Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden, Korrigering av medicinteknisk produkt #15483

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden, Korrigering av medicinteknisk produkt #15483"

Transkript

1 Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden, Korrigering av medicinteknisk produkt #15483 RayStation 4.5, RayStation 4.7, RayStation 5 och RayStation 6 18:e januari 2017 RSL-D PROBLEM Detta meddelande gäller ett problem som har visats med accelererad beräkning på NVIDIA GPU (Graphics Processing Unit) i RayStation 4.5, RayStation 4.7, RayStation 5 och RayStation 6 vid användning i en Citrix-miljö av icke-standardtyp där GPU-inställningarna konfigureras med ett virtuellt Citrix -grafikkort. Så vitt vi känner till har denna omständighet inte orsakat någon felbehandling av patienter eller andra tillbud. Användaren måste dock vara medveten om följande information för att undvika felaktiga beräkningar under dosplanering. Ett dokument med titeln RSL-D EN-1.0 RayStation 4.5, 4.7, 5 and 6 Additional System Environment Acceptance Test Protocol GPU tillhandahålls. Detta ska användas utöver testerna i protokollet för godkännandetest för systemmiljön (System Environment Acceptance Test) för att verifiera att accelererad beräkning på GPU:n fungerar som avsett i en viss hårdvaru- och mjukvarumiljö. MÅLGRUPP Meddelandet riktas till alla användare av RayStation 4.5, RayStation 4.7, RayStation 5 och RayStation 6 som använder accelererad beräkning på GPU:n. Om det råder osäkerhet om huruvida accelererad beräkning på GPU:n används eller kan komma att användas i framtiden, läs påminnelsen i detta dokument. PRODUKTNAMN OCH VERSION Den produkt som berörs av detta meddelande säljs under handelsnamnet RayStation 4.5, RayStation 4.7, RayStation 5 och RayStation 6. För att avgöra om den version du använder berörs, öppna About RayStation-dialogrutan i RayStation-applikationen och kontrollera om versionsnumret där är , , , , , , , , , , , eller Om så är fallet gäller meddelandet din version. BESKRIVNING På grund av ett känt fel i drivrutinerna för NVIDIA-GPU:n har RaySearch förhindrat GPU-baserade beräkningar för mycket stora beräkningsproblem. Vid felaktig Citrix XenApp-konfiguration kan det dock hända att GPU:n inte identifieras korrekt och att den felaktiga beräkningen tillåts. Om detta händer kan accelererad beräkning på GPU:n ge felaktiga resultat för mycket stora beräkningsproblem. Dosberäkningen påverkas om dosnätet innehåller mer än voxlar för en fotonplan eller mer än voxlar för en koljonplan. Den viktigaste effekten på beräknad dos är att den felaktigt kan bli noll i delar av dosnätet. Normalt skulle detta vara mycket lätt att upptäcka. Även vissa mindre effekter på dosen i icke-nollregionen kan förekomma, t.ex. på grund av att inspridning saknas när TERMA-beräkning har påverkats av felet. Sida 1 (6)

2 Deformabel registrering kan påverkas för stora bildserier. Effekten kommer att synas som oväntade nollvektorer i en del av deformationsfältet. I denna region kommer endast rigid registrering att användas för dosmappning och mappning av ROI:ar (Region of Interest). I en korrekt Citrix XenApp- och GPU-installation av RaySearch skulle problemet inte uppträda. I en felaktig installation av Citrix XenApp kan NVIDIA-GPU:n visas som "Citrix Systems Inc. Display Driver": En felaktig installation kan detekteras genom att man öppnar GPU-inställningarna i RayStation och visar den aktuella konfigurationen, se ÅTGÄRDER SOM ANVÄNDAREN BEHÖVER VIDTA för anvisningar. PROTOKOLL FÖR GODKÄNNANDETEST AV SYSTEMMILJÖN Såsom anges i användarinstruktionerna till RayStation måste protokollet för godkännandetest av systemmiljön köras för varje installation eller förändring i den hårdvaru- eller mjukvaruplattform på vilken applikationen finns (t.ex. uppdatering av operativsystemet) för att verifiera applikationens installation och prestanda. Det problem som beskrivs i detta meddelande detekteras dock inte av testfall som är avsedda för verifiering av GPU-beräkningar i System Environment Acceptance Test Protocol. Därför tillhandahålls ett extra System Environment Acceptance Test Protocol för GPU:n som måste köras utöver System Environment Acceptance Test Protocol på den GPU som ska användas. Dokument-ID:t för det extra testprotokollet är: RSL-D EN-1.0 RayStation 4.5, 4.7, 5 and 6 Additional System Environment Acceptance Test Protocol GPU. ÅTGÄRDER SOM ANVÄNDAREN BEHÖVER VIDTA Verifiera GPU-inställningarna på var och en av Citrix XenApp-servrarna enligt anvisningarna i detta avsnitt. En korrekt konfiguration av RayStation GPU-inställningarna visar ett grafikkort som har verifierats av Sida 2 (6)

3 RaySearch. Grafikkorten som verifieras för användning listas i avsnittet Grafikkort (GPU) för accelererade beräkningar i System Environment. Riktlinjer för systemmiljön för tillämpliga RayStation produktversioner I följande tabell listas dokument-id:n för riktlinjerna för systemmiljön för de tillämpliga RayStation produktversionerna: Produktversion RayStation 6 RayStation 5 RayStation 5 SP1 RayStation 5 SP2 RayStation RayStation 4.7.1, och RayStation och RayStation RayStation RayStation Dokument-ID RSL-D-RS-6.0-SEG-EN RayStation 6 System Environment RSL-D-RS-5.0-SEG-EN RayStation 5 System Environment RSL-D-RS-5.0-SEG-EN RayStation 5 System Environment RSL-D-RS-5.0-SEG-EN RayStation 5 System Environment RSL-D RayStation 4.7 System Environment RSL-D RayStation 4.7 System Environment RSL-D SEG-EN RayStation 4.7 System Environment RSL-S RayStation 4.5 System Environment RSL-S RayStation 4.5 System Environment eller RSL-S RayStation 4.5 System Environment RSL-S RayStation 4.5 System Environment Sida 3 (6)

4 Kontrollera GPU-inställningarna på var och en av Citrix XenApp-servrarna 1. Klicka på RayStation ikonen i övre vänstra hörnet i vyn i applikationen och välj Settings (Inställningar): GPU settings... Detta öppnar dialogrutan GPU settings (GPU-inställningar). 2. Kontrollera att det grafikkort som visas i dialogrutan GPU Settings listas som verifierat för användning enligt avsnittet Grafikkort (GPU) för accelererade beräkningar" i riktlinjerna för systemmiljön, System Environment. Följande figur visar ett exempel på en korrekt installation: Om grafikkortet inte verifieras för användning enligt riktlinjerna för systemmiljön är installationen felaktig. Avaktivera i så fall GPU-beräkningen och kontakta RaySearch Support. Sida 4 (6)

5 3. Kontrollera om "Citrix Systems Inc. Display Driver" visas i stället för grafikkortets namn. I så fall är Citrix XenApp-installationen felaktig. Om en felaktig installation av Citrix XenApp detekteras: a. Ställ in Citrix XenApp-servern på underhållsläge eller avaktivera GPU-beräkningen på den felaktiga servern. b. Kontakta RaySearch Support för anvisningar om hur problemet löses. Instruera IT-personalen och alla användare som är medlemmar av användargruppen RayStation-Administration (eller motsvarande) om detta (dvs. användare med tillstånd att ändra GPU-inställningarna). Inspektera produkten och identifiera alla installerade enheter med ovanstående versionsnummer. Bekräfta sedan att du har läst och förstått detta meddelande (kontaktinformation finns nedan). LÖSNING Lägg till RSL-D EN-1.0 RayStation 4.5, 4.7, 5 and 6 Additional System Environment Acceptance Test Protocol GPU till platsen för RayStation-manualerna. Platsen för manualerna kan vara lokal eller central och definieras i konfigurationsfilen: Platsen identifieras i RayStation Storage Tool i RayStation 5 och RayStation 6, eller i RayLauncher.exe.config-filen i RayStation 4.5 och RayStation 4.7. Testerna i Additional System Environment Acceptance Test Protocol GPU måste utföras utöver testerna i protokollet för godkännandetest av systemmiljön för att verifiera GPU-beräkningar närhelst hårdvarueller mjukvaruplattformen byts. VIDAREBEFORDRAN AV DETTA VIKTIGA SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN Detta meddelande bör vidarebefordras till alla inom din organisation som behöver känna till problemet. Se till att medvetenheten om detta meddelande kvarstår så länge någon version av RayStation som berörs av problemet används, så att den tillfälliga lösningen utnyttjas på ett effektivt sätt. Tack för ditt samarbete. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter. För regulatorisk information, kontakta David Hedfors på eller david.hedfors@raysearchlabs.com Undertecknad bekräftar att berörda regulatoriska myndigheter kommer att underrättas. Sida 5 (6)

6 SVARSFORMULÄR VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN, KORRIGERING AV MEDICINTEKNISK PRODUKT #15483 RAYSTATION 4.5, RAYSTATION 4.7, RAYSTATION 5 OCH RAYSTATION 6 RSL-D Svara helst till samma e-postadress som du fick detta meddelande ifrån, med bekräftelse på att du har läst och förstått informationen. Du kan också mejla eller ringa din lokala support eller support@raysearchlabs.com, , för att bekräfta att du har läst meddelandet. Om du hellre fyller i detta svarsformulär skickar du det till: Amerikanska marknaden: Freddie Cardel, freddie.cardel@raysearchlabs.com, fax Övriga världen: RaySearch Support, support@raysearchlabs.com, inget faxnummer Från: (namn på organisation) Kontaktperson: (vänligen, texta) Telefonnr: E-post: Jag har läst och förstått meddelandet. Eventuella kommentarer: Sida 6 (6)

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande IMMULITE 2000 IMMULITE 2000 XPi Viktigt säkerhetsmeddelande 3022/ 044 FSCA IMI 14-02 Mars 2015 Problem med flaskor för vatten och flytande avfall Enligt våra noteringar kan ditt laboratorium ha mottagit

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande IMMULITE IMMULITE 1000 IMMULITE 2000 IMMULITE 2000 XPi Viktigt säkerhetsmeddelande 4009B/FSCA IMC 14-05 Rev B Januari 2014 Positiv avvikelse med analysen Totalt IgE i förhållande till WHO:s andra IRP 75/502

Läs mer

BRÅDSKANDE - Korrigering av medicinsk utrustning Philips HeartStart MRx-monitor/defibrillator

BRÅDSKANDE - Korrigering av medicinsk utrustning Philips HeartStart MRx-monitor/defibrillator Philips Healthcare - 1/5 - FSN86100123A Bästa kund, Det här är en information från Philips Healthcare angående en produktkorrigering gällande ett problem som uppstår när används för synkroniserad elkonvertering.

Läs mer

BRÅDSKANDE KORRIGERING FÖR MEDICINSK UTRUSTNING PÅ MARKNADEN

BRÅDSKANDE KORRIGERING FÖR MEDICINSK UTRUSTNING PÅ MARKNADEN BRÅDSKANDE KORRIGERING FÖR MEDICINSK UTRUSTNING PÅ MARKNADEN Thermo Scientific Indiko- och Indiko Plus-analysatorer Katalognummer: 98630000, 98631000, 98640000, 98641000 28 februari 2014 Bästa kund: Syftet

Läs mer

Installationsmanual Onepix RSS Vatech 1.6.3 SVENSK

Installationsmanual Onepix RSS Vatech 1.6.3 SVENSK Installationsmanual Onepix RSS Vatech 1.6.3 SVENSK 2 Onepix1.1_IFI_Onepix-RSS-Vatech-1.6_SE_002 3 Innehåll Viktig information 4 Nyheter i Onepix RSS Vatech 4 Installation av Onepix RSS Vatech Server på

Läs mer

iguide-arbetsflödet kan köras trots att iguide-knappen är inställd på OFF (AV)

iguide-arbetsflödet kan köras trots att iguide-knappen är inställd på OFF (AV) iguide-arbetsflödet kan köras trots att iguide-knappen är inställd på OFF (AV) Produkt: HexaPOD evo RT System; iguide 2.0 Datum: maj 2014 FCO: 618 01 303 024 Det här är viktig information om en säkerhetsrisk

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

BRÅDSKANDE Säkerhetsmeddelande IntelliSpace Portal, programversion 5 och 6

BRÅDSKANDE Säkerhetsmeddelande IntelliSpace Portal, programversion 5 och 6 ICAP -1/5- FSN 88100023_88100024 28 juli 2014 Bästa kund, Vi har påträffat flera programvaruproblem i programversionerna 5 och 6 av IntelliSpace Portal, vilket skulle kunna leda till feldiagnos. Philips

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE Korrigering av medicinteknisk produkt Säkerhetsmeddelande till marknaden

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE Korrigering av medicinteknisk produkt Säkerhetsmeddelande till marknaden Therapeutic Care -1/6- FSN86600042A 30-aug-2019 VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE Korrigering av medicinteknisk produkt Säkerhetsmeddelande till marknaden Philips V60-ventilatorer kan ha en icke-responsiv pekskärm

Läs mer

BRÅDSKANDE Säkerhetsmeddelande

BRÅDSKANDE Säkerhetsmeddelande Connected Care Solutions -1/5- FSN86201639, FSN86201640 BRÅDSKANDE Bästa kund, Ett problem har upptäckts med Philips IntelliVue-informationscentral ix (PIIC ix) som kan innebära en risk för patienter om

Läs mer

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Användarhandbok för SecurDisc Nero AG SecurDisc Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE. AQUIOS CL flödescytometrisystem (artikelnr B30166)

BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE. AQUIOS CL flödescytometrisystem (artikelnr B30166) BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE 9 oktober 2017 Bästa Beckman Coulter-kund: AQUIOS CL flödescytometrisystem (artikelnr B30166) Beckman Coulter (BEC) påbörjar en fältåtgärd för de produkter som anges ovan.

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande Viktigt säkerhetsmeddelande Juli 2016 Xprecia Stride koagulationsinstrument CD med datahanteringsprogramvara V1.0 som medföljer vissa instrument Enligt våra noteringar kan ditt laboratorium ha mottagit

Läs mer

Bilaga KeyControl Felsökning

Bilaga KeyControl Felsökning Bilaga: Felsökning 1. Allmänt Genom att ge så detaljerad information som möjligt om problemet och de operationer som föregick problemet underlättas supporten. Du viktigaste komponenterna är - Operativsystemet

Läs mer

Tjänstebeskrivning Extern Åtkomst COSMIC LINK. Version 1.0

Tjänstebeskrivning Extern Åtkomst COSMIC LINK. Version 1.0 Tjänstebeskrivning Extern Åtkomst COSMIC LINK Version 1.0 Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Ansvarig Version 2017-01-27 Prel. version för initial test Anders Carlberg 0.2 2017-02-14

Läs mer

Användarhandbok för Nero ControlCenter

Användarhandbok för Nero ControlCenter Användarhandbok för Nero ControlCenter Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ControlCenter och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt.

Läs mer

Det här dokumentet innehåller viktig information om fortsatt säker och korrekt användning av din utrustning

Det här dokumentet innehåller viktig information om fortsatt säker och korrekt användning av din utrustning Computed Tomography -1/5- FSN88100003 23 maj 2012 Bästa kund, Vi har påträffat problem med. Detta problem kan utgöra en risk för patienten om det inträffar igen. Det här säkerhetsmeddelandet 88100003 är

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden

Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden Helsingborg, 10 januari 2017 Till: Distributörer och sjukvårdspersonal Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden Bästa kund, Vigmed AB har frivilligt initierat en korrigerande säkerhetsåtgärd på marknaden

Läs mer

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar drivrutinerna för egen PostScript

Läs mer

PRINTER DRIVER ADMINISTRATOR GUIDE

PRINTER DRIVER ADMINISTRATOR GUIDE PRINTER DRIVER ADMINISTRATOR GUIDE OpusCapita förbehåller sig rätten att förändra produktens egenskaper samt produktspecifikationen. De senaste versionerna publiceras på www.opuscapita.com/terms 1. ROLLBESKRIVNING

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande Retur av en medicinteknisk produkt till leverantören Förfylld silikonoljespruta av glas kan gå sönder när den används i kombination med VFI-pack för silikonoljesprutor Artikelnummer 1363.DD Beskrivning

Läs mer

Handbok för AirPrint. Information om AirPrint. Tillvägagångssätt för inställning. Utskrift. Bilaga

Handbok för AirPrint. Information om AirPrint. Tillvägagångssätt för inställning. Utskrift. Bilaga Handbok för AirPrint Information om AirPrint Tillvägagångssätt för inställning Utskrift Bilaga Innehåll Handbokens användning... 2 Symboler i handboken... 2 Friskrivningsklausul... 2 1. Information om

Läs mer

(7) Neptune Version release information. Copyright Visma. Med ensamrätt.

(7) Neptune Version release information. Copyright Visma. Med ensamrätt. 2015-02-10 1 (7) Neptune 7.8.0. Version release information Innehållsförteckning 2015-02-10 2 (7) 1 Allmän information om versionen... 3 1.1 Förkrav... 3 2 Förändringar i denna version... 4 2.1 Ändrad

Läs mer

Molnplattform. Version 1.0. Användarhandbok

Molnplattform. Version 1.0. Användarhandbok Molnplattform Version 1.0 Användarhandbok September 2017 www.lexmark.com Innehåll 2 Innehåll Ändringshistorik...3 Översikt... 4 Komma igång...5 Systemkrav... 5 Öppna molnplattformen...5 Öppna Print Management-webbportalen...

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden

Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden Ämne: Mobila uppresningslyftar Liko Viking L, Viking M, Viking XL och Viking 300 Potentiell skada på domkraft FSCA-referens: Mod 1228 Typ av åtgärd: Meddelande

Läs mer

Handbok för Google Cloud Print

Handbok för Google Cloud Print Handbok för Google Cloud Print Information om Google Cloud Print Utskrifter med Google Cloud Print Bilaga Innehåll Handbokens användning... 2 Symboler i handboken... 2 Friskrivningsklausul... 2 1. Information

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande Kära kund, Som en del av Samsung Electronics kontinuerliga fokus på prestanda och säkerhet, har vi identifierat ett potentiellt problem som kan påverka Samsungs digitala röntgensystem GC80, GC85 och GC70.

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

Om du misstänker att värdens privata nyckel har manipulerats kan du skapa en ny genom att utföra följande steg:

Om du misstänker att värdens privata nyckel har manipulerats kan du skapa en ny genom att utföra följande steg: Bästa säkerhetspraxis för Symantec pcanywhere I det här dokumentet beskrivs ändringarna för förbättrad säkerhet i pcanywhere 12.5 SP4 och pcanywhere Solution 12.6.7, hur huvuddragen i dessa förbättringar

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN. Beskrivning av problemet och hälsoriskerna:

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN. Beskrivning av problemet och hälsoriskerna: VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN Datum: 15-01-2018 Produktnamn Produktkatalognummer Lotnummer Utgångsdatum (ÅÅÅÅMMDD) BD Phoenix Gram Negative Panels med kolistin Se bifogad lista Se bifogad

Läs mer

Det här dokumentet innehåller viktig information om fortsatt säker och korrekt användning av din utrustning

Det här dokumentet innehåller viktig information om fortsatt säker och korrekt användning av din utrustning Philips Healthcare - 1/6 - FSN86100179A Bästa kund, Philips har upptäckt att HeartStart MRx-monitorn/defibrillatorn kan fungera onormalt. I mycket sällsynta fall kan en fungera felaktigt på följande sätt.

Läs mer

Användarhandbok för Windows v6

Användarhandbok för Windows v6 Net id OEM v6 GUI Användarhandbok för Windows v6 Net id OEM v6 GUI Användarhandbok för Windows v6.1 Klassning: Publik Innehåll Net id OEM... 3 Net id PKI-klientprogramvara... 3 Licensavtal... 3 Upphovsrätt...

Läs mer

VIKTIGT säkerhetsmeddelande Korrigering av medicinsk utrustning

VIKTIGT säkerhetsmeddelande Korrigering av medicinsk utrustning Bästa kund, Vi har upptäckt några problem med programvaruversionerna 4.1.3 och 4.1.5 i Philips Brilliance ict och Brilliance ict SP som kan innebära en risk för patienter eller användare om de uppstår

Läs mer

Kom igång med Topocad ArcGIS

Kom igång med Topocad ArcGIS Dokumentation Adtollo Academy Kom igång med Topocad ArcGIS Adtollo AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08-410 415 00 info@adtollo.se adtollo.se adtollo-academy.se Innehåll Installera ArcGIS... 3 Koppla

Läs mer

Bruksanvisning Brother Meter Read Tool

Bruksanvisning Brother Meter Read Tool Bruksanvisning Brother Meter Read Tool SWE Version 0 Copyright Copyright 2017 Brother Industries, Ltd. Med ensamrätt. Innehållet i det här dokumentet kan ändras utan föregående meddelande. Programvaran

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande AMO Germany GmbH Telefon +49 7243 729-0 Rudolf-Plank-Straße 31 Telefax +49 7243 729-100 D-76275 Ettlingen www.abbottmedicaloptics.com Postfach 10 01 34, D-76255 Ettlingen Ettlingen 18 juli 2011 Viktigt

Läs mer

OneDrive för företag hos Svenska Brukshundklubben

OneDrive för företag hos Svenska Brukshundklubben OneDrive för företag hos Svenska Brukshundklubben Instruktion för OneDrive för företag Författare Thomas Holmén Version TH20170510:001 Målgrupp Kanslipersonal, FS, Utskott Datum 2017-05-10 Sammanfattning

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE/PRODUKTMEDDELANDE

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE/PRODUKTMEDDELANDE VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE/PRODUKTMEDDELANDE Angående: ExacTrac 5.x patientpositioneringssystem: Potentiellt inkonsekvent positioneringsinformation i ExacTrac vid användning i kombination med ett planeringssystem

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Bruksanvisning Handbok för uppdatering av firmware

Bruksanvisning Handbok för uppdatering av firmware Bruksanvisning Handbok för uppdatering av firmware Läs avsnittet Säkerhetsinformation i handboken "Läs detta först" innan du använder maskinen, för säker och korrekt användning. INNEHÅLL 1. Handbok för

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande Viktigt säkerhetsmeddelande 4009/FSCA IMC 14-05 December 2013 IMMULITE IMMULITE 1000 IMMULITE 2000 IMMULITE 2000 XPi Positiv avvikelse av total IgE i förhållande till WHO 2 nd IRP 75/502 Enligt våra noteringar

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.0 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.0 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

Bewator OMNIS version 6.1 Produkt release information

Bewator OMNIS version 6.1 Produkt release information Bewator OMNIS version 6.1 Produkt release information Nyheter i version 6.1 Nya möjligheter vid bokningar I Omnis version 6.1 finns möjligheten att reservera mer än en behörighetsgrupp för bokningar. Nya

Läs mer

Användarhandbok för InCD Reader

Användarhandbok för InCD Reader Användarhandbok för InCD Reader Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken innehåller

Läs mer

ANSELL SANDEL SÄKERHETSSKALPELL MED VIKT FSCA-2013/11/80

ANSELL SANDEL SÄKERHETSSKALPELL MED VIKT FSCA-2013/11/80 Brevhuvud Ansell EU --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Viktigt säkerhetsmeddelande ANSELL SANDEL SÄKERHETSSKALPELL

Läs mer

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1

Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Uppgraderingsinstruktion för Tekis-FB Avisering version 6.3.1 Allmänt Releasen omfattar uppgradering av Tekis Aviseringsprogram version 6.3.1 (för både Tekis-FIR och Tekis-KID avisering) samt databasuppgradering

Läs mer

UPPFÖLJNING BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN

UPPFÖLJNING BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN 19 december 2013 UPPFÖLJNING BRÅDSKANDE SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN Användardefinierade analysspädningsfaktorer, resultatvalidering och hantering av intermediära resultat* med engen Laboratory Automation

Läs mer

Manual Komma igång med Softphone-klient

Manual Komma igång med Softphone-klient Manual Komma igång med Softphone-klient Innehållsförteckning 1 Komma igång... 3 2 Registrera nytt Mina Sidor konto... 3 2.1 Registrera nytt konto via Mina Sidor... 3 2.2 Registrera nytt konto via Företagsportalen...

Läs mer

VIKTIGT säkerhetsmeddelande Korrigering av medicinsk utrustning IntelliVue MX40 saknade varningar i bruksanvisning

VIKTIGT säkerhetsmeddelande Korrigering av medicinsk utrustning IntelliVue MX40 saknade varningar i bruksanvisning Bästa kund, Vi har upptäckt ett problem med bruksanvisningen till Philips IntelliVue MX40 för programvaruversionerna B.05, B.06 och B.06.5X. Din IntelliVue MX40 är fortfarande säker att använda. De här

Läs mer

Windows 10 systemverktyg

Windows 10 systemverktyg Windows 10 systemverktyg Version 2017 / www.utb.marber.se Sida 1 1 Systemverktyg 1.1 Energialternativ Ett energischema är systeminställningar som styr datorns energiförbrukning. Energischeman kan spara

Läs mer

Din manual XEROX WORKCENTRE PRO 255 http://sv.yourpdfguides.com/dref/4264618

Din manual XEROX WORKCENTRE PRO 255 http://sv.yourpdfguides.com/dref/4264618 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för XEROX WORKCENTRE PRO 255. Du hittar svar på alla dina frågor i XEROX WORKCENTRE PRO

Läs mer

Operatörspaneler. Magelis G5U. Kom-igång med HMIG5U. Skapad: Rev:

Operatörspaneler. Magelis G5U. Kom-igång med HMIG5U. Skapad: Rev: Operatörspaneler Magelis G5U Kom-igång med HMIG5U. Skapad: 2016-01-20 Rev: 2018-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.2 KEYBOARD... 4 2 SKRIVSKYDD EWF... 4 3 IP-ADRESS... 6 3.1.1 Ping... 6 4 VIJEO

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager ANVÄNDAR MANUAL SESAM 800 RX MC Manager Åkerströms Björbo AB Box 7, SE-780 45 Gagnef, Sweden street Björbovägen 143 SE-785 45 Björbo, Sweden Phone +46 241 250 00 Fax +46 241 232 99 E-mail sales@akerstroms.com

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

AVCAD 4.0 för Windows

AVCAD 4.0 för Windows BILAGA A Installation och konfigurering av SQL-server. Applikationen kan antingen köras mot MS SQL-server eller MS Access. Koppling mot MS-ACCESS databas. MS Access installeras och konfigureras automatiskt

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN (FIELD SAFETY NOTICE, FSN) Datum: 2016-10-11 TILL Mottagare: Systemförvaltare för NCS Cross TYP AV ÅTGÄRD Information om korrigerande säkerhetsåtgärd INFORMATION

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande IMMULITE IMMULITE 1000 IMMULITE 2000 IMMULITE 2000 XPi Viktigt säkerhetsmeddelande FSCA IMC 14-12/4011 Oktober 2014 IMMULITE Kalcitonin, kontrollmodul 0019 felaktigt utgångsdatum i bruksanvisningen Bästa

Läs mer

VIKTIG FÄLTKORRIGERING AV MEDICINSK ENHET TCAutomation /engen Laboratory Automation Systems

VIKTIG FÄLTKORRIGERING AV MEDICINSK ENHET TCAutomation /engen Laboratory Automation Systems Bästa kund, VIKTIG FÄLTKORRIGERING AV MEDICINSK ENHET TCAutomation /engen Laboratory Automation Systems 9 april, 2015 Syftet med detta brev är att informera dig om att Thermo Fisher Scientific Oy, en del

Läs mer

Bruksanvisning Applikationsplats

Bruksanvisning Applikationsplats Läs handboken noggrant innan du använder maskinen och ha den nära tillhands för framtida bruk. Bruksanvisning Applikationsplats INNEHÅLL Hur handboken ska läsas...2 Symboler i handboken...2 Friskrivningsklausul...

Läs mer

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 5.x till 6.0

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 5.x till 6.0 Instruktioner för uppdatering från Ethiris 5.x till 6.0 Nedan följer instruktioner för hur man går till väga vid uppdatering av ett Ethirissystem version 5 till version 6. När man uppdaterar Ethiris från

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informationen i denna publikation omfattas av Juridiska meddelanden för denna produkt. 16 november 2015 Innehållsförteckning 3 Innehållsförteckning Fiery Driver Configurator...5

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE GE Healthcare Pete McCabe President and CEO GE Healthcare, Surgery 384 Wright Brothers Drive Salt Lake City, Utah 84116 U.S.A. Pete.mccabe@med.ge.com Certifierat brev med mottagningsbevis VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE

Läs mer

FireDTV. FireDTV-T Installationsguide. Boxers digitaltvutbud i Windows MCE. 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com

FireDTV. FireDTV-T Installationsguide. Boxers digitaltvutbud i Windows MCE. 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com FireDTV-T Installationsguide Boxers digitaltvutbud i Windows MCE 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com Sätt i Boxerkortet Sätt först i den s.k. CA-modulen enligt bilden. Skjut in den hela

Läs mer

Återkallande av medicintekniska produkter

Återkallande av medicintekniska produkter VIKTIGT säkerhetsmeddelande till marknaden pro med instruments GmbH, Boetzinger Str. 38, 79111 Freiburg, Tyskland Företag Kontaktperson Gatuadress Postnummer, ort, land Telefon, e-postadress Återkallande

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande Connex Spot Monitor

Viktigt säkerhetsmeddelande Connex Spot Monitor 2018-09-14 Bästa Welch Allyn-kund: Referensnummer: WA18-01-01 Åtgärd: Modifiering av enhet Bakgrund: Interna tester på Welch Allyn har visat att Connex Spot Monitor-enheter med Masimo SpO2 inte uppfyller

Läs mer

Windows NT 4.x. Förberedelser. Snabbinstallation från cd-skiva. Phaser 4500 laserskrivare

Windows NT 4.x. Förberedelser. Snabbinstallation från cd-skiva. Phaser 4500 laserskrivare Windows NT 4.x Det här avsnittet omfattar: "Förberedelser" på sidan 3-21 "Snabbinstallation från cd-skiva" på sidan 3-21 "Andra installationsmetoder" på sidan 3-22 "Felsökning i Windows NT 4.x (TCP/IP)"

Läs mer

FileMaker Pro 13. Använda Fjärrskrivbord med

FileMaker Pro 13. Använda Fjärrskrivbord med FileMaker Pro 13 Använda Fjärrskrivbord med FileMaker Pro 13 2007-2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är

Läs mer

MANUAL. Innehållsförteckning

MANUAL. Innehållsförteckning Innehållsförteckning MANUAL Hur hanterar man enheten i bilen? Vi rekommenderar Google Kalkylark! Ända hur enheten loggar Importera från enheten Exportera Importera från gamla programmet Ändra från en företagsresa

Läs mer

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Det här avsnittet omfattar: "Förberedelser" på sidan 3-15 "Snabbinstallation från cd-skiva" på sidan 3-15 "Andra installationssätt" på sidan 3-16 "Felsökning

Läs mer

SaaS Email and Web Services 8.3.0

SaaS Email and Web Services 8.3.0 Versionsinformation Version A SaaS Email and Web Services 8.3.0 Innehåll Om den här utgåvan Nya funktioner Lösta problem Hitta McAfee SaaS tjänstedokumentation Om den här utgåvan Tack för att du väljer

Läs mer

Enhanced Estradiol (ee2): Negativ bias observerad med Kalibrator 30- loter som slutar på 21

Enhanced Estradiol (ee2): Negativ bias observerad med Kalibrator 30- loter som slutar på 21 Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden 079 FSCA CC17-15 Juni 2017 ADVIA Centaur ADVIA Centaur XP ADVIA Centaur XPT Enhanced Estradiol (ee2): Negativ bias observerad med Kalibrator 30- loter som slutar

Läs mer

Aktivering av xfill Trimble CFX-750 RTK

Aktivering av xfill Trimble CFX-750 RTK Aktivering av xfill Trimble CFX-750 RTK Manual ID GPS-12 Rev dat. 2013-06-24 DataVäxt AB Tel: 0514-650200 www.datavaxt.se Hedåkers Säteri 3 Fax: 0514-650201 info@datavaxt.se 467 95 Grästorp Följande beskrivning

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

Begränsningar i programvarans noggrannhet för mycket små Multi-Leaf-Collimator (flerbladskollimator, MLC)-fältstorlekar.

Begränsningar i programvarans noggrannhet för mycket små Multi-Leaf-Collimator (flerbladskollimator, MLC)-fältstorlekar. VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE/PRODUKTMEDDELANDE Angående: Produktreferens: Begränsningar i programvarans noggrannhet för mycket små Multi-Leaf-Collimator (flerbladskollimator, MLC)-fältstorlekar. Alla programvaruversioner

Läs mer

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0

McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 Versionsinformation McAfee epolicy Orchestrator Pre-Installation Auditor 2.0.0 För användning med McAfee epolicy Orchestrator Innehåll Om den här versionen Nya funktioner Förbättringar Lösta problem Översikt

Läs mer

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Innehållsförteckning 1 Maskinkrav innan installation 2 Konfigurera IIS 3 Installationsanvisningar

Läs mer

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten Administration av landstingsstatistik Statistiktjänsten Målgrupp Detta dokument beskriver hur ett landsting kommer igång med att använda landstingsstatistiken. Dokumentet vänder sig till dig som har behörighet

Läs mer

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE SLUTANVÄNDARE

VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE SLUTANVÄNDARE VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE SLUTANVÄNDARE Handelsnamn: Olika syrgasmasker med hög koncentration från Unomedical (se bilaga 1 för fullständig information) Utfärdandedatum: 16 maj 2017 REF-nr: Se bilaga

Läs mer

Del nummer Parti nummer PO# Cases Shipped to

Del nummer Parti nummer PO# Cases Shipped to --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- VIKTIGT SÄKERHETSMEDDELANDE TILL MARKNADEN EtCO 2 OxyMask CS201800149 Medicinteknisk

Läs mer

Digitalkamera Bruksanvisning för programmet

Digitalkamera Bruksanvisning för programmet EPSON Digitalkamera / Digitalkamera Bruksanvisning för programmet Svenska Alla rättigheter förbehålles. Ingen del av denna skrift får återges, lagras i något system, eller överföras i någon form eller

Läs mer

Användarhandledning - Skogsappen

Användarhandledning - Skogsappen Användarhandledning - Skogsappen Detta dokument utgör användarhandledningen till mobilappen Skogsappen som tillhör tjänsten epiforest. E p i s c o p e M o n i t o r i n g S y s t e m s A B, D r o t t n

Läs mer

Fr om version ser inloggningen med HogiaID lite annorlunda ut i Hogias Ekonomisystem

Fr om version ser inloggningen med HogiaID lite annorlunda ut i Hogias Ekonomisystem Fr om version 2018.2 ser inloggningen med HogiaID lite annorlunda ut i Hogias Ekonomisystem Vad är ett HogiaID? Ett Hogia Identity (HogiaID) är en unik identitet för en användare av ett eller flera Hogia-system.

Läs mer

Installation xvis besökssystem, Koncern

Installation xvis besökssystem, Koncern Installation xvis besökssystem, Koncern Inledning För att installera xvis besökssystem, koncernversion, behövs följande; * SQL Server * Kan vara en express-version, eller en fullständig. *.NET 3.5 * Internet

Läs mer

Handbok för Nero ImageDrive

Handbok för Nero ImageDrive Handbok för Nero ImageDrive Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ImageDrive och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem 2012-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 4 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången

Läs mer

Viktigt säkerhetsmeddelande

Viktigt säkerhetsmeddelande ADVIA Centaur ADVIA Centaur XP ADVIA Centaur XPT ADVIA Centaur CP Viktigt säkerhetsmeddelande CC 16-18.A.OUS Augusti 2016 Kalibrator U för ADVIA Centaur-instrumenten: gränsvärde för analytisk sensitivitet

Läs mer

Uppdateringsguide v6.1

Uppdateringsguide v6.1 Innehåll Innehåll... 2 Uppdatera till v6.1... 3 Allmän information... 3 Instruktioner... 3 Nytt verktyg för att byta lösenord... 7 Konfigurera Reset Password... 7 Lägg till Reset Password i Manager...

Läs mer

HP StoreEasy 5000 Network Storage Solution Installation and Startup Service

HP StoreEasy 5000 Network Storage Solution Installation and Startup Service HP StoreEasy 5000 Network Storage Solution Installation and Startup Service HP Services Teknisk information HP StoreEasy 5000 Network Storage Solution Installation and Startup Service omfattar installation

Läs mer

Byggnet Viewer Version Oktober

Byggnet Viewer Version Oktober Byggnet Viewer Version Oktober 2016 1 Lathund för Byggnet Viewer Byggnet erbjuder två versioner av Brava viewer. Den förvalda versionen stöds av HTML och kräver ingen installation och därför kan den användas

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Din manual NOKIA TME-3 http://sv.yourpdfguides.com/dref/828552

Din manual NOKIA TME-3 http://sv.yourpdfguides.com/dref/828552 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA TME-3. Du hittar svar på alla dina frågor i NOKIA TME-3 instruktionsbok (information,

Läs mer

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare.

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare. Installationsmanual Android 8 Xone Android 1. Om dokumentet Denna manual beskriver installation och uppstart av appen (Phoniro Care), som är byggd på Phoniros nya plattform för mobilappar, kallad Xone.

Läs mer

Installationsguide för ICON

Installationsguide för ICON på Windows XP och Windows Vista (32-bitar). INOR USB Interface är en icke Ex-godkänd produkt och får inte användas tillsammans med Ex-klassade transmittrar. Anslut inte USB Interfacet till datorn innan

Läs mer

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas.

På denna dialog på fliken Avancerat kan man även byta databas samt skapa en ny databas. Nyheter i Norstedts Tidbok 2010.1 Mattias Claesson Produktchef Välkommen till en ny version av Norstedts Tidbok. I denna version har väldigt mycket hänt. Vi har lyssnat på er kunder och åtgärdat det som

Läs mer

Atellica CH instrument Reagensloter , och kalibreringsfel och ökad variabilitet av resultat för kreatinkinas (CK_L)

Atellica CH instrument Reagensloter , och kalibreringsfel och ökad variabilitet av resultat för kreatinkinas (CK_L) Siemens Healthcare Diagnostics Inc. Viktigt säkerhetsmeddelande till marknaden ACHC19-02.A.OUS.ACHC Maj 2019 Atellica CH instrument Reagensloter 280765, 280766 och 280767 kalibreringsfel och ökad variabilitet

Läs mer

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual IVL Svenska Miljöinstitutet Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual Version 1.1 December 17, 2018 Författare: Anders Sidvall Nils Boberg 12/17/2018 Page 1 Innehållsförteckning INSTALLERA BYGGSEKTORNS

Läs mer