Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2"

Transkript

1 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 184 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Elisabeth Nordqvist Norling, enhetschef Maria Sohl Lönnquist, överläkare Nina Helland, biträdande enhetschef Mattias Andersson, Administratör IT Benyam Seyoum, skötare Marie Gunnarsson, skötare Projektets övergripande mål 1. Att minska behovet och därmed användandet av tvångsåtgärder 2. Att förbättra patienternas upplevelse av tvångsåtgärder 3. Att utveckla kunskapen och förbättra kvaliteten vid användandet av tvångsåtgärder 4. Att utveckla samverkan mellan olika aktörer i patientens liv/värld för att minska andelen inläggningar på tvångsvård. Sammanfattning Team 184 har arbetat med ett projekt där syftet varit att förbättra livskvaliteten för patienter som vårdas avskilda långa tider. Vi vårdar på avdelning H5 en patient som varit avskild på sitt rum sedan i juni Teamet har testat många förändringar som kommit upp under projektets gång. En del förbättringsidéer har vi fått genom de studiebesök vi gjort under projekttiden. Vi har besökt tre andra kliniker: Säters sjukhus, regionkliniken i Växjö och Karsuddens sjukhus där patienter vårdas avskilda långa tider. Med detta vill vi också skapa ett nätverk för samarbete och idéutbyte för personal som arbetar med dessa patienter. De förbättringar som testats har utvärderats genom enkäter till patienten och personal. Resultaten är sammanfattningsvis ganska positiva. En rad förändringar har genomförts och några planeras under hösten. Enkätsvaren har generellt förbättrats under projektet även om det varit en del svängningar. Några av de förbättringar som testats har inte fallit väl ut. Dock har det ibland lett till att en annan idé upptäckts, testats och blivit kvar som en positiv förändring. Ett par av dessa har också visat sig ha en stabiliserande effekt då patienten varit orolig. Den kontakt som tagits med patientens bror har också fallit väl ut.

2 Bakgrund Avdelning H5 tillhör Rättspsykiatri Vård Stockholm Syd och är en vårdavdelning med upptagningsområde Stockholms län. Undantagsvis vårdas även LPT-patienter. Avdelningen har 12 vårdplatser. Avdelningen har c:a 30 anställda. H5 finns på den nya anläggningen kallad Helix som togs i bruk i december Generellt vårdas här patienter med långa vårdtider. På avdelningen finns en patient som varit avskild på sitt rum sedan juni Patienten har också under tidigare vårdtid varit avskild på sitt rum under flera år. Orsaken är kraftfulla våldshandlingar mot medpatienter och personal. Personalgruppen försöker efter bästa förmåga tillfredsställa patientens behov av gemenskap, utevistelse och aktivering i syfte att ge patienten en god livskvalitet. Patientens livskvalitet är en ständig källa till diskussioner i personalgruppen. Avdelningens utformning och rutiner är inte optimala för patienter som vårdas avskilda långa tider. Kliniken har en avdelning för OBS-patienter där avskiljningar kan göras under kortare tider. Eftersom vår patient är avskild under så lång tid har undantag gjorts för avskiljning på rummet. Personalgruppen på H5 har välkomnat projektet och visat stort intresse för förändringsarbetet i Epsilon. Det finns liknande fall på andra rättspsykiatriska kliniker svårt sjuka patienter där risken för våld/självskada är kroniskt hög. I Svenska Psykiatriska Föreningens skrift Psykiatrisk tvångsvård - kliniska riktlinjer för vård och behandling baseras riktlinjerna på att avskiljningarna är kortvariga. Inte heller Socialstyrelsen har riktlinjer kring hur vården ska bedrivas om avskiljningen blir långvarig. Det finns ett stort behov av att inventera och öka kunskapen på detta område. Mål Att förbättra livskvaliteten för patienter som är långvarigt avskilda (>3 månader) enligt LRV/LPT. Viktiga områden avseende livskvalitet som vi valt att beakta är: lokalens utformning dygnsrytm kost fysisk aktivitet mental stimulans utevistelse gemenskap säkerhet delaktighet i vården Förändringarnas resultat mäts med hjälp av enkäter till berörd patient och personal. Samtliga enkäter har delats ut med två veckors intervall. Målet är att uppnå minst 80 % på en femgradig skala. Personalen har besvarat 5 frågor och patienten 3. Teamets mål: A. Minst 80 % av personalen ska skatta minst en 4 på en 5-gradig skala avseende

3 upplevelse av egen säkerhet. B. Minst 80 % av personalen ska skatta minst en 4 på en 5-gradig skala avseende i vilken utsträckning patienterna har möjlighet att välja kost. C. Minst 80 % av personalen ska skatta minst en 4 på en 5-gradig skala avseende hur möjligheterna till utevistelse för långvarigt avskilda patienter ser ut. D. Minst 80 % av personalen ska skatta minst en 4 på en 5-gradig skala avseende om den fysiska miljön på rummet är tillfredsställande för patienter som vårdas avskilda länge. E. Minst 80 % av personalen ska skatta minst en 4 på en 5-gradig skala avseende livskvalitet för patienter som vårdas avskilda länge. F. Patienten ska skatta minst 4 på en 5-gradig skala avseende hur veckan varit. G. Patienten ska skatta minst 4 på en 5-gradig skala avseende om han kunnat vara utanför rummet så mycket som han önskat. H. Patienten ska skatta minst 4 på en 5-gradig skala avseende hur han trivs på rummet. Samtliga mål ska vara uppnådda Vi har också haft som mål att skapa ett nätverk för personal som arbetar med långtidsavskilda patienter. Detta har vi gjort genom att åka på studiebesök på andra kliniker där långtidsavskilda patienter vårdas. Vi har också fått besök av en klinik. Tanken med detta var att utbyta idéer och se på praktiska lösningar. Flera av dessa har blivit PDSA-hjul som vi testat. Förändringar som testats Sammanlagt har 18 PDSA-cyklar testats. Av dessa är 13 nu etablerade. Förklaring till dokumentbenämning: 2.B.1.1 Grönsaker: För att kunna erbjuda en god och varierad kost serverar vi mer grönsaker till patienten 2.B Frukt: För att öka patientens valmöjlighet vad gäller kosten ställer vi in en fruktkorg på patientens rum vid lunch varje dag.

4 2.B.3.1 Önskekost: För att öka patientens valmöjlighet vad gäller kosten erbjuder vi 3 rätter att välja bland till varje måltid. Kosten och möjligheten att påverka vad man får för mat är viktig för alla människor. Vi har infört Önskekost, vilket innebär att patienten får fler rätter att välja bland vid måltiderna. Denna förbättringsåtgärd är mycket uppskattad och har även kommit de övriga patienterna på avdelningen till godo. Önskekost är här för att stanna. Den långtidsavskilda patienten har ofta ratat de grönsaker som serveras med måltiderna. Nu försöker vi hitta alternativ som patienten tycker om. Övriga patienter, som inte är avskilda har möjlighet att ta en frukt när de vill. Vi ville därför erbjuda den möjligheten även för vår långtidsavskilda patient. Därför ställer vi nu in en mindre fruktskål på patienten rum. 2.C.1.1 Slingan: Patienten erbjuds att promenera på slingan på rastgården då dagsformen tillåter. 2.C.2.1 Fika på balkongen: Patienten erbjuds att fika på balkongen med personal då dagsformen tillåter. 2.C.3.1 Fika på grillplatsen: Patienten erbjuds att fika ute på grillplatsen någon gång i veckan. Patienten erbjuds nu daglig promenad eller utflykt förutsatt att måendet är stabilt. Vid fint väder serveras fika på balkongen eller uteplatsen. Detta är mycket uppskattat. I projektets början hade patienten en sämre period. På senare tid har detta förändrats till det bättre och vi kan nu gå ut och fika, äta lunch och ta promenader utanför sjukhuset. 2.E.1.1 Öppen dörr: Patienten erbjuds att ha öppen dörr med personal sittande utanför. 2.E.1.2 Öppen dörr: Luckan i dörren kommer att stå öppen en stund varje dag för att patienten ska få ta del av ljuden från avdelningen. Detta kräver att en personal hela tiden har uppsikt över dörren så att ingen medpatient närmar sig luckan. 2.E.2.1 Tidning: Patienten får en egen dagstidning på rummet. 2.E.3.1 Träningskök: Patienten erbjuds att följa med till träningsköket för att baka eller laga mat. Vi har provat att ha dörren till patientens rum öppen med personal sittande utanför för att småprata och lyssna på radio tillsammans. Tyvärr väckte det oro hos patienten, så försöket fick avbrytas.

5 Istället har vi börjat ha luckan i dörren öppen med personal sittande utanför, vilket fungerar väl. Patienten uppskattar både att prata med personalen och att ta del av ljuden från vardagen utanför. Personalen har börjat ta med sig vår långvarigt avskilda patient till träningsköket, där man umgås medan man bakar och lagar mat tillsammans. Patienten har också fått en egen prenumeration på en morgontidning. 2.E.4.1 Kontakt med närstående: Vårdlaget kontaktar en närstående för ev. besök eller telefonkontakt. Kommentar: Vårdlaget har kontaktat en närstående som kommit på besök. Vid besöket uttryckte patientens närstående en önskan att komma oftare och att ta större del i patientens liv. Patientens närstående berättade att de under längre perioder helt tappat kontakten med varandra. Detta har berott på att patienten under sina sämre perioder inte själv meddelat sin närstående vid t.ex. flytt mellan olika vårdinrättningar. Efter tillåtelse av patienten har vår läkare nu talat med den närstående om patientens situation. Brodern vill gärna ha fortsatt kontakt och nya besök är inbokade. 2.H.3.1 Krukväxter: Patienten får åka med till Plantagen och välja ut krukväxter till sitt rum. I väntan på en eventuell ombyggnation försöker vi göra boenderummet mer hemtrevligt genom att tillsammans med patienten inhandla krukväxter. 3.A.1.1 Luckan: För att öka säkerheten vid dörröppning ska personalen använda luckan för att se var patienten befinner sig i rummet innan dörren öppnas. 3.A.1.2 Luckan: För att öka säkerheten vid dörröppning ska personalen använda luckan för att se var patienten befinner sig i rummet innan dörren öppnas. Luckan ska sedan inte stängas förrän personalen lämnar rummet. Detta för att ha uppsikt över patienten hela tiden. 3.A.2.1 Fri väg: För att öka säkerheten för personal och medpatienter när avskild patient passerar gemensamma utrymmen ska personal hänvisa medpatienterna till andra delar av avdelningen. Allt arbete med vår långvarigt avskilda patient kräver hög nivå av säkerhet, eftersom våldsrisken är ständigt hög. Vi är alltid tre personal närvarande vid direktkontakt. Under projekttiden har vi installerat en lucka i dörren för att se var i rummet patienten befinner sig innan vi öppnar. Vi har också förbättrat säkerhetsrutinerna för medpatienterna när patienten passerar gemensamma utrymmen.

6 Ej testade förändringsidéer 2.F.1.1 Datasalen: Vi ska prova att ta med patienten till datasalen och se om han blir intresserad av något på internet. Kommentar: Den nya lagen om elektronisk kommunikation på våra kliniker har skapat en del tveksamheter som gjort att vi inte velat erbjuda patienten en möjlighet som senare kan komma att tas ifrån patienten. 2.H.2.1 Större rum: Diskussioner pågår med klinikledningen om att kunna erbjuda patienten ett större rum. 2.H.4.1 Akvarium: Patienten får ha ett akvarium på rummet. Vår långvarigt avskilda patient vistas i ett vanligt boenderum som är ganska litet. Vi planerar nu en eventuell ombyggnad så patienten ska få ett större rum. Under tiden försöker vi göra boenderummet mysigare med krukväxter och fruktkorg. Vi har också övervägt att ställa in ett akvarium men valt att avstå med tanke på säkerhet och behovet av skötsel. Resultat Diagram 1 Patientenkät Visar patientenkätens resultat. Den lila linjen är målet på 80 %, det vill säga 4 av 5 på en femgradig skala. Den gröna linjen visar patienternas upplevelse av trivsel på rummet. Den röda visar patientens upplevelse av att ha fått vara utanför rummet i tillräcklig omfattning. Den blå avspeglar patientens upplevelse av hur senaste veckan har varit. Patientenkäten har omarbetats under våren då frågorna var ställda på ett sätt som distraherade patienten. När enkäten omarbetades kunde patienten lätt svara på frågorna.

7 De flesta av förändringarna har lett till positiva resultat. Patienten har uppskattat de flesta förändringarna även om han initialt har varit motvillig. Exempel på detta är att patienten efterfrågar sin tidning varje morgon, bakar själv, efterfrågar utflykter och utevistelser. En förändring som inte slagit väl är det bolltäcke som köpts in till patienten. Detta har patienten inte velat prova trots introduktion av arbetsterapeut. Initialt i projekttiden ökade antalet bältesläggningar för patienten. Beteendet förändrades också till att bli mer självdestruktivt. Sedan en tid tillbaka har antalet bältesläggningar minskat igen och patienten upplevs mer kommunikativ och kontaktsökande. Kontakt har också tagits med patientens bror i syfte att försöka förbättra anhörigkontakten. Resultatet av enkätsvaren är positiva för patienten. Vid sista mätningen har patienten skattat minst 80 % på 2 av sina 3 frågor. Diagram 2 - Personalenkät Visar personalens enkätsvar. Den gula linjen är målet på 80 %, det vill säga 4 av 5 på en femgradig skala. Den röda linjen visar vad personalen tycker om patientens möjlighet att välja kost. Den mörkblå linjen är personalens upplevelse av egen säkerhet. Den ljusblå visar hur personalen uppfattar att livskvaliteten för närvarande är för patienten. Grön linje är vad personalen tycker om patientens möjlighet till utevistelser. Lila linje är om personalen tycker att den fysiska miljön på patientens rum är tillfredsställande.

8 För personalen har det visat sig i enkäterna att man upplever sin egen säkerhet vara bättre. Personalen har svarat med minst 80 % på frågorna om egen säkerhet och möjligheten att välja kost. Frågan om utevistelse har varit uppe i 80 % men sjunkit vid sista mätningen. De två frågor som inte uppnått sina mål är upplevelse av tillfredsställande fysisk miljö och livskvalitet. Frågan om patientens fysiska miljö kommer vi att fortsätta arbeta med efter projektets slut. Målet är att patienten ska få ett större rum på avdelningen. Diskussioner förs också med klinikledningen om andra lösningar avseende eventuella ombyggnader i framtiden. Redovisning av tvångsåtgärder Patienten är avskild som tvångsåtgärd kontinuerligt. Målet med förändringsarbetet är inte att bryta denna. Målet är att förbättra upplevelsen. Eftersom vårt projekt inte involverar alla patienter på avdelningen blir det inte meningsfullt att redovisa statistik på tvångsåtgärder. Vi har därför valt att inte redovisa någon statistik på genomförda tvångsåtgärder under projektets gång. Diskussion En säkerställd förbättring är personalens upplevelse av säkerhet för sig själva och även för medpatienter. Detta har skett genom mer konsekvent användande av luckan i dörren samt skapande av fri väg när patienten passerar genom avdelningen.

9 De förändringar som gjorts avseende kost har också kommit andra patienter till godo i form av ökad valfrihet. Den förändring som testats med öppen dörr har patienten inte visat något intresse för. Däremot har patienten själv valt att luckan i dörren ska stå öppen så att han kan prata med personal utanför. Då personal suttit utanför och pratat med patienten genom luckan har bältesläggningar kunnat undvikas. Patienten har också blivit mer kommunikativ under senare delen av projektet. Detta har sammanfallit med att patienten haft en mer stabil period. Patientens mående har dock alltid fluktuerat över tid. Två av målen som sattes upp var delaktighet och dygnsrytm. Dessa bedömdes inte vara relevanta för den här patienten just nu. Därför har inga förändringar provats på dessa områden. Patienten har dock själv under projektets gång börjat visa delaktighet genom att tydligare uttrycka sina önskemål utifrån de möjligheter som skapats. En positiv bieffekt av projektet är att förändringarna kan användas även till patienter som vistas ute på avdelningen men saknar friförmåner. Vi har uppmanats göra enkäter för hela patientgruppen, vilket vi bedömt orimligt eftersom vi inte genomfört några förändringar för dem. Vi har också ombetts redovisa statistik över tvångsåtgärder för vår avdelning, trots att projektarbetet inriktas på en enda patient. Så här involverade vi patienter och deras närstående Eftersom patienten som projektet handlar om är avskild och det råder sekretess kring vården blir medpatienterna inte involverade i förändringsarbetet. Vi hoppas dock att projektet ska generera idéer om exempelvis aktivering som går att använda även vid kortare avskiljningar och för patienter som inte har några friförmåner. Under projekttiden har kontakt tagits med en närståendesom nu varit på besök. Vid samtal med den närstående har det visat sig att deras kontakt varit sporadisk under många år. Nu finns önskemål från bägge om att fortsätta träffas och hålla kontakten. Samtliga medarbetare har varit delaktiga i projektetarbetet genom att genomföra förändringar och utvärdera dem. Därtill involverades de genom löpande rapporter om projektet och inbjudan att följa med på de studiebesök på andra kliniker. Sammanfattning av projekt tiden så här långt I början av projekttiden upplevde vi att det var svårt att passa in i mallen. Vi fokuserar på en patient och formen för projekten är tänkt att omfatta alla patienter på en avdelning. Vi bestämde oss efter viss vånda, ändå för att fortsätta enligt vår ursprungliga idé. Ibland har det varit svårt att få personalen att svara på enkäterna. Teamet har ägnat mycket tid åt att försöka motivera medarbetarna att svara på och lämna in dessa. Trots detta har engagemanget kring projektet varit stort i personalgruppen. Det fortsatta arbetet med Epsilon efter LS3 kommer att bli i form av en informationsdag till

10 övrig personal på sektionen där filmen visas och teamet berättar om projektet. Detta kommer att bli vårt LS4. Arbetet med att etablera förändringarna fortsätter. Övriga kommentarer Vi hoppas att projektet ska ge ringar på vattnet i form av positiva förändringar som kommer många avskilda patienter till godo. För detta ändamål har vi nu ett nätverk som vi kan vända oss till. Alla som arbetar med långtidsavskilda patienter är välkomna att höra av sig till H5. Vi bistår gärna med idéer till förändringar.

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 9, Genombrottsprogram 1, Barn och ungdomspsykiatriska kliniken, Södra Älvsborgs sjukhus, Borås Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 157 Beta Avd 67 NÄL, Trollhättan Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Förbättra den psykiatriska Överläkare Cecilia Mircica. cecilia.mircica@vgregion.se

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 90 RPK Sundsvall Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsykiatriska regionkliniken Sundsvall Avdelning 97A Sarah Moberg (kontaktperson)

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport. Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 89 Allmänpsykiatri avd 124, Akademiska sjukhuset, Uppsala Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 178 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Ann-Chatrine

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 138, Bup vårdavdelning, Umeå Syfte med deltagandet i Genombrott Teammedlemmar Vt- 13 Gunnar Berlin, Lärare Anders Hellman, Sjuksköterska Mia Lindstrand,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 39 PIVA Psykiatriska kliniken Kristianstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 5 Psykiatriska kliniken Kungälvs sjukhus avdelning 9 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 119 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Psykiatriskötare,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 183 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Enhetschef,

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 5 Rättspsykiatriska Regionkliniken Vadstena Avd. 21 Övergripande beskrivning av klinikens avdelningar Rättspsykiatriska regionkliniken

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 08 Deltagande avdelning och teamdeltagare Rättspsyk enheten Ryhov, Jönköping Fredrik Jonsson Vårdenhetschef Niki Dec Sjuksköterska

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 147 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Sjuksköterska,

Läs mer

Sammanfattning. Bättre vård mindre tvång. Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III.

Sammanfattning. Bättre vård mindre tvång. Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III. Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 49 Visby Psykiatriska heldygnsvården, region Gotland Ann-Sofie Eriksson, sjuksköterska Josephine Rehnberg, psykiatrisjuksköterska

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Projektrapport Bättre vård mindre tvång Team 176, Allmänpsykiatri Skaraborgs sjukhus i Falköping Syfte med deltagandet Teammedlemmar i Genombrott Förbättra den psykiatriska Sjuksköterska, Anna Blücher,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 181 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Peter Lantz,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team: 13 Område psykos, avd. 87 Malmö Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 53 Deltagande team Rättspsykiatriska kliniken avd 30/31 Säter Marianne Hedman Leg specialist sjuksköterska psykiatri Peter Karlsson

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 151 Vuxenpsykiatrin Karlskrona östra Blekinge Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 83, Psykiatri nordväst, psykossektionen avd 141, Danderyds sjukhus, Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 57, Psykiatriska kliniken, Skellefteå Deltagande team Psykavdelning 3 Psykiatriska kliniken Skellefteå lasarett Berit Backman, avdelningschef

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 42, Division psykiatri, Rättspsykiatriska enheten, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Nr 174 från BUP-kliniken i Stockholm. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 165 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Behandlingspedagog,

Läs mer

Ångest/Oro Självskada

Ångest/Oro Självskada Bilaga 1 IDÉ-LÅDA ÖVER LUGNANDE STRATEGIER Omvårdnads diagnos/ Hälsosituation Ångest/Oro Självskada Hot/Aggressivitet Uppvarvning Omvårdnadsåtgärder Förebyggande och lugnande strategier Patienten görs

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 11 PIVA Kalmar Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Camilla

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 182 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Sjuksköterska,

Läs mer

Bättre vård mindre tvång del 2

Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 177 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Skötare Erik

Läs mer

Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen. Brukarrevision

Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen. Brukarrevision Stöd- och serviceboende, Björken Västra Hisingen Brukarrevision 2018 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 22 PIVA Malmö Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Avdelningschef

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 45 Deltagande team Barn- och ungdomspsykiatrins akutavdelning Vänerviken, Vänersborg Kontaktperson: Lillemor Forsberg, Vårdenhetschef

Läs mer

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård

En Individuell Samarbetsplan Utvärdering av psykiatrisk sjukhusvård Intervjumall Instruktion till intervjuaren: Utvärderingen görs som en semistrukturerad intervju, efter sjukhusperiodens avslut när patienten KÄNNER SIG REDO. Intervjun hålls förslagsvis av patientens psykiatrikontakt/case

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 163 Projekttid: 131001-140512 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder.

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 73 PIVA/Beroende, Nyköpings lasarett, Landstinget Sörmland Deltagande team Max Jakobsen, vårdenhetschef Angelica Skoog, skötare Marjatta

Läs mer

Syfte med deltagandet i Genombrott:

Syfte med deltagandet i Genombrott: Team: Östermalmsteamet Syfte med deltagandet i Genombrott: Skapa trygghet för demenssjuka och deras närstående som bor i eget boende med stöd av dagverksamhet. Population: Vi har valt ut 9 demenssjuka

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : avd 61 Sunderby sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Ökad trygghet och kontinuitet i vården av patienter med maligna hjärntumörer Teammedlemmar Marianne Gjörup marianne.gjorup@nll.se Arne

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 37, psyk avd 2 i Skellefteå Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 152, Psykosenheten Team 50 Sundsvalls sjukhus. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

PSYKIATRISKA KLINIKEN Psykiatriska avdelningen 02/2016

PSYKIATRISKA KLINIKEN Psykiatriska avdelningen 02/2016 PSYKIATRISKA KLINIKEN Psykiatriska avdelningen 02/2016 Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX-22111 Mariehamn Telefon: +358-(0)18-5355 info@ahs.ax, www.ahs.ax Psykiatriska avdelningen är en psykiatrisk

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 72 Team 72 kommer från avdelning 66 Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och vårdar patienter med främst psykossjukdom. Deltagande

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 118, Regionsjukhuset Karsudden Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL psykiatriska avdelningen

VÄLKOMMEN TILL psykiatriska avdelningen VÄLKOMMEN TILL psykiatriska avdelningen PSYKIATRISKA KLINIKEN Psykiatriska avdelningen 01/2015 Ålands hälso och sjukvård PB 1055, AX 22111 Mariehamn Telefon: +358 (0)18 5355 info@ahs.ax, www.ahs.ax Välkommen

Läs mer

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång

Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Projektrapport Bättre vård - mindre tvång Team 155 Psykiatrin avdelning 4/TNE Norrlands Universitetssjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Stockholm Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 38, Länsgemensam Rättspsykiatri, Landstinget i Norrbotten Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 153 Psykiatriska vårdavdelningen, PÄS, Piteå Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 30, Observationsenheten, högspecialiserad psykiatri, Universitetssjukhuset Örebro Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 169 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Biträdande avdelningschef:

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 137, Avd. Kompassen, Haninge Psykiatriska vårdenhet Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 113 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar SSK Sandra Hidalgo

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 93 Deltagande avdelning och teamdeltagare Östersunds sjukhus, avd 4a Lars Hansson, skötare Urda Stadig-Lindström, skötare Agneta Åslund,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 146 Landstinget Dalarna/Allmänpsykiatriska kliniken Falun & Säter/ Avdelning 90 : Akut psykosavdelning, 10 vårdplatser. Syfte med deltagandet i Genombrott

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Januarigatans gruppboende Östra Göteborg 2014

Granskningsrapport. Brukarrevision. Januarigatans gruppboende Östra Göteborg 2014 Granskningsrapport Brukarrevision Januarigatans gruppboende Östra Göteborg 2014 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2. Team 139. Projektets övergripande mål. Sammanfattning 1 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 139 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Medlemmar i teamet Lennart

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 140 Team 140 kommer från avdelning 62 på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö och vårdar patienter med främst neuropsykiatriska diagnoser. Syfte med

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: Team 105 : Akutavd BUP, Akademiska sjukhuset Uppsala Deltagande avdelning och teamdeltagare Elizabet Karademir Vårdansvarig 018-6112543

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team :Västberga Syfte med deltagandet i Genombrott God symtomlindring och god livskvalitet tills man dör. Ökad trygghet inför livets slut för de boende och deras närstående. Teammedlemmar Kristina Morin,

Läs mer

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 1 (6) Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 Information angående Hundteamet ett projekt med terapi- och vårdhund inom bedriver under 2014 ett projekt med terapi- och vårdhund inom i första hand

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Gällivare Kommun Syfte med deltagandet i Genombrott Att öka välbefinnande och livskvalitet hos vårdtagare, med tyngdpunkt på att lindra smärta och oro vid livets slut. Teammedlemmar Kerstin Nilsson-Johansson,

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 188 Avdelning 26 Gävle Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 69 Team 69, är avd 45 Sunderby Sjukhus, Norrbottens läns landsting. Vi är en barnpsykiatrisk akutavdelning med heldygnsvård. Vi har 6

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Inglafiket Örgryte-Härlanda SDF 2014

Granskningsrapport. Brukarrevision. Inglafiket Örgryte-Härlanda SDF 2014 Granskningsrapport Brukarrevision Inglafiket Örgryte-Härlanda SDF 2014 Daglig verksamhet INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på

Läs mer

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång

Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Genombrottsprogram IV, Bättre vård Mindre tvång Team 59 Avdelning 366, Affektiva 1, psykiatriska kliniken Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Västra Götalandsregionen Deltagande

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Lungsektionen Sunderby sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Att våra lungcancerpatienter som får palliativ cytostatikabehandling ska vara välinformerade och känna tillit och förtroende för

Läs mer

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar

Projektrapport. Bättre vård mindre tvång del 2. Teammedlemmar Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 141 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Anna-Lena Johansson

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 117 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Enhetschef Hans Ihrfors

Läs mer

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård

LPT. Dina rättigheter under tvångsvård. Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård LPT Dina rättigheter under tvångsvård Om barns rättigheter i vården och LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge

Läs mer

Välkommen till PSYKIATRISK DAGAVDELNING

Välkommen till PSYKIATRISK DAGAVDELNING Välkommen till PSYKIATRISK DAGAVDELNING PSYKIATRISKA KLINIKEN Psykiatrisk dagavdelning 8/2018 Välkommen till psykiatriska dagavdelningen Psykiatriska dagavdelningen vänder sig till patienter som har behov

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 29 Norra Stockholms Psykiatri Avd 5 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 180, avd 63, rättspsykiatriska regionkliniken Växjö Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: 55 Deltagande team RPK Sundsvall Avd 93. Mats Persson chefsöverläkare Frida Höglund skötare Michael Hellberg skötare Peter Jonsson

Läs mer

Vad är det som berättas för patientnämnden?

Vad är det som berättas för patientnämnden? Vad är det som berättas för patientnämnden? Sammanställning av de synpunkter som patientnämnden tagit emot under perioden 2018-03-01 2019-02-28 och som gäller vården vid Rättspsykiatriska regionkliniken

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 76, avdelning 21, Västervik Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM VI TEAM NR: 96 Deltagande avdelning och team Rättspsykiatriska kliniken avd 32 och 36 Säter Vladislav Ruchkin Chefsöverläkare Camilla Tinnerholm

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Vänersborg Avd 94 Brinkåsen Rättspsykiatri

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Vänersborg Avd 94 Brinkåsen Rättspsykiatri 2014-11-24 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team Vänersborg Avd 94 Brinkåsen Rättspsykiatri Team Vänersborg Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 179 Avdelning 59 Växjö Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 21 Vuxenpsykiatri, UVA 1 Borås Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 35 Avdelning 3 A för särskilt vårdkrävande Östersunds sjukhus Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård

Psykiatrisk tvångsvård Psykiatrisk tvångsvård Margareta Lagerkvist Överläkare Rättspsykiatriska vårdkedjan Sahlgrenska Universitetssjukhuset margareta.lagerkvist@vgregion.se LPT Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 02 Avd.51/PIVA Sundsvall Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

IVO, Inspektionen för vård och omsorg

IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO, Inspektionen för vård och omsorg IVO har som främsta uppgift att svara för tillsyn och tillståndsprövning inom hälso- och sjukvård och därmed jämförlig verksamhet, socialtjänst och verksamhet enligt

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 161, Avdelning 19, Halmstad Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar

Läs mer

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång

Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Projektrapport Bättre vård Mindre tvång Team 75, Avd A och B, Höglandssjukhuset. Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård. Information till dig som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Psykiatrisk tvångsvård. Information till dig som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Psykiatrisk tvångsvård Information till dig som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. VAD HÄNDER NU? Meningen med tvångsvård är att du ska må bättre så att du slipper vårdas med hjälp av tvång.

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Rapport från tillsyn vid Lundagården

Rapport från tillsyn vid Lundagården Rapport Dnr VON16/48 Datum Marie Johnsson Rapport från tillsyn vid Lundagården Tillsynen Tillsynen har genomförts som ett samtal med enhetschef Eva Lindblom samt två undersköterskor och två vårdbiträden

Läs mer

NÄRSTÅENDES DELAKTIGHET I VÅRDEN ETT FÖRÄNDRINGSARBETE Psykiatri Nordöst AVDELNING 151

NÄRSTÅENDES DELAKTIGHET I VÅRDEN ETT FÖRÄNDRINGSARBETE Psykiatri Nordöst AVDELNING 151 NÄRSTÅENDES DELAKTIGHET I VÅRDEN ETT FÖRÄNDRINGSARBETE Psykiatri Nordöst AVDELNING 151 Handledare Margareta Öhman Deltagare: Karin Borén arbetsterapeut Kristina Eriksson kurator Carita Jansson mentalskötare

Läs mer

Psykiatri i förändring

Psykiatri i förändring Teamets medlemmar Avdelning Rättspsykiatri Norra Stockholms Psykiatri Ingalill Andersson Mika Hellström Cindy Karlström Kristina Karlsson (kontaktperson) Tel:0/ 0 Mail: kristina.o.karlsson@sll.se Sammanfattning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. psykiatrisk dagavdelning. Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX Mariehamn, Telefon E-post

VÄLKOMMEN TILL. psykiatrisk dagavdelning. Ålands hälso- och sjukvård PB 1055, AX Mariehamn, Telefon E-post VÄLKOMMEN TILL psykiatrisk dagavdelning PB 1055, AX-22111 Mariehamn, Telefon +358 18 5355 E-post info@ahs.ax www.ahs.ax Februari 2016 Psykiatriska dagavdelningen vänder sig till patienter som har behov

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 149 PIVA Malmö Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar Chef,

Läs mer

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN

God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN God vård vid demens BPSD SÄVSJÖ KOMMUN Mål och mätning- vad vill vi uppnå? Målet: Att planerade aktiviteter/åtgärder från BPSDskattningar genomförs på samtliga demens avdelningar. I Oktober över 80% genomförda

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 154 Intagningsavdelning 7 A, Beroendecentrum Stockholm, S:t Göran Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Bättre vård mindre tvång

Bättre vård mindre tvång Bättre vård mindre tvång PROJEKTRAPPORT GENOMBROTTSPROGRAM III TEAM NR: Deltagande team Sektionschef Yvonne Näsmo, Ssk Anna Bohman, Ssk Anita Rehnström, Ssk Jonas Ekholm. Sammanfattning Med syftet att

Läs mer