Ärende nr 17. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0412/16

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärende nr 17. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0412/16"

Transkript

1 Ärende nr 17 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0412/16 Samordning Johan Högman Telefon E-post: Utredning om avgiftsfri simundervisning Förslag till beslut I idrotts- och föreningsnämnden 1. Idrotts- och föreningsnämnden godkänner förvaltningens förslag "Simlyftet" som långsiktig modell för avgiftsfri simundervisning och rekommenderar stadsdelsnämnderna att samarbeta kring modellen. 2. Idrotts- och föreningsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att skriva avtal med Göteborgs universitet om att följa upp "Simlyftet" genom ett forskningsprojekt. 3. Idrotts- och föreningsnämnden förklarar uppdraget i kommunfullmäktiges budget för 2016 om att utreda möjligheterna att erbjuda gratis simundervisning fullgjort. 4. Utredningen skickas till kommunstyrelsen för information. Sammanfattning I kommunfullmäktiges budget för 2016 fick idrotts- och föreningsnämnden i uppdrag att utreda möjligheten att erbjuda alla barn avgiftsfri kommunal simskola. Förvaltningen har genomfört en utredning samt ett pilotprojekt som resulterat i ett förslag på långsiktig modell för avgiftsfri simundervisning. Modellen, som benämns Simlyftet, ska skapa förutsättningar för att alla barn i Göteborg ges lika möjligheter att lära sig simma. Utredningen visar att simkunnigheten är ojämnt fördelad över staden och till stor del följer socioekonomiska mönster. Genom läroplanen är skolan ansvarig för att ge elever förutsättningar för att lära sig simma. Hur simundervisningen utformas skiljer sig åt mellan olika stadsdelar och skolor. Utredningen har också konstaterat att idrotts- och föreningsförvaltningen inte får snedvrida konkurrensen på "simskolemarknaden" genom att erbjuda gratis simundervisning frikopplad från skolan. Vidare har utredningen visat att det finns många vinster med att simundervisning påbörjas i tidig ålder. 1(10)

2 Förvaltningen föreslår en satsning tillsammans med skolan under benämningen "Simlyftet". Satsningen innefattar gratis simundervisning i vissa årskurser samt olika kompetenshöjande insatser. För att uppnå syftet med ökad jämlikhet fokuserar modellen på breda och tidiga insatser. Genom tidigare insatser blir satsningen mer effektiv och bidrar till att barn får en bra start i livet. Genom att alla elever omfattas förebyggs kunskapsklyftor vilket ökar sammanhållningen. Satsningen ska också anpassas efter behov vilket innebär att extra doser ska ges där simkunnigheten är låg. Detta bidrar till den generella simkunnigheten ökar och blir mer jämlikt fördelad. För att fullgöra uppdraget att erbjuda alla barn gratis simundervisning behövs, utöver i nämndens egna simhallar, utrymme även i Valhallabadet, Frölundabadet och Dalheimers Hus. Konsekvensbeskrivningar Ekonomiska konsekvenser Idrotts- och föreningsnämnden har från kommunfullmäktige fått tillskott på 11 miljoner kronor för 2017 med då gällande halvårseffekt. Från och med 2018 beräknar förvaltningen att den föreslagna modellen kostar cirka 15 miljoner kronor. Verksamhetens kostnader är främst personalkostnader, vilket gör att budgeten kommer behöva uppräknas med löneökningar kommande år. Barnperspektivet Den föreslagna modellen riktar sig till elever i grundskolan och ska ge alla barn lika möjlighet att lära sig simma. Genom ökad generell simkunnighet kan folkhälsan förbättras och barn kan få möjlighet att delta i fler sociala sammanhang i eller i närheten av vatten. Ökad simkunnighet kan också, tillsammans med andra åtgärder, förebygga drunkningsolyckor bland barn och unga. Jämställdhetsperspektivet Det finns inga generella skillnader mellan könen vad gäller simkunnighet. Män är överrepresenterade när det gäller drunkningsolyckor, men det beror på andra faktorer än bristande simkunnighet. Bedömningen är att satsningen på gratis simundervisning kommer gynna både flickor/kvinnor och pojkar/män lika hög grad. Mångfaldsperspektivet Den modell som förvaltningen föreslår tar sin utgångspunkt i ökad jämlikhet och bygger på att alla barn, utifrån sina egna behov, ges möjlighet att lära sig simma. Barn som kommer från andra länder har många gånger lägre simkunnighet och kommer genom satsningen få bättre förutsättningar att lära sig simma, vilket i förlängningen kan bidra till ett mer sammanhållet samhälle. Arbetet inom Simlyftet ska verka inkluderande inom ramen för stadens gemensamma värdegrund. Det innebär att verksamheten, i den mån det är möjligt, ska anpassa sig efter den mångfald av behov som finns hos de barn som bor i staden. Miljöperspektivet Förvaltningen ser inga konsekvenser inom detta perspektiv. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 2(10)

3 Omvärldsperspektivet Genom den omfattade och förhållandevis unika satsning som Simlyftet innebär har Göteborgs Stad möjligheten att bli en ledande kommun vad gäller simkunnighet. Det föreslagna forskningsprojektet inom Simlyftet kommer generera kunskap som ska användas för metodutveckling i stadens eget arbete, och även av andra kommuner. I forskningsprojektet ingår också en komparativ del där motsvarande satsningar i Danmark och Norge studeras och där utbyte kommer kunna ge nya kunskaper och perspektiv. Ärendet Idrotts- och föreningsförvaltningen har tagit fram ett förslag på långsiktig modell för avgiftsfri simundervisning. Modellen som benämns Simlyftet ska skapa förutsättningar för att alla barn i Göteborg ges lika möjligheter att lära sig simma. Bakgrund I kommunfullmäktiges budget för 2016 fick idrotts- och föreningsnämnden i uppdrag att utreda möjligheten att erbjuda barn avgiftsfri kommunal simskola. Idrotts- och föreningsnämnden angav i sitt mål- och inriktningsdokument att verksamheten skulle starta under hösten I kommunfullmäktiges budget för 2017 fick idrotts- och föreningsnämnden även uppdraget att erbjuda gratis simskola från och med hösten Föreliggande ärende behandlar utredningsuppdraget som gavs i 2016 års budget. Gällande genomförandeuppdraget avser idrotts- och föreningsförvaltningen att återkomma med redovisning vid ett senare tillfälle. Den 21 juni 2016 beslutade idrotts- och föreningsnämnden om en inriktning på pilotprojekt som skulle föregå beslutet om en långsiktig modell för gratis simundervisning. Pilotprojektet startade i augusti 2016 och avslutas i maj Den första delen som pågick under hösten har utvärderats och bildat underlag för förvaltningens förslag till långsiktig modell. Utredningen Förvaltningen har utrett förutsättningarna för en verksamhet i enlighet med ambitionerna som uttrycks i kommunfullmäktiges budget. Utredningsrapporten finns i sin helhet i bilaga 1. Tillvägagångssätt Utredningen har genomförts av en arbetsgrupp på idrotts- och föreningsförvaltningen med en tillhörande styrgrupp bestående av förvaltningsdirektör och avdelningschef för avdelning Anläggning, Samordning, Verksamhetsstöd samt under utredningens första del även av avdelningschef för Planering & utredning. Sammanlagt har tio styrgruppsmöten genomförts. Inom olika moment av utredningen har externa resurser använts, exempelvis gällande juridiska frågor och sakfrågor gällande simundervisning och simkunnighet. Till utredningen har även en referensgrupp med olika roller inom skolorganisationerna varit kopplad. I referensgruppen ingick följande roller: Rektor Vättleskolan, Angered; Rektor Gamlestadsskolan, Östra Göteborg; Planeringsledare Utbildning, stadsledningskontoret; Verksamhetsutvecklare Skola, Västra Hisingen; Planeringsledare Fristående skolor, Centrum; Simlärare/samordnare, Gamlestadsskolan, Östra Göteborg. Referensgruppen har haft sammanlagt fem möten. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 3(10)

4 Resultat Ett urval av utredningens resultat presenteras sammanfattade nedan. Det är stora skillnader i simkunnighet inom staden och skillnaderna följer till stor del socioekonomiska mönster. Simkunnigheten är lägre i områden med låg socioekonomisk status. Enligt en undersökning som förvaltningen genomförde 2014 kan 91 procent av eleverna i årskurs sex och 89 procent av eleverna i årskurs nio simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Lägst simkunnighet har eleverna i Angered där 78 respektive 77 procent av eleverna klarar att simma ovan nämnd sträcka. Resultaten bygger på enkätsvar från stadsdelarnas utbildningssektor. Sedan 2014 har ett stort antal barn från andra länder kommit till Sverige vilket gör att det finns anledning att beräkna simkunnigheten som lägre än i undersökningen från Det är också stora skillnader mellan stadsdelarna hur arbetet med simundervisning bedrivs. I vissa stadsdelar finns mycket god struktur och uppföljning på stadsdelsnivå medan andra stadsdelar inte har något gemensamt arbetssätt alls. Resultatet av detta är att elever får olika mycket simundervisning i olika skolor i staden. Barn bör av flera anledningar få simundervisning redan i tidig ålder. Dels är inlärningen mer effektiv, dels kan drunkningsolyckor förebyggas tidigare. Det är även fördelaktigt att skapa goda hälsovanor tidigt i livet. Att tidigt påbörja simundervisning tar avstamp i stadens jämlikhetsarbete och fokusområdet Ge varje barn en god start i livet, där stora klyftor förebyggs med tidiga insatser. De juridiska förutsättningarna för en kommunal simundervisning har belysts. Simundervisning kan ses som en kommunal angelägenhet genom att skolan via Skollagen (2010:800) har i uppdrag att bedriva simundervisning enligt de av regeringen fastställa läroplanerna. Därmed kan kommunen bedriva avgiftsfri simundervisning i samarbete med skolan, under eller utanför skoltid. Utredningen har kunnat konstatera att det finns en privat simskolemarknad i Göteborg med ett antal aktörer som bedriver simskola under ett konkurrensförhållande. Detta gör det problematiskt att starta en kommunal simskoleverksamhet som är frikopplad från skolans uppdrag. Avgiftsfri kommunal simundervisning som erbjuds till samma målgrupp som de privata aktörerna vänder sig till, kan vara befogat ur folkhälsosynpunkt om marknaden inte tillgodoser behovet. Problem uppstår dock vad gäller urvalet av vilka som ska erbjudas gratis undervisning och vilka som får vända sig till de privata verksamheterna. Omfattningen på satsningen på gratis simundervisning begränsas av dagens bassängkapacitet. Med effektiviseringar kan mer verksamhet rymmas, men faktorer som vattenkvalitet/rening och faciliteter (omklädningsrum, duschar med mera) begränsar ändå användandet av bassängerna. För att rymma verksamhet av efterfrågad omfattning behöver förändringar göras gällande vilka verksamheter som bedrivs i simhallarna på dagtid. Förvaltningen arbetar med att ta fram en prioriteringsordning för simhallarna och där bör förutsättningar för skolornas lagstadgade arbete med simundervisning säkerställas. En ökad mängd simundervisning dagtid påverkar olika aktörer med verksamhet i simhallarna i dag. Det kommer bli mer styrt vilka tider som avsätts för skolsim vilket gör att vissa skolor kommer få ändrade tider. Det kommer bli färre tider som är öppna för allmänheten dagtid (t ex Hopp & Lek, motionssim och vattengymnastik). Även verksamheter som riktar sig till privatpersoner kommer få mindre utrymme dagtid. Frågan om förvaltningens prioriteringsordning i simhallarna hör primärt till ett separat ärende som kommer presenteras nämnden vid en senare tidpunkt. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 4(10)

5 Utredningen har även tittat närmare på möjliga driftsformer. De driftsformer som belysts är kommunal drift samt driftentreprenad genom offentlig upphandling eller idéburet-offentligt-partnerskap (IOP). Då flera aktörer visat intresse för att bedriva simskoleverksamhet föreligger en konkurrenssituation vilket gör att IOP inte är möjligt. IOP kan endast ingås när det inte finns en konkurrenssituation att vårda. För att verksamheten ska kunna drivas på entreprenad krävs då offentlig upphandling vilket öppnar upp för privata företag att driva verksamheten. Detta har prövats under pilotprojektet då förvaltningen upphandlat simlärartjänster av en ideell förening och två privata företag. Då simskoleverksamhet inte innebär stora materialkostnader har momsregler liten betydelse i konkurrensen mellan ideella föreningar och företag och de ekonomiska förutsättningarna blir förhållandevis lika. Fördelarna som förvaltningen initialt sett med extern drift är främst de fördelar som konkurrensen kan medföra i form av pris och kvalitet. Då antalet möjliga leverantörer är förhållandevis få är dock konkurrenssituationen begränsad vilket har märkts under pilotprojekten då endast ett anbud inkommit på respektive uppdrag. Därmed har inte de möjliga fördelarna i form av pris och kvalitet genererats med hjälp av konkurrens. Under pilotprojektet har inga ekonomiska fördelar med extern drift kunnat ses. En fördel med extern drift är att föreningslivet sannolikt blir mer delaktiga och kan få möjlighet att utveckla sina verksamheter. Till nackdelarna hör svårigheterna att styra och kontrollera verksamheten i form av kvalitet och innehåll. Pilotprojektet har visat att det ställs höga krav på förvaltningen att utforma heltäckande avtal för att verksamheten ska fungera på ett bra sätt. Exempelvis bedriver olika leverantörer undervisningen på olika sätt vilket inte är önskvärt då det inte är fråga om ett valfrihetssystem. Dessutom ser förvaltningen en risk i att simskoleverksamhet ytterligare kommersialiseras och att ideella föreningar stöps om till underleverantörer vilket kan leda till negativa effekter på föreningslivets kärnverksamhet. De leverantörer som förvaltningen varit i kontakt med har också angett att det behövs lång framförhållning för att de ska ha möjlighet att ta på sig uppdrag då de idag har små organisationer med få anställda. Den tydligaste fördelen med att driva verksamheten i egen regi är givetvis den ökade möjligheten till styrning och uppföljning. Vad gäller simundervisning kan detta vara en fördel för att undvika att verksamheten blir för spretig med många olika aktörer som bedriver undervisning på olika sätt och med skiftande kvalitet, något som Stockholm Stad vittnat om. Pilotprojektet har också visat att det krävs samarbete mellan personalen i simskoleverksamheten och personalen i simhallen. Genom att all personal har samma arbetsgivare och likvärdiga arbetsvillkor finns goda förutsättningar för bra samarbete som i sin tur kan ge en välfungerande verksamhet. Förvaltningens överväganden Förslaget har skickats på remiss till alla tio stadsdelsförvaltningars utbildningssektorer. Sju remissvar har inkommit. En sammanställning av remissvaren finns i bilaga 2. Fem av sju remissvar anger att den föreslagna modellen är genomförbar och kan fungera som direktiv till skolorganisationerna. SDF Angered och SDF Östra Göteborg anger inte uttryckligen att modellen är genomförbar och kan fungera som direktiv men anger heller inget som tyder på att de anser motsatsen. Båda stadsdelarna anger att de är positiva till modellen men väljer också att belysa ett antal frågeområden. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 5(10)

6 I alla inkomna remissvar anges att modellen saknar stöd vad gäller simundervisning för elever i högstadiet och främst då nyanlända elever. Efter inkomna synpunkter har förslaget omarbetats och innefattar nu även möjlighet till kostnadsfri extra simundervisning för elever i årskurs åtta och nio som riskerar att inte klara kunskapskraven i årskurs nio. SDF Centrum skriver i sitt remissvar att de önskar att gratis simundervisning ska starta i årskurs ett istället för som i förslaget, i förskoleklass. Huvudanledningen till att utredningen har föreslagit förskoleklass är att många skolor har angett att det är enklare att få tid till omfattande simundervisning i förskoleklass eftersom det där inte finns någon timplan som styr hur tiden ska fördelas mellan olika ämnen. Då inga andra av stadsdelarna har invänt mot förslaget att starta gratis simundervisning i förskoleklass väljer förvaltningen att stå fast vid det ursprungliga förslaget. SDF Östra Göteborg vill att förvaltningen fortsätter utreda möjligheterna att erbjuda simundervisning utanför den timplanestyrda tiden exempelvis i samband med fritids och under lov. Simundervisning utanför skoltid ingår som en del av modellen och förvaltningen avser att fortsätta finna möjligheter för skolorna att få tider för simundervisning när det passar dem. Övriga synpunkter som lämnats i remissvaren berör det framtida samarbetet mellan idrotts- och föreningsförvaltningen och skolorganisationerna. Dessa viktiga synpunkter tas med i det vidare implementeringsarbetet. Förvaltningens förslag Förvaltningens utredning föreslår att en satsning tillsammans med skolan under benämningen "Simlyftet" sjösätts. Simlyftet innefattar gratis simundervisning, kompetenshöjande insatser, nätverk och uppföljning genom forskning. Idrotts- och föreningsförvaltningen har genom sin roll som ansvarig för de flesta simhallarna goda förutsättningar att organisera kvalitativ simundervisning som skolan, med sitt ansvar för simkunnighetsmålen i läroplanen, kan ta del av. Även andra aktörer, så som andra simhallsoperatörer, föreningslivet och universitet blir också viktiga delar av "Simlyftet". För att uppnå syftet med ökad jämlikhet fokuserar modellen på breda och tidiga insatser. Genom tidigare insatser blir satsningen mer effektiv och bidrar till att barn får en bra start i livet. Genom att alla elever omfattas förebyggs kunskapsklyftor vilket ökar sammanhållningen. Satsningen ska också ges efter behov vilket innebär att extra doser ska ges där simkunnigheten är låg. Detta bidrar till att den generella simkunnigheten ökar och blir mer jämlikt fördelad. Förslagen beskrivs i sin helhet i avsnitt 14 i utredningsrapporten. Ansvarsfördelning I enlighet med läroplanen är skolorganisationerna ansvariga för simundervisningen. Idrotts- och föreningsförvaltningen får rollen att stödja skolornas arbete med simundervisning genom att erbjuda skolan gratis simundervisning samt andra kunskapshöjande insatser. Förvaltningen kommer i samarbete med stadsdelsförvaltningarnas skolledningar arbeta för att alla skolor deltar i insatserna. Idrotts- och föreningsförvaltningen ska också i samarbete med skolan ta fram en struktur för att följa upp simkunnigheten generellt och på individnivå. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 6(10)

7 Upplägg för simundervisningen Alla Göteborgs skolor erbjuds gratis simundervisning för elever i förskoleklass, årskurs två samt extra simundervisning för vissa elever i årskurs fem och sex samt i årskurs åtta och nio. Det slutgiltiga målet är att alla elever ska klara skolans kunskapskrav (simma 200 meter varav 50 meter på rygg) i årskurs sex och nio. I förskoleklass och årskurs två finns delmål uppsatta. När eleverna lämnar förskoleklassen ska alla elever ha grundläggande vattenvana och när de lämnar årskurs två ska de kunna simma 25 meter varav 10 meter i ryggläge. I förskoleklass och årskurs två sker undervisningen i hela klasser inom skoltid. I årskurs fem och sex erbjuds extra simundervisning till elever som inte är simkunniga. Undervisningen sker på eller efter skoltid i samråd med skola och föräldrar. Gratis simundervisning erbjuds även elever i årskurs åtta och nio och då företrädesvis på skolloven. Elever i grundsärskolan erbjuds gratis simundervisning i årskurs fyra och sex samt i årskurs åtta och nio för elever som inte klarat kunskapskravet. Elever i grundsärskolan som läser ämnesområden (så kallad träningsskola ) får ett anpassat upplägg där målet är att eleven i årskurs nio ska kunna delta i vattenaktiviteter. I övriga årskurser, det vill säga i årskurs ett, tre, fyra och sju ansvarar skolan för simundervisningen på egen hand och kan själv välja hur undervisningen ska utformas. I grundsärskolan är motsvarande årskurser förskoleklass till årskurs tre, årskurs fem samt årskurs sju. Vid önskemål kommer idrotts- och föreningsförvaltningen eventuellt utforma rekommendationer till skolorna för hur de kan arbeta med den egna simundervisningen. Figur 1. Modell för gratis simundervisning i för elever i grundskolan. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 7(10)

8 Figur 2. Modell för gratis simundervisning för elever i grundsärskolan. Drift Förslaget är att huvuddelen av verksamheten drivs av idrotts- och föreningsförvaltningen. I de fall där verksamheten bedrivs på andra än idrotts- och föreningsförvaltningens anläggningar kan förutsättningarna för att simhallsoperatören själv, eller annan extern aktör, driver verksamheten på uppdrag av idrotts- och föreningsförvaltningen undersökas. Verksamhetens omfattning påverkar hur personalens arbetsförhållanden kan utformas vilket då bör ligga till grund för beslut om driftsförhållanden. Även i dessa fall är idrotts- och föreningsförvaltningen huvudman och ansvarar för tillsyn och kvalitetssäkring. Förvaltningen har bildat en ny enhet på avdelning Anläggning som ska ansvara för simskoleverksamheten. Verksamhetens utformning tar utgångspunkt i genomförd utredning och regleras inom ramen för en Service-Level Agreement (SLA) mellan avdelning Samordning och avdelning Anläggning. Kompetensutveckling Förvaltningen föreslår även utbildningsinsatser riktade till skolans personal inom ramen för "Simlyftet". Utredningen har identifierat behov och önskemål från skolan om grundläggande utbildning för klasslärare att ta med klassen till simhallen samt för idrottslärare vidareutbildning i simundervisning för elever i särskolan. Förvaltningen avser att genomföra utbildningsinsatserna i samarbete med föreningslivet. Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 8(10)

9 Utredningen föreslår också att idrotts- och föreningsförvaltningen blir sammankallande för ett nätverk med utgångspunkt i "Simlyftet". Nätverkets syfte är primärt att stärka det gemensamma arbetet med den nya modellen och riktar sig främst till personal inom staden som arbetar med simundervisning. Även andra aktörer som på olika vis arbetar med simkunnighet och simundervisning bör ingå i nätverket. Vidare kan nätverket fungera som en bas för utveckling och spridning av kunskap, exempelvis den kunskap som genereras genom det med Göteborgs universitet gemensamma forskningsprojektet som förvaltningen föreslår. Tillgänglighet till bassänger En förutsättning för att uppdraget ska gå att genomföra i efterfrågad omfattning är att tillräcklig plats bereds i simhallarna. Det innebär att gratis simundervisning måste prioriteras i berörda bassängytor på skoltid. Förvaltningen ska i ett separat ärende återkomma till nämnden med prioriteringsordning för de egna simhallarna. De övriga simhallar som behöver användas för att fullgöra uppdraget är Valhallabadet, Frölundabadet och Dalheimers Hus. På grund av långa avstånd till simhallen har vissa skolor svårt att genomföra simundervisning och även delta i den satsning som "Simlyftet" utgör. Problemet är som mest tydligt i skolor runt Kortedala och Bergsjön där restiden kan vara över 40 minuter med kollektivtrafik enkel väg. I dessa områden är simkunnigheten dessutom bland de lägsta i staden. Förvaltningen vill här uppmärksamma behovet av en simhall i området. Uppföljning av satsningen För att följa upp den satsning som Simlyftet innebär föreslår förvaltningen ett samverksansprojekt med Institutionen för kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs universitet. Forskningsprojektet ska i första hand följa upp satsningens måluppfyllelse vad gäller simkunnighet och folkhälsa ur ett jämlikhetsperspektiv. Metodutveckling och jämförelse med andra nordiska länder ingår också som delmoment. Projektet föreslås pågå under fyra år och finansieras gemensamt av idrotts- och föreningsnämnden och Göteborgs universitet. Nämndens del av finansieringen utgör cirka 4,5 procent av den totala budget som nämnden tilldelats för uppdraget. Förvaltningen ser tydliga vinster med det föreslagna forskningsprojektet då behovet av mer kunskap i kring simkunnighets- och simundervisningsfrågorna är mycket stort. I projektet ska forskning och verksamhet vara tätt sammanknutet vilket ökar förutsättningarna för att satsningen ska nå de tänkta målen. Projektet ska också sprida kunskap till andra aktörer inom området. Bilaga 1. Rapport "Simskoleutredningen" 2. Sammanställning remissvar Idrotts- och föreningsförvaltningen Anders Ramsby Förvaltningschef Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 9(10)

10 Kristina Hejdenberg-Sedström Avdelningschef Göteborgs Stad Idrott & förening, tjänsteutlåtande 10(10)

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet Idrott & förening Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-19 Diarienummer 0007/18 Handläggare Henrik Ekersund Telefon: 031-368 20 12 E-post: henrik.ekersund@ioff.goteborg.se Uppdrag om förbättrat administrativt

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-04-04 56 KS 390/17 Svar på motion (SD) gällande Simundervisning Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Ärendet

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg.

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-19 Diarienummer 0310/15 Social utveckling Ulrika Lantz Westman Telefon 031-367 94 62 E-post: ulrika.lantz.westman@socialresurs.goteborg.se Arbete för att långsiktigt stärka

Läs mer

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-16 Diarienummer N135-0110/17 Sektor Utbildning, Kultur och fritid Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: jonas.fransson@majornalinne.goteborg.se Definition av

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Simkunnighet i årskurs 6

Simkunnighet i årskurs 6 Enheten för utbildningsstatistik 2014-12-16 1 (20) Simkunnighet i årskurs 6 Uppföljning av kunskapskraven i idrott och hälsa avseende simkunnighet samt förmåga att hantera nödsituationer vid vatten läsåret

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Ärende nr 6. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0538/15

Ärende nr 6. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0538/15 Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-18 Diarienummer 0538/15 Planering och utredning Gösta Malmryd Telefon 031-368 21 10 E-post: gosta.malmryd@ioff.goteborg.se Sammantagen strategi för badhus

Läs mer

Utredning om avgiftsfri simundervisning Slutrapport

Utredning om avgiftsfri simundervisning Slutrapport Utredning om avgiftsfri simundervisning 2017-03-20 Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Uppdraget 4 1.1.1 Idrotts- och föreningsnämndens mål om simkunnighet 4 1.2 Förutsättningar 4 1.2.1 Jämlikt Göteborg 4 1.3

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ärende nr 8. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0339/16

Ärende nr 8. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0339/16 Ärende nr 8 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-04 Diarienummer 0339/16 Samordning Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Åldersanpassat aktivitetsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4 Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2016-08-18 En försöksverksamhet med betyg från

Läs mer

Beslut om program för uppföljning av privata utförare

Beslut om program för uppföljning av privata utförare TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Maria Ekblad 0152-291 78 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:76-003 2018-05-09 1/2 Beslut om program för uppföljning av privata utförare Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag

Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag KU 2 BESLUTSFÖRSLAG Svar på motion av Andreas Bäckman (SD) och Björn Qvarnström (SD): Att införa en skol/ näring/ föreningslivsdag samt implementera Bunkeflomodellen i kommunens skolor Kommunstyrelsen

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar

Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Bilaga 7:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2018:120-003 2018-04-03 1/2 Handläggare Josefine Ericsson 0152-292 24 Program för uppföljning av privata utförare, remissvar Förslag till

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-25 Diarienummer 0858/15 Samordning Anton Flöisbon Telefon 031-368 21 55 E-post: anton.floisbon@ioff.goteborg.se Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till

Förvaltningens förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förvaltningens förslag till TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-01 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Utredare Telefon 08-555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare för mandatperioden

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9

Reviderad prioriteringsordning vid ansökan till grundskola, åk 1-9 Tjänsteutlåtande Sektor Utbildning Utfärdat: 2017-02-07 Josef Bengtson Diarienummer: N136-0407/16 Telefon: 366 33 30 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: josef.bengtson@afh.goteborg.se Reviderad

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-393/2017 Sida 1 (6) 2017-09-19 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-508 25091 Till Socialnämnden 2017-09-19 Stockholms stads riktlinjer

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet Ärende nr 7 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0473/14 Avdelning Föreningsstöd Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Delrapportering av uppdrag om differentiering

Läs mer

Skolakut i Stockholms stad

Skolakut i Stockholms stad UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-06-26 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Till Utbildningsnämnden 2012-08-23 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri

Uppdragsbeskrivningar för verksamheter i egen regi inom området funktionsnedsättning och socialpsykiatri Kungsholmens stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-30 Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02 Uppdragsbeskrivningar för verksamheter

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat

Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Avdelningen för förskola Avdelningen egen regi Sida 1 (6) 2018-09-27 Handläggare: Katarina Höök 08 508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-11-15 Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat Svar på

Läs mer

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-05 Handläggare Annika Rosbring Telefon: 08 508 35 480 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 oktober 2017 Ärende

Läs mer

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014

Redovisning av frånvaron i Östra Göteborgs grundskolor höstterminen 2014 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-02-26 Diarienummer: N132-0689/14 Sektor Utbildning Ritva Ailomaa Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Redovisning av n i Östra Göteborgs grundskolor

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn i Skolinspektionen Dnr 43-2017:5354 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rävlandaskolan 2 i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 23 oktober 2018 3. Månadsuppföljning tom september 2018 En gång i månaden följer förvaltningen upp kostnadsutvecklingen

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 2013-07-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/106 Fritidsnämnden Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden fastställer avgifter för besök i simhallar från och

Läs mer

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelnings Kultur, fritid och demokrati. Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr /

Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelnings Kultur, fritid och demokrati. Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr / Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelnings Kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 1.2.5.-330/201 2018-04-23 Handläggare Lena Eidebo Telefon: 08-508 14776 Till Enskede-Årsta-Vantör

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-31 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508 33 754 Till Utbildningsnämnden 2015-04-09 Riktlinjer

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete mot kränkande behandling i fritidshem Alla elever

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2017-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-10-17 Nästa steg på vägen mot en mer

Läs mer

Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur budget 2008

Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur budget 2008 IDROTTSFÖRVALTNINGEN DRIFTAVDELNINGEN Handläggare: Ulf Adaktusson Telefon: 08 508 28 438 Till Idrottsnämnden Nr 13 DNR 017/226/08 SID 1 (5) 2008-02-14 Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd

Handläggare: Inger Norman Telefon: Till Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNGDOM SID 1 (5) 2010-02-23 Handläggare: Inger Norman Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Förslag till riktlinjer för samverkan

Läs mer

Stöd till Storkyrkobadet

Stöd till Storkyrkobadet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-01-10 Handläggare Nathan Öhrn Telefon: 08-508 33 868 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Stöd till Storkyrkobadet

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-10-19 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 På goda grunder - en åtgärdsgaranti

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:26 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tretjärnsskolan i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Tretjärnsskolan har genomfört tillsyn av Göteborgs

Läs mer

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan Ärende 9 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-16 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat

Läs mer

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden.

för individ och samhälle (SOU 2019:4). Eftersom ärendet inte kan avvakta beslut i nämnden sker yttrandet enligt delegation av nämndordföranden. JIL Region Stockholm 1(5) Regionstyrelsen Remiss: Framtidsval-karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4) lämnar utifrån sitt ansvar för regional utveckling ett yttrande enligt delegation över

Läs mer

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan Ärende 13 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken S Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Till Ingemar Sollgard Kungsholmens stadsdelsnämnd Telefon: 08-508 08 444 2018-03-15 Förslag

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet

Plan för uppföljning och insyn av privat driven verksamhet Kommunledningsförvaltningen Anders Åström,0550-88421 anders.astrom@kristinehamn.se Kerstin Gustafsson, 0550-88452 kerstin.gustafsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-02-17 Ks/2016:25 Sida 1(4)

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg

Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg. Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg Familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Göteborg Anita Nilsson processledare Jämlikt Göteborg 20170911 Samverkansplattform Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och Unga Familjecentrerat

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Kommunstyrelsen Dnr 15KS694 REMISS SOU 2015:81 Utredningen som antagit namnet grundskoleutredningen mer tid för kunskap förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola FÖRSKOLEKLASS 3.6 Alternativ 1 Förskoleklassen

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer remiss från kommunstyrelsen ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-28 Handläggare: Eva Svedman Telefon: 08-508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2011-12-15 Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för fritidsklubbar

Riktlinjer för fritidsklubbar Utlåtande 2006: RIV (Dnr 324-572/2006) Riktlinjer för fritidsklubbar Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Riktlinjer för fritidsklubbar för elever i skolår 4-6 i Stockholm fastställs

Läs mer

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus

Svar på remiss om slutrapport från utredning av servicehus BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) SDN 2017-08-31 2017-08-09 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd utredning

Läs mer

Tillsyn av simkunnighet och förmåga att hantera nödsituationer

Tillsyn av simkunnighet och förmåga att hantera nödsituationer Avdelningen för utbildningsinspektion Ulrika Lindmark 1 (12) Tillsyn av simkunnighet och förmåga att hantera nödsituationer vid vatten 1 Inledning 1.1 Bakgrund Drunkning är den tredje vanligaste dödsorsaken

Läs mer