Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd"

Transkript

1 Standard RA1.6 Anmälan om utläggning av verksamhet Föreskrifter och allmänna råd

2 Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande för företagen under tillsyn och marknadsaktörerna, anger den kvalitetsnivå och bästa praxis som företaget ska eftersträva och motiverar regleringen. Varje stycke i standarden har en egen marginalanteckning: : Hänvisningar till gällande bestämmelser i lag eller förordning. Bindande: Föreskrifter som Finansinspektionen enligt lag har rätt att meddela företag under tillsyn och andra finansmarknadsaktörer. Rekommendation: Finansinspektionens riktgivande råd till företag under tillsyn eller andra finansmarknadsaktörer. Tillämpningsråd/-exempel: Praktiska anvisningar eller tillämpningsråd till eller - exempel på norm, bindande föreskrifter och rekommendationer. Hänvisning till Finansinspektionens standard eller en del av en standard. Se exemplet intill. Motivering: Redogör för regelverkens mål, syfte och bakgrund. Bilden intill är endast ett exempel på uppläggningen av en standard Standarderna finns på Finansinspektionens webbplats

3 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (3) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 5 3 Rättsgrund 6 4 Anmälningsskyldighet 7 5 Anmälan 9 6 Definition 11 7 Ytterligare information 12

4 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (4) 1 TILLÄMPNING Gäller fr.o.m (1) Denna standard gäller anmälan till Finansinspektionen om utläggning av verksamhet. (2) Med utläggande på entreprenad avses åtgärder som vidtas i samband med ett instituts verksamhet och som innebär att någon annan tjänsteleverantör tillhandahåller sådana funktioner eller tjänster för institutet som det annars skulle sköta själv. (3) Rapporteringsstandarden tillämpas på följande företag under tillsyn enligt 5 i lagen om Finansinspektionen (587/2003): kreditinstitut värdepappersföretag fondbolag fondbörser. Utfärdad (4) I standarden används beteckningen institut för alla företag som standarden gäller. (5) Denna rapporteringsstandard hänför sig till standard 1.6 Utläggning av verksamhet i huvudavsnitt 1: Företagsstyrning (corporate governance) och verksamhet i föreskriftssamlingen.

5 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (5) 2 SYFTE (1) Utgående från uppgifterna i anmälan om utläggning av verksamhet bedömer Finansinspektionen om den planerade utläggningen är till skada för företagets interna kontroll, riskhantering, affärsverksamhet eller skötseln av någon annan för dess verksamhet viktig funktion eller om den hindrar en effektiv myndighetstillsyn.

6 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (6) 3 RÄTTSGRUND (1) Finansinspektionens föreskrifter om utläggningsanmälan bygger på följande bestämmelser: 36a 4 och 6 mom. och 49 2 mom. i kreditinstitutslagen (121/2007) 29 4 mom. i lagen om värdepappersföretag (922/2007, nedan också VPFL) 5 5 mom., 26a 5 och 8 mom. och 30a 2 mom. i lagen om placeringsfonder (48/1999) 3 kap mom. i värdepappersmarknadslagen (495/1989, nedan också VPML).

7 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (7) 4 ANMÄLNINGSSKYLDIGHET (1) Ett kreditinstitut som efter att ha fått koncession har för avsikt att bedriva affärsverksamhet genom ombud eller annars lägga ut en för dess verksamhet viktig funktion på entreprenad till någon som inte hör till samma finansiella företagsgrupp eller sammanslutning av andelsbanker ska på förhand underrätta Finansinspektionen om utläggningen. 1 Ett kreditinstitut som efter att ha fått koncession har för avsikt att lägga ut tillhandahållandet av investeringstjänster på entreprenad ska på förhand underrätta Finansinspektionen om saken även när verksamheten läggs ut till ett företag som hör till samma finansiella företagsgrupp eller sammanslutning av andelsbanker. 2 (2) Ett värdepappersföretag som efter att ha fått verksamhetstillstånd har för avsikt att lägga ut tillhandahållandet av en investeringstjänst eller någon annan för dess verksamhet viktig funktion på entreprenad ska på förhand underrätta Finansinspektionen om saken. 3 (3) Ett fondbolag som efter att verksamhetstillstånd beviljats har för avsikt at t bedriva affärsverksamhet genom ett ombud eller annars lägga ut en för sin affärsverksamhet viktig funktion på entreprenad ska på förhand underrätta Finansinspektionen om utläggningen. 4 En sådan anmälan behöver inte göras om ombudet eller uppdragstagaren hör till samma finansiella företagsgrupp eller sammanslutning av andelsbanker som fondbolaget. 5 Ett fondbolag som efter att verksamhetstillstånd beviljats har för avsikt att lägga ut tillhandahållandet av investeringstjänster på entreprenad ska på förhand underrätta Finansinspektionen om saken även när verksamheten läggs ut till ett företag som hör till samma finansiella företagsgrupp eller sammanslutning av andelsbanker a 4 mom. i kreditinstitutslagen. 2 36a 6 mom. i kreditinstitutslagen mom. i VPFL. 4 26a 5 mom. i lagen om placeringsfonder. 5 26a 6 mom. i lagen om placeringsfonder. 6 26a 8 mom. i lagen om plac eringsfonder.

8 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (8) Tillämpningsråd (4) En fondbörs som efter att koncession beviljats har för avsikt att lägga ut någon för dess verksamhet viktig funktion på entreprenad ska på förhand underrätta Finansinspektionen om saken. 7 (5) Finansinspektionen ska på förhand underrättas om betydande förändringar i avtalsförhållandet mellan institutet och uppdragstagaren. 8 (6) Om en redan tidigare utlagd viktig funktion läggs ut på nytt till en tredje part ska institutet på förhand underrätta Finansinspektionen om saken på det sätt som föreskrivs i denna standard. ut (7) En funktion är viktig för verksamheten om ett fel eller en brist vid förandet av funktionen väsentligt kan försvåra efterlevnaden av de lagar som gäller verksamheten eller med stöd av dem utfärdade föreskrifter och bestämmelser, villkoren för verksamhetstillståndet, institutets finansiella ställning eller kontinuiteten i dess investeringstjänster 9 /affärsverksamhet. 10 Tillämpningsråd Tillämpningsråd (8) Åtminstone följande funktioner ska betraktas som viktiga: tillståndspliktig verksamhet funktioner som har samband med intern kontroll och riskhantering internrevision för verksamheten centrala IT-system och en placeringsfonds portföljförvaltning, värdeberäkning och registerhållning av värdeandelsregistret. (9) Åtminstone följande funktioner ska inte betraktas som viktiga: administrativa uppgifter som personaladministration och materialförvaltning, faktureringstjänster, underhåll av anläggningstillgångar och säkerhetstjänster vad gäller lokaler rådgivningstjänster som inte är tillståndspliktig verksamhet tillhandahållande av juridisk rådgivning marknadsförings- och reklamtjänster tillhandahållande av standardiserade tjänster, däribland marknadsinformationstjänster. (10) Instituten ska utan dröjsmål underrätta Finansinspektionen om vilka anknutna ombud de anlitar kap mom. i VPML. 8 36a 4 mom. i kreditinstitutslagen, 26a 5 mom. i lagen om placeringsfonder, 29 4 mom. i VPFL och 3 kap mom. i VPML mom. i VPFL a 2 mom. kreditinstitutslagen, 26a 3 mom. i lagen om placeringsfonder och 3 kap mom. VPML mom. i VPFL.

9 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (9) 5 ANMÄLAN Bindande Bindande Tillämpningsråd (1) Anmälan till Finansinspektionen ska innehålla upplysningar åtminstone om följande: fullständigt namn och hemort för den fysiska person som sköter den utlagda verksamheten och adressen till det driftsställe där verksamheten bedrivs namn, FO-nummer och hemort för den juridiska person som sköter den utlagda verksamheten och adressen till det driftsställe där verksamheten bedrivs beskrivning av den utlagda verksamhetens art och omfattning samlad bedömning av utläggningens effekt på institutets verksam het redogörelse för uppdragstagarens ekonomiska och andra förutsättningar att sköta de utlagda uppgifterna redogörelse för hur den planerade utläggningen beaktas i organisationen av institutets interna kontroll och riskhantering redogörelse för hur den utlagda verksamhetens kontinuitet och informationssäkerhet säkerställs redogörelse för hur institutet kommer att säkerställa att det finns tillräcklig kompetens för att återta skötseln av den utlagda verksamheten eller överlåta den till en annan tjänsteleverantör förutsättningarna att säga upp uppdragsavtalet vid gränsöverskridande utläggning till en stat som inte hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet en redogörelse för effekten av värdmedlemsstatens bestämmelser på Finansinspektionens möjligheter att få nödvändiga uppgifter om den utlagda verksamheten. (2) Till anmälan ska fogas en kopia av uppdragsavtalet eller ett utkast till avtal. (3) Anmälan om anlitande av anknutet ombud ska innehålla upplysningar om följande:

10 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (10) för fysisk person fullständigt namn, hemort och adress till det driftsställe där verksamheten bedrivs för juridisk person namn, FO-nummer, hemort och adress till det driftsställe där verksamheten bedrivs.

11 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (11) 6 DEFINITION (1) Med uppdragstagare avses i denna standard den instans som tillhandahåller sådana funktioner eller tjänster som institutet annars självt skulle sköta.

12 FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 18/120/ (12) 7 YTTERLIGARE INFORMATION Kontaktinformation finns i listan över HUstandardansvarigaUH på Finansinspektionens webbplats. Upplysningar lämnas också av: Marknadsrisker och operativa risker, tfn 010

Standard 1.6. Utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 1.6. Utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard 1.6 Utläggning av Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande för företagen under tillsyn

Läs mer

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.4. Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.4 Rapportering av uppgifter för lämplighetsprövning Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 1/2012

Föreskrifter och anvisningar 1/2012 Föreskrifter och anvisningar 1/2012 Utläggning av verksamhet Dnr FIVA 7/01.00/2011 Utfärdade 23.2.2012 Gäller från 1.4.2012 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 1/2012

Föreskrifter och anvisningar 1/2012 Föreskrifter och anvisningar 1/2012 Utläggning i företag under tillsyn inom Dnr 7/01.00/2011 Datum 23.2.2012 Gäller från 1.4.2012 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 1/2012

Föreskrifter och anvisningar 1/2012 Föreskrifter och anvisningar 1/2012 Utläggning i företag under tillsyn inom Dnr FIVA 2/01.00/2018 Datum 23.2.2012 Gäller från 1.4.2012 FINANSINSPEKTIONEN tfn 09 183 51 fax 09 183 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.2 Förvärv av bestämmande inflytande i Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 5/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund och internationella

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.10. Rapportering av exponeringar mot närstående. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.10 Rapportering av exponeringar mot närstående Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare närstående dnr 14/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Internationella

Läs mer

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster

Standard RA6.1. Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Standard RA6.1 Verksamhet som bedrivs av betalningsinstitut och personer som utan auktorisation tillhandahåller betaltjänster Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en

Läs mer

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA4.4. Rapportering av länderrisker. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA4.4 Rapportering av länderrisker Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 1/120/2005 2 (10) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 2/2015

Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Föreskrifter och anvisningar 2/2015 Utarbetande av återhämtningsplaner samt tidigt ingripande Dnr FIVA 7/01.00/2015 Utfärdade 14.10.2015 Gäller från Kapitel 2, 3 och 4: 1.11.2015; kapitel 5 och 6: 1.1.2016

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER 1 (5) 2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER Syfte, bakgrund och rättsgrund I sina uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster har Finansinspektionen som mål att

Läs mer

6 och 21 (KIL 39 och 5) (KIL 26 och 26 a ) Tillstånd för ett värdepappersföretag att inrätta en filial i en stat utanför EES

6 och 21 (KIL 39 och 5) (KIL 26 och 26 a ) Tillstånd för ett värdepappersföretag att inrätta en filial i en stat utanför EES FINANSINSPEKTIONEN ÅTGÄRDSTARIFF 1.10.2003 1 (5) FINANSINSPEKTIONENS ÅTGÄRDSAVGIFTER Lag om värdepappersföretag (VPFL) Dispens beträffande omfattningen av ett koncernbokslut eller en konsolideringsgrupp

Läs mer

Standard RA1.1. Rapportering av interna transaktioner. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.1. Rapportering av interna transaktioner. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.1 Rapportering av interna transaktioner Föreskrifter och allmänna råd dnr 3/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund 5 4 Rapportering till Finansinspektionen 6 4.1 Villkor

Läs mer

Standard RA2.1. Nimi ja nro 2

Standard RA2.1. Nimi ja nro 2 Standard RA2.1 Rapportering av misstänkta transaktioner till Finansinspektionen Föreskrifter och allmänna råd Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 tills vidare 2 (12) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 1.1 Målgrupp 3 2 Syfte

Läs mer

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar undantag från tillståndsplikt. Finansinspektionen föreslår därför en ändring som innebär att en registrerad betaltjänstleverantör ska lämna motsvarande information vid en ändring av ägarföretaget och dess

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar Utfärdad den 5 april 2018 Publicerad den 11 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (2011:755)

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 186/2004 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 186/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 186/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om tillsynsavgift till Finansinspektionen och till lag om ändring av lagen om Finansinspektionen Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 7/2017

Föreskrifter och anvisningar 7/2017 Föreskrifter och anvisningar 7/2017 En värdepapperscentrals tillgång till centrala motparters och Dnr FIVA 10/01.00/2017 Utfärdade 8.8.2017 Gäller från 8.8.2017 FINANSINSPEKTIONEN tfn 09 183 51 fax 09

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Uppläggning av intern kontroll och riskhantering. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Uppläggning av intern kontroll och riskhantering Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN 4.1 dnr 5/790/2003 2 (20) INNEHÅLL 1 Tillämpning 4 2 Syfte 6 3 Internationella regelverk 7

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 december 2011 1244/2011 Lag om ändring av kreditinstitutslagen Utfärdad i Helsingfors den 9 december 2011 I enlighet med riksdagens beslut ändras

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 8/2015

Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Föreskrifter och anvisningar 8/2015 Liv- och skadeförsäkringsbolag, riktlinjer om Solvens II del II, Dnr FIVA 17/01.00/2015 Utfärdade 30.11.2015 Gäller från 1.1.2016 FINANSINSPEKTIONEN tfn 010 831 51 fax

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om värdepappersfonder; utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:588 Utkom från trycket den 28 juni 2013 Regeringen föreskriver följande. Tillämpningsområde 1 Denna förordning

Läs mer

Standard 4.1. Organisation av intern kontroll. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 4.1. Organisation av intern kontroll. Föreskrifter och allmänna råd Standard 4.1 Organisation av intern kontroll Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarden är en ämnesvis indelad helhet av föreskrifter och råd som förpliktar eller vägleder tillsynsobjekt

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (7) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2007 Utgiven i Helsingfors den 31 oktober 2007 Nr 922 941 INNEHÅLL Nr Sidan 922 Lag om värdepappersföretag... 4011 923 Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen... 4039 924

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 12/2013

Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Transaktionsrapportering Dnr FIVA 13/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2013

Föreskrifter och anvisningar 6/2013 Föreskrifter och anvisningar 6/2013 Erbjudande och börsnotering av värdepapper BILAGA Utredning av förutsättningar för börsintroduktion Dnr FIVA 7/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper skuggning 1 (5) Till fondbörserna, värdepappersföretagen och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om rapportering

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2014

Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Föreskrifter och anvisningar 4/2014 Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dnr FIVA 6/01.00/2014 Datum 1.7.2014 Gäller fr.o.m. 22.7.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 20/2013

Föreskrifter och anvisningar 20/2013 Föreskrifter och anvisningar 20/2013 Rapportering av finansiell information Dnr 28/01.00/2013 Utfärdade 9.12.2013 Gäller från 1.1.2014 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 53 28 förnamn.efternamn@fiva.fi

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2013

Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Offentligt insiderregister för marknadsaktörer, Dnr FIVA 14/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 Ändrade 1.6.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 09 183 51

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 28 juli 2011 903/2011 Lag om ändring av lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift Utfärdad i Nådendal den 22 juli 2011 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Finansinspektionens temabedömning av tillsynsobjektens organisation av compliance-funktionen

Finansinspektionens temabedömning av tillsynsobjektens organisation av compliance-funktionen Tillsynsbrev 1 (7) Värdepappersföretag, fondbolag och AIF-förvaltare Finansinspektionens temabedömning av tillsynsobjektens organisation av compliance-funktionen Finansinspektionen har bedömt värdepappersföretagens,

Läs mer

Föreskrift om kreditinstitutens utländska filialer och tillhandahållande av tjänster i utlandet

Föreskrift om kreditinstitutens utländska filialer och tillhandahållande av tjänster i utlandet tills vidare 1 (6) Till kreditinstituten Föreskrift om kreditinstitutens utländska filialer och tillhandahållande av tjänster i utlandet Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten och 11 2 mom.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2013:455 Utkom från trycket den 12 juni 2013 utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT tills vidare 1 (7) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 11 mars 2014 Lag om ändring av lagen om Finansinspektionen Utfärdad i Helsingfors den 7 mars 2014 I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONSOLIDERAT BOKSLUT FÖR SAMMANSLUTNINGEN AV ANDELSBANKER

FÖRESKRIFT OM KONSOLIDERAT BOKSLUT FÖR SAMMANSLUTNINGEN AV ANDELSBANKER tills vidare 1 (8) Till det centralinstitut som avses i andelsbankslagen FÖRESKRIFT OM KONSOLIDERAT BOKSLUT FÖR SAMMANSLUTNINGEN AV ANDELSBANKER Finansinspektionen meddelar med stöd av 7 m 2 mom. andelsbankslagen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 10/2013

Föreskrifter och anvisningar 10/2013 Föreskrifter och anvisningar 10/2013 Skyldighet att anmäla marknadsmissbruk Dnr FIVA 11/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om institut för elektroniska pengar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 december 2011 1494/2011 Lag om ändring av lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift Utfärdad i Helsingfors den 29 december 2011 I enlighet med

Läs mer

Finansinspektionen rekommenderar att anmälan lämnas in i god tid innan beslutet om utnämning fattas eller det nya uppdraget tas emot.

Finansinspektionen rekommenderar att anmälan lämnas in i god tid innan beslutet om utnämning fattas eller det nya uppdraget tas emot. Ankomstdatum FIT & PROPER-blankett S3 DNR Lämplighetsprövning Denna blankett används av de anmälningsskyldiga i värdepappersföretag och deras utländska filialer holdingföretag för värdepappersföretag fondbörser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om värdepappersmarknaden; SFS 2007:572 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

NYHETSBREV. Offentliggörande av årsvis och periodisk information. nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket

NYHETSBREV. Offentliggörande av årsvis och periodisk information. nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket 2014-08-08 NYHETSBREV Offentliggörande av årsvis och periodisk information nya och ändrade bestämmelser med anledning av det nya kapitaltäckningsregelverket (CRR och CRD IV) 1. Upphävda och nya föreskrifter

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 107/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om europabolag och vissa lagar som har samband med den.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 107/2004 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om europabolag och vissa lagar som har samband med den. RIKSDAGENS SVAR 107/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om europabolag och vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

Policy för intern styrning och kontroll

Policy för intern styrning och kontroll Rättslig grund Policy för intern styrning och kontroll Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut (FFFS 2014:1) Dokumentägare Antagen datum

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 11/2013

Föreskrifter och anvisningar 11/2013 Föreskrifter och anvisningar 11/2013 Utarbetande och spridning av investeringsrekommendationer Dnr FIVA 12/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 3/2014

Föreskrifter och anvisningar 3/2014 Föreskrifter och anvisningar 3/2014 Verksamhetstillstånd, registreringar och anmälningar Dnr FIVA 2/01.00/2013 Utfärdade 12.9.2013 Gäller från 1.10.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift

Lag. om ändring av lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift Lag om ändring av lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift (879/2008) 1 1 mom. 9 punkten, 4 1 mom., 5 1 mom. och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:2004) om kapitaltäckning och stora exponeringar för kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 2006:536 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

Publikation (även den finska titeln) Betänkandet av arbetsgruppen för lagen om europabolag (Eurooppayhtiölakityöryhmän mietintö)

Publikation (även den finska titeln) Betänkandet av arbetsgruppen för lagen om europabolag (Eurooppayhtiölakityöryhmän mietintö) PRESENTATIONSBLAD J U S T I T I E M I N I S T E R I E T Författare (uppgifter om organet: organets namn, ordförande, sekreterare) Arbetsgruppen för lagen om europabolag Ordförande: Jyrki Jauhiainen Utgivningsdatum

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2016-12-20 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens allmänna råd om tillstånd för kreditinstitut utanför

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 3/2016

Föreskrifter och anvisningar 3/2016 Föreskrifter och anvisningar 3/2016 Koncessioner för kreditinstitut samt anmälningar om finländska kreditinstituts verksamhet utomlands och utländska kreditinstituts Dnr FIVA 4/01.00/2016 Utfärdade 28.4.2016

Läs mer

Lag. om ändring av 1 och 6 i lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift

Lag. om ändring av 1 och 6 i lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift Lag om ändring av 1 och 6 i lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om Finansinspektionens tillsynsavgift (879/2008) 1 1 mom. 20 punkten och 6 1 mom.,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 14 augusti 2014 610/2014 Kreditinstitutslag Utfärdad i Helsingfors den 8 augusti 2014 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: AVDELNING I RÄTT

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2013

Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Offentligt insiderregister för marknadsaktörer och fondbolag Dnr FIVA 14/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2006:1371) om kapitaltäckning och stora exponeringar; SFS 2007:570 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Standard 1.1. Verksamhetstillstånd och underrättelser. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 1.1. Verksamhetstillstånd och underrättelser. Föreskrifter och allmänna råd Standard 1.1 Verksamhetstillstånd och underrättelser Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 13/2013

Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Föreskrifter och anvisningar 13/2013 Offentligt insiderregister för marknadsaktörer, Dnr FIVA 14/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 Ändrade 1.6.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2012

Föreskrifter och anvisningar 6/2012 Föreskrifter och anvisningar 6/2012 Tillståndsförfaranden och riskhantering vid hypoteksbanksverksamhet Dnr 8/01.00/2011 Utfärdade 26.7.2012 Gäller från 1.10.2012 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 17 december 2012 765/2012 Lag om ändring av lagen om placeringsfonder Utfärdad i Helsingfors den 14 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

RP 43/2007 rd. om värdepappersföretags minimikapital.

RP 43/2007 rd. om värdepappersföretags minimikapital. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om värdepappersföretag, lag om ändring av värdepappersmarknadslagen och vissa lagar i samband därmed PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2006:1387 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn

Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn 04/10/2018 JC 2018 35 Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn och banksektorn Riktlinjer för hantering av klagomål inom värdepapperssektorn (Esma) och banksektorn (EBA) Syfte 1. Dessa

Läs mer

Offentligt. Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR)

Offentligt. Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR) 1 (5) Frågor och svar (Q&A) Offentliggörande och uppskjutande av offentliggörandet av insiderinformation (artikel 17 i MAR) Tolkningar och ställningstaganden om förordningen om marknadsmissbruk (MAR) Som

Läs mer

Standard 1.3. Intern styrning och organisation av verksamheten. Föreskrifter och allmänna råd

Standard 1.3. Intern styrning och organisation av verksamheten. Föreskrifter och allmänna råd Standard 1.3 Intern styrning och organisation av Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande för

Läs mer

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74)

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74) AD. 41-549/2006 851 81 Sundsvall 2006-08-11 1 (5) Tel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Betänkande

Läs mer

Standard 1.4. Lämplighetsprövning (fit & proper) Föreskrifter och allmänna råd

Standard 1.4. Lämplighetsprövning (fit & proper) Föreskrifter och allmänna råd Standard 1.4 Lämplighetsprövning (fit & proper) Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande för

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens allmänna råd om ansökan om tillstånd att driva bank- eller finansieringsrörelse;

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 17 december 2012 749/2012 Lag om värdeandelssystemet och om clearingverksamhet Utfärdad i Helsingfors den 14 december 2012 I enlighet med riksdagens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 18 augusti 2004 Nr 742 758 INNEHÅLL Nr Sidan 742 Lag om europabolag... 2103 743 Lag om ändring av 8 kap. 4 ilagen om aktiebolag... 2108 744 Lag

Läs mer

Instruktion för ansökan om verksamhetstillstånd

Instruktion för ansökan om verksamhetstillstånd 1 (16) Instruktion för ansökan om verksamhetstillstånd Bakgrund Syftet med instruktionen är att underlätta uppgörandet av ansökan om verksamhetstillstånd för värdepappersföretag. Nedan beskrivs vad Finansinspektionen

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG tills vidare 1 (5) Till värdepappersföretagen FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 29 2 mom. lagen om värdepappersföretag

Läs mer

Riktlinjer om affärer med finansiella instrument gjorda för egen räkning av anställda och uppdragstagare i fondbolag samt av deras närstående

Riktlinjer om affärer med finansiella instrument gjorda för egen räkning av anställda och uppdragstagare i fondbolag samt av deras närstående Riktlinjer om affärer med finansiella instrument gjorda för egen räkning av anställda och uppdragstagare i fondbolag samt av deras närstående Antagna den 11 februari 1998 och senast reviderade 30 januari

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2013-10-14 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om tillsynskrav för kreditinstitut och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 17 december 2012 748/2012 Lag om handel med finansiella instrument Utfärdad i Helsingfors den 14 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Läs mer

Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar

Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar Riktlinjer om MAR Personer som mottar marknadssonderingar 10/11/2016 ESMA/2016/1477 SV Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 3 2 Definitioner... 3 3 Syfte... 4 4 Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter...

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.6.2016 C(2016) 3917 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 29.6.2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU om marknader

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om viss verksamhet med konsumentkrediter; Utkom

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse Publicerad den 4 juli 2018 Utfärdad den 28 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 1/2015

Föreskrifter och anvisningar 1/2015 Föreskrifter och anvisningar 1/2015 Liv- och skadeförsäkringsbolag, riktlinjer om Solvens II del I Dnr FIVA 2/01.00/2015 Utfärdade 16.3.2015 Gäller från 1.4.2015 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 mars 2015 305/2015 Lag om ändring av lagen om utländska försäkringsbolag Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer