Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN"

Transkript

1 UTBILDNINGSNÄMNDEN MALTE SHOLMSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2014:736 SID 1 (15) Handläggare: Bodil Torelm Telefon: Kvalitetsredovisning Inledning Maltesholmsskolan Maltesholmsskolan är byggd 1958 och har 450 elever fördelade på tre förskoleklasser med heldagsomsorg, 15 grundskoleklasser Åk 1 6, två träningssärskoleklass Åk F 9, en samundervisningsklasser Åk F 6, skolbarnsomsorg för elever i Åk F-3 samt mellanstadieverksamhet för elever i Åk 4-6. Skolledare: Rektor Bodil Torelm Bitr rektor Eva Gustafsson Profil Vi arbetar både med hjärna och hjärta. Många arbetsområden har sin utgångspunkt i litteratur, traditioner och andra kulturyttringar. Vi skulle också kunna uttrycka det så att vi satsar på alla ämnen för att ge våra elever en god bas för fortsatta studier. Maltesholms anda vill vi beskriva på följande sätt: Våra tre honnörsord: ÖPPENHET ORDNING OCH REDA GODA KUNSKAPER Alla är inte lika, alla är lika viktiga, alla ska vara med. Tillsammans skapar vi en bra skola. Våra trivselpunkter är: Visa respekt för dig själv Visa respekt för andra Visa respekt för våra saker och vår miljö. Dessa citat är kända av såväl personal, elever och föräldrar. I ord och handling ska dessa genomsyra verksamheten. Personal Den lilla skolan i den stora skolan. All personal tillhör ett arbetslag.

2 SID 2 (15) Lagen ansvarar för fördelning av sina resurser och att verksamheten bedrivs på ett professionellt sätt utifrån styrdokumenten. På skolan arbetade under läsåret ca 89 personer. Elevhälsa Elevhälsoteamet består av rektor, specialpedagoger, skolsköterska samt skolpsykolog. Elevhälsoteamet träffas varje vecka och följer upp anmälan av elevhälsoärenden, pågående elevhälsoärenden samt diskuterar förebyggande elevhälsoarbete. Elevhälsoteamet arbetar efter modellen som följer: Probleminventering, analys, förslag på åtgärd, beslut / ansvarsfördelning, uppföljning och avslut. Projekt Maltesholmsskolan har under läsåret fortsatt med ett projekt för att lyfta elevernas kunskapsresultat i den svenska skolan, PRIO projektet, som nu heter PRIO- Stockholm. Projektet genomfördes som ett samarbetsprojekt med McKinsey och Company, Sveriges Kommuner och Landsting samt Utbildningsförvaltningen i Stockholm. Utgångspunkter var Mckinseys rapport från 2007 och "How the world s best performing school systems come out on top" och "How the world s most improved school systems keep getting better". Ytterligare utgångspunkt var också skolforskare John Hattie s metaanalys av forskningsrapporter - "Visible learning". Projektet bestod av tre faser: Kartläggning, lokal anpassning, genomförande. Vi har på skolan under året på ett systematiskt sätt för all lärarpersonal forsatt med: Gemensam planering både årskurser och lektioner Coachning med efterföljande samtal lärare -lärare en gång per månad Effektivare möten genom t ex korta tavelmöten och mer information via mail Skolledningen lägger 10% av sin tid på lektionsbesök och coachning I enkäter till lärarpersonal och skolledning i slutet av vårterminen 2014 uppger 82% att de framtagna arbetsätten kommer att ge stor eller delvis stor positiv effekt. Arbetsätten har fått förankring och kommer fortsätta nästa läsår. Kvalitetsredovisning Vi har arbetat fram kvalitetsredovisningen i samråd med personalen på personalmöten och APT. Elever och föräldrar har blivit informerade och varit delaktiga på föräldraråd och elevråd.

3 SID 3 (15) Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning Ytterligare utveckla arbetssätt för att öka måluppfyllelsen hos samtliga elever. Fortsätta vårt arbete med PRIO för att lyfta kunskapsresultaten för våra elever. Utveckla bedömaröverensstämmelse. Kompetensutveckling i bedömning och betyg. Fortsätta utveckla system för en större systematisk uppföljning, utvärdering, analys och planering i samtliga ämnen i alla årskurser. Fortsätta med NTA - Natur och teknik för alla - samt fortbildning i alla årskurser och skolformer. Utveckla projektet "Skapande skola". Fortsatt kompetensutveckling för personal när det gäller hur vi använder IT i undervisningen. Utveckla arbetet med inkludering. Mål/Åtaganden Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling Skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling utvärderades under våren 2014 av samtlig personal, elevhälsoteamet, elevrådet samt föräldraråd. I alla klasser och på fritidshemmen utvärderades också den kortversion av likabehandlingsplanen som finns uppsatt i alla lokaler där verksamhet bedrivs. Samtliga grupper hade då möjlighet att komma med synpunkter på planen. Planen är ett levande dokument som utvärderas kontinuerligt och nyupprättas en gång per år. Planen följs och i våra elevers egen utvärdering i december och i maj kan vi se att eleverna i grundskolan och särskolan trivs i skolan, både på lektioner och raster och på fritids. 100% av eleverna i F - Åk 3 trivs i skolan och på fritids, 94% av eleverna i Åk 4-6 trivs i skolan. En klar majoritet av eleverna uppger också att det är god stämning och bra sammanhållning i skolan och på fritidshemmen. Överlag är flickorna mer positiva än pojkarna. Kränkande behandling förebyggs och motarbetas aktivt. Rektor och biträdande rektor har det övergripande ansvaret för Likabehandlingsplanen och synpunkter på denna kan lämnas till dem.

4 SID 4 (15) NÄMNDMÅL: 2 Alla elever i stadens kommunala skolor har en god lärmiljö Indikator Andel elever F-klass nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan Andel elever F-klass nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna Andel elever åk 2 nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna. Periodens utfall Årsmål Period 92 % 85 % % 80 % % 80 % 2014 Andel elever åk 2 nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan 91 % 85 % 2014 Andel elever åk 5 nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna 37 % 75 % 2014 Andel elever åk 5 nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan 90 % 90 % 2014 Alla elever ska erbjudas daglig fysisk aktivitet utöver idrott Att alla elever och personal ska uppleva att skolan har fokus på hälsa och fysisk aktivitet. Varje fritidshem har varje dag fysiska aktiviteter för eleverna. På fritidshemmen och fritidsklubben erbjuds olika idrottsaktiviteter inom projektet Idrottslyftet t ex basket, friidrott, fotboll och pingis. Vi har olika rörelseprojekt t ex Hela skolan hoppar eller lunchpromenader. Alla elever har under skoldagen rörelse insprängt i verksamheten. Vid terminens slut utvärderar varje fritidshem och klass sina aktiviteter. Alla fritidshem har haft tider på idrottsplan och i idrottssal på eftermiddagarna. Tiderna har använts av samtliga fritids och har fyllts med olika typer av fysisk träning och lek. Mellanstadieklubben har haft samarbete med idrottsföreningar som genom "Idrottslyftet" har erbjudit friidrott, fotboll, bangolf, basket, orientering samt bordtennis. Klubben har haft tider i idrottssal varje dag för olika rörelseaktiviteter.

5 SID 5 (15) Vi har under året haft RÖRIS i alla klasser. Olika projekt för rörelse har genomförts under idrottslektioner och raster. Vi har utökat vår rastverksamhet där särskild personal ansvarar, samt sett till att det finns materiel som kan locka barn med olika behov till rörelse. Vi har också haft Utevecka för alla elever i Årskurs 2-6 och särskolan. Alla klasser och fritidshem ska arbeta aktivt med värdegrundsfrågor Vi förväntar oss att elevernas känsla av trygghet ska öka inom grund och särskolans samtliga årskurser och på våra fritidshem. Vi arbetar med värdegrundsfrågor och livskunskap i alla ämnen och i det dagliga arbetet. Vid terminens slut utvärderar varje klass och fritidshem. Alla klasser i förskoleklass, grundskolan och i särskolan har varje vecka arbetat med värdegrundsfrågor. Arbetslagen har medveten planerat in värdegrundsfrågor i samtliga ämnen som genomsyrar det dagliga arbetet. Vi använder materialet Livsviktigt, EQ-verkstaden eller Charliemodellen som grund för vårt arbete. Även på fritidshemmen har man i samlingar använt "Kompissamtal" samt "Charliemodellen". Vi har en trygg skola där eleverna trivs och utvecklas visar brukarundersökningar, våra egna enkäter för elever och föräldrar i skolan och på fritids som genomförts under året. Integrera grundskola - särskola. Ökad integrering och olika samarbetsformer på skol, fritids, klass och elevnivå. Grundsärskolans elever är helt integrerade inom skolbarnsomsorgen. Elever från grundsär har vissa lektioner i grundskoleklass. Gemensamma samlingar, friluftsdagar och avslutningar

6 SID 6 (15) Rapporter från genomförda projekt. Återkoppling från föräldramöten. Samtal med eleverna. Utvärdering i samband med läsårsslut. I den kontinuerliga uppföljningen och i utvärderingen i slutet på läsåret ser vi att arbetssätt och metoder blir fler och främjar samarbetet och integrationen mellan grundskola och särskola. Vi delger aktivt varandra goda exempel för att utvecklas vidare i våra arbetssätt. Vi åtar oss att erbjuda alla elever i F - 3 en stimulerande och trygg skolbarnsomsorg och därvid utveckla barnens sociala och emotionella utveckling. Att pojkar och flickor ska utvecklas så långt som möjligt i sin sociala och emotionella utveckling. Fritidspersonalen deltar hela dagen i barnens verksamhet såsom klasskontakt, idrottsundervisningen, i matsalen, på raster och eftermiddagsverksamhet. Efter skoldagens slut har fritidshemmen egen verksamhet. Den innehåller aktiviteter som utvecklar barnens sociala och emotionella sidor såsom t ex samarbete, kreativitet och fysisk aktivitet. Vi har god inblick i barnets hela dag, en helhetssyn på eleven. Uppföljande utvärdering i samband med utvecklingssamtal samt i barnintervjuer och en enkätundersökning till elever och föräldrar. Arbetsätten på våra fritids fungerar mycket bra i att tillsammans med skolan utveckla barnen både socialt och emotionellt. Vi har genomfört samlingar med fokus på värdegrundsfrågor. Vi delar upp våra mellanmål i mindre grupper för att också där lära sig samspel mellan klasskamrater och mellan årskurser. Vi ser också att barnen i den fria leken, med närvarande vuxna som observerar,handleder eller deltar, utvecklar socialt samspel, empati och självmedvetenhet.

7 SID 7 (15) I vår enkät ser vi att barnen trivs och känner sig glada när de är på fritids. I samtal med föräldrar och i brukarundersökning ser vi att föräldrar är mycket nöjda med våra fritidshem både i grundskolan och i grundsärskolan. Vi åtar oss att på alla skolans fritidshem arbeta förebyggande mot mobbing enligt vår likabehandlingsplan. Fritidshemmen på Maltesholmsskolan har ett gott samarbete med varandra vilket är en styrka när vi behöver reda ut konflikter. Vi arbetar förebyggande mot mobbing. Vi reder ut eventuella konflikter genom samtal där barnen får reflektera över vad som hänt. på planeringstid i varje arbetslag samt i utvärdering i slutet på läsåret. I uppföljningen ser vi att vårt arbete är strukturerad och att vi följer vår likabehandlingsplan både i det förebyggande och ingripande arbetet. Vi har också blivit tydligare att kommunicera till barn och föräldrar hur vi förebygger och löser konflikter. Bedömning och analys Utifrån elevernas och personalens utvärdering är våra arbetssätt relevanta. Våra elever är trygga. Inom alla våra verksamheter arbetar både barn och personal med både det psykiska och fysiska välbefinnandet så att möjlighet till god inlärning ökar. Samtal och uppföljning av elevernas sociala utveckling förs vid varje utvecklingssamtal och vid barn- och föräldrasamtal på fritidshemmen. De schemalagda aktiviteterna på fritids och mellanstadieklubben har fungerat mycket bra och kommer att fortsätta nästa läsår. Vårt arbetssätt under rastverksamhet där fritidshemmens personal tillsammans med lärarpersonal är ansvariga har också fallit väl ut och det fortsätter vi att utveckla nästa läsår.

8 SID 8 (15) Kunskap/Bedömning och betyg NÄMNDMÅL: 1 Alla elever i stadens kommunala skolor utvecklas och når målen för sin utbildning Indikator Andel elever som nått kravnivån på det nationella provet i matematik i åk 3 Andel elever som nått kravnivån på det nationella provet i svenska/svenska som andraspråk i åk 3 Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i matematik i åk 6 Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i svenska/svenska som andraspråk i åk 6 Periodens utfall Årsmål Period 94 % 85 % % 85 % % 85 % % 85 % 2014 Alla elever ska utmanas i sin läsning och stimuleras i sin läsutveckling Att alla elever når så hög måluppfyllelse som möjligt. Vi gör detta genom läsutmaningar, läsprojekt, boksamtal, läsgrupper, tyst läsning, högläsning, författarprojekt, bibliotekskunskap och besök, läsprojekt med hemmen, skriva sagor samt uppmuntra till läsning. Vi ger tidig intensiv en-till-en undervisning under en period, till elever som ligger i riskzonen för att få läs- och skrivsvårigheter. Genom lästester, diagnoser, LUS-läsutvecklingsschema som stäms av tre gånger under läsåret samt genom nationella prov i Årskurs 3 och Årskurs 6.

9 SID 9 (15) Under året har alla klasser minst ett tillfälle per vecka haft läsning vid särskilt fastställd tid. Vi har också fortsatt med läsprojektet "Reflekterande läsning". All lärarpersonal i både särskola och grundskola har tidigare deltagit i fortbildning kring detta. Även fritidspersonalen har fått utbildning i detta och har läsgrupper. Läsprojektet har tydligare lyft fram inte bara läsförmågan utan också förståelsen av det man läser. Att få reflektera tillsammans över den text man läst har gett ökade språkfärdigheter och ordförråd. Projektet har utvärderats i personalgruppen och i samtliga klasser har det fungerat väl med ökad lust till läsande. Andra läsprojekt har varit "En kvart om dagen", läsutmaningar, genrepedagogik med skrivprocess, författarprojekt, bokpresentationer mm. En lärare med särskilt ansvar som Läs och skrivutvecklare på skolan har under läsåret fortsatt med TIL-projektet (Tidig Intensiv Läsning) i framförallt Årskurs 1-3. Projektet har snabbt gett goda resultat och vi satsar vidare på det till nästa läsår. Skolan ska kontinuerligt följa upp och förbättra arbetet med kunskap och lärande Att alla elever når så hög måluppfyllelse som möjligt. Vi har utvecklingssamtal varje termin med samtliga elever och vårdnadshavare och upprättar då individuella utvecklingsplaner. Maltesholmsskolans alla elever i Årskurs 3 genomför nationella prov i svenska och matematik. De elever som inte uppnår godkänt upprättas det åtgärdsprogram för. Maltesholmsskolans alla elever bedöms enligt LUS, Läsutvecklingsschema, tre gånger per läsår. De elever som inte uppnår målen i LUS ges extra stöd. Systematisk uppföljning och utvärdering av elevernas kunskapsutveckling i förhållande till de nationella målen i samtliga ämnen i samtliga klasser på grundskolan och i särskolan. Åtagandet säkras genom att utvecklingsplanen kontinuerligt följs upp och utvärderas vid följande termins utvecklingssamtal. Åtagandet säkras genom att nationella prov, LUS-resultat och åtgärdsprogram följs upp vid utvecklingssamtalen eller annat tillfälle. Vi dokumenterar elevernas kunskapsutveckling och sociala utveckling med hjälp av digitala verktyg inom Skolwebben. Genom fördjupade diskussioner om utvärdering, uppföljning och bedömning följer vi upp.

10 SID 10 (15) Vi har höga förväntningar på alla elever utifrån våra styrdokument. Alla elever i samtliga klasser på både grundskola och särskola har individuella, dokumenterade utvecklingsplaner som följs upp under året. Specialpedagogerna ansvarade för en screening av samtliga elever som genomfördes i starten på läsåret. Skolledning och klasslärare har resultatdialog vid 2 tillfällen per år där resultat och utveckling följs upp i samtliga ämnen och i grundsärskolan också inom ämnesområden. Skolledningen sammanställer dessa resultatdialoger med samtliga klasser och i samtliga ämnen och använder det vid resursfördelning och fördelning av specialpedagogikstöd. Vi har också sammanställt LUS-resultat i Årskurs 3 och 6 uppdelat på flickor och pojkar. Varje elev ska göra framsteg i sin läs- och språkutveckling. Vi arbetar språkutvecklande i alla ämnen Varje elevs läs- och språkutveckling följs upp genom t ex Läsutvecklingsschema. I det dagliga arbetet, i alla ämnen, arbetar vi språkutvecklande där både läsförståelse och ordförståelse ingår. Vår satsning på tidig intensiv läsning har gett goda resultat i läsutvecklingen för våra elever. Bedömning och analys Kunskapsmålen ska bli än mer tydliga för elever och föräldrar. I brukarundersökningen i Förskoleklass och Årskurs 2 ser vi förbättrade resultat på elevsvaren där eleverna svarar på att de vet vad de behöver kunna för att nå målen. En djupanalys har gjorts av resultat på elev-, klass- och skolnivå. Ansvarig är skolledning. Våra ambitioner är också att lägga ett genusperspektiv på resultaten och över tid. Detta följs upp och utvärderas i slutet av varje termin. Vi ser också att vårt upptagningsområde under de senaste åren ändrat sin socioekonomiska struktur. Många elever flyttar in och klasserna utökas. Vi har också mer kompetens i ämnet Svenska som andraspråk.

11 SID 11 (15) Vi fortsätter nästa läsår med läsprojekt - reflekterande läsning och TIL. Vår satsning på NTA - Natur och teknik för alla - ser vi också har gett goda resultat i Naturorienterande ämnen och Teknik. Vi fortsätter utveckla det nästa läsår. Elevens ansvar och inflytande NÄMNDMÅL: 3 Alla elever i stadens kommunala skolor har inflytande över, förståelse för och tar ansvar för sitt eget lärande utifrån sina förutsättningar Indikator Andel elever åk 5 nöjda med - Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena Andel vårdnadshavare F-klass nöjda med - Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Andel vårdnadshavare fritidshem nöjda med det inflytande mitt barn har över fritidshemmets aktiviteter Andel vårdnadshavare åk 2 nöjda med - Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Periodens utfall Årsmål Period 56 % 80 % % % 80 % % 85 % 2014 Skolan ska arbeta för att eleverna i grundskolan och särskolan ska ta ökat ansvar för sina studier och för samarbetet med övriga på skolan. Att eleverna tar ökat ansvar för sina studier och för samarbetet med övriga på skolan. Skolan har ett uppdrag att låta eleverna med ökande mognad också ta ett ökat ansvar för sina studier, något som vi arbetar med att stimulera på olika sätt t ex genom klassråd, matråd, elevråd samt på fritidshem. På utvecklingssamtal för varje elev görs en utvärdering av hur eleven visar hänsyn i samarbetet med andra och hur eleven tar ansvar för sina studier. görs individuellt av lärare och personal på fritidshem och övergripande på skolan utifrån den sammanställning som görs av skolledning.

12 SID 12 (15) Vid resultatdialogerna med skolledning och klasslärare samt i enkäter och i utvärdering av året ser vi att eleverna når goda resultat och att eleverna själva upplever att det finns ett gott samarbete på skolan. Skolan strävar efter att alla elever ska ha inflytande över och ta ansvar för sitt eget lärande, utifrån personlig mognad samt känna ansvar för sin egen arbetsmiljö. Att alla elever, pojkar och flickor, får en ökad medvetenhet om sin egen inlärning och sitt eget inflytande över sitt lärande. Tydliga mål på kort och lång sikt. Samtal med de yngre eleverna: Vad ska jag lära mig? Vad har jag lärt mig? Vad kan jag utveckla? De äldre eleverna har loggböcker/skoldagböcker, där de reflekterar över det egna lärandet. Individuella utvecklingsplaner och vid behov åtgärdsprogram. Utvecklingssamtal och uppföljning av dem. Enkla, korta utvärderingar muntliga eller skriftliga efter avslutade arbeten och aktiviteter under läsårets gång. Loggböcker/skoldagböcker. Utvecklingssamtal. Utvärderingsenkäter vid läsårets slut. Skolan ska ge eleverna kunskap om och lärande i demokratiska principer. Vi gör det i det dagliga arbetet samt genom fungerande klassråd, elevråd. Fritidshem och förskoleklass har dagliga samlingar och möten med eleverna där elevernas eget ansvarskännande tas tillvara. Vi har också under året utarbetat och genomfört barn- och föräldrasamtal med alla elever på fritidshemmen. Före samtalet har barnen intervjuats och genomfört en enkät om trivsel och arbetssätt. Föräldrar har också svarat på en enkät före samtalet. Samtalet har efter utvärdering upplevts som mycket givande och givit personal och barn mycket information som tagits med i planering, genomförande av aktiviteter och arbetssätt på fritidshemmen.

13 SID 13 (15) Bedömning och analys Vi ser att eleverna gärna vill engagera sig i övergripande råd på skolan. Även i klassråd och på samlingar har eleverna utvecklats mycket för att kunna ta ansvar över sin egen situation och sin arbetsmiljö. Vi fortsätter vårt aktiva arbete med det nästa läsår. Skolan och omvärlden NÄMNDMÅL: Skolan bidrar till en hållbar livsmiljö 15 % av våra inköpta livsmedel ska vara ekologiskt producerade. Husmor inhandlar ekologiska livsmedel. Inköpen konteras på särskilt konto och stäms av. Vi har under året nått målet för vårt åtagande. Allt papper i klassrummen källsorteras av elever och personal. Allt återvinningspapper läggs i klassrummens pappersboxar. Dessa töms av elever på avsett ställe i sopförrådet. Kontinuerlig uppföljning i elevrådet samt uppföljning av vaktmästare ett tillfälle per termin. Målet ovan att allt återvinningspapper källsorteras har varit svårt att nå. Det har genomförts ett gott arbete med åtagandet, men fortfarande behöver vi ha fler uppföljningstillfällen. Övrig uppföljning

14 SID 14 (15) Sammanfattande analys I denna kvalitetsredovisning har jag beskrivit och anaylserat de resultat och metoder vi har på vår skola. Jag ger också en bild av hur vår skola är organiserad. Inom alla områden som vi beskrivit uppföljningen av läroplanens övergripande mål samt åtgärder för utveckling innefattas även särskolans, förskoleklassen och fritidshemmets elever, personal och föräldrar. i LUS och Nationella prov omfattar endast grundskolan samt elever i samundervisningklass som läser enligt grundskolan läroplan. Vi har under året fortsatt med arbetet med LGR -11, ny skollag och nya läroplaner i både grundskola, förskoleklass, särskola och fritidshem. Vi har också arbetat mycket med Bedömning och betyg både inom skolan och med andra skolor. Vi har också under året arbetat med att implementera Stockholm stad "Plan för utveckling av fritidshem". Vi behöver prioritera hur vi organiserar oss och vilka arbetssätt vi använder i grundskola, förskoleklass, särskola och fritidshem. Flera av våra lärare har genomfört kompetensutveckling inom Lärarlyftet för att öka ämneskompetenserna på skolan. Fortsättningen av PRIO-projektet, som ändrat namn till PRIO-Stockholm, har gett oss fler möjligheter till samplanering, coachning och möteseffektivitet, som allt syfter till att lyfta våra elevers kunskapsresultat. I planeringsprocessen inför nästa läsår tar vi med oss de kunskaperna och skapar än bättre förutsättningar för de arbetssätten. Vi fokuserar på det vi behöver förbättra men också vad vi nu är bra på. Vi har en mycket bra skolverksamhet med goda resultat i både förskoleklass, skola och på fritidshem. Vår personal har hög kompetens. Personalomsättningen är mycket låg vilket vittnar om trivsel och trygghet också i personalgruppen. I vår senaste arbetsmiljöenkät säger 100% att de känner sig trygga på arbetet. I senaste medarbetarenkäten var aktivt-medarbetar-index på genomsnittet i staden. Likaså låg skolans enkätresultat klart över genomsnittet i staden vad gäller ledarskap och chefer, delaktighet, utveckling och kompetens samt trivsel och arbetsklimat. I de brukarundersökningar som genomförts under våren har skolan fått fina resultat där man mäter "Kunskap" samt "Inflytande". en ligger över medelvärdet i Stockholm. Vi har ett förtroendefullt samarbete med föräldrar vilket det också ges uttryck för i

15 SID 15 (15) utvärderingar och enkäter som gjorts. Nu tittar vi framåt och tar med oss den utvärdering och de resultat in i nästa läsårsplanering och bygger vidare med skolan vision i fokus: En skola Där alla är öppna för det livslånga lärandet Där alla vet att de kan och de duger Där alla känner glädje i arbetet, tar ansvar, är kreativa och kan samarbeta Där alla får utvecklas i sin egen takt, efter sin förmåga och känner sig sedda, hörda och förstådda. Prioriterade åtgärder för utveckling Ytterligare utveckla arbetssätt för att öka måluppfyllelsen hos samtliga elever. Fortsätta vårt arbete med PRIO för att lyfta kunskapsresultaten för våra elever. Fortsätta arbetet med att arbeta språkutvecklande i alla ämnen i alla verksamheter. Kompetensutveckling genom Stockholmslyftet i matematik.. Fortsätta med NTA - Natur och teknik för alla - samt fortbildning i alla årskurser och skolformer. Fortsatt kompetensutveckling för personal när det gäller hur vi använder IT i undervisningen. Utveckla arbetet med trygghet och studiero. Kvalitetsredovisning upprättad av Bodil Torelm Rektor Maltesholmsskolan Hässelby Bilagor Likabehandlingsplanen 14-15

Arbetsplan. Inledning

Arbetsplan. Inledning Arbetsplan Inledning Vision En skola Där alla är öppna för det livslånga lärandet Där alla vet att de kan och de duger Där alla känner glädje i arbetet, tar ansvar, är kreativa och kan samarbeta Där alla

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Maltesholmsskolan

Verksamhetsplan 2016 för Maltesholmsskolan Maltesholmsskolan Tjänsteutlåtande Dnr: Sid 1 (14) 2016-01-29 Handläggare Bodil Torelm Telefon: Till Maltesholmsskolan Verksamhetsplan 2016 för Maltesholmsskolan Förslag till beslut Maltesholmsskolan 16563

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄGERSTENSÅSEN/HÄGE R STENSHAMNENS SKOLENH ET SID 1 (10) 2014-09-08 Handläggare: Helen Petersson Telefon: 0768250924 Kvalitetsredovisning Inledning Vår skolenhet består av två skolor,

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013/2014

Kvalitetsredovisning 2013/2014 UTBILDNINGSNÄMNDEN KUNGSHOLMENS G RUNDSK OLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (10) 2014-09-30 Handläggare: Elisabeth Ollas-Paulsson Telefon: 508 08 251 Kvalitetsredovisning 2013/2014 Inledning Kungsholmens

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass.

Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Kvalitetsredovisning läsåret 2013/14 Insjöns skola och förskoleklass. Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Strandvägsskolan Rektor Maria Skoogh 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1414-001-148/2013 SID 1 (17) 2013-10-18 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Kvalitetsredovisning Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola förskoleklass åk 1-2 och fritidshem Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Sid 1 (6) Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bromstensskolan

Sid 1 (6) Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bromstensskolan Sid 1 (6) Bromstensskolan Bromstensskolan, en modell för ett integrerat mångkulturellt samhälle där lärandet sätts i centrum och där alla känner trygghet, delaktighet och lust att lära. Bromstensskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Klättenskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Stöpafors 0565-160 00 växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 79. Klättenskolan 686 93 Sunne

Läs mer

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015

Verksamhetsplan Grundsärskola/ fritidshem 2014/2015 Tillsammans når vi toppen! Tre prioriterade utvecklingsområden för skolområde ÖST Höja måluppfyllelse och resultat Nationella prov Betyg Enkätresultat Elevhälsa VÄRDEGRUNDSARBETE Förebyggande arbete Samordna

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

Bäckahagens skola. Grundskola med två profiler och hög kvalitet. Språk och kunskapsutveckling

Bäckahagens skola. Grundskola med två profiler och hög kvalitet. Språk och kunskapsutveckling Sid 1 (10) Bäckahagens skola Grundskola med två profiler och hög kvalitet Bäckahagens skola omfattar förskoleklass, år 1-9 samt skolbarnsomsorg. Antalet elever är 553 och av dessa har ca 140 ett annat

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Sid 1 (5) Dnr /05 Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bandhagens skola

Sid 1 (5) Dnr /05 Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bandhagens skola Sid 1 (5) Bandhagens skola På Bandhagens skola som är en F-6 grundskola och grundsärskola, arbetar vi för en gemensam värdegrund, där alla vuxna och alla elever deltar. Vi tränar vår emotionella och sociala

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan

Sid 1 (8) Dnr Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Östermalmsskolan Sid 1 (8) Östermalmsskolan Verksamhetsbeskrivning Östermalmsskolan är en kommunal grundskola i Stockholms innerstad. Det är en F 6 skola med integrerad skolbarnsomsorg t.o.m. skolår 3 och fristående fritidsklubb

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2017-2018 Prästbols skola Innehåll Kunskap och kompetens...3 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag.3 Vision för grundskolan i Sunne kommun.3 Vad som ska

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN UTBILDNINGSNÄMNDEN TULLGÅRDSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (13) 2014-09-17 Handläggare: Anna Magnusson Kvalitetsredovisning Inledning Tullgårdsskolan ligger på Södermalm. Skolan byggdes och invigdes 1995.

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA UTBILDNINGSNÄMNDEN KUNGSHOLMENS G RUNDSK OLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (9) 2013-11-07 Handläggare: Elisabeth Ollas-Paulsson Telefon: 08-508 082 20 ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA SID 2 (9)

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1426-001-162/2013 SID 1 (12) 2013-10-25 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Arbetsplan Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Hälsoplan för Tegnérskolan

Hälsoplan för Tegnérskolan Hälsoplan för Tegnérskolan 2010 2011 Tegnérskolans Hälsoplan 2010-2011 Inom skolan arbetar alla kompetenser tillsammans för att bidra till varje elevs utveckling, hälsa och trygghet, men också för att

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 3-6 och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 22-10-31 SID 1 (13) 22-10-31 Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: 076-1242842 Arbetsplan Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med ca 240

Läs mer

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag.

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag. UTBILDNINGSNÄMNDEN FRUÄNGENS SKOLA Handläggare: Per-Arne Wigren Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1 (8) 2009-11-19 Arbetsplan Inledning Fruängens skola är en kommunal grundskola F-9 samt grundsärskola 1-10,

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HERRÄNGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 202012 SID 1 (8) 2012-11-07 Handläggare: Gerd Geiryd Telefon: 08 50821900 Arbetsplan Inledning Herrängens skola är en F-5 skola belägen i Älvsjö.

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2017 2018 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolan Platsen för möten, lärande och utveckling Detta dokument sammanfattar de grundläggande förhållningssätt, värderingar och arbetssätt som

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Rappestad/Västerlösa skolor Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Rappestad/Västerlösa skolor förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lysviks skola Kunskap och kompetens Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Bäckalunds skola 1 Kunskap och kompetens Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fruängens skola 2014

Kvalitetsredovisning Fruängens skola 2014 UTBILDNINGSNÄMNDEN FRUÄNGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (18) 2014-09-22 Kvalitetsredovisning Fruängens skola 2014 Inledning Fruängens skola Fruängens skola är en kommunal grundskola F-9 som

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola

Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Utbildningsinspektion i Linköpings kommun Änggårdsskolan Dnr 53-2005:1310 Utbildningsinspektion i Änggårdsskolan förskoleklass, grundskola årskurs 1 6 och obligatorisk särskola Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Grunduppgifter Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Ansvariga för planen Fritidshemmets

Läs mer

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem.

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev. 2017-08-01. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Datum 2013-09-05 1 (11) Kvalitetsanalys för Sickla skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Knutsbo skola grundskola åk 1-4 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll Styrkort 2016-2017...

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Åsenskolan Rektor Johan Kronberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN LÅNGBRODALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (13) 2014-09-12 Handläggare: Lis Wohlin Telefon: XTelefonX Kvalitetsredovisning Inledning Långbrodalsskolan Långbrodalsskolan är en

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2013-2014 SID 2 (11) Inledning "Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs skola upplevs som den lilla skolan i

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret ÅSENSKOLAN Jan Setterberg Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016-17 1 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.2 Måluppfyllelse... 3 1.2.1 Läsutveckling

Läs mer

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan

Ekensbergsskolan. Fritidshemmets. arbetsplan 1 Ekensbergsskolan Fritidshemmets arbetsplan 2014 2 1. Fritidshemmets förutsättningar Läge, lokaler, organisation och pedagogkompetens Ekensbergsskolans fritidshem ligger mycket vackert belägen intill

Läs mer

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2016-10-12 Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Riktlinjer. Strategier. No 6. Plan för utveckling av fritidshem

Riktlinjer. Strategier. No 6. Plan för utveckling av fritidshem Riktlinjer & Strategier No 6 Plan för utveckling av fritidshem Inledning Fritidshemmen i Stockholms stad visar många goda exempel på väl fungerande verksamhet. Det visar kommentarer från nöjda elever,

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Läsårsplan

Lovisedalsskolan RO Läsårsplan L Ä SÅR 2015/2016 Lovisedalsskolan RO Läsårsplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Läsårsplan 2(8)

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för

Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Kvalitetsredovisning 2010/2011 för Åbyggeby skola och fritidshem Kerstin Norlin biträdande rektor 1. Inledning Verksamheten har bedrivits med 70 barn i åldrarna 6-10 år, fördelade i förskoleklass upp till

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Junibackens skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll

Läs mer

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare

Skolutvecklingsplan. Skolans namn: Hallerna Skola Läsår: Kommun: Stenungsunds kommun. Vi utbildar världsmedborgare Skolutvecklingsplan Skolans namn: Hallerna Skola Läsår:2017-2018 Kommun: Stenungsunds kommun Vi utbildar världsmedborgare Information om skolenheten Hallerna är en nystartad enhet. Verksamheten på enheten

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6 Lokal arbetsplan 2017 2018 Nordmarks skola, Nordmarkshyttan Fsk - åk6 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING för år 2008

KVALITETSREDOVISNING för år 2008 KVALITETSREDOVISNING för år 2008 Rönninge skola MÅLUPPFYLLELSE Mål Mål 3 Barnen i förskoleklassen utvecklas utifrån sina förutsättningar Målet är ej uppfyllt Mål 4 Barnen i fritidshemmet utvecklas utifrån

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Elin Källgarn, lärare i grundskolan

Läs mer

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16

Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Datum 161001 Kvalitetsrapport avseende måluppfyllelse 2015/16 Verksamhet: Enligt anvisningarna om systematiskt kvalitetsarbete i skollagen (2010:800, 4 kap 3-8 ). Bakgrund är organisation med förskoleklass

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:9496 Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Söderby skola belägen i Haninge kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9496 Tillsyn i Söderby

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Rudboda skola ulla.fahrman@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Rudboda skola i Lidingö kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Åstorps kommun Haganässkolan Dnr 53-2005:3062 Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola

Kvalitetsrapport. Ekbackens skola Kvalitetsrapport Ekbackens skola Läsåret 2018 2019 Innehållsförteckning 1. Grundfakta... 3 2. Resultat... 4 Normer och värden, elevers ansvar och inflytande... 4 Kunskaper, bedömning och betyg... 5 3.

Läs mer