Generell testkunskap Reliabilitet Validitet Övergripande Faktoranalys Klassisk teori vs. Item response theory Standardisering och normering av test

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Generell testkunskap Reliabilitet Validitet Övergripande Faktoranalys Klassisk teori vs. Item response theory Standardisering och normering av test"

Transkript

1 Generell testkunskap Reliabilitet Vad innebär reliabiliteten för ett test? Ange några olika mått. Vad innebär test re test reliabilitet? Vad innebär split half reliabilitet? Vad ger alpha beräkningar för sorts reliabilitet? Vad innebär homogenitetsmetoden? Validitet Beskriv begrepps och prediktiv validitet, likheter och skillnader. Vad innebär begreppsvaliditet? Vilka metoder kan man använda för att uppskatta ett tests begreppsvaliditet? Vad innebär prediktiv validitet? Vilka metoder kan man använda för att uppskatta ett tests prediktiva validitet? Ett problem med barntest gäller den s.k. prediktiva validiteten. Ge exempel på hur det visar sig, och resonera kring varför den prediktiva validiteten ofta är låg. Vad innebär egentligen face validitet? Vilka validitetsuppgifter vill du finna i en manual för ett urvalstest? Övergripande Vad finns det för samband mellan reliabilitet och validitet? Vilken metod använder man om man vill beräkna ett tests stabilitet? Vad innebär Good report då det gäller att få de som testas att svara sanningsenligt? Faktoranalys Vad innebär explorativ faktoranalys? Vad innebär konfirmatorisk faktoranalys? Beskriv kortfattat och i allmänna termer de generella principerna för användning av faktoranalys vid konstruktion av ett personlighetstest. Beskriv fördelar och begränsningar. Beskriv kortfattat ett test där faktoranalys använts vid konstruktion av testet. Klassisk teori vs. Item response theory Vad innebär Item response theory? Vad utmärker den klassiska testteorin? Standardisering och normering av test Vid innebär standardisering av ett test? Vid innebär administrativ standardisering? Vid innebär teknisk standardisering? Vad innebär itemanalys? Vad innebär normering av ett test? Vad är normgrupp/grupper i testsammanhang? Redogör för vilka aspekter av testgivningen som ska beaktas för att en testning kan anses genomföras under standardiserade förhållanden.

2 Standardskalor och itemkonstruktion Vad är en standardskala? Vilket medelvärde och standardavvikelse har Z skalan? Vilket medelvärde och standardavvikelse har T skalan? Vilket medelvärde och standardavvikelse har IK skalan? Vilket medelvärde och standardavvikelse har Wechsler skalan? Vilket medelvärde och standardavvikelse har Stanine skalan? Vilket medelvärde och standardavvikelse har Sten skalan? Vad innebär Standard Error of Measurement (SEM)? Vad innebär Forced choice? Vad innebär svarsskalan Likert? Vad innebär normativ itemkonstruktion? Vad innebär ipsativ itemkonstruktion? Ge ett exempel på ett test med ipsativ itemkonstruktion? Allmänna frågor kring test En väsentlig del i testkunskapen är att kunna administrera test på ett professionellt sätt. Vad ska man som testgivare tänka på för att testningen ska utföras på ett tillförlitligt sätt? Vilka faktorer, förutom personens förmåga att lösa testuppgifterna, kan påverka ett testresultat? Vad menas med testing of limits? Vad menas med problemorienterad utredning? Vad menas med profiltolkning? Vad menas med generaliserbarhet? Vad menas med projektiv testmetod? (Försök svara kort!) Beskriv de viktigaste skillnaderna mellan maximal prestationstest och typiskt utförandetest. Ett psykologiskt test konstrueras för att vara ett värdefullt verktyg i en bedömningsprocess. Vad innebär, i detta sammanhang, att ett bra test diskriminerar och att resultaten för en stor population bör följa normalfördelningskurvan? Du har fått i uppdrag av ett känt svenskt testförlag att komma med synpunkter på ett engelskt test som man funderar på att ge ut i Sverige och som du har fått till påseende. Testet rubriceras som ett personlighetstest. Nu när du skall lusläsa manualen och ev. övrig information du har. Vilka uppgifter är du främst intresserad av och vilka krav ställer du på testet? Som ortens mest berömde psykolog har du blivit inbjuden av Rotary att hålla en föreläsning om psykologiska test. Man har sagt till dig att man främst vill veta vad som skiljer ett bra intelligenstest från ett dåligt sådant. Vilka punkter tycker du är viktigast i ditt föredrag och vilka viktiga krav på tester vill du förmedla till dina åhörare? Och hur är det med intelligensbegreppet? I ditt kliniska arbete har du bestämt dig för att bland annat använda psykologiska test när du gör utredningar av individers problem. Motivera varför och beskriv inför vilka frågeställningar du använder test i stället för (eller tillsammans med) andra alternativa metoder.

3 Testanvändaren har ofta att ta ställning till etiska frågor, varav två av de viktigaste berör skydd mot intrång i privatlivet samt sekretess. Diskutera vad dessa termer innebär, i vilka situationer de är särskilt relevanta, samt hur man värnar testtagarnas integritet. Test för att mäta maximal prestation Hur översätter du achievement och aptitude till vardagssvenska? Olika begåvningsmodeller: Spearman, Thurstone, Gustafsson och G faktorn Vad kännetecknar Charles Spearmans begåvningsteori? Vad innebär G faktorn? Inom begåvningsteori och konstruktion av vissa begåvningstest så talar man om en generell G faktor. Vad innebär denna? Beskriv kortfattat ett test som mäter G faktorn. Vad kännetecknar Louis Thurstones begåvningsteori? Vad innebär Flerfaktorteorin? Beskriv sammanfattande den begåvningsmodell som brukar kallas flerfaktormodellen. Beskriv kortfattat ett test som bygger på denna modell. Vad kännetecknar en hierarkisk modell begåvningsteori? Ge exempel på en hierarkisk modell begåvningsteori. Beskriv sammanfattande den hierarkiska begåvningsmodellen och ett test som bygger på denna modell. Beskriv sammanfattande två olika begåvningsmodeller som olika test baseras på. Exemplifiera med några olika test. Kulturella skillnader och problem Resonera kring vilka svårigheter som kan uppstå när man använder "svenska" begåvningstest på människor som kommer från andra kulturer än den svenska. Du skall utföra en begåvningsutredning av en vuxen person med en icke svensk kulturell och språklig bakgrund. Beskriv vilket/vilka test du kan tänka dig att använda för detta ändamål och diskutera dess styrkor och svagheter samt varför du väljer just detta/dessa test. Exempel på test för att mäta maximal prestation Beskriv APU testen. Beskriv sammanfattande den begåvningsmodell som brukar kallas flerfaktormodellen. Beskriv kortfattat ett test som bygger på denna modell. (Igen!) Du har fått i uppdrag att vara behjälplig vid antagning av sökande till Polishögskolan. Du ansvarar för testdelen i denna urvalsprocess. Det är ett mycket stor antal personer som sökt. Vilket/vilka begåvningstest är det lämpligt att använda? Beskriv för och nackdelar med det/de test du väljer. Beskriv, kortfattat, ett test för att mäta maximal prestation som är lämpligt att använda i: studie eller yrkesrådgivning. Motivera ditt val och ge en kort och översiktlig beskrivning av testet. Diskutera kortfattat de styrkor och ev. brister hos det test du valt. Beskriv testet BasIQ. Beskriv sammanfattande den hierarkiska begåvningsmodellen och ett test som bygger på denna modell. (Igen!) Beskriv kortfattat ett test som mäter G faktorn. (Igen!)

4 Du har fått i uppdrag att vara behjälplig vid antagning av sökande till Polishögskolan. Du ansvarar för testdelen i denna urvalsprocess. Det är ett mycket stor antal personer som sökt. Vilket/vilka begåvningstest är det lämpligt att använda? Beskriv för och nackdelar med det/de test du väljer. Förutom att SRB är en ko ras så är det även ett test. Beskriv testet. Beskriv, kortfattat, ett test för att mäta maximal prestation som är lämpligt att använda i i: klinisk verksamhet i samband med en utredning. Motivera ditt val och ge en kort och översiktlig beskrivning av testet. Diskutera kortfattat de styrkor och ev. brister hos det test du valt. Beskriv AQT. Beskriv RCTF. Beskriv WAIS. Beskriv testet Claeson Dahl. Beskriv Wisconsin Card Sorting testet. Wisconsin Card Sorting Test innehåller något i testinstruktionen som är unikt för detta test. Vad är det för något? Beskriv kortfattat idén bakom Wisconsin Card Sorting Test och vad det avser att mäta. Beskriv testet BKT Bedömning av kritiskt tänkande. Beskriv Ravens matriser. Beskriv kortfattat ett test som mäter G faktorn. (Igen!) Du skall utföra en begåvningsutredning av en vuxen person med en icke svensk kulturell och språklig bakgrund. Beskriv vilket/vilka test du kan tänka dig att använda för detta ändamål och diskutera dess styrkor och svagheter samt varför du väljer just detta/dessa test. (Igen!) Välj lämpliga test Du har nyligen använt WAIS i en utredning. Din klient klarar deltesterna i performanceskalan tillfredsställande men har överlag låga prestationsnivåer på deltesten i verbala skalan. Du nöjer dig inte med att enbart konstatera detta utan vill gå vidare med ytterligare test. Vad vill du, i det här läget, komplettera WAIS med? Vad väljer du för typ/typer av test och varför? Ge exempel! Test för att mäta typiskt utförande Allmänt om test för att mäta typiskt utförande Vad finns det för och nackdelar med personlighetstest? Vilka användningsområden kan vara lämpliga? Vad kan man generellt säga om testens validitet resp. reliabilitet t.ex. i jämförelse med ett begåvningstest? Vid användning av personlighetstest är det viktigt att ta hänsyn till hur uppriktiga och sanna svaren är. Detta har man försökt lösa på olika sätt. Diskuterar hur detta problem kan hanteras med exempel från några personlighetstest. Ange minst två (2) olika metoder. (Igen!)

5 Det finns några olika typer av personlighetstest som skiljer sig åt bl.a. avseende dess härledning dvs. vad testen grundas på (teori, modell etc.). Ge exempel på test med olika typer av grundfundament dvs. vad de bygger på och beskriv hur de skiljer sig åt. Ett s.k. personlighetstest eller personlighetsstörningstest bör aldrig utgöra det enda underlaget för att avge ett utlåtande om en person eller ställa en diagnos. Diskutera kortfattat varför detta inte är lämpligt. Vad ingår i Eysenck s Giant Three? Vad ingår i Big Five? Beskriv ett test som helt eller till viss del bygger på Big Five modellen. Beskriv Catell s 12 faktormodell (som testet 16PF bygger på). Exempel på test Beskriv 16PF testet. Beskriv ett test som bygger på en personlighetsmodell som innehåller fler än 5 faktorer. Beskriv kortfattat ett test där faktoranalys använts vid konstruktion av testet. Beskriv HPI (Hogans). Beskriv, kortfattat, ett test för att mäta typiskt utförande som är lämpligt att använda i en rekryteringsprocess t.ex. vid chefsrekrytering? Motivera ditt val och ge en kort och översiktlig beskrivning av testet. Diskutera kortfattat de styrkor och ev. brister hos det test du valt. Beskriv NEO PIR. Beskriv ett test som helt eller till viss del bygger på Big Five modellen. (Igen!) Vid användning av personlighetstest är det viktigt att ta hänsyn till hur uppriktiga och sanna svaren är. Detta har man försökt lösa på olika sätt. Diskuterar hur detta problem kan hanteras med exempel från några personlighetstest. Ange minst två (2) olika metoder. Beskriv BDI. Beskriv, kortfattat, ett test för att mäta typiskt utförande som är lämpligt att använda i klinisk verksamhet i samband med utlåtande, diagnostik och behandlingsplanering? Motivera ditt val och ge en kort och översiktlig beskrivning av testet. Diskutera kortfattat de styrkor och ev. brister hos det test du valt. Beskriv ett test som avser att mäta graden av depression. Beskriv BAI. Beskriv SCL 90. Beskriv KSP. Beskriv SSP. Beskriv MMPI 2. Beskriv MBTI (Myers Briggs). Beskriv GPI (Gordons).

6 Barntest Allmänt om barntest I Smedlers bok diskuteras tre olika tillvägagångssätt för individualdiagnostiska utredningar av barn: a. metodorienterad utredning, b. problemorienterad utredning, c. utredning mot befintlig behandling. Beskriv arbetsgången i dessa tre. I barnkliniskt utredningsarbete kan man använda sig av bl.a. en metodinriktad arbetsgång, eller göra en mer probleminriktad utredning. Beskriv och jämför skillnader och likheter. Jämför testning av barn med testning av vuxna, framförallt med avseende på själva testsituationen och på de slutsatser man kan dra av resultaten på testet. Att testa barn ställer speciella krav både på testledaren och på själva testsituationen. Beskriv och motivera varför, samt vad man som testledare speciellt bör tänka på. Vad bör du enligt Smedler vara extra uppmärksam på i själva testsituationen, när du ska testa ett barn? Ett problem med barntest gäller den s.k. prediktiva validiteten. Ge exempel på hur det visar sig, och resonera kring varför den prediktiva validiteten ofta är låg. (Igen!) Ange fördelar och nackdelar med mer eller mindre strukturerade testsituationer vid testning av barn. Beskriv gärna med exempel. Exempel på barntest Beskriv testet Griffith. (Test för barn som är 0 2 år) Beskriv ett test som kan användas för att studera utvecklingen hos en 1 åring. Motivera ditt val och diskutera kortfattat de styrkor och ev. brister hos det test du valt. Vilket/vilka test kan du använda för att bedöma utvecklingen hos ett 15 månader gammalt barn? Beskriv kortfattat. Vad kan du närmare studera och vilka slutsatser kan du dra? Beskriv Griffiths utvecklingsskala II kortfattat. (Test för barn som är 2 8 år) Jämför Griffiths med WISC när det gäller själva testsituationen och testledarens roll. Beskriv NEPSY. (Neuropsykologiskt test) Du arbetar på Barnhabiliteringen och skall utreda en 6 årig pojke vars förskollärare tycker att han har blivit mer okoncentrerad och fumlig efter en trafikolycka ett halvt år tidigare. Vilket/vilka test vill du använda. Beskriv kortfattat. Beskriv ett test som man kan använda sig av för att försöka få svar på frågeställningen om ett förskolebarn har en neuropsykologiskt normal utveckling eller ej. Redogör för styrkor och svagheter hos testet. Beskriv testet Jag tycker jag är. Du arbetar som skolpsykolog på en central förvaltning och kan få vara med och påverka uppläggningen av en riksomfattande undersökning av hur svenska skolbarn mår idag. Beskriv ett test som skulle kunna vara användbart för detta syfte. I ett forskningsprojekt inom skolhälsovården vill man bl.a. relatera barnens prestationer (enligt betyg) till ett mått på hur barnen ser på sig själva, inklusive sina kamratkontakter. Finns det något lämpligt test för detta ändamål? Föreslå, motivera och beskriv kortfattat.

7 Du arbetar som skolpsykolog och skolsköterskan vill att du skall ta kontakt med en 11 årig tystlåten pojke som vid flera tillfällen har varit hos henne och klagat över ont i magen. Finns det någon/några testmetoder som du kan ha nytta av i en sådan kontakt? Beskriv och motivera ditt val. Du arbetar inom barnpsykiatrin och ska utreda en 7 åring där det finns vaga misstankar om att han/hon har varit utsatt för sexuella övergrepp. Beskriv några testmetoder som kan bli aktuella i en sådan utredning. Beskriv C.A.T. Beskriv ett personlighetstest för barn och de frågeställningar testet försöker besvara. Nämn minst ett projektivt test för barn och beskriv en klinisk situation/frågeställning där detta test kan vara användbart. Du arbetar inom barnpsykiatrin och ska utreda en 7 åring där det finns vaga misstankar om att han/hon har varit utsatt för sexuella övergrepp. Beskriv några testmetoder som kan bli aktuella i en sådan utredning. Beskriv Machover testet. Beskriv ett personlighetstest för barn och de frågeställningar testet försöker besvara. Nämn minst ett projektivt test för barn och beskriv en klinisk situation/frågeställning där detta test kan vara användbart. Beskriv Leiter testet. (Icke verbalt begåvningstest, 2 21 år, håller på att konkurrera ut WISC?) Du arbetar som psykolog inom barnhabiliteringen, och får en remiss på en 5 årig pojke som man vill att du ska utreda. Enligt remissen förefaller pojken kunna vara försenad/ha svårigheter både med sin verbala och sin motoriska utveckling. Vilket/vilka test kan du använda i utredningen? Motivera valet och beskriv kortfattat. Du arbetar på Barnhabiliteringen och skall utreda en 6 årig pojke vars förskollärare tycker att han har blivit mer okoncentrerad och fumlig efter en trafikolycka ett halvt år tidigare. Vilket/vilka test vill du använda. Beskriv kortfattat. Beskriv Becks ungdomsskalor. Du arbetar som skolpsykolog på en central förvaltning och kan få vara med och påverka uppläggningen av en riksomfattande undersökning av hur svenska skolbarn mår idag. Beskriv ett test som skulle kunna vara användbart för detta syfte. (Igen!) Du arbetar som skolpsykolog och skolsköterskan vill att du skall ta kontakt med en 11 årig tystlåten pojke som vid flera tillfällen har varit hos henne och klagat över ont i magen. Finns det någon/några testmetoder som du kan ha nytta av i en sådan kontakt? Beskriv och motivera ditt val. Välj lämpligt test Du arbetar som skolpsykolog och blir kontaktad av en förälder som är orolig för sin son 8 år som är ledsen och inte vill gå till skolan. Klassläraren har inte lagt märke till annat än att pojken är tystlåten och tycks ha vissa svårigheter (dock ej så stora) med läs och skrivinlärning. Hur kan du angripa problemet? Vilket/vilka test kan eventuellt bli aktuella att använda? Beskriv kortfattat. Beskriv en klinisk frågeställning där det kan vara befogat att använda sig av barntest. Motivera vilket/vilka test du skulle vilja använda och beskriv kort hur du skulle gå till väga.

Exempel på skrivningsfrågor för momentet Psykologiska testmetoder

Exempel på skrivningsfrågor för momentet Psykologiska testmetoder Exempel på skrivningsfrågor för momentet Psykologiska testmetoder Utredningsmetodik, 15 hp. Evaluation and Assessment M ethods, 15 ECTS Duggan påkurs 17 innehåler frågor som rör momentet Psykologiskatestmetoder

Läs mer

Generell testkunskap. Reliabilitet. Vad innebär reliabiliteten för ett test? Ange några olika mått. Vad ger alpha beräkningar för sorts reliabilitet?

Generell testkunskap. Reliabilitet. Vad innebär reliabiliteten för ett test? Ange några olika mått. Vad ger alpha beräkningar för sorts reliabilitet? Generell testkunskap Reliabilitet Vad innebär reliabiliteten för ett test? Ange några olika mått. Realibiliteten på ett test står för precision i mätinstrumenten - mätsäkerhet. Man eftersträvar hög reliabilitet.

Läs mer

Örjan Frans Uppsala Universitet 1

Örjan Frans Uppsala Universitet 1 Psykologiska testmetoder Sammanhanget problemformulering (uppdrag, remiss, fråga etc) samtal, observation, mätning syntes, tolkning, bedömning, integrering slutsats, utlåtande, rekommendation åtgärd, behandling

Läs mer

Kurskod: PC2231 Neuropsykologi Diagnostik i vuxenklinisk verksamhet Omtentamen 2

Kurskod: PC2231 Neuropsykologi Diagnostik i vuxenklinisk verksamhet Omtentamen 2 Kurskod: PC2231 Neuropsykologi Diagnostik i vuxenklinisk verksamhet Omtentamen 2 Provmoment: Neuropsykologisk undersökning, tentamen (1010) Ansvarig lärare: Hans Samuelsson Tentamensdatum: 080827, 13.00-17.00

Läs mer

Psytest AB s METODKATALOG. Psytest AB, Norra Vallgatan 90, 211 22 Malmö, www.psytest.se

Psytest AB s METODKATALOG. Psytest AB, Norra Vallgatan 90, 211 22 Malmö, www.psytest.se Psytest AB s METODKATALOG Psytest AB, Norra Vallgatan 90, 211 22 Malmö, www.psytest.se Innehållsförteckning Sida 2 Psytest AB 3 LSI-Ledarstilsinventorium 4 LSI-Omvärldsanalys 5 BP-Basprofil 6 Begåvningstest

Läs mer

Studiehjälp till Testoteket. Utbildningsbevakningen HT14

Studiehjälp till Testoteket. Utbildningsbevakningen HT14 Studiehjälp till Testoteket Utbildningsbevakningen HT14 1. TESTOTEKET 4 2. BEGÅVNINGSTEST 4 WISC- IV (WECHSLERS INTELLIGENCE SCALES FOR CHILDREN)* 4 GRIFFITHS UTVECKLINGSSKALOR I OCH II 5 ABAS- II ADAPTIVE

Läs mer

Psytest AB s METODKATALOG. Psytest AB, S:t Gertrudsgatan 3, 211 25 Malmö, www.psytest.se

Psytest AB s METODKATALOG. Psytest AB, S:t Gertrudsgatan 3, 211 25 Malmö, www.psytest.se Psytest AB s METODKATALOG Psytest AB, S:t Gertrudsgatan 3, 211 25 Malmö, www.psytest.se Innehållsförteckning Sida 2 Psytest AB 3 LSI-Ledarstilsinventorium 4 LSI-Omvärldsanalys 5 BP-Basprofil 6 Begåvningstest

Läs mer

Nivåbestämning eller förståelse för kognitiva processer?

Nivåbestämning eller förståelse för kognitiva processer? Nivåbestämning eller förståelse för kognitiva processer? Teoretiska och etiska reflektioner Ann-Charlotte Smedler Psykologiska institutionen, Stockholms universitet Ann-Charlotte Smedler 2005-10-07 1 Vad

Läs mer

UPP-testet: Mångfald gynnas av korrektion för skönmålning. Lennart Sjöberg Rapport 2010:2

UPP-testet: Mångfald gynnas av korrektion för skönmålning. Lennart Sjöberg Rapport 2010:2 UPP-testet: Mångfald gynnas av korrektion för skönmålning Lennart Sjöberg Rapport 2010:2 Psykologisk Metod L Sjöberg AB arbetar med utveckling och användning av psykologiska test samt undersökningar av

Läs mer

Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia

Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia Skolpsykologinsatser inom AcadeMedia Skolpsykologinsatser på olika nivåer Psykologinsatser kan göras på elev- grupp- eller organisationsnivå med syfte att undanröja hinder för lärande. Skolpsykologen bör

Läs mer

1. Redogör för vilka aspekter av testgivningen som ska beaktas för att en testning kan anses genomföras under standardiserade förhållanden.

1. Redogör för vilka aspekter av testgivningen som ska beaktas för att en testning kan anses genomföras under standardiserade förhållanden. 1. Redogör för vilka aspekter av testgivningen som ska beaktas för att en testning kan anses genomföras under standardiserade förhållanden. (föreläsning 2) Det handlar om att alla ska testas under så snarlika

Läs mer

Testteori och kartläggning

Testteori och kartläggning Testteori och kartläggning Göteborg 19 maj 2010 Christer Jacobson Läsutveckling Kronoberg Linnéuniversitet, Växjö Vad jag tänker prata om Först något om utredningar på olika nivåer Nivåer inom individen

Läs mer

Psytest AB s. Metodkatalog. Psytest AB, Skeppsbron 2, 3 tr, 211 20 Malmö, www.psytest.se

Psytest AB s. Metodkatalog. Psytest AB, Skeppsbron 2, 3 tr, 211 20 Malmö, www.psytest.se Psytest AB s Metodkatalog Psytest AB, Skeppsbron 2, 3 tr, 211 20 Malmö, www.psytest.se Innehållsförteckning Sida 2 Psytest AB 3 LSI-Ledarstilsinventorium II 4 LSI360 5 BP-Basprofil 6 Expertsystem 7 Begåvningstest

Läs mer

Kognitiv psykologi 100430. Begåvningsbedömningar. Utredningsmodeller. Agneta Nydén Docent Specialist i neuropsykologi. Utredningsmodeller

Kognitiv psykologi 100430. Begåvningsbedömningar. Utredningsmodeller. Agneta Nydén Docent Specialist i neuropsykologi. Utredningsmodeller Utredningsmodeller Kognitiv psykologi 100430 Agneta Nydén Docent Specialist i neuropsykologi Metodorienterad utredning Befintlig metod, t.ex. testbatteri Datainsamling Slutsatser Utredningens mål måste

Läs mer

MANUAL Psykologisk utredning inför mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan Specialpedagogiskt kompetenscentrum

MANUAL Psykologisk utredning inför mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan Specialpedagogiskt kompetenscentrum MANUAL Psykologisk utredning inför mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan Specialpedagogiskt kompetenscentrum Reviderad december 2011 Syfte Syftet med den psykologiska utredningen är att ge

Läs mer

Vad är kvalitet vid test och testanvändning? Sara Henrysson Eidvall, leg psykolog/specialistbevis i arbetslivets psykologi 2011-05-03

Vad är kvalitet vid test och testanvändning? Sara Henrysson Eidvall, leg psykolog/specialistbevis i arbetslivets psykologi 2011-05-03 Vad är kvalitet vid test och testanvändning? Sara Henrysson Eidvall, leg psykolog/specialistbevis i arbetslivets psykologi 2011-05-03 1 STP stiftelsen för tillämpad psykologi Ursprungligen Instiftat av

Läs mer

Utredning och diagnos/sering av barn med begränsade kunskaper i svenska, språkliga svårigheter och med en annan kulturell bakgrund.

Utredning och diagnos/sering av barn med begränsade kunskaper i svenska, språkliga svårigheter och med en annan kulturell bakgrund. Utredning och diagnos/sering av barn med begränsade kunskaper i svenska, språkliga svårigheter och med en annan kulturell bakgrund. Emma Dahlson, leg. Psykolog Första linjen Malmö 60 miljoner människor

Läs mer

Att mäta tankar, känslor och beteende

Att mäta tankar, känslor och beteende Att mäta tankar, känslor och beteende en orientering i psykometri & testmetodik Claudia Fahlke, professor & leg psykolog Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet Beroendekliniken, Sahlgrenska

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Torsdag 8 september 2011 Reliabilitet Dagens agenda MDI skattningsövning resultat av kriterietolkning Värt att veta om normalfördelningen Frågesport Kort info om kursboken : Personality

Läs mer

Ett Kompendium utgivet av Ekängens HVB & Halvvägshus 2013. Daniel Ulr

Ett Kompendium utgivet av Ekängens HVB & Halvvägshus 2013. Daniel Ulr Ett Kompendium utgivet av Ekängens HVB & Halvvägshus 2013 Ekängens nya olog neuropsyk i ic Daniel Ulr Neuropsykologisk utredning som ett viktigt led i vidare kartläggning och förståelse för Din klients

Läs mer

Psykologförbundets rekommendationer. Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården

Psykologförbundets rekommendationer. Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården Psykologförbundets rekommendationer Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården Antagna av förbundsstyrelsen 10 april 2013 Psykologiska test Ett psykologiskt test strävar efter

Läs mer

Användbarheten hos WNV

Användbarheten hos WNV Institutionen för psykologi Användbarheten hos WNV Granskning av ett nytt icke-verbalt intelligenstest för barn Emma Dahlson & Lisa Kristoffersson Psykologexamensuppsats ht 2008 Handledare: Gunnel Ingesson

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM1612 Kurs 12: Utredning och åtgärder avseende individen, 15 högskolepoäng Investigative Methods and Remedial Measures Concerning Individuals, 15 higher education credits Fastställande

Läs mer

EN PSYKOMETRISK UTVÄRDERING AV DET ARBETSPSYKOLOGISKA TESTET PREDICTING JOB PERFORMANCE. Cicek Al

EN PSYKOMETRISK UTVÄRDERING AV DET ARBETSPSYKOLOGISKA TESTET PREDICTING JOB PERFORMANCE. Cicek Al EN PSYKOMETRISK UTVÄRDERING AV DET ARBETSPSYKOLOGISKA TESTET PREDICTING JOB PERFORMANCE Cicek Al Ett psykologiskt test används främst inom utbildningssammanhang och kliniska sammanhang, men även inom rekrytering,

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Torsdag 13 september 2012 Reliabilitet Dagens agenda Värt att veta om normalfördelningen Frågesport Kort intro till kvalitetsparametrarna: reliabilitet och validitet Reliabilitet

Läs mer

Tidigare kurser. Lärandemål

Tidigare kurser. Lärandemål Tidigare kurser Introduktion till psykologi Experimentell psykologi Grundläggande biologi Kognitiva processer Socialpsykologi Differentiell psykologi Utvecklingspsykologi Hälsopsykologi Klinisk psykologi

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården

Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården Psykologförbundets rekommendationer Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården Antagna 2013-04-10 Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården Psykologiska

Läs mer

Institutionen för beteendevetenskap Tel: 0733-633 266 013-27 45 57/28 21 03. Tentamen i kvantitativ metod Psykologi 2 HPSB05

Institutionen för beteendevetenskap Tel: 0733-633 266 013-27 45 57/28 21 03. Tentamen i kvantitativ metod Psykologi 2 HPSB05 Linköpings Universitet Jour; Ulf Andersson Institutionen för beteendevetenskap Tel: 0733-633 266 013-27 45 57/28 21 03 Tentamen i kvantitativ metod Psykologi 2 HPSB05 Torsdagen den 3/5 2007, kl. 14.00-18.00

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Fredag 14 september 2012 Validitet Dagens agenda Avstämning och Uppgifter inför idag Valdidtetsbegreppet Sources of validity evidence Evidence based on content Evidence based on

Läs mer

Psykologförbundets rekommendationer. Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården

Psykologförbundets rekommendationer. Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården Psykologförbundets rekommendationer Hantering och förvaring av psykologiska test inom hälso- och sjukvården Antagna av förbundsstyrelsen 10 april 2013 Psykologiska test Ett psykologiskt test strävar efter

Läs mer

Perspektiv på kunskap

Perspektiv på kunskap Perspektiv på kunskap Alt. 1. Kunskap är något objektivt, som kan fastställas oberoende av den som söker. Alt. 2. Kunskap är relativ och subjektiv. Vad som betraktas som kunskap är beroende av sammanhanget

Läs mer

Överlämningar av psykologiska utredningar inom SiS till socialtjänst, klienter och personal

Överlämningar av psykologiska utredningar inom SiS till socialtjänst, klienter och personal Överlämningar av psykologiska utredningar inom SiS till socialtjänst, klienter och personal Mats Fridell & Robert Holmberg & Ylva Benderix Stockholm den 28 mars 2014 Lund University, Department of Psychology

Läs mer

GRANSKNINGSUNDERLAG. Te knis k de l. Kriterier för kva litets vä rderin g a v s ta n da rdis era de bedöm n in gs m etoder in om s ocia lt a rbete

GRANSKNINGSUNDERLAG. Te knis k de l. Kriterier för kva litets vä rderin g a v s ta n da rdis era de bedöm n in gs m etoder in om s ocia lt a rbete 1 GRANSKNINGSUNDERLAG Kriterier för kva litets vä rderin g a v s ta n da rdis era de bedöm n in gs m etoder in om s ocia lt a rbete Te knis k de l Namn på granskat instrument Namn på granskare En he t

Läs mer

Kursen ges som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet på termin 1 och 2.

Kursen ges som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet på termin 1 och 2. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB12, Kurs 2: Människan i biologiskt och kognitivt perspektiv, 30 högskolepoäng Course 2: Biological and Cognitive Perspectives of Behaviour, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22 april 2002

Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22 april 2002 Projektet Systematiska bedömningsinstrument är en del av Nationellt stöd för kunskapsutveckling inom socialtjänsten. Tillförlitlighetsaspekter på bedömningsinstrument Sammanfattning från workshop den 22

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR OM SMÄRTPROBLEM (3)

FRÅGEFORMULÄR OM SMÄRTPROBLEM (3) nr: FRÅGEFORMULÄR OM SMÄRTPROBLEM (3) Namn: Adress: Telenr: - Här följer några frågor och påståenden som kan vara aktuella för Dig som har besvär, värk eller smärta. Läs varje fråga och svara så gott Du

Läs mer

Etiska aspekter vid psykologisk utredning av barn med utländsk bakgrund

Etiska aspekter vid psykologisk utredning av barn med utländsk bakgrund Institutet för Högre Psykologiutbildning Specialistutbildningen Professionskurs Etiska aspekter vid psykologisk utredning av barn med utländsk bakgrund Christos Kolovos Vårterminen 2005 Kursledare/examinator:

Läs mer

KOGNITIVA FUNKTIONER - CPCOG

KOGNITIVA FUNKTIONER - CPCOG 1 KOGNITIVA FUNKTIONER - CPCOG Anvisningar: Använd ett nytt formulär för varje utredning som görs. Rekommenderas minst vid 5-6 års ålder och vid 11-12 års ålder. Ifall barnet testas vid annan ålder, vänligen

Läs mer

Exempel på tidigare tentamen

Exempel på tidigare tentamen Exempel på tidigare tentamen Fråga 1. Redogör för hur ett typiskt psykologiskt instrument är uppbyggt (=vilka beståndsdelar har testet/ testets anatomi /hur ser instrumentet ut) om det tänks vara uppbyggt

Läs mer

Riktlinjer för psykologbedömning vid mottagande i grundsärskolan

Riktlinjer för psykologbedömning vid mottagande i grundsärskolan Malmö stad Särskolans resursteam Riktlinjer för psykologbedömning vid mottagande i grundsärskolan Rutiner för mottagande i grundsärskolan Malmö Särskolans resursteam Regementsgatan 52 C, 6 vån. 217 48

Läs mer

Att hitta rätt polis!

Att hitta rätt polis! RAPPORT NR 4 FRÅN PLIKTVERKETS POLISUPPFÖLJNINGSPROJEKT 4En beskrivning i siffror av Pliktverkets medverkan i urvalet Att hitta rätt polis! av sökanden till polisutbildningen 1997-2001 Elisabeth Lilie

Läs mer

Begåvning och begåvningsbedömning hos barn med kommunikativa funktionshinder

Begåvning och begåvningsbedömning hos barn med kommunikativa funktionshinder Begåvning och begåvningsbedömning hos barn med kommunikativa Annika Dahlgren Sandberg Psykologiska institutionen Göteborgs universitet Barn med typisk utveckling Försenad utveckling Typisk utveckling för

Läs mer

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13

PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Formulär 20 Boo J PSYKOLOGISK UNDERSÖKNING H 70: 2011-13 Fördelskohort 1923-88 åringar Frågor & Test Personnr: -. Namn:.. Proband nr.: 88 88 Undersökningsdatum: 20 / / (å,m,d) kl.. Allmän introduktion:

Läs mer

Manual psykologisk bedömning inför mottagande i grundsärskola

Manual psykologisk bedömning inför mottagande i grundsärskola uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Manual psykologisk bedömning inför mottagande i grundsärskola Syfte Den psykologiska bedömningen, tillsammans med den pedagogiska, den sociala och den medicinska bedömningen,

Läs mer

1 T1 Introduktion till psykologi (7,5 hp), Grundläggande biologi (7,5 hp), Experimentell psykologi (15 hp)

1 T1 Introduktion till psykologi (7,5 hp), Grundläggande biologi (7,5 hp), Experimentell psykologi (15 hp) Välkomna till Klinisk psykologi 1 1 T1 Introduktion till psykologi (7,5 hp), Grundläggande biologi (7,5 hp), Experimentell psykologi (15 hp) T2 Kognitiva processer (15 hp), Socialpsykologi (15 hp) 2 T3

Läs mer

Copyright Psykologiförlaget AB, 2002

Copyright Psykologiförlaget AB, 2002 Supplement 2 Copyright Psykologiförlaget AB, 2002 Inledning Sedan BasIQ publicerades år 2000, har testet snabbt blivit ett av de mest använda begåvningstesten på den svenska arbetspsykologiska testmarknaden.

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Psykologens roll i neuropsykiatrisk utredning. Malin Bergdahl leg psykolog BUP Täby

Psykologens roll i neuropsykiatrisk utredning. Malin Bergdahl leg psykolog BUP Täby Psykologens roll i neuropsykiatrisk utredning Malin Bergdahl leg psykolog BUP Täby Psykologutredning Ur Riktlinjer

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Bjudning av WISC C IS W Johan Waara Agenda IS W Något att tänka på

Bjudning av WISC C IS W Johan Waara Agenda IS W Något att tänka på Bjudning av Agenda 1. Genomgång av generella tips vid administrering av 2. Genomgång av varje enskilt deltest Spar era frågor till dess att vi kommer till den del som frågan/frågorna berör Har ni frågor

Läs mer

Manual för Psykiatri utredning, psykolog. Mallen är avsedd att användas vid psykologutredning inom VUP, BUP och RP.

Manual för Psykiatri utredning, psykolog. Mallen är avsedd att användas vid psykologutredning inom VUP, BUP och RP. Manual för Psykiatri utredning, psykolog Mallen är avsedd att användas vid psykologutredning inom VUP, BUP och RP. Grundmall Psykiatri utredning, psykolog Dikteringstidpunkt Används om dikteringen görs

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Kriterier och riktlinjer för evidensbaserad bedömning av mätinstrument

Kriterier och riktlinjer för evidensbaserad bedömning av mätinstrument Kriterier och riktlinjer för evidensbaserad bedömning av mätinstrument Evidens för instrument kan mätas med liknande kriterier som vid mätning av evidens för interventioner 1. Nedan finns en sammanfattning

Läs mer

Vilka psykologiska test används mest i arbetslivet i Sverige?

Vilka psykologiska test används mest i arbetslivet i Sverige? Vilka psykologiska test används mest i arbetslivet i Sverige? går det att göra en fullständig och opartisk marknadsöversikt? hur ser en sådan marknadsöversikt ut? Örjan Frans PhD Head of department Other

Läs mer

Remissen skall innehålla OBS! Hänvisa gärna till journalanteckningar i Take Care eller bifoga en journalkopia!

Remissen skall innehålla OBS! Hänvisa gärna till journalanteckningar i Take Care eller bifoga en journalkopia! Till dig som vill remittera till språkförskola För att söka till språkförskola krävs logopedremiss. Bedömningen från dig är det viktigaste underlaget för att kunna ta beslut om vilka barn som skall erbjudas

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Tisdag 25 september 2012 Generalizability Theory Dagens agenda Repetition: Sensitivitet och specificitet Övningsuppgift från gårdagen Generalizability theory Kritik mot CTT/TST

Läs mer

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev Att skriva en vinnande ansökan Agenda Meritförteckning / CV Personligt brev Checklista för din ansökan Intervjutips och vanliga intervjufrågor Vilka bedömningskriterier utvärderas du på? Var och hur hittar

Läs mer

BUS Becks ungdomsskalor

BUS Becks ungdomsskalor Beskrivning av instrumentet och dess användningsområde Becks ungdomsskalor (BUS) är ett instrument för att bedöma emotionell och social problematik hos barn och ungdomar. Instrumentet består av fem delskalor

Läs mer

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING

BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING BARNANPASSAD ÅTERGIVNING AV PSYKOLOGUTREDNING Habiliteringen Mora 2012 Barn 6 12 år Diagnos: Adhd, autismspektrum, lindrig och måttlig utvecklingsstörning, Cp samt EDS Psykologutredning Remiss med frågeställning

Läs mer

för att komma fram till resultat och slutsatser

för att komma fram till resultat och slutsatser för att komma fram till resultat och slutsatser Bearbetning & kvalitetssäkring 6:1 E. Bearbetning av materialet Analys och tolkning inleds med sortering och kodning av materialet 1) Kvalitativ hermeneutisk

Läs mer

Läkemedelsindustrins bedömning av kompetens

Läkemedelsindustrins bedömning av kompetens Läkemedelsindustrins bedömning av kompetens Klas Andersson www.docs-int.se 1 Svensk hälsovårdsindustri (1) Ca 40 000 personer arbetar inom Life Science varav ca 6 000 inom bioteknik. Ca 200 företag inom

Läs mer

Remissen skall innehålla OBS! Hänvisa gärna till journalanteckningar i Take Care eller bifoga en journalkopia!

Remissen skall innehålla OBS! Hänvisa gärna till journalanteckningar i Take Care eller bifoga en journalkopia! Till dig som vill remittera till språkförskola För att söka till språkförskola krävs logopedremiss. Bedömningen från dig är det viktigaste underlaget för att kunna ta beslut om vilka barn som skall erbjudas

Läs mer

Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering

Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering Personbedomning.se Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering Rätt chef på rätt plats Tre principer för en framgångsrik chefsrekrytering En rapport från Personbedomning.se

Läs mer

Obs! Beakta sekretess. TESTRESULTAT Rapport framtagen: , 16:20

Obs! Beakta sekretess. TESTRESULTAT Rapport framtagen: , 16:20 Sid 1 av 7 Obs! Beakta sekretess. TESTRESULTAT Rapport framtagen: 11.0.2011, 16:20 Kod Efternamn Förnamn Ålder Referent Frågeställning: CP00AM0000 CP00AM0000 5;0 År Löpnummer: Version: D0000XCP00 4.5 Endast

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Måndagen den 19/9 2011 Sensitivitet och specificitet Version 1.1 Dagens agenda Validering av kriterietolkningar Diagnostiska studier Exempel på diagnostisk studie av MDI Olika prövningar

Läs mer

Neuropsykiatriska utredningar med barn i förskoleåldern. Emma Högberg Leg psykolog Psykologkliniken Karolinska universitetssjukhuset

Neuropsykiatriska utredningar med barn i förskoleåldern. Emma Högberg Leg psykolog Psykologkliniken Karolinska universitetssjukhuset Neuropsykiatriska utredningar med barn i förskoleåldern Emma Högberg Leg psykolog Psykologkliniken Karolinska universitetssjukhuset Innehåll När och varför ska vi utreda? Vad kan vi utreda? Vad behöver

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Tisdag 24 september 2013 Confirmatory Factor Analysis CFA Dagens agenda Repetition: Sensitivitet och specificitet Övningsuppgift från idag Confirmatory Factor Analysis Utveckling

Läs mer

RAPPORT 1 STUDIE AV URVALSTEST PÅ TRAFIKVERKET RAPPORT 1. Anders Sjöberg Jakob Andrén

RAPPORT 1 STUDIE AV URVALSTEST PÅ TRAFIKVERKET RAPPORT 1. Anders Sjöberg Jakob Andrén RAPPORT 1 STUDIE AV URVALSTEST PÅ TRAFIKVERKET RAPPORT 1 Anders Sjöberg Jakob Andrén Copyright 2011 Assessio International AB. INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 4 PRE-ASSESSMENT 5 ASSESSMENT DELIVERY 6 ASSESSMENT

Läs mer

Till dig som vill remittera till språkförskoleavdelningen Blixten

Till dig som vill remittera till språkförskoleavdelningen Blixten Till dig som vill remittera till språkförskoleavdelningen Blixten För att söka till språkförskola krävs logopedremiss. Bedömningen från dig är det viktigaste underlaget för att kunna ta beslut om vilka

Läs mer

Information om bedömning av reell kompetens

Information om bedömning av reell kompetens Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för

Läs mer

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle

PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB16, Kurs 6: Klinisk psykologi I, 23 högskolepoäng Course 6: Clinical Psychology I, 23 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Efternamn... Förnamn... Bedömare... Förnamn Efternamn Klinik/enhet

Efternamn... Förnamn... Bedömare... Förnamn Efternamn Klinik/enhet Anvisningar: Ett nytt formulär för varje utredning som görs. Rekommenderas minst vid 5-6 års ålder och vid 11-12 års ålder. Se manual för val av instrument vid olika åldrar och funktionsnivåer. Utredningsuppgifter

Läs mer

Sammanfattning av förändringar mellan WISC-IV och WISC-V

Sammanfattning av förändringar mellan WISC-IV och WISC-V Sammanfattning av förändringar mellan WISC-IV och WISC-V Nedan redovisas översiktligt de förändringar som genomförts i samband med revideringen av WISC-IV till WISC-V. Först beskrivs förändringar som genomförts

Läs mer

Finns det vissa typer av människor som du inte gillar?

Finns det vissa typer av människor som du inte gillar? Finns det vissa typer av människor som du inte gillar? Oavsett hur våra fördomar ser ut så har vi preferenser om vad vi tycker om och vad vi inte riktigt gillar. De flesta skulle nog hålla med om att alla

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

KOM IHÅG ATT NOTERA DITT TENTAMENSNUMMER NEDAN OCH TA MED DIG TALONGEN INNAN DU LÄMNAR IN TENTAN!!

KOM IHÅG ATT NOTERA DITT TENTAMENSNUMMER NEDAN OCH TA MED DIG TALONGEN INNAN DU LÄMNAR IN TENTAN!! OMTENTAMEN Kurskod: PC1143 hel H09 Kursnamn: Grundkurs Provmoment: Personlighetspsykologi Ansvarig lärare: Jeremy Ray Tentamensdatum: 11 Januari 2010 klockan: 0900-1300 Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna,

Läs mer

Läsanvisning för STP:s granskningsrapporter

Läsanvisning för STP:s granskningsrapporter Mars 2002 innehåll Bakgrund.................................................................3 Testinformation...........................................................4 Historik och beskrivning....................................................4

Läs mer

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år

Fallbeskrivningar. Mikael 19 år. Ruben 12 år. Therese 18 år. Tom 10 år Fallbeskrivningar Mikael 19 år Ruben 12 år Therese 18 år Tom 10 år Mikael 19 år Fallbeskrivning Mikael har haft svårigheter med relationer sedan han började i skolan. Föräldrarna beskriver honom som en

Läs mer

Vad säger forskningen om antagning och urval till högre utbildning

Vad säger forskningen om antagning och urval till högre utbildning Vad säger forskningen om antagning och urval till högre utbildning Presentation vid konferensen Tillträde till högskolan hur vill vi att det framtida systemet ska se ut? Stockholm 2016-12-15 Jan-Eric Gustafsson

Läs mer

ESSENCE Psykologutredning av förskolebarn

ESSENCE Psykologutredning av förskolebarn ESSENCE Psykologutredning av förskolebarn 26/8 2014 Bibbi Hagberg Leg psykolog, specialist i neuropsykologi, PhD Gillbergcentrum, BNK Göteborg Neuropsykologisk utredning av förskolebarn Tidig utredning

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Manual för Psykiatri utredning, psykolog. Mallen är avsedd att användas vid psykologutredning inom VUP, BUP och RP.

Manual för Psykiatri utredning, psykolog. Mallen är avsedd att användas vid psykologutredning inom VUP, BUP och RP. Manual för Psykiatri utredning, psykolog Mallen är avsedd att användas vid psykologutredning inom VUP, BUP och RP. Grundmall Psykiatri utredning, psykolog Dikteringstidpunkt Används om dikteringen görs

Läs mer

SJUKVÅRD, BEHANDLINGSRESULTAT OCH PLANER

SJUKVÅRD, BEHANDLINGSRESULTAT OCH PLANER SJUKVÅRD, BEHANDLINGSRESULTAT OCH PLANER Ifylles av vårdgivare Efternamn Förnamn Personnummer - Internkod program 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Internkod flow Inskr Avsl Uppf I Uppf II Kvalitetsgranskat OK Sign 0647318391

Läs mer

Differentiell psykologi

Differentiell psykologi Differentiell psykologi Tisdag 25 september 2012 Frågestund Repetition Agenda Skillnader i definitioner mellan underlagen Statistik Instuderings- och tentamensfrågor Regressionsdiagnostik Fråga om Reliabilitet

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA 1 Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta

Läs mer

Att komma igång med Q-global för AWMA-2

Att komma igång med Q-global för AWMA-2 Att komma igång med Q-global för AWMA-2 Du kommer först till denna sida där du loggar in med dina inloggningsuppgifter. Klicka på Ny Testperson. Nedanstående sida visas. Här skriver du in bakgrundsinformation

Läs mer

LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion. ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion

LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion. ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion LUCIE Lund University Checklist for Incipient Exhaustion ett instrument för f r screening av tidiga tecken påp utmattningsreaktion LUCIE är r en del i verktygslåda för f r FHV Samarbete AMM Göteborg G

Läs mer

Lev som du lär. Om jag till exempel tycker att det är viktigt att ta hand om naturen, så är varje litet steg i den riktningen måluppfyllelse:

Lev som du lär. Om jag till exempel tycker att det är viktigt att ta hand om naturen, så är varje litet steg i den riktningen måluppfyllelse: Lev som du lär prova på! Guide i 5 steg sidan 48 Vad har du för värderingar? Det är lätt att stanna vid fluffiga formuleringar om att vara en god vän, vara en bra förälder eller göra sitt bästa på jobbet.

Läs mer

Pedagogisk beskrivning görs av förskolepersonalen och bifogas remissen. Underlagsblanketter finns i slutet av detta dokument.

Pedagogisk beskrivning görs av förskolepersonalen och bifogas remissen. Underlagsblanketter finns i slutet av detta dokument. Till dig som vill remittera till språkförskola För att söka till språkförskola krävs logopedremiss. Bedömningen från dig är det viktigaste underlaget för att kunna ta beslut om vilka barn som skall erbjudas

Läs mer

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb!

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb! Medarbetarenkät 2011 Dags att tycka till om ditt jobb! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

GRANSKNINGSUNDERLAG. Kriterier för kvalitetsvärdering av standardiserade bedömningsmetoder inom socialt arbete. Deskriptiv del

GRANSKNINGSUNDERLAG. Kriterier för kvalitetsvärdering av standardiserade bedömningsmetoder inom socialt arbete. Deskriptiv del GRANSKNINGSUNDERLAG Kriterier för kvalitetsvärdering av standardiserade bedömningsmetoder inom socialt arbete Deskriptiv del Enheten för kunskapsutveckling Socialstyrelsen Dokument för granskning av standardiserade

Läs mer

Kommunövergripande handlingsplan/rutiner vid misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot barn/elever i förskoleverksamhet/skola

Kommunövergripande handlingsplan/rutiner vid misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot barn/elever i förskoleverksamhet/skola STRÄNGNÄS KOMMUN 2011-05-06 Utbildningskontoret Dnr 110/04-629 Kommunövergripande handlingsplan/rutiner vid misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot barn/elever i förskoleverksamhet/skola

Läs mer

BARNFETMABEHANDLING OCH

BARNFETMABEHANDLING OCH BARNFETMABEHANDLING OCH BARNPSYKIATRI SAMVERKAN OCH GRÄNSDRAGNINGAR BORISDAGEN 2013 Emilia Löttiger, psykolog Karolinska Gudrun Furumark, psykolog BUP DISPOSITION Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar med

Läs mer

Till dig som vill remittera till Vårängens språkförskola

Till dig som vill remittera till Vårängens språkförskola Till dig som vill remittera till Vårängens språkförskola För att söka till språkförskolan krävs logopedremiss. Bedömningen från dig är det viktigaste underlaget för att kunna ta beslut om vilka barn som

Läs mer