Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet"

Transkript

1 Idrott & förening Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0007/18 Handläggare Henrik Ekersund Telefon: E-post: Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet Förslag till beslut I idrotts- och föreningsnämnden 1. Idrotts- och föreningsnämnden beslutar att starta ett pilotprojekt med en föreningspool i enlighet med förvaltnings förslag i detta tjänsteutlåtande. 2. Idrotts- och föreningsnämnden förklarar uppdraget i nämndens budget för 2017 om att utveckla föreningsdialogen och det administrativa stödet för att bidra till föreningens egen drivkraft för utveckling, som slutfört. 3. Idrotts- och föreningsnämnden förklarar uppdraget i nämndens budget för 2018 om att utöka det administrativa stödet till föreningslivet i socioekonomiskt utsatta områden, för att öka deltagandet i föreningslivet som slutfört. Sammanfattning I budgeten för 2017 gav idrotts- och föreningsnämnden förvaltningen i uppdrag om att utveckla föreningsdialogen och det administrativa stödet för att bidra till föreningens egen drivkraft för utveckling. Förvaltningen har genomfört en utredning som resulterat i ett förslag om att starta ett pilotprojekt med en föreningspool. Pilotprojektet är på två år och ska genomföras under åren Därefter ska en utvärdering av pilotprojektet göras. Utifrån insamlade synpunkter från föreningslivet och handläggare i staden har vi bedömt att stödbehovet är störst när det gäller att söka och redovisa bidrag, grundläggande ekonomi samt grundläggande föreningskunskap. Ekonomiska konsekvenser Det är svårt att beräkna exakt vad kostnaden för en ny extern stödtjänst kan tänkas bli då det till stor del styrs av efterfrågan från föreningslivet samt om verksamheten utformas som en arbetsmarknadsåtgärd eller inte. För att nå målgruppen (föreningar i socioekonomiskt svaga områden) bör inte någon betydande avgift för tjänsten tas ut. En jämförelse kan göras med Malmö Föreningspool (exkluderat delen som finansieras av lönebidrag). Malmö stad hade 2016 cirka 60 procent av Göteborgs invånarantal ( respektive ). Kommunens kostnad för Föreningspoolen är drygt 1,2 miljoner kronor. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 1 (6)

2 För motsvarande verksamhet i Göteborgs nuvarande storlek skulle kostnaden bli cirka 2 miljoner kronor, som ryms inom budget. Av tillgänglighetsskäl är det lämpligt att verksamheten lokaliseras på två olika platser i staden vilket kan resultera i högre lokalkostnader. Förvaltningen bedömer dock att behovet sannolikt är större och för att kunna ge det stöd som behövs i realiteten är det rimligt att verksamheten behöver bedrivas i större omfattning. Med tanke på att stödet till föreningars administrativa arbete är ett eftersatt område samt att staden befolkningsmässigt växer med en tredjedel under de kommande 20 åren, är bedömningen att Göteborg behöver externa stödtjänster på tre olika geografiska platser samt att omfattningen också ökar med en tredjedel. Medräknat ökade lokalkostnader ger en totalkostnad på knappt 3 miljoner kronor. Precis som i Malmös fall blir verksamheten utifrån denna beräkning beroende av att hitta andra inkomstkällor för att klara en hållbar finansiering. Som nämnts bör samarbete med Arbetsförmedlingen eftersträvas för att kunna anställa fler genom arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Även föreningslivet bör kunna bidra till en del genom avgifter. Barnperspektivet Föreningslivet erbjuder många barn en meningsfull fritid varje dag. Föreningspoolen ska bidra till att fler föreningar i socioekonomiskt svaga områden kan fortsätta att fokusera på sin kärnverksamhet och på så vis erbjuda fler barn en meningsfull fritid. Jämställdhetsperspektivet I utredningens förslag föreslås att pilotprojektet i ett första skede ska fokusera på att stödja bidragsgodkända föreningar i frågor rörande föreningskunskap, grundläggande ekonomiadministration samt att söka och redovisa bidrag. I urval av föreningar som skulle vara lämpliga att ingå i pilotprojektet görs urvalet med hänsyn till jämställdhetsperspektivet i första hand. Skulle pilotprojektet visa sig ha goda effekter på föreningslivet efter utvärderingen skulle verksamheten kunna utökas och involvera mer värdegrundsfrågor, till exempel jämställdhet. Mångfaldsperspektivet Föreningspoolen kommer att bidra till att fler föreningar kan fortsätta bedriva sin verksamhet, inte minst i socioekonomiskt svaga områden. I förlängningen kan det leda till en större mångfald av föreningar och ger föreningar med svaga kunskaper i föreningsadministration större möjlighet att bedriva en framgångsrik verksamhet. Miljöperspektivet För att minska resandet ska föreningspoolen erbjuda digitala möten. Verksamheten ska lokaliseras så att den kan besökas med hjälp av kollektivtrafik. Omvärldsperspektivet Förvaltningen ser inga konsekvenser inom detta perspektiv. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 2 (6)

3 Bilagor 1. Utredning om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet. Ärendet Förvaltningen lämnar förslag på åtgärder utifrån nämndens uppdrag om att förbättra det administrativa stödet till föreningar som verkar i socioekonomiska svaga områden. Bakgrund Nämnden har under 2017 gett förvaltningen i uppdrag att utveckla föreningsdialogen och det administrativa stödet för att bidra till föreningens egen drivkraft för utveckling För 2018 är uppdraget något omformulerat: öka det administrativa stödet till föreningslivet i socioekonomiskt utsatta områden för att öka deltagandet i föreningslivet. Förvaltningen har nu utrett frågan med fokus på att hitta lösningar som förbättrar förvaltningens stöd till det administrativa arbetet i föreningarna i socioekonomiskt svaga områden. Utredningsarbetet Arbetet har letts av avdelning Samordning. Till arbetet har en referensgrupp knutits, bestående av personer från tre olika stadsdelsförvaltningar (Angered, Östra Göteborg, Västra Göteborg), ungdomsfullmäktige samt från fem olika ideella samverkans-/ paraplyorganisationer (PRO Distriktet Göteborg, Majornas Samverkansförening, Västra Götalands idrottsförbund, Göteborgs Scoutdistrikt, SVEROK). Referensgruppen har fått löpande information om det pågående arbetet samt ombetts inkomma med synpunkter i olika skeden. För att få en bild av föreningslivets behov av administrativt stöd har en enkätundersökning genomförts. 249 föreningar inkom med svar på en enkät som förvaltningen skickade ut till alla bidragsberättigade föreningar. Enkätsvaren bedöms vara förhållandevis representativa för målgruppen. Behovsanalys Föreningarna anger att de lägger mest tid och kraft på medlemsadministration och grundläggande ekonomi samt att söka och redovisa bidrag och tillstånd. När referensgruppen tillfrågades om hur bra förutsättningar de ansåg att föreningslivet har att klara av sin administration ansåg de flesta att förutsättningar inte var särskilt bra. Vidare visar utredningen att såväl föreningarna som föreningarnas paraplyorganisationer menar att staden (varken IOFF eller SDF) inte ger något stöd till föreningslivet vad gäller administrativt arbete. Föreningarna anger att de helst vill ha hjälp med (1) att söka och redovisa bidrag, (2) grundläggande ekonomi 1 och (3) medlemsadministration. Dessa delar lyfts även fram av referensgruppen som viktiga för föreningarna att få hjälp med. Vad gäller att vilja ha hjälp med grundläggande ekonomi är detta något vanligare bland medelstora och stora föreningar som sysslar med lagidrott. Hjälp med medlemsadministration efterfrågas i högre grad av större idrottsföreningar, vilket är naturligt med tanke att de har många medlemmar. 1 Med grundläggande ekonomi avses t ex bokföring, fakturering och redovisning. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 3 (6)

4 Från både idrotts- och föreningsförvaltningen och vissa stadsdelsförvaltningar har det lyfts fram att föreningar behöver förbättra sina föreningskunskaper. Detta efterfrågas dock bara av knappt var fjärde förening. Föreningar med social verksamhet efterfrågar detta i något högre grad än andra. De flesta föreningarna vill ha hjälp med administrationen via personliga möten. Det är också många, drygt en tredjedel, som vill ha bättre information att ta del av på egen hand i form av tryckt material eller information på webben etcetera. Flera i referensgruppen menar att en kombination av personliga (fysiska) möten, lättläst information samt gratis utbildningar vore den bästa vägen framåt för att stödja föreningarna i deras administrativa arbete. Utifrån insamlade synpunkter från föreningslivet och handläggare i staden bedöms behovet av stöd vara som störst vad gäller att söka och redovisa bidrag, grundläggande ekonomi samt grundläggande föreningskunskap. Omvärldsanalys Tre olika verksamheter med syftet att stödja föreningslivet i det administrativa arbetet har studerats: Malmö föreningspool, Västra Götalands idrottsförbunds (VGIF) redovisningsoch löneservice samt Göteborgs föreningscenter (GFC). De två sistnämnda verksamheter har också beaktats som eventuella samarbetspartners. Omvärldsanalysen har visat att Malmö föreningspool är den verksamhet som tydligast uppnår syftet att stödja idrotts-och fritidsföreningar i socioekonomiskt svaga områden. VGIF:s tjänster är riktade till idrottsföreningar och nyttjas främst av etablerade sådana. Tjänsterna är uppskattade av många idrottsföreningar men bedömningen är det finns en risk att tjänsterna inte når den tilltänkta målgruppen. Detsamma gäller GFC som riktar sig till föreningar inom det sociala området, vilket även är fastställt i föreningens stadgar. GFC skulle dock kunna vara en naturlig samarbetspartner i det vidare arbetet. Den verksamhet som bedöms som mest intressant utifrån målen med uppdraget är Malmö föreningspool. Verksamheten som har varit igång ett antal år och har visat upp goda resultat vad gäller att stödja föreningar i socioekonomiskt svaga områden. Malmö föreningspool drivs inom ramen för den ideella samverkansorganisationen Malmö idrottsföreningars samorganisation (MISO) där cirka 150 malmöföreningar är medlemmar. Utöver dessa verksamheter finns intressanta exempel på stödfunktioner i Falkenberg och Varberg som kan ge nyttiga råd vid en framtida utveckling. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 4 (6)

5 Förvaltningens förslag Förvaltningens förslag är att ett pilotprojekt med en ny extern stödfunktion sjösätts. Stödfunktionen utformas med Malmö Föreningspool och Föreningsråden i Varberg och Falkenberg som förebilder. Följande riktlinjer föreslås gälla för pilotprojektet: Tvåårigt pilotprojekt som utvärderas, inklusive beslut om fortsättning i oktober december Vid utvärderingen ska målen i avsnitt 1:3 följas upp samt insatserna nått den avsedda målgruppen (föreningar i socioekonomiskt svaga områden). För genomförandet av pilotprojektet rekryterar förvaltningen en projektledare (tidsbegränsad) med uppgift att driva och stödja i uppstartandet av organisationen och verksamheten. Föreningslivet tillfrågas om intresse av att skapa en arbetsgrupp i syfte att bilda en ideell organisation under vilken föreningspoolen kan drivas. Arbetsgruppen bör ha en bred representation från olika delar av föreningslivet (inom nämndens ansvarsområde). Möjligheten till samverkan mellan kommunen och den nya organisationen genom IOP undersöks. Arbetsförmedlingen bjuds in till samarbete i utformandet av verksamheten. Angered och Östra Göteborg blir pilotprojektets upptagningsområde och utifrån tillgänglighetsaspekten föreslås Gamlestaden som lämplig första lokalisering. För verksamheten i pilotprojektet föreslås följande riktlinjer: Verksamheten ska fokusera på att stödja bidragsgodkända (eller föreningar som ansökt om att bli godkända) i frågor rörande föreningskunskap, grundläggande ekonomiadministration samt att söka och redovisa bidrag. Med föreningskunskap avses främst frågor rörande bildande av förening, stadgar, årsmöten, föreningsdemokrati, grundläggande styrelsearbete och liknande. Med grundläggande ekonomi avses att göra och ta emot betalningar, bokföring, redovisning osv. Verksamheten ska inte utföra uppgifterna åt föreningarna utan stödja dem i deras arbete. Verksamheten (inklusive innehållet i utbildningar, informationsmaterial osv) får inte avgränsa sig till en särskild del av, eller kategori i, föreningslivet utan ska vara tillgängligt för alla typer av föreningar. Verksamheten ska erbjuda personligt stöd vid fysiska möten. Även digitala/webbaserade möten ska erbjudas. Tillgänglighetsanpassat informationsmaterial ska tillhandahållas och relevanta utbildningar ska anordnas. Poolen kan också samordna och erbjuda exempelvis externa årsmötesfunktionärer. Verksamheten ska utöver normala öppettider vara tillgänglig kvällstid minst två dagar i veckan. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 5 (6)

6 När förutsättningar och intresse från föreningslivet finns ska (av föreningar) samfinansierade tjänster där föreningspoolen fungerar som arbetsgivare prövas. Förvaltningens bedömning Förvaltningen bedömning är att en Föreningspool ska leda till att föreningarna ges större möjlighet att fokusera på kärnverksamheten. Anders Ramsby Kristina Hejdenberg Sedström Förvaltningsdirektör Avdelningschef Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 6 (6)

Tjänsteskrivelse. Föreningspool - MISO och MIP

Tjänsteskrivelse. Föreningspool - MISO och MIP Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-09-01 Vår referens Sara Mellander Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Sara.Mellander@malmo.se Föreningspool - MISO och MIP FRI-2013-1283 Sammanfattning

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Ta fram metoder för att praktiskt utveckla nybildade föreningars föreningskunskap och administrativa rutiner. Systematisera samarbetet med stadens

Ta fram metoder för att praktiskt utveckla nybildade föreningars föreningskunskap och administrativa rutiner. Systematisera samarbetet med stadens Ta fram metoder för att praktiskt utveckla nybildade föreningars föreningskunskap och administrativa rutiner. Systematisera samarbetet med stadens övriga förvaltningar. 7 mars 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-25 Diarienummer 0858/15 Samordning Anton Flöisbon Telefon 031-368 21 55 E-post: anton.floisbon@ioff.goteborg.se Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2013 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas

Läs mer

Ärende nr 8. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0339/16

Ärende nr 8. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0339/16 Ärende nr 8 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-04 Diarienummer 0339/16 Samordning Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Åldersanpassat aktivitetsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Ärende nr 17. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0412/16

Ärende nr 17. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0412/16 Ärende nr 17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-04 Diarienummer 0412/16 Samordning Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Utredning om avgiftsfri simundervisning Förslag

Läs mer

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-15 Diarienummer 0855/17 Handläggare Tomas Mjörnheden Telefon 031-368 30 12 E-post: tomas.mjornheden@arbvux.goteborg.se Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ansökan om stöd för att bygga upp en Föreningspool samt övertagande av utbildningsinsats i Malmö - MISO och MIP

Ansökan om stöd för att bygga upp en Föreningspool samt övertagande av utbildningsinsats i Malmö - MISO och MIP Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-05-16 Vår referens Charlotte Bernström Avdelningschef Tjänsteskrivelse charlotte.bernstrom@malmo.se Ansökan om stöd för att bygga upp en Föreningspool samt

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom

Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom Bilaga 6.8 2017-04-24 1(2) Diarienummer: 0193/17 Handläggare: Marita Kärnstrand Tel: 031-368 44 30 E-post: marita.karnstrand@gotevent.se Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom Styrelsen för

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet Ärende nr 7 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0473/14 Avdelning Föreningsstöd Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Delrapportering av uppdrag om differentiering

Läs mer

MISO - idrott åt alla

MISO - idrott åt alla Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO - idrott åt alla MISO MISO bildades 1974 och fungerar som idrottsföreningarnas intresseorganisation och verkar som ombud för våra medlemsföreningar. Vår uppgift

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Motion om att utreda möjligheterna att i någon form återskapa Mästargalan (M)

Tjänsteskrivelse. Motion om att utreda möjligheterna att i någon form återskapa Mästargalan (M) Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-07 Vår referens Charlotte Bernström Avdelningschef Tjänsteskrivelse charlotte.bernstrom@malmo.se Motion om att utreda möjligheterna att i någon form

Läs mer

Utredning om framtidens dialog med föreningslivet

Utredning om framtidens dialog med föreningslivet 2015-04-18 Handläggare Fredrik Perman/Fredrik Nornvall Kultur- och fritidsenheten Kultur- och fritidsnämnden Utredning om framtidens dialog med föreningslivet Förslag till beslut 1. Utredningen godkänns

Läs mer

Malmö Ideella föreningars Paraplyorganisation. Alltid med förening

Malmö Ideella föreningars Paraplyorganisation. Alltid med förening Malmö Ideella föreningars Paraplyorganisation Alltid med förening MIP MIP, bildad 2001, är en unik organisation som tillvaratar och företräder sina medlemsföreningars intressen genom en dialog med Malmö

Läs mer

Malmö Ideella föreningars Paraplyorganisation. Alltid med förening

Malmö Ideella föreningars Paraplyorganisation. Alltid med förening Malmö Ideella föreningars Paraplyorganisation Alltid med förening MIP MIP, bildad 2001, är en unik organisation som tillvaratar och företräder sina medlemsföreningars intressen genom en dialog med Malmö

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande

Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sabina Andersson 2018-06-04 KTN-2015-0125 Kulturnämnden Revidering av riktlinjer för stöd till barns och ungas kulturövande Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1259/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer 1259/16 Fri konst och kultur Annelie Eriksson/Kultur/GBGStad Telefon: 031-3683276 E-post: annelie.eriksson@kultur.goteborg.se Redovisning av uppdrag uthyrning/utlåning

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M)

IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) 2015-02-02 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/979-008 Kommunstyrelsen IT-kunskap för alla äldre Politikerinitiativ den 17 november 2014 Mats Gerdau (M) Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att i

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelnings Kultur, fritid och demokrati. Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr /

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelnings Kultur, fritid och demokrati. Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr / Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelnings Kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.2.5.-330/201 2018-04-23 Handläggare Lena Eidebo Telefon: 08-508 14776 Till Enskede-Årsta-Vantör

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

YTTRANDE. Lika viktigt är rättvisa tränings- och tävlingstider samt att föreningar behandlas lika över staden.

YTTRANDE. Lika viktigt är rättvisa tränings- och tävlingstider samt att föreningar behandlas lika över staden. Göteborg den 2017-02-28 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2017-03-01 Ärende 2.2.3 YTTRANDE Översyn av stadens modell för föreningsbidrag delrapport och fortsatt inriktning Ett rikt föreningsliv är

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg.

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-19 Diarienummer 0310/15 Social utveckling Ulrika Lantz Westman Telefon 031-367 94 62 E-post: ulrika.lantz.westman@socialresurs.goteborg.se Arbete för att långsiktigt stärka

Läs mer

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället

Samordning mellan ensamkommande ungdomar på boenden och civilsamhället Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-03 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden 2017-05-16 Samordning mellan ensamkommande ungdomar

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Datum: Måndagen den 12 maj Tid: Kl. 14.30 16.00. Plats: Marstrands Havshotell. Närv. ledamöter: Gun-Marie Daun (KD), ordförande, Jan Sammels, tjänsteman, vice ordförande, Agneta Malmsten, tjänsteman, Jan-Åke

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2014-2015 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation 40 år den 16 oktober 2014 MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2015-2016 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Social hänsyn i upphandling som arbetsmarknadsverktyg samt IOP

Social hänsyn i upphandling som arbetsmarknadsverktyg samt IOP Social hänsyn i upphandling som arbetsmarknadsverktyg samt IOP - Ett kunskapsprojekt för GR:s medlemskommuner hösten 2015 Jörgen Larzon Lisbeth Ringdahl Projektledare Erbjudna insatser Kunskapsdag innehållande:

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska

AKTIVIETSLOGG. Lena Risfelt Möte med Anna Frykenstig, juridiska AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren

Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Krehla Runa 2017-01-13 KTN-2016-0421 Sundequist Karin Kulturnämnden Riktlinjer för projektstöd till kostnadsfria sommarlovsaktiviteter åren 2017-2019

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantör

Enskede-Årsta-Vantör Stadsdelsförvaltning Avdelning kultur, fritid och demokrati Dnr 5.4.-469/2017 Sida 1 (5) 2017-10-05 Handläggare Caroline Teir Telefon: 08-508 14 997 Till s stadsdelsnämnd Föreningsbidrag till föreningar

Läs mer

Redovisning av effektutvärdering gällande Stockholmsjobb

Redovisning av effektutvärdering gällande Stockholmsjobb Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-06 Handläggare Karolina Landowska Telefon: 08-508 35 509 Till Arbetsmarknadsnämnden den 18 oktober 2016 Ärende 6 Redovisning

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Remiss av utredning om gränslöst/generellt bidrag för handikappidrotten i länet Remiss från Kommunförbundet Stockholms län Remisstid 12 november 2003

Remiss av utredning om gränslöst/generellt bidrag för handikappidrotten i länet Remiss från Kommunförbundet Stockholms län Remisstid 12 november 2003 PM 2003 RII (Dnr 326-2325/2003) Remiss av utredning om gränslöst/generellt bidrag för handikappidrotten i länet Remiss från Kommunförbundet Stockholms län Remisstid 12 november 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Styrelsehandling 15 Dnr 0079/17 2017-02-10 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling AB deltar i Göteborgs Stads medverkan

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2016-2017 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Satsningar på ökad fysisk aktivitet för ungdomar i Järvaområdet

Satsningar på ökad fysisk aktivitet för ungdomar i Järvaområdet Idrottsförvaltningen Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning IDF Dnr 03.01/199/2015 R-K SDF Dnr 5.-104-2015 S-T SDF Dnr 1.2.5-104/2015 Sida 1 (6) 2015-02-26 Handläggare IDF

Läs mer

Förtroendevald. i en ideell förening

Förtroendevald. i en ideell förening Förtroendevald i en ideell förening Föreningspool Malmö Föreningspool Malmö är främst till för den lilla föreningen utan anställd personal. Vi vill vara en stödfunktion i föreningens vardag så de ideella

Läs mer

Somaliska Utbildning och Idrottsförening i Skåne - kontroll av aktivitetsbidrag och grundbidrag

Somaliska Utbildning och Idrottsförening i Skåne - kontroll av aktivitetsbidrag och grundbidrag Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 14 Datum: 2012-08-14 Ärende: Somaliska Utbildning och Idrottsförening i Skåne - kontroll av aktivitetsbidrag och grundbidrag

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Verksamhetsplan & Budget 2017 2018 Malmö Idrottsföreningars Samorganisation MISO Idrott åt alla MISO stöder Idrottens värdegrund och dess fyra grundpelare Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd GENERALDIREKTÖREN 2011-06-30 NKC 2010/44 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

Redovisning av uppdrag - utredning av hur konceptet 300m2 kan fortsätta och utvecklas

Redovisning av uppdrag - utredning av hur konceptet 300m2 kan fortsätta och utvecklas Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 2217/15 Sektor Bibliotek Christina Persson Telefon: 031-368 33 47 E-post: christina.persson@kultur.goteborg.se Jill Danielsson Telefon: 031-368 34 45 E-post:

Läs mer

Mötesanteckningar måndagen 1 februari 2016

Mötesanteckningar måndagen 1 februari 2016 Mötesanteckningar måndagen 1 februari 2016 Datum: 2016-02-01 Plats: Mötesplatsen, Järntorget. Tid: kl 15.00-17.00 Förmöte 14.30-15.00 Kanslifunktion/sekreterare i Idékom Sven Bjerde, Närvarande Social

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Projektet: Dynamisk integrering!

Projektet: Dynamisk integrering! Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Enheten för juridik, upphandling och föreningsstöd Dnr: 8.1.1-723/2016 Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Emelie Steen Telefon: 08-508 25 158 Till Socialnämnden

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och

Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet hos Göteborgs Stads. stadsdelsnämnder, utbildningsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-12 Diarienummer AN-4989/17 Andreas Segerberg Telefon: 031-7015057 E-post: andreas.segerberg@arkivnamnden.goteborg.se Gallring av handlingar inom utbildningsverksamhet

Läs mer

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov Sammanträdesdatum Ärende nr. 2016-08-22 6.8 Handläggare Lars Erik Gustafson 031-368 43 16 Styrelsen Got Event AB Yttrande till kommunstyrelsen över motion från David Lega (KD) om uppdrag till Liseberg

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Förslag till förvaltningsorganisation för arbetsmarknadsförvaltningen

Förslag till förvaltningsorganisation för arbetsmarknadsförvaltningen ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-29 Handläggare: Charlotte Svensson Till Arbetsmarknadsnämnden Förslag till förvaltningsorganisation för arbetsmarknadsförvaltningen Förslag

Läs mer

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-31 Kultur- och fritidskontoret Dnr KOF 2015-160 Christin Ericsson Lina Marcusson Kultur- och fritidsnämnden El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2011/036396 Datum: 2011-08-10 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget Uppdrag att upphandla

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Linda Hillberg Telefon: 08-50833646 Till Utbildningsnämnden 2017-12-14 Upphandling av uppdragsutbildning

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Projekt Fatta samtycke

Projekt Fatta samtycke Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-10-04 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-10-17 Projekt

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan ägardialog Göteborg Energi AB - Omvärldsanalys

Uppföljning av handlingsplan ägardialog Göteborg Energi AB - Omvärldsanalys Bilaga N Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Uppföljning av handlingsplan ägardialog Göteborg Energi AB - Omvärldsanalys

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 - Fokusområden och ekonomisk plan 2014-15 - Mål 2014 1 RESURSERNA 2 RF- resp. SISU-stämman fattade 2013 beslut om Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan för perioden 2014-15.

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019

Stöd till MKG för arbete med använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall under 2019 Dokumentstatus: Godkänt Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) Första Långgatan 18 413 28 GÖTEBORG Beslut Vårt datum: 2019-02-08 Diarienr: SSM2018-5982 Handläggare: Annika Bratt Telefon: +46

Läs mer

AKTIVIETSLOGG. handlingsplan och finansieringsstöd 3 december möte med Social resursförvaltning

AKTIVIETSLOGG. handlingsplan och finansieringsstöd 3 december möte med Social resursförvaltning AKTIVIETSLOGG Nedan finns en redovisning av aktiviteter som genomförts kopplat till uppdrag Handlingsplan för implementering av överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi.

Läs mer

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund)

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund) Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-02-23 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Styrgruppsmöte Överenskommelsen

Styrgruppsmöte Överenskommelsen Styrgruppsmöte Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (6) Styrgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Stensalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00 12.00 Närvarande Ej närvarande Ulrika Dagård, kommunkontoret

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Scouterna Västmanland

Scouterna Västmanland Västmanlands scoutdistrikts verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplanen föreslås av distriktsstyrelsen och fastställdes av distriktsstämman 2013-10-19 Västmanlands scoutdistrikts verksamhetsidé Att stödja Västmanlands

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Lokalförsörjningsplan idrott & fritid Stadsbyggnadsförvaltningen

Lokalförsörjningsplan idrott & fritid Stadsbyggnadsförvaltningen Lokalförsörjningsplan idrott & fritid Viktiga perspektiv idrott & fritid Barn och unga utvecklar ett livslångt intresse att vara fysiskt aktiva. Förbättra barn och ungas livsvillkor. Förebyggande arbetet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för

Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1006/18 Handläggare Linda Hovtun, Tommy Eliasson Telefon:031-3680126, 031-3680135 E-post: linda.hovtun@stadshuset.goteborg.se E-post:

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer