Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg"

Transkript

1 Återremissyrkande (KD) Ärende 3.1 Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT I KOMMUNSTYRELSEN - Ärendet återremitteras i enlighet med nedanstående David Lega (KD) har väckt en motion i fullmäktige om att tillsätta en näringslivschef direkt underställd stadsdirektör och kommunstyrelse. Näringslivs- och företagspolitiken är av central betydelse för hur stadens utveckling ska formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som barnomsorg, skola och äldreomsorg behöver för att upprätthållas och utvecklas. Motionären menar att staden näringslivschefen ska ges ansvar att verkställa stadens näringslivspolitik och samordna berörda nämnders och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. I stadens nuvarande organisation ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Stadshus AB som i sin tur har rapportera till kommunstyrelsen och fullmäktige. Motionären menar att det i och med detta har byggts in en tröghet i systemet som är olycklig. Motionen har av Stadsledningskontoret sänts ut på en bred remiss till både nämnder och bolag. Remissrundan är många gånger mycket värdefull för att inhämta nödvändiga kunskaper på ärenden. Tre av de fyra nämnder som ombetts yttra sig över motionen väljer att hänvisa till att detta är en angelägenhet för kommunstyrelsen och stadsledningskontoret. Den fjärde nämnden har inte svarat alls. Fyra kommunala bolag svarar på remissen, två kommunala bolag har inte svarat alls. Det är givetvis korrekt att stadsledningskontorets organisation i slutändan är en angelägenhet för kommunstyrelsen men remissförfarande syftar till att inhämta synpunkter på det motionen avser, i detta fall stadsledningskontorets organisation. Vi menar att dessa nämnder, som dessutom har tät och kontinuerlig kontakt med näringslivet, bör ge sina synpunkter på motionen, precis som flera av stadens bolag gjort. I och med att kommunstyrelsen och stadsledningskontoret har efterfrågat synpunkter menar vi att det inte går att hänvisa till att detta är en angelägenhet för dessa. Mot bakgrund av att kommunstyrelsen genom stadsledningskontoret specifikt velat inhämta de tillfrågade nämndernas synpunkter vill vi återremittera ärendet så att en ny remissrunda kan genomföras för de som väljer att inte ta ställning eller ännu inte svarat alls. Företagsklimatet i Göteborg är så viktigt att stadens nämnder och bolag ska vara delaktiga i arbetet med att förbättra det, oavsett vad de tycker om de förslag som väcks i fullmäktige.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1389/16 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Motionen David Lega (KD) föreslår kommunfullmäktige att besluta att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna, fastställa uppdraget och tillsätta en näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Näringslivschefen ska ges ansvaret för att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnds och bolags insatser inom ramen för de beslut som kommunstyrelsen fattar. Motionären framhåller att näringslivs- och företagspolitiken är av central betydelse för hur stadens utveckling ska formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som välfärden behöver för att upprätthållas och utvecklas. I stadens nuvarande organisation ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Göteborgs Stadshus AB som i sin tur rapporterar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Motionären menar att det har byggts in en tröghet i systemet som är olycklig. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden, trafiknämnden, fastighetsnämnden, Göteborgs Hamn AB, Göteborg & Co Träffpunkt AB, Business Region Göteborg AB, Göteborg Energi AB, Förvaltnings AB Framtiden och Göteborg Stadshus AB. Arbetsmarknad och vuxenutbildningsnämnden, Göteborgs Hamn AB och Göteborg Energi AB har inte inkommit med svar på remissen. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Trafiknämnden Avstår från att ta ställning Yrkande KD Avstår från att ta ställning Yrkande KD Tillsättandet av en näringslivschef enligt motionens förslag är en angelägenhet för kommunstyrelsen och stadsledningskontoret. Tillsättandet av en näringslivschef enligt motionens förslag är en 1(24)

3 Fastighetsnämnden Göteborg & Co Träffpunkt AB Business Region Göteborg AB angelägenhet för kommunstyrelsen och stadsledningskontoret. Business Region Göteborg AB (BRG) i dagsläget har de uppgifter som normalt kan omfattas av en näringslivschefs uppdrag. Avstår från att ta ställning Tillsättandet av en näringslivschef enligt motionens förslag är en angelägenhet för kommunstyrelsen och stadsledningskontoret. Avstyrker Avstyrker Business Region Göteborg AB (BRG) har uppdraget att ansvara för näringslivsfrågorna i staden För fastighetskontorets del sker ett nära samarbete med BRG kring frågor om markbehov för näringslivet, detta är en samverkan som är betydelsefull för näringslivsfrågor i Göteborg oavsett hur samarbetet organiseras. Att tillsätta en näringslivschef centralt i kommunen riskerar, givet att BRGs roll kvarstår, innebära en otydlighet i mandat och roller. Göteborg & Co är av uppfattning att hanteringen av näringslivsfrågorna bäst utvecklas vidare i nuvarande struktur. Business Region Göteborg AB har redan uppdraget att ansvara för stadens näringslivsarbete. VD på Business Region Göteborg AB är därmed att betrakta som stadens näringslivschef med regionalt samordningsansvar gentemot övriga näringslivsansvariga i Göteborgsregionen. Att tillsätta ytterligare en funktion med samma uppdrag Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(24)

4 Förvaltnings AB Framtiden Göteborg Stadshus AB VD-skrivelse Avstyrker enligt yrkande från S, MP Yrkande KD Votering riskerar att skapa stora otydligheter avseende roll och mandat och därmed försvåra näringslivsarbetet i Göteborgs stad. Även företagen i kommunen kommer sannolikt ha svårt att förstå skillnaden mellan rollerna. Framtidenkoncernen har viktiga uppdrag i Göteborgs stad att öka takten i nyproduktionen, renovera smart så att våra hyresgäster kan bo kvar samt stärka det sociala ansvaret främst i våra ytterområden. För klara detta är vi beroende av ett effektivt och nära samarbete med näringslivet. Frågan om en ny roll - näringslivschef eller om frågorna ska hanteras av BRG som idag har vi svårt att bedöma. Vi ser ett starkt behov av att förtydliga och effektivisera stadens samarbete med näringslivet för att vi ska klara leverera på fullmäktiges mål. Business Region Göteborg AB och kommunstyrelsen har precis inlett en gemensam process kring den strategiska näringslivsdialogen. Den samlade bilden blir att Business Region Göteborg AB har täta kopplingar till kommunstyrelsen och att dessa därtill är på väg att utvecklas. Frågor om företagandets förutsättningar har alltså redan den centrala placering som motionären efterfrågar. Att då lägga till en näringslivschef på stadsledningskontoret vore varken nödvändigt eller önskvärt. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(24)

5 Ekonomiska konsekvenser Om motionen bifalles kommer det att innebära kostnader för staden i form av utrednings- och rekryteringskostnader därefter tillkommer lönekostnader. Barn-, jämställdhets-, mångfalds och miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Omvärldsperspektivet Kommunfullmäktige beslutade den 8 september 2016 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med Göteborgs Stadshus AB arbeta fram ett nytt ägardirektiv för Business Region Göteborg AB (BRG). I uppdraget ingår även att BRG och kommunstyrelsen i samverkan med berörda aktörer ska ta fram en näringslivsstrategisk plan samt att kommunstyrelsen i dialog med BRG ska undersöka möjligheterna att skapa en tydligare förankring av näringslivsfrågorna i kommunstyrelsen. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Motionen Byggnadsnämndens handlingar Trafiknämndens handlingar Fastighetsnämndens handlingar Göteborg & Co Träffpunkt AB:s handlingar Business Region Göteborg AB:s handlingar Förvaltnings AB Framtidens handlingar Göteborg Stadshus AB:s handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(24)

6 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 173 Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Göteborg den 13 oktober 2016 Näringslivs- och företagspolitiken är av central betydelse för hur stadens utveckling ska formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som välfärden behöver för att upprätthållas och utvecklas. Företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme och behöver därför en mer central placering i den kommunala planerings- och organisationsstrukturen och en närhet till den absoluta exekutiva makten; kommunstyrelsen. I stadens nuvarande organisation ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Stadshus AB som i sin tur har rapportera till kommunstyrelsen och fullmäktige. Härmed har det byggts in en tröghet i systemet som är olycklig. Staden behöver tillsätta en Näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Näringslivschefen ska ges ansvaret för att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnder och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. Förslag till beslut: Kommunstyrelsens ges i uppdrag att utreda förutsättningarna fastställa uppdraget för, och tillsätta en Näringslivschef i enlighet med ovanstående. David Lega (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(24)

7 Byggnadsnämndens handlingar Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Svar på remiss - Motion av (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg 57, dnr 0770/16 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämnda motion. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Hampus Hagman (KD) ingav en skrivelse: Yrkande bilaga 8 Yrkanden Hampus Hagman yrkande bifall till sitt förslag och ordföranden Ulf Kamne (MP) bifall till kontorets förslag. Propositionsordning Ordföranden ställde propositioner på beslut om bifall till kontorets eller Hagmans förslag och fann att kontorets förslag vunnit. Byggnadsnämnden hade alltså beslutat: att avstå att ta ställning till förslaget i motionen med beaktande av de synpunkter som framförts i tjänsteutlåtandet. Vid protokollet Agnetha Carlsson Sekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(24)

8 Yrkande (KD) Byggnadsnämnden Ärende Svar på remiss - Tillsätt en Näringslivschef för underlättat företagande FÖRSLAG TILL BESLUT - Byggnadsnämnden tillstyrker den av David Lega väckta motionen ÄRENDET David Lega (KD) har väckt en motion i fullmäktige om att tillsätta en näringslivschef direkt underställd stadsdirektör och kommunstyrelse. Stadsledningskontoret har skickat ut motionen på remiss till stadens nämnder och bolag, inklusive Byggnadsnämnden. Stadsbyggnadskontoret föreslår att nämnden ska avstå från att ta ställning, bland annat med hänvisning till att detta är en fråga för berörd nämnd (Kommunstyrelsen) och dess förvaltning. Kristdemokraterna anser dock att det är fullt rimligt att besvara remissen, eftersom det är vad som efterfrågas av Stadsledningskontoret. Näringslivs- och företagspolitiken är helt central för stadens utveckling. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som barnomsorg, skola och äldreomsorg behöver för att upprätthållas och utvecklas. Göteborg har, när företagsklimatet i olika kommuner rankas, länge fallit. Där staden 2010 rankades som 70 kommun i Sverige, återfinns Göteborg idag på plats 168. Denna negativa utveckling måste vändas. Företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme och behöver därför en mer central placering i den kommunala planerings- och organisationsstrukturen. Det krävs en närhet till den absoluta exekutiva makten; kommunstyrelsen. I stadens nuvarande organisation ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Stadshus AB som i sin tur har rapportera till kommunstyrelsen och fullmäktige. Härmed har det byggts in en tröghet i systemet som är olycklig. Staden behöver tillsätta en näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Vi anser att den centrala placeringen i stadens organisation är nödvändig, för att näringslivsfrågorna ska ges den prioritet som behövs. Näringslivschefen ska ges ansvar att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnders och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(24)

9 Tjänsteutlåtande Strategiska avdelningen Utfärdat Anna Noring BN Telefon Diarienummer 0770/16 E-post: Svar på remiss - Motion av (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Förslag till beslut Byggnadsnämnden föreslås besluta: att avstå att ta ställning till förslaget i motionen med beaktande av de synpunkter som framförs i tjänsteutlåtandet Sammanfattning I en motion av David Lega (KD) föreslås kommunstyrelsen utreda förutsättningarna, fastställa uppdraget och tillsätta en näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontorets anser att frågor kring organisation och inrättning av nya tjänster är en uppgift för den berörda nämnden och dess förvaltning. Tillsättandet av en näringslivschef enligt motionens förslag blir därför en angelägenhet för kommunstyrelsen och stadsledningskontoret. Stadsbyggnadskontoret avstår från att ta ställning till förslaget i motionen. Business Region Göteborg AB (BRG) ansvarar för näringslivsfrågorna i Göteborg. Stadsbyggnadskontoret har ett nära samarbete med BRG i frågor som rör näringslivets utbyggnadsbehov och lokalisering, på både kort och lång sikt. Kommunfullmäktige beslutade den 8 september 2016 att ge BRG ett nytt ägardirektiv och ett uppdrag att arbeta fram en näringslivsstrategisk plan. Stadsbyggnadskontoret ser att åtgärderna kan leda till ytterligare samverkan och ökat fokus på kopplingen mellan de näringspolitiska målen och stadsutvecklingen i Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Katja Ketola Chef strategiska avdelningen Bilagor 01. Motionen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(24)

10 Ärendet I en motion av David Lega (KD) föreslås kommunstyrelsen utreda förutsättningarna, fastställa uppdraget och tillsätta en näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Näringslivschefen ska ges ansvaret för att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnder och bolags insatser inom ramen för de beslut som kommunstyrelsen fattar. Bakgrund Motionären beskriver att näringslivs- och företagspolitiken är av central betydelse för hur stadens utveckling ska formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som välfärden behöver för att upprätthållas och utvecklas. Idag ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Stadshus AB, Business Region Göteborg AB. Motionären anser att företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme, en mer central placering i den kommunala planerings- och organisationsstrukturen och en närhet till den absoluta exekutiva makten, kommunstyrelsen. Sista svarsdatum till stadsledningskontoret är 28 februari Stadsbyggnadskontorets synpunkter Stadsbyggnadskontorets anser att frågor som handlar om en nämnds eller styrelses organisation och inrättande av nya tjänster är en uppgift för den berörda nämnden/styrelsen och dess förvaltning. Tillsättandet av en näringslivschef enligt motionens förslag blir därför en angelägenhet för kommunstyrelsen och stadsledningskontoret. Kontoret vill ändå framföra följande synpunkter: Business Region Göteborg AB (BRG) har ansvaret för näringslivsfrågorna i staden. Bolaget ska bidra till hög sysselsättning, investeringar och ett diversifierat näringsliv med perspektivet långsiktig hållbar utveckling. För att den fysiska planeringen ska stötta näringslivsutvecklingen i Göteborg har stadsbyggnadskontoret ett nära samarbete med BRG i frågor om näringslivets utbyggnadsbehov och lokalisering på både lång och kort sikt. Samverkan i frågorna är av stor betydelse och kommer fortsätta vara det oavsett hur samarbetet och näringslivsfrågorna organiseras i staden. Som ett resultat av en genomlysning av Business Region Göteborg AB i relation till andra kommunala aktörer, beslutade kommunfullmäktige den 8 september 2016 att ge BRG ett nytt ägardirektiv. Det beslutades också att BRG och kommunstyrelsen, tillsammans med berörda aktörer, ska arbeta fram en näringslivsstrategisk plan, samt att kommunstyrelsen i dialog med BRG ska undersöka möjligheterna att skapa en tydligare förankring av näringslivsfrågorna i kommunstyrelsen. Stadsbyggnadskontoret ser att åtgärderna kan leda till ytterligare samverkan i näringslivsfrågorna och ökat fokus på kopplingen mellan de näringspolitiska målen och stadsutvecklingen i Göteborg. Ekonomiska konsekvenser Stadsbyggnadskontoret ser inte att förslaget får några särskilda ekonomiska konsekvenser för verksamheten. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(24)

11 Ekonomiska perspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan funnits utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(24)

12 Trafiknämndens handlingar Bilaga 3 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 1/17 21 Diarienummer 3474/16 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg. Yttrande kommunstyrelsen Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Nämnden beslutar att bifalla trafikkontorets förslag 1. inte ta ställning till motionen av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg 2. som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. Vid protokollet Eva Nordqvist Justerat Johan Nyhus Axel Josefson Rätt utdraget intygar i tjänsten Eva Nordqvist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(24)

13 Tjänsteutlåtande Förvaltningsledningen Trafiknämnden Jan Rinman Telefon Diarienummer 3474/16 E-post: TN 21/17 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att inte ta ställning till motionen av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg att som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. Ärendet David Lega (KD) har lämnat en motion om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg. Kommunstyrelsen har skickat motionen för yttrande till bland annat trafiknämnden, byggnadsnämnden, fastighetsnämnden och Business Region Göteborg AB. Trafiknämnden ska svara senast den 28 februari Motionen David Lega (KD) föreslår i en motion om tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg att kommunstyrelsens ges i uppdrag att utreda förutsättningarna, fastställa uppdraget för, och tillsätta en näringslivschef som ska ges ansvaret för att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnder och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. Motionären anser att det har byggts in en olycklig tröghet i systemet när ansvaret för näringspolitiken ligger i ett dotterbolag till Stadshus AB som i sin tur har rapportera till kommunstyrelsen och fullmäktige. Företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme och behöver därför en mer central placering i den kommunala planerings- och organisationsstrukturen och en närhet till den absoluta exekutiva makten; kommunstyrelsen. Trafikkontorets överväganden Trafikkontoret uppfattar att motionen har ett perspektiv för näringslivspolitiken från en strategisk och övergripande utgångspunkt. Trafiknämndens verksamhet har i flera olika avseenden påverkan på näringslivets förutsättningar såväl när det gäller till exempel utvecklingen och regleringen av infrastrukturen för näringslivets transporter, utvecklingsfrågor för näringslivet (t ex ElectriCity och DriveMe) som stadsutveckling och exploatering. Trafiknämnden agerar också som myndighet bland annat när det gäller upplåtelse av offentlig plats och specialtillstånd för godstransporter. Däremot så agerar inte trafiknämnden aktivt i de frågor som traditionellt betraktats som näringslivspolitik. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(24)

14 Trafikkontoret har därför ingen klar uppfattning utifrån motionärernas perspektiv om behovet av en centralt placerad näringslivschef. Kontoret konstaterar att Business Region Göteborg AB (BRG) i dagsläget har de uppgifter som normalt kan omfattas av en näringslivschefs uppdrag. Trafikkontoret föreslår därför att trafiknämnden inte tar ställning i frågan. Ekonomiska konsekvenser Beslutet får inga ekonomiska konsekvenser för trafiknämnden. Barnperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter i frågan utifrån barnperspektivet. Jämställdhetsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter i frågan utifrån jämställdhetsperspektivet. Mångfaldsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter i frågan utifrån mångfaldsperspektivet. Miljöperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter i frågan utifrån miljöperspektivet. Omvärldsperspektivet Trafikkontoret har inte värderat frågeställningen från omvärldsperspektivet. Stefan Eglinger Trafikdirektör Jan Rinman Biträdande trafikdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(24)

15 Motion till Göteborgs stadsfullmäktige Tillsätt en Näringslivschef för underlättat företagande Näringslivs- och företagspolitiken är av central betydelse för hur stadens utveckling ska formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som välfärden behöver för att upprätthållas och utvecklas. Företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme och behöver därför en mer central placering i den kommunala planerings- och organisationsstrukturen och en närhet till den absoluta exekutiva makten; kommunstyrelsen. I stadens nuvarande organisation ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Stadshus AB som i sin tur har rapportera till kommunstyrelsen och fullmäktige. Härmed har det byggts in en tröghet i systemet som är olycklig. Staden behöver tillsätta en Näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Näringslivschefen ska ges ansvaret för att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnder och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. Förslag till beslut: Kommunstyrelsens ges i uppdrag att utreda förutsättningarna fastställa uppdraget för, och tillsätta en Näringslivschef i enlighet med ovanstående. David Lega (KD)

16 Fastighetsnämndens handlingar Bilaga 4 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg 13, diarienr 7249/16 HANDLING Fastighetskontorets tjänsteutlåtande BESLUT Enligt fastighetskontorets förslag: Med hänvisning till kontorets tjänsteutlåtande avstår fastighetsnämnden från att ta ställning till förslaget i motionen av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg. Vid protokollet Sirpa Bernhardsson Justerat Ordförande Jahja Zeqiraj Justerare Hampus Magnusson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(24)

17 Tjänsteutlåtande Analys och utredning till Fastighetsnämnden Lars-Gunnar Krantz telefon diarienummer 7249/16 e-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Förslag till beslut Med hänvisning till kontorets tjänsteutlåtande avstår fastighetsnämnden från att ta ställning till förslaget i motionen av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg. Ärendet I en motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg föreslås att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda förutsättningarna, fastställa uppdraget för och tillsätta en näringslivschef. I motionen föreslås att näringslivschefen skall vara direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen och ges ansvaret för att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna nämnder och bolags insatser inom området. Yttrande ska lämnas senast den 28 februari Överväganden Fastighetskontorets uppfattning är att frågor som avser en nämnds eller styrelses organisation och inrättandet och tillsättningen av tjänster, är en uppgift för den berörda nämnden/styrelsen och dess förvaltning. Inrättandet av en tjänst som näringslivschef är därför en angelägenhet för kommunstyrelsen och stadsledningskontoret. Kontoret vill dock ändå framföra följande synpunkter. Business Region Göteborg AB (BRG) har uppdraget att ansvara för näringslivsfrågorna i staden. I uppdraget ingår att bidra till hög sysselsättning, uppmuntra och stödja företagsutveckling, nyinvesteringar och etableringar och att arbeta med marknadsföring. För fastighetskontorets del sker ett nära samarbete med BRG kring frågor om markbehov för näringslivet, en samverkan som är betydelsefull för näringslivsfrågor i Göteborg oavsett hur samarbetet organiseras. Kommunfullmäktige beslutade den 8 september 2016 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med Göteborgs Stadshus AB arbeta fram ett nytt ägardirektiv för BRG. I uppdraget ingår även att BRG och kommunstyrelsen i samverkan med berörda aktörer ska ta fram en näringslivsstrategisk plan samt att kommunstyrelsen i dialog med BRG ska undersöka möjligheterna att skapa en tydligare förankring av näringslivsfrågorna i kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(24)

18 Ekonomiska perspektivet Motionens förslag skulle kräva resurser för att genomföra utredningen. Barnperspektivet, Jämställdhetsperspektivet, Mångfaldsperspektivet, Miljöperspektivet, Omvärldsperspektivet Att besluta om en utredning ska genomföras eller inte har i sig inga särskilda aspekter utifrån dessa perspektiv. Om en utredning ska genomföras förutsätts att perspektiven tas upp i den. Martin Öbo Tf fastighetsdirektör Stephan Cedergren Utvecklingschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(24)

19 Göteborg & Co Kommunintressent AB:s handlingar Bilaga Diarienummer Göteborg & Co 0206/16 Diarienummer kommunstyrelsen 1389/16 Protokollsutdrag från styrelsesammanträde Yttrande över motion om tillsättning av näringslivschef för underlättat företagande David Lega (KD) har lämnat in en motion om tillsättning av näringslivschef för underlättat företagande. Förelåg förslag till yttrande enligt bilaga 19. Styrelsen beslutade; 1. Avstyrka motion från David Lega (KD) avseende tillsättande av näringslivschef. 2. Översända yttrande enligt bilaga 19 till kallelsen till kommunstyrelsen som svar på motionen. Göteborg & Co Träffpunkt AB dag som ovan Rätt utdraget intygar Anders Söderberg Administrativ Chef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(24)

20 Bilaga 19 Styrelsen Diarienummer: 0206/16 Handläggare: Anders Söderberg Tel: E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion från David Lega (KD) om tillsättningen av näringslivschef för underlättat företagande. Förslag till beslut i styrelsen för Göteborg & Co Träffpunkt AB Styrelsen föreslås besluta 1. Avstyrka motion från David Lega (KD) avseende tillsättande av näringslivschef. 2. Översända upprättat svar till kommunstyrelsen som svar på motionen. Ärendet David Lega (KD) har till kommunstyrelsen lämnat in motion om tillsättande av näringslivschef för underlättat företagande i Göteborg. I motionen lyfts att en god näringslivs- och företagspolitik är av central betydelse för hur stadens utveckling formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed också skatteintäkter, nödvändiga för att upprätthålla en god välfärd. Motionären anser att ansvaret för näringspolitiken hamnat för långt bort från den absoluta exekutiva makten, genom placeringen av näringslivsfrågor i ett dotterbolag till Göteborgs Stadshus AB. Detta, menar motionären, har skapat en tröghet i systemet. Motionären ser behov av att tillsätta en näringslivschef som är direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen, och ska ha i uppdrag att verkställa Stadens näringslivspolitik samt samordna berörda nämnder och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. Yttrande Ansvaret för näringslivsfrågorna ligger idag hos Business Region Göteborg (BRG). BRG omfattar inte bara Göteborgs Stad utan också de kommuner som ingår i Göteborgsregionen vilket skapar en bredare plattform för samverkan. Samverkan är enligt Göteborg & Cos uppfattning en framgångsfaktor för utveckling inom flera områden, där näringslivsfrågorna är en. Att arbeta med näringslivsfrågorna i gränsöverskridande så kallade funktionella regioner vet man genom forskning har visat sig vara mer effektivt än att enbart förhålla sig inom strikt kommungeografiska gränser. Att tillsätta en näringslivschef centralt i kommunen riskerar, givet att BRGs roll kvarstår, innebära en otydlighet i mandat och roller, både internt i kommunen och gentemot olika intressenter avseende vem som för talan i näringslivsfrågorna. Göteborg & Co är av uppfattning att hanteringen av näringslivsfrågorna bäst utvecklas vidare i nuvarande struktur och föreslår därför att motionen avstyrks. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(24)

21 Ekonomiska konsekvenser Bolaget ser inga särskilda konsekvenser inom detta perspektiv, utifrån de föreslagna besluten. Olika Perspektiv Barnperspektivet Bolaget ser inga särskilda konsekvenser inom detta perspektiv, utifrån de föreslagna besluten. Jämställdhetsperspektivet Bolaget ser inga särskilda konsekvenser inom detta perspektiv, utifrån de föreslagna besluten. Mångfaldsperspektivet Bolaget ser inga särskilda konsekvenser inom detta perspektiv, utifrån de föreslagna besluten. Miljöperspektivet Bolaget ser inga särskilda konsekvenser inom detta perspektiv, utifrån de föreslagna besluten. Omvärldsperspektivet Bolaget ser inga särskilda konsekvenser inom detta perspektiv, utifrån de föreslagna besluten. Expedieras Kommunstyrelsen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(24)

22 Business Region Göteborg AB:s handlingar Bilaga 6 Yttrande/Tjänsteskrivelse Handläggare Till Stadsledningskontoret Namn: Henrik Einarsson Datum: Telefon: SL: motion nr E-post: henrik.einarsson@businessregion.se BRG Dnr: 0231/16 Yttrande från Business Region Göteborg AB (BRG) angående Motion av David Lega (kd) angående att tillsätta en näringslivschef Ärendet BRG har fått möjlighet att inkomma med ett yttrande på en motion av David Lega att tillsätta en näringslivschef för underlättat företagande. Motionen bifogas i sin helhet. Yttrande från BRGs styrelse BRGs styrelse avstyrker förslaget med hänvisning till att Business Region Göteborg AB redan har uppdraget att ansvara för stadens näringslivsarbete. VD på Business Region Göteborg AB är därmed att betrakta som stadens näringslivschef med regionalt samordningsansvar gentemot övriga näringslivsansvariga i Göteborgsregionen. Att tillsätta ytterligare en funktion med samma uppdrag riskerar att skapa stora otydligheter avseende roll och mandat och därmed försvåra näringslivsarbetet i Göteborgs stad. Även företagen i kommunen kommer sannolikt ha svårt att förstå skillnaden mellan rollerna. Bakgrund I enlighet med KF beslut överfördes näringslivssekretariatet i Göteborg till ett av GKF (Göteborgs Kommunala Förvaltnings AB) vilande dotterbolag som namnändrades till Business Region Göteborg AB. Bolaget fick ansvar för näringslivsfrågor i Göteborg med uppdrag att i samverkan med övriga GR kommuner verka för ökad sysselsättning och ett diversifierat näringsliv. I samband med bolagsbildningen fick dåvarande näringslivsdirektören i Göteborg titeln VD Business Region Göteborg AB. Business Region Göteborg AB är precis som alla andra bolag inom Göteborg numer organiserade inom koncernen Stadshus AB. Business Region Göteborg AB är även moderbolag för klustret näringsliv inom koncernen. Det innebär att Business Region Göteborg äger och förvaltar aktierna åt Göteborgs Stad i ett antal delägda bolag (Lindholmen Science Park AB, Johanneberg Science Park AB, Sahlgrenska Science Park AB, Göteborgs Tekniska College AB och Almi Företagspartner Väst AB). Inom bolaget bedrivs egen verksamhet som syftar till att skapa fler jobb och därigenom åstadkomma ökad sysselsättning och ett diversifierat näringsliv. Den egna verksamheten omfattar 88 medarbetare med hög specialistkompetens som jobbar inom företagsutveckling, innovation och investeringsfrämjande. I den operativa verksamheten arbetar man tex med Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20(24)

23 program för företag som vill växa, avancerade innovationsprojekt och marknadsföring av Göteborgsregionen som näringlivsdestination. Bolagets uppdrag är att ansvara för dessa frågor i Göteborg och Göteborgsregionen. Bolaget ansvarar även för flera projekt som är specifika för Göteborgs stad. Några ex är: Företagslots Göteborgs stad, strategiskt näringslivsdialog, entreprenörskvarteret, jämlikt Göteborg, utveckling i nordost, socialt företagande, processägare för budgetmålet Göteborg som hållbar innovations stad med ökande jobbtillväxt, vilket bla inkluderar stadens arbete med företagsklimatet, saltet på ringön, AZ Bio Hub, mfl. Mot ovanstående bakgrund har BRGs VD redan idag har rollen som näringslivschef i Göteborg. En ny liknande funktion på stadsledningskontoret kommer att hamna långt från det näringslivsarbete som sker på Business Region Göteborg AB. Det innebär vidare att risken är stor att det kan uppstå otydligheter i roller och mandat mellan de båda funktionerna samt risk för otydlighet i beslutsprocesser. Det kan även skapa en otydlighet gentemot företagen i Göteborgs stad då Business Region Göteborg AB bedriver ett omfattande proaktivt näringslivsarbete i kommunen. När det gäller motionens synpunkt att näringslivspolitiken bör placeras närmare kommunstyrelsen så har den frågan nyligen utretts av stadsledningskontoret (Genomlysning av Business Region Göteborg AB i relation till andra kommunala aktörer, handling ). I den framhålls att det strategiska näringslivsarbetet bör, med Göteborgs stad som utgångspunkt, bedrivas med regionalt fokus. KF beslutade den 15 juni 2016 att: KS fick i uppdrag att tillsammans med Stadshus AB utarbeta ett nytt ägardirektiv för BRG med tydligare mandat att stödja stadens näringslivsuppdrag, BRG och KS fick i uppdrag att ta fram en näringslivsstrategisk plan för Göteborg med vision för regionen, KS fick i uppdrag att i dialog med Business Region Göteborg AB undersöka möjligheterna att koppla näringslivsfrågorna närmare KS och utveckla samarbetet med GR. Sedan dess har näringslivsstrategisk dialog inrättats där kommunstyrelsen, stadsledningskontoret och BRG tillsammans träffar näringslivet för att diskutera strategiska frågor. BRG och SLK arbetar även med att ta fram ett förslag till näringslivsstrategisk plan för Göteborgs stad. Det arbetet avrapporteras till KSAU och planen är att handlingen skall tas upp i KF under hösten Nytt ägardirektiv för BRG är också under framtagande. Det har således redan påbörjats en rad aktiviteter för koppla näringslivsfrågorna närmare KS. Business Region Göteborg AB anser även att en effektiv näringslivspolitik bör sättas i ett regionalt sammanhang. Det finns omfattande forskning som styrker detta, både när det gäller en regions innovationsdynamik och marknadsföring av etableringsmöjligheter. Därför har man sedan 1992 utvecklat ett omfattande regionalt samarbete kring näringslivspolitiken i Göteborgsregionen. Fram till 1999 var samarbetet organiserat under Näringslivssekretariatet på Göteborgs stad bildades Business Region Göteborg AB i syfte att anpassa verksamheten efter det regionala uppdrag som man redan hade samt erbjuda företrädare för Göteborgsregionens kommunalförbund plats i styrelsen. I och med att bolaget bildades bidrar även GR kommunerna med finansiering av verksamheten. Det har inneburit att bolaget fungerat som en samlande aktör för större projekt, tex EU ansökningar, vilket givit skalfördelar i 3 verksamheten och en långsiktig kunskapsuppbyggnad av näringslivsfrämjande insatser inom bolaget. Arbetsformen har fungerat väl och bedöms bidra till högre effekt av näringslivspolitiken samt vara mer resurseffektiv än tidigare. Sedan dess har flertalet kommuner i norden följt Göteborgsmodellen och bildat egna Business regions, tex i Stockholm, Oslo, Bergen, Århus, Skåne, Karlstad, Sjuhärads kommunalförbund, Örebro, Umeå, Position Väst mfl. Fakta om Business Region Göteborg AB Bildades som näringslivssekretariatet i Göteborg inleddes ett regionalt samarbete med kranskommunerna i syfte driva en effektivare och mer ändamålsenlig näringslivspolitik Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21(24)

24 1999 ombildades näringslivssekretariatet till Business Region Göteborg AB. Syftet var att anpassa verksamheten efter det regional uppdrag som man redan hade samt erbjuda företrädare för Göteborgsregionens kommunalförbund plats i styrelsen. I och med att bolaget bildades bidrar även GR kommunerna med finansiering av verksamheten blev BRG moderbolag för näringslivsklustret inom Stadshus AB och övertog då stadens ägande i Science parks Business Region Göteborg AB har idag 88 anställda Ekonomiska perspektivet Vi ser en risk att tillsättande av föreslagen funktion kan leda ineffektiva arbetssätt som riskerar bli kostnadsdrivande. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Då målet med förslaget är koppla näringslivspolitiken närmare kommunstyrelsen ser vi ingen direkt koppling till barnperspektivet. Jämställdhetsperspektivet BRG ser ingen direkt koppling mellan förslaget och miljöperspektivet Mångfaldsperspektivet BRG ser ingen direkt koppling mellan förslaget och miljöperspektivet Miljöperspektivet BRG ser ingen direkt koppling mellan förslaget och miljöperspektivet 4 Omvärldsperspektivet Generellt sett finns en stark trend att allt fler kommuner väljer att gå samman för att på så sätt driva en effektivare näringslivspolitik. I modern regionalekonomisk forskning finns ett stort vetenskapligt stöd för att detta är ett mer funktionellt arbetssätt för lokal näringslivsarbete än att enbart fokusera på den egna kommunens gräns. Därför har en mängd Business Regions växt fram runt om i Sverige och Norden under de sista 20 åren. Patrik Andersson, Göteborg Business Region Göteborg AB Protokollsutdrag från BRGs styrelsemöte Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22(24)

25

26 Förvaltnings AB Framtidens handlingar Bilaga 7 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagande, H 2016 nr 173 (Diarienummer 1389/16) Ärende Förvaltnings AB Framtiden har ombetts lämna yttrande på ovanstående motion till Kommunstyrelsen. Förvaltnings AB Framtiden Framtidenkoncernen är en av Sveriges största fastighetsägare med drygt lägenheter i Göteborg. Det innebär att var fjärde göteborgare bor hos oss. Vi strävar efter att skapa hållbara, trygga miljöer där människor trivs och vill leva vi bygger det hållbara samhället för framtiden! Bakgrund I motionen föreslås det att kommunstyrelsen skall ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för att staden bör ha en Näringslivschef som är direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Motionären anser att företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme och behöver därför en mer centralt placering i den kommunala planerings- och organisationsstrukturen och en närhet till den absoluta exekutiva makten, kommunstyrelsen. Ställningstagande Framtidenkoncernen har viktiga uppdrag i Göteborgs stad att öka takten i nyproduktionen, renovera smart så att våra hyresgäster kan bo kvar samt stärka det sociala ansvaret främst i våra ytterområden. För klara detta är vi beroende av ett effektivt och nära samarbete med näringslivet. För oss är det viktigt att stadens samtliga förvaltningar och bolag agerar för samma mål att Göteborg ska vara en positiv tillväxtstad där alla får plats. Näringslivet måste ges förutsättningar att på ett snabbt, effektivt och professionellt samarbete med stadens aktörer. Detta skulle också kunna bidra till en intern ökad effektivitet då vi lär av varandra. Frågan om en ny roll - näringslivschef eller om frågorna ska hanteras av BRG som idag har vi svårt att bedöma. Vi ser ett starkt behov av att förtydliga och effektivisera stadens samarbete med näringslivet för att vi ska klara leverera på fullmäktiges mål. Ekonomiska perspektivet Bedömningen är att ett effektivare och tydligare samarbete med näringslivet skulle medverka till lägre kostnader både i produktion och renoveringar och på sikt höjda fastighetsvärden. Vi ser också att samarbete med näringslivet skulle kunna generera Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23(24)

27 arbetstillfällen för våra hyresgäster som på så sätt skapar en trygg personlig ekonomi vilket innebär minskade försörjningsstöd för stadsdelarna. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Inom koncernen bor många barn som gynnas av en tryggare närmiljö. Ett ökat bostadsbyggande, kloka renoveringar och en tryggare närmiljö tillsammans med näringsliv kan få fler barnfamiljer att stanna inom kommunen. Jämställdhetsperspektivet Satsningar på lägre produktionskostnader och rimliga hyresnivåer i nyproduktion skulle kunna vara en effekt i ett tydligare och effektivare samarbete som bidrar till ökad jämställdhet. Mångfaldsperspektivet Ett bredare samarbete med näringslivet kan öka möjligheter till olika upplåtelseformer och minskad såväl bostadsbrist som trångboddhet vilket skulle kunna leda till en ökad social integrering. Miljöperspektivet Ett ökat nära samarbete med näringslivet skulle kunna utveckla miljönyttan och bidra till en ökad kostnadseffektivitet, lärande och erfarenheter delas. Tillsammans kan vi öka förutsättningarna för tydligare styrning mot stadens miljömål och en hållbar stad. Omvärldsperspektivet Det finns stora möjligheter att innovativa arbetssätt blir en verklighet genom ett starkare samarbete med näringslivet tillsammans med staden för att fokuserar på långsiktigt social inkludering har ett stort omvärldsintresse. Styrelsen föreslås besluta att som svar på motionen översända koncernens yttrande till Kommunstyrelsen FÖRVALTNINGS AB FRAMTIDEN Styrelsen/ Mariette Hilmersson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24(24)

28

29 Protokollsbilaga 10 A Yrkande (KD) Stadshus AB Yttrande över motionen Tillsätt en Näringslivschef för underlättat företagande David Lega (KD) har väckt en motion i fullmäktige om att tillsätta en näringslivschef direkt underställd stadsdirektör och kommunstyrelse. Näringslivs- och företagspolitiken är av central betydelse för hur stadens utveckling ska formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som barnomsorg, skola och äldreomsorg behöver för att upprätthållas och utvecklas. Göteborg har, när företagsklimatet i olika kommuner rankas, länge fallit. Där staden 2010 rankades som 70 kommun i Sverige, återfinns Göteborg idag på plats 168. Denna negativa utveckling måste vändas. Företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme och behöver därför en mer central placering i den kommunala planeringsoch organisationsstrukturen. Det krävs en närhet till den absoluta exekutiva makten; kommunstyrelsen. I stadens nuvarande organisation ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Stadshus AB som i sin tur har rapportera till kommunstyrelsen och fullmäktige. Härmed har det byggts in en tröghet i systemet som är olycklig. Staden behöver tillsätta en Näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Näringslivschefen ska ges ansvar att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnders och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. Förslag till beslut: Styrelsen tillstyrker den av David Lega väckta motionen

30 Protokollsbilaga 10 B Yrkande S, MP 1 Göteborgs Stadshus AB Ärende 10 Yrkande om yttrande över motion med förslag om tillsättande av näringslivschef Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus AB: 1. Att yttra sig om motionen i enlighet med texten nedan 2. Att översända ärendet till kommunstyrelsen Yttrande Göteborgs Stadshus AB avstyrker motionen Tillsätt en Näringslivschef för underlättat företagande. Det är positivt att motionen lyfter behovet av att utveckla näringslivspolitiken i staden. Samtidigt finns det fler nackdelar än fördelar med den konkreta förändring som föreslås. Att tillsätta en näringslivschef på stadsledningskontoret förefaller inte vara en rimlig väg att gå. BRG är att betrakta som stadens näringslivskontor och har uppdraget att svara för stadens näringslivsarbete. BRG agerar moderbolag i näringslivsklustret. Det ligger också i BRG:s roll att se till att verksamheten har ett regionalt perspektiv och att näringslivsarbetet samordnas med de näringslivsansvariga i de övriga kommunerna i Göteborgsregionen. Med detta upplägg är det naturligt att se vd i BRG som stadens näringslivschef. Att etablera ytterligare en näringslivschef på stadsledningskontoret skulle vara förknippat med problem. En sådan näringslivschef skulle sitta långt ifrån det praktiska näringslivsarbetet på BRG och skulle därmed få svårt att effektivt förhålla sig till verksamheten. Med kombinationen av en sådan näringslivschef och vd:n på BRG skulle det dessutom bli ett dubbelkommando i staden i näringslivsfrågorna. Detta skulle skapa oklarheter som skulle vara svåra att hantera både för aktörer inom staden och för näringslivet. Vem ska man egentligen vända sig till? 1 Sekreterarens notering: Daniel Bernmar var inte närvarande vid GSHAB:s styrelsemöte och yrkade enligt förslaget tillsammans med S och MP varför V i rubriken ströks.

31 Protokollsbilaga 10 B De uppdrag kring näringslivsutveckling som beslutades av fullmäktige den 8 september 2016 rör inte i första hand organisationsfrågor. Inriktningen är snarare mandat och strategisk utveckling. Uppdragen handlar, i korthet, om att ta fram ett nytt ägardirektiv för BRG, om att BRG tillsammans med kommunstyrelsen ska utarbeta en näringslivsstrategisk plan samt om att kommunstyrelsen i dialog med BRG ska undersöka möjligheter att tydligare förankra näringslivsfrågorna i styrelsen arbete. Till detta ska läggas att BRG och kommunstyrelsen precis inlett en gemensam process kring den strategiska näringslivsdialogen. Den samlade bilden blir att BRG har täta kopplingar till kommunstyrelsen och att dessa därtill är på väg att utvecklas. Frågor om företagandets förutsättningar har alltså redan den centrala placering som motionären efterfrågar. Att då lägga till en näringslivschef på stadsledningskontoret vore varken nödvändigt eller önskvärt.

32 Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0006/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över motion med förslag om tillsättande av Näringslivschef Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus AB 1. Avstå från att yttra sig angående motion att tillsätta en Näringslivschef 2. Översända ärendet till kommunstyrelsen Ärendet Den 13 oktober 2016 lades en motion i kommunstyrelsen med förlag att tillsätta en Näringslivschef för Göteborgs Stad direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Begäran om yttrande skickades från stadsledningskontoret till Göteborgs Stadshus AB 1 november 2016, med begäran om styrelsebehandlat svar senast 28 februari Stadshus ABs bedömning Ett flertal relaterade uppdrag gällande långsiktig näringslivsutveckling för Göteborgs Stad, vilka belyser frågeställningen från flera olika perspektiv, beslutades i kommunfullmäktige 8 september 2016 Mot bakgrund av detta tar inte styrelsen ställning till motionen, utan avvaktar rekommendationer och beslut från dessa uppdrag. Bilagor 1. Motion (KD) Tillsätt en Näringslivschef för underlättat företagande 2. Kommunfullmäktige, handling Genomlysning av Business Region Göteborg AB Göteborgs Stadshus AB

33 Motion till Göteborgs stadsfullmäktige Tillsätt en Näringslivschef för underlättat företagande Näringslivs- och företagspolitiken är av central betydelse för hur stadens utveckling ska formas. Det är företag som skapar arbetstillfällen och därmed de skatteintäkter som välfärden behöver för att upprätthållas och utvecklas. Företagandets förutsättningar behöver få mer utrymme och behöver därför en mer central placering i den kommunala planerings- och organisationsstrukturen och en närhet till den absoluta exekutiva makten; kommunstyrelsen. I stadens nuvarande organisation ligger ansvaret för näringspolitiken i ett dotterbolag till Stadshus AB som i sin tur har rapportera till kommunstyrelsen och fullmäktige. Härmed har det byggts in en tröghet i systemet som är olycklig. Staden behöver tillsätta en Näringslivschef direkt underställd stadsdirektören och kommunstyrelsen. Näringslivschefen ska ges ansvaret för att verkställa stadens näringslivspolitik och därmed samordna berörda nämnder och bolags insatser inom ramen för de beslut kommunstyrelsen fattar. Förslag till beslut: Kommunstyrelsens ges i uppdrag att utreda förutsättningarna fastställa uppdraget för, och tillsätta en Näringslivschef i enlighet med ovanstående. David Lega (KD)

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 134 Genomlysning av Business Region Göteborg AB i relation till andra kommunala aktörer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 186 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende ägarstyrning av delägda bolag inom Näringslivsklustret Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Strategisk näringslivsdialog

Strategisk näringslivsdialog Bilaga G Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0001/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Strategisk näringslivsdialog Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Motion av David Lega (KD) om att utbilda ledande politiker och tjänstemän i företagandets villkor

Motion av David Lega (KD) om att utbilda ledande politiker och tjänstemän i företagandets villkor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-24 Diarienummer 1388/16 Stadsledningskontoret Ledningsstaben Lisa Hederstierna, Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 80, 368 02 33 E-post: lisa.hederstierna@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 138 Yttrande över motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att arbeta fram en strategi för fiskenäringen i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Göteborg den 27 april Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-05-02 Ärende 3.1 Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Martin Forsell (VägV)

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar

Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 3.4 Yrkande om Motion av Catarina Pettersson (VägV) och Marie-Louise Bergström (VägV) om att flytta kommunal verksamhet utanför stadens centrala delar Motionärerna

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg arbetar för ett starkt näringsliv och en hållbar tillväxt som skapar arbetstillfällen

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB

Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0012/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg Stads Leasing AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för innovation i Kalmar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2018-04-25 KS 2017/0981 Tel: 0480-45 01 31 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (45) 2017-06-19 Kf Ks 214 18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 Harald Hjalmarsson (M) har för den moderata fullmäktigegruppen

Läs mer

Remiss från Trafikverket angående revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Frihamnen och Kvillepiren

Remiss från Trafikverket angående revidering av riksintresset Göteborgs hamn, Frihamnen och Kvillepiren Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-09 Diarienummer 0940/16 Stadsutveckling Lena Risfelt Telefon 031-368 03 61 E-post: lena.risfelt@stadshuset.goteborg.se Remiss från Trafikverket angående revidering av

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen

Protokoll från sammanträde med förbundsstyrelsen från sammanträde med förbundsstyrelsen Tid: Fredag 27 mars 2015, kl. 13.30-14.12 Plats: Burgården konferens, Göteborg Ledamöter Paula Örn (S), Ale, ordf Johan Nyhus (S), Göteborg Stefan Svensson (M), Partille

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

Handling 2017 nr 137. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 137. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 137 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg ---

Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg --- Handling 2015 nr 199 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att öka byggandet av småhus i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Göteborg är en stad där friluftslivet

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co Kommunintressent AB

Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co Kommunintressent AB Bilaga E Styrelsen 2017-03-20 1 Diarienummer: 0031/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

EU handlingsplan för omvärlds- och intressebevakning 2017

EU handlingsplan för omvärlds- och intressebevakning 2017 Bilaga K Styrelsen 2016-11-28 1 Diarienummer: 0097/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se EU handlingsplan för omvärlds- och intressebevakning 2017 Förslag

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer