Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn"

Transkript

1 Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende 3.3 Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att bifall motionen ÄRENDET I varje klass finns någon eller några elever som är särskilt begåvade. Tyvärr är det allt för många särskilt begåvade elever som i dag underpresterar i Göteborgs skolor eftersom de inte blir stimulerade. Är inte undervisningen stimulerande kan eleverna istället bli ifrågasättande eller utåtagerande. Motionären föreslår att en handlingsplan ska tas fram för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola samt att kommunala och fristående huvudmän bjuds in för att delta i framtagandet av handlingsplanen. Därutöver föreslås att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Regeringen har sedan tidigare gett Skolverket i uppdrag att stimulera och stödja grund- och gymnasieskolors arbete med särskilt begåvade elever genom att utarbeta ett särskilt stödmaterial. Även SKL har tillsammans med ett par kommuner arbetet fram en handlingsplan, med fokus på matematik, som kan ligga till grund för ett fortsatt lokalt arbete. Men mycket mer måste till, det handlar om ett attitydskifte för att skapa respekt och acceptans för dessa elever. Alla elever i skolan har rätt, utifrån sina förutsättningar, att ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Det gäller även särskilt begåvade barn. Dessa elever mår bra av utmaningar utifrån sina styrkor och måste mötas utifrån sina förutsättningar. För detta behövs en lokal handlingsplan i Göteborg tillsammans med ett erfarenhetsutbyte. Vi menar att handlingsplanen bör ta sin utgångspunkt i hur man identifierar särbegåvade elever, hur undervisningen kan anpassas och lämna förslag på lämpliga kompetensutvecklingsinsatser för skolans personal.

2 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Yttrande gällande Motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Det är viktigt att särskilt begåvade barn stöttas i förskola, grundskola och gymnasieskola. Högpresterande elever ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Annars blir eleverna sittande sysslolösa och frustrerade under långa perioder. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har redan tagit fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn/elever kan stöttas. Skolverket har dessutom tagit fram ett stödmaterial Att arbeta med särskilt begåvade barn/elever. Stödmaterialet är riktat till lärare/speciallärare, specialpedagoger, elevhälsa, rektor samt huvudmän. Sverigedemokraterna anser att det är onödigt att lägga ned en massa arbete och kostnader på att ta fram en handlingsplan som redan är framtagen och tillgänglig. SD föreslår därför att SKL:s handlinsplan används samt att Skolverkets stödmaterial används för alla särskilt begåvade barn. Sverigedemokraterna anser att det är bra om motionärer gör en omvärldsbevakning hos bland annat Skolverket och Sveriges Kommuner och Landsting om det redan finns handlingsplaner innan en motion om att ta fram en handlingsplan läggs. På så sätt kan onödigt arbete och onödiga kostnader undvikas för Göteborgs stad. Sverigedemokraterna avstyrker motionen på de tidigare nämnda grunderna.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1549/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen Utbildning, barn unga, folkhälsa Raija Häljfors Telefon E-post: Motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskild begåvade barn Motionen Motionären föreslår kommunfullmäktige att besluta om att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas i förskola, grundskola och gymnasieskola. Kommunala och fristående huvudmän ska bjudas in för att delta i framtagandet av handlingsplanen. Center för Skolutveckling ska bjuda in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsbyte, om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Remissinstanser Motionens remissinstanser och yttranden redovisas i nedanstående tabell. Remissinstanser Beslut Kommentar SDN Örgryte - Härlanda Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande SDN Östra Göteborg Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande SDN Västra Göteborg Avstyrker förslaget om att Reservation M, L, KD ta fram en handlingsplan. Tillstyrker förslaget om att Center för Skolutveckling ska bjuda in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur verksamheten kan stötta dessa barn och elever. Utbildningsnämnden Tillstyrker Enligt yrkande MP, S, V (bil 2 till protokollet) 1(23)

4 Ekonomiska konsekvenser Förslaget bedöms inte generera extra kostnader, då det redan idag ingår i skolans uppdrag att anpassa undervisningen utifrån elevers förutsättningar. Barnperspektivet År 2010 förtydligades skollagen där det anges att - alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling, för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling (skollagen 3 kap. 3 ). Stödmaterial från Skolverket samt den handlingsplan som SKL tagit fram är vägledning för hur personal inom skolan kan uppmärksamma och arbeta med särskilt begåvade barn och elever. I förskolan är inte möjligheten att använda stödmaterialet eller handlingsplanen lika självklar. Jämställdhetsperspektivet En handlingsplan för särskilt begåvade barn har förutsättningar att bli ett viktigt dokument för att skapa likvärdig förskola, grundskola och gymnasieskola för gruppen särbegåvade barn och elever. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Skolverket har tagit fram ett stödmaterial - Att arbeta med särskilt begåvade barn/elever. Stödmaterialet är riktat till lärare/speciallärare, specialpedagoger, elevhälsa, rektor samt huvudmän. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tillsammans med kommunerna Luleå, Umeå, Uppsala, Karlstad, Sollentuna, Borås och Landskrona tagit fram en handlingsplan för hur särkilt begåvade barn/elever kan stöttas. Handlingsplanen lyfter bland annat fram acceptans, tolerans och kunskap hos skolans personal. För att höja särbegåvade elevers motivation nämns tre etablerade strategier: acceleration, berikning och aktiviteter utanför skolan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(23)

5 Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Motionen Yttrande SDN Örgryte-Härlanda Yttrande SDN Östra Göteborg Yttrande Västra Göteborg Utbildningsnämnden Stadsledningskontoret Raija Häljfors Ärendesamordnare Carina Krantz Rönnqvist Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(23)

6 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 216 Motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Göteborg den 28 november 2016 Göteborg ska ha Sveriges bästa skolor där alla elever ska kunna utveckla sin fulla potential. I dag är vi duktiga på att stötta de elever som har problem på olika sätt men vi behöver också ge de duktigaste eleverna möjlighet till utveckling och stimulans - även om det råkar vara matematik som är favoriten. En särbegåvad elev kan beskrivas ha en osedvanlig förmåga i ett eller flera områden. Eleven förvånar kontinuerligt, såväl i skolan som i vardagslivet, både med sina kunskaper och att tillämpa dem. Elever med särskilda begåvningar har stor potential och kan ge skolan mycket tillbaka. Men de känner sig ofta missförstådda i skolan. Det finns också en stor risk för dessa barn att de inte blir utmanade. Uttråkade barn kan istället reagera med att störa i klassrummet eller drömma sig bort i egna tankar, många tröttnar tidigt på skolan och vissa får psykiska problem och andra blir hemmasittande. SKL har tillsammans med kommunerna Luleå, Umeå, Uppsala, Karlstad, Sollentuna, Borås och Landskrona tagit fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn kan stöttas. Handlingsplanen lyfter bland annat fram acceptans, tolerans och kunskap hos skolans personal. För att höja särbegåvade elevers motivation finns tre etablerade strategier: acceleration, berikning och aktiviteter utanför skoldagen. Acceleration innebär att eleven arbetar i en snabbare takt än sina jämnåriga skolkamrater, till exempel genom tidigare skolstart, att flytta upp en till två årskurser eller läsa vissa ämnen med äldre elever. Berikning innebär att eleven får fördjupa sig ytterligare, exempelvis med avancerade undervisningsmoment. Aktiviteter utanför skoldagen innebär att eleven kan träffa andra särbegåvade elever eller delta i spetsundervisning. Liberalerna föreslår därför att Göteborgs stad ska ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn och elever ska stöttas i förskola, grundskola och gymnasieskola. Kommunfullmäktige föreslås besluta Att Att en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola tas fram och att kommunala och fristående huvudmän bjuds in för att delta i framtagandet av handlingsplanen Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever Helene Odenjung (L) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(23)

7 Protokollsutdrag SDN Örgryte - Härlanda Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen angående motion om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn 48 N /16 Helene Odenjung (L) har lämnat in en motion angående att kommunfullmäktige ska besluta att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola. I motionen föreslås också att kommunala och fristående huvudmän ska bjudas in för att delta i framtagandet av handlingsplanen samt att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motionen. Yttrandet ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 31 mars Tjänsteutlåtande, daterat , föreligger. Pär Gustafsson (L) yrkar bifall till motionen. Alice Vernersson (V) yrkar avslag på motionen. Ordföranden ställer proposition om bifall dels till sitt eget yrkande, dels till Pär Gustafssons (L) yrkande och finner det förstnämnda med övervägande JA besvarat. Omröstning begärs. Den som vill att nämnden beslutar enligt ordförandens yrkande röstar JA. Den som vill att nämnden beslutar enligt Pär Gustafssons yrkande röstar NEJ. Vid omröstningen röstar Alice Vernersson (V), Klara Holmin (MP), Thore Backlund (S), Susanne Karlsson (S), Robert Hammarstrand (S) samt Roland Dahlström (S) JA medan Pär Gustafsson (L), Rebecca Amiri (M), Hakan Önal (M), Hanna Linnea Karlsson (L) samt Susanne Grandin Biörnerud (M) röstar NEJ. Omröstningen har utfallit med sex JA och fem NEJ. Stadsdelsnämnden beslutar således enligt ordförandens yrkande. Beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionen om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn och översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Vid protokollet Protokollet justerades Nämndsekreterare Matilda Johansson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(23)

8 Ordförande Alice Vernersson Justerare Pär Gustafsson Protokollsutdragets riktighet intygas av Matilda Johansson Nämndsekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(23)

9 Tjänsteutlåtande SDN Örgryte Härlanda Yttrande till kommunstyrelsen angående motion om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Ärendet Helene Odenjung (L) har lämnat in en motion angående att kommunfullmäktige ska besluta att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola och att kommunala och fristående huvudmän ska bjudas in för att delta i framtagandet av handlingsplanen samt att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motionen. Yttrandet ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 31 mars Förslag till beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motionen om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Sammanfattning Helene Odenjung (L) har motionerat angående att kommunfullmäktige ska besluta att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola och att kommunala och fristående huvudmän ska bjudas in för att delta i framtagandet av handlingsplanen samt att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Stadsdelsnämnden avstyrker motionen om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn med hänvisning till att stödmaterialet från Skolverket samt den handlingsplan som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram tillsammans med ett antal kommuner ska användas som vägledning för hur personal inom skolan uppmärksammar särskilt begåvade elever och hur skola och förskola kan organisera undervisning för särskilt begåvade barn och elever. Bakgrund Helene Odenjung (L) anför i motionen att Göteborg ska ha Sveriges bästa skolor där alla elever ska kunna utveckla sin fulla potential. I dag är skolan duktig på att stötta de elever som har problem på olika sätt men behöver också ge de duktigaste eleverna möjlighet till utveckling och stimulans - även om det råkar vara matematik som är favoriten. En särbegåvad elev kan beskrivas ha en osedvanlig förmåga i ett eller flera områden. Eleven förvånar kontinuerligt, såväl i skolan som i vardagslivet, både med sina kunskaper och att tillämpa dem. Elever med särskilda begåvningar har stor potential och kan ge skolan mycket tillbaka. Men de känner sig ofta missförstådda i skolan. Det finns också en stor risk för dessa barn att de inte blir utmanade. Uttråkade barn kan istället reagera med att störa i klassrummet eller drömma sig bort i egna tankar, Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(23)

10 många tröttnar tidigt på skolan och vissa får psykiska problem och andra blir hemmasittande. SKL har tillsammans med kommunerna Luleå, Umeå, Uppsala, Karlstad, Sollentuna, Borås och Landskrona tagit fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn kan stöttas. Handlingsplanen lyfter bland annat fram acceptans, tolerans och kunskap hos skolans personal. För att höja särbegåvade elevers motivation finns tre etablerade strategier: acceleration, berikning och aktiviteter utanför skoldagen. Acceleration innebär att eleven arbetar i en snabbare takt än sina jämnåriga skolkamrater, till exempel genom tidigare skolstart, att flytta upp en till två årskurser eller läsa vissa ämnen med äldre elever. Berikning innebär att eleven får fördjupa sig ytterligare, exempelvis med avancerade undervisningsmoment. Aktiviteter utanför skoldagen innebär att eleven kan träffa andra särbegåvade elever eller delta i spetsundervisning. Förvaltningens överväganden Förvaltningen avstyrker motionen om att ta fram en specifik handlingsplan för särskilt begåvade barn. Skolverket har tagit fram ett stödmaterial för att arbeta med särskilt begåvade elever, se bilaga. Stödmaterialet är riktat till lärare/speciallärare, specialpedagoger, elevhälsa, rektor samt huvudmän och består av två delar. En övergripande del som beskriver vilka elever det gäller, hur skolan kan planera och genomföra differentierad undervisning och utveckla en långsiktig plan för att uppmärksamma och möta dessa elever. Den andra delen ger förslag på hur särskild begåvning kan uttryckas i särskilda ämnen och exempel på hur undervisningen kan utformas för att utmana särskilt begåvade elever och främja deras utveckling. Till stödmaterialet finns också ett studiepaket som kan användas som introduktion till stödmaterialet och för reflektion över den egna verksamheten. Det kan också fungera som en del i en kompetensutvecklingsinsats. Helene Odenjung (L) hänvisar i motionen till att SKL tillsammans med sju svenska kommuner tagit fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn kan stöttas. Handlingsplanen syftar till att synliggöra och uppmärksamma särskilt begåvade barn och elever samt att aktivt arbeta för att öka kompetensen hos pedagoger och därmed höja utbildningens kvalitet. Handlingsplanen ska vara ett stöd till skolor och förskolor som har ett behov av att utveckla bemötande av särskilt begåvade barn och elever. Förvaltningen anser att stödmaterialet från Skolverket samt den handlingsplan som SKL tagit fram tillsammans med ett antal kommuner är tillräcklig vägledning för hur personal inom skolan kan uppmärksamma och arbeta med särskilt begåvade elever. I förskolan är inte möjligheten att använda stödmaterialet eller handlingsplanen lika självklar. I Skolverkets stödmaterial diskuteras enbart förutsättningarna för skolan. I SKL:s handlingsplan används begreppet, barn men utan att föra resonemang om hur man kan uppmärksamma, organisera eller arbeta med särskilt begåvade barn utifrån de förutsättningar som finns i förskolan. Då förskolan i liten utsträckning utvärderar barns kunskapsutveckling på individnivå är det inte självklart hur handlingsplanen ska kunna användas. Däremot kan handlingsplanen vara en del av i förskolans systematiska kvalitetsarbete vilket är förvaltningens rekommendation till hur handlingsplanen ska användas. Förvaltningen bedömer inte att det föreligger ett behov av att utveckla en specifik handlingsplan för förskolan i linje med motionärens intention. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(23)

11 Samverkan Information i LSG skola/förskola och Samverkan i FSG Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Katarina Othelius Stadsdelsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(23)

12 Protokollsutdrag SDN Östra Göteborg Bilaga 3 53 Diarienummer N /16 Utdrag ur protokoll Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Ärendet Kommunstyrelsen har begärt stadsdelsnämndens yttrande över en motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola och att kommunala och fristående huvudmän bjuds in för att delta i framtagandet av handlingsplanen. Motionen föreslår även att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Förvaltningen har upprättat ett yttrande i ärendet av vilket bland annat framgår att ett stödmaterial från Skolverket och en handlingsplan som SKL tagit fram tillsammans med ett antal kommuner, kan användas som vägledning för hur personal inom skolan uppmärksammar särskilt begåvade elever och hur skola och förskola kan organisera undervisning för särskilt begåvade barn och elever. Handling Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat Förvaltningen föreslår att nämnden avstyrker motionen och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Yrkanden Förste vice ordföranden Lena Landén-Ohlsson (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Ewa Jablonska (L) yrkar bifall till motionen. Propositionsordning Ordföranden Özgür Tasbas (MP) förklarar överläggningen avslutad och ställer proposition på yrkandena och finner att Lena Landén-Ohlssons yrkande bifallits. Omröstning begärs. Omröstning Godkänd propositionsordning: Ja-röst för bifall till Lena Landén-Ohlssons yrkande. Nej-röst för bifall till Ewa Jablonskas yrkande. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(23)

13 Özgür Tasbas (MP), Lena Landén-Ohlsson (S), Erne Ahlman (S), Helen Edenryd (V), Willy Kiela (S) och Svetlana Lucic (S) röstar Ja. (6) Kalle Bäck (KD), Peter Mattiasson (M), Ewa Jablonska (L), Anca-Maria Dumitrescu (M) och Bartek Rosinski (M) röstar Nej. (5) Ordföranden konstaterar att det finns sex röster för förvaltningens beslutsförslag och att fem röster stödjer Ewa Jablonskas yrkande. Stadsdelsnämnden har därmed bifallit förvaltningens förslag att avstyrka motionen. Beslut Stadsdelsnämnden beslutar att avstyrka motionen om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn, att översända förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen samt att förklara beslutet omedelbart justerat. Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Rätt utdraget intygar i tjänsten Åke Ström Gill Bengtsson Registrator Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(23)

14 Tjänsteutlåtande SDN Östra Göteborg Yttrande till kommunstyrelsen angående motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Ärendet Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motionen av Helene Odenjung (L) angående att kommunfullmäktige ska besluta att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola tas fram och att kommunala och fristående huvudmän bjuds in för att delta i framtagandet av handlingsplanen, samt att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att avstyrka motionen om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn, att översända förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen samt att förklara paragrafen omedelbart justerad. Bakgrund Helene Odenjung (L) anför i motionen att Göteborg ska ha Sveriges bästa skolor där alla elever ska kunna utveckla sin fulla potential. I dag är skolorna duktiga på att stötta de elever som har problem på olika sätt men behöver också ge de duktigaste eleverna möjlighet till utveckling och stimulans - även om det råkar vara matematik som är favoriten. En särbegåvad elev kan beskrivas ha en osedvanlig förmåga i ett eller flera områden. Eleven förvånar kontinuerligt, såväl i skolan som i vardagslivet, både med sina kunskaper och att tillämpa dem. Elever med särskilda begåvningar har stor potential och kan ge skolan mycket tillbaka. Men de känner sig ofta missförstådda i skolan. Det finns också en stor risk för dessa barn att de inte blir utmanade. Uttråkade barn kan istället reagera med att störa i klassrummet eller drömma sig bort i egna tankar, många tröttnar tidigt på skolan och vissa får psykiska problem och andra blir hemmasittande. Helene Odenjung hänvisar till att SKL har tillsammans med kommunerna Luleå, Umeå, Uppsala, Karlstad, Sollentuna, Borås och Landskrona tagit fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn kan stöttas. Handlingsplanen lyfter bland annat fram acceptans, tolerans och kunskap hos skolans personal. För att höja särbegåvade elevers motivation finns tre etablerade strategier: acceleration, berikning och aktiviteter utanför skoldagen. Acceleration innebär att eleven arbetar i en snabbare takt än sina jämnåriga skolkamrater, till exempel genom tidigare skolstart, att flytta upp en till två årskurser eller läsa vissa ämnen med äldre elever. Berikning innebär att eleven får fördjupa sig ytterligare, exempelvis med avancerade undervisningsmoment. Aktiviteter utanför Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(23)

15 skoldagen innebär att eleven kan träffa andra särbegåvade elever eller delta i spetsundervisning. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Förvaltningen anser inte att förslaget skulle innebära några direkta ekonomiska konsekvenser för verksamheten. Det ingår idag i skolans uppdrag att anpassa undervisningen efter alla elever. Barnkonventionen Varje barn har rätt till utveckling och rätt till utbildning. I skollagen (2010:800) 3 kapitel 3 står det bland annat att Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Särskilt begåvade elever som inte får lämplig undervisning och stöd riskerar att bli understimulerade. Skolan behöver utmana dessa elever på rätt nivå och se till att det skapas förståelse, bekräftelse, social acceptans och delaktighet för särskilt begåvade elever. Särskilt begåvning förekommer hos både pojkar och flickor men det kan vara svårt att upptäcka flickor med särskild begåvning då det verkar som att de trots understimulans i högre grad accepterar skolans ramar. Förvaltningens överväganden Skolverket har tagit fram ett stödmaterial för att arbeta med särskilt begåvade elever 1. Stödmaterialet är riktat till lärare/speciallärare, specialpedagoger, elevhälsa, rektor samt huvudmän och består av två delar. En övergripande del som beskriver vilka elever det gäller, hur skolan kan planera och genomföra differentierad undervisning och utveckla en långsiktig plan för att uppmärksamma och möta dessa elever. Den andra delen ger förslag på hur särskild begåvning kan uttryckas i särskilda ämnen och exempel på hur undervisningen kan utformas för att utmana särskilt begåvade elever och främja deras utveckling. Till stödmaterialet finns också ett studiepaket som kan användas som introduktion till stödmaterialet och för reflektion över den egna verksamheten. Det kan också fungera som en del i en kompetensutvecklingsinsats. Förvaltningen anser att stödmaterialet från Skolverket samt den handlingsplan som SKL tagit fram tillsammans med ett antal kommuner ska användas som vägledning för hur personal inom skolan uppmärksammar särskilt begåvade elever och hur skola och förskola kan organisera undervisning för särskilt begåvade barn och elever och avstyrker därmed förslaget om handlingsplan för särskilt begåvade barn. Samverkan Information i Lokal SamverkansGrupp Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Gitte Caous Stadsdelsdirektör Laila Svensson Sektorschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(23)

16 Protokollsutdrag SDN Västra Göteborg Bilaga 4 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen angående motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn (Dnr 1549/16) 62, N /16 Sammanfattning av ärendet Helene Odenjung (L) har motionerat angående att kommunfullmäktige ska besluta att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola och att kommunala och fristående huvudmän ska bjudas in för att delta i framtagandet av handlingsplanen samt att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Stadsdelsförvaltningen föreslår att nämnden avstyrker förslaget om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn med hänvisning till att stödmaterialet från Skolverket samt den handlingsplan som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram tillsammans med ett antal kommuner. Detta kan användas som vägledning för hur personal inom skolan uppmärksammar särskilt begåvade elever och kan organisera undervisning för särskilt begåvade elever. Stadsdelsförvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker förslaget om att Center för Skolutveckling ska bjuda in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur skolorna bäst stöttar dessa barn och elever. Beslutsunderlag Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 6 mars Yrkande Andreas Eraybar (L) tillstyrker motionen, och yrkar därmed avslag på första beslutssatsen i tjänsteförslaget. I övrigt yrkar Eraybar bifall till övriga förslag till beslut i tjänsteförslaget. Ordförande Henrik Munck (MP) och Anette Bernhardsson (S) yrkar bifall till tjänsteförslaget i sin helhet. Propositionsordning Ordförande ställer proposition på yrkandena och finner att yrkandet från Munck (MP) och Bernhardsson (S) bifallits. Omröstning begärs. Omröstning Stadsdelsnämnden godkänner följande propositionsordning: Ja-röst för yrkande från Munck (MP) och Bernhardsson (S). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(23)

17 Nej-röst för Eraybars (L) yrkande. För Ja-propositionen röstar Anette Bernhardsson (S), Tore Kristiansson (S), Lena Hammarström (V), Viktoria Tryggvadottir (S), Pa Mbye (S) och Henrik Munck (MP). För Nej-propositionen röstar Andreas Eraybar (L), Sebastian Helin (M), Eva Sundén (M), Marianne Bergman (KD) och Sten Wasmouth (M). Med sex Ja-röster och fem Nej-röster beslutar nämnden att bifalla ordförandes yrkande. Beslut 1. Stadsdelsnämnden avstyrker förslaget om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. 2. Stadsdelsnämnden tillstyrker förslaget om att Center för Skolutveckling ska bjuda in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur verksamheten kan stötta dessa barn och elever. 3. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. 4. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Reservation Ledamöterna från M, L och KD reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Niklas Hall Ordförande Henrik Munck (MP) Justerare Andreas Eraybar (L) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(23)

18 Tjänsteutlåtande SDF Västra Göteborg Yttrande till kommunstyrelsen angående motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn (Dnr 1549/16) Förslag till beslut Stadsdelsnämnden avstyrker förslaget om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn. Stadsdelsnämnden tillstyrker förslaget om att Center för Skolutveckling ska bjuda in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur verksamheten kan stötta dessa barn och elever. Stadsdelsnämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Stadsdelsnämnden förklarar paragrafen omedelbart justerad. Ärendet Helene Odenjung (L) har motionerat angående att kommunfullmäktige ska besluta att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola och att kommunala och fristående huvudmän ska bjudas in för att delta i framtagandet av handlingsplanen samt att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motionen. Sammanfattning Helene Odenjung (L) har motionerat angående att kommunfullmäktige ska besluta att ta fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola och att kommunala och fristående huvudmän ska bjudas in för att delta i framtagandet av handlingsplanen samt att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Stadsdelsförvaltningen föreslår att nämnden avstyrker förslaget om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn med hänvisning till att stödmaterialet från Skolverket samt den handlingsplan som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram tillsammans med ett antal kommuner kan användas som vägledning för hur personal inom skolan uppmärksammar särskilt begåvade elever och kan organisera undervisning för särskilt begåvade elever. Stadsdelsförvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker förslaget om att Center för Skolutveckling ska bjuda in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur skolorna bäst stöttar dessa barn och elever. Bakgrund Helene Odenjung (L) anför i motionen att Göteborg ska ha Sveriges bästa skolor där alla elever ska kunna utveckla sin fulla potential. I dag är skolan duktig på att stötta de elever som har problem på olika sätt men behöver också ge de duktigaste eleverna möjlighet till utveckling och stimulans - även om det råkar vara matematik som är favoriten. En särbegåvad elev kan beskrivas ha en osedvanlig förmåga i ett eller flera Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(23)

19 områden. Eleven förvånar kontinuerligt, såväl i skolan som i vardagslivet, både med sina kunskaper och att tillämpa dem. Elever med särskilda begåvningar har stor potential och kan ge skolan mycket tillbaka. Men de känner sig ofta missförstådda i skolan. Det finns också en stor risk för dessa barn att de inte blir utmanade. Uttråkade barn kan istället reagera med att störa i klassrummet eller drömma sig bort i egna tankar, många tröttnar tidigt på skolan och vissa får psykiska problem och andra blir hemmasittande. SKL har tillsammans med kommunerna Luleå, Umeå, Uppsala, Karlstad, Sollentuna, Borås och Landskrona tagit fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn kan stöttas. Handlingsplanen lyfter bland annat fram acceptans, tolerans och kunskap hos skolans personal. För att höja särbegåvade elevers motivation finns tre etablerade strategier: acceleration, berikning och aktiviteter utanför skoldagen. Acceleration innebär att eleven arbetar i en snabbare takt än sina jämnåriga skolkamrater, till exempel genom tidigare skolstart, att flytta upp en till två årskurser eller läsa vissa ämnen med äldre elever. Berikning innebär att eleven får fördjupa sig ytterligare, exempelvis med avancerade undervisningsmoment. Aktiviteter utanför skoldagen innebär att eleven kan träffa andra särbegåvade elever eller delta i spetsundervisning. Ekonomiska konsekvenser Förvaltningen anser inte att förslaget skulle innebära några direkta ekonomiska konsekvenser för verksamheten. Det ingår idag i skolans uppdrag att anpassa undervisningen efter alla elever. Barnperspektivet Fem procent av alla elever i skolan kan räknas som särskilt begåvade. I skollagen (2010:800) 3 kapitel 3 står det bland annat att Elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Särskilt begåvade elever som inte får lämplig undervisning och stöd riskerar att bli understimulerade. Skolan behöver utmana dessa elever på rätt nivå och se till att det skapas förståelse, bekräftelse, social acceptans och delaktighet för särskilt begåvade elever. Jämställdhetsperspektivet Särskild begåvning förekommer hos både pojkar och flickor. Mångfaldsperspektivet Särskild begåvning förekommer inom alla grupper. Miljöperspektivet Stadsdelsförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på förslaget utifrån miljöperspektivet. Omvärldsperspektivet Stadsdelsförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på förslaget utifrån omvärldsperspektivet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(23)

20 Förvaltningens överväganden Förvaltningen avstyrker förslaget om att ta fram en specifik handlingsplan för särskilt begåvade barn. Skolverket har tagit fram ett stödmaterial för att arbeta med särskilt begåvade elever 1. Stödmaterialet är riktat till lärare/speciallärare, specialpedagoger, elevhälsa, rektor samt huvudmän och består av två delar. En övergripande del som beskriver vilka elever det gäller, hur skolan kan planera och genomföra differentierad undervisning och utveckla en långsiktig plan för att uppmärksamma och möta dessa elever. Den andra delen ger förslag på hur särskild begåvning kan uttryckas i särskilda ämnen och exempel på hur undervisningen kan utformas för att utmana särskilt begåvade elever och främja deras utveckling. Till stödmaterialet finns också ett studiepaket som kan användas som introduktion till stödmaterialet och för reflektion över den egna verksamheten. Det kan också fungera som en del i en kompetensutvecklingsinsats. Helene Odenjung (L) hänvisar i motionen till att SKL tillsammans med ett sju svenska kommuner tagit fram en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn kan stöttas. Förvaltningen anser att handlingsplanen kan användas som stöttning vid de enheter som har särskilt begåvade elever, se bilaga. Handlinsplanen syftar till att synliggöra och uppmärksamma särskilt begåvade barn och elever samt att aktivt arbeta för att öka kompetensen hos pedagoger och därmed höja utbildningens kvalitet. Handlingsplanen ska vara ett stöd till skolor och förskolor som har ett behov av att utveckla bemötande av särskilt begåvade barn och elever. Förvaltningen anser att stödmaterialet från Skolverket samt den handlingsplan som SKL tagit fram tillsammans med ett antal kommuner ska användas som vägledning för hur personal inom skolan uppmärksammar särskilt begåvade elever och hur skolan kan organisera undervisning för särskilt begåvade elever. Eftersom förskolan inte har uppnåendemål utan strävansmål bedömer förvaltningen att det inte är aktuellt att ta fram en specifik handlingsplan för barn i förskolan. Förvaltningen tillstyrker förslaget om att Centrum för skolutveckling ska bjuda in till erfarenhetsutbyte vilket skulle kunna främja att kunskaper och erfarenheter för att skapa bra lärmiljöer för särskilt begåvade elever utbyts mellan stadsdelarna och fristående huvudmän. Samverkan Samverkan i FSG den 21 mars Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg Maria Lejerstedt Stadsdelsdirektör Bo Niklasson Sektorschef 1 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(23)

21 Bilaga 5 Protokollsutdrag Utbildningsnämnden Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum SLK Remiss Dnr 1549/16 Yttrande avseende handlingsplan för särskilt begåvade barn - Motion Helene Odenjung (L) 52, 1168/16 Handlingar Förvaltningens samverkansgrupp Tjänsteutlåtande Ärende Det finns idag en stor enighet i Göteborg att alla elever ska kunna utveckla sin fulla potential. I motionen lyfts gruppen särbegåvade barn och elever fram. Gruppens behov innebär särskilda utmaningar för förskolor och skolor i Göteborg. De skolsvårigheter som beskrivs är väl kända men alltför ofta inte omhändertagna av förskolor och skolor. Enligt Skolverket har undersökningar visat att fem procent av barn och elever kan räknas som särskilt begåvade. År 2010 förtydligades skollagen och där anges att elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. De senaste åren har Skolverket tillsammans med forskare och lärare utarbetat olika typer av stödmaterial för arbetet med särbegåvade elever. I Göteborg har frågan inte varit systematiskt och likvärdigt hanterad. En handlingsplan för särskilt begåvade barn har förutsättningar att bli ett viktigt dokument för att skapa en likvärdig förskola, grundskola och gymnasieskola för gruppen särbegåvade barn och elever. I motionen föreslås Kommunfullmäktige besluta Att en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola tas fram och att kommunala och fristående huvudmän bjuds in för att delta i framtagandet av handlingsplanen Att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta: 1) Att tillstyrka att en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola tas fram och att kommunala och fristående huvudmän bjuds in för att delta i framtagandet av handlingsplanen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(23)

22 2) Att tillstyrka att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever Yrkanden Ordförande Karin Pleijel (MP) yrkar för (MP), (S) och (V) att 1. tillstyrka tjänsteutlåtandet 2. bredda inriktningen på att-satserna så att det berör skolors förmåga att möta elever med en mångfald av lärbehov Karin Pleijels (MP) yrkande med flera biläggs protokollet i sin helhet som bilaga 2. 2.e vice ordförande Helene Odenjung (L) yrkar för (L) och (M) att 1. tillstyrka tjänsteutlåtandet 2. att bifalla ordförande Karin Pleijels (MP) med fleras tilläggsyrkande om att bredda inriktningen på att-satserna så att det berör skolors förmåga att möta elever med en mångfald av lärbehov Propositionsordning Följande propositionsordning godkänns: Först tar nämnden ställning till tjänsteutlåtandet. Därefter tas ställning till angivet tilläggsyrkande. Yrkandet i sin helhet, från Karin Pleijel (MP) med flera, biläggs protokollet som bilaga 2. Ordförande finner att tjänsteutlåtandet tillstyrks och att yrkandet att bredda inriktningen på att-satserna så att det berör skolors förmåga att möta elever med en mångfald av lärbehov bifalles. Yrkandet i sin helhet biläggs protokollet som bilaga 2. Beslut 1. Utbildningsnämnden bifaller Helene Odenjungs (L) motion avseende handlingsplan för särskilt begåvade barn. 2. Utbildningsnämnden beslutar att bifalla Karin Pleijels (MP) med fleras tilläggsyrkande att bredda inriktningen på att-satserna så att det berör skolors förmåga att möta elever med en mångfald av lärbehov. Yrkandet biläggs protokollet som bilaga 2. Exp: SLK Vid protokollet Britta Ryding Karin Pleijel Justerare Helene Odenjung Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20(23)

23 Bilaga 2 Yrkande MP, S, V Utbildningsnämnden , 52 Yrkande angående Motion handlingsplan för särskilt begåvade barn Vi menar att motionen lyfter en av alla de viktiga målgrupper som lärarna möter i skolan. Det är angeläget att skolorna i Göteborg arbetar för att möta samtliga elevers behov, varje elev är unik och varje individ ska få möjlighet att utvecklas så långt som möjlighet i sitt lärande. Detta är något som formuleras i skollagen. Vi föreslår att uppdraget i motionen breddas så att fokus blir hur skolorna kan fortsätta att utvecklas för att möta samtliga elevers, inklusive särskilt begåvade elevers behov av stöd och stimulans i sitt lärande. Utbildningsnämnden föreslås besluta att att tillstyrka tjänsteutlåtandet bredda inriktningen på att-satserna så att det berör skolors förmåga att möta elever med en mångfald av lärbehov Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21(23)

24 Tjänsteutlåtande Utbildningsförvaltningen Yttrande avseende handlingsplan för särskilt begåvade barn Motion Helene Odenjung (L) (SLK dnr 1549/16) TIDPLAN Förvaltningens samverkansgrupp Utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden föreslås besluta: 1) Att tillstyrka att en handlingsplan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola tas fram och att kommunala och fristående huvudmän bjuds in för att delta i framtagandet av handlingsplanen 2) Att tillstyrka att Center för Skolutveckling bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhetsutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever Sammanfattning Det finns idag en stor enighet i Göteborg att alla elever ska kunna utveckla sin fulla potential. I motionen lyfts gruppen särbegåvade barn och elever fram. Gruppens behov innebär särskilda utmaningar för förskolor och skolor i Göteborg. De skolsvårigheter som beskrivs är väl kända men alltför ofta inte omhändertagna av förskolor och skolor. Enligt Skolverket har undersökningar visat att fem procent av barn och elever kan räknas som särskilt begåvade. År 2010 förtydligades skollagen och där anges att elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. De senaste åren har Skolverket tillsammans med forskare och lärare utarbetat olika typer av stödmaterial för arbetet med särbegåvade elever. I Göteborg har frågan inte varit systematiskt och likvärdigt hanterad. En handlingsplan för särskilt begåvade barn har förutsättningar att bli ett viktigt dokument för att skapa en likvärdig förskola, grundskola och gymnasieskola för gruppen särbegåvade barn och elever. Ärendet Det finns idag en stor enighet i Göteborg att alla elever ska kunna utveckla sin fulla potential. I motionen lyfts gruppen särbegåvade barn och elever fram. Gruppens behov innebär särskilda utmaningar för förskolor och skolor i Göteborg. De skolsvårigheter som beskrivs är väl kända men alltför ofta inte omhändertagna av förskolor och skolor. En enkät av Pettersson (2011) som handlade om huruvida kommuner har en "handlingsplan för att bemöta/ta hand om elever med särskilda förmågor i matematik" visade att ingen av de 229 kommunerna som svarade då kunde visa upp någon sådan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22(23)

25 Enligt Skolverket har undersökningar visat att fem procent av barn och elever kan räknas som särskilt begåvade. För Göteborg innebär det barn/elever i varje åldersgrupp som har någon form av särbegåvning. Det är barn och elever som behöver andra typer av utmaningar än deras klasskamrater. År 2010 förtydligades skollagen och där anges att elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. De särskilt begåvade eleverna mår bra av att få stora utmaningar utifrån sina styrkor. De behöver lära och diskutera på sin nivå. De behöver också mötas med respekt och acceptans utifrån sina förutsättningar och behov. Det är inte alltid lätt att uppmärksamma en särskilt begåvad elev eftersom det händer att de underpresterar i skolan, för att passa in eller för att de har tappat lusten att lära. De senaste åren har Skolverket tillsammans med forskare och lärare utarbetat olika typer av stödmaterial för arbetet med särbegåvade elever. I Göteborg har den här frågan inte varit systematiskt och likvärdigt hanterad. En handlingsplan för särskilt begåvade barn har förutsättningar att bli ett viktigt dokument för att skapa en likvärdig förskola, grundskola och gymnasieskola för den här gruppen av barn och elever. Ett sådant utvecklingsarbete bör som motionären skriver innehålla särskilda mötesplatser, där förskolor och skolor tillsammans med forskare och vårdnadshavare utbyter och delar erfarenheter och kunskaper. Ekonomiska dimensionen Utbildningsförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Ekologiska dimensionen Utbildningsförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Sociala dimensionen En handlingsplan för särskilt begåvade barn har förutsättningar att bli ett viktigt dokument för att skapa en likvärdig förskola, grundskola och gymnasieskola för gruppen särbegåvade barn och elever. Mot bakgrund av ovanstående föreslår utbildningsdirektören att utbildningsnämnden tillstyrker förslagen ovan. Tomas Berndtsson Malin Högstedt Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 23(23)

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever

Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever 2016 Stöddokument Att arbeta med särskilt begåvade elever Louise Helgesson Piteå Kommun 2016-09-08 Inledning att uppmärksamma de särskilt begåvade eleverna I skollagens första kapitel, fjärde paragrafen

Läs mer

Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen

Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-30 SID 1 (1) KS/2016:268 Svar på motion av Eva Eriksson (S) om en strategi för att ta hand om de särskilt begåvade barnen Sammanfattning Rubricerad

Läs mer

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 3.4 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Motionären föreslår att elever ska få sovmorgon

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.8

Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.8 Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen 2017-04-19 Ärende 3.8 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD), Kristina Palmgren (L) och Christina Hjort Bröndt (M) om att inrätta funktioner för att motverka kränkningar

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet Göteborg den 2016-11-03 Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 3.5 Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning PM 2010:134 RIV (Dnr 001-1976/2010) Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om mobiltelefonfri skolundervisning. KS

Motion om mobiltelefonfri skolundervisning. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-15 362 Motion om mobiltelefonfri skolundervisning. KS 2016-63 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare Kallelse Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum: 2017-02-07 Tid Tisdagen den 7 februari 2017 klockan 14:00 Plats Forum, Kortedala Torg Ledamöter Özgür Tasbas (MP), ordförande, Lena Landén-Ohlsson (S), 1 vice

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare Kallelse Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum: 2016-11-22 Tid Tisdagen den 22 november 2016 klockan 14:00 Plats Forum, Kortedala Torg 1 Ledamöter Özgür Tasbas (MP), ordförande, Lena Landén-Ohlsson (S), 1

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen

Motion av Maria Rydén (M) om fler platser i äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-07-19 Diarienummer 0668/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för äldre och hälso- och sjukvård Karin Magnusson Telefon 031-3680580 E-post: karin.magnusson@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Personalföreträdare Birgitta Hallbäck, Svenska Kommunalarbetareförbundet, Lotta Söderström, TCOförbunden

Personalföreträdare Birgitta Hallbäck, Svenska Kommunalarbetareförbundet, Lotta Söderström, TCOförbunden Tid: 14:00-17:00, ajournering klockan 15:15 15:35 Plats: Forum, Kortedala Torg 1 Paragrafer: 289-318 Närvarande Protokoll Stadsdelsnämnden Ledamöter Ordförande Özgür Tasbas (MP) 1:e vice ordförande Lena

Läs mer

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor.

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor. 2012-03-28 17 (40) 28 Dnr 2010/116 Svar på motion om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar, reglementen i projekt Arena

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-05-27 1 (3) 135 Motion. Fria preventivmedel för kvinnor upp till 26 år Diarienummer 1500990 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 151 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) och Lars Hansson (SD) om att Göteborgs Stad inte ekonomiskt ska stödja föreningar som grundar sig på etnicitet

Läs mer

Tid: 14:00-15:50, ajourneringar klockan 14:05-14:25 och 14:45-15:05. tjänstgör för Özgür Tasbas (MP)

Tid: 14:00-15:50, ajourneringar klockan 14:05-14:25 och 14:45-15:05. tjänstgör för Özgür Tasbas (MP) Stadsdelsnämnden Tid: 14:00-15:50, ajourneringar klockan 14:05-14:25 och 14:45-15:05 Plats: Forum, Kortedala Torg Paragrafer: 1-22 Närvarande Ledamöter Alvar Palm (MP) Ordförande Lena Landén-Ohlsson (S)

Läs mer

Motion - Utvidga klassrummet genom utomhuspedagogik (BUN18/50)

Motion - Utvidga klassrummet genom utomhuspedagogik (BUN18/50) Sammanträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden 57 Motion - Utvidga klassrummet genom utomhuspedagogik (BUN18/50) Beslut Barn- och utbildningsnämnden avslår motionen. Avvaktar med ställningstagande Desirée

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS

Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-02-14 47 Motion om engelsk skola i Falkenberg. KS 2016-338 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59

Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59 PROTOKOLL UTDRAG Nämnden för Folkhälsa och sjukvård 45-59 Tid: 2016-05-31, kl 13:00-16:40 Plats: Sal A, Regionens hus 51 Motion Sjukhusclown, är det inte dags nu? Diarienummer: RJL 2016/260 Beslut Nämnden

Läs mer

1 (1) BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 2013-04-11

1 (1) BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 2013-04-11 'tj'cr'ty'tj'tj r...r:-'~ ~ 1 (1) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 74 Ansökan från Lejonskolan AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Kristianstads

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Plats: Forum, Kortedala Torg 1, ajournering klockan 15:00 15:30

Plats: Forum, Kortedala Torg 1, ajournering klockan 15:00 15:30 Stadsdelsnämnden Tid: 14:00-16:00 Plats: Forum, Kortedala Torg 1, ajournering klockan 15:00 15:30 Paragrafer: 98-126 Närvarande Ledamöter Ordförande Özgür Tasbas (MP) 1:e vice ordförande Lena Landén-Ohlsson

Läs mer

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-12-06 360 Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS 2015-366 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1

Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Utbildningsutskottets betänkande 2015/16:UbU4 Obligatoriska bedömningsstöd i årskurs 1 Sammanfattning I betänkandet behandlar utbildningsutskottet regeringens förslag i proposition 2014/15:137 Obligatoriska

Läs mer

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl

Kommunstyrelsen (6) Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl Kommunstyrelsen 2012-01-13 1 (6) Plats och tid Osby, fredagen den 13 januari 2012, kl 16.00-16.10 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Monica Svensson (S) Clas

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Kommunstyrelsens svar på förslag från BUN begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem

Kommunstyrelsens svar på förslag från BUN begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem Ärende 12 Kommunstyrelsens svar på förslag från barn- och utbildningsnämndens begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-02-27 KS 2015.0062

Läs mer

I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet som gäller nämndens sammansättning.

I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet som gäller nämndens sammansättning. Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-03-29 Ärende 2.1.8 Revidering av reglemente för utbildningsnämnden I syfte att öka transparensen och demokratin i Göteborgs stad krävs det att man justerar i reglementet

Läs mer

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS

Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-01-24 9 Motion om screening av läs- och skrivutveckling hos barn och elever. KS 2016-439 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M)

Blerta Mlinaku (S) Anna Andersson (C) Margareta Gustavsson (S) Margareta Warnholtz (M) Lennart Johnsson (V) Ragnhild Lundahl (M) Protokoll Nr 12 Sammanträdesdatum 2016-10-26 Sammanträdestid 13.15 - Barn- och utbildningsnämnden Närvarande Ledamöter Kerstin Angel (C), ordförande Peter Dygården (S), 2:e vice ordförande Charlotta Jonson

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 75-106 Tid: 2016-06-14, kl 13:00-17:00 Plats: Regionens hus, sal A 87 Motion Sjukhusclown, är det inte dags nu? Diarienummer: RJL 2016/260 Beslut Regionstyrelsen föreslår

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

MÖTESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Plats och tid kl. 15:50-16:00 Ledamöter Jonas Sundström (S) Rasmus Möller (M) Kajsa Ezelius (S) Robert Andersson (SD) Frida Nilsson (C) Pär Johnson (L) Christian Poucette (M) Carina Ohlsson

Läs mer

44 FÖREDRAGNINGSLISTA

44 FÖREDRAGNINGSLISTA 44 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-04-16 16 (20) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2014/278 11 Svar på motion Om förändring av VAtaxan från Anette Bächi (MP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Avslå

Läs mer

Kallelse Kommunfullmäktige

Kallelse Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Tid: onsdag 28 februari 2018 kl. 18:00 Plats: Folkets Hus, Lilla Edet, kommunhuset i Lilla Edet Ärenden Föredragande Formalia 1 Upprop 2 Val av justerare och tid för justering

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

Motion av Anna Manell (L) om att avsätta förstelärare för arbete med särbegåvade barn

Motion av Anna Manell (L) om att avsätta förstelärare för arbete med särbegåvade barn KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per (KLK) Håkansson Katarina (UBF) Datum 2016-08-11 Diarienummer KSN-2016-0114 Kommunstyrelsen Motion av Anna Manell (L) om att avsätta förstelärare för arbete

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD)

Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2017:161 RIV (Dnr 106-12/2016) Bättre diagnostisering av dyslexi i Stockholms förskolor och skolor Motion (2016:1) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C)

Sammanträdesdatum Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne rum 108 kl. 08:30 Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M) v ordförande Karl Gemfeldt (C) Magnus Åkesson (L) Annelie Fälth Simonsson

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen

Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tjänsteutlåtande nummer: 2017-109 Utfärdat:2017-11-07 Reviderat: Diarienummer: 0940/17 Utbildningskansliet Marie Alkvist-Carlsson Huvudmannaskap Internationella vetenskapsfestivalen Tidplan Förvaltningens

Läs mer

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post:

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post: Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-31 Diarienummer N132-1262/16 Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Redovisning

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) YTTRANDE Vårt ärendenr: Bilaga 2016-01-25 Ert dnr: Utbildningssektionen Christin Appel Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:14 LS 1103-0490 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:10 av Håkan Jörnehed och Gunilla Bhur (V) om att starta en vårdcentral i Husby med forskningsuppdrag i folkhälsa

Läs mer

Skolverkets utredning om prövning och bidrag för fristående skolor Remiss från Utbildnings- och kulturdepartementet Remisstid 30 november 2006

Skolverkets utredning om prövning och bidrag för fristående skolor Remiss från Utbildnings- och kulturdepartementet Remisstid 30 november 2006 Bilaga 24:3 till kommunstyrelsens protokoll den 13 december 2006, 7 PM 2006 RIV (Dnr 323-3292/2006) Skolverkets utredning om prövning och bidrag för fristående skolor Remiss från Utbildnings- och kulturdepartementet

Läs mer

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Yttrande (SD) 2017-12-13 Ärende 2.2.4 Yttrande ang Ersättningsbelopp 2018 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Återigen noterar vi hur massinvandringen påverkar stadens ekonomi

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar för kommunens alla barn med hög begåvning för matematik

Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar för kommunens alla barn med hög begåvning för matematik BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2015-03-20 GSN-2015/6.602 1 (5) HANDLÄGGARE Hjelm, Per 08-535 360 71 Per.Hjelm@huddinge.se Grundskolenämnden Svar på medborgarförslag om att kommunen bör starta matteklubbar

Läs mer

Svar på motion om försöksverksamhet med kontorslandskap i miniatyr i skolan

Svar på motion om försöksverksamhet med kontorslandskap i miniatyr i skolan Barn- och utbildningsförvaltningen 2019-03-15 Grundskolechef Ewa Myhrén 0490-254626 ewa.myhren@vastervik.se Dnr 2019/110-109 Svar på motion om försöksverksamhet med kontorslandskap i miniatyr i skolan

Läs mer

En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet

En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2008 RIV (Dnr 322-136/2008) En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämnden 1(12) Tid och plats 2016-06-02 - Skånes Fagerhultrummet i Kommunhuset kl. 13.30-17.00. Beslutande Theresa Lindahl (M) - ordförande Leif Svensson (S) - andre vice ordförande Anders Kristensson (M) - ledamot,

Läs mer

Motion av Martin Wisell (KD) om att informera om flerfamiljssystem och familjedaghem KSN

Motion av Martin Wisell (KD) om att informera om flerfamiljssystem och familjedaghem KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-03-26 85 Motion av Martin Wisell (KD) om att informera om flerfamiljssystem och familjedaghem KSN-2017-2456 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten

Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Tjänstledighet för kommunal personal i samband med fritt val inom hemtjänsten Ks/2009:72 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Tjänstledighet för kommunal personal i samband med

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-05-27 1 (2) 120 Omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder - utlösande av option Diarienummer 1500972 Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD)

Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) Utlåtande 2017:162 RIV (Dnr 106-13/2016) Elevhälsa Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:2) av Erik Slottner (KD) om elevhälsa

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-10-23 1 (7) Plats och tid KS-salen, Kommunhuset, Hallstahammar, klockan 14.00 15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Kjell Ivemyr

Läs mer

Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-203/2017 Sida 1 (6) 2017-04-20 Handläggare Karin Wallqvist Telefon: 08-508 25 181 Till Socialnämnden 2017-05-16

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 170 Yttrande över motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om ett pilotprojekt med högteknologiska toaletter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Plats och tid Förskole- och grundskoleförvaltningen, Stadshus C, lokal Neden, kl

Plats och tid Förskole- och grundskoleförvaltningen, Stadshus C, lokal Neden, kl Förskole- och grundskolenämnden 2019-06-24 1-6 Plats och tid Förskole- och grundskoleförvaltningen, Stadshus C, lokal Neden, kl. 8.30-08.50 Beslutande Ersättare inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses

Läs mer

Motion av Martin Wisell (KD) om att informera om flerfamiljssystem och familjedaghem KSN

Motion av Martin Wisell (KD) om att informera om flerfamiljssystem och familjedaghem KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-10 53 Motion av Martin Wisell (KD) om att informera om flerfamiljssystem och familjedaghem KSN-2017-2456 Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen

Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Utlåtande 2015:79 RI+IV (Dnr 131-922/2015) Verksamhetsinförande och införande av användarstöd för Skolplattformen Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Utbildningsnämnden

Läs mer