YTTRANDE. Lika viktigt är rättvisa tränings- och tävlingstider samt att föreningar behandlas lika över staden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE. Lika viktigt är rättvisa tränings- och tävlingstider samt att föreningar behandlas lika över staden."

Transkript

1 Göteborg den Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende YTTRANDE Översyn av stadens modell för föreningsbidrag delrapport och fortsatt inriktning Ett rikt föreningsliv är centralt i en storstad. Målet är att göteborgarna ska röra på sig mer, engagera sig mer i föreningslivet och därmed stärka folkhälsan. Under de senaste åren har debatten om våldsbejakande extremism i Göteborgs stad visat på ett stort behov av att ta fram en ny modell med nya kriterier för stöd och bidrag till föreningar och organisationer. Det finns ett flertal exempel på att organisationer och föreningar som mottagit bidrag och stöd som indirekt eller direkt stöttar eller på andra sätt förhärligar terrorism och extremism. Föreningar som på något sätt bryter mot Göteborgs stads värdegrund ska inte erhålla föreningsbidrag eller ges möjlighet att hyra stadens lokaler. Vi ser därför att stadsledningskontoret i sitt uppdrag bör ge förslag till ett demokratikriterium för stadens uthyrningspolicy. Föreningslivet ska vara till för alla. De kommunala föreningsbidragen ska stimulera till folkhälsa, träning, meningsfull fritidsaktivitet, demokratiska förhållningssätt med utgångspunkt i likvärdiga villkor för pojkar och flickor. Ett led i detta arbete är att uppmuntra föreningar att arbeta integrations-, tillgänglighets-,mångfalds- och jämställdhetsfrämjande. Lika viktigt är rättvisa tränings- och tävlingstider samt att föreningar behandlas lika över staden. För ett väl fungerande och levande civilsamhälle behöver vi uppmuntra och stödja föreningslivet. Det är därför av yttersta intresse för såväl skattebetalarna som Göteborgs stad att föreningsbidrag går till föreningar och organisationer som kan uppvisa att de gör det som de utger sig för att göra. Noggrann uppföljning, kontroll och granskning är därför av stor vikt och dessutom något som efterfrågas av flertalet föreningar. Den fortsatta inriktningen bör vara att föreningar som diskriminerar eller på annat sätt motverkar Göteborgs stads värdegrund inte ska erhålla någon form av stöd eller bidrag. Att det offentliga stödet genom föreningsbidrag fördelas jämställt och att uppföljning, kontroll och granskning av föreningar och organisationer som erhåller offentliga bidrag ska bli bättre än idag. Det är därför välkommet att Stadsledningskontoret har till avsikt att ta fram en ny stadengemensam modell för föreningsbidrag.

2 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande gällande Översyn av stadens modell för föreningsbidrag delrapport och fortsatt inriktning Sverigedemokraterna stödjer Stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Exempelvis är det bra att antalet föreningsbidragsgivare ska minska och begränsas till kulturnämnden, idrotts- och föreningsnämnden samt social resursnämnd. Det är viktigt att det finns ett gemensamt regelverk samt förståeliga, logiska och likvärdiga regler när föreningsbidrag beviljas. Sverigedemokraterna anser att Göteborgs Stad så snart som möjligt ska börja använda sig av den nya e-tjänsten för föreningsbidrag och lokalbokning som SKL håller på att ta fram. Eftersom det idag är otydligt varför föreningsbidrag avslås eller beviljas behöver något konkret göras för att åtgärda dessa oklarheter. Även reglerna för lokaluthyrning av Göteborgs Stads och Higab AB:s lokaler behöver förtydligas. Tjänsteutlåtandet tar upp dessa brister och föreslår åtgärder för att komma tillrätta med svagheterna. Det är viktigt att det finns tydliga regler kring vad som krävs för att bli en bidragsgodkänd förening även i framtiden. Exempelvis att föreningen ska ha demokratiska principer och värderingar samt att endast sammankomster med tydliga inslag av aktivitet ska ges aktivitetsbidrag. Det är även viktigt att Göteborgs Stad har regelbunden kontakt med föreningarna och gör oannonserade besök för att granska att föreningarna faktiskt gör det se säger att de gör. Det är svagt av Göteborgs Stads förvaltningar att inte informera föreningar som lämnat in en ofullständig ansökan om att den behöver kompletteras. Föreningen upplyses inte om detta förrän föreningen själv kontaktat Göteborgs Stads förvaltningar om varför man inte fått svar. Förvaltningarna bör alltid ge en respons när en förening söker föreningsbidrag. Det är problematiskt att den som informerar och ger råd om föreningsbidrag också är den som fattar beslut om bidraget. Dessa arbetsuppgifter borde istället vara åtskilda i en informerande del samt i en bidragsbeslutande del.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1434/15 Stadsutveckling Cornelia Lönnroth Telefon E-post: Översyn av stadens modell för föreningsbidrag - delrapport och fortsatt inriktning Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Stadsledningskontoret får i uppdrag att leda arbetet med att ta fram en gemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier i enlighet med vad som framgår av stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Sammanfattning Stadsledningskontoret har genomfört en översyn av stadens modell för föreningsbidrag. Översynen visar på att samordningen i staden är bristfällig och att den e-tjänst som finns är inte transparent och användarvänlig. Stadens förvaltningar har olika modeller för handläggning, beslut och uppföljning. Det är inte alltid tydligt varför bidrag avslås eller beviljas och vissa bidrag har alltför långa handläggningstider. Sammantaget visar detta på ett behov av gemensamma regelverk. Kriterierna behöver också bli mer likvärdiga och inkluderande. Gemensam e-tjänst och likvärdig hantering kommer underlätta informationen på stadens hemsida. Det pågår en nationell upphandling av ny e-tjänst för föreningsbidrag och lokalbokning som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) håller i. Flertalet av landets kommuner är med i upphandlingen. Idrotts- och föreningsförvaltningen är stadens representant i detta arbete. Den nya e-tjänsten kommer att omfatta ansökan, beslut, uppföljning, lokalbokning samt vara transparent och användarvänligt. Stadsledningskontoret föreslår att en ny stadengemensam modell för föreningsbidrag med nya kriterier tas fram och att det fortsatta arbetet leds av stadsledningskontoret. För att åstadkomma en helhet i hur bidrag och andra typer av stöd till föreningsliv fördelas mer rättvist och ger bäst effekt kommer det fortsatta arbetet med ny bidragsmodell och nya kriterier hänga nära samman med implementering av ny Policy och riktlinjer för uthyrning av Göteborgs Stads lokaler till föreningsverksamhet, Förmedlingstjänsten samt arbetet med att ta fram Higab AB:s hyresmodell för föreningsverksamhet. Detta kommer också leda till att staden resurser används mer effektivt. Ekonomiska konsekvenser SKL håller i upphandling av en ny e-tjänsten som är tänkt att omfatta flertalet av landets kommuner. I samband med upphandlingen kommer också förslag till kostnadsfördelning enligt stadens riktlinjer för kommungemensamma tjänster tas fram. 1(7)

4 Barnperspektivet En föreningsbidragsmodell som utformas inkluderande och hanteras i en e-tjänst som är transparent och användarvänligt bidrar till att fler får del av föreningsbidrag och får möjlighet till meningsfull fritid. Särskild hänsyn kommer att tas till barn och ungas olika förutsättningar att organisera sig och få tillgång till stadens resurser. Jämställdhets- och mångfaldsperspektivet En föreningsbidragsmodell som utformas inkluderande och hanteras i en e-tjänst som är transparent och användarvänligt bidrar till att fler får del av föreningsbidrag och får möjlighet till meningsfull fritid. Kriterierna kommer att utformas med hänsyn till perspektiven och alla ska få tillgång till stadens resurser på lika villkor. Miljöperspektivet En föreningsbidragsmodell som utformas inkluderande och hanteras i en e-tjänst som är transparent och användarvänligt bidrar till att fler får del av föreningsbidrag. Ett nytt hållbarhetsbidrag för att stärka civilsamhällets möjligheter att bidra i miljöarbetet kommer att tas fram i samarbete med miljöförvaltningen. Omvärldsperspektivet Liknande översyner genomförs i Stockholm och Malmö. De deltar också i den nationella upphandling av e-tjänst för föreningsbidrag och lokalbokning som leds av SKL. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(7)

5 Ärendet Delrapport med förslag till fortsatt inriktning inom uppdraget Översyn av stadens modell för föreningsbidrag. Bakgrund I budget 2016 står det att föreningsbidragen ska ses över och regelverk ska samordnas efter stadens värdegrund och utformas enhetligt. Det står också att antalet föreningsbidragsgivare ska minska och begränsas till huvudsak kulturnämnden, idrottsoch föreningsnämnden och social resursnämnden. Etapp ett kartläggning och analys, har genomförts. Kartläggning och analys En kartläggning och analys av föreningsbidragsmodellen är genomförd i enlighet med uppdrag i budget Stadsledningskontoret har tillsammans med en arbetsgrupp med representanter från sociala resursförvaltningen, idrotts- och föreningsförvaltningen, kulturförvaltningen, konsument- och medborgarservice, SDF Angered, SDF Västra Göteborg och SDF Norra Hisingen kartlagt och analyserat stadens modell för föreningsbidrag. Tjugo föreningar har också intervjuats. Forskning Forskningen visar på att relationen mellan den offentliga sektorn och föreningslivet beskrivs som två separata sfärer som kännetecknats av närhet och beroende. Trots denna närhet och beroende anses föreningslivet ha bibehållit en hög grad av självständighet och autonomi. Trenden är dock att bidragen har blivit allt mer villkorade och att det ställs större krav på både kontroll och uppföljning och att de offentliga blivit allt mer målinriktade och främst ger stöd för specifika syften. Alltmer välfärd tillhandahålls av ideella organisationer och relationen mellan den offentliga sektorn och civilsamhället tenderar att utvecklas mot beställare-utförare. Flera forskare ställer frågan; Kan föreningarna fortsätta vara självständiga och agera utifrån sin ideologiska värdegrund trots att de är beroende av de offentliga medlen, eller innebär detta istället att föreningarna automatiskt blir allt mer integrerade med kommunen? Människors sätt att organisera sig har förändrats. Att organisera sig i föreningar är fortfarande det vanligaste men det blir allt vanligare med olika typer av nätverk och facebooksidor som snabbt kan förändra innehåll och karaktär. Många fortsätter att organisera sig i föreningsmodellen för att kunna söka bidrag. Kartläggning av stadens hemsidor På portalsidan som finns under fliken Bidrag, stipendier och föreningar finns information kring flertalet typer av bidrag som föreningar kan söka i staden. Information kring vad som krävs för att bli en bidragsgodkänd förening som kan söka bidrag hos idrotts- och föreningsförvaltningen (aktivitets-, utvecklings-, mentors-, utbildnings-, lokal-, samt övriga bidrag och anläggningsstöd) finns. Dessutom ges exempel på typer av föreningar som inte kommer beviljas bidrag. samt information, regler, riktlinjer och viktiga datum avseende de olika bidragen. I de regler som ställs på föreningsbidragen finns såväl mjuka krav på demokratiska principer som mer konkreta krav som exempelvis vilka kriterier en person måste uppfylla för att räknas som medlem och vad som krävs för att en sammankomst skall räknas som aktivitet i fallet aktivitetsbidrag Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(7)

6 Intervjuer med föreningar 20 intervjuer har genomförts i syfte att samla in synpunkter från föreningslivet avseende stadens modell för fördelning av föreningsbidrag. Urval av föreningar har skett genom kontakt med stadens HBTQ-råd, samråd för nationella minoriteter och IDEKOM. En spridning, både geografiskt och sett till verksamhetsområde har varit utgångspunkten för urval. Svaren har sorterats under fyra rubriker: finansiering, kriterier, kommunikation och kontakt samt allmänt. 1. Bidragsmodell Flertalet föreningar upplever att det är stort fokus på att söka bidrag för specifika projekt. Det beskrivs som problematiskt eftersom andra delar av verksamheterna, exempelvis medlemsadministration och ordinarie verksamhet då måste nedprioriteras på grund av resurs- och tidsbrist. Många föreningar, särskilt hos de nationella minoriteterna efterfrågar ett verksamhetsbidrag/generellt bidrag likt det som VGR betalar ut. Att söka för ett visst projekt eller en särskild aktivitet beskrivs som otillräckligt eftersom man har lokaler och annan verksamhet som man driver. För de föreningar som har lokaler varierar kostnaderna relativt mycket. För vissa föreningar är lokalkostnaderna mycket stora och hyreshöjningar beskrivs som mycket påfrestande för föreningens ekonomi. 2. Kriterier Flertalet föreningar efterfrågar mer och bättre kontroll och granskning från förvaltningarna. De vill vara säkra på att föreningar faktiskt gör det de säger att de gör. Det upplevs i nuläget som att det finns föreningar som exempelvis inte lever upp till de krav som staden ställer avseende jämlikhet och demokratiska värderingar. Ökad kontakt med föreningarna och bokade/obokade besök lyfts i flera fall fram som lösningar. Vissa föreningar upplever att det är svårt att klassificera sig. Det kan exempelvis vara fallet då en förening har aktiviteter av såväl kulturell som social karaktär. Liknande problematik kan uppstå om en förening riktar sig mot flera olika åldersgrupper. Det upplevs som svårt att veta vilka delar av verksamheten/vilka projekt som det går att söka bidrag för. Ibland slussas föreningar runt mellan förvaltningar eftersom det är oklart vilken förvaltning som föreningen skall söka bidrag hos. Vissa föreningar upplever att de kriterier som ställs är otydliga. Man har svårt för att beskriva sin verksamhet och sina aktiviteter utifrån de frågor som ställs. Detta försvårar ansökningsprocessen men även uppföljningen eftersom man är osäker på vad staden efterfrågar och vad som kommer att utvärderas. Föreningarna efterfrågar tydliga och relevanta frågor som man konkret kan koppla till verksamheten/aktiviteterna. De efterfrågar en ökad tydlighet kring orsakerna till avslag och sänkningar av bidrag och vill veta varför ett visst beslut fattades. Detta är delvis kopplat till tydliga kriterier eftersom det i den mån det går vill kunna veta vad i ansökan som ledde till ett visst beslut. I vissa fall har en ansökan varit inkomplett vid inlämnandet, då har inte föreningen upplysts om detta utan det har inte framkommit förrän då föreningen själv kontaktat förvaltningen om varför man inte fått svar. Det kan exempelvis handla om en ansökan där en bilaga saknas men där ansökan i övrigt är korrekt ifylld. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(7)

7 3. Kommunikation och kontakt Överlag känner sig föreningarna väl bemötta av handläggare och i de flesta fall efterfrågas mer kontakt och dialog med staden. Föreningarna vill ha mer rådgivning. I vissa fall uppfattas det som problematiskt att den som informerar och ger råd också är den som fattar beslut om bidraget. Föreningarna efterfrågar mer dialog kring de utbildningar som staden tillhandahåller i föreningskunskap och bokföring, i nuläget täcker de inte upp deras behov i tillräckligt hög utsträckning. Ibland upplever föreningarna att handläggaren inte har svar på de frågor som de ställer. Det kan exempelvis handla om hur en fråga i en ansökningsblankett skall tolkas och där de inte förstår vad staden frågar efter. Ibland känner de sig osäker på vilka bidrag som går att söka även efter ett möte med en handläggare. Information och ansökningsmaterial efterfrågas på fler språk än de som finns i nuläget. Det finns också en önskan om att materialet görs mer lättförståeligt och tydligt även på svenska. Det handlar om att undvika ett alltför byråkratiskt språk och formuleringar som kan tolkas på flera olika sätt. Alternativ till de digitala ansökningarna efterfrågas. I föreningar med äldre medlemmar är datorvanan ofta mycket liten. Detta innebär stora svårigheter för föreningen att tillgodogöra sig information och skicka in ansökningar digitalt. Här lyfts möjligheten att skicka in ansökningar via pappersvägen och att få komma på rådgivning fram som lösningar. Möjligheten att delta på nätverksträffar, konferenser och informationsträffar för föreningar ses som positivt. Det efterfrågas att dessa anordnas även utanför vanliga arbetstider vilket skulle öka de föreningsaktivas möjlighet att delta på dem. Det finns en oro för att personliga kontakter kan påverka beslutsprocessen; att nya föreningar hindras från att ta del av bidrag eftersom etablerade föreningar och bidragsansvariga lärt känna varandra. 4. Hemsidan och elektroniskt verktyg I intervjuerna framkommer omfattande kritik mot stadens hemsida och de elektroniska verktyg som används för att söka föreningsbidrag. Dels beskrivs det som svårt att hitta information om vilka olika typer av bidrag som finns att söka, dels som att det är svårt att hitta rätt blanketter och informationsmaterial. Handläggarna har inte alltid själva tillräcklig kunskap om systemen och blanketter för att kunna hjälpa föreningarna. Vid digitala ansökningar förekommer buggar som inte åtgärdats trots att de är kända sedan länge. Många efterfrågar möjligheten att kunna spara en ofärdig ansökan på hemsidan för att därefter kunna återkomma till den vid ett senare tillfälle. Ibland är det otydligt hur information om fattade beslut kan hittas. 5. Allmänt Många föreningar upplever att det är oklart vad som beslutas av vem och att ansvarsfördelningen mellan tjänstemän och politiker är otydlig. I vissa fall vänder sig föreningar direkt till politiker istället för tjänstemän eftersom de upplever att det är enklare och går snabbare. Ibland upplevs gränsen mellan staden och det ideella som otydlig. Om staden och föreningens ansvarsområden överlappar varandra kan detta upplevas som problematiskt. Exempel på detta kan vara att en förening förväntas tillhandahålla vissa tjänster som anses ligga inom föreningens ansvarsområde eller att de förutsätts delta i forumgrupper Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(7)

8 som egentligen är frivilliga. Föreningar upplever att de hamnar i en beroendeställning. I enstaka fall har det upplevts att vissa handläggare försökt styra projekt i en viss riktning, genom att ställa krav, i syfte att göra nytta för förvaltningen. Det finns en oro hos föreningar som även har en politisk/opinionsbildande funktion att de skall stöta sig med förvaltning eller politiker. Dels genomförs service åt staden och en ordinarie verksamhet, dels fylls en röstbärande funktion vilket i vissa fall kan detta innebära att föreningen riktar kritik mot förvaltningen eller mot politiker. Vissa föreningar företräder särskilt utsatta grupper och besitter viktig kompetens att nå grupper och individer som staden i vanliga fall inte har möjlighet att nå. För dessa utsatta grupper kan medlemsantalet vara en dålig indikator på hur många som föreningarna egentligen når eftersom dessa personer av olika skäl ogärna blir medlemmar/registrerar sig hos föreningen trots att de deltar i aktiviteter. Detta försvårar för dessa föreningar att få bidrag i den omfattning som skulle vara rimligt. Långa handläggningstider beskrivs som en stor utmaning för flera föreningar. Detta innebär ett hinder för planering av projekt och aktiviteter. Engagemanget från volontärer/aktiva kan också hinna dö ut innan aktiviteten eller projektet hinner startas upp. Det är stora skillnader mellan stadsdelarna vad gäller delegationsansvar och storleken på de bidrag som kan betalas ut. Detta innebär att det kan vara svårt att samordna aktiviteter över flera stadsdelar. Likvärdiga begrepp och likvärdig hantering efterfrågas. Föreningarna upplever att handläggare har olika mandat och ansvar i olika stadsdelarna. Gemensamt för de nationella minoriteterna är att de hänvisar till den särställning de har i Sverige. De anser att fördelningsmodellen för föreningsbidraget i nuläget inte speglar särställningen utan de konkurrerar om bidrag med föreningar som är verksamma på helt andra områden eller som andra syften. De beskriver det som att de får kämpa för något som de har rätt till. Stöd och bidrag till barn och unga Synpunkter som rör föreningsbidragsmodellen från föreningslivet stämmer också för gruppen barn och unga. Det är om möjligt ännu svårare för dem att hitta information om stadens stödformer om de inte har tillgång till fritidsledare eller handledning i andra verksamheter. Fler plattformar där unga kan få stöd till det de själva vill göra, att hitta lösningar som inte alltid handlar om pengar, lån av lokaler, kontakter, utrustning skulle underlätta. Trenden är att allt fler väljer att inte organisera sig i traditionell föreningsform utan formar nätverk av mer tillfällig art. Det finns för få snabba strukturer och vägar in i staden för unga som vill göra någonting. Det saknas tid och resurser att ge barn och ungas nya föreningar/initiativ det stöd de behöver vilket ställer höga krav på de unga som söker. Det är också svårt med rätt tilltal och språk till barn och unga. Det finns både språk och strukturbarriärer i systemen som försvårar och en kunskapsbrist i förvaltningarna om detta. Stadsledningskontorets analys och förslag till åtgärder Stadsledningskontoret har genomfört en översyn av stadens modell för föreningsbidrag. Översynen visar på att samordningen i staden är bristfällig och att den e-tjänst som finns är inte transparent och användarvänlig. Stadens förvaltningar har olika modeller för handläggning, beslut och uppföljning. Det är inte alltid tydligt varför bidrag avslås eller beviljas och vissa bidrag har alltför långa handläggningstider. Sammantaget visar detta på ett behov av gemensamma regelverk, handläggningsrutiner och beslutshantering och en ny e-tjänst som ska omfatta ansökan, beslut, uppföljning samt vara transparent, Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(7)

9 användarvänligt och rättssäker. Kriterierna behöver också bli mer likvärdiga och inkluderande. Gemensam e-tjänst och likvärdig hantering kommer underlätta informationen på stadens hemsida. Det pågår en nationell upphandling av ny e-tjänst för föreningsbidrag och lokalbokning som SKL håller i. Flertalet av landets kommuner är med i upphandlingen. Idrotts- och föreningsförvaltningen är stadens representant i detta arbete. Den nya e-tjänsten kommer att omfatta ansökan, beslut, uppföljning, lokalbokning samt vara transparent och användarvänligt. Stadsledningskontoret föreslår att en ny stadengemensam modell med nya kriterier tas fram som grund för den nya e-tjänsten och att det fortsatta arbetet leds av stadsledningskontoret. Det nya systemet ska användas av alla förvaltningar som fördelar föreningsbidrag i linje med välfärdens processer och stadens riktlinjer för digitalisering. Den nya e-tjänsten ska leda till enkel, effektiv och öppen service och även underlätta för handläggare. I uppdraget framgår att antalet föreningsbidragsgivare ska minska och begränsas till huvudsak kulturnämnden, idrotts- och föreningsnämnden och social resursnämnden. Stadsledningskontorets bedömning är att den lokala kunskapen om föreningslivet behövs och är viktig för att kunna ge råd och stöd samt rätt underlag för beslut för att ge bäst nytta och effekt för staden. Samordning med likvärdig hantering kan uppnås utan att minska antal bidragsgivare. Arbetet med att ta fram nya handläggningsrutiner och kriterier kommer ske i samverkan med civilsamhället med utgångspunkt från de dialogforum som staden har. För att åstadkomma en helhet i hur bidrag och andra typer av stöd till föreningsliv fördelas mer rättvist och ger bäst effekt kommer det fortsatta arbetet med ny bidragsmodell och nya kriterier hänga samman med implementering av ny Policy och riktlinjer för uthyrning av Göteborgs Stads lokaler till föreningsverksamhet, Förmedlingstjänsten samt arbetet med att ta fram Higab AB:s hyresmodell för föreningsverksamhet. Detta kommer också leda till att staden resurser används mer effektivt. Stadsledningskontoret Cornelia Lönnroth Planeringsledare Jessica Granath Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(7)

Översyn av stadens modell för föreningsbidrag

Översyn av stadens modell för föreningsbidrag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-05 Diarienummer 0704/17 Handläggare Cornelia Lönnroth Telefon:031-3680457 E-post: cornelia.lonnroth@stadshuset.goteborg.se Översyn av stadens modell

Läs mer

Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag

Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag Yrkande S Kommunstyrelsen Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag Stadsledningskontorets översyn av stadens modell för föreningsbidrag är väl genomförd och de förslag som läggs fram

Läs mer

Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag

Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag Yrkande S Kommunstyrelsen Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag Stadsledningskontorets översyn av stadens modell för föreningsbidrag är väl genomförd och de förslag som läggs fram

Läs mer

Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag

Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag Kommunstyrelsen Yrkande 2019-08-16 (Socialdemokraterna) Yrkande angående översyn av stadens modell för föreningsbidrag Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Kommunstyrelsen får

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Tilläggsyrkande, Översyn av stadens modell för föreningsbidrag. Förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige:

Tilläggsyrkande, Översyn av stadens modell för föreningsbidrag. Förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Tilläggsyrkande, Översyn av stadens modell för föreningsbidrag Förslag till beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Tilläggsyrkande 2018-04-11 Kommunstyrelsen Ärende 2.1.5 Yrkande (KD) (M) (L)

Läs mer

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2019-02-04 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 0850822064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Reviderade anvisningar för

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter som

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör

Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör Riktlinjer för föreningsbidrag Enskede-Årsta- Vantör 1. Syfte och övergripande målsättningar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har som mål att genom föreningsbidragen stärka civilsamhället och stödja

Läs mer

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter

Läs mer

Revidering av lokala riktlinjer för bidrag till ideella föreningar och utomstående organisationer

Revidering av lokala riktlinjer för bidrag till ideella föreningar och utomstående organisationer Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-02 Handläggare Alice Ring Telefon: 08-508 10019 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Revidering av lokala riktlinjer

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer regler och riktlinjer_remissversion Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer Dessa riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och andra organisationer

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö 1 Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö Fastställt av Älvsjö stadsdelsnämnd 2017- XX-XX Bakgrund Älvsjö stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar verksamma inom stadsdelsområdet utifrån

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet Idrott & förening Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-19 Diarienummer 0007/18 Handläggare Henrik Ekersund Telefon: 031-368 20 12 E-post: henrik.ekersund@ioff.goteborg.se Uppdrag om förbättrat administrativt

Läs mer

Yttrande över remiss gällande Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället

Yttrande över remiss gällande Göteborgs Stads riktlinje för föreningsbidrag till civilsamhället Funktionsrätt Göteborg Yttrande Utfärdat 181025 Kontaktperson Pia Emanuelsson Telefon: 031-24 03 31 E-post: pia.emanuelsson@funktionsrattgbg.se Yttrande över remiss gällande Göteborgs Stads riktlinje för

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-25 Diarienummer 0858/15 Samordning Anton Flöisbon Telefon 031-368 21 55 E-post: anton.floisbon@ioff.goteborg.se Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs

Läs mer

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande förslag i enlighet med vad som anförts i ärendet SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum Tjänsteskrivelse 2014-02-28 Vår referens Bo-Göran Pettersson Utredningsuppdrag stöd till föreningar och ideella organisationer GrF-2014/2470 Sammanfattning

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet

Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Kulturnämndens riktlinjer för kulturstöd till det fria kulturlivet Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan och stadens

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Handling 2017 nr 222 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö

Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö 1 Riktlinjer för föreningsbidrag i Älvsjö Bakgrund Älvsjö stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till föreningar verksamma inom stadsdelsområdet utifrån beslutad budget. Stadsdelsförvaltningen handlägger

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet Ärende nr 7 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0473/14 Avdelning Föreningsstöd Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Delrapportering av uppdrag om differentiering

Läs mer

Remissvar - motion om nytt system för föreningsbidrag samt kulturarvsfond

Remissvar - motion om nytt system för föreningsbidrag samt kulturarvsfond Tjänsteskrivelse 2013-04-29 KFN 2013.0017 Handläggare: Maria Motin Kultur- och föreningsnämnden Remissvar - motion om nytt system för föreningsbidrag samt kulturarvsfond Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilliga organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilliga organisationer BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATION TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2009-10-22 Handläggare: Elin Olaisson Telefon: 08 508 06 406 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Riktlinjer föreningsbidrag Sektor stöd och omsorg

Riktlinjer föreningsbidrag Sektor stöd och omsorg Sektor stöd och omsorg Dnr KS16.475-1 Reviderat 2016-06-10 Innehåll Riktlinjer Föreningsbidrag Sektor SO 4 Generella krav och förutsättningar... 4 Fördelningsprinciper.. 5 Medlemsbidrag... 5 Lokalkostnadsbidrag...

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1 Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) 2017-02-06 Version 1.1 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2017-07-04 1.0 Uppdragsdirektiv e-tjänst föreningsbidrag Rebecca Amiri

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018

Kommittédirektiv. Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning. Dir. 2018:19. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Kommittédirektiv Demokrativillkoren i statlig bidragsgivning Dir. 2018:19 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över demokrativillkoren i statsbidragsförordningar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Riktlinjer föreningsbidrag Sektor stöd och omsorg

Riktlinjer föreningsbidrag Sektor stöd och omsorg Sektor stöd och omsorg Innehåll Riktlinjer Föreningsbidrag Sektor SO 4 Generella krav och förutsättningar... 4 Fördelningsprinciper... 5 Medlemsbidrag... 5 Lokalkostnadsbidrag... 5 Särskilt verksamhetsbidrag...

Läs mer

Föreningsbidrag till förening och organisation inom socialtjänstens verksamhet, samt de som stödjer arbetet kring social hållbarhet

Föreningsbidrag till förening och organisation inom socialtjänstens verksamhet, samt de som stödjer arbetet kring social hållbarhet Föreningsbidrag till förening och organisation inom socialtjänstens verksamhet, samt de som stödjer arbetet kring social hållbarhet Riktlinjer Diarienummer: KS2017/0936 Dokumentansvarig: Sektor trygghet

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige den xx månad xx, 2016KS/0069 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11, 134 81 Gustavsberg Postadress: Värmdö kommun, 134 81 Gustavsberg

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantör

Enskede-Årsta-Vantör Stadsdelsförvaltning Avdelning kultur, fritid och demokrati Dnr 5.4.-469/2017 Sida 1 (5) 2017-10-05 Handläggare Caroline Teir Telefon: 08-508 14 997 Till s stadsdelsnämnd Föreningsbidrag till föreningar

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

Riktlinjer för Örgryte-Härlandas lokala föreningsstöd

Riktlinjer för Örgryte-Härlandas lokala föreningsstöd Riktlinjer för Örgryte-Härlandas lokala föreningsstöd Är du medlem i en förening eller organisation som bidrar till en aktiv och social fritid i stadsdelen Örgryte-Härlanda? Då finns det möjlighet att

Läs mer

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25 Internationell policy för Eksjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2018-02-22, 25 2(5) Innehåll Internationell policy för Eksjö kommun...3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Strategi arbetsmetod...

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering

Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Policy för föreningsbidrag och kommunal medfinansiering Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2016, 2016KS/0069 Innehåll Inledning... 3 Vägledande princip den kommunala kompetensen... 3 Riktlinjer och

Läs mer

Riktlinje för Västerås stads föreningsstöd

Riktlinje för Västerås stads föreningsstöd Diarienr 2015/00190 nternati Riktlinje för Västerås stads Beslutad av Kommunstyrelsen 20180328 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt

Läs mer

Riktlinjer för Ung Peng-stöd

Riktlinjer för Ung Peng-stöd Tjänsteskrivelse 2012-11-20 KFN 2012.0063 Handläggare: Nina Simonen Kultur- och föreningsnämnden Riktlinjer för Ung Peng-stöd Sammanfattning Ung Peng är ett ekonomiskt stöd från Karlskoga kommun till ungdomar

Läs mer

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag uppolfie STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sten Larsson 2016-09-06 IFN-2016-0113 Idrott- och fritidsnämnden Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för bidrag till föreningar inom Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte 1.1 Bakgrund Vård- och omsorgsnämnden har enligt reglementet ansvar för att fördela bidrag till föreningar och organisationer inom nämndens verksamhetsområde,

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer. inom Kungsholmens stadsdelsområde

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer. inom Kungsholmens stadsdelsområde KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 2008-02-04 Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och frivilligorganisationer som riktar sig till invånarna inom Kungsholmens stadsdelsområde Villkor för

Läs mer

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun

Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun Riktlinjer för digitalt medborgarförslag för Ängelholms kommun 2019-2022 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för digitalt medborgarförslag Riktlinjer 2019-04-29 Kommunfullmäktige

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Uppföljning medborgarlöfte tertial 2,

Uppföljning medborgarlöfte tertial 2, Uppföljning medborgarlöfte tertial 2, 2017-10-06 Löfte Aktiviteter Tertial 2 1. Kommunen och polisen ska utveckla samverkan med civilsamhället och övriga aktörer. Möte med nattvandrargrupper inför Valborg

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Kommunala bidrag till ideella föreningar

Kommunala bidrag till ideella föreningar RIKTLINJE 1(7) Kommunala bidrag till ideella föreningar Dokumenttyp RIKTLINJE Beslutsinstans Kommunstyrelsen Dokument-ID Dokumentansvarig Majvor Byström för beslut 2017-09-12 Ansvarig för uppföljning 2(7)

Läs mer

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet

Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet 1 (5) Sundbybergs stads regler för stöd till föreningslivet Föreningslivet stärker civilsamhället och bidrar till ett lokalt engagemang. Därför har Sundbybergs stad valt att på olika sätt stötta föreningar

Läs mer

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete

Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Karolina Nord 08-731 31 70 2016-02-25 2015:271 Fördelning av bidrag till socialt frivilligt arbete Omsorgs- och socialnämndens riktlinjer 2 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län

Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län 1 (7) Bidragsregler för Ungdomsorganisationer LTV091060 Landstingsstyrelsen 2010-01-01 Landstingsbidrag för Ungdomsorganisationer i Västmanlands län Fastställd av Landstingsstyrelsen 16 december 2009 312

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Nya riktlinjer för bidrag till ideella föreningar

Nya riktlinjer för bidrag till ideella föreningar Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.2-201/2017 Sida 1 (6) 2017-05-02 Handläggare Eva-Lotta Elmér Telefon: +46 08-508 251 87 Till Socialnämnden 2017-05-16 Nya riktlinjer

Läs mer

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag

Social- och omsorgskontoret. Antagna av socialnämnden Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag Social- och omsorgskontoret Antagna av socialnämnden 2017-08-29 Riktlinjer för Socialnämndens verksamhetsbidrag 2 (5) Innehållsförteckning Syfte med ekonomiskt stöd till föreningar... 3 Definition av verksamhetsbidrag

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande översyn av stöd till föreningslivet

Inriktningsbeslut gällande översyn av stöd till föreningslivet Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Nina Andersson Tallec Fredrik Schlott Margareta Wennerberg Inriktningsbeslut gällande översyn av stöd till föreningslivet Ärendebeskrivning Kulturförvaltningen

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Uppföljning medborgarlöfte 2017

Uppföljning medborgarlöfte 2017 Uppföljning medborgarlöfte 2017 Löfte Aktiviteter 2017 1. Kommunen och polisen ska utveckla samverkan med civilsamhället och övriga aktörer. 2. Kommunen och polisen ska utveckla arbetet med trygghetsvandringar,

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Regler för bidragsgivning till distriktsorganisationer som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala län

Regler för bidragsgivning till distriktsorganisationer som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala län Regler för bidragsgivning till distriktsorganisationer som bedriver verksamhet för barn och ungdomar i Uppsala län Regler fastställda och ändrade av kulturnämnden 2012-01-25 Kulturnämnden 1. (4) Regler

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-393/2017 Sida 1 (6) 2017-09-19 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-508 25091 Till Socialnämnden 2017-09-19 Stockholms stads riktlinjer

Läs mer

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-03 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden 2017-05-16 Samordning mellan ensamkommande ungdomar

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag

Riktlinjer för föreningsbidrag Riktlinjer för föreningsbidrag GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 93 Dnr: KS 2016/544 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

BIDRAGSNORMER Policy för investeringsbidrag och lokaluthyrning. TORSÅS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden

BIDRAGSNORMER Policy för investeringsbidrag och lokaluthyrning. TORSÅS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden BIDRAGSNORMER Policy för investeringsbidrag och lokaluthyrning TORSÅS KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden Kommunalt bidrag till föreningsverksamheten i Torsås kommun. Bidragsnormer fastställda av Torsås

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer