Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0354/08 Repronummer 264/08 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Lena Lundblad Telefon E-post: Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Motionen Mikael Jansson (sd) föreslår i en motion att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri parkering vid lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor. Motionären anser att de nuvarande parkeringsmöjligheterna vid lämnande och hämtande av barn vid stadens förskolor är otillfredsställande och att föräldrar bör beredas möjlighet att kunna parkera avgiftsfritt vid dessa tillfällen. Motionären anser vidare att antalet parkeringsplatser bör ses över så att flera föräldrar kan parkera samtidigt och att nya parkeringsplatser bör tillskapas på kommunal mark eller genom parkeringsrätt. Remissinstanserna Stadskansliet har remitterat motionen till fastighetsnämnden, byggnadsnämnden, trafiknämnden, SDN Askim, Centrum, Torslanda och Lärjedalen. Remissvaren sammanfattas i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Fastighetsnämnden Tillstyrker med beaktande av de synpunkter som framförs i förvaltningens tjänsteutlåtande Trafiknämnden 1) Avstyrker motionen 2) Utredningen bör i första hand inriktas på andra typer av åtgärder i syfte att minska den totala biltrafiken till och från förskolan Byggnadsnämnden Som eget yttrande översänds stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande Skiljaktiga meningar förekom Reservation (mp) Stadsbyggnadskontoret anför: Göteborg strävar efter att skapa ett hållbart transportsystem med en konkurrenskraftig kollektivtrafik och goda möjligheter att gå och cykla. Tillgång till parkering behandlas i ett pågående arbete med 1(18)

2 SDN Askim SDN Centrum SDN Torslanda SDN Lärjedalen Avstyrker Avstyrker Översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande Avstyrker motionen Översänder förvaltningens tjänsteutlåtande som eget yttrande Avstyrker motionen en parkeringspolicy. Arbetet kommer att följas av ett förslag till underlag för bedömning av parkeringsbehov för detaljplanering och bygglov. Ekonomiska konsekvenser I motionen föreslås att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsmöjligheter vid förskolor. Stadskansliet bedömer att en sådan fråga hanteras av byggnadsnämnden och trafiknämnden i egenskap av ansvarig för markanvändning respektive ansvarig för övergripande trafik- och parkeringsfrågor i kommunen. Av denna anledning förordar stadskansliet att ett utredningsuppdrag vid eventuellt bifall till motionen tilldelas byggnadsnämnden och trafiknämnden gemensamt. Stadskansliet bedömer att ett utredningsuppdrag enligt ovan inryms i nämndernas ordinarie ekonomiska ramar. GÖTEBORGS STADS STADSKANSLI Lena Lundblad Ulf Högberg Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Motionen Fastighetsnämndens handlingar Trafiknämndens handlingar Byggnadsnämndens handlingar SDN Askims handlingar SDN Centrums handlingar SDN Torslandas handlingar SDN Lärjedalens handlingar Göteborgs Stad Stadskansliet, tjänsteutlåtande 2(18)

3 Motionen Bilaga Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor. Bakgrund dagens situation De nuvarande parkeringsmöjligheterna vid lämnande av barn på förskolor är otillfredsställande. Vid många förskolor är antingen antalet platser för få eller så måste parkeringsavgift erläggas. På vissa ställen kan det även vara långt till p-automater. Det här kan leda till att föräldrar parkerar på personalens platser vilket skapar irritation. En del föräldrar måste ta bilen till förskolan. Anledningen kan vara att de behöver bilen i jobbet eller för att det skulle ta för lång tid att åka kollektivt till jobbet. Avgiftserläggande både vid lämnande och vid hämtande av förskolebarn är tidsödande för stressade småbarnsföräldrar. För få platser kan leda till att föräldrar i värsta fall känner sig forcerade att parkera så att trafiken hindras. Möjligheter att förbättra Sverigedemokraterna anser att föräldrar bör beredas möjlighet att kunna parkera avgiftsfritt vid lämnande och hämtande av förskolebarn. Dessutom bör antalet p-platser vid förskolorna ses över så att antalet räcker om många föräldrar kommer samtidigt. Kan nya parkeringsplatser för ändamålet skapas på kommunal mark är det att föredra, i annat fall kan kommunen köpa parkeringsrätt. Med anledning av ovanstående föreslår jag: att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor. Mikael Jansson (sd) Göteborgs Stad Stadskansliet, tjänsteutlåtande 3(18)

4 Fastighetsnämnden Bilaga 2 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor 201, Dnr 0749/08 HANDLING Fastighetskontorets tjänsteutlåtande YRKANDEN Tina Wallenius (mp): Owe Nilsson (s): ledamöterna för mp och m yrkar avslag på motionen bifall till kontorets förslag PROPOSITIONSORDNING Ordföranden Owe Nilsson ställer proposition på yrkandena och finner att Owe Nilssons yrkande bifallits. BESLUT Enligt fastighetskontorets förslag: Mikael Janssons (sd) motion om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor tillstyrks med beaktande av de synpunkter som framförs i bifogade tjänsteutlåtande. RESERVATION Ledamöterna från mp reserverar sig till förmån för sitt yrkande. Vid protokollet Sirpa Bernhardsson Justerat Ordförande Owe Nilsson Justerare Kjell Björkqvist Göteborgs Stad Stadskansliet, tjänsteutlåtande 4(18)

5 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Förslag till beslut Mikael Janssons (sd) motion om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor tillstyrks med beaktande av de synpunkter som framförs i detta yttrande. Ärendet Mikael Jansson (sd) har i en motion till fullmäktige föreslagit att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsmöjligheter vid förskolor. Stadskansliet har översänt motionen med begäran om fastighetsnämndens yttrande senast De motiv till förslaget som redovisas i motionen är främst att en del föräldrar måste ta bilen till förskolan, och att det vid många förskolor antingen är för få parkeringsplatser eller att parkeringsavgift måste erläggas. Avgiftserläggande vid både hämtning och lämning är tidsödande för pressade småbarnsföräldrar. De situationer som uppstår kan t ex leda till att föräldrar parkerar på personalens parkeringsplatser, vilket skapar irritation. I värsta fall parkerar föräldrar så att trafiken hindras. Motionären skriver att det är att föredra om nya parkeringsplatser kan skapas på kommunal mark, i annat fall kan kommunen köpa parkeringsrätt. Fastighetskontorets synpunkter Fastighetskontoret har ingen egen uppfattning om hur utbredda de problem som beskrivs i motionen är. Kontoret har ingen erinran mot att frågorna utreds. Fastighetskontoret anser att uppdraget att genomföra utredningen bör lämnas till trafiknämnden. Med beaktande av ovanstående föreslår kontoret att nämnden tillstyrker motionen. Christina Johnsson Fastighetsdirektör Peter Junker Avdelningschef Göteborgs Stad Stadskansliet, tjänsteutlåtande 5(18)

6 6(18) Trafiknämnden Bilaga 3 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 1279/08 Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor. Yttrande KS Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Ordföranden yrkar att Trafiknämnden skall avstyrka motionen samt att nämnden som eget yttrande till Kommunstyrelsen skall översända Trafikkontorets tjänsteutlåtande i den del som avser att utredningen i första hand bör inriktas på andra typer av åtgärder i syfte att minska den totala biltrafiken till och från förskolan. Nämnden beslutar enligt ordförandens yrkande 1. avstyrka motionen av Mikael Jansson (sd) 2. utredningen i första hand bör inriktas på andra typer av åtgärder i syfte att minska den totala biltrafiken till och från förskolan 3. som eget yttrande översända beslutet till Kommunstyrelsen. Vid protokollet Betty Karlsson Justerat Anneli Hulthén Roland Rydin Rätt utdraget intygar i tjänsten Betty Karlsson Göteborgs Stad Askim, tjänsteutlåtande 6(18)

7 7(18) Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Mikael Jansson (sd) har i en motion till kommunfullmäktige angett och vill ha åtgärder mot att det vid många förskolor är problem med att det finns få parkeringsplatser, att de kan vara avgiftsbelagda och att det kan vara långt till p-automaten, se bilaga../. Trafikkontoret finner att motionen i ringa grad berör vår "gatuparkering", utan handlar om parkeringen på tomtmark i anslutning till förskolorna, oftast utanför centrala staden, och därför är en fråga för stadsdelsnämnderna. Vi har under åren fått ett antal framställningar från förskolor, i huvudsak i centrala staden, om att föräldrar har svårt att hitta plats och hinna hämta/lämna barn. Trafikkontoret har då i de flesta fall inrättat en sträcka med "P 30 minuter", utan avgift. Undantag kan vara där det finns möjlighet att anordna parkering på tomtmark, då detta är en säkrare plats att hämta/lämna barn på än "på gatan". I de fall där brist på plats eller avgiftsbeläggningen leder till att föräldrarna istället lämnar/hämtar "på gatan" tillstyrker Trafikkontoret motionens förslag med hänsyn till barnens säkerhet. Med tanke på barnens säkerhet är det däremot att föredra en minskad biltrafik utanför förskolorna. Utredningen bör därför i första hand inriktas på andra typer av åtgärder i syfte att minska den totala biltrafiken till och från förskolan. Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att som eget yttrande till Kommunstyrelsen översända Trafikkontorets tjänsteutlåtande Lars-Bertil Ekman Trafikdirektör Henrik Petzäll Avdelningschef Trafik Göteborgs Stad Askim, tjänsteutlåtande 7(18)

8 8(18) Byggnadsnämnden Bilaga 4 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Motion om förbättrade överlämningsmöjligheter vid förskolor Med remiss hade kommunstyrelsen till byggnadsnämnden för yttrande översänt motion av Mikael Jansson (sd) angående rubricerade. Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande så lydande: Tjänsteutlåtande etc. bil. 4 Byggnadsnämnden beslöt: att som eget yttrande översända kontorets ovannämnda tjänsteutlåtande. Vid protokollet Agnetha Carlsson Göteborgs Stad Askim, tjänsteutlåtande 8(18)

9 Tjänsteutlåtande Till Byggnadsnämnden Diarienummer: 0562/08 Översiktsplaneavdelningen Hanna Areslätt Telefon: E-post: Yttrande till kommunstyrelsen Motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade överlämningsmöjligheter vid förskolor Byggnadsnämnden föreslås besluta att som eget yttrande översända stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Ärendet I motionen föreslås att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor. Sverigedemokraterna anser att föräldrar bör beredas möjlighet att kunna parkera avgiftsfritt vid lämnande och hämtande av förskolebarn. Antalet parkeringsplatser bör ses över så att flera föräldrar kan lämna sina barn samtidigt och nya platser bör tillskapas på kommunal mark eller genom parkeringsrätt. Synpunkter Göteborg strävar efter att skapa ett hållbart transportsystem med en konkurrenskraftig kollektivtrafik och goda möjligheter att gå och cykla. Tillgång till parkering behandlas i ett pågående arbete med en parkeringspolicy. Arbetet kommer att följas av ett förslag till underlag för bedömning av parkeringsbehov för detaljplanering och bygglov. Lars Ivarsson Stadsbyggnadsdirektör Ylva Löf Översiktsplanechef Utskriftsdatum: (1)

10 10(18) SDN Askim Bilaga 5 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr: 0430/08 Yttrande till kommunstyrelsen över motion om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Stadsdelsnämnden har fått sig tillsänd en motion om förbättrade avlämningsmöjligheter för yttrande från kommunstyrelsen. Motionären föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor. Förvaltningens tjänsteutlåtande, daterat , föreligger. Stadsdelsnämndens beslut: Stadsdelsnämnden beslutar att avstyrka motionärens förslag om att tillsätta en utredning om förhållanden vid lämning och hämtning vid förskolor. Vid protokollet Ann Hammarskjöld Ordförande Yvonne Stolpe Justerare Rustan Hälleby Göteborgs Stad Askim, tjänsteutlåtande 10(18)

11 11(18) SDF Askim Tjänsteutlåtande Yttrande över motion om förbättrande avlämningsmöjligheter vid förskolor Förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar att avstyrka motionärens förslag om att tillsätta en utredning om förhållanden vid lämning och hämtning vid förskolor. Ärendet Stadsdelsnämnden har fått sig tillsänd en motion om förbättrade avlämningsmöjligheter för yttrande. Motionären föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor. Förvaltningens övervägande Situationen vid stadsdelsförvaltningens förskolor när det gäller lämning och hämtning av förskolebarn är inte att betrakta som ett stort problem. En viss ansamling av fordon uppstår naturligtvis framför allt på mornarna vid lämning. De flesta förskolor i stadsdelen upplever marginella problem under lämningstiderna men de härrör inte från att parkeringen vid förskolorna är avgiftsbelagda, utan beror på att föräldrarna tillsammans med sina barn i alltför stor omfattning använder bil för att ta sig till förskolan vid lämning och hämtning. Situationen när det gäller ansamlingen av fordon på mornarna är trots allt hanterlig och kontakter tas lokalt med berörda myndigheter i staden om trafikproblem uppstår vid förskolorna. Förvaltningens bedömning är att frågan är av lokal natur och kan hanteras av förskolerektorer och stadsdelsförvaltningen i samarbete med föräldrar och berörda myndigheter i staden. GÖTEBORGS STAD ASKIM Annika Andersson stadsdelschef Göteborgs Stad Askim, tjänsteutlåtande 11(18)

12 12(18) SDN Centrum Bilaga 6 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen /08 Stadsdelsförvaltningen har den 15 juli 2008 upprättat ett tjänsteutlåtande angående motion om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor. Nämnden beslutar att avstyrka motion om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en utredning angående avgiftsfri parkering vid lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor, att som eget yttrande översända tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen. Vid protokollet Agneta Hesselbom Justerat Robert Hammarstrand Maria Rydén Rätt utdraget intygar i tjänsten: Ann Börjesson Göteborgs Stad Torslanda, tjänsteutlåtande 12(18)

13 13(18) SDF Centrum Tjänsteutlåtande Yttrande över motion om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Centrum föreslås besluta att avstyrka motion om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en utredning angående avgiftsfri parkering vid lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor, att som eget yttrande översända detta tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen. Sammanfattning Förvaltningen anser att motionen att utreda avgiftsfri parkering vid lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid dessa inte är av en sådan dignitet att frågan bör särskiljas och prioriteras när det gäller trafikfrågorna/ parkeringsmöjligheterna inom Göteborg. Vi tycker heller inte det finns behov att skapa fler särskilda parkeringsplatser vid våra förskolor. En av anledningarna är att det skulle innebära ännu färre parkeringsmöjligheter för de boende och deras besökare kring förskolorna. Det är också en fråga där vi tycker att de ekonomiska resurserna som skulle behöva tas i anspråk kan användas för angelägnare ändamål inom den kommunala verksamheten. Ärendet Kommunstyrelsen har översänt motion av Mikael Jansson (sd) angående förbättring av avlämnings- och hämtningsmöjligheterna för föräldrar vid stadens förskolor. Redogörelse Motionen tar upp frågan om föräldrars parkering vid förskolorna i samband med lämnandet och hämtandet av sina barn som går i förskola. Motionären anser att nuvarande parkeringsmöjligheter vid många förskolor är otillfredsställande. Det finns inte tillräckligt med parkeringsplatser, man kanske måste betala parkeringsavgift eller man parkerar på personalens platser vilket sammantaget enligt motionären skapar irritation. En del föräldrar behöver av olika anledningar ta bilen till förskolan. Då är ovan nämnda problem tidsödande och skapar stressituationer. Det kan även uppstå trafikproblem. Motionens förslag är att föräldrar mot bakgrund av ovan nämnda bör beredas möjlighet till avgiftsfri parkering vid lämnande och hämtandet av förskolebarn samtidigt som man ser över och om behov finns skapar fler parkeringsplatser vid förskolorna. Kommunstyrelsen föreslås därför få i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder förslaget. Göteborgs Stad Torslanda, tjänsteutlåtande 13(18)

14 14(18) Förvaltningens överväganden Motionen angående tillsättning av en utredning om förbättrade parkeringsmöjligheter i samband med lämnandet och hämtandet av förskolebarn kan vid första påseendet tyckas vara bra. Dock anser förvaltningen, vid en närmare granskning av situationen i stadsdelen, att ett eventuellt genomförande av denna idé kan komma att skapa andra oönskade parkeringsproblem kring våra förskolor. Prioriteras denna fråga kommer det inom vår stadsdel, där möjligheterna att ta i anspråk nya markområden för parkering är högst begränsade, troligen att innebära ännu färre parkeringsmöjligheter för de boende och deras besökare i området kring våra förskolor. I övrigt anser förvaltningen att problemet med parkering vid förskolorna i det nu aktuella fallet inte är av den digniteten att frågan bör särskiljas och prioriteras inom trafikfrågorna/ parkeringsmöjligheterna inom Göteborgs stad. För stadsdelens egna förskolor är detta inte något större problem. I allmänhet finns tillräckligt med parkeringsmöjligheter utanför våra förskolor att parkera en kort stund och följs bara trafikreglerna på gatorna utanför behöver inga problem uppstå. Förvaltningen anser för övrigt att avgiftsfri parkering och eventuell inlösen av parkeringsplatser eller markområde för detta ändamål skulle ta ekonomiska resurser i anspråk som bättre kan användas för andra angelägnare ändamål. Thomas Segenstedt Stadsdelschef Göteborgs Stad Torslanda, tjänsteutlåtande 14(18)

15 15(18) SDN Torslanda Bilaga 7 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 180/08 Motion om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Förvaltningen har upprättat tjänsteutlåtande den 4 augusti Beslut Nämnden avstyrker motionen. Nämnden översänder tjänsteutlåtandet till kommunstyrelsen som eget yttrande. Vid protokollet Lena Sandberg Justerat Bengt Pervik ordförande Ulla J Gustafsson justerande Rätt utdraget intygar Annlouise Ohlson Göteborgs Stad Torslanda, tjänsteutlåtande 15(18)

16 16(18) SDF Torslanda Tjänsteutlåtande Motion om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Torslanda föreslås besluta att avstyrka motionen att som eget yttrande till kommunstyrelsen översända tjänsteutlåtandet. Ärendet Kommunstyrelsen har översänt motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor. Motionären förslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor. Bakgrund Se motionen, bilaga 1. Förvaltningens synpunkter Motionen syftar till att föräldrar generellt skall kunna parkera avgiftsfritt då de lämnar och hämtar barn vid kommunens förskolor, samt att parkeringskapaciteten ses över vid förskolorna så antalet parkeringsplatser räcker till om många kommer på samma gång. Förvaltningen uppfattar att motionens problembeskrivning varierar över kommunen, beroende på hur stadsbebyggelsen är utformad och var förskolorna är placerade i stadsbilden. Aktuell lägesbeskrivning i motionen är enligt förvaltningens uppfattning mer frekvent i de centrala stadsdelarna än i ytterområdena av kommunen. Inom SDN området Torslanda ser förvaltningen inget större problem med parkeringsbehoven vid förskolorna, vilket främst beror på att anläggningarna ursprungligen har fått en funktionell placering men också att anläggningar har upprustats och fått förbättrad tillgänglighet över tid. Beträffande frågan att utreda behovet för ökat antal parkeringsplatser vid förskolor är det förvaltningens bedömning att detta bäst sker i småskalighet genom att utreda den enskilda förskolan, där behov har identifierats, och inom ramen för respektive stadsdelsförvaltning och i samverkan med lokalsekretariatet, lokalförsörjningsförvaltningen m.fl parter inom kommunen. Förvaltningen föreslår således att motionen avstyrks. GÖTEBORGS STAD Torslanda Stig Santa Stadsdelschef Leif Täll Planeringsledare Göteborgs Stad Torslanda, tjänsteutlåtande 16(18)

17 SDN Lärjedalen Bilaga 8 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum DNR 0320/08 Förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Stadsdelsförvaltningen har upprättat ett tjänsteutlåtande angående motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor. Stadsdelsnämnd Lärjedalen beslutar att avstyrka motionen Vid protokollet Peter Friberg Justeringsdatum Ordförande Shadiye Heydari Justerare Ann-Sofie Lagerstedt Rätt utdraget intygar i tjänsten Peter Friberg Göteborgs Stad Torslanda, tjänsteutlåtande 17(18)

18 SDF Lärjedalen Tjänsteutlåtande Yttrande över motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor Förslag till beslut Stadsdelsnämnd Lärjedalen föreslås besluta Att avstyrka förslaget Ärendet Stadsdelsnämnden har att yttra sig över en motion av Mikael Jansson (sd) om förbättrade avlämningsmöjligheter vid förskolor. Bakgrund Sverigedemokraterna anser att föräldrar bör beredas möjlighet att kunna parkera avgiftsfritt vid lämnande och hämtande av förskolebarn. Dessutom bör antalet p-platser vid förskolorna ses över så att antalet räcker om många föräldrar kommer samtidigt. Med anledning av ovanstående föreslår Mikael Jansson (sd) att kommunstyrelsen ges i uppdrag att tillsätta en utredning som utreder avgiftsfri lämning och hämtning av förskolebarn samt utökade parkeringsplatser vid förskolor. Överväganden Förvaltningen eftersträvar så goda förhållanden för hämtning och lämning som varje förskolas förutsättningar möjliggör. Vid varje nybyggnation och större ombyggnation hanteras denna aspekt av Lokalsekretariatet. Förutsättningarna skiljer sig dock kraftigt mellan de olika stadsdelarna och mellan varje särskild förskola. Det är därför inte särskilt produktivt att tillsätta en central utredning för detta. Frågan bör istället behandlas i varje enskilt fall, precis som den görs idag. Samverkan FSG har informerats Göteborgs Stad Lärjedalen Ulla-Carin Olsson Stadsdelschef Kaisa Vento Verksamhetschef Göteborgs Stad Torslanda, tjänsteutlåtande 18(18)

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2017-11-15 188 KS 434/16 Svar på motion (SD) om att införa parkeringsskiva i Mölndals stad Beslut Ärendet bordläggs. Ärendet Joel Olsson (SD),

Läs mer

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm

Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Handling 2012 nr 139 Yttrande över motion av Thomas Åvall (SD) om att avskaffa avgiften för trygghetslarm Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-10-25 250 KS 434/16 Svar på motion (SD) om att införa parkeringsskiva i Mölndals stad Beslut s förslag till kommunfullmäktige Motionen om parkeringsskiva i

Läs mer

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1)

Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Utlåtande 2003:31 RIII (Dnr 325-224/2002) Humanare regler för handikapparkering Motion av Iris Birath (v) (2002:1) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-10-11 144 KS 434/16 Svar på motion (SD) om att införa parkeringsskiva i Mölndals stad Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02

Protokollsutdrag. Ordföranden. Sammanträdesdatum 2010-02-02 Ordföranden Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2010-02-02 Justering av taxor för avgiftsparkering och vissa tillstånd, dnr 2516/08 Hemställan Kommunfullmäktige Förslag till beslut enligt Trafikkontorets

Läs mer

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus

Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr KS-2012-291 Dpl 71 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Motion - Förbättra parkeringssituationen vid Seniorernas Hus Dnr

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Regionstyrelsen 57-83

Regionstyrelsen 57-83 Regionstyrelsen 57-83 Tid: 2018-03-27, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 71 Motion - Pendlare behöver fler morötter och mindre piska Diarienummer: RJL 2017/1267 Beslut Regionstyrelsen föreslår

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L)

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Utlåtande 2016:150 RVII (Dnr 106-1349-2016) Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:58)

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Datum Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-06-02 1 (2) 130 Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Diarienummer 1402924 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige följande

Läs mer

19. Motion om samåkningsparkering svar Dnr 2017/10-109

19. Motion om samåkningsparkering svar Dnr 2017/10-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 37 (45) 2017-06-19 Ks 215 19. Motion om samåkningsparkering svar Dnr 2017/10-109 Leif Svensson (V) har i skrivelse 11 januari 2017 väckt en motion om samåkningsparkering.

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer:

Protokoll SDN AFH Sammanträdesdatum Tid: 17:00-18:20. Plats: Granlidens äldreboende. Paragrafer: Tid: 17:00-18:20 Plats: Granlidens äldreboende Paragrafer: 279-303 Närvarande Beslutande Camilla Widman (S) ordförande tjg. ej p.g.a jäv 282 Peter Hermansson (M) andre vice ordförande Christian Larsson

Läs mer

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor.

28 Dnr 2010/116. James Bucci (V) har lämnat in kompletterande handlingar i form av skrivelse daterad med bilagor. 2012-03-28 17 (40) 28 Dnr 2010/116 Svar på motion om att initiera utredning och granskning av förtroendevalda, anställda och/eller anlitade konsulter om de har brutit mot lagar, reglementen i projekt Arena

Läs mer

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd

Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Handling 2016 nr 146 Yttrande över motion av Tom Heyman (VägV) mfl. om att införa en central skolnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet

Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet PM 2010: RII (Dnr 001-1303/2010) Redovisning av regeringsuppdrag om parkeringsplatser för elbilar Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande 1.

Läs mer

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-02-15 Diarienummer: N134-0031/17 Utvecklingsavdelningen Sonja Jonasson/Centrum/GBGStad Telefon: 365 78 65 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: sonja.jonasson@centrum.goteborg.se

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443)

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(3) 107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613)

172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-09-05 Sida 1(2) 172 Svar på motion - Låt cyklister cykla mot enkelriktat (KSKF/2016:613) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen anses besvarad.

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 3.1 Dnr H 44/15 Yrkande(KD)(M)(L) Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Förslag till beslut: - att Stadsledningskontoret/kommunstyrelsen

Läs mer

Ökad rättssäkerhet för människor med personlig assistans

Ökad rättssäkerhet för människor med personlig assistans Utlåtande 2009:79 RVII (Dnr 325-1239/2008) Ökad rättssäkerhet för människor med personlig assistans Motion av Stefan Nilsson (mp) (2008:42) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Regionstyrelsen 1-21

Regionstyrelsen 1-21 Regionstyrelsen 1-21 Tid: 2017-01-31, kl 13:00-16:45 Plats: Regionens Hus, sal A 7 Motion Seniorkort inom kollektivtrafiken, en folkhälso-, jämställdhets och hållbarhetsfråga Diarienummer: RJL 2016/1287

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Dnr 0359/10

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum , Dnr 0359/10 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2013-10-29 380, Dnr 0359/10 Detaljplan för Bro över Göta älv Till behandling företogs ärende angående ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna Gullbergsvass och Tingstadsvassen.

Läs mer

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden Kommunstyrelsen 2019-03-11 1 (3) Kommunledningskontoret Ledningsstab Lars-Anders Tranefors 016-710 46 27 KSKF/2018:443 Kommunstyrelsen Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas

Läs mer

Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22)

Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22) Utlåtande 2005:101 RIII (Dnr 314-1789/2004) Parkeringsproblemet i Västertorps centrum Motion av Abit Dundar och Ulf Fridebäck (båda fp) (2004:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Motion om handikappanpassning och eliminering av riskfaktorer på Ellen Key-skolan i Västervik remissvar Dnr 2015/

Motion om handikappanpassning och eliminering av riskfaktorer på Ellen Key-skolan i Västervik remissvar Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 10 (28) 2015-09-28 Kf Ks 282 Motion om handikappanpassning och eliminering av riskfaktorer på Ellen Key-skolan i Västervik remissvar Dnr 2015/140-109 Mariann Gustafsson

Läs mer

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450

27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 Kommunfullmäktige 45 (59) 2018-02-26 Kf Ks 44 27. Antalet tillfällen och avgifter för hushåll vid besök till kommunens återvinningscentraler förlängd svarstid Dnr 2018/59-450 I samband med att kommunfullmäktige

Läs mer

Parkeringsapplikation för rörelsehindrade med parkeringstillstånd Motion (2017:7) av Martin Westmont (SD)

Parkeringsapplikation för rörelsehindrade med parkeringstillstånd Motion (2017:7) av Martin Westmont (SD) Utlåtande 2018: RVII (Dnr 106-343/2017) Parkeringsapplikation för rörelsehindrade med parkeringstillstånd Motion (2017:7) av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45. Underskrifter Sekreterare. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-09 Kommunstyrelsen Plats och tid Stora Tjörnsalen, Kommunhuset kl. 15:00 16:45 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar

15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar Kallelse SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-10-21 22 (32) Kf Ks 269 15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar Dnr 2019/128 109 Daniel Jonsson (SD) har 22 mars 2019 lämnat

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida.

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger kommunhuset, 2017-04-13, kl. 11.00 11.59 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Cornelia Englén,

Läs mer

Anordnande av WC vid fotbollsplanen i Bellevueparken Motion (2011:57) av Jan Valeskog (S)

Anordnande av WC vid fotbollsplanen i Bellevueparken Motion (2011:57) av Jan Valeskog (S) Utlåtande 2012:159 RIII (Dnr 328-2034/2011) Anordnande av WC vid fotbollsplanen i Bellevueparken Motion (2011:57) av Jan Valeskog (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken

Datum Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2017-10-05 1 (2) 206 Justering och indexering av taxor i kollektivtrafiken Diarienummer 1701719 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Nr 12. Motion av Johan Lundqvist och Robert Damberg (båda MP) om sänkt parkeringsnorm

Nr 12. Motion av Johan Lundqvist och Robert Damberg (båda MP) om sänkt parkeringsnorm KF 12 30 JAN 2012 KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Datum 2011-12-14 Diarienummer KSN-2011-0154 Kommunfullmäktige Nr 12. Motion av Johan Lundqvist och Robert Damberg (båda MP) om sänkt parkeringsnorm Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

69 Svar på motion Bättre koll på bilköerna (KSKF/2018:326)

69 Svar på motion Bättre koll på bilköerna (KSKF/2018:326) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-03-26 Sida 1(2) 69 Svar på motion Bättre koll på bilköerna (KSKF/2018:326) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservationer Stefan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden OJUSTERAT PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2013-10-24 1 (4) 149 Patientavgifter fr o m 2014 Diarienummer 1301739 Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår

Läs mer

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges:

7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-11-26 7: Motion Sverigedemokraterna (SD) - Utred effekterna av extratjänster inom kommunal verksamhet Delges: Näringsliv & arbetsmarknad Gävle, Kommunledningskontorets

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

242 Förändring av personalförmånen friskvård (KSKF/2016:439)

242 Förändring av personalförmånen friskvård (KSKF/2016:439) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-11-29 Sida 1(3) 242 Förändring av personalförmånen friskvård (KSKF/2016:439) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Från och med den 1 januari

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24

Tekniska nämnden 2012-03-06 22-24 PROTOKOLL Tekniska nämnden 22-24 Tekniska nämnden Sida 2 Tekniska nämnden sammanträde den 6 mars 2012 22 Granskning, detaljplan för idrott m m vid Mjörngatan 23 Remiss plansamråd, bostäder vid Simmenäsvägen

Läs mer

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling

Datum Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2015-10-08 1 (3) 161 Bildande av bolag för genterapeutisk forskning och behandling Diarienummer 1502087 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsens föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan

Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Kommunstyrelsen 2016-04-06 Ärende 3.8 Dnr H 44/15 Yrkande S, M, MP, V, L, KD Yrkande angående motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Matilda Granberg Stålbert

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Anders Svensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Anders Svensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-11-24 1 (9) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 11.05 Beslutande Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) Inger Hilmansson (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-04-22 94 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 99-106 ande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl

Läs mer

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne

Datum Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2014-06-05 1 (2) 84 Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne 2014-2025 Diarienummer 1202805 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Landstingsfullmäktige 20-35

Landstingsfullmäktige 20-35 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum, Jönköping Närvarande: Se upprop 22. 20 Öppnande Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Rocén förklarar med ett hälsningstal landstingsfullmäktiges

Läs mer

Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367

Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367 kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 63 Motion om utökad kameraövervakning på offentliga platser. (AU 16) KS 2015-367 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsen tillstyrker förslag från v, s och mp i skrivelse den 19 februari 2003 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar:

Kommunstyrelsen tillstyrker förslag från v, s och mp i skrivelse den 19 februari 2003 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Handling 2003 nr 40 Yttrande över motion av Eva Olofsson (v), Per Hållén (v) och Birgitta Degerström (v) om porrfilmsfritt boende vid kommunens arrangemang och konferenser Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Datum Motion. Gör Skåne till försöksregion för ny anställningsform

Datum Motion. Gör Skåne till försöksregion för ny anställningsform Regionstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-31 1 (2) 123 Motion. Gör Skåne till försöksregion för ny anställningsform Diarienummer 1701085 Regionstyrelsens beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 25 (46) 2017-10-30 Ks 312 13. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda

Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda Kommunfullmäktige 2012-09-24 174 416 2012-09-10 179 454 2012-08-27 177 381 Dnr 12.389-02 septkf16 Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda

Läs mer

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 15. Tid: 18 december 2007 kl Bråvallasalen, Stadshuset. Plats:

Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde , 15. Tid: 18 december 2007 kl Bråvallasalen, Stadshuset. Plats: Utdrag ur protokoll, fört vid sammanträde 2007-12-18, 15 Tid: 18 december 2007 kl 16.30 17.05 Plats: Bråvallasalen, Stadshuset Justerat: 9 januari 2008 Mikael Söderlund Jan Valeskog Närvarande: Ledamöter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.00-13.25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-03-28 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson

Läs mer

Regionstyrelsen 57-83

Regionstyrelsen 57-83 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 57-83 Tid: 2018-03-27, kl 09:00-14:45 Plats: Regionens hus, sal A 75 Granskning av regionens arbete med chefsförsörjning Diarienummer: RJL 2018/239 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/

20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/ Kommunfullmäktige 26 (48) 2017-11-27 Kf Kf 238 20. Motion om giftfri förskola och skola svar Dnr 2017/124-109 Elin Landerdahl (M) har 21 mars 2017 lämnat in en motion om giftfri förskola och skola. Motionären

Läs mer

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517)

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(3) 80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 67 Yttrande över motion av Matilda Granberg Stålbert (KD) om att minska barngrupperna i förskolan Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.

Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) 2015-10-29 KS 2015/1041. Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (5) Diarienummer 2015-10-29 KS 2015/1041 Kommunstyrelsen Plats och tid Stadshallen, Kommittérum E, 2015-10-29 klockan 15.30-16.15 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS

Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-15 363 Motion om att ansöka om att bli försökskommun för sänkt rösträttsålder vid kommunalval 2018 och 2022.

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22)

Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Utlåtande 2004: RI (Dnr 314-2977/2003) Biltullar Motion av Jan Björklund m.fl. (fp) (2003:22) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:22) av Jan Björklund m.fl. (fp) om

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15. 2010-04-06 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.00 Britt-Inger Fröberg (S) Ordförande Tobias Nordlander (S) Leif Carlberg (S) Christina

Läs mer

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L)

Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Utlåtande 2017:129 RVII (Dnr 106-358/2016) Låt stadens alla fastighetsägare ansluta sig till stadens 24-timmarsgaranti mot klotter Motion (2016:27) av Lotta Edholm och Patrik Silverudd (båda L) Kommunstyrelsen

Läs mer