Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 2011, baserad på underlagen för perioden tom

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 2011, baserad på underlagen för perioden 2011-09-01 tom. 2011-10-31"

Transkript

1

2

3

4 Hälso- och sjukvård D A T U M DDA AT TU UM M D I A R I E N R DDI AI AR RI EI EN NR R LSN-HSF-137 Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 20, baserad på underlagen för perioden tom

5 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdragsgivare Sammanfattning/konklusion Patient/patientsäkerhet Tillgänglighet/vårdgaranti Remittering utanför länet Avvikelser Processer/flöden Akutmottagning Vårdplatser Beläggning Medelvårdtider Överbeläggning och utlokaliserade patienter Beredskapsplanen Vårdtyngd Operation Antal operationer Antal patienttimmar inom operationsavdelningarna Störningar/strukna operationer Samordning av resurser Medarbetare/personal Personalkostnader Arbetsmiljö Ekonomi (15)

6 1. BAKGRUND OCH UPPDRAGSGIVARE På grund av de ekonomiska problemen inom Hälso- och sjukvården och en fortsatt negativ kostnadsutveckling måste åtgärder vidtas både på kort och lång sikt för att nå en ekonomi i balans. Kostnadsutvecklingen i början av sommaren pekade mot ett underskott på 290 miljoner. Landstingsfullmäktige har fastställt budget för hälso- och sjukvården, där målet är att uppnå ett nollresultat Utifrån situationen i juni 20 var det nödvändigt att anpassa verksamheten till de ekonomiska förutsättningarna. För 20 behöver kostnaderna sänkas med 140 miljoner kronor och det kräver snabba och mycket kraftfulla åtgärder som kommer att medföra konsekvenser, direkta eller indirekta, för alla enheter inom hälso- och sjukvården. I juni krävde Länssjukvårdsnämnden beslut om en åtgärdsplan för att uppnå ekonomisk balans. Den ekonomiska situationen kräver dock fler åtgärder för att på kort sikt minska kostnadsnivån redan 20. Åtgärdsplanen kompletterades därför med en % kapacitetsanpassning, som innebär att antalet vårdplatser inte fullt ut återställdes till normalläget efter sommaren. Det betyder att kapaciteten ökades från sommarens cirka 75 % till cirka 90 % från 1 september för att vårdkvalitet och arbetsmiljö ska kunna bibehållas trots minskningen av personal. En övergripande konsekvensbedömning av effekterna av kapacitetsanpassningen med fokus på patient, verksamhet och arbetsmiljö genomfördes i slutet av augusti. Därefter vidtogs åtgärder för att minimera eller eliminera de negativa konsekvenser som identifierats. 2. SAMMANFATTNING/KONKLUSION Rapporten är baserad på underlag för perioden till och med Två månader är en för kort period för att se tydliga utvecklingstrender. För en fylligare bild behöver ytterligare månader adderas. De planerade neddragningarna av vårdplatser har huvudsakligen fullföljts. För att en vårdplatsreducering ska få full effekt behöver en hel vårdavdelning stängas. Är inte detta möjligt bör en halv vårdavdelning eller vårdplatser motsvarande ett helt vårdlag reduceras för att det ska ge effekt på personalkostnaderna. Att minska vårdplatsantalet med enstaka vårdplatser/vårdavdelning ger ingen, eller mycket liten, kostnadseffekt. Behovet av vårdplatser behöver dessutom ständigt omprövas i förhållande till uppdrag och tillgång på resurser t ex. kompetens hos personalen. Beläggningen på vårdavdelningarna har 20 varit i nivå med 20 och ingen förändring av medelvårdtiden/medicinsk specialitet har skett. Andelen patienter med omfattande eller mycket omfattande omvårdnadsbehov har ökat med 3,4 % och 3,5 % på Mälarsjukhuset (MSE) respektive Nyköpings lasarett (NLN) vilket är förväntat vid färre vårdplatser. Någon motsvarande skillnad noteras inte på Kullbergska sjukhuset (KSK). En svårighet i bedömningen är att det finns en underliggande trendförskjutning mot allt högre ålder hos patienterna. 3 (15)

7 Utlokaliserade patienter har inte ökat i omfattning men antalet utlokaliserade patienter på NLN är avsevärt högre än på MSE. Någon skillnad mellan åren kan dock inte ses. Antalet utförda slutenvårdsoperationer är färre 20 än 20, vilket den var redan under första halvåret 20. På MSE är detta relaterat till bristen på operationssjuksköterskor men på NLN samt KSK till antalet vårdplatser. Att ställa om en organisation tar tid och den tillfälliga nedgången i antalet operationer t ex på ortopeden NLN är troligen en följd av att organisationen vid start av kapacitetsanpassningen inte kunde bedöma var den nya kapacitetsnivån låg. Någon effekt på patientsäkerhet återfinns inte i tillgängligt underlag. Andelen patienter som bedöms av specialistvården samt behandlas i specialistvården inom lagstadgad tid, 90 dagar, har ökat. Medelvårdtiderna/specialitet är de samma som 20 och avvikelserapporteringen har inget ändrat mönster. Remittering av patienter för att ge patienter möjlighet till lagstadgad bedömning eller behandling inom 90 dagar har ökat något 20 jämfört med 20, främst inom kirurgin medan kvinnosjukvården inte har någon utomlänsremittering som följd av vårdgarantin. Kostnader för utomlänsremitteringen p.g.a. vårdgarantin bedöms öka med 1,6-1,7 miljoner kronor per månad för hela förvaltningen, men det är svårt att avgöra hur stor andel som är effekt av brist på personal, som kirurger eller operationssjuksköterskor, och hur stor andel som är normalvariation i remittering eller en följd av kapacitetsanpassningen. Personalkostnaderna har under september-oktober minskats med tkr per månad jämfört med föregående år. I underlagen finns inte något som indikerar oroande förändringar i arbetsmiljön. Effekterna syns tydligast på kostnaderna för kost och tvätt, som direkt påverkas av färre antal vårdplatser. Ytterligare effekter kan visa sig under de närmaste månaderna på läkemedelskostnaderna och medicinskt material. Kostnaderna på dessa poster kan variera mellan olika månader beroende på när man fyller på förråd. En mer fyllig bild kan ges när längre tid med kapacitetsanpassning pågått. I samband med den månatliga rapporteringen kommer fortsatt uppföljning av eventuella effekter till följd av kapacitetsanpassningen att ske. 3. PATIENT/PATIENTSÄKERHET 3.1 TILLGÄNGLIGHET/VÅRDGARANTI Enligt lag har patienter rätt till bedömning av specialist inom 90 dagar från remiss och behandling/operation inom 90 dagar från beslut av specialistläkare, den så kallade vårdgarantin. I Sörmland var andelen patienter som fått besök för bedömning inom den specialiserade vården (alla specialiteter) inom 90 dagar 74 % september 20 och 81 % oktober samma år. Andelen patienter som bedöms inom den specialiserade vården inom 90 dagar har ökat under 20 och var i september 81 % och i oktober 86 %. För behandlingar inkl. operationer var andelen som behandlats inom 90 dagar 59 % september 20 och 71 % i oktober 20. Behandlingar totalt ligger 20 på 65 % i 4 (15)

8 september och 76 % i oktober. Andelen patienter som behandlas inom lagstadgat tid har ökat REMITTERING UTANFÖR LÄNET För att erbjuda patienter vård inom 90 dagar remitteras några utanför länet. Remittering till följd av vårdgarantin har ökat i september både under 20 och 20. Denna remittering verkar ske oberoende kapacitetsanpassningen och tolkas snarare som en effekt av sommarsemestrar. Remitteringar sker främst inom ortopedi samt kirurgi medan kvinnoklinikerna inte har någon utomlänsremittering på grund av vårdgarantin. De patienter som remitteras från ortopeden gäller främst förslitningsskador i leder, artros, där patienten får en ny höft- eller knäled inopererad. All utomlänsremittering under september och oktober har skett från ortopedkliniken NLN. Inom kirurgin är den främsta orsaken till utomlänsremitteringen ljumskbråck. Man kan även se en ökning av remittering där kvinnors bröst ska förminskas. Orsaken till bröstförminskningen kan vara infektioner eller stora besvär med ryggont. Om denna topp beror på kapacitetsanpassningen eller något annat t.ex. brist på bröstkirurger är svår att avgöra eftersom mönstret med remittering av denna patientgrupp återkommer med ojämnt intervall. Ökningen av remisser under oktober står kliniken för kirurgi och urologi MSE/KSK för. Från kvinnoklinikerna remitteras inga patienter utom länet då behandlingar kan ges inom lagstadgade 90 dagar. 3.3 AVVIKELSER Avvikelser rapporteras av medarbetarna i avvikelsesystemet Synergi. Det är mycket svårt att avgöra vilka avvikelser som har med kapacitetsanpassningen att göra. Manuell bedömning av samtliga avvikelser under september samt oktober 20 och 20 har därför genomförts. Det finns därmed ett visst mått av osäkerhet i vad som är kopplat till kapacitetsanpassningen och vad som är avvikelser som har annan orsak. 50 fler avvikelser rapporterades 20 jämfört med 20. I den manuella bedömning som gjorts finns inga avvikelser som direkt kan kopplas till kapacitetsanpassningen rörande klagomål, miljö, läkemedel, medicintekniska produkter, vårdrelaterade infektioner, hot och våld samt informationshantering. 4. PROCESSER/FLÖDEN 4.1 Akutmottagning I samband med konsekvensbedömningen inför kapacitetsanpassningen befarades ett ökat antal besök på akutmottagningarna i länet. Det finns inget i tillgängliga underlag som bekräftar den hypotesen. Det finns inte heller något ändrat mönster i antalet inläggningar till följd av besök på akutmottagningarna i länet. Antalet besök redovisas i nedanstående tabeller. 5 (15)

9 Akutmottagningen Mälarsjukhuset 20 Sep 20 Sep 20 Oct 20 Oct Totalsumma Akutmottagningen Nyköpings lasarett 20 Sep 20 Sep 20 Oct 20 Oct Totalsumma Akutmottagningen Kullbergska sjukhuset 20 Sep 20 Sep 20 Oct 20 Oct Medicinklinik KSK Verksamhetscheferna på akutklinikerna ser inte några förändringar i sökmönster men påtalar att om långvariga köer uppstår inom den planerade kirurgin finns risk för att patienter som inte opereras i tid i högre utsträckning kan behöva söka akut t ex vid gallstensbesvär. Antalet sökande på akutmottagningarna är väsentligen i nivå med tidigare månader under 20. På MSE ses en ökning av antalet besök på kirurgkliniken men denna är inte specifik för september och oktober utan har pågått hela 20. (För MSE får hänsyn tas till att registreringskriterier ändrats från 1/1 20 vilket kommer att visa ca 1500 färre besök per helår) 4.2 Vårdplatser I samband med planeringen för den % kapacitetsanpassningen identifierades att antalet vårdplatser på de tre sjukhusen behövde reduceras med cirka 57 vårdplatser för vuxna. Detta skulle fördelas på 33 vårdplatser på Mälarsjukhuset (MSE) och 12 på vardera Nyköpings lasarett (NLN) samt Kullbergska Sjukhuset (KSK). Intensivvårdsavdelningarna, akutvårdsavdelningen på MSE, kortvårdsavdelningen på NLN och medicinsk akutvårdsavdelning på KSK har oförändrat antal vårdplatser. Anpassningen innebär att antalet vårdplatser på MSE har reducerats med 31 måndag tom fredag och med ytterligare 4 vårdplatser under helger. Vårdplatsenheten har dessutom haft ytterligare två vårdplatser färre på grund av att lokaler och personal anpassats till att vårda två mycket svårt hjärn- och ryggmärgsskadade patienter inom ramen för Specialiserad rehabiliteringsklinik Sörmlands (SRS) verksamhet. Vårdplatser på NLN har sedan 29 augusti reducerats med 12 vårdplatser och på KSK har 6 av de planerade 12 vårdplatserna reducerats. Efter närmare analys bedömdes att ytterligare sex vårdplatser inte var möjligt att stänga på KSK bl.a. på grund av att även där har två svårt hjärn- och ryggmärgsskadade patienter vårdats inom ramen för SRS och de tidigare vårdplatsreduceringar som genomförts. 6 (15)

10 4.2.1 BELÄGGNING Beläggningen på de disponibla vårdplatserna på sjukhusen har legat runt 90 % på samtliga sjukhus, se grafer nedan. Uppgifterna speglar de patienter som faktiskt befinner sig på vårdavdelningen och patienter som vårdas på IVA men har en hemmahörighet på någon vårdavdelning är inte medräknade i underlaget. Nedanstående uppgifter är hämtat ur vårdtyngdsmätningssystemet Beakta. Samtliga klinker som bedriver somatisk slutenvård, exklusive kvinnoklinikerna, ingår i underlaget. 120% 0% Totalt MSE 92% 95% 88% 93% 93% 92% 93% 95% 98% 95% 90% 92% 89% 82% 85% 85% 90% 80% 60% 40% Totalt MSE 20% 0% jun- jul- aug- sep- okt- nov- dec- jan- feb- mar- apr- maj- jun- jul- aug- sep- okt- 120% 0% 80% Totalt KSK 98% 2% 90% 91% 95% 88% 88% 96% 91% 95% 90% 84% 82% 93% 87% 90% 90% 60% 40% VPE 20% 0% jun- jul- aug- sep- okt- nov- dec- jan- feb- mar- apr- maj- jun- jul- aug- sep- okt- 7 (15)

11 120% 0% Totalt NLN 94% 97% 0% 95% 90% 94% 90% 92% 92% 95% 91% 87% 92% 90% 90% 85% 89% 80% 60% 40% Totalt NLN 20% 0% jun- jul- aug- sep- okt- nov- dec- jan- feb- mar- apr- maj- jun- jul- aug- sep- okt- Beläggningen under september är lägre än övriga månader, sommaren exkluderad, på MSE samt NLN. Det kan vara en effekt av att kapacitetsanpassningen startade och att man inte kunde bedöma helt klart var den förändrade kapacitetsnivån för planerade operationer låg. För att minska behovet av slutenvårdsplatser har vissa patientgrupper, t ex strumaopererade patienter som ligger en natt på sjukhus, vårdas över natten på uppvakningsavdelningen (UVA). UVA på både MSE och NLN har varit öppet vissa utvalda nätter och operationsprogrammet anpassats därefter. På MSE har patienthotellet Altheas resurser använts i nästan dubbelt så stor omfattning under september och oktober 20 jämfört med föregående år. De patienter som vårdas där är inte i behov av vårdavdelningarnas mer omfattade resurser och behöver t ex klara personlig hygien själva. Exempel på patientgrupper är de som bröstcanceropererats, patienter som utreds för att få diagnos eller ställs in på nya läkemedel eller av annan anledning behöver ett par dagars ytterligare observation MEDELVÅRDTIDER Med färre vårdplatser befarades att patienter skulle komma att skrivas ut tidigare. Det finns inget i uppföljningen av medelvårdtider som tyder på det. Patienterna vårdtid efter kapacitetsanpassningen följer samma mönster som tidigare. På KSK har man vårdat patienter inom ramen för SRS. Dessa hjärn- och ryggmärgsskadade patienter har haft långa vårdtider vilket kan påverka utfallet på medicinkliniken 20 och medföra längre medelvårdtid ÖVERBELÄGGNING OCH UTLOKALISERADE PATIENTER Överbeläggning Överbeläggning på en vårdavdelning är när fler patienter vårdas där än det antal fastställda platser som avdelningen har. När en avdelning är fullbelagd kan patienten vårdas på en överbeläggningsplats eller som utlokaliserad patient (i Sörmland tidigare kallad gästpatient) på en avdelning som inte har den specialistkompetens som är bäst för patientens tillstånd. 8 (15)

12 Det innebär att patienten vårdas på annan kliniks vårdplats än den som har det medicinska ansvaret för patienten. Trots att det funnits lediga vårdplatser under uppföljningsperioden har det på NLN funnits sex tillfällen där vissa vårdavdelningar haft överbeläggning fast än det funnits lediga vårdplatser på andra. Troliga förklaringar till detta är att patientens tillstånd eller diagnos varit styrande och att bedömningen varit att det är bättre för patienten än att ligga på en överbeläggningsplats. Detta hände vid sex tillfällen under september och 14 i oktober. Vid samtliga överbeläggningar har riskbedömningar genomförts. På MSE har kvinnokliniken haft överbeläggning 16 dagar i september och 20 dagar i oktober. Riskbedömning är gjord dag för dag. På vårdplatsenheten har det varit överbeläggning på sex avdelningar i september. Överbeläggningarna har varierat från delar av dag till 8 dagar. I oktober har samma avdelningar haft överbeläggningar inom intervallet dagar av månadens 31 dagar dvs. cirka halva månaden. Utlokaliserad patient Vid tillfällen med stort behov av vårdplatser kan även vårdplatser på annan klinik användas för att bereda slutenvårdsplats för en patient t ex att ortopedpatienter vårdas på kirurg- eller medicinavdelning. Så snart det är möjligt ordnas en vårdplats på rätt vårdavdelning. Under uppföljningsperioden fanns följande mönster och uppföljningen gäller antalet patienter klockan 17.00: Mälarsjukhuset September 20 vårdades 9 individer som utlokaliserad patient, av dessa vårdades alla utom en ett dygn som detta. Totalt fanns det dagar under månaden då det fanns utlokaliserade patienter. September 20 var det endast en individ som under ett dygn vårdades som utlokaliserad patient. Oktober 20 fanns det utlokaliserade patienter under 19 av månadens dagar fördelat på 47 individer av vilka 13 vårdades som utlokaliserad patient 2 dagar, övriga ett dygn. ktober 20 var det 19 individer som vårdades som utlokaliserad patient under ett dygn och två som vårdades två dygn. Totalt var det dagar då det fanns utlokaliserade patienter. Vid jämförelse av de båda månaderna har färre individer vårdats som utlokaliserad patient 20. Antalet dagar per månad då det funnits utlokaliserade patienter är färre 20 jämfört med 20. Nyköpings lasarett September 20 fanns utlokaliserade patienter på sjukhuset alla dagar utom en. Antalet utlokaliserade patienter varierade mellan 3- stycken/dag och medeltalet var 9 patienter/dag. September 20 var det tre dagar under månaden då det inte fanns någon utlokaliserad patient. Övriga 27 dagar under månaden fanns det 1-9 patienter som vårdades som utlokaliserad patient. Medeltalet för dessa dagar var 4,6 patienter/dag Oktober 20 fanns det utlokaliserade patienter samtliga månadens dagar. Antalet varierade mellan 2-17 patienter med ett medelvärde på 7/dag. ktober 20 fanns inga utlokaliserade 9 (15)

13 patienter sju av månadens dagar, övriga dagar varierade antalet mellan 1- patienter. Medelvärdet för dagarna med utlokaliserade patienter var 3/dag Vårdplatskoordinatorerna på NLN upplever att det är svårt att hitta rätt avdelning till akuta patienter trots att de startar arbetsdagen med att flytta de utlokaliserade patienterna till rätt avdelning. Mätningen är gjord i slutet av arbetsdagen, liksom på MSE, och man kan konstatera att NLN har det största antalet utlokaliserade patienter av sjukhusen i länet. Kullbergska sjukhuset På KSK är omfattningen av utlokaliserade patienter inte varit stor. I stort sett alla vårdas inom samma klinik, medicinkliniken, eftersom geriatrisk rehabilitering ingår i kliniken BEREDSKAPSPLANEN Beredskapsplanen som gäller vid platsbrist på ett sjukhus har utlösts vid fem tillfällen under september. Vid fyra tillfällen flyttades patient från KSK till medicinkliniken på MSE eller NLN och vid ett tillfälle flyttades en kirurgpatient från MSE till NLN. Under oktober har beredskapsplanen använts vid fyra tillfällen. Två gånger har patient flyttats från KSK till medicinklinken MSE samt NLN. Vide ett tillfälle flyttades patient från MSE till medicinkliniken KSK och en kirurgpatient från MSE till NLN VÅRDTYNGD Beakta är ett styrinstrument där patientens vårdtyngd (behov av övervakning, behandling, hjälp med personlig hygien, träning mm.) ska tjäna som underlag för bemanning av vårdavdelningarna. Vårdavdelningarna kan inte generellt jämföras med varandra eftersom deras uppdrag och blandning av patienter kan skilja stort. Det är dock möjligt att jämföra vårdavdelningar med samma/liknande uppdrag, t ex strokeavdelningar, men framförallt är Beakta ett instrument där vårdavdelningar/sjukhus kan se förändringar inom samma enhet över tid. Patienternas sammanlagda behov klassificeras in i fyra grupper: A - liten omvårdnads- och serviceinsats B- måttlig omvårdnads- och serviceinsats C - omfattande omvårdnads- och serviceinsats D mycket omfattande omvårdnads- och serviceinsats De mest sjuka, med omfattande övervaknings- och omvårdnadsbehov, samt behov av sjukhusets resurser prioriteras alltid och utgör en större andel av det totala patientantalet när vårdplatser reduceras. På MSE samt NLN har den sammanslagna andelen patienter inom grupp C (omfattande omvårdnads- och serviceinsats) samt D (mycket omfattande omvårdnads- och serviceinsats) vid jämförelse av september och oktober mellan åren 20 och 20 ökat med 3,4 % respektive 3,5 %. På KSK har ingen förändring av andelen patienter med omfattande/mycket omfattande omvårdnads- och serviceinsats skett. (15)

14 4.3 Operation ANTAL OPERATIONER NLN Operationsavdelningen på Nyköpings lasarett har i ett snitt på 27 operationslag/vecka vilket är en marginell förändring jämfört med de 28 operationslag/vecka som fanns under motsvarande period 20 samt våren 20. På NLN utfördes totalt 480 operationer/behandlingar september 20 och 497 i oktober samma år. Motsvarande period i år utfördes 461 respektive 420 operationer/behandlingar. Skillnaden i antalet utförda operationer är 96 färre 20 jämfört med året före. MSE/KSK Antalet operationslag på MSE har varierat mellan 42 och 42,5 per vecka sedan kapacitetsanpassningen skett. Det är operationslag färre än motsvarande period 20 då operationsavdelningen hade en kapacitet med 52 operationslag/vecka. Orsaken till att operationslagen är färre är inte kopplat till kapacitetsanpassningen utan beror på att operationssjuksköterskor saknas. Tidigare har sjuksköterskor från bemanningsföretag hyrts in men sedan september 20 beviljas inte några dispenser för att rekrytera operationssjuksköterskor från bemanningsföretag. På KSK finns 17,5 operationslag/vecka vilket är oförändrat jämfört med 20. På MSE utfördes totalt 716 operationer/behandlingar september 20 och 749 i oktober samma år. Motsvarande period i år utfördes 717 respektive 708 operationer/behandlingar. Skillnaden i antalet utförda operationer är 88 färre 20 jämfört med året före. På KSK utfördes 77 operationer/behandlingar på operationsavdelningen september 20 och 68 under oktober samma år. 20 utfördes 64 operationer i september och 64 i oktober. Differensen mellan åren är totalt 17 operationer. I ovanstående underlag ingår inte behandlingar som utförts utanför operationsavdelningen vilket ingår i underlaget från NLN om personal från operationsavdelningen deltar vid ingreppet ANTAL PATIENTTIMMAR INOM OPERATIONSAVDELNINGARNA Utöver antalet operationer måste den använda tiden värderas eftersom tidsåtgången per ingrepp varierar stort. Under en arbetsdag kan flera korta ingrepp genomföras per tidsenhet alternativt förre men längre operationer. I tidsredoviningen ingår förberedelser av patient (lägga bedövning, söva, iordningställa patient och instrument inför operationen, väcka patient mm.) från det att han/hon hämtas in till operationsavdelningen tills han/hon lämnas på uppvakningsavdelningen eller intensivvården. Tidsåtgången totalt för samtliga kliniker på NLN har ökat från 258 timmar 20 till 292 timmar 20 vilket är i nivå med 2009 års utfall under september samt oktober. Man kan därför dra (15)

15 slutsatsen att flera operationer har krävt större tidsinsatser per ingrepp 20 jämfört med 20. Den totala patienttiden inom operationsavdelningen på MSE var 20, 3369 timmar och 20, 3168 timmar dvs. differensen mellan åren är 201 timmar minskad patienttid. Detta är effekt av det minskade antalet operationslag. På KSK, där ett större antal operationer utförts, har däremot tiden då patienter befinner sig på operationsavdelningen ökat från 20 till 20 med 978 till 24 timmar, dvs. med 46 timmar STÖRNINGAR/STRUKNA OPERATIONER Verksamheten på en operationsavdelning är föränderlig. Omplanering av dagens operationsprogram förekommer ofta t ex. när operationer, av olika anledningar, tar längre tid än beräknat eller akuta situationer uppstår t.ex. akuta kejsarsnitt eller när skadade i trafikolycka inkommer till sjukhus. De huvudsakliga orsakerna till att operationer stryks på NLN är akuta operationer prioriteras, andra planerade operationer prioriteras samt ändrad bedömning. De dominerande orsakerna på MSE är ändrad bedömning, akuta operationer prioriteras och förlängd operationstid av annan patient samt operatör saknas. Desto mer specialiserad en verksamhet är ju mer känslig är den för om läkare blir sjuk eller hemma för att vårda sjukt barn. Antalet störningar är i nivå med föregående år på NLN. Antalet störningar på MSE samt har ökat i jämförelse mellan åren och särskilt på KSK där störningarna fördubblats. Bedömningen är att det ökade antalet störningar på KSK till stor del beror på att antalet patienter ökat p.g.a. att man i dag har större dagkirurgisk verksamhet till följd av färre slutenvårdsplatser SAMORDNING AV RESURSER På MSE sker samordning av resurser i operationsstyrelsen som sammanträder en gång/månad och verksamhetscheferna från opererande kliniker, anestesikliniken samt VPE deltar. Där beslutas om tilldelningen av operationslag/klinik. Varje klinik gör sedan sin operationsplanering. Varje vecka träffar operationsplaneringssjuksköterskorna teamledare på operationsavdelningen och går igenom operationsprogrammet och vid behov görs ändringar. På KSK träffar verksamhetschefen på anestesikliniken motsvarigheten för opererande klinikerna samt planeringssjuksköterskorna för genomgång. Samordningen på NLN sker i huvudsak på samma sätt. Resursfördelningen sker huvudsakligen i operationsstyrelsen, men även informellt mellan klinikernas operationsplanerare och vårdenhetscheferna på VPE. 5. MEDARBETARE/PERSONAL De enheter som omfattas av kapacitetsanpassningen påbörjade bemanningsförändringar under september. Anpassningsfasen har fortsatt under oktober och kommer att göra så även under kommande månader. Förändringarna har genomförts främst via omflyttningar inom 12 (15)

16 respektive verksamhet men även på så sätt att enskilda medarbetare sökt sig till andra verksamheter. Den stegvisa anpassningen av bemanningen beror på att verksamheterna väntat in redan planerade personalförändringar, t.ex. pensionsavgångar, samt nödvändighet att anpassa förflyttningarna till enskilda medarbetares tjänstgöringsgrad. Några verksamheter har kunnat genomföra eller påbörja bemanningsförändringarna endast till viss del p.g.a. svårighet att anpassa bemanningen vid reducering av endast enstaka vårdplatser. För andra har tillkommande vårdbehov krävt tillfällig höjning av bemanningen. 5.1 PERSONALKOSTNADER Ursprunglig plan Reducerade platser Beräknad reducering av tjänster Besparing per månad Infektion/Lung Avd 36-6,0-7,2-217 Kirurg M/K Avd 81-6,0-7,3-217 Kvinno M/K Förl/Avd 61-3,0-2,9-87 Vårdplatsenhet MSE -18,0-21,2-634 Vårdplatsenhet KSK -6,0-6,6-196 Vårdplatsenhet NLN -12,0-15, ,0-60, Utfall beräknat per månad under perioden januari-augusti jämfört med september-oktober. Samtliga enheter har förbättrat sitt månadsresultat jmf med budget under perioden september-oktober jämfört med januari-augusti. Budgetdiff per månad jan-aug Budgetdiff per månad sep-okt Kostnadsminskning sep-okt Kostnadsminskning per månad Infektion/Lung Avd Kirurg M/K Avd Kvinno M/K Förl/Avd Vårdplatsenhet MSE Vårdplatsenhet KSK Vårdplatsenhet NLN Kommentarer personalkostnader Avd 36 och avd 81 på MSE har anpassat tjänster enligt plan, men hade sedan tidigare överanställningar, vilket betyder att vi inte ser full effekt. 13 (15)

17 Avd 61 på MSE har ej genomfört personalförändringar då man ej kunnat reducera vårdplatser. VPE NLN full effekt VPE MSE har anpassat tjänster enligt plan men har 7 tjänster tillfälligt anställda för hjärnskadeteamen. VPE KSK har genomfört hela den planerade vårdplatsanpassningen men har kunnat anpassa tjänster endast motsvarande halva vårdplatsförändringen Några planerade avgångar väntas senare under året. Dessutom har man 3 tjänster tillfälligt anställda för hjärnskadepatienter. För att sänka kostnaderna har även en schemaförändring genomförts. Antal årsarbetare Antalet årsarbetare hela Hälso- och sjukvården månadsvis augusti-oktober 20 jämfört med samma perioder 20 Augusti +82,4 September -3,7 Oktober -26,7 5.2 ARBETSMILJÖ Synergirapporter Antalet rapporter i synergiregistret kopplade till rubriken arbetsmiljö har perioden september oktober ökat med 27 stycken jämfört med 20 till totalt 9 stycken. För perioden kan vi se 4 rapporter som är direkt kopplade till kapacitetsanpassningen. vårdplatsbrist MSE (1) förflyttning av personal till annan avdelning p.g.a. stängning NLN (2) patienter från olika specialiteter vårdas på samma avdelning NLN (1) Dessutom rör rapporter på NLN hög arbetsbelastning men det går av rapporterna ej att direkt koppla dessa till kapacitetsanpassningen. Sjukfrånvaro Vid jämförelse september-oktober med januari-april 20 ser vi, för fyra av de enheter där vårdplatsanpassningarna helt eller delvis genomförts endast marginella skillnader avseende sjukfrånvaron, varierande uppåt och nedåt. För avd 81 MSE har sjukfrånvaron däremot ökat och det är svårbedömt hur mycket av detta undantag som kan relateras till kapacitetsanpassningen. 6. EKONOMI Under de senaste månaderna (september och oktober) går det att se ett ökat antal remisser för vårdgaranti (bristande tillgänglighet inom Landstinget Sörmland). Hittills är det ett begränsat antal diagnosområden som varit aktuella. Utifrån nedan redovisat underlaget kan en ökad månadskostnad för Landstinget Sörmland uppskattas till 1,6-1,7 milj./månad. Uppdelat per verksamhetsområde uppskattas kostnaderna för kirurgi till 950 tkr/månad och för ortopedi till 640 tkr/månad. Inom gynekologi går det inte att se någon utveckling mot extrakostnader. 14 (15)

18 Uppskattningen är baserad på det som faktiskt är registrerat i våra uppföljningssystem (Skvader). Det är svårt att avgöra hur stor andel som är effekt av brist på personal, som kirurger eller operationssjuksköterskor, och hur stor andel som är normalvariation i remittering eller en följd av kapacitetsanpassningen. Den sammantagna bedömningen av ekonomiska effekter baserat på de två månaderna september och oktober är att kostnaderna för personal har minskat på de kliniker som omfattas av kapacitetsneddragningen jämfört med början av året. Kostnadsminskningen är dock inte så stor som beräknat p.g.a. att man stegvis anpassat bemanningen, och inte ännu är nere på den förväntade nivån. Effekterna syns tydligast på kostnaderna för kost och tvätt, som direkt påverkas av färre antal vårdplatser. Ytterligare effekter kan visa sig under de närmaste månaderna på läkemedelskostnaderna och medicinskt material. Kostnaderna på dessa poster kan variera mellan olika månader beroende på när man fyller på förråd. En mer fyllig bild kan ges när längre tid med kapacitetsanpassning pågått. 15 (15)

Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 2011, baserad på underlagen för perioden tom

Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 2011, baserad på underlagen för perioden tom Diarienr. LSN-HSF11-137 H Ä L S O - O C H S J U K V Å R D Uppföljning av kapacitetsanpassning hösten 2011, baserad på underlagen för perioden 2011-09-01 tom. 2011-12-31 Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI LANDSTINGET SÖRMLAND Ank.den 2017-05- 16 moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Dnr Interpellation om vårdplatser och arbetsbelastning - del 3 Landstingsstyrelsens ordfdrande Monica Johansson Mångaanställdapå

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN 080624 Medicin/rehab/infektion Plan 4 medicinhuset en avdelning med 28 vårdplatser (M2/M3) Plan 2 medicinhuset en avdelning med 20 vårdplatser

Läs mer

Rapport angående produktion, tillgänglighet, personal och ekonomi, februari 2015

Rapport angående produktion, tillgänglighet, personal och ekonomi, februari 2015 Ärende 1 Ärende 1 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 215-3-23 Diarienummer NU /ledningskansliet Handläggare: Sven Florström Telefon: 7-28 91 8 E-post: sven.florstrom@vgregion.se Till Styrelsen för Rapport angående

Läs mer

Överbeläggningsplan för somatisk slutenvård i Region Kronoberg Gäller för: Kirurgi- kvinno- och barncentrum, Medicin- och akutcentrum

Överbeläggningsplan för somatisk slutenvård i Region Kronoberg Gäller för: Kirurgi- kvinno- och barncentrum, Medicin- och akutcentrum Riktlinje Process: 3.0.3 RGK Organisera Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2018-06-11 Faktaägare: Madelene Johannisson, vårdplatskoordinatorer Medicin- och akutcentrum Fastställd av: Per-Henrik

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus

Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (9) Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus Syfte Ett stöd för verksamheten för att hantera inkommande patienter till slutenvård på ett patientsäkert sätt

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Några aspekter uppföljning av hälso- och sjukvård sommaren 2016

Några aspekter uppföljning av hälso- och sjukvård sommaren 2016 Några aspekter uppföljning av hälso- och sjukvård sommaren 2016 Det har gått bra, men det har varit ansträngt eller mycket ansträngt inom flera av Region JH:s verksamheter. Vi är tacksamma för gott samarbete

Läs mer

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack)

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack) Skaraborgs Sjukhus September 214 Verksamhet i balans Skaraborgs Sjukhus September 213 Ekonomi Beläggning Tillgänglighet inom 6 dagar Vårdgaranti 9 dagar Garanti för besök vid välgrundad misstanke om cancersjukdom

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland 2025 - läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser December 2013 2 Förord Inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Blekingesjukhuset Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-26 2 Vårdproduktion Jan-Maj 2012-2014 2012 2013 2014 Diff - Antal Diff - Procent Vårdtillfällen 9873 10250 10192-58 -0,6% Vårddagar 59016 61380 60407-973

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

Bilaga Verksamhetsstatistik

Bilaga Verksamhetsstatistik Granskning av semesterplaneringen Bilaga Verksamhetsstatistik Region Halland Bilaga Verksamhetsstatistik Innehållsförteckning 1 Tillgänglighet 1 1.1 Ortopedi 1 1.1.1 Väntetid till mottagning 1 1.1.2 Väntetid

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) och Michael Silvestri (MP) om situationen på akutsjukhusen utifrån ett femårsperspektiv

Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP) och Michael Silvestri (MP) om situationen på akutsjukhusen utifrån ett femårsperspektiv Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mikaela Lingvall TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, P 13 1 (11) HSN 1502-0285 Svar på skrivelse från Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Aktivitets- och tidplan för omställningsarbetet per

Aktivitets- och tidplan för omställningsarbetet per Aktivitets- och tidplan för omställningsarbetet per 090216 Förutsättningar enligt beslut HSN 080624 1. Neddragning av antal vårdplatser på Visby lasarett från 180 till 158 2. Förtätning av vårdavdelningar

Läs mer

Landstingets svåra ekonomiska läge

Landstingets svåra ekonomiska läge Landstingets svåra ekonomiska läge 2015-09-18 Allvarligt ekonomiskt läge Bokslut 2014: -223 mnkr Specialiserade vården -292 mnkr, Hälsocentraler -17 mnkr Förväntade kostnadsökningar på nödvändiga utgifter:

Läs mer

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Agenda Lean Healthcare Capio S:t Görans modellen Bakgrund Lean Healthcare principer Lean Healthcare i praktiken, exempel akuten Lean Healthcare

Läs mer

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(10) Datum 150617 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus Period: januari - maj Kort sammanfattning Ekonomi Prognos Planerade

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Beslutet om vårdgarantin

Beslutet om vårdgarantin Beslutet om vårdgarantin Ett bra beslut för vården! Vi måste bryta gamla invanda mönster. Det är inte längre acceptabelt att patienter får vänta mer än 3 månader till besök och behandling. Åtgärder vi

Läs mer

Månadsrapport Maj 2010

Månadsrapport Maj 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari maj Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-maj visar ett underskott på 2 mkr före finansiella poster, vilket är 89 mkr bättre än samma

Läs mer

Motion: Kompensera patienter som får ligga i korridoren

Motion: Kompensera patienter som får ligga i korridoren 2015-09-22 Regionledningskontoret Motion: Kompensera patienter som får ligga i korridoren Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-08-18 Tjänsteskrivelse 2015-06-04 Motion PROTOKOLL UTDRAG

Läs mer

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Doc ID Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Januari 215 Bakgrund och sammanfattning Under 214 redovisar de landstingsägda akutsjukhusen negativa

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016 Riskanalys Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8 Mars 2016 2016-03-31 Handläggare Mikael Åsén Kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen 2016-03-31

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september månad

Ekonomisk rapport efter september månad TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2017-10-12 ON 2017/0094 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter september månad Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den ekonomiska

Läs mer

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet 4 maj 2017 Karin Möller Trycksår PPM v 10 2017 Rättelse 12 Trycksår PPM v10 2017 kat 2-4 11,4 10 9,9 Procent 8 6 4 7,3 6,6 5,8 5,4 6,5 MÅL

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Överbeläggningsplan för neonatalvård Gäller för: Region Kronoberg

Överbeläggningsplan för neonatalvård Gäller för: Region Kronoberg Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2017-07-03 Faktaägare: Lilian Karlsson, avdelningschef neonatalavdelningen Barn- och ungdomskliniken Fastställd av: Per-Henrik

Läs mer

Månadsrapport division Länssjukvård

Månadsrapport division Länssjukvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (14) Månadsrapport division Länssjukvård 201803 Sida 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 3 Produktion... 3 Tillgänglighet... 4 Andel som fått

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning RAPPORT Datum 2013-12-10 1 (10) Till Regiondirektör Jonas Rastad Genomlysning av förlossningsvården i Under sommaren 2013 var förlossningsvården i ansträngd.

Läs mer

Månadsrapport januari februari

Månadsrapport januari februari Månadsrapport januari februari Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet före finansiella poster för perioden januari-februari visar ett överskott på 21 mkr, vilket är 25 mkr bättre än budget. Grafen

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen

Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen 1 Anslutna vårdenheter på sjukhusen i Västra Götalandsregionen Akutklinik, Kungälvs Sjukhus Akutklinik, Område Medicin och akut, NU-sjukvården Akutklinik, Södra Älvsborgs Sjukhus Akutmedicinklinik, Område

Läs mer

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten.

Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. Datum: 2017-12-20 Händelseanalys Tidsfördröjning på akuten. 1 Sammanfattning Patient som sökte akutmottagningen initialt för trauma fot då hen ramlat. Orsaken till att patienten fallit bedöms vara infektion

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Kirurg- o urologkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Månadsrapport mars 2016 Region Jämtland Härjedalen

Månadsrapport mars 2016 Region Jämtland Härjedalen 1(8) Månadsrapport mars 2016 Region Jämtland Härjedalen Sammanfattning Region Jämtland Härjedalens verksamhet per mars 2016 Månadsrapport mars är den första av de förenklade månadsrapporter som enligt

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Reviderat: Svar på skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om inställda operationer

Reviderat: Svar på skrivelse av Håkan Jörnehed (V) om inställda operationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-20 1 (7) HSN 2016-4774 Handläggare: Mikaela Lingvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Reviderat: Svar på skrivelse av Håkan Jörnehed (V)

Läs mer

Rapportbilaga vecka 27

Rapportbilaga vecka 27 1 (7) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik Rapportbilaga vecka 27 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014

Preliminär elmarknadsstatistik per månad för Sverige 2014 jan feb mar apr maj jun GWh GWh GWh GWh GWh GWh 6 859,6 6 342,1 6 814,5 5 965,4 5 706,5 5 382,4 1 213,7 872,3 1 200,3 902,0 681,7 611,8 6 374,9 5 876,2 6 247,9 4 875,8 3 487,7 3 395,2 529,2 496,2 557,8

Läs mer

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år

2016, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna år 216, Arbetslösa samt arbetslösa i program i GR i åldrarna 16-64 år Öppet arbetslösa i GR (16-64år) Göteborg Totalt Göteborg Totalt jan 328 514 13 351 418 743 372 351 169 762 422 31 155 93 17 988 jan 342

Läs mer

t. DsTiNGETSÖRMLAND Interpellation om underskotten i sjukvården

t. DsTiNGETSÖRMLAND Interpellation om underskotten i sjukvården SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI t. DsTiNGETSÖRMLAND Interpellation om underskotten i sjukvården Ink.den 2015-04- 1 4 Landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren anr, Hälso- och sjukvården står återigen

Läs mer

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län MISSIV Förvaltningsnamn Avsändare Nämnden för folkhälsa och sjukvård Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region s län Utifrån Landstingsstyrelsens beslut 2014-03-18 om Åtgärdsplan utifrån

Läs mer

På uppdrag av oss, de förtroende valda revisorerna i Region Gotland, har PwC genomfört en förstudie avseende operationsplanering vid Visby lasarett.

På uppdrag av oss, de förtroende valda revisorerna i Region Gotland, har PwC genomfört en förstudie avseende operationsplanering vid Visby lasarett. Regionens revisorer Revision Datum 2013-05-30 Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden Förstudie operationsplanering På uppdrag av oss, de förtroende valda revisorerna i Region Gotland, har genomfört

Läs mer

Ekonomisk rapport efter november månad 2017

Ekonomisk rapport efter november månad 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Magnus Levin 2017-12-04 ON 2017/0107 53510 Omsorgsnämnden Ekonomisk rapport efter november månad 2017 Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner den

Läs mer

Rapportbilaga vecka 5

Rapportbilaga vecka 5 1 (8) Utvecklingsavdelningen Statistik och mätningar Rapportbilaga vecka 5 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr

Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans. Totalkostnad, prognos 2010: 213 mnkr Besparingspotential: mnkr Hälso- och sjukvård Bilaga 1 DATUM DIARIENR 2010-09-06 HN-HOS10-311 Handlingsplan för förbättrad ekonomisk balans I enlighet med uppdraget från HS-nämnden den 2 september presenteras nedan åtgärder för

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Anestesikliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Väntetider & Tillgänglighet

Väntetider & Tillgänglighet Lägesrapport Väntetider & Tillgänglighet Januari 2008 Strategiska utvecklingsenheten Gunnar Numeus, Vårdslussen 1(15) Inledning Sedan 1 ember 2005 gäller nationellt en vårdgaranti som har ett tydligt mål

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Visualisering av mått

Visualisering av mått Visualisering av mått Utvecklingskraft 11 5 18 Vilka resultat visualiserar vi? Nationella och landstingsövergripande mätningar BSC kliniknivå Värdekompasser i processerna Mätningar utifrån pågående förbättringsarbeten

Läs mer

Skador i vården 2013 första halvåret 2017

Skador i vården 2013 första halvåret 2017 MARKÖRBASERAD JOURNALGRANSKNING NATIONELL NIVÅ 1 Förord Denna redovisning av skador och vårdskador (undvikbara skador) på nationell nivå bygger på granskning av 70 5 vårdtillfällen på akutsjukhus under

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Bilaga 1 Bakgrund I nuläget arbetar projektgruppen med planeringsarbete inom etapperna D/E (Akuten, BFM, IVA, DKE och Sterilcentralen) och B (Psykiatrin).

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare: Datum: 2016-11-21 Händelseanalys Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt September 2015 Analysledare: Ortopedi Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning För att förbättra patientsäkerheten

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Förvaltningen rapporterar löpande hur vårdgarantin för mottagningsbesök och behandling uppfylls. I denna rapport redovisas

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Uppföljningsrapport, juni 2018

Uppföljningsrapport, juni 2018 Uppföljningsrapport, juni 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter maj månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 11 mnkr,

Läs mer

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde,

NSM ärende. Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-05-09 Daterad 7-05 5-11 NSM ärende Bildspel med delar av Fysisk utvecklingsplan Malmö sjukhusområde, 2017-04-20 Hänvisning till: Fysisk utvecklingsplan, Malmö 2017-04-20 med underliggande dokument:

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus

Månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(14) Datum 161209 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari - november Sammanfattning Under perioden går produktionen i stort

Läs mer

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 SjukhusLOU-avtal

Läs mer

Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer

Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer Revisionsrapport Granskning av det akuta omhändertagandet av höftfrakturer Region Halland Jean Odgaard Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Sammanfattning 1 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Uppdrag

Läs mer

Månadsrapport November 2010

Månadsrapport November 2010 Månadsrapport Månadsrapport januari-november Ekonomiskt resultat Periodens utfall Resultatet för perioden januari-november visar ett överskott på 174 mkr före finansiella poster, vilket är 93 mkr bättre

Läs mer