig Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(11)

5 TN 419/16 Tjänsteutlåtande Förvaltningsledningen Trafiknämnden Stefan Eglinger Hugo Lepik Diarienummer 2972/13 Telefon E-post: Riskfördelning Göteborgs stad och Västtrafik avseende skiljedomsförfarande och process kring spårvagn M32 Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att godkänna förslaget till överenskommelsen med Västtrafik AB om riskfördelning avseende skiljedomsförfarande och process kring M32 att att ge ordföranden i uppdrag att teckna överenskommelsen översända beslutet till kommunstyrelsen. Sammanfattning De 65 vagnarna av modell M32 Sirio som köpts från leverantören Ansaldo Breda har i varierande grad visat sig ha stora brister vilket bl.a. har inneburit att vagnarna av säkerhetsskäl efter hand tagits ur trafik för att repareras. Vagnsbristen har haft negativ påverkan på kollektivtrafiken ur tillgänglighetssynpunkt. Resenärerna har drabbats. Ersättningstrafiken har även inneburit högre kostnader för huvudmannen. Problemen med vagnarna har löpande redovisats för leverantören AnsaldoBreda under åren. Göteborgs Stad trafikkontoret har ingått flera tilläggsavtal för att komma tillrätta med problemen, varav tilläggsavtal 7 var relaterat till rosten. AnsaldoBreda har inte levt upp till de avtalade arbetena och av den anledningen hävdes tilläggsavtal 7 under hösten Istället har Staden valt att upphandla rostbehandlingsåtgärder av annan leverantör. Syftet är att snarast reparera vagnarna så att maximalt antal kan trafiksättas och vagntillgången därmed motsvarar den trafikbeställning som gjorts och den trafikökning som önskas. Samtidigt som det sjunde tilläggsavtalet med AnsaldoBreda hävdes, valde Göteborgs Stad att avsluta pågående förhandlingar om återstående ersättningar och viten och istället inleda en juridisk process i Stockholms Handelskammares Skiljenämnd (SCC). SCC meddelar sin dom under våren 2017 enligt den tidsplan parterna arbetar efter. Göteborgs Stad och samarbetspartnern Västtrafik har utarbetat ett förslag till ekonomisk riskfördelning i den händelse att skiljedomen utfaller till vår nackdel. Huvudprincipen för fördelningen är 50/50. I det fall domen utfaller till vår fördel kommer överskottet att hanteras på sådant sätt att det kommer den årliga kostnaden för spårvagnstrafiken till del. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(11)

6 Ekonomiska konsekvenser Vilka ekonomiska konsekvenser som skiljedomsförfarandet och hävning av tilläggsavtal 7 har kommer att framgå efter det att skiljenämndsprocessen slutförts. Anspråk om ekonomisk ersättning för brister och viten har riktats till Ansaldo Breda vilket i slutligen regleras som ett resultat av skiljedomsförfarandet. En sådan process innehåller både juridiska och ekonomiska risker. Denna överenskommelse reglerar principerna för fördelning av kostnader mellan Göteborgs stad och Västtrafik AB i det fall beslutet i skiljedomsförfarande utfaller till vår nackdel. Barnperspektivet Bedöms inte i detta ärende som berör fördelning av ekonomiska risker i en pågående skiljedomsprocess. Jämställdhetsperspektivet Bedöms inte i detta ärende som berör fördelning av ekonomiska risker i en pågående skiljedomsprocess. Mångfaldsperspektivet Bedöms inte i detta ärende som berör fördelning av ekonomiska risker i en pågående skiljedomsprocess. Miljöperspektivet Bedöms inte i detta ärende som berör fördelning av ekonomiska risker i en pågående skiljedomsprocess. Omvärldsperspektivet Projekt M32 har tagit del av erfarenheter kring fel och brister vid leveranser till andra köpare och hur dessa hanterats. Med hänsyn till affärssekretess beskrivs det inte närmare i detta tjänsteutlåtande. Stefan Eglinger Trafikdirektör Bilaga - Överenskommelse mellan Göteborgs stad, trafiknämnden, och Västtrafik AB om riskfördelning i samband med skiljedomsförfarande avseende spårvagn M32 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(11)

7 Ärendet En överenskommelse tecknas med Västtrafik AB om principerna för fördelningen av de ekonomiska risker som ett skiljedomsförfarande innebär. Efter vägledning från stadsledningskontoret har trafiknämnden i uppgift att teckna en sådan överenskommelse och informera kommunstyrelsen om den samma. Kommunstyrelsen beslöt den 15 januari 2014 (KS ) att bevilja trafiknämnden rätt att ansöka om skiljedomsprocess samt att då fortsätta förhandlingarna med leverantören Ansaldo Breda. Styrelsen för Västtrafik AB har på motsvarande sätt uppgiften att teckna överenskommelsen för Västra Götalandsregionen. Efter samråd med Västra Götalandsregionen och Västtrafik beslöt trafiknämnden att häva tilläggsavtal 7 p g a av avtalsbrott samt inleda ett skiljedomsförfarande. I samrådet som ledde fram till detta beslut har ett gemensamt ansvar för eventuella kostnader varit en utgångspunkt. Bakgrund Göteborgs stad har efter beslut i Kommunstyrelsen 2001 upphandlat 40 spårvagnar av märket AnsaldoBreda modell Sirio. Genom att upphandlingsavtalet även inrymde en option kring ytterligare köp har ytterligare 25 spårvagnar tillkommit. Den aktuella spårvagnsmodellen har i Göteborgs Spårvägar kommit att benämnas M32. Samtliga 65 vagnar har levererats mellan 2006 och Spårvagnarna har allt sedan de levererades varit behäftade med olika former av brister såsom dörrproblem, värme/kyla, förarstolar, sandmatning, buller samt onormalt slitage av hjulringar. Utöver dessa fel uppdagades 2012 grava rostangrepp i yttre plåtar, golvkonstruktion och bärande balkar. Detta ledde till att flertalet vagnar av de först levererade 40 togs ur trafik av säkerhetsskäl. Bland vagnarna i den senare leveransen har endast enstaka rostproblem uppdagats. Sedan en längre tid har förhandlingar pågått mellan trafikkontoret, samverkande organisationer och AnsaldoBredas representanter i syfte att få samtliga levererade spårvagnar i trafik enligt den standard som avtalats. Trafikkontoret har även till AnsaldoBreda redovisat ersättningskrav för den skada som uppstått pga. systematiska fel och brister, samt redovisat viteskrav. De ersättningskrav som förts fram rörande systematiska fel på vagnarna omfattar exempelvis onormalt hjulslitage, problem med dörrarna, problem med traktionsmotorerna och brister i sandsystemet. Vitet avser bristande tillgänglighet, driftsäkerhet och dröjsmål. På rekommendation av projektet och dess styrgrupp och i samråd med tjänstemän och politiker från Västra Götalandsregionen och Västtrafik AB föreslogs trafiknämnden att besluta att häva tilläggsavtal 7 och att inleda skiljeförfarande för att erhålla ekonomisk kompensation för den skada som uppstått från leveransens början och därefter. Hävningen av tilläggsavtal 7 grundar sig på att AnsaldoBreda inte utfört överenskomna arbeten fackmannamässigt och i en grov avvikelse från tidplan. Trafiknämnden tog den 31 augusti 2015 beslut enligt förslag. (TN protokoll ). Hävningen av tilläggsavtal 7 är gjord och skiljeförfarandet är inlett. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(11)

8 Annan leverantör är upphandlad för genomförande av de åtgärder som omfattas av det hävda tilläggsavtal 7. Avtalet med spårvagnsleverantören tecknades i juni I detta läge och fram till dess att skatteväxlingen skedde 2012 var Göteborgs stad delägare av Västtrafik som då var trafikhuvudman. Situationen som då rådde var att Göteborgs stad via ägarbidrag delfinansierade Västtrafiks verksamhet inkl. spårvagnsverksamheten. Efter skatteväxlingen bär Västra Götalandsregionen tillika trafikhuvudman samtliga kostnader för kollektivtrafiken och har Västtrafik som utförandebolag. När skatteväxlingen genomfördes gick det inte att fullt ut överblicka och ta hänsyn till den utveckling som följt i avtalsrelationen med spårvagnsleverantören. Även delar av problematiken med spårvagnarnas brister var vid det laget ännu inte känt. Med utgångspunkt från denna situation har Göteborgs stad som köpare av vagnarna och VGR/Västtrafik som trafikhuvudman ett gemensamt ansvar vilket även bör avspeglas i den ekonomiska överenskommelsen. Utfallet av den juridiska processen, skiljenämndsförfarandet, som inletts kan i varierande grad vara till vår för- eller nackdel. I den händelse skiljenämndens utslag är till vår nackdel behöver uppkomna kostnader i arbetet med att få vagnarna i drift täckas på annat vis. Staden har genom stadsledningskontoret och trafikkontoret fört samtal med Västra Götalandsregionen och Västtrafik för att ta fram principer för fördelning av de eventuella risker som följer av processen. Principen definieras i bilagda förslag till överenskommelse och bygger på huvudprincipen att riskerna med eventuella kostnader delas jämbördigt 50/50 mellan Göteborgs Stad och Västtrafik med vissa avsteg. Vid ett positivt utfall från skiljedomsförfarandet ska den ersättning som utbetalas till staden hanteras på sådant sätt att den årliga kostnaden för spårvagnstrafiken kan minska. Dom i målet förväntas i april Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(11)

9 Bilaga 2 Överenskommelse mellan Göteborgs stad genom trafiknämnden och Västra Götalandsregionen genom Västtrafik AB om riskfördelning i samband med skiljedomsförfarande avseende spårvagn M32 Sammanfattning De 65 vagnarna av modell M32 Sirio som köpts in har, sedan de inledande leveranserna, i varierande grad visat sig ha stora brister. Detta har inneburit att vagnarna av säkerhetsskäl efter hand tagits ur trafik för att repareras Problemen med vagnarna har löpande redovisats för leverantören AnsaldoBreda under åren. Göteborgs Stad genom trafiknämnden har ingått flera tilläggsavtal för att komma tillrätta med problemen, varav det senaste tilläggsavtal 7 var relaterat till bl.a. de rostproblem som vagnarna är behäftade med. Leverantören har i brott mot avtalet grovt avvikit från tidsplanen och har inte utfört avtalade arbeten på ett fackmannamässigt sätt. På rekommendation från projektledning och dess styrgrupp fattade trafiknämnden 31 augusti 2015 ( 171) beslut om att häva tilläggsavtal 7 och att inleda skiljeförfarande för att erhålla ekonomisk kompensation för den skada som uppstått från leveransens början och därefter. Till att utföra åtgärderna i enlighet med tilläggsavtal 7 har annan leverantör utsetts efter upphandling. Beslutet om att avsluta pågående förhandlingar om återstående ersättningar och viten och att istället inleda en juridisk process i Stockholms Handelskammares Skiljenämnd (SCC) fattades av trafiknämnden efter bemyndigande från kommunstyrelsen och i samråd med kollektivtrafikmyndigheten Västra Götalandsregionen och trafikhuvudmannen Västtrafik AB. Vilka ekonomiska konsekvenser som skiljedomsförfarandet och hävningen av tilläggsavtal 7 har kommer att framgå efter det att skiljenämndsprocessen slutförts. Anspråk om ekonomisk ersättning för brister och viten har riktats till AnsaldoBreda vilka i sin tur riktat anspråk på Göteborgs stad. Detta regleras slutligen som ett resultat av skiljedomsförfarandet. En sådan process innehåller både juridiska och ekonomiska risker. Som utgångspunkt har hela tiden varit att Göteborgs stad genom trafiknämnden och Västra Götalandsregionen genom Västtrafik AB har ett gemensamt ansvar för de ekonomiska riskerna i samband skiljedomsförfarandet enligt ovan. Principerna för fördelning av detta ansvar regleras i denna överenskommelse.. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(11)

10 Principer för riskdelning med anledning av skiljenämndsförfarandet Huvudprincip Huvudprincipen är ett delat ansvar för risken enligt 50/50-modellen, inklusive projektledning och juridisk process och innebär följande: Om de medel som skiljenämndsförfarandet resulterar i inte täcker de avhjälpande kostnaderna för de systematiska fel och brister som identifierats inför skiljedomsförfarandet behöver ytterligare medel skjutas till. I sådant fall täcker Västtrafik och Göteborgs stad gemensamt det definierade underskottet med hälften var. Om de medel som skiljenämndsförfarandet resulterar i genererar ett överskott ska det tillfalla spårvagnstrafiken på ett sådant sätt att den årliga kostnaden sänks. Om medlen erhållna från skiljenämndsförfarandet är specificerade per ingående del (se nedan) ska de i första hand täcka kostnaderna för sådan del och i andra hand övriga ingående delar. Särskild överenskommelse kan behöva tecknas beroende av utfallets karaktär. Reglering av ovanstående och praktisk utformning av denna sker beroende av utfall och bestäms i överenskommelse efter det att utfallet i SCC fastställts. Ingående delar: Hävning av tilläggsavtal 7, TA7, och ny upphandling av de ingående arbetena I TA 7 reglerades ett antal tilläggs- och korrigerande åtgärder där roståtgärder är en betydande del. Västtrafik har tidigare fattat beslut om att finansiera del av åtgärderna med 10 MEUR. Kostnaden för resterande korrigerande åtgärder och felavhjälpning skulle falla på leverantören i enlighet med avtalet. Då AnsaldoBreda i brott mot TA7 inte levererat hävdes avtalet och ny upphandling för de ingående delarna gjordes. Om den samlade kostnaden för TA7-åtgärderna i fråga om nedlagda kostnader och tillkommande kostnader efter ny upphandling överstiger den ersättning som Göteborgs Stad erhåller från AnsaldoBreda i skiljedomsförfarandet och genom den utbetalade bankgarantin ska resterande del av kostnaderna först bekostas av Västtrafik upp till det sedan tidigare godkända beloppet 10 MEUR (där del av denna summa redan tagits i anspråk). Kostnader utöver detta delas 50/50. Skiljedomsförfarande i fråga om systematiska fel och brister, viten och skador Göteborgs stad har till AnsaldoBreda redovisat ersättningskrav för den skada som uppstått pga. systematiska fel och brister. De ersättningskrav som förts fram rörande systematiska fel på vagnarna omfattar exempelvis onormalt hjulslitage, problem med dörrarna, problem med traktionsmotorerna och brister i sandsystemet. Staden har även redovisat viteskrav i enlighet med grundavtalet avser bristande tillgänglighet, driftsäkerhet och dröjsmål. Om de medel som skiljenämndsförfarandet resulterar i inte täcker de avhjälpande kostnaderna för de systematiska fel och brister som identifierats inför skiljedomsförfarandet behöver ytterligare medel skjutas till. I sådant fall täcker Västtrafik AB och Göteborgs stad gemensamt det definierade underskottet med hälften var. Plan och prioritering av omfattning och tid för dessa åtgärder regleras senare i egen överenskommelse. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(11)

11 Kostnader för projektledning och juridisk process Nedlagda och kommande kostnader för projektledning och juridisk process från och med den 1 maj 2015 fördelas lika mellan Göteborgs stad och Västtrafik. Motsvarande kostnader före maj 2015 bekostas av Västtrafik i enlighet med huvudavtalet för spårvägstrafik mellan parterna. Bedömningen är att dessa kostnader successivt kommer att minska efter det att skiljedomen vunnit laga kraft. Slutdatum för denna del är när sista vagnen återkommit från upphandlad åtgärd i enligt med TA7. Därefter övergår hanteringen av M32 i normal drift och regleras av huvudavtalet Undantag från huvudprincip där särskilda ansvar gäller Om skiljenämnden beslutar om att skadestånd ska betalas till leverantören ska detta betalas av Göteborgs stad såsom köpare (kontraktspart). Västra Götalandsregionens, här genom Västtrafik, ansvarar i egenskap av trafikhuvudman och kundansvarig för de kostnader som uppstått och uppstår för kompletterande trafik för att möta resandeefterfrågan vid bristande tillgänglighet av vagnar. Göteborgs stad trafiknämnden Datum Västtrafik AB Datum Johan Nyhus ordförande trafiknämnden Lars Holmin ordförande Västtrafik AB Lars Backström VD Västtrafik AB Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(11)

Skiljenämndens dom om M32. Presskonferens 31 augusti 2017

Skiljenämndens dom om M32. Presskonferens 31 augusti 2017 Skiljenämndens dom om M32 Presskonferens 31 augusti 2017 Agenda Välkommen! Information om skiljenämndens dom om spårvagnarna M32 Frågestund Johan Nyhus (S), trafiknämndens ordförande Stefan Eglinger, trafikdirektör,

Läs mer

Frågor och svar om skiljedom om spårvagn M32

Frågor och svar om skiljedom om spårvagn M32 Trafikkontoret Frågor och svar om skiljedom om spårvagn M32 31 augusti 2017 En skiljenämnd dömde 31 augusti 2017 tillverkaren Ansaldobreda att betala Göteborgs Stad ekonomisk ersättning för fel, förseningar,

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Köp av 25 nya spårvagnar

Köp av 25 nya spårvagnar 1(7) Handläggare: Jörn Engström Sammanträdesdatum Dnr 2015/04 Tel: 031 368 25 53 Köp av 25 nya spårvagnar Trafiknämnden Göteborg Sammanfning Trafiknämnden beslutade i september 2006 hemställa hos Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1

Information om spårharpa och del av depå Ringön, etapp 1 TN 353/16 TN-Information Trafiknämnden 2016-10-27 Diarienummer 1234/14 Samhälle och planering Hugo Lepik Telefon 031-368 25 47 E-post: hugo.lepik@trafikkontoret.goteborg.se Information om spårharpa och

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Handling 2016 nr 33 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0826/17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0826/17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-07-23 Diarienummer 0826/17 Stadsutveckling Hans Linderstad Telefon 031-368 04 63 E-post: hans.linderstad@stadshuset.goteborg.se Tillköp av linje 55 ElectriCity Förslag till

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon TN 28/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-02-11 Diarienummer 3402/15 Dagliga leveranser Anne-Charlotte Fransson Telefon 031-368 25 54 E-post: anne-charlotte.fransson@trafikkontoret.goteborg.se Motion

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02 Ordföranden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2010-02-02 Justering av taxor för avgiftsparkering och vissa tillstånd, dnr 2516/08 Hemställan Kommunfullmäktige Förslag till beslut enligt Trafikkontorets

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande luftrumsförändring vid Säve flygplats

Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande luftrumsförändring vid Säve flygplats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-12-29 Diarienummer 1884/17 Stadsutveckling Henrik Levin Telefon 031-368 02 45 E-post: henrik.levin@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss från Transportstyrelsen gällande

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Förvaltningsledningen. Färdtjänstens införlivande i trafikkontoret

Förvaltningsledningen. Färdtjänstens införlivande i trafikkontoret TN 26/17 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2017-02-09 Diarienummer 2770/15 Förvaltningsledningen Jan Rinman Telefon 031-368 25 42 E-post: jan.rinman@trafikkontoret.goteborg.se Färdtjänstens införlivande i

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

SVENSKA STATEN genom FINANSDEPARTEMENTET. och STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. och STOCKHOLMS KOMMUN AVTAL. avseende

SVENSKA STATEN genom FINANSDEPARTEMENTET. och STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. och STOCKHOLMS KOMMUN AVTAL. avseende SVENSKA STATEN genom FINANSDEPARTEMENTET och STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING och STOCKHOLMS KOMMUN AVTAL avseende återföring av överskott från försöket med trängselskatt i Stockholms kommun Detta avtal ( Avtalet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Godkännande av reviderat hyrestillägg för lokalanpassningar vid Göteborgs stadsmuseum

Godkännande av reviderat hyrestillägg för lokalanpassningar vid Göteborgs stadsmuseum Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-09 Diarienummer 0695/16 Sektor Museer Carina Sjöholm/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 36 41 E-post: carina.sjoholm@kultur.goteborg.se Godkännande av reviderat hyrestillägg

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Svensk e-legitimation Hearing om regelverksremiss

Svensk e-legitimation Hearing om regelverksremiss Svensk e-legitimation Hearing om regelverksremiss 2012-09-13 Erik Sandström Biträdande jurist T: +46 8 598 891 43 M: +46 703 791 981 E: erik.sandstrom@setterwalls.se 1 Leverantören ansvarar för hela leveranskedjan,

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011)

Utlåtande 2011: RI (Dnr /2011) Utlåtande 2011: RI (Dnr 302-752/2011) Tilläggsavtal till avtal mellan svenska staten och Stockholms kommun avseende stabilisering av grundvattennivån under riksbyggnaderna på Helgeandsholmen Förslag från

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 8/15. Tid Klockan 13:00-17:45. Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20

Protokoll. Sammanträdesdatum Nummer 8/15. Tid Klockan 13:00-17:45. Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Tid Klockan 13:00-17:45 Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Paragrafer 211-244 Justeringsdag 2015-11-05 Underskrifter Sekreterare Betty Karlsson Ordförande Johan Nyhus Justerande

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad 1 Bilaga I Styrelsen 2017-12-18 Diarienummer: 0096/17 Handläggare: Katharina Jonsson Tel: 031-368 54 51 E-post: katharina.jonsson@gshab.goteborg.se Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll

Kommunstyrelsens protokoll Kommunstyrelsens protokoll 2004-04-28 Rådhuset, Asarumssalen kl 17 00 18 30 Paragrafer 94-96 Innehåll KS 94 Yttrande över förslag till fördelning av länstransportplanens ekonomiska ramar 2004-2015 KS 95

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2016-12-14 172 KS 367/16 Medfinansieringsavtal trafikåtgärder i Fässbergsdalen - återremiss Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd!

Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd! Vinnande relationer 22 april 2010 Avtalet: 5 förödande missar och hur ni undviker skadestånd! Advokat Peter Nordbeck Advokatfirman Delphi 08-677 55 30 0709-25 25 01 www.delphi.se peter.nordbeck@delphi.se

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 1 (6) HSN 1301-0038 Handläggare: Stefan Strandfeldt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 3 Fastställande av vårdvolymer och ersättning

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1138/17 Handläggare Johan Bergström Telefon 031-368 60 29 E-post: johan.bergstrom@arbvux.goteborg.se Tillämpningsbeslut

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms Län

Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms Län Utlåtande 2013:1 RV (Dnr 327-620/2012) Överenskommelse mellan kommun/stadsdelsnämnd och Stockholms läns landsting om WebCare Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms Län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440

Försäljning av fastigheten Alingsås Västerbodarna 1:440 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-07-30 Diarienummer 1000/16 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Försäljning av fastigheten Alingsås

Läs mer

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tjänsteutlåtande nummer: 2017-109 Utfärdat:2017-11-07 Reviderat: Diarienummer: 0940/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tidplan Förvaltningens

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

TJÄNsTEUTLÅTANDE Rnr 36/99 l (l) Utfårdat 1999-02-02 Dm 365/99

TJÄNsTEUTLÅTANDE Rnr 36/99 l (l) Utfårdat 1999-02-02 Dm 365/99 GÖTEBORGS ST ADSKANSLI Kvalitetsområde 2 Birgitta Hellgren Tfu 61 11 75, Fax 61 20 05 birgitta.hellgren@stadshuset.goteborg.se TJÄNsTEUTLÅTANDE Rnr 36/99 l (l) Utfårdat 1999-02-02 Dm 365/99 Upphandling

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Dnr 0359/10

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Dnr 0359/10 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2013-10-29 380, Dnr 0359/10 Detaljplan för Bro över Göta älv Till behandling företogs ärende angående ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen.

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-05-31 Ärende 2.2.5 Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Sverigedemokraterna har som enda parti röstat emot trängselskatten från första början. Vi anser

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun

Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Söderköpings kommun BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Anders Lennartsson 2015-01-12 TSN 2015-18 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Avtal avseende överlämnande av särskild kollektivtrafik i Kommuner som så önskar kan enligt

Läs mer