Kvalitetsbokslut 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2012"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens... 3 Verksamhetens uppdrag... 6 Tillgänglighet... 7 Medicinska resultat... 8 Patientsäkerhetsresultat Patienterfarenheter Måluppfyllelse Ekonomi Aktiviteter Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

3 Inledning Vi har mycket att vara stolta över på Kullbergska sjukhuset. VPM har tillsammans med medicin-, ortoped- och kirurgkliniken och paramedicin under flera år arbetat för att ge patienterna en vård av god kvalitet. I den nationella rapporten Swedeheart 2011 som jämför hjärtsjukvården i Sverige placerar sig Kullbergska sjukhuset på en första plats bland ca 70 sjukhus. Även i strokeregistret hamnar vi på en hedrande tredjeplats. Vården av elektiva kirurgiska patienter ses ständigt över. Det som utmärker vårt arbetssätt är ett mycket gott teamarbete. Vi arbetar med patientens bästa för ögonen vilket också gör att vi har nöjda patienter på sjukhuset överlag. Vi skulle inte ha det om vi inte ständigt arbetar med förbättringsarbete. Det finns alltid något man kan förbättra eller förändra för att ständigt anpassa verksamheten till rådande förhållanden. Ingen kan göra det ensam, vi måste göra det tillsammans. Faktaruta Fakta Utfall 2012 Omsättning Antal anställda Antal vårdplatser 151 mnkr 237 st 74st Organisation / Kompetens Vårdplats- och mottagningsenheten Kullbergska sjukhuset Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

4 Vårdplats- och mottagningsenheten Kullbergska sjukhuset består av tre enheter: 1. Vårdplatsenheten har 74 vårdplatser fördelade på: Avdelning 1 har 30 vårdplatser för bl.a. stroke, KVA (kortvårdsplatser)och övriga allmän medicinska och geriatriska vårdplatser. Avdelning 2B har 26 vårdplatser och vårdar bl.a. hjärtpatienter men även andra medicinska diagnoser. En plats finns även för elektiv kirurgi/urologi. Avd. 2A har 18 vårdplatser och vårdar patienter som opererats planerat för ortopediska åkommor samt ortopedrehab patienter, där många opererats akut på MSE och kommer till KSK för rehabilitering. ASIH är samlingsnamnet för avancerad sjukvård i hemmet. Består av två team: Team 1: Palliativ vård - vårdar ca 30 patienter i hemmet Team 2: Mobila närvårdsteamet - behandlar äldre multisjuka patienter i hemmet 2. Akutmottagning/ Mava Dygnet runt verksamhet Medicinjourslinje, akutjourslinje för främst kirurg- och ortopedpatienter (patienter i akut behov av operation skickas till Mälarsjukhuset Nyköpings lasarett). Distriktsjour finns på akuten helgdagar. En medicinsk akutvårds enhet - Mava finns i anslutning till akutmottagningen med möjlighet till 4 vårdplatser för hjärtövervakning och annan medicinsk akutvård. MLA - Minilab 3. Samlad mottagning är en organisatoriskt sammanslagen enhet (inte lokalmässigt) och består av: Medicinsk och geriatrisk mottagning Ortopedi- och kirurgmottagningen Hudmottagningen Organisatoriskt återfinns verksamheten på Nya Hälsotorget också på Vårdplats och mottagningsenheten. Den 1/12-12 tillträdde Margareta Holmgren tjänsten som hälsopedagog och kostrådgivare på 50%. Sedan tidigare delar Fia Jacobsson, hälsocoach/undersköterska och Malin Holm, sjukgymnast på en halvtidstjänst. Sammanhållande chef för verksamheten är Åsa Högnäs-Bredell. Kompetens Vården idag blir alltmera specialiserad. Allmänna kunskaper räcker inte om man vill hålla jämna steg med utvecklingen. Vårdplats- och mottagningsenheten har för sina uppgifter anpassade kunskaper i form av högskoleutbildningar eller andra riktade, särskilda utbildningar för att säkerställa en trygg och säker vård för patienterna men också för att på ett effektivt sätt genom Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

5 kunskap och rationella patientflöden tillgodose behovet av tillräckliga vårdplatser, undvika långa väntetider och efterfölja kravet på vårdgarantin utan att påverka vårdkvaliteten. Enheterna som ingår i Vårdplats och mottagningsenheten har följande kompetenser: Avdelning 1 riktar sin spetskompetens mot allmänmedicin och Strokevård. Avdelning 2 A har särskild kompetens gällande höft- och knäplastiker och ortopedisk rehabilitering Avdelning 2 B vårdar patienter med i huvudsak hjärt- och kärlsjukdomar och har särskilda kunskaper inom dessa områden. I ASIH ingår specialiserad vård av palliativa patienter (TEAM 1) och ett Närvårdsteam (TEAM 2) Båda teamen arbetar med svårt sjuka patienter i ordinärt boende. Särskilda kunskaper i palliativ vård och i omhändertagande av patienter med svåra kroniska sjukdomar såsom KOL och hjärtsvikt. Akuten/MAVA har akut omhändertagande av patienter som egen specialitet. Dessutom har hälften av sköterskorna IVA-kompetens. Minilab har biomedicinska analytiker och undersköterskor med kompetens att sköta och bemanna minilab (MLA) från kl för patientnära analyser. Mellan utförs patientnära analyser av usk på akuten. Samlad mottagning Sjuksköterskekompetens finns inom olika specialiteter som hjärtinfarkt, hjärtsvikt, pacemaker kontroller, diabetes, antikoagulantia, reumatologi, allergi, medicinsk behandling, njursvikt, blodsjukdomar, bentäthetsmätningar, Parkinson och demens, KOL. På mottagningarna arbetar sjuksköterskor och undersköterskor med specialiserade kunskaper i nära samarbete med medicinska sekreterare. På medicinmottagningen finns specialiteter inom Hjärtsjukvård, där sjuksköterskor arbetar självständigt med egna mottagningar och i team tillsammans med paramedicin och läkare, t.ex. hjärtrehab. Ett stort arbete ligger i att kvalitetssäkra vården för hjärtsjuka patienter. Kvalitetsregistrering sker i Swedeheart och Rikssvikt. Diabetesvård, där diabetessköterskor arbetar med egna mottagningar i team med paramedicin och läkare. Diabetesvården är kopplat till kvalitetssystemet NDR. AK-vård, där AK-sjuksköterskor arbetar självständigt med läkemedelsordinationer framförallt brevledes men även vid mottagningsbesök. Mag-tarm, där colitpatienter kan vända sig till en sjuksköterska för rådgivning. Reumatologi, där en sjuksköterska kan rådgöra med patienter och assistera vid läkarmottagningar. Reumatologin registrerar i RA-registret. Dagsjukvård, en dagsjukvårdsmottagning (DSM) finns där patienter kan få intravenös administrering av blod och läkemedel, med möjlighet till viss övervakning av sjuksköterska. Vissa mer avancerade provtagningar kan göras på DSM. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

6 Medicinbehandling, vilken servar hela VPM med olika provtagningar och behandlingar. Allergologi, med läkarmottagning 1/ggr per vecka. Viss rådgivning och assistering vid mottagning sker av sjuksköterska. Njurmedicin, här arbetar en sjuksköterska självständigt med egen mottagning och rådgivning, framförallt med njursviktspatienter. Nefrolog har mottagning ca 1/ggr per månad. På kirurg, urolog och ortopedmottagningen finns specialiter inom respektive område. Inom kirurgi finns läkarmottagningar som assisteras av undersköterskor samt en skopiverksamhet. Undersköterskor och sjuksköterskor arbetar med egna mottagningar inom sårvård och melanomkontroller. Inom urologin arbetar urologisjuksköterska med rådgivning och egna mottagningsbesök. Vid läkarmottagning och skopiverksamhet assisterar undersköterska. Inom ortopedin assisterar undersköteskorna läkaren vid mottagningsbesöket. Sjuksköterskor och undersköterskor har även egna mottagningar med sår och bandagekontroller. Ortopedin registrerar i Svenska höftprotesregistret och knäprotesregistret. Hudmottagningen Inom hudsjukvården arbetar sjuksköterska och undersköterska med rådgivning och egna bensårmottagningar. En stor patientgrupp är alla som är i behov av UV-strålning. Läkarmottagningarna assisteras av undersköterska/sjuksköterska. Samlad mottagning har ett nära samarbete med respektive moderklinik för att uppfylla målet om vårdgaranti. Resultatet från Nationella patientenkäten följs kontinuerligt. Sekreterargruppen sköter dokumentation och registreringar, bemannar receptioner på mottagningar och på avdelningar m.m. Verksamhetens uppdrag Vårdplats och mottagnings enheten (VPM) är en service enhet till patientägande kliniker. På VPM arbetar sjuksköterskor, undersköterskor, läkarsekreterare och biomedicinska analytiker. Vårdplatsenheten Vårdplatsenheten (VPE) ska tillhandahålla personal för att ge allmän och specifik omvårdnad till patienter som vårdas på sjukhus och behandlas för medicinska, geriatriska, ortopediska, kirurgska åkommor. Patienter i livets slutskede vårdas till stor del i det egna hemmet men en del avlider även på sjukhuset. Närvårdsteamet behandlar äldre multisjuka patienter i hemmet. Akuten / Mava På akutmottagningen bedrivs traditionell akutjoursverksamhet. Medicinjourslinje bemannas av primärjour och bakjour. Akutjourslinjen, som tar ortoped - kirurgpatienter och barn, bemannas av legitimerade läkare, de flesta specialister. Helgerna bemannar Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

7 även distriktsläkare akuten från kl Personalen bemannar akuten och Mava (medicinsk akutvårds avdelning). På akutmottagningen är personalen organiserade i team kopplat till respektive jourlinje. På Mava vårdas medicinpatienter i behov av extra övervakning. Personalen cirkulerar mellan båda enheterna. Samlad mottagning På samlad mottagning finns sjuksköterskekompetens inom olika specialiteter såsom hjärtinfarkt, hjärtsvikt, pacemaker, diabetes, antikoagulantia, reumatologi, allergi, medicinsk behandling, njursvikt, blodsjukdomar, bentäthetsmätning (länsövergripande diagnostik) Parkinson, demens, KOL, bensår, urologdispensär, enklare kärlundersökningar, melanom. Sjuksköterskorna har egna patientmottagningar. Undersköterskorna medverkar till att läkarmottagningar genomförs inom olika specialiteter. Assisterar vid behandling och provtagning. Läkarsekreterare sköter dokumentation, registreringar, bemannar receptionen på de olika mottagningarna samt på avdelningarna. Biomedicinska analytiker arbetar på minilab och analyserar eller skickar vidare prover som kommer in från sjukhuset och vårdcentraler. En del provtagning förekommer också. Kännetecken Tillsammans med arbetsglädje och helhetssyn, ska vi utveckla en hälso- och sjukvård av hög klass för ett gott liv. Bra arbetsmiljö och god omvårdnad skapar vi genom: Professionalism samarbete Ansvar Verksamheten kännetecknas av: Nöjda patienter Öppen kommunikation Respekt Utveckling av kompetens Tillgänglighet På Vårdplatsenheten finns vårdplatskoordinator för att säkra optimalt nyttjande av vårdplatser. Rutin finns för att hantera överbeläggningar Under semesterperioderna togs en särskild handlingsplan fram med flera olika scenarier i syfte att förekomma beläggningsproblem. Planen förankrades hos kommunens vårdgivare och blev en betydande framgångsfaktor gällande vårdflödena inom slutenvården. Tillgängligheten på ASIH palliativ sektion var enl. patientenkäten %. Närvårdsteamet deltog inte i enkätundersökningen, men de arbetar med samma princip och kan därmed antas ligga kring samma värden. Remissbedömningar gällande anslutning till palliativ vård har gjorts senast inom 5 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

8 dagar. Patienterna har oftast personligen blivit kontaktade tidigare för kompletterande information oftast p.g.a. otydlig remiss. Medicinska resultat KOL-verksamheten KSK Patienterna kommer från Kullbergska sjukhusets hela upptagningsområde. Patienterna till KOL-skolan via remisser från VC, avdelningar på KSK och eget initiativ av patienten själv. Pat till Mottagningen likaså, men där också från SÄBO. Antal pat. som har fått telefonnummer för att ringa till Mottagningen är ca 70st. Dessa pat har KOL-stadie 3-4. Någon enstaka har endast stadie 2. Patienterna har mestadels blivit anslutna via KOL-skolan och har sin VC kvar i grunden. Pat ringer när de har fått en infektion (Exacerbationsvarning). Antibiotika sätts in i förebyggande syfte oftast tillsammans med medicinsk ÖL. Av ovanstående finns 8-10 st tillsammans med Närvårdsteamet. Pat, som har Syrgas (LTOT) i hemmet är för närvarande 22 st. Dessa patienter ansvarar medicinskt Lungkliniken MSE. KOL-ssk besöker oftast dessa patienter i hemmet, men de kommer även till mottagningen. Efter 1/ finns en lungläkare här i stort sett varje tisdag eftermiddag, vilket underlättar samarbetet. Inte alla patienter har KOL utan det finns fibrospatienter också. Vid Palliativa åtgärder sker samverkan med ASIH-läkare i hemmet. I KOL-skolan har det nu gått 131 personer. Bara enstaka har inte gått hela kursen om fyra ggr á 2 timmar. Utvärderingen visar mycket gott betyg av eleverna. Spirometrier görs på remisser från VC speciellt från Flensområdet, där de inte har någon som kör. KOL-ssk bistår med Spirometri på pat från vårdavdelningarna KSK. Ibland från Klin Fys, när de inte hinner. År 2012 gjordes 36 st Spirometrier. Artärgaser tas på vårdavdelningar eller i hemmet. År 2012 togs 39 st. Fixar Nebulisatorer åt pat hemifrån, VC och KSK. Rökavvänjning på 11 personer under Alla har inte slutat röka ännu. Utbildningar för KOL-ssk under 2012: KOL-teamsdagen i oktober och Rökavvänjningsdagar ett par under året. Tillhandahåller utbildningar i KOL för personal i Kommunerna runt om samt sköterskor, undersköterskor och Närvårdsskolan under ett flertal tillfällen. Möten under året med KOL-teamet, KOL-Nätverket och KOL-ssk i Kommunen. Resultat från kvalitetsregister RIKS-HIA SEPHIA 2011 Andel patienter 4 av 4 mål vid 1:a uppföljningen Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

9 % 100% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90 Andel patienter som klarar 4 av 4 mål vid 2:a uppföljningen % 100% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

10 Avd 2 A Höftprotesoperationerna på Kullbergska sjukhuset uppvisar goda resultat. Korttidsmortaliteten är lika med noll. Se tabell nedan. 90-dagarsmortalitet efter höftprotesoperation (riksgenomsnitt 7.3 ) andel avlidna inom tre månader efter primäroperation, Källa: Svenska höftprotesregistret Under 2012 gjordes det totalt 439 plastiker varav 209 höftplastiker och 230 knäplastiker. Medelvårdtiden på avd 2 A för dessa patienter var 5,1 dagar var medelvårdtiden 5,4 dagar. Källan för de 3 bilderna nedan kommer från Svenska höftprotesregistret (utklipp från "Öppna jämförelser 2012). Andel totala höfthöftproteser som inte omopereras inom 10 år, : Andel omoperationer inom 2 år efter total höftprotesoperation, : Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

11 Andel patienter som uppger att de är nöjda 1 år efter höftprotesoperation, : Avd 1 har tillsammans med ambulanssjukvården, Akuten/Mava och radiologavdelningen tagit fram en rutin gällande omhändertagande av akut Stroke och trombolysbehandling. 10 st trombolyser gjordes i år. Avd 2 B Alla patienter med hjärtsvikt registreras i RiksSviktregistret. Vi har 2 ssk som sköter registreringen åt hela VPE. De skickar även ut enkäter för uppföljning av patienterna ett år efter vårdtillfället. De patienter som får diagnosen hjärtsvikt vårdas efter en standardvårdplan vilket nu har införts på avdelningen. Utskrivningstidpunkt Det är fortfarande svårt att skriva ut patienter innan kl. 12. Nedanstående grafik visar att verksamhet med tekniska vårdplatser eller elektiv verksamhet har lättare att nå utskrivningsmålet (50%) än övriga verksamheter. Medicinsk akutvårdsavdelning Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

12 Avd 1 Avd 2 A Avd 2 B Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

13 Resultat från Palliativa registret för 2012 Nya Hälsotorget Hälsotorget är en allmänt uppskattad verksamhet och besökarna har ökat under året. Verksamheten befäster sin plats som ett viktigt forum inte bara för externa besökare utan erbjuder numera sina tjänster även till samtliga anställda på sjukhuset. Man profilerar sig med riktade satsningar avseende hälsa, kost, motion och sömn. Särskilda teman/aktiviteter under året har varit: V. 7 "Alla hjärtans dag" V 13-14, 17 Vaccinationer mot TBE V. 16 Stress/mindfulness V. 19 Stroke V. 20 Skor V. 38 Kulturvecka V. 41 Reuma V. 42 Kost/motion V. 43 Bröstcancer Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

14 V. 44 Psoriasis V. 45 Alkohol V. 47 KOL Antal besök(b)/personliga kontakter(pk) Produktion ASIH palliativ vård Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

15 Vårdtillfällen Antal besök 2012 per personalkategori Utöver ovanstående har ASIH haft 22 patienter som inte varit inskrivna. Antal besökstillfällen (sjuksköterska) var 226 st varav 72 st i hemmet. Närvårdsteamet: Åldersfördelning/besök patienter i Närvårdsteamet Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

16 Patientsäkerhetsresultat Ovanstående bild visar en ökning av antalet riskbedömningar med 31% och åtgärder med 30%. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

17 Andel riskbedömningar och åtgärder/avd samt totalt 2012 Trycksår PPM VRI PPM Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

18 Resultat från PPM-mätningar gällande basala hygienrutiner och klädregler (BHK) Kommentar: Ett försämrat resultat sedan förra mätningen. Det är delmomenten inom de basala hygienrutinerna som försämrats och då främst handdesinfektion före patientkontakt. Avvikelser Antal avvikelser VPM Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

19 Ärendehanteringstid (antal dagar att avsluta), intervall=60 60 % av avvikelserna på VPE avslutas inom 2 månader. Måltalet för 2013 är 75%. Ärenden 2012 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

20 ASIH Det palliativa teamet har under året informerat och undervisat samtliga hemtjänstgrupper och biståndshandläggare inom upptagningsområdet om den palliativa verksamheten. Samordnarfunktionen har förtydligats. Diskussioner kring den palliativa vårdens uppdrag har förts gällande barn och andra diagnosgrupper. Även kurativa patienter har behandlats under året när så har varit möjligt. Översyn av samtliga PM är utförda Närvårdsteamet Ca 90 patienter är registrerade varav ca patienter ständigt är aktiva. Patienterfarenheter Återinskrivningar Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

21 En patient- och närståendeenkät har genomförts på ASIH under hösten Resultatet visade hög svarsfrekvens. 91,9 % (korrigerad) för patienter och 83,3 % (korrigerad) för närstående. Undersökningen bekräftade våra upplevelser gällande denna vårdform; att patienterna och närstående känner sig trygga och säkra och är delaktiga i alla beslut som tas gällande vården. Enkätsvaren och framför allt en del kommentarer kommer att diskuteras särskilt och användas för att ytterligare öka kvaliteten på ASIH arbete. Nedan visas frågor, patientupplevd kvalitet (PUK) och antal svaranden. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

22 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

23 Även Akuten KSK genomförde en NPE under året. Tyvärr var svarsfrekvensen något låg Samtliga frågor och PUK-värden. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

24 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

25 Resultatet nedan visar PUK-värde (patientupplevd kvalitet) för indikatorer i jämförelse mellan sjukhusen. Måluppfyllelse Följsamhet gällande medicinsk vårdplan/teamrond och ordinationsanteckningar Ordinationsanteckningar görs i stor utsträckning på avdelningarna 1 och 2 B, medan det skrivs betydligt lägre andel medicinska vårdplaner. På avdelning 2 A är förhållandet det motsatta. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

26 ELLSA-utbildningar 2012 (antal, % inom parentes) En handlingsplan för att säkerställa god och säker vård gällande patienter 65 år eller äldre har tagits fram. Den förtydligar vad och hur saker ska göras, ansvarsroller, tydliga målmått och uppföljning. Som verktyg används det nationella kvalitetsregistret Senior Alert (SA) och palliativa registret samt ROAG (Revised oral assessment guide) gällande munhälsa. Nedanstående diagram visar dels årets resultat gällande prioriterade kvalitetsindikatorer och de målvärden VPM vill uppnå under Observera att värdena som redovisas under resultat endast omfattar slutenvårdsavdelningarna och ASIH. Målvärdena för ELLSA-utbildningar gäller för hela VPM. Obligatoriska utbildningar för 2013 i ELLSA är: Brand (Mål 100%) Basala hygienrutiner (Mål 100%) Ekonomi VPM avslutade året med ett pluss på ca 4 miljoner. Efter flera år av besparingskrav och neddragning av verksamhet så kan vi i år se att vi uppnått en ekonomi i mycket god balans. Avdelningschefer och personal har gjort ett fantastiskt arbete för att uppnå detta. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

27 Aktiviteter 2013 Personal aktiviteter under 2013 Som en del i Landstinget Sörmlands vision om ett hälsosammare län, har VPM på lokal nivå beslutat att genomföra hälsorelaterade aktiviteter direkt riktade till personalen. Utifrån ett ramkoncept kallat MAKS (Motion, Avslappning, Kost och sömn) och med stöd från Nya Hälsotorget startas föreläsningar i tre omgångar om tre avsnitt (ca 1 tim/avsnitt) för all personal som vill delta under arbetstid. Varje verksamhet inom VPM utser minst 2 hälsoinspiratörer/hälsocoacher som gemensamt, eller var för sig planerar aktiviteter för personalen. Nya Hälsotorget står som rådgivande och stöttande vid behov. Målet är att sänka sjukfrånvaron av andel arbetade timmar till ett medelvärde av 4,5 % på VPE och Akuten/Mava. Uppföljning och redovisning sker månadsvis av PA. Källa: Måttdatabasen Närsjukhusets utveckling Vi bör också tillsammans med medicinkliniken arbeta för att rekrytera specialister till Kullbergska sjukhuset. En förutsättning för det är att ge oss ett uppdrag om sjukhusets inriktning som närsjukhus. Att slå fast hur verksamheten på sjukhuset ska se ut och bedrivas är oerhört angeläget och bör ske under Aktiviteter Handlingsplan för nationell patientenkäten 2012 avd 1 Handlingsplan för nationella patientenkäten avd 1 Sjukfrånvarotid i relation till arbetad tid Antalet patienter som lämnar akutmottagningen inom 4 timmar Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

28 Aktiviteter Andel återinskrivningar inom 30 dagar Andelen utskrivningar från vårdavdelning före kl Vårdtid Kortvårdsavdelning Vårdtider på Kortvårdsavdelning Hygienombuden Andelen patienter med trycksår Uppgradering av verksamhetens lokala miljöpolicy under Vårdplats- och mottagningsenheten KSK, Kvalitetsbokslut (28)

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA).

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Bild från UNT 11 mars 2018 Befolkningsutveckling. Sängplatser per 1000 invånare (2014). Hur det hela började. Mobila äldreakuten projektform 2011.

Läs mer

Närvård i västra Sörmland

Närvård i västra Sörmland Närvård i västra Sörmland har varit i gång som projekt i två år. Jag har precis skrivit ihop en sammanfattning av arbetet som skett det senaste året, den går snart att läsa på hemsidan En sammanfattning

Läs mer

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND

SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Hälso- och sjukvård HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Gunilla Carlsson-Kjell, Jan Jälkinger 2009-10-22 HN-HOS09-382 SAMMANHÅLLEN ASIH FÖR VÄSTRA LÄNSDELEN I SÖRMLAND Bakgrund Organisationen för svårt sjuka patienter

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Kristinehamns kommun Socialnämndens arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2015-11-05 Sida 15(18) SNau 147 Nävaplatser Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackat föl informationen Ärende

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Strängnäs

Kvalitetsbokslut VC Strängnäs Kvalitetsbokslut 2011 VC Strängnäs Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Strängnäs Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Lägesrapport. Närvård i västra Sörmland

Lägesrapport. Närvård i västra Sörmland P R O J E K T N A M N U T G Å V A Närvård i västra Sörmland D A T U M D I A R I E N R 15-9-8 LS-LED 15-33 Lägesrapport Närvård i västra Sörmland Syfte: Att beskriva vilka delprojekt som startat och hur

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut Vårdplatsenheten NLN

Kvalitetsbokslut Vårdplatsenheten NLN Kvalitetsbokslut 2011 Vårdplatsenheten NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 10 Måluppfyllelse... 11 Tillgänglighet... 12 Medicinska

Läs mer

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen Geriatrik Direkt Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov Seniordialogen 2012-11-07 Geriatrik direkt bakgrund vad är geriatrik direkt vad patienterna tycker hur vet vi att

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Ett specialteam för äldre patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov Elisabet Carlgren sjuksköterska, vårdplatskoordinator, Akutmottagningen, Universitetssjukhuset

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdplatsenheten NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Bästa sjukhuset - Dagens Medicin. Landstingsstyrelsen Johan Rosenqvist

Bästa sjukhuset - Dagens Medicin. Landstingsstyrelsen Johan Rosenqvist Bästa sjukhuset - Dagens Medicin Landstingsstyrelsen 2018-02-05 Johan Rosenqvist Rankingen av länets sjukhus Landstinget i Kalmar län 2018-02-05 Ltkalmar.se Bästa sjukhus 2017 2012 Oskarshamn 1:a, Västervik

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Ronneby mars 2013 Karin Widecrantz Medicinskt ansvarig sjuksköterska Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus

Att följa sina resultat. Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Att följa sina resultat Jeanette VanCura Vårdutvecklare Hallands sjukhus Hallands sjukhus Vem är då jag? Hallands sjukhus Varberg Medicinkliniken Medicinkliniken HSV: 109 vårdplatser (varierande) Antal

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr MÄLARSJUKHUSET. Klinik Sektion Sommarplanering

Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr MÄLARSJUKHUSET. Klinik Sektion Sommarplanering Plan för reducerat öppethållande inom HoS sommaren 2011 Ledningsbeslut HoS Nr 2011-018 MÄLARSJUKHUSET Klinik Sektion Sommarplanering Akuten Ingen reducering Ambulansen Ingen reducering Anestesi Centraloperation

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta:

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Prestationsmål 2013 Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Optimal läkemedelsbehandling: Minskning av olämpliga läkemedel

Läs mer

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Landstinget har goda resultat inom områdena hälsoinriktad vård, intensivvård, ortopedisk sjukvård samt tillgänglighet. I ett flertal indikatorer ligger

Läs mer

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna 1 Indikatorer och Måltal för Skaraborg 2016-2018 Samverkan geriatrik, demens och palliativ vård Dokumentet ska fungera som en vägledning äldrearbetet i Skaraborg. För fokusområden som berör det direkta

Läs mer

AVÄ rapport Bättre liv

AVÄ rapport Bättre liv VOHJS mål 2014 God vård i livets slutskede Mått 2014 registreras 70 % eller fler av dödsfallen bland befolkningen i Svenska palliativregistret. I genomsnitt 10 % förbättring har uppnåtts på de tre indikatorerna,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Mariefred 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset

Information Länspensionärsrådet. 6 december Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 1 Information Länspensionärsrådet 6 december 2017 Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 2 Sommarsjukvården 259 vårdplatser under två veckor, 262 under åtta veckor. (269 förra året, normalläge

Läs mer

Vision för Alingsås Lasarett

Vision för Alingsås Lasarett Vision för Alingsås Lasarett april 2011 Inledning 3 1. Alingsås lasaretts självständighet ett föredöme 4 2. Basutbud på närsjukhuset 4 3. Specialiteter på närsjukhuset 5 4. En starkt utbyggd ambulanssjukvård

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping Kvalitetsbokslut 2014 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 6 Patienterfarenheter... 6 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07

Huvudområde/delområde: Medicinska PM Utfärdare: Verksamhetschef Hans S Åkesson, Medicinkliniken. Version: 1,1 Nästa revidering: 2016-04-07 PM Vård av patient med behov av specialiserad palliativ vård Enhet/förvaltning: Förvaltningsgemensamt Ansvarig: Förvaltningschef Bengt Wittesjö, Blekingesjukhuset Förvaltningschef Anders Rehnholm, Primärvården

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Inga onödiga sjukhusvistelser Ejja Häman Aktell 13 mars 2013

Inga onödiga sjukhusvistelser Ejja Häman Aktell 13 mars 2013 Inga onödiga sjukhusvistelser Ejja Häman Aktell 13 mars 2013 Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg Optimal läkemedelsbehandling Vårdpreventivt arbetssätt

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET. Övergripande mål. 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning

5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET. Övergripande mål. 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning 5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET Övergripande mål 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning Andelen medborgare som känner sig trygga ska öka. Antalet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Hudkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Varför ville vi genomföra projektet?

Varför ville vi genomföra projektet? Hjärtsviktsprojektet Förändrade arbetsprocesser Sammanhållen vård och omsorg för äldre personer med diagnosen hjärtsvikt ett samarbetsprojekt mellan Avesta och Hedemora kommuner, medicinkliniken, ambulanssjukvården,

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98)

Hälso- och sjukvårdsstatistikens termer, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) 2002-03-08 Dnr 1(1) s er, begreppsdefinitioner och regelverk (Lf98) Lf 98 är resultatet av ett samlat och gemensamt arbete mellan samtliga regioner och landsting, Gotlands kommun, Socialstyrelsen, Svenska

Läs mer

Enkätundersökning ortopedi, gynekologi och kirurgi

Enkätundersökning ortopedi, gynekologi och kirurgi Enkätundersökning ortopedi, gynekologi och kirurgi Stark för kirurgi - Stark för livet Eva Angenete, Docent i kirurgi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Katja Stenström Bohlin, Specialistläkare Kvinnokliniken,

Läs mer

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det?

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det? Geriatriskt forum 141010 Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg Hur började det? Organisation Närvård västra Skaraborg Närsjukvårdsteamet 2008 Nätverk Politisk

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

Resultat Anestesikliniken

Resultat Anestesikliniken Resultat 15-03-23-11:21 77 Intensivvård svenska intensivvårdsregistret, sir Utskrivning nattetid från IVA Datakälla: Svenska Intensivvårdsregistret, SIR Datakvalitet/felkällor: Patienter med reservnummer

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna

Verksamhetsberättelse januari-augusti 2018 Hälsostaden. Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna Verksamhetsberättelse januari-augusti Bilaga: Tabeller kvalitetsuppföljning för sjukvårdsförvaltningarna 1 Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Indikatorer Hälsoinriktad 1705-1804 Andel icke-rökare (T2D>18

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel

2012-06-15. Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland. Läkemedel och äldre MÅL. LMK - satsning på äldre och läkemedel Uppföljning av läkemedel och äldre i Sörmland Leg. apotekare Rim Alfarra Leg. apotekare Cecilia Olvén Läkemedelskommittén Sörmland Läkemedel och äldre LMK - satsning på äldre och läkemedel MÅL Öka kunskapen

Läs mer

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken

Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Lean Healthcare Överläkare Lars Eurenius Medicinkliniken Agenda Lean Healthcare Capio S:t Görans modellen Bakgrund Lean Healthcare principer Lean Healthcare i praktiken, exempel akuten Lean Healthcare

Läs mer

Presskonferens Lasarettet i Ystad

Presskonferens Lasarettet i Ystad Presskonferens Lasarettet i Ystad 2013-03-27 Rein Seensalu, projektsamordnare, 0451-298845 Matz Widerström, sjukhuschef Ystad Johan Cosmo, sjukhuschef Kristianstad Eva Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsstrateg

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård

Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ slutenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-05-22 p 4 1 (7) Handläggare: Marite Sandström Förslag till förfrågningsunderlag enligt lagen om valfrihetssystem - Specialiserad palliativ

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bättre liv för sköra äldre i Kalmar län Strategi och handlingsplan 2019 2020 Samordnande äldregrupp

Läs mer

Geriatrik från golvet/sip i praktiken

Geriatrik från golvet/sip i praktiken Geriatrik från golvet/sip i praktiken Lina Hjärpe Skoglund spec Internmedicin/Geriatrik. VC Medicinkliniken Ängelholm, stolt läkare i Mobilt vårdteam Röd korridorsplats 3, Helsingborgs akutmottagning.

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN

Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN Förslag till ny vårdplatsdimensionering Visby lasarett HSN 080624 Medicin/rehab/infektion Plan 4 medicinhuset en avdelning med 28 vårdplatser (M2/M3) Plan 2 medicinhuset en avdelning med 20 vårdplatser

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Regionalt cancercentrum Norr ATT ARBETA I TEAM

Regionalt cancercentrum Norr ATT ARBETA I TEAM Regionalt cancercentrum Norr 20181018 ATT ARBETA I TEAM Erfarenheter från Geriatriskt Centrums Ortopedgeriatriska Hemrehabteamet (OHR) & Geriatriska Öppenvårdsteamet (GÖT) Uppdrag Möjliggöra tidigare utskrivning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus

Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (9) Rutin för styrning av vårdplatser Sunderby sjukhus Syfte Ett stöd för verksamheten för att hantera inkommande patienter till slutenvård på ett patientsäkert sätt

Läs mer

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015

Hälso och sjukvårdsnämnden Balanserat styrkort 2015 1 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Fastställt i Hälso och sjukvårdsnämnden 2014 05 22 Dnr 14HSN372 Hälso och sjukvårdsnämnden 2 (6) Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) är ansvarig

Läs mer

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV)

Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende (LOV) Vård- och omsorgskontoret Tjänsteutlåtande Johanna Bång Sidan 1 av 5 Diariekod: 110 Vård- och omsorgsnämnden Ersättning år 2019 samt revidering av förfrågningsunderlag för upphandling av särskilt boende

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

Vårdavtalets kvalitetsindikatorer

Vårdavtalets kvalitetsindikatorer Vårdavtalets kvalitetsindikatorer Andel patienter med stroke som vårdas på strokeenhet Miniminivå/Målnivå 2010 99% 88% 2011 95% 89% 72%/90% 2012 92% 95% 83%/90% Andel patienter insjuknande i hjärninfark

Läs mer

Frågeformulär inför triangelrevision av strokeenheter enligt 8 kriterier för god strokeenhetsvård. Del 2 Riksstrokedata.

Frågeformulär inför triangelrevision av strokeenheter enligt 8 kriterier för god strokeenhetsvård. Del 2 Riksstrokedata. Frågeformulär inför triangelrevision av strokeenheter enligt 8 kriterier för god strokeenhetsvård. Del 2 Riksstrokedata. Frågeformulär 1 har frågor under varje kriterie som avser att spegla följsamheten

Läs mer

Utvärdering av vården vid stroke

Utvärdering av vården vid stroke Utvärdering av vården vid stroke 2018 UTVÄRDERING AV VÅRDEN VID ASTMA OCH KOL SOCIALSTYRELSEN 1 Utvärdering av vården vid stroke Allt färre insjuknar och avlider i stroke och det är framförallt den kraftiga

Läs mer