Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen återkommer till kommunfullmäktige med förslag till handlingsplan som bygger på Skolverkets nya rekommendationer, där de yngre barnen prioriteras först, och att kommunstyrelsen under 2016 kartlägger barngruppernas storlek inom förskolan på så enhetsnära nivå som möjligt. - att staden vid presentation av barngruppernas storlek särredovisar genomsnittssiffran för små barnsgrupperna (1-3 år) och för de äldre (3-5år) separat, bredvid ett gemensamt genomsnitt. - att med detta anse motionen besvarad Matilda Granberg Stålbert (KD) föreslår en handlingsplan ska tas fram för att tydligt visa när Göteborg kan nå fram till, och införa ett maxtak på barngrupperna i förskolan. Alliansen i Göteborg har länge drivit på för att höja kvaliteten i förskolan. Det handlar om att skapa trygga förskolor med en god pedagogisk verksamhet där förskollärare och barnskötare har förutsättningar att möta varje barn. I dag är barngrupperna allt för stora vilket påverkar kvaliteten negativt. En del i arbetet att skapa en bättre förskola är att minska antalet barn per grupp, vilket kräver att förskolan byggs ut och att ett maxtak införs. Förskolan i Göteborg står inför stora utmaningar. Att minska de stora barngrupperna är enligt forskningen en av de viktigaste delarna för att nå en högre kvalitet. Förskollärarnas kompetens är viktigast, men kompetensen kan inte kompensera för orimliga villkor såsom alltför stora barngrupper. Motionären föreslår ett maxtak på 15 barn, baserat på de rekommendationer som skolverket tidigare haft till kommunerna. I februari 2016 kom skolverket med nya riktmärken till kommunerna rörande barngruppernas storlek, vilka innebär att grupper för barn i åldrarna 1 3 år rekommenderas en storlek på sex till tolv barn. Mellan nio och 15 barn är rådet för grupper med 4-5-åringar. Tillsammans med riktmärkena får kommunerna ett stödmaterial för att de ska kunna se till att grupperna är, som Skollagen kräver, väl sammansatta. Det handlar bland annat om att se till vilka stödbehov som finns hos barnen och hur lokaler och utemiljöer ser ut. Vi menar att det är rimligt att Göteborg aktivt arbetar för att följa de rekommendationer som skolverket tagit fram.

2 Yrkande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.1 Yrkande gällande Motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en handlingsplan kring hur och när ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. Matilda Granberg (KD) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en handlingsplan kring hur och när ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. Motionären menar att småbarnsgrupperna i förskolan i dag är alltför stora. Vi delar denna uppfattning och tillför mer personalresurser till förskolan i budget Det pågår i dagsläget arbeten i stadsdelarna för att utveckla verksamheterna inom förskolan. Att lägga kraft på framtagande av en handlingsplan innebär en administrativ börda som riskerar ta fokus från detta arbete. Vi menar att ett maxtak för barngrupper är ett mått bland flera för att mäta kvalitet i förskolan. Personaltäthet och barngruppernas storlek avgörs bäst lokalt när förutsättningarna i berörda förskolor får styra planeringen. Skolverket skriver i Allmänna råd för förskolan: En gruppstorlek eller personaltäthet som är lämplig vid en förskola behöver inte vara det vid en annan. Även vid en och samma förskola kan gruppstorlek och personaltäthet behöva variera utifrån behov och verksamhetens förutsättningar. Vi delar remissinstanserna bedömning och föreslår att Kommunstyrelsen avstyrker motionen. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta att avstyrka motionen.

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0914/15 Repronummer 190/15 Välfärd och Utbildning Utbildning, Barn och unga, folkhälsa Madeleine Lundstedt Telefon E-post: Motion av Matilda Granberg Stålbert (KD), att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en handlingsplan kring hur och när ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. Motionen Matilda Granberg (KD) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en handlingsplan kring hur och när ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. Motionären menar att småbarnsgrupperna i förskolan är i dag alltför stora. För de minsta barnen är stora barngrupper särskilt allvarligt, visar forskning. Små barn mår bäst av små sammanhang med några få som man kan anknyta till, detta till trots har under de senaste åren barngrupperna på våra förskolor i Göteborg blivit allt större. En liknande Motion av Matilda Granberg (KD) om att minska barngruppernas storlek i förskolan behandlades i kommunfullmäktige (Dnr 1143/13), motionen avslogs. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till SDN Östra Göteborg, SDN Västra Göteborg samt till SDN Västra Hisingen. Remissinstans Beslut Kommentar SDN Östra Göteborg Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande. Yttrande (KD) (M) (FP) SDN Västra Göteborg Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande. Reservation (FP) (M) SDN Västra Hisingen Avstyrker Tjänsteutlåtande som eget yttrande. Protokollsanteckning (KD) (M) Ekonomiska konsekvenser Att ta fram en handlingsplan kring hur och när ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg bör rymmas inom befintlig organisation och ram. 1 (16)

4 Barnperspektivet Svenska barn spenderar all mer tid på förskolan, det innebär att många barn spenderar mer än 40 tim i veckan på förskolan. Det är viktigt att barnen upplever en lugn miljö med trygga relationer. När barngrupper i förskolan sätts samman ska en barnkonsekvensanalys göras, alla beslut ska utgå från barnens bästa. Jämställdhetsperspektivet Förskolorna ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter, oavsett kön, etnisk bakgrund, religion eller trosuppfattning. Mångfaldsperspektivet Då alla barn har rätt till en förskoleplats ökar också integrationen och mångfalden. Miljöperspektivet I stadens förskolor exponeras barnen för olika skadliga ämnen och kemikalier. Göteborgs Stad har som mål att minska förekomsten av olämpliga kemikalier eller ämnen i barns vardag. Omvärldsperspektivet Förskolornas barngrupper varierar stort i landets kommuner. Som lägst finns det i genomsnitt 13 barn per grupp medan det är dubbelt så många, 26 barn per grupp, i andra kommuner. Regeringen har beslutat att kommuner och enskilda huvudmän ska kunna ta del av ett nytt statsbidrag för att minska barngruppernas storlek. Bidraget är främst riktat mot de yngsta barnen. Stadsledningskontoret Madeleine Lundstedt Planeringsledare Carina Krantz-Rönnqvist Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Motionen Yttrande SDN Östra Göteborg Yttrande SDN Västra Göteborg Yttrande SDN Västra Hisingen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (16)

5 Bilaga 1 Motionen mars 2015 Göteborg den 19 Minska barngrupperna i förskolan Småbarnsgrupperna i förskolan är i dag alltför stora. För de minsta barnen är stora barngrupper särskilt allvarligt, visar forskning. Små barn mår bäst av små sammanhang med några få som man kan anknyta till. Det skapar stadga och trygghet i tillvaron. Detta till trots har under de senaste åren barngrupperna på våra förskolor i Göteborg blivit allt större. Barnen får fler personer omkring sig än vad de är mogna att hantera. Barnens utveckling påverkas vilket får följder senare i livet. Svenska barn spenderar alltmer tid på förskolan, 2013 var snittsiffran 31 timmar per barn, och då ska man ha i åtanke att många barn bara har rätt till 15 timmar. Det innebär att väldigt många barn spenderar mer än 40 timmar på förskolan. Det är därför ännu viktigare än tidigare att barnen får uppleva en lugn miljö och trygga relationer. Under hösten kom en rad rapporter om att situationen är ohållbar i flera stadsdelar, förskollärare är sjukskrivna och stora barngrupper har lämnats med en ensam vikarie. Det är inte en rimlig situation för varken barn eller förskollärare. Skolverket tog bort sin rekommenderade siffra på 15 barn per förskolegrupp då allt för få kommuner levde upp till deras riktlinjer. Inte heller Göteborg hade som mål att nå upp till siffran när den fortfarande var aktuell. De senaste åren har genomsnittsiffran i Sverige legat relativt stabilt på runt 17 barn per grupp men antalet barngrupper med 20 eller fler barn har ökat. Att det är en mycket problematisk utveckling ser även den rödgröna regeringen och Gustav Fridolin (MP) har gett Skolverket i uppdrag att återigen ta fram riktlinjer för barngruppernas storlek. Stefan Löfven lovade innan valet mindre förskolegrupper och talade om vikten för små barn att ha några få barn och vuxna att relatera till. Kommunfullmäktige föreslås besluta Att Kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en handlingsplan kring hur och när ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. Matilda Granberg Stålbert, (KD) den 19 mars Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (16)

6 Bilaga 2 Yttrande SDN Östra Göteborg Beslut (ex tillstyrker/avstyrker) Avstyrker Eventuellt kommentarer/yrkanden, yttranden (1-5 rader) Yttrande från (KD, (M), (FP) 202 Diarienummer N /15 Utdrag ur protokoll Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Remiss, Motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Ärendet Stadsdelsnämnden Östra Göteborg har i remiss från kommunstyrelsen fått i uppdrag att yttra sig över en motion från Matilda Granberg Stålbert (KD) om att ta fram en handlingsplan för hur och när ett maxtak om 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. Av förvaltningens tjänsteutlåtande i ärendet framgår att i förskolans uppdrag ingår redan idag att minska barngruppernas storlek. I uppföljningen av verksamheternas systematiska kvalitetsarbete framgår hur förvaltningen arbetar med frågan och i uppföljningsrapporter beskrivs resultatet av hur uppdraget uppfylls. Förvaltningen bedömer därför att det inte finns behov av en handlingsplan för att beskriva arbetet med att minska barngruppernas storlek. Förvaltningen ställer sig även tveksam till måttet maxtak om 15 barn utifrån både vad skollagen och forskningen påvisar. Skolverkets tidigare rekommendation om 15 barn per grupp är borttaget sedan 11 december Istället ska barngruppernas storlek enligt skollagen avgöras utifrån vad som är bäst för varje enskild barngrupp med hänsyn taget till faktorer så som barngruppens ålderssammansättning, personalens kompetens och pedagogiska samsyn samt lokalernas utformning. Handling Förvaltningens tjänsteutlåtande daterat Förvaltningen föreslår att nämnden avstyrker motionen om framtagande av en handlingsplan för ett maxtak om 15 barn per förskolegrupp och som eget yttrande översänder förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (16)

7 Yrkanden Paul Hedman (V) yrkar att motionen avstyrks. Kalle Bäck (KD) yrkar att motionen tillstyrks. Proposition Ordföranden Özgür Tasbas (MP) förklarar överläggningen avslutad och ställer proposition på yrkandena och finner att Paul Hedmans yrkande bifallits. Omröstning begärs. Omröstning Godkänd propositionsordning: Ja-röst för bifall till Paul Hedmans yrkande. Nej-röst för bifall till andre vice ordföranden Kalle Bäcks yrkande. Özgür Tasbas (MP), Andreas Sjöö (S), Lena Landén-Ohlsson (S), Paul Hedman (V), Willy Kiela (S) och Svetlana Lucic (S) röstar Ja. Kalle Bäck (KD), Peter Mattiasson (M), Ewa Jablonska (FP), Anca-Maria Dumitrescu (M) och Pehr Nilsson (M) röstar Nej. Ordföranden konstaterar att det finns 6 röster för Paul Hedmans yrkande och att fem röster stödjer Kalle Bäcks yrkande. Beslut Stadsdelsnämnden beslutar att avstyrka motionen om framtagande av en handlingsplan för ett maxtak om 15 barn per förskolegrupp, att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen samt att förklara paragrafen omedelbart justerad. Yttrande från (KD), (M), (FP) Motionären Matilda Granberg Stålbert (KD) konstaterar att småbarnsgrupperna i förskolan idag är alltför stora. Särskilt de små barnen mår bäst av att vistas i små förskolegrupper, varför detta är eftersträvansvärt. Tidigare fanns rekommendationer från Skolverket om ett maxtak på 15 barn per grupp. Detta ska alltså ses som en övre gräns och många gånger kan naturligtvis än mindre grupper behövas. Det får anses olyckligt att Skolverket avskaffade sina rekommendationer och därför borde Göteborgs stad kunna gå före och åter arbeta mot tydliga och kvantifierbara mål. Det är olyckligt att SDN Östra Göteborg valde att avstyrka motionen, med hänvisning till att arbetet med att minska barngrupperna redan pågår. Motionären föreslår att en handlingsplan upprättas med målet att inga förskolegrupper ska ha mer än 15 barn. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (16)

8 Precis så ska ett effektivt arbete bedrivas: tydliga och kvantifierbara mål som uppnås med hjälp av väl formulerade handlingsplaner. Det får anses beklagligt att SDN Östra Göteborg inte valde att tillstyrka denna välbehövliga motion. Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Åke Ström Justerat den Ordförande Özgür Tasbas (MP) Justerare Kalle Bäck (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (16)

9 Tjänsteutlåtande Östra Göteborg Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om framtagande av en handlingsplan för ett maxtak om 15 barn per förskolegrupp i Göteborg, dnr 0914/15 Ärendet SDN Östra Göteborg har i remiss från kommunstyrelsen fått i uppdrag att yttra sig över en motion från Matilda Granberg Stålbert (KD) om att ta fram en handlingsplan för ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta att avstyrka motionen om framtagande av en handlingsplan för ett maxtak om 15 barn per förskolegrupp, att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen samt att förklara paragrafen omedelbart justerad. Bakgrund Motionen är ställd av Matilda Granberg Stålbert (KD) och föreslår att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur och när ett maxtak om 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. I motionen redovisas att forskningen påvisar att stora barngrupper är särskilt allvarligt för de minsta barnen, att vistelsetiden har ökat samt att även om genomsnittssiffran i Sverige ligger på 17 barn per grupp, ökar antalet grupper med 20 eller fler barn per grupp. Motionären tar också upp att det under hösten kommit en rad rapporter om hur situationen är ohållbar i flera stadsdelar i Göteborg med sjukskrivna förskolelärare och ensamma vikarier i stora barngrupper. Konsekvenser ur ett hållbarhetsperspektiv Att organisera förskolan utifrån motionens förslag med max 15 barn per grupp och samtidigt klara full behovstäckning skulle medföra stora ekonomiska konsekvenser i form av ut- och nybyggnation av förskolor samt kompetensförsörjningsinsatser. Ur ett socialt hållbarhetsperspektiv är det viktigt att Göteborgs Stad uppfyller uppdraget full behovstäckning för att vårdnadshavare kan komma ut i sysselsättning eller studier samt för att säkerställa likvärdig service och tjänster till invånarna i staden. Om förskolelokaler byggs i nära anslutning till bostadsområden begränsas miljöpåverkan i form av transporter. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (16)

10 Verksamheterna inom Göteborgs Stad ska inte bidra till att kön begränsar människors liv och utveckling. Eftersom fler kvinnor än män i större utsträckning stannar hemma med barnen när de är små, har förskolan en viktig roll ur jämställdhetsperspektiv för att möjliggöra för fler kvinnor att delta i arbetsliv/studier. Barnperspektivet Barns bästa ska stå i främsta rummet vid beslut som rör barn. Förskolornas organisation och lokalval ska främja en god pedagogisk verksamhet som är säker, trygg och med ett innehåll som tillgodoser barnets behov av både lärande och omsorg. Förskoleverksamheten ska erbjuda varje barn bästa möjliga förutsättningar för en harmonisk uppväxt och utveckling. Utifrån barnperspektivet anser förvaltningen att det är positivt att undersöka möjligheterna för minskade barngrupper i förskolan. Förvaltningens överväganden I förskolans uppdrag ingår redan idag att minska barngruppernas storlek. I uppföljningen av verksamheternas systematiska kvalitetsarbete framgår hur förvaltningen arbetar med frågan och i uppföljningsrapporter beskrivs resultatet av hur uppdraget uppfylls. Förvaltningen bedömer därför att det inte finns behov av en handlingsplan för att beskriva arbetet med att minska barngruppernas storlek. Förvaltningen ställer sig tveksam till måttet maxtak om 15 barn utifrån både vad skollagen och forskningen påvisar. Skolverkets tidigare rekommendation om 15 barn per grupp är borttaget sedan 11 december Istället ska barngruppernas storlek enligt skollagen avgöras utifrån vad som är bäst för varje enskild barngrupp med hänsyn taget till faktorer så som barngruppens ålderssammansättning, personalens kompetens och pedagogiska samsyn samt lokalernas utformning. Även om forskningen visar på att mindre barngrupper är att föredra finns det inget stöd för att det skulle finnas en gruppstorlek som är den lämpligaste i alla sammanhang. Förvaltningen bedömer att barngruppens storlek framför allt bör sättas i relation till personaltätheten, lokalernas beskaffenhet samt barnens ålder och vistelsetider. Förskolans uppdrag innebär full behovstäckning, vilket också kräver att antalet barn i grupperna kan variera under året. Samverkan Samverkan i Lokal Samverkansgrupp Stadsdelsförvaltning Östra Göteborg Ulla-Carin Olsson Stadsdelsdirektör Anders Samuelsson Sektorschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (16)

11 Bilaga 3 Yttrande SDN Västra Göteborg Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Diarienummer N /15 Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngruppernas storlek i förskolan Kommunstyrelsen har för stadsdelsnämndens yttrande översänt motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngruppernas storlek i förskolan. Beslutsunderlag Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande daterat den 29 juni 2015 med förslag att avstyrka motionen samt att som eget yttrande översända förvaltningens tjänsteutlåtande. Yrkanden Ordföranden Henrik Munck (MP) yrkar på MP:s, S:s och V:s vägnar bifall till tjänsteförslaget. Andre vice ordföranden Andreas Eraybar (FP) yrkar på FP:s och M:s vägnar avslag på tjänsteförslaget till förmån för eget yrkande att motionen ska tillstyrkas med hänvisning till tidigare yrkande om barngruppernas storlek. Proposition Ordföranden ställer propositioner på yrkandena och finner att nämnden bifallit det egna yrkandet om bifall till tjänsteförslaget. Omröstning begärs. Omröstning Godkänd propositionsordning: "Ja-röst för bifall till ordförandens yrkande. Nej-röst för bifall till andre vice ordförandens yrkande". För Ja-propositionen röstar Anette Bernhardsson (S), Tore Kristiansson (S), Lena Hammarström (V), Annelie Schagerström (S), Pa Mbye (S), och ordföranden Henrik Munck (MP). För Nej-propositionen röstar andre vice ordföranden Andreas Eraybar (FP), Carina Ridenius (M), Emanuel Vestberg (M), Eva Sundén (M) och Sten Wasmouth (M). Stadsdelsnämnden bifaller således ordförandens yrkande med sex röster mot fem. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (16)

12 Stadsdelsnämndens beslut Stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande med förslag att motionen ska avstyrkas översänds till kommunstyrelsen som nämndens eget yttrande. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Reservation Mot beslutet reserverar sig andre vice ordföranden Andreas Eraybar (FP), Carina Ridenius (M), Emanuel Vestberg (M), Eva Sundén (M) och Sten Wasmouth (M) till förmån för eget yrkande. Vid protokollet Marianne Karlgren Ordförande Henrik Munck (MP) Justerare Andreas Eraybar (FP) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (16)

13 Tjänsteutlåtande Västra Göteborg Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngruppernas storlek i förskolan. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden föreslås besluta 1. Stadsdelsnämnden avstyrker motionen. 2. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendet En remiss har inkommit från kommunstyrelsen, efter en motion från kristdemokraterna i kommunfullmäktige, med förslag att en handlingsplan skall tas fram kring hur och när ett maxtak på 15 barn per förskolegrupp kan införas i Göteborg. Förvaltningens överväganden I stadens budget för 2016 finns redan ett uppdrag att minska barngrupperna i förskolan. Det ligger i förskolechefens uppdrag att organisera verksamheten utifrån alla barns behov och förutsättningar. I uppdraget ligger också att använda resurserna på ett så effektivt sätt som möjligt. Ett maxtak skulle försvåra det uppdraget. Sektor Utbildning i Västra Göteborg har redan tagit fram en plan Kvalitet i förskolan plan för att minska barngrupperna till 15 barn per avdelning (bilaga1). Planen löper över perioden med en beräknad extra kostnad om 48 Mkr för perioden. I planen beskrivs faktorer som försvårar genomförande Brist på ändamålsenliga lokaler Eftersatt underhåll Brist på tomter för nybyggnation Lokalsekretariatet har identifierat ett antal projekt för möjlig nybyggnation från och med år 2015 men flertalet har en eventuell byggstart efter 2019 varför planen Kvalitet i förskolan är svår att realisera inom plantid. Övrigt God kvalitet i pedagogisk verksamhet är inte enbart en fråga om gruppstorlek utan också avhängig personalens kompetens och lokalernas kvalitet och inspiration till lärande. I stadens budget är det uttryckt att Kemikalieplanen ska genomföras med fokus på barnen. Detta medför relativt stora kostnader som idag inte är finansierade. Ekonomiska konsekvenser Förvaltningen beräknar att minskning av barngrupperna till 15 barn i snitt per avdelning skulle kosta 48 Mkr för perioden Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (16)

14 Barnperspektivet Färre barn i grupperna gynnar främst de yngsta barnen och barn i behov av särkilt stöd. Andra viktiga kvalitetsfaktorer är barngruppens sammansättning, personalens kompetens, förskolans kvalitet, lokalernas och utemiljöns beskaffenhet, kontinuitet i barn- och personalgrupp, upptagningsområdets social karaktär och barnens närvarotid. Samspelet mellan olika kvalitetsfaktorer är viktigare än en enskild faktor. Jämställdhetsperspektivet Ingen påverkan. Mångfaldsperspektivet Ingen påverkan. Miljöperspektivet Mindre barngrupper har positiv effekt men en viktigare miljöfaktor är lokalernas kvalitet och på vilket sätt lokalerna inspirerar och stödjer lärande och utveckling. Omvärldsperspektivet Ingen effekt. Samverkan Samverkan i FSG den 25 augusti Stadsdelsförvaltningen Västra Göteborg Maria Lejerstedt Stadsdelsdirektör Bo Niklasson Sektorschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (16)

15 Bilaga 4 Yttrande SDN Västra Hisingen Utdrag ur protokoll 6/2015 Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum Diarienummer N /15 Yttrande till kommunstyrelsen över motion från (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Ärendet Kommunstyrelsen har för yttrande remitterat motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngruppernas storlek i förskolan. Yttrandet ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 25 augusti Handling Stadsdelsförvaltningen har den 18 maj 2015 upprättat ett tjänsteutlåtande i ärendet med tillhörande bilaga. Förvaltningen föreslår att nämnden avstyrker motion om att minska barngruppernas storlek i förskolan och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Yrkanden Ordföranden Jahja Zeqiraj (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Andre vice ordföranden Birgitta Simonsson (M) yrkar med instämmande av ledamöterna från (M) och (FP) att nämnden tillstyrker motionen. Beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motion om att minska barngruppernas storlek i förskolan och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Protokollsanteckning Ersättaren Peter Löfgren (KD) lämnar som anteckning till protokollet att han stödjer Birgitta Simonssons (M) yrkande. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (16)

16 Expedieras Kommunstyrelsen Vid protokollet Olof Borgmalm Justerat Ordförande Jahja Zeqiraj Justerare Birgitta Simonsson Rätt utdraget intygar: Olof Borgmalm Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (16)

17 Tjänsteutlåtande Västra Hisingen Yttrande till kommunstyrelsen över motion från (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Ärendet Kommunstyrelsen har för yttrande remitterat motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngruppernas storlek i förskolan. Svaret ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 25 augusti Förslag till beslut Stadsdelsnämnden avstyrker motion om att om att minska barngruppernas storlek i förskolan och översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande till kommunstyrelsen. Bakgrund Motionen syftar till att sätta ett maxtak på 15 barn per grupp i förskolans småbarnsgrupper. I motionen redovisas statistik över barngruppsstorlekar i förskolan där det påtalas att Göteborg ligger över riksgenomsnittet vad gäller antal barn per förskoleavdelning. Skolverkets rekommendation var vid tidpunkten när motionen skrevs 15 barn per grupp i förskolan men detta riktmärke har sedan dess tagits bort. Skälet för detta är att det inte anses säga något om vad en bra gruppsammansättning är. Motionären påtalar att barngrupperna på förskolorna i Göteborg de senaste åren blivit allt större trots att forskning visar att stora barngrupper för de minsta barnen är särskilt allvarligt. Förvaltningens överväganden Förvaltningen ställer sig i grunden positiv till förslaget att sträva efter att minska barngruppernas storlek men föreslår ändå att stadsdelsnämnden avstyrker motionen om att sätta ett maxtak på 15 barn per grupp i förskolans småbarnsgrupper, med hänvisning till följande; Begreppet barngruppsstorlek likställs ofta med antal barn inskrivna på en avdelning. För att göra barngrupperna mindre delar ofta personal och barn på en avdelning upp sig i mindre grupper under dagen. Ett bättre mått kan vara antal barn per personal i förskolan. Varje förskola och medarbetarna där tillsammans med förskolechefen skapar sin egen organisation utifrån sina förutsättningar och barnens behov. Barnens ålder, vistelsetider, särskilda behov, förskolans pedagogiska inriktning med mera gör att förskolornas organisationer ser olika ut. Det innebär att många barn 1-3 år inte har en placering i småbarngrupp. Personalens kompetens, lokalernas utformning samt personaltäthet är viktigare komponenter för en god kvalitet i förskolan. Därför görs gruppindelningar under dagen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (16)

18 utifrån vad som i praktiken är bäst för barnen. Det innebär ofta att de minsta barnen är i mindre grupper än de större, som kan vara fler i en grupp. Förskolans uppdrag innebär full behovstäckning och eftersom föräldrar efterfrågar förskoleplats under hela året planerar förvaltningen i Västra Hisingen för att tillmötesgå föräldrars behov och önskemål vad gäller tid för placering och önskemål av förskola oavsett barnets ålder. Detta innebär att verksamheterna måste organiseras för att kunna ta emot barn hela året. Antalet barn per avdelning är lägre under hösten för att öka under våren. Samverkan Information i Förvaltningens samverkansgrupp Samverkan i Lokal samverkansgrupp för förskola Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen Torleif Larsson Stadsdelsdirektör Peter Johansson Sektorschef Utbildning Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (16)

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2017-05-03 Ärende 3.3 Yrkande ang motion av Helene Odenjung (L) om att ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade barn FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Läs mer

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan

Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 16:1 2014-11-05 37/49 KS 206 Dnr KS/2014:41 034 Motion, införande av maxtak för barngruppernas storlek i förskolan Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen.

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde Göteborg den 11 december 2015 Yttrande (L) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-12-16 Ärende 2.2.4 och 2.2.5 Yttrande angående ersättningsbelopp 2016 för kommunal verksamhet inom stadsdelsektorns utbildningsområde

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet

Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet Göteborg den 2016-11-03 Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 3.5 Motion av Maria Rydén (M) om att synliggöra EUmedlemskapet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - Ströms Slott AB Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer N139-0721/16 Sektor Utbildning Anna Ycke Telefon 365 70 65 E-post: anna.ycke@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild

Läs mer

Medborgarförslag om förskoletimmar för barn som fått ett nytt syskon

Medborgarförslag om förskoletimmar för barn som fått ett nytt syskon SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2017-03-27 64 Dnr 2016KS531 Medborgarförslag om förskoletimmar för barn som fått ett nytt syskon medborgarförslag från Martin Bjurenlind. Medborgarförslaget

Läs mer

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 145. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 145 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD), Jörgen Fogelklou (SD), Staffan Levinsson (SD) om att alla högstadieelever (årskurs 7-9) i de kommunala skolorna i Göteborg Stad ska ges möjlighet

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-18 Diarienummer N138-0312/17 Sektor Utbildning Eva-Lill Thorsson, Kristina Herrlach Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vh.goteborg.se Handlingsplan

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer )

Ansökan om godkännande för fristående förskola Siva Enterprise AB, förskolan Kidz World (org. nummer ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-14 Diarienummer N140-0376/17 Sektor Utbildning Anders Andrén, Sofie Spetz, Anna von Schedvin Telefon: 031-365 07 71 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm

Kompletterande uppföljning av Skolinspektionens tillsyn i förskolan på Södermalm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-23 Handläggare: Yvonne Alenius Telefon: 08-508 12 107 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-03-22 Kompletterande uppföljning

Läs mer

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket

Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Motion om att barngruppernas storlek i förskolan avviker från riktmärket Ärende Utbildningsnämnden har erhållit en remiss från kommunstyrelsen.

Läs mer

Redovisning av kommunstyrelsens uppdrag att kartlägga storleken och sammansättningen på barngrupperna i förskolan

Redovisning av kommunstyrelsens uppdrag att kartlägga storleken och sammansättningen på barngrupperna i förskolan Göteborg Yrkande (KD) (M) (L) Kommunstyrelsen 2017-03-29 Ärende 2.2.10 Redovisning av kommunstyrelsens uppdrag att kartlägga storleken och sammansättningen på barngrupperna i förskolan FÖRSLAG TILL BESLUT

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen

Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2015-01-30 KS 2013/0228 50044 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (FP) om att investera i barnen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015

Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015 Snabbreferat av beslut vid stadsdelsnämnden Östra Göteborgs sammanträde 25 augusti 2015 Snabbprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-25 2. Uppdrag att erbjuda feministiskt självförsvar till alla stadsdelens

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Maria Hjernerth 08-523 049 39

Maria Hjernerth 08-523 049 39 1 (7) 2012-04-26 Tjänsteskrivelse SODERTALJE KOMMUN 2012-05- 3 0 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Maria Hjernerth 08-523 049 39 Utbildilingsiläillndeil Kommundelsnämnderna Motion fran KD "Inrätta

Läs mer

Dario Espiga Jonas Andrén

Dario Espiga Jonas Andrén Handling 2016 nr 72 Yttrande över motion av Birgitta Simonsson (M) och Maria Rydén (M) om att avsluta pilotprojektet med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST

Remiss från Socialdepartementet Bidrag till glasögon för barn och unga (Ds 2015:xx-) S2015/3030/FST Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-20 Diarienummer 1043/15 Repronummer 155/2015 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och funktionshinderfrågor Annica Eriksson Telefon 031-368

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-)

Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Utlåtande 2016:26 RI (Dnr 106-1149/2015) Äldre och förskolan Motion (2015:51) av Maria Danielsson (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:51) om äldre och förskolan

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C)

Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:111 RIV (Dnr 106-1453/2016) Förbättra barnens säkerhet på förskolorna i Stockholms stad Motion (2016:106) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart

Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 3.4 Yrkande angående motion av Kalle Bäck (KD) om att ge Göteborgs elever sovmorgon genom senare skolstart Motionären föreslår att elever ska få sovmorgon

Läs mer

44 FÖREDRAGNINGSLISTA

44 FÖREDRAGNINGSLISTA 44 FÖREDRAGNINGSLISTA Datum Sida 2015-04-16 16 (20) KOMMUNFULLMÄKTIGE Dnr KSF 2014/278 11 Svar på motion Om förändring av VAtaxan från Anette Bächi (MP) Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Avslå

Läs mer

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan

Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Angered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-21 Diarienummer N131-0683/17 Handläggare Ingela Lund Telefon: 031-365 11 01 E-post: ingela.lund@angered.goteborg.se Ny grundskola F-3 vid Saffransgatan Ärendet

Läs mer

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig SID 1 (9) 2012-02-21 UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig uppföljning Bakgrund Enligt skolverkets lägesbedömning för 2011 ökar

Läs mer

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008

Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar. Remiss från kommunstyrelsen KS /2008 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-08-11 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 13 144 Till SDN 2008-08-28 Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar.

Läs mer

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen

Tillägg till tjänsteutlåtande daterat , angående inriktning för organisationsanpassningar inom äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-02-28 Diarienummer: N132-0060/13 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Carina Helgesson-Björk, Josefine Schultz Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-11-01 Handläggare Sara Laineste Telefon: 08-508 33 716 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Maxtaxa nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid

Maxtaxa nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Utlåtande Rotel IV (Dnr KS 2018/1753) Maxtaxa 2019 - nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Nya avgiftsnivåer

Läs mer

Regionstyrelsen. Reservationer Samtliga närvarande ledamöter för moderaterna reserverar sig med hänvisning till bifogad reservation.

Regionstyrelsen. Reservationer Samtliga närvarande ledamöter för moderaterna reserverar sig med hänvisning till bifogad reservation. Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-02-07 1 (3) 23 Budget 2017 - folkhälsoarbete Diarienummer 1600970 Regionstyrelsens beslut 1. Regionstyrelsen godkänner föreliggande förslag till fördelning av

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13: , ajournering Sida 1(13) Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:15 15.00, ajournering 14.40 14.50 Beslutande Carin Erlandsson Ledamot (M) Susanne Olsson Vice ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona Wettergren

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN. Protokoll. Sammanträde med Samordningsförbundet Göteborg Hisingen 1 Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN LÄNSARBETSNÄMNDEN REGIONEN Protokoll Dnr 0003/06 SAMMANTRÄDETS ART Sammanträde med Samordningsförbundet

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27

Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet Angeredsvinkeln 27 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-25 Diarienummer N131-0320/13 Utvecklingsavdelningen Kenneth Erskog Telefon 031-365 2091 E-post: kenneth.erskog@angered.goteborg.se Inhyrning av lokaler för daglig verksamhet

Läs mer

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan

Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Utlåtande 2016:41 RIV (Dnr 106-876/2015) Stopp för kommunalt finansierad modersmålsundervisning i förskolan Motion (2015:35) av Maria Danielsson (-) och Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C)

Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C) Utlåtande 2017:88 RIV (Dnr 106-1588/2016) Minska smittoriskerna i förskolan Motion (2016:109) av Jonas Naddebo (C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:109) av

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor

Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2008-09-26 Diarienummer 0354/08 Repronummer 264/08 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Lena Lundblad Telefon 031-368 02 32 E-post: lena.lundblad@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor.

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor. 2012-03-28 17 (40) 28 Dnr 2010/116 Svar på motion om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar, reglementen i projekt Arena

Läs mer

Beslut om anvisningar budget 2016, ekonomisk plan samt information om omvärldsanalys

Beslut om anvisningar budget 2016, ekonomisk plan samt information om omvärldsanalys SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 2015-03-04 26 (38) 39 Dnr KS 2015/11 Beslut om anvisningar budget 2016, ekonomisk plan 2017-2020 samt information om omvärldsanalys Ärendebeskrivning

Läs mer

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare Kallelse Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum: 2017-02-07 Tid Tisdagen den 7 februari 2017 klockan 14:00 Plats Forum, Kortedala Torg Ledamöter Özgür Tasbas (MP), ordförande, Lena Landén-Ohlsson (S), 1 vice

Läs mer

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 25 (46) 2017-10-30 Ks 312 13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga

Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga Kommunfullmäktige 2011 04 26 82 160 2012 01 30 6 14 Kommunstyrelsen 2012 01 16 10 20 Arbets och personalutskottet 2011 12 19 259 564 Dnr 11.280 008 aprilkf20 Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare

Tjänstepersoner Gitte Caous, stadsdelsdirektör, förvaltningsledning, Åke Ström, nämndsekreterare Kallelse Stadsdelsnämnden Sammanträdesdatum: 2016-11-22 Tid Tisdagen den 22 november 2016 klockan 14:00 Plats Forum, Kortedala Torg 1 Ledamöter Özgür Tasbas (MP), ordförande, Lena Landén-Ohlsson (S), 1

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Plats: Forum, Kortedala Torg 1, ajournering klockan 15:00 15:30

Plats: Forum, Kortedala Torg 1, ajournering klockan 15:00 15:30 Stadsdelsnämnden Tid: 14:00-16:00 Plats: Forum, Kortedala Torg 1, ajournering klockan 15:00 15:30 Paragrafer: 98-126 Närvarande Ledamöter Ordförande Özgür Tasbas (MP) 1:e vice ordförande Lena Landén-Ohlsson

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Protokollsutdrag KS 167 Dnr 2015.307 KS 670 Remiss - Plan för kommunala insatser som rör EU-medborgare i socialt och ekonomiskt utsatta situationer som vistas tillfälligt i Göteborg eller i någon av de

Läs mer

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 26 (48) 2017-11-27 Kf Kf 238 20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid

Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Utlåtande 2018:1 RIV (Dnr 140-1864/2017) Maxtaxa 2018 nya avgifter förskola, fritidshem och omsorg på obekväm arbetstid Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Nya avgiftsnivåer

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen"

Yttrande över motion (FP) - Vi investerar i barnen 1 (4) 25 Yttrande över motion (FP) - "Vi investerar i barnen" Dnr BUN 2013/0165 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2013-03-06. Motion från Folkpartiet Liberalerna Vi investerar i barnen. Bakgrund

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 170 Yttrande över motion av Ann Catrine Fogelgren (L) om ett pilotprojekt med högteknologiska toaletter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande:

Sammanfattning De satsningar som ligger till grund för beslutet är följande: UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-10-26 74 Motion - Inför "måltidsvän" inom Kalmars omsorg. Dnr ON 2017/0086 Handlingar Tjänsteskrivelse 2017-10-03 Motion Inför måltidsvän inom Kalmars omsorg Bakgrund

Läs mer

Tid: 14:00-15:50, ajourneringar klockan 14:05-14:25 och 14:45-15:05. tjänstgör för Özgür Tasbas (MP)

Tid: 14:00-15:50, ajourneringar klockan 14:05-14:25 och 14:45-15:05. tjänstgör för Özgür Tasbas (MP) Stadsdelsnämnden Tid: 14:00-15:50, ajourneringar klockan 14:05-14:25 och 14:45-15:05 Plats: Forum, Kortedala Torg Paragrafer: 1-22 Närvarande Ledamöter Alvar Palm (MP) Ordförande Lena Landén-Ohlsson (S)

Läs mer

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD)

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Östra Storgatan 29, Ludvika, kl. 16:00 17:00 Beslutande ledamöter Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2012:14 LS 1103-0490 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:10 av Håkan Jörnehed och Gunilla Bhur (V) om att starta en vårdcentral i Husby med forskningsuppdrag i folkhälsa

Läs mer

Personalföreträdare Birgitta Hallbäck, Svenska Kommunalarbetareförbundet, Lotta Söderström, TCOförbunden

Personalföreträdare Birgitta Hallbäck, Svenska Kommunalarbetareförbundet, Lotta Söderström, TCOförbunden Tid: 14:00-17:00, ajournering klockan 15:15 15:35 Plats: Forum, Kortedala Torg 1 Paragrafer: 289-318 Närvarande Protokoll Stadsdelsnämnden Ledamöter Ordförande Özgür Tasbas (MP) 1:e vice ordförande Lena

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-05-19 1 (3) 84 Psykoterapi och multimodal smärtbehandling driftsform Diarienummer 1601863/1601862 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut 1.

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné

Definition av närhetsprincip och prioriteringsordning vid antagning till grundskola i Majorna-Linné Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-16 Diarienummer N135-0110/17 Sektor Utbildning, Kultur och fritid Jonas Fransson Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: jonas.fransson@majornalinne.goteborg.se Definition av

Läs mer