Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen"

Transkript

1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 6559/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: E-post: Yttrande angående förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen Förslag till beslut I fastighetsnämnden - Fastighetsnämnden tillstyrker i egenskap av markägare länsstyrelsens förslag på beslut om utökning och ändring av naturreservatet Änggårdsbergen, med tillägget att ansvaret för förvaltningen av området bör ske av länsstyrelsen eller av länsstyrelsen finansierad aktör i händelse av att park- och naturnämnden inte beviljas utökade driftmedel av Kommun-styrelsen. - Yttrandet översänds till stadsledningskontoret som underlag inför Göteborgs Stads samlade yttrande till Länsstyrelsen i Västra Götaland. Sammanfattning Änggårdsbergens naturreservat bildades 1975 efter beslut av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Området sträcker sig över kommungränsen och omfattar mark både i Göteborgs Stad och Mölndals Stad. Förvaltningen har utförts av Göteborgs botaniska trädgård under tiden den organisatoriskt tillhörde Göteborgs Stad. Länsstyrelsen föreslår nu nytt beslut för naturreservatet. Förslaget innebär en utökning av naturreservatets areal inom Mölndals stad, ändrade föreskrifter samt en skötselplan för hela området. Därutöver föreslås Göteborg Stad ansvara för förvaltningen av reservatet av den del som ligger inom kommungränsen, bortsett från Botaniska trädgårdens arboretum. Frågan rörande förvaltningen är ännu inte avklarad men park- och naturnämnden har för egen del beslutat att godkänna ett övertagande av förvaltarskapet under förutsättningen att kommunstyrelsen beviljar utökade driftmedel. Staden är tillfrågade att yttra sig, både i egenskap av markägare och som kommun, över föreslaget beslut. Båda dessa frågor hanteras via stadsledningskontorets yttrande, där fastighetsnämnden uttalar sig som underremiss utifrån sin roll som markägare. Ekonomiska konsekvenser Med undantag för skötsel inom arboretet ska all förvaltningen av naturmark och friluftsanläggningar inom den del som ligger inom Göteborg kommun förvaltas av Göteborg Stad, enligt länsstyrelsens föreslagna beslut. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 1 (4)

2 Om Göteborgs Stad övertar förvaltningen skulle det enligt park- och naturförvaltningen beräknas leda till ökade driftskostnader för skötsel och underhåll med 1200 tkr från och med Park- och naturförvaltningen bedömer även att det finns behov av investeringsmedel på 5000 tkr under budgetperioden för att genomföra upprustningar och åtgärder enligt skötselplanen. Se bilaga 2. Fastighetsnämnden är till arealen sett den största markägaren inom den del av reservatet som ligger inom Göteborgs kommungränser. Barnperspektivet I ett naturreservat är alla välkomna och en tydlig skötsel och förvaltningsplan innebär att olika grupper med olika behov och förutsättningar kan nyttja området. Jämställdhetsperspektivet I ett naturreservat är alla välkomna och en tydlig skötsel och förvaltningsplan innebär att olika grupper med olika behov och förutsättningar kan nyttja området. Mångfaldsperspektivet I ett naturreservat är alla välkomna och en tydlig skötsel och förvaltningsplan innebär att olika grupper med olika behov och förutsättningar kan nyttja området. Miljöperspektivet Naturreservatet är en del i arbetet med att uppnå antagna miljömål som levande skogar, myllrande våtmarker, ett rikt växt-och djurliv samt en god bebyggd miljö. Omvärldsperspektivet Vid utgången av 2017 fanns det enligt SCB totalt 15 naturreservat inom Göteborgs kommungräns med en sammanlagd areal på hektar, varav landarealen utgjorde hektar. Naturreservatens totala landareal utgjorde 11,7 % av kommunens totala landareal. Motsvarande siffror i ett urval av kranskommunerna är för Mölndal 12,8%, Kungälv 14,7% och Lerum 1,4%. För andra storstadskommuner: Malmö 2,8%, Stockholm 8,4% och Uppsala 3,1%. Under 2018 har det statliga naturreservatet Öxnäs (456 hektar) samt det av Byggnadsnämnden beslutade naturreservatet Stora Amundöns och Billdals skärgård (1101 hektar, varav 256 hektar land) tillkommit. Båda dessa beslut är dock överklagade till Regeringen och har ännu inte vunnit laga kraft. Bilagor 1. Förslag till nytt beslut och skötselplan för naturreservatet Änggårdsbergen i Göteborgs stad och Mölndals stad. 2. Tjänsteutlåtande och protokoll från park- och naturnämnden avseende Övertagande av förvaltarskap av Änggårdsbergens naturreservat 3. Karta över Änggårdsbergens naturreservat Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 2 (4)

3 Ärendet Stadsledningskontoret har inför kommunens yttrande begärt in svar från berörda nämnder. I samband med detta har fastighetsnämnden beretts möjlighet att yttra sig utifrån kommunens markägarroll. Stadsledningskontoret har hos länsstyrelsen sökt och blivit beviljade anstånd med att yttra sig vilket medför att svarstiden för fastighetsnämnden har förlängts från den 10 december 2018 till den 13 februari Beskrivning av ärendet Naturreservatet Änggårdsbergen bildades 1975 genom beslut från Länsstyrelsen i Västra Götaland. I samband med beslutet utgick ingen intrångsersättning till kommunen som markägare eftersom de då beslutade föreskrifterna inte bedömdes inskränka pågående markanvändning. Någon skötselplan upprättades inte i samband med beslutet beslutade länsstyrelsen att utöka naturreservatet inom Göteborg stad mot Högsbo industriområde, något som Fastighetsnämnden ställde sig positiva till. Länsstyrelsens nya beslut avses ersätta de två tidigare besluten från 1975 och Den i det nya beslutet föreslagna utökningen sker enbart inom Mölndals stad där 60 hektar tillförs reservatet. I samband med utökningen sker en total översyn av det befintliga naturreservatet. Föreskrifter i det gamla beslutet från 1975 har uppdaterats och kompletterats. En skötselplan har även upprättats till grund för förvaltningen av området. Genom detta får hela området; det ursprungliga naturreservatet (1975), utökningen inom Göteborg stad (2016) och den föreslagna utökningen inom Mölndal stad gemensamt beslut, föreskrift och skötselplan. Den ändring av föreskrifterna som påverkar fastighetsnämnden som markägare innebär ett förbud mot produktivt skogsbruk och avverkning av skog inom hela reservatet. Göteborg stad har genom stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen, fastighetskontoret och park- och naturförvaltningen varit delaktiga i framtagandet av nya förskrifter. Parkoch naturförvaltningen har varit delaktiga i framtagandet av ny skötselplan. Förvaltningen av naturreservatet har tidigare skett genom Göteborgs botaniska trädgård men i samband med att denna organisation övergick till Västra Götalandsregionen har de avsagt sig förvaltningen. Frågan rörande framtida förvaltning är ännu inte avklarad men park- och naturnämnden har beslutat att godkänna övertagandet av förvaltarskapet under förutsättning av att utökade driftmedel beviljas från kommunstyrelsen. Förvaltningens bedömning Det är kontorets bedömning att länsstyrelsen i stort har tagit till sig och lyssnat på de kommentarer rörande föreskrifter som kontoret har framfört. Fastighetskontoret ser positivt på att ett samlat grepp har tagits om området. Änggårdsbergen kommer även i fortsättningen kunna vara ett friluftslivs- och rekreationsområde för kommunens invånare. Möjligheter finns, efter tillstånd från länsstyrelsen, att uppföra vindskydd, toaletter, grillplatser mm som behövs för att området även fortsatt ska kunna brukas som grönområde. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 3 (4)

4 Reservatets föreskrifter innebär inget förbud mot jakt. Som spets på en grön kil som sträcker sig in i staden innebär reservatet en kanalisering av vilt in i staden. Genom ordinarie jakt och skyddsjakt kan trafikolyckor med vilt hållas nere vid Linnéplatsen och liknande viktiga trafikstråk. Kommunen som markägare kommer genom beslutet ha skyldighet att tåla betesdrift och bränning på ljunghedar, att röjning av gran sker i lövskog, samt säkerhetsåtgärder utförs i branter och vid pegmatitbrottet. Samtliga av dessa åtgärder överensstämmer med reservatets syften och kommer att ske på ett sådant sätt att nyttjandet av området för friluftsliv inte blir lidande mer än vid kortvariga stunder. Specifika föreskrifter rörande förbud mot att utplantera främmande flora är undantagna för området som benämns arboretet vilket gör att dess speciella karaktär kan fortsätta även inom naturreservatet. De förbud som nu införs mot avverkning och skogsbruk såvida de inte är påkallade för förvaltningen enligt beslutad skötselplan innebär en inskränkning av markägandet. I de diskussioner som fastighetskontoret har haft med länsstyrelsen har kontoret meddelat att man anser att ersättning ska utgå för denna inskränkning. Mölndals stad har meddelat att de inte kommer att kräva ersättning för de ändrade föreskrifterna. Länsstyrelsen har motsatt sig denna begäran och meddelat att ett sådant krav skulle innebära att länsstyrelsen ändrar föreskrifterna till att istället besluta att skogsbruksåtgärder - så som avverkning bli tillståndspliktiga. Således kan enbart ersättning utgå för den händelsen att kommunen begär tillstånd för avverkning av länsstyrelsen och nekas tillstånd. Mot bakgrund av ovanstående är fastighetskontorets bedömning att nämnden inte bör yrka på intrångsersättning för de ändrade föreskrifterna. Kommunen har inte bedrivit något produktivt skogsbruk sedan reservatet upprättades och kommer med största sannolikhet inte heller i framtiden bedriva produktivt skogsbruk inom reservatet. Dels på grund av områdets topografi men framförallt på grund av områdets karaktär som omtyckt friluftsområde. Änggårdsbergen är utpekat i Göteborg stads översiktsplan som område för natur och friluftsliv samt är en del av en av Göteborgsregionens gröna kilar. Förbudet mot avverkning och skogsbruk hindrar inte att de åtgärder utförs som krävs för att förvalta området enligt reservatets förskrifter och mål. När det gäller förvaltning av området har park- och naturnämnden för egen del beslutat att godkänna ett övertagande av förvaltarskapet under förutsättningen att utökade driftmedel beviljas av kommunstyrelsen. Om kommunstyrelsen inte beviljar park- och naturnämnden utökade driftmedel anser fastighetskontoret att förvaltningsansvaret bör åligga länsstyrelsen. Martin Öbo Fastighetsdirektör Karin Frykberg Avdelningschef Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 4 (4)

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70 Översiktskarta Inom Göteborg stad Bilaga till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr /18

71 Översiktskarta Bilaga till tjänsteutlåtande till fastighetsnämnden Dnr /18

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Mikael Finsberg Tel Dnr 0298/07

Mikael Finsberg Tel Dnr 0298/07 TJÄNSTEUTLÅTANDE Mikael Finsberg Tel 365 57 89 2007-08-15 Dnr 0298/07 Yttrande till kommunstyrelsen över länsstyrelsens förslag till utökning av naturreservatet Delsjöområdet i Göteborgs, Härryda och Mölndals

Läs mer

Yttrande i remiss rörande Byggnadsnämndens prioriteringslista för skydd av natur, kultur och friluftsliv

Yttrande i remiss rörande Byggnadsnämndens prioriteringslista för skydd av natur, kultur och friluftsliv Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5593/18 Handläggare Fredrik Wejde Telefon: 813 21 E-post: fredrik.wejde@fastighet.goteborg.se Yttrande i remiss rörande Byggnadsnämndens

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden

Övertagande av byggnader inom Göteborg Slottsskogen 719:4 från idrotts- och föreningsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-12-10 Diarienummer 5470/14 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031-368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnader inom Göteborg

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5725/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-03-20 diarienummer 5725/14 Fastighetsavdelningen Eric Hall telefon 368 11 47 e-post: eric.hall@fastighet.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheterna

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post:

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0791/17. Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-08 Diarienummer 0791/17 Stadsutveckling Bo Carlryd Telefon 031-368 03 29 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Upplåtelse med arrende av del av fastigheten Sannegården

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse Avtal 41-2018, Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse PU 55/18 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning Karta 1 Karta 2 Länsstyrelsen

Läs mer

Angående uppföljning av prioriteringslistan för skydd av natur, kultur och friluftsliv

Angående uppföljning av prioriteringslistan för skydd av natur, kultur och friluftsliv Kulturförvaltningen Tjänstemannayttrande Utfärdat 2018-09-20 Diarienummer 1026/18 Till Stadsbyggnadskontoret Att: Marie Nyberg Ert dnr 0727/16 Else-Britt Filipsson Karin Nordström Telefon:031-368 36 39

Läs mer

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället

1. Byggnaden inom fastigheten Göteborg Kyrkbyn 5:23 överförs från lokalnämnden till fastighetsnämnden vid försäljningstillfället Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-12-14 diarienummer 0336/15 Markavdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Övertagande av byggnad inom fastigheten Göteborg

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck

Framställan till Mölndals stad med önskemål om detaljplaneläggning för gatukoppling mellan Kallebäck och Flöjelbergsgatan i Lackarebäck Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 1181/15 Strategiska avdelningen Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Framställan till Mölndals

Läs mer

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat MÖLNDALS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1991-09-03 265 Dnr 89/205 235 Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat Safjällsområdet har länge utnyttjats som ett rekreaktionsområde av

Läs mer

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked

Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp, inom stadsdelen Torp samt ansökan om planbesked Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-12- diarienummer 04/03 Martin Öbo telefon 031-8 11 29 e-post: martin.obo@fastighet.goteborg.se Markanvisning för kinesiskt generalkonsulat väster om Stora Torp,

Läs mer

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig

4. Fastighetsnämnden uppdrar åt kontoret att riva byggnaderna upptagna under punkterna 1 och 2 ovan om försäljning inte visas vara möjlig Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 2525/18 Handläggare Eva Vågfelt Telefon: 031 368 11 72 E-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret att

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen.

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-23 Diarienummer 6684/15 Handläggare Mikaela Löndén Telefon:031-368 10 72 E-post: mikaela.londen@fastighet.goteborg.se Rivning av byggnad inom Sandarna

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27

Begäran om uppdrag till kontoret att förvärva del av Göteborg Kviberg 741:27 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-11-21 diarienummer 1997/14 Markavdelningen Charlotta Lambert telefon 368 11 70 e-post: charlotta.lambert@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål.

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheten Göteborg Gamlestaden 80:4 för hotelländamål. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 3703/17 Strategiska avdelningen Eva Vågfelt telefon 368 11 72 e-post: eva.vagfelt@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Ulf Kamne Malin Hagenklev

Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 91 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till rivning av två scoutstugor inom Fiskebäck 756: , Väster om Vitlinggatan

Förslag till rivning av två scoutstugor inom Fiskebäck 756: , Väster om Vitlinggatan Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-11-27 diarienummer 6744/17 Fastighetsavdelningen Susanna Plan telefon 368 13 12 e-post: susanna.plan@fastighet.goteborg.se Förslag till rivning av två scoutstugor

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7562/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-12-12 diarienummer 7562/16 Förvaltningsavdelningen Amanda Lindström telefon 368 09 55 e-post: amanda.lindstrom@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län

Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och revidering av vissa riksintresseområden för friluftslivet i Västra Götalands län 2017-09-14 Vår beteckning PU 114/13 Er beteckning Dnr: 500-10188-16 natur.vastragotaland@lansstyrelsen.se vastragotaland@lansstyrelsen.se Mölndals stads yttrande över förnyad remiss angående översyn och

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2015/2406/R - Underlag för genomförande av EU-förordning om invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 07734/15 Stadsmiljö Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl

Medgivande att söka planbesked på kommunägd mark, Backa 866:576 mfl Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 8558/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Medgivande att söka planbesked

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 5060/16 Strategiska avdelningen Karin Darj telefon 368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan

Läs mer

Samråd om detaljplan för Skjutbana på del av fastigheten Kallebäck 752:23 inom stadsdelen Kallebäck

Samråd om detaljplan för Skjutbana på del av fastigheten Kallebäck 752:23 inom stadsdelen Kallebäck Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-22 Byggnadsnämnden 2018-11-27 Diarienummer 0391/13 Handläggare Eva Sigurd Telefon: 031-368 17 49 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Samråd

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön 349:37 Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Antaget av Kommunfullmäktige 2014-08-14 Gäller fr o m 2014-08-14 Föreskrifter Inskränkning i rätten att använda

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun

Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla kommun Yrkande FP, M, KD Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.13 Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i Uddevalla

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018.

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-04 Diarienummer 1418/16 Stadsutveckling Anna Cognell Telefon 031-3680390 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Begäran hos Länsstyrelsen om överlåtelse av tillsynsansvar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (11) Plats och tid Kommunalrådets arbetsrum, onsdagen den 6 september 2017 kl 09:00-10:40 Beslutande Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S), vice ordförande Niklas Svalö (S) Stig Lundblad

Läs mer

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma kommun Data Områdets namn Alkärret i Haboljung Läge RT90 - E: 6176943, N: 1327233 Län Skåne län Kommun Lomma Församling/socken Lomma Berörda fastigheter

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve

Ansökan om planbesked för verksamheter mellan Säve flygplats och Hisingsleden inom stadsdelarna Björlanda och Säve Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-06-16 diarienummer 3577/17 Strategiska avdelningen Ulf Täng telefon 031-368 14 10 e-post: ulf.tang@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Framtagande av en prioriteringslista för skydd av natur

Framtagande av en prioriteringslista för skydd av natur PM Utfärdat 2017-11-15 BN 2017-11-28 Diarienummer 0727/16 Planavdelningen Evelina Eriksson Telefon 031-368 16 07 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Framtagande av en prioriteringslista för skydd

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda

Förlängning av markanvisning till HSB Göteborg, Bostads AB Poseidon samt Göteborgs Egnahems AB avseende bostäder vid Torpagatan i Härlanda Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2013-05-27 Diarienummer 0860/05 Exploateringsavdelningen Sanna Gavel Telefon 031-368 11 68 E-post: sanna.gavel@fastighet.goteborg.se Förlängning av markanvisning

Läs mer

Åva Gårds framtida utveckling.

Åva Gårds framtida utveckling. Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-17 Handläggare Jonas Mångs Telefon: 0850826985 jonas.mangs@ Till Fastighetsnämnden 2018-04-17 Åva Gårds framtida utveckling. Utredningsbeslut Förslag till beslut Fastighetsnämnden

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark

Stadens användning. Förslag till avgift för reklamändamål på allmän platsmark Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-09-27 Utfärdat 2018-08-21 Diarienummer 1927/17 Stadens användning Hanna Kuschel Telefon 031-368 24 03 E-post: hanna.kuschel@trafikkontoret.goteborg.se Förslag till avgift

Läs mer

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN 1 (7) Ärendenummer 511-1911-2012 UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN BESLUT Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att naturreservatet Skårtaryds urskog

Läs mer

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-04 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13

Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden Diarienummer 5948/13 Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 272 Diarienummer 5948 Exploateringsavdelningen Emma Holm Telefon 8 8 Epost: emmaholm@fastighetgoteborgse Yttrande över förslag till detaljplan för förskola vid Kullegatan,

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 2202/17 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2202/17 Strategiska avdelningen Anders Stenlund / Fortesa Bytyqi telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-26 Diarienummer 4903/18 Handläggare Anton Lindström Telefon: 031-368 11 74 E-post: anton.lindstrom@fastighet.goteborg.se Markreservation samt ansökan

Läs mer

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2016/01030/R Förslag till svenska bestämmelser för invasiva främmande arter

Yttrande till Miljö- och energidepartementet över remiss M2016/01030/R Förslag till svenska bestämmelser för invasiva främmande arter Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer: 06210/2016 Stadsmiljöavdelningen Karolina Källstrand Telefon 031-368 38 78 E-post: karolina.kallstrand@miljo.goteborg.se Yttrande till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Faggeliden, Brännö

Markanvisning för bostäder vid Faggeliden, Brännö Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-06-13 diarienummer 1415/16 Strategisk planering Karin Darj telefon 031-368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Faggeliden,

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Medborgarförslag om att göra naturreservat av Wendelsbergsparken

Medborgarförslag om att göra naturreservat av Wendelsbergsparken SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-05-28 104 Medborgarförslag om att göra naturreservat av Wendelsbergsparken Kommunfullmäktige beslutade i 13, 35, 67, 88, 129, 147/2017 att

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 121. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 121 Rättelse av fullmäktiges beslut 2015-12-03, 18: Bemyndigande till fastighetsnämnden att sälja fastigheterna Stussbäcken 1:7-9 samt 1:19 i Alingsås kommun respektive Orrevik 1:15 i

Läs mer

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02 PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT Exempel på beslut I detta dokument finns två exempel. Det första är ett beslut om ett interimistiskt förbud. Det andra är ett avslag på en ansökan om tillstånd.

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 6501/15

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 6501/15 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-03-21 diarienummer 6501/15 Strategisk Planering Lena Lundblad telefon 031-368 11 93 e-post: lena.lundblad @fastighet.goteborg.se Förslag rörande platser för

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

Naturreservat för Rågsveds friområde. Beslut om samråd

Naturreservat för Rågsveds friområde. Beslut om samråd Exploateringskontoret Miljöförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Gemensamt tjänsteutlåtande Dnr E2017-03377 Dnr 2017-14488 Dnr 2017-14371 Sida 1 (7) 2017-10-25 Kontaktpersoner Exploateringskontoret Christopher

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 7504/16 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 7504/16 Strategiska avdelningen Lars Johansson telefon 031-368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns.

Förslag till beslut 1. Förslag till markanvisningsplan för 2017 godkänns. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 2386/17 Strategiska avdelningen Sofie Bårdén telefon 031-368 11 92 e-post: sofie.barden@fastighet.goteborg.se Markanvisningsplan 2017 Förslag

Läs mer

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik,

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik, Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 5097/11 Exploateringavdelningen Maria Brandt telefon 368 10 67 e-post: maria.brandt@fastighet.goteborg.se Återtagande av Västtrafiks markanvisning

Läs mer

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås

Genomförandeavtal och köpekontrakt med Robert Dicksons stiftelse avseende del av detaljplan för bostäder vid Flatås Park inom stadsdelen Flatås Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2015-08-31 Diarienummer 0651/05 Exploateringsavdelningen Emma Eliasson Telefon 031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Genomförandeavtal och köpekontrakt

Läs mer

Förslag till beslut om inrättande av Norra Igelbäckens naturreservat Remiss från Järfälla kommun Remisstid den 10 november 2017

Förslag till beslut om inrättande av Norra Igelbäckens naturreservat Remiss från Järfälla kommun Remisstid den 10 november 2017 PM 2017:241 RI (Dnr 135-1504/2017) Förslag till beslut om inrättande av Norra Igelbäckens naturreservat Remiss från Järfälla kommun Remisstid den 10 november 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ansökan om planbesked för idrottshall och handel mm i anslutning till Jaegerdorffmotet inom stadsdelarna Majorna och Kungsladugård

Ansökan om planbesked för idrottshall och handel mm i anslutning till Jaegerdorffmotet inom stadsdelarna Majorna och Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-09 Diarienummer 0690/18 Handläggare Lea-Vanessa Lohr Telefon: 031-368 13 24 E-post: lea-vanessa.lohr@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB.

Fastigheten kommer att förvärvas av bolaget Eliane Eliane HB. Ägarna till Eliane Eliane HB är samma ägare som till Liba Bröd AB. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 3577/14 Strategiska avdelningen Anders Stenlund telefon 368 12 18 e-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Förnyad arrendeupplåtelse

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare

Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier för författare Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-28 Diarienummer 0151/17 Fri konst och kultur Sven Rånlund Telefon: 031-368 36 87 E-post: sven.ranlund@kultur.goteborg.se Förslag till riktlinjer för Göteborgs Stads Arbetsstipendier

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 0918/12 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2012-10-29 diarienummer 0918/12 Markavdelningen Lisa Häggdahl telefon 368 10 68 e-post: fornamn.efternamn@fastighet.goteborg.se Utökning av befintliga markanvisningar

Läs mer

Markreservation till Västra Sandarna Fastighetsutveckling i Göteborg AB vid Rödastensmotet inom stadsdelen Sandarna

Markreservation till Västra Sandarna Fastighetsutveckling i Göteborg AB vid Rödastensmotet inom stadsdelen Sandarna Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 1109/05 Handläggare Lars Johansson Telefon: 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markreservation till Västra Sandarna

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen 2018-12-19 Ärende 2.2.11 Ställningstagande om deltagande i Vinnova-ansökan inom Mistra Urban Futures Efter tio år med olika stöd är det dags för Mistra Urban

Läs mer

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga.

Förslag till beslut 1. Fastighetskontoret får i uppdrag att ansöka om planbesked för 200 bostäder med mera vid Skanstorget inom stadsdelen Haga. Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-10-24 diarienummer 7074/15 Strategisk planering Joel Blomgren telefon 031-368 12 12 e-post: joel.blomgren@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för bostäder

Läs mer

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome

Ansökan om planbesked för bostäder och verksamheter, byggnaden LP17 i Lillhagsparken, inom stadsdelen Skogome Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 2782/16 Strategiska avdelningen Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna

Markanvisning för studentbostäder och förskola vid Sven Brolids väg/ Varholmsgatan i Sandarna Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-06-13 diarienummer 5949/13 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson Telefon 031-368 10 55 E-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2017-01-25 2016-006541- NA 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 1 februari 2017 Yttrande över förslag till beslut

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer