Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN"

Transkript

1 UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR SID 1 (13) Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: Arbetsplan Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med ca 240 elever. Skolan har två klasser i årskurserna F 4 och en klass i årskurs 5. Skolbarnsomsorgen för elever upp till och med klass 3 är integrerad i skolan. Elever i klass 4 och 5 erbjuds öppen fritidsverksamhet på Klubben i skolan. I Blackebergsskolan arbetar ca 35 personer med följande uppdrag: lärare, speciallärare, förskollärare, fritidspedagog, barnskötare, elevassistent, arbetslagsledare, rektor, skolassistent, IT-tekniker, vaktmästare, lokalvårdare, skolmåltidspersonal, biblioteksassistent, skolpsykolog och skolsköterska. Skolan är organiserad i fyra arbetslag. I tre av dem arbetar pedagogisk personal, medan det fjärde omfattar servicefunktioner som skolledning, elevvårdspersonal, skolmåltidspersonal, vaktmästeri, bibliotek och administration. Blackebergsskolan har fördelen att inte vara större än att alla på skolan känner igen varandra, men småskaligheten innebär också svårigheter att hitta en organisation som ryms inom tilldelad budget. Vi kommer att fortsätta vårt målmedvetna arbete för att bli en ännu attraktivare skola, en skola som ses som det självklara alternativet för alla familjer i närområdet. Förutsättningarna är goda för att kunna utöka elevantalet då vi har möjligheter att omdisponera våra skollokaler, dessutom nyproduceras många lägenheter i området. Skolans arbetsplan revideras årligen av skolans personal. Föräldrar och elever får ta del av resultatet. I denna arbetsplan beskrivs hur vi på Blackebergsskolan ska arbeta för att förverkliga läroplanens övergripande mål. Åtgärder för utveckling Då Blackebergsskolan får en ny rektor under hösten 22 kommer den nya skolledningen att leda arbetet med skolutveckling. Som tf rektor ser jag följande prioriterade utvecklingsområden: Under det kommande året ska vi fokusera på att förbättra våra elevers resultat. Det ska vi göra genom att:

2 SID 2 (13) Vi ska ännu tydligare analysera inte bara vad vi gör utan hur vi gör för att arbetet ska ge synliga resultat. Vi ska fortsätta att satsa på läsning och övrig språkutveckling, då vi vet att det är grunden för lärande på många sätt. Vi ska fortsätta arbetet med vår värdegrund och pedagogiska plattform och framöver fokusera på att värdegrunden slår igenom i vårt dagliga arbete. Vi ska fortsätta vårt kompetensutvecklingsarbete. Mål/Åtaganden Normer och värden NÄMNDMÅL: Samtliga elever i stadens kommunala skolor möter dagligen en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö Indikator Årsmål Period Ogiltig frånvaro i grundskolan 1 % 23 Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna. Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan Andel elever som är nöjda med Jag kan arbeta utan att bli störd, enligt skolundersökningen åk 5 Andel elever som är nöjda med Jag känner mig trygg i skolan, enligt skolundersökningen åk 5 95 % % % % % % 23 Skolan ska arbeta för att göra skolan till en trygg och trivsam arbetsplats för alla. Vår likabehandlingsplan redovisar hur vi arbetar mot all kränkande behandling. Det handlar främst om att arbeta förebyggande för att förankra kunskapen om allas lika värde, men även om hur vi uppmärksammar och följer upp kränkningar av olika slag.

3 SID 3 (13) Från läsåret 2008/2009 har all personal på skolan arbetat med värdegrundsfrågor utifrån programmet Quadriceps. Vi har arbetat fram värdegrund för skolan, för personalen och för eleverna. Tillsammans med vår vision om skolans pedagogiska plattform är denna värdegrund det vi enats om som skolans åtagande gentemot elever och föräldrar. Vid läsårets start har vi uppstartsdagar där det ordinarie skolarbetet ersätts av olika aktiviteter, som syftar till att skapa förutsättningar för en trygg och stimulerande arbetsmiljö för alla på skolan. Varje år genomför vi egna enkäter på skolan, som riktas till elever, föräldrar och respektive personal. På samtliga enkäter finns frågor rörande trygghet och trivsel. Enkätresultaten använder vi på skolan som underlag för utveckling. På våra personalmöten diskuteras återkommande hur stämningen är på skolan och vilka aktuella frågor vi har att arbeta med. Vår likabehandlingsplan och våra trivselregler utvärderas årligen och revideras vid behov. Revidering av likabehandlingsplanen Skolan ska förebygga och ingripa mot mobbning och all kränkande behandling Skolans trygghetsgrupp har ett övergripande ansvar för att se till att det förebyggande arbetet fungerar samt att se till att åtgärder vidtas om en mobbningssituation blir aktuell. Övningar som stärker förmågan till samarbete och självkänsla genomsyrar hela verksamheten och alla klasser och grupper har schemalagda aktiviteter med sådana övningar. Detta arbete förebygger kränkningar, diskriminering och mobbning. Vi arbetar med åldersblandade faddergrupper, vilket skapar ökad trygghet och vi-känsla på skolan. Vi fortsätter och utvecklar vårt arbete med Blackebergsmodellen inom Skapande skola. Under detta läsår fortsätter vi vårt arbete med kamratstödjare, som tillsammans med vår trygghetsgrupp och övrig personal ska hjälpa till att skapa god stämning och en trygg samvaro.

4 SID 4 (13) Vid läsårets slut fyller elever och föräldrar i en enkät om hur man uppfattar trygghet och trivsel på skolan. Vi ställer även frågor om hur man uppfattar våra trivselregler och skolans arbete mot mobbning. Resultatet använder personalen för att förbättra och utveckla skolans arbetssätt. Staden genomför vartannat år en enkät i förskoleklass och skolår 3. Även dessa resultat använder vi för att se var hur vi eventuellt kan förbättra våra rutiner. Vi ska fortsätta vårt utvecklingsarbete mot en ännu tryggare skola. Vi ska även fortsätta att fokusera på elevernas upplevelse av trygghet, både i klassrummet, i allmänna ytor/rum inomhus och på skolgården. Skolan ska öka samarbetet mellan hem och skola Förväntat resultat Fungerande föräldraråd som kontinuerligt har möten tillsammans med skolledningen. Blackebergsskolan är en öppen skola dit föräldrar är varmt välkomna att ta del av vår verksamhet. Alla som arbetar på skolan hjälper till genom att informera om hur vi arbetar och genom att svara på frågor av olika slag. Alla föräldrar bjuds in till föräldraråd i januari 22 där beslut kommer att tas hur det framtida samarbetet i föräldrarådet ska utformas och bedrivas. Vi kommer genomföra pysseldagar, vårstädning, bidra till att starta olika elevprojekt som ökar elevernas och vårdnadshavarnas känsla av sammanhang i skolan. Vid läsårets slut fyller elever och föräldrar i en enkät om hur man uppfattar trygghet och trivsel på skolan. Föräldrarna får även möjlighet att ge sitt omdöme avseende möjligheterna att få kontakt med oss på skolan. Resultatet använder personalen för att ytterligare förbättra och utveckla arbetet. Föräldraråd

5 SID 5 (13) och Lärande NÄMNDMÅL: Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt utifrån läroplansmålen Indikator Andel elever som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera min skola (åk 5) Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i matematik i årskurs 3 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i svenska i årskurs 3 Årsmål Period 90 % % % 23 Andel elever som läser med flyt i årskurs 3 80 % 23 Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns fritidshem (åk 2) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (F-klass) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (åk 2) 96 % % % 23 Skolan ska höja kompetensen i att skriva åtgärdsprogram. Förväntat resultat Samtliga åtgärdsprogram under läsåret ska vara kompletta och uppföljning ska ha skett inom överenskommen tid. För elever som är i behov av extra stöd för att nå målen upprättas åtgärdsprogram. Åtgärder föreslås och beslutas i samråd med elev och föräldrar och ska innehålla tydlig ansvarsfördelning mellan skola, elev och hem. Fokus ska dock ligga på skolans åtaganden. Viktigt är att utgå från elevens styrkor och ge stöd där eleven har behov. Tid för uppföljning och utvärdering av programmet ska alltid anges i åtgärdsprogrammet. Vid behov av extra stöd utanför arbetslagets resurser finns speciallärare och ytterligare pedagoger i Studion, som ger stöd antingen inom klassens ram eller i Studions rum i olika mindre och tillfälliga grupper.

6 SID 6 (13) Elever som har svenska som andra språk får introduktion i svenska av vår SVAlärare. Skolan erbjuder läxhjälp efter skoltid två gånger i veckan. Samtliga åtgärdsprogram ska skrivas under av rektor som då även ger kort feedback avseende åtgärdsprogrammets utformning och innehåll. Elevhälsoteamet kommer att gå igenom ett urval av upprättade åtgärdsprogram för att kvalitetssäkra vårt arbetssätt när det gäller stöd till elever som riskerar att inte nå målen. Feedback åtgärdsprogram Skolan ska kontinuerligt följa varje elevs kunskapsutveckling och varje termin skriva omdömen och individuella utvecklingsplaner. Vi arbetar med att utveckla den röda tråden i alla ämnen med tydliga avstämningar. I FSK och år 1 arbetar vi t ex med Bornholmsmodellen. Lärarna på skolan genomför olika kunskapskontroller och bedömer elevens kunskapsutveckling på olika sätt. Skolan genomför de nationella proven i år 3. Elevernas läsutveckling kontrolleras varje år även med hjälp av läsutvecklingsschema (LUS). Varje lärare genomför dessutom egna kunskapskontroller och gör bedömning av elevernas utveckling. (T ex genom att använda SVAPP som testar förskoleklasselevernas begreppsförståelse och ordförråd. Övriga klasser använder t ex ILBasis, DLS och Nya språket lyfter i svenska. I matematik används t ex ALP och Diamantmattens diagnoser.) Då förmågan att läsa ligger till grund för allt övrigt skolarbete ges läsutvecklingen mycket stöd och stimulans. Varje termin har vi klasskonferenser för att skapa en ömsesidig förståelse/kännedom om alla elever i skolans alla olika ämnen. Varje termin sammanfattas utvecklingen i skriftliga omdömen som delas ut till föräldrarna inför utvecklingssamtalet. Omdömena utgör ett av underlagen för den individuella utvecklingsplanen, som upprättas i samråd med elev och föräldrar. Det sker i samband med utvecklingssamtalet som skolan bjuder in till en gång per termin. Planen beskriver åtgärder för utveckling till nästa avstämning, både vad gäller kunskaper och social utveckling. en av elevernas sociala

7 SID 7 (13) utveckling sker i nära dialog mellan lärarna och personalen på fritidshemmen för de elever som är inskrivna där. Sammanställningen av alla elevers utveckling används för att se hur vi lyckas med uppdraget att ge våra elever kunskaper i alla ämnen samt i utvecklingen av ansvarstagande och samarbete. Den ger oss även förutsättningar att se hur vi ska prioritera insatser och resurser för att fler elever ska nå målen. Vi ska målmedvetet arbeta för att fler elever ska nå målen i årskurs 3 samt ha goda förutsättningar att nå målen i årskurs 6. utvecklingssamtal och omdömen Kunskap/Bedömning och betyg NÄMNDMÅL: Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt utifrån läroplansmålen Indikator Andel elever som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera min skola (åk 5) Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i matematik i årskurs 3 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i svenska i årskurs 3 Årsmål Period 90 % % % 23 Andel elever som läser med flyt i årskurs 3 80 % 23 Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns fritidshem (åk 2) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (F-klass) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (åk 2) 96 % % % 23

8 SID 8 (13) Skolan ska höja kompetensen i att skriva åtgärdsprogram. Förväntat resultat Samtliga åtgärdsprogram under läsåret ska vara kompletta och uppföljning ska ha skett inom överenskommen tid. För elever som är i behov av extra stöd för att nå målen upprättas åtgärdsprogram. Åtgärder föreslås och beslutas i samråd med elev och föräldrar och ska innehålla tydlig ansvarsfördelning mellan skola, elev och hem. Fokus ska dock ligga på skolans åtaganden. Viktigt är att utgå från elevens styrkor och ge stöd där eleven har behov. Tid för uppföljning och utvärdering av programmet ska alltid anges i åtgärdsprogrammet. Vid behov av extra stöd utanför arbetslagets resurser finns speciallärare och ytterligare pedagoger i Studion, som ger stöd antingen inom klassens ram eller i Studions rum i olika mindre och tillfälliga grupper. Elever som har svenska som andra språk får introduktion i svenska av vår SVAlärare. Skolan erbjuder läxhjälp efter skoltid 2 gånger i veckan. Samtliga åtgärdsprogram ska skrivas under av rektor som då även ger kort feedback avseende åtgärdsprogrammets utformning och innehåll. Elevhälsoteamet kommer att gå igenom ett urval av upprättade åtgärdsprogram för att kvalitetssäkra vårt arbetssätt när det gäller stöd till elever som riskerar att inte nå målen. Feedback åtgärdsprogram Skolan ska kontinuerligt följa varje elevs kunskapsutveckling och varje termin skriva omdömen och individuella utvecklingsplaner. I FSK och år 1 arbetar vi med t ex Bornholmsmodellen, Vi arbetar med att utveckla den röda tråden i alla ämnen med tydliga avstämningar. Lärarna på skolan genomför olika kunskapskontroller och bedömer elevens kunskapsutveckling på olika sätt. Skolan genomför de nationella proven i år 3.

9 SID 9 (13) Elevernas läsutveckling kontrolleras varje år även med hjälp av läsutvecklingsschema (LUS). Varje lärare genomför dessutom egna kunskapskontroller och gör bedömning av elevernas utveckling. T ex genom att använda SVAPP som testar förskoleklasselevernas begreppsförståelse och ordförråd. Övriga klasser använder t ex ILBasis, DLS och Nya språket lyfter i svenska. I matematik används t ex ALP och Diamantmattens diagnoser. Då förmågan att läsa ligger till grund för allt övrigt skolarbete ges läsutvecklingen mycket stöd och stimulans. Varje termin sammanfattas utvecklingen i skriftliga omdömen som delas ut till föräldrarna inför utvecklingssamtalet. Omdömena utgör ett av underlagen för den individuella utvecklingsplanen, som upprättas i samråd med elev och föräldrar. Det sker i samband med utvecklingssamtalet som skolan bjuder in till en gång per termin. Planen beskriver åtgärder för utveckling till nästa avstämning, både vad gäller kunskaper och social utveckling. en av elevernas sociala utveckling sker i nära dialog mellan lärarna och personalen på fritidshemmen för de elever som är inskrivna där. Sammanställningen av alla elevers utveckling används för att se hur vi lyckas med uppdraget att ge våra elever kunskaper i alla ämnen samt i utvecklingen av ansvarstagande och samarbete. Den ger oss även förutsättningar att se hur vi ska prioritera insatser och resurser för att fler elever ska nå målen. Vi ska målmedvetet arbeta för att fler elever ska nå målen i årskurs 3 samt ha goda förutsättningar att nå målen i årskurs 6. utvecklingssamtal och omdömen Skolan ska kontinuerligt förbättra sitt arbete med kunskap och lärande för att fler elever ska nå målen. Förväntat resultat Höja måluppfyllelsen i samtliga ämnen jämfört med föregående år. Lärarna har under läsåret 20/11 arbetat med implementeringen av Lgr11 och vi fortsätter med att göra LPP och använder vår kompetens i summativ och formativ bedömning. Kunskapskraven i Lgr11 kommuniceras i dialog med eleverna i

10 SID 10 (13) undervisningen, i dialog med elev och föräldrar vid utvecklingssamtalet samt vid upprättandet av de skriftliga omdömena. Resursanvändning På avsatt tid varje vecka förs pedagogiska diskussioner och kompetensutveckling som leder till att vi utvecklar och förbättrar vårt arbete när det gäller kunskapsutveckling och den sociala utvecklingen. Vi kommer att skapa nya sätt att sammanställa våra resultat för att med dem som utgångspunkt diskutera hur vi ska förbättra våra resultat. Under året kommer LPP i olika ämnen att diskuteras i kollegiet och vi ska ge varandra återkoppling för att utveckla detta ytterligare. Måluppfyllelsen kommer att följas upp i ordinarie mätningar. Kompetensutveckling i språkutveckling kommer att fortsätta genom vårt samarbete med språkforskningsinstitutet. av LPP och måluppfyllelse Elevens ansvar och inflytande NÄMNDMÅL: Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ha ett reellt inflytande över, ansvar för och förståelse för sitt eget lärande Indikator Andel elever som är nöjda med Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena, enligt skolundersökningen år 5 Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen i fritidshem är nöjda med det inflytande mitt barn har över fritidshemmets aktiviteter Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Årsmål Period 95 % % % % 23 Skolan ska arbeta för att eleverna ska ta ökat ansvar för sina studier och för samarbetet med övriga på skolan.

11 SID 11 (13) Skolan har ett uppdrag att låta eleverna med ökande mognad också ta ett ökat ansvar för sina studier, något som vi arbetar med att stimulera på olika sätt. T ex konkretiserar vi elevernas mål i IUP och avsätter tid för arbetet mot individuella mål. Vi ska även arbeta med att i högre grad medvetandegöra för eleverna när de är med och tar beslut. I de skriftliga omdömena som upprättas varje termin görs en utvärdering av hur eleven visar hänsyn i samarbetet med andra och hur eleven tar ansvar för sina studier. görs individuellt på utvecklingssamtalet och övergripande på skolan utifrån den sammanställning som görs. I vår värdegrund har vi formulerat att alla vuxna på skolan ska vara förebilder med höga förväntningar på eleverna och hur vi ska arbeta för att våra elever ska lyckas med sina studier. Skolan ska regelbundet ha klassråd och elevråd Alla klasser på Blackebergsskolan har klassråd regelbundet. Alla klasser finns representerade i skolans elevråd, som tillsammans med en vuxen som stöd har möten varannan vecka. Elevrådets protokoll delges alla på skolan så att uppföljning och återkoppling kan ske. I vår värdegrund har vi formulerat att skolan ska skapa delaktighet. Förutom de etablerade arbetsformerna med elevråd och klassråd handlar det om att hjälpa eleverna att bli delaktiga i sitt eget lärande och att lyssna aktivt och positivt på deras förslag. För att nå ännu längre ska vi fortsätta våra diskussioner om vilka arbetsformer som stödjer en sådan utveckling. Samverkan NÄMNDMÅL: a Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt

12 SID 12 (13) Skolan ska utveckla samarbetsformerna med andra verksamheter, såsom socialtjänst och närpolis Samarbetet med socialtjänsten runt enskilda elever fungerar väl i Bromma. Socialförvaltningen har en tydlig struktur med en mottagandegrupp som vi snabbt kan få kontakt med för rådgivning eller mottagande av formell anmälan. Vi har ett samarbete med Bromma Resurscenter, som är ett väl fungerande samverkansteam mellan skola, socialtjänst, polis och BUP när det gäller enskilda elevärenden. På möten med skolans krisgrupp kommer representanter för närpolis och kyrkan att bjudas in för att diskutera hur ett fungerande krisarbete ska förberedas. Vid den årliga översynen av vår arbetsplan följer vi upp hur samverkan med andra myndigheter fungerar. Skolans elevhälsoteam följer upp hur arbetet med socialtjänst, BUP och övriga instanser inom landstinget fungerar. Skolans krisgrupp har ett övergripande ansvar för att skolan har rutiner för samverkan med olika aktörer i en krissituation. Vi kan fördjupa och utveckla samarbetet med främst socialtjänsten. Vi behöver skaffa oss en större kunskap om hur socialtjänsten arbetar och hur lagstiftningen runt stödet till utsatta barn ser ut. NÄMNDMÅL: b Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt Resursanvändning Skolans resurser utgörs av tilldelad budget, lokaler, medarbetarna och deras kompetens, material och liknande. Tilldelad budget utgår från antalet elever och eftersom vi har möjligheter att utnyttja våra lokaler ännu mer effektivt ser vi fram emot ett ökat elevantal under de kommande åren. Vi prioriterar våra resurser till arbetet med eleverna och har en förhållandevis liten administration på skolan. Våra lokaler är slitna och det ställer stora krav på all personal att trots detta skapa en stimulerande och trivsam innemiljö. Vi har ett stort tillagningskök med förutsättningar att laga ett stort antal måltider. För närvarande säljer vi mat till andra verksamheter.

13 SID 13 (13) Ungefär hälften av våra elever har ett annat modersmål än svenska och vi har modersmålsundervisning på 24 olika språk. Vår mångkulturella miljö ger alla våra elever viktig kunskap om vårt samhälle och vår omvärld. Blackebergskolans personal är välutbildad, engagerad och kompetent - en ovärderlig resurs för våra elever och deras möjligheter att lyckas i sitt lärande. Övrigt

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-10-29 Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: 08-50842842 Kvalitetsredovisning Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med för närvarande

Läs mer

S K V A L I T E T S G A R A N T I

S K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I 1 (6) Blackebergsskolan läsåret 2009/2010 I n l e d n i n g Blackebergsskolan är en F-5 skola med ca 200 elever. Skolan har två klasser i årskurserna F 2 och en klass i

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HERRÄNGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 202012 SID 1 (8) 2012-11-07 Handläggare: Gerd Geiryd Telefon: 08 50821900 Arbetsplan Inledning Herrängens skola är en F-5 skola belägen i Älvsjö.

Läs mer

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012 UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅRSTADALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (8) 2011-11-04 Handläggare: Birgitta Fagerlund Telefon: 076-12 22 210 Arbetsplan/Verksamhetsplan Inledning Ledningsorganisation Årstadalsskolan

Läs mer

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Per Hansson, rektor Bromstensskolan 2013-10-31 A 1 (11) Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Introduktion Den här arbetsplanen beskriver vilka arbetsområden vi på Bromstensskolan kommer att fokusera på under

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2013-2014 SID 2 (11) Inledning "Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs skola upplevs som den lilla skolan i

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan. Nordmarks skola, Nordmarkshyttan. Fsk - åk6 Lokal arbetsplan 2017 2018 Nordmarks skola, Nordmarkshyttan Fsk - åk6 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetsplan. Inledning

Arbetsplan. Inledning Arbetsplan Inledning Vision En skola Där alla är öppna för det livslånga lärandet Där alla vet att de kan och de duger Där alla känner glädje i arbetet, tar ansvar, är kreativa och kan samarbeta Där alla

Läs mer

Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2012-2013 SID 2 (11) Inledning Den lilla skolan i den stora staden! Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN LÅNGBRODALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR SID 1 (11) 2011-11-29 Handläggare: Lis Wohlin Telefon: Arbetsplan Inledning Inledning Vår skola är en F-5 skola som ligger i södra Älvsjö. Vi har

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄGERSTENSÅSEN/HÄGE R STENSHAMNENS SKOLENH ET SID 1 (10) 2014-09-08 Handläggare: Helen Petersson Telefon: 0768250924 Kvalitetsredovisning Inledning Vår skolenhet består av två skolor,

Läs mer

Arbetsplan Läsåret

Arbetsplan Läsåret Barn och utbildning Arbetsplan Läsåret 2013 2014 Nordmarks skola Personal i arbetslaget: Tage Nordkvist, rektor Lena Karlsson, lärare förskoleklassen och åk 1 Linn Jansson, lärare grundskolan åk 2-4 Eva

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Elin Källgarn, lärare i grundskolan

Läs mer

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18

Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Utvecklingsplan, Strömsskolan, läsåret 17/18 Vision: Strömsskolan - en trygg och trivsam skola med höga resultat. Vi kan, vi vill och vi vågar! Bakgrund och syfte: Utvecklingsplanen ska konkretisera och

Läs mer

Arbetsplan. Inledning

Arbetsplan. Inledning Arbetsplan Inledning Oxhagsskolan är en F 6-skola i Akalla/Kista. Skolan har cirka 315 inskrivna barn i grundskola, grundsärskola och förskoleklasser. Cirka 195 elever är inskrivna på fritidshem. Varje

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Strandvägsskolan Rektor Maria Skoogh 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Sid 1 (6) Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bromstensskolan

Sid 1 (6) Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bromstensskolan Sid 1 (6) Bromstensskolan Bromstensskolan, en modell för ett integrerat mångkulturellt samhälle där lärandet sätts i centrum och där alla känner trygghet, delaktighet och lust att lära. Bromstensskolan

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5 Leif Hansson, rektor Lokal arbetsplan 2019-2020 Stålvallaskolan, Lesjöfors FSK - Åk5 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkningen av skolan kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄGERSTENSÅSEN/HÄGE R STENSHAMNENS SKOLENH ET SID 1 (12) 2012-10-31 Handläggare: Helén Petersson Telefon: 508 39 903 Arbetsplan Inledning Inledning Vår skolenhet består av två skolor,

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1426-001-162/2013 SID 1 (12) 2013-10-25 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Arbetsplan Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag.

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag. UTBILDNINGSNÄMNDEN FRUÄNGENS SKOLA Handläggare: Per-Arne Wigren Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1 (8) 2009-11-19 Arbetsplan Inledning Fruängens skola är en kommunal grundskola F-9 samt grundsärskola 1-10,

Läs mer

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5

Barn och Utbildning Leif Hansson, rektor. Lokal arbetsplan Stålvallaskolan, Lesjöfors. FSK - Åk5 Lokal arbetsplan 2017-2018 Stålvallaskolan, Lesjöfors FSK - Åk5 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkningen av skolan kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RHOLMSSKOLAN BILAGA 1 SID 1 (13) 2012-11-01 Handläggare: AnnMarie Taylor Telefon: 08-508 249 72 Arbetsplan Inledning Söderholmsskolan - en skola för framtiden - är en kommunal grundskola

Läs mer

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2018-09-28 Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN RÅLAMBSHOVSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000089/2013 SID 1 (6) 2013-10-23 Handläggare: Gunilla Olsson Telefon: 08-50808700 Arbetsplan 2013/2014 Inledning Rålambshovsskolan ligger på Kungsholmen

Läs mer

Hagsätra/Ormkärrsskolan

Hagsätra/Ormkärrsskolan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Hagsätra/Ormkärrsskolan Ing re ss Vår skolenhet består av två skolor. På Hagsätraskolan arbetar vi i fyra arbetslag, F-3 har med cirka 215 elever, 4-6 med 145

Läs mer

ELEVDOKUMENTATION i Stockholm Skolwebb

ELEVDOKUMENTATION i Stockholm Skolwebb ELEVDOKUMENTATION i Stockholm Skolwebb IUP - Skriftliga omdömen Vad? När och Vem? Var och Hur? Beskriver elevens kunskapsutveckling och ska skrivas i varje ämne som eleven fått undervisning i. En gång

Läs mer

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA UTBILDNINGSNÄMNDEN KUNGSHOLMENS G RUNDSK OLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (9) 2013-11-07 Handläggare: Elisabeth Ollas-Paulsson Telefon: 08-508 082 20 ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA SID 2 (9)

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2015/2016

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2015/2016 Verksamhetsplan Hagaskolan och fritidshem 2015/2016 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Hagaskolans årshjul sid. 3 Hagafritidshem årshjul sid. 4 Utvecklingsarbete sid.

Läs mer

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 4 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017 160920 Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN KLASTORP- E SSINGESKOLOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (13) 2014-09-10 Handläggare: Sandie Sandqvist Telefon: XTelefonX Kvalitetsredovisning Inledning Klastorp och Essinge skolor

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Åsenskolan Rektor Johan Kronberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2017 2018 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 november Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011

Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011 Sangis skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2010/2011 Volymer och nyckeltal Elevgrupp/åk Antal elever Antal lärare, heltidstjänster förskoleklass 9 0,6 100% 1 9 1,0 100% 2 9 1,0 100% 3 16 1,0 100%

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1414-001-148/2013 SID 1 (17) 2013-10-18 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Kvalitetsredovisning Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lysviks skola Kunskap och kompetens Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Ingaredsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Ingaredsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Hagaskolan och fritidshem 2018/2019 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Hagaskolans årshjul sid. 3 Hagafritidshem årshjul sid. 4 Utvecklingsarbete sid.

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015 20140921 Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20

Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20 Stora Vallaskolan Arbetsplan 19/20 Prioriterade utvecklingsområden: - Värdegrund - Jämställdhet - Kunskapsresultat Hur blev det? Var är Hur gör Var ska Normer och värden Skolans arbete mot kränkande behandling

Läs mer

IUP skriftliga omdömen årskurs Sid 1

IUP skriftliga omdömen årskurs Sid 1 IUP skriftliga omdömen årskurs 1-6 020502 Sid 1 Sid 2 Lokal pedagogisk planering Ska utföras av lärare, gärna i arbetslag eller ämneslag ex. på parallellplaneringarna. Ska ligga som grund för den enskilde

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN LÅNGBRODALSSKOLAN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN LÅNGBRODALSSKOLAN UTBILDNINGSNÄMNDEN LÅNGBRODALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (12) 2012-10-31 Handläggare: Lis Wohlin Telefon: XTelefonX Arbetsplan Inledning Långbrodalsskolans arbetsplan inbegriper samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11

Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Datum 2010-06-02 Arbetsplan för Bergkvara skola Läsåret 10/11 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Plusgiro Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS Torsskolan Allfargatan 38 www.torsas.se 0486-33100

Läs mer

Plan för verksamheten 2014/2015 Wallerska skolan

Plan för verksamheten 2014/2015 Wallerska skolan Plan för verksamheten 2014/2015 Wallerska skolan Innehållsförteckning 1. Inledning och förutsättningar 2. Normer och värden/ det goda mötet 3. Kunskaper, betyg och bedömning 4. Barn i behov av stöd 5.

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning. Läsåret 2012/2013. Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning Läsåret 2012/2013 Vallargärdets skola i Ulvsby skolområde Innehåll 1. Kvalitetsutvecklingsplan Planering Uppföljning Utvärdering och utveckling Analys och rapport Kvalitetsredovisning

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Åsenskolan Rektor Linda Karlsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Sörgårdens arbetsplan 14-15

Sörgårdens arbetsplan 14-15 Sörgårdens arbetsplan 14-15! Svenska Vi kan använda oss utav 4 olika diagnos- undervisningsmaterial. Skolverkets Nya språket lyfter, Stärk språket stärk lärandet (Cirkelmodellen), God läsutveckling, God

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Junibackens skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017. Brukets skola inkl fritidshem

Arbetsplan 2016/2017. Brukets skola inkl fritidshem Arbetsplan 2016/2017 Brukets skola inkl fritidshem Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättning 3. Läroplansmål - Normer och värden 4. Läroplansmål - Kunskaper 5. Läroplansmål - Elevernas ansvar

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Augusti 2017 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

Verksamhetsplan 2011/2012. Vintrosa skola inkl fritidshem Skolnämnd sydväst

Verksamhetsplan 2011/2012. Vintrosa skola inkl fritidshem Skolnämnd sydväst Verksamhetsplan 2011/2012 Vintrosa skola inkl fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄSSELBY VILLASTADS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000037/2012 SID 1 (15) 2012-09-21 Handläggare: Ylva Buhrgard Telefon: Kvalitetsredovisning Inledning 2012-09-17 Ylva Buhrgard 1.1 Organisation

Läs mer

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Saltsjö-Boo 2014-08-11 Kvalitetsanalys för Myrans heldagsskola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2015-2016 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Arbetslag 8-9 Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts upp

Läs mer

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2016-10-12 Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Nykroppa skola Personal i arbetslaget: Sten-Åke Eriksson, rektor Britt-Marie Botström, förskoleklasslärare Ellinore Johansson, förskoleklasslärare, fritidspersonal Ann-Katrin

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Kvalitetsanalys läsåret 2014/15 Klättenskolan Postadress Besöksadress Telefon Internet Giro och org nr Sunne kommun Stöpafors 0565-160 00 växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 79. Klättenskolan 686 93 Sunne

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Tällbergs skola Kvalitetsredovisning 2013/2014 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄSSELBY VILLASTADS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000037/2012 SID 1 (11) 2012-11-23 Handläggare: Ylva Buhrgard Telefon: 08-50841651 Arbetsplan Inledning Inledning 1.1 Organisation Hässelby

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2017-2018 Prästbols skola Innehåll Kunskap och kompetens...3 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag.3 Vision för grundskolan i Sunne kommun.3 Vad som ska

Läs mer

Lokal arbetsplan för Tusenskönan.

Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Lokal arbetsplan för Tusenskönan. Tusenskönans lokala arbetsplan bygger på läroplanen för det obligatoriska skolväsendet samt Landskrona stads skolplan. Arbetsplanen visar hur skolan vill organisera sin

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret ÅSENSKOLAN Jan Setterberg Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016-17 1 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.2 Måluppfyllelse... 3 1.2.1 Läsutveckling

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION

STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGEN REVIDERAD AUGUSTI 2012 STÖDMATERIAL FÖR ELEVDOKUMENTATION Innehållsförteckning OM UTVECKLINGSSAMTALET OCH DEN SKRIFTLIGA INDIVIDUELLA UTVECKLINGSPLANEN 2

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Mariehällsskolan

Verksamhetsplan 2015 för Mariehällsskolan Mariehällsskolan Tjänsteutlåtande Dnr: 1.2.-12/215 Sid 1 (12) 215-2-1 Handläggare Anette Madsen Telefon: 8-583277 Till Mariehällsskolan Verksamhetsplan 215 för Mariehällsskolan Mariehällsskolan 16872 Bromma

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2017-2018 Nykroppa skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Ellinore Johansson, lärare F-1 Lisa Jonsson, barnskötare/elevassistent, fritidspersonal Åsa Folkesson,

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 140929 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer