Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen"

Transkript

1 Yrkande (SD) Kommunstyrelsen ärende 3.2 Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Liberalerna föreslår i denna motion möjliggöra sopsortering och återvinning i Slottsskogen. Slottsskogen är man bara i vid enstaka tillfällen. Att sopsortera och återvinna då är av mindre betydelse. Merparten av sin tid är man på andra ställen, till exempel på jobbet, i skolan eller i hemmet. Där är det viktigt att man sopsorterar och återvinner helt enkelt därför att det är då man producerar absolut mest avfall. Park- och naturförvaltningen påpekar att nedskräpningen i Slottsskogen periodvis kan vara mycket omfattande. Då behövs resurserna till att rengöra marken så snabbt som möjligt. Sopsortering skulle kräva mer resurser för tömning, mer transporter och fler sopkärl. Dessutom pågår projekt med sopsortering i offentliga miljöer vid Röda Sten. Sverigedemokraterna ser därför ingen anledning att genomföra idéerna i motionen. SD föreslår därför kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Att motionen avslås med hänvisning till tjänsteutlåtandet från park- och naturförvaltningen.

2 Yrkande (L)(M)(KD) Kommunstyrelsen Ärende 3.5 Motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta: Att Att bifalla motionen hemställa till Park- och naturnämnden att ta fram en övergripande plan för sopsortering och återvinning i stadens parker ÄRENDET Motionen lyfter fram en viktig fråga för en stad som har som signum Hållbar stad - öppen för världen. En hållbar stad borde rimligen, precis som motionen framför, ge möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen som är en av våra mest besökta parker. Park- och naturnämnden hänvisar i sitt besvarande till det pilotprojekt som nu genomförs vid Röda sten och framför att Slottsskogen är en känslig miljö som måste avvakta projektet i Röda sten samt att en särskild plan ska tas fram för området. Det är just för att värna den känsliga naturen som möjlighet till sopsortering behövs i Slottsskogen. Skräp som lämnas på plats främjar inte omhändertagande av en skyddad natur. Det finns också ett mervärde med möjlighet till sopsortering just i Slottsskogen. Parkanvändarna blir både påminda om och uppmuntras till möjlighet att kunna sopsortera, återvinna och på så sätt kunna ta hand om vår vackra park. Det finns ett flertal möjliga sop- och källsorteringslösningar med modern teknik som både är tillgängliga, snygga, doft- och getingfria och som kan påvisa när det är dags att tömma. Det finns sopsorteringssystem i parker på andra platser i världen där sortering i parker är ett självklart inslag. Malmö och Stockholm har sådana system. Under Way Out West finns också sortering i själva Slottsskogen. I stället för att ta fram en särskild plan för ett område och invänta ett projekt på en helt annan plats bör en övergripande plan för återvinning och sopsortering i stadens parker tas fram. Projektet i Slottsskogen likväl som på Röda Sten behöver självklart följas upp och utvärderas efter en tid för att se dess effekt och utvecklingspotential. Göteborg behöver snabba upp tempot och gå från planering till genomförande. Därför vill vi yrka bifall till motionen med tillägget att det ska finnas en övergripande plan för sopsortering och återvinning i stadens parker.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0962/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Motionen Kristina Palmgren (L) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att det ska finnas möjligheter till sopsortering och återvinning i Slottsskogen. Slottsskogen är en av stadens mycket vackra och omtyckta parker. Tack vare att parken är belägen så centralt är den en stor och viktig tillgång för både invånare i Göteborg men så även för turister från när och fjärran. Sopsortering, återvinning och att lämna sitt avfall i papperskorgar eller på annat sätt är för de allra flesta en självklarhet. Motionären menar att detta borde uppmuntras och göras möjligt även när det gäller en av våra mest besökta parker, Slottsskogen. I nuläget finns det papperskorgar uppsatta vid de mest besökta platserna. Men det saknas möjlighet till att kunna sortera sitt skräp. I samband med soligt och varmt väder ökar behovet av att kunna lämna ifrån sig skräp och avfall. Detta ökar också behovet av och möjlighet till sopsortering och återvinning. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till park- och naturnämnden. Remissinstans Beslut Kommentar Park- och naturnämnden Anses besvarad med Yrkande S, MP, V Yrkande M, L Det är logiskt att utveckla förutsättningarna för källsortering också på flera platser i staden. När så sker är det självklart viktigt att det sker på ett ansvarsfullt sätt som är funktionellt i ett verksamhetsperspektiv, ekonomiskt rimligt och som genomförs på ett sätt som är acceptabelt i stadsrummet. Ekonomiska konsekvenser Park- och naturnämnden har gett sin förvaltning i uppdrag att genomföra ett pilotförsök med källsortering vid Röda Sten. När försöket har genomförts är det rimligt att erfarenheterna tas tillvara inom ramen för arbetet med utvecklingsplanen för 1(9)

4 Slottsskogen. Då finns det erfarenheter att använda och kunskap om ekonomiska och andra krav som källsortering ställer. Då kan park- och naturförvaltningen redovisa hur erfarenheterna kan appliceras på en känslig miljö och vilka budgetkonsekvenser det medför. Barn-, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Miljöperspektivet I inriktningsdokumentet för budget 2017 har park- och naturnämnden gett förvaltningen i uppdrag att genomföra ett pilotförsök med källsortering vid Röda Sten, en avgränsad plats som är relativt tålig, där försöket kan göras utan att riskera känslig miljö. I inriktningsdokumentet har park- och naturnämnden också gett förvaltningen i uppdrag att genomföra en utvecklingsplan för Slottsskogen. Planen ska vara klar under Omvärldsperspektivet Stockholm och Malmö har inrättat testanläggningar med sopsorteringssystem i offentliga parkmiljöer. Göteborg har haft sopsortering i anslutning till specifika större evenemang i staden som till exempel Kulturkalaset och Way Out West och som då har haft en särskilt utsedd städorganisation knuten till evenemanget. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Motionen Park- och naturnämndens handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(9)

5 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 125 Motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Göteborg den 2 juni 2016 Tack vare att parken är belägen så centralt är den en stor och viktig tillgång för både invånare i Göteborg men så även för turister från när och fjärran. Den är en av våra mest besökta och använda parker. Det ska vara lätt att vara miljövän. Sopor, skräp och avfall är en resurs som ska tas tillvara på. Sopsortering, återvinning och att lämna sitt avfall i papperskorgar eller på annat sätt är för de allra flesta en självklarhet. Detta borde uppmuntras till, tas tillvara på och göras möjligt även när det gäller en av våra mest besökta parker, Slottsskogen. I nuläget finns det papperskorgar uppsatta vid de mest besökta platserna. Men det saknas möjlighet till att kunna sortera sitt skräp. I samband med soligt och varmt väder ökar behov av att kunna lämna ifrån sig skräp och avfall. Detta ökar också behov av och möjlighet till sopsortering och återvinning. Sortering av skräp och avfall är och blir alltmer vanligt i hushåll, på arbetsplatser, vid matställen och i flertalet offentliga miljöer både i Göteborg men så även i övriga delar av landet och utomlands. Detta bör uppmuntras till och tas till tillvara på. Göteborgs stad bör också sträva efter att ligga i framkant inom detta område. Möjlighet till sopsortering och återvinning hade kunnat göras möjligt i nära anslutning till redan befintliga papperskorgar. Dessa hade estetiskt kunnat smälta in i parkmiljön genom inramning av spaljéer eller kunnat göra ett inslag utifrån parktema med utformning av färg och djur i parken för t.ex. plast, glas och komposterbart. Sorteringsbehållare hade även kunnat grävas ner med en anslutningsanordning för sortering och avfallshantering ovan mark. Värdet och uppskattningen med Slottsskogen och om att värna om miljön hade genom detta ytterligare kunnat lyftas fram och ge ett utökat viktigt mervärde för vår stad. FÖRSLAG TILL BESLUT Göteborgs Stads fullmäktige föreslås besluta Att ge möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Kristina Palmgren (L) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(9)

6 Park- och naturnämndens handlingar Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till stadsledningskontoret över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen 164, Diarienummer 0606/16 Ärendet Stadsledningskontoret har gett park- och naturnämnden möjlighet att lämna synpunkter på motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen. Handling Park- och naturförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat Yrkande från S, MP och V daterat , protokollsbilaga 1 Yrkande från M och L daterat , protokollsbilaga 2 Yrkanden Cecilia Dalman Eek (S) yrkar bifall till yrkandet från S, MP och V. Åsa Hartzell (M) yrkar bifall till yrkandet från M och L. Omröstning Följande voteringsordning godkänns: Ja-röst för bifall till yrkandet från S, MP och V. Nej-röst för bifall till yrkandet från M och L. Åse-Lill Törnqvist (MP), Hans Nilsson (S), Gunvor Bergquist (V), Lennart Orstadius (S), Katarina Wennberg (S) och Cecilia Dalman Eek (S) röstar ja (6). Åsa Hartzell (M), Johannes Appeby (M), Birgitta Friberg (L), Mirka Eriksson (M) och Lotta Edmark (M) röstar nej (5). Beslut Park- och naturnämnden beslutar i enlighet med yrkandet från S, MP och V och översänder beslutet till kommunstyrelsen. Justering Paragrafen justeras omedelbart. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(9)

7 Vid protokollet Anna Bäcklund Ordförande Cecilia Dalman Eek (S) Justerare Åsa Hartzell (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(9)

8 Yrkande Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet Park- och naturnämnden Ärende 14, Dnr 0606/16 Yrkande angående motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen. Att källsortera avfall är en självklarhet för göteborgarna och för motionären. Det är glädjande. Det är logiskt att utveckla förutsättningarna för källsortering också på flera platser i staden. När så sker är det självklart viktigt att det sker på ett ansvarsfullt sätt som är funktionellt i ett verksamhetsperspektiv, ekonomiskt rimligt och som genomförs på ett sätt som är acceptabelt i stadsrummet. I inriktningsdokumentet för budget 2017 har park- och naturnämnden givit förvaltningen i uppdrag att genomföra ett pilotförsök med källsortering vid Röda Sten, en avgränsad plats som är relativt tålig, där försöket kan göras utan att riskera känslig miljö. I inriktningsdokumentet har park- och naturnämnden också givit förvaltningen i uppdrag att genomföra en utvecklingsplan för Slottsskogen. Parken är en känslig plats och samtidigt en av stadens mest besökta platser. Den har därigenom goda förutsättningar att utvecklas vidare men det ställer självklara krav på anpassning efter förutsättningarna. Detta ska förvaltningen utreda i uppdraget att genomföra en utvecklingsplan. När försöket vid Röda Sten genomförts är det rimligt att erfarenheterna tas tillvara inom ramen för arbetet med utvecklingsplanen för Slottsskogen. Då finns det erfarenheter att använda och kunskap om ekonomiska och andra krav som källsortering ställer. Då kan förvaltningen redovisa hur erfarenheterna kan appliceras på en känslig miljö och vilka budgetkonsekvenser det medför. Park- och naturnämnden föreslås besluta att Kristina Palmgrens motion ska anses besvarad med vad som ovan anförts. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(9)

9 Tjänsteutlåtande Verksamhetsområde/avdelning Utfärdat Henrik Rylme Diarienummer 0606/16 Telefon E-post: Yttrande till stadsledningskontoret över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Förslag till beslut Park- och naturnämnden avstyrker motionen och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till stadsledningskontoret. Park- och naturnämnden justerar paragrafen omedelbart. Sammanfattning Förvaltningen avstyrker motionen om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen. Frågan om en utökad sopsortering i stadens parker och naturområden har diskuterat i olika sammanhang men har hittills inte bedömts möjlig att genomföra i någon större omfattning, både av olika praktiska och ekonomiska skäl. Förvaltningen har nu fått i uppdrag av park- och naturnämnden att under 2017 undersöka förutsättningar för avfallssortering i offentliga miljöer. Detta kommer att ske i ett avgränsat pilotprojekt vid Röda Sten i samarbete med relevanta aktörer. Resultatet och erfarenheterna från detta pilotprojekt kan sedan ligga till grund för beslut om eventuell sopsortering på ytterligare platser. Bilagor Bilaga.1 Motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Ärendet Stadsledningskontoret har gett park- och naturnämnden möjlighet att lämna synpunkter på motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen. Yttrandet ska lämnas senast Motionen syftar till att det ska vara lätt att vara miljövän. Sortering av skräp och avfall är och blir alltmer vanligt i hushåll, på arbetsplatser, vid matställen och i flertalet offentliga miljöer både i Göteborg men så även i övriga delar av landet och utomlands. Sopsortering och återvinning bör uppmuntras och göras möjligt även när det gäller en av våra mest besökta parker som Slottsskogen enligt motionären. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(9)

10 Förvaltningens överväganden Förvaltningen föreslår att nämnden avstyrker motionen. Park och naturförvaltningen ansvarar för renhållningen i stadens parker och naturområden. Frågan om en utökad sopsortering har diskuterat i olika sammanhang men har hittills inte bedömts möjlig att genomföra i någon större omfattning, både av olika praktiska och ekonomiska skäl. Det är svårt att hitta lämpliga sopkärl för sortering av olika fraktioner som är funktionella och smälter in väl i park- och naturmiljöer. Förvaltningen har redan ett problem med att privatpersoners hushållsavfall i relativt stor omfattning slängs i förvaltningens papperskorgar och erfarenheten är även att större platser för sopor, som t ex återvinningsstationer, även kan dra till sig mer omfattande dumpning av skräp. Eftersom olika skräpfraktioner hanteras separat kan sopsortering i stadens parker och naturområden även innebära fler transporter när olika skräpfraktioner ska samlas in vid olika tillfällen. Slottsskogen är en av stadens mest besökta och använda parker och har årligen flera miljoner besökare. Nerskräpningen kan vara mycket omfattande, särskilt under soliga sommardagar. Prioriteringen vid dessa tillfällen är att hålla parken ren och hantera skräpet så effektivt och snabbt som möjligt. Ett utökat arbete med sopsortering skulle sannolikt kräva mer resurser för tömning, fler transporter och många fler sopkärl utplacerade i parken. Hittills har förvaltningen endast genomfört sopsortering med framgång när det gäller engångsgrillar som lämnas i särskilda behållare vid bl a friluftsbad och i större parker som Slottsskogen. Även i anslutning till specifika större evenemang i staden kan sopsortering fungera någorlunda väl där det finns en särskilt utsedd städorganisation knuten till evenemanget och där man placerar ut särskilda sopkärl för sortering av olika skräpfraktioner inom ett avgränsat evenemangsområde. Förvaltningen har nu fått i uppdrag av park- och naturnämnden i budgeten för 2017 att undersöka förutsättningar för avfallssortering i offentliga miljöer. Detta kommer att ske i ett avgränsat pilotprojekt vid Röda Sten i samarbete med relevanta aktörer. Inom ramen för detta arbete kommer t.ex. lämpliga sopkärl och tömningsfrekvenser att utvärderas. Detta kommer att ge förvaltningen mer fakta kring vilka skräpfraktioner som är möjliga att sortera i park och naturområden och kostnaderna för att kunna genomföra detta mer storskaligt på fler platser. Resultatet och erfarenheterna från detta pilotprojekt kan sedan ligga till grund för beslut om eventuell sopsortering på ytterligare platser. Konsekvensbedömningar Barnperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(9)

11 Miljöperspektivet Genom källsortering och återvinning kan användbara resurser återanvändas och energi sparas. För att källsortering och återvinning ska fungera väl och inte orsaka onödiga transporter behöver dock sortering av lämpliga fraktioner finnas på plats och tömningsfrekvenserna vara välplanerade. Pilotprojektet vid Röda Sten kan ge förvaltningen viktig information i den typen av frågeställningar. Omvärldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Samverkan Samverkan mellan arbetsgivare och personalorganisationer har skett i förvaltningens samverkansgrupp (FSG). Mottagare av beslut Beslutet ska skickas till stadsledningskontoret. Linda Nygren Direktör Jakob Andreasson Verksamhetschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(9)

12

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Lotta Lundberg (S) för Cecilia Dalman Eek (S)

Tjänstgörande ersättare Lotta Lundberg (S) för Cecilia Dalman Eek (S) Tid: 14:00-16:07 Ajournering 14:55-15:05 Plats: Direktörsvillan Paragrafer: 160-176 Närvarande Ledamöter Cecilia Dalman Eek (S), ordförande 164-176 Åsa Hartzell (M), 2:e vice ordförande Åse-Lill Törnqvist

Läs mer

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 172 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Uttala sig

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2012-08-28, kl 13:15 Beslutande: Anders Malm (M) tj ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Tony Asp (S) tj ersättare för Gun-Inger Sjögren

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-22 Diarienummer 0989/16 Fri konst och kultur Cecilia Borgström-Fälth Telefon: 031-368 32 66 E-post: cecilia.borgstrom-falth@kultur.goteborg.se Svar på remiss angående

Läs mer

Återrapportering av E-förslag Fastighetsnära insamling av avfall Ärende 16 KS 2018/103

Återrapportering av E-förslag Fastighetsnära insamling av avfall Ärende 16 KS 2018/103 Återrapportering av E-förslag Fastighetsnära insamling av avfall Ärende 16 KS 2018/103 Sida 216 av 240 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-05-04 Dnr: KS 2018/103 Kommunstyrelsen Återrapportering av E-förslag Fastighetsnära

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Måndag 24 april i Sessionssalen, kommunhuset kl 18:30-19:00 Beslutande Övriga närvarande Leif Bergman (S) ordförande Solweig Gard (S) vice ordförande Bosse Henriksson (M) andre vice ordförande

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 19 Yttrande över motion 2015:48 av Gunilla Roxby Cromvall (V) och Tomas Eriksson (MP) om att utöka möjligheten

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Handling 2017 nr 137. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 137. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 137 Yttrande över motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Datum 2013-02-27. Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att sortera rätt

Datum 2013-02-27. Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att sortera rätt KS 14 10 APRIL 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Oltner Jenny Datum 2013-02-27 Diarienummer KSN-2012-0953 Kommunstyrelsen Motion av Erik Pelling och Bedo Kaplan (båda S) om att göra det lätt att

Läs mer

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443)

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(3) 107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Remissbehandling Motionen remitterades till Tekniska nämnden och Telge Återvinning for yttrande.

Remissbehandling Motionen remitterades till Tekniska nämnden och Telge Återvinning for yttrande. ~Q s SVAR PÅ MOTION FRÅN TAGE GRIPENSTAM (C), KERSTIN LUNDGREN (Cr O 8 o L] OCH LEIF HOLMBERG (C) MED RUBRIKEN "MOBIL MILJÖSTATION OCH FLER ÅTERVINNINGSSTATIONER" Till Kommunfullmäktige Tage Gripenstam

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/ KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 maj 2018 22 Paragraf Diarienummer KS-2018/729.109 Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 122 Dnr KS/2017:27

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 122 Dnr KS/2017:27 Arbetsutskott 2017-08-14 1 (1) 122 Dnr KS/2017:27 Källsortering i form av fyrfackskärl - svar på medborgarförslag. Eva Pajala har 2017-01-13 lämnat in ett medborgarförslag gällande källsortering och lämnar

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-10-05 1 (2) 206 Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1701719 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Handling 2016 nr 144 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den

Läs mer

Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer

Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer Kommunfullmäktige 2017-10-16 170 Dnr 2016KS790 Besvarande av medborgarförslag om att sätta upp stängsel runt kommunens återvinningsstationer Kommunfullmäktige beslutade i 13/2017 till kommunstyrelsen remittera

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22)

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Utlåtande 2004: RI (Dnr 314-2977/2003) Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:22) av Jan Björklund m.fl. (fp) om

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden Kommunstyrelsen 2019-03-11 1 (3) Kommunledningskontoret Ledningsstab Lars-Anders Tranefors 016-710 46 27 KSKF/2018:443 Kommunstyrelsen Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) 2013-02-26 KS-2012/945.903 1 (4) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen svar på motion väckt av Arnold Boström

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 18 (42) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 25 mars 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/945.903 Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion

Läs mer

Jan-Olof Sewring (M) ordförande Anders Malm (M) Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S)

Jan-Olof Sewring (M) ordförande Anders Malm (M) Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S) Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2014-10-28, kl. 13:15-14:40 Beslutande: Jan-Olof Sewring (M) ordförande Anders Malm (M) Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Gun-Inger Sjögren (S)

Läs mer

Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 3.6 Yttrande angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Vi anser precis som Kulturnämnden att motionen bör hanteras

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-05-27 1 (2) 138 Initiativärende. Öppna den palliativa slutenvården i Trelleborg Diarienummer 1601664 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut 1. Hälso-

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M)

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Utlåtande 2016:179 RIX (Dnr 106-602/2016) Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

ang Motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg

ang Motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg Yrkande (M) (L)(KD) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.4 YRKANDE ang Motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) om olika åtgärder för att öka tryggheten i Göteborg Förslag till

Läs mer

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD)

Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av Arnold Boström (SD) och Mats Arkhem (SD) KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 15 april 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/945.903 Demokratisera demokrati- och mångfaldsberedningen - svar på motion väckt av

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Anneli Hulthén Christina Hofmann

Anneli Hulthén Christina Hofmann Handling 2013 nr 216 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) och Robert Quiding (SD) om att anlägga en 450 meter lång kaj för kryssningsfartyg vid Röda Sten Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg (SD) Anneli Persson (S) Ida Andersson (C)

Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg (SD) Anneli Persson (S) Ida Andersson (C) Sida 1/8 Plats och tid Lokal Roten, kl. 15.40 16.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C), vice ordförande Thomas Löfgren (M) Linda Lindberg

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

KF APRIL Nr. 67. Motion av Emma Wallrup m.fl. (alla V) om ökad insamling av matavfall KSN

KF APRIL Nr. 67. Motion av Emma Wallrup m.fl. (alla V) om ökad insamling av matavfall KSN KF 67 28 APRIL 2014 Nr. 67. Motion av Emma Wallrup m.fl. (alla V) om ökad insamling av matavfall KSN-2013-1080 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD

KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD kv^éc Uppsala KOMMUN t. to KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2012-05-03 BUN-2012-0132.00 Barn- och u n g d o m s n ä m n d e n Motion, väckt

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7)

Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7) Utlåtande 2007:122 RI (Dnr 016-915/2007) Utveckling av personvalssystemet Motion av Rebwar Hassan (mp) och Per Ankersjö (c) (2007:7) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2007:7)

Läs mer

Svar på motion 2011:01 om att införa viktbaserad avfallstaxa

Svar på motion 2011:01 om att införa viktbaserad avfallstaxa Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-05-20 Kommunstyrelsen Svar på motion 2011:01 om att införa viktbaserad avfallstaxa Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/844.629 Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Läs mer

Tid Torsdagen den 14 september 2017 kl Margareta Olin (5)

Tid Torsdagen den 14 september 2017 kl Margareta Olin (5) 0 Österåker Sammanträdesprotokoll för Valnämnden Tid Torsdagen den 14 september 2017 kl 18.00-18.30 Plats Närvarande Largen, Alceahuset, Akersberga Enligt bifogad närvarolista Utses att justera, 2:1 Margareta

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

ait.,,,,,,, r ESLÖVS KOMMUN

ait.,,,,,,, r ESLÖVS KOMMUN aoks. on51-3 Sammanträdesprotokoll Sida 16 (23) 2015-09-23 Vård- och omsorgsnärnnden 85 Vo0.2015.0177 Yttrande över motion från F Ottesen (SD) och M Jensen (SD) om att utreda kostnadstäckning från Migrationsverket

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-01-24 12 KS 94/17 Svar på motion och förslag om tillvägagångssätt för att uppmärksamma vardagshjältar Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Utan omröstning beslutade kommunstyrelsen att bifalla Johan Nyhus (S) yrkande.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Utan omröstning beslutade kommunstyrelsen att bifalla Johan Nyhus (S) yrkande. Handling 2015 nr 13 Yttrande över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka

Läs mer

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-03-19 KLK 2018/531 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer