Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet"

Transkript

1 Göteborg den Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende 3.5 Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta att remittera motionen till Stadshus AB för yttrande ÄRENDET Motionen har varit på remiss hos flera instanser som i sina svar ger olika bilder på förslaget om stöd för att synliggöra medlemskapet såväl fysiskt som kommunikativt. Av remissinstanserna framgår även att det finns olika syn på befintliga dokument i staden utifrån deras funktion i uppgiften att ytterligare göra medlemskapet mera känt. Vi ser ett värde i att motionen remitteras till Stadshus AB för att inhämta synpunkter eftersom bolaget sedan en tid har en förstärkt EU-kompetens genom tillskott av verksamheten i före detta så kallade Brysselbolaget.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1391/15 Kommunikationsavdelningen Område kommunikation Maria Norberg Telefon E-post: Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Motionen Maria Rydén (M) föreslår kommunfullmäktige att uppdra kommunstyrelsen att efter samråd med berörda instanser återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil, för att i högre grad synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg. Motionären skriver att det sällan spelar någon avgörande roll i vardagen att känna till hur Sverige och Göteborg på alla plan utgör en del av EU, men menar att det är viktigt och kan ha betydande inverkan, såväl för individ som samhälle, om den allmänna medvetenheten om Göteborg och Sverige som en del av EU blev mer närvarande. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till miljö- och klimatnämnden, nämnden för konsument- och medborgarservice, utbildningsnämnden, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning, trafiknämnden, stadsdelsnämnden Östra Göteborg, stadsdelsnämnden Västra Göteborg, stadsdelsnämnden Centrum, stadsdelsnämnden Angered, stadsdelsnämnden Lundby, Business Region Göteborg samt Göteborg & Co. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning samt Business Region Göteborg har inte besvarat remissen. Miljö- och klimatnämnden, stadsdelsnämnden Östra Göteborg, stadsdelsnämnden Västra Göteborg och stadsdelsnämnden Angered avstår att ta ställning. Remissinstans Beslut Kommentar Miljö- och klimatnämnden Konsument- och medborgarservice Avstår att svara Reservation L, M Avstyrker Frågan ligger inte inom förvaltningens och nämndens ansvarsområde Det finns redan tre dokument som skapar goda förutsättningar att aktivera arbetet med att synliggöra EU-medlemsskapet i Göteborg: Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad, Policy och riktlinjer för Göteborgs Stads grafiska profil samt Göteborgs Stads 1(4)

3 Utbildningsnämnden Tillstyrker komplettering av profilprogrammet Trafiknämnden, svar avstämt med Färdtjänstförvaltningen Avstyrker ett program för att synliggöra EUmedlemsskapet Tillstyrker kommunikationsstrategi En komplettering av profilprogrammet med information om hur EU-flaggor och övriga EU-symboler ska placeras i förhållande till stadens logotyp kan vara ett stöd för stadens tjänstemän och att detta i förlängningen kan komma att öka den allmänna medvetenheten om Göteborg och Sverige som en del av EU. Det är EU:s uppgift att sprida information och kunskap om EU, inte kommunens. Det är inte är en kommunal uppgift att öka medborgarnas kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare. En komplettering av stadens grafiska profil med tydliga riktlinjer för hur EUmedlemsskapet grafiskt ska förhålla sig till den grafiska profilen underlättar kommunikationen i de EU-projekt och nätverk som Trafikkontoret medverkar i. Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Stadsdelsnämnden Västra Göteborg Stadsdelsnämnden Centrum Avstår att svara Yrkande S, M Yttrande stadsdelsförvaltni ngen Avstår att svara Reservation L, M, KD Yrkande L Yrkande S, V, MP Avstyrker Reservation M, L Yrkande M, L Yrkande S Nämnden avstår att ta ställning. Eftersom något program inte föreligger kan förvaltningen inte ta ställning i frågan. Om kommunfullmäktige beslutar bifalla motionen och ett program utarbetas behöver förvaltningarna få yttra sig kring detta. Hänsyn bör tas till de krav som följer vid EU-finansierade projekt samt den antagna grafiska profilen och kommunikationsstrategin. Som kommun i ett medlemsland i EU påverkas staden av de beslut som fattas. Där stadens verksamhet delfinansieras av EU-medel ställer unionen krav på synliggörande genom att visa EU-flaggan med hänvisning till den fond som ger verksamheten stöd. Detta sker redan idag. Mot bakgrund av detta kan en komplettering ses som överflödig. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(4)

4 Stadsdelsnämnden Angered Stadsdelsnämnden Lundby Avstår att svara Yrkande M Yrkande S, L Avstyrker Yrkande M Yrkande S Nämnden avstår att ta ställning. Som kommun i ett medlemsland i EU påverkas staden om de beslut som fattas. Där stadens verksamhet delfinansieras av EU-medel ställer unionen krav på synliggörande genom att visa EU-flaggan med hänvisning till den fond som ger verksamheten stöd. Detta sker redan idag. Förvaltningen ser ingen anledning till fortsatt samråd. Göteborg & Co Avstyrker Risk för sammanblandning: destinationen Göteborg har ett eget uttryck i en egen grafisk profil. Inkorporering av ex. EUmedlem skulle kunna skapa intryck att det finns ett samband mellan bolaget och någon av EU:s institutioner. Risk för sämre igenkänning: en konsekvent tydlig, grafisk profil blir allt viktigare. Bolaget ser det som en nackdel att inkorporera fler grafiska element. Höga kostnader för omarbetning av grafisk profil. Ekonomiska konsekvenser I dagsläget är det svårt att avgöra de ekonomiska konsekvenserna men förändringar av den nyss beslutade grafiska profilen för Göteborgs Stad och stadens fysiska gestaltning kan komma att medföra kostnader. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- och miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Som kommun i ett medlemsland i Europeiska unionen påverkas staden av de beslut som unionen tar. När stadens verksamheter delfinansieras av EU-medel ställs krav från unionen på att synliggöra EU-flaggan i all kommunikations- och informationsmaterial med hänvisning till den fond som ger verksamheten stöd. Detta synliggörande sker redan idag. Idag sprids information och kunskap om EU till Sveriges invånare på lokal nivå via EUkommissionens nätverk av lokala informationskontor. I Göteborg sker det via Europa Direkt, som finns på Stadsbiblioteket. De hjälper till att svara på frågor, guidar rätt bland EU-program och anordnar debatter, föreläsningar och utställningar som berör EU. På nationell nivå har EU-upplysningen ( riksdagens uppdrag att informera om EU. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(4)

5 Stadsledningskontorets synpunkter Göteborgs Stad tillhandahåller information om EU på stadens hemsida, på kontaktcenter, på medborgarkontoren samt på stadens bibliotek. Stadsledningskontoret bedömer att en samordning av kommunikation runt stadens EU-arbete kan förtydliga vad EU-medlemskapet innebär för just Göteborg. Detta kan ske inom ramarna för stadens kommunikationsstrategi och kräver inget särskilt program. Kommunfullmäktige antog i september 2015 en ny policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil. Beslutet innebar att Göteborgs välkända stadsvapen blev en ännu tydligare symbol för staden samt ett gemensamt grafiskt manér som sedan dess införts successivt i dokumentmallar, trycksaker, skyltar och annat material. Stadsledningskontoret bedömer att en mindre komplettering av den grafiska profilen med information om hur EU-flaggor och övriga EU-symboler ska placeras i förhållande till stadens logotyp, kan vara till hjälp för verksamheter som finansieras av EU-medel. I förlängningen kan detta öka den allmänna medvetenheten om Göteborg och Sverige som en del av EU. Dock kan riktlinjerna inte vara för detaljerade då det i många fall redan är reglerat i projekten där EU är delfinansiär hur logotyp etc. ska placeras. Bilaga 1 Motionen Bilaga 2 Miljö- och klimatnämndens handlingar Bilaga 3 Konsument- och medborgarservice handlingar Bilaga 4 Utbildningsnämndens handlingar Bilaga 5 Trafiknämndens handlingar Bilaga 6 Stadsdelsnämnden Östra Göteborgs handlingar Bilaga 7 Stadsdelsnämnden Västra Göteborgs handlingar Bilaga 8 Stadsdelsnämnden Centrums handlingar Bilaga 9 Stadsdelsnämnden Angereds handlingar Bilaga 10 Stadsdelsnämnden Lundbys handlingar Bilaga 11 Göteborg & Co:s handlingar Bilaga 12 Protokollsutdrag Göteborgs Stads grafiska profil Stadsledningskontoret Maria Norberg Kommunikationsstrateg Helena Mehner Kommunikationsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(4)

6 Handling 2015 nr 140 Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Göteborg den Motion till Göteborgs kommunfullmäktige Sverige blev medlem i EU (Europeiska Unionen), den 1 januari 1995 efter att folkomröstning om medlemskap hållits och Ja-sidan vunnit. Att Sverige är en del av EU råder ingen tvekan om. Medlemskapet är känt av den breda allmänheten. Däremot ligger det nära till hands att fundera över hur stor andel, eller hur många av oss som tänker på hur medlemskapet påverkar vår vardag och hur Sverige, respektive Göteborg samspelar med EU:s institutioner och andra länder. Självfallet behöver vi inte veta och känna till allt, men min utgångspunkt är att Göteborg och göteborgarna har att tjäna på om det allmänna medvetandet om att vi är en del av EU ökade och blev mer påtagligt. Att känna till hur Sverige och Göteborg på alla plan utgör en del av EU, spelar sällan någon avgörande roll i vardagen. Däremot är det viktigt och kan ha betydande inverkan, såväl för individ som samhälle, om den allmänna medvetenheten om Göteborg och Sverige som en del av EU blev mer närvarande. För att öka både kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare föreslår jag att staden tar fram ett program eller motsvarande som beskriver hur staden genom skyltning och annan fysisk gestaltning, såsom EU-flaggor, loggor samt kommunikation, kan korta avståndet och höja det allmänna medvetandet om Göteborg som en del av EU. Ett viktigt steg i frågan togs redan 2008, när kommunfullmäktige beslutade i enlighet med förslag från Moderaterna Jan Hallberg och Agneta Granberg, om att staden varje dag året om skulle flagga på Gustaf Adolfs torg med både den svenska flaggan och EUflaggan. Kommunfullmäktige föreslås besluta: Att uppdra åt kommunstyrelsen att efter samråd med berörda instanser återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil, i enlighet med ovan, för att i högre grad synliggöra EU-medlemsskapet i Göteborg Maria Rydén (M) ledamot av Göteborgs kommunfullmäktige 1(1)

7 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg 153, 11131/15 Beslut Miljö- och klimatnämnden avstår att lämna synpunkter på remissen. Reservation L och M reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt eget förslag. Sammanfattning Motionen innebär att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil för att i högre grad synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Motionen bifogas. Underlag för beslut Tjänsteutlåtande med diarienummer 11131/15 daterat den 10 december Förslag till beslut på sammanträdet Ann Karlsson (V) med instämmande av S och MP: Bifall till förvaltningens förslag. Axel Darvik (L) med instämmande av M och L: Tillstyrkande av motionen. Beslutsgång Ordförande ställer de båda förslagen mot varandra enligt ordningen ovan och kommer fram till att nämnden beslutar enligt Ann Karlssons förslag. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen Vid protokollet Sara Alander (2)

8 Ordförande Derya Tumayer Justerare Axel Darvik Göteborgs Stad Miljö, utdrag ur protokoll 2(2)

9 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 11131/15 Miljödirektören Thomas Hammarlund Telefon E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Kommunstyrelsen har skickat över remissen till miljö- och klimatnämnden för yttrande senast den 12 februari Förslag till beslut Miljö- och klimatnämnden avstår att lämna synpunkter på remissen. Ärendet Motionen innebär att ge kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil för att i högre grad synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Motionen bifogas. Förvaltningens synpunkter Miljöförvaltningen bedömer att detta inte ligger inom förvaltningens ansvarsområde. Vi avstår därför att ha några synpunkter på förslaget. Vi lämnar av denna anledning inte heller några kommentarer på de olika perspektiven. Göteborg den 10 december 2015 Anna Ledin direktör Bilagor Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg 1(1)

10 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) avstyrker Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Exempelvis Kommentar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion från Maria Rydén (M) angående Synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg 7 Diarienummer 0188/15 Ärendet Kommunstyrelsen har begärt yttrande över motion från Maria Rydén (M) angående att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Handling Tjänsteutlåtande upprättat Beslut Enligt förvaltningens förslag: 1. Nämnden för konsument- och medborgarservice avstyrker förslaget. 2. Nämnden för konsument- och medborgarservice översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen Vid protokollet Nicklas Kristiansson Ordförande Yasmine Posio Nilsson 1(5)

11 2(5) Justerare Björn Jedvert Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0188/15 Förvaltningsledningen Stina Hall Hellqvist Telefon E-post: Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 2(5)

12 3(5) Yttrande till kommunstyrelsen över motion från Maria Rydén (M) angående Synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Förslag till beslut 3. Nämnden för konsument- och medborgarservice avstyrker förslaget. 4. Nämnden för konsument- och medborgarservice översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen Sammanfattning För att öka både kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare, föreslår Maria Rydén (M) i en motion att Göteborgs Stad ska ta fram ett program eller motsvarande som beskriver hur staden ska arbeta med kommunikation genom skyltning och annan fysisk gestaltning, såsom EU-flaggor och loggor. Detta för att korta avståndet och höja det allmänna medvetandet om Göteborg som en del av EU. Konsument- och medborgarservice avstyrker förslaget. Detta med hänvisning till Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad, Policy och riktlinjer för Göteborgs Stads grafiska profil samt Göteborgs Stads kommunikationsstrategi. Förvaltningen anser att dessa tre befintliga dokument tillsammans skapar goda förutsättningar att aktivera arbetet med att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg, utöver den informationen som idag finns på goteborg.se och i andra sammanhang. Konsument- och medborgarservice Rigmor von Zweigbergk Förvaltningsdirektör Stina Hall Hellqvist Kommunikationsansvarig Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 3(5)

13 Ärendet Kommunstyrelsen har begärt yttrande över motion från Maria Rydén (M) angående att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Sammanfattning av motionen Sverige blev medlem i EU (Europeiska Unionen), den 1 januari 1995 efter att folkomröstning om medlemskap hållits och Ja-sidan vunnit. Medlemskapet är känt av den breda allmänheten. Maria Rydén (M) menar i sin motion att det ligger nära till hands att fundera över hur stor andel, eller hur många av boende, besökare eller företagare som tänker på hur medlemskapet påverkar vår vardag och hur Sverige, respektive Göteborg samspelar med EU:s institutioner och andra länder. Hon menar också att Göteborg och göteborgarna har att tjäna på om det allmänna medvetandet om att vi är en del av EU ökade och blev mer påtagligt. Att känna till hur Sverige och Göteborg på alla plan utgör en del av EU, spelar sällan någon avgörande roll i vardagen, menar Maria Rydén. Däremot att det är viktigt och kan ha betydande inverkan, såväl för individ som samhälle, om den allmänna medvetenheten om Göteborg och Sverige som en del av EU blev mer närvarande. För att öka både kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare föreslår Maria Rydén att staden tar fram ett program eller motsvarande som beskriver hur staden genom skyltning och annan fysisk gestaltning, såsom EU-flaggor, loggor samt kommunikation, kan korta avståndet och höja det allmänna medvetandet om Göteborg som en del av EU. Maria Rydén hänvisar också till att det togs ett viktigt steg i frågan 2008, när kommunfullmäktige beslutade i enlighet med förslag från Moderaterna Jan Hallberg och Agneta Granberg, om att staden varje dag året om skulle flagga på Gustaf Adolfs torg med både den svenska flaggan och EU-flaggan. Med den bakgrunden föreslår Maria Rydén (M) att kommunfullmäktige ska besluta: Att uppdra åt kommunstyrelsen att efter samråd med berörda instanser återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil, i enlighet med ovan, för att i högre grad synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Förvaltningens synpunkter Konsument- och medborgarservice avstyrker förslaget till att ta fram ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil, i enlighet med ovan, för att i högre grad synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Detta med hänvisning till tre befintliga beslut. Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad (H 2014 nr 79, P , 27, Dnr 1325/11) beskriver redan hur staden bör förhålla sig, synliggöra och kommunicera internationellt samarbete och därmed EU. Denna policy kan säkerligen aktiveras ytterligare i syfte att synliggöra Göteborgs Stads arbete gentemot och inom EU. När det gäller Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil (H 2002:26, P ) (KF , 21, H 116) så finns det ingen riktlinje om att förvaltningar i allmänhet ska synliggöra att vi tillhör nationen Sverige, vilket därför 4(5) Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 4(5)

14 skulle göra det otydligt att enbart markera att Göteborgs Stad tillhör EU. Däremot finns det utrymme enligt den grafiska profilen att kommunicera även andra logotyper då vi ingår i olika samarbeten, vilket då kan appliceras för specifika EU-samarbeten eller när det är relevant. Dessutom finns det redan incitament för staden att bli tydligare i vår kommunikation gentemot boende, besökare och företagare i och med Göteborgs Stads kommunikationsstrategi som kommunstyrelsen fastställde den 26 mars I dagsläget informerar Göteborgs Stad allmänt via webbportalen goteborg.se om europeiskt samarbete och om hur Sveriges medlemskap i EU påverkar Göteborg. Sådan typ av kommunikation kan kontinuerligt utvecklas för att öka kunskapen. Ekonomiska konsekvenser Ett omtag om den nyss beslutade grafiska profilen för Göteborgs Stad skulle innebära ökade kostnader för Göteborgs Stad. Barnperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv förutom de förutsättningar som redan finns i och med befintliga policies och riktlinjer. Expedieringskrets Kommunstyrelsen 5(5) Göteborgs Stad Konsument och medborgarservice, tjänsteutlåtande 5(5)

15 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) 1. Utbildningsnämnden bifaller att Göteborg Stad kompletterar sin grafiska profil med information om hur EU-flaggor och övriga EU-symboler ska placeras i förhållande till Göteborgs Stads logotyp. 2. Utbildningsnämnden avstyrker övriga delar av motionen om ett helt program för att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg 3. Paragrafen justeras omedelbart. Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Exempelvis Kommentar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum SLK remiss 1391/15; Motion av Maria Ryden (M) om att synliggöra EUmedlemsskapet i Göteborg KFH 140/15 23, 0874/15 Handlingar Förvaltningens samverkansgrupp Tjänsteutlåtande Ärende Utbildningsförvaltningen anser att det är EU:s uppgift att sprida information och kunskap om EU, inte kommunens. Det finns redan gott om kanaler för detta i Sverige och i Göteborg. Så här skriver EU-kommissionen på sin webbplats: För att informera lokalt ute i landet har EU-kommissionen byggt upp ett nätverk av lokala informationskontor och dokumentationscentra, så kallade Europa Direkt Nätverk, som finns runtom i Europa och i Sverige. De hjälper dig svara på frågor om EU, guida dig rätt bland EU-programmen och i EU:s regelverk samt hitta EU-dokument samt arrangerar aktiviteter och evenemang. I Göteborg finns en internationell avdelning med ett kontor i Bryssel (Göteborg European office), ett Europa direkt-kontor på Stadsbiblioteket och ett Europeiskt dokumentationscentrum på Göteborgs universitet. Utbildningsförvaltningen bedömer att dessa instanser är tillräckliga för att sprida information och kunskap om Göteborg som en del av EU. Utbildningsförvaltningen anser att det inte är en kommunal uppgift att öka medborgarnas kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare. Förvaltningen anser vidare att det inte är tillräckligt tydligt på vilket sätt Göteborg och göteborgaren har att tjäna på om det allmänna medvetandet om att vi är en del av EU skulle öka. 1(5)

16 Utbildningsförvaltningen bifaller att Göteborg stads grafiska profil kompletteras med information om hur EU-flaggor och övriga EU-symboler ska placeras i förhållande till Göteborgs Stads logotyp. Detta skulle vara ett stöd för stadens tjänstemän, ett stöd för att kommunicera stadens EU-arbete på ett enhetligt och tydligt sätt gentemot medborgare och besökare. I förlängningen kanske detta kan komma att öka den allmänna medvetenheten om Göteborg och Sverige som en del av EU. 2(5) Remissvar ska vara stadsledningskontoret till handa Beslut 4. Utbildningsnämnden bifaller att Göteborg Stad kompletterar sin grafiska profil med information om hur EU-flaggor och övriga EU-symboler ska placeras i förhållande till Göteborgs Stads logotyp. 5. Utbildningsnämnden avstyrker övriga delar av motionen om ett helt program för att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg 6. Paragrafen justeras omedelbart. Expedieras: stadsledningskontoret Vid protokollet Britta Ryding Justerare Karin Pleijel Anders Rehnberg Göteborgs Stad Utbildning, tjänsteutlåtande 2(5)

17 3(5) Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat Reviderat: Diarienummer 0874/15 Utbildningskansliet Gunilla Ohlsson Ottosson Göteborgs Stad Utbildning, tjänsteutlåtande 3(5)

18 4(5) Remiss SLK - Motion av Maria Ryden (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg TIDPLAN Förvaltningens samverkansgrupp Utbildningsnämnden Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden bifaller att Göteborg Stad kompletterar sin grafiska profil med information om hur EU-flaggor och övriga EU-symboler ska placeras i förhållande till Göteborgs Stads logotyp. 2. Utbildningsnämnden avstyrker övriga delar av motionen om ett helt program för att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg 3. Paragrafen föreslås justeras omedelbart. Ärende Utbildningsförvaltningen anser att det är EU:s uppgift att sprida information och kunskap om EU, inte kommunens. Det finns redan gott om kanaler för detta i Sverige och i Göteborg. Så här skriver EU-kommissionen på sin webbplats: För att informera lokalt ute i landet har EU-kommissionen byggt upp ett nätverk av lokala informationskontor och dokumentationscentra, så kallade Europa Direkt Nätverk, som finns runtom i Europa och i Sverige. De hjälper dig svara på frågor om EU, guida dig rätt bland EU-programmen och i EU:s regelverk samt hitta EUdokument samt arrangerar aktiviteter och evenemang. I Göteborg finns en internationell avdelning med ett kontor i Bryssel (Göteborg European office), ett Europa direkt-kontor på Stadsbiblioteket och ett Europeiskt dokumentationscentrum på Göteborgs universitet. Utbildningsförvaltningen bedömer att dessa instanser är tillräckliga för att sprida information och kunskap om Göteborg som en del av EU. Utbildningsförvaltningen anser att det inte är en kommunal uppgift att öka medborgarnas kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare. Förvaltningen anser vidare att det inte är tillräckligt tydligt på vilket sätt Göteborg och göteborgaren har att tjäna på om det allmänna medvetandet om att vi är en del av EU skulle öka. Utbildningsförvaltningen bifaller att Göteborg stads grafiska profil kompletteras med information om hur EU-flaggor och övriga EU-symboler ska placeras i förhållande till Göteborgs Stads logotyp. Detta skulle vara ett stöd för stadens tjänstemän, ett stöd för att kommunicera stadens EU-arbete på ett enhetligt och tydligt sätt gentemot medborgare och besökare. I förlängningen kanske detta kan komma att öka den allmänna medvetenheten om Göteborg och Sverige som en del av EU. Remissvar ska vara stadsledningskontoret till handa Göteborgs Stad Utbildning, tjänsteutlåtande 4(5)

19 Ekonomiska dimensionen Förvaltningen gör bedömningen att EU finansierar och sprider information om EU:s verksamhet till medborgarna. I detta fall väljer Utbildningsförvaltningen att prioritera sin egen kärnverksamhet. 5(5) Ekologiska dimensionen Utbildningsförvaltningen har inte kunnat finna några aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Sociala dimensionen Utbildningsförvaltningen har inte kunnat finna några aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Tomas Berndtsson Utbildningsdirektör Håkan Larsson Avdelningschef Bilagor SLK-Remiss (1391/15) - Motion av Maria Ryden (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg Göteborgs Stad Utbildning, tjänsteutlåtande 5(5)

20 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 1/16 26 Diarienummer 3535/15 Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Yttrande kommunstyrelsen Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Nämnden beslutar att bifalla kontorets förslag att att tillstyrka motionen som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Vid protokollet Eva Nordqvist Justerat Johan Nyhus Birgitta Ling-Fransson Rätt utdraget intygar i tjänsten Eva Nordqvist

21 TN 26/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 3535/15 Kommunikation & dialog Eva Rhodin Telefon E-post: Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att tillstyrka motionen att som eget yttrande till kommunstyrelsen översända trafikkontorets tjänsteutlåtande. Sammanfattning För att öka göteborgarnas kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare föreslår Maria Rydén (M) i en motion till kommunfullmäktige att staden ska ta fram ett program eller motsvarande som beskriver hur staden genom skyltning och annan fysisk gestaltning, så som EU-flaggor, loggor samt kommunikation, kan korta avståndet och höja det allmänna medvetandet om Göteborgs som en del i EU. Motionären föreslår vidare att kommunfullmäktige ska uppdra åt kommunstyrelsen att återkomma med förslag på ett program eller morsvarade och en komplettering av stadens grafiska profil, för att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Trafikkontoret har en lång tradition av att vara aktiva i olika nätverk och projekt inom ramen för EU. I dagsläget medverkar förvaltningen i tre EUprojekt, Smartset, Opicities och Novelog samt deltar i en flera ansökningsprocesser för nya EU-projekt. Vi är också medlemmar i en rad europeiska nätverk, där de största är Eurocities och Polis samt EU-initiativet The European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities. Med utgångspunkt i trafikkontorets engagemang i EU-projekt och EUnätverk skulle det förenkla och öka tydligheten i den kommunikation som görs inom ramen för detta arbete om Göteborgs stad kompletterade den framtagna grafiska profilen med riktlinjer för EU-medlemskapet och samarbetet. Trafikkontoret kommer under 2016 att påbörja ett utvecklingsarbete med att ta fram en kommunikationsstrategi för förvaltningen. I det arbetet blir en naturlig del att ta fram riktlinjer för hur förvaltningen ska hantera vårt 1(3)

22 engagemang i EU-projekt och nätverk. Det gäller både budskapsmässigt och grafiskt. En komplettering av stadens grafiska profil med en gemensam riktlinje för hela organisationen skulle öka tydligheten både för tjänstemän och invånare i staden. Trafikkontoret har i arbetet med ärendet stämt av med färdtjänstförvaltningen som delar trafikkontorets svar på motionen. Ekonomiska konsekvenser Inga ekonomiska konsekvenser om förslaget att synliggöra EUmedlemskapet sker i samband med övrig beslutad och redan finansierad kommunikation. Barnperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Att synliggöra Göteborgs stads EU-medlemskap kan vara ett positivt bidrag till att tydliggöra Göteborgs stads devis Hållbar stad öppen för världen. Dessutom skulle en komplettering av stadens grafiska profil med tydliga riktlinjer för hur EU-medlemskapet grafiskt ska förhålla sig till den grafiska profilen underlätta kommunikationen i de EU-projekt och nätverk som trafikkontoret medverkar i. Det skulle ge en ökad tydlighet mot omgivningen. Stefan Eglinger Trafikdirektör Eva Rhodin Avdelningschef Bilaga: Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 2(3)

23 Ärendet Motionen till kommunfullmäktige om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg lades fram i september Trafiknämnden har fått motionen på remiss. Bakgrund För att öka göteborgarnas kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare föreslår Maria Rydén (M) i en motion till kommunfullmäktige att staden ska ta fram ett program eller motsvarande som beskriver hur staden genom skyltning och annan fysiks gestaltning, så som EU-flaggor, loggor samt kommunikation, kan korta avståndet och höja det allmänna medvetandet om Göteborg som en del i EU. Motionären föreslår vidare att kommunfullmäktige ska uppdra åt kommunstyrelsen att återkomma med förslag på ett program eller morsvarade och en komplettering av stadens grafiska profil, för att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Trafikkontorets synpunkter Med utgångspunkt i trafikkontorets engagemang i EU-projekt och EUnätverk skulle det förenkla och öka tydligheten i den kommunikation som görs inom ramen för detta arbete om Göteborgs stad kompletterade den framtagna grafiska profilen med riktlinjer för EU-medlemskapet och samarbetet. Trafikkontoret kommer under 2016 att påbörja ett utvecklingsarbete med att ta fram en kommunikationsstrategi för förvaltningen. I det arbetet blir en naturlig del att ta fram riktlinjer för hur förvaltningen ska hantera vårt engagemang i EU-projekt och nätverk. Det gäller både budskapsmässigt och grafiskt. En komplettering av stadens grafiska profil med en gemensam riktlinje för hela organisationen skulle öka tydligheten både för tjänstemän och invånare i staden. Göteborgs Stad Trafikkontoret, tjänsteutlåtande 3(3)

24 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Exempelvis Kommentar 7 Diarienummer N /15 Utdrag ur protokoll Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Remiss, Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Ärendet Kommunstyrelsen har begärt in stadsdelsnämndens yttrande över en motion i fullmäktige från Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Kommunfullmäktige har beslutat att uppdra åt kommunstyrelsen, att efter samråd med berörda instanser, återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil. Detta för att i högre grad synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg. Förvaltningen ser inga hinder för fortsatt samråd kring förslag på ett program eller motsvarande för att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Vid samråd bör hänsyn tas till de krav som följer vid EU-finansierade projekt samt den av fullmäktige antagna grafiska profilen och kommunikationsstrategin. Handling Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat Förvaltningen föreslår att nämnden inte tar ställning till motionens förslag och som eget yttrande översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Yrkanden Lena Landén-Ohlsson (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Peter Mattiasson (M) yrkar bifall till motionen. Propositionsordning Ordföranden Özgür Tasbas (MP) förklarar överläggningen avslutad och ställer proposition på yrkandena och finner att Lena Landén-Ohlssons yrkande bifallits. Omröstning begärs. Omröstning Godkänd propositionsordning: Ja-röst för bifall till Lena Landén-Ohlssons yrkande. Nej-röst för bifall till Peter Mattiassons yrkande. Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 1(4)

25 Özgür Tasbas (MP), Mats Karlsson (S), Lena Landén-Ohlsson (S), Paul Hedman (V), Willy Kiela (S) och Svetlana Lucic (S) röstar Ja. Tobias Björk (M), Peter Mattiasson (M), Ewa Jablonska (FP), Birgit Broddéus (M) och Pehr Nilsson (M) röstar Nej. Ordföranden konstaterar att det finns 6 röster för Lena Landén-Ohlssons yrkande och att 5 röster stödjer Peter Mattiassons yrkande. Beslut Stadsdelsnämnden beslutar att inte ta ställning till motionens förslag, att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Expedieras Kommunstyrelsen 2(4) Vid protokollet Rätt utdraget intygar i tjänsten Åke Ström Justerat den Gill Bengtsson Registrator Ordförande Özgür Tasbas Justerare Peter Mattiasson Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Utvecklingsavdelningen Inger Jayakoddy Telefon: E-post: inger.jayakoddy@ostra.goteborg.se Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 2(4)

26 3(4) Yttrande över motion från (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att inte ta ställning till motionens förslag, att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Ärendet Kommunstyrelsen har begärt in stadsdelsnämndens yttrande över en motion i fullmäktige från Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Kommunfullmäktige har beslutat att uppdra åt kommunstyrelsen, att efter samråd med berörda instanser, återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil. Detta för att i högre grad synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg. Ekonomiska konsekvenser Förändringar av Stadens grafiska profil och/eller fysiska gestaltning bedöms medföra nya kostnader. Hållbarhetsperspektiv Förvaltningen anser att hänsyn bör tas till barnperspektivet, jämställdhetsperspektivet, mångfaldsperspektivet samt miljöperspektivet vid framtagandet av ett program. Omvärldsperspektivet Som kommun i ett medlemsland i Europeiska unionen påverkas staden av de beslut som unionen tar. När stadens verksamheter delfinansieras av EU-medel, ställs krav från unionen på att synliggöra EU-flaggan i all kommunikations- och informationsmaterial. Förvaltningens överväganden Förvaltningen ser inga hinder för fortsatt samråd kring förslag på ett program eller motsvarande för att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Vid samråd bör hänsyn tas till de krav som följer vid EU-finansierade projekt samt den av fullmäktige antagna grafiska profilen och kommunikationsstrategin. Samverkan Samverkan i FSG den 13 januari Ulrica Johansson Tf Stadsdelsdirektör Åsa Svensson Utvecklingschef Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 3(4)

27 4(4) Bilaga: Motion från Maria Rydén (M) Göteborgs Stad Östra Göteborg, tjänsteutlåtande 4(4)

28 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Tar ej ställning Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Bifall till tjänsteförslaget att ej ta ställning till motionens förslag efter omröstning med 6 5. Reservation från FP, M, KD till förmån för eget yrkande att bifalla motionen Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Diarienummer N /15 Svar på motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Beslutsunderlag Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 14 december 2015 med förslag att utan eget ställningstagande översända upprättat tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Yrkanden Andre vice ordföranden Andreas Eraybar (L) yrkar avslag på tjänsteförslaget till förmån för eget yrkande att motionen ska tillstyrkas. Förste vice ordföranden Anette Bernhardsson (S), Lena Hammarström (V) och ordföranden Henrik Munck (MP) yrkar bifall till tjänsteförslaget. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på de båda yrkandena och finner att nämnden beslutat bifalla tjänsteförslaget. Omröstning begärs och verkställs enligt följande godkända propositionsordning: "Jaröst för yrkandet om bifall till tjänsteförslaget, Nej-röst för bifall till yrkandet om avslag på tjänsteförslaget och tillstyrkande av motionen." Omröstning För Ja-propositionen röstar förste vice ordföranden Anette Bernhardsson (S), Tore Kristiansson (S), Lena Hammarström (V), Karin Greenberg (S), Thomas Åsberg (S) och ordföranden Henrik Munck (MP). För Nej-propositionen röstar andre vice ordföranden Andreas Eraybar (L), Emanuel Vestberg (M), Marianne Bergman (KD), Eva Sundén (M) och Sten Wasmouth (M). Eftersom omröstningen har utfallit med 6 Ja-röster och 5 Nej-röster har nämnden beslutat bifalla tjänsteförslaget. Stadsdelsnämndens beslut Stadsdelsnämnden tar inte ställning i frågan. Göteborgs Stad Västra Göteborg, tjänsteutlåtande 1(4)

29 Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Mot beslutet reserverar sig Andreas Eraybar (L), Emanuel Vestberg (M), Marianne Bergman (KD), Eva Sundén (M) och Sten Wasmouth (M) till förmån för eget yrkande. Vid protokollet 2(4) Marianne Karlgren Ordförande Henrik Munck (MP) Justerare Andreas Eraybar (L) Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Utvecklingsavdelning Emili Börjesson Telefon: E-post: Svar på motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Förslag till beslut Stadsdelsnämnden tar inte ställning i frågan. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Ärendet Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Kommunfullmäktige föreslås i motionen att besluta uppdra åt kommunstyrelsen att, efter samråd med berörda instanser, återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil. Detta för att i högre grad synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Göteborgs Stad Västra Göteborg, tjänsteutlåtande 2(4)

30 Ekonomiska konsekvenser I dagsläget är det svårt att avgöra de ekonomiska konsekvenserna men förändringar av den grafiska profilen och fysisk gestaltning kan komma att medföra kostnader. Barnperspektivet Inte aktuellt innan samrådet skett Jämställdhetsperspektivet Inte aktuellt innan samrådet skett Mångfaldsperspektivet Inte aktuellt innan samrådet skett Miljöperspektivet Inte aktuellt innan samrådet skett Omvärldsperspektivet Som kommun i ett medlemsland i EU påverkas staden av de beslut som fattas. Där stadens verksamhet delfinansieras av EU-medel ställer unionen krav på synliggörande genom att i allt kommunikations- och informationsmaterial visa EU-flaggan med hänvisning till den fond som ger verksamheten stöd. Förvaltningens överväganden Förvaltningen ser inga hinder för fortsatt samråd kring förslag på ett program eller motsvarande, men eftersom något program i nuvarande skede inte föreligger kan förvaltningen inte ta ställning i frågan. Om kommunfullmäktige beslutar bifalla motionen och ett program utarbetas är det av stort värde att förvaltningarna får möjlighet att yttra sig kring detta. Vid ett eventuellt samråd bör hänsyn tas till de krav som följer vid EU-finansierade projekt samt den av KF tagna grafiska profilen och kommunikationsstrategin. Samverkan Samverkan i Förvaltningens Samverkansgrupp, FSG, den 19 januari Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg Maria Lejerstedt Stadsdelsdirektör Maria Rahm Christensson Sektorschef Göteborgs Stad Västra Göteborg, tjänsteutlåtande 3(4)

31 Beslut Avstyrker. Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Yrkande från M och L om att tillstyrka motionen. Protokollsutdrag stadsdelsnämnden Centrum Svar på remiss angående motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg diarienummer N /15 Stadsdelsförvaltningen har den 18januari 2016 upprättat ett tjänsteutlåtande angående svar på remiss rörande motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg. Stadsdelsnämnden Centrum ska yttra sig senast den 12 februari Yrkande Mattias Tykesson (M) yrkar för M och L, enligt bilaga 3 till protokollet, att motionen ska tillstyrkas. Aslan Akbas (S) yrkar bifall till tjänsteutlåtandet. Beslutsgång Ordföranden ställer propositioner på yrkandena samt finner XX yrkande med övervägande Ja besvarat. Omröstning begärs. Omröstningspropositionen Ja för bifall till yrkande från Aslan Akbas och Nej för yrkande från Mattias Tykesson med flera godkänns. Aslan Akbas, Elisabet Abrahamsson, Tony Haddou, Kristofer Bergman, Jessica Wagner och ordföranden Anna Sibinska röstar Ja medan Mattias Tykesson,, Kristina Palmgren, Max Sjöberg, Ingemar Rössberger och 2:e vice ordföranden Nina Miskovsky röstar Nej. Då omröstningen utfallit med 6 röster mot 5 har nämnden beslutat enligt yrkande från Aslan Akbas med flera. Beslut i stadsdelsnämnden Centrum Stadsdelsnämnden avstyrker motionen av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Tjänsteutlåtandet översänds till kommunstyrelsen som nämndens eget yttrande. Reservationer och anteckningar Samtliga ledamöter i M och L reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 1(6)

32 2(6) Justering Tisdagen den 26 januari Kanslienheten, Engelbrektsgatan 71 våning 3. Rätt utdraget intygar i tjänsten Stina Borrman, sekreterare Anna Sibinska, ordförande Nina Miskovsky, 2:e vice ordförande Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 2(6)

33 3(6) Bilaga 3 Göteborg Yrkande (M) (L) SDN Centrum Svar på remiss angående motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU- medlemskapet i Göteborg Göteborg behöver höja ambitionsnivån när det gäller att synliggöra EU-medlemskapet. Idag finns nästan ingenting i staden som utmärker att Sverige är medlem av Europeiska unionen, så när som på EU-flaggan vid Gustav Adolfs torg. I en allt mer globaliserad värld där Sverige och Göteborg är en del av och kommer allt närmre EU, så är det positivt att synliggöra detta än mer i ett program eller motsvarande och samtidigt komplettera stadens grafiska profil. Med anledning av ovanstående yrkar vi på att motionen om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg tillstyrks av SDN Centrum. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 3(6)

34 4(6) Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /15 Kommunikationsavdelningen Anne-Charlotte Horgby/Centrum/GBGStad Telefon: (eller Göteborgs Stad växel ) E-post: Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 4(6)

35 5(6) Svar på remiss angående motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg Ärendet Kommunstyrelsen har den 17 november 2015 sänt motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg på remiss. Stadsdelsnämnden Centrum ska yttra sig senast den 12 februari Förslag till beslut i stadsdelsnämnden Centrum Stadsdelsnämnden avstyrker motionen. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Sammanfattning Kommunfullmäktige föreslås besluta att uppdra åt kommunstyrelsen, att efter samråd med berörda instanser, återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil. Detta för att i högre grad synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg. En grafisk profil eller logga används för att tydliggöra vem som är avsändare eller är ansvarig för exempelvis ett projekt eller en verksamhet. Att avsändaren eller ansvarig organisation tydligt framgår stärker varumärket och gör det möjligt för mottagaren av en kommunikation att värdera den i sitt sammanhang. Göteborgs Stads grafiska profil är därför ett stöd för stadens verksamheter och för mottagare av stadens kommunikation. I det fall det finns flera avsändare, som i fallet med EU-projekt, kompletteras kommunikationen med ytterligare relevanta loggor. EU:s riktlinjer är tydliga med hur logotype med mera ska användas i projekt där EU är delfinansiär. Dessa måste Göteborgs Stad följa och respektive projekt är ansvarigt för att planera hur kommunikationsarbetet kan ske på lämpligaste sätt och med hänsyn till de krav EU ställer. Mot bakgrund av detta kan en komplettering av stadens grafiska profil med riktlinjer eller regler för kommunikation av EU-frågor ses som överflödig. Bakgrund Göteborgs Stad har en lång vana av att arbeta med kommunikation av EU-frågor. Allmänintresset är ofta stort vilket visar sig bland annat i ett många gånger stort intresse från medias sida. Ekonomiskt perspektiv I dagsläget är det svårt att avgöra de ekonomiska konsekvenserna men förändringar av den grafiska profilen och fysisk gestaltning kan medföra kostnader. Barnperspektivet Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 5(6)

36 Jämställdhets- och likabehandlingsperspektiv Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektiv Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektiv Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Arbetsmiljöperspektiv Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Förvaltningens överväganden Förvaltningen ser ingen anledning till fortsatt samråd kring förslag på ett program eller motsvarande för att komplettera den av kommunfullmäktige tagna grafiska profilen och kommunikationsstrategin. Som kommun i ett medlemsland i EU påverkas staden av de beslut som fattas. Där stadens verksamhet delfinansieras av EU-medel ställer unionen krav på synliggörande genom att i allt kommunikations- och informationsmaterial visa EU-flaggan med hänvisning till den fond som ger verksamheten stöd. Samråd Samråd med övriga stadsdelsförvaltningar som fått motionen på remiss har ägt rum under handläggningstiden. 6(6) Birgitta Roos Stadsdelsdirektör Anne-Charlotte Horgby Kommunikationschef Expedieringskrets: Kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Centrum, tjänsteutlåtande 6(6)

37 Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Tar inte ställning Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Stadsdelsnämnden Utdrag ur protokoll 2/2016 Sammanträdesdatum Diarienummer N /15 Yttrande över motion om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Stadsledningskontoret har översänt en motion från Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg för stadsdelsnämndens yttrande. Stadsdelsförvaltningen har den 20 januari 2016 upprättat ett tjänsteutlåtande med förslaget att stadsdelsnämnden inte ska ta ställning till förslagen i Maria Rydéns (M) motion. Yrkanden Fouad Rasho (M) yrkar bifall till motionen. Alma Handzar (S) yrkar bifall tjänsteförslaget. Kojo Ansah-Pewudie (L) yrkar på Liberalernas vägnar bifall till tjänsteförslaget. Proposition Ordföranden ställer proposition Fouad Rashos (M) yrkande om bifall till motionen och finner att stadsdelsnämnden beslutar att avslå yrkandet. Omröstning begärs. Stadsdelsnämnden godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för bifall till förvaltningens förslag och Nej-röst för bifall till Fouad Rashos (M) yrkande. Omröstningsresultat Med 8 ja-röster för förvaltningens förslag och 3 nej-röster för yrkandet antar stadsdelsnämnden förvaltningens förslag. Fortsättning 43 Diarienummer N /15 Ledamot/tjänstgörande ersättare Ja Nej 1(5)

38 2(5) 1. Ali Moeeni (S) X 2. Ellen Mitikka (S) X 3. Börje Olsson (M) X 4. Katarina Flisak (M) X 5. Reger Shafik (S) X 6. Elisabeth Linde (S) X 7. Kojo Ansah-Pewudie (L) X 8. Ove Holmström (S) X 9. Svea Hasanbegovic (L) X 10. Alma Handzar (S) X 11. Fouad Rasho (M) X Summa 8 3 Beslut Stadsdelsnämnd Angered tar inte ställning till förslagen i Maria Rydéns (M) motion om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Reservation mot beslutet anmäls av samtliga närvarande ledamöter från Moderaterna, till förmån för Fouad Rashos (M) yrkande. Vid protokollet Sofi Tillberg Ordförande Ali Moeeni (S) Justerare Börje Olsson (M) Protokollsutdragets riktighet intygas av Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Göteborgs Stad Angered, tjänsteutlåtande 2(5)

39 3(5) Kommunikationsavdelnin gen Marie Åhman Telefon E-post: eborg.se Göteborgs Stad Angered, tjänsteutlåtande 3(5)

40 4(5) Yttrande över motion från Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Ärendet Stadsledningskontoret har översänt en motion från Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg för stadsdelsnämndens yttrande. Förslag till beslut Stadsdelsnämnd Angered tar inte ställning till förslagen i Maria Rydéns (M) motion om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Bakgrund För att öka både kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare föreslår Maria Rydén (M) i sin motion att staden tar fram ett program eller motsvarande som beskriver hur staden genom skyltning och annan fysisk gestaltning, såsom EU-flaggor, loggor samt kommunikation, kan korta avståndet och höja det allmänna medvetandet om Göteborg som en del av EU. Maria Rydén (M) föreslår att Kommunfullmäktige ska besluta att uppdra åt kommunstyrelsen att efter samråd med berörda instanser återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil, för att i högre grad synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Ekonomiska konsekvenser I dagsläget är det svårt att avgöra de ekonomiska konsekvenserna men förändringar av den grafiska profilen och fysisk gestaltning kan komma att medföra kostnader. Jämställdhetsperspektivet/Mångfaldsperspektivet/Miljöperspektivet Inte aktuellt innan samråd skett. Omvärldsperspektivet Som kommun i ett medlemsland i EU påverkas staden av de beslut som fattas. Där stadens verksamhet delfinansieras av EU-medel ställer unionen krav på synliggörande genom att i allt kommunikations- och informationsmaterial visa EU-flaggan med hänvisning till den fond som ger verksamheten stöd. Detta synliggörande sker redan idag. Barnperspektivet Inte aktuellt innan samråd skett. Förvaltningens överväganden Förvaltningen ser inga hinder för fortsatt samråd kring förslag på ett program eller motsvarande. Vid samråd bör hänsyn tas till de krav som följer vid EU-finansierade Göteborgs Stad Angered, tjänsteutlåtande 4(5)

41 5(5) projekt samt den av Kommunfullmäktige antagna grafiska profilen och kommunikationsstrategin. Samverkan Information i Förvaltningsövergripande Samverkansgrupp den 3 februari Stadsdelsförvaltningen Angered Marianne Olsson Stadsdelsdirektör Marie Åhman Kommunikationschef Bilaga: Motion från Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Göteborgs Stad Angered, tjänsteutlåtande 5(5)

42

43

44 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Skriv sektornamnet här Kamilla Julin/Lundby/GBGStad Telefon E-post: Tjänsteutlåtande - svar på remiss angående motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU- medlemskapet i Göteborg Förslag till beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionen. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Sammanfattning Stadsledningskontoret har översänt motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg för stadsdelsnämndens yttrande Ärendet Kommunfullmäktige föreslås besluta att uppdra åt kommunstyrelsen, att efter samråd med berörda instanser, återkomma med förslag på ett program eller motsvarande och komplettering av stadens grafiska profil. Detta för att i högre grad synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg. Bakgrund Stadsledningskontoret har översänt motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg för stadsdelsnämndens yttrande. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Inte aktuellt innan samrådet skett Konsekvenser ur ett jämställdhetsperspektiv Inte aktuellt innan samrådet skett Barnkonventionen Inte aktuellt innan samrådet skett Ekonomiska konsekvenser I dagsläget är det svårt att avgöra de ekonomiska konsekvenserna men förändringar av den grafiska profilen och fysisk gestaltning kan komma att medföra kostnader. 1(2)

45 Förvaltningens överväganden Förvaltningen ser ingen anledning till fortsatt samråd kring förslag på ett program eller motsvarande för att komplettera den av KF tagna grafiska profilen och kommunikationsstrategin. En grafisk profil eller logga används för att tydliggöra vem som är avsändare eller är ansvarig för exempelvis ett projekt eller en verksamhet. Som kommun i ett medlemsland i EU påverkas staden av de beslut som fattas. Där stadens verksamhet delfinansieras av EU-medel ställer unionen krav på synliggörande genom att i allt kommunikations- och informationsmaterial visa EU-flaggan med hänvisning till den fond som ger verksamheten stöd. I övrigt avsätter som regel alla EU-projekt resurser för kommunikation och respektive projektet planerar sedan hur kommunikationsarbetet kan ske på lämpligaste sätt och med hänsyn till de krav EU ställer. Samråd Samverkan Lundby stadsdelsförvaltning Christer Samuelsson stadsdelsdirektör Bilaga 1: (Namn på bilaga och datum) Bilaga 2: Expedieras till: (Namn och adress till den/de myndigheter/personer som ska få beslutet) Göteborgs Stad Lundby, tjänsteutlåtande 2(2)

46

47 Dnr 1391/15 Yttrande över Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg Förslag till beslut Bolaget föreslår styrelsen att avstyrka förslagen i ärendet Ärendet Motionären föreslår att staden tar fram ett program eller motsvarande som beskriver hur staden genom skyltning och annan fysisk gestaltning, såsom EUflaggor, loggor samt kommunikation, kan korta avståndet och höja det allmänna medvetandet om Göteborg som en del av EU. Motionärens utgångspunkt är att Göteborg och göteborgarna har att tjäna på om det allmänna medvetandet om att vi är en del av EU ökade och blev mer påtagligt. Överväganden av Göteborg & Co Träffpunkt AB Bolaget har ansvar för destinationens varumärke och grafiska profil. Bolaget anser att det finns tre huvudsakliga skäl till att avstyrka motionen: Risk för sammanblandning Destinationen Göteborg har ett eget uttryck i egen grafisk profil. Inkorporering i grafisk profil av ex EU-emblem skulle kunna skapa ett felaktigt intryck att det finns ett samband mellan bolaget och någon av EU:s eller Europarådets institutioner och/eller ge allmänheten den felaktiga uppfattningen att bolaget stöds eller sponsras av någon av EU:s institutioner. Denna risk förstärks av att, såvitt bolaget känner till, ingen annan destination nationellt eller i övriga Europa har en grafisk koppling till EU. Risk för sämre igenkänning. En konsekvent, tydlig och enhetlig grafisk profil blir allt viktigare i dagens enorma informationsbrus. När det gäller bolagets uppdrag att skapa ett ökat inresande till Göteborg ser bolaget det som en nackdel i att inkorporera fler grafiska element i det grafiska programmet. Det kan förvirra och minska igenkänningen av destinationen Göteborg. Höga kostnader för omarbetning av grafisk profil Förutom det ekonomiska perspektivet och omvärldsperspektivet finns inga särskilda aspekter på ärendet utifrån barnperspektivet (FN:s barnkonvention), jämställdhetsperspektivet, mångfaldsperspektivet eller miljöperspektivet, Göteborg Camilla Nyman VD Göteborg & Co Sida 1

48 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0488/15 Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil Handling 2015 nr 116. Beslut Enligt kommunstyrelsens förslag: 1. Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antas. 2. Grafiskt profilprogram för Göteborgs Stad gällande fr o m , (H 2002:26, P ) upphör att gälla. 3. Kommunstyrelsen bemyndigas att besluta om ändringar i riktlinjen Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil. Expedieras Kommunstyrelsen Stadens nämnder och bolag Styrande dokument Vid protokollet Christina Hofmann Ordförande Lena Malm Justerare Ingela Ferneborg Justerare Staffan Lindström 1(1)

49 Handling 2015 nr 116 Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 26 maj 2015 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antas. 2. Grafiskt profilprogram för Göteborgs Stad gällande fr o m , (H 2002:26, P ) upphör att gälla. 3. Kommunstyrelsen bemyndigas att besluta om ändringar i riktlinjen Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil. Göteborg den 10 juni 2015 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Jonas Andrén 1(1)

50 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0488/15 Repronummer 168/15 Kommunikationsavdelningen Ida Northfell Telefon E-post: Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antas. 2. Grafiskt profilprogram för Göteborgs Stad gällande from , (H 2002:26, P ) upphör att gälla. 3. Kommunstyrelsen bemyndigas att besluta om ändringar i riktlinjen i Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil. Sammanfattning Stadsledningskontoret har tagit fram ett förslag till ny policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil. Den nya policyn och riktlinjen föreslås ersätta det tidigare beslutade grafiska profilprogrammet från Syftet är att öka kvaliteten, tydligheten och kostnadseffektiviteten i våra kommunikationsinsatser. Göteborgs Stads nya grafiska profil föreslås innehålla sex byggstenar för att skapa igenkänning och tydlighet: Dessa är, logotypen Göteborgs Stad, typsnitt, färger, dekorelement, bilder och ett mosaiksystem. Göteborgs Stads nya grafiska profil föreslås också omfatta endast en logotyp som består av vapensköld och namnet Göteborgs Stad. I de fall det är viktigt att visa vilken förvaltning, nämnd eller bolag som man tillhör, eller som informationen kommer ifrån, visas det med rubrik, adressrad eller text som på annat sätt placeras fritt från logotypen. De bolag som har ett behov av att använda en egen grafisk profil föreslås fortsatt ha möjlighet till detta. De verksamheter som har rätt till särprofilering idag behåller den. De nya som önskar en särprofilering får liksom tidigare ansöka om det till kommunfullmäktiges presidium. Vid beslut införs den grafiska profilen successivt på nya trycksaker, skyltar och annat material. Nämnder och styrelser ansvarar för denna anpassning i den takt som är möjlig med hänsyn till praktiska och ekonomiska omständigheter, dock senast den 1 juni (11)

51 2(11) Ekonomiska konsekvenser Idag omfattar den grafiska idag profilen begränsade riktlinjer gällande typsnitt, färger, formspråk etc. Detta är inte kostnadseffektivt. En tydlig grafisk profil med bestämda typsnitt och färger begränsar utrymmet som finns i tid och pengar för att producera nya utseenden, antingen på egen hand eller med hjälp av externa konsulter. Att samla våra verksamheter under en enda logotyp blir också mer kostnadseffektivt, då trycksaker och annat material kan användas av fler. Barnperspektivet I grafisk produktion och visuell kommunikation är bildmanér och normkritsikt tänkande en viktig aspekt för att inte befästa stereotypa bilder av människor utifrån ålder, kön, etnicitet eller sexuell läggning. Till den nya grafiska profilen finns en grafisk manual som också innehåller riktlinjer kring bildmanér och normkritik, och hur vi i staden ska tänka normkritiskt när vi producerar kommunikationsmaterial. Jämställdhetsperspektivet I grafisk produktion och visuell kommunikation är bildmanér och normkritsikt tänkande en viktig aspekt för att inte befästa stereotypa bilder av människor utifrån ålder, kön, etnicitet eller sexuell läggning. Till den nya grafiska profilen finns en grafisk manual som också innehåller riktlinjer kring bildmanér och normkritik, och hur vi i staden ska tänka normkritiskt när vi producerar kommunikationsmaterial. Mångfaldsperspektivet I grafisk produktion och visuell kommunikation är bildmanér och normkritsikt tänkande en viktig aspekt för att inte befästa stereotypa bilder av människor utifrån ålder, kön, etnicitet eller sexuell läggning. Till den nya grafiska profilen finns en grafisk manual som också innehåller riktlinjer kring bildmanér och normkritik, och hur vi i staden ska tänka normkritiskt när vi producerar kommunikationsmaterial. Miljöperspektivet Att samla våra verksamheter under en enda logotyp blir potentiellt även mer miljövänligt då trycksaker och annat material kan användas av fler. Omvärldsperspektivet Med en ny grafisk profil får vi en ökad tydlighet kring Göteborgs Stad som avsändare på olika typer av informationsmaterial. Vår organisation blir alltså lättare att känna igen för vår omvärld. Vår omvärldsbevakning visar också att de allra flesta kommuner i Sverige renodlar sin logotyp i likhet med det som föreslås i den nya grafiska profilen. Stockholm, till exempel, har endast vapensköld och namnet Stockholms Stad, likaså Malmö. Likadant ser det ut i Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Härryda, Sundsvall, Gävle m fl. Bilaga 1 Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil Bilaga 2 Grafisk manual 2(11)

52 3(11) Ärendet Stadsledningskontoret har tagit fram ett förslag till ny policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil. Den nya policyn och riktlinjen föreslås ersätta det tidigare beslutade profilprogrammet. Bakgrund En grafisk profil bestämmer hur den information ska se ut som produceras för ett företag, en kommun eller en annan organisation. Det handlar till exempel om att bara använda vissa bestämda typsnitt och färger. Därigenom uppnås en tydlighet, så att organisationen i fråga blir lättare att känna igen. Göteborgs Stad är en stor organisation med en bredd av verksamheter. Här ingår stadsdelar, fackförvaltningar och bolag. Det nuvarande profilprogrammet för Göteborgs Stad antogs Den största förändringen jämfört med tidigare var införandet av en uppdaterad grafisk logotyp. Stadens logotyp är vapensköld och namn: enbart Göteborgs Stad eller Göteborgs Stad tillsammans med namnet på förvaltningen, nämnden eller bolaget, beroende på sammanhanget. Tidigare förekom lejonet i olika utformningar och skepnader, och några kommunala verksamheter hade helt egna symboler. Det nuvarande grafiska profilprogrammet ger bolag som har ett behov av att använda en egen grafisk profil möjlighet till detta. Likaså finns möjlighet till särprofilering av vissa institutioner. I övrigt omfattar den grafiska profilen begränsade riktlinjer gällande typsnitt, färger, formspråk etc. Det inte finns någon enhetlighet i det grafiska uttrycket utan stor frihet att göra som man vill. Gemensam kommunikationsstrategi för staden Kommunstyrelsen beslutade i mars 2014 en gemensam kommunikationsstrategi för hela Göteborgs Stad, som arbetats fram i bred samverkan mellan stadsdelar, fackförvaltningar och bolag. Strategin syftar till att synliggöra stadens arbete till boende, besökare och näringsliv och ge staden en stark profil i kommunikationsfrågor. Kommunikationsstrategin bygger på att vi samordnar kommunikationen utifrån ett antal temaområden där vi jobbar i nära samarbete med stadsdelar, fackförvaltningar och kommunala bolag. Genom kommunikationen vill vi skapa intern samhörighet och extern tydlighet. Göteborgs Stads förvaltningar och bolag ska ha möjlighet att kommunicera utifrån sina mål och målgrupper. Men kommunikationen ska samtidigt tydligt signalera att vi är en stad, Göteborgs Stad. Det nuvarande profilprogrammet är inte tillräckligt för att ge stöd åt den beslutade kommunikationsstrategin och behöver därför kompletteras. För att vi ska kunna ha en stark profil i kommunikationsfrågor och signalera att vi är en stad, behöver vi addera komponenter som gör staden till en tydlig och enhetlig avsändare. Målet är att man snabbt ska kunna koppla trycksaker, webbsidor, annonser, mässmaterial eller webbsidor till Göteborgs Stad som avsändare vår information ska vara tydlig, lättillgänglig och enkel att känna igen. Den nya policyn och riktlinjen föreslås därför ersätta det tidigare beslutade profilprogrammet. Syftet är att öka kvaliteten, tydligheten och kostnadseffektiviteten i våra kommunikationsinsatser. 3(11)

53 4(11) Ärendets beredning Innehållet i förslaget till ny policy och riktlinje för grafisk profil i Göteborgs Stad har tagits fram i samråd med Göteborgs Stadshus AB samt Göteborg och Co för avsnittet om destinationsmarknadsföring. Förslaget om ny policy och riktlinje har informerats om i CSG (Central Samverkans Grupp). Stadsledningskontorets överväganden Bolag Det nuvarande grafiska profilprogrammet ger bolag som har ett behov av att använda en egen grafisk profil möjlighet till detta. Många av Göteborgs Stads bolag framträder under egen profil. De är kända under ett specifikt namn och har ofta sedan länge en fristående identitet med egen logotyp. Bolagen är egna juridiska personer och verkar i en kommersiell, och i flera fall också, internationell miljö. Stadsledningskontoret föreslår därför att de bolag som har ett behov av att använda en egen grafisk profil fortsatt har möjlighet till detta. Övriga ska använda Göteborgs Stads grafiska profil. I officiella dokument, på webbplatser, i rapporter etc ska tillhörigheten till Göteborgs Stad dock alltid markeras med texten: (bolaget) ägs av Göteborgs Stadshus AB som är en del av Göteborgs Stad. När det är tydligt att bolaget företräder Göteborgs Stad ska Göteborgs Stad vara avsändare till kommunikationen och Göteborgs Stads grafiska profil användas. Bolagets egen logotyp kan då användas tillsammans med Göteborgs Stads logotyp. Särprofilering Likaså finns möjlighet till särprofilering av vissa verksamheter. Inom Göteborgs Stads förvaltningar finns några verksamheter av publik karaktär som av olika skäl kan behöva framträda under egen profil. De är kända under eget namn och har ofta sedan länge en fristående identitet med egen logotyp. Dessa verksamheter verkar i en kommersiell miljö och möter dagligen sin publik ansikte mot ansikte. Det krävs ett beslut av kommunfullmäktiges presidium för att få tillstånd till särprofilering. De verksamheter som har den rätten idag behåller den. De nya som önskar en särprofilering får liksom tidigare ansöka om det till kommunfullmäktiges presidium. En stad en logotyp När vi kommunicerar direkt med boende, besökare och näringsliv eller andra externa målgrupper kan man fundera på hur viktigt det är att veta vilken förvaltning som står bakom kommunikationen. Det viktiga är oftast att de förstår att avsändaren är Göteborgs Stad. Idag är stadens logotyp vapensköld och namn: enbart Göteborgs Stad eller Göteborgs Stad tillsammans med namnet på förvaltningen, nämnden eller bolaget, beroende på 4(11)

54 5(11) sammanhanget. De nya grafiska riktlinjerna föreslås omfatta en enda logotyp: Göteborgs Stad. I de fall det är viktigt att visa vilken förvaltning, nämnd eller bolag som man tillhör, eller som informationen kommer ifrån, kommer man istället att kunna visa det med rubrik, adressrad eller text som på annat sätt placeras fritt från logotypen. Att samla våra verksamheter under en enda logotyp ökar tydligheten för göteborgarna och stärker samhörigheten internt. Det blir också mer kostnadseffektivt, då trycksaker och annat material kan användas av fler. Typsnitt, färger, formspråk etc I dag omfattar den grafiska idag profilen begränsade riktlinjer gällande typsnitt, färger, formspråk etc. Detta är vare sig tydligt eller kostnadseffektivt. Resurser som går till reklam- och designbyråer för att skapa nya grafiska uttryck för exempelvis projekt skulle kunna användas på annat sätt. En ny tydlig grafisk profil bestämmer hur grafiskt material ska se ut, och begränsar därmed utrymmet som finns i tid och pengar på att producera nya utseenden, antingen på egen hand eller med hjälp av externa konsulter. Destinationen Göteborg För att marknadsföra Göteborg som destination (platsmarknadsföring) används en egen grafisk profil. Destinationen Göteborgs identitet och tonalitet tar för närvarande utgångspunkt i varumärket go: som Göteborg & Co är innehavare av. Arbetet görs i samverkan med en rad externa destinationsaktörer i Göteborg. Ambitionen är att höja Göteborgs anseende som turist-, evenemangs- och kunskapsstad. En förutsättning för att få använda destinationens varumärke och tillhörande budskapsplattform är att destinationen Göteborg, go:teborg, är huvudavsändare till kommunikationen. Stadsledningskontorets förslag Stadsledningskontoret föreslår en ny policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil som ersätter dagens grafiska profilprogram. Syftet är att öka kvalitet, tydlighet och kostnadseffektivitet i våra kommunikationsinsatser. Policyn och riktlinjen kompletteras med en grafisk manual med anvisningar för hur den grafiska profilen ska användas.(bilaga 2) Byggstenar i den grafiska profilen Göteborgs Stads nya grafiska profil föreslås innehålla sex byggstenar för att skapa igenkänning och tydlighet: Logotypen Göteborgs Stad Typsnitt Färger Dekorelement Bilder Mosaiksystem All information från Göteborgs Stad kommer inte att se exakt likadan ut framöver bara för att det finns en ny grafisk profil. Utseendet på den information som produceras ska dock följa det som anges i den grafiska profilen. 5(11)

55 6(11) Göteborgs Stads nya grafiska profil föreslås omfatta endast en logotyp som består av vapensköld och namnet Göteborgs Stad. I de fall det är viktigt att visa vilken förvaltning, nämnd eller bolag som man tillhör, eller som informationen kommer ifrån, visas det med rubrik, adressrad eller text som på annat sätt placeras fritt från logotypen. Logotyp för Göteborgs Stad med anvisningar om färger, frizon och minsta storlek, samt en grafisk manual med anvisningar hur profilprogrammet ska användas i olika sammanhang kommer att finnas tillgängligt på stadens officiella webbplats Införande Vid beslut införs den grafiska profilen införs successivt på nya trycksaker, skyltar och annat material. Nämnder och styrelser ansvarar för denna anpassning i den takt som är möjlig med hänsyn till praktiska och ekonomiska omständigheter, dock senast den 1 juni Stadsledningskontorets kommunikationsavdelning har det övergripande ansvaret för att följa upp Göteborgs Stads grafiska profil. Det föreslagna dokumentet har utarbetats för att överensstämma med den generella struktur som gäller för policyer i Göteborgs Stad. Detta innebär en kortfattad policy, som konkretiseras i riktlinjen. Stadsledningskontoret Ida Northfell Avdelningschef Helena Mehner Kommunikationsdirektör 6(11)

56 7(11) Bilaga 1 Dokumentansvarig: kommunikationsdirektör, kommunikationsavdelningen Upprättad av: kommunikationsavdelningen Beslutad av: Kommunstyrelse eller Kommunfullmäktige Senast uppdaterad (ange beslutsdatum): år-måndag Gäller för: Stadens nämnder och styrelser Giltighetstid: Tills vidare Policy och riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil Policy för Göteborgs Stads grafiska profil Policyn innebär att Göteborgs Stad ska uppträda som en enhetlig avsändare i kommunikation med boende, besökare och näringsliv. Göteborgs Stads information ska vara tydlig, lättillgänglig och enkel att känna igen. Göteborgs Stad ska ha en renodlad logotyp som består av vapensköld och namnet Göteborgs Stad. Bolag får fortsatt använda sina egna grafiska profiler vid behov. Det krävs ett beslut av kommunfullmäktiges presidium för att få tillstånd till särprofilering. De verksamheter som har den rätten idag behåller den. 7(11)

57 Riktlinje för Göteborgs Stads grafiska profil 1. Inledning För att Göteborgs Stads verksamheter ska upplevas som tillgängliga och tydliga har vi en gemensam grafisk profil som bestämmer det visuella uttrycket på den information som produceras. Det handlar till exempel om att bara använda vissa bestämda typsnitt och färger. Därigenom uppnås en tydlighet, så att Göteborgs Stad blir lättare att känna igen. Denna riktlinje syftar till att konkretisera policyn. 2. Omfattning Policyn och riktlinjen omfattar samtliga nämnder, styrelser, förvaltningar och helägda bolag inom Göteborgs Stad. Nämnder och styrelser ansvarar för denna anpassning i den takt som är möjlig med hänsyn till praktiska och ekonomiska omständigheter, dock senast den 1 juni Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade i mars 2014 en gemensam kommunikationsstrategi för hela Göteborgs Stad, som arbetats fram i bred samverkan mellan stadsdelar, fackförvaltningar och bolag. Strategin syftar till att synliggöra stadens arbete och ge staden en stark profil i kommunikationsfrågor. Tidigare profilprogram är inte tillräckligt för att ge stöd åt den beslutade kommunikationsstrategin och ersätts härmed av denna policy och riktlinje i syfte att göra staden till en tydlig och enhetlig avsändare. 2.2 Riktlinjerna Fem byggstenar för igenkänning Göteborgs Stads nya grafiska profil innehåller sex byggstenar som skapar igenkänning och tydlighet: Logotypen Göteborgs Stad Typsnitt Färger Dekorelement Bilder Mosaiksystem Repetition och variation är viktiga nyckelord i sammanhanget. Det handlar om att skapa igenkänning genom att exempelvis hålla sig till vissa färger och typsnitt (repetition). Men inom de fastställda ramarna finns utrymme för variation. All information från Göteborgs Stad kommer alltså inte att se exakt likadan ut framöver bara för att det nu finns en ny grafisk profil. Men utseendet på den information som produceras ska följa det som anges i den grafiska profilen. 8(11)

58 En stad en logotyp Göteborgs Stads nya grafiska profil omfattar endast en logotyp som består av vapensköld och namnet Göteborgs Stad. I de fall det är viktigt att visa vilken förvaltning, nämnd eller bolag som man tillhör, eller som informationen kommer ifrån, visas det med rubrik, adressrad eller text som på annat sätt placeras fritt från logotypen. Att samla våra verksamheter under en enda logotyp ökar tydligheten för boende, besökare och näringsliv och stärker samhörigheten internt. Det blir också mer kostnadseffektivt, då trycksaker och annat material kan användas av fler. Internationell logotyp Som engelsk beteckning för Göteborgs Stad används City of Gothenburg. Vi översätter namnet Göteborg till Gothenburg i löpande text på engelska. I internationella sammanhang använder vi stadens internationella logotyp som består av vapensköld och namnet City of Gothenburg. Det råder inget förbud mot att använda etablerade namn på staden på andra språk i vare sig tal eller skrift. Några ytterligare logotyper för Göteborgs Stad på andra språk än svenska och engelska finns dock inte. 2.4 Vägledning Den grafiska profilen införs successivt på nya trycksaker, skyltar och annat material. Logotyp för Göteborgs Stad med anvisningar om färger, frizon och minsta storlek, samt en grafisk manual med anvisningar om hur profilprogrammet ska användas i olika sammanhang (inklusive digital tillämpning) ska finnas tillgängligt på stadens officiella webbplats Nämnder och styrelser ska använda Göteborgs Stads logotyp och använda profilprogrammet i formella dokument, t ex protokoll, beslut, avtal, extern korrespondens, kuvert, visitkort, rekryteringsannonser samt all nyproduktion. Mallar för kontorstryck kommer att tas fram centralt. Bolag Flera av Göteborgs Stads bolag har egna inarbetade logotyper och varumärken. De verkar i en kommersiell, och i flera fall också, internationell miljö. De bolag som har ett fortsatt behov av att använda en egen grafisk profil har möjlighet till detta. Övriga ska använda Göteborgs Stads grafiska profil. I officiella dokument, på webbplatser, i rapporter etc. ska tillhörandet till Göteborgs Stad alltid markeras med texten: (bolaget) ägs av Göteborgs Stadshus AB som är en del av Göteborgs Stad. När det är tydligt att bolaget företräder Göteborgs Stad ska Göteborgs Stads grafiska profil användas. Bolagets egen logotyp kan då användas tillsammans med Göteborgs Stads logotyp. Särprofilerade verksamheter 9(11)

59 Inom Göteborgs Stads förvaltningar finns några verksamheter av publik karaktär som av olika skäl kan behöva framträda under egen profil. De är kända under eget namn och har ofta sedan länge en fristående identitet med egen logotyp. De verkar i en kommersiell miljö och möter dagligen sin publik ansikte mot ansikte. Grundprincipen för en verksamhets egen profil, så kallad särprofilering, är att den används vid information och marknadsföring av programutbud till allmänheten/slutkonsumenten. Även vid skyltningen utomhus används verksamhetens egen profil. En textrad som ger kompletterande information ska finnas med vid särprofilering. Exempelvis: En del av Göteborgs Stad, Park- och naturförvaltningen. När verksamheten agerar som en del av organisationen Göteborgs Stad används stadens profil. Det kan vara när medarbetare vid verksamhetens uppträder som en del av sin förvaltning, till exempel via brev eller visitkort. Det krävs ett beslut av kommunfullmäktiges presidium för att få tillstånd till särprofilering. De verksamheter som har den rätten idag behåller den. De nya som önskar en särprofilering får liksom tidigare ansöka om det till kommunfullmäktiges presidium. Samarbeten Förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad har flera samarbeten både inom staden och externt med andra aktörer. Vid sådana samarbeten företräder förvaltningar och bolag ofta Göteborgs Stad. I dessa fall ska stadens grafiska profil användas. När Göteborgs Stads logotyp ska användas tillsammans med andra logotyper gäller att reglerna i stadens grafiska profil för logotypen ska respekteras vad gäller färger, frizon och minsta storlek. Projekt och verksamheter inom Göteborgs Stad som inte har tillstånd för särprofilering eller är bolag med egna grafiska profiler, ska inte hanteras som varumärken, d v s inte använda egna logotyper eller konkurrerande budskap och identiteter. Nya varumärken ska inte skapas. För destinationsmarknadsföring gäller särskilda förutsättningar, se nedan. Destinationen Göteborg För att marknadsföra Göteborg som destination (platsmarknadsföring) används en egen grafisk profil. Destinationen Göteborgs identitet och tonalitet tar för närvarande utgångspunkt i varumärket go: som Göteborg & Co är innehavare av. Arbetet görs i samverkan med en rad externa destinationsaktörer i Göteborg. Ambitionen är att höja Göteborgs anseende som turist-, evenemangs- och kunskapsstad. En förutsättning för att få använda destinationens varumärke och tillhörande budskapsplattform är att destinationen Göteborg, go:teborg, är huvudavsändare till kommunikationen. 10(11)

60 2.4 Ansvar Stadsledningskontorets kommunikationsavdelning har det övergripande ansvaret för att leda, samordna och följa upp Göteborgs Stads grafiska profil. Stadsledningskontorets kommunikationsavdelning har också ansvar att löpande leda, samordna och följa upp med Göteborgs Stadshus AB när det gäller bolagens grafiska profilprogram, samt med Göteborg & Co när det gäller profilprogrammet för destinationsmarknadsföring. 11(11)

61 Reviderad grafisk profil samt mallar för Göteborgs Stad April 2015

62 För att vår kommunikation ska nå ut och fram krävs att vi är konsekventa i våra budskap och vårt uttryck. Därför finns sedan en tid tillbaka en noga genomarbetad kommunikationsstrategi som vi nu kompletterar med en grafisk manual. Den grafiska manualen ska fungera som ett gemensamt styrdokument för vår produktion av kommunikationsmaterial. Följ alltid den så kan vi tillsammans öka kvaliteten, slagkraften och kostnadseffektiviteten i våra kommunikationsinsatser.

63 Innehållsförteckning Färger Typsnitt Dekorelement Bilder Trycksaker Annonser Utställningsmaterial Byggplatsmaterial

64 Färger

65 Huvudfärg Göteborgsblått är vår tydligaste signalfärg. Komplementfärger Tolv komplementfärger hjälper oss att ge vår kommunikation mer uttryck och liv. Rosa C5 M100 Y25 K0 PMS 214 #DE0069 RGB: Lime C31 M11 Y100 K0 PMS 383 #c3c200 RGB: Morot C0 M55 Y100 K0 PMS 138 #f18700 RGB: Violett C26 M75 Y0 K10 PMS 682 #b35593 RGB: Lavendel C60 M45 Y15 K10 PMS 5275 #707da3 RGB: Rost C20 M90 Y65 K10 PMS 194 #b93342 RGB: Ocean C50 M0 Y22 K0 PMS 630 #88ccd0 RGB: Ärta C70 M5 Y85 K0 PMS 362 #51aa50 RGB: Senap C5 M30 Y100 K0 PMS 124 #f2b600 RGB: Göteborgsblå C96 M37 Y0 K5 PMS 3005 #0076bc RGB: Mossa C66 M44 Y86 K40 PMS 574 #4f5a30 RGB: Jord C38 M81 Y63 K59 PMS 1817 #5d2829 RGB: Åska C76 M53 Y41 K33 PMS 7545 #3f5564 RGB:

66 Tonade färger Alla våra färger kan också användas i tonade varianter. Det ger en större färgpalett och bättre läsbarhet när vi vill lägga text (svart eller negativ) på en färgplatta. 100% 60% 40% 20% 100% 60% 40% 20%

67 Typsnitt

68 Identitetstypsnitt 1 Identitetstypsnitten använder vi vid trycksaksproduktion och annan extern kommunikation. Gotham används till rubriker, ingresser, bildtexter och kortare brödtexter. Gotham Bold ska användas med sparsamhet. Gotham Book ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&? Gotham Medium ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&? Gotham Bold ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&?

69 Identitetstypsnitt 2 Identitetstypsnitten använder vi vid trycksaksproduktion och annan extern kommunikation. Adobe Caslon används till brödtexter. Adobe Caslon Regular ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&? Adobe Caslon Regular [proportionella gemensiffror] Adobe Caslon Italic ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&? Adobe Caslon Italic [proportionella gemensiffror]

70 Vardagstypsnitt 1 Vardagstypsnitten använder vi i vår dagliga kommunikation, till exempel när vi skriver brev och mejl eller gör en powerpointpresentation. Dessa typsnitt används också i all internkommunikation. Arial regular används till rubriker, ingresser, bildtexter och kortare brödtexter. Arial bold används till korta rubriker, illustrationer och diagram. Arial Regular ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&? Arial Bold ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&?

71 Vardagstypsnitt 2 Vardagstypsnitten använder vi i vår dagliga kommunikation, till exempel när vi skriver brev och mejl eller gör en powerpointpresentation. Dessa typsnitt används också i all internkommunikation. Times används till brödtexter. Times Regular ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&? Times Italic ABCDEFGHIJKLMNO PQRSTUVXYZÅÄÖabc defghijklmnopqrstuvxy zåäö!%#&?

72 Dekorelement

73 Dekorelementen är till för att ge färg och karaktär åt vår kommunikation. De kan användas i klacken i våra powerpointpresentationer, som bildplattor i ett collage eller som bakgrund i en textbaserad affisch.

74 Exempel på användning av dekoremelent Stadsbyggnadskontoret Frihamnen Östra Göteborg Lorum & ipsum Ipsanduc imosse ma consequatem rerchit inimposa vendanimus pa pro min cumenet vel ium ipsus. Uptatem volectiatem aceseque niste rep recil ande platium la quibus pore id quae qui consed est, core, volut earcipsa quatis nate dolorem. Earchictam Culparum voluptat december 2015 Välkommen! Hållbar stad öppen för världen Vi bygger för ett gott liv i Göteborg goteborg.se goteborg.se/planochbygg som klack som bakgrundsbild till text i collage

75 Bilder

76 Bilder förstärker våra skrivna budskap och hjälper oss att förmedla stadens värden: öppenheten, tillgängligheten, bredden och möjligheterna. Bilderna ska vara ärliga och visa staden och göteborgarna som de är. De ska inspirera, och bevisa våra förhållningssätt: Vi vet vårt uppdrag och vem vi är till för. Vi bryr oss. Vi arbetar tillsammans. Vi tänker nytt. Vårt bildmanér ska också precis som våra budskap vara gemensamt och synkat. Det är ju bara så vi kan skapa en tydlig profil för Göteborgs Stad, och bygga igenkänning för vårt gemensamma varumärke. Vi delar upp våra bilder i två kategorier: verksamhetsbilder och profilbilder. Att blanda dessa båda bildmanér ger oftast det bästa resultatet.

77 Verksamhetsbilder Dessa bilder har en dokumentär karaktär, och visar situationer och miljöer från vår dagliga verksamhet i Göteborgs Stad. Det kan vara en bild från ett klassrum, ett äldreboende, en idrottsanläggning eller från ett evenemang på en av stadens arenor. Kom ihåg att dokumentär och vardaglig inte får betyda trist. Bilderna ska tvärtom visa på lust och intresse, närvaro och delaktighet, nyfikenhet och spänning. Vid fotografering: tänk på ljus, motivkomposition och på vad vi vill att bilden ska berätta/fokusera på. * * * * * Dessa bilder är till för inspiration. Endast de bilder som märkta med en stjärna * får användas. Övriga bilder saknar Göteborgs Stad rättigheter till, och får följaktligen inte användas. * *

78 Profilbilder Dessa bilder bidrar till att bygga känsla för våra budskap och för Göteborgs Stad. Bilderna behöver inte vara redovisande här ligger istället fokus på stämningen. Konstnärligheten är viktig och detta ställer högre krav på fotografen och bilden. Vyer eller närbild. Action eller stillhet. Ljus eller mörker. Grod- eller fågelperspektiv. Det finns många sätt att skapa dramatik i en bild. * Dessa bilder är till för inspiration. Endast de bilder som märkta med en stjärna * får användas. Övriga bilder saknar Göteborgs Stad rättigheter till, och får följaktligen inte användas.

79 Mosaiksystem Göteborgs Stads mångsidiga verksamhet kan visas med mosaiksystem som kombinerar bilder, texter och färgplattor. Du kan välja att jobba med en eller flera bilder. När du jobbar med flera bilder tillsammans så håll ihop mosaiken med ett tydligt färgtema. Närbilder ska ha ett kort skärpedjup. Hållbar stad öppen för världen Vi bygger för ett gott liv i Göteborg goteborg.se

80 Normkritiskt perspektiv När vi väljer bilder ska vi göra det utifrån ett normkritiskt och inkluderande perspektiv. Det betyder att vi ska försöka identifiera de normer som finns omkring oss och i oss själva, ifrågasätta dem och inte oreflekterat låta dem styra vårt bildval. Vi ska se till att synliggöra personer som befinner sig både inom och utanför normen, och sträva efter att alla personer som närvarar på bilden visas på ett fördomsfritt sätt. Genom att tänka normkritiskt skapar vi en sannare bild av verkligheten och kan steg för steg arbeta bort orättvisa, klichéartade föreställningarna. Checklista för normkritisk bildanalys: Vad ska bilden illustrera? Vilken miljö och vilket sammanhang visar bilden? Vilka finns med på bilden och vilka finns inte med? Ålder, kön, hudfärg, klass, etnicitet, funktionalitet Hur framställs de personer som syns? Vem är aktiv/passiv? Hur är de klädda? Är vi inkluderande? Om inte vilka exkluderar vi och varför?

81 Riktlinjer Göteborgarna och staden. Vi och vår verksamhet; medarbetare i naturliga arbetsmiljöer. Göteborgarna och vi. Egen, äkta och genuin känsla. Vi som bor här måste känna oss hemma! Levande och aktiva bilder: fånga stadens ögonblick! Hellre människor än hus, hellre individer än grupper. Ögonkontakt i så hög utsträckning som möjligt för att signalera öppenhet och relation. Använd rena kompositioner med få detaljer. Kort skärpedjup ökar fokus på det viktiga i bilden. Bilder med mild färgton och sparsam mättnad. Att gå nära kan förstärka känslan av närvarande och delaktighet. Bilder som skapar nyfikenhet och spänning, som uttrycker det oväntade inte det förväntade. Blanda gärna svartvita bilder med färgbilder. En bild ett budskap (säga en sak med respektive bild). Inkluderande det ska kännas som om man är på plats och en del av bilden. Ledord Glädje Energi Öppenhet Inkluderande Lekfullhet Kreativitet Nytänkande Varmt Vänligt och Ärligt Vilja Intensiv Livfull Jordnära Kraftfull

82 Trycksaker / mallar För att vi enklare ska kunna följa vår grafiska profil har vi skapat gemensamma mallar för våra vanligaste material och trycksaker. Alla trycksaker ska ha samma grundlayout. Huvudet, klacken och den vita ramen ska alltid ha samma proportioner medan bildytan är fri att forma med egna kreativa lösningar.

83 Mall Typsnitt: Gotham Book Huvud med plats för tre rader text. Hållbar stad öppen för världen Ytans höjd delas upp i fem rutor. Bildyta kan användas för text, collage och/eller för bild/illustration Klackens höjd är 1/3 av en ruta. Avstånd mellan klack och bildyta anpassas efter format. Vit marginal runt om Typsnitt: Gotham Medium

84 Mall A3 Typsnitt: Gotham Book 23 punkt Huvud med längre titel. Typsnittet är Gotham och här kan man gärna kombinera vikterna Book och Medium. Hållbar stad öppen för världen Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Askim-Frölunda-Högsbo 5 mm Vit marginal 10 mm runt om Typsnitt: Gotham Medium 20 punkt

85 Mall A3 Huvud med längre titel. Typsnittet är Gotham och här kan man gärna kombinera vikterna Book och Medium. Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Askim-Frölunda-Högsbo

86 Mall A4 Typsnitt: Gotham Book 17 punkt Typsnitt: Gotham Book 13/17 punkt Hållbar stad öppen för världen Besöksadress: Göteborgsgatan 000B Göteborg Telefon: Yta för kontaktinfo karta mm Framsida Baksida Göteborgs Stad i samarbete med: Yta för eventuella samarbetspartnerlogos 3 mm Vit marginal 7 mm runt om Typsnitt: Gotham Medium 14,5 punkt

87 Mall A5 Typsnitt: Gotham Book 13 punkt Typsnitt: Gotham Book 9 punkt Hållbar stad öppen för världen Besöksadress: Göteborgsgatan 193B Göteborg Telefon: Yta för kontaktinfo, karta mm Framsida Baksida Göteborgs Stad i samarbete med: Yta för eventuella samarbetspartnerlogos 2 mm Vit marginal 5 mm runt om Typsnitt: Gotham Medium 11 punkt

88 Mall uppslag folder/broschyr 1-spalt Marginal 20 mm Marginal 15 mm Marginal 15 mm

89 Mall uppslag folder/broschyr 1-spalt + 2-spalt Spaltmellanrum 6 mm.

90 Mall flyer 99 x 210 mm Typsnitt: Gotham Book 11 punkt Avsändaradress Typsnitt: Gotham Book 7,5 punkt Västra Göteborg Västra Göteborg Yta för information, kontaktinfo, karta mm 2 mm Yta för samarbetspartner-logos Vit marginal 5 mm runt om Typsnitt: Gotham Medium 11 punkt

91 Mall Word A4 Trafikkontoret Typsnitt: Gotham Book 17 punkt Trafikkontoret Lorum Ipsumuder landorer? Lorum Ipsumuder landorer? Teater klon presenterar si rere, officiet accum re prerum is vi klabe que exero odit volupta ereste nati miturque venissimo es eos mos rem ad expe volum ou am ad ea videm re, aut doluptat as imincti one. Bent, que dolora nis dita corum kloberan mit. Frölunda Kulturhus Fredag 22 november 2014, kl Välkommen! 3 mm Vit marginal 7 mm runt om Teater klon presenterar si rere, officiet accum re prerum is vi klabe que exero odit volupta ereste nati miturque venissimo es eos mos rem ad expe volum ou am ad ea videm re, aut doluptat as imincti one. Bent, que dolora nis dita corum kloberan mit. Frölunda Kulturhus Fredag 22 november 2014, kl Välkommen! Typsnitt: Gotham Medium 14,5 punkt Trafikkontoret Lorum Ipsumuder landorer? Teater klon presenterar si rere, officiet accum re prerum is vi klabe que exero odit volupta ereste nati miturque venissimo es eos mos rem ad expe volum ou am ad ea videm re, aut doluptat as imincti one. Bent, que dolora nis dita corum kloberan mit. Frölunda Kulturhus Fredag 22 november 2014, kl Välkommen!

92 Mall PPT 4:3 Finns på svenska och engelska.

93 Exempel på affisch/informationsblad Stadsdelsförvaltningen Lundby Stadsdelsförvaltningen Lundby Lorum ipsum Peditasit molupta tiuntia ipsam conseq uamet et videnis nistis. Polisen informerar om droger Peditasit molupta tiuntia ipsam conseq uamet et videnis nistis maios modis aute postrum rem et hic to. Backa bibliotek 19 december klockan Backa Bibliotek 19 april klockan Peditasit molupta tiuntia ipsam conseq uamet et videnis nistis. Backa Kulturhus 20 april klockan

94 Exempel på affisch/informationsblad En grön och nära storstad Stadsbyggnadskontoret Kultur & Fritid Askim, Frölunda & Högsbo Lorum, ipsumuder onderan landorer? TEATER KLON PRESENTERAR si rere, officiet accum re prerum is vi klabe que exero odit volupta ereste nati miturque venissimo es eos mos rem ad expe volum ou am ad ea videm re, aut doluptat as imincti one. Bent, que dolora nis dita corum kloberan mit. Frölunda Kulturhus Fredag 22 november 2014, kl Välkommen! Utsällning om nya Skeppsbron LORUM IPSUM LANDOR si rere, officiet accum red vi klabe que exero odit volupta ereste nati bitur que venissimo es eos mos rem ad expe volumqu. Älvrummet november 2014 Välkommen!

95 Exempel på folder/broschyrframsida Lundby stadsdelsförvaltning Utbildning Lundby stadsdelsförvaltning Miljö och hälsa Kulturförvaltningen Offentlig utsmyckning Lorum ipsum! Ous reicipsam untit, vendestique niene Lorum ipsum! Ous reicipsam untit, vendestique niene. Lorum ipsum! Nem excea venda voloremo ea dolorem eos dolorem it

96 Exempel på folder/broschyrframsida Barnomsorgen Västra Göteborg Park och natur Angered Stadsbyggnadskontoret Frihamnen Vättlefjäll Peditasit molupta tiuntia ipsam conseq uamet nis nistis maios modis aute postrum remet. goteborg.se/parkochnatur goteborg.se/planochbygg

97 Exempel på uppslag broschyr/folder Lundby stadsdelsförvaltning Mat och hälsa Lorum ipsum tior ibusapit nos audarin knobel mit snober holte sniber blog! Ut omnim as quia se maiorrovit ea aut volup tium aut exeratia culpa dolorem restiusanto molente cusdaerum faccume ea seque susa volenias nonectus volupiti officaborem ex eate nobit autectatur sita quae simusam faccus que ressitate ipsam reium namet ipictiae conse. Evende omnihil latium im ut quas sit eum sinis tium num, omnia aut et utectis arunt voles ut ut fuga. Repelique ommoditas ditium voluptu ribus sum quam ut quas eum venitia volentia quibusci acere dipsand ucienimporis magnist eatiorumquia sandaep erchillenis ipsum. Remui con net aut aut veni ecto tem res alis id ute ad qui ulpa debis sit doluptas parion perati aut renit, nobi aliqui te reste eiur. Lorum ipsum Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo exerit dicium is accus. Estiunt ex ea tem volum etus maximolenese dise simus aliquid ma quiduciis repremp orerias dollend ignit, voles exper. 30/8 24/11 Runt om i Lundby För mer information: Lorum ipsum Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo exerit dicium is accus. Estiunt ex ea tem volum etus maximolenese dies simus aliquid ma quiduciis repremp orerias dollend ignit, voles experum exerciet voluptat harciumqui de ime nimustios ut od excestio optur. 30/8 24/11 Runt om i Lundby För mer information: Lorum ipsum Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo exerit dicium is accus. Estiunt ex ea tem volum etus maximolenese dies simus aliquid ma quiduciis repremp orerias dollend ignit, voles exper. 30/8 24/11 Runt om i Lundby För mer information: Remui con net aut veniecto tem res alisid ute ad qui ulpa debis.

98 Exempel på uppslag broschyr/folder Lundby stadsdelsförvaltning Några av vinterns höjdpunkter Mat och hälsa Torgen fylls med kultur igen Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo que exerit dicium is accus. Estiunt ex eatem volum etmaximolenese dis essimus aliquid maqui duciis repremp orerias dollend ignit, vo experum exerciet voluptat harcium. 30/8 24/9 Runt om i Lundby För mer information: Äldrevecka ett aktivare och friskare liv Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo que exerit dicium is accus. Estiunt ex eatem volum etmaximolenese dis essimus aliquid maqui duciis repremp orerias dollend ignitvo. 30/8 24/9 Runt om i Lundby För mer information: Upptäck biblioteklådan Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo que exerit dicium is accus. Estiunt ex eatem volum etmaximolenese dis essimus aliquid maqui duciis repremp orerias dollend ignit, vo experum exerciet voluptat harcium. 30/8 24/9 Runt om i Lundby För mer information:

99 Exempel på program Stadsdelsförvaltningen Lundby Lorum ipsum tior ibusapit nos audarin knobel mit snober! Ut omnim as quia se maiorrovit ea aut volup tium aut exeratia culpa dolorem restiusanto molente cusdaerum faccume ea seque susa vo lenias nonectus volupiti officaborem eate nobit autectatur sita quae simusam faccus que ressi tate ipsam reium namet ipictiae conse. Evende omnihil latium im ut quas sit eum sinis tium num, omnia aut et utectis arunt voles ut ut fuga. Repelique ommodi. Officide stibus eati volupta sequ amon, que omnis et vol. Höst Lundby Bibliotek Augusti - Decmber 2015 Hit alitis dolupti busciam, sequi odior ma seqatu ritatist audis magnatem susam laut volores ibusci quiandaest el ese et as int uteseque laccatem si commolor klober. LÅNA BÖCKER PÅ NÄTET goteborg.se/bibliotek GILLA OSS! facebook.com/hisingensbibliotek LÄS BLOGGEN! libraryninjas.blogspot.com MERA! detbubblarilundby.blogspot.se/ Några av höstens höjdpunkter Torgen fylls med kultur igen Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo que exerit dicium is accus. Estiunt ex eatem volum etmaximolenese dis essimus aliquid maqui duciis repremp orerias dollend ignit, vo experum exerciet voluptat harcium. 30/8 24/9 Runt om i Lundby För mer information: Upptäck biblioteklådan Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo que exerit dicium is accus. Estiunt ex eatem volum etmaximolenese dis essimus aliquid maqui duciis repremp orerias dollend ignit, vo experum exerciet voluptat harcium. 30/8 24/9 Runt om i Lundby För mer information: Äldrevecka ett aktivare och friskare liv Officide stibus eati volupta sequ amon, que om. Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo que exerit dicium is accus. Estiunt ex eatem volum etmaximolenese dis essimus aliquid maqui duciis repremp orerias dollend ignitvo. 30/8 24/9 Runt om i Lundby För mer information: Lundby Bibliotek flyttar till ny lokal Officide stibus eati volupta sequam, que omnis et volupta vellatio mo que exerit dicium is accus. Estiunt ex eatem volum etmaximolenese dis essimus aliquid maqui duciis repremp orerias dollend ignit, vo experum exerciet voluptat harcium. 30/8 24/9 Runt om i Lundby För mer information:

100 Exempel på inbjudan Kultur & Fritid Askim, Frölunda & Högsbo Inbjudan Lorum ipsum LORUM IPSUM LANDOR si rere, officiet accum red vi klabe que exero odit volupta ereste nati bitur que venissimo es eos mos rem ad expe volumqu. Frölunda Kulturhus 28 november 2014, kl Välkommen! Göteborgs Stad i samarbete med:

101 Exempel på flyer Östra Göteborg Adress ui corent dam saecae cupta ntiorror sequi aut acepudigenda 56 Lorum & ipsum Ipsanduc imosse ma consequatem rerchit inimposa vendanimus pa pro min cumenet vel ium ipsus. Uptatem volectiatem aceseque niste rep recil ande platium la quibus pore id quae qui consed est, core, volut earcipsa quatis nate dolorem. Earchictam Culparum voluptat december 2015 Välkommen! Program, december: Tvant geru lander Opsametur magniate peles offica limb. Dip magniate pelesterande ex etur, offica. Is alitatin conse comnihi Psametur magniate peles ex etur, offica. Klober nando link Opsametur magniate etur, offica. Salberande in gnoberande Dip magniate peles ex etur, offica. Lanaberandola Cipsametur magniate peles ex etur. Tvant geru landeri Sametur magniate peles ex etur, offica. Göteborgs Stad i samarbete med:

102 Mall roll-up Även i utställningsmaterial använder vi trycksakslayouten. Klacken får här ta mera plats för att inte försvinna mot golvet. Hållbar stad öppen för världen

103 Exempel på roll-up Hållbar stad öppen för världen Hållbar stad öppen för världen Lorume osuma! Lectem quossi aut et pratimit, enihitatiis aut moloreiunt klo endi ommod nisimil icturiait que nonsed modiciis eum nimus? Loruma osuma! Lectem quossi aut et pratimit, enihitatiis aut moloreiunt klo endi ommod nisimil icturiait que nonsed modiciis eum nimus? Eque et ullaut eate dolupture restiam sitasim eos asperovit peli quae dolorep udaectum sitlum conet qui delicto mosaui ab. Eque et ullaut eate do ture restiam sitasim glo pasperovit peliqudolo

104 Annonser

105 Exempel på annonser i mindre format, ex nämndannonser 82 x 127 mm Vår grundlayout är svår att använda till annonser i mycket litet format. För sådana kan du istället använda denna layout. FÄRDTJÄNSTEN Öppet nämndsammanträde måndag 27 oktober Kl Öppet förmöte Västtrafik är inbjudna till det öppna förmötet för att informera om tillgängligheten i trafiken. Kl Nämndsammanträde Plats: Färdtjänstförvaltningen Kapplandsgatan 3 Lokal: Götatunneln Välkomna! FÄRDTJÄNSTEN Öppet nämndsammanträde måndag 27 oktober Kl Öppet förmöte Västtrafik är inbjudna till det öppna förmötet för att informera om tillgängligheten i trafiken. Kl Nämndsammanträde Plats: Färdtjänstförvaltningen Kapplandsgatan 3 Lokal: Götatunneln Välkomna! Aktuella handlingar hittar ni på under Handlingar och protokoll eller ring nämndsekreteraren på Aktuella handlingar hittar ni på under Handlingar och protokoll eller ring nämndsekreteraren på

106 Skyltar och vepor

107 Hej-vepa Används som ensam vepa, eller som förstavepa när utrymmet kräver flera vepor. Budskapen tar vi från kommunikationsstrategins plattformar, t ex nära storstad.

108 Påföljande vepor Används aldrig ensam, utan alltid tillsammans med Hej-vepa. Påföljande vepa med text Påföljande vepa med text och bild Bilden/bilderna kan vara arkitektskisser eller mindre konkreta visionsbilder. Det viktiga är att bilderna visar det som pågår bakom byggveporna. Vi använder alltså inte dekorationsmotiv som saknar koppling till byggprojektet. Bilderna ska vara eller göras monochroma (som svartvita bilder där man bytt ut det svarta mot vepans färg). Påföljande vepa med text och bildcollage

109 Påföljande vepor avsändarpresentation vid samarbetsprojekt Göteborgs Stad står alltid överst och övriga avsändare under. Har avsändarna lika stor del i projektet så delar de rättvist på utrymmet. Har avsändarna olika stor del i projektet så delar de utrymmet efter detta.

110 Byggskyltar Skylt för förbipasseringslägen Denna layout använder vi när skylten ska placeras på ett ställe där människor passerar snabbt förbi och har begränsad möjlighet att stanna till och läsa. Skylt för läsvänliga lägen Denna layout använder vi när skylten ska placeras på ett ställe där människor har anledning och/ eller möjlighet att stanna till och läsa.

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EU-medlemskapet i Göteborg Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-17 Reviderat 2018-09-05 Diarienummer 1391/15 Handläggare Maria Norberg Telefon:031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Motion

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 3.4 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Motionären föreslår att elever ska få sovmorgon

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2017-05-03 Ärende 3.3 Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum 2016-04-26 Tid och plats Tisdagen den 26 april 2015 kl. 16.00 Öppet sammanträde frågestund för allmänheten. Konferensrum entréplan, Engelbrektsgatan 71. Medverkar

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29.

Tidigare behandling Bordlagt den 10 november 2016, 19 och den 8 december 2016, 29. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-01-26 27 Dnr 2060/15 Motion av Jonas Ransgård (M) och Hampus Magnusson (M) om förbättrad trafiksituation i Torslanda bl a genom bro till Öckerö kommun och ny

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum

Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Tid och plats Tisdag 14 mars 2017 Engelbrektsgatan 71, konferensrum entréplan Klockan 15.50 Sekretessärenden stängt för allmänheten Kallelse stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-14 Klockan 16.00

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.8

Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.8 Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende 3.8 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD), Kristina Palmgren (L) och Christina Hjort Bröndt (M) om att inrätta funktioner för att motverka kränkningar

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer

Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Handling 2017 nr 222 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att samordna ansökningar av bidrag till civilsamhällets organisationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Bengt Hedelin (C) Åsa Olsson (M) Henrik Frykberger (M), 1:e vice ordförande. Samtliga ärenden utom paragraf 251 är offentliga.

Bengt Hedelin (C) Åsa Olsson (M) Henrik Frykberger (M), 1:e vice ordförande. Samtliga ärenden utom paragraf 251 är offentliga. Kommunstyrelsen 2016-09-13 1 (51) Plats och tid Där väst, kommunhuset, Kvarngatan 4, Sunne, kl 08:30 12:20 och 13:10-17:15 Beslutande Tobias Eriksson (S), 2:e vice ordförande Linda Johansson (S) Gert Dahlberg

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesprotokoll

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesprotokoll KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid och plats Tisdagen den 23 april 2013, kl. 16.00 17.00 i Mälarökyrkan, Ekerö centrum Beslutande Ledamöter Peter Carpelan (M) Gunilla Lindberg (FP) Lars Holmström (S) Inger Linge (M)

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C)

Sebastian Clausson (S) Benny Johansson (S) Per-Åke Pettersson (S) Margareta Ljunggren-Demegård (MP) Lotta Grönlund Plöen (M) Lars Berg (C) 1(6) Plats och tid Rådhussalen, Rådhuset, kl. 08:30-10:50 Beslutande Ledamöter Fredrik Nordström (S), Ordförande Håkan Ehn (S), 1:e vice ordförande Ylva Pettersson (M), 2:e vice ordförande Martin Johansson

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 187 Yttrande över motion av Staffan Levinsson (SD), Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD) och Björn Tidland (SD) om att minska antalet stadsdelsnämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24)

Yttrande till kommunstyrelsen över förslag till ny kommunallag (SOU 2015:24) Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-05-22 Diarienummer: N132-0504/15 Utvecklingsavdelningen Åke Ström Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över förslag

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Se nästa sida. Anette Karlsson och Ida Ekeroth

Se nästa sida. Anette Karlsson och Ida Ekeroth Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset, Kyrkogatan 2 kl 18:00 21:00 Beslutande Se nästa sida Övriga deltagande Utses att justera Anette Karlsson och Ida Ekeroth Plats och tid för

Läs mer

Datum Ändringar i Region Skånes reglemente för styrelse och nämnder - Yttrande från Sjukvårdsnämnd Kryh

Datum Ändringar i Region Skånes reglemente för styrelse och nämnder - Yttrande från Sjukvårdsnämnd Kryh Sjukvårdsnämnd Kryh PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-09-16 1 (2) 69 Ändringar i Region Skånes reglemente för styrelse och nämnder - Yttrande från Sjukvårdsnämnd Kryh Diarienummer 1402446 Sjukvårdsnämnd Kryhs

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet som gäller nämndens sammansättning.

I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet som gäller nämndens sammansättning. Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-03-29 Ärende 2.1.8 Revidering av reglemente för utbildningsnämnden I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet

Läs mer

Malin Svan (C) ANSLAG/BEVIS

Malin Svan (C) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämnden 2015-05-06 1 (7) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Hörsalen Kl. 17:00-17:45 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) 1:e vice ordförande Malin Svan (C) 2:e vice ordförande

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2012-08-28, kl 13:15 Beslutande: Anders Malm (M) tj ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Tony Asp (S) tj ersättare för Gun-Inger Sjögren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 1(6) Tid och plats 2014-06-17 - i Kommunhuset klockan 13.00. Beslutande Madeleine Roos, (M) - ordförande Björn Zorec, (FP) - förste vice ordförande Patric Carlsson, (S) - andre vice ordförande Lennart

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 100 Socialnämnden. Plats och tid: Socialförvaltningens sessionssal, Bangatan 10 A, kl

LUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 100 Socialnämnden. Plats och tid: Socialförvaltningens sessionssal, Bangatan 10 A, kl 100 Plats och tid: Socialförvaltningens sessionssal, Bangatan 10 A, kl 16.30 19.10 Ledamöter Göran Wallén (M) ordförande Agneta Lindskog (KD) Erland Stensson (V) Cecilia Karlsson (M) Gertie Elsässer (FP))

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0003/06 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Plats och tid kl. 15:50-16:00 Ledamöter Jonas Sundström (S) Rasmus Möller (M) Kajsa Ezelius (S) Robert Andersson (SD) Frida Nilsson (C) Pär Johnson (L) Christian Poucette (M) Carina Ohlsson

Läs mer

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517)

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(3) 80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP)

Jenny Sjöö (MP), ersätter Joakim Månsson Bengtsson (MP) Socialnämnden Protokoll 1 (8) Diarienummer SO 2015/0212 Socialnämnden Plats och tid Diamanten, Brotorget 1, klockan 17.00 18.30 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Sven-Bertil Persson (V),

Läs mer

Ronneby, stadshuset, kommunledningsförvaltningen

Ronneby, stadshuset, kommunledningsförvaltningen 1(13) Sammanträdesdatum Plats och tid Kallingesalen, kl. 09:00 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Teo Zickbauer

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum:

PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum: 1(6) Plats och tid Konferensrum 105, Ale Kulturrum, kl. 09:30-09:40 Beslutande Närvarande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Paula Örn (S), ordförande Dennis Ljunggren

Läs mer

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

Protokoll Dnr: 0005/09

Protokoll Dnr: 0005/09 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Protokoll Dnr: 0005/09 SAMMANTRÄDES ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL TYRESÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 50 Inledning Kommunfullmäktige firade 70-års jubileum. Sammanträdet inleddes med tal av ordföranden Hans Lindberg. Därefter uppträdde en stråkkvartett och en

Läs mer

Tid Kl 13.00 16.00. Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Paragrafer 81-94

Tid Kl 13.00 16.00. Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Paragrafer 81-94 Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 13.00 16.00 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 81-94 Närvarande: Protokoll 6/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-06-25 Ledamöter

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson

Hans Bengtson. Gunilla Andersson. Kåge Wallner. Hans Bengtson Protokoll 1 (14) Plats och tid: Camp Igge, Iggesund klockan 08.30-15.30 Förtroendevalda: Beslutande: Ej beslutande: Kåge Wallner (MP) ordf Birgitta Medin (M) Kerstin Karlsson (M) Agneta Palmqvist (M) Marcus

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

Plats och tid Furåsen, Färgelanda onsdag kl

Plats och tid Furåsen, Färgelanda onsdag kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Furåsen, Färgelanda onsdag kl. 19.00 19.45 Beslutande Övriga deltagare 24 ordinarie ledamöter och 3 tjänstgörande ersättare, totalt 27 beslutande Se närvarolistan

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. ersättare för Gunilla Palmgren (S) Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot

Ordförande. V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. ersättare för Gunilla Palmgren (S) Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot 1(6) KS-rummet, kommunhuset, kl. 18:00 20:30 Plats och tid 71-78 Angela Fasth (M) Bengt Odeholm (S) Otto Natt och Dag (M) Eva Persson (M) Jan Nyström (L) Anders Midby (KD) Marlene Segersson (S) Daniel

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-08-29 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf Tommy Nilsson (s) 2:e v

Läs mer

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS

Kommunfullmäktige Kulturrummet, Kulturhuset, 28:e juni Per-Olof Björkman Karlsson BEVIS Plats och tid Kulturrummet, Kulturhuset 19:00 19.49 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Se bifogad närvarolista Se bifogad närvarolista Johanna Harling, kommunsekreterare,

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437)

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Kommunfullmäktige 2017-12-18 1 (5) 236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Ärendebeskrivning Motionen lämnades in av Maria Gulliksson, Hanna Sydhage, Birgitta Sedin, Maria Nordberg

Läs mer

Revidering av reglemente, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning ----

Revidering av reglemente, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning ---- Handling 2017 nr 83 Revidering av reglemente, nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Ks 2008:485 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet för kommunal personal i samband med

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-07-19 Diarienummer 0668/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för äldre och hälso- och sjukvård Karin Magnusson Telefon 031-3680580 E-post: karin.magnusson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Regionstyrelsen. Reservationer Samtliga närvarande ledamöter för moderaterna reserverar sig med hänvisning till bifogad reservation.

Regionstyrelsen. Reservationer Samtliga närvarande ledamöter för moderaterna reserverar sig med hänvisning till bifogad reservation. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-02-07 1 (3) 23 Budget 2017 - folkhälsoarbete Diarienummer 1600970 Regionstyrelsens beslut 1. Regionstyrelsen godkänner föreliggande förslag till fördelning av

Läs mer

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD)

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-06-23 1 (6) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD) 2015-06-23 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, måndag 1 juni 2015, kl. 13.00 14.30. Ledamöter Tjänstgörandeersättare Övriga närvarande Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden (10)

Barn- och ungdomsnämnden (10) Barn- och ungdomsnämnden 2014-04-23 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Landeryds skola 13:00 16:15 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer