Differentierbara funktioner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Differentierbara funktioner"

Transkript

1 Analys 36 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Differentierbara funktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH

2 Differentierbara funktioner 1 (16) Introduktion I det här kapitlet ska vi diskutera hur man deriverar funktioner som inte nödvändigtvis är funktioner av en variabel. Vi börjar med att repetera definitionen i endim. Sedan ska vi se hur vi naturligt generaliserar den definitionen till ett begrepp differentierbarhet för funktioner av flera variabler. Kopplat till det är en storhet, differentialen, som fungerar ungefär som derivatan i endim. Mer precist, derivatan f (a) i endim är riktningskoefficenten för tangenten i punkten a, medan differentialen är funktionen h f (a)h och beskriver hur mycket vi ändrar oss i y-led på tangenten då vi flyttar oss sträckan h från a i x-led. Denna differential kan generaliseras till flera variabler där den blir ett användbart redskap som svarar mot derivatan och som kan hantera att vi har många fler riktningar att gå i utifrån en punkt, Naturligtvis finns det i flerdim också koordinatspecifika derivator, s.k. partiella derivator, vilka är vanliga derivator i koordinataxlarnas riktningar. Vad differentialen gör är att den möjliggör för oss att beräkna vanliga derivator i godtyckliga riktningar, inte bara i koordinataxlarnas riktningar. Den kanske viktigaste egenskapen hos differentialen, som skiljer den från de partiella derivatorna, är att den egentligen inte beror av vilka koordinater man använder när man beskriver sin funktion, ett fenomen som kallas differentialens invarians. Derivatans definition och räknelagar Definitionsmässigt gäller att en funktion är differentierbar i en punkt a om vi kan skriva f(x) f(a) = A(x, a)(x a) där funktionen x A(x, a) är kontinuerlig i x = a. Dess värde A(a, a) i punkten a betecknas f (a) och kallas derivatan av f i punkten a. När f är en funktion av en variabel kan vi dividera med (x a) och får att A(x, a) = (f(x) f(a))/(x a), en s.k. differenskvot. Att vara differentierbar innebär då att följande gränsvärde existerar f f(x) f(a) (a) = lim, x a x a vilket innebär att vi bara infört ett nytt namn för deriverbarhet. Detta gäller i endim, i flerdim blir det lite annorlunda. Exempel 1 Som en första tillämpning av definitionen kan vi visa att f(x) = x inte är differentierbar i origo. Vi har nämligen att och alltså att f(x) f() = x = x (x ), x { A(x, ) = x x = 1 om x > 1 om x <, som uppenbarligen inte är kontinuerlig i origo.

3 Differentierbara funktioner 2 (16) Exempel 2 Vi ska använda definitionen till att visa att funktionen f(x) = x är deriverbar i varje punkt a >. Med hjälp av konjugatregeln får vi f(x) f(a) = x a = x a x + a så vi ser att A(x, a) = 1/( x + a), och den är kontinuerlig då x = a. Derivatan ges därför av A(a, a) = 1/2 a, d.v.s f (a) = 1 2 a. Om derivatan är en kontinuerlig funktion får vi ett explicit uttryck för A(x, a) med hjälp av insättningsformeln. Vi har nämligen att f(x) f(a) = x a f (t)dt = ( f (a + s(x a))ds)(x a), (1) där vi gjort variabelbytet t = a + s(x a) i den andra likheten. Det följer att A(x, a) = f (a + s(x a))ds, vilket är en kontinuerlig funktion [1] vars värde i a är f (a). Denna formel är mycket användbar i olika teoretiska sammanhang som vi ska illustrera längre fram i detta kapitel. En väldigt icke-snäll funktion kan trots allt vara deriverbar i en punkt som följande exempel visar. Exempel 3 Funktionen { om x är irrationellt eller ett heltal f(x) = 1/q 2 om x = p/q (förkortat) är diskontinuerlig i varje punkt a som är ett rationellt tal men inte ett heltal. Men vi har att att f(x) x 2 för alla x, från vilket det följer att f(x) då x, men också att f f(x) () = lim x x =. Funktionen är alltså deriverbar i origo. Följande observation är en självklarhet från definitionen

4 Differentierbara funktioner 3 (16) Sats 1 En funktion är kontinuerlig i de punkter den är deriverbar i. Bevis. Eftersom f(x) f(a) = A(x, a)(x a) när x ligger nära a, får vi att lim f(x) = f(a) + lim A(x, a)(x a) = f(a) + f (a) = f(a). x a x a Vi avslutar detta avsnitt med en annan observation. Från den endimensionella analysen vet vi att om derivatan är positiv i ett intervall, så gäller att funktionen är strängt växande i detta intervall. Däremot räcker det inte med att derivatan är positiv i en punkt för att funktionen ska vara växande i någon omgivning av den punkten, som nästa exempel visar. Exempel 4 Betrakta funktionen f(x) = x + x 2 sin( 1 ), x. x2 Om vi definierar den som noll i origo så blir den uppenbarligen kontinuerlig överallt. Att den är differentierbar överallt där x är självklart eftersom den är uppbyggd av elementära funktioner. Funktionen är dessutom differentierbar i origo med y f () = 1, vilket följer av att f(x) = A(x)x med A(x) = 1 + x sin(1/x 2 ) som är kontinuerlig i noll. För x har vi derivatan f (x) = 1 + 2x sin( 1 x 2 ) 2 x cos( 1 x 2 ). x Denna svänger kraftigt kring x = och det finns t.ex. punkter där derivatan är negativ godtyckligt nära origo. Så funktionen är definitivt inte växande i en omgivning av origo. Däremot gäller att om x > så är f(x) > x x 2 > = f(), och motsvarande då x <, så värden till höger om origo är större än värden till vänster om origo. Anmärkning Dock är det naturligtvis så att om derivatan är positiv i en punkt och dessutom kontinuerlig, så är derivatan positiv i en omgivning av punkten och då är funktionen strängt växande i denna omgivning. I exemplet är derivatan inte kontinuerlig.

5 Differentierbara funktioner 4 (16) Räkneregler för derivatan I detta avsnitt ska vi sammanfatta, och härleda, de viktigaste räknereglerna för derivatan i endim. Dessa är a) (f + g) (a) = f (a) + g (a), b) (fg) (a) = f (a)g(a) + f(a)g (a) c) (f g) (a) = f (g(a))g (a). Den sista av dessa kallas ofta kedjeregeln. För bevisen av dessa räkneregler använder vi beteckningen A f (x, a) för kvotfunktionen A(x, a) hörande till funktionen f i punkten a. Vi skriver nu om de olika differenserna på följande sätt: a) (f +g)(x) (f +g)(a) = (f(x) f(a))+(g(x) g(a)) = (A f (x, a)+a g (x, a))(x a) b) (fg)(x) (fg)(a) = g(x)(f(x) f(a)) + f(a)(g(x) g(a)) = (g(x)a f (x, a) + f(a)a g (x, a))(x a) c) f(g(x)) f(g(a)) = A f (g(x), g(a))(g(x) g(a)) = A f (g(x), g(a))a g (x, a)(x a). Låter vi x a i faktorn framför (x a) följer de olika räknereglerna. Eftersom 1/g(x) = f(g(x)) där f(x) = 1/x har derivatan f (x) = 1/x 2 får vi direkt ur kedjeregeln att ( 1 g ) (a) = g (a) g(a) 2, och från detta ger produktregeln att ( f g ) (a) = f (a)g(a) f(a)g (a) g(a) 2. Återstår problemet att bestämma derivatan till en invers funktion, uttryckt i den givna funktionen. Vi behöver en härledning som går att generalisera till högre dimensioner. Antag nu att funktionen f är kontinuerlig och injektiv nära en punkt a. Då har den en invers f 1, och vi ska visa att denna är deriverbar nära a och bestämma dess derivata. Vi utgår ifrån att f(x) f(a) = A(x, a)(x a), vilket medför att x a = A(x, a) 1 (f(x) f(a)). Skriver vi nu y = f(x) och b = f(a), så att x = f 1 (y) och a = f 1 (b), får vi att f 1 (y) f 1 (b) = A(f 1 (y), f 1 (b)) 1 (y b). Så om f 1 är kontinuerlig, vilket den är om f är det, ser vi att inversen uppfyller differentieringsvillkoret med B(y, b) = A(f 1 (y), f 1 (b)) 1. Eftersom har vi alltså B(b, b) = A(f 1 (b), f 1 (b)) 1 = A(a, a) 1 (f 1 ) (b) = f(a) 1. I flerdim ska detta tolkas som inversen av en matris.

6 Differentierbara funktioner 5 (16) Tangenter och differentialer Differenskvoten A(x, a) = (f(x) f(a))/(x a) kan tolkas som riktningskoefficienten för den räta linje som går genom punkterna (a, f(a)) och (x, f(x)). Det betyder att f (a) = A(a, a) kan tolkas som riktningkoefficienten för tangenten till kurvan y = f(x) i punkten (a, f(a)), vilket betyder att tangentens ekvation blir df(a) y f(a) = f (a)(x a). Till punkten (x, y) på tangenten kommer vi från (a, f(a)) genom att gå dx = x a steg i x-led och sedan dy = y f(a) i y-led. Vi skriver detta dy = f (a)dx. Man definierar nu differentialen av f i punkten a, df(a) = f (a)dx, (a, f(a)) dx vilket ska tolkas som en storhet som mäter hur mycket tangenten ändras i y-led när vi ändrar x-värdet från a med dx. Ett annat sätt att uttrycka detta blir användbart när man ska generalisera derivation till flera variabler. Vi säger att differentialen df(a) är den linjära funktion av h som definieras av df(a)[h] = f (a)h. Detta är faktiskt samma sak. Vi har nämligen att funktionen f(x) = x har differentialen dx[h] = h, så vi kan skriva df(a)[h] = f (a)dx[h], och tar vi bort h från beteckningen får vi formeln df(a) = f (a)dx. Algoritmen för hur vi bestämmer tangenten till grafen y = f(x) för en funktion f i punkten (a, f(a)) blir därför: y = f(x) dy = df(a) = f (a)dx y f(a) = f (a)(x a). Stegen är alltså: (1) differentiera och (2) ersätta dx med x a och dy med y f(a). När vi härledde räknereglerna för derivatan i föregående avsnitt, härledde vi egentligen motsvarande räkneregler för differentialen: a) d(f + g)(a) = df(a) + dg(a), b) d(fg)(a) = g(a)df(a) + f(a)dg(a), c) d(f g)(a) = df(g(a))[dg(a)]. Den sista formeln, som svarar mot kedjeregeln och kallas differentialens invarians, kan se konstig ut i denna form, men innebär bara att om vi ska beräkna d(f g)(a) ska vi först beräkna df(y) = f (y)dy. Sedan sätter vi y = g(x), och får då att df(g(x)) = f (g(x))dg(x) = f (g(x))g (x)dx. Differentialräkning har sina främsta fördelar just när man ska derivera sammansatta funktioner. Man gör då successiva variabelbyten som illustreras i nästa exempel.

7 Differentierbara funktioner 6 (16) Exempel 5 Vi ska beräkna differentialen av den sammansatta funktionen sin(x 2 ). Med kedjeregeln får vi då d(sin x 2 ) = d sin y = cos ydy = cos(x 2 )d(x 2 ) = cos(x 2 )2xdx. Naturligvis behöver vi inte skriva ut variabelbytet: d(sin x 2 ) = cos(x 2 )d(x 2 ) = 2x cos(x 2 )dx. Följande räkning illustrerar sammansättning av flera funktioner: d(e sin(x2) ) = d(e y ) = e sin(x2) d(sin(x 2 )) = e sin(x2) cos(x 2 )d(x 2 ) = e sin(x2) cos(x 2 )2x dx. Funktioner av flera variabler Vi övergår nu till flerdim och reellvärda funktioner av flera variabler, och vill definierar en derivata för sådana funktioner också. Faktum är att den grundläggande definitionen f(x) f(a) = A(x, a)(x a) för differentierbarhet fungerar även då, om vi bara tolkar högerledet rätt. Om x inte är ett reellt tal utan n-tuppel x = (x 1,..., x n ), som vi kan tolka som en vektor, så ska A(x, a) tolkas som en vektor bestående av n reellvärda funktioner A i (x, a), A(x, a) = (A 1 (x, a),..., A n (x, a)), och uttrycket A(x, a)(x a) är skalärprodukten mellan vektorn A(x, a) och vektorn x a = (x 1 a 1,..., x n a n ), d.v.s A(x, a)(x a) = n A k (x, a)(x k a k ). k=1 I det endimensionella fallet blir A(a, a) = f (a) derivatan av f, i det flerdimensionella fallet kallar vi A k (a, a) för den partiella derivatan av f m.a.p. x k och skriver den på något av nedanstående sätt: f x k (a), k f(a), f x k (a), f k(a). Den partiella derivatan m.a.p. x k är derivatan av funktionen f när man ser den som en funktion av endast variabeln x k, och alltså håller de andra variablerna fixa. Om vi t.ex. ska se vad definitionen av 1 f(a) innebär ska vi som x ta vektorn (x 1, a 2,..., a n ). Det betyder att x k a k = för k 1 och vi får att och alltså att f(x) f(a) = f(x 1 + a, a 2,..., a n ) f(a 1, a 2,..., a n ) = A 1 (x, a)(x 1 a 1 ) f(x 1, a 2,..., a n ) f(a 1, a 2,..., a n ) 1 f(a) = A 1 (a, a) = lim. x 1 a 1 x 1 a 1

8 Differentierbara funktioner 7 (16) Eftersom en partiell derivation är en endim-derivation, gäller naturligtvis räknelagarna för derivation i endim för dem också. Men i flerdim är det ofta behändigare att använda sig av det alternativa begreppet differential. Detta definieras på i princip samma sätt som i endim, genom df(a)[h] = n i=1 f x k (a)h k. Här är alltså h = (h 1,..., h n ) och vi får en linjär funktion h df(a)[h] för fixt a. Men, liksom i endim, gäller här att dx k [h] = h k, så vi kan skriva df(a) = n i=1 f x k (a)dx k. Anmärkning Att förstå denna storhet, differentialen, är i mycket nyckeln till att förstå differentialkalkyl i flera variabler. Det heter trots allt differentialkalkyl, och inte derivationskalkyl. Räknereglerna för differentialen som vi formulerade dem i föregående avsnitt gäller oförändrat i flerdim, men i praktiken består de av ett antal endim-räkningar som följande två exempel illustrerar. Exempel 6 Låt f(x, y) = x 2 x 2 y + y 2. Vi beräknar då dess differential genom att använda räknereglerna ovan: df(x, y) = d(x 2 ) d(x 2 y) + d(y 2 ) = 2xdx (d(x 2 )y + x 2 dy) + 2ydy = Om vi samlar dx och dy blir detta Uträknat i punkten (1, 2) har vi 2xdx (2xdx)y x 2 dy + 2ydy. df(x, y) = 2x(1 y)dx + (2y x 2 )dy. df(1, 2) = 2dx + 3dx och de partiella derivatorna i den punkten ges därför av 1 f(1, 2) = 2, 2 f(1, 2) = 3. Naturligtvis kan vi räkna ut dessa direkt genom att derivera m.a.p. en variabel i taget.

9 Differentierbara funktioner 8 (16) Exempel 7 Betrakta nu istället funktionen f(x, y) = ln(1 + xy). Då gäller att df(x, y) = d(1 + xy) 1 + xy = d(xy) 1 + xy = ydx + xdy 1 + xy. Om vi räknar ut detta i en punkt (a, b) så har vi Speciellt ser vi att df(a, b) = bdx + ady. 1 + ab 1 f(a, b) = b 1 + ab, 2f(a, b) = a 1 + ab. Kedjeregeln En viktig aspekt av differentialräkning är hur naturlig differentiering av sammansatt funktion är. Om vi har en reellvärd funktion f : R n R av x = (x 1,..., x n ) och sedan en funktion g : R m R n, alltså n stycken funktioner g i av t = (t 1,..., t m ), så differentierar vi den sammansatta funktionen h(t) = f(g(t)) på följande sätt. Först beräknar vi differentialen av f: df(x) = n k f(x)dx k. Sedan sätter vi in x = g(t) i detta uttryck, och använder att, får vi formeln dh(t) = k=1 dx k = dg k (t) = n k f(g(t))dg k (t) = k=1 m i g k (t)dt i, i=1 m n ( k f(g(t)) i g k (t))dt i. i=1 k=1 Vad detta betyder är det som är den egentliga kedjeregeln: i h(t) = n k f(g(t)) i g k (t), i = 1,..., m. k=1 Denna följer alltså av det ovan skisserade tvåstegsförfarandet, som ofta kallas differentialens invarians. Det innebär att differentialen av en funktion ser likadan ut oavsett vilka koordinater vi använder. Med den kunskapen behöver man egentligen aldrig lära sig kedjeregeln för partiell derivation. Nästa exempel visar att även formlerna för derivatan av en summa och en produkt av funktioner följer ur kedjeregeln.

10 Differentierbara funktioner 9 (16) Exempel 8 Funktionen F + (x, y) = x + y är differentierbar med differentialen df + (x, y) = dx + dy. Om f(t), g(t) är två deriverbara funktioner så gäller att (f + g)(t) = F + (f(t), g(t)), och differentialens invarians visar då att d(f + g)(t) = df(t) + dg(t). Vidare, funktionen F (x, y) = xy har differentialen df (x, y) = ydx + xdy, så vi ser på samma sätt att d(fg)(t) = g(t)df(t) + f(t)dg(t). En vanlig tillämpning (i varje fall i övningar) på kedjeregeln handlar om att man byter koordinater. Nästa exempel illustrerar hur det kan gå till. Exempel 9 Antag att vi har en differentierbar funktion f(x, y) i de två variablerna x, y. Vi vill istället införa nya variabler u = xy, v = x/y och betrakta f som en funktion av dessa nya variabler. Om vi betecknar denna nya funktion med g(u, v), så har vi alltså att f(x, y) = g(u(x, y), v(x, y)) = g(xy, x/y). Vi har nu att där högerledet kan skrivas dg(u, v) = 1 g(u, v)du + 2 g(u, v)dv 1 g(xy, x y )d(xy) + 2g(xy, x y )d(x y ) = 1g(xy, x y )(ydx +xdy)+ 2g(xy, x xdy )(ydx ) y y 2 (y 1 g(xy, x y ) + 1 y 2g(xy, x y ))dx + x( 1g(xy, x y ) 1 y 2 2g(xy, x y ))dy. Differentialens invarians säger nu att detta sista uttryck är precis df(x, y). Anmärkning Detta är begreppsmässigt lite konstigt, eftersom här ingår två funktioner, när det egentligen endast finns en funktion. Det är därför bättre här, och i många andra sammanhang tänka på följande sätt. Vi har en mätstorhet, som vi kallar för z, som tar olika värden i olika punkter i planet. Om vi använder ett koordinatsystem i planet med koordinater (x, y), så betyder det att z = f(x, y) för en viss funktion f. Om vi istället använder koordinaterna (u, v) för att beskriva punkter i planet, så gäller att z = g(u, v) för någon (annan) funktion g. Men samma punkt ger alltid samma värde på z, oavsett vilket koordinatsystem vi väljer. Relationen z = f(x, y)

11 Differentierbara funktioner 1 (16) leder nu till att dz = 1 f(x, y)dx + 2 f(x, y)dy enligt våra definitioner. Den berättar hur stor ändringen blir i z när vi gör små ändringar i x och y. Men här kan tillåta oss att inte skriva ut f, utan istället skriva dz = x zdx + y zdy, där vi med x z menar att vi tar den partiella derivatan av den funktion som definierar z som funktion av x och y. Om vi har det i minnet kan vi skriva dz = x zdx + y zdy = u zdu + v zdv. Om vi tillåter oss detta, blir räkningarna i föregående exempel lite tydligare som nästa exempel visar. Exempel 1 Med u = xy, v = x/y har vi att ydx xdy dz = u zdu + v zdv = u z(ydx + xdy) + v z y 2 Ur detta drar vi sedan slutsatsen att = (y u z + 1 y vz)dx + x( u z 1 y 2 vz)dy. x z = y u z + 1 y vz, y z = x( u z 1 y 2 vz). Anmärkning Det är viktigt att notera att vi gör samma sak i de två exemplen. Skillnaden är att i det andra exemplet undertrycker vi de faktiska funktionsuttrycken för z. Om partiella derivator och differentierbarhet Det är nu viktigt att skilja på att en funktion är sådan att dess partiella derivator finns och att den är differentierbar. Att de partiella derivatorna finns garanterar egentligen ingenting, som följande exempel visar. Exempel 11 Definiera f(x, y) = { 1 om x = eller y = annars. Då gäller att båda de partiella derivatorna 1 f(, ), 2 f(, ) existerar och är noll, men funktionen är inte kontinuerlig i origo.

12 Differentierbara funktioner 11 (16) Däremot har vi sett att om funktionen är differentierbar så finns de partiella derivatorna. Det finns en nästan -omvändning: Sats 2 Om f:s partiella derivator finns och är kontinuerliga i ett område är f differentierbar där. Bevis. Beviset, som vi bara behöver genomföra då n = 2, bygger på en endim-observationen vi gjorde i (1). Ur den följer att f(x) f(a) = f(x 1, x 2 ) f(a 1, x 2 )+f(a 1, x 2 ) f(a 1, a 2 ) = A 1 (x)(x 1 a)+a 2 (x)(x 2 a 2 ) där A 1 (x, a) = 1 f(a 1 + s(x 1 a 1 ), x 2 )ds, A 2 (x, a) = 2 f(a 1, a 2 + s(x 2 a 2 ))ds. Om de partiella derivatorna är kontinuerliga i a blir de två funktionerna x A i (x, a) kontinuerliga i x = a, vilket betyder att f är differentierbar i a. Vi inför nu en beteckning som är användbar vid formulering av många satser. Kom ihåg att för att en funktion ska kunna vara differentierbar i en punkt måste denna vara en inre punkt i funktionens definitionsområde. Definition 1 Om Ω är en öppen mängd, låter vi C 1 (Ω) beteckna mängden av reellvärda funktioner definierade i Ω och vars alla partiella derivator är kontinuerliga funktioner i Ω. Från derivationsreglerna ovan ser vi att om f, g C 1 (Ω) så gäller att f + g, fg C 1 (Ω), och satsen ovan säger att funktioner i C 1 (Ω) är differentierbara i Ω. Om felfortplantning Vi har sett ovan att vi approximativt har att en ändring i en funktion när vi går till en närbelägen punkt kan approximeras med dess differentials värde i motsvarande förflyttning. Mer precist, om det gäller att f(x) f(a) = A(x, a)(x a) för x nära a där x A(x, a) är kontinuerlig i x = a, så gäller för x = a + h för små h att f(a + h) f(a) A(a, a)h = df(a)[h]. För en funktion i två variabler, där vi skriver h = ( x, y), betyder det att f(a + x, b + y) f(a, b) 1 f(a, b) x + 2 f(a, b) y om f är differentierbar i (a, b) och x, y är små tal.

13 Differentierbara funktioner 12 (16) Exempel 12 Vi befinner oss på ett berg i en punkt som på kartan svarar mot punkten (1, 1). Vi är på höjden 2 har har bestämt de partiella derivatorna av höjdfunktionen i x respektive y-led till 1 respektive.5. Hur mycket högre/lägre ligger då den punkt som på kartan har koordinaterna (1.1,.9)? Approximationen ovan visar att höjdskillnaden är approximativt så det är uppför. 1 (1.1 1) + (.5)(.9 1) =.15, En viktig tillämpning av detta är felfortplantning. Antag att en storhet z beräknas med hjälp av två andra storheter x och y genom en formel z = f(x, y). Antag vidare att vi har gjort mätningar av x och y, där vi vet hur stora mätfelen kan vara. Mätfelet i z kan då approximativt beräknas till z = 1 f(x, y) x + 2 f(x, y) y och använder vi triangelolikheten på detta får vi att z 1 f(x, y) x + 2 f(x, y) y. Olikheten gäller enbart approximativt, men kan uppfattas som en felgräns för z när man känner felgränserna i x och y. Denna felgräns kallas maximalfelet och är ofta tämligen pessimistisk eftersom den inte låter några fel ta ut varandra (alla felkällor bidrar med samma tecken). Exempel 13 För att bestämma molvikten (M) för kloroform används formeln och följande data M = mrt P V storhet beteckning enhet mätvärde maximalfel invägd mängd m g temperatur T K lufttryck P atm volym V L R är den s.k. gaskonstanten och vi får värdet M = 12.3 g/mol. För att bestämma felet ska vi beräkna differentialen av funktionen mrt/p V. Detta görs enklast genom att vi först logaritmerar ekvationen ln M = ln m + ln R + ln T ln P ln V,

14 Differentierbara funktioner 13 (16) och sedan beräknar differentialen. Detta ger oss M M m m + T T P P V V. Vi får nu uppskattningen M M Maximala relativa felet är därför 1.6%, vilket ger det maximala absoluta felet till = 1.9 g/mol. Anmärkning Om man istället för kända felgränser har gjort upprepade mätningar a samma okända variabler x och y, kan man istället beräkna standardavvikelserna σ x och σ y för mätdata. Felet i z får då en standardavvikelse σ z som är sådan att σ 2 z ( 1 f(x, y)) 2 σ 2 x + ( 2 f(x, y)) 2 σ 2 y. Den blandade andraderivatan Naturligtvis kan vi beräkna högre ordningens derivator också. T.ex. gäller att 2 1f(a, b) = 1 ( 1 f)(a, b). Högerledet ska här tolkas som att vi tar funktionen f (x, y) och deriverar den m.a.p x, varefter vi sätter in värdena x = a, y = b. Men nu finns också blandade andraderivator: 2 12f = 1 ( 2 f) och 2 21f = 2 ( 1 f). Normalt sett är dessa dock lika. För att formulera detta ordentligt inför vi först en definition svarande mot den för C 1 (Ω). Definition 2 Mängden av reellvärda funktion som är två gånger deriverbara (m.a.p. alla koordinatkombinationer) och vars alla andraderivator är kontinuerliga funktioner på Ω betecknas C 2 (Ω). Det är klart att om f, g C 2 (Ω), så gäller att f + g, fg C 2 (Ω). Den viktiga observationen för stunden är nu att om de blandade andraderivatorna är kontinuerliga, så gäller att det inte spelar någon roll i vilken ordning vi deriverar. Resultatet blir detsamma.

15 Differentierbara funktioner 14 (16) Sats 3 Om Ω är en öppen delmängd av R n och f C 2 (Ω), så gäller att 2 ikf(x) = 2 kif(x), i k. Bevis. Det räcker att betrakta en funktion av två variabler och visa att den endast har en blandad andraderivata i en godtycklig punkt (a, b). För detta betraktar vi uttrycket Detta kan skrivas f(x, y) f(a, y) f(x, b) + f(a, b). A 1 (x, y)(x a) A 1 (x, b)(x a) = (A 1 (x, y) A 1 (x, b))(x a), där Då blir A 1 (x, y) = 1 f(a + s(x a), y)ds. A 1 (x, y) A 1 (x, b) = ( Vi ser alltså att vi kan skriva där ( 1 f(a + s(x a), y) 1 f(a + s(x a), b))ds = ( 2 21f(a + s(x a), b + t(y b))dt)ds(y b). f(x, y) f(a, y) f(x, b) + f(a, b) = Q(x, y)(x a)(y b), Q(x, y) = ( Men om integranden här är kontinuerlig gäller att Om vi nu börjar om, men istället skriver ( 2 21f(a + s(x a), b + t(y b))dt)ds. Q(x, y) 2 21f(a, b) då (x, y) (a, b). f(x, y) f(x, b) f(a, y) + f(a, b) = (A 2 (x, y) A 2 (a, y))(y b), där A 2 är integralen över den partiella derivatan m.a.p. y istället, så ser vi att uttrycket också kan skrivas på formen Q(x, y)(x a)(y b), där nu Q(a, b) = 12f(a, 2 b) i (a, b). Därmed har vi visat satsen. Följande exempel visar på en funktion för vilken de blandade andraderivatorna inte är lika i origo.

16 Differentierbara funktioner 15 (16) Exempel 14 Låt f(x, y) = xy(x2 y 2 ) x 2 + y 2, (x, y) (, ) med f(, ) =. Grafen för funktionen i en omgivning av origo ges i figuren till höger. Då gäller att 1 f(x, y) = y(x4 + 4x 2 y 2 y 4 ) (x 2 + y 2 ) 2 och vi får att 21 f(, ) = lim h 1 h 5 ( 1 f(, h) 1 f(, )) = lim = 1. h h h 5 Om vi istället gör det i andra ordningen får vi att 12 f(, ) = 1, vilket vi ser genom att funktionen är sådan att f(y, x) = f(x, y). Vi ser alltså att de två blandade derivatorna inte har samma tecken. Geometriskt betyder 21 f(, ) = 1 att om vi går från origo längs x-axeln, så kommer våra skor att luta brantare och brantare i y-riktning, medan 12 f(, ) = 1 betyder att om vi istället går längs y-axeln, så kommer skorna att luta brantare och brantare i den negativa x-axeln. Stationära punkter och lokala extrempunkter Lokala extrempunkter definieras likadant för funktioner av flera variabler som för funktioner av en variabel. Om vi t.ex. har en funktion av två variabler så är punkten (a, b) ett lokalt maximum om f(x, y) f(a, b) för alla (x, y) i en omgivning av (a, b) [2] Om funktionen är differentierbar i en lokal extrempunkt (a, b), så gäller att df(a, b) =. Att så är fallet inses på väsentligen samma sätt som i endim: om df(a, b) = Adx + Bdy och A > så leder en liten ökning av x (håll y oförändrad) till ett större värde; om A < leder en liten minskning av x till ett större värde. Alltså måste A =. På samma sätt inses att B =.

17 Differentierbara funktioner 16 (16) Vi ser därför att lokala extrempunkter för en differentierbar funktion av två variabler finns i punkter där differentialen är noll. Punkter där differentialen är noll kallas stationära punkter. Exempel 15 Vi ska bestämma alla stationära punkter till funktionen f(x, y) = x 2 x 2 y + y 2. Vi beräknade dess differential i Exempel 6 till df(x, y) = 2x(1 y)dx + (2y x 2 )dy. En stationär punkt är då en punkt där båda dessa koefficienter är noll, alltså de talpar (x, y) som uppfyller de två ekvationerna 2x(1 y) = 2y x 2 =. För att lösa det ser vi att den första ekvationen kräver att antingen är x = eller så är y = 1. Detta ger oss två fall: a) Om x = ser vi att y = ur den andra ekvationen. b) Om y = 1 ser vi att x 2 = 2 ur den andra ekvationen, en ekvation som har lösningarna ± 2. De stationära punkterna är därför de tre punkterna (, ), (± 2, 1). Dessa tre punkter är därför de enda punkter i planet där funktionen kan ha en lokal extrempunkt. Däremot behöver inte dessa punkter svara mot lokala extrempunkter! Men de är de enda kandidaterna. Noteringar 1. Integralen är kontinuerlig därför att f är kontinuerlig. Detta är mindre självklart än vad det ser ut att vara och ett bevis kräver en mer detaljerad undersökning av begreppet kontinuitet. 2. En omgivning är en liten cirkelskiva med (a, b) som medelpunkt och positiv radie.

Differentialens geometriska betydelse

Differentialens geometriska betydelse Analys 360 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Differentialens geometriska betydelse Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Differentialens geometriska betydelse 1 (9) Introduktion

Läs mer

Lektion 3. Partiella derivator, differentierbarhet och tangentplan till en yta, normalen i en punkt till en yta, kedjeregeln

Lektion 3. Partiella derivator, differentierbarhet och tangentplan till en yta, normalen i en punkt till en yta, kedjeregeln Lektion 3 Partiella derivator, differentierbarhet och tangentplan till en yta, normalen i en punkt till en yta, kedjeregeln Innehål 1. Partiella derivator (12.3) 2. Differentierbarhet och tangentplan till

Läs mer

DERIVATA. = lim. x n 2 h h n. 2

DERIVATA. = lim. x n 2 h h n. 2 DERIVATA Läs avsnitten 6.-6.5. Lös övningarna 6.cd, 6.2, 6.3bdf, 6.4abc, 6.5bcd, 6.6bcd, 6.7, 6.9 oc 6.. Läsanvisningar Allmänt gäller som vanligt att bevisen inte ingår i kursen, men det är mycket nyttigt

Läs mer

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING XV. Föreläsning XV. Mikael P. Sundqvist

ENDIMENSIONELL ANALYS B1 FÖRELÄSNING XV. Föreläsning XV. Mikael P. Sundqvist Föreläsning XV Mikael P. Sundqvist Förändring och lutning Till snälla funktioner kan man prata om förändring. Med det menar vi lutningen på den linje som tangerar grafen (se den blå linjen). Den röda och

Läs mer

MVE035. Sammanfattning LV 1. Blom, Max. Engström, Anne. Cvetkovic Destouni, Sofia. Kåreklint, Jakob. Hee, Lilian.

MVE035. Sammanfattning LV 1. Blom, Max. Engström, Anne. Cvetkovic Destouni, Sofia. Kåreklint, Jakob. Hee, Lilian. MVE035 Sammanfattning LV 1 Blom, Max Engström, Anne Cvetkovic Destouni, Sofia Kåreklint, Jakob Hee, Lilian Hansson, Johannes 11 mars 2017 1 Partiella derivator Nedan presenteras en definition av partiell

Läs mer

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009

Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Repetitionsfrågor i Flervariabelanalys, Ht 2009 Serier 1. Visa att för en positiv serie är summan oberoende av summationsordningen. 2. Visa att för en absolutkonvergent serie är summan oberoende av summationsordningen.

Läs mer

Primitiva funktioner i flerdim

Primitiva funktioner i flerdim Analys 36 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Primitiva funktioner i flerdim Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Primitiva funktioner i flerdim 1 (11) 1 Introduktion Att bestämma

Läs mer

Tavelpresentation - Flervariabelanalys. 1E January 2017

Tavelpresentation - Flervariabelanalys. 1E January 2017 Tavelpresentation - Flervariabelanalys 1E January 2017 1 Innehåll 1 Partiella derivator 3 2 Differentierbarhet 3 3 Kedjeregeln 4 3.1 Sats 2.3.4............................... 5 3.2 Allmänna kedjeregeln........................

Läs mer

Tavelpresentation. Gustav Hallberg Jesper Strömberg Anthon Odengard Nils Tornberg Fredrik Blomgren Alexander Engblom. Januari 2018

Tavelpresentation. Gustav Hallberg Jesper Strömberg Anthon Odengard Nils Tornberg Fredrik Blomgren Alexander Engblom. Januari 2018 Tavelpresentation Gustav Hallberg Jesper Strömberg Anthon Odengard Nils Tornberg Fredrik Blomgren Alexander Engblom Januari 2018 1 Partiella derivator och deriverbarhet Differentierbarhet i en variabel

Läs mer

III. Analys av rationella funktioner

III. Analys av rationella funktioner Analys 360 En webbaserad analyskurs Grundbok III. Analys av rationella funktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com III. Analys av rationella funktioner () Introduktion Vi ska nu

Läs mer

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. L Hôspitals regel. MatematikCentrum LTH

Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder. L Hôspitals regel. MatematikCentrum LTH Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens grunder Gränsvärden och L Hôspitals regel Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Gränsvärden och L Hôspitals regel 1 (11) Introduktion Gränsvärdesöverläggningar

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 214-1-24 DEL A 1. Låt f(x) = e x sin x. A. Bestäm alla kritiska (stationära) punkter till funktionen f. B. Avgör vilka av de kritiska punkterna som

Läs mer

Flervariabelanalys E2, Vecka 2 Ht08

Flervariabelanalys E2, Vecka 2 Ht08 Omfattning och innehåll Flervariabelanalys E2, Vecka 2 Ht08 12.2 Gränsvärden och kontinuitet. 12.3 Partiella derivator, tangentplan och normaler till funktionsytor. 12.4 Högre ordningens derivator. 12.5

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik. Avsnitt 6.6 ingår inte.

Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik. Avsnitt 6.6 ingår inte. Läsanvisningar till kapitel 6 i Naturlig matematik Avsnitt 6.6 ingår inte. Avsnitt 6.1 Detta avsnitt illustrerar hur sekanten övergår i en tangent genom att den ena skärningspunkten rör sig mot den andra.

Läs mer

Om kontinuerliga funktioner

Om kontinuerliga funktioner Analys 360 En webbaserad analyskurs Analysens Grunder Om kontinuerliga funktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Om kontinuerliga funktioner 1 (12) 1 Introduktion Vi ska nu diskutera

Läs mer

Några viktiga satser om deriverbara funktioner.

Några viktiga satser om deriverbara funktioner. Några viktiga satser om deriverbara funktioner Rolles sats Differentialkalkylens medelvärdessats (=) 3 Cauchys medelvärdessats Sats Om funktionen f är deriverbar i en punkt x 0 så är f kontinuerlig i samma

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Föreläsning 5 Institutionen för matematik KTH 5 september 2017 Hur mycket behöver man jobba? Vi har ett gemensamt ansvar: Jag visar vad som behöver göras Men det är ni som måste göra det Viktigt faktum:

Läs mer

MA2001 Envariabelanalys

MA2001 Envariabelanalys MA2001 Envariabelanalys Något om derivator del 1 Mikael Hindgren 11 november 2018 Derivatans definition Exempel 1 s-t-graf för ett föremål i rörelse. s(0) = 0. s s = v t Hastigeten konstant: Rät linje

Läs mer

SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag

SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag SF1646 Analys i flera variabler Tentamen 18 augusti 11, 14. - 19. Svar och lösningsförslag (1) Låt f(x, y) = xy ln(x + y ). I vilken riktning är riktningsderivatan till f i punkten (1, ) som störst, och

Läs mer

IX. Primitiva funktioner och differentialekvationer

IX. Primitiva funktioner och differentialekvationer Analys 360 En webbaserad analyskurs Grundbok IX. Primitiva funktioner och differentialekvationer Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com IX. Primitiva funktioner och differentialekvationer

Läs mer

LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål

LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål LMA515 Matematik, del B Sammanställning av lärmål Lärmål för godkänt Funktion, gränsvärde, kontinuitet, derivata. Förklara begreppen funktion, definitionsmängd och värdemängd, och bestämma (största möjliga)

Läs mer

R AKNE OVNING VECKA 2 David Heintz, 13 november 2002

R AKNE OVNING VECKA 2 David Heintz, 13 november 2002 RÄKNEÖVNING VECKA 2 David Heintz, 3 november 22 Innehåll Uppgift 29.4 2 Uppgift 29. 3 3 Uppgift 29.2 5 4 Uppgift 3. 7 5 Uppgift 3. 9 6 Uppgift 3.2 Uppgift 29.4 Prove that ln( + x) x for x >, and that ln(

Läs mer

Lösning till kontrollskrivning 1A

Lösning till kontrollskrivning 1A KTH Matematik Olle Stormark Lösning till kontrollskrivning 1A i SF1626 Flervariabelanalys för E, vt 28. Varje uppgift ger maximalt 3 poäng. För godkänt krävs minst 5 poäng sammanlagt. 1. Funktionen f(x,

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 216-6-1 1. Derivera nedanstående funktioner med avseende på x och ange för vilka x derivatan existerar. Endast svar krävs. A. f(x) = arctan 1 x B.

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF165 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 01-1-10 DEL A 1. Låt funktionen f ha definitionsmängden D f =]0, [ och ges av f(x) = e x 1 x. (a) Finn f:s invers f 1. ( p) (b) Finn inversens värdemängd

Läs mer

2 Funktioner från R n till R m, linjära, inversa och implicita funktioner

2 Funktioner från R n till R m, linjära, inversa och implicita funktioner Nr, feb -5, Amelia Funktioner från R n till R m, linjära, inversa och implicita funktioner.1 Funktioner från R n till R m Vi har i tidigare föreläsningar sett olika tolkningar av funktioner från R n till

Läs mer

TATA42: Föreläsning 7 Differentialekvationer av första ordningen och integralekvationer

TATA42: Föreläsning 7 Differentialekvationer av första ordningen och integralekvationer TATA42: Föreläsning 7 Differentialekvationer av första ordningen och integralekvationer Johan Thim 0 januari 207 Introduktion En differentialekvation (DE) i en variabel är en ekvation som innehåller både

Läs mer

Meningslöst nonsens. December 14, 2014

Meningslöst nonsens. December 14, 2014 December 4, 204 Fråga. Hur visar man att sin(x) x tan(x)? Fråga. Hur visar man att sin(x) x tan(x)? Fråga 2. Hur visar man att a > lim n a n =? Fråga 2. Hur visar man att a > lim n a n =? Röd: Det är ett

Läs mer

Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015.

Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015. Viktiga begrepp, satser och typiska problem i kursen MVE460, 2015. Begrepp och definitioner Egenskaper och satser Typiska problem Reella tal. Rationella tal. a(b + c) = ab + ac Bråkräkning. Irrationella

Läs mer

Repetition, Matematik 2 för lärare. Ï x + 2y - 3z = 1 Ô Ì 3x - y + 2z = a Ô Á. . Beräkna ABT. Beräkna (AB) T

Repetition, Matematik 2 för lärare. Ï x + 2y - 3z = 1 Ô Ì 3x - y + 2z = a Ô Á. . Beräkna ABT. Beräkna (AB) T Repetition, Matematik 2 för lärare Ï -2x + y + 2z = 3 1. Ange för alla reella a lösningsmängden till ekvationssystemet Ì ax + 2y + z = 1. Ó x + 3y - z = 4 2. Vad är villkoret på talet a för att ekvationssystemet

Läs mer

x 2 + x 2 b.) lim x 15 8x + x 2 c.) lim x 2 5x + 6 x 3 + y 3 xy = 7

x 2 + x 2 b.) lim x 15 8x + x 2 c.) lim x 2 5x + 6 x 3 + y 3 xy = 7 TM-Matematik Mikael Forsberg 0734-41331 Pär Hemström 06-64896 För ingenjörs och distansstudenter Envariabelanalys ma034a 01 10 01 Skrivtid: 09:00-14:00. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga

Läs mer

Tentamen i matematik. f(x) = ln(ln(x)),

Tentamen i matematik. f(x) = ln(ln(x)), Lösningsförslag Högskolan i Skövde (SK, JS) Tentamen i matematik Kurs: MA52G Matematisk Analys MA23G Matematisk analys för ingenjörer Tentamensdag: 203-05- kl 4.30-9.30 Hjälpmedel : Inga hjälpmedel utöver

Läs mer

MAA7 Derivatan. 2. Funktionens egenskaper. 2.1 Repetition av grundbegerepp

MAA7 Derivatan. 2. Funktionens egenskaper. 2.1 Repetition av grundbegerepp MAA7 Derivatan 2. Funktionens egenskaper 2.1 Repetition av grundbegerepp - Det finns vissa begrepp som återkommer i nästan alla kurser i matematik. Några av dessa är definitionsmängd, värdemängd, största

Läs mer

Frågorna 1 till 6 ska svaras med sant eller falskt och ger vardera 1

Frågorna 1 till 6 ska svaras med sant eller falskt och ger vardera 1 ATM-Matematik Mikael Forsberg 6-64 89 6 Matematik med datalogi, mfl. Skrivtid:. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja varje ny uppgift på ny sida. Använd ej baksidor.

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 12 januari 2016

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 12 januari 2016 Institutionen för matematik SF626 Flervariabelanalys Tentamen Tisdagen den 2 januari 26 Skrivtid: 8:-3: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Mats Boij Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger

Läs mer

Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht08

Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht08 Flervariabelanalys E2, Vecka 3 Ht8 Omfattning och innehåll 2.7 Gradienter och riktningsderivator. 2.8 Implicita funktioner 2.9 Taylorserier och approximationer 3. Extremvärden 3.2 Extremvärden under bivillkor

Läs mer

Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud

Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud 5B 7, ifferential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F. Tentamen fredag 25 maj 27, 8.-3. Förslag till lösningar (ändrat 28/5-7, 29/5-7).

Läs mer

1. Beräkna hastigheten, farten och accelerationen vid tiden t för en partikel vars rörelse beskrivs av r(t) = (2 sin t + cos t, 2 cos t sin t, 2t).

1. Beräkna hastigheten, farten och accelerationen vid tiden t för en partikel vars rörelse beskrivs av r(t) = (2 sin t + cos t, 2 cos t sin t, 2t). Repetition, analys.. Beräkna hastigheten, farten och accelerationen vid tiden t för en partikel vars rörelse beskrivs av r(t) = (2 sin t + cos t, 2 cos t sin t, 2t). 2. Beräkna längden av kurvan r(t) =

Läs mer

Kapitel 5: Primitiva funktioner

Kapitel 5: Primitiva funktioner Kapitel 5: Primitiva funktioner c 005 Eric Järpe Högskolan i Halmstad Primitiva funktioner är motsatsen till derivata. Att integrera är motsatsen till att derivera. Definition F är primitiva funktion till

Läs mer

LMA222a. Fredrik Lindgren. 17 februari 2014

LMA222a. Fredrik Lindgren. 17 februari 2014 LMA222a Fredrik Lindgren Matematiska vetenskaper Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet 17 februari 2014 F. Lindgren (Chalmers&GU) Matematisk analys 17 februari 2014 1 / 68 Outline 1 Lite

Läs mer

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt

MATEMATIK GU. LLMA60 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 2014. Block 5, översikt MATEMATIK GU H4 LLMA6 MATEMATIK FÖR LÄRARE, GYMNASIET Analys, ht 24 I block 5 ingår följande avsnitt i Stewart: Kapitel 2, utom avsnitt 2.4 och 2.6; kapitel 4. Block 5, översikt Första delen av block 5

Läs mer

1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f.

1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f. 1. Bestäm definitionsmängden och värdemängden till funktionen f(x,y) = 1 2x 2 3y 2. Skissera definitionsmängden, nivålinjerna och grafen till f. 2. Beräkna gränsvärdet (eller visa att det inte finns):

Läs mer

II. Analys av polynomfunktioner

II. Analys av polynomfunktioner Analys 360 En webbaserad analyskurs Grundbok II. Analys av polynomfunktioner Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com II. Analys av polynomfunktioner 1 (24) Introduktion När vi här diskuterar

Läs mer

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 17, H15

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 17, H15 M0038M Differentialkalkyl, Lekt 17, H15 Staffan Lundberg Luleå Tekniska Universitet Staffan Lundberg M0038M H15 1/ 38 Repetition Lekt 16 Uppskatta (8.2) 1/3 genom att använda differentialer. Svara på bråkform.

Läs mer

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A. r cos t + (r cos t) 2 + (r sin t) 2) rdrdt.

SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen DEL A. r cos t + (r cos t) 2 + (r sin t) 2) rdrdt. 1. Beräkna integralen medelpunkt i origo. SF1669 Matematisk och numerisk analys II Lösningsförslag till tentamen 218-3-14 D DEL A (x + x 2 + y 2 ) dx dy där D är en cirkelskiva med radie a och Lösningsförslag.

Läs mer

4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horisontella och vertikala asymptoter till y = 1 x 1 + x, och rita funktionens graf.

4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horisontella och vertikala asymptoter till y = 1 x 1 + x, och rita funktionens graf. TM-Matematik Mikael Forsberg 73 1 3 31 Pär Hemström 7 3 57 För ingenjörs och distansstudenter Envariabelanalys ma3a 1 8 Skrivtid: 9:-1:. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att

Läs mer

Institutionen för Matematik, KTH Lösningar till tentamen i Analys i en variabel för I och K (SF1644) 1/ e x h. (sin x) 2 1 cos x.

Institutionen för Matematik, KTH Lösningar till tentamen i Analys i en variabel för I och K (SF1644) 1/ e x h. (sin x) 2 1 cos x. Institutionen för Matematik, KTH Lösningar till tentamen i Analys i en variabel för I och K (SF644) /6 29. Bestäm med derivatans definition d dx ex. Derivatans definition är f (x) = lim h h ( f(x + h)

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF165 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 15-4-7 DEL A 1. Låt f(x) = arcsin x + 1 x. A. Bestäm definitionsmängden till funktionen f. B. Bestäm funktionens största och minsta värde. (Om du har

Läs mer

har ekvation (2, 3, 4) (x 1, y 1, z 1) = 0, eller 2x + 3y + 4z = 9. b) Vi söker P 1 = F (1, 1, 1) + F (1, 1, 1) (x 1, y 1, z 1) = 2x + 3y + 4z.

har ekvation (2, 3, 4) (x 1, y 1, z 1) = 0, eller 2x + 3y + 4z = 9. b) Vi söker P 1 = F (1, 1, 1) + F (1, 1, 1) (x 1, y 1, z 1) = 2x + 3y + 4z. Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud SF163, ifferential- och integralkalkyl II, del, flervariabel, för F1. Tentamen onsdag 7 maj 9, 1.-19. 1. Låt F (x, y, z) sin(x + y z) + x + y + 6z. a)

Läs mer

Frågorna 1 till 6 ska svaras med sant eller falskt och ger vardera 1

Frågorna 1 till 6 ska svaras med sant eller falskt och ger vardera 1 ATM-Matematik Mikael Forsberg OvnTenta Matematik Skrivtid. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja varje ny uppgift på ny sida. Använd ej baksidor. Skriv namn på

Läs mer

7x 2 5x + 6 c.) lim x 15 8x + 3x 2. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter

7x 2 5x + 6 c.) lim x 15 8x + 3x 2. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter TM-Matematik Mikael Forsberg 074-42 Pär Hemström 026-648962 För ingenjörs och distansstudenter Envariabelanalys ma04a 202 06 04 Skrivtid: 09:00-4:00. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga

Läs mer

Analys av stationära punkter

Analys av stationära punkter Analys 36 En webbaserad analyskurs Differentialkalkyl Analys av stationära punkter Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Analys av stationära punkter 1 (17) Introduktion I det här kapitlet

Läs mer

Linjärisering, Jacobimatris och Newtons metod.

Linjärisering, Jacobimatris och Newtons metod. Linjärisering, Jacobimatris och Newtons metod Analys och Linjär Algebra, del C, K/Kf/Bt, vt0 Inledning Vi skall lösa system av icke-linjära ekvationer Som exempel kan vi ta, x = 0, x = 0, som är ett system

Läs mer

av envariabelfunktionen g(t) och flervariabelfunktionen t = h(x, y) = x 2 + e y.)

av envariabelfunktionen g(t) och flervariabelfunktionen t = h(x, y) = x 2 + e y.) Lösningsskisser till TATA69 Flervariabelanalys 16-1- 1 Stationära punkter ges av f (4x 3 + 4x, 3y + 6z, z + 6y (,,, dvs (x, y, z (,, eller (x, y, z (, 6, 18 Ur andraderivatorna fås de kvadratiska formerna

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Modul 2: Derivata Institutionen för matematik KTH 8 september 2015 Derivata Innehåll om derivata (bokens kapitel 2). Definition vad begreppet derivata betyder Tolkning hur man kan tolka derivata Deriveringsregler

Läs mer

Tentamen SF e Januari 2016

Tentamen SF e Januari 2016 Tentamen SF6 8e Januari 6 Hjälpmedel: Papper, penna. poäng per uppgift totalt poäng. Betg E är garanterat vid 6 poäng, betg D vid poäng, betg vid C poäng, betg B vid 8 poäng och betg A vid poäng. För de

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A. 1. En svängningsrörelse beskrivs av SF166 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 13-3-1 DEL A 1. En svängningsrörelse beskrivs av ( πx ) u(x, t) = A cos λ πft där amplituden A, våglängden λ och frekvensen f är givna konstanter.

Läs mer

v0.2, Högskolan i Skövde Tentamen i matematik

v0.2, Högskolan i Skövde Tentamen i matematik v0., 08-03-3 Högskolan i Skövde Tentamen i matematik Kurs: MA5G Matematisk analys MA3G Matematisk analys för ingenjörer Tentamensdag: 08-0-03 kl 4:30-9:30 Hjälpmedel : Inga hjälpmedel utöver bifogat formelblad.

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys

SF1625 Envariabelanalys Modul 4: Tillämpningar av derivata Institutionen för matematik KTH 22-23 september 2015 Översikt över några viktiga derivatatillämningar 1. Förändringstakt. Derivata mäter förändringstakt, till exemel

Läs mer

Viktigaste begrepp, satser och typiska problem från kursen ALA-A år 2013.

Viktigaste begrepp, satser och typiska problem från kursen ALA-A år 2013. Viktigaste begrepp, satser och typiska problem från kursen ALA-A år 2013. Reela tal. Rationella tal. Irrationella tal. Slutna intervall. Öppna interlvall. s.5 Koordinater i plan. a(b+c)=ab+ac; Bråkräkning:

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys

SF1626 Flervariabelanalys 1 / 14 SF1626 Flervariabelanalys Föreläsning 7 Henrik Shahgholian Vid Institutionen för matematik, KTH VT 2018, Period 3 2 / 14 SF1626 Flervariabelanalys Dagens Lektion Kap 12.8 1. Implicit definierade

Läs mer

Envariabelanalys: Vera Koponen. Envariabelanalys, vt Uppsala Universitet. Vera Koponen Föreläsning 5-6

Envariabelanalys: Vera Koponen. Envariabelanalys, vt Uppsala Universitet. Vera Koponen Föreläsning 5-6 Envariabelanalys: Föreläsning 5-6 Vera Koponen Uppsala Universitet Envariabelanalys, vt 2011 Derivata: allmänt Antag att f (x) är en funktion. Derivata: allmänt Antag att f (x) är en funktion. Derivatan

Läs mer

Chalmers tekniska högskola Datum: kl Telefonvakt: Jonny Lindström MVE475 Inledande Matematisk Analys

Chalmers tekniska högskola Datum: kl Telefonvakt: Jonny Lindström MVE475 Inledande Matematisk Analys MATEMATIK Hjälpmedel: inga Chalmers tekniska högskola Datum: 1715 kl. 14. - 18. Tentamen Telefonvakt: Jonny Lindström 733 674 MVE475 Inledande Matematisk Analys Tentan rättas och bedöms anonymt. Skriv

Läs mer

Läsanvisningar till kapitel

Läsanvisningar till kapitel Läsanvisningar till kapitel 2.3 2.5 2.3 Analytiska funktioner Analytiska funktioner, eller holomorfa funktioner som vi kommer kalla dem, är de funktioner som vi komer studera så gott som resten av kursen.

Läs mer

Matematik 4 Kap 3 Derivator och integraler

Matematik 4 Kap 3 Derivator och integraler Matematik 4 Kap 3 Derivator och integraler Konkretisering av ämnesplan (länk) http://www.ioprog.se/public_html/ämnesplan_matematik/struktur_ämnesp lan_matematik/struktur_ämnesplan_matematik.html Inledande

Läs mer

10x 3 4x 2 + x. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter. y = x 1 x + 1

10x 3 4x 2 + x. 4. Bestäm eventuella extrempunkter, inflexionspunkter samt horizontella och vertikala asymptoter. y = x 1 x + 1 TM-Matematik Mikael Forsberg Pär Hemström Övningstenta Envariabelanalys ma034a ovnt--vt0 Skrivtid: 5 timmar. Inga hjälpmedel. Lösningarna skall vara fullständiga och lätta att följa. Börja varje ny uppgift

Läs mer

5 Lokala och globala extremvärden

5 Lokala och globala extremvärden Nr 5, mars -5, Amelia 5 Lokala och globala extremvärden Ienvariabelinträffar lokala extremvärden i punkter där f (x) =, om f är deriverbar och det inte är en randpunkt. Vilken typ av extremvärde det är

Läs mer

Tentamen i Analys B för KB/TB (TATA09/TEN1) kl 8 13

Tentamen i Analys B för KB/TB (TATA09/TEN1) kl 8 13 LINKÖPINGS UNIVERSITET Matematiska Institutionen Joakim Arnlind Tentamen i Analys B för KB/TB TATA9/TEN1 14--1 kl 8 13 Inga hjälpmedel är tillåtna. Varje uppgift kan ge maximalt 3 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

Föreläsningen ger en introduktion till differentialekvationer och behandlar stoff från delkapitel 18.1, 18.3 och 7.9 i Adams. 18.

Föreläsningen ger en introduktion till differentialekvationer och behandlar stoff från delkapitel 18.1, 18.3 och 7.9 i Adams. 18. Föreläsningen ger en introduktion till differentialekvationer och behandlar stoff från delkapitel 18.1, 18.3 och 7.9 i Adams. 18.1 Delkapitlet introducerar en del terminologi och beteckningar som används.

Läs mer

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1

Institutionen för Matematik. SF1625 Envariabelanalys. Lars Filipsson. Modul 1 Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2017-2018 Lars Filipsson Modul 1 1. MÅL FÖR MODUL 1 1. Reella tal. Känna till talsystememet och kunna använda notation för mängder och intervall

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF625 Envariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 206-0- DEL A. Betrakta funktionen f som ges av f(x) = x 2 arctan x. A. Bestäm definitionsmängden till f. B. Bestäm de intervall där f är växande respektive

Läs mer

TNA003 Analys I för ED, MT, KTS

TNA003 Analys I för ED, MT, KTS TNA003 Analys I för ED, MT, KTS Litteraturkommentarer till föreläsningarna VT1 2017 Sixten Nilsson TNA003 FÖ 1: Kap 3.1 3.2 Litteraturkommentarer 3.1 Gränsvärdesidén Skilj på de två typerna av gränsvärden.

Läs mer

Om konvergens av serier

Om konvergens av serier Om konvergens av serier Anders Källén MatematikCentrum LTH anderskallen@gmail.com Sammanfattning I den här artikeln diskuteras några av de grundläggande satserna som hjälper oss att avgöra om en serie

Läs mer

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 Anvisningar Avsikten med följande frågor är att hjälpa dig med självkontroll av dina kunskaper. Om du känner dig osäker på svaren bör du slå upp motsvarande

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A

SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen DEL A SF1626 Flervariabelanalys Lösningsförslag till tentamen 213-8-22 DEL A 1. Betrakta funktionen f(x, y) ln(x 2 + xy 2 4). a) Bestäm tangentplanet till funktionsytan z f(x, y) i den punkt på ytan där x 1

Läs mer

Maclaurins och Taylors formler. Standardutvecklingar (fortsättning), entydighet, numerisk beräkning av vissa uttryck, beräkning

Maclaurins och Taylors formler. Standardutvecklingar (fortsättning), entydighet, numerisk beräkning av vissa uttryck, beräkning Maclaurins och Taylors formler Standardutvecklingar (fortsättning), entydighet, numerisk beräkning av vissa uttryck, beräkning av gränsvärden Standardutvecklingar Vid beräkningar där man inte behöver någon

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag

SF1626 Flervariabelanalys Tentamen 18 augusti 2011, Svar och lösningsförslag SF166 Flervariabelanalys entamen 18 augusti 11, 14. - 19. Svar och lösningsförslag 1) Låt fx, y) = xy lnx + y ). I vilken riktning är riktningsderivatan till f i punkten 1, ) som störst, och hur stor är

Läs mer

Förberedelser inför lektion 1 (första övningen läsvecka 1) Lektion 1 (första övningen läsvecka 1)

Förberedelser inför lektion 1 (första övningen läsvecka 1) Lektion 1 (första övningen läsvecka 1) Förberedelser inför lektion 1 (första övningen läsvecka 1) Läs kapitel 0.10.3. Mycket av detta är nog känt sedan tidigare. Om du känner dig osäker på något, läs detta nogrannare. Kapitel 0.6 behöver inte

Läs mer

5B1134 Matematik och modeller Lösningsförslag till tentamen den 11 oktober 2004

5B1134 Matematik och modeller Lösningsförslag till tentamen den 11 oktober 2004 KTH Matematik 5B4 Matematik och modeller Lösningsförslag till tentamen den oktober 4. Två av sidlängderna i en triangel är 8 m och m. En av vinklarna är 6. a) Bestäm alla möjliga värden för den tredje

Läs mer

R AKNE OVNING VECKA 1 David Heintz, 31 oktober 2002

R AKNE OVNING VECKA 1 David Heintz, 31 oktober 2002 RÄKNEÖVNING VECKA David Heintz, 3 oktober 22 Innehåll Uppgift 27. 2 Uppgift 27.8 4 3 Uppgift 27.9 6 4 Uppgift 27. 9 5 Uppgift 28. 5 6 Uppgift 28.2 8 7 Uppgift 28.4 2 Uppgift 27. Determine primitive functions

Läs mer

x f (x) dx 1/8. Kan likhet gälla i sistnämnda relation. (Torgny Lindvall.) f är en kontinuerlig funktion på 1 x sådan att lim a

x f (x) dx 1/8. Kan likhet gälla i sistnämnda relation. (Torgny Lindvall.) f är en kontinuerlig funktion på 1 x sådan att lim a Elementa Årgång 50, 967 Årgång 50, 967 Första häftet 2603. Låt ξ, ξ 2,..., ξ n vara stokastiska variabler med väntevärden E[ξ i ], i =, 2,..., n. Visa att E[max(ξ, ξ 2,..., ξ n )] max(e[ξ ], E[ξ 2 ],...,

Läs mer

Kursens Kortfrågor med Svar SF1602 Di. Int.

Kursens Kortfrågor med Svar SF1602 Di. Int. Kursens Kortfrågor med Svar SF62 Di. Int. Allmänt om kortfrågor: Kortfrågorna är ett viktigt sätt för er att engagera matematiken. De kommer att dyka upp på kontrollskrivningar. Syftet är att ni ska gå

Läs mer

Figur 1: Postföretagets rektangulära låda, definitioner.

Figur 1: Postföretagets rektangulära låda, definitioner. ATM-Matematik Mikael Forsberg 734-41 3 31 För distans och campus Flervariabelanalys ma1b 14 8 13 Skrivtid: 9:-14:. Inga hjälpmedel, förutom den bifogade formelsamlingen. Lösningarna skall vara fullständiga

Läs mer

Lösningsförslag till tentamen Torsdag augusti 16, 2018 DEL A

Lösningsförslag till tentamen Torsdag augusti 16, 2018 DEL A Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Torsdag augusti 16, 2018 DEL A 1. Givet funktionen f(x, y) = ln(x 2 y 2 ). a) Bestäm definitionsmängden D för f. Rita även en bild av D. (2 p) b) Bestäm

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Onsdagen den 5 juni, 2013

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Onsdagen den 5 juni, 2013 SF625 Envariabelanalys Tentamen Onsdagen den 5 juni, 23 Skrivtid: 8:-3: Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Bengt Ek, Maria Saprykina Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt fyra poäng.

Läs mer

x ( f u 2y + f v 2x) xy = 24 och C = f

x ( f u 2y + f v 2x) xy = 24 och C = f Institutionen för Matematik, KTH Torbjörn Kolsrud SF160, Differential- och integralkalkyl II, del 2, flervariabel, för F1. Tentamen onsdag 0 maj 2012, 8.00-1.00 Förslag till lösningar 1. Bestäm tangentplanet

Läs mer

e = (e 1, e 2, e 3 ), kan en godtycklig linjär

e = (e 1, e 2, e 3 ), kan en godtycklig linjär Linjära avbildningar II Förra gången visade vi att givet en bas i rummet, e = (e 1, e 2, e 3 ), kan en godtycklig linjär avbildning F : R 3 R 3 representeras av en matris: Om vi betecknar en vektor u:s

Läs mer

ENVARIABELANALYS, ht 2003 (version 17 nov) Kursansvarig: tel ,

ENVARIABELANALYS, ht 2003 (version 17 nov) Kursansvarig: tel , ENVARIABELANALYS, ht 2003 (version 17 nov) Kursansvarig: Georgi.Tchilikov@ide.hh.se, tel.035-167124, http://www.hh.se/staff/getc Ett försök till "strukturering" av innehållet (skrivet i första hand med

Läs mer

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Måndagen den 11 januari 2016

SF1625 Envariabelanalys Tentamen Måndagen den 11 januari 2016 SF625 Envariabelanalys Tentamen Måndagen den januari 206 Skrivtid: 08:00-3:00 Tillåtna hjälpmedel: inga Examinator: Lars Filipsson Tentamen består av nio uppgifter som vardera ger maximalt fyra poäng.

Läs mer

MA2001 Envariabelanalys

MA2001 Envariabelanalys MA2001 Envariabelanalys Något om derivator del 2 Mikael Hindgren 12 november 2018 Derivatan av inversen till en funktion Exempel 1 y = f (x) = x är strängt växande och har en invers. Bestäm Df (x) och

Läs mer

Sekant och tangent Om man drar en rät linje genom två punkter på en kurva får man en sekant. (Den gröna linjen i figuren).

Sekant och tangent Om man drar en rät linje genom två punkter på en kurva får man en sekant. (Den gröna linjen i figuren). Derivata Sekant oc tangent Om man drar en rät linje genom två punkter på en kurva får man en sekant. (Den gröna linjen i figuren). I figuren ovan finns även en tangent inritad. Som nästa ska vi titta på

Läs mer

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 2011

Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 2011 Instuderingsfrågor för Endimensionell analys kurs B1 2011 Anvisningar Avsikten med följande frågor är att hjälpa dig med självkontroll av dina kunskaper. Om du känner dig osäker på svaren bör du slå upp

Läs mer

Visa att vektorfältet F har en potential och bestäm denna. a. F = (3x 2 y 2 + y, 2x 3 y + x) b. F = (2x + y, x + 2z, 2y 2z)

Visa att vektorfältet F har en potential och bestäm denna. a. F = (3x 2 y 2 + y, 2x 3 y + x) b. F = (2x + y, x + 2z, 2y 2z) Kap. 15.1 15.2, 15.4, 16.3. Vektorfält, integralkurva, konservativa fält, potential, linjeintegraler av vektorfält, enkelt sammanhängande område, oberoendet av vägen, Greens formel. A 1701. Undersök om

Läs mer

Tentamen : Lösningar. 1. (a) Antingen har täljare och nämnare samma tecken, eller så är täljaren lika med noll. Detta ger två fall:

Tentamen : Lösningar. 1. (a) Antingen har täljare och nämnare samma tecken, eller så är täljaren lika med noll. Detta ger två fall: Tentamen 010-10-3 : Lösningar 1. (a) Antingen har täljare och nämnare samma tecken, eller så är täljaren lika med noll. Detta ger två fall: x 5 0 och 3 x > 0 x 5 och x < 3, en motsägelse, eller x 5 0 och

Läs mer

Antag att du går rakt norrut i ett bergslandskap. Ibland går du uppför, ibland nerför men hela tiden rakt mot norr. Vi kallar detta bäring 0.

Antag att du går rakt norrut i ett bergslandskap. Ibland går du uppför, ibland nerför men hela tiden rakt mot norr. Vi kallar detta bäring 0. Karlstads universitet matematik Peter Mogensen Flervariabelanalys 1. Antag att du går rakt norrut i ett bergslandskap. Ibland går du uppför, ibland nerför men hela tiden rakt mot norr. Vi kallar detta

Läs mer

Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I

Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I Högskolan i Skövde (SK, JS) Svensk version Tentamen i matematik Lösningsförslag till del I Kurs: MA15G Matematisk Analys MA13G Matematisk analys för ingenjörer MA71A Matematik för lärare C, delkurs Matematisk

Läs mer

Tentamen i matematik. f(x) = 1 + e x.

Tentamen i matematik. f(x) = 1 + e x. Lösningsförslag Högskolan i Skövde (SK, JS) Tentamen i matematik Kurs: MA52G Matematisk Analys MA23G Matematisk analys för ingenjörer Tentamensdag: 202-03-23 kl 4.30-9.30 Hjälpmedel : Inga hjälpmedel utöver

Läs mer

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 16, H15

M0038M Differentialkalkyl, Lekt 16, H15 M0038M Differentialkalkyl, Lekt 16, H15 Staffan Lundberg Luleå Tekniska Universitet Staffan Lundberg M0038M H15 1/ 25 Repetition Lekt 15 Femte och trettioförsta elementet i en aritmetisk talföljd är 7

Läs mer

Uppgifter inför KS4 den 11 april Matematik II för CL. SF1613.

Uppgifter inför KS4 den 11 april Matematik II för CL. SF1613. Uppgifter inför KS4 den 11 april 011. Matematik II för CL. SF1613. 1. En humla flyger längs kurvan (given på parameterform) x = t,y = t 3, t " 0. Då t = 1 upptäcker humlan en blomma i punkten (5,3) och

Läs mer

Modul 4 Tillämpningar av derivata

Modul 4 Tillämpningar av derivata Institutionen för Matematik SF1625 Envariabelanalys Läsåret 2015/2016 Modul 4 Tillämpningar av derivata Denna modul omfattar kapitel 4 i kursboken Calculus av Adams och Essex och undervisas på tre föreläsningar,

Läs mer