Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:23. ISBN (hft.) ISBN (pdf)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:23. ISBN 978-952-13-5864-7 (hft.) ISBN 978-952-13-5865-4 (pdf)"

Transkript

1

2

3 Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2014:23 ISBN (hft.) ISBN (pdf) ISSN-L ISSN (print) ISSN (online) Grano Oy 2015

4

5

6

7

8 Yrkesexamen inom finansbranschen består av en obligatorisk examensdel och två valbara examensdelar. Kraven på yrkesskicklighet i examensdelarna anger vad examinanden ska kunna vid avläggande av examensdelen i fråga. Under punkten Sätt att visa yrkesskickligheten anges vad examinanden ska göra för att visa sin yrkesskicklighet. Den yrkesskicklighet som examinanden visar vid ett examenstillfälle bedöms utifrån kriterierna för godkänd prestation. Yrkesskickligheten bedöms av personer som representerar arbetsgivarna, arbetstagarna och lärarna och som har en god yrkesskicklighet inom det område som yrkesexamen i fråga gäller.

9 kan förbereda sig för olika externa eller interna kundservicesituationer arbeta i olika service- eller försäljningssituationer följa verksamhetens resultat arbeta i ett arbetslag. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom att utföra arbetsuppgifter relaterade till skötsel av externa eller interna kundrelationer inom finansbranschen eller arbetsuppgifter relaterade till produktion av tjänster eller till stödfunktioner inom finansbranschen. De kan visa sin yrkesskicklighet i denna examensdel i samma arbetsprocesser som de visar yrkesskickligheten i en valbar examensdel. Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på andra sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt. uppdaterar ständigt sina kunskaper om produkter, tjänster, kundrelationer och konkurrensläge, och använder då mångsidigt olika informationskällor och nätverk bedömer om information som han/hon skaffat är användbar sätter sig in i service-, försäljnings- eller mötessituationer med hjälp av tillgänglig information och kundhanterings-, rapporterings- och uppföljningssystem drar mångsidigt nytta av experter och nätverk som är centrala med tanke på det egna arbetet sörjer för att kundmiljön är ändamålsenlig och trivsam i enlighet med organisationens riktlinjer iakttar bank- eller försäkringssekretessen. Arbete i en serviceeller försäljningssituation arbetar i olika service-, försäljnings- eller förhandlingssituationer i olika servicekanaler enligt god bank- eller försäkringspraxis arbetar kundorienterat och följer organisationens strategi för kundrelationerna, organisationens modell för skötsel av kundrelationerna, kundservicekonceptet eller försäljningsmodellen beaktar datasekretessen och informationssäkerheten

10 följer de etiska principerna inom finansbranschen vid skötsel av kundrelationer följer de centrala principerna för organisationens affärsverksamhet och beaktar riskerna i affärsverksamheten använder i service- eller försäljningssituationer sina kunskaper om aktuella nationalekonomiska fenomen. Interaktion i en service- eller försäljningssituation Användning av experttjänster Hantering av kundrespons betjänar kunden på ett interaktivt och professionellt sätt och beaktar betydelsen av den verbala och icke-verbala kommunikationen diskuterar sakkunnigt organisationens affärsverksamhet och tjänster, och visar då att han/hon känner till konkurrenterna och finansbranschens verksamhetsmiljö använder i diskussioner som förs på flytande finska eller svenska de grundläggande begreppen inom finansbranschen på ett naturligt sätt producerar smidigt texter som är relaterade till en servicesituation eller arbetsuppgift på finska eller svenska betjänar professionellt kunder från andra kulturer betjänar kunder på ett främmande språk i rutinmässiga servicesituationer muntligt och skriftligt, och använder då olika hjälpmedel använder och drar nytta av olika informations- och kommunikationssystem i kundservice-, försäljnings- eller rådgivningssituationer. informerar kunden om socialförsäkringen och olika förmåner samt ger kunden råd om att använda Folkpensionsanstaltens och arbetspensionsinrättningarnas servicekanaler ger kunden råd om att ta reda på sitt eget lagstadgade pensionsskydd bedömer i servicesituationen vilken expert kunden behöver hänvisar kunden till en expert som motsvarar servicebehovet. sköter reklamationer kundorienterat enligt organisationens riktlinjer ber aktivt kunden om respons på servicen gör förbättringar eller kommer med utvecklingsförslag utifrån responsen i enlighet med organisationens riktlinjer i sitt eget arbete och i enhetens verksamhet. följer regelbundet resultatet i det egna arbetet med avseende på personliga mål eller enhetens mål med hjälp av rapporterings- och uppföljningssystem diskuterar observerade avvikelser med sin förman.

11 Skötsel av arbetsuppgifter Att sörja för sin kompetens och sin funktionsförmåga arbetar på ett ansvarsfullt och smidigt sätt på en arbetsplats och tar sig an arbetsuppgifterna i enlighet med hur viktiga och brådskande de är följer i sitt arbete de direktiv och anvisningar som den interna kontrollen och myndigheterna har gett ger och tar emot respons på ett naturligt sätt instruerar inom sitt expertområde arbetskamraterna på ett sätt som visar att han/hon är samarbetsvillig följer branschens kollektivavtal och organisationens riktlinjer om anställningsförhållanden följer branschens arbetarskyddsföreskrifter och organisationens riktlinjer följer principerna för hållbar utveckling. bedömer sin egen kompetens och sätter tillsammans med sin överordnade upp mål som främjar utvecklingen i arbetet använder arbetstiden på ett hållbart sätt med avseende på välbefinnandet i arbetet sörjer för ergonomin för att bevara sin arbets- och funktionsförmåga. kan kartlägga kunders behov och placeringsprofil förhandla med kunder i frågor som gäller sparande och placering sköta den nödvändiga dokumentationen. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom att sköta kundserviceuppgifter som gäller sparande och placering och som innehåller kartläggning av kundens behov och placeringsprofil samt utarbetande av anbud för sparande och placering. Förhandlings- och servicesituationerna kan gälla de olika faserna av livscykeln för spar- och placeringstjänsterna. Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på andra sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt.

12 sköter kundsituationer som kommer via olika servicekanaler i enlighet med organisationens riktlinjer, servicekonceptet och sina befogenheter kartlägger kundernas behov och placeringsprofil i enlighet med riktlinjerna identifierar kundens placeringsprofil och livssituation och de sparlösningar som passar dem utnyttjar i kundsituationer aktivt information om spar- och placeringsmarknaden som han/hon håller uppdaterad följer i fråga om sparande och placering lagstiftningen, myndigheternas anvisningar, de etiska principerna och organisationens riktlinjer. visar att han/hon är insatt i de med tanke på de egna arbetsuppgifterna viktigaste produkterna och tjänsterna för sparande och placering samt i prissättningspolitiken presenterar aktivt för kunden olika lösningar inom spar- och placeringstjänsterna samt informerar om riskerna, de förväntade avkastningarna och kostnaderna i fråga om lösningarna beaktar i de lösningsförslag som han/hon presenterar utöver kundens behov och placeringsprofil även organisationens produktpolitik ger kunden råd om hur man gör en sparplan informerar kunden om beskattningen i samband med sparande och placering informerar kunden om de grundläggande frågorna inom familje- och arvsrätten. upprättar de nödvändiga dokumenten utifrån förhandlingen med kunden erbjuder kunden en lämplig servicekanal för genomförande av uppdrag erbjuder kunden andra servicelösningar som anknyter till helhetskundrelationen och skapar därmed mervärde åt kunden drar nytta av den egna organisationens nätverk vid vägledning av kunden använder systemen för spar- och placeringstjänster på ett effektivt sätt.

13 kan utreda kundens totala ekonomi och betalningsförmåga sköta en förhandlings- och försäljningssituation som gäller finansiering sköta dokumentationen i samband med ett kreditbeslut sköta utbetalningen av krediter. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom att sköta kundservice inom finansieringstjänster. I arbetet ingår utarbetande av finansieringsförslag. Finansieringsförslagen kan anknyta till de olika faserna av kreditens livscykel. Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på andra sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt. sköter kundsituationer som kommer via olika servicekanaler i enlighet med organisationens riktlinjer och servicekoncept och drar nytta av uppgifter om kunderna kartlägger kundens kreditbehov och livssituation samt bedömer betalningsförmågan för att få en grund för kreditgivningen bedömer säkerheterna och risken i fråga om säkerheterna i enlighet med organisationens riktlinjer utnyttjar i kundsituationer aktivt information om finansieringsmarknaden och -produkterna som han/hon håller uppdaterad. informerar kunden om olika finansierings- och säkerhetsalternativ, och visar då att han/hon känner till de produkter och tjänster som är väsentliga för kunden informerar kunden om olika ränte- och amorteringsalternativ och om vad räntan består av samt om de övriga kostnaderna för krediten informerar kunden om eventuell skattebehandling i anknytning till finansieringen ger kunden ett finansieringsanbud som är lämpligt för kundens situation och beaktar då organisationens riskhanteringsprinciper samt kredit- och prissättningspolitik kartlägger och säljer extra tjänster som behövs följer i sitt arbete lagstiftningen om finansieringstjänster.

14 håller sig inom sina befogenheter vid kreditgivningen och följer organisationens kreditprocess upprättar enligt organisationens riktlinjer ett kreditförslag utifrån en kreditförhandling upprättar noggrant eller låter upprätta de behövliga dokumenten utifrån kreditbeslutet ser till att dokumenten överensstämmer med finansieringsbeslutet använder smidigt de system som finns för finansieringsärenden. Information om kreditvillkor och dokumentens innehåll Utbetalning av krediter förklarar för kunden kreditvillkoren och dokumentens innehåll i enlighet med organisationens riktlinjer och lagstiftningen ser till att kunden har förstått villkoren i kreditavtalet. sköter undertecknandet av skuldebrevet tillsammans med kunden sköter utbetalningen av krediten på det sätt som överenskommits med kunden utför vid behov de åtgärder som ingår i kreditens livscykel i enlighet med organisationens riktlinjer. kan sköta tjänsterna för betalning sköta uppgifterna i samband med kundernas kontoärenden vägleda kunder vid skötsel av ärenden via flera kanaler. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom förhandlingar med kunder och genom utförande av uppgifter som gäller betalning. De sköter uppdrag från kunderna och ger kunderna råd vid skötsel av ärenden via flera kanaler. Rådgivningen innehåller minst tre arbetssätt inom de elektroniska tjänsterna (öppen webbtjänst, webbtjänst genom identifiering, mobiltjänster, kundförhandlingar via video, call center, telefonservicecenter eller något annat elektroniskt arbetssätt). Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på andra sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt.

15 Skötsel av förhandlings- och försäljningssituationer i anknytning till betalning Skötsel av och rådgivning om betalningsuppdrag kartlägger kundens behov av tjänster för betalning och följer i sitt arbete lagstiftningen om betaltjänster och den egna organisationens riktlinjer visar att han/hon är insatt i de med tanke på de egna arbetsuppgifterna viktigaste produkterna och tjänsterna inom betaltjänsterna samt i prissättningspolitiken erbjuder aktivt för kundens situation lämpliga konton, betalningsmedel och betaltjänster i enlighet med organisationens försäljningsmodell informerar kunden om säkra betalningsmetoder och om kostnaderna för de olika betalningssätten eller om möjligheterna till besparingar informerar kunden om dennes ansvar för konsekvenserna om betalningarna inte sköts, om kontot övertrasseras etc. ger kunden råd om användning av olika betalningsmedel och betalningssätt. sköter kundens betalningsuppdrag i enlighet med sin befattningsbeskrivning vägleder vid behov kunden vid betalning inom euroområdet och vid internationella betalningar använder effektivt servicekanaler, kommunikationssystem och andra system för betaltjänster. kartlägger kundens behov i fråga om kontoärenden i enlighet med organisationens försäljnings- och verksamhetsmodeller, och följer då lagstiftningen och organisationens riktlinjer om konton visar att han/hon är insatt i de med tanke på de egna arbetsuppgifterna viktigaste produkterna och tjänsterna i fråga om kontoärenden samt i prissättningspolitiken ger kunden råd vid val och användning av olika konton erbjuder och säljer aktivt för kundens situation lämpliga konton och tillhörande tjänster sköter de åtgärder som behövs vid öppnande av konton i enlighet med organisationens riktlinjer informerar kunden om användning av kontot, räntor och kostnader samt tillhörande tjänster använder effektivt servicekanaler, kommunikationssystem och andra system relaterade till konton.

16 ger kunden råd om alternativen i fråga om skötsel av ärenden via flera kanaler i enlighet med kundens behov och organisationens försäljnings- och verksamhetsmodeller vägleder kunden i användning av systemen för skötsel av den egna ekonomin och för informationssökning ger kunden råd vid val och användning av olika servicekanaler. kan kartlägga kunders försäkringsskydd sköta en förhandlings- och försäljningssituation som gäller ett försäkringsärende sköta dokumentationen i samband med ett försäkringsärende. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom att sköta kundservice som gäller riskförsäkringar (försäkringar som gäller person, egendom, verksamhet eller tillgångar). Kom petensen ska visas i minst tre av de ovannämnda riskförsäkringsdelarna. I arbetsuppgifterna ingår kartläggning av försäkringsskyddet och utarbetande av anbud. Uppgifterna kan vara relaterade till de olika faserna av försäkringarnas livscykel. Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på andra sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt. sköter kundsituationer som kommer via olika servicekanaler i enlighet med organisationens riktlinjer och servicekoncept kartlägger kundens behov genom att vid behov beakta även den lagstadgade socialförsäkringen och ger råd om hur kunden kan identifiera sina risker visar att han/hon är insatt i de försäkringsprodukter och tjänster som är viktigast med tanke på de egna arbetsuppgifterna samt i organisationens prissättningspolitik följer i fråga om försäkringar lagstiftningen, myndigheternas anvisningar och den egna organisationens riktlinjer följer principerna för riskhantering använder vid behov den egna organisationens experter i frågor som gäller kunders riskhantering.

17 följer i försäljningsprocessen den egna organisationens principer för val av kunder presenterar för kunden de försäkringsprodukter som är lämpligast för dennes behov samt de skyldigheter som ingår i försäkringsavtalet för produkterna i fråga hjälper kunden att välja den lösning som är bäst med tanke på att trygga sin egen livssituation gör upp ett anbud till kunden på basis av en förhandling med denne tillämpar god försäkringspraxis beaktar i sitt arbete gränsytan mellan socialförsäkringen och de tjänster som den egna organisationen tillhandahåller. upprättar de nödvändiga dokumenten utifrån förhandlingen med kunden ger kunden råd om alternativen i fråga om skötsel av ärenden via flera kanaler i enlighet med kundens behov och organisationens försäljnings- och verksamhetsmodeller ger kunden råd vid val och användning av olika servicekanaler utför de åtgärder som behövs i servicesituationerna under försäkringsavtalets livscykel och som enligt organisationens riktlinjer ska utföras (utarbeta försäkringsavtal, hålla försäkringsuppgifterna uppdaterade, betala försäkringsavgifter, avsluta försäkringar) använder systemen relaterade till försäkringar på ett effektivt sätt.

18 kan förhandla med kunder om frågor som gäller ersättningstjänster utföra eller låta utföra bedömningar och fatta beslut om förmåner eller ersättningar. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom att utföra arbetsuppgifter relaterade till ersättningstjänster. Vid förhandlingar med kunderna informerar de om ansöknings- och ersättningsprocessen. De utför eller låter utföra bedömningar och fattar beslut om förmåner eller ersättningar. De ger kunder råd om hur man kan söka ändring i beslut. Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på ett annat sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt. sköter kundsituationer som kommer via olika servicekanaler i enlighet med organisationens riktlinjer och servicekoncept följer i sitt arbete lagstiftningen, villkoren, myndigheternas anvisningar och organisationens riktlinjer i fråga om ersättningstjänsterna förklarar för kunden grunderna för pensionsförmåner eller ersättningar som baserar sig på en skadeförsäkring beaktar i ersättningssituationer förmånerna eller ersättningarna inom de olika försäkringstyperna samt konsekvenserna vid sammanjämkning av den sociala tryggheten och de lagstadgade försäkringarna informerar kunderna om ansökningsprocessen och om villkoren för betalning av förmåner gör en helhetsbedömning av kundens situation och hänvisar vid behov kunden till rätt servicekanal hänvisar vid behov kunden till rätt aktör i en förmånsfråga informerar kunden om ersättningarna inom livförsäkringen informerar kunden om de viktigaste punkterna inom beskattningen och beskattningens inverkan vid ersättningar ger kunden nödvändiga instruktioner och ber kunden lämna in alla nödvändiga kompletterande utredningar på en gång ger kunden råd i fråga om förfaranden som gäller rättelse, besvär och sökande av ändring.

19 följer riktlinjerna i situationer där kunden får ersättning från flera håll utför eller låter vid behov utföra en uppskattning av ersättningen fattar ett korrekt och felfritt beslut i ett förmåns- eller ersättningsärende utan onödigt dröjsmål visar att han/hon är insatt i ersättningarnas ömsesidiga beroenden och utbetalningstiden för ersättningar ger kunden råd om alternativen för skötsel av ärenden via flera kanaler och om användningen av dem i enlighet med kundens behov och organisationens försäljnings- och verksamhetsmodeller ger kunden råd vid val och användning av olika servicekanaler använder effektivt ändamålsenliga verktyg och system för ersättningstjänsterna. kan kartlägga kunders pensionsförsäkringsskydd sköta förhandlings- och försäljningssituationer som gäller lagstadgade eller frivilliga pensionsförsäkringar sköta dokumentationen i samband med en pensionsförsäkring. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom att utföra arbetsuppgifter relaterade till lagstadgade eller frivilliga pensionsförsäkringar. De sköter kundförhandlingar och ger kunderna råd i pensions- och försäkringsfrågor. De upprättar de dokument som behövs. Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på ett annat sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt.

20 sköter kundsituationer som initieras via olika servicekanaler i enlighet med organisationens riktlinjer och servicekoncept kartlägger vilka lagstadgade och/eller frivilliga försäkringar som är lämpliga med tanke på kundens helhetssituation och hänvisar vid behov kunden till rätt aktör följer i sitt arbete lagstiftningen, andra direktiv och organisationens riktlinjer om pensionsförsäkringar tillämpar enligt kundens situation pensionslagar som gäller arbetstagare och företagare, är insatt i förutsättningarna och begränsningarna i fråga om vilka pensionslagar som ska tillämpas t.ex. vid arbete utomlands. informerar i kundservicesituationer om vad det lagstadgade skyddet omfattar och hur det kan kompletteras med frivilliga pensionsförsäkringar ger råd i kunders pensionsärenden och beaktar då kundernas livssituation använder vid behov sakkunniga inom den egna organisationen och övriga nätverk vid kundrådgivning informerar vid behov kunden om hur övrig socialförsäkring, folkpensionen och arbete utomlands inverkar på pensionsskyddet gör upp ett anbud till kunden på basis av förhandlingen med denne informerar kunden om grunderna för pensionsavgifterna beräknar pensionsbeloppet åt kunden informerar kunden om de faktorer som inverkar på pensionen informerar vid behov kunden om yrkesinriktad rehabilitering erbjuder kunden en lämplig servicekanal visar att han/hon är insatt i de med tanke på de egna arbetsuppgifterna viktigaste produkterna och tjänsterna för pensionsförsäkring samt i prissättningen ger kunden råd om hur man kan söka ändring i beslut.

21 upprättar de nödvändiga dokumenten utifrån förhandlingen med kunden i ett pensionsförsäkringsärende redogör för innehållet i försäkringsavtalet och betalningsvillkoren utför de åtgärder som behövs under försäkringsavtalets livscykel (upprätta försäkringsavtal, uppdatera försäkringsuppgifterna, betala försäkringsavgifter, avsluta försäkringar) ger kunden råd om alternativen i fråga om skötsel av ärenden via flera kanaler i enlighet med kundens behov och organisationens försäljnings- och verksamhetsmodeller ger kunden råd vid val och användning av olika servicekanaler använder effektivt ändamålsenliga verktyg och system för pensionsförsäkringstjänsterna kommer enligt situationen överens med företagskunder om hur betalningsstörning ska skötas kan utreda frågor som rör den operativa verksamheten rapportera i enlighet med sina arbetsuppgifter förvalta kontrakt eller betalningsrörelse. Examinanderna visar sin yrkesskicklighet genom att sköta back office-arbetsuppgifter som innehåller utredningsarbete, rapportering och kontakter med olika parter. De behandlar frågor som gäller kontrakt eller betalningsrörelse. Arbetssituationerna kan vara relaterade till de olika faserna av aktiviteters eller dokuments livscykel. Till de delar som examinanderna inte kan visa yrkesskickligheten i praktiska arbetsuppgifter kan visandet kompletteras på ett annat sätt så att yrkesskickligheten kan bedömas tillförlitligt.

22 sköter utrednings- eller analysuppgifter inom sitt eget område i enlighet med organisationens riktlinjer och servicekoncept, och drar då nytta av tillgängliga uppgifter säkerställer att dokument eller kalkyler är korrekta assisterar eller stödjer organisationens aktiviteter genom sitt utredningsarbete söker information som han/hon behöver i arbetet i mångsidiga källor utnyttjar i sitt arbete aktivt information som han/hon håller uppdaterad inom sitt eget arbetsområde uppdaterar kundinformationen eller andra arbetsrelaterade system underhåller hanteringssystem för kundrelationer eller andra system behärskar de behövliga IT-systemen professionellt drar nytta av den egna organisationens nätverk i sitt utredningsarbete följer i sitt arbete lagstiftningen, myndighetsföreskrifterna och de etiska principerna för branschen. bearbetar information som han/hon samlat in så att den lämpar sig för organisationens behov drar nytta av den sammanställda informationen så att organisationen får ett beslutsunderlag redigerar materialet så att det blir ändamålsenligt och kan presenteras dokumenterar materialet så att det kan skickas vidare rapporterar till interna eller externa kunder eller andra intressenter informerar olika parter om resultaten i den fråga som rapporteras eller analyserar resultaten kommunicerar tydligt i olika rapporterings- eller styrsituationer med olika intressenter ger de berörda parterna råd om hur rapporten kan utnyttjas håller aktivt kontakt med de berörda parterna fungerar som användarstöd i enlighet med sina arbetsuppgifter använder vid behov sakkunniga inom den egna organisationen och övriga nätverk.

23 hanterar eller förvaltar de kontrakt eller den betalningsrörelse som hör till arbetet beaktar kontraktets livscykel i sitt arbete gör beräkningar i enlighet med kontraktets livscykel eller beräkningar som betalningsrörelsen kräver utarbetar de dokument som behövs vid förvaltning av kontrakt eller vid skötsel av betalningsrörelse avtalar enligt situationen om ändringar i kontrakt använder effektivt ändamålsenliga verktyg och system för arbetsuppgifterna visar att han/hon är insatt i de produkter och tjänster som är viktigast med tanke på de egna arbetsuppgifterna samt i prissättningspolitiken I yrkesexamen inom finansbranschen kan examinanderna som valbar examensdel inkludera någon av följande examensdelar: 1. Examensdelen Arbete inom fastighetsförmedling, som ingår i yrkesexamen inom fastighetsförmedling 2. Examensdelen Försäljning, som ingår i yrkesexamen i försäljning 3. Examensdelen Arbete som sekreterare eller Arbete som sekreterare på kontor, som ingår i yrkesexamen för sekreterare 4. Någon av de obligatoriska examensdelarna i yrkesexamen i ekonomiförvaltning 5. Examensdelen Genomförande av ett eget produktutvecklingsprojekt, som ingår i specialyrkesexamen för produktutvecklare 6. En av examensdelarna Planering av företagsverksamhet, Inledande av företagsverksamhet eller Franchising, som ingår i yrkesexamen för företagare 7. Examensdelen Genomförande och utveckling av företagsrådgivning, som ingår i specialyrkesexamen för företagsrådgivare. Betyget över de ovannämnda examensdelarna utfärdas av den examenskommission som ansvarar för examen i fråga. Examenskommissionen inom finansierings- och försäkringsbranschen erkänner examensdelen som en del av yrkesexamen inom finansbranschen på basis av betyget.

24 Examensgrunderna träder i kraft Yrkesexamen inom finansbranschen består av en obligatorisk examensdel och två valbara examensdelar. Den obligatoriska examensdelen är Skötsel av kundrelationer inom finansbranschen. De två valbara examensdelarna väljs bland följande delar. 1. Spar- och placeringstjänster 2. Finansieringstjänster 3. Tjänster för dagliga bankärenden 4. Riskförsäkringstjänster 5. Ersättningstjänster 6. Pensionsförsäkringstjänster 7. Back office-tjänster I stället för en av de ovannämnda valbara delarna kan examinanden välja någon av följande examensdelar som ingår i en annan yrkesexamen eller specialyrkesexamen. 1. Examensdelen Arbete inom fastighetsförmedling, som ingår i yrkesexamen inom fastighetsförmedling 2. Examensdelen Försäljning, som ingår i yrkesexamen i försäljning 3. Examensdelen Arbete som sekreterare eller Arbete som sekreterare på kontor, som ingår i yrkesexamen för sekreterare 4. Någon av de obligatoriska examensdelarna i yrkesexamen i ekonomiförvaltning 5. Examensdelen Genomförande av ett eget produktutvecklingsprojekt, som ingår i specialyrkesexamen för produktutvecklare 6. En av examensdelarna Planering av företagsverksamhet, Inledande av företagsverksamhet eller Franchising, som ingår i yrkesexamen för företagare 7. Examensdelen Genomförande och utveckling av företagsrådgivning, som ingår i specialyrkesexamen för företagsrådgivare. De som har avlagt yrkesexamen inom finansbranschen har den yrkesskicklighet som krävs av en person som är yrkesverksam inom finansbranschen och som sköter uppgifter inom finansiering, sparande och placering, tjänster för dagliga ärenden inom banksektorn, riskförsäkringar, ersättningstjänster, pensionsförsäkringstjänster eller back office-funktioner. De har en helhetsbild av finansbranschen och dess aktörer. De är förtrogna med den lagstiftning och de anvisningar som gäller branschen och iakttar dem. Likaså iakttar de bankeller försäkringssekretessen. De följer förändringarna i branschen och utvecklar sin kompetens och sitt arbete. De som avlagt yrkesexamen inom finansbranschen kan inneha uppgifter som ingår i kundservice, experttjänster eller stödtjänster i olika servicekanaler i organisationer inom finansbranschen eller i organisationer som stöder dessa.

25 Examensbetyget utfärdas av en examenskommission som tillsatts av Utbildningsstyrelsen. Undervisnings- och kulturministeriet Utbildningsstyrelsen, centralt ämbetsverk som är underställt undervisnings- och kulturministeriet ISCED 3 Godkänd/underkänd Examen ger behörighet för högskolestudier. Lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning 631/1998, förordningen om yrkesinriktad vuxenutbildning 812/1998 Examen avläggs vid examenstillfällen där examinanden visar sin yrkesskicklighet. De nationella examensfordringarna har definierats i examensgrunderna. Vid behov anordnas utbildning som förbereder för examen. Utbildningsanordnaren sörjer för den persnliga tillämpningen när det gäller ansökan till fristående examen och till utbildning som förbereder för examen, avläggande av examen och förvärvande av behövlig yrkesskicklighet. Examen kan avläggas oavsett hur yrkesskickligheten har förvärvats. Inga formella utbildningskrav ställs på dem som deltar i examen.

26

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014 UTKAST Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014 Föreskrift 24/011/2014 Föreskrifter och anvisningar 2014:24 Föreskrifter och anvisningar 2014:24 Grunder för fristående examen

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 I Examens delar och uppbyggnad ------------------------------------------------------------------------------------- 3 II Krav på yrkesskicklighet

Läs mer

Specialyrkesexamen i företagsledning

Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning De som har avlagt specialyrkesexamen i företagsledning har den kompetens i strategisk företagsledning och de insikter i företagsledning

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34 YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN Föreskrift 38/011/2015 Föreskrifter och anvisningar 2015:34 INNEHÅLL I Uppbyggnaden av yrkesexamen för arbete som teamledare och delarna i examen-----------

Läs mer

FÖRESKRIFT 10/011/2010. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 10/011/2010. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 10/011/2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FINANSIERINGS- OCH FÖRSÄKRINGSBRANSCHEN 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FINANSIERINGS- OCH FÖRSÄKRINGSBRANSCHEN

Läs mer

Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:24. ISBN 978-952-13-5866-1 (hft.) ISBN 978-952-13-5867-8 (pdf)

Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:24. ISBN 978-952-13-5866-1 (hft.) ISBN 978-952-13-5867-8 (pdf) Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2014:24 ISBN 978-952-13-5866-1 (hft.) ISBN 978-952-13-5867-8 (pdf) ISSN-L 1798-8977 ISSN 1798-8977 (print) ISSN 1798-8985 (online) www.utbildningsstyrelsen.fi

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR BIODLARE EXAMENSGRUNDER Föreskrift 39/011/2015

YRKESEXAMEN FÖR BIODLARE EXAMENSGRUNDER Föreskrift 39/011/2015 YRKESEXAMEN FÖR BIODLARE EXAMENSGRUNDER Föreskrift 39/011/2015 INNEHÅLL I Examensdelar och examens uppbyggnad ------------------------------------------------------------------- 4 II Krav på yrkesskicklighet

Läs mer

Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen

Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen De som har avlagt yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen kan på ett mångsidigt

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013 Föreskrift 40/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:44 Föreskrifter och anvisningar 2013:44 Grunder för fristående

Läs mer

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*)

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) NAMNET PÅ EXAMEN Yrkesexamen i idrott (SV) Liikunnan ammattitutkinto (FI) DEN YRKESSKICKLIGHET SOM PÅVISATS I EXAMEN Uppbyggnaden av examen Denna examen består av samtliga

Läs mer

Yrkesexamen för arbete som teamledare

Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Den som har avlagt examen för arbete som teamledare har kompetens att planera och handleda arbetet i ett team och att introducera

Läs mer

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 22/011/2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 22/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

YRKESEXAMEN INOM HUSHÅLLSSERVICE 2013

YRKESEXAMEN INOM HUSHÅLLSSERVICE 2013 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM HUSHÅLLSSERVICE 2013 Föreskrift 11/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:20 Föreskrifter och anvisningar 2013:20 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011

YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011 Föreskrift 14/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:23 Föreskrifter och anvisningar 2011:23 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Yrkesakademin i Österbotten Examensmästarutbildning UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Rapport Kadi Lilloja Kimito 2017 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010 FÖRESKRIFT 46/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:19 Föreskrifter och anvisningar 2010:19 Grunder för fristående examen

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR KOCK I STORHUSHÅLL 2015

YRKESEXAMEN FÖR KOCK I STORHUSHÅLL 2015 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR KOCK I STORHUSHÅLL 2015 Föreskrift 16/011/2015 Föreskrifter och anvisningar 2015:9 2 INNEHÅLL I Examensdelar och examensuppbyggnad ------------------------------------------------------------------------

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010

YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010 FÖRESKRIFT 59/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:29 Föreskrifter och anvisningar 2010:29 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR GLASBLÅSARGESÄLL 2014

YRKESEXAMEN FÖR GLASBLÅSARGESÄLL 2014 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR GLASBLÅSARGESÄLL 2014 Föreskrift 31/011/2014 Föreskrifter och anvisningar 2014:26 Föreskrifter och anvisningar 2014:26 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010

YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010 FÖRESKRIFT 48/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:18 Föreskrifter och anvisningar 2010:18 Grunder för

Läs mer

Krav på yrkesskicklighet

Krav på yrkesskicklighet Krav på yrkesskicklighet 4.1 Obligatoriska för alla 4.1.1 Kundservice klarar av en servicesituation då han eller hon förbereder sig inför servicesituationer värnar om arbetsmiljön betjänar externa och

Läs mer

YRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2010

YRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2010 FÖRESKRIFT 58/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:22 Föreskrifter och anvisningar 2010:22 Grunder för fristående

Läs mer

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET Tom Lindström Nina Sederholm INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1 1. Personlig tillämpning 2 2. Arbetsprocessen i fristående examina 4 2.1 Ansökningsskedet

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FARTYGSELMÄSTARE 2013

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FARTYGSELMÄSTARE 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FARTYGSELMÄSTARE 2013 Föreskrift 37/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:41 Föreskrifter och anvisningar 2013:41 Grunder för fristående examen

Läs mer

FÖRESKRIFT 9/011/2009. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 9/011/2009. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 9/011/2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS- FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA TJÄNSTER 2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS- FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA

Läs mer

FÖRESKRIFT 35/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 35/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 35/011/2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR PRODUKTUTVECKLARE 2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR PRODUKTUTVECKLARE 2008 FÖRESKRIFT 35/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 FÖRESKRIFT 62/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:33 Föreskrifter och anvisningar 2010:33 Grunder för fristående examen

Läs mer

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Systemet är i slutet på tonåren (första lagstiftningen kom 1994 och kallades för yrkesexamenslagen) Samarbetet

Läs mer

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Fristående examina Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Information om fristående examina kan du få av de läroanstalter som arrangerar examina på arbetskraftsbyråerna

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011

SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011 FÖRESKRIFT 15/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:29 Föreskrifter och anvisningar 2011:29 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013

SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013 Föreskrift 41/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:45 Föreskrifter och anvisningar 2013:45 Grunder för fristående

Läs mer

Bilaga Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING

Bilaga Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING Bilaga 1 29.11.2010 Sid 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM BILBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING 1. Utbildningens helhetsmål Målet för försöket med arbetsledarutbildning inom bilbranschen är att utbilda

Läs mer

FÖRESKRIFT 21/011/2004. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 21/011/2004. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 21/011/2004 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FINANSIERINGS- OCH FÖRSÄKRINGSBRANSCHEN 2004 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FINANSIERINGS- OCH FÖRSÄKRINGSBRANSCHEN

Läs mer

Specialyrkesexamen för produktutvecklingsarbete

Specialyrkesexamen för produktutvecklingsarbete Specialyrkesexamen för produktutvecklingsarbete Specialyrkesexamen för produktutvecklingsarbete [sv Perusteen nimi] Specialyrkesexamen för produktutvecklingsarbete [sv Määräyksen diaarinumero] 32/011/2016

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 246/2015 Lag om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011

SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011 FÖRESKRIFT 2/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:3 Föreskrifter och anvisningar 2011:3 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar Carola Helle

IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar Carola Helle IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar 2-3.12.2010 2.12.2010 Carola Helle Fristående examina Examina som är oberoende av hur yrkesskickligheten har förvärvats Kunnande

Läs mer

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING Allmänna övergångsbestämmelser för yrkesutbildning och avläggande av yrkesexamen Från ingången av 2018 De utbildningsanordnare

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

UTKAST SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2011. Föreskrifter och anvisningar 2011:28

UTKAST SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2011. Föreskrifter och anvisningar 2011:28 UTKAST Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR 2011 FÖRESKRIFT 19/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:28 Föreskrifter och anvisningar 2011:28 Grunder för fristående

Läs mer

YRKESEXAMEN INOM UTRIKESHANDELN 2012

YRKESEXAMEN INOM UTRIKESHANDELN 2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM UTRIKESHANDELN 2012 Föreskrift 39/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:44 Föreskrifter och anvisningar 2012:44 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH-501-2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 INNEHÅLL PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN

Läs mer

FÖRESKRIFT 12/011/2006. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 12/011/2006. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 12/011/2006 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FOTOGRAF 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FOTOGRAF 2007 FÖRESKRIFT 12/011/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

FÖRESKRIFT 4/011/2008. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 4/011/2008. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 4/011/2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING 2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING 2008 FÖRESKRIFT 4/011/2008 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

Introduktion av grundexamen inom företagsekonomi, merkonom för arbetslivet

Introduktion av grundexamen inom företagsekonomi, merkonom för arbetslivet 2015-10-22 Introduktion av grundexamen inom företagsekonomi, merkonom för arbetslivet Isaksson Ann-Mari Vasa vuxenutbildningscenter Grundexamen inom företagsekonomi - merkonom Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TOLK FÖR TALHANDIKAPPADE 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TOLK FÖR TALHANDIKAPPADE 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TOLK FÖR TALHANDIKAPPADE 2010 FÖRESKRIFT 60/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:32 Föreskrifter och anvisningar 2010:32 Grunder för fristående

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM FASTIGHETSSERVICE 2010

GRUNDEXAMEN INOM FASTIGHETSSERVICE 2010 GRUNDEXAMEN INOM FASTIGHETSSERVICE 2010 UTBILDNINGSPROGRAMMET/KOMPETENSOMRÅDET FÖR FASTIGHETSSKÖTSEL, FASTIGHETSSKÖTARE UTBILDNINGSPROGRAMMET/KOMPETENSOMRÅDET FÖR LOKALVÅRD, LOKALVÅRDARE FÖRESKRIFT 7/011/2010

Läs mer

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar Utvecklingsarbete inom Examensmästarutbildningen Lilly Swanljung 2017 Innehåll 1. Inledning 2. Resultatredovisning

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Snabbmatsservice Kompetensområde för kock, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Yrkesprov nr 6 Gemensam

Läs mer

Lättläst broschyr för systemet med fristående examen

Lättläst broschyr för systemet med fristående examen Lättläst broschyr för systemet med fristående examen Brita Brännbacka-Brunell, Margita Broman FRISTÅENDE EXAMINA Vad är fristående examina? Fristående examina är ett flexibelt sätt för vuxna att visa sin

Läs mer

FÖRESKRIFT 35/011/2004. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 35/011/2004. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 35/011/2004 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDEL 2005 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDEL 2005 FÖRESKRIFT 35/011/2004

Läs mer

Ansökningsskede i kortfilm

Ansökningsskede i kortfilm Ansökningsskede i kortfilm Denice Hohtari Yrkesakademin i Österbotten Våren 2017 1 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Tillvägagångssätt 3 Resultat 5 Självvärdering 5 Bilaga 7 2 Bakgrund Efter diskussioner

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR BILLACKERARMÄSTARE 2015

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR BILLACKERARMÄSTARE 2015 1 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR BILLACKERARMÄSTARE 2015 Föreskrift 34/011/2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 2 3 INNEHÅLL I EXAMENSDELAR OCH EXAMENS UPPBYGGNAD... 1 II

Läs mer

YRKESEXAMEN FOR SEMINOLOG 2014

YRKESEXAMEN FOR SEMINOLOG 2014 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FOR SEMINOLOG 2014 Föreskrift 14/011/2014 Föreskrifter och anvisningar 2014:19 Föreskrifter och anvisningar 2014:19 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN SEMINOLOG

Läs mer

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf)

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf) AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 ANVISNING 2/440/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3136-7

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen Examensdel: Kaféservice Kompetensområde för matservice, kock Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Yrkesprov nr 4 Gemensam

Läs mer

Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:30. ISBN (hft.) ISBN (pdf)

Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:30. ISBN (hft.) ISBN (pdf) Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2014:30 ISBN 978-952-13-5892-0 (hft.) ISBN 978-952-13-5893-7 (pdf) ISSN-L 1798-8977 ISSN 1798-8977 (print) ISSN 1798-8985 (online) www.utbildningsstyrelsen.fi

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR RÖRMONTÖR 2012

YRKESEXAMEN FÖR RÖRMONTÖR 2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR RÖRMONTÖR 2012 Föreskrift 26/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:33 Föreskrifter och anvisningar 2012:33 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR

Läs mer

GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM TRANSPORTBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING

GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM TRANSPORTBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING Bilaga 2 2.4.2012 1 GRUNDERNA FÖR ARBETSLEDARUTBILDNING INOM TRANSPORTBRANSCHEN, FÖRSÖKSUTBILDNING 1. Utbildningens helhetsmål Målet för försöket med arbetsledarutbildning inom transportbranschen är att

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2012

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2012 Föreskrift 53/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:52 Föreskrifter och anvisningar 2012:52 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN IFYLLNADSANVISNINGAR IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN Allmänt: Om du vill att en ny rad i ifyllnadsfältet ska börja med indrag som den föregående, tryck

Läs mer

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning FÖRESKRIFT 1 (1) 11.01.2018 OPH-54-2018 Anordnare av yrkesutbildning Giltighetstid: fr.o.m. 15.1.2018 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av: L 531/2017, 60 Upphäver Utbildningsstyrelsens

Läs mer

Kompetensområdet för KUNDBETJÄNING OCH INFORMATIONSHANTERING

Kompetensområdet för KUNDBETJÄNING OCH INFORMATIONSHANTERING Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: Kompetensområdet för KUNDBETJÄNING OCH INFORMATIONSHANTERING EXAMINANDENS

Läs mer

FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN

FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN EXAMINANDENS

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR HOTELLRECEPTIONIST 2011

YRKESEXAMEN FÖR HOTELLRECEPTIONIST 2011 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR HOTELLRECEPTIONIST 2011 Föreskrift 13/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:21 Föreskrifter och anvisningar 2011:21 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE EXAMINANDENS NAMN:

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2001

YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2001 Föreskrift 49/011/2001 YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2001 GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE EXAMENSGRUNDER UTBILDNINGSSTYRELSEN 2002 2 Edita Prima Oy Helsingfors 2002 ISBN 952-13-1580-6

Läs mer

FÖRESKRIFT 23/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 23/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 23/011/2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 23/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

Examensmästare Examinandernas väg mot examen

Examensmästare Examinandernas väg mot examen Examensmästare 2017 Examinandernas väg mot examen Ett verktyg som stöder den personliga examensplanen samt berättar var examinanderna befinner sig på vägen mot examen. Johanna Nykamb Yrkesakademin i Österbotten

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom fastighetsservice Kompetensområdet för fastighetsskötsel Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare Studerande Examensdel: Produktion av

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare Studerande Examensdel: Företagande inom hästhushållningen Yrkesprov nr 5 Studerande: Plats: Matrikelnr Tidpunkt

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

Bedömarhandbok. Marica Eliasson och Monika Sundqvist. Yrkesexamen för sekreterare

Bedömarhandbok. Marica Eliasson och Monika Sundqvist. Yrkesexamen för sekreterare Bedömarhandbok Marica Eliasson och Monika Sundqvist Yrkesexamen för sekreterare 22.10.2015 Innehållsförteckning: Introduktion sidan 3 Allmänt om fristående examen Centrala principer sidan 4 Beskrivning

Läs mer

Personlig tillämpning vid avläggande av examen. Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA!

Personlig tillämpning vid avläggande av examen. Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA! Personlig tillämpning vid avläggande av examen Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA! Malin Överholm Administration 23.01.2017 1 Innehåll 1. Inledning 2. Genomförande 3. Produkten

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Grundexamen inom skönhetsbranschen Kompetensområde för specialhudvård och vård med hudvårdsapparater, kosmetolog Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011

SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:30 Föreskrifter och anvisningar 2011:30 Grunder

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUMENTSKÖTARE 2011

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUMENTSKÖTARE 2011 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR INSTRUMENTSKÖTARE 2011 Föreskrift 29/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:39 Föreskrifter och anvisningar 2011:39 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR GIPSNINGSMÄSTARE 2012 Föreskrift 46/011/2012

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR GIPSNINGSMÄSTARE 2012 Föreskrift 46/011/2012 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR GIPSNINGSMÄSTARE 2012 Föreskrift 46/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:50 Föreskrifter och anvisningar 2012:50 Grunder för fristående examen

Läs mer

FÖRESKRIFT 45/011/2005. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 45/011/2005. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 45/011/2005 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN I FÖRSÄLJNING 2006 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN I FÖRSÄLJNING 2006 FÖRESKRIFT 45/11/2005 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET 2015 2016

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET 2015 2016 Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET 2015 2016 Föreskrifter och anvisningar 2015:12

Läs mer

Föreskrift 49 /011/99 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN

Föreskrift 49 /011/99 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN Föreskrift 49 /011/99 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE 2000 GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN 1 YRKESEXAMEN FÖR SKOGSMASKINSFÖRARE EXAMENSGRUNDER UTBILDNINGSSTYRELSEN 2000 2 Utbildningsstyrelsen 2001 Edita

Läs mer

Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård

Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård Läroplan för utbildningsprogrammet för mentalhälsoarbete och missbrukarvård 1 Läroplanen är fastställd av styrelsen för Ålands gymnasium 4.6.2014 Utbildningsprogrammet eller kompetensområdet för mentalhälsoarbete

Läs mer

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 GRUNDER FÖR UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM UTBILDNINGSSTYRELSEN 2000 2 Pärm: Universitetstryckeriet Innehåll: Oy Edita Ab Helsingfors

Läs mer

FÖRESKRIFT 9/011/2005. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 9/011/2005. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 9/011/2005 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FASTIGHETSFÖRMEDLING 2005 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM FASTIGHETSFÖRMEDLING 2005 FÖRESKRIFT 9/011/2005 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

FÖRESKRIFT 31 /011/2003

FÖRESKRIFT 31 /011/2003 FÖRESKRIFT 31 /011/2003 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA TJÄNSTER 2003 1 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONSFÖRMEDLING OCH LOGISTISKA

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR RESTAURANGKOCK 2011

YRKESEXAMEN FÖR RESTAURANGKOCK 2011 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR RESTAURANGKOCK 2011 Föreskrift 25/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:34 Föreskrifter och anvisningar 2011:34 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

FÖRESKRIFT 19/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 19/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR HANTVERKARE 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR HANTVERKARE 2007 FÖRESKRIFT 19/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

STARTENKÄT Enkäten görs senast inom en månad från det att den personliga utvecklingsplanen för kunnandet har godkänts.

STARTENKÄT Enkäten görs senast inom en månad från det att den personliga utvecklingsplanen för kunnandet har godkänts. STUDERANDERESPONSFRÅGOR 2018 1(6) Svarsskala: (5) helt av samma åsikt (4) delvis av samma åsikt (3) delvis av samma åsikt och delvis av annan åsikt (2) delvis av annan åsikt (1) helt av annan åsikt STARTENKÄT

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN Föreskrift 10/011/2016 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2016

Läs mer

Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden

Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden 1 VAD ÄR ERKÄNNANDE AV KUNNANDE? ERKÄNNANDE AV KUNNANDE inom en EXAMENSPROCESS betyder att Du kan få det kunnande som du har erkänt. Du som är vuxenstuderande

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR SERVITÖR 2001

YRKESEXAMEN FÖR SERVITÖR 2001 Föreskrift 82/011/2000 YRKESEXAMEN FÖR SERVITÖR 2001 GRUNDER FÖR FRISTÅENDE EXAMEN YRKESEXAMEN FÖR SERVITÖR EXAMENSGRUNDER UTBILDNINGSSTYRELSEN 2001 2 Pärm: Universitetstryckeriet Innehåll: Oy Edita Ab

Läs mer

Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:92. ISBN (hft.) ISBN (pdf)

Utbildningsstyrelsen. Föreskrifter och anvisningar 2014:92. ISBN (hft.) ISBN (pdf) Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2014:92 ISBN 978-952-13-6083-1 (hft.) ISBN 978-952-13-6084-8 (pdf) ISSN-L 1798-8977 ISSN 1798-8977 (print) ISSN 1798-8985 (online) www.utbildningsstyrelsen.fi

Läs mer

2 UPPBYGGNADEN AV YRKESEXAMEN FÖR SKÖTSEL AV OCH OMSORG OM PRODUKTIONSDJUR

2 UPPBYGGNADEN AV YRKESEXAMEN FÖR SKÖTSEL AV OCH OMSORG OM PRODUKTIONSDJUR 2 UPPBYGGNADEN AV YRKESEXAMEN FÖR SKÖTSEL AV OCH OMSORG OM PRODUKTIONSDJUR 2.1 Kunnande som visats i yrkesexamen för skötsel av och omsorg om produktionsdjur 2.2 Examensdelarna består av en obligatorisk

Läs mer

FÖRESKRIFT 14/011/2008. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 14/011/2008. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 14/011/2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN INOM INFORMATIONSFÖRMEDLING OCH LOGISTISKA TJÄNSTER 2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN INOM INFORMATIONSFÖRMEDLING

Läs mer