En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar"

Transkript

1 En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar Utvecklingsarbete inom Examensmästarutbildningen Lilly Swanljung 2017

2 Innehåll 1. Inledning 2. Resultatredovisning 2.1 Bakgrundsfrågor gällande fristående examina 2.2 Ansökningsskede gällande fristående examina 2.3 Avläggande av examen gällande fristående examina 2.4 Avläggande av examen gällande fristående examina (bl.a. förberedande utbildning, läroavtalsutbildningens teoretiska studier och inlärning i arbete) 3. Diskussion 3.1 Resultaten från AIPAL responsen 3.2 AIPAL som utvärderingsinstrument

3 1. Inledning I mitt utvecklingsarbete inom ramen för examensmästarstudierna har jag valt att analysera resultat från AIPAL inom yrkesexamen för specialhandledare av barn och unga för Yrkesakademin. AIPAL är ett responssystem som upprätt hålls av Utbildningsstyrelsen. Responssystemets syfte är att genom uppföljning kunna utveckla systemet med fristående examina. AIPAL är ett elektroniskt responssystemet där det undersöks examinandernas åsikter om ansökan till fristående examina, om avläggande av examen och om förvärvande av behövlig yrkesskicklighet. Examinanderna besvarar enkäten anonymt och rapporterna skickas till utbildningsanordnarna, examensarrangörerna, examenskommissionerna, Utbildningsstyrelsen och undervisnings- och kulturministeriet. Genom responssystemet AIPAL samlas datamaterial in av examinanderna i två skeden: i ansökningsskedet och vid avläggande av examen. Datamaterialet samlas endast in från de examina vilka examensarrangörerna har ett gällande avtal. För att säkra examinandernas anonymitet rapporteras resultaten först när minst fem examinander har gett respons. Examensarrangörerna har haft möjlighet att lägga till frågor i enkäten och de frågor rapporteras endast till berörda examensarrangören. Jag kommer i kapitel två att redovisa resultaten från AIPAL responssystemet. I kapitel tre för jag en diskussion om resultaten och AIPAL som ett utvärderingsinstrument.

4 2. Resultatredovisning 2.1 Bakgrundsfrågor gällande fristående examina Datamaterialet består av 28 examinander som har avlagt yrkesexamen för specialhandledare av barn och unga. Det är en svarsprocent på 42% av målgruppen. 18 (64%) av dessa var kvinnor och 10 (36%) var män. Största delen av de svarande hade svenska som modersmål, endast tre stycken hade annat modersmål än svenska eller finska. Åldern på examinanderna var till 46% i ålderskategorin år. Ålderskategorin över (35-44 år) va 21% och kategorin under (20-24 år) var 14 %. De sista 18% finns in ålderskategorin år. Utbildningsnivån hos examinanderna var till 46% en yrkesexamen eller institutexamen. 21% hade en universitetsexamen som bakgrund och de resterande fördelade sig jämt mellan grundskola, gymnasieutbildning och yrkeshögskoleexamen. Målsättningen för att examinanderna när de sökte sig till utbildningen var att de ville byta yrke (39%) eller att utveckla sin yrkesskicklighet (39%). 21% angav att målsättningen var att skaffa sig ett yrke. När examinanderna ansökte om att få avlägga examen var hela 80% i arbete i annan tjänst. 13 % var studerande och 7% var i en annan situation dvs. beväring eller civiltjänst, föräldraledig, habilitering eller annan orsak. Vid frågan hur de uppskattade sin kommande situation efter avläggande av examen svarade 92% att de tror sig arbete i en annan tjänst och 8% arbetslös. Målsättningen för examinanderna var till 96% att avlägga hela examen och till 4% (1 person) att hen skulle avlägga en del eller delar av examen.

5 2.2 Ansökningsskede gällande fristående examina Under den här rubriken hade 15 av 35 examinander svarat på frågeställningarna. Frågan om examinandens tidigare studier, arbetserfarenheter och hens övriga kunnande utreddes mångsidigt i ansökningsskede svarade 87% av examinanderna att de var helt av samma åsikt. En svarade att hen var någorlunda av samma åsikt och en att hen inte var av samma och inte av annan åsikt. 87% av examinanderna svara att de vara av samma åsikt i frågan: Jag vet vilken slags yrkesskicklighet som krävs i den examen jag valt. En hade svarat någorlunda av samma åsikt och en hade svarat inte av samma åsikt och inte av annan åsikt. Vid påstående; Jag fick tillräcklig information om de krav på hälsotillstånd som ansluter sig till min examen svarade 73% att de var helt av samma åsikt. En svarade att hen var av någorlunda samma åsikt och tre examinander svarade saknar erfarenhet/vet inte. 40% av examinanderna var helt av samma åsikt i frågan: Jag fick påverka valet av de examensdelar som hör till min examen och 40% ansåg att de var någorlunda av samma åsikt. en examinand var inte av samma och inte av en annan åsikt och en var någorlunda av annan åsikt. 13%, dvs. 2 examinander var av helt annan åsikt. 87% ansåg att de fått information om ekonomiska stödformer och studiesociala förmåner som ansluter sig till utbildningen. 2 examinander svarade nej på den frågan. Vid frågan: Man utredde med mig eventuella svårigheter i anknytning till studierna eller avläggande av examen (t.ex. i anslutning till språket, läsning, skrivning, gestaltning eller koncentration) svarade 67% ja och 33% nej. På frågan: Jag hänvisades direkt till ett examenstillfälle (en eller flera examensdelar) svarade 33% av examinanderna: Ja, för jag hade redan den yrkesskicklighet som krävs i examensdelen. 60% svarade: Nej, eftersom jag inte hade tillräckligt tidigare kunnande. En examinand svarade: Nej, trots att jag tyckte att jag hade tillräckligt kunnande från tidigare. På frågan: Mitt tidigare kunnande i anslutning till examen förkortar väsentligt den förberedande utbildningen eller avläggandet av examen svarade 53% ja och resterande nej. 93 % av examinander var helt av samma åsikt på frågan: Man utarbetade med mig en personlig, skriftlig plan, i vilken vi kom överens om vilket slags utbildning jag behöver, studieformerna, handledning, avläggandet av examen och tidtabeller. En examinanden svarade någorlunda av en annan åsikt.

6 Hur ansökningsskede hade lyckats i helhet gav 87% av examinander en femma och 13% en fyra. Skalan var 1-5, där fem var bäst. 2.3 Avläggande av examen gällande fristående examina Under den här rubriken hade 13 av 32 examinander svarat på frågeställningarna. På frågan: En examensdel/examensdelar erkändes direkt på basen av mina tidigare betyg svarade 23% av examinander ja och resterande 77% nej. 69% av examinanderna var helt av samma åsikt vid frågan: Jag fick tillräckligt med handledning för planering av examenstillfällena och resterande 31% var av någorlunda samma åsikt. 12 examinander var helt av samma åsikt vid frågan om examenstillfällen ordnades på en arbetsplats eller en plats för inlärning i arbete. En examinand svarade någorlunda av samma åsikt. 46% av examinanderna var helt av samma åsikt i att de fick visa sitt kunnande till största delen i praktiska arbetsuppgifter och 46% var av någorlunda samma åsikt. En examinand svarade: Inte av samma och inte av annan åsikt. På frågan: Jag fick berätta min egen uppfattning om hur min examensprestation hade lyckats (självvärdering) svarade 92% ja och 8%(en examinand) nej. På frågan: Grunderna för bedömningen berättades för mig efter avläggandet av examen svarade 85% ja och 15% nej. 85% av examinanderna ansåg att avläggande av examen framskred enlighet med den personliga planen och 15% var någorlunda av samma åsikt. Alla examinander som deltog i responsen ansåg att en examen eller examensdelen var till nytta vid utvecklande av deras yrkesskickligheten. Vid frågan: Hur bedömer du ett avläggandet av examen lyckades som helhet svarade 62% fem och 38% fyra. Skalan var 1-5, där fem var bäst. 2.4 Avläggande av examen gällande fristående examina (bl.a. förberedande utbildning, läroavtalsutbildningens teoretiska studier och inlärning i arbete) Under den här rubriken hade 13 av 32 examinander svarat på frågeställningarna.

7 På frågan: Utbildningen som läroanstalten ordande motsvarade det kunnande som förutsattes i examen svarade 62 % av examinanderna helt av samma åsikt och 38% någorlunda av samma åsikt. Alla examinander svarade ja på frågan: I min utbildning ingick lärande på en arbetsplats. I fortsättningsfrågan frågandes: Lärandet på arbetsplatsen motsvarade det kunnande som förutsattes i examen vilket 69% av examinanderna svarade helt av samma åsikt och resterande 31% någorlunda av samma åsikt. 46% av examinanderna var helt av samma åsikt i frågan om utbildningen ökade deras kunnande i hållbar utveckling och 54% att de var någorlunda av samma åsikt. På frågan om examinanderna ansåg att de fick tillräckligt med handledning av läroanstalten eller av anordnaren av läroavtalsutbildningen svarade 77% helt av samma åsikt och 15% någorlunda av samma åsikt. En examinand (8%) svarade inte av samma och inte av annan åsikt. Vid frågan: Jag fick tillräckligt handledning på arbetsplatsen under inlärning i arbetet svarade 77% av examinanderna att de var helt av samma åsikt och 23% att de var någorlunda av samma åsikt. På frågan: Min personliga skriftliga plan uppdaterades enligt behov i takt med att studierna framskred svarade alla examinander ja. 92% av examinanderna var helt av samma åsikt att utbildningen ökade på deras yrkeskunnande och 8% (en examinand) var någorlunda av samma åsikt. Som sista fråga fick examinanderna ta ställning till hur de skulle uppskatta att förvärvande av yrkesskicklighet (bl.a. förberedande utbildning, läroavtalsutbildningens teoretiska studier och inlärning i arbetet) lyckades som helhet. 46% av examinanderna gav fem och 54% uppgav fyra på en skalan 1-5, där fem var bäst.

8 3. Diskussion 3.1 Resultaten från AIPALresponsen Hur helheten av ansökningsskede, avläggande av examen och förvärvande av yrkesskicklighet lyckades som helhet fick goda vitsord av examinanderna, vilket kan tolkas som att examinanderna är nöjda med sin utbildning, examen och sitt yrkeskunnande. Inom bakgrundsfrågorna är det en fråga som är mera framträdande än de andra. Det är fjärde frågan: Högsta utbildning eller examen som du har avlagt före den examen som nu ska avläggas. Största gruppen var de som hade yrkesinriktad examen eller examen på institutnivå men den näst största gruppen hade en universitetsexamen. Intressant skulle vara här att veta hur den gruppen korrelera med följande fråga: Viktigaste orsaken till att jag sökte till utbildningen. Där 39% svarade att orsaken var att byta yrke och 39% att utveckla sin yrkesskicklighet. Ingen av de svarande var dock arbetslös utan de arbetade i annan tjänst eller studerade. I frågorna som gällde ansökningsskede var det responsen från tre frågor man kan uppmärksamma. Den första var tredje frågan: Jag fick tillräcklig information om de krav på hälsotillstånd som ansluter sig till min examen. Endast 73% svarade att de ar helt av samma åsikt och en att hen var någorlunda av samma åsikt. Det som väckte min uppmärksamhet var att 20% hade svarat saknar erfarenhet/vet inte. Oroväckande är att det finns examinanderna som inte visste eller saknade erfarenhet av kraven på hälsotillstånd. Den andra frågan som väckte min uppmärksamhet var att en liten grupp som ansåg att de inte fick påverka valet av examensdelar som hör till hens examen. Tre examensdelar är obligatoriska och sedan får examinanden välja två valfria examensdelar från en palett på fyra examensdelar. Dessa får inte väljas helt fritt inom paletten på fyra finns det två examensdelar som examinanden måste välja åtminstone en av de. Frågan är om examinanderna upplevde att de inte hade någon valfrihet på de valfria examensdelarna. Den tredje frågan som väckte min uppmärksamhet var att nästan hälften av examinanderna deras tidigare kunnande inte förkortade deras förberedande utbildning eller avläggande av examen. Detta kan då tyda på att systemet med fristående examina inte är så flexibelt system som det är tänkt att vara. I frågorna som gäller avläggande av examen är det en fråga jag vill lyfta fram. Fråga nummer sex: Grunderna för bedömningen berättades för mig efter avläggandet av examen. 15% av examinanderna svarade nej på den frågan vilket kan ses som problematiskt. Eftersom Det handlar om endast två examinander av de som svarade på responsen är det inte många men

9 det borde inte finnas en enda examinand som inte vet grunderna för den bedömning de får. 3.2 AIPAL som utvärderingsinstrument AIPAL som utvärderingsinstrument bör ses på och diskuteras. Eftersom AIPAL är ett nationellt responssystem som upprätthålls av Utbildningsstyrelsen anser jag att systemet även borde uppfylla en del krav. Språket i responssystemet är översatta från finska och det har tyvärr inte gjorts tillräckligt bra. Språket i responsen har många klumpiga formuleringar. Frågorna är krångligt ställda vilket kan göra att examinanderna förstår frågeställningarna fel och därmed inte svara på det som avses. När examinanderna skall gradera ett påstående från helt av samma åsikt till helt av annan åsikt finns en benämning som heter "inte av samma och inte av annan åsikt" vilket inte är en gradering hur väl en faktor stämmer överens med ens egen åsikt. Rapportens tillförlitlighet kan också diskuteras. När svarsprocenten är endast 42% av målgruppens storlek kan tillförlitligheten ifrågasättas. Är de här 42% av examinanderna representativ för hela gruppen? Kan det vara så att en viss gruppering inom målgruppen saknas i rapporten? Om det är så att responssystemet inte når ut till alla examinander eller att examinander väljer att inte fylla i responsen visar på att systemet inte fungerar tillfredsställande.

AIPAL. - en jämförelse mellan studerande som går läroavtalsutbildning och studerande som går utbildning som är statsandelsfinasierad (närvårdare)

AIPAL. - en jämförelse mellan studerande som går läroavtalsutbildning och studerande som går utbildning som är statsandelsfinasierad (närvårdare) AIPAL - en jämförelse mellan studerande som går läroavtalsutbildning och studerande som går utbildning som är statsandelsfinasierad (närvårdare) Eva-Maria Löfqvist Examensmästarstuderande Våren 2017 Yrkesakademin

Läs mer

STARTENKÄT Enkäten görs senast inom en månad från det att den personliga utvecklingsplanen för kunnandet har godkänts.

STARTENKÄT Enkäten görs senast inom en månad från det att den personliga utvecklingsplanen för kunnandet har godkänts. STUDERANDERESPONSFRÅGOR 2018 1(6) Svarsskala: (5) helt av samma åsikt (4) delvis av samma åsikt (3) delvis av samma åsikt och delvis av annan åsikt (2) delvis av annan åsikt (1) helt av annan åsikt STARTENKÄT

Läs mer

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Yrkesakademin i Österbotten Examensmästarutbildning UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Rapport Kadi Lilloja Kimito 2017 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

För att skapa frågeformulär krävs det att personen har rättigheter som AIPAL-användarens ansvariga användare.

För att skapa frågeformulär krävs det att personen har rättigheter som AIPAL-användarens ansvariga användare. BRUKSANVISNING FÖR AIPAL 3.2.2015 1 ( 7 ) Till examensarrangörens ansvariga användare av AIPAL ATT SKAPA FRÅGEFORMULÄR BEGREPP I denna anvisning informeras om hur examensarrangörerna tar nationella responsfrågor

Läs mer

Examensmästare Examinandernas väg mot examen

Examensmästare Examinandernas väg mot examen Examensmästare 2017 Examinandernas väg mot examen Ett verktyg som stöder den personliga examensplanen samt berättar var examinanderna befinner sig på vägen mot examen. Johanna Nykamb Yrkesakademin i Österbotten

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Ansökningsskede i kortfilm

Ansökningsskede i kortfilm Ansökningsskede i kortfilm Denice Hohtari Yrkesakademin i Österbotten Våren 2017 1 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Tillvägagångssätt 3 Resultat 5 Självvärdering 5 Bilaga 7 2 Bakgrund Efter diskussioner

Läs mer

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Fristående examina Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Information om fristående examina kan du få av de läroanstalter som arrangerar examina på arbetskraftsbyråerna

Läs mer

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET Tom Lindström Nina Sederholm INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1 1. Personlig tillämpning 2 2. Arbetsprocessen i fristående examina 4 2.1 Ansökningsskedet

Läs mer

Lättläst broschyr för systemet med fristående examen

Lättläst broschyr för systemet med fristående examen Lättläst broschyr för systemet med fristående examen Brita Brännbacka-Brunell, Margita Broman FRISTÅENDE EXAMINA Vad är fristående examina? Fristående examina är ett flexibelt sätt för vuxna att visa sin

Läs mer

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING Allmänna övergångsbestämmelser för yrkesutbildning och avläggande av yrkesexamen Från ingången av 2018 De utbildningsanordnare

Läs mer

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Systemet är i slutet på tonåren (första lagstiftningen kom 1994 och kallades för yrkesexamenslagen) Samarbetet

Läs mer

IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar Carola Helle

IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar Carola Helle IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar 2-3.12.2010 2.12.2010 Carola Helle Fristående examina Examina som är oberoende av hur yrkesskickligheten har förvärvats Kunnande

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 I Examens delar och uppbyggnad ------------------------------------------------------------------------------------- 3 II Krav på yrkesskicklighet

Läs mer

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN IFYLLNADSANVISNINGAR IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN Allmänt: Om du vill att en ny rad i ifyllnadsfältet ska börja med indrag som den föregående, tryck

Läs mer

Specialyrkesexamen i företagsledning

Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning De som har avlagt specialyrkesexamen i företagsledning har den kompetens i strategisk företagsledning och de insikter i företagsledning

Läs mer

Studie av hur examinanden påverkar examenstillfällets innehåll och tidpunkt, samt hur arbetslivet deltar i planeringen

Studie av hur examinanden påverkar examenstillfällets innehåll och tidpunkt, samt hur arbetslivet deltar i planeringen Studie av hur examinanden påverkar examenstillfällets innehåll och tidpunkt, samt hur arbetslivet deltar i planeringen Grundexamen inom skogsbranschen 2014, examensdel Skogsvård och drivning Henrik Östman,

Läs mer

Finansieringsform: Studieform: heltidsstudier deltidsstudier

Finansieringsform: Studieform: heltidsstudier deltidsstudier Namn på examen: 1(14) Namn: Telefon: Adress: Utbildningen inleddes: Födelsetid: Email adress: Postnummer o postanstalt: Uppskattad avslutningsdag: Finansieringsform: Studieform: heltidsstudier deltidsstudier

Läs mer

Kundinriktad verksamhet

Kundinriktad verksamhet Kundinriktad verksamhet Kvalitativ kundundersökning om arbetslivssamarbete inom fristående examen Utvecklingsarbete för examensmästarstudier 2015 Jonas Kackur Håkan Sundelin Mikael Lindvall 1. Inledning

Läs mer

För att kunna skapa svarskoder krävs det att användaren antingen har rättigheter som AIPALutbildningsaktörens

För att kunna skapa svarskoder krävs det att användaren antingen har rättigheter som AIPALutbildningsaktörens 1 ( 5 ) AIPAL-ANVISNING 16.1.2015 Examensarrangör AIPAL utbildningsaktörens ansvarig användare AIPAL utbildningsaktörens användare ATT SKAPA SVARSKODER I denna anvisning ges information om hur enkäter

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 246/2015 Lag om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Handledning, material och stöd inom fristående examen

Handledning, material och stöd inom fristående examen Handledning, material och stöd inom fristående examen - Marknadsföringsmaterial för läroavtal Mats Wickman och Carina Åkerholm Examensmästare Optima 2014-2016 Inledning... 1 Läroavtal... 1 Vad behövs för

Läs mer

Bedömarhandbok. Marica Eliasson och Monika Sundqvist. Yrkesexamen för sekreterare

Bedömarhandbok. Marica Eliasson och Monika Sundqvist. Yrkesexamen för sekreterare Bedömarhandbok Marica Eliasson och Monika Sundqvist Yrkesexamen för sekreterare 22.10.2015 Innehållsförteckning: Introduktion sidan 3 Allmänt om fristående examen Centrala principer sidan 4 Beskrivning

Läs mer

Examensmästarens uppgifter ur arbetslivets perspektiv

Examensmästarens uppgifter ur arbetslivets perspektiv 1 Examensmästarens uppgifter ur arbetslivets perspektiv Studerande: Pauleen Mannevaara Bransch: Social, hälso och idrottsomårdet Datum: 21.11.2016 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34 YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN Föreskrift 38/011/2015 Föreskrifter och anvisningar 2015:34 INNEHÅLL I Uppbyggnaden av yrkesexamen för arbete som teamledare och delarna i examen-----------

Läs mer

Yrkesutbildningsreformen

Yrkesutbildningsreformen Yrkesutbildningsreformen Lagen om yrkesutbildning antogs av riksdagen den 30 juni 2017 Centrala förändringar Den nya lagen om yrkesutbildning träder i kraft den 1 januari 2018 Ett sätt att avlägga examen,

Läs mer

Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden

Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden 1 VAD ÄR ERKÄNNANDE AV KUNNANDE? ERKÄNNANDE AV KUNNANDE inom en EXAMENSPROCESS betyder att Du kan få det kunnande som du har erkänt. Du som är vuxenstuderande

Läs mer

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000

FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 FÖRESKRIFT 47/011/2000 UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM 2000 GRUNDER FÖR UPPGÖRANDET AV PERSONLIGA STUDIEPROGRAM UTBILDNINGSSTYRELSEN 2000 2 Pärm: Universitetstryckeriet Innehåll: Oy Edita Ab Helsingfors

Läs mer

Lyfta fram förmannens uppgift som bedömare i det fristående examensystemet. Utvecklingsarbete

Lyfta fram förmannens uppgift som bedömare i det fristående examensystemet. Utvecklingsarbete Lyfta fram förmannens uppgift som bedömare i det fristående examensystemet. Utvecklingsarbete Utvecklingsarbete inom examensmästarutbildningen. Social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare. Kirsi Widberg

Läs mer

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Examensmästarutbildning 2016-2017 Utvecklingsarbete Yvonne Druveus & Anki Svenlin Hösten 2016 2 Innehåll: 1. Inledning... 3 2. Genomförande... 4 3.

Läs mer

Din väg till examen. En beskrivning av hur en fristående examen avläggs

Din väg till examen. En beskrivning av hur en fristående examen avläggs Din väg till examen En beskrivning av hur en fristående examen avläggs Uppdaterad i november 2014/CHN Din väg till examen - En beskrivning av hur en fristående examen avläggs har utarbetats 2011 vid Yrkesakademin

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I YRKESUTBILDNINGEN OPH-501-2018 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2018 INNEHÅLL PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN

Läs mer

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten,

2) gemensamma studier som är nödvändiga för förvärvande och kompletterande av yrkesskickligheten, 1 of 8 21/03/2011 11:29 Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1998» 6.11.1998/811 6.11.1998/811 Beaktats t.o.m. FörfS 203/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Förordning

Läs mer

YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011

YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011 Föreskrift 14/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:23 Föreskrifter och anvisningar 2011:23 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

EXAMENSMÄSTARE, UTBILDNINGSPROGRAM (25 sp.)

EXAMENSMÄSTARE, UTBILDNINGSPROGRAM (25 sp.) Etunimi Sukunimi EXAMENSMÄSTARE, UTBILDNINGSPROGRAM (25 sp.) Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle Föreskrifter och anvisningar 2012:43 Utbildningsstyrelsen och författare

Läs mer

Personlig tillämpning vid avläggande av examen. Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA!

Personlig tillämpning vid avläggande av examen. Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA! Personlig tillämpning vid avläggande av examen Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA! Malin Överholm Administration 23.01.2017 1 Innehåll 1. Inledning 2. Genomförande 3. Produkten

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf)

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf) AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 ANVISNING 2/440/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3136-7

Läs mer

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 22/011/2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 22/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

IBRUKTAGANDE AV AIPAL VID OPTIMA

IBRUKTAGANDE AV AIPAL VID OPTIMA 21.01.2014 IBRUKTAGANDE AV AIPAL VID OPTIMA UTVECKLINGSARBETE EXAMENSMÄSTARUTBILDNINGEN 2012 ANNAKARIN SEIPLAX & LENA NYMAN-LEHTINEN OPTIMA 1 Innehåll Inledning... 2 Mål och Syfte... 2 Analys av nuläget...

Läs mer

Anvisning för plan för anordnandet av fristående examina

Anvisning för plan för anordnandet av fristående examina ANVISNING 6.7.2016 3/440/2016 Giltighetstid: fr.om 1.8.2016 tillsvidare Upphäver Utbildningsstyrelsens anvisning 1/440/2012 av 13.2.2012 Arrangörer av fristående examina, examenskommissioner AVTAL OM ANORDNANDE

Läs mer

GUIDE FÖR KOMPETENTA OCH MOTIVERADE BEDÖMARE

GUIDE FÖR KOMPETENTA OCH MOTIVERADE BEDÖMARE GUIDE FÖR KOMPETENTA OCH MOTIVERADE BEDÖMARE Lena Holmberg Examensmästare Yrkesakademin 2013.10.11 BEDÖMARE VID EXAMENSTILLFÄLLE FÖR GRUNDEXAMEN INOM LIVSMEDELSBRANSCHEN KOMPETENSOMRÅDET FÖR KÖTTBRANSCHEN

Läs mer

REFORMORDLISTA FÖR YRKESUTBILDNINGEN

REFORMORDLISTA FÖR YRKESUTBILDNINGEN Undervisnings och kulturministeriet 04/2017 REFORMORDLISTA FÖR YRKESUTBILDNINGEN anordnare av yrkesutbildning; anordnare av yrkesinriktade examina och yrkesutbildning = aktörer som av undervisnings och

Läs mer

EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram. (25 sp)

EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram. (25 sp) EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram (25 sp) Utbildningsstyrelsen 2007 Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3393-4 (häft.) ISBN 978-952-13-3394-1 (pdf) Innehåll 1 INLEDNING...

Läs mer

VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR. Grundexamen i audiovisuell kommunikation Medieassistent

VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR. Grundexamen i audiovisuell kommunikation Medieassistent VASA YRKESINSTITUT LÄROPLANENS EXAMENS- INRIKTADE DEL KULTUR Medieassistent Dokumentuppgifter Dokumentets namn Läroplan för grundexamen i audiovisuell kommunikation USB:s föreskrift 38/011/2014, 28.10.2014

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM HÅRBRANSCHEN, FRISÖR 2009

GRUNDEXAMEN INOM HÅRBRANSCHEN, FRISÖR 2009 GRUNDEXAMEN INOM HÅRBRANSCHEN, FRISÖR 2009 UTBILDNINGSPROGRAMMET/KOMPETENSOMRÅDET FÖR FRISÖR FÖRESKRIFT 27/011/2009 grunder för yrkesinriktad grundexamen Utbildningsstyrelsen Pärm: Pramedia Oy Layout:

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET

KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Modell på offertbegäran som garanterar en kvalitativ utvecklingsprocess OPTIMA August 29, 2013 Carin Hagman

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilagor Personlig tillämpning Lista över vem som handleder i olika skeden

Innehållsförteckning. Bilagor Personlig tillämpning Lista över vem som handleder i olika skeden Innehållsförteckning Inledning Syfte och metod Grundexamen i hemarbets rengöringsservice Genomförande Kommentarer från examinander Kommentarer från arbetsgivare Handledning vid ansökningsskedet Handledning

Läs mer

Reformen av yrkesutbildningen Informationspaket för handledare

Reformen av yrkesutbildningen Informationspaket för handledare Reformen av yrkesutbildningen Informationspaket för handledare 16.3.2018 Innehåll Den nya yrkesutbildningen är kundorienterad och kompetensbaserad... 3 Utbildningen svarar mot individens och arbetslivets

Läs mer

HANDBOK OM FRISTÅENDE EXAMINA 2015

HANDBOK OM FRISTÅENDE EXAMINA 2015 HANDBOK OM FRISTÅENDE EXAMINA 2015 För examensarrangörer och examenskommissioner Guider och handböcker 2015:7 Utbildningsstyrelsen 6:e reviderade upplagan Guider och handböcker 2015:7 ISBN 978-952-13-6178-4

Läs mer

FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR

FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR FÖRBEREDANDE OCH ORIENTERANDE UTBILDNINGAR Förberedande och orienterande utbildningar Med hjälp av förberedande utbildningar kan de studerande förbättra sina studiefärdigheter och förbereda sig för en

Läs mer

Lag. om yrkesutbildning. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Tillämpningsområde

Lag. om yrkesutbildning. 1 kap. Allmänna bestämmelser. Tillämpningsområde 1. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om yrkesutbildning 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tillämpningsområde Denna lag innehåller bestämmelser om de yrkesinriktade examina som hör till undervisnings-

Läs mer

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning FÖRESKRIFT 1 (1) 11.01.2018 OPH-54-2018 Anordnare av yrkesutbildning Giltighetstid: fr.o.m. 15.1.2018 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av: L 531/2017, 60 Upphäver Utbildningsstyrelsens

Läs mer

FÖRESKRIFT 4/011/2008. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 4/011/2008. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 4/011/2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING 2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING 2008 FÖRESKRIFT 4/011/2008 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

FÖRESKRIFT 52/011/2009. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 52/011/2009. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 52/011/2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGSKOMMUNIKATION 2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGSKOMMUNIKATION 2009 FÖRESKRIFT 52/011/2009

Läs mer

Yrkesutbildningsreformen

Yrkesutbildningsreformen Yrkesutbildningsreformen Infotillfälle om Studieinfo och övriga webbtjänster för lärande, 20.1.2017 Ulla-Jill Karlsson Konsultativ tjänsteman Kompetens och utbildning: Yrkesutbildningsreformen 2015-2018

Läs mer

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen

Lag. I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Studentexamen I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om studentexamen 1 Studentexamen Studentexamen avläggs som avslutning på gymnasieutbildning enligt gymnasielagen (714/2018). En studerande som har avlagt

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011

SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011 FÖRESKRIFT 2/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:3 Föreskrifter och anvisningar 2011:3 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

YRKESEXAMEN I INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSTJÄNST 2010

YRKESEXAMEN I INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSTJÄNST 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN I INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSTJÄNST 2010 FÖRESKRIFT 47/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:20 Föreskrifter och anvisningar 2010:20 Grunder för fristående

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010 FÖRESKRIFT 46/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:19 Föreskrifter och anvisningar 2010:19 Grunder för fristående examen

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 196/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Utbildning som ordnas på arbetsplatsen från planering till praktik Uleåborg 14.11.2017 Tammerfors 16.11.2017 Mari Pastila-Eklund S:t Michel 29.11.2017

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013 Föreskrift 40/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:44 Föreskrifter och anvisningar 2013:44 Grunder för fristående

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010

YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010 FÖRESKRIFT 48/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:18 Föreskrifter och anvisningar 2010:18 Grunder för

Läs mer

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*)

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) NAMNET PÅ EXAMEN Yrkesexamen i idrott (SV) Liikunnan ammattitutkinto (FI) DEN YRKESSKICKLIGHET SOM PÅVISATS I EXAMEN Uppbyggnaden av examen Denna examen består av samtliga

Läs mer

FÖRESKRIFT 9/011/2009. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 9/011/2009. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 9/011/2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS- FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA TJÄNSTER 2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS- FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 FÖRESKRIFT 62/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:33 Föreskrifter och anvisningar 2010:33 Grunder för fristående examen

Läs mer

UTKAST SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2011. Föreskrifter och anvisningar 2011:28

UTKAST SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2011. Föreskrifter och anvisningar 2011:28 UTKAST Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR 2011 FÖRESKRIFT 19/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:28 Föreskrifter och anvisningar 2011:28 Grunder för fristående

Läs mer

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov BILD. Utbildningssystemet i Finland Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Bedömning inom grundläggande yrkesutbildning

Läs mer

INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE

INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE Gisela Andergård-Heiskanen 4.2.2017 Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare Inledning Vi har ett stort och utbrett nätverk av arbetsplatser där våra examinander

Läs mer

UTBILDNINGSSTYRELSEN 23.12.2011 BILAGA 1 1 (15) Yrkesinriktade grundexamina

UTBILDNINGSSTYRELSEN 23.12.2011 BILAGA 1 1 (15) Yrkesinriktade grundexamina UTBILDNINGSSTYRELSEN 23.12.2011 BILAGA 1 1 (15) 2 VERKSTÄLLANDE AV EXAMENSGRUNDERNA INOM DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN 2.1 Uppgörandet av läroplanen och dess innehåll Enligt lagen om yrkesutbildning

Läs mer

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 357/2014 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till komplettering av regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om grundläggande yrkesutbildning, av 11 i lagen

Läs mer

Handledningsmaterial inför examenstillfällen inom Grundexamen i barn- och familjearbete. obligatoriska examensdelar

Handledningsmaterial inför examenstillfällen inom Grundexamen i barn- och familjearbete. obligatoriska examensdelar Handledningsmaterial inför examenstillfällen inom Grundexamen i barn- och familjearbete obligatoriska examensdelar Gunilla Holmberg och Charlotta Lillas Utvecklingsarbete, Examensmästarutbildningen, 15.10.2016

Läs mer

Yrkesexamen för arbete som teamledare

Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Yrkesexamen för arbete som teamledare Den som har avlagt examen för arbete som teamledare har kompetens att planera och handleda arbetet i ett team och att introducera

Läs mer

Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen

Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen De som har avlagt yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen kan på ett mångsidigt

Läs mer

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden Arbetsplan för examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden Innehållsförteckning Arbetsplan inför examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden... 1 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Målsättning...

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011

SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011 FÖRESKRIFT 15/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:29 Föreskrifter och anvisningar 2011:29 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

INNEHÅLL OCH BEGREPP I DEN PERSONLIGA UTVECKLINGSPLANEN FÖR KUNNANDET ( ) 9 1 mom. i förordningen 673/2017. Begrepp och förklaringar

INNEHÅLL OCH BEGREPP I DEN PERSONLIGA UTVECKLINGSPLANEN FÖR KUNNANDET ( ) 9 1 mom. i förordningen 673/2017. Begrepp och förklaringar INNEHÅLL OCH BEGREPP I DEN PERSONLIGA UTVECKLINGSPLANEN FÖR KUNNANDET (6.2.2018) 9 1 mom. i förordningen 673/2017 I den studerandes personliga utvecklingsplan för kunnandet ska utbildningsanordnaren föra

Läs mer

PERSONLIG TILLÄMPNING UR OLIKA SYNVINKLAR

PERSONLIG TILLÄMPNING UR OLIKA SYNVINKLAR PERSONLIG TILLÄMPNING UR OLIKA SYNVINKLAR Förutsättningar för att lyckas och god praxis Guider och handböcker 2015:2 Utbildningsstyrelsen och författarna Guider och handböcker 2015:2 ISBN 978-952-13-5910-1

Läs mer

Ny kompetens genom läroavtal

Ny kompetens genom läroavtal Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behov hos EK:s medlemsföretag Finlands Näringsliv Ny kompetens genom läroavtal Erfarenheter och behovhos EK:s medlemsföretag VAD ÄR LÄROAVTALSUTBILDNING? TRE

Läs mer

KRAV PÅ DE STUDERANDES HÄLSOTILLSTÅND I YRKES- OCH SPECIALYRKESEXAMINA. Föreskrift 28/011/2015

KRAV PÅ DE STUDERANDES HÄLSOTILLSTÅND I YRKES- OCH SPECIALYRKESEXAMINA. Föreskrift 28/011/2015 KRAV PÅ DE STUDERANDES HÄLSOTILLSTÅND I YRKES- OCH SPECIALYRKESEXAMINA Föreskrift 28/011/2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 INNEHÅLL KRAV PÅ DE STUDERANDES HÄLSOTILLSTÅND I YRKES- OCH SPECIALYRKESEXAMINA

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014 UTKAST Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014 Föreskrift 24/011/2014 Föreskrifter och anvisningar 2014:24 Föreskrifter och anvisningar 2014:24 Grunder för fristående examen

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011

SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:30 Föreskrifter och anvisningar 2011:30 Grunder

Läs mer

FÖRESKRIFT 23/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 23/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 23/011/2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 23/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

Läroplan för den grundläggande yrkesutbildningen

Läroplan för den grundläggande yrkesutbildningen Godkänd av direktionen (ersätter Läroplanens gemensamma del fr. 7.11.2011) Axxells ledningssystem är certifierat enligt standarderna ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001 Innehållsförteckning 1 Allmänt...

Läs mer

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017

Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 Lagen om yrkesutbildning L 531/2017 118 Personal Varje sådan läroanstalt och varje sådant verksamhetsställe som en utbildningsanordnare har där det ordnas utbildning eller examina som avses i denna lag

Läs mer

Hur planera och arrangera bedömningen vid examenstillfällen för Vigu.

Hur planera och arrangera bedömningen vid examenstillfällen för Vigu. Hur planera och arrangera bedömningen vid examenstillfällen för Vigu. YRKESEXAMEN FÖR VILDMARKS- OCH NATURGUIDE Johan Lind Axxell Brusaby 9. Januari 2015 Utvecklingsarbete för Examensmästarutbildning Innehållsförteckning

Läs mer

UTBILDNING SOM HANDLEDER FÖR ARBETE OCH ETT SJÄLVSTÄNDIGT LIV

UTBILDNING SOM HANDLEDER FÖR ARBETE OCH ETT SJÄLVSTÄNDIGT LIV Utbildningsgrunder UTBILDNING SOM HANDLEDER FÖR ARBETE OCH ETT SJÄLVSTÄNDIGT LIV Föreskrift 6/011/2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 Innehåll INLEDNING... 1 1 UTBILDNINGEN SOM HANDLEDER FÖR

Läs mer

ARBETSLIVETS ROLL I YRKESUTBILDNINGEN CAROLA BRYGGMAN

ARBETSLIVETS ROLL I YRKESUTBILDNINGEN CAROLA BRYGGMAN ARBETSLIVETS ROLL I YRKESUTBILDNINGEN CAROLA BRYGGMAN 8.5.2018 UTBILDNING EFTER GRUNDSKOLAN Utbildning på andra stadiet Gymnasieutbildning, allmänbildande utbildning som leder till studentexamen, behörighet

Läs mer

Handbok för erkännande av kunnande för läroplansbaserad grundexamen

Handbok för erkännande av kunnande för läroplansbaserad grundexamen Handbok för erkännande av kunnande för läroplansbaserad grundexamen Studiehandledarna vid YA! Hösten 011 16.9.011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VAD ÄR ERKÄNNANDE AV KUNNANDE?... 1 STUDIERNAS UPPBYGGNAD... ANVISNINGAR

Läs mer

Din väg till examen - en beskrivning av hur en fristående examen avläggs

Din väg till examen - en beskrivning av hur en fristående examen avläggs Din väg till examen - en beskrivning av hur en fristående examen avläggs 1 INNEHÅLL 1 Inledning... 4 2 Vad är en fristående examen?... 4 2.1 Examensgrunderna styr resan till examen... 6 2.2 Färdigheter

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013

SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013 Föreskrift 41/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:45 Föreskrifter och anvisningar 2013:45 Grunder för fristående

Läs mer

Din väg till examen. Det fristående examenssystemet

Din väg till examen. Det fristående examenssystemet Din väg till examen Det fristående examenssystemet Uppdaterad i november 2012. Din väg till examen - det fristående examenssystemet har utarbetats under 2011 vid Yrkesakademin i Österbotten inom projektet

Läs mer

Partnerskapsträff i Vasa Vuxenutbildningsservice & läroavtalsverksamhet

Partnerskapsträff i Vasa Vuxenutbildningsservice & läroavtalsverksamhet Partnerskapsträff i Vasa 2-3.12 2009 Vuxenutbildningsservice & läroavtalsverksamhet Trender och tendenser..... Yrkesutbildningens växande popularitet Dualismen övergår i ett enhetligt (gränslöst) utbildningssystem

Läs mer

BILAGA 1 BESLUTSMODELL 27.8.1998. Utbildningsanordnarens namn. Näradress (PB, om sådan finns) Postnummer och postanstalt. dag.månad.xxxx.

BILAGA 1 BESLUTSMODELL 27.8.1998. Utbildningsanordnarens namn. Näradress (PB, om sådan finns) Postnummer och postanstalt. dag.månad.xxxx. BILAGA 1 BESLUTSMODELL 27.8.1998 Utbildningsanordnarens namn Näradress (PB, om sådan finns) Postnummer och postanstalt dag.månad.xxxx xxx/430/xxxx TILLSTÅND ATT ORDNA UTBILDNING Undervisningsministeriet

Läs mer

BEDÖMNINGSGUIDE Grundläggande yrkesutbildning Fristående examina. Guider och handböcker 2015:6

BEDÖMNINGSGUIDE Grundläggande yrkesutbildning Fristående examina. Guider och handböcker 2015:6 BEDÖMNINGSGUIDE 2015 Grundläggande yrkesutbildning Fristående examina Guider och handböcker 2015:6 3. revirerad upplaga (nätpublikation) Utbildningsstyrelsen Guider och handböcker 2015:6 ISBN 978-952-13-6177-7

Läs mer

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN

PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN PRINCIPER FÖR DIMENSIONERINGEN AV IDENTIFIERING OCH ERKÄNNANDE AV KUNNANDE SAMT OMVANDLING AV VITSORD I DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN Föreskrift 10/011/2016 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2016

Läs mer