Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer"

Transkript

1 Handling 2017 nr 222 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av David Lega väckta motionen avslås med hänvisning till idrotts- och föreningsnämndens yttrande. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: ---- Marina Johansson (S) yrkade att motionen skulle avstyrkas med hänvisning till idrottsoch föreningsnämndens yttrande. David Lega (KD) yrkade att motionen skulle anses besvarad med hänvisning till idrotts- och föreningsförvaltningens tjänsteutlåtande. Vid omröstning röstade Mariya Voyvodova (S), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Lars Hansson (SD) och ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) för bifall till Marina Johanssons yrkande. Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Maria Rydén (M) och Martin Wannholt röstade för bifall till David Legas yrkande. Kommunstyrelsen beslutade med sju röster mot sex att bifalla Marina Johanssons yrkande. David Lega (KD) antecknade som yttrande en skrivelse från den 22 november Göteborg den 22 november 2017 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld 1(1)

2 Yttrande (KD) Kommunstyrelsen Ärende 3.1 Motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Det är i civilsamhället som grunden läggs för demokrati, medmänsklighet och ett fungerande samhälle. Civilsamhället bidrar även till relationer med andra där vi växer som människor. Här byggs och stärks tilliten mellan oss. Här lär vi oss samarbete och konflikthantering. Att oberoende från andra människor skulle leda till lycka är en missuppfattning. Starka relationer är ett så grundläggande mänskligt behov att det till och med går att mäta i livslängd. Civilsamhällets betydelse kan inte betonas nog. Ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer mellan Göteborgs egna förvaltningar måste samordnas, men också med övriga kommuner i Göteborgsområdet. Idag är samordningen bristfällig och nuvarande e-tjänstesystem är inte användarvänlig. Det leder till att många av organisationerna får ägna mycket tid åt att hitta de olika medel som finns att söka, och åt att anpassa ansökningar efter kommunernas olika formulär och frågeställningar. Dagens system tar kraft och framför allt engagemang från den kärnverksamhet som är föreningars egentliga syfte. Det är mycket allvarligt, inte minst med tanke på att civilsamhället är en av demokratins viktigaste stöttespelare. Av förvaltningarna och nämnderna blir motionen både avstyrkt, tillstyrkt och besvarad. Det tyder på att det finns en osäkerhet i organisationen kring hur frågan tas om hand. Vi är därför positiva till att motionen sätter ljus på detta, och att nu råder större klarhet i vad som är på gång. Det handlar framför allt om att Stadsledningskontoret nu arbetar med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier. Men utöver detta håller SKL, tillsammans med Göteborgs stad, dessutom på att utveckla ett gemensamt boknings- och bidragssystem som kommer att användas av cirka 200 kommuner i landet. En politik vars konsekvens blir att de mellanmänskliga banden försvagas kan aldrig kompenseras med att man stärker banden till offentliga institutioner. Det offentliga kan från mänsklig synvinkel bara vara ett komplement inte utgöra samhällets grund. Vi måste därför arbeta för att stärka civilsamhällets föreningar och organisationer och förenkla för deras verksamhet. En viktig del i detta är att göra det enklare för dem att söka de bidrag som de har rätt till.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0756/17 Stadsledningskontoret Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Motionen David Lega (KD) föreslår att kommunfullmäktige ska besluta om att bidragsansökningar till civilsamhällets organisationer samordnas av staden och att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta initiativ till att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR området. Många av civilsamhällets organisationer såsom BRIS och Rädda barnen är verksamma inte bara i Göteborg utan i flera av kommunerna runt omkring. I flera av kommunerna får de dessutom ekonomiska bidrag till sin viktiga verksamhet. Motionären menar att dessa organisationer tvingas lägga oproportionerligt mycket tid på att skriva ansökningar och anpassa dessa efter kommunernas olika formulär och frågeställningar. Det tar också mycket tid att hitta de olika medel som finns att söka då det inte finns någon sammanställning någonstans. Motionären eftersöker därför mer utvecklad samordning kring ansökningar av ekonomiska medel. Göteborgs Stads förvaltningar, men också övriga kommuner i Göteborgsområdet bör samordnas. De som ingår i Göteborgsregionens kommunalförbund bör vara lämplig avgränsning för vilka kommuner Göteborg ska samordna sig med. Samordningen bör innefatta, men inte begränsa sig till, att formulär ska se likadana ut, att det ska finnas en samlad databas som gör det enklare att hitta ansökningsformulären och att de frågeställningar kommunerna har ska vara desamma. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till idrotts- och föreningsnämnden, social resursnämnd, kulturnämnden, SDN Centrum, SDN Västra Göteborg och SDN Östra Göteborg. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Idrotts- och föreningsnämnden Avstyrker Med beaktande av de synpunkter som lämnats i tjänsteutlåtandet. Idrotts- och föreningsnämnden föreslår att frågan ska belysas i stadsledningskontorets pågående översyn av stadens bidrag till föreningslivet samt i SKL-projektet med syftet att 1(32)

4 Social resursnämnd Kulturnämnden SDN Centrum SDN Västra Göteborg SDN Östra Göteborg Votering Avstyrker Med beaktande av de synpunkter som lämnats i tjänsteutlåtandet. Votering Avstyrker Översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som yttrande. Avstyrker Yrkande S, MP, V Yttrande KD, L och M Votering Att anse motionen besvarad enligt yrkande från KD, M, L. Att anse motionen besvarad enligt yrkande från KD. införa ett nationellt bokningsoch bidragssystem, där förvaltningen och andra förvaltningar inom Göteborgs stad deltar. Avstyrker motionen med hänvisning till stadsledningskontorets pågående uppdrag. Kulturnämnden anser att man bör vänta in resultatet av det uppdrag som stadsledningskontoret redan har och ser heller inga fördelar med att samordna olika kommuners ansökningar av kulturstöd då dessa kriterier och riktlinjer skiljer sig åt. Avstyrker motionen med hänvisning till stadsledningskontorets pågående uppdrag. Stadsledningskontoret har redan fått i uppdrag att se över stadens modell för föreningsbidrag och att ta fram en gemensam plan för kriterier och hur bidragen betalas ut. Stadsledningskontoret har redan uppdraget att se över stadens modell för föreningsbidrag. Ekonomiska konsekvenser Det nya systemet som ska ersätta de olika e-tjänster som används i dag för hantering av bidragsansökningar antas kommer att kosta mer, vilket i dagsläget är svårt att bedöma. Det finns dock påtagliga stordriftsfördelar med det kommande systemet både kring utveckling och underhåll då lösningarna inte enbart genomförs inom Göteborgs Stad utan för samtliga kommuner som ansluter sig. Den kommande utvecklingen är nödvändig och kommer ha stort värde för de brukare som idag använder de befintliga systemen. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektivet Civila samhällets organisationer har riktad verksamhet som vänder sig till målgrupper som har inriktningen inom områden som anknyter till dessa perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(32)

5 Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret arbetar redan med frågan i ärendet med att leda arbetet med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier. Utöver översynen håller även SKL, tillsammans med Göteborgs Stad, på att utveckla ett gemensamt boknings- och bidragssystem som kommer att användas av cirka 200 kommuner i landet. Det nya e-tjänstsystemet ska leda till en mer likvärdig handläggning och erbjuda sökande organisationer ett system som, oavsett vilken kommun organisationen tillhör, ser likadant ut. Eftersom alla GR-kommuner utom en ingår i SKL-projektet kommer kommunerna inom GR-området på sikt få fler samordande bidragsprocesser när systemet införs. Detsamma gäller för stadens fack- och stadsdelsförvaltningar som kommer att få mer gemensamma riktlinjer efter stadsledningskontorets översyn av föreningsbidragen i staden. Västra Götalandsregionens program om social ekonomi i Västra Götaland som revideras under Sociala ekonomins råd (SER) och Västra Götalandsregionen ger också ut finansieringsstöd till civilsamhällets organisationer. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Motionen Idrotts- och föreningsnämndens handlingar Social resursnämnds handlingar Kulturnämndens handlingar SDN Centrums handlingar SDN Västra Göteborgs handlingar SDN Östra Göteborgs handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(32)

6 Motionen Bilaga 1 Handling 2017 nr 73 Motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Göteborg den 24 mars 2017 Civilsamhället är mycket mer än bara en fritidsaktivitet, ett sidospår till det som sker inom det offentliga samhället, näringslivet eller den privata sfären. Det är i föreningslivet som grunden läggs för demokrati, för medmänsklighet och i förlängningen ett fungerande samhälle. En av politikens viktigaste uppgifter är att värna dessa frivilliga sammanslutningars oberoende, att ge dem möjligheter att stärkas och att förenkla för deras verksamhet. Föreningarna ska ges bästa tänkbara förutsättningar att kunna ägna så mycket tid som möjligt åt sin kärnverksamhet. Många av civilsamhällets organisationer såsom BRIS och Rädda barnen är verksamma inte bara i Göteborg utan i flera av kommunerna runt omkring. I flera av kommunerna får de dessutom ekonomiska bidrag till sin viktiga verksamhet. Idag tvingas dessa organisationer dock lägga oproportionerligt mycket tid på att skriva ansökningar och anpassa dessa efter kommunernas olika formulär och frågeställningar. Det tar också mycket tid att hitta de olika medel som finns att söka då det inte finns någon sammanställning någonstans. Istället får föreningarna ägna tid åt att leta upp vilka nämnder de kan söka medel hos, och vilka fonder som kan vara aktuella. Detta tar tid, kraft och framförallt engagemang från den kärnverksamhet som är föreningens egentliga syfte. Vi eftersöker därför mer utvecklad samordning kring ansökningar av ekonomiska medel. Vi ser att samordning krävs såväl mellan Göteborgs egna förvaltningar, men också med övriga kommuner i Göteborgsområdet. De kommer som ingår i Göteborgsregionens kommunalförbund bör vara lämplig avgränsning för vilka kommuner Göteborg ska samordna sig med. Samordningen bör innefatta, men inte begränsa sig till, att formulär ska se likadana ut, att det ska finnas en samlad databas som gör det enklare att hitta ansökningsformulären och att de frågeställningar kommunerna har ska vara desamma. FÖRSLAG TILL BESLUT I Kommunfullmäktige: Att Att kommunstyrelsen får i uppdrag att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan förvaltningarna inom Göteborg Stad kommunstyrelsen får i uppdrag att ta initiativ till att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR området David Lega (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(32)

7 Idrotts- och föreningsnämndens handlingar Bilaga 2 Idrott & förening Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Yttrande till kommunstyrelsen över motion från David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer 105, diarienummer 0207/17 Beslut 1. Idrotts- och föreningsnämnden föreslår att motionen avslås eftersom frågorna hanteras inom pågående utredning kring föreningsbidragen i staden och pågående projekt inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). 2. Idrotts- och föreningsnämnder översänder yttrande till kommunstyrelsen. 3. Idrotts- och föreningsnämnden förklarar beslutet omedelbart justerat. Handlingar Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat med bilaga 1 Motion från David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer. Yrkanden Yrkande från (S) (V) (MP) om ny beslutspunkt 1: Idrotts- och föreningsnämnden föreslår att motionen avslås eftersom frågorna hanteras inom pågående utredning kring föreningsbidragen i staden och pågående projekt inom SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Yrkande från (KD) om att bifalla förvaltningens förslag till beslut. Propositionsordning Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att yrkande från (S) (V) (MP) vunnit. David Lega (KD) begär omröstning. Omröstning Nämnden godkänner följande: Ja-röst för bifall till yrkande från (S) (V) (MP) Nej-röst för bifall till yrkande från (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(32)

8 Ange vilka som röstar Ja / Nej /Avstår. Inga tabeller Staffan Lindström (S), Malin Hjalmarsson (S), Cenab Turunc (S), Parisa Rezaeivar (S), Luis Tortosa (V) och Bettan Andersson (V) röstar Ja. David Lega (KD), Anders Svensson (M), Ann-Sofie Lagerstedt (L), Patrik Thordén (M) och Helena Lidh (M) röstar Nej. Protokollsutdrag skickas till Kommunstyrelsen Dag för justering Sekreterare Irene Gustafsson Ordförande Bettan Andersson (V) Justerande David Lega (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(32)

9 Tjänsteutlåtande Samordning Utfärdat Kristina Hejdenberg Sedström Diarienummer 0207/17 Telefon E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion från David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Förslag till beslut I idrotts- och föreningsnämnden 1. Idrotts- och föreningsnämnden föreslår att frågan ska ingå i stadsledningskontorets pågående översyn av stadens bidrag till föreningslivet samt i SKL-projektet med syfte att införa ett nationellt boknings- och bidragssystem. 2. Idrotts- och föreningsnämnden översänder yttrandet till kommunstyrelsen. 3. Idrotts- och föreningsnämnden förklarar beslutet omedelbart justerat. Sammanfattning Kommunstyrelsen har översänt motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer till idrotts- och föreningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås bland annat att samordningen bör innefatta, men inte begränsa sig till, att formulär ska se likadana ut och att det ska finnas en samlad databas som gör det enklare att hitta ansökningsformulären och att de frågeställningar kommunerna har ska vara desamma. Idrotts- och föreningsnämnden föreslår att frågan ska belysas i den under stadsledningskontorets ledning pågående översynen av stadens bidrag till föreningslivet samt i SKL-projektet med syftet att införa ett nationellt boknings- och bidragssystem, där förvaltningen och andra förvaltningar inom Göteborgs stad deltar. Konsekvensbeskrivningar Ekonomiska konsekvenser Förvaltningen anser att vi bör avvakta resultatet av det uppdrag som stadsledningskontoret redan har gällande översyn av stadens föreningsbidrag, så att det inte tillsätts extra ekonomiska resurser för att starta en ny undersökning med samma syfte. Det nya boknings- och bidragssystemet kommer dessutom vara mer användarvänligt för både handläggare och kund, vilket kommer ge en mer kostnadseffektiv bidragshantering. Barnperspektivet Förvaltningen ser inga konsekvenser inom detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Förvaltningen ser inga konsekvenser inom detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Förvaltningen ser inga konsekvenser inom detta perspektiv. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(32)

10 Miljöperspektivet Förvaltningen ser inga konsekvenser inom detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Kommunstyrelsen har även skickat motionen till social resursnämnd, kulturnämnden, stadsdelsnämnden Västra Göteborg, stadsdelsnämnden Centrum och stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Ärendet Kommunstyrelsen har översänt motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer till idrotts- och föreningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta initiativ till att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan Göteborg och kommuner i GR-området. I motionen föreslås också att samordningen bör innefatta, men inte begränsa sig till, att formulär ska se likadana ut och att det ska finns en samlad databas som gör det enklare att hitta ansökningsformulären och att de frågeställningar kommunerna har ska vara detsamma. Svar ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 7 september Bakgrund Stadsledningskontoret genomför idag, på uppdrag av kommunstyrelsen, en översyn av stadens modell för föreningsbidrag. Stadsledningskontoret ska leda arbetet med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier, vilket inkluderar kartläggning av gemensamma processer. Stadsledningskontoret har tillsatt en arbetsgrupp där förvaltningen tillsammans med social resursförvaltning, kulturförvaltningen, konsument- och medborgarservice, stadsdelsförvaltningen Angered, stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg och stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen ingår. Hittills har stadsdelningskontoret konstaterat att samordningen kring föreningsbidrag är bristfällig och att nuvarande e-tjänstsystem inte är tillräcklig användarvänlig. 1 Den slutgiltiga översynen ska vara klar under Tillsammans med Malmö stad och Umeå kommun, påbörjade Göteborgs Stad en dialog om att införa en ny e-tjänst för boknings- och bidragsfrågor. Under 2015 anslöt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till projektet då intresset från övriga kommuner visade sig vara stort. Senare samma år sammanställdes kravspecifikationen för boknings- och bidragslösningar. Idag ingår 200 av landets kommuner i projektet. Inom GR-området ingår alla kommuner utom Ale kommun. Eftersom många kommuner idag använder sig av olika IT-lösningar inom boknings- och bidragsfrågor, men stöter på likande frågor från civilsamhället/föreningslivet, är efterfrågan stor på ett gemensamt system som kan hantera dessa frågor på ett likande sätt. Med en sådan lösning slipper en organisation stöta på olika e-tjänstsystem när den till exempel ska söka bidrag från olika kommuner inom GR-området. SKL beskriver projektet enligt nedan: Boknings- och bidragslösningen syftar till att göra det enkelt för alla som vill använda sig av kommuners lokaler och anläggningar. Genom tjänsten ska föreningar eller privatpersoner kunna hitta lediga lokaler och boka, betala och söka bidrag i en och samma lösning. Samtidigt kommer administratörer inom kommunens kultur- och fritidssektor få tillgång till uppgifter för fakturering, uppföljning och utbetalning av bidrag. För att spara resurser går 200 av landets kommuner ihop och upphandlar den nya boknings- och bidragslösningen tillsammans. Under åren kommer framför 1 Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande , dnr 1434/15. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(32)

11 allt 15 pilotkommuner tillsammans med SKL och deltagande leverantörer att arbeta med upphandling, utformning och testning av lösningen. Med start 2020 beräknas lösningen kunna avropas på bred front. 2 Eftersom att Göteborgs stad är en av pilotkommunerna kommer förvaltningen ha en aktiv roll när systemet utvecklas och lanseras framöver. SKL genomför nu en nationell upphandling för projektet. Intresset bland leverantörerna har varit stort och ett 20-tal har deltagit i den inledande dialogen med SKL. 3 Förvaltningens övervägande Förvaltningens bedömer att stadsledningskontoret redan arbetar med frågan i och med den övergripande översynen av stadens föreningsbidrag. Utöver översynen håller även SKL, tillsammans med Göteborgs stad, på att utveckla ett gemensamt boknings- och bidragssystem som kommer att användas av cirka 200 kommuner i landet. Det nya e-tjänstsystemet ska leda till en mer likvärdig handläggning och erbjuda sökande organisationer ett system som, oavsett vilken kommun organisationen tillhör, ser likadant ut. Eftersom alla GR-kommuner utom en ingår i SKL-projektet kommer kommunerna inom GR-området på sikt få fler samordande bidragsprocesser när systemet införs. Detsamma gäller för stadens fack- och stadsdelsförvaltningar som kommer att få mer gemensamma riktlinjer efter stadsledningskontorets översyn av föreningsbidragen i staden. Förvaltningens förslag Förvaltningen anser att frågan om samordning av bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer bör ingå i stadsledningskontorets pågående översyn av stadens bidrag till föreningslivet och uppdrag att ta fram en gemensam modell med nya kriterier. Förvaltningen anser även att SKL:s pågående projekt om att införa ett nytt nationellt boknings- och bidragssystem, där förvaltningen är initiativtagare och aktiv i projektets arbetsgrupp, bör kunna gynna samordningen av bidragsgivningen till civilsamhällets organisationer. Bilaga 1. Motion från David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Idrotts- och föreningsförvaltningen Anders Ramsby Förvaltningsdirektör Kristina Hejdenberg Sedström Avdelningschef 2 Sveriges Kommuner och Landsting Boknings- och bidragslösning utvecklas tillsammans 3 Sveriges Kommuner och Landsting Frågor och svar om bokning- och bidragslösningen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(32)

12 Social resursnämndens handlingar Bilaga 3 Social resurs Utdrag ur Protokoll Sammanträdesdatum: Svar på David Legas (KD) motion om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer 217, 0356/17 Social resursförvaltning har upprättat ett tjänsteutlåtande i rubricerat ärende. Social resursnämnd beslutar: att avstyrka motionen, samt att översända föreliggande tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Kristina Berman Alme (L) yrkar på att motionen endast ska besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Marina Johansson (S) yrkar på bifall till förvaltningens förslag till beslut. Ordförande ställer yrkandena i proposition till varandra och finner att nämnden beslutar i enlighet med förvaltningens förslag till beslut. Protokollsanteckning: Maria Berntsson (KD) önskar föra till protokollet att om hon hade fått rösta så hade hon röstat i enlighet med yrkande från (L), (M), (KD). Dag för justering Vid protokollet Sekreterare Jesper Lindkvist Ordförande Marina Johansson Justerande Kristina Bergman Alme Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(32)

13 Tjänsteutlåtande Social utveckling Utfärdat Helena Kaså Winqvist Diarienummer 0356/17 Telefon E-post: Svar på David Legas (KD) motion om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Förslag till beslut Social resursnämnd beslutar: att avstyrka motionen, samt att översända föreliggande tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Social resursförvaltning har getts möjlighet att yttra sig över en motion från David Lega (KD) där motionären föreslår att Göteborgs kommun ska få i uppdrag att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan förvaltningarna inom Göteborgs stad. Vidare vill motionären att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att ta initiativ till att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR området. Förvaltningens förslag är att avstyrka motionen med hänvisning till pågående uppdrag. Uppdragen består av att ta fram nya och gemensamma riktlinjer för föreningsbidrag samt en stadengemensam process kring handläggningen av organisationsstöd. Uppdragen leds av Stadsledningskontoret och beräknas slutföras under hösten Social resursförvaltning Michael Ivarson Förvaltningsdirektör Bilagor Motion från (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(32)

14 Ärendet Nämnden har att besluta om att yttra sig över motion från David Lega (KD) där motionären föreslår att Göteborgs kommun ska få i uppdrag att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan förvaltningarna inom Göteborgs stad. Vidare vill motionären att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att ta initiativ till att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR området. Bakgrund Den 11 april ombads Social resursförvaltning att yttra sig över en motion från David Lega (KD) där motionärerna föreslår att Göteborgs kommun ska samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel. Samverkan med personalorganisationerna Samverkan sker i FSG Förvaltningens överväganden Förvaltningen delar motionärernas bild av att den nuvarande situationen är problematisk för de organisationer som vill söka kommunalt stöd för sin verksamhet. Det är idag tretton olika förvaltningar som fördelar medel. Förvaltningarna använder sig av olika tekniska lösningar, de tillämpar olika riktlinjer och har olika typer av bidrag och använder dessutom olika benämningar. Det är långt ifrån användarvänligt utifrån ett brukarperspektiv och det finns stora behov av att genomföra åtgärder som ligger helt i linje med motionärens intentioner. Sedan 2015 pågår därför ett stadenövergripande arbete med att ta fram nya och gemensamma riktlinjer för föreningsbidrag. Arbetet leds av Stadsledningskontoret. De nya riktlinjerna ska ersätta de olika riktlinjer som används idag. Detta arbete ska slutföras under hösten Parallellt med detta pågår ett arbete med att ta fram en stadengemensam process kring handläggningen av organisationsstöd. Även detta arbete leds av Stadsledningskontoret och kommer slutföras under hösten Situationen i Göteborg är inte unik. Många av Sveriges kommuner har idag ett behov av ett brukarvänligt system som kom möta kommunens behov av tjänster kopplat till ekonomiskt stöd och förhyrning av lokaler till civilsamhällets organisationer. Sedan en tid pågår därför ett stort nationellt projekt som leds av Sveriges Kommuner och Landsting och där det stora flertalet av Sveriges kommuner ingår. Projektet syftar till att upphandla ett nationellt system för bidragshantering och lokalbokningar till civilsamhällets organisationer. Göteborg är en av de 15 pilotkommunerna och kommer kunna börja testa delar av systemet under Samtliga förvaltningar som fördelar stöd till organisationer kommer att använda sig av detta gemensamma system vilket innebär att för den enskilda organisationen blir det en ingång in till stadens samlade stöd. Motionärens önskan om att samordna stödet även utanför Göteborgs stad kommer att bli avsevärt enklare då alla Sveriges kommuner ges möjlighet att ansluta sig till samma tekniska lösning. Med bakgrund av detta föreslår förvaltningen att motionen avstyrks. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(32)

15 Ekonomiska konsekvenser Förvaltningens förslag till beslut medför inga ekonomiska konsekvenser. Det nya systemet som ska ersätta de olika e-tjänster som används i dag för hantering av bidragsansökningar kommer att kosta mer, i dagsläget finns ingen uppfattning om hur mycket det kommer att kosta. Det finns dock påtagliga stordriftsfördelar med det kommande systemet både kring utveckling och underhållning då lösningarna inte enbart genomförs inom Göteborgs stad utan för samtliga kommuner som ansluter sig. Den kommande utvecklingen är nödvändig och kommer ha stort värde för de brukare som idag använder de befintliga systemen. Barnperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Situationen i Göteborg inte unik. En stor del av Sveriges kommuner har en liknande situation och behöver uppdatera sina nuvarande ansökningsförfarande så att de blir tillgängliga och brukarvänliga. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(32)

16 Kulturnämndens handlingar Bilaga 4 Utdrag ur protokoll Kulturnämnden Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer 120 Dnr 0681/17 Kulturförvaltningen har den 2 maj 2017 upprättat ett tjänsteutlåtande i ovan rubricerat ärende. Yrkande Under överläggningarna i ärendet yrkar andre vice ordförande Kristina Tharing (M) för M, L och KD att motionen ska anses besvarad med hänvisning till förvaltningens tjänsteutlåtande. Ordförande Mariya Voyvodova (S) yrkar bifall till förvaltningens tjänsteutlåtande. Beslutsgång Ordförande Mariya Voyvodova (S) ställer yrkandena under proposition och finner att nämnden bifallit hennes eget yrkande. BESLUT 1. Kulturnämnden avstyrker i sin helhet motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer. 2. Kulturnämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande. Vid protokollet Stina Borrman Ordförande Mariya Voyvodova Justerare Kristina Tharing Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(32)

17 Tjänsteutlåtande Fri konst och kultur / Nämndservice Utfärdat Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad, Diarienummer 0681/17 Telefon: E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Stina Borrman/Kultur/GBGStad Telefon: E-post: stina.borrman@kultur.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över motion av David lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Förslag till beslut 1. Kulturnämnden avstyrker i sin helhet motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer. 2. Kulturnämnden översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som eget yttrande. Sammanfattning Kommunstyrelsen har översänt motion av David Lega (KD) med förslag att kommunstyrelsen får i uppdrag att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan förvaltningarna till kulturnämnden för yttrande. I motionen föreslås även att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta initiativ till att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR-området. Motionären föreslår att samordningen bör innefatta, men inte begränsa sig till, att formulär ska se likadana ut och att det ska finns en samlad databas som gör det enklare att hitta ansökningsformulären och att de frågeställningar kommunerna har ska vara desamma. Stadsledningskontoret genomför just nu en översyn av stadens modell för föreningsbidrag och den delrapport som lagts fram för kommunstyrelsen visar att samordningen i staden är bristfällig och att den e-tjänst som finns inte är transparent och användarvänlig. 4 Kommunstyrelsen har därför gett stadsledningskontoret i uppdrag att leda arbetet med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier. Översyn av stadens modell för föreningsbidrag ska vara genomfört under Detta inkluderar kartläggning av gemensamma processer samt nya/reviderade riktlinjer. I stadsledningskontorets uppdrag ingår införandet av en ny gemensam e-tjänst med likvärdig hantering. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller i en pågående nationella upphandling av en ny e-tjänst för föreningsbidrag och lokalbokning där de flesta av landets kommuner ingår. Göteborg är en av pilotkommunerna och ska införa e- tjänsten under 2019 enligt den tidsplan som är upprättad. Kulturförvaltningen anser att man bör vänta in resultatet av det uppdrag som stadsledningskontoret redan har och ser heller inga fördelar med att samordna olika kommuners ansökningar av kulturstöd då dessa kriterier och riktlinjer skiljer sig åt. 4 Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande dnr 1434/15. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(32)

18 I SKL:s nationella upphandling av en ny e-tjänst ingår alla utom en av GR kommunerna, vilket på sikt kommer att leda till att det automatiskt sker en ökad samordning i ansökningsprocessen mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR - området. Förvaltningen föreslår därför att nämnden avstyrker motionen i sin helhet med hänvisning till att stadsledningskontoret har ett uppdrag att leda arbetet med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier. Ekonomiska konsekvenser Arbetet med att handlägga bidragsansökningar kommer på sikt att underlättas vid införandet av en transparent, användarvänlig, drifts- och rättsäker e-tjänst. Sannolikt kommer söktrycket öka något då e-tjänsten blir mer användarvänlig, men den framtida handläggningsprocessen med en ny e-tjänst kommer samtidigt underlätta arbetet för handläggarna och skapa en mer kostnadseffektiv användning av förvaltningens ekonomiska och personella resurser. Att ge stadsledningskontoret ytterligare uppdrag enligt motionens förslag är inte ett effektivt hushållande av ekonomiska resurser. Barnperspektivet, jämställdhetsperspektivet och mångfaldsperspektivet Enligt kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd främjas ett rikt kulturliv med hög konstnärlig kvalitet. De olika perspektiven beaktas i alla avvägningar och bedömningar av de olika stödformerna. En ny föreningsbidragsmodell som grundar sig på gemensamma regelverk, handläggningsrutiner och beslutshantering som hanteras med en e-tjänst som är transparent, användarvänlig och rättsäker, stödjer en handläggningsprocess där barnperspektivet, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet beaktas. En mer ändamålsenlig och användarvänlig e-tjänst kommer underlätta för de många aktörer som söker kulturstöd och bidrar då sannolikt till att det sammantagna utbudet speglar kulturnämndens prioriteringar än mer. Förvaltningen menar att stadsledningskontorets pågående uppdrag innefattar aspekter som stödjer en handläggningsprocess där de olika perspektiven barnperspektivet, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet ingår. Miljöperspektivet Förvaltningen har inte funnit några aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har genomfört en översyn av stadens modell för föreningsbidrag och tillsatt en arbetsgrupp för att analysera den nuvarande modellen. Kulturförvaltningen har varit representerad i denna arbetsgrupp tillsammans med sociala resursförvaltningen, idrotts- och föreningsförvaltningen, konsument- och medborgarservice, SDF Angered, SDF Västra Göteborg och SDF Norra Hisingen. Översynen visar att samordningen i staden är bristfällig och att den e-tjänst som finns inte är transparent och användarvänlig. Kommunstyrelsen har därför gett stadsledningskontoret i uppdrag att leda arbetet med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier. Översynen har pekat på att det finns ett behov av gemensamma regelverk, handläggningsrutiner och beslutshantering. Den nya e-tjänsten ska omfatta ansökan, beslut, uppföljning samt vara transparent, användarvänlig och rättsäker. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(32)

19 Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller i upphandlingen av en ny e-tjänst som är tänkt att omfatta flertalet av landets kommuner. Idrotts- och föreningsförvaltningen är stadens representant i arbetet och Göteborg är en av pilotkommunerna som kommer att införa e-tjänsten under 2019 enligt den tidsplan som är upprättad. Bilaga: Motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer. Expedieras till: Kommunstyrelsen Ärende och bakgrund Kommunstyrelsen har den 11 april 2017 översänt motion av David Lega (KD) med förslag att kommunstyrelsen får i uppdrag att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan förvaltningarna. Vidare föreslår David Lega att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta initiativ till att samordna civilsamhällets ansökningsformulär av ekonomiska medel mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR-området. I motionen föreslås att samordningen bör innefatta, men inte begränsa sig till, att formulär ska se likadana ut och att det ska finns en samlad databas som gör det enklare att hitta ansökningsformulären och att de frågeställningar kommunerna har ska vara desamma. Kulturnämndens yttrande ska vara kommunstyrelsen till handa senast den 7 september Förvaltningens synpunkter Stadsledningskontorets översyn av stadens modell för föreningsbidrag och den delrapport som lagts fram för kommunstyrelsen visar att samordningen i staden är bristfällig och att den e-tjänst som finns inte är transparent och användarvänlig. Kommunstyrelsen har därför gett stadsledningskontoret i uppdrag att leda arbetet med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier. Översyn av stadens modell för föreningsbidrag ska vara genomfört under Detta inkluderar kartläggning av gemensamma processer samt nya/reviderade riktlinjer. Kulturförvaltningens bedömning är att staden således redan arbetar med frågan om en mer utvecklad samordning kring ansökningar av bidrag i och med det uppdrag som stadsledningskontoret har fått av kommunstyrelsen. I stadsledningskontorets uppdrag ingår införandet av en ny e-tjänst för föreningsbidrag och lokalbokning. Tanken är att en gemensam e-tjänst och likvärdig hantering kommer underlätta informationen på stadens hemsida. Detta kommer sannolikt hjälpa upp en del av de brister runt bidragssökandet som beskrivs i motionen Idrotts- och föreningsförvaltningen är stadens representant i arbetet med den nationella upphandling av en ny e-tjänst som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller i, där de flesta av landets kommuner ingår. Göteborg är en av pilotkommunerna och kommer att införa e-tjänsten under 2019 enligt den tidsplan som är upprättad. I SKL:s nationella upphandling av en ny e-tjänst ingår alla utom en av GR-kommunerna, vilket på sikt kommer att leda till det automatiskt sker en ökad samordning i ansökningsprocessen mellan Göteborg och de kommuner som finns i GR-området. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(32)

20 Kulturförvaltningen är representerad i de arbetsgrupper som arbetar med processkartläggning av en ny modell för föreningsbidrag. Förvaltningen menar att stadsledningskontorets uppdrag fortsatt bör fokusera på att hitta en ändamålsenlig och driftssäker e-tjänst som bidrar en större användarvänlighet och transparens. Det är också av största vikt att man tar hänsyn till de olika förutsättningar som finns inom förvaltningarna i staden och de olika behov som de sökande har. Då förvaltningen ingår i stadens arbete med ny modell för föreningsbidrag samt i införandet av en gemensam e- tjänst säkras att kulturnämndens olika kulturstöd belyses och tas hänsyn till i processen. Kulturförvaltningen anser att man bör vänta in resultatet av översynen och ser heller inga fördelar med att samordna olika kommuners ansökningar av kulturstöd då de olika nämndernas prioriteringar och riktlinjer för kulturstöd skiljer sig väsentligt åt från kommun till kommun och föreslår därför nämnden att avstyrka motionen i sin helhet. Kulturförvaltningen föreslår därför att kulturnämnden avstyrker motionen av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer. GÖTEBORGS STADS KULTURFÖRVALTNING Anna Rosengren Förvaltningsdirektör Jonna Ulin Sektorschef Fri konst och kultur Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(32)

21 SDN Centrums handlingar Bilaga 5 Protokollsutdrag stadsdelsnämnden Centrum Remissyttrande - motion av David Lega om samordning av ansökningar från civilsamhällets organisationer diarienummer N /17 Från stadsledningskontoret inkom den 11 april 2017 en begäran om yttrande över en motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer, H 2017 nr 73. Svar önskas senast 7 september Stadsdelsnämnden Centrum har fått förlängd svarstid till 27 september Yrkande Nina Miskovsky (M) yrkar bifall till tjänsteutlåtandet. Aslan Akbas (S) yrkar med stöd av S, V och MP avslag på motionen enligt bilaga 1 till protokollet. Yttrande KD, L och M yttrar sig i enlighet med bilaga 2 till protokollet. Beslutsgång Ordförande Anna Sibinska ställer proposition på yrkanden från Aslan Akbas (S) och Nina Miskovsky (M) och finner Aslan Akbas (S) med övervägande Ja besvarat. Omröstning begärs. Omröstningspropositionen Ja för bifall till Nina Miskovsky (M) yrkande och Nej för Aslan Akbas (S) godkänns. Jan-Åke Ryberg (S), Tony Haddou (V), Jesper Eneroth (S), Kristofer Bergman (S), Aslan Akbas (S) och Anna Sibinska (MP) röstar nej. Mattias Tykesson (M), Kristina Palmgren (L), Patrik Krantz (L), Ingemar Rössberger (M) och Nina Miskovsky (M) röstar ja. Då omröstningen utfallit med sex röster mot fem har nämnden beslutat i enlighet med yrkande från Aslan Akbas (S). Reservationer och anteckningar Samtliga ledamöter från M och L reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag. Sofia Agrell (KD) antecknar till protokollet att hon skulle ha röstat i enlighet med yrkande från Nina Miskovsky (M) om hon var beslutande. Beslut i stadsdelsnämnden Centrum Stadsdelsnämnden avstyrker motionen. --- Justering Tisdagen den 26 september 2017 Kanslienheten, Engelbrektsgatan 71 våning 3 Rätt utdraget intygar i tjänsten Maria Löwenadler, nämndsekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(32)

22 Göteborg den 25 september, 2017 SDN Centrum Yttrande KD, L och M Yttrande angående Ärende 11 Motion av David Lega om samordning av ansökningar från civilsamhällets organisationer. Civilsamhället är en mycket viktig del av vårt samhälle och bidrar till allt från minskat utanförskap till att ge barn och unga en meningsfull fritid. Att möjliggöra effektivare sätt att bistå dessa organisationer är därför av vikt för organisationerna, men självklart främst för dem som organisationerna och de vi som politiker, är till för. Vi vill att Göteborg ska bli den bästa staden för barn och unga att växa upp i, och att ge civilsamhället bättre förutsättningar i enlighet med David Legas (KD) motion är ett viktigt steg i den riktningen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20(32)

23 Yrkande S, MP, V Remissyttrande - motion av David Lega om samordning av ansökningar från civilsamhällets organisationer Det som eftersökt är en samordning kring ansökningar av ekonomiska medel. Sådant arbete med översyn pågår redan i staden. Vi anser inte att vi ska hålla på med flera sådana uppdrag parallellt. Därför vill vi avslå. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21(32)

24 Tjänsteutlåtande Sektor Kultur och Fritid Utfärdat: Staffan Lekenstam/Centrum/GBGStad Diarienummer: N134- Telefon: (eller Göteborgs Stad växel ) 0232/17 E-post: Remissyttrande - motion av David Lega om samordning av ansökningar från civilsamhällets organisationer Ärendet Från stadsledningskontoret inkom den 11 april 2017 en begäran om yttrande över en motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer, H 2017 nr 73. Svar önskas senast 7 september Stadsdelsnämnden Centrum har fått förlängd svarstid till 27 september Förslag till beslut i stadsdelsnämnden Centrum Stadsdelsnämnden tillstyrker förslagen i motionen i sin helhet. Tjänsteutlåtandet översänds till stadsledningskontoret som nämndens eget yttrande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Bakgrund I en motion den 24 mars 2017 pekar David Lega (KD) på att civilsamhället är mycket mer än bara en fritidsaktivitet, ett sidospår till det som sker inom det offentliga samhället, näringslivet eller den privata sfären. Det är i föreningslivet som grunden läggs för demokrati, för medmänsklighet och i förlängningen ett fungerande samhälle. En av politikens viktigaste uppgifter är att värna dessa frivilliga sammanslutningars oberoende, att ge dem möjligheter att stärkas och att förenkla för deras verksamhet. Föreningarna ska ges bästa tänkbara förutsättningar att kunna ägna så mycket tid som möjligt åt sin kärnverksamhet. Civilsamhällets organisationer är oftast verksamma i många kommuner. Enligt motionären tvingas dessa organisationer lägga oproportionerligt mycket tid på att skriva ansökningar och anpassa dessa efter kommuners olika formulär och frågeställningar. Det tar också tid att hitta de olika medel som finns att söka eftersom det inte finns någon sammanställning att tillgå. Istället får föreningarna ägna tid åt att leta upp vilka nämnder de kan söka medel hos, och vilka fonder som kan vara aktuella. Detta tar tid, kraft och framförallt engagemang från den kärnverksamhet som är föreningens egentliga syfte. Motionären eftersöker en mer utvecklad samordning kring ansökningar av ekonomiska medel. Samordning krävs såväl mellan Göteborgs egna förvaltningar, men också mellan övriga kommuner i Göteborgsområdet. De kommuner som ingår i Göteborgsregionens kommunalförbund bör vara en lämplig avgränsning för vilka kommuner Göteborg ska samordna sig med. Samordningen bör innefatta, men inte begränsa sig till, att formulär ska se likadana ut, att det ska finnas en samlad databas som gör det enklare att hitta ansökningsformulären och att de frågeställningar kommunerna har ska vara desamma. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22(32)

25 Ekonomiskt perspektiv Förvaltningen vill lyfta fram att de ekonomiska konsekvenserna av förslaget är svårbedömda. Idag ansöker exempelvis föreningslivets organisationer om bidrag från ett tvåsiffrigt antal förvaltningar inom Göteborgs Stad. Det bedöms finnas vissa samordningsvinster i en central hantering av alla dessa ansökningar och sannolikt en potential för att göra handläggningskostnaden per ansökan lägre. Men samtidigt bedömer förvaltningen att det finns risk att antalet ansökningar ökar när det blir enklare att ansöka. Fler ansökningar innebär fler ärenden att handlägga även om en minst lika stor andel som idag behöver avslås på grund av att resurserna är begränsade. Sammantaget är det således inte helt enkelt att bedöma den samlade ekonomiska effekten av en samordning. Barnperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhets- och likabehandlingsperspektiv Även i detta avseende är det svårt att bedöma vilka konsekvenser förslaget får. Förslaget tar inte sikte på att bidra till mer jämställda och likvärdiga förhållanden. Det är däremot inte orimligt att anta att resurssvaga organisationer möjligen lättare kan ansöka om och få bidrag jämfört med dagens modell. På så vis skulle förslaget skapa något mer likvärdiga villkor för små och stora organisationer. Miljöperspektiv Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektiv Förslaget kan förmodas vara gynnsam för stora delar av organisationssfären som i och med det lättare kan ansökan om olika typer av bidrag till sin verksamhet. Med bättre tillgång till offentliga bidrag bör civilsamhällets organisationer stärkas något. Under förutsättning att offentliga bidrag inte beviljas till organisationer med olämplig värdegrund och eventuella dolda agendor bedöms det vara gynnsamt för hela Göteborgssamhället. Arbetsmiljöperspektiv Förslaget bedöms främst skapa förutsättningar för rättssäker, effektiv och transparent handläggning av bidragsansökningar. Indirekt kan det antas att hög kvalitet i handläggningsprocessen är gynnsamt ur ett arbetsmiljöperspektiv. Förvaltningens överväganden Förvaltningen tillstyrker förslagen i motionen i sin helhet. Babbs Edberg Stadsdelsdirektör Expedieringskrets: Stadsledningskontoret Hans Wettby Sektorschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23(32)

26 SDN Västra Göteborgs handlingar Bilaga 6 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer 152, N /17 Sammanfattning av ärendet David Lega (KD) har motionerat angående att ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer bör samordnas. Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motionen. Beslutsunderlag Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 13 april Yrkande från KD, M och L den 29 augusti 2017, bilaga 2 till protokollet. Yrkande Marianne Bergman (KD) yrkar att motionen ska anses besvarat enligt yrkande från KD, M och L den 29 augusti Ordförande Henrik Munck (MP) yrkar bifall till Bergmans yrkande. Beslut 1. Stadsdelsnämnden anser motionen besvarad enligt yrkandet från KD, M och L daterat den 29 augusti Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Niklas Hall Ordförande Henrik Munck (MP) Justerare Andreas Eraybar (L) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 24(32)

27 SDN Västra Göteborg Yrkande ärende KD, M, L Yrkande till motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer David Lega pekar i sin motion på en mycket viktig fråga, det måste bli enklare för civilsamhällets föreningar och organisationer att söka de bidrag de har rätt till. Stadsledningskontoret har dock redan fått i uppdrag att se över stadens modell för föreningsbidrag och att ta fram en gemensam plan för kriterier och hur bidragen betalas ut. Hittills har stadsdelningskontoret, liksom motionären, kunnat konstatera att samordningen kring föreningsbidrag är bristfällig och att nuvarande e-tjänstsystem inte är tillräcklig användarvänlig. Den slutgiltiga översynen ska vara klar under Med hänvisning till ovanstående yrkar vi Att motionen ska anses besvarad Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 25(32)

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 3.4 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Motionären föreslår att elever ska få sovmorgon

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen

Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Handling 2015 nr 129 Motion av Staffan Levinsson (SD) m fl om att återuppta högtidlighållandet av Gustav Adolf-dagen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 151 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) och Lars Hansson (SD) om att Göteborgs Stad inte ekonomiskt ska stödja föreningar som grundar sig på etnicitet

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Tid och plats Tisdag 14 mars 2017 Engelbrektsgatan 71, konferensrum entréplan Klockan 15.50 Sekretessärenden stängt för allmänheten Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-14 Klockan 16.00

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Tid: (mötet ajourneras mellan klockan ) Plats: Domarringen, Nedre Kaserngården 1 (Kvibergs Park)

Tid: (mötet ajourneras mellan klockan ) Plats: Domarringen, Nedre Kaserngården 1 (Kvibergs Park) Tid: 16.30-18.45 (mötet ajourneras mellan klockan 17.40-17.45) Plats: Domarringen, Nedre Kaserngården 1 (Kvibergs Park) Paragrafer: 69 Närvarande Ledamöter Ordförande Bettan Andersson (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

YTTRANDE. Lika viktigt är rättvisa tränings- och tävlingstider samt att föreningar behandlas lika över staden.

YTTRANDE. Lika viktigt är rättvisa tränings- och tävlingstider samt att föreningar behandlas lika över staden. Göteborg den 2017-02-28 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2017-03-01 Ärende 2.2.3 YTTRANDE Översyn av stadens modell för föreningsbidrag delrapport och fortsatt inriktning Ett rikt föreningsliv är

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum 2016-04-26 Tid och plats Tisdagen den 26 april 2015 kl. 16.00 Öppet sammanträde frågestund för allmänheten. Konferensrum entréplan, Engelbrektsgatan 71. Medverkar

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) s synpunkter på betänkandet Regeringens ambitioner att skapa en nationell strategi

Läs mer

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg

Svar på remiss angående motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-22 Diarienummer 0989/16 Fri konst och kultur Cecilia Borgström-Fälth Telefon: 031-368 32 66 E-post: cecilia.borgstrom-falth@kultur.goteborg.se Svar på remiss angående

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 35) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Kommunstyrelsens svar på förslag från BUN begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem

Kommunstyrelsens svar på förslag från BUN begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem Ärende 12 Kommunstyrelsens svar på förslag från barn- och utbildningsnämndens begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-02-27 KS 2015.0062

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Stöd till Film i Väst 2018

Stöd till Film i Väst 2018 Kultur Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-05 Diarienummer 0498/18 Myriam Mazzoni/Kultur/GBGStad Telefon: 031-368 34 91 E-post: myriam.mazzoni@kultur.goteborg.se Martina Eriksdotter/Kultur/GBGStad Telefon:

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 199 Yttrande över motion av Jerker Schmidt (L) om att inrätta ett veteranmonument i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29.

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-01-26 27 Dnr 2060/15 Motion av Jonas Ransgård (M) och Hampus Magnusson (M) om förbättrad trafiksituation i Torslanda bl a genom bro till Öckerö kommun och ny

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet Göteborg den 2016-11-03 Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 3.5 Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-07-19 Diarienummer 0668/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för äldre och hälso- och sjukvård Karin Magnusson Telefon 031-3680580 E-post: karin.magnusson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 159 Stiftelsen Wilhelm Röhss Donationsfond - utdelningsförslag 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Dario Espiga Jonas Andrén

Dario Espiga Jonas Andrén Handling 2016 nr 72 Yttrande över motion av Birgitta Simonsson (M) och Maria Rydén (M) om att avsluta pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Aslan Akbas (S) och Jörgen Fogelklou (SD) tisdagen den 8 maj 2018 kl. 15.30. 2. Dnr Anmälan av länsstyrelsen

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 33) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S),

Läs mer

/15 Program för utveckling av intern service för staden

/15 Program för utveckling av intern service för staden 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1199/15 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon (Jonas Ransgård) 2. 1319/11 Policy och

Läs mer

PM 2005 RVII (Dnr /2005)

PM 2005 RVII (Dnr /2005) PM 2005 RVII (Dnr 326-1585/2005) Ansökningar om bidrag från föreningar med funktionshinder och äldre som målgrupp. Översyn av formerna för stadens bidragsgivning Hemställan av Katarina-Sofia stadsdelsnämnd

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

4. Dnr Utseende av kommunalråd jämlikt 16 kommunstyrelsens reglemente Beslut Ann-Sofie Hermansson (S) Mariya Voyvodova (S)

4. Dnr Utseende av kommunalråd jämlikt 16 kommunstyrelsens reglemente Beslut Ann-Sofie Hermansson (S) Mariya Voyvodova (S) Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Marie-Louise Bergström (VägV) och Julia Bahner (Fi) onsdagen den 25 maj 2016 kl. 13.00. 2. Dnr Anmälan

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 1. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Stina Svensson (FI) och Marie-Louise Bergström (Vägv), onsdagen den 18 november kl 08:15. 2. Dnr

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 3) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Handling 2016 nr 83 Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från KD, M och L den 6 april 2016 med förslag

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer