Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1006/18 Handläggare Linda Hovtun, Tommy Eliasson Telefon: , E-post: E-post: Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för lokalförsörjning Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Information om pågående arbete angående lokalförsörjningsplan och program för lokalförsörjning i enlighet med vad som framgår enligt stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antecknas. Sammanfattning Detta informationsärende redovisar översiktligt det pågående arbetet med framtagandet av lokalförsörjningsplan och program för lokalförsörjning. Stadsledningskontoret genom lokalsekretariatet har ett strategiskt uppdrag för stadens lokalförsörjning genom att ansvara för stadens lokalförsörjningsplan. Under 2017 påbörjade lokalsekretariatet en översyn angående dokumentationen av lokalförsörjningsplaneringen och metoder för att redovisa behov av lokaler för kommunal service. I januari 2017 antogs nya riktlinjer för styrande dokument i Göteborgs Stad. Översynen av lokalförsörjningsplaneringen har tagit sin utgångspunkt i dessa riktlinjer. I detta arbete konstaterar stadsledningskontoret att lokalsekretariatets uppdrag med att ansvara för stadens lokalförsörjningsplan behöver kompletteras med ett program för lokalförsörjning. Ekonomiska konsekvenser Framtagande av lokalförsörjningsplan och program för lokalförsörjning bedöms finansieras med resurser inom tilldelade ekonomiska ramar. Genomförande av lokalförsörjningsplan och program för lokalförsörjning bedöms kunna finansieras inom tilldelade ekonomiska ramar. Barnperspektivet Många av de offentliga rum som bedriver kommunal service till exempel förskolor och grundskolor nyttjas av barn. Att staden arbetar för att uppnå en tydlig styrning med lokalförsörjning är därför av betydelse utifrån barnperspektivet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (4)

2 Mångfalds- och jämställdhetsperspektivet De offentliga rum som bedriver kommunal service är en viktig del i stadsutvecklingen. Att utforma Göteborgs stad till den stad som inkluderar kommunal service för kvinnor, män, gamla och unga tillsammans med optimering för geografiska lokaliseringar är av stor betydelse för en hållbar stadsutveckling. Att staden arbetar för att uppnå en tydlig styrning med lokalförsörjning är därför av betydelse utifrån jämställdhets och mångfaldsperspektiven. Miljöperspektivet I samband med att staden växer ökar också behovet av kommunala verksamhetslokaler vilket innebär en påverkan på miljön. Att staden arbetar för att uppnå en tydlig styrning med lokalförsörjning ger möjlighet till en hållbar stadsutveckling och är därför av betydelse utifrån miljöperspektivet. Omvärldsperspektivet För att kunna säkerställa planering för kommunal service i förhållande till bostäder, annan offentlig service, näringsliv och privata aktörer är det av betydelse att staden arbetar med ett tydligt omvärldsperspektiv för att uppnå en tydlig styrning med lokalförsörjning av kommunal service. Bilagor 1. lokalförsörjningsprogram 2. Tidplan för framtagande av lokalförsörjningsprogram och delleverans av riktlinjer Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (4)

3 Ärendet Stadsledningskontoret genom lokalsekretariatet har ett strategiskt uppdrag för stadens lokalförsörjning genom att ansvara för stadens lokalförsörjningsplan. Våren 2017 påbörjade lokalsekretariatet en översyn angående lokalförsörjningsplanen. Detta är en vidare information gällande status i det pågående arbetet. Beskrivning av ärendet Chefen för lokalsekretariatet beslutade i december 2016 att arbetet med lokalförsörjningsplanen skulle förtydligas genom att bättre dokumentera och synliggöra den pågående lokalförsörjningsplaneringen. Våren 2017 påbörjades arbetet genom att undersöka vilka underlag som behövs för att definiera behoven av kommunal service. Arbetet med lokalförsörjningsplanen intensifierades under hösten 2017, när lokalsekretariatet fick ytterligare personalresurser. I januari 2017 antog kommunfullmäktige nya riktlinjer för styrande dokument i Göteborgs Stad. I dessa redogörs för planerande styrande dokument vilka definieras i tre nivåer, vision, program och plan. I det pågående arbetet med lokalförsörjningsplanen lades fokus på att planen skulle harmonisera med de nya riktlinjerna. Lokalförsörjningsplanen styrs i dag av de befintliga styrdokumenten definierade i Regler för styrning och ledning av Göteborgs Stads lokalförsörjning, 2017:39 antagen av kommunfullmäktige I arbetet med lokalförsörjningsplanen konstaterades att det finns ett behov i staden av ökad tydlighet, samsyn och utveckling av den strategiska styrningen inom lokalförsörjningsområdet. Lokalsekretariatet gjorde bedömningen att det bästa sättet att möta dessa behov är att ta fram ett program för lokalförsörjning. Programmet kommer att utgöra plattformen för utvecklingen av den strategiska styrningen av stadens lokalförsörjning, i syfte att skapa en tydlig, transparent, aktuell och relevant styrning för lokalförsörjningsområdet. Programmet ska tydliggöra mål och beskriva strategier. I ett vidare syfte att skapa bättre förutsättningar för staden att kunna möta utmaningen om att lokalförsörjningen ska vara i balans över tid. Lokalförsörjningsplan Lokalsekretariatet planerar ta fram en lokalförsörjningsplan för beslut i kommunstyrelsen under kvartal Denna lokalförsörjningsplan kommer att tas fram utifrån nuvarande arbetsmetoder. Detta innebär att lokalsekretariatet gör en analys och bedömning av behovet av kommunal service inom de i planen definierade områdena. Under 2018 planerar lokalsekretariatet att utveckla arbetsmetoden för framtagandet av lokalförsörjningsplanen. Syftet är att tydliggöra och bättre dokumentera lokalförsörjningsplaneringen, att förbättra verksamhetsnämndernas delaktighet, att tydliggöra behov genererade av stadsutveckling samt att ta hänsyn till eventuella förändringar i den befintliga kapaciteten. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (4)

4 Program för lokalförsörjning Lokalförsörjningsprocessen är komplex och berör på olika vis många av stadens nämnder och bolag. För att kunna avgöra om styrningen av lokalförsörjningen är aktuell och relevant krävs därför ett brett deltagande i programarbetet. För ytterligare information angående föreslaget programinnehåll, förslag på deltagande förvaltningar samt förslag på upplägg av programarbetet se bilaga 1 och 2. Lokalförsörjningsprogrammets avsikt är att förbättra styrningen inom lokalförsörjningsområdet på lång sikt. Om det i programarbetet konstateras föreligga behov i närtid av uppdaterad styrning, är avsikten att ta fram relevanta styrande dokument omgående, baserade på intensionerna i programarbetet. Beslut om dessa styrande dokument kommer att ske separat. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret gör bedömningen att det pågående arbetet med lokalförsörjningsplanen och framtagandet av program för lokalförsörjning kommer att ge staden bättre möjligheter till en tydlig, transparent, aktuell och relevant styrning av stadens lokalförsörjning. Linda Hovtun Tommy Eliasson Jörgen Samuelsson Planeringsledare Planeringsledare Chef lokalsekretariatet Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (4)

5 Uppdragsdirektiv för Lokalförsörjningsprogram

6 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av Bilaga 1 till Tjänsteutlåtande dnr 1006/18 Innehåll 1. Syfte med dokumentet 3 2. Bakgrund Nyttor som projektet ska uppnå Projektets leveranser Programmets utgångspunkter Programmets mål Programmets strategier Mål och strategier i tre perspektiv 5 3. Intressenter och upplägg Målgrupp Nämnder för beslut av programmet Målgrupp Förvaltningar som deltagare i programarbetet Målgrupp Bolag som deltagare i programarbetet Upplägg programarbete 6 4. Förutsättningar för projektet Avgränsningar Tidsram Finansiering Projektets prioritering Bemanning 8 5. Relationer till andra projekt och aktiviteter 8 6. Projektorganisation Projektägare Styrgrupp Projektledare Referensgrupp 1 förvaltnings och bolagsdirektörer Referensgrupp 2 avdelningschef i deltagande förvaltningar och bolag Projektmedlem i arbetsgrupp 10 [Publiceringsdatum] Sida 2 (10)

7 1. Syfte med dokumentet Projektägaren ger projektledaren förutsättningar för projektet. Projektägaren äger direktivet som i praktiken motsvarar en beställning till projektledaren. 2. Bakgrund Bakgrund till detta direktiv är att Göteborgs stad befinner sig i en expansiv stadsutvecklingsfas. Staden vi ska bygga ska möta flera olika behov. Ett av dessa behov kan sammanfattas i begreppet kommunal service. Begreppet omfattar stadens behov av verksamhetslokaler med tillhörande utemiljöer bland annat förskolor, skolor, gymnasium, äldreboende, boende med särskild service, kultur-, idrott- och kontorslokaler. När staden växer är det därför viktigt att staden har rätt strategiska verktyg. Verktygen är avgörande både för att kunna avgöra behovet av kommunal service över tid och för att kunna planera hur detta ska tillgodoses på bästa sätt. Allt i syfte att skapa enklare vardagsliv för fler av stadens medborgare idag och i morgon. För att kunna avgöra vilka strategiska verktyg som behövs för att lokalförsörjning av kommunal service ska vara i balans över tid krävs ett samarbete i staden. Göteborgs Stads lokalförsörjningsprogram kommer utgöra plattformen för utvecklingen av den strategiska styrningen av stadens lokalförsörjning. Stadsledningskontoret genom lokalsekretariatet kommer projektleda programarbetet. 2.1 Nyttor som projektet ska uppnå Att i samarbete i staden formulera de strategiska vägval som tydliggör styrningen för lokalförsörjning för aktuella aktörer. Att de strategier som programmet formulerar möjliggör ett arbetssätt med tydliga roller och ansvar inom staden för att uppnå lokalförsörjning i balans över tid. 2.2 Projektets leveranser Utifrån Göteborgs stads riktlinje för styrande dokument, KF 2017:8 kommer projektet leverera ett lokalförsörjningsprogram innehållande mål och strategier. Programmet ska slå fast en politisk viljeinriktning för vad som ska uppnås gällande stadens lokalförsörjning av kommunal service Programmets utgångspunkter Lokalförsörjningsprogrammet ska beskriva nuläget i staden utifrån följande utgångspunkter: Stadsutvecklingstrender [Publiceringsdatum] Sida 3 (10)

8 Befolkningsutvecklingstrender Offentlig infrastruktur Lokalförsörjningsplan Lokala förutsättningar (styrkor och utmaningar) Befintliga styrande dokument gällande lokalförsörjning Programmets mål Lokalförsörjningsprogrammet ska utgå från följande mål. Rätt dimensionerad kommunal service över tid Rätt lokaliserad kommunal service över tid Hållbar ekonomisk, ekologisk, social kommunal service över tid. Dessa tre mål ska möjliggöra att nå den politiska viljeinriktningen att kommunal service är i balans över tid. I projektarbetet finns möjlighet att revidera målen i programmet efter avstämning med styrgruppen Programmets strategier Utgångspunkten för att nå målen är följande sex strategier. De är inte inbördes rankade. Definiera utgångspunkter för framtagande av prognostiserade volymer av verksamhetslokaler med tillhörande utemiljöer i stadsutvecklingen. Exempelvis nyckeltal, statistik, demografiska analyser och eller uttryckta politiska viljeinriktningar. Samnyttjande av lokaler med tillhörande utemiljöer Gäller allmän plats och kvartersmark Vad innebär samnyttjande i praktiken. Vem kan samnyttja med vem? Vilka överenskommelser och avtal behöver formuleras? Driftansvar för såväl lokaler som utemiljö? Ändamålsenliga och flexibla lokaler och tillhörande utemiljöer För vilka lokaler behövs Ramprogram? Vad definierar ett ramprogram? Vilka andra metodstöd behövs? Hyror och ekonomiska fördelningsmodeller Vad ska hyresnivåer och kostnadsfördelningsmodeller skapa för värden? [Publiceringsdatum] Sida 4 (10)

9 Äga eller hyra Principer för fördelning mellan egenägda lokaler och inhyrda lokaler. Staden i ett omvärldssammanhang Nätverk med andra aktörer som agerar inom offentlig sektor. Medborgare behöver olika typer av service såväl kommunal service som regional och statlig service. Säkerställ att dialog med aktuella parter möjliggör rätt offentlig service på rätt plats i staden. I projektarbetet finns möjlighet att revidera strategierna i programmet efter avstämning med styrgruppen Mål och strategier i tre perspektiv För att kunna utforma styrningen av lokalförsörjningen på bästa vis krävs ett brett anslag för att skapa goda förutsättningar att nå god måluppfyllelse. Av den anledningen kommer programmets mål och strategier belysas utifrån tre perspektiv; Medborgarperspektivet; Hur tillgången till och rätt mängd av kommunala verksamhetslokaler möjliggör ett enklare vardagsliv för stadens medborgare. Verksamhetsperspektivet; Hur verksamheten ska kommunicera sitt behov av inom- och utomhusmiljöer och utformningen av den samma, för att på bästa sätt nå god måluppfyllelse. Organisationsperspektivet; Hur stadens tjänstepersoner i bolag och förvaltningar utifrån gemensamma bilder av behov av kommunal service och ansvarsfördelning i staden på bästa sätt ska samverka för att nå en god måluppfyllelse. 3. Intressenter och upplägg 3.1 Målgrupp Nämnder för beslut av programmet Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige 3.2 Målgrupp Förvaltningar som deltagare i programarbetet Stadsbyggnadskontoret Fastighetskontoret Lokalförvaltningen [Publiceringsdatum] Sida 5 (10)

10 Stadsledningskontoret Grundskoleförvaltningen Förskoleförvaltningen Utbildningsförvaltningen SDF Örgryte Härlanda (utifrån resursnämndsuppdrag Äldreboendesamordning och boendeplanering funktionshinder) samt ytterligare en stadsdelsförvaltning Kulturförvaltningen Idrott och föreningsförvaltningen Socialresursförvaltning Park och naturförvaltningen 3.3 Målgrupp Bolag som deltagare i programarbetet Älvstranden utveckling AB HIGAB Framtiden AB 3.4 Upplägg programarbete Programarbete kommer ske i workshopformat. Total planeras för sju workshoptillfällen a 4 timmar. Beroende på innehåll i workshopen kommer deltagandet vara obligatoriskt eller frivilligt för de deltagande förvaltningarna och bolagen. 4. Förutsättningar för projektet 4.1 Avgränsningar Lokalförsörjningsprogrammet avgränsas till att utgå ifrån utifrån behovet av lokaler och mark för kommunal service. 4.2 Tidsram Uppdraget avses startas när uppdragsdirektivet är godkänt. Programarbetet förväntas pågå under cirka 15 månader och beräknas kunna redovisas för beslut av kommunfullmäktige i kvartal [Publiceringsdatum] Sida 6 (10)

11 4.3 Finansiering Projektet bedrivs av personella resurser från lokalsekretariatet på stadsledningskontoret. Utredningskostnader och projektkostnader omfattas i ordinarie budget. Av övriga engagerade förvaltningar och bolag förväntas densamma finansiering som stadsledningskontoret. Utöver personella resurser ska konsulttjänst för planering, genomförande och uppföljning av de workshops som programarbetet planerar innehålla upphandlas. Kostnadsram för externa konsulter är uppskattad till 450 tkr och finansieras via Stadsledningskontoret. Resurser Finansieras av Faktureringsadress eller kostnadsansvar för bokföring Externa konsulter Stadsledningskontoret Område stadsutveckling, avdelning lokalsekretariatet Övriga kostnader Stadsledningskontoret Område stadsutveckling, avdelning lokalsekretariatet 4.4 Projektets prioritering Riktlinjer för projektets prioritering inför eventuella vägval är: 1. Kvalitet 2. Tid 3. Kostnad Skälet till aktuell prioritering är att för att programmet ska få ett verkligt genomslag i stadens arbete behöver det hålla en hög kvalitet. Det möjliggörs då programmet tas fram gemensamt och blir gemensamt accepterat och användbart. Detta är en process som kommer att ta mycket tid. Av denna anledning är kvalitet högst prioriterat. Kvalitet Kostnad/resurser Tid [Publiceringsdatum] Sida 7 (10)

12 4.5 Bemanning Projektledningsansvaret för projektet bedrivs av personella resurser från stadsledningskontoret. De identifierade nämnder och bolag som är deltagare i programarbetet bidrar med projektmedlemmar och deltagare i programarbetet. Med möjlighet till förstärkning vid behov identifierade av projektledarna. 5. Relationer till andra projekt och aktiviteter Uppdraget berör och påverkar ett flertal andra pågående projekt. Av dessa bedöms följande som väsentliga: Färdplan kommunalservice (Stadsbyggnadskontoret) Arbetspaket offentlig service inom Älvstaden (Älvstranden utveckling AB) Färdplan Älvstaden (Älvstranden utveckling AB) Utvecklingsarbete 2018 för investeringsstrategi, budgetprocess och hantering av betydande projekt (Stadsledningskontoret) Dessa projekt och aktiviteter kommer inkorporeras i de delar som är relevanta i lokalförsörjningsprogrammet. 6. Projektorganisation 6.1 Projektägare Projektägare är Magnus Sigfusson, direktör stadsutveckling stadsledningskontoret med följande ansvar och befogenheter Inneha det yttersta ansvaret för projektets resultat Att säkerställa att nödvändiga resurser tas fram för att klara projektets mål Godkänna projektet/uppdragsdirektivet (detta dokument) Besluta om ändring av projektet Utse medlemmar i styrgrupp Godkänna och avsluta projektet. 6.2 Styrgrupp Följande personer föreslås ingå i styrgruppen: Eva Hessman, stadsdirektör Magnus Sigfusson, direktör stadsutveckling [Publiceringsdatum] Sida 8 (10)

13 Anders Johansson, ekonomidirektör Jörgen Samuelsson, chef lokalsekretariatet, adjungerad medlem i styrgruppen Frank Kärrå, tf direktör lokalförvaltningen, adjungerad medlem i styrgruppen Styrgruppen har följande ansvar och befogenheter: Stödja projektledaren och projektägaren Fatta beslut om vägval som projektledare identifierat Aktivt delta på styrgruppsmöten och hålla sig kontinuerligt informerad och uppdaterad om projektstatus Ge rekommendationer Styrgruppens ordförande ansvarar för slutgiltiga beslut i styrgruppen 6.3 Projektledare Projektledare är Tommy Eliasson och Linda Hovtun med följande ansvar och befogenheter: Säkerställa att projektet når överenskomna mål vilket också innefattar att leverera resultat med avseende på tidpunkt och kostnad Processleda projektet och ansvara för projektets struktur, planering och kommunikation Följa upp projektet och rapportera till projektägaren och styrgrupp Vara projektets kontakt internt och externt 6.4 Referensgrupp 1 förvaltnings och bolagsdirektörer Förvaltnings och bolagsdirektörer från varje deltagande förvaltning och bolag med följande ansvar och befogenheter. Ge rekommendationer 6.5 Referensgrupp 2 avdelningschef i deltagande förvaltningar och bolag Avdelningschef i deltagande planerande förvaltningar och bolag med följande ansvar och befogenheter. Ge rekommendationer [Publiceringsdatum] Sida 9 (10)

14 6.6 Projektmedlem i arbetsgrupp Av respektive förvaltning och bolag utsedd projektmedlem. Projektmedlemmarna har uppdraget att utifrån projektdirektivet aktivt bidra med förvaltningen eller bolagets perspektiv med information och kunskap i programarbetet. [Publiceringsdatum] Sida 10 (10)

15 Stadsledningskontoret Bilaga 2: Tidplan för framtagande av lokalförsörjningsprogram och delleverans av riktlinjer Juni 2018 Q Q Q Q Q Q Informationsärende till KS angående lokalförsörjningsplan och lokalförsörjningsprogram Uppstart av programarbetet Arbete med programmets mål och strategier Färdigställande av program Programmet på remiss juni-september Framtagande av riktlinjer i enlighet med programmets intentioner påbörjas När arbetet med respektive riktlinje är avslutat går de till KF för beslut Beslut KF Lokalförsörjningsprogram Version Göteborgs Stad Stadsledningskontoret 1 (1)

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1 Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) 2017-02-06 Version 1.1 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2017-07-04 1.0 Uppdragsdirektiv e-tjänst föreningsbidrag Rebecca Amiri

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 4: Processbeskrivning för Bogruppens uppdrag 2014-10-28 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund till uppdraget... 3 Uppdrag... 3 Mål... 4 Tidsplan

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-23 200 för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS 2015-221 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0

E-tjänst Särskilt boende Projektplan. 2014-09-16 Version 1.0 E-tjänst Särskilt boende Projektplan 2014-09-16 Version 1.0 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-08-29 1.0 Godkänd Josephine Andersson Innehåll 1. Mål och ramar 3 1.1 Verksamhetsmål

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824

Förslag till revideringsprocess av Lunds program för ekologiskt hållbar utveckling LundaEko Dnr KS 2011/0824 Kommunkontoret Projektplan 1 (8) Avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet Anna-Karin Poussart 046-359 42 37 anna-karin.poussart@lund.se Kommunstyrelsens miljö- och häsloutskott Förslag till

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 Östra Göteborg Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 28 augusti 2018 3. Göteborgsförslag (Ärende 639) Rör inte Kortedala bibliotek Ett medborgarförslag angående Kortedala

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av strategisk lokalförsörjning goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av strategisk lokalförsörjning Av kommunfullmäktiges budget för år 2016 framgår

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef.

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef. 1(6) Titel: Projektdirektiv Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef Projektledare: Extern. Version: 0.3 Skriven av: Jan Darrell, kommunchef Datum:

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Nytt idrottspolitiskt program arbetsprocess och tidsplan

Nytt idrottspolitiskt program arbetsprocess och tidsplan IDROTTSFÖRVALTNINGEN STABEN FÖR IDROTT OC H FOLKHÄLSA DNR 402/666/11 SID 1 (5) 2011-09-02 IDN 2011-09-22 Handläggare: Magnus Åkesson Telefon: 508 27 638 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till

Läs mer

Projektplan - Hållbarhetsintegrering

Projektplan - Hållbarhetsintegrering Projektplan - Hållbarhetsintegrering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-09 1.0 Susanna Jakobsson, Lotta Heckley, Maria Kronogård, Jenny Theander Stadskontoret

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80

Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo på Bergsgårdsgärdet 80 Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-05-23 Diarienummer N131-0029/19 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Inhyrning av lokal avseende Mötesplats Hjällbo

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Dialog för ett lärande Väsby Projekledare: Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Styrelsehandling 15 Dnr 0079/17 2017-02-10 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling AB deltar i Göteborgs Stads medverkan

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Tjänsteutlåtande Utvecklingsdirektör 2015-11-03 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2015:275 10151 Kommunstyrelsen Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Förslag

Läs mer

Handlingsplan sociala företag

Handlingsplan sociala företag ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Helmer Linda Reuterdahl Karin Öhman Carl Datum 2018-09-05 Diarienummer AMN-2018-0329 Arbetsmarknadsnämnden Handlingsplan sociala företag Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden

Stadsrevisionen. Projektplan. Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Stadsrevisionen Projektplan Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden 2 P R O J E K T P L A N Styrning och uppföljning av projekt Älvstaden Älvstaden är nordens största stadsutvecklingsprojekt. Arbetet

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 3. Verksamhet som ska bedrivas i samverkan SWECO STRATEGY 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner i Stadshus AB koncernen

Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner i Stadshus AB koncernen Bilaga C Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0058/16 Handläggare: Berndt Sundström Tel: 031-368 54 58 E-post: berndt.sundstrom@gshab.goteborg.se Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi

Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Program för uppföljning av privata utförare samt egen regi Titel: Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Diarienummer: KS17-1612 Styrdokumentet beslutades av: Kommunfullmäktige Datum för

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon

Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-17 Diarienummer 1199/15 Repronummer 185/15 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Redovisning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

Förslag till Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialförvaltningen Avdelningens för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-20 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-12-12 Förvaltningens

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till kommunstyrelsen stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Sida 1 (5) 2016-07-21 Handläggare Kalle Sönnergren Telefon: 08-50814670 Till stadsdelsnämnd Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad - remissvar till

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden

Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Kommunstyrelsens handling nr 27/2012 Projektdirektiv Översiktsplan Katrineholm - Staden och landsbygden Godkänd av kommunstyrelsen, 100 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte och mål med projektet...

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Utvecklingsplan 2050

Utvecklingsplan 2050 Utvecklingsplan 2050 Fastställt av rektor 2018-01-16 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 4 3 Projektorganisation 4 4 Förutsättningar och avgränsningar

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Ny näringslivsstrategi för Malmö stad - direktiv

Ny näringslivsstrategi för Malmö stad - direktiv Ny näringslivsstrategi för Malmö stad - Gunnar Bergström Näringsliv 040-34 40 34 2016-01-08 3 2 (10) Innehållsförteckning 1. BASFAKTA... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. UPPDRAGET... 3 1.3. BESTÄLLARE... 5 1.4.

Läs mer

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tjänsteutlåtande nummer: 2017-109 Utfärdat:2017-11-07 Reviderat: Diarienummer: 0940/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tidplan Förvaltningens

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer