Kvalitetsbokslut 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2013"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... Verksamhetens uppdrag... Organisation... 4 Faktaruta... 7 Tillgänglighet... 7 Medicinska resultat... 7 Patientsäkerhetsresultat Patienterfarenheter... 1 Förbättringsarbete Forskning och utbildning Aktiviteter Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 2(17)

3 Inledning Vi har mycket att vara stolta över på Kullbergska sjukhuset. VPM har tillsammans med medicin-, ortoped- och kirurgkliniken och paramedicin under flera år arbetat för att ge patienterna en vård av god kvalitet. I den nationella rapporten Swedeheart 2 som jämför hjärtsjukvården i Sverige placerar sig Kullbergska sjukhuset bland de främsta i landet. Även i strokeregistret hamnar vi på en hedrande plats. Vården av elektiva kirurgiska patienter ses ständigt över. Det som utmärker vårt arbetssätt är ett mycket gott teamarbete. Vi arbetar med patientens bästa för ögonen vilket också gör att vi har nöjda patienter på sjukhuset överlag. Vi skulle inte ha det om vi inte ständigt arbetar med förbättringsarbete. Det finns alltid något man kan förbättra eller förändra för att ständigt anpassa verksamheten till rådande förhållanden. Ingen kan göra det ensam, vi måste göra det tillsammans. Verksamhetens uppdrag Vårdplats och mottagnings enheten (VPM) är en service enhet till patientägande kliniker. På VPM arbetar sjuksköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare. Vårdplatsenheten Vårdplatsenheten (VPE) ska tillhandahålla personal för att ge allmän och specifik omvårdnad till patienter som vårdas på sjukhus och behandlas för medicinska, geriatriska, ortopediska, kirurgska åkommor. Patienter i livets slutskede vårdas till stor del i det egna hemmet men en del avlider även på sjukhuset. Närvårdsteamet behandlar äldre multisjuka patienter i hemmet. Akute/ Mava På akutmottagningen bedrivs traditionell akutjoursverksamhet. Medicinjourslinje bemannas av primärjour och bakjour. Akutjourslinjen, som tar ortoped - kirurgpatienter och barn, bemannas av legitimerade läkare, de flesta specialister. Helgerna bemannar även distriktsläkare akuten från kl Personalen bemannar akuten och Mava (medicinsk akutvårds avdelning). På akutmottagningen är personalen organiserade i team kopplat till respektive jourlinje. På Mava vårdas medicinpatienter i behov av extra övervakning. Personalen cirkulerar mellan de båda enheterna. Samlad mottagning På samlad mottagning finns sjuksköterskekompetens inom olika specialiteter såsom hjärtinfarkt, hjärtsvikt, pacemaker, diabetes, antikoagulantia, reumatologi, allergi, medicinsk behandling, njursvikt, blodsjukdomar, bentäthetsmätning (länsövergripande diagnostik) Parkinson, demens, KOL, bensår, urologdispensär, enklare kärlundersökningar, melanom. Sjuksköterskorna har egna patientmottagningar men man arbetar även tvärprofessionellt i team. Undersköterskorna medverkar till att läkarmottagningar genomförs inom olika specialiteter. Assisterar vid behandling och provtagning. Läkarsekreterare sköter dokumentation, registreringar, kodar och bemannar receptionen på de olika mottagningarna samt på avdelningarna. Hälsotorget Hälsotorget bemannas mellan måndag-torsdag. Personalen ansvarar för Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (17)

4 friskvårdsaktiviteter, vissa undersökningar samt uppmärksamhetsveckor. Verksamheten vänder sig till medborgare i Katrineholm, Flen och Vingåkers kommuner samt även till sjukhusets personal. Kännetecken: Tillsammans, med arbetsglädje och helhetssyn, ska vi utveckla en hälso- och sjukvård av hög klass för ett gott liv. Bra arbetsmiljö och god omvårdnad skapar vi genom: Professionalism samarbete Ansvar Verksamheten kännetecknas av: Nöjda patienter Öppen kommunikation Respekt Utveckling av kompetens Organisation Vårdplats- och mottagningsenheten Kullbergska sjukhuset Vårdplats- och mottagningsenheten Kullbergska sjukhuset består av 4 enheter: 1. Vårdplatsenheten har 74 vårdplatser fördelade på: Avdelning 1 har 0 vårdplatser för bl.a. stroke, KVA (kortvårdsplatser)och övriga allmän Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 4(17)

5 medicinska och geriatriska vårdplatser. Avdelning 2B har 26 vårdplatser och vårdar bl.a. hjärtpatienter men även andra medicinska diagnoser. En plats finns även för elektiv kirurgi/urologi. Avd. 2A har 18 vårdplatser och vårdar patienter som opererats planerat för ortopediska åkommor samt ortopedrehab patienter, där många opererats akut på MSE och kommer till KSK för rehabilitering. SSIH är samlingsnamnet för specialiserad sjukvård i hemmet. Består av två team: Team 1: Palliativ vård - vårdar ca 0 patienter i hemmet Team 2: Mobila närvårdsteamet - behandlar äldre multisjuka patienter i hemmet 2. Akutmottagning/ Mava Dygnet runt verksamhet Medicinjourslinje, akutjourslinje för främst kirurg- och ortoped patienter. Patienter i akut behov av operation skickas till Mälarsjukhuset eller Nyköpings lasarett. Distriktsjour finns på akuten helgdagar. En medicinsk akutvårdsenhet - Mava finns i anslutning till akutmottagningen med möjlighet till 4 vårdplatser för hjärtövervakning och annan medicinsk akutvård.. Samlad mottagning är en organisatoriskt sammanslagen enhet (inte lokalmässigt) och består av: Medicinsk och geriatrisk mottagning Ortopedi- och kirurgmottagningen Hudmottagningen 4. Hälsotorget organiseras under Vårdplats- och mottagningsenheten och har ett nära samarbete med VC Linden och paramedicin. Kompetens Vården idag blir alltmera specialiserad. Allmänna kunskaper räcker inte om man vill hålla jämna steg med utvecklingen. Vårdplats- och mottagningsenheten har för sina uppgifter anpassade kunskaper i form av högskoleutbildningar eller andra riktade, särskilda utbildningar för att säkerställa en trygg och säker vård för patienterna men också för att på ett effektivt sätt genom kunskap och rationella patientflöden tillgodose behovet av tillräckliga vårdplatser, undvika långa väntetider och efterfölja kravet på vårdgarantin utan att påverka vårdkvaliteten. Enheterna som ingår i Vårdplats och mottagningsenheten har följande kompetenser: Avdelning 1 riktar sin spetskompetens mot allmänmedicin och Strokevård. Avdelning 2 A har särskild kompetens gällande planerade operationer av höfter och knän och ortopedisk rehabilitering för akuta patienter som opererats på Mälarsjukhuset. Avdelning 2 B vårdar patienter med i huvudsak hjärt- och kärlsjukdomar och har särskilda kunskaper inom dessa områden. Planerade kirurgiska patienter med behov av slutenvård finns även här. I SSIH ingår specialiserad vård av palliativa patienter (TEAM 1) och ett Närvårdsteam (TEAM 2) Båda teamen arbetar med svårt sjuka patienter i ordinärt boende. Nära samarbete Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 5(17)

6 med hemsjukvården i KFV regionen samt primärvården behövs för en trygg och obruten vårdkedja. Särskilda kunskaper i palliativ vård och i omhändertagande av patienter med svåra kroniska sjukdomar såsom KOL och hjärtsvikt erbjuds och genomförs regelbundet. Akuten/MAVA har akut omhändertagande av patienter som egen specialitet. Vi arbetar med triagering av patienterna och har fokus på det akuta vårdflödet för effektiv vård på rätt nivå. Samlad mottagning På mottagningarna arbetar sjuksköterskor och undersköterskor med specialiserade kunskaper i nära samarbete med medicinska sekreterare. På medicinmottagningen finns specialiteter inom Hjärtsjukvård, där sjuksköterskor arbetar självständigt med egna mottagningar och i team tillsammans med paramedicin och läkare, t ex. hjärtrehab. Ett stort arbete ligger i att kvalitetssäkra vården för hjärtsjuka patienter. Kvalitetsregistrering sker i Swedeheart. Diabetesvård, där diabetessköterskor arbetar med egna mottagningar i team med paramedicin och läkare. Diabetesvården är kopplat till kvalitetssystemet NDR. AK-vård, där AK-sjuksköterskor arbetar självständigt med läkemedelsordinationer framför allt brevledes men även vid mottagningsbesök. Reumatologi, där en sjuksköterska kan rådgöra med patienter och assistera vid läkarmottagningar. Reumatologin registrerar i RA-registret. Dagsjukvård, en dagsjukvårdsmottagning (DSM) finns där patienter kan få intravenös administrering av blod och läkemedel, med möjlighet till viss övervakning av sjuksköterska. Vissa mer avancerade provtagningar kan göras på DSM. Medicinbehandling, vilken servar hela VPM med olika provtagningar och behandlingar. Allergologi, med läkarmottagning 1/ggr per vecka. Viss rådgivning och assistering vid mottagning sker av sjuksköterska. Njurmedicin, här arbetar en sjuksköterska självständigt med egen mottagning och rådgivning, framförallt med njursviktspatienter. Nefrolog har mottagning ca 1/ggr per månad. På kirurg, urolog och ortopedmottagningen finns specialiter inom respektive område. Inom kirurgi finns läkarmottagningar som assisteras av undersköterskor samt en skopiverksamhet. Undersköterskor och sjuksköterskor arbetar med egna mottagningar inom sårvård och melanomkontroller.?? Inom urologin arbetar urologisjuksköterska med rådgivning och egna mottagningsbesök. Vid läkarmottagning och skopiverksamhet assisterar undersköterska. Inom ortopedin assisterar undersköteskorna läkaren vid mottagningsbesöket. Sjuksköterskor och undersköterskor har även egna mottagningar med sår och bandagekontroller. Ortopedin registrerar i Svenska höftprotesregistret och knäprotesregistret. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 6(17)

7 Hudmottagningen Inom hudsjukvården arbetar sjuksköterska och undersköterska med rådgivning och egna bensårmottagningar. En stor patientgrupp är alla som är i behov av UVbehandling. Läkarmottagningarna assisteras av undersköterska/sjuksköterska. Samlad mottagning har ett nära samarbete med respektive moderklinik för att uppfylla målet om vårdgaranti. Resultatet från Nationella patientenkäten följs kontinuerligt. Sekreterargruppen sköter dokumentation och registreringar, kodar diagnoser och bemannar receptioner på mottagningar och på avdelningar m.m. Faktaruta Fakta Utfall Omsättning Antal anställda Antal vårdplatser 154 mnkr 2 st 74 st Källa måttdatabasen Tillgänglighet På Vårdplatsenheten finns vårdplatskoordinator för att säkra optimalt nyttjande på vardagar av vårdplatser. Under jourtid har en länskoordinator inrättats för att kunna optimera vårdplatsnyttjande i hela länet. En reviderad rutin finns för att hantera överbeläggningar. En IT-baserad lista över aktuell beläggning gällande vårdplatser på länets sjukhus finns som stöd. På kirurg, ortoped och medicinmottagningen har arbetet startat med kapacitets- och produktionsplanering för att effektivisera och förbättra tillgängligheten. Situationen på medicinkliniken har präglats av läkarbrist vilket har resulterat i ett stort antal hyrläkare tjänstgjort. Detta har visat sig negativt för kontinuitet och förbättringsarbete. IVO-ärenden har ökat. En riskanalys över läkarsituation genomfördes i maj som utmynnade en handlingsplan. Medicinska resultat Resultat från kvalitetsregister RIKS-HIA SEPHIA Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 7(17)

8 Andel patienter 4 av 4 mål vid 1:a uppföljningen Källa Sweadheart årsrapport 2 Vi kan se en markant försämring av resultatet vid första uppföljningen. Bristen på kardiologer kan vara en av anledningarna. Andel patienter 4 av 4 mål vid 2:a uppföljningen Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 8(17)

9 Källa Sweadheart årsrapport 2 Efter omstrukturering av arbetsuppgifter kan vi ändå konstatera att vid andra uppföljningen så har kvaliteten förbättrats. Ortopedi höft och knäplastiker Medelvårdtid för höft- och knäplastiker. Under 2 utökades antalet vårdplatser för den planerade ortopedin samtidigt har rutiner gåtts igenom och flödet på vårdavdelningen effektiviserats vilket medfört att våra vårdtider minskat. Antalet strykningar har ökat p.g.a patienterna nu kommer in operationsmorgonen istället för dagen innan. Har då patienten exempelvis infekterat sår, feber eller annan sjukdom ställs operationen in och det man har inte som tidigare möjlighet att få in annan patient. Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Medelvårdt id 5,15 0 4,84 8 4,28 5,1 5 4,58 1 4,6 8 2,50 0 4,50 0 4,60 0 4,7 5 4,4 4 4,47 9 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 9(17)

10 Patientsäkerhetsresultat Arbete för att minska antalet trycksår som uppkommer under slutenvårdstiden pågår på samtliga avdelningar. Vissa patienter har trycksår reda vid inskrivningen. Målet är att inga trycksår ska uppkomma under sjukhusvistelsen. Arbetet fortsätter genom att riskbedöma patienter i Senior Alert. Andel patienter med VRI i % Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 10(17)

11 Efterföljande av hygienregler Antalet avvikelser under året utmärker sig inte väsentligt från föregående år. Inga värden som sticker ut jämfört med tidigare år. Med tanke på det stora patientflödet mellan sjukhuset och kommunerna är avvikelserna förhållandevis små (12 avvikelser av totalt 4) Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 11(17)

12 VPM strävar ständigt efter att förbättra resultaten i palliativ vård. Vi använder oss av palliativa registret som kvalitetsindikator. En viktig del i vårt kvalitetsarbete gäller registreringen i Senior Alert (S A). Programmet Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 12(17)

13 hjälper oss att identifiera patientrisker och ger oss en samlad bild av bl.a. vilka åtgärder hos patienten som särskilt måste beaktas för en trygg och säker vård. Rapporten nedan visar antal registreringar och åtgärder m.m. som gjorts under året. Patienterfarenheter Återinskrivningar Under året har en tjänst som "ringare" skapats. Det innebär att patienten blir uppringd 1- dagar efter utskrivning från slutenvården (VPM). "Ringaren" förvissar om att patienten har uppfattat vad sjukhusvistelsen medfört gällande t ex aktuella mediciner, hjälpmedel och vart patienten ska vända sig vid ev. problem. Samordningssköterskan på aktuell vårdcentral tar också kontakt med patienten. Tjänsten som "ringare" har varit tillsatt endast del av året. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 1(17)

14 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 14(17)

15 Förbättringsarbete Åtgärder för att förbättra smärtskattning på avd 1 utifrån resultat i palliativa registret. beslöt avdelning att arbeta med smärtskattning. En handlingsplan utformades med följande punkter: Utbildning i smärta och smärtbehandling Ökad användning av smärtpumpar Smärtskattningsinstrument Vilket instrument ska vi använda? Tydliga läkemedelsordinationer Förbättrad dokumentation Kontinuerlig uppföljning av smärtlindring (stående punkt på ronden) Arbete uppmärksammades av Svenska Palliativrådet och den 25 mars 4 ska arbetet redovisas på årskonferensen i Stockholm som ett framgångsprojekt Smärtlindring inför aktivitet. Andel utförda smärtskattningar på avd 1 under Andelen smärtlindrade patienter avd 1 under Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 15(17)

16 En tjänst som "ringare" har skapats. Det innebär att patienten blir uppringd 1- dagar efter utskrivning från slutenvården (VPM). "Ringaren" förvissar om att patienten har uppfattat vad sjukhusvistelsen medfört gällande t ex aktuella mediciner, hjälpmedel och vart patienten ska vända sig vid ev. problem. På vårdavdelningarna deltar en apotekare i sittronderna. Apotekaren tar del av patienternas läkemedelslista och kan ge råd till läkare. Vårdavdelningarna har förbättrat arbetsmiljön för de anställda med att endast använda sticksäkra produkter. Forskning och utbildning Aktiviteter 4 Aktiviteter ELLSA-utbildning Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 16(17)

17 Aktiviteter Handlingsplan utifrån medarbetarenkäten Andel återinskrivningar inom 0 dagar Andelen utskrivningar från vårdavdelning före kl Vårdtid Kortvårdsavdelning Mäta följsamhet till basala hygien- och klädrutiner Uppgradering av verksamhetens lokala miljöpolicy under 2. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut 17(17)

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Lägesrapport. Närvård i västra Sörmland

Lägesrapport. Närvård i västra Sörmland P R O J E K T N A M N U T G Å V A Närvård i västra Sörmland D A T U M D I A R I E N R 15-9-8 LS-LED 15-33 Lägesrapport Närvård i västra Sörmland Syfte: Att beskriva vilka delprojekt som startat och hur

Läs mer

Närvård i västra Sörmland

Närvård i västra Sörmland Närvård i västra Sörmland har varit i gång som projekt i två år. Jag har precis skrivit ihop en sammanfattning av arbetet som skett det senaste året, den går snart att läsa på hemsidan En sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Agenda Lean Healthcare Capio S:t Görans modellen Bakgrund Lean Healthcare principer Lean Healthcare i praktiken, exempel akuten Lean Healthcare

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Gunilla Carlsson-Kjell, Jan Jälkinger 2009-10-22 HN-HOS09-382 SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Bakgrund Organisationen för svårt sjuka patienter

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA).

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Bild från UNT 11 mars 2018 Befolkningsutveckling. Sängplatser per 1000 invånare (2014). Hur det hela började. Mobila äldreakuten projektform 2011.

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Tillsammans för bästa möjliga hälsa och vård på lika villkor. Primärvårdsforum 14 mars 2016

Tillsammans för bästa möjliga hälsa och vård på lika villkor. Primärvårdsforum 14 mars 2016 Tillsammans för bästa möjliga hälsa och vård på lika villkor 14 mars 2016 Dagens program 14:00 Inledning 14:05 Primärvården - basen i hälso- och sjukvården 15:00 Fika 15:20 Gemensamt samtal Hälsa för livet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen Geriatrik Direkt Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov Seniordialogen 2012-11-07 Geriatrik direkt bakgrund vad är geriatrik direkt vad patienterna tycker hur vet vi att

Läs mer

Bilaga Verksamhetsstatistik

Bilaga Verksamhetsstatistik Granskning av semesterplaneringen Bilaga Verksamhetsstatistik Region Halland Bilaga Verksamhetsstatistik Innehållsförteckning 1 Tillgänglighet 1 1.1 Ortopedi 1 1.1.1 Väntetid till mottagning 1 1.1.2 Väntetid

Läs mer

Utvärdering av vården vid stroke

Utvärdering av vården vid stroke Utvärdering av vården vid stroke 2018 UTVÄRDERING AV VÅRDEN VID ASTMA OCH KOL SOCIALSTYRELSEN 1 Utvärdering av vården vid stroke Allt färre insjuknar och avlider i stroke och det är framförallt den kraftiga

Läs mer

Elize Leto och Mattias Taflin.

Elize Leto och Mattias Taflin. Elize Leto och Mattias Taflin. Mobilt Närvårdsteam Bidrar till rätt vårdnivå genom tidiga bedömningar bedömningarna om sjukhusbehov har stämt i 87%. Hembesök ca 120 och telefonrådgivning ca 100 på totalt

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Mariefred 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus

Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (9) Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus Syfte Ett stöd för verksamheten för att hantera inkommande patienter till slutenvård på ett patientsäkert sätt

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna 1 Indikatorer och Måltal för Skaraborg 2016-2018 Samverkan geriatrik, demens och palliativ vård Dokumentet ska fungera som en vägledning äldrearbetet i Skaraborg. För fokusområden som berör det direkta

Läs mer

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Uppdraget om mobila närvårdsteam Inriktningsbeslut togs på Vårdstyrelsen 20 april. Koppla mobil hemsjukvård till den vårdstruktur som finns i

Läs mer

Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 2011, baserad på underlagen för perioden 2011-09-01 tom. 2011-10-31

Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 2011, baserad på underlagen för perioden 2011-09-01 tom. 2011-10-31 Hälso- och sjukvård D A T U M DDA AT TU UM M D I A R I E N R DDI AI AR RI EI EN NR R 20--28 20--29 LSN-HSF-137 Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 20, baserad på underlagen för perioden 20-09-01

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Hudkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta:

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Prestationsmål 2013 Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Optimal läkemedelsbehandling: Minskning av olämpliga läkemedel

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Strängnäs

Kvalitetsbokslut VC Strängnäs Kvalitetsbokslut 2011 VC Strängnäs Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Capio Ortopedi KVALITETSRAPPORT 2017

Capio Ortopedi KVALITETSRAPPORT 2017 Capio Ortopedi KVALITETSRAPPORT 2017 KVALITETSRAPPORT 2017 Capio Ortopedi Inledning Capio Ortopedi är Capio Sveriges yngsta affärsområde, bildat under 2017. Det består av Capio Artro Clinic, Capio Ortopediska

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Kristinehamns kommun Socialnämndens arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2015-11-05 Sida 15(18) SNau 147 Nävaplatser Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackat föl informationen Ärende

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdplatsenheten NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Uppföljning - En plan för att bättre tillgodose äldres behov av vård Sofia Hartz

Uppföljning - En plan för att bättre tillgodose äldres behov av vård Sofia Hartz Uppföljning - En plan för att bättre tillgodose äldres behov av vård 181030 - Sofia Hartz Utgångsläge Utvärdering men kort tid Lagen om samverkan Vad är vad? Pågående arbete Förändring återbesök på akutmottagningarna

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

Bästa sjukhuset - Dagens Medicin. Landstingsstyrelsen Johan Rosenqvist

Bästa sjukhuset - Dagens Medicin. Landstingsstyrelsen Johan Rosenqvist Bästa sjukhuset - Dagens Medicin Landstingsstyrelsen 2018-02-05 Johan Rosenqvist Rankingen av länets sjukhus Landstinget i Kalmar län 2018-02-05 Ltkalmar.se Bästa sjukhus 2017 2012 Oskarshamn 1:a, Västervik

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer

Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer Revisionsrapport Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer Region Halland Jean Odgaard Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Uppdrag

Läs mer

Lasarettet i Enköping

Lasarettet i Enköping Det här är Lasarettet i Enköping Eva Telne, förvaltningsdirektör januari, 2019 Lasarettet i Enköping Stor omtanke i litet format Drygt 550 medarbetare fördelat på: Verksamhetsområde medicin Verksamhetsområde

Läs mer

Kvalitetsbokslut Vårdplatsenheten NLN

Kvalitetsbokslut Vårdplatsenheten NLN Kvalitetsbokslut 2011 Vårdplatsenheten NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 10 Måluppfyllelse... 11 Tillgänglighet... 12 Medicinska

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen

Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Skånevård Kryh Förvaltningsledningen Monica Nivard HR-controller 046-770858 monica.nivard@skane.se Datum 2016-08-26 1 (5) Inhyrning av personal Åtgärder som vidtas och planeras att vidtas för att minska

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Kjell Norman 2014 04 23 Översyn av det akuta flödet inom Landstinget Gävleborg för att på ett patientsäkert sätt borga för att patienter får ett gott bemötande

Läs mer

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning 70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning Ambulanssjukvården idag: Högre kompetens Sortering av

Läs mer

Omställningsarbete HSF

Omställningsarbete HSF Omställningsarbete HSF 1. Vårdplatser och dimensionering av dessa 2. KK, barn, akuten och An/Op/IVA 3. Specialistmottagningar, dimensionering, produktivitet och gränsdragning mot primärvården 4. Jourlinjer

Läs mer

Verksamhetsutveckling genom lean. Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se

Verksamhetsutveckling genom lean. Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se Verksamhetsutveckling genom lean Staffan Gullsby Utvecklingsdirektör Landstinget Gävleborg staffan.gullsby@lg.se Lean - historik Tidiga Toyotatankar Fokusera på flödet Kompetens i produktionen Lagerhållning

Läs mer

En god vård? SoS 2018

En god vård? SoS 2018 En god vård? SoS 2018 Ramverk En god vård? Hur mycket betalar vi för hälso-och sjukvården? Har vi tillgång till hälso-och sjukvård när vi behöver? Hur väl bidrar hälso-och sjukvården till att hålla oss

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Strängnäs Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016 Riskanalys Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8 Mars 2016 2016-03-31 Handläggare Mikael Åsén Kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen 2016-03-31

Läs mer

Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde Gäller från Revideras SID 1 (6)

Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde Gäller från Revideras SID 1 (6) SID 1 (6) Ansvarig för rutin Medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från Revideras 2018-07-11 Innehåll Korttidsvård Hallen... 2 Korttidsvård Polhemsgården... 2 Korttidsvård

Läs mer

Vision för Alingsås Lasarett

Vision för Alingsås Lasarett Vision för Alingsås Lasarett april 2011 Inledning 3 1. Alingsås lasaretts självständighet ett föredöme 4 2. Basutbud på närsjukhuset 4 3. Specialiteter på närsjukhuset 5 4. En starkt utbyggd ambulanssjukvård

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Ett specialteam för äldre patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov Elisabet Carlgren sjuksköterska, vårdplatskoordinator, Akutmottagningen, Universitetssjukhuset

Läs mer

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det?

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det? Geriatriskt forum 141010 Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg Hur började det? Organisation Närvård västra Skaraborg Närsjukvårdsteamet 2008 Nätverk Politisk

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Presskonferens Lasarettet i Ystad

Presskonferens Lasarettet i Ystad Presskonferens Lasarettet i Ystad 2013-03-27 Rein Seensalu, projektsamordnare, 0451-298845 Matz Widerström, sjukhuschef Ystad Johan Cosmo, sjukhuschef Kristianstad Eva Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsstrateg

Läs mer

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland Leg. apotekare Rim Alfarra Leg. apotekare Cecilia Olvén Läkemedelskommittén Sörmland Läkemedel och äldre LMK - satsning på äldre och läkemedel MÅL Öka kunskapen

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Internmedicin. 2012-2015 Dalarna och Sverige

Internmedicin. 2012-2015 Dalarna och Sverige Internmedicin 2012-2015 Dalarna och Sverige Internmedicin Internmedicin är trygghet för patient, anhörig och vårdare. Varför det? Trygghet är vetskap om ohälsans orsak, och internmedicin söker orsaken

Läs mer

Geriatrik från golvet/sip i praktiken

Geriatrik från golvet/sip i praktiken Geriatrik från golvet/sip i praktiken Lina Hjärpe Skoglund spec Internmedicin/Geriatrik. VC Medicinkliniken Ängelholm, stolt läkare i Mobilt vårdteam Röd korridorsplats 3, Helsingborgs akutmottagning.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Ronneby mars 2013 Karin Widecrantz Medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Bra mottagnings projekt

Bra mottagnings projekt Bra mottagnings projekt Slutrapport Hud mottagningen Sunderby sjukhus 1 Syfte med deltagandet i Genombrott: Att öka tillgängligheten och få en bättre vårdmiljö för både patient och personal Population:

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

Visualisering av mått

Visualisering av mått Visualisering av mått Utvecklingskraft 11 5 18 Vilka resultat visualiserar vi? Nationella och landstingsövergripande mätningar BSC kliniknivå Värdekompasser i processerna Mätningar utifrån pågående förbättringsarbeten

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr MÄLARSJUKHUSET. Klinik Sektion Sommarplanering

Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr MÄLARSJUKHUSET. Klinik Sektion Sommarplanering Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr 2011-018 MÄLARSJUKHUSET Klinik Sektion Sommarplanering Akuten Ingen reducering Ambulansen Ingen reducering Anestesi Centraloperation

Läs mer

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN 080624 Medicin/rehab/infektion Plan 4 medicinhuset en avdelning med 28 vårdplatser (M2/M3) Plan 2 medicinhuset en avdelning med 20 vårdplatser

Läs mer

HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM. Gränslös vård och omsorg

HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM. Gränslös vård och omsorg HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM Gränslös vård och omsorg Det finns något unikt på Ängelholms sjukhus. Ett samarbete som suddar ut osynliga gränser, en verksamhet som vill skapa framtidens sjukvård med nya spännande

Läs mer

Utredning - Palliativ vård i Region Halland

Utredning - Palliativ vård i Region Halland 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2013-11-11 HSS130096 Hälso- och sjukvård Utredning - Palliativ vård i Region Halland Bakgrund Palliativ vård, det vill säga symptomlindrande

Läs mer

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna Verksamhetsberättelse januari-augusti Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna 1 Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Indikatorer Hälsoinriktad 1705-1804 Andel icke-rökare (T2D>18

Läs mer

Site visit Region Sjaelland 3 november, 2008. Capio S:t Görans Sjukhus

Site visit Region Sjaelland 3 november, 2008. Capio S:t Görans Sjukhus Site visit Region Sjaelland 3 november, 2008 Nyckeltal för Capio S:t Görans Sjukhus 2007 Grundat 1888, i Capios regi sedan 1999 176 200 besök varav 65 000 akutbesök, 23 000 slutenvårdstillfällen varav

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer