Information om bedömning av reell kompetens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om bedömning av reell kompetens"

Transkript

1 Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för yrkeshögskolan, om den sökande åberopar detta. Hur vi fastställer reell kompetens Om den sökande helt eller delvis visar upp andra kompetenser för att styrka grundläggande och/eller särskild behörighet, ska ansökan gå vidare till en individuell prövning. I den individuella prövningen ställs den åberopade kompetensen i förhållande till sökt utbildning. I denna prövning kan också lokalt utarbetade arbetssätt för prövning av reell kompetens tillämpas. Den sökande fyller i en självskattningsblankett och bifogar nödvändiga bilagor. Det som efterfrågas är dokumentation eller bekräftelse på annat sätt av verksamheter/kunskaper/ erfarenheter som bedöms ha betydelse för den sökandes möjligheter att lyckas med studierna. Olika slag av intyg, testresultat, dokumentation kan användas. I vissa fall kan validering komma ifråga. Ansökan om bedömning av reell kompetens behöver inte ske i samband med ansökan till utbildning. En sökande kan då begära att få sin behörighet prövad i förväg och få ett behörighetsbeslut som förhandsbesked. VHS Bedömningshandbok För att få hjälp med tolkningar och riktlinjer tar vi hjälp av VHS rekommendation (se VHS bedömningshandbok s ): När man åberopar reell kompetens och styrker följande kompetens skall man anses uppfylla kraven för grundläggande behörighet: Godkänt betyg i Svenska/Svenska som andraspråk kurs A och B, Engelska kurs A, Matematik kurs A och Samhällskunskap kurs A samt tre års arbetslivserfarenhet efter 19 års ålder. Om den sökande däremot helt eller delvis visar upp andra kompetenser för att styrka grundläggande behörighet skall ansökan gå vidare till en individuell prövning som äger rum lokalt på varje högskola som ansökan avser. I den individuella prövningen ställs den åberopade kompetensen i förhållande till sökt utbildning. I denna prövning kan också lokalt utarbetade arbetssätt för prövning av reell kompetens tillämpas. Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 1(8)

2 Vad är bedömning av reell kompetens (och vad är det inte)? En bedömning av reell kompetens innebär att värdera kunskaper och erfarenheter i förhållande till de krav som den sökta utbildningen ställer. Det skall alltså framgå att du på annat sätt har tillägnat dig de förkunskaper som är nödvändiga för att du ska klara studierna. Lägg märke till att det inte är frågan om undantag från krav eller att kunskaperna skall motsvara en gymnasiekurs, du är lika behörig genom reell kompetens. Reell kompetens är heller inte en genväg till antagning det handlar om behörighet, inte urval och ändrar därför inte din konkurrenssituation. Om du är formellt behörig kommer alltså inte den reella kompetensen att bedömas. Grundläggande behörighet Grundläggande behörighet utgörs av sådana förkunskaper som anses nödvändiga för att tillgodogöra sig en yrkeshögskoleutbildning. Som alternativ till slutbetyg från gymnasium eller intyg från folkhögskola kan bedömningen av grundläggande behörighet göras utifrån andra typer av dokumenterad kunskap. Grundläggande behörighet handlar dels om en språklig förmåga, dels om erfarenhetsmässiga förutsättningar som vi kallat allmänorientering och dels om en förmåga att kunna analysera och lösa problem. En avgörande förutsättning för att ta del av information och presentera egna tankar är vana att använda det svenska språket. Du kommer att behöva arbeta både muntligt och skriftligt och måste dessutom ofta kunna ta del av engelskspråkig litteratur. Allmänorientering syftar på förutsättningar att omsätta vuxenlivets erfarenheter från olika områden i reflektion och resonemang. Det kan gälla kritiskt tänkande, samhällsorientering, vana att orientera sig med beskrivningar i siffror/statistik osv. Att kunna analysera, kritiskt bedöma och lösa problem syftar till att självständigt kunna ta ställning i viktiga frågor. Särskild behörighet De krav på särskild behörighet som ställs ska vara helt nödvändiga för att den studerande skall kunna tillgodogöra sig en särskild utbildning. Det kan t.ex. vara en särskild kurs eller ett särskilt program på gymnasienivå eller arbetslivserfarenhet. Hur går bedömning av reell kompetens till? Beroende på vilken utbildning du söker kan bedömning av både grundläggande och särskild behörighet vara aktuell. Läs information och instruktioner noga och skicka sedan in ditt underlag till oss. Vilka behörighetskrav som är aktuella för en viss utbildning ser du på Det som vi efterfrågar är dokumentation eller bekräftelse på annat sätt av verksamheter/kunskaper/ erfarenheter som bedöms ha betydelse för dina möjligheter att lyckas med studierna. Olika slag av intyg, testresultat, dokumentation kan användas. Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 2(8)

3 Förhandsbesked om behörighet Ansökan om bedömning av reell kompetens behöver inte ske i samband med ansökan till utbildning. Om du inte är säker på att uppfylla behörighetskraven kan du behöva god framförhållning i din planering, t.ex. om du måste komplettera inom vuxenutbildning. Du kan då begära att få din behörighet prövad i förväg och få ett behörighetsbeslut som förhandsbesked. Behörighetsbeslutets giltighet Beslut om behörighet till en viss utbildning är giltigt i 2 år. Vem frågar jag om något är oklart? Maila din fråga till yh@lernia.se Att överklaga ett behörighetsbeslut Beslut om att du inte uppfyller behörighetskraven för en utbildning kan överklagas. Överklagan görs skriftligen till yh@lernia.se I skrivelse anger du vilket beslut som överklagas, vilken ändring du begär och varför ändringen bör göras. Överklagandet skall ha kommit oss tillhanda inom tre veckor från den dag du fick beslutet. Ange din adress, telefonnummer och e-postadress. Om du finner uppenbara fel i hanteringen av din anmälan, t ex misstag i registreringen av betyg, ska du inte överklaga utan omgående kontakta oss på yh@lernia.se Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 3(8)

4 Instruktion och blankett för bedömning av reell kompetens angående grundläggande och eventuell särskild behörighet Vid bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet görs en bedömning av den sökandes förutsättningar att tillgodogöra sig yrkeshögskoleutbildningen utan att ha fullständig gymnasieutbildning eller motsvarande. Vi utgår vid bedömning från ett antal baskunskaper för yrkeshögskolestudier. På nästa sida följer de olika kriterierna punkt för punkt. Notera under resp. rubrik vad du vill anföra som behörighetsgivande kompetens. Datera och underteckna dokumentet. Scanna in det, samt alla bilagor (använd PDF-format). 1. Om du gör detta i samband med din ansökan så ladda upp dokumenten i din ansökan! 2. Om du vill ha en förhandsgranskning innan det är dags att söka ska du istället maila det till yh@lernia.se. Sätt rubriken Reell kompetens på ditt mail. OBS! Du ska inte ansöka om reell kompetens om du redan uppfyller den formella behörigheten! Personnummer Namn Postadress Mailadress Telefon Antal bifogade dokument Sökt utbildning / alt. utbildning som du tänker söka Jag har tagit del av Information om bedömning av reell kompetens och intygar att nedanstående uppgifter är sanningsenliga och dokumenterade enligt bästa förmåga. Datum: Underskrift: Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 4(8)

5 Instruktioner, grundläggande behörighet: Under följande rubriker (1-4) ska du lyfta fram erfarenheter som du har och som du anser styrker att du skulle kunna tillgodogöra dig utbildningen du söker eller tänker söka. Var noggrann med att bifoga dokument som styrker de uppgifter som du anger genom t.ex. intyg över uppdrag eller situationer där du använt /lärt dig det som efterfrågas. Observera att vi kan behöva en kompletterande text som förklarar hur du ser på dokumentationen, d.v.s. hur dokumentet styrker det som efterfrågas. Denna förklarande text bör du också bifoga som en bilaga. Samma bilaga kan användas till att styrka flera punkter, beroende på hur den är formulerad. 1. Kommunikationsförmåga samt hantering av det svenska språket 1.1 Läsa Jag kan ta del av längre texter (t.ex. artiklar eller rapporter) utan problem och förstå sammanhangen och resonemangen, även texter av olika typ och svårighetsgrad. Jag kan även sammanfatta texter. 1.2 Skriva Jag kan skriva en text (t.ex. en uppsats eller en rapport) som förmedlar information eller ger skäl för eller emot en viss ståndpunkt. Jag kan dra slutsatser, argumentera och använda texter som arbetsredskap. 1.3 Tala - samarbeta Jag har förmåga att samarbeta med andra människor, både muntligt och skriftligt. Jag kan också ta del i diskussioner och förklara en ståndpunkt och ge för- och nackdelar för olika alternativ. Vidare kan jag muntligt framföra en presentation. Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 5(8)

6 2. Engelska När det handlar om engelska språket gäller det främst att kunna läsa och lyssna: Jag kan förstå längre framställningar i t.ex. föreläsningar samt följa med i mer komplicerad argumentation på engelska. Jag kan läsa artiklar och rapporter som behandlar aktuella problem och som uttrycker attityder och åsikter på engelska. 3. Matematik Vad gäller kompetens inom matematik handlar det om förmåga att kommunicera med matematikens språk och symboler, kritiskt bedöma, analysera och lösa problem. Jag kan, med och utan tekniska hjälpmedel, tillämpa min matematiska kunskap i olika former av numerisk räkning med anknytning till vardagslivet. Jag kan formulera, analysera och lösa matematiska problem av betydelse för mitt dagliga liv. Jag kan tolka och kritiskt granska statistiska data samt tolka och använda vanligt förekommande lägesmått. Jag är förtrogen med grundläggande geometriska begrepp samt känner till grunderna inom algebra. Jag känner till hur matematiken påverkar vår kultur när det gäller t.ex. arkitektur, formgivning, musik eller konst samt hur matematikens modeller kan beskriva förlopp och former i naturen. (Dessa påståenden utgår från kursplanen för Matematik A): 4. Slutligen ber vi dig redovisa vad vi kallar allmänorientering. Avsikten är att få en bild av förutsättningar att omsätta vuxenlivets allmänorientering i reflektion och resonemang. Det kan gälla kritiskt tänkande, historiskt perspektiv, samhällsorientering, vana att orientera sig med beskrivningar i siffror/statistik m.m. Det är också viktigt att ha en beredskap att sätta sig in i olika perspektiv och kunna tolka information på olika sätt. Nedanstående verksamheter är tänkta att fånga upp bredd och relevanta erfarenheter som styrker ovan nämnda allmänorientering. Styrk två eller flera av punkterna: Anställningar (minst 6 månader) Eget företag (minst 6 månader) Föräldraskap/vård av barn eller anhörig Militärtjänst Föreningsverksamhet, ideellt arbete/politiskt engagemang Arbetsmarknadspraktik Högskoleprovresultat Erfarenhet av projektarbete Icke-behörighetsgivande utbildning (t.ex. intern- eller personalutb.) Erfarenheter från flerkulturella miljöer, eller arbete utomlands Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 6(8)

7 Instruktioner, särskild behörighet: Den särskilda behörigheten är olika för olika utbildningar. Under följande rubriker (a-h) ska du lyfta fram erfarenheter som du har och som du anser styrker att du har motsvarande kunskaper. Var noggrann med att bifoga dokument som styrker de uppgifter som du anger genom t.ex. intyg över uppdrag eller situationer där du använt /lärt dig det som efterfrågas. Observera att vi kan behöva en kompletterande text som förklarar hur du ser på dokumentationen, d.v.s. hur dokumentet styrker det som efterfrågas. Denna förklarande text bör du också bifoga som en bilaga. Samma bilaga kan användas till att styrka flera punkter beroende på hur den är formulerad. Det kan också vara samma bilaga som du använt för att styrka grundläggande behörighet. a. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: b. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: c. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: d. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 7(8)

8 e. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: f. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: g. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: h. Skriv vilket särskild behörighet som avses, samt bilaga nr: Lernia Utbildning Information och blankett bedömning av reell kompetens v 1 0 sida 8(8)

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola

Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola Reell kompetens Information och instruktioner för sökande till IHM Yrkeshögskola 2015-03-30 IHM Business School Information om reell kompetens... 2 Behörighet till IHM Yrkeshögskola genom reell kompetens...

Läs mer

Reell kompetens - Behörig på annat sätt!

Reell kompetens - Behörig på annat sätt! 1 (5) Reell kompetens - Behörig på annat sätt! Beskriv så noggrant som möjligt de förutsättningar du har för att klara högskolestudier genom att göra uppgifterna nedan. Skriva alltid namn och personnummer

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) Mars 2015 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det?

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Malmö högskola / Gemensam förvaltning Studieadministrativa avdelningen 1(5) Mars 2010 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande behörighet Bedömning av reell kompetens vad

Läs mer

Reell kompetens - grundläggande behörighet för utbildning till grundnivå Behörig på annat sätt!

Reell kompetens - grundläggande behörighet för utbildning till grundnivå Behörig på annat sätt! Reell kompetens - grundläggande behörighet för utbildning till grundnivå Behörig på annat sätt! 1 (5) Vad är det? Om du saknar den formella grundläggande behörigheten, dvs. du har t.ex. inte ett slutbetyg

Läs mer

Du är välkommen att kontakta oss för frågor om reell kompetens: eller

Du är välkommen att kontakta oss för frågor om reell kompetens: eller Hur gör du? 1. Anmäl dig till kurs/program via www.antagning.se senast sista anmälningsdag (15 april för utbildningsstart på hösten, 15 oktober för utbildningsstart på våren) 2. Fyll i blankett för prövning

Läs mer

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet 2018-11-05 Instruktioner för sökande till bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad är det? Om du saknar formella meriter för grundläggande behörighet,

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Vad är reell kompetens? Om du inte uppfyller förkunskapskraven med formella meriter kan du ansöka

Läs mer

Underlag för bedömning av reell kompetens vid Karlstads universitet

Underlag för bedömning av reell kompetens vid Karlstads universitet Underlag för bedömning av reell kompetens vid Karlstads universitet Om du saknar formell grundläggande och/eller särskild behörighet, det vill säga du exempelvis inte har betyg från gymnasiet, kan Karlstads

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

Tilltra de till utbildningen

Tilltra de till utbildningen Tilltra de till utbildningen Vem kan söka? Vilka behörighetskrav gäller? Hur går antagningen till? Hur görs urvalet? Du som söker till vår Yh-utbildning Logistiker och Speditör har säkert en del frågor

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom Hotell- och besöksnäringen, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping

Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Behörighet, urval och antagning Drifttekniker, energiteknik, 415 p. Heltid i Norrköping Vad händer när en ansökan kommer till Östsvenska Yrkeshögskolan AB? När en ansökan kommer in till oss på Östsvenska

Läs mer

Anmälan till Automationsingenjör

Anmälan till Automationsingenjör Anmälan till Automationsingenjör Innehåll Support... 2 Registrera dig som ny användare... 2 Logga in i CompetenceTool... 4 Innan du anmäler dig... 4 Anmäl dig till utbildning... 5 Fyll i information om

Läs mer

1. Skollagen 2. Läroplanen Lpo 94 / Lpf Grundskole- / Gymnasieförordningen

1. Skollagen 2. Läroplanen Lpo 94 / Lpf Grundskole- / Gymnasieförordningen Olika styrdokument har olika dignitet 1. Skollagen 2. Läroplanen Lpo 94 / Lpf 94 3. Grundskole- / Gymnasieförordningen Riksdagen Regeringen Utskott SOU Departement (utbildnings-) Statliga verk (Skolverket)

Läs mer

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Lernias yrkeshögskola använder Adoy som administrativt verktyg för ansökningar. Vi godkänner enbart digitala ansökningar via detta system och vi

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Management inom besöksnäringen, 300 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen

Läs mer

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13 Kurs: Storyline Market place Tidsperiod: Vecka 46- Skola: Åsens Skola Klass: F-5 Lärare: Alla Kursen kommer att handla om: Du kommer att få arbeta med Storylinen Market place där du ska få lära dig hur

Läs mer

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan

Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Ansökan om dispens från behörighetskravet i engelska Riktlinjer för bedömning inom Fyrkantens gymnasiesamverkan Dispens bör beviljas när Eleven har under en betydande del av sin grundskoletid ej haft möjlighet

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping

Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping Behörighet, urval och antagning Vårdadministratör, 400 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen är den som: 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktionsutvecklare, 300 p. Heltid i Linköping Vad händer när en ansökan kommer till Östsvenska Yrkeshögskolan AB? När en ansökan kommer in till oss på via vårt webbsystem

Läs mer

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15

ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 ANSÖKAN OM VALIDERING INOM LÄRARLYFTET VT15 Du som antagits till en kurs inom Lärarlyftet VT15 har möjlighet att ansöka om validering av dina kunskaper och färdigheter i relation till kursens lärandemål.

Läs mer

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2013-10-08 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till yrkeshögskolan (fr o

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Produktutformare, konfektionsbranschen, 410 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Affärslogistik, 400 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? För att komma in på vår utbildning så behöver du vara behörig i två steg, dels den grundläggande behörigheten

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Drifttekniker inom energi och processteknik 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Kurskatalog Lärling12. Individuellt val LÅ12-13

Kurskatalog Lärling12. Individuellt val LÅ12-13 Kurskatalog Lärling12 Individuellt val LÅ12-13 2013 01 08 Individuellt val Det individuella valet omfattar 200 poäng på samtliga program. Det är huvudmannen som beslutar vilka kurser som ska erbjudas som

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Undersköterska med specialistkompetens inom demens 100 Yh-poäng, Motala/Mjölby Distans, halvfart Östsvenska Yrkeshögskolan AB Laxholmstorget 3, Norrköping www.osyh.se 1

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Mjukvaruutvecklare och Mjukvarutestare, 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal

Läs mer

Nationella medieprogrammet Obligatoriska kärnämnen

Nationella medieprogrammet Obligatoriska kärnämnen Nationella medieprogrammet Obligatoriska kärnämnen Engelska (A) 100p Estetisk verksamhet 50p Idrott och hälsa (A) 100p Matematik (A) 100p Naturkunskap (A) 50p Religionskunskap (A) 50p Samhällskunskap (A)

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs?

Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Hur blir man behörig till högskola och yrkeshögskola genom folkhögskolans Allmänna kurs? Information till folkhögskolestuderande Folkhögskolornas informationstjänst 2012 Innehåll: Behörighet till högskolan

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Kurskatalog Lärling11. Individuellt val VT 2012

Kurskatalog Lärling11. Individuellt val VT 2012 Kurskatalog Lärling11 Individuellt val VT 2012 2012 03 06 Individuellt val Det individuella valet omfattar 200 poäng på samtliga program. Det är huvudmannen som beslutar vilka kurser som ska erbjudas som

Läs mer

Om du inte har gjort det gå tillbaka Komvux hemsida och välj Skaffa inloggningskonto.

Om du inte har gjort det gå tillbaka Komvux hemsida och välj Skaffa inloggningskonto. Så här gör du din digitala ansökan Ansökan gymnasiala kurser Komvux Skaffa dig ett inloggningskonto Komvux Örebro använder nu digital ansökan. Det första du måste göra för att kunna ansöka om att läsa

Läs mer

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Dnr 561-2003-58 1 Tillgodoräknandeordning för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Stödpedagog inom funktionshinderområdet/lss, 200 Yh-poäng, Söderköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom

Läs mer

Rutin fö r behö righetsbedö mning Tandskö terska

Rutin fö r behö righetsbedö mning Tandskö terska Rutin fö r behö righetsbedö mning Tandskö terska Tandsköterskeutbildningen, VIVA Komvux Umeå Kontaktpersoner Karin Lidvall, utbildningsledare karin.lidvall@vll.se 090-785 60 11, mobil 070-305 72 26 Annika

Läs mer

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare

Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kurser i svenska för internationella studenter och forskare Kursföreståndare: Peter Lundkvist 1 4,5 hp Kursen är en introduktion till det svenska språket för dig som är internationell student eller forskare

Läs mer

Underlag för självvärdering

Underlag för självvärdering Underlag för självvärdering Se nedanstående rubriker och frågor som stöd när du gör din självvärdering. Det är inte vad du bör tänka/göra/säga utan det du verkligen tänker/gör/säger/avser. Skriv gärna

Läs mer

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan.

Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. 2014-08-14 Agneta Wallin FIN / folkhögskola.nu Lathund om tillträde till högre utbildning i Sverige. Omvärldskunskap som stöd vid antagning och studieplanering på folkhögskolan. Grundläggande behörighet

Läs mer

Allmän kurs - musik Kursens mål

Allmän kurs - musik Kursens mål En kurs för dig som har ett brinnande intresse för musik och känner att du vill utvecklas i och med musiken. Hos oss kombinerar du musik med kärnämnen, och kan i och med det läsa in grundläggande behörighet

Läs mer

Policy vid antagning

Policy vid antagning Policy vid antagning Detta dokument beskriver våra antagningsprinciper vid nyantagning samt vid antagning av deltagare går vidare till en högre nivå på Allmän kurs. Del 1 - Nyantagning Allmän kurs består

Läs mer

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad)

Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Instruktioner inför anmälan till VAL för verksamma yrkeslärare. (skicka inte in detta försättsblad) Studier inom VAL-projektet vänder sig till dig som är verksam som lärare men saknar lärarexamen. För

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping

Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping Behörighet, urval och antagning Specialistundersköterska anestesi- och operationssjukvård 200 Yh-poäng, halvfart, distans, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet Behörig att antas till utbildningen

Läs mer

Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE

Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE Dnr 48, 2014, 03 2014-02-06 FOLKBILDNINGSRÅDETS RIKTLINJER FÖR FOLKHÖGSKOLANS BEHÖRIGHETSINTYGANDE 2/13 Innehåll: 1) Behörighet till högskolan (fr o m våren 2013, motsvarande Gy2011) 2) Behörighet till

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning CNC-Tekniker 400 Yh-poäng, Vimmerby 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har en

Läs mer

Bedömning av utländsk utbildning

Bedömning av utländsk utbildning 2017-02-23 Bedömning av utländsk utbildning del av validering Hanna Wennberg Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning, UHR Vägledarkonferens i Stockholm 23/2 2017 Bedömning (erkännande) av utländsk

Läs mer

Välkommen till Särvux i Mölnlycke!

Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Sär vux kursprogram 2013 Välkommen till Särvux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Logga in på webbansökan. Du hittar länken på vår hemsida under webbansökan vuxenutbildningen.

Logga in på webbansökan. Du hittar länken på vår hemsida under webbansökan vuxenutbildningen. MIN STUDIEPLAN OCH STATUSFÖRKLARING Logga in på webbansökan. Du hittar länken på vår hemsida under webbansökan vuxenutbildningen. - Användarnamn är ditt personnummer. Lösenord har du själv valt när du

Läs mer

Formulär för kompetenskartläggning

Formulär för kompetenskartläggning Formulär för kompetenskartläggning Datum Sökandes personuppgifter (Sökande som bedömer sin reella kompetens att motsvara behörighetskraven och/eller delar av utbildningens innehåll) Namn Personnummer Adress

Läs mer

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll

Allmän kurs Kursens mål Kursinnehåll Allmän kurs är till för dig som behöver komplettera din utbildning från grundskolan och/eller gymnasiet. Hos oss får du möjlighet att studera i lugn takt och i en trygg miljö, där du får både stimulans

Läs mer

Meritsammanställningen med bilagor skickas till:

Meritsammanställningen med bilagor skickas till: Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för psykoterapi Mars 2015 Sida 1 av 8 Meritsammanställningen med bilagor skickas till: Antagningsservice FE 20101 839 87 Östersund Jag har sökt till Grundläggande

Läs mer

Behörighet, urval och antagning

Behörighet, urval och antagning Behörighet, urval och antagning Byggledare, 430 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. 2. har

Läs mer

Bedömning av utländsk utbildning

Bedömning av utländsk utbildning 2017-03-24 Bedömning av utländsk utbildning del av validering P-A Stensson Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning, UHR Informationsdag i Göteborg Bedömning (erkännande) av utländsk utbildning

Läs mer

Ansökan och information

Ansökan och information Ansökan och information Inledande förutsättningar och information om ansökan, behörighet och antagning Blankett för avlämnande skolas behörighetsrekommendation Anvisning - så här fyller du i blanketten

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping

Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping Behörighet, urval och antagning Geodetisk mätningstekniker, 415 Yh-poäng, Norrköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.

Läs mer

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner Myndighetens syn på utbildningsplan och kursplaner 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-03-8 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på utbildningsplan

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING. Sälj&Marknadshögskolan ANSÖKAN. Ansöknings- och kompletteringstider. Förlängd ansökningstid. Inställda utbildningstillfällen

ANTAGNINGSORDNING. Sälj&Marknadshögskolan ANSÖKAN. Ansöknings- och kompletteringstider. Förlängd ansökningstid. Inställda utbildningstillfällen ANTAGNINGSORDNING Sälj&Marknadshögskolan ANSÖKAN Ansöknings- och kompletteringstider Ansökningstider och starttider för våra utbildningar beslutas enskilt för varje utbildning. Generellt gäller dock att

Läs mer

SÄRVUX kursprogram 2014-2015

SÄRVUX kursprogram 2014-2015 SÄRVUX kursprogram 2014-2015 Välkommen till Vux i Mölnlycke! Särskild utbildning för vuxna (Särvux) är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller

Läs mer

Utbildningssystemet & studievägledning

Utbildningssystemet & studievägledning Utbildningssystemet & studievägledning - En del av Studieplaneringskursen Studie- och yrkesvägledare för Komvux-elever, Sandra Hahn sandra.hahn@folkuniversitetet.se 2013-09-04 Utbildningssystemet och studievägledning

Läs mer

Myndighetens syn på. tillträde till utbildning

Myndighetens syn på. tillträde till utbildning Myndighetens syn på tillträde till utbildning 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-05-2 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på tillträde

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna lärcenter.nu Välkommen till särskild utbildning för vuxna på Lärcenter Särskild utbildning för vuxna är en del av kommunens vuxenutbildning. Du är välkommen att söka kurser

Läs mer

Du som redan läser kurser på Komvux Här fyller kan du följa i ditt dessa användarnamn instruktioner. som Information som är viktig för dig

Du som redan läser kurser på Komvux Här fyller kan du följa i ditt dessa användarnamn instruktioner. som Information som är viktig för dig Ansökan grundläggande kurser på Campus Risbergska Inloggning digital ansökan Länk till digital ansökan finns på orebro.se/komvux. Du som redan läser kurser på Komvux Här fyller kan du följa i ditt dessa

Läs mer

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg

Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg Dagens regelverk och vanliga missförstånd Vägledardag Göteborg 2016-03-24 Amer Chuhan Viveka Sahlberg Stöd för vägledare 1 Utfärdande av slutbetyg från komvux Regeringen har förlängt övergångsbestämmelserna

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING. Sälj&Marknadshögskolan ANSÖKAN. Ansöknings- och kompletteringstider. Förlängd ansökningstid. Inställda utbildningstillfällen

ANTAGNINGSORDNING. Sälj&Marknadshögskolan ANSÖKAN. Ansöknings- och kompletteringstider. Förlängd ansökningstid. Inställda utbildningstillfällen ANTAGNINGSORDNING Sälj&Marknadshögskolan ANSÖKAN Ansöknings- och kompletteringstider Ansökningstider och starttider för våra utbildningar beslutas enskilt för varje utbildning. Generellt gäller dock att

Läs mer

Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping

Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping Behörighet, urval och antagning Software developer embedded systems/internet of Things 400 Yh-poäng, Linköping 1 Vem är behörig? Grundläggande behörighet 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller

Läs mer

ANSÖKAN OM VALIDERING

ANSÖKAN OM VALIDERING ANSÖKAN OM VALIDERING Läs anvisningarna på sidorna 5-6 innan du fyller i ansökan. 1. PERSONUPPGIFTER Namn Personnummer Adress Postadress Telefonnummer dagtid Telefonnummer mobil E-postadress 2. KURSUPPGIFTER

Läs mer

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen

Klagomålshantering. 2. Muntligen eller skriftligen till rektor eller bitr. rektor. 3. Skriftligen till huvudman. 4. Skriftligen till skolinspektionen Klagomålshantering Syftet med ISGR:s rutiner för klagomålshantering är att kunna identifiera och förebygga brister inom verksamheten. Enligt skollagen(2010:800) 4kap 8, ska det på en skola finnas skriftliga

Läs mer

Det svenska exemplet. Tillgodoräknande av reell kompetens i språkutbildningar. Jonas Granfeldt, bitr.studierektor i franska, spanska och rumänska

Det svenska exemplet. Tillgodoräknande av reell kompetens i språkutbildningar. Jonas Granfeldt, bitr.studierektor i franska, spanska och rumänska Det svenska exemplet Tillgodoräknande av reell kompetens i språkutbildningar Jonas Granfeldt, bitr.studierektor i franska, spanska och rumänska Högskolestudier i skolspråk (I): studiegång Grundkurs (30

Läs mer

Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande Aleksandra Sjöstrand - Högskoleverket

Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande Aleksandra Sjöstrand - Högskoleverket Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande Aleksandra Sjöstrand - Högskoleverket 2010-02-16 1 Att ta tillvara kompetens Allt viktigare (internationellt och i Sverige), t.ex. EQF Genom

Läs mer

Yttrande från Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR

Yttrande från Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR Ärende 2014:2 Stockholm den 16 september 2014 Yttrande från Folkhögskolornas studeranderättsliga råd, FSR Bakgrund En före detta kursdeltagare vid Vara folkhögskola har anmält till FSR att han anser att

Läs mer

Friskvårdskonsult med hälsoekonomisk inriktning

Friskvårdskonsult med hälsoekonomisk inriktning Ansökningshandlingar Kvalificerad Yrkeshögskoleutbildning Friskvårdskonsult med hälsoekonomisk inriktning Ansvarig utbildningsanordnare: Norrlidens Kunskapscentrum AB Utbildningens omfattning: 400 Yh-poäng

Läs mer

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015

På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 På väg mot nya mål Kurskatalog Vuxenutbildning Mjölby Höstterminen 2015 Vuxenutbildningen Välkommen till Mjölby vuxenutbildning! En plats där du hittar nya vägar Nystart eller bara ett steg vidare? Med

Läs mer

Så här gör du din digitala ansökan till Komvux Örebro- gymnasiala kurser och vård- och omsorgsutbildning

Så här gör du din digitala ansökan till Komvux Örebro- gymnasiala kurser och vård- och omsorgsutbildning Så här gör du din digitala ansökan till Komvux Örebro- gymnasiala kurser och vård- och omsorgsutbildning Inloggning digital ansökan Länk till digital ansökan finns på orebro.se/komvux. Här fyller du i

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Tillbakablick 2013. Vår- och höstterminen 2013. Totalt antal sökande Första hands sökande 25 728 (26 946) 9 185 (10 661)

Tillbakablick 2013. Vår- och höstterminen 2013. Totalt antal sökande Första hands sökande 25 728 (26 946) 9 185 (10 661) Tillbakablick 2013 Vår- och höstterminen 2013 Totalt antal sökande Första hands sökande 25 728 (26 946) 9 185 (10 661) Siffran inom parentes 2012 Sökande till både program och kurser Antal antagna och

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Arbetsmaterial för bedömning av reell kompetens och tillgodoräknande på Mälardalens högskola

Arbetsmaterial för bedömning av reell kompetens och tillgodoräknande på Mälardalens högskola Arbetsmaterial för bedömning av reell kompetens och tillgodoräknande på Mälardalens högskola 2011-11-15 Studentmaterial Innehållsförteckning Bakgrund 3 Inledning 3 Definitioner och begrepp 3 Roller 4 Viktigt

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare med utländsk examen

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare med utländsk examen Ansökan om legitimation för lärare och Läs detta innan du börjar Läs igenom hur du fyller i din ansökan på Skolverkets hemsida, www.skolverket.se/ansokan Skicka kopior på handlingar och intyg. Sänd dem

Läs mer

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen

UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad kap. Tillträde till utbildningen UTDRAG UR: Högskoleförordning (1993:100) uppdaterad 2010-01-01 --- 7 kap. Tillträde till utbildningen Gemensamma bestämmelser för tillträde till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå 1 Antagning

Läs mer

Behörighetsprov i Slöjd Textil resp. Slöjd Trä och metall, 2015

Behörighetsprov i Slöjd Textil resp. Slöjd Trä och metall, 2015 UMEÅ UNIVERSITET 2015-05-18 Institutionen för estetiska ämnen 90187 Umeå Behörighetsprov i Slöjd Textil resp. Slöjd Trä och metall, 2015 Information För att bli antagen till lärarutbildning med slöjdkombination

Läs mer

ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG. PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län...

ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG. PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län... ANSÖKAN 2013 BILDBEHANDLARE 400 POÄNG PERSON- OCH KONTAKTUPPGIFTER Efternamn... Förnamn... Gatuadress... Postadress... Kommun... Län... Personnummer (10 siffror)... Telefon arbete/bostad... Telefon mobil......

Läs mer

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser)

Ansökan till Komvux (grundläggande, gymnasiala kurser) På Komvux i Burlöv har vi kontinuerligt intag så du kan ansöka till en kurs när som helst under året. Studie- och yrkesvägledaren och läraren bestämmer när du kan starta dina studier, oftast inom ett par

Läs mer

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT)

Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) Bilaga till ansökan PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET 90 HÖGSKOLEPOÄNG, HÖSTTERMINEN 2013 INRIKTNING: KOGNITIV BETEENDETERAPI (KBT) INSTITUTIONEN FÖR PSYKOLOGI Person- och adressuppgifter Namn Personnummer Adress,

Läs mer

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan 1 (8) Version 2 Ändringar på s.7 Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF), förordningen (2009:131) om utbildning

Läs mer

Ansökan till Volontäråret i S:t Lars församling

Ansökan till Volontäråret i S:t Lars församling Ansökan till Volontäråret i S:t Lars församling Läs denna instruktion noggrant innan du fyller i ansökan! Fyll i ansökan så gott du kan, glöm inte att bifoga ett foto av dig själv. Fyll i blanketten Skicka

Läs mer

Bedömingsanvisningar Del II vt 2010

Bedömingsanvisningar Del II vt 2010 Bedömingsanvisningar Del II vt 2010 Skolverket har den 2010-12-07 beslutat att provet i matematik A för vt 2010 inte ska återanvändas. Innehåll Bedömningsanvisningar Del II... 4 Kravgränser... 16 Maxpoäng...

Läs mer

Hjälpguide för hur du fyller i webbansökan för grundläggande och gymnasiala kurser hos Kunskapsparken i Sollentuna

Hjälpguide för hur du fyller i webbansökan för grundläggande och gymnasiala kurser hos Kunskapsparken i Sollentuna Hjälpguide för hur du fyller i webbansökan för grundläggande och gymnasiala kurser hos Kunskapsparken i Sollentuna 1. Fyll i ditt personnummer och lösenord om du redan har ett studerandekonto. Om du inte

Läs mer

Anvisningar för ansökan behörighetsgivande förutbildning inom yrkeshögskolan

Anvisningar för ansökan behörighetsgivande förutbildning inom yrkeshögskolan Anvisningar för ansökan behörighetsgivande förutbildning inom yrkeshögskolan 2019 Myndigheten för yrkeshögskolan Foto: Scandinav / Gert Olsson Diarienummer: MYH 2019/695 ISBN: 978-91-88619-57-0 YH2000,

Läs mer

Lärarlyftet -där. och reell kompetens kan ge högskolepoäng. arbetslivserfarenhet 2015-04-22. Valideringsprojektet Peter. Hasselskog, Annika Malm

Lärarlyftet -där. och reell kompetens kan ge högskolepoäng. arbetslivserfarenhet 2015-04-22. Valideringsprojektet Peter. Hasselskog, Annika Malm Lärarlyftet -där arbetslivserfarenhet och reell kompetens kan ge högskolepoäng 1 Möjlighet till validering för tillgodoräknande i Lärarlyftet Flera av de högskolor och universitet som anordnar Skolverkets

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan

Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan UR NYA SKOLLAGEN Gäller för utbildning som påbörjas efter den 1/7 2011 Mer om Undantag från krav på behörighet i engelska till gymnasieskolan Nyheter Från och med hösten 2011 har en elev som på grund av

Läs mer

Självskattnings- och bedömningsmaterial nivåerna A1, A2, B1, B2

Självskattnings- och bedömningsmaterial nivåerna A1, A2, B1, B2 Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för arbete inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Framtaget av lärargruppen inom projekt ArbetSam hösten 2011 våren 2012 Handledare:

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

LärVux. skolan som ger dig extra stöd

LärVux. skolan som ger dig extra stöd LärVux skolan som ger dig extra stöd LÄSÅRET 2015/2016 Välkommen till LärVux LärVux (Särskild utbildning för vuxna) Det är en frivillig skolform för Dig över 20 år som tidigare haft svårigheter i skolan,

Läs mer