Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar"

Transkript

1 Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 7: Om tal och tid Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Syftet med aktiviteten är att ge erfarenheter av att dela upp hela tal för att synliggöra elevers uppfattning om och förmåga att uttrycka och förklara tals helhet och delar. Att förstå att ett antal kan delas upp i mindre delar är grundläggande för att kunna hantera räkneoperationer med säkerhet och förståelse. Inledningsvis handlar det om att upptäcka hur ett antal föremål kan fördelas i två grupper. Redan antalet ett kan beskrivas så. Lisa och Maja har en surfplatta tillsammans. När Lisa använder den har Maja ingen och vice versa. Med matematikens symboler skriver vi detta och Olika problemställningar kan användas för att ge aktiviteten en konkret mening. Elever som ska lösa uppgifter och problem för figurer i kända berättelser, engageras ofta på ett djupare sätt än om uppgifterna handlar om eleverna själva eller om enbart tal. Att lösa någon annans problem är mindre hotfullt och eleverna vågar pröva fler strategier. Sammanhanget har en viktig roll, särskilt inledningsvis. Tal kan representeras av konkreta föremål, bilder, teckenspråk, talat språk, skrivet talspråk och (siffer-)symboler. I den här aktiviteten lägger vi tyngden på föremål och bilder. Material Lådor och kepsar till introduktionen, sedan tvåfärgade markörer eller räknelappar (ev material med olika känsla på ytan på fram- och baksidan) samt anpassat rutnät (2- och 3-centimeterrutat papper finns på ncm.gu.se/matematikpapper), multilinkkuber, markörer, dekorationsstenar, kottar, Material som behövs till Variation och progression beskrivs under respektive punkt. Kontext Inledningsvis har vi valt att använda tre kepsar och två stora lådor för att konkretisera berättelsen. Roy och Roger är bästa kompisar. De jobbar på en bilverkstad. Båda bär alltid keps på huvudet. Roger är på bushumör. Han tänker gömma Roys jobbkepsar. Var? I verksta n finns lådor med färgburkar. Där letar inte Roy, tänker Roger. Ta fram tre kepsar och två lådor. Hur många kepsar har Roy? Hur många lådor har han? Observera om eleverna subitiserar, d v s uppfattar antalet i en blink, eller räknar fram antalet. 1 (5)

2 Ska han gömma alla kepsarna i en låda eller ska han använda båda? Låt eleverna beskriva med ord hur Roger kan göra. Undersök praktiskt. Se till att alla möjligheter kommer med och att olika elever kommer till tals. Dokumentera de gemensamma lösningarna. Använd dokumentationen som underlag för fortsatta samtal där eleverna förklarar lösningarna. Ställ frågor som: Hur många kepsar har Roger kvar att gömma när han inte har gömt någon(noll)/en/två/tre? Roy lägger de kepsar han hittar på bordet. Hur många ska han leta efter när det inte ligger någon alls(noll)/en/två/tre på bordet? En annan dag är det Roy som gömmer Rogers kepsar på andra ställen. Roger har lika många kepsar som Roy. Hur många har Roy gömt om Roger har tre, två, en, ingen keps(ar) i sitt skåp? Låt eleverna förklara hur de vet att det stämmer. Beskrivning 1. Genomför en gemensam introduktion där berättelsen om Roy och Roger används. Modifiera så att antal och material passar elevgruppens kunnande, ålder och intressen. 2. Fortsätt arbeta med uppdelning av tal men byt lådor och kepsar till andra material. Gör ett eller flera gemensamma exempel så eleverna blir uppmärksamma på arbetsgången: Använd föremål där fram- och baksida har olika färg, t ex tvåfärgade markörer eller räknelappar. Undersök tillsammans hur materialet ser ut. Bestäm ett tal, t ex 5. Lägg fem loppor eller räknelappar med samma färg uppåt. Använd rutnät som stöd om det behövs. Hur många markörer (lappar) är röda? Hur många är gula (blå)? Uttryck muntligt. Arbeta systematiskt med att lägga rader av markörer och vända en, två, tre, osv i slutet av raden. Dokumentera lösningarna (rita, färglägg rutor, ta foton). 3. Låt eleverna fortsätta arbetet parvis, om det är möjligt, med olika antal inom de första tio talen enligt arbetsgången: Bestäm tal att arbeta med och lägg upp det med material, samma färg uppåt. (Ev kan eleverna använda en tiosidig tärning och slå fram vilket tal de ska arbeta med.) Eleverna använder materialet gemensamt. Fortsätt som tidigare och vänd en markör eller lapp i taget 2 (5)

3 Uppmuntra till samtal mellan eleverna där de beskriver för varandra hur det ser ut: Nu är det tre röda och två blå. Låt varje elev dokumentera även om de arbetar i par, d v s rita av och färglägga eller fotografera. Fortsätt eventuellt till informella symboler, t ex ringar för en färg och streck för den andra. Fortsätt eventuellt även till formella symboler, dvs siffror i detta fall. Elevers dokumentation Vid arbete med tals helhet och delar passar det utmärkt att låta elever dokumentera genom att först rita av plockmaterialet och eventuellt färglägga (alternativt fotografera), sedan ersätta illustrationerna med egna informella symboler, exempelvis rutor eller streck. I ett senare skede, eller för de elever som redan nu behöver utmaningar, ersätts de informella symbolerna med formella, d v s siffror. Variation och progression Arbeta med räkneramsan så att den successivt blir korrekt och stabil till tre, till fem, till tio. Koppla efterhand ihop med att samtidigt rytmiskt peka på burkar med plockisar (eller band med kulor), en för varje antal. Markera med siffersymbolen på varje burk (eller kulband). Eleven hör och säger (eller med för eleven anpassade uttrycksformer) räkneordet, samtidigt som hon ser antalet och symbolen, siffran, för antalet. Fundera över när och om noll (ingen) ska tas med. Variera genom att använda olika material som pärlor i två färger, markörer, dekorationsstenar, multilinkkuber, koner, rispåsar Det är viktigt med variation så att eleverna inte tror att matematiken finns i materialet. Följ upp med frågor: Hur många olika kombinationer blev det? Hur blir det med sex markörer? Med sju? Ställ hypotes och pröva om den stämmer. Diskutera hur många kombinationer det kan bli för talen 1 till 10. Kan man veta det utan att först undersöka, dvs att räkna dem? Försök hitta mönster. Elever med god förståelse för talfakta inom de tio första talen kan utmanas i större talområden. Det är lättare att generalisera till hela tio-, hundra-, tusental o s v än till tontalen. (De muntliga språkliga uttrycken för tontalen är en barriär att ta sig förbi och bör därför komma senare.) Därför är det lämpligt att först arbeta med uppdelning av t ex talet 50 i hela tior eller talet 900 i hundringar. Använd tiostavar, hundraplattor, tusenkuber och två brickor eller olikfärgade papper. Det är viktigt att materialet åskådliggör talvärdet (tiotal och hundratal). Ett något mer abstrakt alternativ till tiobasmaterial kan vara snäckor eller kottar där 3 (5)

4 storleken tydligt visar vad som representerar tiotal respektive hundratal, exempelvis tallkottar som tiotal och grankottar som hundratal. Däremot är det inte lämpligt att använda pengar här eftersom storleken på mynt och sedlar inte visar värdet. Inför skriftliga sifferuttryck. Använd elevernas dokumentation och fortsätt från informella symboler till formella, d v s siffror i detta fall. Diskutera hur vi skriver ingenting med siffror, d v s lyft fram nollans betydelse och hur vi skriver det som muntligt uttrycks som och (fyra röda och en gul). Arbeta fram sifferuttrycken tillsammans, med stöd i det laborativa materialet och elevernas dokumentation Är och lika många? Visa på att fem röda och ingen gul är lika många som fem gula och ingen röd. (Senare lyfts innebörden i den kommutativa lagen fram, = 0 + 5). Låt eleverna hitta på enkla räknehändelser för de olika uttrycken. Synliggör hur talets helhet och delar ger stöd vid en öppen utsaga. Vi har fem markörer. Hur många röda markörer har vi om vi ser två/tre/fyra/fem gula? Lyft fram sambandet mellan addition och subtraktion: 5 = 2 + _ 4 + _ = 5 5 = 5 + _ 5 _ = 3 _ 4 = = _ Låt elevernas förståelse för tals helhet och delar komma till uttryck i öppna problem, där flera olika lösningar är möjliga. Se exempel på en hel arbetsgång i Bilparkering, Strävorna 2A, ncm.gu.se/media/stravorna/2/a/23a_bilparkering.pdf. Lina delar upp tio cykellampor/mopedtankar/stigbyglar/ridhjälmar/... i två påsar/lådor. Hur kan hon göra? 4 (5)

5 Simon hittar en låda med tio hårsnoddar. De är röda, blå och svarta. Hur många är det av varje färg? I ett högt träd längs Amazonfloden sitter vrålapor. De har sammanlagt tio fötter på grenarna. Hur många är de? Vera har tio kronor i fickorna på sina jeans. Hur många kronor har hon i varje ficka? Utveckla till större talområde eller lägg fast villkor, t ex: Lisa har fångat insekter och spindlar. Tillsammans har de hundra ben. Hur många insekter och hur många spindlar har hon fångat? 32 apor har tillsammans 100 fötter på trädets grenar. Ingen hänger i lianer eller bara i svansen. Hur sitter eller hänger de? 5 (5)

Vad är pengarna värda?

Vad är pengarna värda? strävorna 2A Vad är pengarna värda? begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Syftet med aktiviteten är att ge exempel på hur pengars värde kan konkretiseras med hjälp av laborativt matematikmaterial.

Läs mer

Subtraktion olika antal decimaler

Subtraktion olika antal decimaler 3A Subtraktion olika antal decimaler lösa rutinuppgifter taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Av erfarenhet vet lärare att många elever som kan subtrahera heltal korrekt får problem när det är olika

Läs mer

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information

Lektionsaktivitet: Samla och hantera information Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM För att kunna fungera som så självständiga

Läs mer

Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1

Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet. Välkommen till denna modul om möjligheter och utmaningar i matematikundervisningen

Läs mer

2C 6C. Form logiska block. strävorna

2C 6C. Form logiska block. strävorna strävorna 2C 6C Form logiska block samband begrepp kreativ och estetisk verksamhet geometri Avsikt och matematikinnehåll När vi ser oss omkring är form en framträdande egenskap. För att kunna känna igen,

Läs mer

Taluppfattning. Talområde 0-5. Systematisk genomgång tal för tal. 2015 Wendick-modellen Taluppfattning 0-5 version 1.

Taluppfattning. Talområde 0-5. Systematisk genomgång tal för tal. 2015 Wendick-modellen Taluppfattning 0-5 version 1. Taluppfattning Talområde 0-5 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo 19 Wendick-modellens träningsmaterial Wendick-modellen består av en serie med strukturerade träningsmaterial

Läs mer

Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer

Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer Lässvårigheter och räknesvårigheter pedagogiska förslag och idéer Görel Sterner Artikel ur Svenska Dyslexiföreningens och Svenska Dyslexistiftelsens tidskrift Dyslexi aktuellt om läs- och skrivsvårigheter

Läs mer

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Geometri Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Om verkligheten ska bli begriplig

Läs mer

Kunskap om samband mellan lässvårigheter

Kunskap om samband mellan lässvårigheter görel sterner Lässvårigheter och räknesvårigheter Här presenteras några exempel på hur specialundervisning i matematik kan läggas upp med tanke på svårigheter kopplade till fonologi, arbetsminne, automatiseringsprocesser

Läs mer

Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter

Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter Handbok med förslag och råd till lärare för att kartlägga, analysera och åtgärda elevers svårigheter och begreppsliga missuppfattningar inom området tal och

Läs mer

a) 1 b) 4 a) b) c) c) 6 a) = 4 b) = 6 c) = 6 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? 4. Beräkna. 3. Hur många?

a) 1 b) 4 a) b) c) c) 6 a) = 4 b) = 6 c) = 6 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? 4. Beräkna. 3. Hur många? 1. Hur många? Ringa in talet. 2. Vilket tal kommer efter? Exempel a) 1 2 b) 4 5 a) b) c) c) 6 7 3. Hur många? 4. Beräkna. Exempel 1 + 2 = 3 a) 3 + 1 = 4 a) 4 b) 5 b) 4 + 2 = 6 c) 3 + 3 = 6 c) 3 d) 2 GILLA

Läs mer

Taluppfattning 0-5. Systematisk genomgång tal för tal Wendick-modellen Taluppfattning 0-5 version 1.5 PROVSIDA

Taluppfattning 0-5. Systematisk genomgång tal för tal Wendick-modellen Taluppfattning 0-5 version 1.5 PROVSIDA Taluppfattning 0-5 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo 2016 Wendick-modellen Taluppfattning 0-5 version 1.5 Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie

Läs mer

Taluppfattning Systematisk genomgång tal för tal

Taluppfattning Systematisk genomgång tal för tal Taluppfattning 6-10 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie strukturerade kartläggnings- och träningsmaterial

Läs mer

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1

Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Innehållsförteckning kopieringsunderlag kapitel 1 Sifferträning... 1-5 Sifferstöd...6 Antal och siffror... 7-13 Min talbok... 14-19 Kulramsbilder 1-10... 20-21 Tärningsbilderna...22 Talblock...23 Tiostaplar...

Läs mer

1. Skriv = eller i den tomma rutan, så att det stämmer. Motivera ditt val av tecken.

1. Skriv = eller i den tomma rutan, så att det stämmer. Motivera ditt val av tecken. Modul: Taluppfattning och tals användning. Del 3: Det didaktiska kontraktet Likhetstecknet Ingrid Olsson, fd lärarutbildare Mitthögskolan Läraraktivitet. 1. Skriv = eller i den tomma rutan, så att det

Läs mer

1 Fortsätt talmönstret. (2) 46, 47, 48, 49, 50, Fortsätt talmönstret. (2) 64, 63, 62, 61, 60, 59

1 Fortsätt talmönstret. (2) 46, 47, 48, 49, 50, Fortsätt talmönstret. (2) 64, 63, 62, 61, 60, 59 Instruktion Instruktioner och kommentarer är desamma som för testet i den ursprungliga versionen. I denna version är små förändringar av ingående tal gjorda och någon uppgift är formulerad på annat sätt.

Läs mer

Bråkcirkel och tallinje

Bråkcirkel och tallinje strävorna A Bråkcirkel och tallinje begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Förmåga att använda fakta om bråkuttryck på ett rationellt sätt bygger på förståelse för bråkuttrycks samband (mellan

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

Tränarguide del 2. Mattelek. www.flexprogram.se

Tränarguide del 2. Mattelek. www.flexprogram.se Tränarguide del 2 Mattelek www.flexprogram.se 1 ANTALSUPPFATTNING - MINST/STÖRST ANTAL Övningarna inom detta område tränar elevernas uppfattning av antal. Ett antal objekt presenteras i två separata rutor.

Läs mer

Mönster statiska och dynamiska

Mönster statiska och dynamiska Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 3: Fantasi, mönster och sannolikhet Mönster statiska och dynamiska Berit Bergius & Lena Trygg, NCM I många matematiska aktiviteter ska deltagarna

Läs mer

Taluppfattning 0-100

Taluppfattning 0-100 Taluppfattning 0-100 Med tiotalsövergångar Systematisk genomgång av talområden Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Om Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie med strukturerade kartläggnings-

Läs mer

matematik Lärarguide Koll på FACIT ARBETSBLAD Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall

matematik Lärarguide Koll på FACIT ARBETSBLAD Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på A matematik Lärarguide Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning Hur många? Räkna och skriv. : 0 Rita kulor. 0 Räkna och skriv. FACIT KAPITEL 0 Halsbandet Välj en färg. Slå en tiosidig

Läs mer

Provkapitel Mitt i Prick matematik FK

Provkapitel Mitt i Prick matematik FK FK innehåll 1 2 Antal 1 5................................ 4 Begreppet lika många................ 5 Antal 1 8.............................. 22 Siffra antal, talraden............. 23 Tal och antal 1 och

Läs mer

8 Tal. Elevbok Safaridelen sidan 4 Diagnos sidan 18 Förstoringsglaset sidan 20 Kikaren sidan 25 Enheter - längd sidan 30

8 Tal. Elevbok Safaridelen sidan 4 Diagnos sidan 18 Förstoringsglaset sidan 20 Kikaren sidan 25 Enheter - längd sidan 30 6 Tal Kapitlet tar upp tal upp till och med 000 och inleds med övningar som syftar till att ge eleverna en god uppfattning av talet 000. Eleverna får sedan arbeta vidare med positionssystemet där nu även

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

Vad är det som gör skillnad?

Vad är det som gör skillnad? Vad är det som gör skillnad? Pedagogisk Inspiration Maria Dellrup Elisabeth Pettersson Nafi Zanjani Team Munkhättan Lotta Appelros Morin Iwona Charukiewicz Gudrun Einarsdottir Dammfriskolan Emma Backström

Läs mer

Laborationen ett måste

Laborationen ett måste Laborationen ett måste WIVI GUSTAFSSON Vi laborerar inte för laborationens egen skull. Laborationen skapar en gemensam upplevelsebakgrund till det språk som används på matematiklektionerna. Med några exempel

Läs mer

Hundrarutor, markörer, penna och miniräknare. På följande sidor finns hundrarutor för kopiering.

Hundrarutor, markörer, penna och miniräknare. På följande sidor finns hundrarutor för kopiering. strävorna 4A 100-rutan taluppfattning färdighetsträning mönster Avsikt och matematikinnehåll På ett lekfullt sätt färdighetsträna, utveckla elevers känsla för hur vårt talsystem är uppbyggt samt hitta

Läs mer

1A 2,4F. Gemensam problemlösning tal. strävorna

1A 2,4F. Gemensam problemlösning tal. strävorna strävorna 1A 2,4F Gemensam problemlösning tal problemlösning begrepp kommunikation taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Att låta elever i grupp lösa problem om tal. Eleverna ges möjlighet att kommunicera

Läs mer

Taluppfattning. Talområde 10-20. Systematisk genomgång tal för tal

Taluppfattning. Talområde 10-20. Systematisk genomgång tal för tal Taluppfattning Talområde 10-20 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens träningsmaterial Wendick-modellen består av en serie med strukturerade träningsmaterial

Läs mer

Under läsåret arbetade jag med. Konkretion av decimaltal. En nödvändig ingrediens för förståelse. maria hilling-drath

Under läsåret arbetade jag med. Konkretion av decimaltal. En nödvändig ingrediens för förståelse. maria hilling-drath maria hilling-drath Konkretion av decimaltal En nödvändig ingrediens för förståelse Här presenteras ett sätt att förstärka begrepp kring decimaltal. Med hjälp av tiobasmaterial får eleverna bygga tal för

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

Kommentarmaterial, Skolverket 1997

Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att utveckla förstf rståelse för f r hela tal Kommentarmaterial, Skolverket 1997 Att lära sig matematik handlar om att se sammanhang och att kunna föra logiska resonemang genom att känna igen, granska

Läs mer

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd Sid. 54-55 Längd Här får eleverna träna på att uppskatta föremåls längd i centimeter och sedan kontrollmäta. Observera att linjaler kan ha olika utseende. En del börjar med 0 längst ut i änden och har

Läs mer

Taluppfattning Utan tiotalsövergångar. Systematisk genomgång av talområden

Taluppfattning Utan tiotalsövergångar. Systematisk genomgång av talområden Taluppfattning 0-100 Utan tiotalsövergångar Systematisk genomgång av talområden Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie strukturerade kartläggnings-

Läs mer

Anpassning av problem

Anpassning av problem Modul: Problemlösning Del 7: Anpassning av problem Anpassning av problem Kerstin Hagland och Eva Taflin Detta är en något omarbetad text från boken: Hagland, K., Hedrén R., & Taflin, E. (2005). Rika matematiska

Läs mer

Taluppfattning Systematisk genomgång tal för tal

Taluppfattning Systematisk genomgång tal för tal Taluppfattning 10-20 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie strukturerade kartläggnings- och träningsmaterial

Läs mer

VÄGLEDNING 1 (22) Newmero. Best.nr Innehåll. Användningsområden. Om materialet. Brickorna

VÄGLEDNING 1 (22) Newmero. Best.nr Innehåll. Användningsområden. Om materialet. Brickorna VÄGLEDNING 1 (22) Newmero Best.nr. 978-91-88299-41-3 Innehåll 2 set med gula entalsbrickor, talen 1-9 2 set med gröna tiotalsbrickor, talen 10-90 2 set med blåa hundratalsbrickor, talen 100-900 1 set med

Läs mer

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall

matematik FACIT Läxbok Koll på Sanoma Utbildning Hanna Almström Pernilla Tengvall Koll på 1A matematik FACIT Läxbok Hanna Almström Pernilla Tengvall Sanoma Utbildning Hur många och lika många 1Hur många? Skriv. III 3 I IIII II IIII III 1 4 2 5 3 Rita lika många. valfri valfri 2 KAPITEL

Läs mer

Lokal pedagogisk planering

Lokal pedagogisk planering Lokal pedagogisk planering RO/Skola: Rebbelberga skola Arbetsområde: Taluppfattning Ämne: Matematik Termin/År: ht 2013 Årskurs: 1 Ämnets syfte enligt grundskolans kursplan: Genom undervisningen i ämnet

Läs mer

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder:

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder: Namn: Ålder: 1 Subitisering. Uppfattar eleven ett litet antal i en blink, dvs utan att räkna? (1) Lägg antalskorten (kopieringsunderlag 2) i en osorterad hög med baksidan upp. Vänd upp ett kort i taget.

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Modul: Algebra Del 5: Algebra som språk Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner (2012) översatta och bearbetade text bygger på boken: Carpenter, T. P., Franke, M. L. & Levi, L. (2003). Thinking

Läs mer

PROVKAPITEL Mitt i prick 1A

PROVKAPITEL Mitt i prick 1A 1A PROVKAPITEL Mitt i prick 1A Innehåll Originalets titel: Kymppi 1A Text: Sari Rinne, Ann-Mari Sintonen, Tuula Uus-Leponiemi och Markku Uus-Leponiemi Illustration: Timo Kästämä, Picman Oy och Sanoma Pro

Läs mer

Taluppfattning. Talområde Systematisk genomgång tal för tal

Taluppfattning. Talområde Systematisk genomgång tal för tal Taluppfattning Talområde 10-20 Systematisk genomgång tal för tal Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie med strukturerade kartläggnings- och träningsmaterial

Läs mer

Slumpförsök för åk 1-3

Slumpförsök för åk 1-3 Modul: Sannolikhet och statistik Del 3: Att utmana elevers resonemang om slump Slumpförsök för åk 1-3 Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Andreas Eckert, Linnéuniversitetet I följande text beskrivs

Läs mer

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54

34 Plus och minus. Elevbok Safaridelen sidan 32 Diagnos sidan 44 Förstoringsglaset sidan 46 Kikaren sidan 50 Längd sidan 54 2 Plus och minus Kapitlet behandlar addition och subtraktion inom talområdet 0-100 med uppgifter som 42 + 3 och 45 3. Vid uträkningen blir det inga tiotalsövergångar. Till en början får eleverna hjälp

Läs mer

PRIMA MATEMATIK EXTRABOK 1 FACIT

PRIMA MATEMATIK EXTRABOK 1 FACIT PRIMA MATEMATIK EXTRABOK FACIT Hur många? Ringa in det minsta talet i varje ruta. Ringa in det största talet i varje ruta. Måla rutor så att det stämmer åt båda håll. Exempel: Skriv talraden.,,, Skriv

Läs mer

Matematik klass 1. Vår-terminen

Matematik klass 1. Vår-terminen Matematik klass 1 Vår-terminen Rita din matematik-bild Skriv ditt namn i rutan Måla alla rutor där svaret blir 10 3+2 1+9 5+4 6+4 3+7 5+5 4-4 8+4 3+7 9+0 2+8 2+4 7+3 7-6 5+2 5+5 4+4 3+7 6-2 6+4 8+3 6+1

Läs mer

tjugofyra tvåhundratrettioåtta Skriv talet som kommer efter. Skriv talet som kommer före. Fortsätt att skriva talen som kommer efter.

tjugofyra tvåhundratrettioåtta Skriv talet som kommer efter. Skriv talet som kommer före. Fortsätt att skriva talen som kommer efter. läsa, skriva och storleksordna tal antal Skriv talet som kommer efter. 6 7 79 80 699 700 869 870 Skriv talet som kommer före. 26 27 49 50 899 900 59 540 Fortsätt att skriva talen som kommer efter. 296

Läs mer

Likhetstecknets innebörd

Likhetstecknets innebörd Likhetstecknets innebörd Följande av Görel Sterner översatta och bearbetade text bygger på boken: arithmetic & algebra in elementary school. Portsmouth: Heinemann Elever i åk 1 6 fick följande uppgift:

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet Tärningsspel

Lärarhandledning Aktivitet Tärningsspel Innehåll Aktivitet.... 2 Bakgrund.... 5 Elevexempel.... 6 Spelplan och sifferkort.... 8 Kartläggningsunderlag.... 9 1 HITTA MATEMATIKEN NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I MATEMATISKT TÄNKANDE I FÖRSKOLEKLASS.

Läs mer

Aritme'k och labora'va material med fokus på nyanlända elever. Madeleine Löwing Lena Trygg

Aritme'k och labora'va material med fokus på nyanlända elever. Madeleine Löwing Lena Trygg Aritme'k och labora'va material med fokus på nyanlända elever Madeleine Löwing Lena Trygg NCM:s matematikverkstad Grupper max 12 personer Kontakta Lena Lena.Trygg@ncm.gu.se Matema'k är en abstrakt och

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll.

Målkriterier Beskrivning Exempel Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll. ÖREBRO MATEMATIK, ÅR 3 1(5) Eleven kan tolka elevnära information med matematiskt innehåll Eleven kan uttrycka sig muntligt, skriftligt och i handling på ett begripligt sätt med hjälp av vardagligt språk,

Läs mer

Delprov J: Spelet. 34 Äp3Ma09

Delprov J: Spelet. 34 Äp3Ma09 Delprov J: Spelet Nedan finns instruktioner för genomförandet av Delprov J, vilket handlar om taluppfattning. Uppgifterna i Delprov J kan hänföras till följande mål i kursplanen: Mål som eleverna lägst

Läs mer

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under

Vid Göteborgs universitet pågår sedan hösten 2013 ett projekt under Christina Skodras Muffles truffles Undervisning i multiplikation med systematiskt varierade exempel I Nämnaren 2015:4 beskrivs ROMB-projektet övergripande i Unga matematiker i arbete. Här redovisas och

Läs mer

Ungefär lika stora tal

Ungefär lika stora tal Bilaga 2:1 Arbeta med jämförelser mellan tal Ungefär lika stora tal Jämför de tre talen här nedan: 234567 234566 234568 Alla siffrorna i talen är lika utom den sista, den högra, där siffrorna är 7,6 och

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Eleverna kan två och två eller i större grupper på ett lekfullt sätt träna följande: Talinnehåll Addition Subtraktion Multiplikation

LÄRARHANDLEDNING. Eleverna kan två och två eller i större grupper på ett lekfullt sätt träna följande: Talinnehåll Addition Subtraktion Multiplikation LÄRARHANDLEDNING LH Tärningsövningar innehåller blandade matematikövningar inriktade på skolår F - 5 och kan med stor fördel användas som extra resursmaterial och idébank. Med korten som bas går det lätt

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Aritme'k med fokus på nyanlända elever. Madeleine Löwing

Aritme'k med fokus på nyanlända elever. Madeleine Löwing Aritme'k med fokus på nyanlända elever Madeleine Löwing www.madeleinelowing.se madeleine@lowing.eu Kultur och matema'kundervisning Andelen elever med invandrarbakgrund ökar i våra klasser. Undervisningen

Läs mer

Bedömningsstöd i taluppfattning

Bedömningsstöd i taluppfattning Bedömningsstöd i taluppfattning Elisabeth Pettersson Pedagogisk Inspiration Malmö elisabeth.pettersson@malmo.se Christina Svensson Pedagogisk Inspiration Malmö christina.svensson@malmo.se Årskurs 1 och

Läs mer

Obs! Extraversion med fler bilder. Taluppfattning. Talområde Systematisk genomgång av talområden

Obs! Extraversion med fler bilder. Taluppfattning. Talområde Systematisk genomgång av talområden Obs! Extraversion med fler bilder Taluppfattning Talområde 0-100 Systematisk genomgång av talområden Gunnel Wendick Inga-Lis Klackenmo Wendick-modellens material Wendick-modellen består av en serie med

Läs mer

Tiokamrater på hög. Strävorna

Tiokamrater på hög. Strävorna Strävorna A Tiokamrater på hög... utvecklar intresse för matematik samt tilltro till den egna förmågan att lära sig matematik och att använda matematik i olika situationer.... grundläggande talbegrepp

Läs mer

Matematik klass 2. Höstterminen. Anneli Weiland Matematik åk 2 HT 1

Matematik klass 2. Höstterminen. Anneli Weiland Matematik åk 2 HT 1 Matematik klass 2 Höstterminen Anneli Weiland Matematik åk 2 HT 1 Minns du från klass 1? Tiokamraterna 10=5+ 10=1+ 10=2+ 10=5+ 10=4+ 10=0+ 10=9+ 10=4+ 10=7+ 10=3+ 10=6+ 10=10+ 10=2+ 10=1+ 10=3+ 10=7+ 10=6+

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

Dubblor. Lärarstöd med spel och arbetsblad

Dubblor. Lärarstöd med spel och arbetsblad Dubblor Lärarstöd med spel och arbetsblad Innehållet i Dubblor är hämtat ur lärarstödet Mattehoppet / Strategier. Materialet är avsett att stödja en strukturerad undervisning för att eleverna ska ha möjlighet

Läs mer

Matematiken i Lpfö 98 och Lpo 94

Matematiken i Lpfö 98 och Lpo 94 Matematiken i Lpfö 98 och Lpo 94 Rumsuppfattning lära sig hitta och lokalisera sig i rummet, utveckla inre rumsuppfattning, förstå lägen och placeringar och att föremål kan se olika ut om de avbildas från

Läs mer

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM

Statistik. Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Statistik Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Bakåt i tiden förmedlades information muntligt, från man till man. När

Läs mer

Från talrad till tallinje

Från talrad till tallinje 2A Från talrad till tallinje begrepp taluppfattning Avsikt och matematikinnehåll Denna sträva består av delaktiviteter med syfte att utveckla elevernas förståelse för tal, från naturliga till irrationella,

Läs mer

Analys. Talet 7 OOOOO = = Syntes = Räknar 5, 6, = Räknar konkreta saker Räknar på fingrarna

Analys. Talet 7 OOOOO = = Syntes = Räknar 5, 6, = Räknar konkreta saker Räknar på fingrarna Analys Talet 7 OOOOOOO OOOO OOO OOOOOO OOOOO O O O 6 1 7 = 6 + 1 5 2 7 = 5 + 2 Syntes 4 + 3 = Räknar 5, 6, 7 2 + 5 = Räknar konkreta saker Räknar på fingrarna Subtraktion 7-4 OOOOOOO OOOOOOO OOOO Taborttänkandebakåträknande

Läs mer

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna Gruppuppgift I. Tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att alla ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de tycker och varför

Läs mer

Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter

Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter Taluppfattning och allsidiga räknefärdigheter Handbok för stöd och stimulans Alistair McIntosh NCM NSMO Alistair McIntosh Professor emeritus, University of Tasmania Australien Nya vägar i räkneundervisningen

Läs mer

Tänka, resonera och räkna

Tänka, resonera och räkna Tänka, resonera och räkna 2018.06.11 Anna Ida Säfström, HH Ola Helenius, NCM Görel Sterner, NCM En strukturerad undervisningsmodell Bakomliggande principer för innehållet Modellens faser Materialet en

Läs mer

Förstå tal i bråkform

Förstå tal i bråkform Förstå tal i bråkform Förstå tal i bråkform Erfarenheter i förskoleålder och sedan? Kursplan 2008 Skolan ska i sin undervisning sträva efter att eleven inser värdet av och använder matematikens uttrycksformer

Läs mer

Olika hundringar. Berit Bergius och Lillemor Emanuelsson

Olika hundringar. Berit Bergius och Lillemor Emanuelsson Olika hundringar Berit Bergius och Lillemor Emanuelsson När barn upptäcker och använder tal utmanar de varandra med stora tal i lekar, spel och ramsor. Hundra är ett spännande tal, en viktig beståndsdel

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7

Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Till läraren Välkommen till Kängurutävlingen Matematikens hopp 2019 Benjamin för elever i åk 5, 6 och 7 Tävlingen genomförs under perioden 21 mars 29 mars. Uppgifterna får inte användas tidigare. Sista

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning BONNIERS. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1B Lärarhandledning BONNIERS 8 Minus Kapitlet inleds med en repetition av subtraktion i talområdet 0-10, så att eleverna kan

Läs mer

Lärarhandledning Tärningsspel

Lärarhandledning Tärningsspel Lärarhandledning Tärningsspel Innehåll Aktivitet Tärningsspel 2 Bakgrund Tärningsspel 5 Kartläggningsunderlag Tärningsspel 7 Elevexempel Tärningsspel 8 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET

Läs mer

Att undervisa multiplikation och division med 10, 100 och 1000

Att undervisa multiplikation och division med 10, 100 och 1000 Att undervisa multiplikation och division med 10, 100 och 1000 Learning Study i praktiken Tina Edner & Tinna Lidgren Bakgrund Grundskolan Nya Elementar i Stockholm Analys av nationella prov och lärarnas

Läs mer

PROVKAPITEL Mitt i prick 1A

PROVKAPITEL Mitt i prick 1A 1A Innehåll Originalets titel: Kymppi 1 Syksy Text: Sari Rinne, Ann-Mari Sintonen, Tuula Uus-Leponiemi och Markku Uus-Leponiemi Illustrationer: Timo Kästämä, Picman Oy Ursprunglig utgivare: Sanoma Pro

Läs mer

Lärarhandledning Mönster

Lärarhandledning Mönster Lärarhandledning Mönster Innehåll Aktivitet Mönster 2 Bakgrund Mönster 4 Kartläggningsunderlag Mönster 5 Elevexempel Mönster 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET 2018. 1 Mönster Aktivitet

Läs mer

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal.

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. MATEMATIK ÅR1 MÅL Begrepps- och taluppfattning Kunna talbildsuppfattning, 0-10 EXEMPEL Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. Kunna

Läs mer

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation Bo skola Matematikmål år - Namn: Strävansmål: Vi strävar efter att varje elev ska Utveckla goda baskunskaper i de fyra räknesätten Utvecklar en god förståelse för matematik och matematiska begrepp att

Läs mer

Lektionsaktivitet: Vad kan hända?

Lektionsaktivitet: Vad kan hända? Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 3: Fantasi, mönster och sannolikhet Lektionsaktivitet: Vad kan hända? Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Innebörden i sannolikhet är en

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016

Handledarutbildning inom Matematiklyftet. Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 Handledarutbildning inom Matematiklyftet Catarina Wästerlid Utbildningstillfälle 1 17 oktober-2016 1. Efter genomgången utbildning ska matematikhandledaren ha goda kunskaper om Matematiklyftets bakgrund

Läs mer

Sannolikhetslära till pdf.notebook. May 04, 2012. Sannolikhetslära. Kristina.Wallin@kau.se

Sannolikhetslära till pdf.notebook. May 04, 2012. Sannolikhetslära. Kristina.Wallin@kau.se May 0, 0 Sannolikhetslära Kristina.Wallin@kau.se May 0, 0 Centralt innehåll Sannolikhet Åk Slumpmässiga händelser i experiment och spel. Åk 6 Sannolikhet, chans och risk grundat på observationer, experiment

Läs mer

Fira Pi-dagen med Liber!

Fira Pi-dagen med Liber! Fira Pi-dagen med Liber! Specialuppdrag från Uppdrag: Matte o Kul-diagram o Geometri med färg UPPDRAG: MATTE Mattedetektiverna Mattespanarna Hej! Den 14 mars är det Pi-dagen (3.14). Det är värt att uppmärksammas

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

MatteSafari Kikaren 2B Facit

MatteSafari Kikaren 2B Facit Matteafari 2B Facit Till sidorna 68 71 i Matteafari 2 Måla alla med svaret 123. affären finns 120 burkar mat. De säljer 70 burkar. Hur många finns sedan kvar? 158 35 174 51 197 54 120 70 = 50 50 burkar

Läs mer

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

5 Olga fyller hundra år idag. Vilket år föddes hon? (3) [Du kan muntligt tala om vilket år det är nu. Visa det inte skriftligt.

5 Olga fyller hundra år idag. Vilket år föddes hon? (3) [Du kan muntligt tala om vilket år det är nu. Visa det inte skriftligt. Instruktion Instruktioner och kommentarer är desamma som i testet i den ursprungliga versionen. Här är ingående tal förändrade och i något fall är uppgiften omformulerad. Betona ordet ungefär i uppgift

Läs mer

Addition, subtraktion, summa, differens, algebra, omgruppering, ental, tiotal, multiplikation, division, rimlighet, uppskatta

Addition, subtraktion, summa, differens, algebra, omgruppering, ental, tiotal, multiplikation, division, rimlighet, uppskatta LPP Matematik räknesätten År 2 Beskrivning av arbetet Addition och subtraktion 0 200 - med utelämnat tal - algebra - med omgruppering och tiotalsövergång Addition och subtraktion med hela 100-tal Se likheter

Läs mer

FACIT. Kapitel 1. Version

FACIT. Kapitel 1. Version FACIT Kapitel Vi repeterar talen 0 till 0 000. Titta på bilden. Skriv de tal som fattas. Räkna. är ett fyrsiffrigt tal a. 000 + 00 + 0 + T H T E 0 0 000 Tal skrivs med siffror. Siffrorna är 0,,,,,,,,,

Läs mer

MÄSTERKATTEN 1A FACIT. Jag

MÄSTERKATTEN 1A FACIT. Jag MÄSTERKATTEN A FACIT VANTEN Problemlösning Arbeta två och två. Musen, i bild, har gömt några ostbitar i den gröna burken.. Hur många tror ni att han har gömt?. Hur många har han då sammanlagt? Vi har jämfört

Läs mer

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper.

Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Stavelsen Det talade ordet Läsa via skrivandet Strukturerad inlärning Vi arbetar i studiegrupper, dvs. ettor och tvåor tillsammans i mindre grupper. Lokala mål Tala och lyssna: Jag kan lyssna och förstå

Läs mer

Veckomatte åk 5 med 10 moment

Veckomatte åk 5 med 10 moment Veckomatte åk 5 med 10 moment av Ulf Eskilsson Innehållsförteckning Inledning 2 Utdrag ur kursplanen i matematik 3 Grundläggande struktur i Veckomatte - Åk 5 4 Strategier för Veckomatte - Åk 5 5 Veckomatte

Läs mer

Exempel på uppgifter från års ämnesprov i matematik för årskurs 3

Exempel på uppgifter från års ämnesprov i matematik för årskurs 3 Exempel på uppgifter från 2010 2013 års ämnesprov i matematik för årskurs 3 2 Innehåll Inledning... 5 Skriftliga räknemetoder... 6 Huvudräkning, multiplikation och division... 8 Huvudräkning, addition

Läs mer

Matematik. Namn: Datum:

Matematik. Namn: Datum: Matematik Namn: Datum: MÅL Att välja räknesätt vid problemlösning. Milton är 0 år. Hans pappa är 45 år. Hur mycket äldre är hans pappa? Svar: Lena köper en bok som kostar 85 kronor och en penna för 24

Läs mer