Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg."

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0310/15 Social utveckling Ulrika Lantz Westman Telefon E-post: Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg. Förslag till beslut Social resursnämnd beslutar: att godkänna inriktningen på arbetet för att stärka kvinnojourerna i Göteborg. Sammanfattning Från och med 2015 har social resursnämnd fått en budgetförstärkning med tkr för att staden vill ha en fortsatt god tillgång på platser på kvinnojourerna och de ska därför stärkas. Social resursförvaltning visar på angelägna områden där satsningar kan leda till att stärka barnens situation när de vistas på jourerna, stärka kvinnorna i föräldraskapet för att möjliggöra bestående förändringar, kompetensutveckling av jourernas personal samt ökad tillgänglighet på jourerna. Förslagen har tagits fram i samverkan mellan enheten stöd till social ekonomi, de ideella kvinnojourerna och kris- och relationsenheten inom Social resursförvaltning, dit bland annat Kriscentrum för kvinnor hör. Förvaltningen föreslår att medlen initialt koncentreras på tillfälliga insatser och att en prioriteringsordning och genomförandeplan för insatserna är tas fram i fortsatt samverkan. Social resursförvaltning Michael Ivarson Förvaltningsdirektör 1(5)

2 Ärendet Social resursnämnd har att ta ställning till förvaltningens förslag på inriktning för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg. Bakgrund Kommunbidraget till Social resursnämnd har från och med 2015 förstärkts med tkr till föreningsbidrag till kvinnojourer. Syftet med satsningen är att staden vill ha en fortsatt god tillgång på platser på kvinnojourerna och de ska därför stärkas och anslagen utformas mer långsiktigt. I stadens nya plan mot våld i nära relationer uppmärksammas behov av tillfälliga boendelösningar också för andra grupper. Föreliggande tjänsteutlåtande har för avsikt att belysa angelägna områden där satsningar kan leda till att stärka barnens situation när de vistas på jourerna, stärka kvinnorna i föräldraskapet för att möjliggöra bestående förändringar, kompetensutveckling av jourernas personal samt ökad tillgänglighet på jourerna. Satsningar som tar medlen i anspråk tillfälligt Utbildningssatsning för stärkt barnkompetens till all personal på de ideella kvinnojourerna. Gemensamma utbildningsinsatser för de ideella kvinnojourerna och KCK. Tillgänglighetsanpassning på de ideella kvinnojourerna. Utrymme för att skapa en dräglig tillvaro och erbjuda aktiviteter för kvinnorna och barnen under deras vistelse på jourerna. Satsningar som tar medlen i anspråk permanent Vid behov utjämna skillnaderna i avgifterna för socialtjänsten. Om staden och de ideella kvinnojourerna ingår ett idéburet partnerskaps avtal eller annan form av samverkansavtal. Möjlighet för personal på KCK som arbetar med barn att ingå i handledningen på Psykologenheten Hisingen. Satsning på pedagogisk verksamhet på de ideella kvinnojourerna, för de barn som under tiden på jouren inte kan gå kvar i sin förskola eller skola. Utveckling av stödet till särskilt utsatta grupper som drabbas av våld i nära relationer. De ideella organisationer i Göteborg som bedriver verksamhet inom de områden som medlen avser kan ansöka om medel enligt anvisningarna i Social resursnämnds riktlinjer för bidrag till organisationer inom social ekonomi. Samverkan med personalorganisationerna Samverkan sker i FSG Samverkan inom kommunen och med andra aktörer Förslagen har tagits fram i samverkan mellan enheten stöd till social ekonomi, de ideella kvinnojourerna och kris- och relationsenheten inom Social resursförvaltning, dit bland annat Kriscentrum för kvinnor (KCK) hör. En prioriteringsordning och genomförandeplan för insatserna tas fram i fortsatt samverkan. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 2(5)

3 De ideella kvinnojourerna är; Kvinnojouren Göteborg, Kvinno- och tjejjouren Ada, Kvinnohuset Kassandra, Finska kvinnojouren Piilopirtti och Villa Karins kvinnojour. Förvaltningens överväganden Finansiering och långsiktig utformning av anslagen De ideella kvinnojourerna finansieras genom Social resursnämnds verksamhetsbidrag (föreningsbidrag) och genom intäkter i form av avgifter när socialtjänsten placerar kvinnor och barn. För 2015 har beviljats totalt tkr till de fem ideella kvinnojourerna. De ideella kvinnojourernas sammanlagda intäkter från socialtjänsten för 2014 utgjorde tkr. KCK finansieras med kommunbidrag via Social resursnämnd och även genom avgifter från socialtjänstens placeringar. Social resursförvaltning har för 2015 budgeterat tkr till verksamheten och intäkterna i form av avgifter beräknas utgöra tkr. Avgiften som socialtjänsten betalar för varje placerad kvinna och barn, varierar mellan jourerna från 500 kronor till kronor per dygn. Det har tidigare funnits signaler om att socialtjänsten styrt placeringar i första hand till den kommunala jouren på grund av lägre avgift. De ideella kvinnojourernas och KCK:s bedömning är att tillgång på plats i första hand styr var kvinnan och barnen placeras. Boendeavgiften är alltså idag inte en utslagsfaktor vid val av placering. Det är möjligt att en del av de två miljonerna framöver kan behöva användas för att utjämna skillnaderna i avgifterna för socialtjänsten. Enheten stöd till social ekonomi har samtal med de ideella kvinnojourerna om andra finansieringsformer; dels idéburet offentligt partnerskapsavtal (IOP), ställt i relation till dagens föreningsbidrag, dels offentlig upphandling. Det är svårt att beräkna de eventuella merkostnader som kan uppstå om staden och de ideella kvinnojourerna ingår ett IOP eller annan form av samverkansavtal. En fortsatt god tillgång - behövs det fler skyddsplatser? KCK har 12 boendeplatser. De ideella jourerna har tillsammans 22 platser. Samtliga jourer rapporterar årligen att de vid ett stort antal tillfällen inte kan ta emot kvinnor som söker stöd i form av skyddsboende. Under 2014 kunde inte kvinnor tas emot vid 413 tillfällen av de ideella kvinnojourerna. För KCK var motsvarande 200 tillfällen. Siffrorna anger inte hur många faktiska individer som inte kunde erbjudas plats på kvinnojour. Beläggningen på de ideella kvinnojourerna har över de senaste fyra åren varit i genomsnitt 75 procent. KCK:s beläggning är 90 procent. Förvaltningen har i tidigare rapport om jourboenden konstaterat att det finns en hög efterfrågan på kvinnojoursplatser, men beläggningsstatistiken visar att det inte finns någon generell platsbrist. En faktor som påverkar tillgången på platser på kvinnojourerna är bristen på bostäder som gör det svårt för kvinnorna att lämna kvinnojourerna när skyddsbehovet har upphört. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 3(5)

4 Frågan om det behövs fler skyddsplatser för kvinnor och barn som utsatts för hot och våld, kan troligen bäst besvaras av socialtjänsten i stadsdelarna, som har ansvar för att ge lämpligt stöd. Vidare behöver det omvända perspektivet beaktas, nämligen att våldsutövaren ska lämna bostaden och inte den/de våldsutsatta. Med fokus på barns behov De ideella kvinnojourerna och KCK är kompetenscentra med stor erfarenhet av våld mot kvinnor och barn. Kvinnojourerna är våra mest barntäta institutioner. Under 2014 vistades 76 barn på de ideella kvinnojourerna och 72 barn på KCK. Förvaltningen avsätter årligen medel för att ge extra stöd till barnen på kvinnojourerna och deras mammor genom psykologsamtal. Psykologenheten Hisingen har detta uppdrag. På kvinnojourerna finns särskilda barnsamordnare i personalgruppen, vars uppgift är att se barnens behov och möta dem i samtal, lek och fritid. Barnsamordnarna har kompetens att samtala med barn som drabbats av våld. Samtliga barnsamordnare på de ideella kvinnojourerna har handledning tillsammans med psykolog från Psykologenheten Hisingen. För en gemensam kompetens- och metodutveckling är det önskvärt att undersöka om även den personal på KCK som arbetar med barn kan ingå i handledningen på Psykologenheten Hisingen. Det finns behov av att säkerställa att även övrig personal som möter kvinnorna på de ideella kvinnojourerna har barnkompetens. Gemensamma utbildningsinsatser för de ideella kvinnojourerna och KCK för att stärka arbetet med kvinnorna och barnen ytterligare. Det finns också behov av att se över möjligheten till pedagogisk verksamhet på de ideella kvinnojourerna, för de barn som under tiden på jouren inte kan gå kvar i sin förskola eller skola. Tillgänglighet för alla De ideella kvinnojourerna är geografiskt utspridda i staden. De bedriver sina verksamheter i lägenheter, i äldre fastigheter eller baracker. De ideella jourerna kan ta emot kvinnor som har rullator, men ingen kan ta emot kvinna med rullstol. De lokaler som KCK bedriver verksamhet i är i högre grad anpassade för fysiskt funktionsnedsatta. Möjligheten för synskadad att ta med ledarhund eller möjlighet för funktionsnedsatt att ta med stödperson är starkt begränsad. För övrigt är djur inte välkomna på grund av överkänslighet och allergier. Kvinnojourerna samverkar med olika djurrättsorganisationer i de fall det finns djur i familjen. Förvaltningen avser att be de ideella kvinnojourerna att precisera sina möjligheter att tillgänglighetsanpassa verksamheterna, för att vid behov avsätta medel för detta. Utifrån stadens plan mot våld i nära relationer är förvaltningens ambition, i den långsiktiga planeringen, att utöka och stärka stödet även till andra särskilt utsatta grupper som drabbas av våld i nära relationer. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 4(5)

5 Övrigt När en kvinna måste bryta upp och lämna sin vardag på grund av hot och våld, måste hon också lämna det som får vardagen att fungera. För att kvinnojourerna ska kunna skapa en dräglig tillvaro för de kvinnor som står utan medel och förnödenheter samt för att erbjuda aktiviteter för kvinnorna och barnen under deras vistelse, kan en del av medlen komma att tas i anspråk för tillfälliga satsningar. Ekonomiska konsekvenser Kommunbidraget till Social resursnämnd har från och med 2015 förstärkts med tkr till föreningsbidrag till kvinnojourer. Detta möjliggör satsningar på kort sikt genom engångssatsningar och på längre sikt för att göra permanenta satsningar. Förvaltningen föreslår att de utökade resurserna initialt huvudsakligen används för insatser av mer tillfällig karaktär. Därmed ges fortsatt utrymmer för fördjupat samråd med berörda aktörer innan beslut fattas om insatser som binder resurserna mer långsiktigt. Barnperspektivet Ärendet har stor betydelse för barnperspektivet genom att de medel som kommer att användas till de olika satsningarna, har direkt påverkan på barnens situation och möjlighet till återhämtning efter en våldsutsatt tillvaro. I ett samhällsperspektiv har de två miljonerna en avgörande roll för att möjliggöra god hälsa och utjämna skillnader i livsvillkoren i Göteborg. Jämställdhetsperspektivet Ärendet har stor betydelse för jämställdhetsperspektivet. Mäns våld mot kvinnor ses ur ett feministiskt perspektiv som ett uttryckt för en bristande jämställdhet. En ökad jämställdhet är en förutsättning för en social hållbar utveckling. Ett ökat stöd till kvinnor och barn har påverkan också på männen. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 5(5)

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg

Arbete för att långsiktigt stärka kvinnojourerna i Göteborg Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-06-02 Diarienummer 0313/17 Social utveckling Ulrika Lantz Westman Telefon 031-367 94 62 E-post: ulrika.lantz.westman@socialresurs.goteborg.se Arbete

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-03-07 Diarienummer 0193/15 Verksamhetsområde Integration Veronica Morales Telefon 031-367 90 09 E-post: veronica.morales@socialresurs.goteborg.se Idéburet offentligt partnerskap

Läs mer

att anteckna rapporten till protokollet.

att anteckna rapporten till protokollet. Tjänsteutlåtande Utfärdad 2016-05-31 Diarienummer 0549/16 Social resursförvaltning Handläggare Katarina Idegård Telefon 031-367 91 36 E-post: katarina.idegard@socialresurs.goteborg.se Lägesbeskrivning

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0901/16 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-23 Diarienummer 0901/16 Social utveckling Lotta Lidén Lundgren Telefon 031-367 94 54 E-post: lotta.liden@socialresurs.goteborg.se Återkoppling

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Dagverksamheter för utsatta EU-medborgare 2017 ansökningar om bidrag från Frälsningsarmén, Ny Gemenskap, samt Stockholms stadsmission

Dagverksamheter för utsatta EU-medborgare 2017 ansökningar om bidrag från Frälsningsarmén, Ny Gemenskap, samt Stockholms stadsmission Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-28 Handläggare Jonas Zackrisson Telefon: 08-508 25 169 Till Socialnämnden 2016-10-25 Dagverksamheter för utsatta EU-medborgare

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Lotta Lidén Lundgren, Anneli Assmundson, Ulrika Lantz Westman Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning, Social resursförvaltnings uppdrag Social resursförvaltning

Läs mer

Projektet Uppsökande verksamhet

Projektet Uppsökande verksamhet Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (8) 2018-11-15 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 08-508 25 119 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2018-12-11 Projektet

Läs mer

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR DNR 1.7-0213/2010 SID 1 (7) 2010-08-25 Handläggare: Linn Ljunglöf Telefon: 08-508 25 077 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-03-02. Ansökan från Kriscentrum för män i Västmanland om bidrag till verksamhetsåret 2015

Sammanträdesdatum 2015-03-02. Ansökan från Kriscentrum för män i Västmanland om bidrag till verksamhetsåret 2015 SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ledningsutskoltet Sammanträdesdatum 2015-03-02 7 (11) 37 Dnr 2015/7 Ansökan från Kriscentrum för män i Västmanland om bidrag till verksamhetsåret 2015 INLEDNING Kriscentrum

Läs mer

Förlängd giltighetstid för Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Förlängd giltighetstid för Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-03 Diarienummer 0964/18 Handläggare Lena Hasselgren Telefon: 031-368 03 18 E-post: lena.hasselgren@stadshuset.goteborg.se Förlängd giltighetstid

Läs mer

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR DNR 1.7-0213/2010 SID 1 (6) 2010-05-25 Handläggare: Linn Ljunglöf Telefon: 08-508 25 077 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Promemoria om ny modell för statsbidrag till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet DS 2019:7 Dnr A2019/00521/JÄM

Promemoria om ny modell för statsbidrag till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet DS 2019:7 Dnr A2019/00521/JÄM REMISSVAR 063-132500. Dnr A2019/00521/JÄM Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhetsenheten Kansliråd Ola Florin 133 33 STOCKHOLM Promemoria om ny modell för statsbidrag till vissa ideella organisationer

Läs mer

Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och medföljande barn

Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och medföljande barn Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och medföljande barn Samverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Uppdrag skyddat boende Politiska samverkansberedningen

Läs mer

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld

Ansökan till länsstyrelsen om utvecklingsmedel för att förstärka och kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SAN 2009-06-16 SID 1 (6) 2009-05-28 Handläggare: Linn Ljunglöf Telefon: 08-508 25 077 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden,

att beslut som fattas med stöd av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningsdirektören som i sin tur anmäler besluten till nämnden, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0431/14 Verksamhetsstöd Maria Wannerskog Telefon 031-367 90 01 E-post: maria.wannerskog@socialresurs.goteborg.se Delegationsordning 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Projektet "Centralt verksamhetsstöd"

Projektet Centralt verksamhetsstöd Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (6) 218-11-7 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 8-58 25 119 Till Socialnämnden Organisations- och föreningsutskottet 218-12-11 Projektet "Centralt

Läs mer

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med 1 Se Sambandet! Forskning visar att det finns samband mellan våld mot djur och våld mot människor. Det formuleras

Läs mer

Projekt Tjejhus och Kvinnojour

Projekt Tjejhus och Kvinnojour Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Enheten för juridik, upphandling och föreningsstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2017-05-16 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämndens

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014)

Svar på begäran om kompletterande upplysningar från IVO - Klagomål på handläggning från kvinnojour (Dnr /2014) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-04-07 Diarienummer N139-0132/14 Sektor IFO-FH Mona Lundahl Davies/Lundby/GBGStad, Linda B Johansson/Lundby/GBGStad Telefon 031-366 70 40 E-post: mona.lundahl.davies@lundby.goteborg.se

Läs mer

Ansökan om bidrag till Kriscentrum för män i Västmanland för verksamhetsår 2015

Ansökan om bidrag till Kriscentrum för män i Västmanland för verksamhetsår 2015 tiilaga ~s 2015/36/1 Kriscentrum för Män SALA KOMMUN Vård- och omsorgsförvaltningen Ink. 2015-01- O 2 Till Socialnämnden i Sala kommun Ansökan om bidrag till Kriscentrum för män för verksamhetsår 2015

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag: 15. Strategi för att bättre möta bostadsbehoven för nyanlända flyktingar En socialt hållbar stad ett sammanhållet Göteborg 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben. Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 088 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus-

Läs mer

Tjänsteskrivelse bidragsansökan kvinnojouren 2014

Tjänsteskrivelse bidragsansökan kvinnojouren 2014 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-08-25 DNR SN 2014.126 URBAN JONSSON SID 1/1 SUTVECKLARE URBAN.JONSSON@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse bidragsansökan kvinnojouren

Läs mer

Qrut. Ansökan om tidsbegränsat bidrag från föreningen Qrut

Qrut. Ansökan om tidsbegränsat bidrag från föreningen Qrut Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (7) 2017-10-04 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-10-17 Qrut Ansökan om tidsbegränsat

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0005/07 SAMMANTRÄDETS Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur. Se Sambandet. i samarbete med. Se Sambandet inlaga kort.indd 1 2013-05-29 09.

Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur. Se Sambandet. i samarbete med. Se Sambandet inlaga kort.indd 1 2013-05-29 09. Till Dig som arbetar med våldsutsatta människor eller djur Se Sambandet i samarbete med Se Sambandet inlaga kort.indd 1 2013-05-29 09.38 Copyright: Nathalie Nordén & Carin Holmberg och Se Sambandet. Layout:

Läs mer

Kvinnor / Barn jouren tvingades avvisa Hösten sept-nov 2012. avvisa Hela år 2011

Kvinnor / Barn jouren tvingades avvisa Hösten sept-nov 2012. avvisa Hela år 2011 BILAGA 1: Statistik och kommentarer ang. avvisningar av kvinnor och barn från kvinnojourernas boenden 2011 och sept-nov 2012 Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, info@kvinnojouren.se Kontakt:

Läs mer

Angående våld i nära relationer hos personer med funktionsnedsättning, skrivelse från HSO Stockholms stad

Angående våld i nära relationer hos personer med funktionsnedsättning, skrivelse från HSO Stockholms stad Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-04-21 Handläggare Malin Torberger Telefon: 08-508 25 416 Till Socialnämnden Angående våld i nära relationer

Läs mer

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45) Dnr 001-1338/2013 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Ulrika Sandberg Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms Stadsdelsnämnd 2013-10-24 Remissvar av betänkandet Kvinnor och barn i rättens gränsland (SOU 2012:45)

Läs mer

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avd för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 07:36 Diarienr: 07/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2007-07-03 Mottagare: Rubrik: Sektionen för hälsa och jämställdhet Kommunstyrelsen Kommundirektörer Individ-

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter

Svar på remiss av betänkandet Ett fönster av möjligheter Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-27 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet Idrott & förening Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-19 Diarienummer 0007/18 Handläggare Henrik Ekersund Telefon: 031-368 20 12 E-post: henrik.ekersund@ioff.goteborg.se Uppdrag om förbättrat administrativt

Läs mer

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga

Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens unga Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-11-29 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2018-12-11 Projektmedel avseende boendelösningar för gymnasielagens

Läs mer

Stadsdelens framtida stöd till marknader

Stadsdelens framtida stöd till marknader Sida 1 (6) 2019-05-15 Handläggare Jonas Eliasson Telefon: 0850803378 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stadsdelens framtida stöd till marknader Förslag till beslut 1. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar

Läs mer

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder

Begäran om uppdrag upplåtelse av kajplats för flytande bostäder Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 Diarienummer 2674/16 Markavdelningen Malin Hagenklev telefon 368 12 15 e-post: malin.hagenklev@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag upplåtelse av

Läs mer

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-15 Diarienummer 0855/17 Handläggare Tomas Mjörnheden Telefon 031-368 30 12 E-post: tomas.mjornheden@arbvux.goteborg.se Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

500 000 Insatser till våldsutövare samt metoduveckling på det området 900 000 Implementering av organisation samt insatser till våldsutsatta

500 000 Insatser till våldsutövare samt metoduveckling på det området 900 000 Implementering av organisation samt insatser till våldsutsatta Kommuner och stadsdelar- Fördelat 2011 Våld i nära relation med följande inriktningar: Botkyrka 300 000 Samordning av arbetet med våld i nära relation Bromma 800 000 Organisationsutveckling - insatser

Läs mer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer

Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer Social resursförvaltning Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer 2014 2018 www.goteborg.se Innehåll Det här är en kortversion av Göteborgs Stads plan mot våld i nära relationer. I september 2015

Läs mer

Främjande av insatser för ett jämlikt Göteborg. Social resursnämnd beslutar: att fördela kronor enligt förslag.

Främjande av insatser för ett jämlikt Göteborg. Social resursnämnd beslutar: att fördela kronor enligt förslag. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-03 Diarienummer 0746/16 Social utveckling Helena Kaså Winqvist Telefon 031-368 80 68 E-post: helena.kasa.winqvist@socialresurs.goteborg.se Främjande av insatser för ett

Läs mer

Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Beredningen Allmänna utskottet Socialnämnden

Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN. Beredningen Allmänna utskottet Socialnämnden Allmänna utskottet 2011-09-13 79 26 Socialnämnden 2011-09-22 152 31 Dnr 2010/246-75 Slutrapport avseende beviljade utvecklingsmedel 2010 till projektet tjejjourens preventiva arbete för att främja jämställdhet

Läs mer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-12-12 Diarienummer 7068/15 Boendeavdelningen Mikael Chrona Telefon: 031-368 10 44 E-post: mikael.chrona@fastighet.goteborg.se Yttrande till stadsrevisionen

Läs mer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Roks är en feministisk organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, som verkar för kvinnors och flickors rättigheter och frigörelse,

Läs mer

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige SOU 2015:55 Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för

Läs mer

Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden

Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2016-11-17 Diarienummer SCN-2016-0380 Socialnämnden Överenskommelse med Uppsala Stadsmission om verksamhetsbidrag för dagcentret Crossroads under perioden

Läs mer

Motion för yttrande - Förtur för våldsutsatta

Motion för yttrande - Förtur för våldsutsatta UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-10-22 198 Motion för yttrande - Förtur för våldsutsatta Dnr SN 2013/0459 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2013-10-14 Yttrande ska enligt 5 kap. 11 andra stycket socialtjänstlagen

Läs mer

VI PRIORITERAR VÄLFÄRDEN. Alliansens satsningar för 2018

VI PRIORITERAR VÄLFÄRDEN. Alliansens satsningar för 2018 VI PRIORITERAR VÄLFÄRDEN Alliansens satsningar för 2018 Äldreomsorg för ett värdigt liv 100 nya äldreboendeplatser 30 mkr och otrygghet. Under de kommande åren behövs flera nya moderna äldreboenden i Göteborg.

Läs mer

Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre?

Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre? Hur når vi nyanlända/utlandsfödda äldre? Erfarenheter från ett samarbete med idéburna organisationer för att nå nyanlända äldre. Samarbetet sker inom ramen för IOP (idéburet offentligt partnerskap Göteborgs

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Dir.

Kommittédirektiv. Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. Dir. Kommittédirektiv Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning Dir. 2011:44 Beslut vid regeringssammanträde den 31 maj 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453)

Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453) ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2015-06-04 Diarienummer AMN-2015-0246 Regeringskansliet: Remiss - PM Förslag till avskaffandet av fritidspeng i socialtjänstlagen (2001:453)

Läs mer

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld.

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. Val 2018 Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. TEMAN: Starka kvinnojourer och tjejjourer Femicide Våldsprevention Porrfrihet Sexuellt våld Hedersrelaterat våld och förtryck Barns

Läs mer

SUO 2016:13 Palett för ett stärkt civilsamhälle

SUO 2016:13 Palett för ett stärkt civilsamhälle SUO 2016:13 Palett för ett stärkt civilsamhälle Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, är

Läs mer

Stabila, strategiska partnerskap mot utanförskap

Stabila, strategiska partnerskap mot utanförskap Stabila, strategiska partnerskap mot utanförskap - Fullt finansierad utveckling av samverkan med andra aktörer från nämnden för arbete och välfärds internbudget 2016 Långsiktighet och ömsesidig förväntan

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

Remissvar från Unizon på Ny modell för statsbidrag till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet Ds 2019:7

Remissvar från Unizon på Ny modell för statsbidrag till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet Ds 2019:7 Remissvar från Unizon på Ny modell för statsbidrag till vissa ideella organisationer inom brottsofferområdet Ds 2019:7 Sammanfattande kommentar Unizon är ett riksförbund som samlar över 140 kvinnojourer,

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, Kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande 1.5.1-750/2017 Sida 1 (5) 2018-01-18 Handläggare Lisa Gagnerud Telefon: 08-508 25 121 Till Socialnämnden

Läs mer

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla, Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Avdelning äldre, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2018-02-07 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista Stadsdelsnämnd 2018-02-22

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Yttrande över remiss av Riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-05 Handläggare Annika Rosbring Telefon: 08 508 35 480 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 oktober 2017 Ärende

Läs mer

IOP Idéburet Offentligt Partnerskap

IOP Idéburet Offentligt Partnerskap IOP Idéburet Offentligt Partnerskap och andra lokala partnerskapslösningar Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning SKL:s Kongress november 2015 SKL ska stödja medlemmarnas utveckling av medborgardialog

Läs mer

Malmö stads handlingsplan för arbetet med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare i Malmö

Malmö stads handlingsplan för arbetet med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare i Malmö Sociala resursförvaltningen Malmö stads handlingsplan för arbetet med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare i Malmö 2015-03-17 Sociala resursförvaltningen Innehåll Bakgrund... 2 Särskilda insatser

Läs mer

KS 23 5 FEBRUARI 2014

KS 23 5 FEBRUARI 2014 KS 23 5 FEBRUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-02-04 Diarienummer KSN-2014-0127 Kommunstyrelsen Ansökan om samverkansmedel till planering av Cross-Road i Uppsala

Läs mer

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-439/13 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Cecilia Wassén Telefon: 08-508 15 150 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Plan för anpassning av verksamheten riktad till ensamkommande barn och unga

Plan för anpassning av verksamheten riktad till ensamkommande barn och unga Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-11 Diarienummer 0841/16 Enheten för ensamkommande barn Marie Larsson Telefon 031-367 90 16 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Plan för anpassning av verksamheten

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter som

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Upphandling av skyddade boenden

Upphandling av skyddade boenden 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr: SOCN 2018/204 Socialnämnden Upphandling av skyddade boenden Förslag till beslut 1. Socialnämnden beslutar att Nacka kommun ska upphandla tjänsten skyddade boenden. 2. Socialnämnden

Läs mer

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-28 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-06-14 Ansökan hos Socialstyrelsen

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust 2012-10-19

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust 2012-10-19 Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Saras Hus, Henån, kl. 08.30 12.00 Beslutande Ledamöter Bo Andersson Kristina Svensson Birgit Strömberg Anders Fröjdö Lisbeth Arff Roland Kindslätt Christer

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga

Våld i nära relationer en folkhälsofråga Våld i nära relationer en folkhälsofråga Kerstin Bynander och Lina Blombergsson Kommittédirektiv Uppdrag samla och stödja berörda myndigheter och organisationer för att öka effektiviteten, kvaliteten och

Läs mer

SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor

SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor SOU 2006: 65 Att ta ansvar för sina insatser, Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor REMISSVAR 2006-10-31 från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks Riksorganisationen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-03-04 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-10.30, 11.00-11.20. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande 14-21 Christin Löfstrand (V) vice ordförande Pär

Läs mer

1,1 miljard kronor i omsättning

1,1 miljard kronor i omsättning Social resursförvaltning i siffror Cirka 1600 anställda 90 chefer 5 verksamhetsområden 34 enheter Cirka 80 adresser 1,1 miljard kronor i omsättning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vår organisation Förvaltningsdirektör

Läs mer

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet

Delrapportering av uppdrag om differentiering av föreningsstödet Ärende nr 7 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-17 Diarienummer 0473/14 Avdelning Föreningsstöd Johan Högman Telefon 031-368 21 46 E-post: johan.hogman@ioff.goteborg.se Delrapportering av uppdrag om differentiering

Läs mer

1,1 miljard kronor i omsättning

1,1 miljard kronor i omsättning Social resursförvaltning i siffror Cirka 1600 anställda 90 chefer 5 verksamhetsområden 34 enheter Cirka 80 adresser 1,1 miljard kronor i omsättning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vår organisation Förvaltningsdirektör

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Stockholms stads riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-393/2017 Sida 1 (6) 2017-09-19 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-508 25091 Till Socialnämnden 2017-09-19 Stockholms stads riktlinjer

Läs mer

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137

Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(5) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Återremiss Ansökan om bidrag Crossroads Lund Dnr SO 2015/0137 Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om fortsatta utvecklingsmedel från Socialstyrelsen för arbete med familjefrid

Ansökan om fortsatta utvecklingsmedel från Socialstyrelsen för arbete med familjefrid BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-15 SDN 2012-06-14 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Ansökan om fortsatta

Läs mer

Statsbidrag för kompetensutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården

Statsbidrag för kompetensutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården SIGNERAD 2014-09-02 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Paulina Franzén Utvecklingssamordnare Tjänsteskrivelse paulina.franzen@malmo.se Statsbidrag för kompetensutveckling inom

Läs mer

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vad är social ekonomi? Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar

Läs mer

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa Rapportsammandrag Stadsrevisionen 15 november 2016 Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Inledning I dag råder stark efterfrågan på lediga bostäder i Göteborg.

Läs mer

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0113/17

Social resursförvaltning. Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0113/17 Social resursförvaltning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-23 Diarienummer 0113/17 Verksamhetsstöd Birgit Lund Telefon 031-3679285 E-post: birgit.lund@socialresurs.goteborg.se Rapport om utredningar under

Läs mer