Examensmästarens uppgifter ur arbetslivets perspektiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Examensmästarens uppgifter ur arbetslivets perspektiv"

Transkript

1 1 Examensmästarens uppgifter ur arbetslivets perspektiv Studerande: Pauleen Mannevaara Bransch: Social, hälso och idrottsomårdet Datum:

2 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning Centrala begrepp vid bedömning av kunnandet vid examenstillfället Genomförande Resultat Sammanfattning av resultatet: Sammanfattning av intervjufrågorna och utvecklingsförslag Självvärdering Litteraturförteckning

3 3 Inledning Mitt utvecklingsarbete är att få mera förståelse i examensmästarens arbete och hur kan jag som examensmästare stöda examinanden till att bättre ta i beakatande yrkeslivets krav. Målet för arbetet är bland annat att förbättra på anordnande av examenstillfällen, examensmästarens stöd till examinanden och kompetenser som yrkeslivet vill ha. För att göra arbetet tydligare har jag sammanfattat kort centrala begrepp för detta arbete. Med det hoppas jag att det är lättare att förstå arbetets innehåll och resultat. Som datainsamlingsmetod har telefonintervjuer använts och informanterna har valts ut på basen av deras arbetsuppgifter.

4 4 Centrala begrepp vid bedömning av kunnandet vid examenstillfället En examinands examinands kunnande bedöms vid examenstillfällen av tre parter: undervisningssektorn, arbetsgivare och arbetstagare. En av bedömarna är examensmästare (Yrkesakademin, 2016). Examenstillfälle Examinandens yrkesskicklighet påvisas vid examenstillfälle i enlighet med personlig tillämpning. Yrkesskickligheten påvisas främst genom arbetsuppgifter inom arbetslivet och kan vid behov kompletteras med annat än praktiska arbetsuppgifter (Handbok, 2015, s. 35). Examensmästare En examensmästare är expert på sin bransch, bedömningen och på systemet med fristående examina. Examensmästaren främjar utvecklingen av verksamheten kring den fristående examina och beaktar och skapar samarbete arbetslivets krav. Minst en av bedömarna bör vara examensmästare och examensmästaren representerar för det mesta skolan (Handbok, 2016, s. 40). Bedömare: Bedömer examinanden vid examenstillfällen och har branschkännedom. Han eller hon har eventuellt gått en bedömarutbildning, besluter om kunnandet som examinanden påvisat och kan bedöma och besluta separat för varje examensdel om bedömning av kunnandet. Vid behov kan bedömaren också besluta i ärenden som gäller omprövning av bedömning (Handboken, 2016, s. 19). En bedömare kan endast representera en av de tre parterna i enlighet med sin huvudsakliga arbetsuppgift. Bedömaren ska ha god kunskap i de aktuella exmensgrunderna, de centrala principerna för bedömning av kunnande samt sättet att påvisa yrkesskicklighet i den examensdel som bedöms. (Bedömningsguide, 2015, s. 97).

5 5 Bedömningsdiskussion Efter att examinanden påvisat sitt kunnande samlas bedömningsgruppen till ett bedömningsmöte. Före mötet kan man ha en bedömningsdiskussion där examinandens bedömningsmaterial granskas. Bedömningsmaterialen består av: heltäckande bedömningar ac examensprestationer, examensgrunderna nämnada dokument som examinanden utarbetat och bedömts, kopior på intyg, tidigare prestationer som blivit godkänd av examenskommissionen och kompletterande dokument för examensprestationer. Examinanden har möjlighet att ge en självvärdering av examensprestationen (Bedömningsguide, 2015, s. 101). Bedömningsmöte Examinandens kunnande bedöms inte på ett bedömningsmöte utan där utarbetas ett förslag på examensdelen ska bedömas. Under bedömningsmötetkan det framkomma att examensprestationerna inte är heltäckande eller tillförlitliga men den som har sammankallt bedömningsmötet ansvarar för att mötet genomförs på rätt sätt. Examinanden är jävig att delta i bedömningsmötet (Bedömningsguide, 2015, s ).

6 6 Genomförande Mitt utvecklingsarbete har skett i samarbete med min förman och en av skolans största samarbetsparter. Orsaken till detta val är att organisationen jag valde att kontakta har verksamhet inom olika områden i hela Nyland. Mitt syfte för arbetet har utvecklats genom diskussioner med arbetskollegerna och ansvarig lärare och idén och tanken har ändrats mycket sedan hösten. Eftersom det inte fanns mycket tid för en mera omfattande undersökning, valde jag, i samråd med min förman, att jag skulle göra en telefonintervju med olika förmän inom den social och hälsovårdsbranschen samt inom småbarnspedagogiken och morgon och eftermiddagsverksamheten. Innan intervjun kunde göras, kontaktade jag utvecklingschefen inom den organisation där jag skulle göra intervjun. Jag fick därefter fylla i en ansökan om lov för att få utföra undersökningen inom organisationen. Därefter fick jag rekommendationer och kontaktuppgifter till några personer som utvecklingschefen valt ut. Ett mail skickades till alla kontaktpersoner där jag presenterade mig själv, min bakgrund, mitt syfte och när jag skulle vilja intervjua dem. Jag fick samma dag respons av mina informanter och alla ställde gärna upp på en telefonintervju. I och med att intervjun är konfidentiellt samt vilken organisation jag gjort intervjun kommer blanketten för ansökan om forskningslov inte att finnas som bilaga.

7 7 Resultat Jag har intervjuat sammanlagt fem personer som arbetar som förmän inom den sociala och hälsovårdsbranschen och morgon och eftermiddagsverksamheten. Fyra av fem informanter har fungerat som arbetsgivarrepresentater under bedömningsmötet. Jag hade tre intervjufrågor som informanterna fick svara på och svaren från dessa tre kommer jag att presentera nedan. Svaren sammanfattas i form av nyckelord och en kort förklaring på dem. Sista frågan kommer inte inte att delas in i olika nyckelord utan sammanfattas i sin helhet. Resultatet kommer sedan att jämföras med handboken för den fristående examina och skolans avtal med examenskommissionen. Sammanfattning av resultatet: Första frågan löd: Vilka kompetenser anser du att examinanden behöver utöver examenskraven för att klara sig i arbetslivet? Svaren som kom in visar att alla informanter tänker på samma sak och upplever att att den sociala kompetensen som en viktig del i arbetet. Nyckelord som kom fram är: social kompetens, bemötande, ansvar, professionalitet och nytänkande. Social kompetens Förutom den teoretiska kunskapen bör examinanderna veta hur man ska bete sig i olika situationer och ha bra självkännedom. Bemötandet är också något som alla lyfte fram och menar man ska vara öppen för nya idéer och arbetssätt. Förutom öppenhet, är det viktigt att hela tiden tänka på att när man arbetar med människor ska man tänka på hurudan arbetsplats man är på. Ifall man arbetar med äldre ska man tänka på att är hos någon annans hem och man

8 8 får inte bete sig hur som helst. Hur kommunicerar man med en äldre person och med ett barn? Ansvar Examinanden ska kunna ge och ta emot feedback och lyssna och utveckla det feedback som man fått. Vad kan jag som arbetstagare bidra till att öka trivseln på arbetsplatsen. Examinanden ska också lösa problem som uppkommer i olika situationer samt ta reda på det man inte kan. Som arbetstagare ska man lita på sitt arbetsteam och fråga om man behöver hjälp. Utöver det personliga ansvaret, är det också viktigt att varje examinand/arbetstagare ansvarar för sin egen inlärning. Exempel vilka rättigheter har en minnessjuk som svenskspråkig? Vilka processer, stöd och rättigheter ligger bakom beslutet för att individen ska ha rätt till en viss vård t.ex. dygnet runt vård? Professionalitet En professionell arbetstagare är en pedagog och vårdare eller hjälpare för dem som behöver. Man ska kunna skilja på det privata och det professionella livet. En bra arbetstagare ska kunna tänka på att det här är ett ställe som mina föräldrar skulle kunna bo eller att mitt barn skulle kunna spendera sin dag. Vårt bästa arbetsredskap är oss själva och vi ska inte trycka ner någon annan utan istället hjälpa varandra att utveckla den professionella kompetensen. Utöver vårt agerande ska examinanden även tänka på kommunikationen. Hur kommunicerar vi med ett barn, kollega och en äldre person? Nytänkande Digitalisering är en del av vardagen och det är bra att examinanden kan använda olika digitala verktyg, exempelvis pekplatta.

9 9 Andra frågan löd: Hur kan examensmästaren stöda examinanden att tänka och beakta yrkeslivets krav? Fyra av fem informanter svarade på denna fråga. Viktiga nyckelord som kom fram från intervjuerna är: medvetenhet, handledning och länken mellan skola och arbetsplatsen Medvetenhet En av examensmästarens huvuduppgifter är att göra examinanden medveten om milstolparna som styr organisationens verksamhet och samhället. Mycket av examinandens tid och energi går åt att lära sig det praktiska men viktigare är det att examinanden förstår hur verksamheten är uppbyggd och vem eller vad är det som styr den. Handledning Examensmästarens roll i hela processen är att handleda och stöda examinanden så att det inte sker något missförstånd mellan arbetsplatsen och skolan. Han eller hon ska ha branschkännedom och känna till arbetsplatsen där examinanden gör sitt inlärning i arbetet. Examensmästaren bör också lyfta fram arbetsplatsens värde och ge en positiv bild på arbetsplatsen exempelvis äldreomsorgen är inte så negativ som många tror att den är. Länken mellan skolan och arbetsplatsen Examensmästaren är inspektören, som har all material som examinanden har och ansvarar för att examinanden ska bli dimitterad. Han eller hon bör ha träffat examinanden på arbetsplatsen och har insikt i vilken examensdel det är frågan om. Tredje frågan löd: Hur ser du att Prakticm ska utveckla anordnandet av examenstillfällen? Informanternas svarade olika på denna fråga och de lyfte fram olika saker. Om organisationen är tillräckligt stor är det bra ifall examinanden gör in inlärning i arbetet inom den egna organisationen. På det sättet lär examinanden känna den

10 10 egna organisationen bättre men om organisationen inte kan erbjuda alla delområden, är det bra att examinanden går utanför den egna organsationen. När det kommer till examenstillfälle och anordnande av bedömningsmöten önskar arbetsplatsen att man ska respektera avdelningens arbetstider. Bedömningsmötet ordnas ofta en fredagseftermiddag och det är inte bra eftersom det är mycket att ordna inför helgen. Ifall man har kommit överens om en tid ska tiden också hållas för det berör många personers arbetstider. En bedömningsdiskussion har ibland setts mera som ett tentamenstillfälle och inte som ett tillfälle där man diskuterar examinandens prestationer. Från arbetsplatsens sida är det ibland obehaglig att vara med på dessa bedömningsdiskussionstillfällen, för examensmästaren kan ställa frågor som inte ens arbetsgivaren kan svara på. Ifall examinanden har kommit så långt som till bedömningsdiskussionen, har både arbetsplatsen och skolan handlett och bedömt honom eller henne färdig för bedömningsdiskussionen. Det finns många sätt att ta reda på examinandens kunskapsnivå utan att behöva utsätta examinanden och arbetsplatsen för obehagliga situationer. Även om virtuella bedömningsdiskussioner och möten är en bra idé, fungerar inte alltid den tekniska biten. Orsaken är många men det kan beror på att examinanden inte behärskar den tekniska biten eller så finns det ingen sändning. När tekniken inte fungerat har bedömningsdiskussionen och mötet skett per telefon och de bedömningstillfällerna och har inte varit bra. Då har alla påskyndat bedömningsdiskussionen och det har inte varit en bra diskussion och bedömningen inte blivit så bra som den kunde varit. Sammanfattning av intervjufrågorna och utvecklingsförslag Sammanfattningsvis på alla frågor betonar alla informanter den livslånga lärandet och alla lyfter fram det egna ansvaret och arbetstagaren som viktig roll gällande den kompetens som arbetslivet vill ha. Examensmästarens roll ses på lika olika sätt men han eller hon ses mera som länken mellan skolan och arbetsplatsen och är inspektören som ansvarar för

11 11 examinandens framgång och inlärning. Examensmästaren känner till arbetsplatsen och har branschkännedom. Informanterna stöder nytänkande och digitalisering men när det kommer till bedömningsdiskussionen och bedömningsmötet, har det tekniska ibland varit ett hinder för bedömningen. Förutom den tekniska biten har bedömningsdiskussionen ibland varit mera ett tentamenstillfälle där examensmästaren tentat examinanden. Vid dessa tillfällen har både examinanden och arbetsplatsens respresentanter upplevt situationen som obehaglig. Enligt handboken för den fristående examina 2016 (s. 40) står det examensmästaren är expert på systemet med den fristående examina, på examina inom sin bransch och på bedömningen. Hans eller hennes uppgift är att främja utvecklingen av systemet samt få till stånd ett flexibilitet och bra samarbete med arbetslivet där arbetslivets krav tas i beaktande. I bedömningsguiden, 2015 (s.101) står det att om påvisandet av kunnandet motsvarar kraven på yrkesskicklighet i examensdelen ordnas ett bedömningsmöte där examinandens ett bedömningsmaterial granskas. Utifrån bedömningsmaterialet ger trepartsgruppen ett bedömningsförslag till examenskommissionen för godkännande. I skolans avtal med examenskommissionen står det att när examinanden har påvisat sitt kunnande med avseende på alla krav på yrkesskicklighet i examensdelen och bedömningen har dokumenterats, samlas bedömningsgruppen till ett bedömningsdiskussion och bedömningsmöte. Vid bedömningsdiskussionen begrundar bedömarna examinandens material för examenstillfället och diskuterar examinandens arbete under examenstillfället. Det här skulle betyda att examensmästaren och arbetslivets respresentaner samt examianden skulle diskutera examinandens prestationer, inte förhöra honom eller henne. Om man tänker på vad det står i handböckerna för den fristående examina och vad informanterna sagt är det mycket som stämmer överens med handböckerna men kontakten mellan skolan och arbetsplatsen kan alltid förbättras. I handboken (s. 36) rekommenderas att olika bedömningsmetoder används och i första hand kvalitativa

12 12 bedömningsmetoder och kunnandet ska bedömas enligt examinandens personliga plan och dokument. Som utvecklingsförlag till resultatet jag fått är någon form av regelbunden feedback från arbetslivet. Prakticum ordnar ett par gånger i året arbetslivsträffar och om man kunde före dessa träffar samla in feedback från arbetsplatserna, sammanfatta dem och sen vid arbetslivsträffarna ta upp det viktigaste och ge där förbättringsförslag. På det här sättet kunde skolan få ännu bättre samarbete med arbetslivet och arbetslivet har möjlighet att lyfta fram de kompetenser som anses viktigt för att klara sig i arbetet. Kunde man göra ett större samarbete och gör upp en plan på hur ett bedömningsöte går till så att alla exmensmästare gör likadant? Hur kan man då bedöma om man inte får förhöra examinanden? Kan man istället be examinanden berätta vilka arbetsuppgifter han eller hon varit i kontakt med och hur han eller hon löst den? I skolans plan för anordnande av fristående examen står det ingenting om ifall skolan ordnar någon form av fortbildning för examensmästare eller ifall de är med på bedömarutbildningarna. Därför skulle jag rekommendera att skolan skulle med jämna mellanrum ordna en träff med examensmästarna eller skicka ut information om det senaste till dem. Skulle det vara skäl att försöka få examensmästarna att delta i arbetslivsträffarna och poängtera att träffarna är en viktig del av processen?

13 13 Självvärdering Efter att jag sammanfattat intervjuerna som jag fått märkte jag att det fanns en del saker som jag inte hade kommit i kontakt med tidigare. De examensmästare jag kommit i kontakt med och diskuterat med har olika sätt att bedöma. Jag har tidigare också trott att examensmästaren uppigft är att kontrollera examinandens kunskap genom att tenta och ställa teoretiska frågor som han eller hon måste kunna svara på. Nu vet jag att man kan kontrollera kunskapen och det teoretiska kunnandet på andra sätt och mildra på bedömningsdiskussionens betydelse. Bland våra examinander är det många som upplever bedömningsdiksussionen och bedömningsmötet obehagliga och en del är rädda för det. Vi borde lita mera på arbetsplatsen och deras bedömning för om en examinand för gå upp till examenstillfälle, har han eller hon tillräckligt kunskap för att klara av det. Det här arbetet har lärt mig att se den fristående examina på ett annat sätt och det är examensmästarens uppgift att reda ut misstolkningar mellan skolan och arbetsplatsen. Examensmästaren ser till att allt går rätt till och att examinanden har den kunskap som arbetslivet behöver. Det som jag nu efteråt kommer och tänka på att när jag intervjuade mina informanter borde jag ha varit tydligare med mitt syfte. Jag borde ha poängterat intervjufrågorna som jag ställde har med examenstillfället, bedömningsdiskussionen och bedömningsmötet att göra, inte själva inlärningen i arbetet. Å andra sidan var det också intressant att att jag den resposn jag fick. Man kan inte nog betona människan och hennes förmåga att samarbeta med andra.

14 14 Litteraturförteckning Utbildningsstyrelsen Bedömningsguide [online: ]. Utbildningsstyrelsen Handbok om fristående examina [online: ]. Yrkesakademin Bedömning av fristående examina. [online ]. vux/bedomning av fristaendeexamina

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Hösten 2013 FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Systemet är i slutet på tonåren (första lagstiftningen kom 1994 och kallades för yrkesexamenslagen) Samarbetet

Läs mer

INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE

INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE INTRODUKTION FÖR BEDÖMARE Gisela Andergård-Heiskanen 4.2.2017 Grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare Inledning Vi har ett stort och utbrett nätverk av arbetsplatser där våra examinander

Läs mer

Bedömarhandbok. Marica Eliasson och Monika Sundqvist. Yrkesexamen för sekreterare

Bedömarhandbok. Marica Eliasson och Monika Sundqvist. Yrkesexamen för sekreterare Bedömarhandbok Marica Eliasson och Monika Sundqvist Yrkesexamen för sekreterare 22.10.2015 Innehållsförteckning: Introduktion sidan 3 Allmänt om fristående examen Centrala principer sidan 4 Beskrivning

Läs mer

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN

UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Yrkesakademin i Österbotten Examensmästarutbildning UTVECKLINGSARBETE INOM PERSONLIG TILLÄMPNING FÖR GRUNDEXAMEN INOM LANTBRUKSBRANSCHEN Rapport Kadi Lilloja Kimito 2017 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen

Vuxenutbildningens förverkligande. Att studera som vuxen Vuxenutbildningens förverkligande Att studera som vuxen 1. ALLMÄNT OM FÖRBEREDANDE UTBILDNING OCH FRISTÅENDE EXAMEN Systemet med fristående examen grundar sig på ett nära samarbete med arbetslivet och

Läs mer

Lättläst broschyr för systemet med fristående examen

Lättläst broschyr för systemet med fristående examen Lättläst broschyr för systemet med fristående examen Brita Brännbacka-Brunell, Margita Broman FRISTÅENDE EXAMINA Vad är fristående examina? Fristående examina är ett flexibelt sätt för vuxna att visa sin

Läs mer

Studie av hur examinanden påverkar examenstillfällets innehåll och tidpunkt, samt hur arbetslivet deltar i planeringen

Studie av hur examinanden påverkar examenstillfällets innehåll och tidpunkt, samt hur arbetslivet deltar i planeringen Studie av hur examinanden påverkar examenstillfällets innehåll och tidpunkt, samt hur arbetslivet deltar i planeringen Grundexamen inom skogsbranschen 2014, examensdel Skogsvård och drivning Henrik Östman,

Läs mer

Ansökningsskede i kortfilm

Ansökningsskede i kortfilm Ansökningsskede i kortfilm Denice Hohtari Yrkesakademin i Österbotten Våren 2017 1 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Tillvägagångssätt 3 Resultat 5 Självvärdering 5 Bilaga 7 2 Bakgrund Efter diskussioner

Läs mer

Lyfta fram förmannens uppgift som bedömare i det fristående examensystemet. Utvecklingsarbete

Lyfta fram förmannens uppgift som bedömare i det fristående examensystemet. Utvecklingsarbete Lyfta fram förmannens uppgift som bedömare i det fristående examensystemet. Utvecklingsarbete Utvecklingsarbete inom examensmästarutbildningen. Social- och hälsovårdsbranschen, närvårdare. Kirsi Widberg

Läs mer

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET

STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET STÖDFRÅGOR TILL PERSONLIG TILLÄMPNING I ANSÖKNINGSSKEDET Tom Lindström Nina Sederholm INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 1 1. Personlig tillämpning 2 2. Arbetsprocessen i fristående examina 4 2.1 Ansökningsskedet

Läs mer

Examensmästare 2015, utvecklingsarbete. Yrkesexamen för ledare för skolgång och morgon- och eftermiddagsverksamhet

Examensmästare 2015, utvecklingsarbete. Yrkesexamen för ledare för skolgång och morgon- och eftermiddagsverksamhet Examensmästare 2015, utvecklingsarbete Yrkesexamen för ledare för skolgång och morgon- och eftermiddagsverksamhet Bilder som hjälp vid bedömning av kunnandet Git Ruuhinen September 2016 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden

Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden Vad är erkännande av kunnande? Handbok för examinanden 1 VAD ÄR ERKÄNNANDE AV KUNNANDE? ERKÄNNANDE AV KUNNANDE inom en EXAMENSPROCESS betyder att Du kan få det kunnande som du har erkänt. Du som är vuxenstuderande

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilagor Personlig tillämpning Lista över vem som handleder i olika skeden

Innehållsförteckning. Bilagor Personlig tillämpning Lista över vem som handleder i olika skeden Innehållsförteckning Inledning Syfte och metod Grundexamen i hemarbets rengöringsservice Genomförande Kommentarer från examinander Kommentarer från arbetsgivare Handledning vid ansökningsskedet Handledning

Läs mer

Fortbildningen som utvecklades till kompetensområdet Mentalhälsoarbete och missbrukarvård en beskrivning av processen.

Fortbildningen som utvecklades till kompetensområdet Mentalhälsoarbete och missbrukarvård en beskrivning av processen. Fortbildningen som utvecklades till kompetensområdet Mentalhälsoarbete och missbrukarvård en beskrivning av processen. Utvecklingsarbete Examensmästarutbildning 2017 Monika Sawicki Åsa Rehn-Isaksson Ålands

Läs mer

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV

UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV UTBILDNING AV ARBETSPLATSHANDLEDARE 3 SV Föreskrifter och anvisningar 2012:41 Utbildningsstyrelsen och författarna Föreskrifter och anvisningar 2012:41 ISBN 978-952-13-5273-7(häft.) ISBN 978-952-13-5274-4

Läs mer

Kundinriktad verksamhet

Kundinriktad verksamhet Kundinriktad verksamhet Kvalitativ kundundersökning om arbetslivssamarbete inom fristående examen Utvecklingsarbete för examensmästarstudier 2015 Jonas Kackur Håkan Sundelin Mikael Lindvall 1. Inledning

Läs mer

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar

En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar En analys av AIPAL jämförelserapport för Yrkesexamen för specialhandledare av barn och ungdomar Utvecklingsarbete inom Examensmästarutbildningen Lilly Swanljung 2017 Innehåll 1. Inledning 2. Resultatredovisning

Läs mer

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET

UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET UTBILDNING AV BEDÖMARE INOM FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Examensmästarutbildning 2016-2017 Utvecklingsarbete Yvonne Druveus & Anki Svenlin Hösten 2016 2 Innehåll: 1. Inledning... 3 2. Genomförande... 4 3.

Läs mer

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov

Utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov BILD. Utbildningssystemet i Finland Tema: Planering av arbetsplatsförlagd utbildning och yrkesprov Bedömning inom grundläggande yrkesutbildning

Läs mer

Personlig tillämpning vid avläggande av examen. Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA!

Personlig tillämpning vid avläggande av examen. Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA! Personlig tillämpning vid avläggande av examen Utveckling av elektronisk PEP (personlig examensplan) inom YA! Malin Överholm Administration 23.01.2017 1 Innehåll 1. Inledning 2. Genomförande 3. Produkten

Läs mer

Din väg till examen. En beskrivning av hur en fristående examen avläggs

Din väg till examen. En beskrivning av hur en fristående examen avläggs Din väg till examen En beskrivning av hur en fristående examen avläggs Uppdaterad i november 2014/CHN Din väg till examen - En beskrivning av hur en fristående examen avläggs har utarbetats 2011 vid Yrkesakademin

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016

SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING GRUNDER FÖR EXAMEN 9/011/2016 I Examens delar och uppbyggnad ------------------------------------------------------------------------------------- 3 II Krav på yrkesskicklighet

Läs mer

FÖRESKRIFT 9/011/2009. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 9/011/2009. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 9/011/2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS- FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA TJÄNSTER 2009 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM INFORMATIONS- FÖRMEDLING OCH LOGISTISKA

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: STÖD FÖR UTVECKLING OCH HANDLEDNING EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

Läs mer

FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN

FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: FRÄMJANDE AV MUNHÄLSAN OCH ARBETE I SPECIALOMRÅDEN INOM MUNHÄLSAN EXAMINANDENS

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010

YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR DOKUMENT- ADMINISTRATION OCH ARKIVVÄSEN 2010 FÖRESKRIFT 48/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:18 Föreskrifter och anvisningar 2010:18 Grunder för

Läs mer

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet

Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Mer specifik kompetens genom samarbete med arbetslivet Synvinklar utifrån arbetslivssamarbete Utbildning som ordnas på arbetsplats Läroavtalsutbildning Utbildning som grundar sig på utbildningsavtal Samarbetsskyldighet

Läs mer

IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar Carola Helle

IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar Carola Helle IRV-tjänsterna och kompetensutvecklingen i Svenskfinland Rådplägningsdagar 2-3.12.2010 2.12.2010 Carola Helle Fristående examina Examina som är oberoende av hur yrkesskickligheten har förvärvats Kunnande

Läs mer

JÄMFÖRELSE OCH UTVECKLING AV EXAMENSTILLFÄLLENA I FRISTÅENDE EXAMEN HOS AXXELL

JÄMFÖRELSE OCH UTVECKLING AV EXAMENSTILLFÄLLENA I FRISTÅENDE EXAMEN HOS AXXELL JÄMFÖRELSE OCH UTVECKLING AV EXAMENSTILLFÄLLENA I FRISTÅENDE EXAMEN HOS AXXELL Utvecklingsarbete Examensmästarutbildning 2015 Kjell Forsman INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 1.1. Syfte och avgränsningar

Läs mer

EXAMENSMÄSTARE, UTBILDNINGSPROGRAM (25 sp.)

EXAMENSMÄSTARE, UTBILDNINGSPROGRAM (25 sp.) Etunimi Sukunimi EXAMENSMÄSTARE, UTBILDNINGSPROGRAM (25 sp.) Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle Föreskrifter och anvisningar 2012:43 Utbildningsstyrelsen och författare

Läs mer

KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET

KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET KVALITETSSÄKRING AV EXAMENSPROCESSEN FÖR DEN ENSKILDA EXAMINANDEN I DET FRISTÅENDE EXAMENSSYSTEMET Modell på offertbegäran som garanterar en kvalitativ utvecklingsprocess OPTIMA August 29, 2013 Carin Hagman

Läs mer

Anvisning för plan för anordnandet av fristående examina

Anvisning för plan för anordnandet av fristående examina ANVISNING 6.7.2016 3/440/2016 Giltighetstid: fr.om 1.8.2016 tillsvidare Upphäver Utbildningsstyrelsens anvisning 1/440/2012 av 13.2.2012 Arrangörer av fristående examina, examenskommissioner AVTAL OM ANORDNANDE

Läs mer

Specialyrkesexamen i företagsledning

Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning Specialyrkesexamen i företagsledning De som har avlagt specialyrkesexamen i företagsledning har den kompetens i strategisk företagsledning och de insikter i företagsledning

Läs mer

Bedömningen i fristående examenssystemet utifrån arbetsgivarens och arbetstagarens representanters synsätt

Bedömningen i fristående examenssystemet utifrån arbetsgivarens och arbetstagarens representanters synsätt Bedömningen i fristående examenssystemet utifrån arbetsgivarens och arbetstagarens representanters synsätt Dan Jankens och Peter Björklund Examensmästare del 3 Kvalitetssäkring Examensmästarutbildning

Läs mer

GUIDE FÖR KOMPETENTA OCH MOTIVERADE BEDÖMARE

GUIDE FÖR KOMPETENTA OCH MOTIVERADE BEDÖMARE GUIDE FÖR KOMPETENTA OCH MOTIVERADE BEDÖMARE Lena Holmberg Examensmästare Yrkesakademin 2013.10.11 BEDÖMARE VID EXAMENSTILLFÄLLE FÖR GRUNDEXAMEN INOM LIVSMEDELSBRANSCHEN KOMPETENSOMRÅDET FÖR KÖTTBRANSCHEN

Läs mer

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN

IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN IFYLLNADSANVISNINGAR IFYLLNINGSANVISNINGAR FÖR BLANKETTER GÄLLANDE AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMEN Allmänt: Om du vill att en ny rad i ifyllnadsfältet ska börja med indrag som den föregående, tryck

Läs mer

YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011

YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM RESEBYRÅBRANSCHEN 2011 Föreskrift 14/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:23 Föreskrifter och anvisningar 2011:23 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

Examensmästare Examinandernas väg mot examen

Examensmästare Examinandernas väg mot examen Examensmästare 2017 Examinandernas väg mot examen Ett verktyg som stöder den personliga examensplanen samt berättar var examinanderna befinner sig på vägen mot examen. Johanna Nykamb Yrkesakademin i Österbotten

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: PROVTAGNING OCH KUNDBETJÄNING I NÄRVÅRDARENS ARBETE EXAMINANDENS NAMN:

Läs mer

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen

Fristående examina. Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Fristående examina Påvisa ditt kunnande flexibelt och individuellt i en fristående examen Information om fristående examina kan du få av de läroanstalter som arrangerar examina på arbetskraftsbyråerna

Läs mer

AIPAL. - en jämförelse mellan studerande som går läroavtalsutbildning och studerande som går utbildning som är statsandelsfinasierad (närvårdare)

AIPAL. - en jämförelse mellan studerande som går läroavtalsutbildning och studerande som går utbildning som är statsandelsfinasierad (närvårdare) AIPAL - en jämförelse mellan studerande som går läroavtalsutbildning och studerande som går utbildning som är statsandelsfinasierad (närvårdare) Eva-Maria Löfqvist Examensmästarstuderande Våren 2017 Yrkesakademin

Läs mer

UTKAST SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2011. Föreskrifter och anvisningar 2011:28

UTKAST SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 19/011/2011. Föreskrifter och anvisningar 2011:28 UTKAST Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR VENTILATIONSMONTÖR 2011 FÖRESKRIFT 19/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:28 Föreskrifter och anvisningar 2011:28 Grunder för fristående

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011

SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I DATATEKNIK OCH DATAKOMMUNIKATIONSTEKNIK 2011 FÖRESKRIFT 17/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:30 Föreskrifter och anvisningar 2011:30 Grunder

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011

SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I LEDARSKAP 2011 FÖRESKRIFT 15/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:29 Föreskrifter och anvisningar 2011:29 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden Arbetsplan för examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden Innehållsförteckning Arbetsplan inför examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden... 1 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Målsättning...

Läs mer

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf)

Utbildningsstyrelsen 2007. Edita Prima Oy. Helsingfors 2007. ISBN 978-952-13-3136-7 (häft.) ISBN 978-952-13-3137-4 (pdf) AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 AVTAL OM ATT ORDNA FRISTÅENDE EXAMINA 2006 ANVISNING 2/440/2006 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3136-7

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014 UTKAST Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR MATMÄSTARE 2014 Föreskrift 24/011/2014 Föreskrifter och anvisningar 2014:24 Föreskrifter och anvisningar 2014:24 Grunder för fristående examen

Läs mer

Examenstillfällen och att visa sin yrkesskicklighet i specialyrkesexamen i ledarskap

Examenstillfällen och att visa sin yrkesskicklighet i specialyrkesexamen i ledarskap Examenstillfällen och att visa sin yrkesskicklighet i specialyrkesexamen i ledarskap Anna-Lena Groos Ålands yrkesgymnasium, företagsekonomi Specialyrkesexamen i ledarskap Mariehamn 19 november 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER FÖR LAGEN OM YRKESUTBILDNING (531/2017) OCH TILLHÖRANDE FÖRORDNING Allmänna övergångsbestämmelser för yrkesutbildning och avläggande av yrkesexamen Från ingången av 2018 De utbildningsanordnare

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011

SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I HUSBYGGNAD 2011 FÖRESKRIFT 2/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:3 Föreskrifter och anvisningar 2011:3 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram. (25 sp)

EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram. (25 sp) EXAMENSMÄSTARE Utbildningsprogram (25 sp) Utbildningsstyrelsen 2007 Utbildningsstyrelsen 2007 Edita Prima Oy Helsingfors 2007 ISBN 978-952-13-3393-4 (häft.) ISBN 978-952-13-3394-1 (pdf) Innehåll 1 INLEDNING...

Läs mer

Marina Spets Mats Sundqvist Kim Vikström. Utbildningspaket fö r blivande examenshandledare

Marina Spets Mats Sundqvist Kim Vikström. Utbildningspaket fö r blivande examenshandledare Marina Spets Mats Sundqvist Kim Vikström Utbildningspaket fö r blivande examenshandledare Inledning Del 3 i vår examensmästarutbildning gäller kvalitetssäkring i verksamheten med fristående examen. När

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013

SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN INOM MARKNADSFÖRINGS- KOMMUNIKATION 2013 Föreskrift 41/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:45 Föreskrifter och anvisningar 2013:45 Grunder för fristående

Läs mer

Hur planera och arrangera bedömningen vid examenstillfällen för Vigu.

Hur planera och arrangera bedömningen vid examenstillfällen för Vigu. Hur planera och arrangera bedömningen vid examenstillfällen för Vigu. YRKESEXAMEN FÖR VILDMARKS- OCH NATURGUIDE Johan Lind Axxell Brusaby 9. Januari 2015 Utvecklingsarbete för Examensmästarutbildning Innehållsförteckning

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGSRÅDGIVARE 2010 FÖRESKRIFT 46/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:19 Föreskrifter och anvisningar 2010:19 Grunder för fristående examen

Läs mer

Finansieringsform: Studieform: heltidsstudier deltidsstudier

Finansieringsform: Studieform: heltidsstudier deltidsstudier Namn på examen: 1(14) Namn: Telefon: Adress: Utbildningen inleddes: Födelsetid: Email adress: Postnummer o postanstalt: Uppskattad avslutningsdag: Finansieringsform: Studieform: heltidsstudier deltidsstudier

Läs mer

Handledningsmaterial inför examenstillfällen inom Grundexamen i barn- och familjearbete. obligatoriska examensdelar

Handledningsmaterial inför examenstillfällen inom Grundexamen i barn- och familjearbete. obligatoriska examensdelar Handledningsmaterial inför examenstillfällen inom Grundexamen i barn- och familjearbete obligatoriska examensdelar Gunilla Holmberg och Charlotta Lillas Utvecklingsarbete, Examensmästarutbildningen, 15.10.2016

Läs mer

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 22/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 22/011/2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 22/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Specialyrkesexamen i ledarskap. [sv Ammatillisen näyttötutkinnon peruste]

Specialyrkesexamen i ledarskap. [sv Ammatillisen näyttötutkinnon peruste] Specialyrkesexamen i ledarskap [sv Ammatillisen näyttötutkinnon peruste] Specialyrkesexamen i ledarskap: [sv Ammatillisen näyttötutkinnon peruste] [sv Perusteen nimi] Specialyrkesexamen i ledarskap [sv

Läs mer

UTBILDNINGSSTYRELSEN 23.12.2011 BILAGA 1 1 (15) Yrkesinriktade grundexamina

UTBILDNINGSSTYRELSEN 23.12.2011 BILAGA 1 1 (15) Yrkesinriktade grundexamina UTBILDNINGSSTYRELSEN 23.12.2011 BILAGA 1 1 (15) 2 VERKSTÄLLANDE AV EXAMENSGRUNDERNA INOM DEN GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNINGEN 2.1 Uppgörandet av läroplanen och dess innehåll Enligt lagen om yrkesutbildning

Läs mer

ARBETSPLATSHANDLEDAR- och BEDÖMARUTBILDNING

ARBETSPLATSHANDLEDAR- och BEDÖMARUTBILDNING ARBETSPLATSHANDLEDAR- och BEDÖMARUTBILDNING Enligt föreskriften för utbildning av arbetsplatshandledare 3 sv (2012:41) som finns i digitalt format på adressen www.utbildningsstyrelsen.fi/yrkesutbildning

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010

YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR MJÖLKFÖRÄDLARE 2010 FÖRESKRIFT 59/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:29 Föreskrifter och anvisningar 2010:29 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012

YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR SEKRETERARE 2012 Föreskrift 19/011/2012 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Föreskrifter och anvisningar 2012:24 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRESTÅNDARE INOM HANDELN 2013 Föreskrift 40/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:44 Föreskrifter och anvisningar 2013:44 Grunder för fristående

Läs mer

FÖRESKRIFT 4/011/2008. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 4/011/2008. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 4/011/2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING 2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN I FÖRETAGSLEDNING 2008 FÖRESKRIFT 4/011/2008 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

Din väg till examen - en beskrivning av hur en fristående examen avläggs

Din väg till examen - en beskrivning av hur en fristående examen avläggs Din väg till examen - en beskrivning av hur en fristående examen avläggs 1 INNEHÅLL 1 Inledning... 4 2 Vad är en fristående examen?... 4 2.1 Examensgrunderna styr resan till examen... 6 2.2 Färdigheter

Läs mer

FÖRESKRIFT 14/011/2008. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 14/011/2008. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 14/011/2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN INOM INFORMATIONSFÖRMEDLING OCH LOGISTISKA TJÄNSTER 2008 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN INOM INFORMATIONSFÖRMEDLING

Läs mer

HANDBOK OM FRISTÅENDE EXAMINA 2015

HANDBOK OM FRISTÅENDE EXAMINA 2015 HANDBOK OM FRISTÅENDE EXAMINA 2015 För examensarrangörer och examenskommissioner Guider och handböcker 2015:7 Utbildningsstyrelsen 6:e reviderade upplagan Guider och handböcker 2015:7 ISBN 978-952-13-6178-4

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR REHABILITERING EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN STÖD FÖR REHABILITERING EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: STÖD FÖR REHABILITERING EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT

Läs mer

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*)

BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) BILAGA TILL EXAMENSBETYG (*) NAMNET PÅ EXAMEN Yrkesexamen i idrott (SV) Liikunnan ammattitutkinto (FI) DEN YRKESSKICKLIGHET SOM PÅVISATS I EXAMEN Uppbyggnaden av examen Denna examen består av samtliga

Läs mer

PERSONLIG TILLÄMPNING UR OLIKA SYNVINKLAR

PERSONLIG TILLÄMPNING UR OLIKA SYNVINKLAR PERSONLIG TILLÄMPNING UR OLIKA SYNVINKLAR Förutsättningar för att lyckas och god praxis Guider och handböcker 2015:2 Utbildningsstyrelsen och författarna Guider och handböcker 2015:2 ISBN 978-952-13-5910-1

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TOLK FÖR TALHANDIKAPPADE 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TOLK FÖR TALHANDIKAPPADE 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TOLK FÖR TALHANDIKAPPADE 2010 FÖRESKRIFT 60/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:32 Föreskrifter och anvisningar 2010:32 Grunder för fristående

Läs mer

Planering av examenstillfällen via CampusPro

Planering av examenstillfällen via CampusPro Planering av examenstillfällen via CampusPro Raport Eric Jansson Teknik och kommunikation Copyright Rediteq Oy Version: 1.0 Datum: 23.2.2016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Genomförande... 3 3

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: HEMVÅRD OCH OMSORGSARBETE FÖR ÄLDRE EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

Läs mer

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp

GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp 1 GRUNDER FÖR LÄRARFORTBILDNING I ARBETSLIVSKUNNANDE 25 sp UTBILDNINGSSTYRELSEN 2009 2 INNEHÅLL INLEDNING 1. SYFTET MED FORTBILDNINGEN I ARBETSLIVSKUNNANDE FÖR LÄRARE OCH STUDIERNAS UPPBYGGNAD 2. STUDIERNAS

Läs mer

Din väg till examen. Det fristående examenssystemet

Din väg till examen. Det fristående examenssystemet Din väg till examen Det fristående examenssystemet Uppdaterad i november 2012. Din väg till examen - det fristående examenssystemet har utarbetats under 2011 vid Yrkesakademin i Österbotten inom projektet

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34

YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN. Föreskrift 38/011/2015. Föreskrifter och anvisningar 2015:34 YRKESEXAMEN FÖR ARBETE SOM TEAMLEDARE GRUNDER FÖR EXAMEN Föreskrift 38/011/2015 Föreskrifter och anvisningar 2015:34 INNEHÅLL I Uppbyggnaden av yrkesexamen för arbete som teamledare och delarna i examen-----------

Läs mer

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE:

GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: Uppgifter om läroanstalten GRUNDEXAMEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN, NÄRVÅRDARE BEDÖMNING AV YRKESSKICKLIGHETEN EXAMENSDEL: EXAMINANDENS NAMN: GRUPP / GRUPPHANDLEDARE: TIDPUNKT FÖR EXAMENSTILLFÄLLE:

Läs mer

FÖRESKRIFT 23/011/2007. Grunder för fristående examen

FÖRESKRIFT 23/011/2007. Grunder för fristående examen FÖRESKRIFT 23/011/2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FÖRETAGARE 2007 FÖRESKRIFT 23/011/2007 UTBILDNINGSSTYRELSEN

Läs mer

Kvalitetssäkring av bedömningsfunktionen

Kvalitetssäkring av bedömningsfunktionen Kvalitetssäkring av bedömningsfunktionen ett verktyg för att utveckla bedömarnas kunnande Näringslivstjänster Yrkesakademin i Österbotten Kim Byholm, Johnny Forsman, Marika Kjellman 2013-10-11 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Utveckling av bedömningsblanketter

Utveckling av bedömningsblanketter Johan Nyman, byggnadsbranschen Stefan Svenlin, artesan-finsnickare Utveckling av bedömningsblanketter Grundexamen Yrkesexamen Specialyrkesexamen Våren 2017 Utveckling av bedömningsblanketter Johan Nyman,

Läs mer

Dokumentering av yrkesprov

Dokumentering av yrkesprov Blanketten görs i tre versioner. Kryssa för vilken version: Gemensam Arbetsplatshandledare Studerande Examensdel: Företagande inom hästhushållningen Yrkesprov nr 5 Studerande: Plats: Matrikelnr Tidpunkt

Läs mer

En utvecklingsmodell för arbetsplatskompetensen på mångkulturella arbetsplatser

En utvecklingsmodell för arbetsplatskompetensen på mångkulturella arbetsplatser En utvecklingsmodell för arbetsplatskompetensen på mångkulturella arbetsplatser Känner du till arbetstagarnas kompetens? Utnyttjas kompetensen hos alla? Kan du identifiera behoven av kompetensutveckling?

Läs mer

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen

Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Lagstiftning om utbildning som ordnas på arbetsplatsen Utbildning som ordnas på arbetsplatsen från planering till praktik Uleåborg 14.11.2017 Tammerfors 16.11.2017 Mari Pastila-Eklund S:t Michel 29.11.2017

Läs mer

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010

YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 FÖRESKRIFT 62/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:33 Föreskrifter och anvisningar 2010:33 Grunder för fristående examen

Läs mer

Handledning, material och stöd inom fristående examen

Handledning, material och stöd inom fristående examen Handledning, material och stöd inom fristående examen - Marknadsföringsmaterial för läroavtal Mats Wickman och Carina Åkerholm Examensmästare Optima 2014-2016 Inledning... 1 Läroavtal... 1 Vad behövs för

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FARTYGSELMÄSTARE 2013

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FARTYGSELMÄSTARE 2013 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR FARTYGSELMÄSTARE 2013 Föreskrift 37/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:41 Föreskrifter och anvisningar 2013:41 Grunder för fristående examen

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR INSTRUKTÖR I ROMKULTUR 2010 FÖRESKRIFT 52/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:28 Föreskrifter och anvisningar 2010:28 Grunder för fristående

Läs mer

YRKESEXAMEN INOM HUSHÅLLSSERVICE 2013

YRKESEXAMEN INOM HUSHÅLLSSERVICE 2013 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN INOM HUSHÅLLSSERVICE 2013 Föreskrift 11/011/2013 Föreskrifter och anvisningar 2013:20 Föreskrifter och anvisningar 2013:20 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN

Läs mer

STARTENKÄT Enkäten görs senast inom en månad från det att den personliga utvecklingsplanen för kunnandet har godkänts.

STARTENKÄT Enkäten görs senast inom en månad från det att den personliga utvecklingsplanen för kunnandet har godkänts. STUDERANDERESPONSFRÅGOR 2018 1(6) Svarsskala: (5) helt av samma åsikt (4) delvis av samma åsikt (3) delvis av samma åsikt och delvis av annan åsikt (2) delvis av annan åsikt (1) helt av annan åsikt STARTENKÄT

Läs mer

YRKESEXAMEN I INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSTJÄNST 2010

YRKESEXAMEN I INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSTJÄNST 2010 Grunder för fristående examen YRKESEXAMEN I INFORMATIONS- OCH BIBLIOTEKSTJÄNST 2010 FÖRESKRIFT 47/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:20 Föreskrifter och anvisningar 2010:20 Grunder för fristående

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR LEDARE FÖR SKOLGÅNG OCH MORGON- OCH EFTER- MIDDAGSVERKSAMHET 2011

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR LEDARE FÖR SKOLGÅNG OCH MORGON- OCH EFTER- MIDDAGSVERKSAMHET 2011 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR LEDARE FÖR SKOLGÅNG OCH MORGON- OCH EFTER- MIDDAGSVERKSAMHET 2011 Föreskrift 32/011/2011 Föreskrifter och anvisningar 2011:43 Föreskrifter och anvisningar

Läs mer

Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365

Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365 Elektronisk hantering, förvaring och delning av examenstillfälles specifika bedömningsmaterial (dokument, video) på Office 365 Grundexamen inom hästhushållning 2015 AXXELL UTBILDNING AB Maria Wikström

Läs mer

Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen

Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen Yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen De som har avlagt yrkesexamen för dokumentadministration och arkivväsen kan på ett mångsidigt

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR ARBETSPLATSCHEF INOM BYGGNADSBRANSCHEN 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR ARBETSPLATSCHEF INOM BYGGNADSBRANSCHEN 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR ARBETSPLATSCHEF INOM BYGGNADSBRANSCHEN 2010 FÖRESKRIFT 43/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:16 Föreskrifter och anvisningar 2010:16 Grunder

Läs mer

PERSONLIG TILLÄMPNING I SAMBAND MED FRISTÅENDE EXAMINA verktyg för aktörerna inom processen för fristående examina. AiHe-projektet

PERSONLIG TILLÄMPNING I SAMBAND MED FRISTÅENDE EXAMINA verktyg för aktörerna inom processen för fristående examina. AiHe-projektet PERSONLIG TILLÄMPNING I SAMBAND MED FRISTÅENDE EXAMINA verktyg för aktörerna inom processen för fristående examina AiHe-projektet Personlig tillämpning i samband med fristående examina verktyg för aktörerna

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

Handledningsplan för studerande med särskilda behov

Handledningsplan för studerande med särskilda behov Handledningsplan för studerande med särskilda behov 1. Vid ansökningsskedet och börjande av studier 2. Anskaffning av yrkesskicklighet 3. Förverkligande av examenstillfällen Studie skede Fundera på Vad

Läs mer