Arbetsplan. Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. Inledning"

Transkript

1 Arbetsplan Inledning Oxhagsskolan är en F 6-skola i Akalla/Kista. Skolan har cirka 315 inskrivna barn i grundskola, grundsärskola och förskoleklasser. Cirka 195 elever är inskrivna på fritidshem. Varje avdelning består av elever från en årskurs. I skolans fritidsklubb är en stor del av eleverna i årskurserna 4 och 5 inskrivna. Ungefär 95 % av barnen har svenska som andraspråk. Antalet fast anställda på skolan är cirka 60. Alla lärare är behöriga. Fem lärare har speciallärar-/specialpedagogutbildning och arbetar med en till två årskurser. Minst en lärare i varje arbetslag har utbildning i svenska som andraspråk. Antalet fast anställda på fritidsverksamhet är cirka tre per avdelning med förstärkning på årskurs 1 fritids. På varje fritidsavdelning finns minst en personal som har pedagogisk högskoleutbildning. På skolan finns en klass grundsärskola med sammanlagt 8 elever varav 7 av dessa går på en tillhörande fritidsavdelning. Skolan har en förberedelsegrupp där elever med kort tid i Sverige får extra stöd i sin svenska språkutveckling. Extra stöd ges också i form av studiehandledning av modersmålslärarna. Elever i behov av särskilt stöd får det av speciallärare/specialpedagoger. Speciallärarna/ specialpedagogerna ser även till att elever i behov av särskilt stöd erbjuds kompensatoriska läromedel. Skolmåltiderna är upphandlad inkluderat personal och tillhandahålls av Sodexho. Den pedagogiska personalen i grundskolan och grundsärskolan är organiserad i arbetslag. Arbetslagen är indelade årskursvis 1-3 och 4-6. Förskoleklasserna har en heldagsverksamhet och förskollärarna är med på lärarnas konferenser och utbildningar. Fritidspersonalen ingår i arbetslaget förskoleklass/fritids (ALF).. Personalen ingår även i olika arbetsgrupper/ ämnesgrupper med ansvar för utveckling. Uppdrag som till exempel ledning av arbetsgrupper, schemaläggning, temadagar och projektarbete fördelas till lärare/fritidspersonal. Vår arbetsplan är framtagen genom återkommande utvärderingar av våra åtagande och mål. De har skett på studiedagar, planeringsdagar, APT och gemensamma pedagogiska möten i arbetslag och olika arbetsgrupper. Elever och föräldrar har under läsåret varit delaktiga i form av klassråd, elevråd, miljöråd, föräldraråd, föräldramöten, föräldradagar, föräldrakvällar, introduktionssamtal och i utvecklingssamtal. Skolans värdegrund är: -Skolan ska prioritera lärandet -Skolan ska inte avspegla samhället, utan vara som samhället borde vara -Skolan ska vara skola -Skolan ska stå för trygghet och struktur -Skolan ska skapa delaktighet -Skolan ska vara för var och en -Skolan ska ha en hälsofrämjande miljö Personalens värdegrund är: -Jag vet att alla kan lära sig -Jag är yrkesskicklig -Jag är en ledare -Jag är en förebild -Jag skapar framgång sida 1 av 8 ( )

2 -Jag har höga förväntningar -Jag bekräftar barnen varje dag Elevernas värdegrund är: -Respektera dig själv -Respektera dina kamrater -Respektera egendom Rektors ledningsdeklaration: I mitt arbete som ledare strävar jag efter: Arbetsglädje och trivsel Genom att jag målmedvetet arbetar för en arbetsmiljö där vi tillsammans, stora såväl som små, känner lust, upplever trygghet och glädje och kan skratta tillsammans. Tydlighet i kommunikation, ansvar och uppdrag Genom att jag tillsammans med mina medarbetare tolkar, formulerar, diskuterar och utvärderar vårt gemensamma uppdrag och ansvar. Genom att jag ger feedback och uppmuntrar till utveckling och förbättring av verksamheten för ökad måluppfyllelse. Demokrati och delaktighet Genom att jag fokuserar på att skapa en tydlig mötesstruktur och tydliga beslutsprocesser, ger jag möjlighet för elever, föräldrar och personal att komma med förslag, tankar och åsikter vilka jag beaktar i största möjliga utsträckning. Det goda mötet människor emellan Genom att jag medvetet försöker vara öppen och ödmjuk inför nya situationer och människor, önskar jag stimulera viljan att lära av andra och varandra. Genom att jag bemödar mig att se och bekräfta barn och vuxna, vara en god lyssnare och samtalspartner samt aktivt bekämpa alla former av trakasserier. Åtgärder för utveckling Skolan kommer under läsåret att arbeta med följande utvecklingsområde: Fortsätta arbetet kring likabehandlingsplansarbetet. Fortsatt kompetensutveckling kring svenska som andraspråk. Kompetensutveckla personal i matematik och utveckla vårt arbetssätt. Förankra och tydliggöra fritidshemmens arbetsplan hos elever och vårdnadshavare. Skolan ska arbeta med att göra organisationen tydligare kring rastverksamheten. Mål/Åtaganden Normer och värden Samtliga elever i stadens kommunala skolor möter dagligen en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö Indikator Årsmål Period Ogiltig frånvaro i grundskolan 1 % 2013 Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan 86 % 2013 Andel elever som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna 90 % 2013 sida 2 av 8 ( )

3 Indikator Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna. Årsmål Period 90 % 2013 Andel elever som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag känner mig trygg i skolan 90 % 2013 Andel elever som är nöjda med Jag kan arbeta utan att bli störd, enligt skolundersökningen åk 5 Andel elever som är nöjda med Jag känner mig trygg i skolan, enligt skolundersökningen åk 5 85 % 2013 Vi åtar oss att aktivt arbeta för att främja trygghet och trivsel samt motverka alla former av mobbning, trakasserier och kränkande särbehandling. Skolan arbetar aktivt för att nå nolltolerans av mobbning, trakasserier och kränkande särbehandling samt att eleverna känner ökad trygghet och trivsel under hela skoldagen. På skolan arbetar en Trygghetsgrupp bestående av rektor, skolsköterska, fritidsledare, lärare och fritidspersonal. Gruppen träffas en gång i månaden eller vid behov och arbetar både förebyggande och när mobbning uppmärksammats. Gruppen för Likabehandlingsarbetet består av representanter från skolan olika verksamhetsområden och ansvarar för att hantera det digitala verktyget "Plan för skolan". Skolans elevhälsoteam består av rektor, skolpsykolog, skolsköterska och en specialpedagog som träffas varje vecka och går igenom elevsituationen och planerar åtgärder vid behov. Elevhälsoteamet arbetar utifrån en tydligt formulerad och förankrad Elevhälsoplan där olika insatser och resurser beskrivs. Skolhälsovården följer upp elevernas utveckling såväl den fysiska som den psykiska och verkar för sunda levnadsvanor. Skolan har ett program för friskvård och rörelse. Det innehåller bland annat: Röris - ett Friskis och Svettis-program. Dessutom ingår slalom på Kungsberget, utflykter till friluftsområden och en årligt återkommande hälsovecka. Information om kost och hälsa sker i klasserna. Målsättningen för fritidsverksamheten är att tillsammans med vårdnadshavarna ge eleverna social fostran och trygghet. Detta sker genom att erbjuda verksamheter som är roliga och stimulerande både kreativt och fysiskt. Goda resultat vid utvärdering av vår Likabehandlingsplan samt elever och vårdnadshavares uppfattning vid brukarundersökning. Vi genomför en kartläggning över hur eleverna känner trygghet och hur de trivs under hela skoldagen. Likabehandlingsplanen upprättas och utvärderas årligen. Brukarundersökningen följs upp med personal, elever och föräldrar. Kontinuerlig uppföljning sker på klassråd, elevråd, matråd, utvecklingssamtal, åtgärdsprogram och IUP. Personalen diskuterar i arbetslag, på personalmöten och medarbetarsamtal elevernas/barnens trygghet och trivsel. Fritidhemmet Kontinuerlig uppföljning kring trygghet och trivsel sker under samlingar, utvecklingssamtal och åtgärdsprogram. sida 3 av 8 ( )

4 Personalen diskuterar i arbetslag, på personalmöten och medarbetarsamtal elevernas/barnens trygghet och trivsel. Med hjälp av Diskrimineringsbyrån, Uppsala kommer skolan under läsåret arbeta med att utveckla hela vårt arbete kring likabehandlingsplanen. Eleverna ska delta i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling Elevrådet ska fortsätta att utveckla sitt arbete med likabehandlingsplanen. Fritidshemmet Vi kommer att arbeta för mer integrering mellan fritidsavdelningarna. Vi åtar oss att verka för att elever och vuxna är förtrogna med skolans värdegrund. Att värdegrunden är väl förankrad hos elever, personal samt vårdnadshavare. Vid varje läsårs skolstart arbetar vi med skolans värdegrund och går igenom ordningsreglerna. Det finns en överenskommelse mellan hem, skola och elev, som innehåller ansvarsfördelning och som har översatts till våra större modersmålsspråk. Den delas ut i åk 1 vid första föräldramötet, och följs sedan upp vid utvecklingssamtal eller vid behov under hela skoltiden. Alla klasser på skolan har en timme schemalagda gruppsamtal varje eller varannan vecka. Då sker bland annat etiska samtal och värderingsövningar. Detta ger barnen möjligheter till träning i social kompetens. Barnen får möjligheter att sätta ord på sina känslor, stå för sina åsikter, tro på sig själva och stå emot grupptryck. Fritidspersonalen arbetar i klasserna på förmiddagarna och följer upp den sociala träningen även under eftermiddagarna. Vid skolårets början träffas elev, förälder och lärare för ett introduktionssamtal där parternas förväntningar på varandra och skolans uppdrag diskuteras. Fritidshemmet Fritidspersonalen arbetar i klasserna på förmiddagarna och följer upp den sociala träningen även under eftermiddagarna. Fritidhemmet har regelbundna samlingar med barnen där de får möjligheter att sätta ord på sina känslor, stå för sina åsikter, tro på sig själva och stå emot grupptryck. Fritidsklubben arbetar med att alla barn ska prova på olika typer av aktiviteter som erbjuds för att främja jämställdhet. Goda resultat vad gäller enkäter till elever och vårdnadshavare, brukarundersökning och i arbetet med värdegrunden i samtal och diskussioner. Elevernas synpunkter kring arbetet med värdegrunden diskuteras och utvärderas på elevråd/klassråd, samtal i mindre grupp och enskilt vid t.ex. utvecklingssamtal och introduktionssamtal. kring arbetet med skolans värdegrund sker kontinuerligt i personalgruppen på personalmöten, arbetslag, diskussioner på studiedagar samt APT. Vi ska ytterligare förankra skolans värdegrund hos föräldrar, personal och elever och under året utveckla en gemensam struktur för arbetet kring föräldraråd, introduktionssamtal samt storsamlingar. Storsamlingar stadievis där vi uppmärksammar goda exempel och elevers framgångar. sida 4 av 8 ( )

5 Kunskap/Bedömning och betyg Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt utifrån läroplansmålen Indikator Årsmål Period Andel elever som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera min skola (åk 5) Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i engelska i år 6 90 % 2013 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i matematik i år 6 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i matematik i årskurs 3 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i svenska i år 6 Andel elever som klarat samtliga delprov på det nationella provet i svenska i årskurs 3 76 % 2013 Andel elever som läser med flyt i årskurs 3 75 % 2013 Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns fritidshem (åk 2) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (Fklass) Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen anser - Jag kan rekommendera mitt barns skola (åk 2) 75 % % 2013 Vi åtar oss att stimulera och stödja varje elevs kunskapsutveckling i syfte att målen i samtliga ämnen nås. Eleverna uppnår eller hamnar över skolans satta årsmål i resultaten Nationella prov åk 3 och åk 6. Vi arbetar utifrån kursplanernas centrala innehåll i årskurs 1-3, 4-6 och kunskapskraven i årskurs 6. Målen finns med både i undervisningen och vid utvecklingssamtalen. Då ges skriftliga omdömen samt upprättas en IUP tillsammans med eleven och föräldrarna. Före utvecklingssamtalen skickar vi hem de skriftliga omdömena för att elever och föräldrar ska vara förberedda och känna delaktighet i samtalet. Åtgärdsprogram utarbetas vid behov. Vi erbjuder elever läxhjälp. Vi diskuterar vid olika tillfällen likvärdig bedömning av elevernas kunskaper. I speciallärargruppen diskuteras regelbundet resursfördelningen på skolan. Gruppen bidrar till att öka bedömaröverensstämmelsen. Elever i behov av särskilt stöd får individuell hjälp. Eleverna uppvisar goda resultat på nationella proven i åk 3 och åk 6. Mål och resultat följs upp och redovisas på olika sätt t.ex. samtal i klassrummet, läxförhör, prov, LUS, nationella prov åk 3 och 6. Vid utvecklingssamtalen ges skriftliga omdömen och kompletterande IUP. sida 5 av 8 ( )

6 Vi ska fortsätta vårt arbete med att förbättra och utveckla våra skriftliga omdömen och upprättandet av IUP för att därigenom tydliggöra och skapa större delaktighet i de skriftliga omdömena och IUP med elever och föräldrar. Kompetensutveckla pedagogerna genom att delta i Bedömning och Lokal pedagogisk planering. Utveckla elevernas delaktighet i egenbedömning och kamratbedömning utifrån lokala pedagogiska planer och genom att tydliggöra kravnivåerna i de olika ämnena. Vi ska skapa en tydlig struktur för hur fritidspersonal ska delta i utvecklingssamtalen. Elevens ansvar och inflytande Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ha ett reellt inflytande över, ansvar för och förståelse för sitt eget lärande Indikator Andel elever som är nöjda med Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena, enligt skolundersökningen år 5 Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen F-klass är nöjda med Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen i fritidshem är nöjda med det inflytande mitt barn har över fritidshemmets aktiviteter Andel vårdnadshavare som enligt skolundersökningen åk 2 är nöjda med - Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas Årsmål Period Vi åtar oss att utveckla elevernas förmåga att bedöma och ta ansvar för sitt eget lärande och verka för att utöka elevernas möjligheter till delaktighet och medinflytande. Eleverna ska förstå och vara delaktiga i sin egenbedömning och kunskapsutveckling utifrån kravnivåerna samt kunskapskraven för betyg i åk 6. I klassernas arbete ska målen brytas ner i delmål, som eleverna är med och planerar och utvärderar. Målen skall finnas synliga på olika sätt i klassrummen. Vi använder Startblock vid de flesta lektioner, så eleverna ser målet för varje lektion. Dokumentation av elevernas arbete sker på olika sätt, i mappar, i egna reflektionsböcker, i bild och i film. I de två utvecklingssamtalen som vi erbjuder varje år har eleverna och föräldrarna stor möjlighet att ta del av och ha synpunkter på verksamheten och sitt barns utveckling. I olika råd t.ex. elevråd, matråd och miljöråd, där representanter från klasserna deltar tas frågor upp som gäller hela skolan. Dessa sammanfattas vid varje terminsslut. Resultaten i brukarundersökning ska visa på skolans satta årsmål när det gäller elevernas förmåga att bedöma och ta ansvar för sitt eget lärande. sida 6 av 8 ( )

7 I klassråd och samlingar på fritids tas olika frågor upp till diskussion och förs sedan eventuellt vidare till elevrådet, miljöråd och matråd. Enkäter till eleverna genomförs varje år, med uppföljande diskussioner i klasserna. Kompetensutveckla pedagogerna genom att delta i Bedömning och Lokal pedagogisk planering för att göra eleverna mer delaktiga i sitt eget lärande. Samverkan a Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt Vi åtar oss att samverka mellan förskola och skola och samhället i övrigt samt att ge föräldrar möjligheter till inflytande och delaktighet. En ökad föräldranärvaro på föräldraråden. Vi har en tydlig arbetsgång för blivande förskoleklassbarn och föräldrar; från första informationsmötet för barn och föräldrar till dess barnet börjar i vår skola. Det innebär information och skolbesök. Skolpersonal besöker även förskolorna. Skolledningen har regelbundna möten med förskolechefen på de närliggande kommunala förskolorna. Vi deltar i en områdesgrupp i Akalla med deltagare från polis, socialtjänst, ungdomsgård och andra skolenheter i Akalla. Skolan samarbetar med Idrottslyftet för elevernas friskvård och hälsa. Alla föräldrar skall genom utvecklingssamtalen känna till var deras barn befinner sig i sin utveckling och kunna påverka skolans och fritidshemmets arbete med barnen. Vid skolans utvecklingssamtal bör både lärare och personal från fritids delta. Alla föräldrar inbjuds till "öppna" Föräldrarådsmöten i skolan, där de har möjlighet att påverka skolans arbete. Under hösten kommer vi ha föräldradagar då föräldrar bjuds in att vara med i skolan. Information till föräldrar uppdateras på skolans hemsida. Ökat deltagande på föräldraråd samt andra aktiviteter så som föräldramöten, temaföreläsningar och mattekvällar. Enkäter till föräldrarna genomförs minst en gång per år. av Föräldrarådsmöten och föräldrasamtal sker kontinuerligt i olika personalmöten. Vi försöker ständigt hitta nya former för föräldramöten, så föräldrars närvaro ska öka, bland annat genom att ha möten tillsammans skola-fritids, mattekvällar, temakvällar mm b Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt Samverkan lokalt samt internationellt. sida 7 av 8 ( )

8 Öka elevernas kunskap och kännedom om närområdets föreningar, organisationer och företag, för att skapa nya kontakter och förebilder. Internationellt vill vi öka lärandet om andra länders skolsystem, traditioner och kultur. Vi arbetar med den lokala områdesgruppens olika representanter och aktörer genom studiebesök, föreläsningar och i samtal i klassrummet. Vi har på skolan någon klass som samverkar med en vänskola i Stockholmsområdet och har för avsikt att utöka detta till ett internationellt perspektiv. Skolan samverkar med företag så som ICA och Arlas öppna bondgårdar och gör kontinuerliga besök på stadens bibliotek. Skolans TV-studio, TV-OX, arbetar för ett ökat samarbete med SVT för att bredda elevernas kunskaper kring entreprenörskap. Skolan ska ha samverkat med företag så som ICA, SVT och Arla öppna bondgårdar. sker genom utvärderingar med elever, personal och de företag som vi samverkar med. Eleverna ska utvecklas i att verka för sina idéer och skapa en grund för entreprenörskap. Vi använder skolans resurser effektivt när det gäller personal och lokaler. Skolans ytor används effektivt då största delen av verksamheten, inklusive modersmålsundervisningen, bedrivs inom skolbyggnaden. Skolans arbete med elever i behov av särskilt stöd har en tydlig arbetsgång med kontinuerlig uppföljning och resurserna fördelas efter behov. Fritidshemmet Personalens kompetens används på ett optimalt sätt då samarbete sker mellan fritidshem, skola och fritidsklubb. Övrigt Vi ska utveckla och kommunicera ett kvalitetshjul så att medarbetarna ser sitt uppdrag i arbetet med mål och visioner. Under läsåret ska driftsättning av vårdnadshavareinloggning ske. Bilagor sida 8 av 8 ( )

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14

Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Per Hansson, rektor Bromstensskolan 2013-10-31 A 1 (11) Arbetsplan Bromstensskolan 2013/14 Introduktion Den här arbetsplanen beskriver vilka arbetsområden vi på Bromstensskolan kommer att fokusera på under

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 22-10-31 SID 1 (13) 22-10-31 Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: 076-1242842 Arbetsplan Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med ca 240

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HERRÄNGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 202012 SID 1 (8) 2012-11-07 Handläggare: Gerd Geiryd Telefon: 08 50821900 Arbetsplan Inledning Herrängens skola är en F-5 skola belägen i Älvsjö.

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KARLBERGS SKOLA. Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2013-2014 SID 2 (11) Inledning "Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs skola upplevs som den lilla skolan i

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012

Arbetsplan/Verksamhetsplan 2012 UTBILDNINGSNÄMNDEN ÅRSTADALSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (8) 2011-11-04 Handläggare: Birgitta Fagerlund Telefon: 076-12 22 210 Arbetsplan/Verksamhetsplan Inledning Ledningsorganisation Årstadalsskolan

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan. Inledning

Arbetsplan. Inledning Arbetsplan Inledning Vision En skola Där alla är öppna för det livslånga lärandet Där alla vet att de kan och de duger Där alla känner glädje i arbetet, tar ansvar, är kreativa och kan samarbeta Där alla

Läs mer

Sid 1 (6) Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bromstensskolan

Sid 1 (6) Giltig fr.o.m Giltig t.o.m Bromstensskolan Sid 1 (6) Bromstensskolan Bromstensskolan, en modell för ett integrerat mångkulturellt samhälle där lärandet sätts i centrum och där alla känner trygghet, delaktighet och lust att lära. Bromstensskolan

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem September 2017 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar sid. 3 2. Verksamhetsidé sid. 3 3. Enhetens årsklocka sid. 4 4. Utvecklingsarbete sid. 5

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄGERSTENSÅSEN/HÄGE R STENSHAMNENS SKOLENH ET SID 1 (10) 2014-09-08 Handläggare: Helen Petersson Telefon: 0768250924 Kvalitetsredovisning Inledning Vår skolenhet består av två skolor,

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1414-001-148/2013 SID 1 (17) 2013-10-18 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Kvalitetsredovisning Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan 2013/2014. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN RÅLAMBSHOVSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000089/2013 SID 1 (6) 2013-10-23 Handläggare: Gunilla Olsson Telefon: 08-50808700 Arbetsplan 2013/2014 Inledning Rålambshovsskolan ligger på Kungsholmen

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012

SID 1 (10) 2011-11-18 UTBILDNINGSNÄMNDEN. Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 1 (10) UTBILDNINGSNÄMNDEN SÖDE RMALMSSKOLAN 2011-11-18 Handläggare: Nina Jonsson ARBETSPLAN 2012 SID 2 (10) Inledning Södermalmsskolan är en F-9 skola som ligger vid Mariatorget i hjärtat av Södermalm.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA

ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA UTBILDNINGSNÄMNDEN KUNGSHOLMENS G RUNDSK OLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (9) 2013-11-07 Handläggare: Elisabeth Ollas-Paulsson Telefon: 08-508 082 20 ARBETSPLAN 2014 KUNGSHOLMENS GRUNDSKOLA SID 2 (9)

Läs mer

Arbetsplan. förskoleklass skola fritids

Arbetsplan. förskoleklass skola fritids Arbetsplan förskoleklass skola fritids 2012-2013 SID 2 (11) Inledning Den lilla skolan i den stora staden! Så fort man kliver in blir man sedd och möts av en varm miljö brukar besökare säga. Karlbergs

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2015/2016

Verksamhetsplan. Hagaskolan och fritidshem 2015/2016 Verksamhetsplan Hagaskolan och fritidshem 2015/2016 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Hagaskolans årshjul sid. 3 Hagafritidshem årshjul sid. 4 Utvecklingsarbete sid.

Läs mer

Österfärnebo skolas arbetsplan

Österfärnebo skolas arbetsplan Österfärnebo skolas arbetsplan 2017-2018 MEDBORGARE Normer och värden Alla elever och vuxna ska känna sig respekterade och väl behandlade på Österfärnebo skola. et är nått när resultatet på kommunens enkät

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN BANDHAGENS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1426-001-162/2013 SID 1 (12) 2013-10-25 Handläggare: Ylva Wikman Telefon: 08 508 48840 Arbetsplan Inledning Bandhagens grundskola, grundsärskola

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN SKANSKVARNSSKOLAN

Arbetsplan. Inledning. Åtgärder för utveckling UTBILDNINGSNÄMNDEN SKANSKVARNSSKOLAN UTBILDNINGSNÄMNDEN SKANSKVARNSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (14) 2013-10-31 Handläggare: Elisabeth Bäck Telefon: 50816660 Arbetsplan Inledning Skanskvarnsskolan är en kommunal grundskola för

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav

Läs mer

Likabehandlingsplan Revinge skola

Likabehandlingsplan Revinge skola Likabehandlingsplan Revinge skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem Läsår 2016 / 2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Kästa skolas Likabehandlingsplan

Kästa skolas Likabehandlingsplan Kästa skolas Likabehandlingsplan - mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan, sida 1 Vision Visionen här på Kästa skola är att alla elever, personal och vårdnadshavare ska känna sig

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter

Arbetsplan Pilen handlingsplan. Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Arbetsplan Pilen handlingsplan Förskolan Bofinken 2010/2011 Vision: Lärande ger glädje och möjligheter Innehållsförteckning 1. Förskolans verksamhet och förutsättningar...3 2. Kvalitetsarbetet...3 3. Utvecklingsåtaganden...4

Läs mer

Lokal arbetsplan 2010/2011

Lokal arbetsplan 2010/2011 Lokal arbetsplan 2010/2011 Sofielundsskolan Arbetslag 8-9 Lokal arbetsplan vid Sofielundsskolan Huvudsyftet med den lokala arbetsplanen är att för alla i organisationen tydliggöra de mål som satts upp

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN

Astrid Lindgrens skola AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN AAstirid LIndgresn skola DOKUMENTNAMN skolan Vi vet vart vi ska. Vi utvärderar, analyserar och förändrar. Utnyttja alla våra sinnen. Lär oss på olika sätt. Är tydliga! Gör våra elever medvetna om målen.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-18 Körfältsskolan Datum: 2017-08-17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskolan 1-5, fritidshem Ansvariga

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan

Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan Arbetsplan 2018/2019 Fritidshemmet Eken, Åtorpsskolan Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning

Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN BLACKEBE RGSSKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-10-29 Handläggare: Henrik Nöbbelin Telefon: 08-50842842 Kvalitetsredovisning Inledning Blackebergsskolan är en F-5 skola med för närvarande

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande

Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Adolfsbergsskolan F-6 s vision: Lika-unika, stolta barn och vuxna tillsammans för trygghet, glädje och lärande Arbetsplan 2017/2018 Adolfsbergsskolan F-6 inklusive fritidshem Inledning I denna arbetsplan

Läs mer

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Barn och utbildning Sten-Åke Eriksson Rektor Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Lokal arbetsplan för Österåsens skola läsåret 2010/2011

Lokal arbetsplan för Österåsens skola läsåret 2010/2011 2010-10-19 Lokal arbetsplan för Österåsens skola läsåret 2010/2011 Lust att lära och utvecklas hela livet Den lokala arbetsplanen anger skolans prioriterade utvecklingsmål för läsåret, med åtaganden enskilt

Läs mer

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem.

Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Vindängens plan mot kränkande behandling 2017, rev. 2017-08-01. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola, fritidshem. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag.

Skolans lärare är organiserade i arbetslag F-3, 4-6,7-8 och 9. Skolbarnomsorgen och särskolan utgör egna arbetslag. UTBILDNINGSNÄMNDEN FRUÄNGENS SKOLA Handläggare: Per-Arne Wigren Telefon: TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1 (8) 2009-11-19 Arbetsplan Inledning Fruängens skola är en kommunal grundskola F-9 samt grundsärskola 1-10,

Läs mer

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011.

Arbetsplan. Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa. Ållebergsskolan. Grundsärskola. Läsår 2010 / 2011. Arbetsplan Vår vision: Det goda livet i skolan - kunskap, trygghet och hälsa Ållebergsskolan Grundsärskola Läsår 2010 / 2011 Charlotta Robson Rektor Innehållsförteckning Del 1 Enhet Kyrkerörs vision Del

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Åsenskolan Rektor Johan Kronberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Elevhälsoplan Svenstaviks skola

Elevhälsoplan Svenstaviks skola Elevhälsoplan Svenstaviks skola Läsåret 2019-2020 Rektor Jenny Eriksson Rektor Jerry Prestberg Innehållsförteckning Svenstaviks skola... 2 Skolans vision... 2 Skolans elevhälsa... 2 Svenstaviks skolas

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018

Verksamhetsplan. Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Verksamhetsplan Malmens skola och fritidshem 2017/2018 Augusti 2017 Verksamhetsplan - Systematiskt kvalitetsarbete Malmens skola och fritidshem Verksamhetsidé vision På vår skola ska ingen känna sig diskriminerad,

Läs mer

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Arbetsplan. Inledning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN HÄSSELBY VILLASTADS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 000037/2012 SID 1 (11) 2012-11-23 Handläggare: Ylva Buhrgard Telefon: 08-50841651 Arbetsplan Inledning Inledning 1.1 Organisation Hässelby

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013-2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6

Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Utbildningsinspektion i Alingsås kommun Noltorpsskolan Dnr 53-2005:1533 Utbildningsinspektion i Noltorpsskolan, grundskola F 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola Ansvariga för planen Rektor Britt-Marie Eliasson Vår vision Alla människor

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015 20140921 Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN

Kvalitetsredovisning. Inledning. Åtgärder för utveckling från föregående kvalitetsredovisning UTBILDNINGSNÄMNDEN UTBILDNINGSNÄMNDEN KARLBE RGS SKOLA TJÄNSTEUTLÅTANDE 001-189/2013 SID 1 (15) 2013-10-24 Handläggare: Karin Nord Telefon: 08-508 44 780 Kvalitetsredovisning Inledning "Så fort man kliver in blir man sedd

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Arbetsplan 2018/19. Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg Tjörn Möjligheternas ö

Arbetsplan 2018/19. Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg Tjörn Möjligheternas ö Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg 2018 09 03 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 3 2 Normer och värden 4 2.1 Studiero... 4 2.2 Likabehandling... 6 2.3 Trygghet och förhindra kränkningar...

Läs mer

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018

Vretaskolans. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Vretaskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-2 inklusive fritidshem Bakgrund och syfte Vretaskolans

Läs mer

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 och fritidsverksamhet. Ansvarig för planen: Gabriella Ceder, rektor, och

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 november Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6

Föräldrar år 3 Föräldrar år 6 Omrade Nr Förskola Pedagogisk omsorg/familjed aghem Förskoleklass år 3 år 6 Är ditt barn en 0 1 pojke eller flicka? Utveckling och lärande Verksamheten är 101 2 stimulerande för Är ditt barn en pojke eller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare

Läs mer