Standard RA4.9 Rapportering av de största motparterna. Föreskrifter och allmänna råd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Standard RA4.9 Rapportering av de största motparterna. Föreskrifter och allmänna råd"

Transkript

1 Standard RA4.9 Rapportering av de största motparterna Föreskrifter och allmänna råd

2 Så här läser du standarderna Standarden är en ämnesvis indelad helhet av föreskrifter och råd som förpliktar eller vägleder tillsynsobjekt och andra aktörer på finansmarknaden, anger tillsynsmyndighetens mål för kvalitetsnivå och syn på god praxis samt motiverar regleringen. Datumangivelser i standardens marginal: Utfärdad: Anger när Finansinspektionen fattat beslutet att utfärda texten. Gäller fr.o.m.: Anger när textavsnittet trätt i kraft. Varje stycke i standarden har en egen marginalanteckning: Norm: Hänvisningar till gällande bestämmelser i lag eller förordning. : Föreskrifter som Finansinspektionen enligt lag har rätt att meddela företag under tillsyn och andra finansmarknadsaktörer. Rekommendation: Finansinspektionens riktgivande råd till företag under tillsyn eller andra finansmarknadsaktörer. Tillämpningsråd/-exempel: Praktiska anvisningar eller tillämpningsråd till eller -exempel på norm, bindande föreskrifter och rekommendationer. Hänvisning till Finansinspektionens standard eller en del av en standard. Motivering: Redogör för regelverkens mål, syfte och bakgrund. Standarderna finns på Finansinspektionens webbplats

3 tills vidare dnr 8/120/ (24) INNEHÅLL 1 Tillämpning Målgrupp 5 2 Syfte 6 3 Rättsgrund 8 4 Rapportering till Finansinspektionen Rapportens utformning Rapporteringsskyldighet och föreskriven rapportörkategori Undantag från rapporteringsskyldigheten Rapportering till Finansinspektionen Verifiering av uppgifterna 11 5 Blanketter Anvisningar för redovisning på V Motparter på blanketten Fordringar utan säkerhet och fordringar med säkerhet Nettning av poster Uppgifter som skall redovisas på blanketten Anvisningar för redovisning på V Motparter på blanketten Uppgifter som skall redovisas på blanketten 22

4 tills vidare dnr 8/120/ (24) 6 Ytterligare information 23 7 Ändringshistorik 24

5 tills vidare dnr 8/120/ (24) 1 TILLÄMPNING 1.1 Målgrupp (1) Rapporteringsskyldigheten gäller inlåningsbanker, dvs. de banker som tidigare benämnts depositionsbanker. För de rapporteringsskyldiga används nedan benämningen institut. (2) Endast de inlåningsbanker är emellertid rapporteringsskyldiga vars balansomslutning överstiger eller uppgår till 1 miljard euro eller summa bankcertifikat belåningsbara i centralbank överstiger eller uppgår till 100 miljoner euro. (3) Finansinspektionen kan kräva rapporteringsskyldighet också av institut som inte fyller ovan nämnda kriterier men som inspektionen anser vara betydande med tanke på systemrisken fungera som centrala finansiella institut för andra banker utgöra en potentiell inkörsport för utländska chocker som kan påverka den finländska finansmarknaden eller vara en betydande motpart för andra institut.

6 tills vidare dnr 8/120/ (24) 2 SYFTE (1) Regleringen och övervakningen av motpartsrisker är nödvändig dels för att skydda allmänheten för risken att förlora medel som instituten är skyldiga att betala tillbaka, dvs. återbetalningspliktiga medel, och dels för att säkerställa banksystemets tillförlitlighet och stabilitet. (2) Syftet med standarden är att säkerställa att Finansinspektionen får information om institutets fordringar på dess största finansinstituts- och företagsmotparter. Med informationen bedömer Finansinspektionen både institutets och den finländska finansmarknadens känslighet för mikro- och makrofinansiella chocker på marknaden. (3) Övervakningen av hela banksektorn koncentreras på systemrisken, dvs. på hur chocker smittar från ett institut till ett annat och på bedömningen av eventuella inkörsportar för utländska chocker. (4) Avsikten är att bedöma effekten av enskilda motparters konkurser på institutet och t.ex. hur problem i betydande ekonomiska sektorer återspeglas i institutets ekonomiska ställning. (5) Uppfattningen om hur olika faktorer påverkar ett enskilt institut och därigenom hela banksektorn bygger inte bara på den information som inrapporteras enligt denna standard utan också på information från andra rapporter och marknadskällor. (6) Ett centralt syfte är att bilda sig en helhetsuppfattning om de följder stora chocker får för banksektorn. Riskrapporteringen koncentreras i regel på vilka effekter små förändringar på marknaden får på värdet av positionerna. Informationen från en sådan känslighetsanalys är inte tillräcklig för att bilda sig en helhetsuppfattning. Analysen av stora förändringar kräver mer detaljerad information om institutens positioner och fordringar, som bättre beskriver effekterna av de ekonomiska chockerna.

7 tills vidare dnr 8/120/ (24) (7) Standarden söker ge anvisningar för hur institutet skall fylla i rapportblanketterna och säkerställa den inrapporterade informationens riktighet, jämförbarhet och likvärdighet.

8 tills vidare dnr 8/120/ (24) 3 RÄTTSGRUND Utfärdad: Gäller fr.o.m (1) De bestämmelser som Finansinspektionen ger i denna standard baserar sig på 18 2 mom. i lagen om Finansinspektionen (878/2008).

9 tills vidare dnr 8/120/ (24) 4 RAPPORTERING TILL FINANSINSPEKTIONEN 4.1 Rapportens utformning (1) Den rapport som skall tillställas Finansinspektionen skall göras med hjälp av blanketterna V01 och V02. På blankett V01 rapporteras de tio största finansinstitutsmotparterna (banker) och på blankett V02 de tio största motparterna av annat slag (företag och enheter). (2) De motparter som skall rapporteras väljs på basis av beloppet av osäkrade fordringar. Närmare anvisningar om vilka motparter som skall rapporteras framgår av avsnitt (3) Med motpart avses här en kundgrupp enligt standard RA4.1 om rapportering av stora exponeringar. Också övriga termer i standarden överensstämmer med standard RA4.1, om de inte har definierats särskilt. 4.2 Rapporteringsskyldighet och föreskriven rapportörkategori (4) Om de föreskrivna gränserna överskrids i balansrapporteringen till myndigheterna är institutet rapporteringsskyldigt även enligt denna standard. Finansinspektionen måste omedelbart underrättas om att gränserna överskridits, så att de förberedelser som krävs för rapporteringen kan göras. (5) Om rapportering redan inletts får den inte avbrytas utan Finansinspektionens medgivande även om gränserna för rapporteringsskyldigheten underskrids.

10 tills vidare dnr 8/120/ (24) (6) Institutet rapporterar sina största motparter kundgruppsvis enligt definitionen av kundgrupp i rapporteringsstandard RA4.1 om stora exponeringar. (7) Rapporten utarbetas enligt de krav som gäller rapportörkategori 204 Depositionsbankens koncern i rapporteringen till myndigheterna (Viratirapporteringen). (8) Om det inte är möjligt att rapportera enligt den i förväg fastställda rapportörkategorin kan rapportering enligt en annan kategori avtalas med Finansinspektionen. Tillämpning av en avvikande rapportörkategori kan enligt avtalet gälla för en viss tid eller i särskilda fall permanent. 4.3 Undantag från rapporteringsskyldigheten (9) Institutet kan genom en skriftlig ansökan till Finansinspektionen anhålla om undantag från den rapporteringsskyldighet som föreskrivs här. Kriteriet för ett undantag från rapporteringsskyldigheten är att institutet inte har några betydande koncentrationer av fordringar i sin verksamhet, dvs. att risken för smitta från motparter anses obetydlig. Om Finansinspektionen klassificerar institutet som en betydande motpart för andra institut med tanke på smittorisken, eller institutets ställning av någon annan anledning är väsentlig för den finländska finansmarknaden, kan inget undantag från rapporteringsskyldigheten beviljas. (10) Ett undantag från den rapporteringsskyldighet som föreskrivs här gäller tills vidare eller för en tid som särskilt fastställts i tillståndet. Finansinspektionen kan bestämma att ett institut som beviljats undantag på nytt underställs rapporteringsskyldigheten om inspektionen anser att det är viktigt för hela marknaden eller tillsynen över institutet. (11) Institutet är skyldigt att meddela förändringar i de förhållanden som lagts fram i ansökan eller om det själv anser att dess fordringar eller betydelse på marknaden ökat.

11 tills vidare dnr 8/120/ (24) 4.4 Rapportering till Finansinspektionen Utfärdad: Gäller fr.o.m (12) De rapporteringsskyldiga instituten ska rapportera uppgifterna om sina största motparter direkt till Finansinspektionen. Rapporteringen ska ske kvartalsvis, dvs. per den 31 mars, den 30 juni, den 30 september och den 31 december. Rapporterna ska lämnas till Finansinspektionen inom 20 bankdagar efter den tidpunkt som rapporten gäller. (13) Den första rapporten skall utarbetas om läget den 31 december Verifiering av uppgifterna Motivering (14) Institutet skall intyga riktigheten av de inrapporterade uppgifterna. Intyget skall dateras och undertecknas både av rapportören och av den som verifierar uppgifterna. Det undertecknade intyget förvaras hos institutet och visas på begäran upp för Finansinspektionen. Intyget skall upprättas i samband med den första rapporten och det skall alltid uppdateras när den beskrivna processen ändras. (15) Syftet är att se till att de uppgifter som institutet tillställt Finansinspektionen är kontrollerade och riktiga. Motivering (16) Fortsatt rapportering av felaktiga uppgifter till Finansinspektionen leder till att institutet får en skriftlig begäran om förklaring. I sitt svar skall institutet lägga fram en åtgärdsplan för korrigering av den felaktiga rapporteringen. Underlåtelse att iaktta denna standard kan få administrativa eller andra påföljder. (17) Finansinspektionen har lagt ut rapporteringsanvisningar och anvisningar för elektronisk rapportering på sin webbplats () under rubriken Regelverk.

12 tills vidare dnr 8/120/ (24) 5 BLANKETTER 5.1 Anvisningar för redovisning på V Motparter på blanketten (1) På blankett V01 rapporteras de tio finansinstitutsmotparter på vilka institutet har sina största osäkrade fordringar. Motparterna sorteras efter fordringarnas storlek, från den största till den minsta. Om institutet har lika stora osäkrade fordringar på fler motparter avgörs rapporteringsordningen av: a) förtur för inhemska motparter framom utländska b) beloppet av säkrade fordringar. (2) Om institutet har under tio finansinstitutsmotparter lämnas överloppsraderna tomma. (3) Motparterna rapporteras som kundgrupper. Kundgrupp definieras i avsnitt 5.2 Definition av motpart (kund och kundgrupp) i standard RA4.1 Rapportering av stora exponeringar.

13 tills vidare dnr 8/120/ (24) (4) På blankett V01 rapporteras motparterna enligt sektorindelningen under kod S i Viratirapporteringen: Inhemska finansinstitut: S122 Övriga monetära finansinstitut, t.ex. depositionsbanker S123 Övriga finansinstitut S124 Institut för finansierings- och försäkringsverksamhet Utländska finansinstitut: S322 Övriga monetära finansinstitut, t.ex. depositionsbanker S323 Övriga finansinstitut S324 Institut för finansierings- och försäkringsverksamhet. (5) Börser och clearingmotparter rapporteras inte om institutet endast har avvecklingsfordringar på motparterna. (Avveckling kallas settlement på blanketten.) Börser och clearingmotparter skall ingå i rapporteringen om institutet också har andra fordringar på motparten än avvecklingsfordringar (t.ex. ett lån som beviljats börsen) Fordringar utan säkerhet och fordringar med säkerhet (6) Fordringar utan säkerhet och fordringar med säkerhet skall särredovisas. Indelningen följer H-klassificeringen i Viratirapporteringen: H09 H01-H08 Utan säkerhet Med säkerhet. (7) Följande poster räknas inte till fordringar med säkerhet: fordringar som är garanterade av ett företag inom en sammanslutning där institutet har bestämmande inflytande fordringar som är garanterade av ett företag inom samma kundgrupp som motparten fordringar som har en säkerhet med nära anknytning till motpartens kundgrupp, t.ex. aktier i ett annat företag inom kundgruppen. (8) Om en fordran har en säkerhet som endast täcker en del av dess värde kan endast ett belopp motsvarande säkerhetens värde redovisas under fordringar med säkerhet medan resten skall redovisas under fordringar utan säkerhet.

14 tills vidare dnr 8/120/ (24) Nettning av poster (9) Endast fordringar på motparten rapporteras. Ett undantag från detta utgör poster där också kreditriskreducerande poster eller nettoposter skall rapporteras. (10) Motsatta kontrakt med motparten får inte nettas utan särskilda bestämmelser om detta för kolumnen i fråga Uppgifter som skall redovisas på blanketten Kolumn: Typ av kod för motparten (11) Det finns tre alternativa typer av kod för identifiering av motparten: Swift FO-nummer Artificiell kod. (12) För bankmotparter används dock endast Swiftkoder och på blankett V01 är värdet i kolumnen således alltid 9. Kolumn: Motpartens kod Motivering (13) Här redovisas den kod som identifierar motparten och som skall förbli oförändrad. (14) Motpartskoden används för identifiering av samma motpart vid olika rapporteringstidpunkter. Detta gör det lättare att jämföra analyser som gäller olika tidpunkter och beskriva observerade förändringar. (15) Bankmotparter identifieras alltid med hjälp av Swiftkoden och koden förblir därför oförändrad oberoende av rapporteringstidpunkten. Om fler banker har samma Swiftkod, dvs. om en bank sköter flera bankers betalningar, används en tvåställig förlängning av Swiftkoden för identifiering av motparten. (16) Vid användning av FO-nummer är koden åtta siffror lång. (17) Om en artificiell kod används för motparten skall koden vara minst 4- och mest 11-ställig och alfanumerisk. Institutet skall se till att de artificiella

15 tills vidare dnr 8/120/ (24) koderna förblir oförändrade oberoende av rapporteringstidpunkten och säkerställandet av kodernas unikhet (ej fler motparter med samma kod). Kolumn: Motpartens namn (18) Här uppges det namn som identifierar motparten. Om en motpart, t.ex. en kundgrupp, inte har något officiellt namn används ett namn som bäst beskriver motparten. Utgående från namnet skall det vara lätt att känna igen och identifiera motparten. Eventuella bestämningar som ingår i namnet (t.ex. ab) uppges i slutet av namnet eller kan helt lämnas bort om ingen risk för missförstånd finns. (19) I varje rapport skall samma namn användas på samma motpart. Det identifierande namnet skall inte ändras i samband med smärre omstruktureringar av motparten. Vid betydande förändringar i motpartens struktur kan också namnet ändras så att det bättre beskriver helheten. (20) Institutet svarar självt för unikheten och oföränderligheten hos de namn som det använder. Kolumn: Motpartens hemland (21) Här uppges kundgruppens eller dess moderföretags hemland. Hemlanden identifieras med 2-ställiga ISO 3166-koder. Vid användning av arbetsboken kan koderna väljas i en lista bredvid fältet. Kolumn 05: PD % (22) Posten definieras på samma sätt som i standard 4.3d om kapitalkrav för kreditrisker enligt intern riskklassificering. (23) Banker som beräknar sannolikheten för fallissemang (Probability of Default, PD) för motparterna skall här uppge den sannolikhet som de tillämpar. (24) Banker som inte beräknar sannolikheten för fallissemang för motparterna skall här uppge en sannolikhet för fallissemang som motsvarar ett externt kreditbetyg för motparten. (25) Om sannolikheten för fallissemang varierar mellan rapporterade fordringar på en enskild motpart skall den största PD-procenten tillämpas. (26) Skriv procenttalet som hundradelar med tillräckligt antal decimaler. Använd t.ex. formen 1,765 för PD-procenten 1,765 %.

16 tills vidare dnr 8/120/ (24) Kolumn 10: LGD % (27) Posten definieras på samma sätt som i standard 4.3d om kapitalkrav för kreditrisker enligt intern riskklassificering. (28) Banker som använder egna estimat för förlusten vid fallissemang (Loss Given Default, LGD), eller LGD-estimat enligt standard 4.3a, rapporterar här sitt internt beräknade värde för förlusten vid fallissemang. (29) De institut som inte använder ovan nämnda estimat i sin beräkning kan lämna kolumnen tom. (30) Skriv procenttalet som hundradelar med tillräckligt antal decimaler. Använd t.ex. formen 1,765 för PD-procenten 1,765 %. Kolumn 15: EAD (31) Posten definieras på samma sätt som i standard 4.3d om kapitalkrav för kreditrisker enligt intern riskklassificering. (32) Banker som beräknar exponeringen vid fallissemang (Exposure at Default, EAD) internt för motparterna rapporterar här det EAD som de använt för motparten. (33) De institut som inte använder ovan nämnda estimat i sin beräkning kan lämna kolumnen tom. FORDRINGAR UTAN SÄKERHET Kolumn 20: Fordringar utan säkerhet totalt (34) Detta är en summakolumn. Arbetsboken adderar automatiskt beloppen i kolumnerna , , , , 2010, 2015, , och (35) De tio största finansinstitutsmotparterna väljs på basis av beloppen i denna kolumn och rapporteras enligt de beräknade värdena i sjunkande ordning. (36) Om institutet har lika stora osäkrade fordringar på fler motparter sätts motparterna i storleksordning enligt avsnitt Kolumn 2005: Utlåning och garantier totalt

17 tills vidare dnr 8/120/ (24) (37) Detta är en summakolumn. Arbetsboken adderar automatiskt beloppen i kolumnerna , , och (38) Med utlåning avses här lån beviljade till institutets motpart, insättningar i motparten och andra motsvarande fordringar. Korsvisa insättningar mellan institutet och motparten eller korsvis beviljade lån får inte nettas. Kolumn : Overnight (39) Här rapporteras lån som beviljats motparten över natten eller det nominella värdet på insättningar över natten i motparten. Korsvisa kontrakt mellan institutet och motparten får inte nettas, utan endast fordringarna på motparten rapporteras. Kolumn : Betalbara på anfordran (40) Här rapporteras sådana på anfordran betalbara kontrakt med motparten där institutet har fordringar på motparten. Posten rapporteras till nominellt värde och upplupna räntor beaktas. Kolumn : Bankcertifikat (41) Här rapporteras bankcertifikat och företagscertifikat som emitterats av motparten. Posterna rapporteras till nominellt värde. Korsvisa fordringar får inte nettas. Kolumn : Övriga (42) Här rapporteras de osäkrade utlåningsposter till nominellt värde som ingår i institutets fordringar men som inte rapporterats i kolumnerna , eller Sådana poster är bland annat: masskuldebrev som emitterats av motparten lån som beviljats motparten och insättningar i motparten (andra än sådana som gäller över natten och sådana som är på anfordran betalbara) skuldebrev och investeringar på penningmarknaden den del av säkrade fordringar som inte täcks av säkerheten insättningar till motpartens förmån kreditförsäkring som institutet beviljat motparten (med den här postens nominella värde avses det belopp för vilket försäkringen beviljats) andra motsvarande produkter och poster.

18 tills vidare dnr 8/120/ (24) (43) Här beaktas också upplupna räntor på produkterna fram till rapporteringstidpunkten. Kolumn 2010: Avvecklingsfordringar (settlement) (44) Här rapporteras alla avvecklingsfordringar oberoende av vilken produkt eller vilken typ av handel det är fråga om. (45) De fordringar som gäller aktietransaktioner men där säkerheten utgörs av något annat än aktier i motparten rapporteras under 3515 Övriga med säkerhet. Kolumn 2015: Aktier (46) Här rapporteras bankens innehav av aktier i motparten till marknadspris. Om aktierna inte noteras offentligt rapporteras de till bokföringsvärde. (47) Posten omfattar också kapitallån som värderats till sitt nominella värde. Kolumn 2020: Derivatens totala negativa effekt (48) Detta är en summakolumn. Arbetsboken adderar automatiskt beloppen i kolumnerna och Kolumn : Kolumn : Motparten som underliggande faktor, negativ effekt Motparten som underliggande faktor, positiv effekt Motivering (49) I händelse av den rapporterade motpartens konkurs rapporteras här den totala effekten av säkrade eller osäkrade derivatkontrakt som ingåtts med tredje part och där den underliggande faktorn representeras av ett värdepapper som emitterats av motparten. (50) Effekten erhålls genom beräkning av positionens värde då värdet på den underliggande faktorn är noll, från vilket avräknas positionens nuvarande värde. (51) Eftersom värdet på den underliggande faktorn anses vara noll vid konkurs kan värdet på köpoptioner i praktiken anses vara noll. På motsvarande sätt kan värdet på säljoptioner anses vara lika med optionernas inlösningspris (positivt inlösningspris på köpta säljoptioner och negativt inlösningspris på sålda säljoptioner).

19 tills vidare dnr 8/120/ (24) (52) Endast den ena av kolumnerna och fylls i beroende på derivatens nettoeffekt i händelse av motpartens konkurs. Effekten rapporteras utan förtecken. (53) Om slutresultatet är positivt i händelse av motpartens konkurs (t.ex. vid innehav av köpta säljoptioner som gäller motpartens aktier) rapporteras posten i kolumn , dvs. under positiv effekt. (54) Om det sammanräknade resultatet är negativt i händelse av motpartens konkurs (t.ex. vid innehav av köpta köpoptioner som gäller motpartens aktier eller om institutet har utfärdat säljoptioner) rapporteras postens absoluta värde i kolumn , dvs. under negativ effekt. Kolumn : OTC-avtal med motparten (55) Här rapporteras alla de osäkrade OTC-derivat till sitt marknadspris som institutet har ingått med motparten och på basis av vilka institutet har reella eller latenta fordringar. Också eventuella upplupna räntor beaktas. (56) Avtal som ingåtts med samma motpart kan nettas enligt kriterierna och anvisningarna i standard 4.3k om kapitalkrav för motpartsrisker. (57) Här rapporteras produkter av följande slag: köpta köp- och säljoptioner futurer och terminer med positivt värde för institutet swappar med positivt marknadsvärde kreditderivat som gäller tredje part andra motsvarande produkter. (58) Swappar får rapporteras som en klumpsumma, dvs. in- och utbetalningar som gäller samma avtal får nettas mot varandra. Också upplupna räntor beaktas vid beräkning av avtalets värde. (59) Här rapporteras också marknadspriset på de strukturerade produkter (t.ex. masskuldebrev med indexvillkor) vars spjälkning och separata värdering av delarna blir oskäligt svårt för institutet. Om strukturerade avtal omfattar inbäddade derivat som lätt kan spjälkas från helheten och värderas separat spjälks avtalen upp och rapporteras separat i lämpliga kolumner.

20 tills vidare dnr 8/120/ (24) Kolumn 2025: Övriga utan säkerhet (60) Här rapporteras övriga fordringar och direkta förluster till följd av motpartens konkurs vilka inte kan allokeras till andra kolumner på blanketten. Kolumn 25: Kolumn 30: Kreditderivatens negativa effekt Kreditderivatens positiva effekt (61) Här rapporteras den totala effekten av alla de kreditderivat där den motpart som rapporteras eller ett skuldebrev som emitterats av motparten utgör underliggande faktor i en situation då motparten antas ha gått i konkurs. (62) Om kreditderivatens nettoeffekt är positiv för institutet rapporteras beloppet i kolumn 30. Om motpartens konkurs via nettoeffekten av kreditderivaten orsakar förlust för institutet rapporteras det absoluta värdet av effekten i kolumn 25. (63) Om kreditderivatet grundar sig på en kreditkorg skall institutet värdera effekten av motpartens konkurs via kreditderivatet enligt bästa förmåga (best effort basis). FORDRINGAR MED SÄKERHET Kolumn 35: Fordringar med säkerhet totalt (64) Detta är en summakolumn. Arbetsboken adderar automatiskt beloppen i kolumnerna 3505 och Kolumn 3505: Repor till marknadsvärde (65) Här rapporteras avtal med motparten avseende repor och omvända repor samt andra liknande avtal. Avtalen rapporteras till nettovärdet mellan säkerheten och lånets nuvärde. Endast de avtal rapporteras där institutet har fordringar. Kolumn 3510: Repor till nominellt värde (66) Här rapporteras avtal med motparten avseende repor och omvända repor samt andra liknande avtal till sitt nominella värde. Endast de avtal rapporteras där institutet har fordringar.

21 tills vidare dnr 8/120/ (24) Kolumn 3515: Övriga med säkerhet (67) Kolumnen omfattar alla övriga säkrade fordringar på motparten. Här rapporteras bl.a. lån som beviljats motparten och som garanterats av en tredje part utanför motpartens kundgrupp. Beviljade lån och insättningar i motparten rapporteras till sitt nominella värde. (68) Till säkrade fordringar räknas också aktietransaktioner för motpartens räkning som orsakat avvecklingsfordringar (settlement) och som säkrats med de aktier som är föremål för transaktionerna. Om transaktionen säkrats med motpartens egna aktier uppfattas den som osäkrad och rapporteras i kolumn (69) Om säkerheten endast täcker en del av fordran rapporteras den del av fordran som överstiger säkerhetens värde under fordringar utan säkerhet. 5.2 Anvisningar för redovisning på V Motparter på blanketten Utfärdad Gäller fr.o.m (70) På blankett V02 rapporteras tio motparter (företag och enheter) som inte är finansinstitutsmotparter. Här efterfrågas alltså de tio motparter av detta slag på vilka institutet har mest osäkrade fordringar. Motparterna rapporteras efter fordringarnas storlek, från den största till den minsta. Om institutet har lika stora osäkrade fordringar på fler motparter avgörs rapporteringsordningen av: a) förtur för inhemska motparter framom utländska b) beloppet av säkrade fordringar. (71) Om institutet inte har tio motparter som skall rapporteras på blanketten lämnas överloppsraderna tomma. (72) Motparterna rapporteras som kundgrupper. Kundgrupp definieras i avsnitt 5.2 Definition av motpart (kund och kundgrupp) i standard RA4.1 Rapportering av stora exponeringar.

22 tills vidare dnr 8/120/ (24) (73) På blankett V02 rapporteras motparterna enligt sektorindelningen under kod S i Viratirapporteringen: Inhemska företag: S11 S125 S14 S15 Utländska företag: S31 S325 S34 S35 Icke-finansiella företag och bostadssamfund, exkl. S1111 Offentligt ägda icke-finansiella Försäkringsföretag Hushåll Hushållens icke-vinstsyftande organisationer, exkl. S151 Statskyrkor Icke-finansiella företag och bostadssamfund Försäkringsföretag Hushåll Hushållens icke-vinstsyftande organisationer (74) För blankett V02 gäller för övrigt samma rapporterings- och beräkningsregler som för blankett V Uppgifter som skall redovisas på blanketten (75) Kolumnerna på blankett V02 överensstämmer med blankett V01 och anvisningarna för rapporteringen på blanketterna avviker inte från varandra.

23 tills vidare dnr 8/120/ (24) 6 YTTERLIGARE INFORMATION Kontaktinformation finns på listan över standardansvariga på Finansinspektionens webbplats. Ytterligare information ges också av:

24 tills vidare dnr 8/120/ (24) 7 ÄNDRINGSHISTORIK Utfärdad: Gäller fr.o.m (1) Standarden påverkar inga tidigare anvisningar eller föreskrifter. Standarden har ändrats enligt följande: Ändringsdatum : Standarden har kompletterats med avsnitt 4.4 stycke (12) om inlämningsdatumen för rapporterna.

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.4 Rapportering av länderrisker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 1/120/2005 2 (10) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 1/2014

Föreskrifter och anvisningar 1/2014 Föreskrifter och anvisningar 1/2014 Kreditinstitutens riskrapportering Dnr FIVA 2/01.00/2014 Utfärdade 6.3.2014 Gäller från 31.3.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 09 183 51 fax 09 183 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar x/2011

Föreskrifter och anvisningar x/2011 Föreskrifter och anvisningar x/2011 Rapportering av hypoteksbanksverksamhet Dnr 8/01.00/2011 Utfärdad 31.1.2012 Gäller fr.o.m. 1.6.2012 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax 010 831 5328 förnamn.efternamn@finansinspektionen.fi

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR

RAPPORTERINGSANVISNINGAR 1 (5) RAPPORTERINGSANVISNINGAR Blanketterna fylls i enligt dessa anvisningar. Posterna har i tillämpliga delar definierats i enlighet med VIRATI-dokumentet Klassificeringar och definitioner (18.10.2004)

Läs mer

Standard RA4.6. Rapportering av oreglerade och icke räntebärande fordringar. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.6. Rapportering av oreglerade och icke räntebärande fordringar. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.6 Rapportering av oreglerade och icke räntebärande fordringar Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN räntebärande fordringar dnr 2/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

FÖRESKRIFT OM RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR

FÖRESKRIFT OM RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR tills vidare 1 (17) Till kreditinstituten Till holdingsammanslutningarna FÖRESKRIFT OM RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR Finansinspektionen meddelar med stöd av 4

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 7/2012

Föreskrifter och anvisningar 7/2012 Föreskrifter och anvisningar 7/2012 Rapportering av Dnr 8/01.00/2011 Utfärdade 26.7.2012 Gäller från 31.12.2012 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.4 Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller

Läs mer

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.6 Anmälan om utläggning av verksamhet Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande

Läs mer

Standard RA1.1. Rapportering av interna transaktioner. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.1. Rapportering av interna transaktioner. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.1 Rapportering av interna transaktioner Föreskrifter och allmänna råd dnr 3/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen 6 4.1 Villkor

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT OM UTLÄNDSKA VÄRDEPAPPERSTILLGÅNGAR OCH -SKULDER I ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG, FINANSIELLA FÖRETAG OCH STATEN (SAVE)

RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT OM UTLÄNDSKA VÄRDEPAPPERSTILLGÅNGAR OCH -SKULDER I ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG, FINANSIELLA FÖRETAG OCH STATEN (SAVE) RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT OM UTLÄNDSKA VÄRDEPAPPERSTILLGÅNGAR OCH -SKULDER I ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG, FINANSIELLA FÖRETAG OCH STATEN (SAVE) Version 1.3 Gäller från Rapporteringsanvisningar 2 (36)

Läs mer

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.10 Rapportering av exponeringar mot närstående Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare närstående dnr 14/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Internationella

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 20/2013

Föreskrifter och anvisningar 20/2013 Föreskrifter och anvisningar 20/2013 Rapportering av finansiell information Dnr 28/01.00/2013 Utfärdade 9.12.2013 Gäller från 1.1.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 förnamn.efternamn@fiva.fi

Läs mer

Placeringsfond/månadsrapport

Placeringsfond/månadsrapport W03 Grundläggande uppgifter om placeringarna Andel risk- Värde av fondens tal, värde, % % 05 10 15 Radnr Knr 03 5 Placeringsfondens värde 12 6 Antal fondandelsägare 14 8 Värdepapper och penningmarknadsinstrument

Läs mer

SV BILAGA XIII. RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 5 av 5: STABIL FINANSIERING)

SV BILAGA XIII. RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 5 av 5: STABIL FINANSIERING) BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 5 av 5: STABIL FINANSIERING) 1. Poster som ger stabil finansiering 1.1. Allmänna kommentarer 1. Detta är en sammanfattande mall som innehåller information om

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR

RAPPORTERINGSANVISNINGAR 1 (7) ENKÄT OM UTLÄNDSKA FORDRINGAR OCH SKULDER VID SLUTET AV 2011 (SVA-ÅRSENKÄT 2011): RAPPORTERINGS INNEHÅLL 1 Allmänt... 2 2 Användning av rapporteringstjänsten... 2 2.1 Inloggning i rapporteringtjänsten...

Läs mer

SV BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 1 av 5: LIKVIDA TILLGÅNGAR)

SV BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 1 av 5: LIKVIDA TILLGÅNGAR) BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 1 av 5: LIKVIDA TILLGÅNGAR) 1. Likvida tillgångar 1.1. Allmänna kommentarer 1. Detta är en sammanfattande mall som innehåller information om tillgångar för övervakning

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR

RAPPORTERINGSANVISNINGAR 1 (6) ENKÄT OM UTLÄNDSKA FORDRINGAR OCH SKULDER VID SLUTET AV 2009 (SVA -ÅRSENKÄT 2009): RAPPORTERINGS INNEHÅLL 1 Allmänt... 2 2 Användaruppgifter... 2 3 Enkätens uppbyggnad... 3 3.1 Basuppgifter... 3

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2016

Föreskrifter och anvisningar 4/2016 Föreskrifter och anvisningar 4/2016 Tillämpningen av EBAs GSII-anvisning Dnr FIVA 8/01.00/2016 Utfärdade 28.4.2016 Gäller från 1.6.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.2 Förvärv av bestämmande inflytande i Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 5/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund och internationella

Läs mer

Försäkringsanstalternas placeringar

Försäkringsanstalternas placeringar Anvisning 1 (11) Senaste ändringen 31.12.2014 VG Försäkringsanstalternas placeringar Genom VG-rapporteringen utreds försäkringsanstalternas placeringsverksamhet kvartalsvis. Uppgifterna används för Finansinspektionens

Läs mer

Principer för identifiering av nationellt systemviktiga kreditinstitut (O-SII) och för ställande av buffertkrav

Principer för identifiering av nationellt systemviktiga kreditinstitut (O-SII) och för ställande av buffertkrav 1 (6) Principer för identifiering av nationellt systemviktiga kreditinstitut (O-SII) och för ställande av buffertkrav 1 Bakgrund Systemviktiga är kreditinstitut som medför en så stor systemrisk att den

Läs mer

RAPPORTERING AV RÄNTERISKER ENLIGT NUVÄRDESMETODEN

RAPPORTERING AV RÄNTERISKER ENLIGT NUVÄRDESMETODEN 1 (7) RAPPORTERING AV RÄNTERISKER ENLIGT NUVÄRDESMETODEN 1 Ränterisk enligt nuvärdesmetoden 1.1 Schablonmetod Rapporteringen enligt Finansinspektionens standard RA4.5 har utökats med de nya blanketterna

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

VIRATI RÄNTERISKER 4.10.2004. Utfärdat Ersätter Gäller fr.o.m. 1.1.2001

VIRATI RÄNTERISKER 4.10.2004. Utfärdat Ersätter Gäller fr.o.m. 1.1.2001 VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN (Finansinspektionen/Finlands Bank/Statistikcentralen) Utfärdat Ersätter Gäller fr.o.m. 4.10.2004 1.1.2001 RÄNTERISKER R Frekvens: Svarsnoggrannhet: Inlämningstid: För

Läs mer

VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN (Finansinspektionen/Finlands Bank//Statistikcentralen)

VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN (Finansinspektionen/Finlands Bank//Statistikcentralen) VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN (Finansinspektionen/Finlands Bank//Statistikcentralen) Ändrad Ersätter Träder i kraft 1.12.24 1.6.2 Från 6.1.211 M FINANSIERINGSRISKER Frekvens: Kvartalsvis Inlämningstid:

Läs mer

Uppföljning av placeringsverksamheten

Uppföljning av placeringsverksamheten Anvisning 1 (5) Senaste ändring 16.1.2012 VI Uppföljning av placeringsverksamheten Genom VI-rapporteringen insamlas uppgifter om försäkringsanstalternas placeringsverksamhet. Uppgifterna används för Finansinspektionens,

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m a k t i e o p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m a k t i e o p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m a k t i e o p t i o n e r Här kan du läsa om aktieoptioner, och hur de kan användas. Du hittar också exempel på investeringsstrategier. Aktieoptioner kan vara upptagna till handel

Läs mer

BILAGOR. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../...

BILAGOR. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.10.2016 C(2016) 6329 final ANNEXES 1 to 4 BILAGOR till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL AVSEENDE GNOSJÖ KOMMUNS FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Placeringspolicy pensionsmedelsförvaltning 1. Allmänt 1.1 Bakgrund Förvaltningen av pensionsmedel som motsvarar hela pensionsskulden skall ske under

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar x/2011

Föreskrifter och anvisningar x/2011 Föreskrifter och anvisningar x/2011 Tillståndsförfarande och riskhantering för Dnr 8/01.00/2011 Utfärdad 31.1.2012 Gäller fr.o.m. 1.3.2012 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax 010 831 5328 förnamn.efternamn@finansinspektionen.fi

Läs mer

FINANS- INSPEKTIONEN. Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av derivatstatistik;

FINANS- INSPEKTIONEN. Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av derivatstatistik; FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av derivatstatistik; beslutade den 17 februari 1998. Finansinspektionen föreskriver följande.

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 12/2013

Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Transaktionsrapportering Dnr FIVA 13/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

FÖRESKRIFT OM BOKFÖRING I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM BOKFÖRING I KREDITINSTITUT understrykning. 1 (5) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM BOKFÖRING I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 14 1 mom. lagen om finansinspektionen

Läs mer

Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln

Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln EIOPA-BoS-14/174 SV Riktlinjer för behandling av marknads- och motpartsriskexponeringar i standardformeln EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax.

Läs mer

Anvisningar för ifyllande av FINREP-tabellbilagorna 2014

Anvisningar för ifyllande av FINREP-tabellbilagorna 2014 1(9) Anvisningar för ifyllande av FINREP-tabellbilagorna 2014 ANVISNINGAR FÖR IFYLLANDE AV FINREP- TABELLBILAGORNA 2014... 1 Allmänt... 2 FA-tabellbilaga... 3 FA11A Ränteintäkter... 3 FA11B Räntekostnader...

Läs mer

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar Del 16 Kapitalskyddade placeringar Innehåll Kapitalskyddade placeringar... 3 Obligationer... 3 Prissättning av obligationer... 3 Optioner... 4 De fyra positionerna... 4 Konstruktion av en kapitalskyddad

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Finansräkenskapernas reviderade uppgifter för år 2008 har utkommit

Finansräkenskapernas reviderade uppgifter för år 2008 har utkommit Nationalräkenskaper 2010 Finansräkenskaper Finansräkenskapernas reviderade uppgifter för år har utkommit Finansräkenskapernas årsuppgifter för år har reviderats på basis av kompletterade källuppgifter.

Läs mer

Scenarier för transaktionsrapportering

Scenarier för transaktionsrapportering Version 1.2 1 (34) Scenarier för transaktionsrapportering Version 1.2 2 (34) Ändringshistorik Version Ändring Datum Version 1.0 Anknyter till TREM version 3.0 Version 1.1 Anknyter till TREM version 3.0

Läs mer

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsupplysningar enligt blanketterna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen.

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsupplysningar enligt blanketterna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen. Bilaga 7 Anvisningar till blankett Kompletterande tillsynsrapportering tilläggsuppgifter ECB Begrepp och uttryck i blanketten och i dessa anvisningar har samma betydelse som i lagen (1995:1560) om årsredovisning

Läs mer

Case Asset Management

Case Asset Management Case Asset Management Riktlinjer för riskhantering i fonderna Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Case Asset Management AB vid styrelsemöte 2012 12 05 1 Innehåll 1. INLEDNING OCH SYFTE...

Läs mer

Beskrivning av förändringar i rapportering av monetära finansinstituts tillgångar och skulder (MFI)

Beskrivning av förändringar i rapportering av monetära finansinstituts tillgångar och skulder (MFI) Datum 2013-12-20 Beskrivning av förändringar i rapportering av monetära finansinstituts tillgångar och skulder (MFI) Sammanfattning En genomgående förändring i den nya uppdaterade blanketten är den anpassning

Läs mer

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsuppgifter i de befintliga rapportmallarna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen.

Benämningarna SE och E ovan avser tilläggsuppgifter i de befintliga rapportmallarna i den EU-gemensamma tillsynsrapporteringen. Bilaga 7 Anvisningar till blankett Kompletterande tillsynsrapportering tilläggsuppgifter ECB Begrepp och uttryck i blanketten och anvisningar till denna har samma betydelse som i lagen (1995:1560) om årsredovisning

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR. Innehåll Sida

BESTÄMMELSER FÖR RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR. Innehåll Sida 1 (14) RAPPORTERINGSANVISNINGAR BESTÄMMELSER FÖR RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR Innehåll Sida I II EXPONERINGAR SOM INTE OMFATTAS AV RAPPORTERINGSSKYLDIGHETEN...

Läs mer

Nuvärdesmetoden: resultaten; poster i euro och övriga valutor (valutavis)

Nuvärdesmetoden: resultaten; poster i euro och övriga valutor (valutavis) VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN (Finansinspektionen/Finlands Bank/Statistikcentralen) Utfärdat Ersätter Gäller fr.o.m. 4.10.2004 1.1.2001 31.12.2007 RÄNTERISKER R Frekvens: Svarsnoggrannhet: Inlämningstid:

Läs mer

VAD ÄR EN AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY.

VAD ÄR EN AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. Information om Aktieoptioner Här kan du läsa om aktieoptioner, som kan handlas i Danske Bank. Aktieoptioner är upptagna till handel på en reglerad marknad, men kan även ingås OTC med oss motpart. AN OTC

Läs mer

Koncerner med en balansomslutning större än 1 miljard kronor (mdkr) får lämna uppgifter som är avrundade till närmaste miljontal.

Koncerner med en balansomslutning större än 1 miljard kronor (mdkr) får lämna uppgifter som är avrundade till närmaste miljontal. Remissexemplar 2014-03-26 Bilaga 2 Anvisningar till blankett Standardrapport Företag med utländska filialer ska upprätta rapporten för moderföretaget inklusive dess filialer. Uppgifterna ska överensstämma

Läs mer

TATU; T -tabellbilagor Uppgiftslämnarnivåer: (jfr. Bilaga 6)

TATU; T -tabellbilagor Uppgiftslämnarnivåer: (jfr. Bilaga 6) VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN TATU; T -tabellbilagor Uppgiftslämnarnivåer: (jfr. Bilaga 6) Identifierare System Identifierare T_L2b_s.XLS T 1 = Suomi 2 = English 3 = Svenska 3 240, 241, 242, 247, 249

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT tills vidare 1 (7) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

Riktlinjer. om de upplysningar som ska lämnas om intecknade och icke intecknade tillgångar. 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03

Riktlinjer. om de upplysningar som ska lämnas om intecknade och icke intecknade tillgångar. 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03 RIKTLINJER OM DE UPPLYSNINGAR SOM SKA LÄMNAS OM INTECKNADE OCH ICKE INTECKNADE TILLGÅNGAR 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03 Riktlinjer om de upplysningar som ska lämnas om intecknade och icke intecknade tillgångar

Läs mer

RIKTLINJER. med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5.1, 12.1 och 14.

RIKTLINJER. med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 5.1, 12.1 och 14. 19.6.2015 L 154/15 RIKTLINJER EURPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2015/948 av den 16 april 2015 om ändring av riktlinje ECB/2013/7 om statistik om värdepappersinnehav (ECB/2015/19) ECB-RÅDET HAR ANTAGIT

Läs mer

Kreditinstituts koncern/konsolideringsgrupp. Andelsbankscentralen-ABC andelslag; sammanslutningen

Kreditinstituts koncern/konsolideringsgrupp. Andelsbankscentralen-ABC andelslag; sammanslutningen VIRTI MYNDIGHETSSMRBETSGRUPPEN Uppgiftslämnarnivåer: (jfr. Bilaga 6) 204/205, 213/214 Kreditinstituts koncern/konsolideringsgrupp 19.7.2007 1.9.2007 Bilaga 3a, 3 d B_L3aL3d_s.XLS 1 = Suomi 2 = English

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR

RAPPORTERINGSANVISNINGAR RAPPORTERINGSANVISNINGAR Allmänt 1 (7) I insamlingen av data om länderrisker (N-tabellerna) analyseras länderfördelningen av utländska fordringar och skulder hos de rapporterande kreditinstituten exkl.

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR

RAPPORTERINGSANVISNINGAR 1 (13) RAPPORTERINGSANVISNINGAR De tekniska reglerna, anvisningarna och beskrivningarna för rapporteringen framgår av bilagorna K001, K002 och K003 i Finansinspektionens föreskrifts- och anvisningssamling.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statliga garantier till banker m.fl.; SFS 2008:819 Utkom från trycket den 30 oktober 2008 utfärdad den 29 oktober 2008. Regeringen föreskriver följande. Inledande

Läs mer

Beräkning av solvensgränsen och diversifiering av placeringar för pensionsanstalter

Beräkning av solvensgränsen och diversifiering av placeringar för pensionsanstalter 1 (14) Anvisning 11.4.2011 Senaste ändring 31.12.2017 VS Beräkning av solvensgränsen och diversifiering av placeringar för pensionsanstalter Genom VS-rapporteringen insamlas kvartalsvis information om

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR. Innehåll Sida

BESTÄMMELSER FÖR RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR. Innehåll Sida 1 (18) RAPPORTERINGSANVISNINGAR BESTÄMMELSER FÖR RAPPORTERING AV STORA EXPONERINGAR OCH KONSOLIDERADE STORA EXPONERINGAR Innehåll Sida I II EXPONERINGAR SOM INTE OMFATTAS AV RAPPORTERINGSSKYLDIGHETEN...

Läs mer

Instruktion till Balansstatistik mot utlandet:

Instruktion till Balansstatistik mot utlandet: 1(16) Instruktion till Balansstatistik mot utlandet: specifikation till Balansstatistiken BANKTILLGODOHAVANDEN (FRÅN RAD 101)... 2 Utlandet... 2 Landfördelning... 2 Tusental svenska kronor... 2 Ställningsvärden...

Läs mer

SV BILAGA XIII. RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 3 av 5: INFLÖDEN)

SV BILAGA XIII. RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 3 av 5: INFLÖDEN) BILAGA XIII RAPPORTERING OM LIKVIDITET (DEL 3 av 5: INFLÖDEN) 1. Inflöden 1.1. Allmänna kommentarer 1. Detta är en sammanfattande mall som innehåller information om likviditetsinflöden mätt under de närmaste

Läs mer

FÖRESKRIFT Nr 306.2 Dnr 44/420/98 1 (5)

FÖRESKRIFT Nr 306.2 Dnr 44/420/98 1 (5) 1 (5) NOTER TILL BOKSLUTET I noter till bokslutet skall redovisas följande: Noter angående upprättandet av bokslutet I noterna skall ingå en beskrivning av redovisningsprinciperna för upprättande av sammanslutningens

Läs mer

Underlagspromemoria 3E

Underlagspromemoria 3E 2013-03-13 1( 8) Underlagspromemoria 3E Förslag till förordning om förvaltning av inbetalade medel i kärnavfallsfonden En promemoria från arbetsgruppen för regeringsuppdrag avseende översyn av finansieringslagen

Läs mer

Standard 4.3c. Kapitalkrav för kreditrisker enligt schablonmetoden. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.3c. Kapitalkrav för kreditrisker enligt schablonmetoden. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.3c Kapitalkrav för kreditrisker enligt schablonmetoden Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN 4 Kapitaltäckning och riskhantering tills vidare enligt schablonmetoden dnr 12/120/2006

Läs mer

Rapporteringsexempel för transaktionsrapportering

Rapporteringsexempel för transaktionsrapportering Version 1.3 1 (39) Rapporteringsexempel för transaktionsrapportering Version 1.3 2 (39) Ändringshistorik Version Ändring Datum Version 1.0 Remissversion 30.11.2012 Anknyter till TREM version 3.0 Version

Läs mer

n Ekonomiska kommentarer

n Ekonomiska kommentarer n Ekonomiska kommentarer OTC-derivatmarknaden fyller en viktig funktion i det finansiella systemet. På denna marknad måste därför riskhanteringen vara god och transparensen hög. En EU-förordning som syftar

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (7) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

Beräkning av solvensgränsen och diversifiering av placeringar för pensionsanstalter. Rapporteringen görs per blankett enligt följande:

Beräkning av solvensgränsen och diversifiering av placeringar för pensionsanstalter. Rapporteringen görs per blankett enligt följande: VS Beräkning av solvensgränsen och diversifiering av placeringar för pensionsanstalter Genom VS-rapporteringen insamlas kvartalsvis information om beräkningen av solvensgränsen och diversifieringen av

Läs mer

ANVISNING OM LIMITERNA FÖR VALUTAKURSRISKER KREDITINSTITUTETS VALUTAAFFÄRER (EXKL. UTLÄNDSKA FILIALER)

ANVISNING OM LIMITERNA FÖR VALUTAKURSRISKER KREDITINSTITUTETS VALUTAAFFÄRER (EXKL. UTLÄNDSKA FILIALER) 1 (8) ANVISNING OM LIMITERNA FÖR VALUTAKURSRISKER BLANKETT FX1: KREDITINSTITUTETS VALUTAAFFÄRER (EXKL. UTLÄNDSKA FILIALER) Allmänt Blanketten fylls i av de kreditinstitut som godkänts som motparter vid

Läs mer

Anvisningar till mallarna för sammanlagda tillgångar och total riskexponering för insamling av tillsynsavgiftsfaktorer

Anvisningar till mallarna för sammanlagda tillgångar och total riskexponering för insamling av tillsynsavgiftsfaktorer Anvisningar till mallarna för sammanlagda tillgångar och total riskexponering för insamling av tillsynsavgiftsfaktorer Februari 2015 1 Allmänna anvisningar till båda mallarna "Namn", "MFI-kod" och "LEI-kod"

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper skuggning 1 (5) Till fondbörserna, värdepappersföretagen och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om rapportering

Läs mer

ANVISNINGAR MÅNADSENKÄT OM UTLÄNDSKA FINANSIELLA FORDRINGAR OCH SKULDER I BETALNINGSBALANSEN (BOPM) Version 1.1 Gäller från 1.1.

ANVISNINGAR MÅNADSENKÄT OM UTLÄNDSKA FINANSIELLA FORDRINGAR OCH SKULDER I BETALNINGSBALANSEN (BOPM) Version 1.1 Gäller från 1.1. 4 ANVISNINGAR MÅNADSENKÄT OM UTLÄNDSKA FINANSIELLA FORDRINGAR OCH SKULDER I BETALNINGSBALANSEN (BOPM) Version 1.1 Gäller från 2 (32) Version Datum Giltighet Ändringar 3 (32) INNEHÅLL 1 UPPGIFTER SOM SKA

Läs mer

Utfärdat Ersätter Gäller fr.o.m. Derivatkontrakt, Värdeförändring på åtaganden utanför balansräkningen Poster i euro och övriga valutor (valutavis)

Utfärdat Ersätter Gäller fr.o.m. Derivatkontrakt, Värdeförändring på åtaganden utanför balansräkningen Poster i euro och övriga valutor (valutavis) VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN (Finansinspektionen/Finlands Bank/Statistikcentralen) Utfärdat Ersätter Gäller fr.o.m. 4.10.2004 1.1.2001 31.12.2007 RÄNTERISKER R Frekvens: Svarsnoggrannhet: Inlämningstid:

Läs mer

URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER

URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER UTTALANDE FRÅN REDOVISNINGSRÅDETS AKUTGRUPP URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER Enligt punkt 9 i RR 22,

Läs mer

I n f o r m a t i o n o m r å v a r u o p t i o n e r

I n f o r m a t i o n o m r å v a r u o p t i o n e r I n f o r m a t i o n o m r å v a r u o p t i o n e r Här finner du allmän information om råvaruoptioner som handlas genom Danske Bank. Råvaror är obearbetade eller delvis bearbetade varor som handlas

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om krav på likviditetstäckningsgrad och rapportering av likvida

Läs mer

Föreskrift om rapportering av oreglerade fordringar och övriga fordringar med nollränta

Föreskrift om rapportering av oreglerade fordringar och övriga fordringar med nollränta understrykning 1 (6) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar Föreskrift om rapportering av oreglerade fordringar och övriga fordringar med nollränta Finansinspektionen meddelar

Läs mer

Upplysningar till uppgiftsblankett för resolutionsavgift 2017

Upplysningar till uppgiftsblankett för resolutionsavgift 2017 1 (8) Upplysningar till uppgiftsblankett för resolutionsavgift 2017 Utgångspunkten för beräkningen av resolutionsavgiften är dels bestämmelser i lagen (2015:1016) om resolution, dels bestämmelser i kommissionens

Läs mer

Sammanställning över investeringsfondens innehav

Sammanställning över investeringsfondens innehav Bilaga 9 FFFS 2008:x Sammanställning över investeringsfondens innehav Investeringsfondens innehav av överlåtbara värdepapper och andra finansiella instrument ska specificeras sista bankdagen av varje kvartal

Läs mer

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL tills vidare 1(6) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL Finansinspektionen meddelar

Läs mer

Sida 1 av 11. Innan du börjar. Sida 2 av 11. A1 Finansiella tillgångar, per den 31/12 2014. A1 Finansiella anläggnings- och omsättningstillgångar

Sida 1 av 11. Innan du börjar. Sida 2 av 11. A1 Finansiella tillgångar, per den 31/12 2014. A1 Finansiella anläggnings- och omsättningstillgångar KTS Test 4:e kvartalet 2014 Testmyndighet nr 1 TEST Landstingens finansiella tillgångar och skulder Påbörjad, skicka in senast 2014-12-31 Myndighet 1a Sida 1 av 11 Innan du börjar Sidor och frågor i blanketten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:2004) om kapitaltäckning och stora exponeringar för kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 2006:536 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad

Läs mer

FINANSINSPEKTIONEN Utfärdad 18.12.2008 Ersätter - Gäller 1.1.2009

FINANSINSPEKTIONEN Utfärdad 18.12.2008 Ersätter - Gäller 1.1.2009 PP01 PP01 RÄNTOR Klassificeringsfaktorer Utestående belopp Ränta, % Radnr Knr 05 10 05 9 Genomsnittsränta på utlåning JO30000, Kr 10 10 9 Genomsnittsränta på inlåning K02 15 0 Genomsnittsränta på produktivt

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 6.2.2018 L 32/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/171 av den 19 oktober 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013

Läs mer

Koncerner med en balansomslutning större än 1 miljard kronor (mdkr) får lämna uppgifter som är avrundade till närmaste miljontal.

Koncerner med en balansomslutning större än 1 miljard kronor (mdkr) får lämna uppgifter som är avrundade till närmaste miljontal. Remissexemplar 2017-06-28 FFFS 2017:xx Bilaga 2 Anvisningar till blankett Standardrapport Företag med utländska filialer ska upprätta rapporten för moderföretaget inklusive dess filialer. Uppgifterna ska

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2011

Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Föreskrifter och anvisningar 4/2011 Metoder för beräkning av maximibeloppet av den ersättning som kan krävas ut för förtida Dnr FIVA 9/01.00/2011 Utfärdad 15.12.2011 Gäller from 31.3.2012 FIASISPEKTIOE

Läs mer

RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT OM UTLÄNDSKA SKULDER OCH TILLGÅNGAR I ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG, FINANSIELLA FÖRETAG, KOMMUNER OCH STATEN (SV)

RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT OM UTLÄNDSKA SKULDER OCH TILLGÅNGAR I ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG, FINANSIELLA FÖRETAG, KOMMUNER OCH STATEN (SV) RAPPORTERINGSANVISNINGAR ENKÄT OM UTLÄNDSKA SKULDER OCH TILLGÅNGAR I ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG, FINANSIELLA FÖRETAG, KOMMUNER OCH STATEN (SV) Version 1.2 Gäller från 2 (37) Version Datum Gäller från Ändringar

Läs mer

Del 4 Emittenten. Strukturakademin

Del 4 Emittenten. Strukturakademin Del 4 Emittenten Strukturakademin Innehåll 1. Implicita risker och tillgångar 2. Emittenten 3. Obligationer 4. Prissättning på obligationer 5. Effekt på villkoren 6. Marknadsrisk och Kreditrisk 7. Implicit

Läs mer

Obligationsbaserade futures, forwards och optioner

Obligationsbaserade futures, forwards och optioner Obligationsbaserade futures, forwards och optioner Här kan du läsa om obligationsbaserade futures, forwards och optioner, och hur de används. Du finner även exempel på investeringsstrategier Vad är obligationsbaserade

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 2/2015

Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Utarbetande av återhämtningsplaner samt tidigt ingripande Dnr FIVA 7/01.00/2015 Utfärdade 14.10.2015 Gäller från Kapitel 2, 3 och 4: 1.11.2015; kapitel 5 och 6: 1.1.2016

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 1/2011

Föreskrifter och anvisningar 1/2011 Föreskrifter och anvisningar 1/2011 Elektroniska tillsynsuppgifter som försäkringsmarknadssammanslutningar ska överföra till Dnr FIVA 8/01.00/2015 Utfärdade 21.3.2011 Gäller från 1.4.2011 FINANSINSPEKTIONEN

Läs mer

Värdepappersföretags koncern/konsolideringsrupp

Värdepappersföretags koncern/konsolideringsrupp VIRATI MYNDIGHETSSAMARBETSGRUPPEN (jfr. Bilaga 6) Daterad Identifierare System Identifierare 19.7.2007 1.9.2007 2.1.2., 2.2.2. A_L3b_s.XLS A 1 = Suomi 2 = English 3 = Svenska 243, 244 Värdepappersföretags

Läs mer

Anvisning 1 (15) Finlands Bank Finansmarknads- och statistikavdelningen Innehållsförteckning

Anvisning 1 (15) Finlands Bank Finansmarknads- och statistikavdelningen Innehållsförteckning Finlands Bank Anvisning 1 (15) Rapporteringsanvisningar av ECBtilläggsupplysningar i samband med Solvens IIrapporteringen Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Innehåll i rapporterade uppgifter (SE.01.01)...

Läs mer

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN AKTUELLT I OMVÄRLDEN 2/2012 BLANKNING OCH VISSA ASPEKTER AV KREDITSWAPPAR

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN AKTUELLT I OMVÄRLDEN 2/2012 BLANKNING OCH VISSA ASPEKTER AV KREDITSWAPPAR SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN AKTUELLT I OMVÄRLDEN 2/2012 7 FEBRUARI 2012 Ansvarig utgivare: Kerstin Hermansson Innehåll BLANKNING OCH VISSA ASPEKTER AV KREDITSWAPPAR s.1 ESMA, KONSULTATION BÖRSHANDLADE

Läs mer

Tabellkod Tabellens namn Uppgiftslämnarkategorier. Redogörelse över beräkningen av livförsäkringsbolags försäkringstekniska ansvarsskuld

Tabellkod Tabellens namn Uppgiftslämnarkategorier. Redogörelse över beräkningen av livförsäkringsbolags försäkringstekniska ansvarsskuld Anvisning 1 (5) Senaste ändringen 31.12.2014 VE Ansvarsskuld Genom VE-rapporteringen insamlas årliga uppgifter om liv- och skadeförsäkringsbolagens ansvarsskuld. I tabellerna utreds ansvarsskulden per

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE DONATIONSMEDEL 1 INLEDNING Denna placeringspolicy avses tillämpas för det finansiella kapital som kommunen förvaltar inom ramen för Varbergs kommun samförvaltade

Läs mer

EN BILAGA XI RAPPORTERING OM BRUTTOSOLIDITET

EN BILAGA XI RAPPORTERING OM BRUTTOSOLIDITET EN RAPPORTERING OM BRUTTOSOLIDITET DEL I: ALLMÄNNA INSTRUKTIONER 2 1. MALLBENÄMNING OCH ANDRA SEDVÄNJOR... 2 1.1. MALLBENÄMNING... 2 1.2. NUMRERING... 2 1.3. TECKEN... 3 DEL II: MALLRELATERADE INSTRUKTIONER

Läs mer

En översikt över betydande redovisningsprinciper som används är önskvärd

En översikt över betydande redovisningsprinciper som används är önskvärd 1 (19) I 4 kap. 14 24 i finansministeriets förordning om bokslut och koncernbokslut i kreditinstitut och värdepappersföretag (FMF) specificeras de upplysningar som skall lämnas i noter till bokslutet.

Läs mer