SKOL A I RÖRELSE P R A K T I S K A E R F A R E N H E T E R F R Å N P E D E R S Ö R E

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKOL A I RÖRELSE P R A K T I S K A E R F A R E N H E T E R F R Å N P E D E R S Ö R E"

Transkript

1 SKOL A I RÖRELSE P R A K T I S K A E R F A R E N H E T E R F R Å N P E D E R S Ö R E

2 WHO S TALKING? Namn: Martin Ahlskog Ålder: 40 år Civilstånd:Gift och far till tre barn Utbildning: Magister i idrottsvetenskaper Yrke: Rektor för Sursik skola (åk 7-9) i Pedersöre Intressen: Idrott, jakt, musik och skogsvård

3 VÄRT ATT VETA Kör med: Toyota Rav4 Favoritlag inom fotboll: Everton och IK Myran Favoritserie på tv: Gilmore girls Favoritfilm: Shawshank redemption Favoritbok: Utvandrareposet av Vilhelm Moberg Favoritartist: Bruce Springsteen Favoritresmål: Mellaneuropa Motorsåg: Stihl MS200 Favoritmat: Biff av älgfilé i gräddsås med klyftpotatis

4 MOTIONSREKOMMENDATION FÖR UNGDOMAR Enligt minimirekommendationen borde ett barn mellan 7 och 12 år röra på sig 120 minuter och en ungdom mellan 13 och 18 år röra på sig 90 minuter dagligen. Minst halva tiden borde vara rask motion. Enligt undersökningar rör knappt hälften av åringarna på sig tillräckligt. Ca 10 % rör på sig alldeles för lite.

5 MOTION OCH INLÄRNING Motion och rörelse är egentligen den enda faktorn som man vetenskapligt har kunnat bevisa ha en positiv inverkan på inlärning och hjärnans utveckling. Motion och inlärning För att försöka öka på mängden rörelse bland barn och unga skapades programmet Skolan i rörelse.

6 SKOLAN I RÖRELSE Startade som ett pilotprojekt 2010, men utökades till ett nationellt program Från läsåret finns även andra stadiet med i programmet. Numera ett av regeringens spetsprojekt. Info hittas på

7 SKOLAN I RÖRELSE FORTS. Syftet med programmet är: Aktivare och trivsammare skoldagar en välmående elev Mer fysisk aktivitet mindre sittande Främjande av inlärning Elevernas delaktighet

8

9 BRAIN BREAK! Gotcha!

10 BLI EN SKOLA I RÖRELSE Registrera skolan på Kontaktpersonen får epost med ett infopaket om programmet Använd det kostnadsfria webbverktyget för bedömning av nuläget Utveckla tillsammans med eleverna de metoder som är bäst lämpade för just er skola.

11 EKONOMISKT UNDERSTÖD En hel del åtgärder kan genomföras utan extra utgifter. Det finns årligen pengar att söka från Regionförvaltningsverken. Ansökningstiden brukar gå ut under våren. Självfinansieringsandelen är 50 % vilket innebär att ni bör få kommunen och politikerna med i ansökningsskedet.

12 BAKGRUND FÖR PROJEKTET I PEDERSÖRE Skolan i rörelse-projektet i Pedersöre startade våren 2013 på Sursik skola (åk 7-9) Från elevhåll efterlystes fler rastaktiviteter, speciellt med anknytning till olika typer av idrott och rörelse. Det fanns ett antal stökigare klasser som hade svårt att sitta still en hel lektion. Olika jämförelser visade att eleverna vid Sursik kunskapsmässigt befann sig under landets medeltal.

13 PROJEKTIDÉ OCH FINANSIERING Tanken var att kombinera dessa behov till ett projekt. Så långt som möjligt aktivera eleverna själva. Bidrag söktes från Skolan i rörelse -programmet. Bidraget skulle användas till anskaffning av behövliga redskap samt arvoden åt eventuella gäster. Bidraget fick inte användas till löner åt kommunalt anställda, varför det också behövdes en ekonomisk insats från kommunalt håll.

14 F Ö R S TA S K E DET Gymmet i Sportishallen öppnades för intresserade under sista rasten varje dag. Vår fastighetsvärd och tillika idrottsinstruktör Andreas Forsman fanns på plats för att övervaka och instruera. Körde igång från starten av vårterminen 2013.

15 A N DRA S K E DET Ett tiotal s.k. movers utsågs bland intresserade elever. De fick en 5-10 timmar lång utbildning i ledarskap m.m. Efter detta var det tänkt att de skulle ordna rastaktiviteter åt andra elever enligt ett skilt schema.

16 T R E DJE S K E DET Några passivitetsdödare utsågs i varje klass. Dessa fick en kortare utbildning, varefter de skulle leda pausgymnastik i klassen.

17 KICKOFF-PROJEKT För sjuorna ordnas årligen en temadag som kickoff-projekt. Då bjuds gäster in som förevisar olika idrotter som man kan syssla med på skolområdet. Vi har gästats av volleybollspelare från Tiikerit, fotbollspelare från Jaro och IK Myran, Frisbeegolfproffs, vildmarksguider som förevisat bouldering, danslärare, parkourentusiaster etc.

18 VAD KRÄVS AV LÄRARNA? Rastövervakning som vanligt. Det är fortfarande vi rektorer som tillsammans med lärarna som ansvarar för det som sker. Rastaktiviteterna bör förläggas till ställen som går att övervaka med nuvarande bemanning. Flexibilitet även under lektionstid. En paus är nödvändigtvis inte bortkastad tid utan den kan lika bra vara en nödvändig nytändning. Ett öppet sinnelag. Våga testa och se hur det fungerar!

19 BRAIN BREAK! Handshake

20 GICK DET ENLIGT PLANERNA? Gymmet håller fortfarande öppet, men med mindre rådgivning och övervakning än i början. Movers-upplägget fungerade inte som tänkt. Från våren 2014 frångicks det tänket och ersattes av ett friare system. Våren 2017 har ett antal nya Movers gått en Rastis-utbildning signerat FSI. Passivitetsdödarnas roll har med tiden avtagit och lärarna har alltmer övertagit rollen som initiativtagare. Ett extra tillskott kom från kommunens Grubbo-projekt när man beslöt anlägga Parkour- och boulderingparken vid skolan.

21 HUR BLEV DET SEN? Utlåningen av gymnastikredskap (bollar, hopprep etc.) visade sig vara mycket populärt. Numera kan idrottsredskap lånas från skolans bibliotek som håller öppet varje rast. Öppet hus i Sportis-hallen är den andra stora favoriten. Lärarnas uppdrag är att öppna skåpet med redskap samt sköta övervakningen. Resten sköter eleverna själva. Sportisvideo Efter idéer från eleverna söktes en fortsättning på projektet. I den byggdes bl.a. en beachvolley-plan samt två frisbeegolfkorgar med fyra utkastplatser.

22 L I T E U T R USTNING PÅ S KO LG ÅRDEN

23 RINGAR PÅ VATTNET Det succéartade projektet gav ringar på vattnet inom kommunen. Till läsåret utvidgades projektet med alla kommunens lågstadieskolor. En skild styrgrupp ansvarar för projektets verksamhet. Innehållet i detta treåriga projekt är betydligt mer strukturerat från första början.

24 PEDERSÖRESKOLORNA I RÖRELSE Innefattar bl.a. följande: En grunduppsättning med redskap för bruk under rasterna samt inredning av Fortbildningseftermiddag för alla kommunens lärare Fokus på rastaktiviteter, aktiverande skolgårdar och byggnader samt funktionella undervisningsmetoder Föräldraföreläsning på ett föräldramöte åt alla kommunens skolor En klassuppsättning cyklar åt Sursik skola som kan användas under alla lektioner.

25 PEDERSÖRESKOLORNA I RÖRELSE FORTS. Rörelseteam på alla skolor. Rastisledare från Sursik skola ut på turné till åk 1-6. Inredande av ett par testklassrum för mer funktionell undervisning. Detta läsår ligger fokus på att fortbilda rörelseteamen och de ansvariga lärarna.

26 PULSPROJEKTET Från och med hösten 2016 kör Sursik ett pilotprojekt med vår resursklass gällande pulsträning Från våren 2017 har projektet utvidgats till andra åk 7-9 skolor i regionen Hjärnforskning visar ett klart samband mellan fysisk aktivitet och inlärning Med hjälp av pulsband får eleverna hjälp att hålla sig på tillräckligt hög pulsnivå för att uppnå positiva effekter Projektet körs i samarbete med en inhemsk pulsbandstillverkare Från hösten 2017 erbjuds pulsträning som morgonklubb åt skolans alla elever Ett studiebesök till Vammarskolan i Valdemarsvik som är föregångare inom detta företogs under hösten

27 SLUTSATS Båda projekten har varit mycket positivt laddade. Från att i princip ingen rört på sig under rasterna tidigare har vi nu på Sursik varje dag ca elever i Sportis och samma mängd på utsidan som rör på sig under sista långa rasten. Lärarna var kanske lite skeptiskt inställda från början, men rätt snart var de allra flesta väldigt entusiastiska. En genomgående trend i responsen är att projektet har lugnat ner lektionerna.

28 FRAMTIDEN? Rörelse under rasterna är bra igång. Nu sätts krutet på att öka rörelsen under lektionstid. Vi sätter också fokus på hur vi ska aktivera fler flickor i rastaktiviteterna Dessutom bjuds ett flertal olika klubbar ut på morgnarna innan skolan startar

29 TACK! Ett stort tack till alla berörda instanser för de beviljade medlen! Utan dem hade det nog inte gått att genomföra projektet. Ett stort tack också till Pedersöre kommun som kommit till mötes med den kommunala delen och för det goda samarbetet! Tack också till er för att ni orkat lyssna! Efter en liten aktiveringspaus behöver jag ännu er hjälp...

30 BRAIN BREAK! Slap count

31 BRAIN BREAKS Passwd: snowball Gratis att skapa konto

32 VAD KAN JAG SOM REKTOR GÖRA FÖR ATT ÖKA RÖRELSEN PÅ MIN SKOLA?

Sursik skola i rörelse

Sursik skola i rörelse Sursik skola i rörelse Sursik skola Pedersöres enda skola i åk 7-9. Detta läsår har vi endast 467 elever, men vi växer upp till drygt 550 inom några år. Vi finns mitt på en åker i Bennäs bredvid riksväg

Läs mer

Sursik skolas utvecklingsarbete. Elevens lärande

Sursik skolas utvecklingsarbete. Elevens lärande Sursik skolas utvecklingsarbete Elevens lärande Den bärande idén i skolutvecklingen Att hjälpa den enskilda eleven att utvecklas utifrån den potential hen har. Flytta fokus från undervisning till inlärning

Läs mer

SKOLAN I RÖRELSE BEDÖMNING AV NULÄGET BAKGRUNDSUPPGIFTER

SKOLAN I RÖRELSE BEDÖMNING AV NULÄGET BAKGRUNDSUPPGIFTER SKOLAN I RÖRELSE BEDÖMNING AV NULÄGET BAKGRUNDSUPPGIFTER 1. Kommun 2. Skola 3. Skolform som bedömningen gäller Lågstadieskola Högstadieskola Alla årskurser i en samskola Årskurserna 1 6 i en samskola Årskurserna

Läs mer

SKOLAN I RÖRELSE BEDÖMNING AV NULÄGET BAKGRUNDSUPPGIFTER

SKOLAN I RÖRELSE BEDÖMNING AV NULÄGET BAKGRUNDSUPPGIFTER SKOLAN I RÖRELSE BEDÖMNING AV NULÄGET BAKGRUNDSUPPGIFTER 1. Kommun 2. Skola 3. Skolform som bedömningen gäller Lågstadieskola Högstadieskola Alla årskurser i en samskola Årskurserna 1 6 i en samskola Årskurserna

Läs mer

Hjärna rörelse på Bäckahagens skola

Hjärna rörelse på Bäckahagens skola Hjärna rörelse på Bäckahagens skola Hjärna rörelse på Bäckahagen skola Hjärna rörelse på Bäckahagen skola https://www.youtube.com/watch?v=_0mdbgmkr EM&t=1s Utmaningen är att vi rör oss för lite Sverige

Läs mer

Hälsofrämjande skolutveckling

Hälsofrämjande skolutveckling Hälsofrämjande skolutveckling Hur du/ni kan införa fysisk aktivitet i skolundervisningen. 2018-09-18 1 Hälsofrämjande skolutveckling Vad krävs för att genomföra denna förändring? Hur har vi skapat en kultur

Läs mer

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret

Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 läsåret Årsunda kyrkskola Arbetsplan för Årsunda kyrkskola åk 1-6 2017-2018 MEDBORGARE (Kunskapsnämndens mål) Resultatet för lärande och kunskap förbättras jämfört med närmast föregående mätning. Elevernas inflytande

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

KLIPPANS KOMMUN Nya Snyggatorpsskolan

KLIPPANS KOMMUN Nya Snyggatorpsskolan KLIPPANS KOMMUN Nya Snyggatorpsskolan Klippan 160808 Till: Barn och utbildningsnämnden Rose-Marie Bergman, förvaltningschef BUF Helen Viebke, verksamhetschef grundskola Information om ändring av timplan

Läs mer

Idrottslyftet - mer och fler år 5. Detta är en sammanfattning av inkomna kommentarer i redovisningen av Speciella mål och visioner.

Idrottslyftet - mer och fler år 5. Detta är en sammanfattning av inkomna kommentarer i redovisningen av Speciella mål och visioner. Idrottslyftet - mer och fler år 5 Detta är en sammanfattning av inkomna kommentarer i redovisningen av Speciella mål och visioner. Sagt om samarbetet i Nätverket Proffsiga och trevliga instruktörer (punktliga).

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning

Kvalitetsenkät 2019: Grundläggande utbildning Kvalitetsenkät : Grundläggande utbildning Innehåll 1. Bakgrundsinformation Respondenter: vem svarade på enkäten 2. Enkätens resultat Skolans ledning Personal och ekonomi Läroplanen och läsårsplanen styr

Läs mer

Resultat från maakunnallinen arvionti vårterminen 2016 Svenska skolan i Lahtis Resultat elever i klass 1-2 (92% av eleverna deltog)

Resultat från maakunnallinen arvionti vårterminen 2016 Svenska skolan i Lahtis Resultat elever i klass 1-2 (92% av eleverna deltog) Resultat från maakunnallinen arvionti vårterminen 2016 Svenska skolan i Lahtis Resultat elever i klass 1-2 (92% av eleverna deltog) 1. Jag kommer gärna till skolan. 2. Jag har kompisar i skolan. 3. Det

Läs mer

Elevenkäten Rapport skapad :40:26 Banslättskolan åk 5 uppdelat på kön. 1. Om mig. Årskurs 5 K 100,00% M 100,00%

Elevenkäten Rapport skapad :40:26 Banslättskolan åk 5 uppdelat på kön. 1. Om mig. Årskurs 5 K 100,00% M 100,00% Elevenkäten 2009 - Rapport skapad 2009-11-25 11:40:26 Banslättskolan åk 5 uppdelat på kön 1. Om mig Årskurs 5 K 100,00% M 100,00% Klass 5A 5B 5C K 29,03% 35,48% 35,48% M 41,18% 32,35% 26,47% Kön K M K

Läs mer

Nyborg Skola och Behandling. Läsåret 2013-2014. Nyborg Skola och Behandling. Doterödsvägen 19-21. 444 40 STENUNGSUND Skola/Fritidshem/Behandling

Nyborg Skola och Behandling. Läsåret 2013-2014. Nyborg Skola och Behandling. Doterödsvägen 19-21. 444 40 STENUNGSUND Skola/Fritidshem/Behandling Nyborg Skola och Behandling Läsåret 2013-2014 Nyborg Skola och Behandling Doterödsvägen 19-21 444 40 STENUNGSUND Skola/Fritidshem/Behandling 2013-09-10 ACJ ANTECKNINGAR Sida 12 ANTECKNINGAR Innehållsförteckning

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING FRIDASROSKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING FRIDASROSKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Generellt sett ser vi att eleverna nått goda resultat. Nästan alla elever i årskurs 1 har nått kommunens läsmål. Dock är resultatet något sämre för årets ettor än för förra årets trots den

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Snösätraskolan. Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018 del 2

Utbildningsförvaltningen Snösätraskolan. Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018 del 2 Utbildningsförvaltningen Snösätraskolan Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018 del 2 1 Planen gäller för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet på Snösätraskolan.

Läs mer

Barns fysiska aktivitet och hälsa

Barns fysiska aktivitet och hälsa "Den som inte avsätter tid för fysisk aktivitet, måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom" Barns fysiska aktivitet och hälsa Edward Stanley (1826-1893) HK, 5 sp våren 2009 Anki Stenkull Aura Hominiderna,

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer

Organisationsbeskrivning

Organisationsbeskrivning Organisationsbeskrivning Organisation Organisationen kring Individuella programmet (IV) på Österlengymnasiet i Simrishamn består av en studie-och yrkesvägledare, en specialpedagog, fyra pedagoger och en

Läs mer

1.2.1 Man kan lyckas bryta negativa traditioner när en sammanslagning görs.

1.2.1 Man kan lyckas bryta negativa traditioner när en sammanslagning görs. 1 Analys gjord av personal på Gustav Adolfsskolan 1.1 Risker på kort sikt 1.1.1 En risk är att elever söker sig bort ifrån klasserna efter att de blivit anvisade till en viss skola. Om det försvinner elever

Läs mer

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD

En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Agneta Hellström 2010-02-07 En modell för åtgärdsprogram för barn med ADHD Om en elev, efter utredning, visar sig ha behov av särskilda stödåtgärder i skolan ska rektor se till att ett åtgärdsprogram utarbetas.

Läs mer

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan Till dig som börjar på Vidåkersskolan 2012/2013 SKOLAN ÄR VIKTIG! Vi hoppas Du håller med oss om detta och att du kommer att trivas. Det är en förmån att få gå i skolan och den är viktig för Din framtid.

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten 2011-2015 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och försäkringar...

Läs mer

Vi jobbar alla förf EN SKOLA ATT MÅM BRA I I. Version 1.0 / 5.3.2012. version 1.0

Vi jobbar alla förf EN SKOLA ATT MÅM BRA I I. Version 1.0 / 5.3.2012. version 1.0 VINDÄNGEN NGEN 2015 Vi jobbar alla förf EN SKOLA ATT MÅM BRA I I Version 1.0 / 5.3.2012 Innehållsf llsförteckning Vår vision Vindängen 2015 hörnstenar eleverna mår bra i föräldrarna mår bra i lärarna mår

Läs mer

Policy- Hjärna rörelse Bäckahagens skola

Policy- Hjärna rörelse Bäckahagens skola Policy- Hjärna rörelse Bäckahagens skola Innehållsförteckning Sida Syfte 3 Aktiviteter 4 Resultatmål 4 Styrning och ansvar 5 Framtiden Utveckling 6 Kunskap- och inspirationskällor 7 SYFTE Hjärna rörelse

Läs mer

Projektbeskrivning (hela projekttiden)

Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektbeskrivning (hela projekttiden) Projektnamn: Friluftsfritids Projekttid: Januari 2014- juni 2016 Syfte Projektet Friluftsfritids har till syfte att: öka samarbetet mellan skola, naturskola och ideella

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Gripsholmsskolans förskoleklass

Gripsholmsskolans förskoleklass Gripsholmsskolans förskoleklass Läsåret 2015/2016 Att börja i förskoleklassen är att ta första steget in i skolan. Det är ett stort steg och det är en spännande och intressant tid som börjar, både för

Läs mer

Plan för Studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan 7-9 specialenheten läsåret 15/16

Plan för Studie- och yrkesvägledning Adolfsbergsskolan 7-9 specialenheten läsåret 15/16 Plan för 7-9 specialenheten läsåret 15/16 7-9C och 7-9RH Arbetsmarknadskunskap Vecka 9 2016 Oscar från Handelskammarens projekt arbetsmarknadskunskap informerar 7-9 C och RH Besök under lektionstid 60

Läs mer

Kost och Fysisk Aktivitet

Kost och Fysisk Aktivitet 7 APRIL 21 Kost och Fysisk Aktivitet Frukost Frukosten räknas som den viktigaste måltiden eftersom den har betydelse för hur mycket man orkar prestera under dagen. På nationell nivå minskar andelen som

Läs mer

Yttrande över remiss av motion - ett pilotprojekt för ökad idrott i skolan

Yttrande över remiss av motion - ett pilotprojekt för ökad idrott i skolan Torshälla stads nämnd 2016-12-12 Torshälla stads förvaltning Ledning och adminstration TSN/2016:136 1 (4) Torshälla stads nämnd Yttrande över remiss av motion - ett pilotprojekt för ökad idrott i skolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11

Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning Särskolan 2012-06-11 Kvalitetsredovisning för Läsår 2011-2012 1. Grundfakta Enhetens namn: Kristinaskolan Brotorpsskolan - Lindeskolan Verksamhetsform: Grundsärskola Grundsärskola

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Snösätraskolan. Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret del 2

Utbildningsförvaltningen Snösätraskolan. Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret del 2 Utbildningsförvaltningen Snösätraskolan Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret - 2018 del 2 1 Planen gäller för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet på Snösätraskolan.

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Vialundskolans ledord!

Vialundskolans ledord! Vialundskolan - 3 hus (A, B och C-hus) - Nyrenoverad skola - 8 klasser - 7-9:an (mindre klass med extra stöd) - 217 elever - 30 personal - 2 arbetslag - Goda möjligheter till fysisk aktivitet Vialundskolans

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet 2016 Merituulen koulu

Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet 2016 Merituulen koulu Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet 06 genomförde i april 06 en uppföljningsförfrågan till barn och vårdnadshavare gällande den grundläggande

Läs mer

Resultatredovisningen: Vi har valt att redovisa grundskolan och särskolans resultat var för sig i procent.

Resultatredovisningen: Vi har valt att redovisa grundskolan och särskolans resultat var för sig i procent. Sammanfattning: Vi har kommit fram till att lärarna och eleverna har olika uppfattningar om samma saker t ex hur mycket de få bestämma om hur och vad de få arbeta med. Bakgrund: Vårt preciserade skolplanemål

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Fotbollsakademi för flickor och pojkar!

Barn- och utbildningsförvaltningen Fotbollsakademi för flickor och pojkar! Fotbollsakademi för flickor och pojkar! Korsavadsskolan fortsätter hösten 2012 med att arrangera Fotbollsakademi i samarbete med Malmö FF. Fotbollsakademin startade hösten 2011 med en åk 7 och kommer att

Läs mer

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan

Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Vinnaverkstaden Metodkategori 1 och 4 Individuellt anpassat stöd/utbildning/praktik Individuellt strukturerande samtal/stöd med elever i eller utanför skolan Problemet: Skolan har allt svårare med den

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015

Kvalitetsredovisning. Fröviskolan 7-9 2014/2015 Kvalitetsredovisning Fröviskolan 7-9 2014/2015 1 Innehållsförteckning 1. Grundfakta 3 2. Resultat 2.1 Normer och värden 3 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanens mål 5 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Skäggebergsskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr

Skäggebergsskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Lokal arbetsplan läsåret 2014/15 Skäggebergsskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160 70 www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan

Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan Betygskriterier Idrott och Hälsa - Risbroskolan Ämnet idrott och hälsa syftar till att utveckla elevens fysiska, psykiska och sociala förmåga samt ge kunskaper om den egna livsstilens betydelse för hälsan.

Läs mer

Mellegårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mellegårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mellegårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola f-6 och fritidshem Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets elevenkät 2017

Undervisnings- och kulturministeriets elevenkät 2017 SVARA SVARA INTE INTE PÅ PÅ DET HÄR HÄR Undervisnings- och kulturministeriets elevenkät 2017 Hej, För ett år sedan skickade jag en enkät till er skola för att ta reda på vilka slags hobbyer ni skulle vilja

Läs mer

Fotbollsakademi - för flickor och pojkar!

Fotbollsakademi - för flickor och pojkar! Fotbollsakademi - för flickor och pojkar! Simrishamns kommun startar hösten 2011 fotbollsakademi på Korsavadsskolan i samarbete med Malmö FF. Fotbollsakademin startar för blivande årskurs 7 och kommer

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Kvalitetsplan för Holstagårdsskolans Olweusarbete

Kvalitetsplan för Holstagårdsskolans Olweusarbete Kvalitetsplan för Holstagårdsskolans Olweusarbete 2018-2019 Presentation av verksamheten Holstagårdsskolan är en F-9-skola med 438 elever och ca 50 medarbetare, inklusive förskoleklass och fritidspersonal.

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Valstaskolan Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till Valstaskolan och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos.

Läs mer

Förfrågan hösten 2014 till föräldrarna vid Vindängens skola Sammanställning av svaren. 1. Uppgift. Sammanfattning:

Förfrågan hösten 2014 till föräldrarna vid Vindängens skola Sammanställning av svaren. 1. Uppgift. Sammanfattning: Föräldraföreningen vid Vindängens skola r.f. Förfrågan till föräldrar och personal hösten 2014; Sammanställning av svaren 20.4.2015 1 (5) Förfrågan hösten 2014 till föräldrarna vid Vindängens skola Sammanställning

Läs mer

SEMINARIUM FÖR DET SVENSKA NÄTVERKET FYREN Utbildningsstyrelsen

SEMINARIUM FÖR DET SVENSKA NÄTVERKET FYREN Utbildningsstyrelsen SEMINARIUM FÖR DET SVENSKA NÄTVERKET FYREN 7.9.2017 Utbildningsstyrelsen Vad är Fyren? Fyren nätverket för skolutveckling Fyren nätverket för skolutveckling är ett samarbetsnätverk för skolor inom den

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten från 1.8.2016 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och

Läs mer

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik

Nulägesanalys. Nolhagaskolan grundskola 13/14. Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik 140917 Nulägesanalys Nolhagaskolan grundskola 13/14 Denna nulägesanalys har ringat in att utvecklingsområde läsåret 14/15 är: Ämnesfortbildningar i språkutvecklande arbetssätt och matematik Uppföljning

Läs mer

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem Arbetsplan Södersunda Fritidshem 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Målsättning 1.1. Pedagogik....3 1.2. Omvårdnad.3 1.3. Värdegrund...3 1.4. Miljötänkande.4 2. Samarbete med hemmet 2.1. Information till

Läs mer

Dokumentation. Rådslag med personalen på Fisketorp och Hedekas skola 2004-02-23. Frågeställning:

Dokumentation. Rådslag med personalen på Fisketorp och Hedekas skola 2004-02-23. Frågeställning: Dokumentation Rådslag med personalen på Fisketorp och Hedekas skola 2004-02-23 Frågeställning: Hur/på vilket sätt skapar vi hälsa i skolan för ALLA? Genomförare & dokumentation: Märta Schewenius, Ungdomsutvecklare

Läs mer

Skolans klubbverksamhet stödjer den grundläggande utbildningen

Skolans klubbverksamhet stödjer den grundläggande utbildningen Skolans klubbverksamhet stödjer den grundläggande utbildningen Skolans klubbverksamhet utvecklar kvaliteten i den grundläggande utbildningen De resurser som frigörs från undervisningen när åldersklasserna

Läs mer

Förslag på aktiviteter

Förslag på aktiviteter SKOLSTA SKOLAN FORUM FÖR SAMRÅD Förslag på aktiviteter Inspiration för utveckling av vi-känslan Christer Danielsson och Nina Wiberg Karlsson 2015-05-07 2015-03-19 Skapad. Christer Danielsson, Nina Wiberg

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2015 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Uppföljning frånvaro september-oktober 2018

Uppföljning frånvaro september-oktober 2018 Utbildningsnämnden -11-16 UBN..204 Uppföljning frånvaro september-oktober Alla skolor har rutiner för att följa frånvaron. I rektorernas redovisningar är det tydligt att de har god kännedom om hur det

Läs mer

Nykroppa skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Ing-Marie Jonsson

Nykroppa skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret Rektor Ing-Marie Jonsson Barn- och utbildning Nykroppa skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2014 2015 Rektor Ing-Marie Jonsson Innehåll 1. Kunskapsuppdraget... 3 1.1 Mål... 3 1.2 Måluppfyllelse...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2012

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Stavreskolan 4-9 2012 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2012 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lillhagsskolans Likabehandlingsplan 16/17

Lillhagsskolans Likabehandlingsplan 16/17 Lillhagsskolans Likabehandlingsplan 16/17 Förskoleklass Skola åk 1-6 Fritidshem & Fritidsklubb Ansvariga för planen: Biträdande rektor Trygghetsteam Gäller 16-11-18 17-11-17 UTVÄRDERING OCH DELAKTIGHET

Läs mer

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever

RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever RESULTAT AV DIALOGER Parlamentarisk grupp, Sundbyberg Elever 2014-04-11 1 ARBETSMILJÖ (FYSISK OCH SOCIAL) Fräscha och fina toaletter. Fräschare och vackrare toaletter Renare toaletter Renovera toaletterna

Läs mer

Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS

Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS BJÖRNEBORGS SVENSKA SAMSKOLA Principer för skolskjutsar inom förskole- och grundläggande utbildning i BSS I denna guide presenteras de principer, enligt vilka eleverna i grundskolan och förskolan beviljas

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen Rektor Sven Ylipää Vår vision Vi vill skapa en studiemiljö som präglas av trygghet och arbetsro. Planen gäller

Läs mer

Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet Ingå kommun

Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet Ingå kommun Bedömning av kvaliteten på den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet genomförde i april 0 en uppföljningsförfrågan till barn och vårdnadshavare gällande den grundläggande undervisningens

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Frälsegårdsskolans fritidshem 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Elevhälsoplan för Vörå kommuns skolor

Elevhälsoplan för Vörå kommuns skolor Elevhälsoplan för Vörå kommuns skolor Innehåll 1. Utgångspunkter för elevhälsan 1.1 Mål och begrepp 1.2 Nuläge och behov 1.3 Schematisk struktur över organisationen av elevhälsa 2. Generell elevhälsa 3.

Läs mer

Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kunskap som mål

Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kunskap som mål TRIVSELREGLER Per Ols åk 4-6 Läsåret 2012-2013 Kärlek som grund Ordning som stöd Kärlek som grund Ordning som stöd Kunskap som mål Regler för oss att fungera tillsammans På Risbroskolan ska alla känna

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Regnbågens fritidshem

Kvalitetsanalys 14/15. Regnbågens fritidshem Kvalitetsanalys 14/15 Regnbågens fritidshem Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 11

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Åbyggeby skola och fritidshem Kerstin Norlin biträdande rektor 1. Inledning Verksamheten har bedrivits med 70 barn i åldrarna 6-10 år, fördelade i förskoleklass upp till

Läs mer

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs. Arbetsdagar, arbetstider och händelsekalender

Läsårsplan. Elevantal. Antal lönegrundsgrupper. Klasser och undervisningspersonal. Timresurs. Arbetsdagar, arbetstider och händelsekalender Läsårsplan Iniö skola 2014-2015 Elevantal Studerandeantal: 0 19 elever. Antal lönegrundsgrupper Klasser och undervisningspersonal Klasser och undervisningspersonal Elever Fsk 2 elever Åk 1 5 elever Åk

Läs mer

Stora Mellösa skolas Trygghetsplan

Stora Mellösa skolas Trygghetsplan Stora Mellösa skolas Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-6, Fritidshem a för planen Rektor: Katarina Hammarström

Läs mer

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Ordningsregler för Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet,

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan F-3 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING VÄSTRA SKOLAN LÄSÅR 1. Kunskaper Västra skolan är en dynamisk skola som speglar samhället i stort med elever från alla samhällskikt och från många delar av världen. Skolan präglas av ett starkt engagemang hos personalen och

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2013 2014 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2014

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2014 Barn och utbildning Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet 2014 Ferlinskolan Gun Palmqvist rektor Innehållsförteckning 1. Resultat och måluppfyllelse... 2 1.1 Kunskaper....2 1.1.1 Måluppfyllelse...2

Läs mer

Kvalitetsrapport. Grundskola - Huvudman

Kvalitetsrapport. Grundskola - Huvudman Kvalitetsrapport Grundskola - Huvudman Köpings kommun Rapporten skriven av: Torkel Nilson och Helén Hammarlund, 2018-09-07 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Innehåll 4 Mål i

Läs mer

Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet

Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet Utlåtande Rotel IV (Dnr KS 2018/682) Barn i låg- och mellanstadiet bör ges schemalagd motion i enlighet med Bunkefloprojektet Motion av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

KVALITETSSAMMANFATTNING NORREVÅNGSSKOLAN 7-9 LÄSÅR

KVALITETSSAMMANFATTNING NORREVÅNGSSKOLAN 7-9 LÄSÅR 1. Kunskaper Styrkan för Norrevångsskolan är att vi är en skola där eleverna känner sig trygga och trivs. Enligt medarbetarenkät som görs varje år trivs även personalen på skolan. På skolan finns det ca

Läs mer

Hälsa, Idrott och Fritid

Hälsa, Idrott och Fritid Arbetsplan Hälsa, Idrott och Fritid Läsåret 2012-2013 Inledning Programmet inriktas mot verksamhetsområden där det huvudsakliga syftet är att främja hälsa. Eleverna tillägnar sig här grundläggande yrkeskunskaper

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2018/2019 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst

Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst Valdemarsvik Hur kom jag in i projektet? Möte i Linköping med Östergötlands kommuner. 50% av min tjänst Hur startade projektet i Valdemarsvik Ingen eget gymnasium Liten kontroll Mycket pengar Dålig återkoppling

Läs mer

Nyhetsbrev november 2016

Nyhetsbrev november 2016 Nyhetsbrev november 2016 Ledare Mot ännu högre mål! Vi har kommit en bra bit in på hösten och vintern är nu här. Nu när novemberlovet precis är förbi har vi en bra bild av var våra elever befinner sig

Läs mer

Resultat Jernvallsskolan åk 5 våren 2015

Resultat Jernvallsskolan åk 5 våren 2015 Datum 2015-04-08 Norum/Westerman-Annerborn KUN2015/111 Resultat Jernvallsskolan åk 5 våren 2015 2012 38 svarande av 43 elever, 16 flickor och 22 pojkar (enligt Procapita 15/2) dvs 88 % 2013 36 svarande

Läs mer

Holmesskolans plan mot kränkande behandling

Holmesskolans plan mot kränkande behandling Datum 2018-10-30 Holmesskolans plan mot kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-5, fritidshem, grundsärskola och träningsskola. Planen gäller från 2018-11-01 Planen

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

LAGSTADS SKOLAS FRITIDSVERKSAMHET FÖR LÅG- och HÖGKLASSERNA LÄSÅRET 2013 2014

LAGSTADS SKOLAS FRITIDSVERKSAMHET FÖR LÅG- och HÖGKLASSERNA LÄSÅRET 2013 2014 LAGSTADS SKOLAS FRITIDSVERKSAMHET FÖR LÅG- och HÖGKLASSERNA LÄSÅRET 2013 2014 Bästa elever och föräldrar, På din fritid har Du som elev möjlighet att delta i olika aktiviteter och mångsidig verksamhet

Läs mer

Skolstigen SAMARBETE I NORDSJÖ LÅGSTADIESKOLA

Skolstigen SAMARBETE I NORDSJÖ LÅGSTADIESKOLA Skolstigen 2017-2018 SAMARBETE I NORDSJÖ LÅGSTADIESKOLA Hej du förälder i Nordsjö lågstadieskola! Ditt barn går i en skola som värnar om ett gott samarbete mellan föräldrar, elever och personalen. Ditt

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skola Kvalitetsredovisning 2017/2018 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Introduktion. Didaktisk ämnesteori i gymnastik. Mål. Innehåll. Barn och fysisk aktivitet i samhället. Idrott i samhället =?

Introduktion. Didaktisk ämnesteori i gymnastik. Mål. Innehåll. Barn och fysisk aktivitet i samhället. Idrott i samhället =? Introduktion Didaktisk ämnesteori i gymnastik Barn och fysisk aktivitet i samhället Idrott i samhället =? Skolgymnastik jan-erik romar Gymnastik / grundsk, gymn, PF http://www.vasa.abo.fi/users/jromar/nyland/nylandsinfo.

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem

Lokal arbetsplan läsåret 2015/16. Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Lokal arbetsplan läsåret 2015/16 Skäggebergsskolan Gäller för Grundskola, Grundsärskola och Fritidshem Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Skäggebergsvägen 13 0565-160

Läs mer