Anneli Hulthén Jonas Andrén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anneli Hulthén Jonas Andrén"

Transkript

1 Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Mats Mattsson (SD) väckta motionen avslås med hänvisning till trafiknämndens yttrande. Göteborg den 2 december 2015 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0444/15 Repronummer 303/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta H 8/15 Motionen Mats Mattsson (SD) föreslår fullmäktige att besluta om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda Länkverkets samhällsnytta. Motionären menar att Länkverket som innefattar tåg, kabinbanor och buss är miljösmart, bekvämt, tyst, säkert och kostnadseffektivt och som kan ersätta och överträffa det Västsvenska paketet till en mycket lägre kostnad. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden och trafiknämnden. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Avstyrker Västlänken i kombination med den utveckling av stomkollektivtrafiken som planeras ger bättre förutsättningar för Göteborg och regionen att utvecklas långsiktigt på ett hållbart sätt än vad Länkverket har potential att göra. Trafiknämnden Avstyrker Om någon annan modell för att tillgodose den funktion som Västlänken är tänkt att ha skulle bli aktuell innebär det att planeringsprocessen med de olika stegen och samråden ska göras om. Staden är bundet av avtalet, och kan inte ensidigt diktera villkoren. 1 (12)

3 Ekonomiska konsekvenser Västsvenska paketet är så pass långt framskridet i processen att det skulle innebära stora konsekvenser och höga kostnader för Göteborgs Stad och övriga samarbetspartners om motionen tillstyrks. Motionären framhåller att Länkverket är mer kostnadseffektivt än Västlänken men inga siffror presenteras i förslaget. Barn-, jämställdhets, mångfalds, miljö och omvärldsperspektivet Samtliga perspektiv är belysta i remissinstansernas svar, se bilaga 2 och 3. STADSLEDNINGSKONTORET Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Motionen Byggnadsnämndens handlingar Trafiknämndens handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (12)

4 Bilaga 1 Motionen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (12)

5 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (12)

6 Bilaga 2 Byggnadsnämndens handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande över Motion (SD) om att snarast stoppa Västlänken och utreda Länkverket 356, dnr 0621/15 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämnda motion av Mats Mattsson (SD). Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Tjänsteutlåtande bil. 6 Byggnadsnämnden beslöt: att avstyrka motionen och som eget yttrande översända ovan nämnda tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Vid protokollet Agnetha Carlsson Sekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (12)

7 Tjänsteutlåtande Strategiska avdelningen Utfärdat Annelie Kjellberg BN Telefon Diarienummer 0621/15 E-post: Yttrande över motion (SD) om att stoppa Västlänken och utreda Länkverket Förslag till beslut Byggnadsnämnden föreslås besluta: att att avstyrka motionen, samt översända stadsbyggnadskontorets svar till kommunstyrelsen som sitt eget. Sammanfattning Mats Mattsson (SD) föreslår i sin motion att staden ska stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta och sedan bygga ett transportsystem enligt förslaget. Länkverket innefattar tåg, kabinbanor och buss. Stadsbyggnadskontoret anser att Västlänken i kombination med den utveckling som utreds av stommen i kollektivtrafiksystemet ger bättre förutsättningar för Göteborg att utvecklas långsiktigt på ett hållbart sätt än vad Länkverket har potential att göra. Göteborgs planerade stadsutveckling som regionens kärna med attraktiva lägen och en stimulerande miljö för boende, näringsliv och besökare förutsätter att Västlänken genomförs. Västlänken ingår i Västsvenska paketet och uppdraget ligger hos Trafikverket. Planeringen av Västlänken har pågått under lång tid och det har funnits många tillfällen att ge synpunkter. Det pågår en utredning av hur stadstrafiken stomnät kan utvecklas på bästa sätt. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Måns Werner Chef Strategiska avdelningen Bilagor Bilaga 1. Motion om att stoppa Västlänken och utreda Länkverket Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (12)

8 Ärendet Motionärens (Mats Mattsson (SD)) förslag till Kommunfullmäktige är beslut med motionärens formulering: att ge KS i uppdrag att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Att ge KS i uppdrag att då Länkverkets samhällsnytta bekräftats bygga enligt föreslagen ordning vilket ger oss ett väl fungerande transportsystem före Det föreslagna Länkverket innefattar tåg, kabinbanor och buss. Bakgrund Det har under det senaste året inkommit två relaterade motioner: 1. En motion om kabinbanor besvarades av Byggnadsnämnden med avstyrkan. Kabinbanorna beskrevs ingå i Länkverket och skulle ersätta Västlänken. I svaret hänvisade Byggnadsnämnden till det pågående arbetet med målbild för stomkollektivtrafiken, Trafiknämndens uppdrag att utreda stadsbana, den långt framskridna planeringen av Västlänken samt pågående utredning av linbanor. Beslutet innebar en bedömning att de utredningsuppdrag som pågår räcker för att effektivt ta fram inriktningsbeslut för hur Göteborgs framtida kollektivtrafiksystem bör utvecklas. ( 423, Dnr 0636/14, BN ) 2. I den andra motionen föreslog motionären att ersätta Göta Älvbron med Nya Älvbron istället för Hisingsbron. Nya Älvbron skulle kombineras med kabinbanor. Motionen avstyrktes av Byggnadsnämnden med hänvisning till svaret på motionen om kabinbanor samt Hisingsbrons fördelar vad gäller möjlighet att utveckla centrala områden, knyta ihop norra och södra älvstranden och för att den är en avvägning att även värna riksintresset för sjöfart. ( 85, Dnr 0760/14, BN ) Stadsbyggnadskontorets synpunkter Stadsbyggnadskontoret anser att Västlänken i kombination med den utveckling som utreds av stommen i kollektivtrafiksystemet ger bättre förutsättningar för Göteborg att utvecklas långsiktigt på ett hållbart sätt än vad Länkverket har potential att göra. Därför föreslår stadsbyggnadskontoret att motionen avslås. Göteborgs stadsutveckling förutsätter att Västlänken genomförs Göteborgs översiktsplan anger en tydlig inriktning för stadens utbyggnad med utgångspunkt i Göteborgsregionens tillväxtstrategi Uthållig tillväxt. Göteborg ges här ett särskilt stort ansvar för regionens utveckling i rollen som regionens kärna. Göteborg förutsätts ha en kraftig utveckling i kärnan och ha god tillgänglighet för regionen genom utbyggnad av infrastrukturen. Göteborgsregionen är en viktig motor för Sveriges samlade ekonomi och Göteborg spelar en stor roll som regionens kärna genom att bidra till utveckling och tillväxt. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (12)

9 Enligt Göteborgsregionens tillväxtstrategi ska bebyggelsen utöver kärnan utvecklas längs tydliga stråk med ett flertal starka och attraktiva regiondelscentra. Utveckling av regionstrukturen bygger på en kraftig utveckling av kollektivtrafiken in mot kärnan. Utan en tillräcklig ökning av kapaciteten i kollektivtrafiken kommer näringslivets tillgång till regionkärnan att begränsas av bristande framkomlighet. Västlänken och förstärkningar vid centralstationen är en förutsättning för kollektivtrafiken. Översiktsplanen anger att fortsatt planering i Göteborgs Stad ska ske med inriktning mot komplettering av den redan byggda staden i kombination med byggande i strategiska knutpunkter. Göteborg ska fortsätta växa på ett långsiktigt hållbart sätt. Genom att bygga staden inifrån och ut kan Göteborg stärka regionen och näringslivets efterfrågan på attraktiva lägen tillgodoses. En tät och intressant regionkärna där alla kan mötas och känna tillhörighet är betydelsefullt för näringslivets utveckling och för människors livskvalitet. Kring strategiska knutpunkter ska finnas tät bebyggelse som samlar funktioner och människor för att skapa levande platser under många av dygnets timmar. Samordning mellan bebyggelse- och trafikutbyggnad förutsätts. En strategisk knutpunkt som pekas ut är City. Två av Västlänkens planerade stationer; Centralstationen och Haga ligger i direkt anslutning till, och på var sin sida om City. Stationen vid Haga kommer genom sitt läge på västra sidan av City att serva i princip hela västra Göteborg. Stationernas placering knyter ihop den regionala trafiken med den lokala i fler punkter. Cirka hälften av den tillkommande bebyggelsen i Göteborg planeras i de centrala förnyelseområdena. Här ska en tätare stad utvecklas som gör regionens centrum större, tätare, tillgängligare och attraktivare. En blandning av boende, arbetande och besökare ska skapa en stimulerande miljö och locka hit nya kunskaps- och tjänsteföretag. Vision älvstaden lyfter fram tre övergripande strategier: Vi ska hela staden, vi ska möta vattnet och vi ska stärka kärnan. Älvstaden ligger mitt i den regionala kärnan. Genom att bygga en tillgänglig, tät och blandad stad med ett flertal knutpunkter ska innerstaden växa över älven. Med en stark kärna stimulerar vi en utveckling mot en alltmer diversifierad och robust ekonomi som kan stärka hela Västsverige. Älvstaden ska attrahera människor och verksamheter till Göteborg, såväl nationellt som internationellt. Visionen förutsätter att Västlänken genomförs. Även Trafikstrategin och Utbyggnadsplaneringen förutsätter att Västlänken genomförs. Utbyggnadsplaneringen visar hur vi kan trygga stadens bostadsförsörjning, ge underlag för prioriteringar i planarbetet och i kommunens investeringar. Den ger tydlighet hos kommunen hur staden vill utvecklas och att detta är långsiktigt hållbart. Stadsbyggnadskontoret anser att Västlänken är en viktig del i lösningen av de utmaningar som Göteborg står inför. Västlänken ökar kapaciteten i tågsystemet och stärker kärnan. Den ger gena, snabba regionresor och knyter ihop regionens delar. Pågående arbete med utvecklingen av stadstrafikens stomnät Utvecklingen av stommen i kollektivtrafiksystemet till 2035 utreds i det pågående arbetet med målbild för stomkollektivtrafiken i stadsområdet Göteborg, Mölndal, Partille. Arbetet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (12)

10 drivs av huvudmannen för kollektivtrafiken vilket är VGR. Kommunfullmäktiges uppdrag om att utreda stadsbana ingår i projektet. Utöver detta utreder trafikkontoret linbanor i Göteborg. Dialog om innehållet pågår nu under hösten Västlänken är en nationell och regional angelägenhet Västlänken är planerad utifrån den process som regleras i lag om byggande av järnväg. Planeringen har pågått under många år och innehållit en lång rad möjligheter för myndigheter, kommuner och medborgare att lämna synpunkter. Västlänken är också en del av Västsvenska paketet som undertecknats av Trafikverket, Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund, Region Halland och Göteborgs Stad. Uppdraget att bygga Västlänken ligger hos Trafikverket. Staden kan inte som enskild aktör besluta om att Västlänken inte ska byggas. Det staden skulle kunna göra är att aktualisera frågan hos övriga avtalspartner, med ett önskemål om att Västlänken, efter många år omfattande utredning och med tillåtlighet enligt miljöbalken, inte längre ska ingå i Västsvenska paketet. Staden är dock bunden av avtalet och det ligger inte heller i stadens intresse att aktualisera frågan då den planerade stadsutvecklingen förutsätter att Västlänken byggs. Ekonomiska konsekvenser Att börja om med planeringen för utvecklingen av trafiksystemet skulle ge ökade kostnader för kontoret. Ekonomiska perspektivet Det skulle få stora ekonomiska konsekvenser att avbryta arbetet med Västlänken. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Det kommer påverka allas (inkl barns) framkomlighet i staden och regionen om västlänken avbryts. Jämställdhetsperspektivet Det kommer påverka allas framkomlighet i staden och regionen om västlänken avbryts. Mångfaldsperspektivet Det kommer påverka allas framkomlighet i staden och regionen om västlänken avbryts. Miljöperspektivet Det är viktigt för miljön att planeringen för Västlänken kan fortgå. Omvärldsperspektivet Västlänken är en lösning vi ser krävs för att utveckla staden. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (12)

11 Bilaga 3 Trafiknämndens handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 2/15 51 Diarienummer 0648/15 Motion av Mats Mattsson (SD) om att stoppa Västlänken och utreda Länkverket Yttrande kommunstyrelsen Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Nämnden beslutar att bifalla kontorets förslag 1. avstyrka motionen 2. som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. 3. Vid protokollet Eva Nordqvist Justerat Johan Nyhus Axel Josefson Rätt utdraget intygar i tjänsten Eva Nordqvist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (12)

12 TN 51/15 Tjänsteutlåtande Strategisk planering Trafiknämnden Ann-Marie Ramnerö Telefon Diarienummer 0648/15 E-post: Motion av Mats Mattsson (SD) om att stoppa Västlänken och utreda Länkverket Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att att avstyrka motionen som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. Sammanfattning Mats Mattsson (SD) har lämnat in en motion där han föreslår att kommunfullmäktige stoppar arbetet med Västlänken och som alternativ utreder och genomför Länkverket. Trafiknämnden behandlade i november 2014 en motion från Arne Steen (SD) om att utreda införandet av kabinbana. Även i den motionen hänvisades till Länkverket. Mats Mattsson (SD) har även lämnat in en motion där han föreslår att Staden snarast bör utreda och bygga Nya Älvbron och K-banor som ersättare till nuvarande Göta Älvbro och i förlängningen framtida Hisingsbro. Trafikkontorets synpunkter Västlänken är en del av Västsvenska paketet som undertecknats av Trafikverket, Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund, Region Halland och Göteborgs Stad. Uppdraget att bygga Västlänken ligger hos Trafikverket. Västlänken är planerad utifrån den process som regleras i lag om byggande av järnväg. Staden har också arbetat med att ta fram de detaljplaner som krävs. Planeringen har pågått under många år och innehållit en lång rad möjligheter att lämna synpunkter. När det gäller vår framtida kollektivtrafik utöver det som ingår i Västsvenska paketet eller redan är beslutat på annat sätt pågår ett antal utredningar och studier: Västa Götalandsregionen arbetar tillsammans med Göteborg, Mölndal och Partille med en gemensam målbild för kollektivtrafikens stomnät i stadstrafikområdet. Trafiknämnden har gett kontoret i uppdrag att utreda stadsbana för Göteborg. Det uppdraget hanteras inom målbildsarbetet. En utredning om att använda linbanor för persontransporter i Göteborg har varit på remiss och en fördjupad studie pågår. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (12)

13 Om någon annan modell för att tillgodose den funktion som Västlänken är tänkt att ha skulle bli aktuell innebär det att planeringsprocessen med de olika stegen och samråden ska göras om. Ett sådant beslut kan kommunfullmäktige i Göteborg inte fatta på egen hand. Det Staden skulle kunna göra är att framföra ett önskemål till övriga avtalspartner om att Västlänken inte längre ska ingå i Västsvenska paketet. Men staden är bundet av avtalet, och kan inte ensidigt diktera villkoren. Trafikkontoret anser att planeringen följt den demokratiska processen som lagen föreskriver och att de olika aspekter som ska ingå finns utredda. Vi kan därför inte se något skäl till att föreslå att Staden ska aktualisera frågan om att stoppa bygget hos sina avtalspartner. I frågan om alternativa system som motionären föreslår vi vill framhålla att huvudman för kollektivtrafiken i Göteborg är Västra Götalandsregionen. Och om vi i Staden varit huvudman för kollektivtrafiken inom vår egen kommun så hade kommunfullmäktige ändå inte kunnat besluta om sträckningar utanför kommungränsen som motionären exemplifierar med. Ekonomiska konsekvenser Trafikkontoret har inte funnit några ekonomiska konsekvenser av att förklara motionen som besvarad med hänvisning till ingångna avtal och pågående utredningar. Barnperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några konsekvenser kopplat till barnperspektivet av att förklara motionen som besvarad med hänvisning till ingångna avtal och pågående utredningar. Jämställdhetsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några konsekvenser kopplat till jämställdhetsperspektivet av att förklara motionen som besvarad med hänvisning till ingångna avtal och pågående utredningar. Mångfaldsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några konsekvenser kopplat till mångfaldsperspektivet av att förklara motionen som besvarad med hänvisning till ingångna avtal och pågående utredningar. Miljöperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några konsekvenser kopplat till miljöperspektivet av att förklara motionen som besvarad med hänvisning till ingångna avtal och pågående utredningar. Omvärldsperspektivet I material på nätet om länkverket finns hänvisningar till staden Wuppertal i Tyskland som sedan många år har en balkbana. Den har många beröringspunkter med linbana på det sätt som vi diskuterar, men en annan teknisk lösning. När det gäller tankarna på det kompletterande järnvägsnätet (länkverket) beskriver materialet på nätet ett järnvägssystem som idag inte är samordnat med övriga system i landet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (12)

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Göteborg är en stad där friluftslivet

Läs mer

Remiss från Trafikverket angående revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Frihamnen och Kvillepiren

Remiss från Trafikverket angående revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Frihamnen och Kvillepiren Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-09 Diarienummer 0940/16 Stadsutveckling Lena Risfelt Telefon 031-368 03 61 E-post: lena.risfelt@stadshuset.goteborg.se Remiss från Trafikverket angående revidering av

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 2060/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 2060/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-09 Diarienummer 2060/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Jonas Ransgård (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Dnr 0359/10

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Dnr 0359/10 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2013-10-29 380, Dnr 0359/10 Detaljplan för Bro över Göta älv Till behandling företogs ärende angående ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen.

Läs mer

Göteborg. Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING.

Göteborg. Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING. Göteborg Hållbar stad öppen för världen STADSUTVECKLING. Göteborg en växande framtidsstad 533 300 invånare i Göteborg varav 23% är utrikes födda 1,1 miljoner invånare i Göteborgs arbetsmarknadsregion idag

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Handling 2016 nr 144 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

tf chef Strategiska avdelningen

tf chef Strategiska avdelningen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-04-08 BN 2016-04-26 Diarienummer 0126/16 Strategiska avdelningen Christian Jönsson och Annelie Kjellberg Telefon 031-368 16 73 / 031-368 19 77 E-post: christian.jonsson@sbk.goteborg.se

Läs mer

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Återremissyrkande (KD) 2017-05-03 Ärende 3.1 Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT I KOMMUNSTYRELSEN - Ärendet återremitteras

Läs mer

Stadsbyggnadsdirektör

Stadsbyggnadsdirektör Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-12-27 BN 2017-01-17 Diarienummer 0122/16 Planavdelningen Eva Sigurd Telefon 031-368 17 49 E-post: eva.sigurd@sbk.goteborg.se Planbesked och uppdrag för detaljplaner för Linbanestationer,

Läs mer

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015

Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 PM 2015: RVII (Dnr 123-110/2015) Huddinge kommuns kollektivtrafikplan Remiss från Huddinge kommun Remisstid den 31 mars 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

.N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL .N D1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL... Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-10 12 PU 103115 Mölndals stads yttrande angående kungörelse om tillstånd att anlägga Västlänkens och Olskrokens

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss

Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801) Svar på remiss Dnr Sida 1 (6) 2019-03-22 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Motion om byggande av en ny tunnelbanelinje Alvik-Hässelby via Bromma flygplats. (KS 2018/1801)

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

Trafikverket - Hur har det gått? Vägdagen 15 mars Andreas Rydbo Trafikverket

Trafikverket - Hur har det gått? Vägdagen 15 mars Andreas Rydbo Trafikverket Trafikverket - Hur har det gått? Vägdagen 15 mars 2011 Andreas Rydbo Trafikverket Trafikverket har ett uppdrag från samhället 2 2011-03-21 Sveriges vägar och järnvägar Vägnätet 98 400 km statliga vägar

Läs mer

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Göteborg den 27 april Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-05-02 Ärende 3.1 Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Martin Forsell (VägV)

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem inom fastigheten Kviberg 741:169

Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem inom fastigheten Kviberg 741:169 Tjänsteutlåtande Till Byggnadsnämnden 2013-04-30 Diarienummer: 0560/12 Gunilla Haellquist Telefon: 031-368 17 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

Yrkande ny fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg

Yrkande ny fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg Göteborg den 18 augusti 2017 Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 217-08-23 Ärende 2.1.5 Yrkande ny fördjupad översiktsplan för centrala Göteborg Det är prioriterat att förtäta de centrala delarna av Göteborg

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Anneli Hulthén Christina Hofmann

Anneli Hulthén Christina Hofmann Handling 2013 nr 216 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) och Robert Quiding (SD) om att anlägga en 450 meter lång kaj för kryssningsfartyg vid Röda Sten Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017 TN 68/17 TN-Information Trafiknämnden 2017-03-23 Diarienummer 2143/15 Samhälle och planering Per Bratthammar Telefon 031-368 26 21 E-post: per.bratthammar@trafikkontoret.goteborg.se Information om åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag

Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Handling 2016 nr 33 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Birgitta Ling Fransson (L) och David Lega (KD) om att sälja Göteborgs Spårvägar AB och dess dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR)

Anteckningar från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) från möte med delregionala kollektivtrafikrådet (DKR) Tid: Fredag 21 oktober 2016, kl. 13.00-15.00 Plats: Fregatten, Stenungsunds kommun Närvarande Jonas Ransgård (M), Göteborg, ordf. Johan Nyhus (S),

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen.

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Svar på remiss från kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsmätningsavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-05 Handläggare Jan Eriksson Tfn 08-508 27221 Till Stadsbyggnadsnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad

Läs mer

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov

Riktlinjer för mobilitet och parkering i Göteborgs stad - Hantering av mobilitetsoch parkeringsfrågor i detaljplan och bygglov Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-27 BN 2017-11-28 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitet och

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-08-29 Handläggare Hans-Olov Blom 08-508 287 33 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande.

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande. PM 2014: RII Dnr (001-842/2014) Nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS (intelligenta transportsystem) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 15 september 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2008-09-26 Diarienummer 0354/08 Repronummer 264/08 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Lena Lundblad Telefon 031-368 02 32 E-post: lena.lundblad@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-23 ärende 3.2 Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Liberalerna föreslår i denna motion möjliggöra sopsortering och återvinning i Slottsskogen.

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF)

Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 april 2016 11 Paragraf Diarienummer KS-2015/1934.474 Bygg en cykelpendlingsväg svar på motion ställd av Yosef Sigal (S) (KF) Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-19 Diarienummer 1052/17 Stadsutveckling Henrik Levin, Anna Cognell Telefon 031-368 03 90 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö

Läs mer

Samråd Detaljplan för Västlänken, Station Korsvägen med omgivning inom stadsdelarna Heden, Johanneberg och Lorensberg i Göteborg

Samråd Detaljplan för Västlänken, Station Korsvägen med omgivning inom stadsdelarna Heden, Johanneberg och Lorensberg i Göteborg TN 189/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2015-06-15 Diarienummer 2258/12 Avdelningen Samhälle och planering Anna Berlin Telefon 031-368 25 86 E-post: anna.berlin@trafikkontoret.goteborg.se Samråd Detaljplan

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet

Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet PM 2010:150 RII (Dnr 001-2102/2010) Effektivare planering av vägar och järnvägar (SOU 2010:57) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer