Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola"

Transkript

1 Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola 2014/2015

2 2 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. I samarbete med hemmen ska barnens utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar främjas. Om vår förskola Förskolan ligger i Hudiksvalls västra stadsdel med Västra skolan, år F-6 och Tingsbackens särskola inom samma område. Vi har nära till natur, skog och stadsmiljö. Förskolan arbetar för att bli Grön Flagg certifierad. En handlingsplan godkändes oktober Våra teman är Kretslopp, Livsstil och hälsa och Närmiljö. Vi har under många år arbetat miljömedvetet och för hållbar utveckling. Förskolan är organiserad som en enhet med barn 1-5 år och ingår i kommunens Hörselspår. Hörselspåret ligger i malpåse tills vidare på grund av att vi inte har något barn i behov som söker plats. Hörselspårets lokaler är akustikanpassade, vilket innebär att golv, tak och möbler är ljuddämpande. Tekniska hjälpmedel, såsom fasta och portabla hörselslingor finns tillgängliga. Personalen vid förskolan får kontinuerligt teckenutbildning och utbildning i hörselmetodik utifrån behov. Västanvindens förskola har en stabil personalgrupp med många pedagoger med lång erfarenhet från arbete i förskoleverksamhet. Ett gott samarbete och god gemenskap råder i arbetslaget. Förskolan har ett mottagningskök. Vi får god och näringsriktig mat från Västra skolans skolkök. Telefonnummer till Västanvindens förskola: , Mobilnr: Förskolechef: Inger Graveleij , mobil E-post: inger.graveleij@hudiksvall.se E-postadress: vastanvindens.forskola@utb.hudiksvall.se Förskolans adress är Tingsvägen 27, Hudiksvall Ansökan och placering: Gunilla Sandberg Schema, inkomst och fakturor: Gunilla Sandberg

3 3 (7) Vår vision Vi strävar efter att bemöta barn och föräldrar på ett respektfullt och positivt sätt. Vi vill skapa ett förtroendefullt samarbete med familjen, och skapa trygghet för barn och föräldrar. Tryggheten är viktig för att tillit ska utvecklas. Vi uppmuntrar, stöttar och bekräftar för att ge barnet bästa möjligheter och förutsättningar att utvecklas. Tilliten till den egna förmågan är viktig. Vi strävar mot att få en verksamhet som är rolig och lärorik för alla barn. Barnen ska uppleva att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker. Tillsammans med barnen synliggör vi deras lärande. Språk och lärande hänger nära samman. Vi förstärker också detta med bilder och tecken som stöd. Nyfikenhet, intresse och lärandemiljöer är bitar vi uppmuntrar och lägger fokus på. Förskolans lärandemiljö är anpassad utifrån barnens behov, personalen erbjuder flexibla arbetssätt och arbetsformer efter barnens individuella behov. Personalen har god framförhållning i sin planering av verksamheten och tar hänsyn till barnens förutsättningar att kunna delta i alla aktiviteter. Alla barn ges möjlighet att utvecklas i samspel och kommunikation. För att ge möjlighet till att föra dialog med andra om tankar, funderingar och upplevelser behövs ett gemensamt språk. Olika språk är en tillgång och här erbjuds alla barn att få lära sig kommunicera med tecken. Vårt sätt att arbeta med värdegrundsfrågor Vi uppmuntrar och berömmer ett positivt beteende. Vi hjälper barnen att sätta ord på sina känslor arbetar med empati i vardagen. Vi påvisar och sätter ord på kränkande handlingar. Barnet/barnen får reflektera över vad de sagt och gjort. Vi vuxna ska med vårt förhållningssätt och vårt bemötande vara goda förebilder och jobba utifrån allas lika värde. Vi observerar barnen och upptäcker vi återkommande kränkande handlingar mot ett barn arbetar vi i liten grupp för att stärka relationen mellan de berörda barnen. Vi går igenom och uppdaterar kompishjärtat varje höst och tillsammans med barnen utformar vi vad kompishjärtat står för. Vi delger föräldrar direkt om det hänt något kring deras barn. Våra verksamhetsmål Öka läsningen, varje barn ska utveckla ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. Vi skapar språkmiljöer, arbetar aktivt med böcker, i teman och boksamtal. Förskolan har ett mindre bibliotek för utlåning med böcker på olika språk. Vi delar in barnen i smågrupper för att ge alla möjlighet att komma till tals. Uppmuntrar alla barn och vuxna att få prata utan att bli avbrutna. Vi är aktivt lyssnande och uppmuntrar barnen att berätta vidare och uttrycka sig verbalt. Vi förstärker också språket med stödtecken. Vi använder oss av musik, rörelse, drama, skapande, rim och ramsor, boksamtal och högläsning.

4 4 (7) Inkludering, sträva efter att utveckla förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Vi uppmuntrar och vägleder barnen att själva lösa konflikter, kompromissa och samspela efter deras förmåga. Vi uppmuntrar barnen att respektera varandra genom att vi vuxna är goda förebilder. Vi uppmuntrar barnen till empatiska handlingar och ett positivt bemötande i olika situationer. Barnen får efter förmåga ta ett större ansvar för sig själv och för varandra. Pojkar och flickor erbjuds samma möjligheter att pröva sina förmågor och intressen. Vi förbereder barnen för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle. Entreprenöriellt lärande, sträva efter att varje barn ska utveckla sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. Vi utgår ifrån barnens intressen när vi planerar verksamheten. Vi startar upp hösten med att lyssna in och observera barnens intressen. Utifrån det planerar vi miljön och den pedagogiska verksamheten. Genom ett utforskande arbetssätt där barn ges förutsättningar att undersöka och analysera lösningar, samt genom att själva skapa och konstruera ges barnen förutsättningar att erövra en förståelse för omvärlden. Grön Flagg arbete, förskolan fick i oktober 2013 sin handlingsplan i Grön flagg godkänd, och arbetar nu för att bli certifierad. Vi har under många år arbetat miljömedvetet och för hållbar utveckling. Våra teman är Kretslopp, Livsstil och hälsa samt Närmiljö. Verksamhetens innehåll Vi arbetar tematiskt utifrån det tema som vi tillsammans med barnen har utarbetat, när vi planerar våra aktiviteter. Aktiviteterna skall främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet. I temat väver vi in läroplanens alla mål. Kl Förskolan öppnar Kl Frukost Fm Aktiviteter, samling, fruktstund Kl Lunch Sovvila eller lugn aktivitet efter maten Em Fria eller styrda aktiviteter Kl Mellanmål Kl Förskolan stängs (vid behov 18.30) Vi vill att barnen som äter frukost hos oss ska få en lugn och bra start på dagen. Det är viktigt att ni vars barn ska äta frukost lämnar era barn till Om ni kommer efter och vi har hunnit sätta oss, klär ni av barnen och kommer in, eftersom vi då inte har möjlighet att gå ifrån matbordet och ta emot er i hallen.

5 5 (7) Förskolans egna traditioner Vi startar upp efter sommaren med en gårdsfest för barn och föräldrar. Luciafirande har vi utomhus den 13 dec eller närliggande dag. Förskolans dag firas i maj. Aktiviteter för att uppmärksamma förskolans verksamhet, ibland tillsammans med föräldrar och ibland bara för barn och pedagoger. Föräldrars delaktighet och inflytande Föräldrar introduceras genom ett föräldramöte där vi presenterar vårt arbetssätt och visar vår lärande miljö. Vi arbetar för att varje barn skall få en trygg och bra start i förskolan. Inskolningen är individanpassad. Vi lägger stor vikt på den dagliga kontakten med föräldrar. Vi skickar ut månadsbrev med information om verksamheten. Vi har utvecklingssamtal en gång/år, samt föräldramöten/forum för samråd och samkväm. Varje år uppmanar vi er att besvara vår föräldraenkät. Det är viktigt för oss att få era synpunkter och åsikter om vår verksamhet, som en del i vårt utvecklingsarbete. Utvecklingssamtal En naturlig del av förskoleverksamheten är utvecklingssamtalet. Vi ser det som ett bra sätt för pedagoger och vårdnadshavare att mötas för att tala om barnet och förskoleverksamheten. Vi använder oss av dokumentation om ert barn i bild, text och barnens alster som grund för samtalet. Läroplanen för förskolan, Lpfö98, ligger också till grund för samtalet. Efter inskolning har vi ett inskolningssamtal då vi berättar om barnets första tid på förskolan och svarar på era frågor. Under året erbjuder förskolan ett utvecklingssamtal, samt vid behov flera. Barnens utrustning Blöjor för de barn som behöver. Två-tre hela ombyten är bra att det finns. Kläder efter väder. Vi är både ute och inne varje dag. Stövlar och regnkläder Godkänd hjälm vintertid Solskydd och vattenflaska sommartid Bra kläder för barnen ska vara lätta att ta på och av för barnen. För att öka glädjen i utevistelsen behöver barnen ha fungerande kläder i rätt storlek.

6 6 (7) Märk barnens kläder med deras namn. Det underlättar för oss alla. Har ni någon fundering prata med oss pedagoger. Vid sjukdom Om ditt barn är sjukt, kontakta alltid förskolan. Meddela alltid personalen dagen före ditt barn kommer tillbaka till förskolan. Tänk på att det kan vara bra med en extra ledig dag efter sjukdom. Våra telefonnummer: , Smitta i förskolan Smittsamma sjukdomar är den vanligaste orsaken till att barn inte kan vara i förskolan. Förskolan följer Socialstyrelsens riktlinjer Smitta i förskolan för att begränsa och förebygga smitta i förskolan. Den beskriver vad en infektion innebär både för det enskilda barnet i en grupp och för hela gruppen. I entrén på förskolan finns broschyrer med information från Landstinget och Socialstyrelsen. Där finns de flesta infektionssymtom och infektionssjukdomar beskrivna som ditt barn kan drabbas av, samt när ditt barn behöver vara hemma. På förskolan har vi våra Hygienråd, som vi följer. God hygien är viktigt då det kan bidra till friskare barn och lägre sjukfrånvaro. Ni föräldrar hjälper till genom att tvätta era barns händer när ni kommer till förskolan. Samarbetspartners Specialpedagog. Utbildning och stöd till personal genom specialpedagogisk handledning och konsultation utifrån barngruppens och/eller barnens behov av stöd i sin utveckling. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av särskilda stödinsatser efter att medgivande lämnats. Psykolog. Stöd till personal genom handledning och konsultation. SoF Social och fritid PRC Pedagogiskt Resurs Centrum BVC Barnavårdscentralen Landstinget.

7 7 (7) Anmälningsplikt och Sekretess De som arbetar med barn och ungdomar är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Detta kallas anmälningsplikt och är en lagstadgad skyldighet enligt Socialtjänstlag (2001:453) 14 kap 1. Sekretess gäller i förskoleverksamheten för uppgift om enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men enligt Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) 23 kap 1. Personalen vid Västanvindens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola 2018-2019 Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2016, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning 2019/2020 Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan Lpfö18, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2018/19. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola

2018/19. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola 2018/19 Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö 98, reviderad 2010 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2017/2018 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola

2017/2018 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola 1 (7) 2017/2018 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola 2 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2016 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett

Läs mer

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2017/2018 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning 2019/2020 Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö18, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2015/2016 2 (8) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2018/2019 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, rev 2016) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning SKOGSGLÄNTANS FÖRSKOLA Idenor

Verksamhetsbeskrivning SKOGSGLÄNTANS FÖRSKOLA Idenor Verksamhetsbeskrivning SKOGSGLÄNTANS FÖRSKOLA Idenor 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Svågadalens förskola 2019/2020

Verksamhetsbeskrivning Svågadalens förskola 2019/2020 Verksamhetsbeskrivning Svågadalens förskola 2019/2020 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö18) som styr verksamheten. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Välkommen till Vesslans förskola

Välkommen till Vesslans förskola Välkommen till Vesslans förskola 2015 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där omsorg,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Välkommen till Varvets förskola

Välkommen till Varvets förskola Välkommen till Varvets förskola 2010/2011 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. Håstaby förskola

Verksamhetsbeskrivning. Håstaby förskola Verksamhetsbeskrivning Håstaby förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2015/2016 2 (7) 3 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

2017/2018. Verksamhetsbeskrivning Skogsgläntans förskola

2017/2018. Verksamhetsbeskrivning Skogsgläntans förskola 2017/2018 Verksamhetsbeskrivning Skogsgläntans förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98/16) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Åviks förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Åviks förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Åviks förskola 2015/2016 2 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Dellens förskola

Välkommen till Dellens förskola Välkommen till Dellens förskola 2014-2015 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning HÄLLANS FÖRSKOLA Idenor

Verksamhetsbeskrivning HÄLLANS FÖRSKOLA Idenor Verksamhetsbeskrivning HÄLLANS FÖRSKOLA Idenor 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola

Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Hasselbackens förskola

Välkommen till Hasselbackens förskola Välkommen till Hasselbackens förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Arbetsplan för Parkens Förskola

Arbetsplan för Parkens Förskola Arbetsplan för Parkens Förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Välkommen till Norrgårdens förskola

Välkommen till Norrgårdens förskola Välkommen till Norrgårdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Välkommen till Åviks förskola

Välkommen till Åviks förskola Välkommen till Åviks förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Välkommen till föräldrakooperativet Klockargården

Välkommen till föräldrakooperativet Klockargården Välkommen till föräldrakooperativet Klockargården 2011 2 Om vår förskola Förskolan som startade 1 april 1991 är ett föräldrakooperativ. Den drivs som en ekonomisk förening och är politiskt och religiöst

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2018/2019 2 (8) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2016-2017 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Välkommen till. Malsta förskola

Välkommen till. Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98/10) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag 1 (7). Barnet skall vara feberfri ett dygn och vid magsjuka/diarré skall barnet vara hemma 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén. Vid magsjuka/diarré bör syskon vara hemma för att minimera smittspridning.

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Välkommen till Vesslans förskola

Välkommen till Vesslans förskola Välkommen till Vesslans förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Välkommen till Håstaby förskola

Välkommen till Håstaby förskola Välkommen till Håstaby förskola 2012-2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola 2015-2016 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Förskolan Klockarängens Arbetsplan

Förskolan Klockarängens Arbetsplan Förskolan Klockarängens Arbetsplan 1. Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Välkommen till Åviks förskola

Välkommen till Åviks förskola Välkommen till Åviks förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag

1 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Natt och Dag 2014-2015 2 (7) Qualis Kvalitetscertifierad förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan

Läs mer

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Björkbergs förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan Lpfö98 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola 2018-2019 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Lejonkulan 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Arbetsplan för avdelning Stubben

Arbetsplan för avdelning Stubben Arbetsplan för avdelning Stubben Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2010/2011 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till 2012/2013

Välkommen till 2012/2013 Välkommen till 2012/2013 Stömne förskola tillhör västra rektorsområdet i Hudiksvalls kommun. Den ligger i direkt anslutning till Ede skola med närhet till badhus, bibliotek, skog, skidspår och skridskobana.

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Humlans förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Humlans förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Humlans förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning. Håsta by förskola

Verksamhetsbeskrivning. Håsta by förskola Verksamhetsbeskrivning Håsta by förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Vibytorp och Förskolan Kompassen 2015-2016 Vision ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö98, reviderad 2010, som styr verksamheten. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2012-2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2015/2016 Kvalitetscertifierad förskola Sandvalla förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer