Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0940/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tidplan Förvaltningens samverkansgrupp Utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden åtar sig huvudmannaskapet för Internationella vetenskapsfestivalen under förutsättning att kommunstyrelsen finansierar uppdraget med 560 tkr. Ärende I kompletterande budget för vintern 2016 gav kommunstyrelsen stadsledningskontoret i uppdrag att se över huvudmannaskapet för Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg. Uppdraget baserades på en hemställan från Göteborg & Co. Stadsledningskontoret har i ett ärende till kommunstyrelsen (dnr 1369/16) uttryckt att Utbildningsnämnden är en lämplig representant för staden i förhållande till Vetenskapsfestivalen, då man ser ett värde i att koppla Vetenskapsfestivalen och utbildningsverksamheten närmare varandra. Utbildningsnämnden ställer sig positiv till uppdraget som beskrivs i bifogade tjänsteutlåtande från stadsledningskontoret men saknar finansiering. Det ekonomiska åtagandet motsvarar 500 tkr per år. Uppdraget kräver också arbetsinsats och resor motsvarande ca 60 tkr. Ekonomiska dimensionen Tecknande av huvudmannaavtal för Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg innebär ett ekonomiskt åtagande motsvarande 500 tkr. Huvudmännen står för den ekonomiska risken vid eventuella underskott i verksamheten. Denna risk bedöms för närvarande som låg då festivalen har en ekonomi i balans. Huvudmannaskapet innebär också en arbetsinsats i form av för- och efterarbete inför festivalen och huvudmannarådets möten. 1(2)

2 Ekologiska dimensionen Utbildningsförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Sociala dimensionen Ett huvudmannaavtal för Göteborgs räkning innebär ökade möjligheter att knyta stadens förskole- och skolverksamhet närmare universitet och högskola vilket gynnar barn och elever i stadens verksamheter. Tomas Berndtsson Marie Alkvist-Carlsson Bilagor Tjänsteutlåtande dnr 1369/16 Stadsledningskontoret Göteborgs Stad Utbildning, tjänsteutlåtande 2(2)

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1369/16 Välfärd och utbildning Avdelningen för utbildning, barn och unga, folkhälsa Annika Andersson Telefon E-post: Redovisning av kommunstyrelsens uppdrag avseende huvudmannaskap för Internationella vetenskapsfestivalen Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Kommunstyrelsens uppdrag , att se över huvudmannaskapet för Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg, förklaras fullgjort. Sammanfattning I kompletterande budget vintern 2016 gav kommunstyrelsen stadsledningskontoret i uppdrag att se över huvudmannaskapet för Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg, kommunstyrelsen Uppdraget baserades på en hemställan från Göteborg & Co. Stadsledningskontoret ser ett värde i att Vetenskapsfestivalen och stadens utbildningsverksamhet kopplas närmare varandra genom att staden tecknar ett huvudmannaavtal. En lämplig representant för staden i förhållande till Vetenskapsfestivalen är Utbildningsnämnden. Ekonomiska konsekvenser Beslut om tecknande av huvudmannaavtal för Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg innebär ett ekonomsikt åtagande motsvarande 500 tkr/år. Vidare står huvudmännen för den ekonomiska risken vid eventuella underskott i verksamheten. Denna risk bedöms för närvarande som låg då festivalen har en ekonomi i balans. Huvudmannaskapet medför också en arbetsinsats i form av deltagande i huvudmannarådets möten, resekostnader i samband med de möten som förläggs till Stockholm samt ett visst för- och efterarbete. 1(7)

4 Barnperspektivet Om Göteborgs Stad tecknar huvudmannaavtal för Internationella Vetenskapsfestivalen kan det leda till ökade möjligheter att knyta stadens förskole- och skolverksamhet närmare universitet och högskola vilket över tid gynnar barn och elever i stadens verksamheter. Jämställdhets- mångfalds och miljöperspektiv Den Internationella Vetenskapsfestivalen har ett omfattande och varierat utbud inom såväl skol- som allmänhetens program. Festivalens rika programutbud ger besökarna goda möjligheter att fördjupa sina kunskaper och insikter i frågor som berör såväl jämställdhet, mångfald och miljö. Under festivalen 2016 var exempelvis temat Unika men Lika och 2017 års tema är Tillit. Omvärldsperspektivet Den Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg får bedömas som ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. I Sverige finns i nuläget inget motsvarande arrangemang med motsvarande utbud och bredd. Bilagor 1. Utdrag kompletterande budget vintern 2016, Dnr 0019/16 2. Samarbetsavtal angående anordnande av Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(7)

5 Ärendet I samband med beslut om kompletterande budget vintern 2016 gav kommunstyrelsen stadsledningskontoret i uppdrag att se över huvudmannaskapet för Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg, kommunstyrelsen , Dnr 0019/16. Uppdraget baseras på en hemställan från Göteborg & Co. I uppdraget till stadsledningskontoret anges att huvudmannafrågan ska ses över, föreslå en organisatorisk hemvist samt om medel ska överföras med anledning av detta (bilaga 1). Bakgrund Festivalen genomfördes för första gången Festivalens grundläggande syfte är att bidra till en ökad dialog mellan forskarsamhället och samhället i övrigt. I populärvetenskaplig form ska festivalen göra vetenskap tillgänglig för allmänhet, barn och ungdomar i skolålder samt näringsliv. Målet är att öka intresset för vetenskap och stärka forskningens roll i samhället. Festivalen är uppbyggd kring skolprogrammet, öppna programmet och fackprogrammet och under 2016 hade festivalen besök. Skolprogrammet tillsammans med Experimentverkstaden vänder sig till elever i förskola och grundskola. För närvarande finns sex huvudmän för Vetenskapsfestivalen. De är Göteborg & Co, Näringslivsgruppen, Chalmers Tekniska Högskola AB, Göteborgs Universitet, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Riksbankens Jubileumsfond. Enligt nuvarande huvudmannaavtal ansvarar huvudmännen gemensamt för att skapa en ändamålsenlig organisation för genomförandet av Vetenskapsfestivalen. Organisationen ska bestå av ett huvudmannaråd, projektledning och ett vetenskapligt råd. Huvudmannarådet har det övergripande ansvaret för genomförande av Vetenskapsfestivalen. Respektive huvudman ska utse en representant till huvudmannarådet. Göteborg & Co är den juridiska personen för Vetenskapsfestivalen och ansvarar för projektledning. Varje huvudman förbinder sig att erlägga 500 tkr exklusive moms årligen för genomförande av festivalen. Om underskott skulle uppstå åtar sig huvudmännen efter enhälligt beslut att stå för ytterligare kostnader för genomförandet. Överskott för verksamheten konsolideras till påföljande verksamhetsår. Nuvarande huvudmannaavtal löper på tre år. Näringslivsgruppen inom Göteborg & Co är en av dagens huvudmän. Näringslivsgruppen bidrar därmed med finansiering till festivalen. Det bör dock poängteras att Näringslivsgruppens verksamhet och stöd till olika verksamheter finansieras av medlemmarna i näringslivsgruppen vilket medför att Vetenskapsfestivalen inte har något renodlat kommunalt stöd från Göteborgs Stad i nuläget. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(7)

6 Stadsledningskontorets överväganden Den Internationella Vetenskapsfestivalen genomförs sedan lång tid tillbaka och är ett etablerat och välkänt evenemang i staden. Festivalens skolprogram är omfattande och besöks årligen av ett stort antal barn i förskoleålder och elever i grundskolan från alla stadsdelar i staden. Festivalprogrammet bidrar också till inspiration och nya kunskaper för de pedagoger som besöker arrangemanget. Stadsledningskontoret ser ett värde i att Vetenskapsfestivalen och stadens utbildningsverksamhet kopplas närmare varandra genom att staden tecknar ett huvudmannaavtal. Det skulle kunna ses som ytterligare ett led i att profilera staden som Kunskapsstad. Som en, av flera huvudmän, skulle staden som representant i huvudmannarådet skapa förutsättningar för att exempelvis kunna knyta stadens utvecklingsarbete inom utbildningsområdet närmare vetenskapsfestivalen samt universitet och högskola. Det skulle också kunna innebära att det utvecklas en tydligare koppling mellan gymnasieskolan och vetenskapsfestivalen. Skolprogrammet vänder sig idag inte till gymnasieelever utan de hänvisas till allmänhetens program. Stadsledningskontoret anser att det viktigt att alla skolformer synliggörs i Vetenskapsfestivalens programutbud och att det grundläggande syftet om att knyta akademi och skola närmare varandra därmed kan säkerställas på ett ännu tydligare sätt. Stadsledningskontoret bedömer att utbildningsnämnden i nuläget är en lämplig representant för staden i förhållande till Vetenskapsfestivalen. Utbildningsnämnden är en av två processägare för det prioriterade budgetmålet inom utbildningsområdet. Bland utbildningsförvaltningens verksamheter finns också det staden gemensamma området där Center för Skolutveckling, Språkcentrum och Vägledningen är organiserat. Utbildningsnämnden kan därmed sägas ha ett mer övergripande uppdrag inom utbildningsområdet än en enskild stadsdelsnämnd. Ett önskemål som också framförts i utredningsarbetet är att stadens huvudmannarepresentant bör finnas inom någon av stadens verksamheter som arbetar med strategisk kompetensförsörjning och som aktivt förbereder och intresserar elever för kommande studie- och yrkesval. Stadsledningskontoret har i beredningen av föreliggande ärende stämt av frågan med utbildningsdirektören och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp. De är positiva till att företräda staden under förutsättning av nämnden kompenseras ekonomiskt för de kostnader som uppstår årligen. Då organiseringen av stadens utbildningsverksamhet kommer stå inför omfattande förändringar under de kommande åren kan det på sikt bedömas att grundskolenämnd och grundskoleförvaltning är en mer ändamålsenligt placering. Stadsledningskontoret anser dock att frågan om tecknande av huvudmannaavtal för Internationella Vetenskapsfestivalen inte bör invänta den nya organisationens etablering. Enligt kommunallagens regleringar är det kommunfullmäktige som har den övergripande beslutanderätten om nämndernas verksamhet. Det innebär att kommunstyrelsen inte kan uppdra åt utbildningsnämnden att teckna samverkansavtal angående anordnande av Internationella Vetenskapsfestivalen. En hanteringsordning som får bedömas som formellt korrekt i föreliggande ärende är att utbildningsnämnden fattar beslut om att teckna samverkansavtal avseende Internationella Vetenskapsfestivalen. Utbildningsnämnden kan i samband med detta beslut värdera om de kostnader som uppkommer i samband med tecknande av huvudmannaavtal ryms inom nämndens befintliga ekonomiska ramar. Gör nämnden bedömningen att så inte är fallet kan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(7)

7 nämnden genom framställan till kommunstyrelsen begära att bli kompenserad för de kostnader som är knutna till tecknandet av avtalet. Denna begäran hanteras då via kompletterande budget under löpande budgetår. Tecknande av huvudmannaavtal för Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg innebär ett ekonomsikt åtagande motsvarande 500 tkr/år. Huvudmannaskapet medför också en arbetsinsats i form av deltagande i huvudmannarådets möten, resekostnader i samband med de möten som förläggs till Stockholm samt ett visst för- och efterarbete. Utöver det ekonomiska tillskott som huvudmännen tillskjuter är de också solidariskt ansvariga för eventuella underskott som festivalen kan ge upphov till. Den ekonomiska risken som huvudman får för närvarande bedömas som låg då festivalen har en ekonomi i balans. I den ursprungliga framställan till kommunstyrelsen framgår att Göteborg & Co önskar att en lämplig organisatorisk hemvist för genomförandet av festivalen utreds. Nu gällande samarbetsavtal har som utgångspunkt att Vetenskapsfestivalens juridiska person och placering ska vara Göteborg & Co Träffpunkt AB (bilaga 2, punkt 3.1, 5.1 mm). Detta avtal löper för perioden och är tecknat av de sex ingående parterna d.v.s. huvudmännen. Då Göteborgs Stad i nuläget inte formellt är huvudman och inte har någon representant i huvudmannarådet blir stadens och kommunstyrelsens roll som beslutsfattare i denna fråga oklar. Stadsledningskontoret anser mot denna bakgrund att frågan om en eventuell förändring av festivalens organisatoriska hemvist främst är en fråga för huvudmannarådet. I utredningsarbetet kring vetenskapsfestivalen har det framkommit att många besökare såväl skolbesök som allmänhet kommer från någon av GR s medlemskommuner. På sikt kan frågan om ett djupare engagemang från GR s sida vara aktuellt pröva. Stadsledningskontoret Annika Andersson Planeringsledare Carina Krantz Rönnqvist Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(7)

8 Bilaga Göteborg & Co Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg Göteborg & Co har via sin VD framställt till kommunstyrelsen om att Göteborgs Stad ska gå in som en av huvudmännen för vetenskapsfestivalen och då också erlägga 500 tkr årligen för tiden Göteborg & Co önskar också att lämplig organisatorisk hemvist för genomförandet av Vetenskapsfestivalen utreds om staden väljer att gå in som huvudman. Kommunstyrelsen konstaterar att Göteborg & Co under tidigare år har valt att gå in med medel till vetenskapsfestivalen. Vi ser positivt på att Göteborg & Co forsätter gå in med medel till Vetenskapsfestivalen likt tidigare. Vi ser att det vore bra att Stadsledningskontoret ser över huvudmannaskapsfrågan gällande festivalen och återkommer med förslag på hemvist, samt bedömer om medel för detta bör överföras med anledning av detta. Kommunstyrelsen vill även förtydliga att vi föredrar att framställan sker via styrelser och nämnder istället för via tjänsteperson såvida inte särskilda brådskande skäl uppstått. Förslag till beslut i Kommunstyrelsen Att avslå bolagets framställan. Att ge stadsledningskontoret i uppdrag att se över huvudmannaskapet för Internationella vetenskapsfestivalen i Göteborg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(7)

9 Bilaga 2 Översänds separat som pdf fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(7)

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden

Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden Tjänsteutlåtande nummer: 2017-107 Utfärdat:2017-11-15 Reviderat: Diarienummer: 0075/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Lokala budget- och uppföljningsregler Utbildningsnämnden TIDPLAN Förvaltningens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Dnr 1.8.1-547/2016 Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande angående

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Ersättningsbelopp 2016 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2016 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-12-01 Diarienummer: 0070/15 Repronummer: 364/15 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon: 031 368 0212 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen

Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen 2015-02-05 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/107-001 Kommunstyrelsen Förtydligat huvudmannaansvar enligt skollagen mellan utbildningsnämnden och kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar

Läs mer

Utredning av skolverksamheten i Göteborgs Stad. Presentation OC-SC 16 december

Utredning av skolverksamheten i Göteborgs Stad. Presentation OC-SC 16 december Utredning av skolverksamheten i Göteborgs Stad Presentation OC-SC 16 december Dagens presentation Utredningens resa Uppdrag och metod Egen reflektion Förstärkningsområden Hur påverkas samverkan? Egen reflektion

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund Tjänsteutlåtande nummer: 2018-41 Utfärdat:2018-04-19 Reviderat: Diarienummer: 0399/18 Utbildningskansliet Joacim Englund Yttrande: Skolinspektionens remiss dnr 32-2018:545 Ansökan från Tegnestrand Konsult

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-31 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508 33 754 Till Utbildningsnämnden 2015-04-09 Riktlinjer

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-03-30 32 UTN 21/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för utökning av befintlig fristående gymnasieskola vid Ingrid Segerstedts gymnasium, dnr

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9 Tjänsteutlåtande Sektor Utbildning Utfärdat: 2017-02-07 Josef Bengtson Diarienummer: N136-0407/16 Telefon: 366 33 30 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: josef.bengtson@afh.goteborg.se Reviderad

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Styrelsehandling 15 Dnr 0079/17 2017-02-10 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling AB deltar i Göteborgs Stads medverkan

Läs mer

I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet som gäller nämndens sammansättning.

I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet som gäller nämndens sammansättning. Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-03-29 Ärende 2.1.8 Revidering av reglemente för utbildningsnämnden I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 555 1 av 5 2010-04-28 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Barn- och Utbildningsnämnden sammanträder torsdagen den 6 maj 2010, klockan 17.00, kommunhuset, Stora Tjörnsalen. 1. Val av protokollsjusterare (Erling Alsin)

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-08-22 74 Begäran om ytterligare grundbidrag enligt skollagen (BUN 2017.241) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn-

Läs mer

Skolakut i Stockholms stad

Skolakut i Stockholms stad UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-06-26 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Till Utbildningsnämnden 2012-08-23 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå en ansökan om utökning av en pedagogisk omsorg

Yttrande över överklagande av nämndens beslut att avslå en ansökan om utökning av en pedagogisk omsorg Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Dnr 1.8.1-4934/2014 Sida 1 (7) 2014-07-04 Handläggare Kristofer Wallin Telefon: 08-50833621 Till Utbildningsnämnden 2014-08-21 Yttrande

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Utlåtande 2015:79 RI+IV (Dnr 131-922/2015) Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-02 Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Riktlinjer för hantering

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 100 Dnr KS/2018:137. Program för privata utförare Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-06-04 1 (1) Sida 100 Dnr KS/2018:137 Program för privata utförare Bakgrund Riksdagen har beslutat om förändringar i kommunallagen med

Läs mer

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-07-27 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-10-26, 166 Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Bildnings- och omsorgschef Dnr: BON2017/141 Policy för intraprenad i Bollebygds

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-03 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Vissa skollagsfrågor

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-13 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 33 457 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Riktlinjer för

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö förskola och stadsdelsnämnden Västra Göteborg

Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö förskola och stadsdelsnämnden Västra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-12-28 Diarienummer: N137-0722/15 Sektor Utbildning Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Avtal om intraprenad mellan Köpstadsö

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Stöd till uppstart av sverigefinskt aktivitets- och kulturcentrum

Stöd till uppstart av sverigefinskt aktivitets- och kulturcentrum PM 2017:262 RIII (Dnr 157-1488/2017) Stöd till uppstart av sverigefinskt aktivitets- och kulturcentrum Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Föreningen sverigefinskt aktivitets-

Läs mer

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013

Riktlinjer för övergången mellan förskola och skola i Stockholms stad från 2013 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-27 Handläggare Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till Till Södermalms stadsdelsnämnd 22 augusti 2013 förskola

Läs mer

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU )

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU ) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-9766/2016 Sida 1 (8) 2017-01-13 Handläggare Jörgen Ödalen Telefon: 08-508 33 161 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2017

Remiss från kommunstyrelsen, dnr /2017 Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Dnr AMN 2017-0254-01.06 Sida 1 (6) 2018-01-18 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen 2018-12-19 Ärende 2.2.11 Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures Efter tio år med olika stöd är det dags för Mistra Urban

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-30 35 UTN 24/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för utökning av befintlig fristående gymnasieskola vid Yrkesgymnasiet,

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Dokumenttyp: Styrdokument Antaget av: Kommunfullmäktige 101/2018-08-28 Diarienummer: 2018:137 Ansvarig handläggare: Kommundirektör Senast aktualitetsprövad:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Huddinge kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Huddinge kommun Tillsyn i Huddinge kommun Beslut 2 (3) har genomfört tillsyn av Huddinge kommun under hösten 2015. Tillsynen

Läs mer

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning

Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem för vuxenutbildning Arbetsmarknadsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-09-11 Handläggare Bengt Jönsson Telefon: 08-508 35 500 Till Arbetsmarknadsnämnden den 22 september 2014 Ärende 5 Yttrande över remissen Revidering av resursfördelningssystem

Läs mer

Analys av volymökningen av elever inom utbildningsnämndens ansvarsområde

Analys av volymökningen av elever inom utbildningsnämndens ansvarsområde KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Datum 2017-02-15 Diarienummer KSN-2016-2393 Kommunstyrelsen Analys av volymökningen av elever inom utbildningsnämndens ansvarsområde Förslag till beslut

Läs mer

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-05 Handläggare Annika Rosbring Telefon: 08 508 35 480 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 oktober 2017 Ärende

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2016:10572 B åstad kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Båstad kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Granskning av verksamhetsavtal mellan Region Jönköpings län och länets kommuner Region Jönköpings län Revisorerna

Granskning av verksamhetsavtal mellan Region Jönköpings län och länets kommuner Region Jönköpings län Revisorerna Granskning av verksamhetsavtal mellan Region Jönköpings län och länets kommuner Region Jönköpings län Revisorerna Göteborg den 24 mars 2015 Attensum AB Jur.kand. Joakim Eriksson Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer