Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0855/17 Handläggare Tomas Mjörnheden Telefon E-post: Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt Förslag till beslut Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning beslutar att de kommunala kriterierna för studiestartsstöd är följande; Saknar slutförd 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande Ansökningarna hanteras löpande efter det datum de kommer in till Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Återsökande till studiestartsstödet har högre prioritet Vid eventuella förändringar på grund av söktryck eller behov av förändrad målgruppsbeskrivning kan nya kriterier beslutas. Sammanfattning Studiestartsstöd är ett bidrag för studier som infördes den 2 juli Det ska underlätta för den som är arbetslös och har en kort tidigare utbildning, att utbilda sig för att kunna få ett jobb. Det gäller för studier på grundskoleoch gymnasienivå på komvux och allmänna studier på folkhögskola. Varje kommun beslutar själv om de ska söka ekonomiskt underlag för att kunna bevilja studiestartsstöd. En person kan inte själv ansöka om studiestartsstöd från CSN, utan måste gå via sin kommun. Det är kommunen som bedömer om en person kan ansöka om bidraget. Bidraget är kronor per vecka och som längst kan en person få bidraget i 50 veckor för heltidsstudier. De generella kriterierna för att en person ska kunna söka bidraget är följande; år Arbetslös och har varit anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen i minst sex månader. Kort tidigare utbildning och har stort behov av en utbildning på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete. Inte haft studiemedel under de senaste tre åren. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 1(3)

2 Studera på minst 50 procent av heltid i minst tre veckor. De föreslagna kommunala kriterierna är följande; Saknar slutförd 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande Ansökningarna hanteras löpande efter det datum de kommer in till Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Återsökande till studiestartsstödet har högre prioritet Målgruppsdiskussion sker fortlöpande tillsammans med Arbetsförmedlingen i Göteborg och andra medverkande partners, t.ex. socialtjänst, försäkringskassa och den ideella sektorn. Särskilt fokus läggs på de kortutbildade utan grundskolekompetens och begränsad arbetslivserfarenhet. Ekonomiska konsekvenser För att identifiera och rekrytera personer att söka studiestartsstöd krävs vissa personalinsatser. I första hand handlar det om studie- och yrkesvägledning samt upprättande av en studieplan. Till det kommer viss administrativ hantering när ansökan ska göras. Utöver det kommer en viss koordinering att behöva genomföras då kommunen ska samverka med arbetsförmedlingen och andra aktuella partners i kommunen. Barnperspektivet För de arbetssökande personer som även är föräldrar och med hjälp av studiestartsstöd kan rekryteras till studier och med förhoppningsvis goda slutresultat uppstår en möjlig förebild och inspiration för barn. Jämställdhetsperspektivet Studiestartsstödet riktar sig både till män och kvinnor. En särskild grupp att fokusera på är arbetssökande kvinnor med utländsk bakgrund som har kort utbildningsbakgrund samt begränsad yrkeserfarenhet. Mångfaldsperspektivet En särskild grupp som studiestartsstödet kan rikta sig till är personer med utländsk bakgrund och som har en kort utbildningsbakgrund och behöver kompletterande studier för att kunna etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Som beskrivet ovan är en särskild målgrupp utländska kvinnor med kort utbildningsbakgrund. Miljöperspektivet Arbetsmarknad och vuxenutbildning har inte funnit några aspekter på frågan ur detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Studiestartsstödet är ett bidrag som ska underlätta vägen in till studier som i sin tur ska ge ökad möjlighet för en person att etablera sig på Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 2(3)

3 arbetsmarknaden. Detta ligger väl i linje med förvaltningens uppdrag inom Ett Jämlikt Göteborg att underlätta för göteborgaren till ett arbete. Samverkan Ärendet samverkas i FSG den 25 september och personalorganisationernas ställningstagande framgår av mötesprotokollet. Beslutet ska skickas till De nämnder som berörs av beslutet Bilagor 1. Lag (2017:527) om studiestartsstöd 2. Riktlinjer för rekryteringsarbetet till studiestartsstöd Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Jan Elftorp Förvaltningsschef Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 3(3)

4 Riktlinje för rekryteringsarbetet från hösten 2017 och framåt Kommunen har tillsammans med arbetsförmedlingen ett ansvar för att motivera och rekrytera målgruppen till att söka studiestartsstöd. Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning sammanträder den 26 september där beslut som blir styrande för riktlinjen kommer att fattas. Bakgrund och syfte Studiestartsstödet är en del av kunskapslyftet, regeringens utbildningssatsning för vuxna. Regeringen har som mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet Kunskapslyftet är en viktig del för att nå det målet. Att ha en avslutad gymnasieutbildning ökar möjligheten att få jobb. Träder i kraft 2 juli Studiestartsstödet kommer att gälla för studier på grundläggande- eller gymnasial nivå inom Komvux eller allmänna kurser på samma nivåer på folkhögskola. Grundförutsättningarna för att tillhöra målgruppen är: år Kort tidigare utbildning och stort behov av utbildning för att få ett arbete Arbetslös och varit anmäld på arbetsförmedlingen. Arbetslös i 6 månader från den dagen ansökan kommer in till CSN. Inte haft studiemedel de senaste tre åren Studera på minst 50 procent av heltid i minst tre veckor. Varje kommun har enligt sina riktlinjer mandatet att definiera vad som anses vara kort tidigare utbildning. Definition av kortutbildade och riktlinjer för ansökningar; Saknar slutförd 3-årig gymnasieutbildning eller motsvarande Ansökningarna hanteras löpande efter det datum de kommer in till Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Återsökande till studiestartsstödet har högre prioritet

5 Den planerade processen för studiestartsstöd är under utveckling Informera och rekrytera Arbetsmarknad och vuxenutbildning kommer att ta fram ett tydligt informationsmaterial för att beskriva vägen in. Informationsmaterialet tillsammans med hänvisning till CSN:s informationsmaterial kommer att spridas vidare till vidareinformatörer på arbetsförmedling, socialtjänst, folkbildningen, projekt i staden m fl. Kommunen tillsammans med arbetsförmedlingen har ett ansvar för att söka upp och initiera till rekrytering. Att arbetsmarknad och vuxenutbildning ansvarar för information och studieoch yrkesvägledning till målgruppen, men att det motiverande arbetet främst bedrivs där målgruppen befinner sig. Kan vara i projekt, ute i stadsdelarna osv. När processarbetet är klart kommer det finnas en beskrivning för hur det rekryterande arbetet kommer att bedrivas. Vägledning och ansökan Väg in kompetenscenter: Rekrytering till studier på komvux eller folkhögskola kan ske genom coach och socialsekreterare. Studie- och yrkesvägledare ansvarar för vägledning och studieplanering. Innan en person gör sin ansökan har det skett en kartläggning av den sökandes studiebakgrund samt behov av studier. En studieplan ska upprättas som bl.a. syftar till att säkerställa förutsättningar för studier finns. Studie- och yrkesvägledare ska informera om de generella kriterierna att söka studiestartsstöd. Ansökan om studiestartsstöd görs av sökande person tillsammans med en studie- och yrkesinformatör. Väg in arbetsförmedling: En utsedd kontaktperson på varje arbetsförmedlingskontor för studiestartsstödet bjuder in till infomöten. Med på informationerna är kontaktpersonen på arbetsförmedlingen, studie- och yrkesvägledare och studie- och yrkesinformatör. Sökande erbjuds efter infomötet studie- och yrkesvägledning och möjlighet att ansöka om studiestartsstödet. Arbetsförmedlingen säkerställer att sökande har varit arbetslös i minst sex månader och uppfyller ålderskraven när ansökan inkommer till CSN. Arbetsmarknad och vuxenutbildning ansvarar för att bedöma utifrån de kommunala kriterierna. Väg in Studie och yrkesvägledningen: Sökande erbjuds studie- och yrkesvägledning och planering av studier med upprättande av en studieplan. Sökande ska erbjudas möjlighet att göra sin ansökan om studiestartsstöd i anslutning till vägledningssamtalet. Studie- och yrkesvägledare ska informera om de generella kriterierna att söka studiestartsstöd. Ansökan om studiestartsstöd görs av sökande person tillsammans med en studie- och yrkesinformatör. En ansökan om studier på komvux ska vara inskickad före ansökan om studiestartsstöd görs.

6 Studie- och yrkesvägledning till målgruppen för studiestartsstöd Utsedda studie- och yrkesvägledare arbetar med målgruppen framförallt under ansökningsperioderna. Anledningen till att tidsbestämma insatsen är att sökande inte ska behöva vänta för länge på att studierna kan påbörjas efter sin studieplanering och ansökan om stödet. Samtliga studie- och yrkesvägledare på Vägledningsavdelningen kan upplysa sökande som kommer till drop-in på studie- och yrkesvägledningen om studiestartstödet som en alternativ finansiering av studier. Under studietiden ansvarar (att utreda vidare - studieoch yrkesvägledaren och/eller lärare på UBA?) för uppföljningssamtal för att säkerställa/revidera mål och delmål som framkommit i studieplaneringen. Ansöka om studiestartsstöd Behörighetsadministratör på arbetsmarknad och vuxenutbildningen ger studie- och yrkesvägledare och studie- och yrkesinformatörer behörighet till CSN:s system för studiestartsstöd. Studie- och yrkesinformatör på arbetsmarknad och vuxenutbildning loggar in i den digitala ansökan så att sökande kan göra sin ansökan Studie- och yrkesinformatör svarar på statistikuppgifter efter varje ansökan Studie- och yrkesinformatör ansvarar för att det skrivs ut en pappersansökan som skrivs under av sökande. Pappersansökan skickas till CSN som utreder och beslutar om studiestartsstöd för studier på komvux eller folkhögskola. Överklagan Vid ev överklagan som rör kommunens riktlinjer hanteras detta av ansvarig antagningsrektor på förvaltningen. Som stöd finns särskild arbetsgrupp för studiestartsstöd som består av samordnare, studie- och yrkesvägledare och studie- och yrkesinformatörer. Dessa har mandat att avgöra om sökande ska definieras som kortutbildad.

Information om Studiestartsstödet

Information om Studiestartsstödet Information om Studiestartsstödet Studiestartsstöd, en del av kunskapslyftet Övergripande beskrivning Rusta personer som inte är etablerade på arbetsmarknaden Förbättra/öka anställningsbarhet Stort utbildningsbehov

Läs mer

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning

Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Ödeshögs kommun 2017-11-01 Ödeshögs kommun - riktlinjer för studiestartsstöd vid vuxenutbildning Inledning Syftet är att öka rekryteringen till studier

Läs mer

Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun

Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun Ärende 13 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-07 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Revidering av riktlinjer för studiestartsstöd i Södertälje kommun Dnr: UN 19/03 Sammanfattning av ärendet Ett nytt studiestöd,

Läs mer

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad

Riktlinjer för det rekryterande arbetet avseende studiestartsstöd inom Stockholms stad Sida 1 (5) 2017-08-17 avseende studiestartsstöd inom Inledning Riksdagen har i maj 2017 beslutat om att införa ett nytt studiemedel vid namn studiestartsstöd. Stödet kan användas av de kommuner som så

Läs mer

Yttrande över remiss av departementspromemorian Studiestartstöd - ett nytt rekryterande studiestöd

Yttrande över remiss av departementspromemorian Studiestartstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2016-08-18 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende

Läs mer

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning

Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning RAPPORT 1 (7) 2017-11-21 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/110 Nationella perspektiv på vuxenutbildning 1. Sammanfattning Regeringens intentioner om att öka sysselsättningen, främst för individer som står

Läs mer

Rekrytering till vuxenutbildning med stöd av statligt studiestartsstöd

Rekrytering till vuxenutbildning med stöd av statligt studiestartsstöd 0421 Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2017-08-17 Till Arbetsmarknadsnämnd den 29 augusti 2017 Ärende 9 Rekrytering till vuxenutbildning med stöd

Läs mer

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016 PM 2016:148 RIII (Dnr 110-956/2016) Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 september 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Studieresultat komvux. Maria Grahn Sillén, CSN Joacim Strömblad, CSN

Studieresultat komvux. Maria Grahn Sillén, CSN Joacim Strömblad, CSN Studieresultat komvux Maria Grahn Sillén, CSN Joacim Strömblad, CSN Ändrad resultatprövning för komvux Införs maj 2017 Enklare och mer rättssäkert Följer Överklagandenämnden för studiestöds (ÖKS) avgöranden

Läs mer

CSN gör studier möjligt. Marie Holmberg Karin Hurinský

CSN gör studier möjligt. Marie Holmberg Karin Hurinský CSN gör studier möjligt Marie Holmberg Karin Hurinský Innehåll Studiehjälp under 20 år Studiemedel över 20 år Studiestartstöd en chans till utbildning Stöd och support 2 Studiehjälp under 20 år - så funkar

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1138/17 Handläggare Johan Bergström Telefon 031-368 60 29 E-post: johan.bergstrom@arbvux.goteborg.se Tillämpningsbeslut

Läs mer

komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706

komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706 Rutiner för studeranderapportering i Mina tjänster komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1400A/1706 Innehåll Inledning 3 Kundstöd 3 Om CSN 4 Studiehjälp 4 Studiemedel 4 Studiestartsstöd 5 Skolans

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om studiestartsstöd; Utkom från trycket den 14 juni 2017 utfärdad den 1 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser Lagens innehåll

Läs mer

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-08-31 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mats Söderberg Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Sammanfattning

Läs mer

Uppföljningssamtal med personer som studerar med studiestartsstöd

Uppföljningssamtal med personer som studerar med studiestartsstöd Uppföljningssamtal med personer som studerar med studiestartsstöd Promemoria från Utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning (U 2017:10) Stockholm mars 2018 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Anvisningar för tillämpning av prova-på-studier April 2016

Anvisningar för tillämpning av prova-på-studier April 2016 Anvisningar för tillämpning av prova-på-studier April 2016 stockholm.se April 2016 Utgivare: Arbetsmarknadsförvaltningen och Socialförvaltningen, Stockholms stad Kontaktperson: Patricia Hamberg Socialförvaltningen,

Läs mer

Kompetenscenter. på vägen till egen försörjning. Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen

Kompetenscenter. på vägen till egen försörjning. Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen Kompetenscenter på vägen till egen försörjning Malin Goldkuhl, Samordnare Kompetenscenter Hisingen Yrkande 2012-11-14 (S, V, MP) Den nya organisationen ska vara en resurs som utvecklar och erbjuder åtgärder

Läs mer

Vilka behov har målgruppen? Göteborg

Vilka behov har målgruppen? Göteborg Vilka behov har målgruppen? Göteborg 2017-04-25 Målgruppens bakgrund och behov Målgrupp Stödet ska kunna lämnas till den som är 25-56 år Har kort tidigare utbildning Har ett stort behov av utbildning på

Läs mer

Högre bidrag för unga arbetslösa - 2015. Maria Grahn Sillén Joacim Strömblad

Högre bidrag för unga arbetslösa - 2015. Maria Grahn Sillén Joacim Strömblad Högre bidrag för unga arbetslösa - 2015 Maria Grahn Sillén Joacim Strömblad Utbildningskontrakt Får utfärdas för 20 24 år Saknar gymnasieexamen Inte rätt till etableringsplan Studier Vid KVX eller FHSK

Läs mer

Arbetsmarknadsförvaltningens förslag till beslut. Avdelningschef

Arbetsmarknadsförvaltningens förslag till beslut. Avdelningschef ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-01-26 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 25 463 Till Arbetsmarknadsnämnden den 6 februari 2012

Läs mer

Så här når vi målgruppen. Emil Johansson, Arbetsförmedlingen Mats Söderberg, Sveriges Kommuner och Landsting

Så här når vi målgruppen. Emil Johansson, Arbetsförmedlingen Mats Söderberg, Sveriges Kommuner och Landsting Så här når vi målgruppen Emil Johansson, Arbetsförmedlingen Mats Söderberg, Sveriges Kommuner och Landsting Kraven för att få och behålla ett arbete ökar antalet anställda utifrån yrkets krav, 2015 Yrkesområde

Läs mer

Så här når vi målgruppen. Emil Johansson, Arbetsförmedlingen Mats Söderberg, Sveriges Kommuner och Landsting

Så här når vi målgruppen. Emil Johansson, Arbetsförmedlingen Mats Söderberg, Sveriges Kommuner och Landsting Så här når vi målgruppen Emil Johansson, Arbetsförmedlingen Mats Söderberg, Sveriges Kommuner och Landsting Kraven för att få och behålla ett arbete ökar antalet anställda utifrån yrkeskrav år 2015 Yrkesområde

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2010:01634 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år. har

Läs mer

11 Information om invandrarsektionen och Sfi. Nämndens beslut. Ärendebeskrivning

11 Information om invandrarsektionen och Sfi. Nämndens beslut. Ärendebeskrivning 11 Information om invandrarsektionen och Sfi Informationen om verksamheten vid invandrarsektionen och Sfi noteras. Vid sammanträdet lämnas information om verksamheten vid invandrarsektionen och Sfi : -

Läs mer

Söka studiemedel - steg för steg. För dig på komvux eller folkhögskola

Söka studiemedel - steg för steg. För dig på komvux eller folkhögskola Söka studiemedel - steg för steg För dig på komvux eller folkhögskola Beskrivning av de olika stegen i ansökan Här kan du se vilka uppgifter du behöver fylla i när du söker studiemedel. Vi har valt att

Läs mer

Pengarna och studierna

Pengarna och studierna Pengarna och studierna Så skapar vi goda förutsättningar Pengarna och studierna 2 Pengarna och studierna Innehåll Nya Kontroll av studier Frågor och svar Pengarna och studierna 3 Goda förutsättningar på

Läs mer

Se till att du alltid har följande blanketter/mallar innan du träffar en person för vägledningssamtal/inskrivningssamtal eller motsvarande samtal: o

Se till att du alltid har följande blanketter/mallar innan du träffar en person för vägledningssamtal/inskrivningssamtal eller motsvarande samtal: o 1 (7) ARBETE & FÖRSÖRJNING Maria Nässing Samordnare DUA - Sala 2017-01-12 BILAGA 3.1 SALA2000, v 2.0, 2012-08-02 N:\Arbetsmarknad\DUA\Operativa gruppen\rutin och flödesschema\dua_överenskommelse_bilaga

Läs mer

Mötesanteckningar lokal samverkansgrupp City

Mötesanteckningar lokal samverkansgrupp City Mötesanteckningar lokal samverkansgrupp City Datum: den 20e november kl. 14:00-16:00 Plats: Arenavägen 47, Närvarande: Ida Halldén, Unga vuxna Södermalm Josefine Hagmyr, Försäkringskassan Stockholm Stad

Läs mer

Konsekvensutredning Bilaga 1 (86) CSN huvudkontoret. Dnr Datum Telefax Telefon

Konsekvensutredning Bilaga 1 (86) CSN huvudkontoret. Dnr Datum Telefax Telefon Konsekvensutredning Bilaga 1 (86) Datum 2017-05-22 Dnr 2017-119-4518 Konsekvensutredning med anledning av nya föreskrifter och allmänna råd om beviljning av studiestartsstöd samt ändrade föreskrifter och

Läs mer

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2015-06-02 Handläggare Malin Eriksson Telefon: 08-508 25 402 Till Socialnämnden Införandet av ett system

Läs mer

Valideringscentrum Gävleborg

Valideringscentrum Gävleborg Valideringscentrum Gävleborg Samordnar och stödjer utvecklingen av ett hållbart, strukturerat och långsiktigt regionalt valideringsarbete Marianne Andrén Samordnare, sakkunnig Valideringscentrum Gävleborg

Läs mer

Sammanställning av remissvar 1 (13) Remissinstanser

Sammanställning av remissvar 1 (13) Remissinstanser Sammanställning av remissvar 1 (13) Datum 2017-06-09 Diarienummer 2017-119-4518 Rättsavdelningen Informationsklassning Sammanställning över remissvar om förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om

Läs mer

Förslag till förändringar av studiestartsstöd för att säkra reformens syfte

Förslag till förändringar av studiestartsstöd för att säkra reformens syfte Sida 1 (5) Till: Utbildningsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Förslag till förändringar av studiestartsstöd för att säkra reformens syfte Inledning I juli 2017 infördes studiestartsstödet ett nytt

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Information från CSN Folkhögskolor 2015. Malin Kvist Malin.kvist@csn.se

Information från CSN Folkhögskolor 2015. Malin Kvist Malin.kvist@csn.se Information från CSN Folkhögskolor 2015 Malin Kvist Malin.kvist@csn.se Innehåll Längsta tid och tidigare utbildning - Studiebakgrund för utländska studerande Nya regler kring högre bidraget Återkvalificering

Läs mer

Ayisha Farooq (S) tjänstgörande Asta Holm (M) ersättare för Tony Elias (S) Ronnie Andersson (V)

Ayisha Farooq (S) tjänstgörande Asta Holm (M) ersättare för Tony Elias (S) Ronnie Andersson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Xenter, Utbildningsvägen 3 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Lars Johansson (L) andre vice ordförande Ali Khalil (MP) förste vice ordförande

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (86) CSN huvudkontoret. Dnr Datum Telefax Telefon

Konsekvensutredning 1 (86) CSN huvudkontoret. Dnr Datum Telefax Telefon Konsekvensutredning 1 Datum 2017-05-22 Dnr 2017-119-4518 Konsekvensutredning med anledning av nya föreskrifter och allmänna råd om beviljning av studiestartsstöd samt ändrade föreskrifter och allmänna

Läs mer

Studieinformation Våren 2011. Solna Vuxenutbildning

Studieinformation Våren 2011. Solna Vuxenutbildning Studieinformation Våren 2011 Solna Vuxenutbildning Solna Vuxenutbildning Adress: Hagalundsgatan 26 BV, 169 64 SOLNA Tel: 08-734 20 93 Fax: 08-734 28 73 E-post: vuxenutbildningen@solna.se Webbsida: www.solna.se/vuxenutbildning

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan.

ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. ANSÖKAN KOMMUNAL VUXENUTBILDNING VT-12 Jag är redan studerande vid Aleholmsskolan. Ansökan skall vara inlämnad senast 15 november 2011 Efternamn Tilltalsnamn Personnummer Adress: Postnr: Ort: Folkbokföringsadress

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari Utbildningsdepartementet 1 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft februari 2017 Utbildningsdepartementet 1 Aktuella frågor Kunskapslyftet Platser Validering Yrkeshögskola Komvux Studiestartsstödet Utbildningsdepartementet

Läs mer

Studeranderapportering via fil i Mina tjänster folkhögskola

Studeranderapportering via fil i Mina tjänster folkhögskola Studeranderapportering via fil i Mina tjänster folkhögskola Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 1402A/1706 Innehåll Inledning 3 Kundstöd 3 Om CSN 4 Studiemedel 4 Studiestartsstöd 4 Studiehjälp 5 Skolans

Läs mer

folkhögskolor, kompletterande utbildningar samt konst- och kulturutbildningar

folkhögskolor, kompletterande utbildningar samt konst- och kulturutbildningar Rutiner för studeranderapportering i Mina tjänster folkhögskolor, kompletterande utbildningar samt konst- och kulturutbildningar Senast uppdaterad, augusti 2015 CSN nr 1400B /1508 Innehåll Inledning 3

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Genom kartläggningen har vi också fått en ögonblicksbild över de aktiviteter

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Föreskrifter om ändring i Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:1) om beviljning av studiemedel; CSNFS 2006:2

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (10) Redovisning av uppdrag om statsbidrag till kommuner för som ersättning för utbildningsplatser för viss utbildning

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2010:01634 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år. har

Läs mer

Konsekvensutredning till ändring av Centrala studiestödsnämndens (CSN:s) föreskrifter om återbetalning av annuitetslån och studielån

Konsekvensutredning till ändring av Centrala studiestödsnämndens (CSN:s) föreskrifter om återbetalning av annuitetslån och studielån Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2017-10-23 Diarienummer 2017-119-7904 Konsekvensutredning till ändring av Centrala studiestödsnämndens (CSN:s) föreskrifter om återbetalning av annuitetslån och studielån

Läs mer

Kommenterad statistik om satsningen på högre bidrag till ungdomar mellan år

Kommenterad statistik om satsningen på högre bidrag till ungdomar mellan år Kommenterad statistik om satsningen på högre bidrag till ungdomar mellan 20 24 år CSN, juli 2011 2011-07-29 2010-100-9272 2010-12-22 U2010/7811/SV Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kommenterad

Läs mer

Lättläst om studiemedel

Lättläst om studiemedel Lättläst om studiemedel 2015 1 2 Innehåll Vad är studiemedel?...6 Vem kan få studiemedel?... 7 Hur mycket pengar kan du få?... 9 Hur många poäng måste du läsa?...14 Hur länge kan du få studiemedel?...16

Läs mer

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Överenskommelse Parter Eslövs kommun, 212000-1173. Arbetsförmedlingen i Eslöv, 202100-2114. Syfte Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Mål Den

Läs mer

Webbansökan. För att göra din ansökan gå in på Klicka på Webbansökan Vuxenutbildningen

Webbansökan. För att göra din ansökan gå in på  Klicka på Webbansökan Vuxenutbildningen Webbansökan För att göra din ansökan gå in på www.sodertalje.se/vuxenutbildningen Klicka på Webbansökan Vuxenutbildningen 1 Studerandekonto För att göra en ansökan behöver du ett studerandekonto. Klicka

Läs mer

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11)

Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) 2018-12-07 Dnr 379,2018,07 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående Vårt gemensamma ansvar för unga som varken arbetar eller studerar (SOU 2018:11) har beretts möjlighet att lämna

Läs mer

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet

Uppdrag om förbättrat administrativt stöd till föreningslivet Idrott & förening Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-19 Diarienummer 0007/18 Handläggare Henrik Ekersund Telefon: 031-368 20 12 E-post: henrik.ekersund@ioff.goteborg.se Uppdrag om förbättrat administrativt

Läs mer

Redovisning regeringsuppdrag

Redovisning regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning regeringsuppdrag 1 (8) Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån

Läs mer

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VIKTIGT ATT VETA För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VERSION OKTOBER 2015 Välkommen till Komvux! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos en annan

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ett vägledningscentrum i samverkan

Ett vägledningscentrum i samverkan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Vuxenutbildningen Sofia Axelsson, 070-167 89 25 Datum 1 (7) Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Ett

Läs mer

ViS 2012 19 mars. Högre bidraget Ansökan om studiemedel VUX 2012 Studiemedel för grundskolestuderande Samverkan

ViS 2012 19 mars. Högre bidraget Ansökan om studiemedel VUX 2012 Studiemedel för grundskolestuderande Samverkan ViS 2012 19 mars Högre bidraget Ansökan om studiemedel VUX 2012 Studiemedel för grundskolestuderande Samverkan 1 Högre bidraget för Yrkesvux CSN-rapport juli 2011 Registeruppgifter Enkäter till studerande

Läs mer

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala

ÖK DUA+ Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala Beskrivning av hur verksamheterna i samverkan ska bedrivas och organiseras på lokal nivå. Så arbetar Arbetsförmedlingen med nyanländas etablering Arbetsförmedlingen skapar förutsättningar för att personer

Läs mer

Vuxenutbildning Mariestad. Information och Kursutbud hösten 2019

Vuxenutbildning Mariestad. Information och Kursutbud hösten 2019 Vuxenutbildning Mariestad Information och Kursutbud hösten 2019 Välkommen till Vuxenutbildning i Mariestad! Passar någon av punkterna in på dig? Du har bestämt dig för att fullfölja dina avbrutna studier

Läs mer

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby

Läsåret 2018/2019. Högsby UtbildningsCenter Ringvägen 5, Högsby Läsåret 2018/2019 Högsby UtbildningsCenter huc@hogsby.se Innehållsförteckning Valbara kurser på gymnasial nivå - KGY Svenska / Svenska som andraspråk 1 Engelska 1 Religion 1 Historia 1 Psykologi 1 Filosofi

Läs mer

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå

Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Kommunstyrelsen 2009-12-07 233 607 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 245 531 Dnr 09.672-613 deckf14 Ungdomssatsning på utbildning i Luleå Bilaga: Sammanställning över kurser Ärendebeskrivning I

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

VAD HÄNDER EFTER SFI?

VAD HÄNDER EFTER SFI? VAD HÄNDER EFTER SFI? STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Hos oss kan du få studie- och yrkesvägledning information om utbildningar, behörighetsregler och ansökningstider komma på drop-in med korta frågor boka

Läs mer

Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: 132) Avbrottstudie 2012

Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: 132) Avbrottstudie 2012 Avbrottstudie Vad är din högsta avslutade utbildning innan du började studera på vuxenutbildningen? (Bastal: ) Avbrottstudie Jag har läst -årig gymnasieutbildning eller motsvarande 55 Jag har läst 9-årig

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2013

Studie- och yrkesvägledarenkät 2013 Studie- och yrkesvägledarenkät 2013 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en studie- och yrkesvägledare examen, tar vägen efter utbildningen. I en tidigare undersökning, gjord

Läs mer

Instruktion webbansökan för Komvux Eskilstuna

Instruktion webbansökan för Komvux Eskilstuna Pernilla Selander 2015-04-21 Sida 1 (11) Instruktion webbansökan för Komvux Eskilstuna Gå till webbadressen: https://eskilstuna.alvis.gotit.se/student/ Om du redan har ett studerandekonto, loggar du in

Läs mer

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare

VIKTIGT ATT VETA. För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VIKTIGT ATT VETA För dig som studerar på Komvux i Eskilstuna genom en annan utbildare VERSION Januari 2016 Välkommen till Komvux! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos en annan

Läs mer

Kommunala Vuxenutbildningen Hösten 2017

Kommunala Vuxenutbildningen Hösten 2017 Kommunala Vuxenutbildningen Hösten 2017 Sista ansökningsdag: 9 juni 2017 Den kommunala vuxenutbildningen erbjuder grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, utbildning i Svenska för invandrare (SFI),

Läs mer

HEJ! KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni. Kursutbud

HEJ! KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni. Kursutbud HEJ! Kursutbud KOMVUX HÖSTEN 2019 Ansök senast 5 juni Vuxenutbildningen Trollhättan Vänersborg I kursutbudet inom Komvux på Vuxenutbildningen hittar du kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Du kan

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Remissvar: Promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2016-08-16 Dnr.nr: U2016/02685/SF Vår referens: o Stefan Eklund Åkerberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande

Läs mer

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE

Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Viktigt att veta FÖR DIG SOM STUDERAR PÅ KOMVUX ESKILSTUNA GENOM EN ANNAN UTBILDARE Version Mars 2014 2 Välkommen till Komvux Eskilstuna! Det här häftet ger dig, som via Komvux i Eskilstuna studerar hos

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden

Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014. Utbildningsnämnden Studie- och yrkesvägledning för vuxna och SFI 2014 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Upplands Väsby kommun... 3 2 Överenskommelse om Studie- och yrkesvägledning för vuxna... 3 2.1 Giltighetstid...

Läs mer

Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet

Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2016:47 RIII (Dnr 110-2087/2015) Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux (Ds 2015:60) Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH

Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar U2018/02165/UH 2018-07-06 Diarienr 202, 2018, 07 1 (5) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten 103 33 Stockholm Yttrande angående promemorian Behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildningar

Läs mer

Välkomna till Vuxenutbildningen i Falkenberg. Hösten 2018

Välkomna till Vuxenutbildningen i Falkenberg. Hösten 2018 Välkomna till Vuxenutbildningen i Falkenberg Hösten 2018 Vuxenutbildningen - Organisation Rektor SFI, Gruv Jenny Milanovic Rektor GyVux, Lärvux, YH Vladimir Tolevski Koordinator Maria Sturefelt Utbildningssamordnare

Läs mer

Vägledning om rapportering till CSN

Vägledning om rapportering till CSN Vägledning om rapportering till CSN universitet och högskola Senast uppdaterad, maj 2015 CSN nr 8602A/1505 Innehåll Inledning 3 Definitioner 3 Om CSN 4 Varför behöver CSN uppgifter från skolan? 5 Vilka

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Inga kostnader kan identifieras som en följd av den föreslagna riktlinjen.

Ekonomiska konsekvenser Inga kostnader kan identifieras som en följd av den föreslagna riktlinjen. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-04-05 Diarienummer 0396/13 Utvecklingsavdelningen Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post; bengt-olof.berggren@ stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2019 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. jan 2019 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå. Dir. 2011:92. Beslut vid regeringssammanträde den 6 oktober 2011

Kommittédirektiv. Översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå. Dir. 2011:92. Beslut vid regeringssammanträde den 6 oktober 2011 Kommittédirektiv Översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå Dir. 2011:92 Beslut vid regeringssammanträde den 6 oktober 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över den kommunala

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av ändrade föreskrifter om rätt till det högre bidragsbeloppet m.m.

Konsekvensutredning med anledning av ändrade föreskrifter om rätt till det högre bidragsbeloppet m.m. Förslag till ändrade föreskrifter om förtur till det högre bidragsbeloppet m.m. Datum 2015-07-14 Diarienummer 2015-119-5774 1 Enligt sändlista Konsekvensutredning med anledning av ändrade föreskrifter

Läs mer

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin

Variabelförteckning fr.o.m. juli 2017 Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Ar Termin Folkhögskola, skolkod Kursnummer Kurstyp Verksamhets-/kalenderår ht = Hösttermin vt = Vårtermin Unik kod tilldelas skolan av SCB Varje skola avgör själv i vilken löpande ordning man numrerar

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd. Härmed remitteras promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd.

Promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd. Härmed remitteras promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd. ~ - - Remiss REGERING SKANS LI ET 2016-06-01 2016-06- (J 2 Dnr... Dpl................................ Utbi ldni ngsdepartementet Promemorian Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Härmed remitteras

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Uppföljning av försöksverksamheten med sammanhållen utbildning i svenska språket

Uppföljning av försöksverksamheten med sammanhållen utbildning i svenska språket TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-05-26 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0039 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av försöksverksamheten med sammanhållen

Läs mer

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år.

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (5) 2009-02-12 Handläggare: Karin Eriksson Bech Telefon: 08 508 25 468 Till Socialtjänst- och

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag

Redovisning av regeringsuppdrag 1 (1) Dnr 2012:119 Redovisning av uppdrag om statsbidrag för ökade kostnader till följd av satsningen på den högre bidragsnivån inom studiemedlet för vissa arbetslösa ungdomar i åldrarna 20-24 år har i

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

6 maj 2013, Joacim Strömblad. Aktuellt från CSN

6 maj 2013, Joacim Strömblad. Aktuellt från CSN 6 maj 2013, Joacim Strömblad Aktuellt från CSN Aktuellt från CSN Bedömning av de studerandes utbildningsbakgrund Propositionen Studiemedel utan prövning av äldre studieresultat (prop. 2012/13:133) Propositionen

Läs mer

ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16

ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16 ALLMÄN KURS med ämnesinrikning 2015-16 ALLMÄN KURS med ämnesinriktning 17 aug - 18 dec 2015 -- 7/1-1/6 2016 Vill du... - få grundskolekompetens? - få gymnasiekompetens? - få behörighet till fortsatta studier?

Läs mer

Centrala studiestödsnämndens författningssamling

Centrala studiestödsnämndens författningssamling Centrala studiestödsnämndens författningssamling ISSN 0347-3066 Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2017:1) om beviljning av studiestartsstöd; CSNFS 2017:1 Studiestartsstöd

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Studeranderapportering via fil i Mina tjänster komvux

Studeranderapportering via fil i Mina tjänster komvux Studeranderapportering via fil i Mina tjänster komvux Senast uppdaterad, juni 2017 CSN nr 10003A/1706 Innehåll Inledning 4 Kundstöd 4 Om CSN 5 Studiemedel 5 Studiestartsstöd 5 Studiehjälp 6 Skolans ansvar

Läs mer

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0065/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgs Spårvägar AB om avsteg från anslutning till

Läs mer