Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Utan omröstning beslutade kommunstyrelsen att bifalla Johan Nyhus (S) yrkande.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Utan omröstning beslutade kommunstyrelsen att bifalla Johan Nyhus (S) yrkande."

Transkript

1 Handling 2015 nr 13 Yttrande över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Maria Rydén, Martin Wannholt och Hampus Magnusson väckta motionen besvaras med hänvisning till yttrande från park- och naturnämnden Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Johan Nyhus (S) yrkade att motionen skulle anses besvarad med hänvisning till yttrande från park- och naturnämnden. Jonas Ransgård (M) yrkade att motionen skulle anses besvarad med hänvisning till yttrande från stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo. Utan omröstning beslutade kommunstyrelsen att bifalla Johan Nyhus (S) yrkande. Göteborg den 21 januari 2014 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 1(1)

2

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0863/14 Repronummer 310/14 Facknämnder Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan, H 99/14 Motionen Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt idrotts- och föreningsnämnden samt parkoch naturnämnden att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, exempelvis vid upprustningen av nya Heden. Goda möjligheter till motion är en pusselbit i arbetet att försöka skapa en så attraktiv stad som möjligt. Med relativt små åtgärder kan mycket göras i den redan befintliga stadsmiljön. Tydligt markerade och upplysta motionsslingor bidrar både till ökad trygghetskänsla och till träningsvilja vilket vore positivt för göteborgarnas hälsa och välbefinnande. Nyckeln är att se till att det finns motionsspår för promenad, löpning eller cykling samt utomhusgym så nära inpå invånarna som möjligt, gärna integrerat i stadsmiljön. I motionen nämns konceptet Hälsans stig, som idag finns i bl a Centrum inom Vallgraven, Torslanda och Hisings Backa. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till idrotts- och föreningsnämnden, park- och naturnämnden, byggnadsnämnden, SDN Angered, SDN Askim-Frölunda-Högsbo och SDN Östra Göteborg. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Idrotts- och föreningsnämnden Tillstyrker Idrotts- och föreningsnämnden förordar att uppdraget genomförs som en naturlig fortsättning på nu pågående arbete med Friluftsprogram. Park- och naturnämnden Tillstyrker Yttrande S, MP och V Att mer detaljerat utreda möjligheterna kring integrerade motionsspår, 1 (26)

4 elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden kan bli ett fortsatt uppdrag utifrån friluftsprogrammet. Arbetet bör utföras tillsammans med idrotts- och föreningsförvaltningen. Byggnadsnämnden Tillstyrker Att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön kan ske i linje med stadens utbyggnadsstrategi. SDN Angered Tillstyrker En utveckling av motionsspår är synnerligen intressant i Angered då stadsdelen har en bebyggelsestruktur med trafikseparering och stora fysiska barriärer mellan bostadsområden. SDN Askim- Frölunda-Högsbo Tillstyrker Tydligt markerade och upplysta motionsslingor bidrar både till ökad trygghetskänsla och till träningsvilja vilket vore positivt för göteborgarnas hälsa och välbefinnande. SDN Östra Göteborg Tillstyrker Positivt med insatser som kan leda till att människor ges lika förutsättningar till motion och utomhusaktiviteter oavsett var i staden du bor. Ekonomiska konsekvenser Konsekvenser i form av kostnader för att genomföra programarbetet kan bedömas i budgetarbetet för Resurser och ambitionsnivå för att genomföra utredningsarbetet till följd av motionen måste anpassas så att det är möjligt att genomföra inom ramen för ordinarie resurser. Kostnader för genomförande av åtgärder får belysas i utredningsarbetet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (26)

5 Barnperspektivet Att underlätta möjligheterna till en aktiv fritid för barn i dess närmiljö är eftersträvansvärt i en tid då signaler tyder på att barn är allt mer stillasittande och inomhus. Jämställdhetsperspektivet Om mer folk är ute och rör sig i bostadsområden och stadsmiljön bidrar det till en ökad trygghetskänsla vilket i sin tur leder till att ännu fler ger sig ut. Promenader, löpning, cykling och styrketräning på utomhusgym är motionsformer som attraherar båda könen. Mångfaldsperspektivet Genom att underlätta för medborgarna att röra sig i och mellan bostadsområden bidrar vi till en ökad integration. I stadsmiljön finns redan ytor och gångsystem som är användarvänliga för barnvagnar, rullatorer, rullstolar mm. Genom att utveckla och tydliggöra dessa ökar möjligheten för fler grupper att röra sig. Utegym används av många olika grupper i samhället. Genom att utforma dem olika kan vi nå olika grupper. Miljöperspektivet Om invånarna i större grad kan använda sin närmiljö för motion så minskar biltransporterna till mer avlägsna motionsområden. En utredning bör belysa olika konsekvenser för miljön. Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. STADSLEDNINGSKONTORET Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Tf avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Motionen Idrotts- och föreningsnämndens handlingar Park- och naturnämndens handlingar Byggnadsnämndens handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (26)

6 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 SDN Angereds handlingar SDN Askim-Frölunda-Högsbos handlingar SDN Östra Göteborgs handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (26)

7 Bilaga 1 Motionen Motion om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Göteborg 23 maj 2014 Till Göteborgs kommunfullmäktige Det är vetenskapligt belagt och allmänt känt att regelbunden motion påverkar människors hälsa positivt. Till syvende och sist kommer det an på var och en att ta ansvar f ör att aktivera sig. På kommunal nivå kan man dock göra en hel del för att se till att invånarna har så goda förutsättningar som möjligt för att genomföra motionsaktiviteter. En satsning som visat sig ge stor positiv hälsoeffekt, i förhållande till både kostnad och drift, är motionsspår och utomhusgym. Betydelsen av landskapets skönhet under motion ska heller inte underskattas. I oktober 2009 föll en motion från Axel Darvik (FP) och Eva-Lena Haag (FP) om belysta motionsspår i Änggårdsbergen i kommunfullmäktige. Anledningarna till detta var flera, bland annat pekade man på svårigheterna för kommunfullmäktige att fatta beslut utan närmare utredning i ett ärende där flera olika planer var berörda. Man hänvisade också till att visst förbättringsarbete, såsom tydligare uppmärkning av slingor, kunde genomföras och fanns inplanerat i skötselplanen för området. Väldigt lite har emellertid hänt. Ambitionen i motionen är lovvärd; området Änggårdsbergen är centralt beläget och nyttjas redan idag av många motionärer. Dock kan området upplevas som otryggt under dygnets mörka tider. De gängse naturmotionsanläggningarna ligger av förklarliga skäl idag en bit ifrån de områden där de flesta människor bor och arbetar (bilaga 1a). Detta avstånd kan göra att invånarna istället avstår från motion eftersom man upplever ansträngningen att ta sig till spåret som för stor. Nyckeln är att se till att det finns motionsspår för promenad, löpning eller cykling samt utomhusgym så nära inpå invånarna som möjligt, gärna integrerat i stadsmiljön. Konceptet Hälsans stig är ett bra exempel på integrerade motionsspår ( Detta eller snarlika idéer om integrerade motionsspår borde kunna utvecklas och implementeras i fler stadsdelar. Goda möjligheter till motion är en pusselbit i arbetet att försöka skapa en så attraktiv stad som möjligt. Med relativt små åtgärder kan mycket göras i den redan befintliga stadsmiljön. Tydligt markerade och upplysta motionsslingor bidrar både till ökad trygghetskänsla och till träningsvilja vilket vore positivt för göteborgarnas hälsa och välbefinnande. Kommunfullmäktige föreslås besluta att uppdra åt Idrotts- och föreningsnämnden samt Park- och naturnämnden att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, exempelvis vid upprustningen av nya Heden. Maria Rydén Martin Wannholt Hampus Magnusson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (26)

8 Bilaga 1a Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (26)

9 Bilaga 2 Idrotts- och föreningsnämndens handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan 99, Diarienummer 0300/14 ÄRENDET Kommunstyrelsen har för yttrande till idrotts- och föreningsnämnden med flera översänt motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. HANDLING Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat med bilaga och med förslag till beslut. YRKANDE Tjänstgörande ordföranden Bettan Andersson (V) yrkar bifall till förvaltningens tjänsteutlåtande med tillägget att förvaltningen kompletterar tjänsteutlåtandet så att barn-, funktionsnedsättnings- och könsperspektiven uppmärksammas. BESLUT I enlighet med förvaltningens förslag och tjänstgörande ordföranden Bettan Anderssons (V) yrkande: 1. Idrotts- och föreningsnämnden tillstyrker motionen om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande inklusive kompletteringar som sitt yttrande i ärendet. 2. Idrotts- och föreningsnämnden förordar att uppdraget genomförs som en naturlig fortsättning på nu pågående arbete med Friluftsprogram. Vid protokollet Göran Olofsson Ordförande Bettan Andersson (V) Justerare Hampus Magnusson (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (26)

10 Tjänsteutlåtande Avdelning Friskvård Utfärdat Eva Stockfelt Diarienummer 0300/14 Telefon E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Förslag till beslut 1. Idrotts- och föreningsnämnden tillstyrker motionen om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande inklusive kompletteringar som sitt yttrande i ärendet. 2. Idrotts- och föreningsnämnden förordar att uppdraget genomförs som en naturlig fortsättning på nu pågående arbete med Friluftsprogram. Ärendet Kommunstyrelsen har för yttrande till idrotts- och föreningsnämnden med flera översänt motion av Maria Rydén (M) Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Motionen biläggs. Motionärerna föreslår att idrotts- och föreningsnämnden samt park- och naturnämnden ska få i uppdrag att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, exempelvis vid upprustningen av nya Heden. Ambitionen är att öka tillgängligheten till friluftsanläggningar genom att placera motionsspår för promenad, löpning eller cykling samt utomhusgym så nära inpå invånarna som möjligt, gärna integrerat i stadsmiljön. Våra synpunkter Vi instämmer i att tillgänglighet är en viktig faktor för att få fler göteborgare att bli fysiskt aktiva. Vi gör också bedömningen att tillgängligheten till motionsspår och andra motionsanläggningar i stadsmiljön och centrala staden kan bli bättre. Både idrotts- och föreningsnämnden och park- och naturnämnden har ansvar för den typ av anläggningar som motionen berör. Den traditionella uppdelningen gällande motionsspår är att park- och naturnämnden ansvarar för spåren och dess skyltning medan idrotts- och föreningsnämnden svarar för belysning. När det gäller övriga utomhusanläggningar ligger ansvaret på den nämnd som ansvarar för marken. Eftersom Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (26)

11 vi även har ett generellt uppdrag att främja folkhälsan i Göteborg anser vi att en gemensam utredning i frågan är ett bra förslag. Innehållet i motionen har en tydlig koppling till park- och naturförvaltningens pågående uppdrag att ta fram ett friluftsprogram där frågan om möjligheter till motion i stadsmiljön kommer att hanteras på ett övergripande plan. Idrotts- och föreningsförvaltningen medverkar i detta arbete och vi menar att en mer detaljerad utredning av möjligheterna till motion i stadsmiljön kan bli en naturlig fortsättning på arbetet med friluftsprogram. Det är viktigt att i det fortsatta arbetet beakta såväl barn-, funktionsnedsättnings- som könsperspektivet och att stort utrymme ges åt dessa frågor. Konsekvensbeskrivning utifrån kön Då det erfarenhetsmässigt finns risk att investeringar i det offentliga rummet i högre grad gagnar pojkar/män än flickor/kvinnor bör detta särskilt beaktas i det fortsatta arbetet. Ekonomiska konsekvenser Enligt förvaltningens mening bör utredningsuppdraget beaktas inom ramen för pågående arbete med Friluftsprogram men inte genomföras förrän Friluftsprogrammet är klart. Konsekvenser i form av kostnader för att genomföra programarbetet kan därmed bedömas i budgetarbetet för Resurser och ambitionsnivå för att genomföra utredningsarbetet till följd av motionen måste anpassas så att det är möjligt att genomföra inom ramen för ordinarie resurser. Kostnader för genomförande av åtgärder får belysas i utredningsarbetet. Pia Zätterström Förvaltningschef Katarina Elfverson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (26)

12

13 Bilaga 3 Park- och naturnämndens handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan 140, Diarienummer 0586/14 Ärendet Kommunstyrelsen har gett park- och naturnämnden möjlighet att lämna synpunkter på motion om att främja motionerande utifrån ett stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Handling Park- och naturförvaltningens tjänsteutlåtande, daterat Beslut Park- och naturnämnden tillstyrker motionen om att främja motionerande utifrån ett stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till stadsledningskontoret. Yttrande Representanterna från S, MP och V antecknar följande yttrande: I inriktningsdokumentet för 2014 gav park- och naturnämnden förvaltningen ett uppdrag om att ta fram ett nytt friluftsprogram för Göteborg. Syftet med friluftsprogrammet är att det ska bidra till integration, folkhälsa och rikare kulturliv. Vi anser att motionen stämmer väl överens med uppdraget, och bör ingå som en del i framtagandet av friluftsprogrammet. Vid protokollet Helena Öhrvall Ordförande Marina Johansson (S) Justerare Åsa Hartzell (M) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (26)

14 Tjänsteutlåtande Verksamhetsområde/avdelning Utfärdat Helen Svenstam Diarienummer 0586/14 Telefon E-post: Yttrande till stadsledningskontoret över motion gällande att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Förslag till beslut Park- och naturnämnden tillstyrker motionen gällande att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till stadsledningskontoret. Sammanfattning Motionsspår för promenad, löpning eller cykling samt utomhusgym bör finnas så nära inpå invånarna som möjlig föreslås i motionen. Detta för att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker förslaget att uppdra åt idrotts- och föreningsnämnden och park- och naturnämnden att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden. Ekonomiska konsekvenser En ekonomisk bedömning om insatserna ryms inom befintlig budget behöver göras i samband med att möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön utreds vidare. Ärendet Stadsledningskontoret har gett park- och naturnämnden möjlighet att lämna synpunkter på motion gällande att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Yttrandet ska lämnas senast Bakgrund Genom att skapa goda förutsättningar underlättar kommunen för invånarna att aktivera sig och motionera. Satsning på motionsspår och utomhusgym har visat sig ge stor positiv hälsoeffekt i förhållande till både kostnad och drift. Betydelsen av landskapets skönhet under motion skall heller inte underskattas skriver motionärerna. De naturmotionsanläggningar som finns idag ligger ofta en bit ifrån de områden där flest människor bor och arbetar. Motionärerna framhåller att avståndet kan vara Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (26)

15 avgörande för om folk motionerar eller ej. Motionsspår för promenad, löpning eller cykling samt utomhusgym bör finnas så nära inpå invånarna som möjligt. Det får gärna vara integrerat i stadsmiljön. Förvaltningens överväganden Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker förslaget. Promenad, löpning och cykling är de aktiviteter som utövas mest och är det som folk mest vill göra och efterfrågar visar undersökningar av folks fritidsvanor. Utomhusgym är också allt mer efterfrågat. Förvaltningen instämmer i att det bidrar till en stor positiv hälsoeffekt genom att skapa förutsättningar åt invånarna till goda möjligheter för motionsaktiviteter. Om dessa möjligheter finns i invånarnas närmiljö, och gärna integrerat i stadsmiljön, underlättar det utnyttjandet. För närvarande pågår ett arbete på park- och naturförvaltningen tillsammans med andra berörda förvaltningar, bl a idrott- och föreningsförvaltningen, att ta fram ett nytt friluftsprogram för Göteborg. Utvecklingen av motion genom promenad, löpning, cykling och användande av utegym kommer att belysas i programmet. Att mer detaljerat utreda möjligheterna kring integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden kan bli ett fortsatt uppdrag utifrån friluftsprogrammet. Arbetet bör utföras tillsammans med idrotts- och föreningsförvaltningen. Konsekvensbedömningar Barnperspektivet Att underlätta möjligheterna till en aktiv fritid för barn i dess närmiljö är eftersträvansvärt i en tid då signaler tyder på att barn är allt mer stillasittande och inomhus. Jämställdhetsperspektivet Om mer folk är ute och rör sig i bostadsområden och stadsmiljön bidrar det till en ökad trygghetskänsla vilket i sin tur leder till att ännu fler ger sig ut. Promenader, löpning, cykling och styrketräning på utomhusgym är motionsformer som attraherar båda könen. Mångfaldsperspektivet Genom att underlätta för medborgarna att röra sig i och mellan bostadsområden bidrar vi till en ökad integration. I stadsmiljön finns redan ytor och gångsystem som är användarvänliga för barnvagnar, rullatorer, rullstolar mm. Genom att utveckla och tydliggöra dessa ökar möjligheten för fler grupper att röra sig. Utegym används av många olika grupper i samhället. Genom att utforma dem olika når vi olika grupper. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (26)

16 Miljöperspektivet Om invånarna i större grad kan använda sin närmiljö för motion så minskar biltransporterna till mer avlägsna motionsområden eller de behöver inte öka om fler börjar motionera. Omvärldsperspektivet Inga särskilda aspekter på frågan har funnits utifrån detta perspektiv. Hälsoperspektivet Hälsoperspektivet är genomgående i förslaget. Expedieringskrets Beslutet ska skickas till stadsledningskontoret. Linda Nygren Direktör Jakob Andreasson Verksamhetschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (26)

17 Bilaga 4 Byggnadsnämndens handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Dnr 0563/14 Remiss gällande motion om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt motion från Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) angående ovan nämnda. Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Tjänsteutlåtande bil. Byggnadsnämnden beslöt: att tillstyrka motionen och att som eget yttrande översända ovan nämnda tjänsteutlåtande. Denna paragraf förklarades omedelbart justerad. Justerat av byggnadsnämnden Mats Arnsmar Ordförande Kjell Björkqvist Justerare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (26)

18 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (26)

19 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (26)

20 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (26)

21 Bilaga 5 SDN Angereds handlingar Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Tillstyrker Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Exempelvis Kommentar Stadsdelsnämnden 226 Diarienummer N /14 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Stadsdelsförvaltningen har den 8 juli 2014 upprättat ett tjänsteutlåtande med förslag att tillstyrka motionen. Elisabeth Svedestad (S) yrkar på S:s, MP:s och V:s vägnar bifall till tjänsteförslaget. Anita Karlmark (M) yrkar på M:s och FP:s vägnar bifall till tjänsteförslaget. Beslut Stadsdelsnämnden tillstyrker motionen om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Stadsdelsnämnden översänder upprättat tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande. Vid protokollet Amanda Andersson Ordförande Ali Moeeni Justerare Roger Björn Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18 (26)

22 Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen Utfärdat Wenche Lerme Diarienummer N131- Telefon /14 E-post: Yttrande över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Ärendet Kommunstyrelsen önskar yttrande över motion som Maria Rydén, Martin Wannholt och Hampus Magnusson har ställt till Göteborgs kommunfullmäktige den 23 maj 2014 avseende att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden tillstyrker motionen om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Stadsdelsnämnden översänder upprättat tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande. Bakgrund Rydén, Wannholt och Magnusson föreslår att kommunfullmäktige uppdrar åt Idrott- och föreningsnämnden samt Park- och naturnämnden att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, till exempel vid upprustningen av nya Heden. Idén om motionsspår integrerade i stadsmiljön borde dock kunna utvecklas och implementeras i fler stadsdelar. Rydén, Wannholt och Magnusson anför att goda möjligheter till motion förutom att stärka människors hälsa och välbefinnande också är en del i arbetet för att skapa en attraktiv stad. De pekar på att de gängse naturmotionsanläggningarna idag finns en bit ifrån de områden där människor bor och arbetar, vilket kan göra att invånarna avstår från motion då ansträngningen att ta sig till spåret kan vara för stor. De menar vidare att man med relativt små åtgärder kan skapa motionsspår för promenad, löpning eller cykling samt utomhusgym som är integrerade i stadsmiljön och nära invånarna, och att detta ökar förutsättningarna för invånarna att genomföra motionsaktiviteter. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Att utveckla möjligheter till motion nära bostadsområden och arbetsplatser kan stärka människors hälsa och trivsel, liksom ett områdes attraktivitet. Det kan som Rydén, Wannholt och Magnusson anför bidra till ökad trygghetskänsla och träningsvilja. Den funktionella tillgängligheten till motion kan öka för många. För föräldrar med barn som ofta har begränsat med tid och för personer med funktionsnedsättningar liksom äldre personer där långa avstånd begränsar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19 (26)

23 Ur ett jämställdhetsperspektiv gagnar förslaget kvinnor som till exempel i större utsträckning än män lever ensamma med barn och har en hög arbetsbörda, liksom att upplevd otrygghet i stadsmiljön begränsar kvinnors vistelse ute efter mörkrets inbrott. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det värdefullt att utnyttja och utveckla den bostadsnära naturen och i redan byggda stråk. Barnperspektivet Att öka den funktionella tillgängligheten till motion och rörelse är viktigt för barn då det har betydelse för fysisk och intellektuell utveckling. Att kunna utöva motion nära hemmet kan också utveckla barns självständighet där de utan föräldrars närvaro kan samspela med andra och utvecklas socialt. En ökad upplevelse av trygghet i miljön kan öka möjligheten att själv ta sig till skola och fritidsaktiviteter. Förvaltningens överväganden Stadsdelsförvaltningen tillstyrker motionen och menar att en utveckling av motionsspår är synnerligen intressant i Angered då stadsdelen har en bebyggelsestruktur med trafikseparering och stora fysiska barriärer mellan bostadsområden. I stadsdelen finns också många stråk med låg standard som behöver utvecklas för att bli trygga och använda. Motionsspår kan då stärka och öka de relationella rummen i Angered. Att utveckla förslaget ökar bland annat: folkhälsan och trivseln i Angered, liksom det stärker idrottsföreningars möjligheter att motionsträna. bostadsområdens kopplingar till varandra, liksom kopplingar till angränsande stadsdelar och större och mindre naturområden. tryggheten i bostadsområden och längs stråk medborgarnas tillgänglighet till naturområden Samverkan Information i Förvaltningsövergripande Samverkansgrupp den 24 september Stadsdelsförvaltningen Angered Claes Johansson Tf. Stadsdelsdirektör Babbs Edberg Utvecklingschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20 (26)

24

25 Bilaga 6 SDN Askim-Frölunda-Högsbos handlingar Beslut tillstyrker Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Stadsdelsförvaltningen ser positivt på motionärernas förslag om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Generellt finns det ett stort antal av gröna och blå områden i Göteborg, men ett antal av dem behöver förbättras för att folk ska kunna nyttja dem i önskad omfattning. Förvaltningen efterlyser en kartläggning avseende trygghet och tillgänglighet för de olika gröna- och blå områdena i hela staden. Stadsdelsförvaltningen önskar att motionärernas förslag kompletteras med ett uppdrag åt stadsledningskontoret att ta fram en strategi för att få fler nya svenskar att känna sig trygga i stadens gröna- och blå områden. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , N /14 Remiss /14 Motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan H 99/14 Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige beslutar uppdra åt Idrotts- och föreningsnämnden samt Park- och naturnämnden att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, exempelvis vid upprustningen av nya Heden. Stadsdelsnämndens beslut: 1. Stadsdelsnämnden tillstyrker motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. 2. Tjänsteutlåtandet översänds till kommunstyrelsen som stadsdelsnämndens eget yttrande. Vid protokollet Ingemar Stubelius Ordförande Justerare Yvonne Stolpe Rustan Hälleby Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21 (26)

26 Tjänsteutlåtande Utvecklingsenheten Utfärdat: Allan Dale Diarienummer: N136- Telefon: /14 e-post: Förslag till yttrande över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Ärendet Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige beslutar uppdra åt Idrotts- och föreningsnämnden samt Park- och naturnämnden utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, exempelvis vid upprustningen av nya Heden. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden tillstyrker motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Tjänsteutlåtandet översänds till kommunstyrelsen som stadsdelsnämndens eget yttrande. Sammanfattning Regelbundet fysisk aktivitet är en viktig faktor för att både främja hälsa och förebygga en mängd sjukdomar. Goda möjligheter till utomhusmotion är en pusselbit i arbetet att försöka skapa en så attraktiv stad som möjligt. Med relativt små åtgärder kan mycket göras i den redan befintliga stadsmiljön. Tydligt markerade och upplysta motionsslingor bidrar både till ökad trygghetskänsla och till träningsvilja vilket vore positivt för göteborgarnas hälsa och välbefinnande. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Det är vetenskapligt belagt och allmänt känt att regelbunden motion påverkar människors hälsa positivt. En satsning som visat sig ge stor positiv hälsoeffekt, i förhållande till både kostnad och drift, är motionsspår och utomhusgym. På kommunal nivå kan man dock göra en hel del för att se till att invånarna har så goda förutsättningar som möjligt för att genomföra motionsaktiviteter. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22 (26)

27 Förvaltningens överväganden Stadsdelsförvaltningen ser positivt på motionärernas förslag om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan. Generellt finns det ett stort antal av gröna och blå områden i Göteborg, men ett antal av dem behöver förbättras för att folk ska kunna nyttja dem i önskad omfattning. Till exempel har stadsdelsförvaltningen sett goda direkta effekter hos befolkningen (integration och trygghet) efter förändringen av Positivparken i stadsdelen. Förvaltningen efterlyser en kartläggning avseende trygghet och tillgänglighet för de olika gröna- och blå områdena i hela staden. Generellt sett har utlandsfödda medborgare (20 % av befolkningen i Göteborg) sämre fysisk och psykisk hälsa än svenskfödda medborgare. Samtidigt känner en del av utlandsfödda sig osäkra i de svenska grönområdena och en del kan inte simma. Stadsdelsförvaltningen önskar att motionärernas förslag kompletteras med ett uppdrag åt stadsledningskontoret att ta fram en strategi för att få fler nya svenskar att känna sig trygga i stadens gröna- och blå områden. Samverkan Information i Förvaltningsövergripande SamverkansGrupp (FSG) den 25 september Hans Erngren Stadsdelsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23 (26)

28

29 Bilaga 7 SDN Östra Göteborgs handlingar Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Tillstyrker Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Diarienummer N /14 Yttrande till kommunstyrelsen över remiss, Motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Ärendet Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion föreslående att Göteborgs stad uppdrar åt Idrottsoch föreningsnämnden samt Park- och naturnämnden att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, exempelvis vid upprustningen av nya Heden. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg bereds tillfälle att yttra sig över motionen. Handling Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat Beslut Stadsdelsnämnden beslutar Expedieras Kommunstyrelsen Diariet Vid protokollet Britta Timan Justerat den att tillstyrka förslaget i motionen med hänsynstagande till synpunkterna i tjänsteutlåtandet samt att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Ordförande Mats Karlsson Justerare Maria Berntsson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24 (26)

30 Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen Utfärdat: Charlotta Green Diarienummer: N132- Telefon: /14 E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) om att främja motionerande utifrån stadsbyggnads- och trygghetsperspektiv med syfte att stärka folkhälsan Ärendet Maria Rydén (M), Martin Wannholt (M) och Hampus Magnusson (M) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion föreslående att Göteborgs stad uppdrar åt Idrottoch föreningsnämnden samt Park- och naturnämnden att utreda möjligheterna till integrerade motionsspår, elljusspår och utomhusgym i stadsmiljön samt i stadens grönområden, exempelvis vid upprustningen av nya Heden. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg bereds tillfälle att yttra sig över motionen. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att tillstyrka förslaget i motionen med hänsynstagande till synpunkterna i tjänsteutlåtandet samt att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Motionens innehåll Motionen lyfter att goda möjligheter till motion är en viktig del i arbetet med att skapa en attraktiv stad. En satsning som visat sig ge stor positiv hälsoeffekt, i förhållande till både kostnad och drift, är motionsspår och utomhusgym. Motionärerna menar att det är stora avstånd till de gängse naturmotionsanläggningarna från boende och arbetsplatser. Dessa avstånd kan göra att invånarna avstår från motion om man upplever ansträngningen att ta sig till området för stor. Motionärerna vill utreda möjligheterna till motionsområden i den direkta närmiljön, gärna integrerat i stadsmiljön. Konceptet Hälsans stig anges som ett bra exempel på integrerade motionsspår i stadsmiljön: ( Motionärerna menar att det med relativt små åtgärder kan göras mycket i befintlig stadsmiljö. Tydligt markerade och upplysta motionsslingor bidrar både till ökad trygghetskänsla och till träningsvilja. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Motionen framhåller att regelbunden motion påverkar människors hälsa positivt. En satsning på motionsspår och utomhusgym anses ge god hälsofrämjande effekt. Att invånare ges möjligheter till motion i närmiljö är gynnsamt utifrån ett miljöperspektiv då det inte kräver resor fram och tillbaka till perifera naturmotionsanläggningar eller gym. Det är dessutom kostnadsfritt och, under Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 25 (26)

31 förutsättning att tillgängligheten garanteras, en insats som kan gynna alla oavsett ekonomiska förutsättningar. Barnkonventionen Möjligheter till motion i närmiljön kan betraktas som positivt utifrån ett barnperspektiv då det inte förutsätter en lång resväg eller behov av motorfordon. Samtidigt visar kommissionen för ett socialt hållbart Malmö att barn från mer utsatta områden inte värderar naturen och grönområden lika högt som barn från mer resursstarka områden. Barnen kan vara mer upptagna av sociala problem och utmaningar för familjen och inte uppleva en sådan trygghet som krävs för att intressera sig för den fysiska omgivningen 1. Denna aspekt är viktigt att ta i beaktande och ta ett helhetsgrepp kring i utformande av satsningar i närmiljön. Förvaltningens överväganden Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till insatser som kan leda till att människor ges lika förutsättningar till motion och utomhusaktiviteter oavsett var i staden du bor. Stadelsförvaltningen ställer sig också positiv till att motionen uppmärksammar insatser som kan förstärka redan befintliga motionsområden. Stadsdelsförvaltningen anser att det är viktigt att fokusera på att inventera, utveckla och framförallt tillgängliggöra befintliga motionsområdena i stadsdelarna. Stadsdelsförvaltningen önskar se en utredning kring vilka barriärer som hindrar nyttjande av motionsområden som invånarna identifierar utöver närhet. Samverkan Ärendet har samverkats i förvaltningens samverkansgrupp Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Ulla-Carin Olsson Stadsdelsdirektör Åsa Svensson Utvecklingschef 1 Läs: Köhler, Barn i Malmö skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa, Komissionen för ett socialt hållbart Malmö, Malmö 2012 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 26 (26)

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-23 ärende 3.2 Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Liberalerna föreslår i denna motion möjliggöra sopsortering och återvinning i Slottsskogen.

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Handling 2015 nr 129 Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-09 Diarienummer N131-0080/15 Utvecklingsavdelningen Siv Andersson Telefon 031-365 11 02 E-post: siv.andersson@angered.goteborg.se Yttrande avseende motion av Mats Mattsson

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden Kommunstyrelsen 2019-03-11 1 (3) Kommunledningskontoret Ledningsstab Lars-Anders Tranefors 016-710 46 27 KSKF/2018:443 Kommunstyrelsen Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2008-09-26 Diarienummer 0354/08 Repronummer 264/08 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Lena Lundblad Telefon 031-368 02 32 E-post: lena.lundblad@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443)

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(3) 107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552)

136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-31 Sida 1(2) 136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Uppmärksamma Victoria Benedictsson Motion (2016:8) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L)

Uppmärksamma Victoria Benedictsson Motion (2016:8) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) Utlåtande 2017:127 RII (Dnr 106-127/2016) Uppmärksamma Victoria Benedictsson Motion (2016:8) av Rasmus Jonlund m.fl. (alla L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:8)

Läs mer

Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M)

Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M) Utlåtande 2017:245 RIV (Dnr 106-755/2017) Cykelskola för alla elever i förskoleklass Motion (2017:29) av Cecilia Brinck (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen besvaras

Läs mer

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen

Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 6559/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: 031 368 13 21 E-post: fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se Yttrande angående förslag till

Läs mer

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Utlåtande 2016:49 RI+RVIII (Dnr 105-1889/2015) Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Instruktion för Stockholms stads äldreombudsman

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Motion av David Perez (SD) om att anlägga ett utomhusgym i stadsträdgården KSN

Motion av David Perez (SD) om att anlägga ett utomhusgym i stadsträdgården KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum: 2018-12-12 247 Motion av David Perez (SD) om att anlägga ett utomhusgym i stadsträdgården KSN-2017-3481 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel"

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett Idrottscentrum Alfred Nobel KF Ärende 39 Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel" Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-01 KS 2018.00220 Handläggare Bosse Björk Svar på motion om långsiktig planering och

Läs mer

Redovisning av förslag till "Vackra Stockholm

Redovisning av förslag till Vackra Stockholm Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-04-30 Handläggare Britt Mattsson Telefon: 08-508 09330 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Anneli Hulthén Christina Hofmann

Anneli Hulthén Christina Hofmann Handling 2013 nr 216 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) och Robert Quiding (SD) om att anlägga en 450 meter lång kaj för kryssningsfartyg vid Röda Sten Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Yttrande - samråd avseende omfattande markarbeten vid Lerjedalens GK

Yttrande - samråd avseende omfattande markarbeten vid Lerjedalens GK Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-25 Diarienummer N131-0088/16 Utvecklingsavdelningen Wenche Lerme Telefon 031-365 10 64 E-post: wenche.lerme@angered.goteborg.se Yttrande - samråd avseende omfattande markarbeten

Läs mer

Yttrande över motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om att starta projektet "Måltidsvänner" för att minska undernäring och ensamhet bland äldre

Yttrande över motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om att starta projektet Måltidsvänner för att minska undernäring och ensamhet bland äldre Handling 2018 nr 28 Yttrande över motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om att starta projektet "Måltidsvänner" för att minska undernäring och ensamhet bland äldre Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt

Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt Utlåtande 2011: RI (Dnr 222-1065/2011) Genomförande av jämställdhetsanalys och upprättande av ett jämställdhetsbokslut för att Stockholm ska bli jämställt Motion (2011:36) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Utlåtande 2016:41 RIV (Dnr 106-876/2015) Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Motion (2015:35) av Maria Danielsson (-) och Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-07-05 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-08-28 Förslag till

Läs mer

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) 690-692, Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L) 688-691, Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Martin Wannholt

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Bättre idrottsmöjligheter trygghetsmärkta spår och områden för spontan utomhusträning Motion av Madeleine Sjöstedt m.fl.

Bättre idrottsmöjligheter trygghetsmärkta spår och områden för spontan utomhusträning Motion av Madeleine Sjöstedt m.fl. Utlåtande 2007:123 RII (Dnr 328-3765/2006) Bättre idrottsmöjligheter trygghetsmärkta spår och områden för spontan utomhusträning Motion av Madeleine Sjöstedt m.fl. (fp) (2006:31) Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar på motion väckt av Nujin Alacabek Darwich (V)

Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar på motion väckt av Nujin Alacabek Darwich (V) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-04-02 KS-2012/694.170 1 (3) HANDLÄGGARE Moritz, Marcel marcel.moritz@huddinge.se Kommunstyrelsen Angående mötesplatser för ungdomar mellan 19 och 24 år i Visättra svar

Läs mer

Bilaga 3. Kopior av skriftliga svar från samrådet

Bilaga 3. Kopior av skriftliga svar från samrådet Diarienr 20-2013-0164 Vårt datum/our date 2013-06-05 Vår referens/our reference Bilaga 3 Kopior av skriftliga svar från samrådet Postadress/Address Box 53 SE-401 20 GÖTEBORG Sweden Huvudkontor/Headoffice

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-22 Diarienummer 0989/16 Fri konst och kultur Cecilia Borgström-Fälth Telefon: 031-368 32 66 E-post: cecilia.borgstrom-falth@kultur.goteborg.se Svar på remiss angående

Läs mer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Handling 2017 nr 222 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M)

Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Utlåtande 2017:125 RI (Dnr 106-1030/2016) Etablering av företagshotell i Slakthusområdet Motion (2016:79) av Ulla Hamilton (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:79)

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer