Utredning - Palliativ vård i Region Halland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning - Palliativ vård i Region Halland"

Transkript

1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret HSS Hälso- och sjukvård Utredning - Palliativ vård i Region Halland Bakgrund Palliativ vård, det vill säga symptomlindrande behandling vid långt framskriden obotlig sjukdom, i dagsläget ofta cancer, bedrivs i dag på alla vårdnivåer i Region Halland. Det är tillgången till specialistkompetens på respektive vårdnivå i relation till patientens behov av insatser, som är avgörande för var palliativ vård kan bedrivas. Regionen är ytterst ansvarig för att vården bedrivs men utförandet, upp till sjuksköterskenivå, sker till största delen hos kommunerna inom ramen för ett tjänsteköpsavtal. Utgångspunkt är det Nationella vårdprogrammet för palliativ vård. Vid Hallands sjukhus Halmstad och Varberg ges till största delen specialiserad palliativ vård inom ramen för den klinik, där patienten behandlas för sin grundsjukdom. Inga särskilda platser är avdelade för patienter i palliativ vård. Undantaget är Vårdavdelningen i Falkenberg som utgör de palliativa platserna för kirurgkliniken i Varberg. Under 2012 gick antalet vårdplatser från 12 till sex för att sedan tillfälligt stängas helt. På Hallands sjukhus Kungsbacka finns en vårdavdelning med 21 platser. Dessa platser avser geriatrisk rehabilitering, vård av multisjuka äldre, postoperativ vård av karaktären dagkirurgi samt palliativ vård med öppen retur. Storleken på avdelningen tillsammans med bredden i diagnoser ger möjlighet att utnyttja vårdplatserna utifrån aktuellt behov vilket ökar möjligheten till optimal beläggning. Tillämpning av Nationellt vårdprogram för palliativ vård i Halland Halland satsar på cancervården med målet att leva upp till den nationella cancerstrategin och har sedan 2011 en strategisk cancerenhet som arbetar för att utveckla och samordna de halländska cancerprocesserna, bland annat genom samarbete med Södra respektive Västra sjukvårdsregionen. Inom ramen för den Strategiska cancerenheten vid Hallands Sjukhus har processen Palliativ vård för cancerpatienter konstituerats under Utvecklingsarbetet sker i

2 2(8) nära samverkan mellan Hallands sjukhus, Vårdval Halland och kommunerna i Halland. Målet är att alla som behöver palliativ vård ska erbjudas bästa tänkbara insatser i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Sveriges regionala cancercentra har under 2012 utkommit med ett nationellt vårdprogram för palliativ vård. Vårdprogrammet har utformats i nära samarbete med styrgruppen för Svenska Palliativregistret och i linje med Socialstyrelsens strävan och ambitioner för god palliativ vård. I vårdprogrammet används följande begrepp utifrån Socialstyrelsens termbank. Allmän palliativ vård: Palliativ vård som ges till patienter vars behov kan tillgodoses av personal med grundläggande kunskap och kompetens i palliativ vård. Specialiserad palliativ vård: Palliativ vård som ges till patienter med komplexa symtom eller vars livssituation medför särskilda behov, och som utförs av ett multiprofessionellt team med särskild kunskap och kompetens i palliativ vård. Specialiserad palliativ verksamhet: Verksamhet som erbjuder specialiserad palliativ vård. En specialiserad palliativ verksamhet kan även tillhandahålla palliativa konsultinsatser. Allmän palliativ vård ska kunna ges på alla vårdnivåer inom Region Halland, såväl inom Vårdval Halland som inom kommunernas ansvarsområde. Allmän palliativ vård ingår också som en del i den specialiserade vården i samband med sluten vård på sjukhus. Specialiserad palliativ vård ges till svårt sjuka med komplexa symtom, eller vars livssituation medför särskilda behov, av ett multiprofessionellt team med särskild kompetens i palliativ vård. Hallands sjukhus ansvarar idag för den specialiserade palliativa vården genom insatser av Palliativa Konsultteam (PKT). På den vårdavdelning där specialiserad vård bedrivs ska det finnas tillgång till sjuksköterska med adekvat kompetens dygnet runt, samt tillgång till jourhavande läkare dygnet runt och läkare med adekvat kompetens i palliativ vård under kontorstid. Sluten specialiserad palliativ vård bedrivs vid samtliga utbudspunkter som bedriver sluten specialistsjukvård idag. De flesta patienter i palliativt skede vårdas vid behov av sluten vård vid vanliga vårdavdelningar inom den klinik där cancersjukdomen primärt behandlats, antingen vid Hallands sjukhus Halmstad eller Hallands sjukhus Varberg.

3 3(8) Specialiserad palliativ vård i sluten form är avancerad och komplicerad med höga krav på snabb tillgång till medicinsk, omvårdnads och paramedicinsk kompetens. Det handlar ofta om svårt sjuka patienter med sjukdom i långt framskridet skede, men även patienter med lång förväntad överlevnad som drabbats av exempelvis behandlingskomplikationer under cytostatikabehandling. Symptombild och grundsjukdom kan ofta vara multifaktoriella och komplexa, varför hög medicinsk kompetens är nödvändig att ha nära tillhands. Öppen specialiserad palliativ vård inom ramen för Hallands sjukhus verksamhet bedrivs i stor omfattning av PKT, men även palliativ cytostatikabehandling vid de onkologiska behandlingsavdelningarna samt vanliga mottagningar är viktiga delar. Den samlade öppna specialiserade palliativa vården möter högt ställda kvalitetskrav på kompetens och tillgänglighet i alla delar av regionen, med PKT samt behandlingsavdelningar som givna resurser. Ett kontinuerligt arbete för att möta nya behov och utnyttja nya möjligheter att förbättra det palliativa omhändertagandet pågår alltid. I omhändertagandet är den multiprofessionella kompetensen en hörnsten och oavsett komplexitetsgrad finns goda möjligheter att hantera de situationer som uppstår, även då de är av mer akut natur. Vårdavdelningen i Kungsbacka Befolkningen i Kungsbacka är drygt invånare. På Hallands sjukhus Kungsbacka finns en vårdavdelning med 21 platser. Dessa platser avser geriatrisk rehabilitering, vård av multisjuka äldre, postoperativ vård av karaktären dagkirurgi samt palliativ vård med öppen retur. Storleken på avdelningen tillsammans med bredden i diagnoser ger möjlighet att utnyttja vårdplatserna utifrån aktuellt behov vilket ökar möjligheten till optimal beläggning. På vårdavdelningen vårdas palliativa patienter med varierande grundsjukdomar i behov av palliativ vård. Flera olika diagnoser förekommer, även om cancer är vanligast. PKT utgår i sin verksamhet från vårdavdelningen på Halland sjukhus Kungsbacka. I teamet arbetar läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast, diakon och kurator. Det finns även tillgång till dietist och ett nära samarbete med sjukhusets övriga specialister. Läkaransvaret för patienter i palliativ vård finns dagtid vardagar inom PKT. Vårdavdelningen i Kungsbacka har ett skriftligt avtal med Närsjukvården gällande tillgång till primärvårdsläkarbakjour under kvällar, nätter och helger. Genom avtalet med Närsjukvården finns det tillgång till primärvårdsbakjour alla dygnets timmar. Dessutom finns en beredskapsjouren som ansvarar för den postoperativa eftervården.

4 4(8) Vårdavdelningen har inte tillgång till akutsjukhusens alla resurser hela dygnet, då tillgång till laboratorieresurser och röntgen endast finns på kontorstid. Vid akuta medicinska tillstånd som inte tillgodoses på HSK skickas patienterna med ambulans till närliggande sjukhus. Vårdavdelningen i Falkenberg Befolkningen i Falkenberg drygt invånare. Vid vårdavdelningen i Falkenberg bedrevs under delar av 2012 palliativ vård på sex vårdplatser. För övrigt finns inga slutenvårdsplatser i Falkenberg. Just nu bedrivs ingen slutenvård i Falkenberg. I Falkenberg har samtliga tolv vårdplatser varit reserverade för palliativ vård i kirurgklinikens försorg. På grund av låg beläggning, cirka 50 %, beslutade Driftnämnden i Varberg i maj 2012 att stänga sex av platserna från och med Vid avdelningen vårdas patienter i första hand med grundsjukdom inom kirurgi i behov av palliativ slutenvård. Tidigare har även patienter med lungcancer vårdats i Falkenberg med på grund av att verksamhetschefen inte kunde ta ansvar för medicinsk kvalitet och säkerhet då primärjoursuppdraget vilar på kirurgläkare. Andra grundsjukdomar kan förekomma men enbart i livets absoluta slut. Patienter inom palliativ vård men i andra diagnoser än kirurgiska tas omhand på Hallands sjukhus Varberg inom respektive specialitet. Det palliativa konsultteamets verksamhet utgår från vårdavdelningen. I teamet arbetar läkare, sjuksköterskor, kurator och läkarsekreterare. Behövs annan kompetens kopplas den in efter behov som t.ex. arbetsterapeut, sjukgymnast, präst och logoped. Inom specialistvården i Falkenberg finns tillgång till röntgen och vissa specialister med mottagningsverksamhet. Eftersom vårdavdelningen är en del av kirurgkliniken vid HSV finns det formella jouransvaret här. Denna jour kan dock inte lämna HSV utan konsulteras per telefon vid behov av akut medicinskt stöd i Falkenberg. Vid akuta medicinska tillstånd som inte tillgodoses på vårdavdelningen i Falkenberg skickas patienterna med ambulans till närliggande sjukhus. Socialstyrelsen har utifrån Lex Maria anmälningar 2011 bl.a. anmärkt på avsaknad av läkarbedömda och signerade ordinationslistor för läkemedel exempelvis under helger då läkarbedömning av nyinlagda patienter inte sker förrän närmaste vardag. Sammantaget bedöms, utifrån de nationella riktlinjerna och nivåstruktureringen att ha en kirurgisk primärjour på annat sjukhus som medicinskt ansvarig inte ge den kvalitet och patientsäkerhet som krävs i sluten specialiserad palliativ vård.

5 5(8) Samband och beroenden Behandlande läkare avgör när en patient går över i palliativ vård. Samverkan mellan PKT och Vårdval Hallands läkare regleras i en överenskommelse. Enligt befintligt avtal för hälso- och sjukvårdsansvaret i hemsjukvården har Region Halland ansvaret för all palliativ vård. Genom ett generellt tjänsteköpsavtal med kommunerna i Halland är kommunerna utförare av den palliativa vården i hemsjukvården upp till sjuksköterskenivå. För patient i hemsjukvården är patientansvarig läkare alltid läkare i Vårdval Halland. Patientansvarig läkare på vårdenhet samverkar vid behov av konsultation och rådgivning med olika specialister, som exempelvis palliativt konsultteam. Vid behov av avgränsade specialiserade åtgärder i hemsjukvården ska dessa ske på konsultbasis efter överenskommelse mellan patientansvarig läkare i Vårdval Halland och läkare i specialistvården på sjukhus, som exempelvis palliativt konsultteam. Åtgärderna ska vara av sådan karaktär att de kräver kompetens som inte finns i Vårdval Halland eller kommunernas hälso- och sjukvård. Omfattning av den palliativa vården Det stora flertalet patienter i behov av palliativ vård finns i hemsjukvården eller särskilda boenden. De är alltså föremål för allmän palliativ vård och ibland öppen specialiserad palliativ vård till exempel i form av återkommande cytostatikabehandling. Sluten specialiserad palliativ vård blir oftast aktuell under kortare perioder, vid försämring av patientens tillstånd, för diagnostik och utprovning av ytterligare behandling. Enstaka patienter är dock i behov av längre vårdtider på specialistklinik i livets slutskede. I Sverige finns ingen beräkning på vilket antal vårdplatser som bör finnas men enligt Europarådets rekommendation bör det finnas 5 vårdplatser per invånare för specialiserad palliativ vård, vilket innebär cirka 15 platser i Halland. Denna nivå uppnår Region Halland då det inom alla specialiteter finns vårdplatser avsett för patienter i palliativ vård på HSH och HSV. Till dessa rekommendationer hänvisar nationella rådet för palliativ vård och Socialstyrelsen stödjer sig på flera av Europarådets rekommendationer, om än inte just denna. De flesta patienterna och deras anhöriga önskar att vården kan erbjudas i eller i närheten av hemmet, vilket nästan alltid är möjligt för de som erhåller allmän palliativ vård. Nedanstående tabell illustrerar omfattningen av kommunernas insatser per tusen invånare i den allmänna palliativa vården i enlighet med tjänsteköpsavtalet. Totalantalet insatser under en tolvmånadersperiod, det genomsnittliga antalet insatser och patienter per månad samt fakturerat belopp, allt per tusen invånare, framgår. Perioden är november 2011 till oktober 2012.

6 6(8) Utifrån tabellerna nedan kan ses att invånarna i Halland i stort erhåller allmän palliativ vård i ungefär samma omfattning. I Falkenberg ges mer allmän palliativ vård räknat i insatser per invånare vilket torde tala för att den allmänna palliativa vården är väl uppbyggd och kan tillgodose en stor del av patientens behov. På grund av Hyltes storlek kan enstaka individer ge stora variationer varför det inte är möjligt att resonera kring dessa volymer. Kommun Befolkning Antal insatser Antal insatser Antal individer Fakturerat belopp 1 månad 12 månader 1 månad ) 12 månader 1315 Hylte , , kr 1380 Halmstad , , kr 1381 Laholm ,1 74 0, kr 1382 Falkenberg , , kr 1383 Varberg , , kr 1384 Kungsbacka , , kr Antalet insatser under en tolvmånadersperiod, det genomsnittliga antalet insatser och patienter per månad samt fakturerat belopp, allt per tusen invånare. Hylte och Laholm avviker åt olika håll från de övriga beträffande antal patienter. De är också de minsta kommunerna varför tillfällig anhopning eller minskning av fall får ett större genomslag. LEON-principen (lämpligaste effektiva omhändertagandenivå) gäller även för patienter i palliativ vård. Det är viktigt att den öppna vårdformen för allmän palliativ vård utvecklas på ett likvärdigt sätt i länet då patientgruppen som kommer att vara i behov av detta förväntas öka. I absoluta tal ser det genomsnittliga antalet patienter per månad ut så här under den aktuella tolvmånadersperioden. Utslaget på hela befolkningsunderlaget är andelen patienter i allmän palliativ vård ungefär likt mellan Falkenberg, Varberg och Kungsbacka medan det är lägre i Hylte, Laholm och Halmstad.

7 7(8) Kommun Antal patienter i genomsnitt per månad Fakturerat belopp 12 månader MSEK Hylte 21 2,5 Halmstad 94 4,7 Laholm 13 0,7 Falkenberg 29 2,7 Varberg 43 3,5 Kungsbacka 55 3,0 Summa ,1 De palliativa konsultteamen (PKT) för löpande register över aktuella patienter. Under februari 2013 var 395 patienter kända för PKT. Det är totalantalet patienter i palliativ vård oavsett om de är föremål för kommunala insatser enligt tjänsteköpsavtalet eller inte. Här ingår således Patienter föremål för aktiva insatser oavsett vårdgivare Patienter med öppen retur som tar kontakt vid behov Under månaden avlidna Patienterna fördelades på PKT enligt tabellen PKT Kungsbacka 96 PKT Varberg 92 PKT Falkenberg 50 PKT Halmstad 157 Summa 395 Slutsatser Behovet av specialiserad palliativ sluten vård torde i allt väsentligt tillgodoses vid vårdavdelningarna i Varberg och Halmstad.

8 8(8) Den specialiserade palliativa vård som bedrivits på vårdavdelningen i Falkenberg bedöms inte vara patientsäker Sammantaget bedöms, utifrån de nationella riktlinjerna och nivåstruktureringen, en kirurgisk primärjour på annan ort som medicinskt ansvarig inte ge den kvalitet och patientsäkerhet som krävs i sluten specialiserad palliativ vård Rekommendation Den palliativa vården i Halland bör även i fortsättningen organiseras med, och få en än starkare koppling till, utgångspunkt i Nationellt vårdprogram för palliativ vård. Allmän palliativ vård ska även fortsättningsvis erbjudas i samtliga kommuner med Vårdval Halland som fast vårdkontakt. Detta gäller flertalet patienter, som då också kan vårdas på eller nära hemorten. Specialiserad palliativ vård ska erbjudas kontorstid hela året med konsultinsatser från PKT utifrån befintligt uppdrag. Sluten vård ska erbjudas på den vårdavdelning där det finns sjuksköterskekompetens i palliativ medicin dygnet runt samt tillgång till primärjour, i första hand på HSV och HSH. Vårdavdelningen i Kungsbacka blir ett komplement med specifika förutsättningar, men med rimlig kvalitet och patientsäkerhet. Man behöver även fortsättningsvis säkra att den specialiserade palliativa slutenvården i Kungsbacka, utifrån sina speciella förutsättningar, har adekvat kvalitet och patientsäkerhet. Ur medicinsk säkerhetssynpunkt är det inte lämpligt att bedriva specialiserad palliativ slutenvård på den nivå det sker i Falkenberg i dag. Den specialiserade palliativa vården kan med fördel för invånarna samordnas med PKT i Varberg och utgår därmed från HSV. Omfattningen av verksamheten vid PKT i Halmstad och PKT i Varberg blir då ungefär densamma.

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

17 Palliativ vård i Halland HSS150324

17 Palliativ vård i Halland HSS150324 17 Palliativ vård i Halland HSS150324 Ärendet Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tog 2013-11-25, 90, inriktningsbeslut för den palliativa vården i Halland med utgångspunkt att den palliativa vården skall bedrivas

Läs mer

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07 PM Vård av patient med behov av specialiserad palliativ vård Enhet/förvaltning: Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Förvaltningschef Bengt Wittesjö, Blekingesjukhuset Förvaltningschef Anders Rehnholm, Primärvården

Läs mer

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL

16 vpl Specialiserade palliativa vårdplatser Vanligaste diagnoser: cancer, neurologiska sjukdomar, hjärtsvikt, KOL enheter i VGR och år 2015 Uppdaterad 150922 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Högsbo - avdelning 604 Kompetenscentrum / Utvecklingsenheten för palliativ vård SU/Högsbo ASIH-team Område Väster Område Öster

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

Vård i livets slut, uppföljning

Vård i livets slut, uppföljning Revisionsrapport* Vård i livets slut, uppföljning Landstinget Halland Oktober 2007 Christel Eriksson, certifierad kommunal yrkesrevisor Sammanfattning *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...2

Läs mer

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503

Hospice och andra vårdformer i livets slutskede. LD-staben/planeringsavdelningen Ärende: 2016/01503 Hospice och andra vårdformer i livets slutskede LD-staben/planeringsavdelningen 2016-11-25 Ärende: 2016/01503 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Palliativ vård... 3 Vård i livets

Läs mer

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken

Palliativ vård. Uppdrag palliativ vård i Värmland Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Palliativ vård Uppdrag palliativ vård i Värmland 20150220 Cristina Jönsson, Avd chef palliativa/ konsultteamen, Onkologikliniken Bakgrund Socialstyrelsens bedömning Den palliativa vården och omsorgen omfattar

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r

sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r Avancerad sjukvård i hemmet m e d vå r ko m p e t e n s, på d i n a v i ll ko r ASIH Tullinge - Botkyrka och Huddinge ASIH Handen ASIH Nynäshamn ASIH Tyresö ASIH Södertälje att välja avancerad sjukvård

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Palliativ vård med fokus på cancer inom södra sjukvårdsregionen

Palliativ vård med fokus på cancer inom södra sjukvårdsregionen Palliativ vård med fokus på cancer inom södra sjukvårdsregionen Syfte Syftet med den föreliggande rapporten är att kartlägga strukturen, beskriva framtidplaner och identifiera utvecklingsområden inom den

Läs mer

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Karin Ingvarsson Utvecklare Datum Diarienummer 2016-02-10 RS150369, RS150370 Regionstyrelsen Första linjens vård till barn och unga med psykisk

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Halland. Kungsbacka. Varberg. Falkenberg Hyltebruk. Halmstad. Laholm

Halland. Kungsbacka. Varberg. Falkenberg Hyltebruk. Halmstad. Laholm Halland Kungsbacka Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Agenda Lagstiftning Departement Socialstyrelse Sveriges kommuner och landsting (SKL) Andra nationella institut Samverkan Hälso- och sjukvården

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och kol

Interprofessionell samverkan astma och kol Interprofessionell samverkan astma och kol För dig som arbetar inom slutenvård eller på vuxenakutmottagning I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-05-22 p 4 1 (7) Handläggare: Marite Sandström Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn.

Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Regional inventering av tillgång till specialiserad palliativ vård för barn. Årligen dör uppskattningsvis 5-10 barn av cancer i norra sjukvårdsregionen. Dessa barns tillgång till specialiserad palliativ

Läs mer

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse

2012-06-15 2013-045.26 2012-09-01. Landstinget och kommunerna i Västmanland. Yvonne Winroth. VKL:s styrelse Dokumentnamn: Definitioner och ansvarsfördelning (bil till avtal om kommunalisering av hemsjukvård i Västmanlands län) Dokumentnummer: Version: Datum: VKL:s diarienummer: 2012-06-15 2013-045.26 Gäller

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats

Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Revisionsrapport* Äldre med omfattande vårdbehov utan kommunal insats Kompletteringsgranskning till Hallandsgemensam granskning Landstinget Halland Mars 2007 Christel Eriksson Bo Thörn Innehållsförteckning

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017

Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017 Nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering 2017 Hela patienten hela vägen Heléne Öberg, regional patientprocessledare, RPPL Cancerrehabilitering, RCC Syd 2017-10-25 NVP Cancerrehabilitering 2017 Nationella

Läs mer

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal

Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal Handlingsplan för palliativ vård i Fyrbodal 2008-2010 1. Bakgrund En av slutsatserna som gjordes i en utredning om cancervården i Västra Götalands regionen 2007 var att den palliativa vården behöver förbättras

Läs mer

Palliativ vård i VGR och Halland

Palliativ vård i VGR och Halland Bilaga 1 Palliativ vård i VGR och Halland Juni 2012 1 Syfte Jag......och mina närstående är informerade om min situation....är lindrad från smärta och andra besvärande symtom....är ordinerad läkemedel

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild

Framtidens Hälso- och sjukvård. Målbild 1 Framtidens Hälso- och sjukvård Målbild 2015-10-14 2 Aktuella uppdrag till LD Utreda dagakuten i Karlshamn Beskriva en arbetsfördelning mellan Karlshamn och Karlskrona Ta fram en 10-årig investeringsplan

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Mobil närvård Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Röster från vård- och omsorgstagarna Jag har inte varit inlagd sen jag fick kontakt med närsjukvårdsteamet och jag har inte behövt larma

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit del av informationen. Marie Berglund, Projektledare Struktur 2015 Ärendenr 2013/444 Handlingstyp Informationsärende 1 (10) Datum 30 mars 2015 Palliativa teamets ökade uppdrag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

Nationell satsning på kortare väntetider i cancervården

Nationell satsning på kortare väntetider i cancervården TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Avdelningen för kunskapsstyrning Cecilia Littorin Vårdutvecklare Datum Diarienummer 2015-01-29 RS150023 Regionstyrelsen Nationell satsning på kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Hallands sjukhus. från delar till helhet

Hallands sjukhus. från delar till helhet Hallands sjukhus från delar till helhet Tre sjukhus en ledning Hallands sjukhus - fakta Cirka 4000 medarbetare. Utbudspunkter i samtliga kommuner i Halland. En omsättning på cirka 3,4 miljarder kronor.

Läs mer

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Gunilla Carlsson-Kjell, Jan Jälkinger 2009-10-22 HN-HOS09-382 SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Bakgrund Organisationen för svårt sjuka patienter

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende.

Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. 2012-10-26 Avtal om läkarmedverkan inom hälso- och sjukvård i ordinärt boende. Samverkansavtal mellan Kommunförbundet Norrbotten och landstinget i Norrbotten. 1 Bakgrund Från den 1 januari 2007 regleras

Läs mer

Genomförda utredningar utifrån hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut om palliativ vård i Halland

Genomförda utredningar utifrån hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut om palliativ vård i Halland Datum 2015-03-16 TJÄNSTESKRIVELSE Diarienummer 1(2) Genomförda utredningar utifrån hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut om palliativ vård i Halland Enligt hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut ( 90/2013)

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammas för en bättre cancervård Regionala

Läs mer

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos.

Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. Stöd från vården för dig som har fått en cancerdiagnos. --Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SPECIALISERAD PALLIATIV VÅRD I SLUTEN VÅRDFORM

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SPECIALISERAD PALLIATIV VÅRD I SLUTEN VÅRDFORM ADA xxx Sid 1 (7) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR SPECIALISERAD PALLIATIV VÅRD I SLUTEN VÅRDFORM Syftet med uppdraget är att tillgodose patientens behov av kontinuerlig omvårdnad och medicinskall insatser när

Läs mer

ASIH Sollentuna, Praktikertjänst N.Ä.R.A.

ASIH Sollentuna, Praktikertjänst N.Ä.R.A. ASIH Sollentuna, Praktikertjänst N.Ä.R.A. Verksamhetsbeskrivning Praktikertjänst N.Ä.R.A. erbjuder befolkningen i Stockholms södra och norra länsdelar personfokuserad specialiserad hemsjukvård eller specialiserad

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm Helsingborg Kristianstad

Läs mer

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård:

Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Läkarförbundets förslag för en god äldrevård: Primärvården är basen utveckla vårdvalet Flera geriatriker och reformera öppenvården Inför en kommunöverläkare Inför namngiven huvudansvarig vårdgivare Öka

Läs mer

Vision för Alingsås Lasarett

Vision för Alingsås Lasarett Vision för Alingsås Lasarett april 2011 Inledning 3 1. Alingsås lasaretts självständighet ett föredöme 4 2. Basutbud på närsjukhuset 4 3. Specialiteter på närsjukhuset 5 4. En starkt utbyggd ambulanssjukvård

Läs mer

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Kristinehamns kommun Socialnämndens arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2015-11-05 Sida 15(18) SNau 147 Nävaplatser Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackat föl informationen Ärende

Läs mer

Anslutna till specialiserad palliativ vård

Anslutna till specialiserad palliativ vård PM namn: Vård i livets slut. Hemsjukvård, primärvård i Blekinge Ägare Landstinget, Kommunerna Förvaltningschef: Anders Rehnholm Förvaltning: Primärvårdsförvaltningen, Äldreförvaltningarna Godkänt datum:

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Presentation av specialiserad palliativ vård VGR. Inventering RCC Uppdrag RCC. Verka för en jämlik palliativ vård för alla patienter

Presentation av specialiserad palliativ vård VGR. Inventering RCC Uppdrag RCC. Verka för en jämlik palliativ vård för alla patienter Presentation av specialiserad palliativ vård VGR Inventering RCC 2011-2012 Uppdrag RCC Verka för en jämlik palliativ vård för alla patienter Inventera den palliativa vården Utforma ett regionalt organisatoriskt

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Hearing palliativ vård

Hearing palliativ vård Hearing palliativ vård Arbetsgrupp: Göran Runesson, Ursula Scheibling, Anders Ström, Helen Karlsson, Monica Jönsson, Lena Råsberg-Hägg, Sickan Ljunghager, Margareta Lindahl, Doris Kjellström Uppdrag för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Tyresö/Söderort 2016 Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Vision och värdegrund 3 Kvalitet och patientsäkerhet 4 Riskbedömningar 5 Vård i livets slut 5 Kompetens i teamet

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m 3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet. Ärendet Följande handlingar anmäls för anteckning till

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-03-10 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 10 mars 2014, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Beskrivning av utbyggt Närsjukhuskoncept för Kiruna

Beskrivning av utbyggt Närsjukhuskoncept för Kiruna Beskrivning av utbyggt Närsjukhuskoncept för Kiruna Mars 2011 Konfidentiellt Hermelinen Hälsovård AB Hermelinen Hälsovård AB ägs i dag av finska CapMan (majoritetsägare), Anders Henriksson samt Lars- Erik

Läs mer

Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede

Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede Thomas Kunze, chefläkare Ärendenr HSN 2016/264 1 (5) Handlingstyp Beslutsärende Datum 5 juli 2016 Hälso- och sjukvårdsnämnden Motionssvar: Kvalificerad vård i livets slutskede Förslag till beslut Hälso-

Läs mer

Ännu bättre cancervård

Ännu bättre cancervård Ännu bättre cancervård Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om insatser i enlighet med nationella cancerstrategin Varför cancerstrategi? Dubblering av antalet personer som

Läs mer

Gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel. En kvalitets- och utvecklingsnämnd

Gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel. En kvalitets- och utvecklingsnämnd Gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel En kvalitets- och utvecklingsnämnd Bakgrund Projektet framtidens hemsjukvård bedrevs mellan Hallands kommuner och Region Halland under 2012-2013 Syftet med

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Kommunalt forum 2015 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Utveckling av psykosvården i Halland

Utveckling av psykosvården i Halland 1(8) Utveckling av psykosvården i Halland Förslag till beslut Driftnämnden beslutar att godkänna det förslag som tagits fram för att förstärka och utveckla psykosvården inom Psykiatrin Halland och att

Läs mer

1 (7) 5.1 Regelbok Sjukvård

1 (7) 5.1 Regelbok Sjukvård 1 (7) 5.1 Regelbok Sjukvård 1 2 (7) 5.1 Regelbok för sjukvård 5.1.1 Definitioner GRP: Geriatrisk Risk Profil. Screeningmetod för att identifiera patienter med geriatrisk riskprofil. Multisjuka riskpatienter:

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser.

och läkemedelshantering finns framtagen, se länk under referenser. RIKTLINJE 1(5) Socialförvaltningen Socialförvaltningens stab Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för palliativ vård i livets slutskede Den här riktlinjen

Läs mer

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys

Efter LS 19/10 - Fortsatt analys 1 Efter LS 19/10 - Fortsatt analys Analysera behovet av förstärkningar inom akutsjukvården i Karlskrona och Kristianstad Analysera behovet av förstärkningar inom ambulanssjukvård och sekundärtransport

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne

Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning av vårdbehov, del 1 Region Skåne Rubrik Gäller för Gäller fr.o.m. Nationell vårdplan för palliativ vård - Bedömning vårdbehov, del 1 Region Skåne 2019-02-05 Utfärdad Fastställd Version. Regional arbetsgrupp journaldokumentation Melior

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer PKC-dagen

Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer PKC-dagen Nationellt vårdprogram för Palliativ vård i livets slutskede 2017-11-28 Helena Adlitzer PKC-dagen Är det möjligt att ge god vård utan kunskap? Är det möjligt att hålla all kunskap i huvudet? 2017-11-28

Läs mer

Nationella kunskapsstödet i palliativ vård 17 oktober 2013

Nationella kunskapsstödet i palliativ vård 17 oktober 2013 Nationella kunskapsstödet i palliativ vård 17 oktober 2013 Katarina Sedig 1 Palliativ vård enligt Socialstyrelsen Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvaliteten för patienter

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

Närståendestöd. Svenska palliativregistret. För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede

Närståendestöd. Svenska palliativregistret. För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede Närståendestöd Svenska palliativregistret För fortsatt utveckling av vården i livets slutskede Svenska palliativregistret Södra Långgatan 2 392 32 Kalmar Telefon 0480-41 80 40 http://palliativ.se Steget

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Föredragningslista Sammanträdesdatum 2011-02-21 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 21 februari, kl 09:00 Plats Regionens hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal - Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar vid en vårdcentral (hälsocentral, husläkarmottagning etc). Förord I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter.

Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes term och Tillstyrkes def(inition) och eventuella synpunkter skrivs i kolumnen Synpunkter. 1 Svar lämnat av (kommun, landsting, organisation etc.): Svenska Diabetesförbundet Lillemor Fernström Utredare Hälso- och sjukvårdsfrågor Remiss Remissvar lämnas i kolumnen Tillstyrkes och Tillstyrkes

Läs mer

Närsjukvårdsteam vid SÄS

Närsjukvårdsteam vid SÄS 2018-01-15 24071 1 (6) Sammanfattning Riktlinjen ger information om närsjukvårdsteamets arbetssätt och vägledning i remissförfarandet samt tydliggör vilka multisjuka äldre som är aktuella för inskrivning

Läs mer

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 2018-0106 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0106 Hälso-

Läs mer

Revisionsrapport Palliativ vård på lika villkor? Region Halland Jean Odgaard Sofia Solberg

Revisionsrapport Palliativ vård på lika villkor? Region Halland Jean Odgaard Sofia Solberg www.pwc.se Revisionsrapport Palliativ vård på lika villkor? Jean Odgaard Sofia Solberg Oktober/2015 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Syfte och Revisionsfrågor... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Läns-LAKO 2014-02-14 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Cancervårdsprocesser Utdata från VAS. Iréne Eriksson o Bengt Sallerfors, Hallands sjukhus

Cancervårdsprocesser Utdata från VAS. Iréne Eriksson o Bengt Sallerfors, Hallands sjukhus Cancervårdsprocesser Utdata från VAS Iréne Eriksson o Bengt Sallerfors, Hallands sjukhus Nationell cancerstrategi (SoU2009:11) Minska risken för insjuknande i cancer Förbättra kvalitén i omhändertagandet

Läs mer

Det palliativa teamet på och utanför sjukhus

Det palliativa teamet på och utanför sjukhus Det palliativa teamet på och utanför sjukhus Sjukhus Bertil Axelsson Överläkare Docent i palliativ medicin } Kirurg i Östersund 22 år } Sedan 25 år byggt upp palliativ hemsjukvård } 2007 lektor palliativ

Läs mer

Hemsjukvård 2015 inriktning

Hemsjukvård 2015 inriktning PROMEMORIA Elisabeth Höglund, HSF Gunilla Hjelm-Wahlberg, KSL-kansliet Presidiegruppen Sammanträdesdatum: 2012-06-08 Hemsjukvård 2015 inriktning Presidiegruppen föreslås besluta att godkänna förslaget

Läs mer

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten

Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Supportive care av den geriatriska onkologiska patienten Gabriella Frisk, Onkolog, Sektionschef Sektionen för cancerrehabilitering, Onkologiska kliniken, Karolinska Universitetssjukhuset Agenda Bakgrund

Läs mer